2021. július 5., hétfő

KÖNYVAJÁNLÓ: RÉNYI PÁL DÁNIEL - GYŐZELMI KÉNYSZER - FUTBALL ÉS HATALOM ORBÁN VILÁGÁBAN

MAGYAR JETI ZRT
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2021.


Összefoglaló

Ez a könyv nem focikönyv, bár jórészt futballról szól. Mert nálunk egy ideje minden a futballról szól. (Kivéve magát a futballt, mert az valami egész másról szól.) Egy lapos csüd és néhány ügyesen dekázó jogász, finom cselek és durva belemenések; az ellenfél mindig hazudik, és ha nincs más megoldás, inkább föl kell rúgni, mint nekem. Hátulról, mellbe. Forza, az ötösről tiszta erőből pofán bikázott ország. Uj Péter


SZAVAKON TÚL - HAJÓS ANDRÁS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.06.27.A Szavakon túl egy saját fejlesztésű beszélgetős műsorom, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. Nem egy hagyományos portréinterjút kell elképzelni. Mindig 20 fogalmat kínálok fel a vendégnek. Valamennyi talányosan az alany életének egy epizódjára, személyére, egy korábbi idézetére utal, még ha ő nem is tudja, hogy pontosan miképpen. Ebből a húsz kifejezésből a vendég választja ki azokat a fogalmakat, amelyekről beszélgetni fogunk, de ő maga sem tudja igazán előre, hogy mi is lesz a pontos téma. Ketten együtt, közösen alakítjuk a beszélgetés tematikáját. 

A műsor minden vasárnap 13.00-tól hallható a Klubrádióban. 

Készítők: Árva Brigitta, Mihók Péter, Rózsahegyi Gábor 

Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Sajátos stílusa és humora népes rajongótábort szerzett a zenekarnak. Eddig négy albumuk jelent meg: Zazie az ágyban, Hisztis, zanga!zanga, illetve a Gyere át!, valamint két kislemezük a Hello, tourist! és az Ebola Cola. Saját talkshow-ját 2003 tavaszától indította el Magánszám címmel, amelyet először a TV2-n sugároztak, majd kis szünet után a Viasat 3-on láthatta a nézőközönség Késő este Hajós Andrással címmel. A műsor megszűnése óta Hajós az RTL Klub Heti Hetes című műsorának gárdáját erősítette, annak egészen a megszűnéséig. 2005-ben ő vezette a Benne leszek a tévében című műsort, amelyből kilenc adást láthattak a nézők. A Dalfutár című, 2016-tól napjainkig fel-feltűnő, egész ismert zenei, televíziós websorozatának producere, főhőse, motorja...

MIT TANULTUNK A COVIDBÓL?

YOUTUBE
Szerző: JELEN.MEDIA
2021.07.01.Világos jelzést küldött a természet 2020-ban a Covid-járvánnyal, a hőhullámokkal, hogy ha így folytatja tovább az emberiség, berendezkedhetünk az újabb és újabb járványok pusztítására. A figyelmeztetés megérkezett, de vajon tanultunk is belőle?

NERPÉDIA - A FIDESZ BŰNLAJSTROMA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.07.01.Ahogy ígértem, összeszedjük a Fidesz bűnlajstromát. Elmondom hogy áll a projekt, és hogy miket tervezünk még. 

Te is részt vehetsz a munkában, nagyon várom a jelentkezésedet! juhi@juhaszpeter.eu 

Ha munkával nem tudsz beszállni, de anyagilag támogatnád a munkát, itt teheted meg:


EZEK AZOK A SZIKRÁK, AMELYEK BELOBBANTHATJÁK A NEGYEDIK JÁRVÁNYHULLÁMOT MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2021.07.05.


Több tényező is abba az irányba mutat idehaza, hogy kialakul őszre egy negyedik járványhullám. Az agresszívebb delta variáns, az oltatlanok milliói, a beadott vakcinák összetétele, a második adag felvételének tömeges elmaradása lehetnek emögött a fő felelősök. Nagy kérdés, hogy ez a - várhatóan megint az iskolákból kiinduló – hullám milyen mértékben fogja megterhelni az éppen Covid utáni időszakra készülő, és fellélegezni is alig tudó egészségügyi ellátórendszert. Van azért jó hírünk is: mindenki kezében van arra eszköz, hogy a negyedik hullám kialakulását és méretét befolyásoljuk...

