2021. február 25., csütörtök

FRISS MAGYAR NARANCS - AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.02.25.


A SZERK.
Ezer forintért

Március 1-jén hatályosul az a törvény, amely újraírja az állami egészségügyben dolgozók munkavállalásának szabályait, és átszabja a díjazásukat is.

A SZERK.
Egy mondat a rendszerről

Amióta egyre magasabb hivatalait viseli, Novák Katalin mondott már cifra dolgokat, de annyira pontosan nem írta le még soha a Magyarországot immár több mint tíz éve fogva tartó politikai rendszert, mint múlt pénteken az index.hu neve alatt futtatott kormánylapban, mely úgymond interjút készített vele.

A SZERK.
1987 levegője

És akkor két ellenpélda.

PUBLICISZTIKA

BOJTÁR B. ENDRE
Az otthonosság érzése
Kelet-Európa egy levél villanófényében

A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést. A szösszenet művészi kvalitásai ugyan magukért beszélnek, de mivel szerzője, címzettje és szereplői­nek többsége hazánkban jobbára ismeretlen személyek, az árnyalt befogadáshoz szükségesnek tűnik egyfajta szamárvezető, avagy dramatis personae (amelynek olvasását a közölt dokumentum olvasása előtt, után vagy vele párhuzamosan javasoljuk).

EGOTRIP

SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles
Z mint zárt kapus (A futball ábécéje)

Ameddig lehetett (amikor már nem lehetett volna, akkor is), mehettek szurkolók a meccsekre, Magyarországon, hol is másutt.

BELPOL

INTERJÚ
Surányi György: "A magyar válságkezelés hatékonysága nem kiemelkedő"
Surányi György közgazdász, egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a magyar gazdaság állapotáról és a kormány válságkezeléséről

A kormány diadaljelentései többnyire alaptalanok; esetenként jobb lenne, ha inkább meg se valósulna számos állam által finanszírozott beruházás - állítja az egykori jegybankelnök.

VÁLSÁGBAN A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE
Akkor már inkább a Grünt

Elmérgesedett viták, lejáratási kísérletek, szexuális visszaélés vádja, feljelentések, kettészakadt rabbikar: belső harcok és külső támadások forgácsolják a legnagyobb magyar zsidó vallási szervezetet. Egyesek szerint a Mazsihisz léte forog kockán.

SZABÓ BÁLINT ÚJABB ÉS RÉGEBBI POLITIKAI AKCIÓI
Az örök áldozat

Leleplezést ígért Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, majd eltűnt, és órák múltán egy szál alsónadrágban találtak rá. Egy hét után állt újra nyilvánosság elé. Eltűnéséről nem, csak a megkerüléséről beszélt, és arról, feljelenti a polgármestert, amiért gyógykezelésre szoruló embernek nevezte.

KÜLPOL

KIVONULT MAGYARORSZÁGRÓL A FRONTEX
Már nekik is sok volt

Felfüggeszti magyarországi tevékenységét a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége. A szerb–magyar határról távozó szervezet lehetőségei az utóbbi időben egyre bővülnek, működése ugyanakkor több kérdést is felvet.

NEKROLÓG

NEKROLÓG
A hűtlen barát
Ion Mihai Pacepa (1928–2021)

Hosszas rejtőzködés után az Egyesült Államokban érte a halál a román hírszerző szolgálat egykori vezetőjét. Pacepa sokáig a diktátor emberének számított, aztán meg árulónak, mások szemében pedig ő a nagy leleplező. Személyét és művét halálában is viták övezik – a Ceaușescu-rendszer legféltettebb titkait vihette sírba.

SORKÖZ

EREDETI VAGY HAMISÍTVÁNY AZ ÚJ JÓZSEF ATTILA-KÉZIRAT?
Kész a leltár?

Az alig két hete előkerült, feltételezhetően Gyömrői Edithez címzett (vers?)sorok eredetiségét több József Attila-szakértő is kétségbe vonta, ezért a tételt leveszik az aukciós listáról, és a kéziratot csak a hitelesség bizonyítása, azaz komoly szakértői vizsgálat után bocsátják újra árverésre. Mi indokolta a gyanút?

KÖNYV
Méz és fokhagyma
Rakovszky Zsuzsa: Boldog vég

Pardon, de ezek nem novellák. Bár az Osiris Kiadó ilyen alcímmel látta el a kötetet, ezek nem novellák, hanem elbeszélések. A kiadó egy új sorozatot tervez; halk neve van: literatura (sorozatszerkesztő: Gyurgyák János), mely sorozat Rakovszky Zsuzsa elbeszéléskötetével indul.

KÖNYV
Mint nyaktiló
Rakovszky Zsuzsa: Állapotváltozások

Ha gondolunk egyet, és beírjuk a keresőbe az idő szót, alig pár perc múlva már okos emberekhez, ún. tudósokhoz jutunk, akik azt állítják, hogy idő mint olyan, egyszerűen nem létezik. Soha nem is volt. Se múlt idő, se jelen (s hogy jövő nincs, azt meg legkésőbb a Sex Pistols óta tudjuk), az idő csak félreértés, érzéki csalódás.

INTERJÚ
„Elveszett gyerekként”
Per Petterson író

A Lótolvajok világhírű norvég szerzőjének tavaly jelent meg a legújabb könyve magyar fordításban. A Férfiak az én helyzetemben egy komptragédia és egy válás története, és egyben Arvid Jansen visszatérése is. Északiságról és írói műhelytitkokról beszélgettünk.

KÖNYV
Turbuly Lilla: Az Alaszkai-öböl

Összeférhetetlenség-metafora az Alaszkai-öböl: „Ott találkozik a Csendes-óceán a Jeges-tengerrel. És nem keverednek.”

KÖNYV
Zadie Smith: Sugallatok

Az első járványhullám New Yorkja: sülnek a banánkenyerek, mindenki a gépekre tapad, valahogy el kell ütni az időt.

KÖNYV
Spiró György: Sajnálatos események


Úgy látszik, Kádár János személye még jó ideig izgatni fogja azokat a magyar írókat, akik a nevét viselő korszakban születtek vagy nőttek fel.

RÉS A PRÉSEN
„Átsétáltam tanítani”

B. Kádár Zsuzsanna történésszel beszélgettünk

SZÍNHÁZ

ONLINE SZÍNHÁZ
Három piros ajtó
Csáth és démonai

A Brenner József néven született Csáth Géza rendkívül szerteágazó tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott, az írás mellett festett, hegedült és zenét is szerzett.

