2017. május 24., szerda

NÉGY CSÚSZTATÁS, MELYEKET ORBÁN VIKTOR A SZEGEDI LÉZERKÖZPONT MEGNYITÓBESZÉDÉBE CSEMPÉSZETT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.24.


Botka László, Szeged polgármestere felkészült arra, hogy Orbán Viktor szokásához híven megnyitó beszédében kissé átírja a történelmet, amikor felavatja a helyi lézerközpont (ELI) épületét. A keddi megnyitó előtt egy nappal ugyanis sajtótájékoztatón elevenítette fel az uniós projekt 10 éves történetét, mely alig hasonlított a másnapi miniszterelnöki változatra. Orbán ugyanis az országos médiát igyekezett etetni azzal, hogy a gigaberuházás históriája lényegében 2011-ben, a második Orbán-kormány idején indult, és Magyarország hatalmas áldozatokat hozott azért, hogy a tudományos központ itt létesüljön. A helyi sajtó (és részben az országos is) azonban résen volt, így a ferdítések csak részben mentek át a köztudatba. Mi mindenesetre összegyűjtöttük a leglényegesebb orbáni csúsztatásokat:

1. Az első tévedés csak egy kis pontatlanság, amit azért erőltetett a kormányfő, hogy kimondhassa a bűvös mondatot: Tovarisi, konyec! Ez elég ironikusan hangzott Orbán Viktor szájából, hiszen Putyin barátja bizonyára nem örült ennek a rövid és tömör orosz mondatocskának. Orbán ezt azzal vezette be, hogy harminc éve senki sem gondolta, hogy a világ egyik legkorszerűbb tudományos központja jön létre az egykori szovjet laktanya helyén. A kijelentés csak részben igaz, mert a volt katonai bázis most is áll, és többek között egyetemi kollégium működik benne, a terület, amelyen az ELI épült valaha gyakorlótér volt, amelyen komoly aknamentesítés zajlott az építkezés megkezdése előtt.

2. Ennél sokkal nagyobb turpisság, hogy Orbán úgy tett, mintha sem a Gyurcsány-kormánynak, sem a Bajnai-kormánynak, sem a város szocialista vezetésének nem lett volna köze ahhoz, hogy ezt a nagyon fontos tudományos létesítményt (a prágai és bukaresti testvérintézmények mellett) ide hozták. Botka László erről még egy nappal a megnyitó előtt elmondta, hogy a lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a szegedi városházán történt: a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája...

A LÉTMINIMUMRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.24.


Majd szóljanak, ha úgy látják, kezd elhatalmasodni rajtam, de egyelőre azt hiszem, nem szabad leszállni erről a minapi témáról. Nyilván észrevették, be is ismerem, olyan világosan, ahogyan 21-én leírtam még én sem gondoltam végig, azaz nekem is új a felismerés, itt minden egyéb politikai és jogi hókuszpókusz csak a lényeg elfedésére való: a négymillió (4 000 000) létminimum alatt élő magyar állampolgár sorsa az egyetlen, amivel foglalkozni kell.

A gimnáziumban, ahová a két fiamat írattam be, volt egy matematika "tanárnő". A kisebbik fiam osztályába járt be azon a címen, hogy matematika órát tart. Ha jól emlékszem, 17 volt az osztálylétszám, abból 15 gyereket buktatott meg ez a tanerő. Bementem az igazgatóhoz, és megkérdeztem, mi a véleménye a helyzetről. Azt mondta, sajnálatos, hogy ilyen gyenge ez az osztály. Én meg azt mondtam, ha ez a tanerő még holnap is itt lesz, akkor az igazgató úr felelőssége is szóba fog kerülni azon a fórumon, ahová az ügyet viszem (nem üres fenyegetés volt ez, akkor még a Magyar Rádió komoly fórumnak számított, azon belül egy főszerkesztő különösen, az ügy meg olyan mértékig érintett sok-sok gyereket és felnőttet, hogy fel sem merült az önérdek gyanúja). Az igazgató ha nehezen is, de felfogta: ha egy diák megbukik, lehetséges, hogy azért a tanára csak 60-70 százalékig felelős. Ha tizenhétből tizenöt, akkor nem kérdés, hogy ezért totálisan csak a tanár felelős, minthogy kiderült, nem tud tanítani.

Ugye tetszik érteni? Nem hüledezni kell azon, mennyi stadion épül meg miegymás, hanem azonnal büntetőjogi fórum elé vinni ezt a számot (a négymilliót). Bírósági (lehetőleg hágai bírósági) tárgyalás keretében rögzíteni a vádat, a tömeges rablógyilkosságot. Nem lesz nehéz, ez nem vélemény, adatok bizonyítják. Ez nem politikai kérdés, hanem büntetőjogi. Egy totálisan alkalmatlan, beteg ember uralkodik tízmillió magyar állampolgáron, és büntetőjogi szempontból teljesen mindegy, ebből a tízmillióból hányan szavaztak rá, hányan rajonganak érte, ez nem a demokrácia csődje, ez a jogászok csődje mindaddig, amíg valaki meg nem teszi a megfelelő lépéseket. Ez az ország egyelőre még nemcsak topográfiailag tartozik Európához.

Ceterum censeo - az egyetlen tény, amivel foglalkozni kell: ebben az országban négymillió ember él a létminimum alatt.

FERENC ÉS MELÁNIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.24.


Trump az arabok és az izraeliek után találkozott a katolikus pápával is. Ferenc a katolikus egyház történetében azon kevés pápák közé tartozik, aki keresztény vonásokat mutat, és ezzel meg is botránkoztatja a katolikus főpapok és hívek egy részét. Minden valószínűség szerint az első keresztény pápa a katolikus egyházban, vagy a kevesek egyike.

Ennek legfényesebb bizonyítéka, hogy kapásból megmondta az elnökválasztási kampányban és később is, hogy Trump nem keresztény. Trump erre adott válaszának stílusa és tartalma pedig teljes mértékben igazolta Ferenc pápa ítéletét: mintha maga az ördög válaszolt volna.

A pápa a mexikói fal terve kapcsán mondta, hogy ennek indítéka távol áll az evangéliumtól, de Trumpnak egyetlen megnyilvánulása sem egyeztethető Jézus Krisztus tanításaival. Ezt az amerikai evangéliumi kereszténységnek, amely Trump legnagyobb támogatója, nem sikerült észrvenni. Eljött az a pillanat is, hogy a katolikus pápa liberálisabb és keresztényibb, mint az amerikai elnök.

A pápa már az érkezéskor Trump kezébe nyomta az “ajándékát”, a klímaváltozásról szóló pápai körlevelét. Trump nagyjából annyiszor fogja kinyitni, mint életében a Bibliát. A világ csak akkor élheti túl Trumpot, ha időben leváltják. Különösen figyelemre méltó azonban, a pápa gesztusa, ahogyan a szomszédos Szlovéniából származó First Lady-vel bánt.