MEDDIG EMELKEDIK TOVÁBB A KAMATSZINT?

G7.HU
Szerző: TRIPPON MARIANN
2021.07.05.


(Trippon Mariann a CIB vezető elemzője. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az MNB Monetáris Tanácsa júniusi ülésén 30 bázisponttal, 0,9 százalékra emelte az irányadó kamatot. Az ülés után az is kiderült, hogy a jövőben újra az alapkamat tölti be az irányadó kamat szerepét: bár az egyhetes betét mint eszköz megmarad, kamata már megegyezik az alapkamatéval, vagyis mostantól újra az alapkamat tölti be a horgony szerepét, és megszűnik a korábbi „kettős”, kívülálló számára áttekinthetetlen rendszer.

Maga a döntés nem okozott meglepetést, az ülést megelőző hetekben a jegybanki döntéshozók több erős üzenetet küldtek a piacnak, előkészítve a monetáris politikai fordulatot.

A kamatemelés tehát megtörtént, a bizonytalanságok azonban nem tűntek el. A (szakmai) közvéleményt jelenleg két kérdés foglalkoztatja leginkább.

1. Mi áll a hirtelennek tűnő fordulat mögött?

2. Meddig emelkedik tovább a kamatszint?

EURÓ AZ ADRIA PARTJÁN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.07.05.


Horvátország felkészült arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót az országban – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő július 1-jén (múlt csütörtökön), az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülésén. „Az euró övezetbe való belépés olyan kötelezettség, amelyet Horvátország az EU-csatlakozási szerződéssel vállalt ” – közölte Plenkovic, hozzátéve, hogy az euró bevezetése számos előnnyel jár a horvát állampolgárok és a gazdaság számára. Kiemelte többek között, hogy eltűnik az árfolyamkockázat és az átváltás költsége, csökken a kamatláb és nő a befektetések száma, továbbá megnő a lehetősége a tőkepiaci finanszírozásnak, valamint két szinttel emelkedhet az ország hitelminősítése. Hozzátette még: a csatlakozás megkönnyíti az exportot is és a turisták érkezését az euró övezeti országokból. (kitekinto.hu)


Horvátország tehát másfél év múlva belép az euró övezetbe, és ezzel a velünk határos hét ország többsége (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia + Horvátország) a valutaközösség része lesz. Déli szomszédunk 2013. július 1-jén lett az EU tagja, és a közlemény tanúsága szerint alig egy évtized alatt képes volt átállni a közös fizetőeszközre. A kormánytöbbséget biztosító konzervatív keresztény-szociális Horvát Demokratikus Közösség és a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy a kuna lecserélése számos előnnyel jár a gazdaság és az állampolgárok számára. Horvátországban az elmúlt évtizedekben sem volt gond euróval fizetni, az állampolgárok napi szinten váltják és kezelik a közös valutát.

Két évvel ezelőtt Magyarország pénzügyminisztere még szimpatizált a „huneuróval”, és úgy nyilatkozott, hogy az eurót a „legígéretesebb – de befejezetlen – kezdeményezésnek” tartja az unióban. Napjainkra e kérdéssel kapcsolatban visszavonult Varga Mihály és egyre inkább a Matolcsy-féle – elutasító – álláspont került előtérbe...

40 MILLIÓ RABSZOLGA DOLGOZIK A FÖLDÖN EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, ÉS MI IS HOZZÁJÁRULUNK A KIZSÁKMÁNYOLÁSUKHOZ

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.07.05.


A rabszolgaságról a többségnek automatikusan az emberek beszélő szerszámként történő adásvétele ugrik be, és a magyar nyelvben a szót a kizsákmányolás szinonimájaként is használjuk: a megterhelő, de alulfizetett munkákat gyakran hívjuk rabszolgamunkának.

Az intézményesített rabszolgaság, azaz a törvény által szentesített emberkereskedelem mára szinte mindenhol megszűnt, de ettől még létezik modern kori rabszolgaság. Világszerte negyvenmillió embert érint; a legkiszolgáltatottabb, legszegényebb, leggyengébb rétegeket. A modern kori rabszolgák háromnegyede nő vagy gyerek, és nemcsak elmaradott vidékeken dolgoztatják őket, hanem olyan fejlett országokban is, mint az Egyesült Királyság vagy Németország.

