2023. július 28., péntek

GÁBOR GYÖRGY: EL A KEZEKKEL LÖLŐTŐL

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.07.24.


A tolvaj neve Orbán és az Orbán-klán: így indult minden, ez volt a genezis, a pártszékház emlékezetes esetével kezdődően, s ez folytatódott és folytatódik mind a mai napig súlyos közpénzekkel, s még súlyosabb eurós milliárdokkal.


Látom ám, hogy sokan beindultak Pesty László szokatlanul heroikus gesztusa és még szokatlanabbul jellemesnek tűnő nyilvános fellépése hallatán, minthogy Pesty Tusványoson egy panelbeszélgetés során letolvajozta Lölőt. Most aztán egyesek szabályosan kicsattannak a lelkesedéstől, s akadnak már olyanok is, természetesen elsősorban a politikai elemzők körében, akik kristálytisztán látni vélik az első töréspontokat.

Pedig nem kellene ettől meghatódni. Pesty László komfortosan gyáva szalonhőbörgése maga a szándékos bepalizás, s a nagy átverésre való felkészülés első lépcsőfoka. Ő már most a leendő védelem tanújaként vonul fel.

Ugyanis Lölő nem tolvaj, egy francokat, Lölő egy feltűnően ostoba, félkegyelmű alak, aki valószínűleg semmit sem ért abból, ami körülötte zajlik: nem tudja, mennyi a vagyona, nem tudja, hány cége van, nem tudja, merre repül éppen, s milyen nő oldalán, nem tudja hová repül, ha épp Dubaiba, hát legyen Dubai, nem tudja, kinek a gépén repül, s tán még azt sem tudja, hogy bizony fog ő még ebben az életben jó eséllyel gázhálózatot karbantartani és szivárgást elhárítani.

Pesty László megkapta a napiparancsot, s ennek megfelelően terel és hárít: Lölőzik. Miközben ő is tudja, s vele együtt majd’ mindegyik fideszes kegyenc, s a sok-sok lopott pénzből busásan kitartott udvaronc is tudja, hogy egy, csak egy igazán jelentős és említésre érdemes tolvaj akad széles e hazában, kinek neve Orbán Viktor. Nélküle Lölő mind a mai napig állítható csőfogójával és franciakulcsával szorgosan járná a felcsúti körzetet, mert már igazán ráférne a csere a tizenhárom éves járgányra.

A tolvaj neve tehát Orbán és az Orbán-klán: így indult minden, ez volt a genezis, a pártszékház emlékezetes esetével kezdődően, s ez folytatódott és folytatódik mind a mai napig súlyos közpénzekkel, s még súlyosabb eurós milliárdokkal. Csakhogy Pesty ezt kimondani gyávának bizonyult, ráadásul másról szólt a megbízatása.

Ismételjük meg újra: Orbán a tolvaj. A közpénzek tolvaja, az állam vagyonkészletének a tolvaja, az ország, s benne gyermekeink és unokáink jövőjének a tolvaja, a tanuláshoz és az egészséghez való jog tolvaja, s nem utolsó sorban a lelkek elvetemült tolvaja.

Ugyan kérem, hol van tőle Lölő?

És persze beszélhetünk a tolvajok nagy felbujtójáról és legitimálójáról, a tolvajok eszmei igazolóbizottságának vezérideológusáról, Lánczi Andrásról, aki annak idején világosan leszögezte, hogy mindaz, amit a Fidesz-KDNP képezte keresztény-nemzeti hatalomban helyet kapó tolvajok művelnek, az egyáltalán nem lopás, az egyáltalán nem korrupció, hanem az maga a nemzeti ügy.

Amikor az ókori Rómában a Vesta-szüzek minden május idusán az egykori emberáldozatokra emlékezve szalmabábokat dobtak a Tiberisbe, senki sem hitte azokat embereknek, mindenki tudta pontosan, hogy valóságos embereket helyettesítő bábokról van szó.

Amúgy a stróman (németül Strohmann – szalmabáb, szalmaember) innen kapta a nevét.

Úgyhogy el a kezekkel Lölőtől!

AZ ÁLLAM CSERBEN HAGYTA A SZERETTEIKET OTTHON ÁPOLÓKAT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.07.28.Az aHang fél éve követeli a kormánytól, hogy biztosítson tisztességes megélhetést az otthonápolóknak, emeljék minimálbérre az ápolási díjat!


Már csaknem 20 ezren írták alá a petíciót, amiben felszólították Fülöp Attilát, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, Pintér Sándor belügyminisztert és Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, hogy biztosítsanak tisztességes megélhetést az otthonápolóknak. Több mint egy tucat szakmai szervezet – köztük a Pető Intézet Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány vagy a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület – csatlakozott a kampányhoz, hogy felhívják a figyelmet az ügy fontosságára.

Sajnos a döntéshozók megpróbálják háttérbe helyezni az ápolási díj kérdését. Pedig nagyon nincs rendben, hogy ma Magyarországon az ápolási díj alapösszege bruttó 45.665 forint havonta. Ez megalázóan alacsony és a jelenlegi gazdasági válság közepette szinte semmire nem elég.

Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója egy külön videóban bemutatja, hogy milyen óriási probléma övezi ezt a területet...

VISSZA A VÁROSBA! HOGYAN ÁLLÍTSUK MEG NAGYVÁROSAINK ELNÉPTELENEDÉSÉT?

TELEX
Szerző: BOROS TAMÁS
2023.07.28.


A világon immár négy és fél milliárd ember él városokban, a föld összlakosságának több mint fele. Nagyvárosokban állítják elő a világ gazdasági összteljesítményének több mint 80 százalékát. Európában, Ázsiában, Afrikában, valamint Észak- és Dél-Amerikában közel 40 városnak már 10 milliósnál is nagyobb a népessége. Londontól New Yorkon és Limán át Pekingig ezek a települések a világ gazdaságának, innovációjának, kulturális életének központjai. Minden egyes hónapban 5 milliónál több ember költözik nagyvárosba a jobb és hosszabb élet, a minőségibb oktatás, az új impulzusok, a társadalmi mobilitás és az álmai megvalósítása reményében. Közgazdászok szerint az urbanizáció 10 százalékos növekedése mintegy egyharmaddal növeli az adott nemzet gazdasági teljesítményét.

Eközben Magyarországon elnéptelenednek a nagyvárosok. A rendszerváltás óta Budapest 311 ezer, Miskolc 47 ezer, Pécs 32 ezer, Szeged 19 ezer lakost veszített, és a trend a koronavírus-járvány óta tovább romlik.

Három évtizeden belül a magyar régióközpontok lakossága további 290 ezer fővel, 11 százalékkal fog csökkenni. Jelenleg hazánkban mindössze négy olyan nagyváros akad (Sopron, Kecskemét, Győr, Nyíregyháza), amelyben többen laknak, mint 30 évvel ezelőtt. Európa 500 legnagyobb városa közül mindössze 5 város található Magyarországon...


NEHÉZ DOLGA VAN A LEENDŐ EGYETEMISTÁKNAK, DRÁGA ALBÉRLETTEL, KOLLÉGIUMI VÁRÓLISTÁKKAL KELL SZÁMOLNIUK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: GÖBRI RITA
2023.07.28.