Az igazi First Lady-ről beszélünk, Melania Trumpról, akivel Trump úgy bánik, ahogy a nőkkel szokott. Az első felesége be is perelte azért, mert Trump verte, és a többi sem számíthatott sokkal jobbra. Amit a közvélemény kívülről lát a szépség és a szörnyeteg kapcsolatáról, az önmagában borzalom. Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a másik nagy “keresztény”, Orbán Viktor sem bánhat sokkal jobban Lévai Anikóval, és Putyin sem a feleségével való kedvességéről híres. Diktátorok a nőt is eszköznek tekintik.

Legújabban Melania nem volt hajlandó megfogni Trump kezét, mikor az próbált Izraelben a kamerák előtt képmutatóskodni. A sajtóhírek hatására másnap kéz a kézben kellett mennie Melaniának a szörnyeteggel. El tudjuk képzelni, mi zajlott előtte a hotelben. Nem véletlen, hogy “Free Melania” (Szabadítsátok ki Melaniát) címmel mozgalom indult Melania mellett. Az amerikaiak nem tudják nézni, hogyan bánik ezzel a szerencsétlen nővel Trump.

Túl azon a perverzitáson, hogy a lányát vitte be First Lady-nek a Fehér Házba, és Melaniát otthon hagyta a kisfiával New Yorkban, a város nyakán, amely dollármilliókat fizet a védelmükért, kifejezi a Trump családban elfoglalt helyét az is, amilyen megtűrt ötödik kerékként van jelen mindenhol, ahova egyáltalán odaengedik. A kérdés csak az, hogy ha Trump mindössze prostituáltnak tekinti a feleségét, akkor minek vette el?...

LÁNYOK, ASSZONYOK, RETTEGJETEK!

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.05.24.


Orbán Viktor kiadta a jelszót: szaporodjatok és sokasodjatok bármi áron. A rezsibiztos interpretációjában: "A miniszterelnök úr világosan fogalmazott, 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni. Nagyon nehéz lesz megfordítani, de minden döntést ez alá kell rendleni, minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el, nagyon egyszerű ennek a magyarázata, aki teleszüli a világot, azé a világ".

Teleszülni a világot - micsoda alpári beszédmód. Úgy beszélnek a nőkről, mint a tenyészállatokról.

"Lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség" - a Rákosi-érában ez volt a hírhedt Ratkó korszak jelmondata.

A kórházakban megtiltották a művi terhességmegszakításokat, a cél az volt, hogy minden megfogant gyermek megszülessen. A nők közül a bolsevik rendszer hívő tagozata valóban kötelességének érezte, hogy szüljön. Ez is a pártfeladatok közé tartozott. Másokat pedig erre kényszerítettek, egyáltalán nem számított, hogy szeretné-e megszülni a megfogant gyermeket...

VERONAI BUSZBALESET: MÉLTATLANUL BÁNNAK A HOZZÁTARTOZÓKKAL

24.HU
Szerző: Mázsár Tamás
2017.05.24.


Négy hónappal ezelőtt történt a veronai buszbaleset, amelyben tizenheten haltak meg, de a szülők még mindig méltatlanul magukra hagyva próbálják kideríteni az igazságot.

A Groupama biztosító pedig olyan összeget ajánlott fel, illetve utalt ki az áldozatok hozzátartozóinak, amelyet a 24.hu információja szerint egyetlen család sem fogadott el.

Szendrei Mónika a lányát veszítette el a balesetben. Lapunknak elmondta, azt szeretnék, ha végre korrekt kép alakulna ki arról, hogy mi történik az áldozatok hozzátartozóival az olaszországi tragédia után.

Először a Groupama megajánlott a családok kárpótlására egy összeget. Ez azonban méltatlan volt, ezért a szülők ezt nem fogadták el – mondta.

Az ajánlat a következő volt: egy elveszített gyermek után a család szülőnként hatmillió, testvérenként hárommillió, nagyszülőként pedig egymillió forintot kap. Ennek eddig még csak részleteit utalták ki.

A biztosító a tragédia után néhány héttel előleg gyanánt utalt át egymillió forintot a károsultaknak, míg az általuk egyoldalúan felajánlott összeget májusban, a múlt héten küldték meg. Miközben hónapokkal korábban kormányszinten egyeztettek arról, hogy a hozzátartozóknak minél hamarabb, családonként kell egy nagyobb összeget kiutalni.

Megkerestük a Groupama biztosítót az ügyben, ott azt mondták, néhány napon belül közleményt adnak ki.

Azért a Groupamának kell fizetnie, mert ők szerződtek a busz és a gyerekek biztosítására is. Az előbbire a buszt üzemeltető Pizolit Kft.-val, az utóbbira a Klebelsberg Központtal, minden iskolába járó gyerekre. Szendrei Mónika ráadásul úgy tudja, amikor a veronai baleset történt, az utóbbi szerződés még nem is volt meg, ugyanis az Alianz szerződése már lejárt, a Groupama pedig még nem nyert az állami iskolafenntartó által kiírt tenderen.

Ami viszont az összegnél is jobban fáj a szülőknek, hogy nem tájékoztatják őket a fejleményekről. Szendrei Mónika azt mondja: 
"a külügy nem tartja a kapcsolatot a családokkal, még azt sem árulják el, miért nem zárult le a nyomozás. Történt egy tragédia, havonta egyszer azért tájékoztathatnák a hozzátartozókat. Legalább azt árulnák el, hogy miért húzódik az ügy, és körülbelül mennyi ideig."

A szülők szeretnének hiteles információt kapni gyerekeik halálnak pontos körülményeiről, ami elősegítené a tragédia feldolgozást. Hiszen sokan azon töprengenek, hogy gyermekeik elvesztésekor mi történhetett, mondta Szendrei...

HA ELFOGY A PÉNZ, ORBÁN KIVEZET MINKET AZ EU-BÓL

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.24.


Ezt mondja Róna Péter, aki szerint a kormányfő jelenleg éppen erre készíti fel a magyarokat.

A felzárkózás Nyugat-Európához illúzió, Magyarország abban a zsákutcában vergődik, amibe az első világháború után került – mondta a Hír Tv-ben a közgazdász, aki ezt azzal magyarázta, hogy nem sikerült kialakítani azt a társadalmi, gazdasági, erkölcsi paradigmát, ami besimulhatna az európai civilizációba, az európai rendszerbe. Róna Péter szerint egyszerűen nem igaz, amit a kormány állít, hogy a magyar gazdaság dübörög és megáll a saját lábán.

"A magyar gazdaság ez EU-támogatásokból, az emigránsok hazautalt pénzeiből és a multinacionális cégekből él."

Ezen a három tételen kívül a magyar GDP-ben semmi nincs, ami eltartana egy élet- és fejlődőképes nemzetet, amit a kormány valójában ki akar vezetni az unióból, ezért ócsárolja Brüsszelt, a nyugat-európai politikusokat.

A professzor szerint Orbán Viktornak az EU csak addig fontos, amíg küldi a pénzt, aminek azonban nemsokára vége lesz...

HÉ, TRUMP, TÁRGYAJJÁ' MÁR AZ ORBÁNNAL!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.24.


Utójjára figyelmeztessük az Egybesült Államokat! Szálljatok le a CEU-ról! Az a mi egyetemünk, úgy tesszük tönkre, ahogy mi akarjuk. Ne üssétek bele az orrotokat a mi belső ügyeinkbe. Mi sem mondjuk meg nektek, hogy milyen kaja legyen a Harvard büféjében.