ZENE

LEMEZ
Az Úr hangja
Philippe Jaroussky: La vanità del mondo

Az Úr hangja az Sinkovits Imre vagy Bessenyei Ferenc, gondoljuk, s emlékeink nyomán már hallani is véljük a dörgedelmes orgánumot, amely persze még véletlenül sem emelkedik kontratenori magasságokba.

OPERA
V. Sziszifusz
Verdi: Don Carlos

Ha éppen nem a Bánk bánról vagy a Borisz Godunovról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az operák már rég készen vannak, s hogy ilyesformán egy adott mű színre állításakor már csupán a hogyan lehet a kérdés, és nem a mit.

INTERJÚ
„Kirohantam a színpadról sírni a vécébe”
Kertész Endre csellista

Nem vették fel a budapesti Zeneakadémiára, így Bécsben kötött ki, extravagáns frizurája miatt azonban ott is akadtak problémái. Több tévéreklámban és óriásplakáton is szerepelt, ezeket jó poénnak tartja, de mindig a zene marad számára az első. Mesélt arról is, miért nem fél attól, hogy szétaprózza magát, pedig majdnem tucatnyi formációban vesz részt.

LEMEZ
Kid Kapichi: This Time Next Year

Alakulgat egy újabb markáns gitárzenei színtér a Brit-szigeteken, olyan együttesekkel, mint az Idles, a Slaves, a Fontaines D.C. vagy a Shame.

MI A KOTTA?
Mint a madár

„A francia művésznek nincsenek formán túli erkölcsi, akarati célzatai.”

LEMEZ
The Telescopes: Songs of Love and Revolution

A nyolcvanas évek végén feltűnt hol négy-, hol öttagú Telescopes az akkori brit pszichedelikus/zajrock szcéna egyik legüdítőbb beltagjának számított, jellemző, hogy első, megosztott EP-jükön a hasonszőrű Loop-pal osztoztak.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nincs menekülési útvonal”
Bánki Ákos képzőművész

Az absztrakt festészet kereteit folyamatosan új anyagok, technikák és formák alkalmazásával igyekszik tágítani. A legújabb kiállításán két sorozatát mutatja be, amelyek bár két külön világot jelenítenek meg, a forrásuk mégis közös.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2021/08.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/08.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/08.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

TARI ANNAMÁRIA
Kitaláljuk egymást
A home office és az online meetingek lélektanáról

Nincs home office, vagyis otthon végzett munka online értekezletek nélkül. De nem mindenkinek megy flottul a csoportos kommunikáció a Zoomon meg a többi platformon. Az online tér átírhatja a határokat és a hierarchiákat, elérheti a munkahelyünkön megszokott érzelmi pozíciónk módosulását is, ami zavaróan hathat az énképünkre. Hogyan küzdjünk meg mindezzel s a belőle fakadó szorongással?

GYÁSZ A HÁZIÁLLAT ELVESZTÉSE UTÁN
Örök vadászmezők

Egy házi kedvenc elvesztését olykor éppolyan nehéz lehet feldolgozni, mintha egy rokon hunyt volna el. A gyászolót gyakran közöny fogadja, úgy érezheti, a bánatát nem fogadja el a környezete. Az idősebbek, egyedülállók különösen nehéz helyzetben vannak, de az sem mindegy, hogy a gyerekek hogyan találkoznak először a halállal.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Zellertrendek jönnek-mennek

Pirított szárzeller kesudióval és csilivel

ÉTEL, KIHORDÓ
Ramenka

„A ramen szép világa bonyolult, elkészítése pedig művészet, amit japán mesterei évtizedeken át tökéletesítenek.”

MIKROFILM

INTERJÚ
„Arra ébredtem Idahóban”
Matthew McConaughey filmsztár

Zöldlámpa címmel nemrég jelent meg a memoárja – magyarul is. Az Oscar-díjas színésszel telefonon beszélgettünk az élete elmúlt 51 évének kalandos epizódjairól.

FILM
Little Big Women

A tajvani Joseph Hszu Csen-csie nem tartogat sok meglepetést, inkább a családi konfliktusokkal operáló melo­drámák szokott forgatókönyvét követi, ha nem is a nyugati filmek intenzív, érzelmi tetőpontokra hegyezett stílusában. Ő hosszabban elnyújtva és több sérelmet előásva dolgozik.

FILM
Fontos vagy nekem

Hannibal Lecter bűnei kisded mókázásnak tűnnek ahhoz képest, amit ez a nő művel.

FILM
Balekok a pácban

Vannak emberek, akik rendelkeznek információkkal, amelyekkel mások nem, viszont nem rendelkeznek gátlásokkal, amelyekkel mások igen.

TÉVÉSMACI
A csúf vén keselyű

Amikor Sztupa és Troché együtt csatangoltak a háborús hősükkel, Hollywoodban már elég jól állt a szénájuk.

SZENT KORONAVÍRUSTAN - A HVG E HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: GERGELY MÁRTON
2021.02.21.


Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy a csengeri P. Marika könnyebben jut be a legelegánsabb zürichi bank exkluzív tárgyalására, mint földijei a Béke úti Virágh sörözőbe egy nagyfröccsre? Lapszámunk megjelenése hetében telik ki tizenkét hónap, amióta a koronavírus-járvány által ránk erőltetett keretek közt élünk. A tranzitzónák lezárásával indult a hullámvasút 2020. március 1-jén, és ha a magyar hatóságok nem éheztették volna a kérelmük elbírálására váró menekülteket, azt is mondhatnánk, hogy

tranzitzónává változott az egész ország. Lezárva minden kapu, és Pintér Sándor dönt, mit tehetünk, mit nem.

Jövő hétfőn, március 1-jén kifutnak az aktuális korlátozások, de komoly enyhítésre ne számítson senki. Magyarország rovatunkból kiderül, hogy egyes kórházakban rosszabb most a helyzet, mint volt ősszel. A Covid-betegek ápolására rekvirált gyerekosztályon alig száradt meg a visszarendezést megelőző tisztasági festék, újra fertőzöttekkel teltek meg a termek. Orbán Viktort mégsem a járványadatok foglalkoztatják, ő arra várja a választ a népétől, mennyi kockázat és mellékhatás éri a politikai jövőjét, ha újra meghosszabbítja a korlátozásokat. Mint Gazdaság rovatunk bemutatja, a kormányfő arról már nem konzultál a nemzettel, mire költse el az uniós helyreállítási alapból az országnak jutó pénzesőt...

