2022. január 19., szerda

A FIDESZ ÉS A VIDÉK | PARTIZÁNINFO

PARTIZÁN / INFO
Szerző: Partizán
2022.01.19.Évszázadokon át a magyar politika központi ügye volt a földkérdés. Mégis: ma mintha kikerült volna a mezőgazdaság és a föld a közbeszéd fősodrából. Utoljára 2005-ben volt országos tüntetés, amiben ki tudott fejeződni a gazdák elégedetlensége. A mai Partizáninfóban azt a folyamatot nézzük végig, hogy a Fidesz meglovagolva a tüntetés hullámait hogyan állította maga mögé, majd hogyan árulta el a gazdákat és így az egész “vidék Magyarországát”, azaz: hogyan jutottunk odáig, hogy Orbán alatt nagyobb a földkoncentráció, mint Horthy alatt volt, hogy a helyben élők ma már szinte semmit nem profitálnak a földekből, hogy a vidéki lakosság teljesen elszakadt a mezőgazdaságtól, ami kizárólag a nagybirtokos oligarchiáknak hajt hasznot, illetve megpróbálunk válaszolni a kérdésre, hogy ennek ellenére hogy lehet, hogy még mindig az állampárt bázisának számít a vidék, és mi kéne ahhoz, hogy ez megváltozzék.

CSIRKE FAR-HÁTRÓL ÉS AZ ELLENZÉK BALOLDALI KRITIKÁJÁRÓL

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2022.01.19.


A baloldali értelmiség körében nem kis vihar dúl. A vihar oka a csirke far-hát. A Mérce hasábjain Kiss Soma Ábrahám kéri számon a szociális érzékenységet A Fidesz komcsizása helyett az ellenzék elárulhatná, hogyan küzdene a milliókat sújtó szegénység ellen című cikkben: „Ne feledjük, hogy Magyarországon ma legalább kétmillióan élnek a létminimum alatt. Nekik pedig, ha tetszik, ha nem, valószínűleg már február elsején komoly segítség lesz, hogy a kormány az októberi szinten maximálja néhány alapvető élelmiszer árát, hisz ki tudja, meddig röpülnének még.

Szalai Erzsébet szociológus Facebook-posztban pirít rá az ellenzékre: „Ha lehet kérni, kicsit több empátiát az ellenzék részéről, különösen a baloldalon. Farhátozás helyett az emberek számára is érthető szociális üzenetek és ígéretek kellenének, nem pedig a szegényeken való gúnyolódás…

Antal Attila politológus így fogalmaz, szintén a Facebookon: „nem azokra kell haragudni és rajtuk gúnyolódni, akiknek sokat jelent az árak befagyasztása! A rendszerkritika nem az emberek ellen van.”

Vannak, akik egyetértenek a fenti állításokkal és vannak akik vitatják őket. És vannak, akik a fentiek kapcsán fidesz-bérencezni kezdenek. Ez utóbbi csoport tagjaival nem érdemes vitatkozni, ők az ellenzéki oldalon vannak ugyan, de ott a fideszes kultúrát jelenítik meg. Mert a Fidesz kulturális kérdés is, tisztelt Hölgyeim és Uraim, és ezzel föladatunk van/lesz, jóval több, mint a Mészáros és Mészáros Kft. ügyeivel – ha és amennyiben. Szóval a fidesz-bérencezőkön most átlépek (nem vitatkozunk, mert lehúznak a szintjükre), és arra koncentrálok, amiben nem értek egyet a fenti állításokkal és az azokat megfogalmazókkal. Szalai Erzsi a baloldal élő lelkiismerete, és akárcsak az ő esetében, úgy Antal Attila esetében is bátran állítható, hogy aki bérencezik az szimplán … áhh, nem írom le, úgyis tudjátok! (A fidesz-bérencezés a fideszes gyurcsányozás megfelelője az ellenzéki oldalon.)

Először is beszéljünk bizonyos módszertani szabályokról!
...

A NEMEK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEKET VIZSGÁLTÁK MAGYAR KAMASZOKON: A LÁNYOK ÖNZETLENEBBEK, A FIÚK VERSENGŐBBEK

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.01.19.


A középiskolás lányok kevésbé bíznak meg másokban, és kevésbé mernek kockáztatni, mint a fiúk, akik cserébe kevésbé megfontoltak. Többek között ezekre az eredményekre jutottak azok a magyar közgazdászok, akik játékos teszteken mérték fel, milyen attitűdbeli különbségek vannak a nemek között a nem kognitív képességek területén.

Mit szeretnél inkább? Ma kapni 1000 forintot vagy két hét múlva 1500-at? Ha kapsz 2000 forintot, hajlandó vagy adni belőle úgy, hogy nem tudod, ki fogja kapni? Ha annál több pénzt kapsz, minél több a dobozod, akkor is mernél belőlük sokat gyűjteni, ha a bombát tartalmazó nálad robban, és minden pénzed elveszik? Ilyen játékos feladatokon keresztül állítottak döntési helyzetek elé magyar középiskolai diákokat azok a kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a nem kognitív képességek területén milyen attitűdbeli különbségek vannak fiúk és lányok között.

A vizsgálat eredményei szerint a középiskolás lányok altruistábbak, és amit ma megtehetnek, azt nem halasztják holnapra, viszont kevésbé mernek kockáztatni és kevésbé versengők, mint a fiúk. A lányok ugyanakkor kevésbé bíznak meg másokban, vagy akár magukat sem látják elég megbízhatónak, viszont ha türelemről vagy együttműködésről van szó, nincs különbség a fiúk és a lányok között. Ezekre az eredményekre jutott a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének (KRTK KTI) három kutatója – Horn Dániel, Kiss Hubert János és Lénárd Tünde –, akik a Journal of Economic Behavior & Organization folyóirat 2022. februári számában közlik tanulmányukat, Nemek közötti különbségek a serdülők attitűdjeiben: Egy nagymintás osztálytermi kísérlet eredményei címmel.

Az úgynevezett ösztönzött laboratóriumi kísérletekbe (incentivized lab-in-the-field experiments), ami azt jelenti, hogy a fiatalok a döntéseikért valós fizetséget kaptak, a kutatók kilenc vidéki és budapesti középiskola 53 osztályának 1088 diákját vonták be. A fiatalok nem kognitív képességeinek mérésére szolgáló módszer a viselkedési közgazdaságtanban ma már bevett eljárás, de a gyerekek körében még ritkaságnak számít, hogy különböző döntési helyzeteket előidéző játékokon keresztül vizsgálják, miként hatnak a középiskolások időhöz, társakhoz, versengéshez és kockázatkerüléshez kapcsolatos attitűdjei az iskolai teljesítményre és hosszú távon a társadalmi különbségekre...

PEDAGÓGUS-KRÍZIS: HARMADANNYI PÁLYAKEZDŐ, NAGY LEMORZSOLÓDÁS, IDŐSÖDŐ TANÁRKAR

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.01.19.


Pár napja közölte ellenzéki képviselői kérésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pályakezdő pedagógusok számát: a 2020/2021-es, vagyis a legutóbbi tanévben összesen 2095 tanár kezdte el pályafutását – és így az egyes pedagógusok által halálpálya-modellnek is hívott pedagógus életpálya-modellt – valamilyen köznevelési-közoktatási intézményben az országban.

Ez a szám egyébként már korábban szerepelt a sajtóban, de a pedagógus-szakszervezetek aktivitása és a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás zátonyra futása újra aktuálissá tette a témát, és ezúttal a minisztérium is reagált a vészharangot megkongató újságcikkekre: közlésük szerint az alacsony számmal nincs semmi baj, és csak arról van szó, hogy a munkapiaci trendek miatt kevesebb a teljes állásban foglalkoztatott pedagógus.

A teljes állásban és részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógusok arányáról nincsenek országos adataink, ezért az állítást ellenőrizni nem tudjuk, ahogy a fenti számról sem könnyű megalapozottan megállapítani, hogy pontosan mennyire alacsony. De a rendelkezésre álló adatok mind abba az irányba mutatnak, hogy eléggé...