Idén közel 127 ezer diák várta izgatottan július 26-át, ekkor derült ki ugyanis, hogy a jelentkezőket melyik egyetemre vagy főiskolára vették fel. A felvételt nyert hallgatóknak ezt követően a lakhatásukról is gondoskodniuk kell, ám nem mindenkinek jut kollégiumi férőhely, mert a túljelentkezés gyakran másfélszeres. Cikkünkben bemutatjuk, hány férőhellyel és milyen felszereltséggel rendelkeznek a fővárosi és vidéki egyetemek kollégiumai, mekkora a túljelentkezés, milyen költségekkel érdemes számolni, és milyen egyéb lakhatási lehetőségek közül választhatnak a leendő egyetemisták.


A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a felvi.hu adatai alapján 126 449 fő jelentkezett A ponthatárokat két napja, július 26-án hozták nyilvánosságra, ezt követően jelentkezhetnek a felvételt nyert hallgatók kollégiumokba. Az elsőéves hallgatók intézményenként több kollégiumból is választhatnak, ha egyáltalán jut számukra hely. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke tavaly 55 ezer elérhető kollégiumi férőhelyről beszélt, miközben a jelentkezők száma ezt jócskán meghaladja. Aki nem akar kollégiumba menni, albérletet vehet ki vagy magánkollégiumot is kereshet...

KINEK A FELELŐSSÉGE, HOGY MAGYAR GYEREKEK SZÁZEZREI KERÜLNEK PARKOLÓPÁLYÁRA A BŐRSZÍNÜK MIATT? – NYÍLT LEVÉL GULYÁS GERGELYNEK

POLGÁR ALAPÍTVÁNY AZ ESÉLYEKÉRT
Szerző: Polgár Alapítvány az Esélyekért
2023.07.28.


Egyetértünk Gulyás Gergelynek a mai Kormányinfón tett kijelentésével, amelyben az idei lesújtó kompetencia adatok kapcsán elismerte, hogy gond van a roma gyerekek oktatási integrációjával. Igen, véleményünk szerint ez ma a legsúlyosabb társadalmi kérdések közé tartozik.

A roma tanulók oktatási sikertelenségében összpontosul ugyanis a magyar közoktatás szinte minden problémája.

A roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni a minőségi oktatáshoz. Ezen települések iskoláinak zömében évtizedek óta szaktanárhiánnyal küszködnek, amelyek infrastrukturálisan és eszközellátottságban is messze elmaradnak az elvárt szinttől.

Vajon ez kinek a felelőssége?

A roma gyerekek a fő elszenvedői annak a strukturális problémának is, hogy az oktatási rendszer nem képes a szegénységből eredő hátrányokat kompenzálni, sőt, a kutatások egyértelműen megmutatják:

Magyarországon az iskola a világon szinte egyedülálló módon még növeli is a társadalmi különbségeket.

Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt?

A roma gyerekek nagy része nem rendelkezik megfelelő informatikai eszközökkel és interneteléréssel, így a Covid időszakban történt, mindenkit megviselő online oktatás – a széleskörű civil összefogás ellenére – leginkább őket sújtotta. Felbecsülhetetlen a lemaradás, ami emiatt keletkezett.

Vajon kinek kellett volna felismernie és kezelnie a problémát?

Mindenekelőtt pedig a roma tanulók gyakran már a legelső óvodai napon súlyos előítéletekkel, sokszor kirekesztő szándékkal szembesülnek gyakorlatilag minden érintett részéről. Ennek eredményeképp külön osztályokba, iskolákba kerülnek, gyakran annak árán is, hogy normál értelmi képességűekként is fogyatékossá minősítik őket. Eközben gombamód szaporodnak az olyan jobbára egyházi és alapítványi iskolák, ahová a náluk jobb módú gyerekeket „átmenekíthetik” szüleik.

Vajon kinek felelőssége, hogy magyar gyerekek százezrei kerülnek parkolópályára pusztán a bőrszínük miatt? Ki fogja megfizetni azt a mérhetetlen költségvetési bevételkiesést, amit generációk alulképzettségbe szorítása okoz?

Tisztelt Gulyás Gergely!

Megszoktuk már, hogy ha a kormány egy számára kényelmetlen problémával szembesül, akkor valahogy mindig van kire áthárítani a felelősséget. Ebben a mutogatásban most – talán nem szándékosan – mégis sikerült megragadnia a lényeget!

Most már csupán annyi a dolguk, hogy vonják le a helyes következtetést:

az a módszer, ahogyan a magyar közoktatást eddig irányították, ahogyan a szegénységben élő roma gyerekeket kezelték, látványosan csődöt mondott!

Van viszont remény, meg kell hallani azok hangját, akik hosszú évek óta következetesen kiállnak a roma gyerekek kirekesztése ellen.

Íme néhány javaslat, ami már rövid- és középtávon is eredményeket hozhat:

Indítsanak átfogó felülvizsgálati programot a roma gyerekek indokolatlan értelmi fogyatékossá minősítésének csökkentése érdekében. Ezáltal a korlátozott gyógypedagógiai kapacitást a valódi SNI tanulókra lehetne fordítani.

A roma gyerekek egyenlőségének biztosítása mellett zárják be azokat a kistelepülési iskolákat, ahol a gyereklétszám nem indokolja fennmaradást. A sokszor roma többségű kisiskolák megszüntetése ezáltal a költségvetési kiadásokat is csökkentené.

Minden állami normatívából működtetett általános iskolában – így például az egyházi fenntartású intézményekben is – ugyanazok a beiskolázási szabályok érvényesüljenek.

A pedagógusképzés és az életpályamodell teljes megújításával tegyék ismét vonzóvá és megbecsültté a pedagóguspályát, mert tanár nélkül nincs jövő.

Budapest, 2023. 07. 27.

Polgár Alapítvány az Esélyekért

Roma Oktatási Ügykoalíció

1 Magyarország Kezdeményezés

Roma Sajtóközpont Egyesület

Romaversitas Alapítvány

Varázskert Egyesület

Érdekem az Érdeked Egyesület

Élménylelő Ifjúsági Egyesület

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Bagázs Közhasznú Egyesület

Autonómia Alapítvány

Tanítanék Mozgalom

Egységes Diákfront

Rosa Parks Alapítvány

Civil Kollégium Alapítvány

A KOMPETENCIAMÉRÉS SIRALMAS EREDMÉNYÉNEK OKAI ÖSSZETETTEBBEK ANNÁL, MINT AMIVEL A KORMÁNY EZT MAGYARÁZZA

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2023.07.28.


Durva lenyomatot hagyott a járvány alatti távoktatás a diákok szövegértési képességein a legfrissebb kompetenciamérési adatok szerint. A tavalyi pontszámok a legalacsonyabbak közé tartoznak a 2008 óta évről évre frissülő idősoron, sőt, a nyolcadikosok körében sosem mért szintre süllyedt a statisztika.

- A szövegértési képesség alapvetően befolyásolja diákok kilátásait a későbbi tanulmányaik során és a munkaerőpiacon.

- Éles területi különbségek társulnak a romló tendenciához.

Számokban:
a nyolcadikosok szövegértési kompetenciapontszám-átlaga a 2019-ben mért 1608 pontos csúcsról 1535 pontra süllyedt tavaly. A skála 1500 pontos értéke jelzi a hatodikosok körében a vizsgálat kezdetekor, 2008-ban felmért szintet.