KORONAVÍRUS: NEM A NYITÁSON, HANEM A MÉG NAGYOBB LEZÁRÁSON KELL GONDOLKODNI MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2021.02.25.


A koronavírus- és a vakcinahelyzetet figyelve ki kell mondanunk akkor is, ha kellemetlen: a járvány jelenlegi kilátásai mellett nem látszik megúszhatónak a további, erőteljesebb szigorítás. Sőt, egy időben történő lezárás drasztikusan növelné az esélyét annak, hogy végül majd korábban nyissuk ki teljesen a gazdaságot.

Nagyon nehéz olyan következtetéseket levonni az elemző munka során, amelyeket érzelmileg szívesen megtagadna az ember. Tudjuk, a nyitásra kondicionált közhangulatban egy a lazítástól gyökeresen eltérő forgatókönyv felvázolása fájdalmasan hangzik. Már mindenki nagyon szeretne korlátozások nélkül élni, ráadásul jön a tavasz, még nagyobb a csábítás a kötöttségek nélküli életre. Az országos járványhelyzet azonban mégis tárgyilagos értékelésre kényszerít minket, a tények pedig kíméletlenek:

- A regisztrált napi fertőzöttek száma már nem sokkal marad el a november eleji szinttől, amikor (mint kiderült, megkésve) sor került a korlátozások bevezetésére.

- A járvány gyorsuló tendenciát mutat, az egészségügyi rendszeren növekszik a nyomás.

- Az iskolák újra a fő terjesztési csatornává váltak. 37 óvodában egy-egy csoportot érintően, 93 óvodában és 36 általános iskolában az egész intézményt érintően rendeltek el rendkívüli szünetet, továbbá 331 általános iskolában egy-két osztályt és 50 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. Egy hónappal ezelőtt ezek az adatok a mostaniaknak nagyjából a harmadát tették ki. Ilyen tempóval két-három hét alatt utol lehet érni a második hullám csúcsának a számait.

- A járvány a gócosodás jeleit mutatja a nagy népsűrűségű területeken. Néhány hete még a határszéli megyékben terjedt gyorsan a vírus, ám a helyzet változóban van. Az ország középső területén egyetlen hét alatt közel két és félszeresére nőtt a regisztrált napi fertőzések száma.

- Az új vírusvariánsok megjelenése és az érezhetően lazuló fegyelem mellett a járvány további gyorsulása elkerülhetetlennek látszik.

- A brit és az izraeli példák alapján a magyar vakcinaellátottság még hónapokra lehet attól, amikor az átoltottság érdemi fékezést tud kifejteni a járványra.

- Van szemmel látható esély, hogy az átoltottság végül megfékezi a harmadik hullámot, de egyre kisebb. Ezzel párhuzamosan annak a valószínűsége, hogy a járvány további beavatkozás nélkül eléri az egészségügyi kapacitások (valódi) korlátját, és ezzel párhuzamosan a halálesetek száma a második hullám csúcsán látott szintre emelkedik, növekszik. A vakcina önmagában elbukja a harmadik hullám elleni versenyt..

ORVOSSZERZŐDÉSEK: FESZÜLT FINISBEN AZ ALKUK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.02.25.


Minden nap jelenteniük kell az intézményvezetőknek az Országos Kórházi Főigazgatóságra, hogy hány aláírt munkaszerződés érkezett vissza hozzájuk az egészségügyi dolgozóktól.

Sok kórházban már e hét végére kérték vissza az aláírt munkaszerződéseket, hogy mielőbb kiderüljön, talpon maradnak-e a gyógyító egységek – értesült a Népszava. Lapunk úgy tudja, továbbra is nagy a bizonytalanság országszerte a traumatológiákon, a sürgősségi osztályokon, az érsebészeteken abban, hogy elfogadják-e az új munkaszerződéseket. Több helyen a vezetők finomabb vagy erősebb presszióval is megpróbálják aláírásra bírni munkatársaikat – értesültünk. Van, ahol csak lelkesítő beszédekkel próbálkoznak, másutt azzal „ijesztegetnek”, hogy az ellenzéket támogatja az, aki most vonakodik...

KAPHATTAK SORON KÍVÜL OLTÁST HAZAI BEFOLYÁSOS SZEMÉLYISÉGEK?

MFOR.HU
Szerző: CSABAI KÁROLY
2021.02.24.


Miután több helyről is azt hallottuk, hogy olyan hazai vállalatvezetők részesültek már koronavírus elleni oltásban, akik az oltási rend alapján nem feltétlenül voltak jogosultak, szúrópróbaszerűen megkérdeztünk néhány magyarországi nagyvállalatot, bankot, valamint az MNB-t, voltak-e náluk ilyen esetek. Van, aki még a feltételezést is visszautasította, mások azt mondták, nem figyelik dolgozóik oltottságát, többen a személyes adatra hivatkozva nem mondtak semmit, s volt olyan, aki 
nemes egyszerűséggel még válaszra sem méltatott minket.

Néhány napja hozta nyilvánosságra a CNN, hogy Peruban csaknem félezer magas rangú állami tisztviselő, több miniszter és a 2020. november 9-éig regnált elnök, Martin Vizcarra és felesége is soron kívül, még azelőtt megkapta a koronavírus elleni védőoltást, hogy az országos oltási program végrehajtása elkezdődött volna, amelyből kiderült, milyen sorrendben, kik részesülhetnek a vakcinában. A kirobbant botrány hatására a soron kívül beoltottak közül két miniszter – az egészségügyi és a külügyi – is lemondott.

Az utóbbi hetekben Magyarországon is egyre több helyen lehetett találkozni azzal a „biztos forrásból származó” értesüléssel, miszerint hazai vállalatok felsővezetői (vezérigazgatók, vezérigazgató-helyettesek, igazgatósági és felügyelőbizottságok tagjai) közül olyanok kaptak koronavírus elleni védőoltást – több esetben meg is nevezve az illetőt –, akik erre még nem lennének jogosultak.

Tudunk egy olyan topmenedzserről, akinek a felsőoktatásban is fontos szerepe van, és aki lapunknak áttételesen megerősítette, hogy megkapta az oltást, amire állítása szerint életkora és egészségi állapota alapján jogosult volt, bár tudomásunk szerint az oltás beadásának időpontjában az oltási terv végrehajtása még az idősebb korosztályokban folyt...