AZ EMBERT AZ OKÁDHATNÉK KERÜLGETI, AMIKOR OLVASSA ENNEK A POCSÉK MAFFIAHÁLÓZATNAK A TÖRTÉNETÉT A KÍNAI VAKCINÁVAL.

FACEBOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.01.19.


Az idő nem múlik, hanem betöltődik – mondták a középkori keresztény filozófusok, teológusok. A dolgok utólag kapják meg értelmüket, amikor a „betöltődő” időnek köszönhetően láthatóvá, érzékelhetővé válik a lényegük. Két tavalyi bejegyzésemet osztom meg most újra, mert az idő, úgy tűnik, mostanra betöltődött.
2021. március 13.

Kerülve, hogy netán valaki félreértse, előre mondom: az alábbiakban nem a kínai vakcináról írok, hanem valami egészen másról!

Az embert az okádhatnék kerülgeti, amikor olvassa ennek a pocsék maffiahálózatnak a történetét a kínai vakcinával. Azt hallani, hogy amúgy Fidesz-közeli, magukat „üzletembereknek” becézgető, többszörösen bizonyított ócska gazemberek voltak benne nyakig a történetben, de ez engem most nem érdekel. Engem kizárólag két dolog érdekel:

1. Amikor ez az üzlet megköttetett, nem tudták, nem tudhatták még, hogy a kínai vakcina elfogadható-e, avagy sem. A kínai diktatórikus és gátlástalan módszereiről ismert pártállam kétes állítása, miszerint főleg katonáknak beadták, semmit sem bizonyít önmagában, kiváltképp arra vonatkozóan, hogy miként hat az idősebbekre vagy a krónikus betegségben szenvedőkre, ugyanis a beoltott katonák mind fiatalemberek. De nem tudhattak semmit sem a vakcináról, minthogy a kínaiak mind a mai napig nem nyújtották be az Európai Gyógyszerügynökséghez vizsgálatra és engedélyezésre a vakcinájukat. Vagyis a legszennyesebb és a legpitiánerebb maffiamódszerekkel 50 milliárdos üzletért cserébe hazardíroztak a Fidesz maffiózói, kockára téve akár több millió magyar ember életét, egészségét, s tették mindezt akkor, amikor a reális alternatíváról lemondva a kormány nem hívta le a Modernát, jó okkal feltételezhetően azért, hogy helyet biztosítsanak a koszhadt bizniszelésre alkalmas kínai vakcinának. Utólag persze kiderülhet már bármi a kínai vakcináról, akár az is, hogy a létező világok és vakcinák legjobbika, az üzlet megkötésekor a gazemberek vabankra mentek, s ez teszi az egészet különösen koszossá, aljassá és gazemberivé.

2. A másik, ami érdekel: minden a járvánnyal, az ellátással, a védekezéssel vagy a vakcinákkal kapcsolatos döntés a miniszterelnök döntési jogkörébe és felelőssége alá tartozik, annál is inkább, mert a hatályban lévő rendkívüli állapot ezt biztosítja és megköveteli.

A kérdésem az, hogy az 1. pontban elmondottak ellenére, vagyis a tényleges szakmai ismeretek teljes hiányában vajon mi vihette rá a miniszterelnököt, hogy engedélyezze ezt a példátlanul ótvaros és szennyes üzletet?
2021. április 12.

Vajon milyen személyes érdekből táplálkozhat az a gazemberi elszántság, cinikus hazudozás és manipulatív félrebeszélés, ami tegnap arra késztette ezt az embert, hogy a virológusi és infektológusi gyakorlatra jogosult szakembereket megkerülve, nem ismerve azok szakmai véleményét és felelős állásfoglalását, a legdurvább és a jelen helyzetben minden további nélkül közveszélyes sarlatánkodásnak nevezhető módon a cselédtévéjének nyilvánossága előtt kezdjen el beszélni arról, hogy a beérkezett, több mint egymillió kínai vakcinával kellene átoltani az idős, hatvan év feletti, krónikus betegségektől szenvedő lakosságot. Hogy jött mindehhez Orbán Viktor?... Hogy jött ahhoz ez a kínai vakcinával fenyegetőző, ám a vakcináról mit sem tudó, rémhíreket terjesztő gazember ahhoz, hogy a jól ismert diktátori habitusával súlyosan presszionálja a szakembereket, nyomás alatt tartsa és sürgesse őket a munkájukban, hogy mielőbb mondjanak véleményt a kínai vakcináról, s hogy végre lehessen már Orbán kedvének, érdekének és kívánalmának megfelelően használni a kínai terméket…

A miniszterelnök, ha felelős lenne, s nem oly felelőtlen, kormányozni képtelen, kizárólag saját érdekeitől vezérelt cinikus gazember, amilyen valójában, egy szót sem szólhatna a kínai vakcináról mindaddig, amíg azt szakemberek be nem vizsgálták, s amíg nem mondták ki róla az utolsó szót. Addig ugyanis a kínai vakcina nem létezik, egyszerűen nincs, olyan, mintha nem lenne. Vagyis kuss róla, s ha majd kiderül, hogy hatásfoka tökéletes, ezer százalékos védelmet biztosít tizenötmillió évre előre, avagy épp ellenkezőleg, hatásfoka némileg alulmúlja egy félszemű macska vizeletéből, egy cirokseprűből kinyert kihullott hajszálakból és egy adag desztillált békanyálból hetven fokosra felmelegített üstben összekotyvasztott főzetét, akkor lehet beszéni róla így vagy úgy, de addig miniszterelnöknek pofa be! S ha már itt tartunk: egyáltalán mi a bánatos szent lószart keres ebben az országban egymilliónyi kínai vakcina? Hogy került ide, milyen privát üzleti érdek és/vagy politikai kötelezvény röpítette errefelé ekkora mennyiségben azt a valamit, amiről eddig a pillanatig magyar szakemberek még nem nyilatkoztak semmit, kizárólag Orbánnak nyílt módja arra, hogy minden vizsgálati eredménynek beelőzve ezzel kecsegtesse az ország lakosságát?

Summa summarum: a hatalmi helyzetével visszaélő, sarlatánkodó, álhírekkel rémisztgető és nyugtalanító és a szakemberekre hatalmi nyomást gyakorolni igyekvő Orbán Viktor ellen mielőbb induljon meg a jogi eljárás!

"ORBÁN SÁRA ÚJ CÉGE TÖBB FONTOS NER-VÁLLALATTAL AZONOS TELEPHELYEN MŰKÖDIK” | OLIGARCHIA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.01.18.Budapesten található egy irodaház, amely bár első ránézésre nem tűnik különlegesnek, mégis az. Ugyanis ebbe az irodaházba van bejegyezve számos olyan cég, amelyek fontos szerepet játszottak a NER 12 éves történetében. Magántőkealapok, napelem-parkok, és még sok minden más kötődik ide, többek között Tiborcz István vállalkozásai. Ide jegyezte be új cégét tavaly decemberben Orbán Sára is, és bár erről a vállalkozásról még nem lehet sokat tudni, az biztos, hogy a telephelyválasztásban biztosra ment.

HOLODA ATTILA: AZ ORBÁN-KORMÁNY ÚGY CSINÁL JÓT, HOGY A TERHET MINDIG MÁSRA NYOMJA RÁ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.19.


Kizártnak tartom, hogy az Orbán-kormány a választás előtt megkockáztasson egy 700 forintos benzinárat, a választásokig biztos nem lesz benzinár-emelés – reagált Holoda Attila arra a hírre, hogy Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL Hiradónak azt mondta, ha vége a hatósági árnak, akár 700 forintra is emelkedhet az üzemanyag literenkénti ára. Az energetikai szakértő azt mondja, az Orbán-kormánytól már megszokhattuk, hogy mindig úgy tesz valamilyen jót az állampolgároknak, hogy másokra hárítja a terheket. Láthatjuk ezt az élelmiszerárak maximalizálásakor, az üzemanyagár hatóságiár-szabályozásánál, a rezsicsökkentésnél.