- Az 1400 pontos átlagot sem érték el a Cigándi, az Edelényi, a Putnoki, a Kunhegyesi, a Kemecsei, a Nyíradonyi, a Hevesi, a Hajdúhadházi, a Tiszavasvári és az Ibrányi járásokban tanulók. Zömmel az ország észak-keleti és dél-nyugati részein találhatók a legrosszabb pontszámokkal jellemezhető járások.

A legjobb eredményeket többnyire a jelentősebb városok közelében érték el a nyolcadikosok, kiemelkedő a Pannonhalmi járásban mért 1613 pontos átlag...

DRÁMAIAN LECSÖKKENT AZ ELLENZÉKI TELEPÜLÉSEK SZÁMA - TÓKA GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.07.27.A Reggeli személy 2023. július 27-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője volt.

FLASZTER 249. – A NAGY FIDESZ-TRÜKK

FLASZTER / MAGYAR HANG VIDEÓ
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2023.07.27.Nincs tanár, nincs ponthatár. Már nem hív a vasút. Egy rendőr, egy halőr. Csődrekord Magyarországon. Paks fűti a Dunát. Ezek voltak a július 27-i Flaszter témái. Dévényi István műsorvezető ezúttal György Zsomborral, a Magyar Hang főszerkesztőjével és Katus Eszterrel, az Átlátszó újságírójával beszélgetett.

KÖTÖTTFOGÁS 252. – PUSZTUL, ROHAD – AZ ORBÁN-KORMÁNY VÉGJÁTÉKA

KÖTÖTTFOGÁS / MAGYAR HANG
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2023.07.27.Bezárja a Fidesz, amit a Fidesz nyitott újra. Mit tehet ez az ellenzék? Meddig él a propaganda? Csintalan Sándor megcselekedte. Ezek voltak a július 27-i Kötöttfogás témái. A résztvevők: Csintalan Sándor, Balogh Gábor, Reichert János, Nagy Attila Tibor, műsorvezető: Dévényi István.

"AZ ÁLLAM SUNYI MÓDON BURKOLT KULTÚRHARCOT FOLYTAT A FÜGGETLEN MŰVÉSZET ELLEN." -| NOVÁK FERENC TATA

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.07.26.A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Erkel- és Kossuth-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus és érdemes művész, Novák Ferenc Tata levélben közölte a Magyar Táncművészek Szövetségének vezetésével, hogy lemond a tiszteletbeli elnökségi tagságáról. A Klubdélelőtt 2023. július 22-i adásában Kun Zsuzsa beszélgetett a művésszel a döntéséről.

ORBÁN VIKTOR A TIKTOKON, PRIGOZSINNAK NAGYON KICSI VAN

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2023.07.26.Orbán Viktor tik tok oldala nagyon vicces. Prigozsinról meg kiderült, hogy az övé nagyon kicsi. Nem a tik tok oldaláról van szó.

KELLER ANDRÁS: A REKTORI PÁLYÁZAT KÖRÜL TÖRTÉNTEKBŐL NEM ÉRDEMES POLITIKÁT CSINÁLNI

TELEX
Szerző: PATAKFALVI DÓRA
2023.07.28.


Interjút adott a Mandinernek Keller András hegedűművész-karmester, a Concerto Budapest művészeti vezetője, akinek személyével kapcsolatban hetek óta jelentős vita zajlik a nyilvánosságban. Keller is indult a Zeneakadémia rektori pályázatán, ami azért keltett feltűnést, mert sokak szerint azt az ő személyére írhatta ki a kulturális minisztérium. A Zeneakadémia 171 oktatója közös levélben tiltakozott a pályázat ellen, aminek egyik oka a Keller András agresszív vezetői stílusával kapcsolatos vádak voltak. A pályázatot végül visszavonták, és új kiírást jelentettek meg, de ez továbbra is kizárja annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szeretne rektornak, míg Keller Andrást nem.


Az interjúban a karmester már az első kérdés után leszögezte, hogy

szerinte a rektori pályázat körül történtekből nem érdemes politikát csinálni, mert a Zeneakadémia nemzeti ügy.


Az pedig szerinte közismert, hogy az eredményeit nem a politikának köszönheti, hanem a munkájának. Úgy fogalmazott, neki esze ágában sem volt pályázni, de abból indult ki, hogy „ide fanatikus muzsikus kell, akinek ez az intézmény a szívügye”. Szerinte működő kapcsolatokkal és a zenei élet átfogó ismeretével rendelkező személy szükséges a Zeneakadémia élére, ő pedig ilyen menedzsert jelenleg nem ismer Magyarországon. Őt viszont többen megkerestek az ötlettel, mi lenne, ha vállalná.

„Persze próbáltam elhárítani, majd azzal érveltek, ha nem vállalom, én is tehetek majd arról, ha nem lesz méltó sorsa a Zeneakadémiának.


Keller András úgy fogalmazott, leginkább magát kellett meggyőznie, hogy valóban tud majd valamit tenni a Zeneakadémia jövőjéért. „Nem könnyű lelkierőt venni egy ilyen nagy feladathoz, de ha arra gondolok, hogy mindazt a tanítást és főleg szellemiséget, amit a mestereimtől kaptam, tovább tudnám örökíteni, nem kérdés, hogy elvállalom.

Szerinte a Zeneakadémia körüli konfliktusok miatt most negatív spirálba került a zene ügye, és fontos lenne végre azon dolgozni, hogy rendet tegyenek a zenei élet minden szegmensében. „Ebben szeretnénk a kultúrpolitika munkáját is segíteni.”

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e az intézmény szenátusával és a szakmai szervezetekkel, akik tiltakoztak a diszkriminatív pályázati kiírás miatt, Keller azt válaszolta, hogy a kulturális minisztériumnak az a szándéka, hogy jelentős életpályájú személyt találjon az intézmény élére, és hozzátette:

„ugyanakkor szeretnénk, ha a rektorválasztás a legdemokratikusabb módon zajlana, és mindenki előtt nyitva állna a lehetőség az indulásra. Ezt a szövetség is kezdeményezte a miniszternél, aki egyetértett az elveinkkel.”

Szerinte a hazai zenészek soha nem tudtak egymással kiegyezni, de legalább a főbb kérdésekben, mint a zeneoktatás, a közönségnevelés, a támogatási források ügye, egyezséget kellene tudni kötni. „A Zeneakadémián és tágabb értelemben a zenei életben a fő célom a konszenzus megteremtése” – mondta...


NINCS SEMMI A MAGYARORSZÁGI FALVAKBAN, A GYEREKEK SZINTE VÉGIG UNATKOZNAK

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2023.07.28.


A diákok többsége a mobiltelefon és számítógép előtt tölti a vakációt, a természet veszít a technológiával szemben. A szülőknek nem tetszik ez, de általában tehetetlenek. Baranyai településeken jártunk, hogy megtudjuk, mivel múlatják az iskolások nyáron az időt.


– Gépeznek...egész nap csak gépeznek – így beszélt egy harmincas éveiben járó, szederkényi asszony két iskolás fiáról, s közben lemondóan legyintett. – Amikor én gyerek voltam, nyáron egész nap kint voltunk a természetben. Ők meg csak bent ülnek a szobában, és gépeznek.