LÉPÉSKÉNYSZERBEN A HÁZIORVOSOK, A HÉTEN LEJÁR A HATÁRIDŐ - A PRAXISKÖZÖSSÉG AZONNAL SOKSZÁZEZRES FIZETÉSEMELÉST HOZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2021.02.25.


Vasárnapig kell dönteniük és nyilatkozniuk a háziorvosoknak, hogy belépnek-e egy praxisközösségbe. Így kaphatják meg azt a béremelést, amit a kórházban dolgozó orvosok is. Egy 25 éve dogozó orvos így idén havonta mintegy 470 ezer forinttal (nettó) több pénzt vihet haza. Az orvoshiányt ez most nem fogja megoldani, hosszú távon mégis vonzóbb lehet a szakma.


Nagyon rossz időpontban, a koronavírus-járvány harmadik hullámában, a kezdődő tömeges oltások szervezésének kellős közepén kell a háziorvosoknak gyakorlatilag néhány nap alatt eldönteniük, hogy belépnek-e egy úgynevezett „szoros” praxisközösségbe, vagy sem. A döntés önkéntes, de – ahogy egyikük fogalmazott – ha eléd tesznek három almát, az egyik fonnyadt, a másik kissé éretlen, a harmadik pedig gyönyörű piros, nem is olyan nehéz a választás.

Mindez a számok alapján azt jelenti, hogy aki praxisközösségen kívül marad, alig lát valamit az orvosi béremelésből, éppen a harmadát kapja annak, mint amit a kórházi orvosok. Aki „laza” kollegiális praxisközösségbe lép, 80 százalékhoz jut, míg a „szoros” praxisközösséget választó az emelés 100 százalékát...

TÉVÚTON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: GELLÉRT ANDOR, ZDEBORSKY GYÖRGY
2021.02.19.


...Orbán Viktorral külön kell foglalkoznunk

Szerintünk ő egy jelenség, semmi több. Ahogy példaképe és „barátja”, Donald Trump, ő is elvész majd az idők porában, bár a hatalomközpontosítás bűvkörében élő erőknek, azaz a szélsőjobbnak, még sokáig hivatkozási alap lehet. 

Ha nagy politikus lenne, mint ahogy „kézcsókkal” illető fanatikusai hiszik, akkor nem a nemzetállami eszmére, hanem a jelen kor integrációs parancsára építene. A múlt század a nemzetállamok százada volt. Következmény amellett, hogy új nemzetállamok is létrejöttek: két világháború, forradalmak, permanens nemzeti háborúk, nekünk, magyaroknak: Trianon. E század az összefogás, az integráció és nem a különállás százada. Ha ezt az alapkérdést Orbán nem érti, akkor egy nemzeti eszme téves szolgálata meddig és hogyan igazolja az ő politikusi nagyságát? Azt is feltételezhetjük, hogy Orbán ezt szándékosan nem érti, mert hatalmát mindenek felett állónak tartja.

Másik vetület: országvezetőként gyakorlati ismeretek nélküli „hadvezér”. A mindent központosítani kívánó törekvése miatt, amikor Brüsszelben pénzt fej, itthon nincs szúnyogirtás.

Hányadikak vagyunk gazdagsági teljesítményben az unió 27 tagállama közül? Hátulról az utolsó 3. ország: 24 ország, köztük az általunk korábban lenézett Szlovákia is megelőz bennünket. Kik vannak még a korrupciót illetően Magyarország mögött? Románia és Bulgária! Hol van akkor Orbán zsenialitása, vezetői képessége, szakértelme? Abban, hogy a magyarok beolthatók bármely olyan vakcinával, amellyel már egymillió embernél többet beoltottak? Ez felelőtlen hazardírozás!

Harmadik vetület: mi még olyan zseniális országvezetőt nem láttunk, aki hazája vagyonának jelentős részét „átcsoportosította” a saját, a családja és a klientúrája részére. Kell új magyar burzsoá réteg: tehetségből, munkából, ragyogó gazdasági ötletekből, de nem a köz pénzének kisajátításából! Másik példa: Orbán először elfogadta a számára kedvezőtlen önkormányzati választásokat, majd szabályos polgárháborút kezdett az ellenzéki polgármesterek vezette önkormányzatok ellen. E küzdelemnek nemcsak a célja, de még a fegyvere sem jó! Az iparűzési adó felének elengedésével egy bizonyos gazdálkodókörnek nyilvánvalóan kedvez, míg egy másik kört, amely az önkormányzati költségvetések drasztikus zsugorodása miatt nem tud az önkormányzatoknak árut szállítani és szolgáltatásokat nyújtani, tönkretesz. A források elvtelen vagy nagyon is elvi elvonásával, „átcsoportosításával” kívánja a nép szerinte helyes szavazási módját kijelölni. Melyik gazdálkodókört kell „támogatni”, és melyiket tönkretenni?

De tönkreteszi Orbán a gazdálkodók széles köreit azáltal is, hogy a koronavírus okozta károk enyhítésére megígért támogatásokat sem fizetteti ki. Orbán állítása: a munkaadót támogatjuk, nem a munkavállalót! Igen? Hol, mikor és mivel? Nem szabadna, hogy mindez olcsó populista kommunikáció legyen, amikor tízezreket tesz tönkre a járvány...

ITT OLVASHATÓ 


A DEUTSCHE WELLE BESEGÍT A FÜGGETLEN MAGYAR MÉDIÁNAK, KOVÁCS ZOLTÁN IMPERIALIZMUST LÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.25.A Deutsche Welle együttműködne magyar sajtóorgánumokkal, segítve ezzel a kormánytól független médiát; erre Kovács Zoltán államtitkár azzal reagált, hogy „Magyarországon a média- és sajtóviszonyokat a piac alakítja”. Szerinte egyébként ez a 2022-es választási kampány része, német kulturális imperializmussal fűszerezve. Csernyánszky Judit lapszemléjében olvashatnak virágzó, baráti magyar-azeri kapcsolatokról, valamint filmekről és kiskutyákról is.