Holoda Attila kizártnak tartja, hogy az Orbán-kormány a választás előtt megkockáztasson 700 forintos benzinárat. Ugyanakkor az látszik, hogy a Brent-olaj ára gyakorlatilag január eleje óta tartósan és megállíthatatlannak tűnő módon folyamatosan nő. Most éppen 87-88 dollár körül van, ami azért elég magasnak mondható. Tavaly ilyenkor ugyanezt az olajat még 55 dollár körül adták. Ez azért nagyon komoly növekedés.

A november 15-i 480 forintos hatósági árkorlátozás bevezetésekor 82 dollár körül volt, vagyis ahhoz képest is van emelkedés. Volt közben egy kis csökkenési időszak is, amikor lement 69-70 dollárra, és akkor mindenki egy kicsit fellélegzett. A kiskereskedők is, mert akkor még a 480 forintos ár alá is be tudtak menni, talán még most is alatta van valamennyivel. Egyébként ők az egyetlen elszenvedői ennek a hatósági árkorlátozásnak...

BOLBA MÁRTA: „A KORMÁNY A MARKÁBAN TARTJA AZ EGYHÁZAKAT”

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2022.01.19.


Gyerekkorától kezdve lelkész akart lenni. Nyolc évvel ezelőtt költözött be a VIII. kerület egyik legszegényebb részén található Mandák-házba, és kezdte el vezetni a gyülekezetet. Az evangélikus lelkész néhány év alatt felvirágoztatott és a világra és a társadalmi problémákra nyitottá tett egy zárt közösséget. Bolba Márta evangélikus lelkész szerint a kormány a markában tartja az egyházakat, nagyon kevés mozgásteret adva nekik. A lelkész szerint az egyházi vezető alapesetben nem mérlegelhet politikai szempontokat, amikor etikai kérdésekben nyilvánul meg, mint ahogy azt sem lenne szabad mérlegelnie, mi hány forintot ér.


Egy menekültügyi megszólalásod után olyan vádakkal is illetett téged a Fidesz holdudvarába tartozó médium, hogy a deviánsok pártját fogtad. Ugyanitt mondtak rólad csúnyábbat is. Lelkészként megviselnek ezek?

Úgy védekezem, hogy nem olvasom ezeket, mert ez nem színvonal a számomra, és ha a magát mondjuk jobboldali vagy jobboldali konzervatív körnek hívni szerető oldal így fogalmaz, azzal maga alatt vágja a fát. Van néhány barátom, aki screenshotokban meg szokta osztani ezeket velem, de meg szoktam őket kérni, hogy ne tegyék.

Sokkolnak téged a rólad szóló írások?

Lelkészként az érzékenységemből élek, ezek a „cikkek” viszont erőszakosak. Vagy az van, hogy megkeményítem magam, és akkor játsszuk azt, hogy az emberről lepereg ez. De akkor a másik oldalon is elvesztem az érzékenységemet. Nincs olyan, hogy csak a rosszat szűröd ki, a jót meg beengeded.

De azért nagyjából tudod, hogy te nem vagy a Fidesz–KDNP egyik kedvenc lelkésze.

Azt gondolom. Bár azt mondta az egyik KDNP-s képviselő, hogy én nagyon jó ember vagyok, csak kár, hogy nem az ő oldalukon játszom. Ezt egy KDNP-s tornatanár néni mondta, aki alpolgármester volt és Kocsis Mátéval dolgozott együtt. Humán alpolgármester volt...

EZÉRT ÁTVERÉS AZ ÉLELMISZERÁRSTOP - ITT A MEGLEPETÉS! ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A KONKRÉT ÁRAKAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.01.19.


Az Azénpénzem.hu megvizsgálta, hogy a nagyobb áruházakban jelenleg mennyiért kínálják azokat a termékeket, amelyeket februártól csak a tavaly október közepi áron lehet majd árusítani. Minket is meglepett, hogy azok a cikkek, amelyek átlagárát közli a KSH most 7 százalékkal olcsóbban(!) kaphatóak
.

Hatféle élelmiszert a tavaly október közepi rögzített áron kell a boltoknak árulniuk – jelentette be a miniszterelnök. A Kormányinfón a kancelláriaminiszter ezt a sort még kiegészítette. A Magyar Közlönyben már megjelent kormányrendeletben ezután pontosan azonosították, mely árucikkekre vonatkozik a veszélyhelyzetre hivatkozással bevezetett hatósági ár.

Mint kiderült: a filézett, szeletelt (nem éppen a legszegényebb réteg által vásárolt) csirkemell, de a sertéscomb prémium kiszerelésére is vonatkozik a hatósági ármegszabás. Az intézkedés bejelentése óta számos kritika érte az árstopot. Például azért, mert a KSH legutóbbi jelentéséből, illetve az ahhoz közzétett adatokból kiszámolható, hogy miközben a kitüntetetten kezelt sertéscomb ára éves összevetésben majdnem 3 százalékkal esett, a mostohán kezelt krumpli (amiből meglehetősen sokat vesznek a magyarok) közel 25 százalékkal drágult...

"FULLBA" NYOMJÁK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: TAMÁS ERVIN
2022.01.14.


Minden le van papírozva! – mondta nekem évekkel ezelőtt magabiztosan az a harminc alatti NER-újonc, aki ma már minimum NER-tiszt, ha nem is vezérkari. Jó pár pluszkilóval és még magabiztosabban áll egy nagy cég élén, amit az ötletadótól orozott el még annak idején, hogy utána szélsebesen, államilag bélelje ki a töretlen fejlődést. Azóta is nyilván minden le van papírozva, hiába írják a vállalkozásról cikkek tucatjai, hogy miként kapja, használja, illetve osztja el az uniótól, a kormánytól befolyó pályázati támogatásokat, amelyekről már a kiíráskor látszik, hogy „le van papírozva”. Az esetek a maguk egyszerűségében lenyűgözők, mert az még a mi fertályunkon is furcsa, hogy ennyire átlátszó és primitív simlikkel, különösebb kockázat nélkül lehessen fölmarkolni vissza nem térítendő tíz- és százmilliókat, ha az érintett jó helyre van bekötve, és a kétharmad hézagos vagy épp e célból gyártott jogszabályai között szlalomozva még azzal is tisztában van, miként oldható meg zökkenőmentesen a visszaosztás.

Minden le van papírozva! Lehet, hogy ezért, de még a látszatnak sincs túl nagy jelentősége, hiába a napnál is világosabb a lopás, a megvesztegetés – a napot eltakarják az ügyvédgyárak papírhegyei. A rendszer úgy alkalmazza a szabályok és az alapvető normák nyílt felrúgását, hogy törvényesíti azokat. Mondják, hogy a papír türelmes, sok mindent elbír. Az évek óta tartó prezentáció nagyjából alátámasztja ennek igazságát, s még azzal sem vigasztalódhat a publikum, hogy a delikvensek zavarba jönnének, arcukat pír öntené el. Sőt, felháborodásuk határtalan, rájuk a gyanú árnyéka sem vetülhet, hiszen a kegyenci toborzókörutak a nemzeti tőketeremtés álcáját viselik. Egy-egy kirívó ügy után azért előhúzható a kármentés furfangos receptje: a hatalom az ellenfél terepéről is összetákol egy hasonló epizódot – amely ugyan a nagyságrendjén túl is több dologban különbözik, de a teljes kommunikációs arzenál harsogva felépíti, egybemossa, elárasztja vele a nyilvánosságot, hogy működhessen az „egyrészt-másrészt” sánta párhuzama, a szar elplanírozása. Előfordulnak olyan esetek is, amikor papíron nincs, ami van. Ilyen „jószágok” a politikusok vagyonnyilatkozatai. Ezeknek sincsenek kellemetlen következményeik, jöhet a kis ügyvédi munka, és megint csak minden le lesz papírozva...