Tíz baranyai faluban arról faggattam a helybéli iskolásokat, hogy mivel töltik a vakációt? A kérdezettek túlnyomó többsége nem titkolta, hogy ideje javát a számítógéppel és a mobiltelefonnal üti el. A szülők és a nagyszülők gyakran bevallották, hogy mindez nagyon bosszantja őket, de tehetetlenek. A fentebb idézett szederkényi asszony egy mutatós családi ház udvarán játszott négyéves fiával, s a kertben felállított nagy méretű medencéből sejtettem, hogy a kissrácnak lehet idősebb testvére, ezért szólítottam meg édesanyját. Kiderült, a fiúcskának van két bátyja, 15 és 12 évesek, s ők ketten a vakációt gépezéssel töltik...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/30. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.07.28.


PUBLICISZTIKA

Váncsa István
Sihuhu


A MÁV-Start és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium arról döntött, hogy augusztus 1-jétől bezárnak tíz vasúti mellékvonalat, ha pedig így döntöttek, akkor csakugyan be is zárják, mese nincs. Vasútvonalat felszámolni a magyar politikusok nagyon szeretnek, némelyek szerint azért, mert gyerekkorukban nem volt nekik kisvasútjuk, felnőttként tehát azt akarják, hogy másoknak se legyen. Differenciáltabban gondolkodó utastársaink persze sokféle komplex, esetenként mélylélektani alapozású magyarázattal állnak elő, egyebek között például avval is, hogy politikai elitünk sérülékenyebb lelkivilágú tagjait gonosz mostoháik a vonatokkal riogatták. Látod, Ödönke, azt a nagy, hatalmas mozdonyt, amelyik olyan rettentő zajt csinál és mindenféle ijesztő fényeket villogtat, na, ez direkt arra van kitalálva, hogy a lusta és komisz kisfiúk kukiját leharapja, ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy Ödönke felcseperedvén gyanakvó pillantásokkal méregeti a vonatokat, és minden erejével a romlásukra tör, vagy legalábbis a vasúti közlekedés ellen fenekedik. Eredendően politikasemleges dolog volna ez, nálunk pedig kiváltképpen az, tekintve, hogy Mária országában belpolitika valójában nincs is, csak fosztogatás, az viszont most még eredményes, vagy legalábbis annak látszik. Később aztán, amikor az ország javai mindenestül átcsoportosulnak a politikainak nevezett paletta egyik oldalára, vagyis többé nem lesz kit fosztogatni, akkor más helyzet áll elő, ám az minket már nem fog érdekelni.

By the way már most se érdekel, csak úgy teszünk, mintha.Tovább

A szerző további cikkei


Szűcs R. Gábor
Milyen szankciók?

Infláció Szlovéniában

Az ÉS egy korábbi számában (2023/28.) a dániai inflációról és kezeléséről írtam. Azért tartottam érdekesnek, mert egy kis, saját valutával bíró uniós tagország helyzetéről szól. Most olyan, ugyancsak kis méretű uniós tagállamról lesz szó, amely 2007 óta tagja az euróövezetnek, és bizony hatott rá az „összeurópai” áremelkedés. De nem illetik hamis jelzőkkel, és nem rejtélyes „injekcióval” küzdenek ellene. Viszont hatékonyan.Tovább

A szerző további cikkei


Eszter Ruso
Botlatókő-avatás a magyar Toscanában


Ahogy magyarországi ittléteim alatt gyakran megesik, a könnyű szórakozás céljával induló kirándulások során összetett érzelmi helyzetekkel találkozom, amelyek nemegyszer megrendítenek. Így történt az elmúlt szombaton is. Azt terveztem, hogy majd a Balaton-felvidéki kiruccanás után írok egy rövid posztot, romantikus képekkel illusztrálva. Azonban belegubancolódtam a magyar zsidó azonosság és történelem bonyolult hálójába. Egy megható és tragikus vágytalansággal terhelt történetcsomóba.Tovább

A szerző további cikkei
FEUILLEON

Gyenge Zoltán
Az „elfajzott” Nordau


IRODALOM

Kiss Ottó
(Mértan)


Kiss Ottó
(Kör)

Kiss Ottó
(Egyenes)

Kiss Ottó
(Spenót)

Kiss Ottó
(Lépcső)

Kiss Ottó
(Jelszó)

Kiss Ottó
(Időutazás)

Kiss Ottó
(Szabad)


A szerző további cikkei

Mohácsi Árpád
Család
Tovább

Mohácsi Árpád
család-2

Mohácsi Árpád
Gyerekkor

Mohácsi Árpád
gyerekkor-2

Mohácsi Árpád
Kitekint

Mohácsi Árpád
kitekint-2


A szerző további cikkeiT

Tamás Zsuzsa
Gyilkosság kánikulában


Túlságosan mélyen aludt. Na igen. Vagy túlságosan sokat ivott már. Zugivó. Zsófi egy ideje ízlelgette már ezt a szót, tudta, hogy egyszer majd ki fogja mondani, csak azt nem tudta, kinek. A nagyinak? A nagyit nem akarta elkeseríteni ezzel. A mostohaapjának? A mostohaapja túl sokat dolgozott, és ha otthon volt, akkor is inkább csak kerülgették egymást. A testvérei még kicsik. Mégis, talán még leginkább a húgával beszélt volna szívesen. De nem, nem teheti. Amire rájött, az az ő titka. És persze az anyjáé.

Letette a fotel karfájára a könyvet, és csendesen felállt. – Anyu – szólt át a másik szobába, de nem volt ereje a hangjának, inkább csak cincogásnak tűnt. Talán már nem is akarta, hogy meghallja az anyja. Ilyen korán még nem szokott ilyen állapotban lenni, gondolta.Tovább

A szerző további cikkei

Fecske Csaba
Bátorságpróba


Vártam, bágyadt nyári délelőtt volt, citromfagyira emlékeztető fehér felhők gomolyogtak az égen. Csend volt, amit csak néha zavart meg kakaskukorékolás, szekérzörgés, tehénbőgés. Ami azt mutatta, van némi élet a faluban, hogyha lassan, ráérősen is, működik a maga hétköznapi módján. Vártam, jöjjön már egy autó. A kenyeres vagy a sörös, mindegy, melyik, csak jöjjön végre. Azért ülök itt, hogy jöjjön. Persze, ha most jönne, annak nem sok értelme volna, mert Laci nélkül mit sem ér az autó. Mint ahogy autó nélkül Laci sem, de ez nem egészen igaz, mert Lacival tudunk bármit játszani, az autóval viszont nem. Laci megígérte, hogy jön. Biztosan közbejött valami. A gyerekek nem maguk szabják magukra az életüket. Helyettük a szülők, a felnőttek kényszerítik rájuk, mint valami ruhát, amit viselni kell akkor is, ha szűknek bizonyul.Tovább