Remélem, értve vagyunk. Velünk lehet tárgyalni. Találkozzál Trump a mi vezérünkkel, örüjjé’ neki, hogy hajlandó egy asztalhoz ülni az Egybesült Államok elnökével.

De csak abban az esetben, ha ő is ott lesz.

Azt akarjuk, Trump, hogy üjjé’ le Orbán miniszterelnökkel és beszéljétek meg a CEU ügyét. Vagy bármi mást. Nekünk teljesen mindegy, hogy miről beszéltek. Az se baj, ha nem akarsz Orbánnal beszélni, mert undorodol tőle, és bottal sem piszkálnád. Akkor legalább egy közös fotót kérünk. Igen, olyat, amin te, Trump is rajta vagy. Nem elég egy fényképes kulcstartó, amilyent a múltkor küldtetek nekünk.

Ragaszkodunk a közös fotóhoz, ebben nem engedhetünk. Büszkeség is van a világon, tartás. Ha nem tudnád Trump, Orbán Európa erős embere. Sőt, leendő vezetője. Ezt az egyik kormánypárti lapban olvastuk, miután lediktáltuk nekik a cikket.

Ha két erős ember, Magyarország és az Egybesült Államok vezetője egy asztalhoz ülne, abból csak jó sülne ki. Legalábbis, a magyar kormány számára. Mert ebben az esetben az a látszat bírna keletkezni, mintha Orbán is lenne valaki...

CSAK AZÉRT, MERT DONALD MAGASRÓL TESZ VIKTORKA OKOS FEJÉRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.05.24.


Az Orbán-kormány, emberi erőforrások tekintetében számtalanszor levitézlett minisztere és elfuserált lelkésze hiába várta azt a levelet a Trump adminisztrációtól, a szerinte illetékes amerikai minisztériumtól, a levél nem gyütt. Elkeveredett valahol a postán.

Ellenben a legmagasabb világi hely közleményben újra leírta: az amerikai kormánynak sem jogköre, sem szándéka nincs a CEU-ról, vagy bármilyen oktatási intézményről szóló vitába beleállni, a magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia. Mint ahogyan – tegyük hozzá – már akkor kellett volna tárgyalniuk, amikor kitalálták, hogy mondvacsinált baromságokra (utólag hozott törvény alapján elkövetett korábbi jogsértés, állítólagos privilégiumok, stb.) hivatkozva inkább a fejük fölött hozták meg az ellehetetlenítésüket célzó jogszabályt. Csak azért, mert Donald fosik Viktorka okos fejére, illetve mert Sorosból másképp nem lehetett igazán világraszóló patás ördögöt gyártani a fogalmatlan rajongók táborának tájékozatlanságtól csillogó szemében.

Hiába Lázár János tenyérbemászóan sunyi vigyora, Kovács Nemsikerült Zoltán kioktató, cinikus arroganciája, hiába az átlátszó időhúzás és Altusz Kristóf főtárgyaló kinevezése, a megannyi sikamlós hazugság és a mi készen állunk kezdetű szándéknyilatkozatok tömkelege: a CEU-ról a szövetségi állammal nem lehet tárgyalni. Azon egyszerű oknál fogva, mert Amerikában – Trump ide vagy oda – az alkotmány és a törvények nem arra vannak, hogy azokat megkerülve, okosba’ tárgyalgassanak, hatásköröket leszarva egyezkedjenek. Lehet köpködni az Egyesült Államokat, de ott olyan nem fordulhatna elő, hogy egy miniszter egy idegen országban hozott bírósági ítéletet kommentálva fenyegetőzzön, zsarolgasson és csapkodja magát az anyaföldhöz, mint azt Lázár Sohanemiszomsört János tette a csíki sörmanufaktúra kontra Heineken romániai pere kapcsán.

Szóval semmi más nem történt, mint amit Hoyt Yee, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára már április második hetében, budapesti látogatása alkalmával világosan elmondott: a szövetségi kormány nem szokott bilaterális megállapodást kötni, a magyar kormánynak így az egyetemmel kell megállapodnia. A magyar kormány pedig ahelyett, hogy ezt tenné, és nem mellesleg komolyan venné az EU által indított kötelezettségszegési eljárást, illetve az EP, 7-es cikkelyt aktivizáló eljárását, a szokásos suttyó tempóban értetlenkedik.

Szijjártó Péter toporzékolásügyi minisztériuma szerint ezt a közleményt kenjék a hajukra az amerikaiak, ugyanis ez messze van a hivatalos diplomáciai választól. Különben is a kínai, a malajziai és a thaiföldi (!) nagykövetek és egyetemek nem kifogásolták a törvényt, tehát minden rendben van. Idézem:

HA A TAXISOKKAL ÚGY BÁNNÁNAK, MINT AZ UBERESEKKEL, NEM LENNE TAXI BUDAPESTEN


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.24.


Pont egy évvel ezelőtt több taxis demonstárció bénította meg Budapestet. A taxisok akkor az Uber ellen és „a személyszállítás rendbetételéért demonstrálnak”. Az Ubert betiltották. Csakhogy a taxisok 2/3-ánál még mindig nincsenek rendben a dolgok. 

Ha úgy kezelné a szabálytalan taxisokat a kormányzat, mint ahogy az Uberrel is elbántak, akkor Budapest útjain 2/3-dal kevesebb taxi futna. A BKK-ra hivatkozva a Világgazdaság ugyanis azt írta: még nincs is itt a turisztikai főszezon, de a taxisok körében elkövetett jogsértések száma már az első negyedévben 654-re rúgott.
A BKK munkatársai havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vagyis az ellenőrzöttek kétharmada fennakad a rostán.

Emlékeztetőül: az Ubernél a csalás ki volt zárva, mert az egész rendszer elektronikusan, automatikusan tartotta számon a fuvarokat és a sofőröket. A „fuvarozás rendbetételért” többször demonstráló taxisoknál a problémák majdnem mindig ugyanazok:
  • sokan pörgetik a taxiórát,
  • sokan „megfeledkeznek” a nyugta- vagy számlaadásról
  • páran budapesti működési engedély nélkül fuvaroztak (ez akasztotta ki a legjobban a taxisokat) fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is.
  • Olyan hiányosság is előfordult, hogy hiányzott az utastájékoztató, vagy a bankkártya-terminál.
Az már csak apróságnak számít, hogy előfordultak bűncselekmények is. Volt olyan taxis, aki megsértette az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök...

TRUMP ÉS FERENC - MINDEN AZ ARCUKRA VAN ÍRVA...

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.05.24.


Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott szerdán a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást.

Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy "Isten hozta!".

A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre. A találkozó az elnöki találkozókra előírt húsz perces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy harminc perces volt, ami szívélyes találkozóra utal.

Ferenc pápa ajándékba adta az amerikai elnöknek első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt, újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált - közölte a Vatikán.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezek az ajándékok bizonyos fokig Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, és éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és kampányígéreteivel, különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatban...

A PROPAGANDÁRA NEM LEHET VÁLASZ A SAJTÓ VEGZÁLÁSA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.24.