„ORBÁN VIKTOR TÖKÉLETESEN JÁTSSZA A KÁDÁR-SZEREPET” – AVAGY A NER STABILITÁSÁNAK TITKAI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TEVESZ LÁSZLÓ
2022.01.19.


Orbán Viktor többre hivatott politikus annál, semmint hogy ő legyen az új Kádár János, de kétségkívül tökéletesen játssza ezt a szerepet is, mégpedig sajátos „államnacionalista” forgatókönyv szerint: a rendszer leglényegibb vonása a centralizált állam és a hozzá hű alattvalók eltéphetetlen szövetsége. A NER stabilitásának másik titka, hogy a Fidesz koherens, érzelmileg sokak által átélhető „nemzeti önvédelmi” ideológiát gyártott. De valóban ez lenne a „magyar szabadság”? Történész vendégszerzőnk szerint korántsem. Sőt, éppen az ellentéte: az önszerveződő társadalom. Úgy is, mint a klasszikus magyar liberalizmus öröksége. Esszé...

RENDSZERSZINTŰ KORRUPCIÓ

FACEBOOK
Szerző: K-Monitor
2022.01.18.


Rendszerszerű korrupció: ez a lényeg, nem az, hogy Mészáros Lőrinc kicsoda-micsoda! 
🧐

Két mai tender: mindkettő kézivezérelt, kormányzati támogatásból megvalósuló, politikailag erősen kitett ügy. Az alapítványi Testnevelési Egyetem és az alapítványi Mezőhegyesi Ménesbirtok is a kormánypárti elit hitbizománya, hiába nem az alapítvány, hanem állami szervek a kiírók. Nem csoda tehát, hogy a két tender (TF campus, öntözőrendszer) csak a NER-közeli cégeket mozgatta meg. Mészáros cégei (ZÁÉV, M&M) a kettővel összesen közel 100 milliárdnyi megbízáshoz jutottak, utóbbit ráadásul a helyreállítási alapból fizetnék, amit az EU egyelőre korrupciós kockázatok miatt tart vissza. Hát, nem annyira meglepő!

- A politikai elit számára kedves fejlesztéseket helyezik előtérbe

- Haveri cégek iparági átlag feletti osztalékkal dolgoznak

- A haveri tőkések visszaforgatják a pénzt a politikai hatalom megőrzésébe

- A létrejött javakat a politikai elit sajátjaként kezeli

- És mindezt mi fizetjük

FELJELENTÉST TETTEK A KÍNAI VAKCINA MIATT, ORBÁN EMBEREK HALÁLÁÉRT LEHET FELELŐS

AMERIKAI NÉPSZAVA OLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.01.19.


...Orbán kivette a kínai vakcináról szóló döntést az egészségügy kezéből, az ellenőrzés és engedélyeztetés nem az előírt potokoll szerint zajlott, amivel magyar emberek ezreinek életét veszélyeztette és halálát is okozhatta. A történetben az egyetlen hiányzó láncszem a korrupció feltárása, hogy a sokszorosan túlárazott kínai vakcina beszerzéséből ki és mennyi csúszópénzt kapott, aminek gyanúja az első pillanattól kedve fennállt és megfogalmazódott. Az Orbán-rendszer működésének igazi leleplezése az lenne, ha kiderülne, hogy a tíz éve zajló gyanús ügyletekből hova kerülnek a pénzek.

Az is megengedhetetlen, ha hozzá nem értésből és felelőtlenségből okozták magyar emberek halálát, de ha még az is kiderülne, hogy mindezt azért tették, hogy keressenek rajta, az megszámlálná az orbáni fasiszta diktatúra napjait. Egy jogállamban ezt az ügyészségnek és a nyomozószerveknek ki kellene deríteniük, ahogy a feljelentés nyomán megállapítható lenne Orbán felelőssége is azért, hogy a kínai vakcina nem nyújtott megfelelő védelmet. A feljelentés azt is tartalmazza, hogy az elhunyt édesanyának nem is volt más választása, mint a kínai vakcina, ami nem adott védelmet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy a feljelentés sorsát kitaláljuk. De ha a mostani feljelentés nyomán, akár az ellenzék felszólítására, jelentkeznének és csatlakozó feljelentést nyújtanának be azok, akiknek hozzátartozói hasonlóan a kínai vakcina nem megfelelő védelme miatt hunytak el, azt már nem lehet következmények nélkül lesöpörni. A magát “kereszténynek” és “nemzetinek” nevező orbáni bűnszervezet lelkiismeret nélkül veszélyeztette idős magyarok életét, okozhatta a halálukat, mert abban bíztak, hogy a halál valódi oka, az ő csalásuk, soha nem derül ki.

TRUTTYFŐZELÉK, ÉHES GYEREKEK: MIÉRT ILYEN ROSSZ AZ ISKOLAI MENZA?

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2022.01.19.


Cikksorozatot indít a Telex, ahol a következő hetekben feltárjuk a truttyfőzelék, a mosogatólé-leves, a pompás csokis piskóta, a mócsingos husikák és az ízletes(?) májkrémes kenyerek világát, azaz az általános iskolai menzák terepét. Középpontban a kérdés: miért nem jobb az iskolai menza? A sorozat legelső darabjában keressük a jelenlegi iskolai menzák pozitív és negatív történeteit! Küldje el nekünk, ha különösen klassz vagy különösen rémes tapasztalata van, vagy ha egyszerűen valami figyelemreméltó dolog történt a gyerekével az iskolai menzán.


Nyilván van egy egészen egyszerű válasz arra, hogy miért nem igazán jó a kaja az iskolai menzán. Azért nem jó, mert abból az összegből, amiből az ételt szolgáltató üzemeknek ki kell jönniük, nem könnyű csodákat alkotni. Az én gyerekeim iskolájában egy egész napi, háromszori étkezés díja a szülőknek 676 forint. Ebből 105 forint a tízórai, 474 forint az ebéd és 97 forint az uzsonna – ez utóbbi rendszerint egy szelet valamivel megkent kenyeret jelent.

És persze hatalmas ízlés- és elkényeztetésbeli eltérés van a gyerekek között, mert ott vannak a büdöskölkök például, akiknek semmi se jó, még a jó se jó. Aztán ott kanalaznak boldogan a másik véglet képviselői, akik még a vasszöget is. Ugyanakkor ezen semmit sem változtat, hogy az anyagi mozgástér rendkívül kevéssé rugalmas, talán nem véletlen, hogy a sok szülőnek és gyereknek nincsenek igazán jó tapasztalatai a sulis menzán felkínált étellel.

Cikksorozatunkban a következő hetekben rendszerszintű problémaként kezeljük az iskolai menzás fogásokat, körüljárjuk az állami oktatási intézményekben fogyasztott ételt. Azon belül is, elsősorban a 6–12 éves korosztály étkeztetését vizsgáljuk gasztronómiai, politikai szakértőkkel, dietetikusokkal, pszichológusokkal és táplálkozástudományi kutatókkal...PARLAMENTI BÜNTETÉSEK NER 100 #27

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.01.19.Az ellenzéket milliókra, a kormánypártiakat jóformán sehogy sem büntetik meg a parlamentben. A Fidesz-KDNP 2013-ban szavazta meg azt a törvényt, amely szabályozza, hogy a házelnök vagy az ülést levezető elnök miként büntetheti a képviselőket. Folytatjuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY: UNGVÁRY RUDOLF

KLUBRÁDIÓ / ARCHÍVUMA
Riportre: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.01.19.


A Klubrádió Reggeli gyors / Reggeli személy c. műsorának vendége Ungváry Rudolf író volt.

ITT HALLGATHATÓ MEG

VEZÉRDEMOKRÁCIA

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2022.01.19.


Érdekes dolgokat lehet olvasni az interneten. Amíg „csak” nyomtatott szövegek jutottak el a fogyasztóhoz, addig nem volt ilyen színes a kínálat. Vagy mondjuk inkább tarkának?