A szerző további cikkei

Böröczki Csaba
Extra sült krumpli


Anya azt akarja, ne tudjam, hogy a cukorkásnak levágták a fejét. Gondold el, azért, mert hallgatta azt a szép dalt Shadiától. Azt én is nagyon szeretem. Ezt az osztálytársam mondta, ő még látta is, és azt mondta, csupa vér volt minden. Egyébként sok olyan dolog van, amit anya nem tud, hogy tudom. Most nem jut eszembe, de sok ilyen van. Az úton azt játszottam, hogy a piros kő láva. Lávára nem szabad rálépni, mert forró, mert a vulkánból jön ki. Aztán apa rám szólt, ne bohóckodjak, és vegyek át anyától egy csomagot. Azt vittem, amiben a kiflik vannak, meg a gyógyszer, az a legfontosabb csomag. Annál már csak egy fontosabb csomag van, de az nem is csomag, igazság szerint, hanem papírok. Útlevél, meg ilyenek. Anyáék sokat beszélnek róla, hogy mi legyen vele. Néha azt mondják, égessük el, néha meg, hogy tartsuk meg. Én bírnám, ha elégetnénk.Tovább

A szerző további cikkei

Papp-Sebők Attila
Bicikli


Hallom, hogy apám kilép a tolóajtón, úgy áll meg, hogy eltakarja a fenyő, várom, hogy szólítson, de csak rágyújt, lustán füstöl, én meg élvezem, hogy tétlen maradhatok, rejtve a fűben. Ledobom a pólómat és elnyúlok, szórakozottan lóbálom a lábam, a rozsdamarta biciklivázat nézem, ideje lenne már a szemétre tolni, de öcsi kiakad, ahányszor a közelébe megyünk, nagyapáé volt, kiáltja, és úgy védi, mintha felpattanhatna rá, hogy eltekerjen vele. Ámulok a fényen, csak a sötét ne nőjön, a napok ne teljenek, jó ez a nyár, még a benzinszagú délutánokat is elviselem, a fűnyírógép robaját, a reggelek baltahangját, a délelőtti rönkcipelést.Tovább

Kiss Ildikó Judit
Szia, szívem


Vakarta farkától a fejéig a döglött állatot, visszafelé, egy erre külön kitalált fémeszközzel, amit még a genovai halpiacon vett. Márk egy estét kiabált azon, hogy mennyibe került neki a „vizes fószer”, görög arcélén úgy megfeszült a bronzos bőr, hogy Nini attól tartott, menten szétreped. Aztán elutaztak Genovába autóval, hogy meg legyen Nininek mutatva, milyen a jó világ, de ő utálta az egész genovai kikötőt, a halszagot, a hangosan rikácsoló olaszokat, a mammamia színezte gesztikulálást, az éles napsütést, ami könnyesre égette napszemüvegen keresztül is a szemét, de főleg a férjét, aki annak ellenére, hogy Nini kérte, ne menjenek be, miután látta, hogyan vágták földhöz, majd teregették ki a polipokat a kikötőben, mintha száradni vágyó lepedők lennének, erősködött, hogy dehogynem, „szeretni fogod, szívem”, majd a karjánál fogva berángatta az épületbe...

A szerző további cikkei

VISSZHANG

Valcsicsák Imre
Esztétikum és diktatúra


A szerző további cikkei
KRITIKA

Csehy Zoltán
Elvetemült ablakok


► Várady Szabolcs: Válogatott versek. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2023, 176 oldal, 4390 Ft

Várady eleve szűken méri a verset, univerzuma viszonylag jól belátható, a válogatott szinte lehetne az összes is. Publikált költészete nem sűrű erdő, hanem kivételes műgonddal ápolt park. Már a 2003-as A rejtett kijárat című gyűjteményes kötet olvasásakor is feltűnt, hogy az 533 oldalas könyvből mindössze 87 oldalnyi jutott a saját verseknek, majd 77 az úgynevezett „majdnem verseknek” és „egyebeknek”. A verseket és a „verseket” a műfordítások és esszék nemesfémekben gazdag, szigorú hegyvonulatai választották el egymástól. Pedig ezek a térfelek elválaszthatatlanok.

A Várady-verskötet egyik jellemzője, mondhatni, hogy túl hamar ér véget. E tekintetben a nyolcvanadik születésnapra megjelent Válogatott versek sem változtatott a bevett gyakorlaton.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Gelencsér Gábor
Ex libris


Kalmár György: A válság mozija
Király Hajnal: Film a határon
Lichter Péter: Az amerikai film története
Takács Róbert: Hollywood a vasfüggönyön túlTovább

A szerző további cikkei

Gajdó Ágnes
Elkallódni? Megkerülni!


► Papp Dóra: Rúnatánc. Ciceró Könyvstúdió, Budapest, 2022, 432 oldal, 4990 Ft

Norbi és Míra kapcsolatának alakulása nem zökkenőmentes, holott még a lány bálványával, a Berlinben élő dán énekessel, Agnes Obellel is sikerül összefutniuk, és közös képet készíteniük, a fiú szemfülességének köszönhetően. Az apróságnak tűnő, máskor azonban nagyon is veszélyes, Szepesre igen jellemző kalandok és konfliktusok végig fenntartják a figyelmet. A vakcina mellékhatásairól, a vírustagadókról, a chatcsoporton belüli vitákról és összetűzésekről, a graffitiző vandálokkal való verekedésekről, a járvány miatti távolságtartásról szóló epizódok mellett egyszer csak megjelenik egy új, a világot megrengető és megrendítő történés, ami nem csak Norbiék életét befolyásolja: Oroszország Ukrajna elleni háborúja.​​​​​​​Tovább

A szerző további cikkei

Branczeiz Anna
Előlép a háttérből


► Bárdos László: Consolatio a múló időről. Összegyűjtött versek. Joshua Könyvek, Budapest, 2022, 352 oldal, 5690 Ft

Bárdos László igazi poeta doctus: tanulmányaiban érzékeny olvasóként értelmezi sokak mellett József Attila, Babits Mihály, Nemes Nagy Ágnes és Kosztolányi Dezső verseit, és nemcsak a magyar irodalomban jártas, hanem a világirodalomban is. Irodalomtörténészként felhalmozott bőséges tudása érezhetően formálta líráját. Az intertextusok, illetve a versekhez fűzött mottók és ajánlások arról tanúskodnak, hogy jól ismerte többek között Pilinszky és Mallarmé költészetét is.

Bárdos kreatívan él az újraírás lehetőségével.Tovább

A szerző további cikkei

Szűcs Balázs Péter
Szelíd szomorúság


► Jhumpa Lahiri: Amerre járok. Fordította Greskovits Endre. Park Könyvkiadó, Budapest, 2023, 172 oldal, 4499 Ft

Jhumpa Lahiri 1967-ben született Londonban. Szülei indiai (nyugat-bengáli) bevándorlók voltak. A család Lahiri hároméves korában az Egyesült Államokba költözött. Mivel Lahiri hivatalos neve (Nilanjana Sudeshna Lahiri) túlságosan nehezen kiejthetőnek tűnt a tanárai számára, Jhumpának kezdték szólítani, mely eredetileg a családi beceneve volt. A család otthon továbbra is a bengáli nyelvet használta, így Lahiri számára, kislányként az angol nyelv az idegenséget jelentette – legalábbis amíg meg nem tanult olvasni. Az angol nyelven való olvasás jelentős szerepét Lahiri életében mi sem mutatja jobban, mint a Barnard College-ban (Columbia Egyetem), majd a Boston Egyetemen szerzett diplomáinak sokasága (angol irodalomból, összehasonlító irodalomtudományból és kreatív írásból), s szintén a Boston Egyetemen megszerzett PhD fokozata (disszertációjában azt vizsgálta, hogyan hatott az olasz építészet a XVII. századi angol drámaírókra).Tovább

A szerző további cikkei

Bihari Péter
Egy kíváncsi örökmozgó


► Csunderlik Péter: Egy különleges közép-európai történész. Hanák Péter pályaképe. Napvilág Kiadó, Budapest, 2023, 318 oldal, 4400 Ft

Még jelentős történészekről is elég ritkán írnak életrajzot. Hanák Péter (1921–1997) azonban (Heller Ágnes szerint) Magyarország egyik legkíváncsibb, tehát egyik legsokoldalúbb embere volt, sőt élete és életműve (Varga László szerint) kulcsot ad az 1940 és 1990 közötti fél évszázad Magyarországának megfejtéséhez. Csunderlik Péter kiváló munkát végzett: minden lehetséges forrás feltárásával és figyelmes olvasásával (plusz ötven interjúval!) reális Hanák-portét s egyúttal izgalmas XX. század-portrét állított elénk.Tovább

A szerző további cikkei

Weiss János
Mi a szocializmus?