Amikor az EchoTV autóját egy tüntetés után összeköpdösték, senki sem szólt egy szót sem. Amikor Halász Júliát egy fideszes alember kirángatta egy nyilvános lakossági fórumról, akkor a teljes ellenzéki szcéna jelezte, át lett itt lépve egy határ. A Momentum most átlépett egy másikat. Ennek véget kell vetni.

Ha megdobnak kővel, akkor nem az a válasz, hogy házhoz megyünk, és egy tonnányi sódert meg murvát öntünk arra, aki megdobott. Számtalan válasz lehetséges lett volna arra, hogy az Origo lejárató cikket írt a Momentumról. Ők a létező legrosszabbat választották: bementek a szerkesztőségbe, kamerával, és hasonlóan pökhendi stílusban kérdezgették a cikk szerzőjét arról, hogy mit csinált, mint amilyen stílben maga a cikk megjelent.

Akkor ez most egy hőstett?

Nem, nem az.

A Momentum amúgy előszeretettel előlegzi meg minden megnyilvánulásában a kormánymédiának, hogy majd jól le fogják őket járatni – hát most ez is megtörtént. Igen, ez rémes, igen, így élünk most, igen, így működik a propagandagépezet.

Egy dolgot viszont fontos megérteni: a Momentum, és minden tagja, aki az arcát adja ehhez a párthoz, közszereplővé avanzsált. Nyilván szar érzés, ha az emberről nem olyan cikk jelenik meg, amiben piedesztálra emelik. És még rosszabb, ha hazugságot olvas magáról. Csakhogy van egy egyszerű módja annak, hogy az ilyen hazugságok miatti sérelmet megtorolják.

Jogállam vagyunk, ahol a jogok érvényesítése egyelőre még működik. Habony Árpád például pont a minap vesztett el egy pert, mert közszereplőnek ítélték, így pedig nyugodtan lehet őt plakátokra kasírozni. Ez van.

Ha a Momentumnak nem tetszett az, amit az Origo írt, nyugodtan elsétálhattak volna a bíróságra (és nem, nem jó érv az sem, hogy a propagandalapoknak van pénzük a perekre, akkor is ezt kell csinálni).

Csakhogy nem ez történt, inkább az Origóba sétáltak be, és bizony, ez megint egy határátlépés, egy olyasfajta kommunikációs húzás, ami a normalizálás helyett rossz irányba viheti a jövőbeni diskurzust...

KISHALAK A HÁLÓBAN: ERRE JUTOTT A NYOMOZÁS EGY TÖBB SZÁZMILLIÓS ÁFACSALÁS ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.05.24.


A NAV-botrányt 2014-ben kirobbantó Horváth András legmeglepőbb állítása szerint a milliárdos nagyságrendű szervezett áfacsalások haszonhúzói közt számos multinacionális céget is találni, különösen a gabona- és étolajpiacon. Ehhez képest eddig egyetlen, a multikat érintő büntetőügy sem indult. Ezekben a hetekben zajlik viszont Zalaegerszegen F. Ferenc és társainak büntetőpere: a vádirat szerint 2 milliárd forint értékű gabonát és olajos magvat hoztak be az országba, az áfát pedig egyszerűen ellopták. A vádiratban szereplő mikrocégeknek egyetlen vevője volt, az egyik legnagyobb gabonás multi, a Glencore Grain Hungary Kft. nevű cég.

2010-11-ben még sok minden elképzelhető volt a szervezett áfacsalással leginkább sújtott gabonapiacon, de ilyen volumenű és ennyire primitív áfázás még itt is egyedülállónak számít. Ennek ellenére két éven keresztül zavartalanul folyt az üzlet, és a nyomozati iratok alapján ekkor is csak a véletlen és az ostobaság buktatta le a szereplőket: az egyik cég 560 ezer forintos áfa-fizetési kötelezettségét egy forintra azonos összegű számla beállításával akarták elsikálni – ez viszont már szemet szúrt egy adórevizornak, és beindult a gépezet.

A nyomozást a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság Zala Megyei Vizsgálati Osztálya folytatta le a megyei főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett...

FELSZÓLÍTOTTA A WASHINGTONI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A MAGYAR KORMÁNYT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.24.


A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása beszámol az Egyesült Államok és Magyarország közötti tegnapi – nem üzenet-, hanem – mondjuk így, nyilatkozatváltásról, vagyis arról, hogy a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt az amerikai megítélés szerint a Közép-európai Egyetemmel, a CEU-val szemben diszkriminatív magyar felsőoktatási törvénymódosítás alkalmazásának felfüggesztésére, a magyar külügyi tárca pedig szintén nyilatkozatban tagadta, hogy a szóban forgó jogszabály diszkriminatív jellegű lenne, és azt állította, hogy Magyarországon senki nem fenyegeti az akadémiai világ szabadságát. 

A Politico beszámolója arra helyezi a hangsúlyt, hogy a magyar fél arra panaszkodik, nem kap támogatást az Egyesült Államoktól a CEU jövőjéről való megállapodáshoz. Kitér arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került a törvény miatt, és hogy a CEU nem működhetne tovább Budapesten az új szabályok alapján. Idézi a Politico az amerikai külügyi nyilatkozatot, amelynek értelmében Budapestnek közvetlenül a Soros György által alapított egyetemmel kell megállapodásra jutnia, az Egyesült Államok szövetségi kormányának nincs sem felhatalmazása, sem arra irányuló szándéka, hogy tárgyalásba bocsátkozzék egyetemek magyarországi működéséről. A londoni Guardian közli Hans-Werner Sinn professzornak, a müncheni egyetem tudós közgazdászának, az Ifo gazdaságkutató intézet volt elnökének az írását arról, miként egyesítheti Európát Emmanuel Macron, az új francia köztársasági elnök. A professzor úgy véli, hogy ezt – most, hogy a britek távozni készülnek az unióból - az európai haderő kialakításának szorgalmazásával kezdhetné. 

A londoni Guardian közli Hans-Werner Sinn professzornak, a müncheni egyetem tudós közgazdászának, az Ifo gazdaságkutató intézet volt elnökének az írását arról, miként egyesítheti Európát Emmanuel Macron, az új francia köztársasági elnök. A professzor úgy véli, hogy ezt – most, hogy a britek távozni készülnek az unióból - az európai haderő kialakításának szorgalmazásával kezdhetné. 

A Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapja Donald Trump gazdaságpolitikájának – amit nem túl találékony módon Trumponomicsnak nevez – az ellentmondásairól közöl cikketJames Freeman tollából. Az Amerikában dúló költségvetési hitvitában - miszerint elérhetné-e az Egyesült Államok az évi három százalékos növekedést is, vagy kénytelen megmaradni az Obama-korszak két százalékos szintjén – a Wall Street Journal szerzője az előbbi nézetet vallja, de megjegyzi: Trump bevándorláskorlátozási politikája jelentősen megnehezíti e cél elérését...

ITT OLVASHATÓ

JÓ KIBÉLELTÉK PÉNZZEL A FIDESZ ÁLCIVILJEIT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.05.24.