Nem vagyok felhőtlenül boldog ettől a változatosságtól. A szemétdomb sokszínűségét juttatja eszembe. Összegyűrt, tépett eszméket és fogalmakat látok egymásra hányva, fontosságtudatos félműveltek fontoskodásaival vannak tele mindenféle oldalak. Most éppen Ungváry Rudolf összeóvatoskodott cikkét futottam végig, ami a szókimondás jegyében született, és tényleg valamivel kevésbé keni szét a jelen honi fasiszta diktatúrájának leírását, mint mások, de azért ez is csak egy kivehetetlen maszatolás. És akkor jön egy „kommentelő”, akinek még ez is túl kontrasztos, ráugrik a szövegre abban a gumicsizmában, amiben előzőleg a pöcegödröt tisztította, és páros lábbal végigvikszel rajta – a szokásos idegen szavak alkotta koszcsíkok jelzik, merre járt. Köztük egy régen látott szószörnyeteg, a plebiszciter.

A „kommentnek” sehogyan sem volt semmi értelme, de ezzel a kifejezéssel együtt még a szokásosnál is erősebb bűzt árasztott. Gondoltam, utánanézek, honnan vehette a szerző ezt a förtelmet, a szagáról lehetett érezni, hogy még meleg, nyilván valamilyen közelmúltban nyilvánosságra került holmiból vételezte. Találtam is hamar egy interjút egy professzorral, aki sűrűn használta a „plebiszcitert”.

Távol álljon tőlem, hogy akár csak sejtessem fenntartásaimat az interjúalany professzorságát, „tudomány”területének komolyságát illetően, még kiderülne, milyen régimódi, szinte vaskalapos az én követelményrendszerem, ha a tudomány kerül szóba. A mi professzorunk „kutatási területei” is csuklásra ingerlik a hozzám hasonló maximalistákat, amennyiben az illető a következő felsorolást adja: plebiszciter politika, vezérdemokrácia, demokráciaelmélet, politikaelmélet, magyar politika.

Összerázkódtam. Nekem ez így sok. Az ember azt hinné, a linkségnek és az élősködő létnek is van egy határa, de ezek szerint nincs. Most már mindegy, idelavíroztam magam, próbáljunk kikecmeregni innen...

SZABAD SZEMMEL: ROSSZ A HANGULAT, SZINTE SENKI NEM AKAR A MAGYAR UNIÓS BIZTOSSAL DOLGOZNI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerzők: ÁGOSTON ZOLTÁN, SZELESTEY LAJOS
2022.01.19.


Politico


Magyarország, Lengyelország és Észtország ellenzi, hogy a jövő évtől világszerte globális minimumadót vezessenek be a nagy multik számára. A tervezetet az OECD dolgozta ki, és a világ csaknem 140 ország támogatja, ám Varga Mihály pénzügyminiszter a minap azt fejtegette a szakminiszterek brüsszeli tanácskozásán, hogy a szabályozást csak akkor szabad alkalmazni, ha más országok is eleget tesznek vállalt kötelezettségüknek. A fenntartás, amelyet oszt a varsói és a tallini kormány is, annak szól, hogy az amertikai elnök, Joe Biden esetleg nem tudja jóváhagyatni az indítványt a kongresszusban, és akkor Európa versenyhátrányba kerül.

A tiltakozás nehéz helyzetbe hozza az EU-t, amely támogatja a jövő évi bevezetést, de az elfogadáshoz egyhangú döntés szükséges a szervezeten belül. Ily módon fel van adva a lecke a franciáknak is, mert ők soros elnökként azt szeretnék, ha legkésőbb a következő hónapban eredményt tudnának felmutatni ebben a kérdésben, amit azután Emmanuel Macron ütőkártyaként használhatna az áprilisi francia elnökválasztás előtt.

A globális minimumadó lényege, hogy megszűnnének az adóparadicsomok és az óriáscégek arányos adót fizetnének, mégpedig ott, ahol megtermelik a hasznot, nem pedig ott, ahol be vannak jegyezve. Viszont a váratlan ellenállás már csak azért is megnehezíti az Európai Unió dolgát, mert Brüsszel erősíteni igyekszik magáról a képet, hogy lehet rá számítani az adókerülés elleni küzdelemben. Amúgy az globális minimumadó 15 százalék lenne. (Magyarországon a társasági adó jelenleg 9 százalék, de a multik sokszor abból is kedvezményeket kapnak – a szerk. megj.)

Politico

Az Európai Parlament azon van, hogy ne csupán a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére hivatott helyreállítási alap, hanem megújuló energiaforrásokra való átállásra előirányzott támogatás folyósítását is a jogállami normák betartásától tegyék függővé. A portál megszerezte a javaslatot, amely a demokratikus normák betartásán túl feltételül szabná, hogy az EU-tagországok kötelezzék el magukat a klímasemlegesség mellett is.

A 72 milliárd eurós Szociális Klímaalap célja, hogy segítse az alacsony jövedelmű háztartásokat, ami különösen Kelet- és Dél-Európában fontos, mivel ott a családok fizetésének jelentős része gázra és áramra megy el. A tervezet azonban valószínűleg Lengyelország ellenállásába ütközik, részben a jogállamisági vita, részben pedig amiatt, hogy energiaigénye jelentős részét szénerőművek fedezik, így erősen sújtja a szén-dioxid-kvóták árának megugrása.

Ugyanakkor a takarékos négyek néven ismert nettó befizetők, az osztrákok, hollandok, svédek és finnek nem szeretnék, ha újabb alapra kellene áldozniuk. Ezzel szemben az új tagállamok közül sokan keveslik a megcélzott keretösszeget.

Die Presse

Bajban van Várhelyi Olivér bővítésért felelős magyar uniós biztos, hónapok óta eléri ugyanis a vád, hogy párthűségből támogatja a tekintélyelvű magyar miniszterelnök, Orbán Viktor törekvéseit a Nyugat-Balkánon, most meg azzal próbálkozik, hogy szövetséges lengyel politikus, Andrzej Sadoś lengyel EU-nagykövet kapja meg az unióban a szomszédságpolitika egyik legfontosabb tisztségét, a bővítésért felelős főigazgatóság vezetői posztját. Amikor kinevezésük után az Európai Bizottság tagjai átveszik a megbízatást, képletesen szólva le kell adniuk az otthonról hozott útlevelet, de Várhelyinél ez a feltétel láthatólag nem teljesült.

Várhelyi Olivér ténykedését évek óta egyre nagyobb ellenérzés kíséri bizottsági és tagállami körökben is, mivel főként az egykori Jugoszlávia területén korábbi főnöke hatalmi érdekeit szolgálja tetten érhetően. Márpedig Orbán az arra kapható magyar médiavállalkozók segítségével a demokráciaellenes erőket támogatja a régióban.

A legújabb fejlemény az, hogy ha a Várhelyi Olivér által kiszemelt lengyel EU-nagykövet, a nemzeti-populista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) odaadó híve kerül a biztos által felügyelt főigazgatóság élére, akkor a területet két olyan kormány képviselője felügyeli, amely ellen jogállami eljárás folyik. Ez pedig sokakat riadalommal tölt el, nem csupán az Európai Bizottságban.

Ott a magyar politikus miatt már a kezdetek óta rossz a hangulat, de annyira, hogy a hat igazgató poszt közül négyet csupán ideiglenesen töltöttek be, mert szinte senki sem akar a magyar uniós biztosnak dolgozni, aki csak keresztbe tesz a közös uniós politikának. Példa rá, hogy egy szót sem szólt a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök magyarországi befogadásáról, pedig a Nikola Gruevszkinek adott politikai menedékjog megadása arculcsapást jelent az EU-nak, amely a jogállam megerősítésével próbálkozik a térségben.

Kurier

A migráció, az embercsempészet és a határvédelem volt a fő téma az új osztrák belügyminiszter első külföldi útján, amely Budapestre vezetett. Annál is inkább, mert két napja Burgenlandban egy megállított embercsempész csak úgy tudott elmenekülni, hogy tüzet nyitott a határőrizetben közreműködő osztrák katonákra. Szerencsére senkit sem sebesített meg. Viszont az osztrák tárca szerint egyre több jel utal arra, hogy fegyvert viselnek az illegális bevándorlókat kísérő járművek vezetői.