A magyar kormány árgus szemekkel figyeli a külföldi sajtót, hogy nyomon kövesse a róla szóló, szerinte igaztalan kritikákat, és nem egyszer arra kötelezi/né a külföldi sajtóorgánumokat, hogy kérjenek bocsánatot a leírtakért – írja a Süddeutche Zeitung. Nos, miután a minap napvilágot látott, hogy a német közszolgálati Deutsche Welle együttműködne magyar sajtóorgánumokkal, segítve ezzel a kormány által nyomás alá került független médiát, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár rögtön kultúrkampfról írt. Peter Limbourg a német médiapartner nevében elmondta, hogy együttműködést ajánlanak fel az ATV-nek, a Telexnek, a hvg-nek, és most, hogy elvették a frekvenciáját, a Klubrádió is része lehet ennek az együttműködésnek. Kovács Zoltántól a továbbiakban idézve azt emeli ki az írás, hogy szerinte ez nem más, mint 2022-es választási kampány német kulturális imperializmussal fűszerezve. Orbánt megvédve Kovács állítja, hogy a magyar médiaviszonyokat a piac alakítja.

Az 1865-ben alapított amerikai hetilap, a The Nation publikálta Molnár Péter magyar és európai slampoetry-bajnok Klubrádióról szóló cikkét. Az írás a rádió egy sajátos oldalát emeli ki, azt, hogy egyrészt az idősek, közülük is magányos emberek a nagy vesztesei az analóg lekapcsolásnak, mivel számukra nem könnyű az internetes átállás. Másrészt arról ír, hogy a hallgatók, illetve családtagjaik egy része holokauszt-túlélő, és a Klubrádió nemcsak a kormány intézkedéseivel kritikus általában, de a német megszállás emlékművének is nagy figyelmet szentelt annak idején. Ezzel a rádió körül történeket új politikai dimenzióba is helyezi a szerző. Kiemeli, hogy a sajtószabadság követelése már az 1848-as márciusi ifjak 12 pontjának is egyike, méghozzá az első volt, a 2010 óta hivatalban lévő rezsim mégis lépésről lépésre összpontosítja saját kezében a médiát. Szemléletesen írja le, hogy a frekvencia és a hirdetések megvonásával a kormány egy-egy szöget ütött a Klubrádió koporsójába. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a rádióval szemben emelt jogi kifogások sem állják meg a helyüket, akárcsak az ellene hozott ítélet, hogy átmenetileg sem sugározhat.

A Film New Europe magazin a magyar filmiparról és a filmgyártásról ad átfogó képet, sorra véve a Nemzeti Filmintézet által támogatott filmeket – kezdve Mundruczó Kornél alkotásával, a Pieces of a Womennel, és zárva a sort a Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó tokiói felkészítését dokumentáló filmmel, de még a nálunk forgatott külföldi mozikon is végigfut az összefoglaló. A cikk szerint a járvány első hullámában hónapokra leállt a gyártás, de nyár óta ismét gőzerővel forgatnak a magyar és külföldi stábok – második hullám ide, harmadik hullám oda. 2020-ban a Nemzeti Filmintézet 7,7 milliárd forinttal támogatott 185 pályázót, és 6,8 milliárd forinttal pedig a tévés, illetve streaming projekteket szubvencionálta.

Az egyre virágzóbb magyar azerbajdzsáni kapcsolatokról ír az AzerNews alapján a MenaFn (Közel-Kelet és Észak-Afrika Pénzügyi Hírportálja). Az azeri munkaügyi miniszterrel tárgyalt a bakui magyar nagykövet, a többi között arról, hogy magyar cégek is részt vesznek az úgynevezett „felszabadított”, azaz a tavalyi háborúban az örményektől visszavett területek újraépítésében, ami a miniszter örömére szolgál – áll az összefoglalóban. Amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter januárban ott járt, 100 millió dolláros hitelkeretet nyitott az EXIM Bank a rekonstrukcióra pályázó magyar vállalkozóknak. Emellett Magyarország 30 ezer dollár erejéig segít az aknák hatástalanításában is, ami Sahil Babayev azeri szociális és munkaügyi miniszter szerint mutatja a két ország baráti kapcsolatait. Megállapodást írtak alá a WizzAir-járatok újraindításáról is, amint feloldják a szigorításokat. A két ország kereskedelmi volumene 39 millió dollár, ebből a magyar export 38 milliót tesz ki.

34 kutyakölyköt mentettek meg a düsseldorfi rendőrök, miután leállítottak egy magyar rendszámú kisteherautót – írja a Dorstener Zeitung. Három kis tárolóban egymásra zsúfolva találták meg a kiskutyákat, akik mintegy 24 órán keresztül nem kaptak enni, inni. A 24 és 29 éves sofőrt és társát letartóztatták illegális állatkereskedelem gyanújával, de nem lennénk meglepve, ha felmerülne az állatkínzás gyanúja is. A feljelentő már előző éjszaka gyanús jeleket észlelt, s másnap hívta ki a rendőrséget. Francia bulldog, cane corso és west highland terrier kölyköket szállítottak az illegális kutyakereskedők.

HIÁBA VÁLTOZTAT A KORMÁNY, EZZEL ALIGHA OLDJA MEG A HÁZIORVOSHIÁNYT MAGYARORSZÁGON

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2021.02.25.


Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen az országban, van olyan település, ahol 7 orvos hiányzik.


A 2021. február elsejei adatok szerint 458 településen 609 betöltetlen háziorvosi praxis volt az országban. A 609 praxisból 16 közel 15 éve, 59 több mint 10 éve, 157 pedig több mint 5 éve betöltetlen.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (75) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 47, illetve 46 háziorvost keresnek. Továbbá átlag feletti volt még ez a szám Budapesten, Fejér, Bács-Kiskun és Békés-megyék esetében – olvasható a GKI elemzésében...

AZ ELLENZÉK FELÁLLÍTHATNA TÖBB VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGOT IS, HA MÁR OTT VAN A PARLAMENTBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.23.


Orbán Viktor díszletparlamentje minden tekintetben illegitim, a működése pedig nem is hasonlít egy igazi parlamenthez. A magyar parlament nem a végrehajtó hatalmat ellenőrzi, hanem a végrehajtó hatalom gyárt törvényeket saját tetszése szerint az önkényuralmi rendszernek. Ezért az ellenzék jelenléte csupán a demokrácia hazug látszatát segíti, legitimálja az önkényuralmi rendszer törvénytelen működését, ami a parlament szerepét arra redukálja, hogy a törvényesség hamis látszatát adják a törvénytelenségeknek.