Májusban derült ki, hogy a magyar állami MVM Zrt. tavaly 508 millió forint támogatást adott a CÖF mögötti alapítványnak.
A magyar politikában ez rengeteg pénzt jelent, még a parlamenti pártok sem gazdálkodhatnak ennyiből. 2016-ban így alakult a pártok állami támogatása: Jobbik (476 millió forint), MSZP (427 millió forint), LMP (174 millió forint), Együtt (134 millió forint), DK ( 132 millió forint), Párbeszéd ( 107 millió forint), MLP (71 millió forint).
Ebből is látszik, hogy a kormány mellett kampányoló CÖF a parlamenti pártoknál is erősebb szereplő lehet a kampányban. A bő félmilliárd még a nagy felforgatónak tartott Soros György által Magyarországon elköltött pénzzel is összemérhető, az Open Society Foundation ugyanis évente nagyjából egymilliárd forintos támogatást oszt szét a támogatott szervezetek között.
A CÖF kommunikációjában az szerepel, hogy 2016-ig nem kapott támogatást állami cégtől. Most a friss közleményük szerint ez meg is állja a helyét, hiszen a „2016-ig-ban nincs benne maga 2016”, amikor is érkezett az MVM-támogatás. Ráadásul év végén kapták a pénzt, és november 20-ig használhatják fel, ami azt jelenti, hogy a választásokat megelőző utolsó teljes évben lesz forrás bármire, ami csak az anyapárt fejéből kipattan.
A CÖF ekkora pénzből a nyilvános beszámolói és közlései alapján eddig soha nem gazdálkodhatott, viszont a múltkor is a választások előtt ugrott meg a támogatottsága. Ugyan akkor nehéz lenne kideríteni, hogy az MVM Zrt. egymagában megfinanszírozta a CÖF-öt, vagy ez csak egy része a szervezethez befolyó pénznek. Az Index közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt., mint két nagy állami cég, kiket támogattak mostanában.
Egyébként a  444-nek a fejlesztési minisztérium azt írta: „A Magyar Villamos Művek Zrt. társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. A kérdéses támogatást is saját hatáskörben nyújtotta. A társaság számos közhasznú tevékenységet támogat, így 2016-ban többek között a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványét is”...

JOGÉRTELMEZÉS SZINTJEI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.24.


A jog abban a pillanatban, midőn harci készségét feladta, feladta önmagát is” (Rudolf von Jhering: Küzdelem a jogért).

A legutóbbi blogbejegyzésem (Keresztre feszítés) óriási vitát váltott ki, aminek persze én nagyon megörültem. Az egyik kritikusom viszont csodálkozását fejezte ki amiatt, miszerint én ezt írtam: "Ezeket a konkrét tartalmi kérdéseket (ti. azt, hogy mi a „demokrácia” és mi a „jogállam” - Sz. Sz.) viszont egyedül az EP mondhatja meg, ha az értelmezési tartomány az EU. Ki más mondhatná meg, hiszen ő a szuverén!" - Csak nem azt állítod ezzel, hogy egy jogszabály létrehozója mondhatja meg azt is, hogy az megfelel az európai jognak és punktum???” Nos, ez mint oly sokszor, több elméleti problémát vet fel, amire érdemes külön bejegyzést szentelni.

Talán ott érdemes kezdeni, hogy miként értelmezzük a jog fogalmát, hiszen ettől függ az is, hogy mi a funkciója a politikai rendszer működésében. A jog mindig a politikai hatalomnak a politikai céljai által determinált kényszernormája arra nézve, hogy az adott politikai rendszer miként működjön. Ez a funkciója minden politikai rendszerben ugyanaz, ezért ebben a tekintetben nincs különbség az egyes korok jogrendjének társadalmi funkciója között. A politikai rendszerek egyedi különbségeit, aminek nyomán megkülönböztethetünk politikai rendszer főtípusokat és azok modelljeit, éppen a politikai célok különbözősége adja. Ez utóbbit pedig a jogrendjük tükrözi olyan módon, hogy bizonyos szervezési és magatartási normákat határoz meg, amelyek megvalósítását a hatalmi eszközeivel akár kikényszerítheti. A jogrendben azonban csak általános leírásokat fogalmazhatnak meg, amelyek azonban ab ovo nem tartalmazhatják mindazokat a konkrét tényállásokat, amelyek elvileg előfordulhatnak a gyakorlatban. A jogrend tehát mindig hézagos, ami már akkor elavulttá teszi azt, amikor lefektették.

A bíró, akinek az lenne a feladata, hogy az adott jogrend egyes jogszabályait alkalmazza a konkrét tényállásra, egyes esetekben nem képes azt megvalósítani, mert meglehet, egyetlen jogszabály sem alkalmazható maradéktalanul a konkrét esetre. Eugen Ehrlich ezt a problémát így fejezi ki: a bíró döntésétől „egyrészt megköveteljük, hogy ne az egyéni önkény, a személyes vélemény folyománya legyen, hanem általános érzést, egy magasabb forrásból származó igazságot fejezzen ki; másrészt illenie kell az egyedi esetre, a kérdéses vitát meg kell oldani” Később ezt írja: „A jogász nem teremt jogot, hanem meg kell találnia a jogot. Ennek ellenére nem kétséges, hogy minden döntés hozzátesz valamit a hatályos joghoz – nemcsak bizonyság az érvényes jogról, hanem forrása lehet egy új jognak is”. Ehrlich ennek a problémának, tehát az általános jogszabály és a konkrét tényállás között esetlegesen adódó feszültség feloldására a szabad jogtalálás módszerét javasolta. Ez annyit jelent, hogy abban az esetben, amikor egy tényállásra nem lehet közvetlenül és érvényesen alkalmazni egy jogszabályt, akkor a bíró kvázi a jogalkotó pozíciójába helyezi magát és annak gondolkodásmódja szerint keres olyan jogi megoldást, ami feloldhatja a feszültséget. Ehrlich szerint: „....a szabad jogtalálás a nagy egyéniség teremtő gondolataitól is vár valamit”. Ezért: „A szabad jogtalálás nemcsak a bíró szellemével és jellemével, de tudásával szemben is a legmagasabb követelményeket támasztja”...

MÉSZÁROS LŐRINCNEK TOLMÁCSOLT HORVÁTORSZÁGBAN, MAJD LECSÍPETT EGY DARABOT SIMICSKA BIRODALMÁBÓL

444.HU
Szerző: Wirth Zsuzsanna
2017.05.24.


2015 legelején Mészáros Lőrinc hajóval érkezett a horvátországi Ugljan szigetére. Az Orbán Viktorral baráti viszonyban álló felcsúti milliárdos a kikötőben hagyta a hajót, de szemet szúrt neki egy helyi ingatlanhirdetés, mert nyaralót akart venni a szigeten. Egy 1924-ben épült olasz stílusú házat nézett ki a parton, ami az egyik első modern villa volt a szigeten, és pár éve az előző tulajdonosa szépen felújíttatta. Be is jelentkezett a hirdetésre, de segítségre volt szüksége.