Az osztrák néppárti Gerhard Karner és Pintér Sándor egyetértett abban, hogy fokozott erővel kell megálljt parancsolni az embercsempészeknek a határon. A vendég azt emelte ki, hogy szét kell verni az ilyen hálózatokat, amelyek a legvégsőkig kihasználják megbízóikat. Mivel a közös határon 62 átkelőhely van, meglehetősen könnyű átjutni a zöld határon. Ennek megakadályozásra közös járőrök cirkálnak. Hogy hol vetik be őket, azt a napi helyzetelemzés alapján az osztrák műveleti központban határozzák meg.

Ausztria egyébként jelenleg 35 fővel segíti Magyarországon a szerb és a román határtérség ellenőrzését, de a létszámot hamarosan 50-re növeli. Adott melléjük a legkorszerűbb technikából is, így hőérzékelő kamerákat és olyan készüléket, amely kimutatja a járművekben elrejtőzött emberek szívverését.

Reuters

Ansrzej Duda lengyel elnök nem csatlakozik az Egyesült Államok által meghirdetett bojkotthoz, és ott lesz február 4-én a pekingi téli olimpia megnyitóján, sőt, találkozik kínai kollégájával, Vang Jivel is. A politikus külpolitikai főtanácsadója azzal indokolta a döntést, hogy Lengyelország szuverén állam, saját maga alakítja ki politikáját. Az igaz, tette hozzá, hogy szövetségesi kapcsolatok fűzik az Egyesült Államokhoz, ám Kínával is barát viszonyt ápol.

Más varsói források azt közölték, hogy a demokrata Joe Biden alatt már korántsem olyan szívélyes az együttműködés az Egyesült Államokkal, mint a republikánus Donald Trump idején, és nem érdemes bírálni a kínaiakat, csupán csak azért, hogy a lengyel fél a Fehér Ház kedvére tegyen. Mint emlékezetes, az amerikai kormányzat az emberi jogok megsértése miatt kezdeményezte, hogy az államok ne küldjenek diplomáciai képviselőket a jövő hónapban esedékes játékokra. A kezdeményezéshez csatlakozott az Egyesült Királyság, Kanada, Japán, Ausztrália és egy sor más ország is.

Andrzej Duda ugyanakkor kiemelt partnerként kezeli Kínát. Nemrégiben személyesen megjelent a regionális kooperációnak keretet adó 17+1-es fórumon, noha ott a többi közép- és kelet-európai állam csupán alacsonyabb szinten vett részt. Kifejtette egyúttal, hogy országa a fordítókorong szerepét kívánja betölteni Európa és Kína kereskedelmében.

Politico

Nem várt bajba keveredett Lengyelország erős embere, Jarosław Kaczyński, az állami számvevőszék elnöke be akarja idézni, hogy eskü alatt valljon arról, mit tud a Pegasus lehallgatási botrányról. A testület vezetője korábban a PiS szövetségese volt, mostanra azonban már a kormánypárt egyik legveszélyesebb ellenfelének számít. A szenátusi vizsgáló bizottságban kifejtette: meg akarja tudni, hogy a Pegasust valóban illegális lehallgatásra használták-e, amit Jarosław Kaczyński tagad, bár azt elismerte, hogy megvették a szoftvert és be is vetették.

Emlékezetes, hogy két független vizsgálat is kimutatta a megfigyelés nyomait az ellenzék akkori kampányfőnökének, illetve két jogásznak a telefonján, így az ügy lassan bekeríti a PiS de facto vezetőjét. Annál is inkább, mert az állami számvevőszék nevében Marian Banas úgy nyilatkozott, Jarosław Kaczyński a kormányon belül a biztonsági ügyek felelőse, ezért ki kell kérdezni. A PiS már enélkül is szorult helyzetben van, mert zajlik a jogállamisági vita az EU-val, ugyanakkor a megugrott infláció keményen sújtja a párt egyszerű emberekből álló vidéki szavazóbázisát.

Az állami számvevőszék korábbi első embere arról beszélt a felsőházi vizsgáló bizottság előtt, hogy a hatalom törvényt sértett, amikor a bűnüldözés áldozatainak megsegítésére szolgáló alapból fizette ki a Pegasus 5,5 millió eurós árát. Ugyanakkor az ügyben a lehallgatást bizonyító kanadai laboratórium egyik elemzője rámutatott, hogy az ilyen ügyek megszokottak a diktatúrákban, ám itt egy uniós tagországban álltak rá többek közt egy ügyészre.

KÉT ÚJ LAKÁS ÉPÜLT KAPOSVÁRON, INTENZÍVEN KÉSZÜLNEK ERDÉLYBEN AZ ÁPRILISI MAGYARORSZÁGI PARLAMENTI VÁLASZTÁSRA - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.01.16.


Debreciner.hu: Már intenzíven készülnek Erdélyben az áprilisi magyarországi parlamenti választásra


„Arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy a szavazatbegyűjtés időszakában levélszavazataikat ne bízzák a román postára, hanem inkább hozzák be az akkor már meghosszabbított ügyfélfogadási idővel működő irodáinkba” – mondta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, írja a Debreciner a Bihari Naplóra hivatkozva. A Tőkés László elnöksége alatt működő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) szerte Erdélyben vannak úgynevezett Demokrácia-központjai, amelyek a magyarországi választáshoz szükség regisztrációra is felhívják az érintettek figyelmét.

Kapost.hu: Erősödik a kaposvári gazdaság? Két, azaz kettő darab lakást adtak át összesen a megyeszékhelyen 2021. első háromnegyed évében!

A Somogy megyei Kaposvárnak egyetlen „versenyzővel” sikerült fej-fej mellett végeznie: Nógrád megye székhelyével, Salgótarjánnal – ott is két lakást adtak át az említett időszak alatt. „Azt azért tegyük hozzá, hogy ott tíz százalék felett van az álláskeresők száma, és közismerten a leginkább deprimált, legsúlyosabb gazdasági helyzetben lévő megyeszékhely” – hangsúlyozza a Kapos-T.

KecsUP.hu: Kézifegyvergyártásban látják a jövőt Kecskeméten, két éven belül lezárulhat a fejlesztése

Fegyvertervezőket és fegyvergyártókat oktatnának Kecskeméten, a Neumann János Egyetem égisze alatt – írja a KecsUP. A kecskeméti pedagógusképzés és vele együtt a saját Kar viszont megszűnt, a 2021/2022-es tanévre már nem is hirdettek tanító szakot a kecskeméti képzőhellyé minősített Kaszap utcai épületben. Jelenleg ez most Nagykőrösön folyik.

7300.hu: Még egy kapavágás sem történt, máris közel 400 millióval drágult a Kaptár


Az eredeti tervek szerint a tavalyi év végén kellett volna elkészülnie a helyi művészeti csoportoknak otthont adó új beruházásnak, de ahogy több más projektet, úgy ezt is késleltette a világjárvány. Közben az ára is felment, s így a beruházás költségei így már meghaladják az 1 milliárd forintot. A kivitelező cég tulajdonosai korábban – egy másik céggel – a Pécsi Horvát Színház felújításában is érdekeltek voltak, amíg a pécsi önkormányzat fel nem bontotta velük a szerződést – áll a komlói portál cikkében.

Nyugat.hu: Bő tíz évig vezette az orránál fogva a szombathelyi önkormányzatot egy vállalkozó

A Nyugat.hu szerint 2008-ban jelentkezett egy vállalkozó az önkormányzatnál azzal, hogy meg akarja vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjon, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani. Az akkori közgyűlés azzal a feltétellel teljesítette a kérést, hogy a vállalkozó saját költségén építse meg a kerékpárutat a Zanati út végétől egészen Zanatig, és oldja meg az átvezetést a nagyforgalmú elkerülőn. A cég ennek végül nem tett eleget, a feladat at önkormányzatra hárult.