A Covid 2021 vizsgálóbizottság mintájára létrehozandó vizsgálóbizottságok felállítása azonban értelmet adhatna az ellenzék kontraproduktív, a diktatúrát legitimáló jelenlétének. Kövér László tiltakozásából látszik, mennyire zavarja őket a Covid 2021 vizsgáló bizottság léte, amelyet a Fidesz távolmaradása mellett megrendezett rendkívüli parlamenti ülésen javasoltak. A Fidesz gondosan ügyel arra, hogy ne essék ugyanabba a csapdába, amelybe ők ejtették az ellenzéket, ezért a jelenlétével még véletlenül sem legitimál semmiféle ellenzéki tevékenységet, és megakadályozza, hogy a parlamentben igazi ellenzéki munka lehessen. De az ellenzék ettől függetlenül működtethetne több színvonalas vizsgáló bizottságot, amelyen fontos dolgok kerülhetnének nyilvánosságra. Szabó Tímea jól karolta fel ezt a módszert...

ORVOSOKAT HELYEZNEK NYOMÁS ALÁ A KORMÁNYHIVATALOK, HOGY A KÍNAI VAKCINÁVAL OLTSANAK

INDEX
Szerző: WOLFY
2021.02.24.


Több tekintélyes virológus szakember szerint a kínai oltóanyag potenciális veszélyeket rejthet magában, és arról is értesültem több orvostól, hogy a háziorvosokat nyomás alá helyezték, hogy mindenképpen ezzel oltsák a praxisukban élőket  – írta Kübekháza polgármestere a falu háziorvosának, arra kérve, hogy a kínai vakcinával csak azokat oltsa be, akik írásban kifejezetten ezt kérik, és vállalják az esetleges következményeket...

NEM ISMERI EL HIVATALOS OLTÁSKÉNT A KÍNAI ÉS OROSZ VAKCINÁKAT LENGYELORSZÁG

VILÁGTÉRKÉP BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.02.25.


Megváltoztak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül, kedd éjféltől az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba. Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek.


Kedd hajnaltól új lengyel kormányrendelet alapján lehet belépni Lengyelország területére. A helyzetet többen meglehetősen bonyolultnak jellemezték. A szabályozás egyik új eleme, hogyha valaki külföldről érkezik és rendelkezik az Európai Unió által jóváhagyott COVID-19 ellen beadott vakcináról szóló igazolással, azonnal beléphet az országba. Amennyiben valaki nem tud sem negatív tesztet, sem az EU által jóváhagyott vakcinával történt oltásról igazolást felmutatni a lengyel határon, azon személyre 14 napos karantén vár.

Magyarország varsói nagykövetségének Facebook oldalán a koronavírus helyzettel kapcsolatban hozott legfrissebb lengyel kormányzati intézkedések szerdán reggel még nem szerepeltek. A varsói magyar nagykövetség járványhelyzetről szóló hétfői posztjában felhívta a figyelmet az ország déli és nyugati határain február 22-től szigorított beléptetési menetrendre. A felhívás szerint minden Lengyelországba utazó személynek a határ átlépését megelőző 48 órán belül kézhez vett PCR típusú, negatív COVID-19 teszttel kell rendelkeznie...

COVIDOS VOLT? OKTATÓVIDEÓT KÉSZÍTETT A SEMMELWEIS EGYETEM ARRÓL, HOGYAN ERŐSÍTHETI A LÉGZŐIZMÁT

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.02.25.Mivel a koronavírus leginkább a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket, vagyis az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket sújtja, ezért dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével oktatóvideót készített a Semmelweis Egyetem arról, hogy miként erősíthetőek meg ezek a légzőizmok. A gyakorlatok azért fontosak, írják a sajtóközleményükben, mert a tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel,

így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak ajánlják, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú gyógyultaknak is. Három hét alatt már jelentős változás érhető el.

Azt javasolják, hogy „ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd”. Ezért ajánlják ezt is beépíteni a mindennapi gyakorlatok közé.


ÍGY KÉSZÜLJ A VAKCINÁRA: ITT A QUBIT OLTÁSI KISOKOSA

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.02.24.


...A magyarországi oltási terv nem nyilvános, még parlamenti képviselőknek sem adják ki, így hivatalosan csak az operatív törzs szórványos nyilatkozataiból, illetve egy kevesebb mint 500 szavas kivonatból tudható, hogy milyen társadalmi csoportok számítanak kiemeltnek a koronavírus elleni vakcina beadásánál. A 80 oldalas terv ettől még létezik, ki is szivárgott, ebből, illetve az azóta eltelt időszakban tett hivatalos nyilatkozatokból szűrhető le, hol tartunk a végrehajtásával.


1. csoport: az egészségügyben dolgozók (172 600 fő) kampányszerű oltása lezárult, azokat oltják, akik eddig valamilyen okból kimaradtak.

2. csoport: a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők (146 483 fő), vagyis például az idősotthonok és bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása is lezárult, közülük szintén az eddig valamilyen okból kimaradtak kaphatják meg a vakcinát.

3. csoport: a COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek, és a 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők oltása szintén zajlik. Az oltás a 90. életévét betöltöttekkel kezdődik, majd az egyre fiatalabb életkori kategóriák következnek, végül ez a kör a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozókkal zárul. (1 756 528 fő)

4. és 5. csoport: a közigazgatási szerveknél és a rendvédelemben dolgozók oltása még nem kezdődött el.

6. csoport: 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő), oltása elkezdődött.

7. csoport: kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő) oltása még nem aktuális.

8. csoport: valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő), vakcinációja, vagyis a tömeges oltások fázisa még nem kezdődött el. Az, hogy a jelenlegi ütemezés mellett ki mikor kerül sorra, például ezzel a kalkulátorral becsülhető meg.

Jelenleg az oltandókat a háziorvosok értesítik, és az oltások oltópontokon történnek. Tömeges oltásra 102 kórházban, 120 szakrendelőben és 5004 háziorvosi rendelőben jelöltek ki oltópontokat...

„A PFIZERRE HETEKET KELL VÁRNIA, DE VAN KÍNAI, JÖJJÖN”

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.02.25.


A Sanopharm oltóanyagának hadrendbe állításával felpöröghet az oltási kampány. A jelek szerint az időseknél tapasztalható lemaradást is a kínai vakcina bevetésével orvosolnák.