Mészáros Lőrinc ugyanis nem beszél sem angolul, sem horvátul, így a helyi ingatlanközvetítőt egy „kedves, idősebb férfi”, a horvátul jól tudó Sakalj Ferenc hívta fel. A történtekről neve elhallgatását kérve beszámoló helyi ingatlanos szerint a Mészáros-Sakalj páros kemény tárgyalópartnernek bizonyult, de végül sikerült egy jó, piaci árat kialkudnia az ingatlanosnak, aki a pontos összeget nem volt hajlandó elárulni.

2015 májusában létrejött az adásvétel, a Mészáros és Mészáros Kft. horvát cége, a Mirno More d.o.o. nevére írták az ingatlant. A horvát cég vezetője Sakalj Ferenc lett, aki később a Mészáros által felvásárolt eszéki focicsapat vezetőségében is fontos helyet kapott, és helyben úgy mutatták be, mint aki a milliárdost képviseli majd az igazgatóságban.

A férfi ráadásul nem csak Horvátországban jelent meg Mészáros környezetében, hanem néhány hónapja Magyarországon is. Egy vasútépítéssel foglalkozó cég, a Vasútautomatika Kft. egyszemélyes tulajdonosa lett, amely máris két nagy állami beruházásban – a Balatonnál és Esztergomban is – dolgozik alvállalkozóként. Mészáros Lőrinc az R-Kord nevű cégével már eddig is meghatározó szereplője volt az évente több tízmilliárd forintnyi közpénzt felemésztő hazai vasútépítési piacnak, de most ezzel egy újabb hozzá köthető társaság is megjelent...

MEGNEVEZTÉK A MANCHESTERI MERÉNYLŐT, AKIT CSENDES, UDVARIAS FIÚNAK ISMERTEK

INDEX.HU
Szerző: Index.hu
2017.05.24.


- Hétfő este, helyi idő szerint fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek.

- A koncert közönsége, így az áldozatok is túlnyomó többségben tizenéves lányok. Egy nyolcéves kislány is életét vesztette.
- A merénylő a helyszínen meghalt, Theresa May keddi beszéde szerint a rendőrség tudja, ki volt a férfi – igaz, egyúttal a lakosság segítségét is kérte, hogy a rendőrség minél több információhoz jusson.
- Felfüggesztették a június 8-án esedékes előrehozott parlamenti választás kampányát is.
Kedd dél körül őrizetbe vettek egy 23 éves férfit a merénylettel kapcsolatban.
- A nemzetközi közösség egyként elítélte a merényletet.
- Az első azonosított áldozat a nyolcéves Saffie Rose Roussos

Az Iszlám Állam vállalta magára az öngyilkos manchesteri merényletet. A hír korábban is felbukkant, de csak kedden délutánra kapott megerősítést – derült ki a Sky News híréből...

AZ USA HELYRETETTE MAGYARORSZÁGOT, CSAK AZ ÚGY TESZ, MINTHA NEM AKARNÁ ÉRTENI SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.24.


A washingtoni Külügyminisztérium közleménye nem hagy kétséget afelől, hogy az új kormányzat is a CEU mögött áll. A Bem rakpart adja az ártatlant, de nem kizárt, hogy Trócsányi valamilyen arcmentő húzással igyekszik kivágni a kabinetet a csávából. Magyarország szénája azonban nem áll jól, mert a nyugati tagok mind ellene fordultak, miközben Budapestnek két napon belül válaszolnia kell a brüsszeli kifogásokra. Egy elemzés szerint nálunk is bármikor megtörténhet az, ami a törököknél, hogy ti. módszeresen felszámolják a demokráciát. 

New York Times/Yahoo/Reuters


Az Egyesült Államok megismételte, hogy nem kíván tárgyalni Magyarországgal az új felsőoktatási törvényről, amely távozásra kényszerítheti az egyik legjobb egyetemet, a CEU-t. A washingtoni Külügyminisztérium közleménye ezúttal is hangsúlyozza, hogy a magyar kormánynak közvetlenül az érintett tanintézményekkel kell párbeszédet kezdenie, éspedig olyan megoldás érdekében, amely lehetővé teszi, hogy az érintett iskolák szabadon működjenek. Mint kifejti, az amerikai szövetségi kormányzatnak sem jogköre, sem szándéka, hogy megbeszéléseket folytasson a Közép-Európai Egyetemről, vagy bármely más magyarországi felsőfokú oktatási intézménnyel. Az állásfoglalás újólag sürgeti, hogy Budapest függessze fel a jogszabály alkalmazását. A hírügynökség megjegyzi, a lépés kizárja, hogy a tárgyaló asztalnál jöjjön létre kompromisszum a magyar és amerikai kormány között. A Szíjjártó Péter vezette külügyi tárca úgy reagált a bejelentésre, hogy Magyarország egyértelműen egyezséget szeretne, ám ehhez nem kap támogatást az USÁ-tól. A nyilatkozat szerint a reform nem diszkriminatív és nem fenyegeti a tanszabadságot.

New York Times/Washington Post/AP

A CEU képviselője úgy reagált a washingtoni Külügyminisztérium új szóvivője által kiadott nyilatkozatra, hogy a magyar kormány remélhetőleg figyel. Az amerikai állásfoglalás azért fontos, mert a magyar kormány elvetette a State Department korábbi, hasonló állásfoglalásait a Közép-Európai Egyetem ügyében, mondván, hogy azokat olyan diplomaták fogalmazták, akiket még Obama nevezett ki. A mostani közlemény ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy a magyar fél súlyos feltételeket írt elő, és azok az egyetemi autonómiát fenyegetik. A hírügynökség rámutat, hogy a CEU-ügy része a Soros György elleni szélesebb kormánykampánynak, mivel az üzletember által szorgalmazott nyílt társadalom ellentétben áll Orbán tervével, mármint hogy Magyarország legyen illiberális állam, meg azzal is, hogy a politikus élesen elutasítja a migrációt...

HOGYAN SEGÍTHETÜNK A TRÓNFOSZTOTT TESTVÉRNEK ELFOGADNI EGY KICSI ÉRKEZÉSÉT? 10+1 LELKI FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ TECHNIKA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív.pszichológia
2017.05.24.


Ha megtörténne, hogy házastársunk egy szép napon bejelentené, hogy újabb házasságot köt és mától mindannyian közösen fogunk élni, meg kell osztanunk a beköltöző új házastárssal a ruháinkat, ételeinket, figyelmünket, időnket, neki több törődésre lesz szüksége, ezért mi kevesebbet kapunk, minden rokonunk és barátunk csodájára fog járni, ajándékokkal halmozza el, mi pedig háttérbe szorulunk, alkalmazkodnunk kell és még szeretnünk is őt…akkor megélhetnénk, milyen az elsőszülött gyermekeknek, mikor testvére születik.

Jogosan kérnénk, hogy házastársunk vigye el az új betolakodót, mondván, hogy a poligámia nem fér a világképünkbe. A nagytestvér viszont hiába kéri, hogy vigyük vissza a kórházba a kicsit, meg kell szoknia, el kell fogadnia az új felállást. Ráadásul mindezt gyermekként, mikor a világ még amúgy is nagy és bonyolult, megküzdő képessége pedig még gyenge. Sose kérjük ezért a nagyot, hogy szeresse a kistestvérét, a szeretetet ugyanis nem lehet kikényszeríteni. Arra viszont megkérhetjük, hogy ne bántsa, vagy legalábbis viselje el…

Hogyan segíthetünk a trónfosztott testvérnek elfogadni egy kicsi érkezését?