► Rainer M. János: Újratervezés. Szocializmus Magyarországon a 20. században. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 285 oldal, 4480 Ft

A szerző hét fejezetben mutatja be az újratervezési kísérleteket: az olvasó jól érezheti, hogy ezek a kísérletek azok, amelyek alapvető kulturális jelentőséggel bírnak. Másként fogalmazva: ezek voltak az igazán jelentős „dobások”; az apologetikus műveket és alkotásokat nyugodtan el lehet felejteni. De azt is szóvá kell tennem, hogy ennek a tárgyalásmódnak van egy kellemetlen mellékhatása: nem látjuk azt az ideológiai-apologetikus kontextust, amelynek háttere előtt ezek a művek megszülettek. De bárhogyan is legyen, azt kimondhatjuk: a könyv (kulturális szempontból) nagyszabású és átfogó múltfeldolgozási kísérlet.Tovább

A szerző további cikkei

Fuchs Lívia
Megállt az idő


(Táncprogramok a Margitszigeti Szabadtéri Színházban)

A hogyan persze nagyon is sokféle lehet, és ha e két évtized táncprogramjaira szűkítve keresem a választ, főként középszerű, elavult, művészi izgalmak és meglepetések nélküli előadások tolulnak fel az emlékeimben. A tánc a Margitszigeten, ha folklór, akkor a nemzetközi kínálatból főként a jól bevált Georgiai Állami Népi Együttes. Az idén már ki tudja, hányadszor fellépő társulat a negyvenes évek végétől szinte változatlan repertoárral hódít, mert a sokat és méltán emlegetett virtuozitáson túl lehengerlően és egyben lírai árnyalatokkal is képes közvetíteni egy múltjára és hagyományaira büszke nép érzéseit.Tovább

A szerző további cikkei

Nagy Barbara
Formaritmusok

Barcsay Jenő munkáiról

(Ferenczy Múzeumi Centrum, Kmetty Múzeum, Szentendre, 2024. máj. 26-ig)

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Nyári emlék


(Charlotte Wells: Volt egyszer egy nyár. Elérhető a mozikban és a Cinego oldalon.)

Szép történet, csettinthetnénk elégedetten, óvatosan, diszkréten bontakozik ki egy szülő-gyerek kapcsolat sokféle szálból egybeszőtt szövete, ám nincs egészen így, a történetben rejlő finom emberi dráma csak ígéret maradt. A Volt egyszer egy nyárra ráfért volna egy jó dramaturg-vágó, hogy segítsen megtalálni a szerencsésebb ritmust, a helyesebb arányt a múlt és jelen, a sejtetések és megmutatások között. A film első harmadából hiányzik a feszültség, nem látszik még a belső konfliktus, amely, ugyan csak apránként és töredékesen, de később kibontakozik az elbeszélésben.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Közös (játszó)tér


(De Spiegel: Botanika, Eötvös10, SENSES Nemzetközi Fesztivál – 10. Színházi Olimpia)

Cinikus ábrázatomat végül amúgy istenigazából először egy De Spiegel nevű, úgynevezett „immerzív” belga babaszínház derítette fel, ami nem csoda, hiszen húsz éve készítenek előadásokat kizárólag a legeslegfiatalabbaknak. Amit csinálnak, az sokkal egyszerűbb, mint amit a hangzatos „immerzív” elnevezés sugall, holott nemcsak a színház, de a korcsoport lelkivilágának is mély, összetett ismeretén alapul. Megpróbálom elmesélni.Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Jöttünk, láttunk, visszamennénk?

(Stephen Fry: Mítosz II. Előadja Scherer Péter. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2022)

Stephen Fry Mítosza esetében a folytonosság mindent kizáróan érvényes. Nemcsak a magas színvonalban, és nemcsak kronológia miatt, még csak nem is Scherer kitűnő „stand-upjának” köszönhetően. Fry a jelenné írt görög mitológia módszerével igazán közel jut az olvasóhoz-hallgatóhoz. A címben feltett kérdésre – jöttünk, láttunk, visszamennénk? – a válasz nemleges. Minek időutazni, ha elevenen él a több ezer éves múlt?Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Megmentett


(Bartók-nap – Zeneakadémia, július 22.)

Csodálatos koncert, és még nincs is vége, mert jön Maxim Rysanov, hogy eljátssza a legkevésbé szeretett versenyművet, a Brácsaversenyt, ezt már csak vázlatszinten írta Batók, Serly Tibor fejezte be. Az élményen azonban ez nem változtat, Rysanov olyan pompásan, természetesen, egyszerűen és pontosan brácsázik, hogy egyáltalán nem érdekes, ki a szerző: nagy vagy nagynak érzett a zene.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Romániában szokatlan


(Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem nyilatkozik a román tévének)

A riporter azonban rosszul látja: Szalay-Bobrovniczky kulturálatlan gesztusa ugyanis nem a bukaresti sajtónak szólt. Ez a magyar politikai kultúrában, pontosabban kulturálatlanságban mindenkinek kijár, aki nem a hazai kormányzat valamelyik emberének a médiavazallusa, bár olykor rendszert sem találni benne. Ha egy úgynevezett tanácsadó azt mondja, nem kell, akkor nem kell.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Tusványoló


A szégyenbe taszító szándék szimptomatikus, és a közgondolkodásnak azt a negatív szintjét tükrözi, ami már a releváns kérdésekre sem próbál meg válaszolni, csupán csak megmondja, kinek hogyan kellene viselkednie, mit kellene és mit nem kellene – sőt, szabad – tennie, különben jön a deres. Majd hagyják megfulladni az érintettet a végeláthatatlan vitriolfolyamban, miközben válaszok helyett csak ez a szerencsétlen, célt tévesztett lövöldözés van. Tusványoson lépsz fel? Buzie vagy!


INTERJÚ

Hegedűs Claudia
„Maga az emlékezet is fikció”

Beszélgetés Avni Doshival


PÁRATLAN

Csabai
OKE


A szerző további cikkeiAz Operaház Fantomja (Hanák András)
A FANTOM MUNKÁBAN


A szerző további cikkei(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


A szerző további cikkei

„VÉRVONAL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.07.27.


A TARTALOMBÓL:

– Minden összeomlik, amit Orbán Viktor ígért – „Forradalmi lelkület még Budapesten sem nagyon van” – Baranyi Krisztina a híressé vált padról, a Fudanról és a közelgő választásokról. Interjú

– Vérvonal – Százezrek élnek bántalmazó kapcsolatban · Brutális gyilkosságok, a fejét elfordító állam · Családban marad?