ŐK AKARJÁK ÁPRILISBAN NARANCSBA BORÍTANI AZ ORSZÁGOT – TÉRKÉPEN A FIDESZES JELÖLTEK

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.01.19.


Mi a közös Boldog Istvánban, Simonka Györgyben és Völner Pálban? Mind a három fideszes országgyűlési képviselő egyéniben szerzett mandátumot 2018-ban, választókerületükben kiterjedt hatalmuk van, és mind a hármuk ellen büntetőeljárás indult az elmúlt években. Komoly fejtörést okozhat a Fidesz központjában, hogy megtalálják az utódaikat, de Simonkáé már úgy tűnik, megvan. A Fidelitas egyik alapítóját, az Agrárminisztérium államtitkárát, Erdős Norbertet javasolták a dél-békési szervezetek. Hivatalosan csak január végén dönt a párt országos választmánya a 106 egyéni jelöltről, két kivétellel azonban már össze tudtuk gyűjteni, hogy hol ki indul. A 2018-as választáshoz képest 25 helyen változhat a Fidesz névsora, a legtöbb csere nem meglepő módon Budapesten lesz.


A homokhátsági Öttömösön még nem vágott disznót Orbán Viktor. A hétvégén bepótolta a miniszterelnök, ipponnal két vállra fektetett egy sertést Mihálffy Bélával, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselőjével. Disznópörkölés közben aztán Orbán kérdésére a társaságból többen is megerősítették, hogy Mihálffy személyében a legjobb jelöltet indítja a Fidesz Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében.

A miniszterelnök a decemberi kormányinfón több, választással kapcsolatos kérdést is azzal került ki, hogy a kampánnyal csak a kampányidőszakban, február közepétől kezd el foglalkozni, a hétvégi látogatását azonban nehéz másként értelmezni. Nem véletlenül döntött úgy, hogy idén a homokhátságon vág disznót, Mihálffy Béla az egyik új jelölt a Fidesz 2018-as névsorához képest.

Gyűjtésünk alapján 25 körzetben már biztosan változtatnak Orbánék a legutóbbi választáson indulókhoz képest, de a végleges névsor csak január végére lesz meg

(cikkünk korábbi verziójában tévesen 23 választókerület szerepelt, de két további körzetben is csere lesz).

A Fidesz hagyományainak megfelelően a választókerületi alapszervezetek december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltek személyére, az eredményt a legtöbb jelölt aztán büszkén újságolta el a Facebook-oldalán. Karácsonyra az ország nagy részében már a helyi képviselőjelöltek fotójával, aláírásával dobták be a képeslapokat a postaládákba, hogy az ünnepi jókívánságok mellett arról is tájékoztassák a szavazókat, ki lesz a kormánypárti jelölt az áprilisi választáson.

Az alapszervezetek ajánlását azonban a párt alapszabálya szerint a országos elnökség még felülbírálhatja, a végleges névsorról január 28-án szavaz a Kövér László vezette országos választmány. „A megfelelő időben tájékoztatni fogjuk a jelöltekről a sajtó munkatársait” – ígérték a Fidesz sajtóosztályától, amikor azt kértük, küldjék el a párt egyéni jelöltjeinek névsorát. A jelöltek, a választókerületi elnökök Facebook-oldala alapján azonban két kivétellel már most össze tudtuk szedni, hogy várhatóan kik lesznek a kormánypárt emberei április 3-án. Térképünkön azt is meg tudja nézni, hogy az egyes választókerületekben ki az ellenzéki összefogás jelöltje, és a 2018-as választáson ki nyert...A HOLOKAUSZT TÉMÁJÁVAL NEM CSAK A TÖRTÉNELEM TANÍTÁSAKOR KELL FOGLALKOZNI (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.19.


A múltnak valóban mélységesen mély a kútja, ahogy azt Thomas Mann állította. Csakhogy úgy tűnik, az idő a felejtés fátylával igyekszik ezt a mélységesen mély kutat eltakarni. S mivel lassan eltávozik közülünk az a nemzedék, amely átélte a II világháború traumáját, a zsidóüldözést, a gonosz tombolását, már senki sem marad, hogy beszéljen erről a szörnyű időről. Előző cikkünkből a ma 88 éves Spieler Marietta történetét ismerhették meg, aki 11 évesen került a 77 éve felszabadult budapesti gettóba. Most arról írunk, mennyire foglalkoztatják a mai fiatalokat az akkor történtek. Ők azt mondják, hamis az a kijelentés, hogy a generációjuk nem törődik ezekkel, legfeljebb csak csitult az érdeklődésük. Azóta sajnos számos tragédia történt a világban, és ezek viszonylag közel voltak hozzájuk. Ezekről azért kell tudni és beszélni, nehogy a jövőben újra megtörténhessenek.


Gál Péter 1946-ban született. A budapesti nagy gettó felszabadulásának emlékére feltett egy fotót a Facebookra. A képen sok-sok koporsó látszik, és az, ahogy halottakat helyeznek beléjük. Feliratként csak annyi szerepel: 77 éve. Ezért kerestem meg. S, hogy őt miért érintette meg mindaz, ami akkor történt? A válasz egyszerű: „azért, mert zsidó vagyok”. A vészkorszakban sokan meghaltak a családjából. A szülei úgy élték túl, hogy az apja munkaszolgálatos volt, az anyja pedig bujkált. Mind a két nagyapját megölték.

Azt mondja, az ő szülei hála istennek nem voltak a gettóban, de a zsidóüldözésről, a gettóról ők is, mások is beszéltek neki róla. A legjobb barátjának a felesége a gettóban született. Gál Péter szerint már nem emlékeznek az emberek a gettóra. Vagy azért, mert akik emlékeznének rá, már meghaltak, vagy azért, mert nem érdekel senkit. „Én meg is értem a fiatalokat – azóta már a harmadik generáció nőtt fel –, mert nem tudják, hogy mi az. Nem kapják meg a megfelelő tájékoztatást. Kevés azt mondani, hogy gettó, ahol csúnya dolgok történtek, meg hogy meghaltak emberek. Azt felesleges elmondani, hogy 77 éve szabadult fel a gettó. Mi alól? Ki szabadította fel, miért szabadította fel? Azt szülője válogatja, hogy mit mond a gyerekének erről. De már látom az unokámnál is, hogy nem nagyon érdekli ez a téma. Hála istennek, annyira távoli és idegen, egyszerűen nem érzi, hogy ez mi.”...

EGY HÁRMAS MEG VALAMI VISZONYLAG NORMÁLIS PIA: VÖLNER ÉS SCHADL TITKOS BIZNISZEI

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.01.19.


- Annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl a minisztérium bejáratánál adott át Völnernek hárommillió forintot. Máskor az irodájába vitte egy üveg ital kíséretében.

- Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy az igazságügyi vezetők és az embereik mennyire hétköznapi módon szervezték és intézték a sötét ügyeiket.

- Nemrég a 444 birtokába jutott a „Schadl-Völner ügy” 1734 oldalas nyomozati irata. Ez a cikksorozatunk második része.

Legutóbb bemutattuk, hogyan intézett Schadl egyetemi vizsgákat Völner egyik rokonának és Rogán Antal kabinetfőnökének is.

Fél 12 után néhány perccel Völner Pál rácsörgött Schadl Györgyre, hogy aznapra beszélték-e meg a közös ebédet...

Schadl ezután beült az Audijába, és a belváros felé indult. Húsz percbe sem telt, míg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar zuglói központjától eljutott a belvárosba, az Igazságügyi Minisztérium Nádor utcai épületéhez. Hosszú ujjú, indigókék inget, sötét nadrágot és napszemüveget viselt...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS TRUMP TELEFONON BESZÉLGETTEK – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.01.19.


Populisták egymás közt


Trump gratulált a magyar gazdaság kiemelkedő eredményeihez.

Mindeközben a való világban:

Járóka Lívia kapta a legkevesebb szavazatot

Visszalépett az EP alelnökjelöltségétől.