10+1 lelki fájdalomcsillapító technika:

"MEGHÍVOTT BEHATOLÁS" A MAGYAR KORMÁNYMÉDIÁBA - RÁCZ ANDRÁS A PUTYINI INFORMÁCIÓS HADVISELÉSRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.05.24.


Oroszország jelen állapotában nem képes problémát teremteni, de lenyűgöző hatékonysággal használja ki a létező gondokat – ezt mondta az Átlátszónak adott interjújában Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a poszt-szovjet térség biztonságpolitikájának kutatója. Akitől érdekes részleteket tudhatunk meg a trollgyárak mindennapjairól: mennyien lehetnek, mennyit keresnek, hogyan dolgoznak a központilag fizetett kétkezi manipulátorok. Arra viszont nem tudja a választ, hogy a magyar kormány miért veszi félvállról a nyugati világban már felismert kockázatot.

A közgondolkodás manipulációja – nekem nagyjából ezt jelenti az információs hadviselés. Komolyan új dolog volna? Már a barlangrajzoknak is ez volt a céljuk.
Vitatnám a meghatározását. A közgondolkodás befolyásolása csak az egyik szelete, eszköze ennek a hadviselésnek, a fő cél az államok döntéshozatalának manipulálása. Amire természetesen a közgondolkodás befolyásolásán keresztül is van lehetőség. Ráadásul az orosz katonai gondolkodás kiterjeszti az információs befolyásolást konkrét harci cselekményekre is. Az ellenséges egységek tagjainak, vezetőinek közösségi médiás profiljait elemezve és használva konteókat terjeszteni például, az oldalaikon trollkodni nagyon is alkalmas lehet nem csak követőik demoralizálásra és félelemkeltésre, de akár a hadviselők csapdába csalására is. A kelet-ukrajnai fronton már aktívan alkalmazták ezt a harcmodort.
Nyilvánvalóan az eszközök közé tartozik a fake news/álhír terjesztés és a trollsereg, de vajon az információs hadviselés része-e a kiszivárogtatás, a hackelés vagy akár a számítógépes vírusok terjesztése?
Másképp kategorizálunk a nyugati, atlantista világban. Az úgynevezett „information operations” (IO) létezik nálunk is, de szinte kizárólag egy konkrét hadművelet támogatására, ilyen például a civil lakosság tájékoztatása a várható műveletekről. A hatályos orosz katonai doktrína ezzel szemben hivatalosan is a hagyományos – szárazföldi, tengeri, légi – hadviseléssel egyenrangú negyedik ágnak fogadja el információs hadviselést. Ráadásul Nyugaton az IO elkülönül a cyber-műveletektől, míg az orosz változatban annak alárendelten, eszközként működik.

Meghackeljük a Demokrata Párt konvenciója levelezését, hogy a találatokat felhasználva befolyásolni tudjuk az amerikai elnökválasztást – ez a logika. Mindez felkészületlenül érte a Nyugatot. A témát kutató Matthew Armstrong nem is beszél információs hadviselésről, inkább „war on information”-t, azaz az információ elleni háborút említ. Mivel sokáig a Nyugat teljesen eszköztelennek bizonyult az újfajta háborúban, így nem lehetett szó egyenlő felek közötti harcról...

ORBÁN KASZINÓJÁNAK MAGYARORSZÁG A NEVE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.23.


“Orbán Viktor – szemben Soros Györggyel – nem tehetséges magyar ember. Orbán Viktor egy ócska szicíliai típusú keresztapa, egy az állam paravánja mögé bújt maffiózó, aki védelmi pénz szedéséből és mások munkájának megsarcolásából él a családjával és cimboráival.”

A magyar kormányfő hétfőn a szlovén televíziónak adott interjúban volt kedves tehetséges magyarnak nevezni Soros Györgyöt, aki – Orbán szerint – az európai felfogástól idegen társadalomképet követ. A miniszterelnök azt mondja: Soros egyfajta kaszinókapitalizmusban hisz, ő viszont a szociális piacgazdaságban. Természetesen az egészből egy szó sem igaz.

Soros, mint pénzügyi befektető valóban spekulál. A képzeletbeli kaszinóban ő az, aki a rulettasztalnál – a saját és mások pénzét kockáztatva – , megpróbálja kitalálni, hol fog a golyó megállni. Azt feltételezik, hogy meg-meg löki a rulettasztalt, a golyó irányát is sikerrel befolyásolja és ezért nyer az átlagnál többször, bár ezért még egyetlen kaszinóból sem tiltották ki.

Ezzel szemben Orbán Viktor nem játszik kaszinóban, nem dolgozik munkabérért, nem spekulál, nem fektet be semmit sehová, nem kockáztatja a saját pénzét, és senki nem bízott rá egy vasat sem, hogy fialtassa meg. Orbán nem spekuláns, hanem krupié, de nem olyan kaszinóban, ahová Soros és társai járnak a pénzüket kockáztatni.

Orbán kaszinójában – amit Magyarországnak neveznek -, Orbán mondja meg ki ülhet az asztalhoz és meg sem forgatják a rulett kerekét. Minek is tennék, hiszen előre tudják, kinek kell nyernie. Az asztalhoz engedett kivételezetteknek Orbán osztja a zsetont és ő tolja eléjük a nyereményüket. Itt csak nyertesek vannak.

A vesztesek a kaszinón kívül vegetálnak a nyerés minden esélye nélkül. Sőt! Adók formájában ők adják össze a pénzt, amiből Orbán Krupié Viktor a nyereményeket osztja.

Orbán – azt mondja – a szociális piacgazdaságban hisz, mint európai értékben. Csakhogy Európában a szociális piacgazdaság lényege, hogy piac van, a piacon verseny. Aki ügyes, tehetséges és merész, sikeres a piacon, az nyereséget zsebel be – adózás után – azt tesz a pénzével, amit akar. Aki nem vállalkozik vagy sikertelenül, és kicsi a munkajövedelme vagy nincs is, azt az adóból, közpénzből az állam megsegíti, hogy – ha már neki nem sikerült – legyen esélye a gyerekeinek.

Az orbáni szociális piacgazdaság nem ilyen. Abban, azokat, akik a piacon kimagasló jövedelemre tesznek szert, Orbán és strómanjai védelmi pénz fizetésére szorítják, elveszik a vállalkozásaikat, vagy a saját vállalkozásukban dolgoztatják őket kisebbségi tulajdonosként, cserébe azért, hogy nem teszik teljesen tönkre őket.

Az adóból beszedett pénzt, a köz pénzét viszont nem a szegények istápolására fordítják, hanem a gazdag rokonok és barátok zsebébe tömik. Őket támogatják „a keményen dolgozó emberektől” behajtott adókból. A 15 százalékos személyi jövedelemadóval, a 27 százalékos áfával, a benzin, az alkohol, a cigaretta adójával és még megszámlálhatatlan járulék és adónem segítségével velük finanszíroztatják a nemzeti tőkésosztály létrejöttét a rokonokból és barátokból.