"Összevissza beszélnek a tévében és a rádióban az oltóanyagról, mi nem is kaptunk. Az emberek is teljesen megbolondultak"

– fakadt ki a telefonban egy Nógrád megyei háziorvos, aki mielőtt válaszolt volna kérdésünkre, hogy pontosan milyen vakcináról van szó, idegesen letette a telefont. A doktornő nincs egyedül az országban a küzdelmével: egyre több fajta vakcinával oltanak a háziorvosok, és amellett, hogy kinek, melyik korcsoportnak melyik adható be, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött lista is köti a kezüket. A NEAK minden héten frissített listát küld a háziorvosoknak azoknak a pácienseiknek a nevével, akiket az adott héten oltani kellene.

A regisztráltak oltási programja február 4-én indult: a kórházi oltópontokon kívül ekkor kezdődött meg a háziorvosi rendelőkben is a vakcináció. A körzeti orvosok első körben a legidősebbek oltását kezdték el, ami azonban három héttel a tömeges oltás kezdete után, a mai napig zajlik. Számos olyan 80 évesnél idősebb ember hozzátartozója írt nekünk levelet, aki még mindig a háziorvos hívására vár. És több háziorvos is megerősítette lapunknak: még mindig vannak olyan 80 feletti betegeik, akik egyelőre nem kapták meg az első vakcinaadagot sem.

Arról már írtunk, hogy mi ennek az oka. Az oltási rend káoszát a többféle vakcina okozza: a Pfizerrel és a Modernával a 18 év felettieket be lehet oltani, szinte korlátozás nélkül, ám ezekből nem áll elég rendelkezésre. A Pfizer-ampullák zöme a kórházi oltópontokra kerül, ahova szintén a háziorvos „szervezi be” tízesével a már említett listán szereplő pácienseket. Moderna-vakcinából van a legkevesebb az országban, és zömében az idősotthonokban oltanak vele...

LANTOS GABRIELLA: AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSA EGY BALTÁVAL LEVEZÉNYELT REFORMKONCEPCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.25.


Az orvosok új szolgálati szerződése egy diktátum, ami ezer sebből vérzik. A madzagra mézként rákenték a béremelést meg a hálapénz kivezetését, de valójában nagyon sok mindent akarnak egyszerre átalakítani az egészségügyben – véli Lantos Gabriella. Az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint az átalakítás sok iránya helyes, csak az üteme nem az, mert az ezt intéző Belügyminisztérium nem ismerte az egészségügy működésének alapvető elveit Magyarországon. Így lett belőle baltával levezényelt reformkoncepció. A háziorvosok praxisközösségi rendszerében pont az a két cél nem fog teljesülni, ami miatt értelme lenne az egésznek; azok a települések kerüljenek be az ellátásba, ahol nincs háziorvos, és a háziorvosi testület fiatalodjon. A reform ütemezése is katasztrofális, mert a járvány harmadik hulláma felfelé indulásának pillanatában egy normális menedzser nem változtat semmin.


Mind több hiányszakmában jelzik az orvosok, ragaszkodnak az eddigi extra-juttatásaikhoz és nem írják alá új szolgálati szerződésüket. Lehet, hogy március 1-jétől veszélybe kerül a közellátás?

– Az az igazság, hogy ennek már sokkal hamarabb ki kellett volna derülnie, Az, hogy ez pár nappal a határidő lejárta előtt derül ki, azt jelzi, hogy a kormány még leadminisztrálni sem tudja a saját rendeleteit. A közalkalmazotti törvény szerint a jelenlegi közalkalmazottaknak 30 nappal korábban meg kellene tudniuk, hogy miként változik a szerződésük. Ezt a 30 napot nem adta meg nekik a kormány. Ha megadta volna, saját maga is jól jár, mert jóval hamarabb megtudta volna, milyen sok az elégedetlen...

SZABAD SZEMMEL: AZ ORBÁN-KORMÁNYT DÜHÍTI A DEUTSCHE WELLE BEJELENTÉSE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.25.


Süddeutsche Zeitung


Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével. A csatorna igazgatója elmondta, hogy először a közösségi médiában jelennének meg, majd a jövő hónap végén saját csatornát alakítanak ki a youtube-on. A cél az, hogy a magyarok reálisabb képet kapjanak Európáról, egyben pedig színesebb legyen a kínálat, hiszen nyomás alatt áll a média függetlensége.

Limbourg jelezte, hogy együtt akarnak működni az ATV-vel, a HVG-vel és a Telex-el, de gondolnak a Klubrádióra is. A magyar vezetés egyébként is arról ismert, hogy alaposan megnézi, mit jelentenek róla külföldön és most is kellőképpen felháborodott. Kovács Zoltán ezúttal sem éppen úri modorban kommentálta a fejleményt. Szerinte a DWily módon a jövő évi választásokba próbál beleavatkozni. Nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt.

Amire az intendáns válasza csupán annyi volt: hogy mit csinálnak és hogyan, az nem a szóvivő véleményétől függ. De talán tanácsosabb volna először megvárni, hogy mi kerül adásba!

Neue Kronen Zeitung

Németország továbbra is kitart a szigorú korlátozások mellett, az osztrák kancellár viszont megismételte, hogy két és fél hete azért kellett könnyítéseket elrendelni, mert a lakosság egyre kevésbé tartotta magát a megkötésekhez, akkor meg teljesen felesleges formálisan hatályban tartani a kemény intézkedéseket. Ily módon kinyitottak a boltok, működnek a lakossági szolgáltatók, a gyerekek mennek iskolába. Noha az új betegek száma továbbra is kétszer annyi, mint a németeknél.

Kurz szerint azonban az intézkedés mellett szól, hogy minden héten tesztelik a csaknem 10 milliós lakosság egynegyedét, így egyre több fertőzöttet tudnak kivonni a forgalomból. De hogy lesz-e további lazítás, az hétfőn dől el. A 3-ik hullám ellenére el tud képzelni további enyhítést, a mindent meghatározó kérdés az, hogy utána emelkednek-e a kedvezőtlen számok, és ha igen, milyen gyorsan. Itt versenyfutás zajlik az idővel, és minél több embert oltanak be, annál közelebb kerülnek a normális állapotokhoz. Ezzel együtt sem lehet azonban teljesen kizárni az újabb teljes zárlatot.

A miniszterelnök érti, hogy a tömegeknek elegük van korlátozásokból, mert a küzdelem már egy éve folyik és ez felőrli az idegeket. Egyre többen elmagányosodnak és a gazdaság rendkívüli terhet kénytelen elviselni.