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét, üzent is egyet az Orbán-kormánynak

“Azoknak, akik megpróbálják aláásni a demokráciát, a jogállamiságot, a szólásszabadságot és az alapvető jogokat, akik a nőket célpontnak tekintik, és akik megtagadják LMBTQI polgáraink jogait, tudniuk kell, hogy ez a Ház ezt soha nem fogja elfogadni.”

Bizonytalan, hogy Orbán Viktor tart-e évértékelőt az idén

Tavaly elmaradt a szokásos februári beszéd a Várkert Bazárban.

Matolcsy Ádám barátjáé lett a luxusbisztró is a Várkert Bazárban

2019 végétől kezdve több végrehajtás is indult az előző tulajdonos cége ellen.

Hétfő óta állnak őrséget a Huszonkettesek Építész Csoport tagjai a Szentháromság téren

Megpróbálják megakadályozni a Budai Várnegyed egyik legjelentősebb modern épületének a megsemmisítését.

Tiltott támogatás gyanúja miatt jelentik fel a magyar kormányt az EU-nál

Az Európai Bizottságtól kéri a 4iG Nyrt. finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Potom hetvenmilliárdért folytatja Mészáros cége a Testnevelési Egyetem építését

A lassan öt éve tartó rekonstrukció értékét a kormány eredetileg 40 milliárd forintra becsülte, a költségek azonban brutálisan elszálltak, hiszen Mészáros cége a most elnyert pályázattal együtt 102,5 milliárd forintért vállalta a felújítás különböző ütemeit.

Azt hitték, sérthetetlenek

Schadl a minisztérium bejáratánál adott át Völnernek hárommillió forintot. Máskor az irodájába vitte egy üveg ital kíséretében…

“Az emlékezetük az szerintem szelektív, tisztelt szerkesztő úr”

Répássy Róbert anyagilag megerősödve tért vissza a politikába

Jórészt a Miniszterelnökség konszolidálhatta a politikus anyagi helyzetét az évenkénti tízmilliós szerződéseivel.

De ki az a Nagy Ádám?

A több vizsgán átsegített Nagy Ádám a jelek szerint a hagyományos miniszter-kabinetfőnök felállásnál szorosabb kapcsolatban áll Rogán Antallal.

15 település adott ki közös nyilatkozatot Márki-Zay ellen

Egy reggel felébredtek mind a 15-en, és úgy érezték, feltétlenül közzé kell tenniük, hogy
“településeink a kormánynak köszönhetően fejlődnek, gyarapodnak, nincs szükségünk kioktatásra, lenézésre, legfőképpen szánalomra.”

Több mint 50 fotón látható Makó polgármestere az önkormányzati lap egyetlen számában

A hétvégén idén először jelent meg a Makói Hírek című önkormányzati, azaz adóforintokból fenntartott lap, aminek a 24 oldalán összesen 54 fotón ismerhető fel Farkas Éva fideszes polgármester.

Nemzetközi kapcsolatokat tanít Moszkvában KGBéla

Végül is… egy Rejtő-regényben élünk.

AZ EU KICSELEZI KÍNA BARÁTJÁT, ORBÁNT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.01.19.


Ma szólal fel Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az Európai Parlament plenáris ülésén abból az alkalomból, hogy Franciaország január elsejével átvette a EU soros országelnökségét, ami azt jelenti, hogy fél éven át Párizsban készítik elő a legfontosabb tanácskozások napirendjét, és a francia diplomácia igyekszik kompromisszumos álláspontot kialakítani a gyakran igencsak eltérő nézetű tagállami kormányok között a vitás ügyekben.

Egy kis tagország esetében az EU soros elnöksége nem szokott különösebben nagy figyelmet kelteni, de most, amikor az EU bizonyos értelemben új korszakot nyit, hiszen Németországban, a legnagyobb tagországban lezárult egy korszak: véget ért Angela Merkel és vele együtt a kereszténydemokraták hosszú kormányzása, a franciák veszik kézbe ezt a szerepkört. Macron erős partnert keres azokhoz az elképzeléseihez, amelyeket a, szuverénebb Európa víziójaként jellemezhetünk, és most itt a lehetőség, hogy megpróbálja maga mellé állítani az új, progresszív irányultságú német kormányt.

Ennyit arról, hogy miért várja sok elemző feszült izgalommal a francia elnök mai programadó beszédét.

Politico című amerikai lap és hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása azonban törtnetesen arról közöl cikket, hogy miről nem fog beszélni Macron, melyek azok a kérdések és hangütések, amelyeket saját jól felfogott érdekében kerülnie kell. Ezek sorában az interneten olvasható írás szerint az egyik az, hogy nem fog nekirontani Orbán Viktornak.

Macronban nincs sok közös a magyar miniszterelnökkel, akit az EU-vezetők közt enfant terrible-nek, szörnyűséges gyereknek, mondjuk úgy, a család szégyenének tekintenek, és aki össztüzet zúdított magára a sajtószabadság, a független intézmények és az LMBTQ-jogok aláásásával - írja a Politico, és hozzáteszi: Orbán ráadásul baráti kapcsolatokat alakított ki a Macron riválisának számító szélsőjobboldali Marine Le Pennel.

Macron ugyanakkor, ha el akar intézni dolgokat a francia elnökség alatt, nem engedheti meg magának, hogy szembe forduljon, ellentétes pozíciót vegyen fel Orbánnal, aki az EU egyik legagyafúrtabb és leghosszabb ideje hivatalban levő vezetője. Pillanatnyilag Macron a pragmatistát alakítja a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban. Múlt hónapban tett budapesti látogatása során kijelentette: nem hiszi, hogy a magyarországi jogállamisági ügyekben bármiféle haladás lesz az áprilisi parlamenti választások előtt - emlékeztet a Politico.

Szintén kapcsolódik a francia elnökséghez, de világpolitikai összefüggéseket boncol Gideon Rachman, a londoni Financial Times elemzője, aki szerint Kína és Oroszország teszteli az Európai Unió erejét. A cikknek van egy figyelemre méltó magyar vonatkozása.

Litvánia nemrégiben "kihúzta a gyufát" Pekingben azzal, hogy magasabb szintre emelte tajvani kapcsolatait. Az EU szolidaritást kíván mutatni Litvániával, és lépéseket tenne a kínai nyomásgyakorlással szemben. A francia elnökség Kína elleni beruházási tilalmat és büntetővámokat próbál elfogadtatni.

Financial Times szerzője ezzel kapcsolatban azt írja: a tervezett intézkedés bája abban ragadható meg, hogy kereskedelmi jellegű lépésként tálalják, és így - szemben a színtisztán külpolitikainak minősülő témákkal, ahol minden egyes tagállamnak vétójoga van - többségi alapon is meg lehet szavazni. Ez - fogalmaz Gideon Rachman - azt jelenti, hogy „Kína unión belüli barátai, nevezetesen Magyarország és Görögország”, nem fogják tudni megakadályozni a kínai nyomásgyakorlással szembeni uniós jogalkotást, illetve annak alkalmazását.

A világot azonbanleginkább nem az uniós körökön belüli diplomáciai mozgások és határozathozatali tervek tartják a legnagyobb izgalomban, hanem az, hogy lesz-e háború Oroszország és Ukrajna között. A helyzetet meglehetősen veszélyesnek, sőt drámainak tartja a nemzetközi média - persze nem saját kútfőből, hanem annak alapján, ami a politikai tényezők részéről elhangzik. Ha Párizsnál maradunk, a Le Monde címoldalán az olvasható: Washington szerint Oroszország bármelyik pillanatban megtámadhatja Ukrajnát. Eközben orosz katonák gyakorlatoznak - a helyi erőkkel közösen - Belaruszban, ahol a védelmi minisztérium az ukrajnai helyzeten túlmenően azzal indokolta a minszki szóhasználat szerint „rögtönzött” manővereket, hogy a NATO bővíti a rendelkezésére álló erőket Lengyelországban és a balti államokban.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