– A démonizálás rohadtul veszélyes – Réz András megmondóemberekről, „Digitáliáról” és a két Kádár-rendszerről. Interjú

– A medve félbeszakít – egy nemzetet – Elmaradt a valós helyzetértékelés Orbán Viktortól Tusnádfürdőn

– Forráshiány és milliárdok államosításra – Sokba fog kerülni az államnak a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

 Gátak nélkül, szabadon – Uniós természet-helyreállítás: nem kell mindent pontosan olyanra visszaállítani, mint amilyen volt

 Újabb kritika a jegybanktól – Véget kellene vetni a forintgyengítés vezérelte gazdaságpolitikának

– Utolsó csepp – Mozgalomszerűen hagyják el a pályát a tanárok, mondják a Miután felmondtam blog alapítói

 Az államfő nem árulja el, miért nem írja alá Sándor Fegyir kinevezését – Megpróbáltuk megtudni

 El kellett fogadnom, hogy nekik ez a szeretet – Tizennyolc évesen megvakult, egy ismeretlen genetikai betegség miatt 122 centiméter magas, nagyfokú gerincferdülése van. Korán önellátó volt, a kislányát az apja megpróbálta elperelni tőle, de ő nem hagyta magát. Egy hétköznapi hős: Császár Angelika

– Lángoktól ölelt paradicsom – Megduplázta tűzoltó-légiflottáját az EU az erdőtüzek miatt

 A győztesből lehet a legnagyobb vesztes – A katalánok lehetnek a királycsinálók: nem kizárt, hogy a szocialisták alakíthatnak kormányt Spanyolországban

– Nekik Bahmut kell – Romlott az ukrán katonák morálja, nagy szüksége lenne a sikerre az ország vezetésének

– Orbán balkáni szövetségese átlépte a vörös vonalat – A nyugati országoknak egyre inkább elegük van a boszniai szerbek vezetőjéből

– „Nagyjából utolértük az osztrákokat” – Néhány nap Tirolban

– Slágerből pártinduló – Plágiumtörténetek Kelet-Németországból

– Miért fogy az erdélyi magyarság? – A több évtizedes folyamat vizsgálatára teszünk kísérletet

– Az illegális műkincs-kereskedelem mítosza – Jól hangzik, ám egy hiteles felmérés sem támasztja alá, hogy a régiségek tiltott kereskedelme a fegyver és drogok után a harmadik legnagyobb piac lenne

– Kozmikus biliárdasztal – Egy kutatócsoport arra a következtetésre jutott, naprendszerünk a legritkább fajtából való

– Kibillent Föld – Számok nyelvén

– Virágzik a magyar lótusz – Az éghajlat megváltozása a folyóinkat és tavainkat sem hagyja érintetlenül. A burjánzó vízinövények láttán azt gondolhatnánk, hogy a medrek tele vannak élettel, ez azonban nem igaz

– Én lettem a rendező, az emlékezet pusztítója – Vásári komédiává alacsonyítja az atombomba tragédiáját az Oppenheimer című film

– Barbie újra történelmet írt – Kultmatek

– „Ezért nem lettem kísérleti fizikus” – Száztíz éve született Kosáry Domokos

– Nagy pénz, kis foci – A Ferencváros kínos bukása után ismét felmerül a kérdés: miért ítéli kudarcra a magyar csapatokat az egyre növekvő bevétel?

Publicisztika:
– Lányi András: Miért nem szeretjük a zöldeket? 2. rész
– Dévényi István: Magyarország félreértelmezése
– Szerető Szabolcs: Förtelem – Álláspont
– Nagy Bandó András: Aki NER, az nyer!
– Odze György: Egy politikus, aki soha nem volt a helyén
– Nagy Attila Tibor: Megszólal a Fidesz euroatlantista szárnya – A NER uralma alatt
– Szabó Antal: 2040
– Gazda Albert: Fel – Beszökött az ősz
– Pethő Tibor: Gyertya és orgona – Ószleng
– Körmendy Zsuzsanna: Elégedettségi kérdőív – Pár perc próza
– Szerető Szabolcs: A bezúzott kirakat – Szotyola
– Puzsér Róbert: Eszenyi Enikő szégyenteljes örökségét Tóth Gabi őrzi meg az utókornak
– Marabu: Témáink

Kritika:
– Tudom, hogy maga jó ember – Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget
– Retro Zagorka és a bakonyalji táltosfiú – Zsebők Csaba: Bűvölet, révület
– Mámor és bánat – Thomas Vinterberg és Tobias Lindholm: Még egy kört mindenkinek
– Rúfusz vadkempingezni tanít – David Dolenský: Erdőjáró Rúfusz

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS ONLINE
2023.07.26.


A SZERK
.

A SZERK.
Fesztiválhangulat


Kósa Lajos, a magyar országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke videóinterjút adott a 24.hu részére a Tusványosnak nevezett évenkénti Fidesz-táborozáson.

A SZERK.
A bűvész kalapja


Idén januárban egy adóhivatali adatbázis segítségével – azaz legálisan – a Direkt36 egy sor kormányközeli üzletembert azonosított be a hatalmas, nemegyszer százmilliárdos vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött.

PUBLICISZTIKA

SAUSIC ATTILA
Mindig rossz úton jár

Rammstein vs. #metoo

Példának okáért vegyük a Bück dich! (Hajolj le!) című számot: „Hajolj le, parancsolom / Fordítsd el tőlem ábrázatod / Nem érdekel az arcod / Hajolj le!” – szólítja fel kissé nyersen az énekes és szövegíró Till Lindemann képzeletbeli partnerét egy bizonyos póz felvételére.

F. SZABÓ EMESE
Lázár János a vasparipát karéjozza


Lelakott vagonok, fullasztó viszonylatok, megszűnő vonalak, káosz a pályaudvarokon – miért beteg a vasút?

KÜLPOL

MAGYARORSZÁGI CIVILEK SEGÍTSÉGE UKRAJNAI MAGYAR KATONÁKNAK
„Mindent, ami szükséges a téli hadjárathoz”

Oláh Mihály és Trautmann Balázs, a Kárpátaljai Sárkányellátó két alapítója

Először a Kárpátaljai Sárkányok alakulatának kezdtek gyűjteni, s mára több mint 94 millió forint értékben vittek eszközöket a fronton harcoló magyar katonáknak. Ha kell, a tengerentúlról rendelnek fémdetektort, de pilótakeksz is kerül a szállítmányba.

BELPOL

BE LEHET-E ZÁRATNI A BÁTONYTERENYEI AKKUFELDOLGOZÓT?
Tűzön-bűzön át


A két éve épült akkumulátorfeldolgozót tavaly robbanás rázta meg, idén tűz ütött ki benne. Az ellenőrök rosszul lettek a bűztől, a bírság már meghaladja a 100 millió forintot, de nincs foganatja. A mozgolódó civilek a polgármester szerint csak Fidesz-ellenesek. Ez Bátonyterenye, amelyet Nógrád megyei látogatásán elkerült Novák Katalin.