The Times

Brüsszel orra alá pörkölt az orosz vakcina-diplomácia, miután learatja a babérokat több keleti tagnál is, amelyek javában küszködnek a járvány 3. hullámának feltartóztatásával. Az EU úgy gondolja, hogy Moszkva – Kínával egyetemben – próbálja kiterjeszteni befolyását, kihasználva, hogy a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem tud eleget szállítani. Ha a Kreml célja az unió megosztása, akkor már közel jár a sikerhez egyes keleti kormányoknál.

Magyarország már rendelt mind az orosz, mind a kínai szerből. Szlovákia is követné a példát, csak ott még civakodnak az ügyön a koalíciós partnerek. Horvátország és Csehország szintén erősen szemez a Szputnyik V-vel, noha Kelet-Európa más részein azt látni, hogy Oroszország nemigen tudja szállítani a vállalt mennyiséget. Mindenesetre a hatékonyságon kívül az oltóanyag mellett szól, hogy viszonylag olcsó és egyszerű hűtőszekrényben is lehet tárolni.

Más tagok egyelőre várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a vakcinát, de ha az meglesz, akkor nem haboznak a vásárlással.

Süddeutsche Zeitung

Már 30 országban adják be a Szputnyik V-t, de az EU-n belül csupán Magyarországon, ám nagy kérdés, hogy Moszkva nem éket próbál-e verni a tagállamok közé. Ugyanis már jelentkezik vevőként Horvátország, Szlovákia és Csehország is. Pozsony és Prága részéről hatalmas az érdeklődés, mert a brit mutáns végigsöpör a két országon. Rendelni azért nem tudtak még, mert vita van bizonyos koalíciós partnerekkel, illetve az egészségügyi miniszterrel, aki inkább az európai utat szorgalmazza.

Csakhogy az unió gyógyszerhatósága szerint az oroszok még be sem adták a kérelmet, ezért minden kormány maga dönti el, hogy akar-e a Kremltől vakcinát. Mindenesetre a szervezet úgy látja, hogy terjeszkedési kísérletnek vagyunk szemtanúi. Borrel, a külpolitikai főmegbízott úgy fogalmazott, hogy Kína és Oroszország úgy igyekszik beállítani, mintha hozzáértőbb és nagyvonalúbb volna, mint a Nyugat. Miközben az oroszok odahaza csupán a lakosság alig 2 százalékát oltották be.

Ennek egyik oka az, hogy a távoli, isten háta mögötti területekre csak nehezen tudják eljuttatni a szert, ám az is tény, hogy a lakosság ellenérzésekkel viseltetik iránta. Merthogy Putyin túl gyorsan vetette be a sikerpropagandát, amikor még messze zárultak le a vizsgálatok. Ahhoz viszont, hogy az EMA rábólintson a készítményre, közzé kellene tenni az összes teszteredményt és be kellene engedni a nemzetközi ellenőröket a gyógyszergyárakba. Ahogy von der Leyen kifejtette: az nem elég, hogy a Lancet szakfolyóirat kedvező cikket közöl az oltóanyagról.

Az orosz fél azonban így is úszik a boldogságban. Ahogy egy szakember – névtelenül – mondta: olyan ez az ország számára, mintha új nyersolajat talált volna.

ROSSZAK VAGYTOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.25.


Tegnap a fatornyosomban úgy álltak sorban a népek a vakcináért, mint Rákosi pajtás idején húsért. Olyan életben maradási elszántsággal, kitartással és megalázottsággal is. Szerte az országban ilyen jelenetekről jöttek suttogó hírek már napok óta, mutattak fényképeket is a várakozó tömegekről, akik a mínuszokban epekedtek a szuriért, mert valaki odahívta őket, és nem tudott mit kezdeni velük. Azokat a kósza híreket mindenki kétkedve fogadta, hogy ez a Hadházy megint szórakozik, ennek az az élete, hogy lázít a rendszer ellen. Így véli a nép, míg maga bele nem kerül a sorba, és onnan kiabál kifelé, hogy mi van itt, milyen kupleráj.

És pláne, hol van a madám. A várban csücsül. Tehát tegnap botrány kerekedett, hogy a fatornyosomban oltakozási entrópia van, éppen nem vakcina-tohuvabohu, magyarán őskáosz. Rengeteg népek álltak a nemzeti oltópont előtt a hidegben, s mondjuk forradalom vagy lázadás azért nem tört ki, mert az említett Rákosi pajtásos időkből a népek génjeibe ivódott a sorállás türelme, hogy várni, kell, ha élni akarsz. Úgy álltak sorban az alattvalók, úgy epekedtek a vakcináért, mint a fuldokló a levegőért, éppen szomjan haló egy korty vízért, éhező egy falat kenyérért. Mondom, hogy Rákosi pajtás, viszont azért mégsincsen jól ez egészen vagy egyáltalán.

Azt a tudományt, ami a dolgok összerendezgetését, mindenféle elemek működő sorrá, folyamattá, összeálló renddé és rendszerré szervezi, logisztikának nevezik. Egy egészen profán példával mutatnám meg ennek hasznát, jelesül, hogy először kakálunk, aztán törlünk segget, mert fordítva is lehet, csak semmi értelme, illetőleg barna foltos lesz aztán a bugyogónk. Nem megy a logisztika a fiúknak, pedig rendőr irányítja az egészségügyet, és katonák csücsülnek a kórházak élén, az ilyen babramunka azonban, hogy egy nyüves oltakozást megszervezzenek, mégis eltúlzott feladat. Nem a katonák tehetnek róla, a hiba rendszerszintű, egészen profánul: selejtes a NER. Cserére érett.

A NER, mint állam-, és hatalomszervező idea ott bicsaklott meg, hogy benne csupán víziók léteznek, bazi nagy kijelentések, hogy egy hét alatt tízmillió ember beoltunk, aztán úgy járunk, mint tegnap. Az ilyen nem egyedi, azt is halljuk minduntalan, hogy a zembereknek mennyire jó, menyi sok milliárdot hagytunk a zsebükben, aztán, ahogyan szálazzuk le az egyénig, kiderül, hogy ott meg semmi sincs. Így járnak a nyugdíjasok, így jár mindenki. Víziókban él a Fidesz, amelyek eltakarják előle az egyént. Igaz, ilyet látni sem akar, az liberális nyavalygás, aztán ez a kimenetel, mint tegnap. Mindig szar a vége, és ezt nevezik ők kormányzásnak, ami erős eufemizmus...