Az érintetteknek nincs beleszólásuk abba, ami velük történik: nyilván, hiszen önszántából senki nem vállalná a kényszermunkát vagy a szexrabszolgasorsot. De nem is kényszerülnének rá, ha az általuk biztosított termékeknek vagy szolgáltatásoknak nem lenne piaca. Emiatt viszont óhatatlanul felmerül a fogyasztó felelőssége is...

KORMÁNYZATI IMAMALOM – HISZÉKENYEK ELŐNYBEN

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.07.05.


...hosszan lehetne sorolni a példákat arra, miképpen telepednek rá valamennyiünk életére a gondoskodás jelszavával, miközben nincs más céljuk, mint hogy mindig és mindenütt az történjen, amit ők akarnak. Csak két újabb idézet, amely rávilágít arra, hogy vizet prédikálnak, miközben vedelik a jófajta italokat. Orbán Viktor magyar hangja, a külügyminiszterré tett Szijjártó Péter azzal örvendeztette meg a közvéleményt, mennyire káros és veszélyes, amikor a politikát össze akarják keverni a sporttal. Mintha nem tudná mindenki – itthon és külföldön –, hogy ezt éppen a Fidesz és kormánya teszi meg. Ki ugyan nem mondják, de azért éreztetik, hogy a futballisták sikerei azért elsősorban e rendszer jótéteményeinek köszönhetők. Az egyre újabb stadionok, meg a sportba vándorló pénzek pedig ugyancsak a jelenlegi hatalom áldásos tevékenységét dicsérik. Ezek után talán még az újszülöttek sem hihetik, hogy a politikának nincs semmi köze a sporthoz.

S akkor térjünk vissza a péntek reggeli rádiószózatokhoz, amelyekben immár másfél éve doktor Orbán professzor igazít el mindenkit – orvosi, virológiai és immunológiai kérdésekben is. Legutóbb pedig arra figyelmeztette a politikusokat – természetesen a beképzelt ellenzékieket –, hogy ne képezzék át magukat járványügyi szakembernek. Nem mondta ki, de magától értetődő, hogy ez a jog csak a kormánypártiakat, de mindenekelőtt a miniszterelnököt illeti meg. Amit annál is inkább magyarázhatónak tekintenek, mivel a hatalom oly remekül kezelte a koronavírus támadásait. Az a mintegy 30 ezer áldozat ugyan szomorúsággal tölti el őket (is), de mi ez ahhoz képest, hogy Magyarország oltási nagyhatalommá vált és szinte az egész világot leelőzte.

Mindebből világosan látszik, mennyit érnek a kijelentéseik. Hogy szinte gondolkodás nélkül beszélnek. Hidegen hagyja őket a valóság és az is, hogy mind gyakrabban kell szembesülniük a tényekkel. Biztosak benne, ha sokszor elismétlik ugyanazt, akkor sokan elhiszik nekik –még ha mást is tapasztalnak.

Már azzal sem törődnek, ha a fejükre omlik az egész építmény, amelyet több mint tíz év alatt létrehoztak.

KÉNYSZERPÁLYÁN A FELCSÚTI KISVASÚT, A SÍNEKEN A MAGYAR POLGÁR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.07.05.


A legújabb nemzeti konzultáció kérdései, a következő Békemenet bejelentése és az alapítványok, egyesületek múlt héten jogszabályba öntött vegzálása egyértelművé tette: a felcsúti kisvasút egyre gyorsabban robog tovább lejtős kényszerpályáján. Akit a szerelvény elüthet, nem más, mint a magyar polgár. Ideje hát áttekinteni, mi a teendő számára. S különösen: mi dolga ebben a helyzetben a magát polgárinak mondó újságírásnak. Vélemény.


2021 nyarán pontosan látni már, milyen őszünk és milyen tavaszunk lesz, már ami a belpolitikát illeti. A legújabb konzultáció postázásával a kormány egyértelművé tette: nem száll le a kisvasútról, amelynek talpfáit Gyurcsányból, Sorosból, migránsból és Brüsszelből faragta A Nagy Kisvasútépítő. Arra is fény derült múlt héten, hogy lesz megint, aminek lennie kell: béke helyett Békemenet. Október 23-án – éppen akkor, amikor az ellenzék majd pajzsra emeli közös miniszterelnök-jelöltjét. Tizenötödik évfordulója lesz akkor az őszödi beszéd utáni tüntetések leverésének, az újkori magyar demokrácia egyik sötét foltjának, nem lesz tehát nehéz meghosszabbítani a gyurcsányozást – és nem is csak Bicskéig. Ez a kisvonat mindenhova eljut az országban, s meg sem áll jövő áprilisig. Vagoníroznak még bele pedofilokat, besuvasztanak közéjük homoszexuálisokat és nemváltókat is, biztos, ami biztos. S ha ez nem lenne elég: vetnek elé, a sínekre még valakit.