ÖSSZEHANGOLT GYŰLÖLETKELTÉS JÁMBOR ANDRÁS KÉPVISELŐ ÉS A SZIKRA MOZGALOM ELLEN
Az ellenséggyár sztahanovistái


A fideszes ellenségképgyártás és az akár a legutálatosabb bűnökkel való rágalmazó gyanúsítgatás bevett eszköze a kormánypárti kampányoknak. Ennek újabban egy kis újbalos mozgalom és annak egyetlen parlamenti képviselője, Jámbor András az áldozata.

ÖSSZEFOGNAK A FÜGGETLEN VIDÉKI HÍRPORTÁLOK
Lehet tisztességes


Nyolc vidéki internetes lap a Független Helyi Lapok Közösségeként segíti egymás munkáját. Az együttműködéshez csatlakozók hírei a független vidéki hírportálok cikkeit összegyűjtő Szabadhírek.hu gyűjtőoldalon is olvashatók. Vajon elég ennyi a kormánypropaganda ellensúlyozásához és a helyi sajtó kiszolgáltatottságának csökkentéséhez?

NEKROLÓG

NEKROLÓG
Az anyagelvű metafizikus
Lator László (1927–2023)


A július 17-én elhunyt Lator László Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze, a Digitális Irodalmi és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, valamint ez utóbbinak egy időben ügyvezető elnöke olyan öreg volt, hogy azt már el kell magyarázni.

KRITIKA

KÖNYV
Barlangrajz

Javier Cercas: Terra Alta

A krimi ötödik sorában már hírt kapunk a kettős gyilkosságról, a történet közege mégsem a nyüzsgés, hanem a csend. A nyomozó, Melchor városi zajokhoz szokott, ezért az új helyen éjjelenként egy ideig nem is tud pihenni, és nappal is éberebb, feszültebb, mint a többiek.

SZÍNHÁZ
Sötét és világos

Benoit Solès: A kódfejtő

A francia színész-drámaíró a darabot Alan Hodges Kódjátszma című amerikai filmjének és Hugh Whitemore Breaking the Code című színművének felhasználásával írta (a darabot a rendező, Horváth Patrícia fordította le).

KIÁLLÍTÁS
Vonalakból született

Fábián Zoltán: ALEA IACTA EST?

Mintha most nemcsak a kocka, hanem a kiállítás „főszereplője”, a négyzet is el lenne vetve.

FILM
A nagy füst

Christopher Nolan: Oppenheimer

Egy csapat férfi összeáll, hogy kialakítsák az új világrendet. Oh, nem, az a Barbie.

TÉVÉSOROZAT
Rajzfilm szeretnék lenni

Lángok által felemésztve

Amikor 12 éves voltam, minden reggel korábban felkeltem, hogy még iskola előtt megnézhessek pár részt egy-egy régi animéből. Tiltott mulatság volt, de a Naruto minden veszélyt megért.

LEMEZ
Önterápia

Queens Of The Stone Age: In Times New Roman…

Ha egy zenekar huzamosabb ideig nem ad ki lemezt, annak több oka lehet.

LEMEZ
Újra együtt

Anohni and the Johnsons: My Back Was a Brick for You to Cross

Az apróbb névváltozáson átesett nagyszerű zenekar 11 évig hallgatott, de még énekes-vezetőjének is már hét éve jelent meg az utolsó szólóanyaga.

KONCERT
Hang nélkül

Guns N’ Roses

Lewis Capaldi tikkelése és Lana Del Rey késése mellett a legnagyobb vihart a Guns N’ Roses fellépése kavarta az idei Glastonbury Fesztiválon.

ZENE

INTERJÚ
Lelkek titkosírás nélkül

Nagao Haruka hegedűművész

Nyolc éve járt először Budapesten, és beleszeretett a városba. Új életének Bartókhoz is köze van, és csak a nagyobb rendet hiányolja innen.

RÉS A PRÉSEN
Büszkék


Kováts Péter hegedűművész, művészeti vezető

MI A KOTTA?
Friss levegő


Klasszikus zenei programajánló a 2023/30. hétre

RÉS A PRÉSEN
Ülnek a fűben


Ifi-Valde Orsolya ügyvezető (Jazzpiknik)

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Amikor úgy érzed, lehetetlen”

Benoit Solès színész, színpadi szerző

Az Alan Turing életét feldolgozó A kódfejtő című színdarabja négy Molière-díj mellett a világhírnevet is meghozta számára. A magyar előadás apropóján érkezett Budapestre. Nemcsak írásról és színjátszásról, hanem az elfogadásról és a mesterséges intelligenciáról is beszélgettünk vele.

VISSZHANG

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
A legmélyebb lélegzet


Laura McGann költői és áramvonalas műve mintha A szerelem tüzének víz alatti variációja lenne.

VISSZHANG: KÖNYV
Magyar gazdaságtörténeti évkönyv 2022


A hatodik alkalommal megjelent gazdaságtörténeti évkönyv a hazai gazdaság és társadalom szövetében felfedezhető, néha igen jelentős különbségeket igyekszik láthatóvá tenni.

VISSZHANG: LEMEZ
Bully: Lucky For You


A zenekar frontembere, Alicia Bognanno körül sok minden történt az elmúlt három évben.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Nimona


A jobboldal hosszú évek óta köpőcsészének használja a Disneyt úgymond a woke-sága miatt.

VISSZHANG: LEMEZ
Ysaÿe: Six Sonatas for Violin Solo / Hilary Hahn


A belga hegedűkirály hat tanítványának, köztük Szigeti Józsefnek dedikálta az éppen száz éve kiadott szonátakötetét.

VISSZHANG: KÖNYV
Géczi János: Az utolsó rózsához


A hosszú és sűrű könyv a visszatérő motívumok és az egymáshoz szorosan kapcsolódó, ismétlődő képek ellenére sem áll össze egységes egésszé.

VISSZHANG: FILM
Két jegy Görögországba


Nyaralni (állítólag) jó!

VISSZHANG: LEMEZ
Little Dragon: Slugs Of Love


A Little Dragon négytagú göteborgi zenekar.

FILM

TÉVÉSMACI
Kacsacsemege


Amikor Sztupa és Troché, e két idős tudós a kelet-európai rendszerváltások metafizikai mibenlétét vizsgálták, tekintettel a roppant anyagra, kénytelenek voltak bevonni Ómafát is.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/30.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/30.

Rövid hírek: erdőtűz, Vénusz, bot...

Snoblesse Oblige 2023/30.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/30.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

OPPENHEIMER ÉS A MANHATTAN-TERV
Világok pusztítója


Az atombomba atyjának hívták az újságok, s valóban, szerepe megkérdőjelezhetetlen a modern tömegpusztító fegyverek prototípusának megteremtésében. Közben tudós is volt, a közügyek iránt érdeklődő, baloldali szimpátiákkal megvert értelmiségi, s erre rá is ment a karrierje.

VESZÉLYEZTETETT RITKA MADÁRFAJOK
Drága tojás


Rókák eszik ki a tojások zömét a fokozottan védett gólyatöcsök és gulipánok fészkeiből a Dél-Alföldön. Egy-egy költőtelepen a veszteség meghaladja a 90 százalékot. Az eltűnő fajokat a nemzeti parkok és civil szervezetek próbálják védeni – puska nélkül.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Pêche Melba


Pêche Melba kompót: fehérboros őszibarack málnával

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Központi Statisztikai Hivatal


Czigler Győző épülete uralta a környéket.