A kisemberek adóiból fizetik a vazallusok és a megvásárolt értelmiség zsoldját, ebből ered a média feletti hatalom anyagi forrása. Az emberek önként és dalolva maguk finanszírozzák saját elnyomásuk költségeit, ők dobják össze a pénzt Mészáros Lőrinc minden új befektetéséhez, az Orbán-család gyarapodásához, a magyar emberek verejtéke válik arannyá a Fidesz közeli vállalkozók kezében...

APA, KEZDŐDIK!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.24.


Maga a minden bizonnyal szeplőtelen, ezen kívül rohadt sokat is érő überminiszter, összefoglaló nevén Lázár János járult a magas hatóság elé, amely aktus folyományaként a Polt cirkusz hirtelen felébredt téli álmából, és legott nyomozást rendelt el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a Welt 2000 Kft. ellen.

A hirado.hu, amely a Kunigunda utcai házimozi testvérlánya, pedig rákapott a neki rendelt koncra, és megszületett az „ügyet” majd kísérő vezérmotívum, amely így hangzik: „Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt és feleségét, Dobrev Klárát is érintő”. Ezután már akármit mögéje, eléje lehet tenni. De, hogy úgy kétnaponta halljuk majd, az is hétszentség, hiszen vészesen közelednek a választások, és a konzultációjuk is véget ért.

Ugyanígy életre kelt az eddig tetszhalott Budai Gyula is, aki szerint „az előzetes teljesítés, a közbeszerzés kijátszása és a metrókocsik előzetes engedély nélküli legyártása mind azt feltételezik, hogy előre megállapodott szereplők voltak, a beruházás körül bábáskodó SZDSZ-MSZP városvezetés a saját haszna érdekében valósította meg azt.”

Itt tartunk hát megint. A szavazóbázis ébren tartása érdekében életre kelt a rendszer egyik – persze melyik nem az – legaljasabb technikája, amelynek végén vezetőszáron lehet majd mutogatni mindenféle mókusokat a tévéjükben. Hogy később, ki tudja mikor, de mindenképpen 2018 tavasza után majd felmentő ítéletek születnek, azt ki nem szarja le, magunk közt szólván.

Hogy más példával ne éljek, 2013-ban Simon Gábort is úgy sétáltatták, mint valami cirkuszi medvét, és most, négy év után sincsen semmi sem, mutatja a módszer lényegét. Pedig Simon még lehet szaralak, de, hogy Dobrev Klára nem az, az is ziher, és mondom ezt annak ellenére, hogy nem ismerhetem. Viszont a férjét, a Patásfletót meg alaposan, és közelről...

ÚJABB ÁLLAMILAG LEBETONOZOTT GIGABERUHÁZÁSBA VÁSÁROLTA BE MAGÁT MÉSZÁROS LŐRINC

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.05.23.


Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy darabkája, a tőzsdén kereskedett Opimus Nyrt. már megint nem bír magával, most egy gigantikus, államilag hitelezett és támogatott gabonafeldolgozóba tette be a lábát.

Az Opimus Group megvásárolja a Tisztapüspökiben a Kall Ingridients (korábban Tisza-TK) Kft. által építendő gabonafeldolgozó üzem 6 százalékát, jelentette be a cég a tőzsde honlapján.

A beruházást a kormány nemzetgazdasági kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, de ezen felül közvetlenül beletolt 9,2 milliárd forintot, és még ezen felül a projekt rendelkezésére áll egy mintegy 30 milliárd forintos Eximbank-MKB hitelkeret. A projekt eredetileg Kárpáti László agrárvállalkozóhoz kötődött, de most már Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért cége is becsatlakozott.

A miniszterelnök közeli barátja, Mészáros Lőrinc nem áll meg a jelek szerint; a Napi.hu szerint tavaly már az ország negyedik leggazdagabb embere volt 120 milliárdra becsült vagyonával, de ez napról napra folyamatosan nő...

ITT OLVASHATÓ

SÉRTŐDÖTTEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.23.


Nem egyszerű dolog véleményt mondani a sajátjaink politikájáról, az érzelmek és az értelem időnként konfliktusba keveredik egymással.
Aztán csak győz a józan ész, és az ember megírja - elmondja a véleményét akkor is, ha tudja, hogy ez azoknak, akik hozzá hasonlóképpen elkötelezettek egy eszme vagy egy politikai kultúra, egy gondolkodásmód mellett nem nagyon fog tetszeni, hiszen így szocializálódtunk - az ember nem teregeti ki a családi szennyest.
Mégis, azt hiszem, hogy a problémáinkkal szembe kell nézni, az aktuális helyzeteket meg kell beszélni, ki kell beszélni, és csak utána lehet továbbmenni.
Az elhallgatások, elfojtások a magánéletben is csak bajt okoznak, a politikai életben pedig egyenesen pusztító hatásal bírnak.

A politika ugyanis ritkán híres a józan észről, hiszen emberek befolyásolásáról, sok esetben manipulálásáról szól, és akik ezzel foglalkoznak, felettébb hiú népek.
Művészek ők a maguk módján, rettenetes átéléssel játsszák szerepüket és igen bánatosak tudnak lenni, ha a közönségük nem tapsol nekik.
Merthogy általában tapsolni szokott, és csak ritkán esik meg, hogy a nézőtér kifütyüli a bonvivánt, még ritkábban, hogy egyszerre csak feláll és hazamegy - az ilyesmiért már meg kell dolgozni.
Az a színikritikus pedig, aki már akkor megírja a pocsék előadásról, hogy pocsék, mielőtt még a názőtéren ülők többségénél leesik a tantusz, hogy itt üres kulisszahasogatás folyik, igen könnyen pórul jár.
Könnyen lesz belőle áruló, aki nem ismeri fel a legújabb ripacsban a Nagy Művészt, aki a beszédhibásra nem mondja, hogy mesterien forgatja a szót.
Egyáltalán, aki nem vesz részt az együttes illúziókergetésben, hanem megfogalmaz egy-két kritikai észrevételt, abból hamar lehet feketeseggű.
A magyar politikában még azoknak is szerepet kell játszaniuk, akik gyárilag racionális gondolkodásúak, de persze a saját pártjuk vagy politikai oldaluk stílusában, különben úgy járnak, mint az egyszeri kormányfő, aki az ellenfél stílusában adta elő koszorúzási magánszámát az örjöngő csőcselék közepén - komoly bátorságról téve tanúbizonyságot - de mégsem volt sikere.
Hiába énekelte ugyanis szívére tett kézzel a Himnuszt (vagy a Szózatot ?), ellenfelei ezt semmire nem becsülték, elvbarátai meg csak néztek rá, mint liba a piros kukoricára: mit akar ezzel a túlfűtött pátosszal, ez nem a mi ünnepünk és nem a mi stílusunk.
És nem is volt az, hiszen pátosszal nem lehetett pótolni egy modern politikai értelmezés hiányát, a "Kádár leverte a forradalmat" mondat második felének hiányát, mely szerint "aztán megvalósította a forradalom követeléseit."
A politikus hiú, mint a majom, nem szereti a bírálatot, még azt sem, amiben bírálójának nincs igaza, azt meg aztán végképp nem, mikor igaza is van...