A magyar polgárt.

Azaz: vetnének. Merthogy volt itt még más is múlt héten. Hirtelen hatályba lépett a kormányrendelet, amely szerint alapítványoknak, egyesületeknek, civil szervezeteknek meg kell küldeniük magánszemély támogatóik nevét a kormány számára. Ez is éppen a már születése pillanatában áporodott szagú konzultáció tükrében nyeri el egyetlen értelmét. Soros szervezetei támadnak az országra, satöbbisatöbbi (lásd: 9. „kérdés”). Aki tehát ad az adózott pénzéből általa helyesnek vélt célra, az nyilván Soros idetelepített ügynöke.

Nos, nem egészen. Az ilyen embert tényleg úgy hívják, hogy polgár...

LOPTÁK VAGY KAPTÁK?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerzők: MIHÁLYI PÉTER, SZELÉNYI IVÁN
2021.07.02.


A 2022-es választás azon múlik majd, hogy a közvélemény többsége mit gondol a lopásról. Ha betelik a mérték, akkor az Orbán-rezsim meg fog bukni, ha nem, akkor hatalmon marad. „A Fidesz túl sokat lop” gondolat olyan mértékben került a figyelem középpontjába, hogy ehhez képest minden más – a járvány, a jogállamiság, az infláció és az egyenlőtlenségek, a Borkai- és a Szájer-ügy – sokadrangú tényező. Cikkünk célja nem az, hogy megjósoljuk a szavazói percepciók alakulását, hanem hogy bemutassuk, amit a magyar közvélemény az „ország szétlopásának” nevez, nem egyedi eset, más posztszocialista országokban is hasonló folyamatok zajlottak az elmúlt 30 évben. Messziről indítunk, Max Weber (1864–1920) német szociológus és gazdaságtörténész elméletéből.

Weber szerint a legális-racionális uralom alapja a magántulajdon. Erre épül minden liberális demokrácia, de esetenként egyes konzervatív rezsimekben, sőt a nem demokratikus rezsimek egy részében is szilárd a magántulajdon rendszere. Az ilyen rendszerekben a magántulajdonos vagyonát szabadpiaci versenyben szerzi, annak jövedelmével saját jogán rendelkezik, profitját elfogyasztja vagy beruházza. Ingyen nem kap semmit. A tulajdona eladható, arra kölcsönt vehet fel, és korlátozás nélkül örökölhető. Tulajdonjogának vannak állami-bürokratikus korlátjai. Monopólium megszerzése korlátozható vagy akár tiltható, az állam az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében a magas jövedelmekre és profitokra progresszív adót vethet ki.

Ami a korábbi, sok ezer éves történelmi múltat illeti, Weber két, főként a tradicionális uralmi formákra jellemző tulajdonlást különböztetett meg, melyek bizonyos mértékig léteznek a legális-racionális uralom feltételei között is, és – valamennyiünk számára nagy meglepetésként – a XX–XXI. század fordulóján felbukkantak a szocializmusból a kapitalizmusba való átmenet időszakában is. Ilyen a prebendális tulajdon, amely bizonytalan tulajdonlást jelent. Az uralkodó a neki alávetett elitek tagjainak kénye-kedve szerint adja a vagyont (leginkább földeket vagy az adószedés jogát); ezeket továbbörökíteni nem lehet. Például teljes mértékben ilyen alapon működtették a szultánok az oszmán birodalmat. A másik forma a patrimonializmus. Ilyen esetekben az „úr” vagy az uralkodó múltbeli érdemekért vagy a jövőbeli szolgálat fejében tulajdont ajándékoz a kiválasztottaknak. A kedvezményezett élvezheti ennek a hasznait, a tulajdon örökölhető, de arra hitelt felvenni csak kivételes esetekben lehetett, s eladása is korlátozott. Így működött Magyarországon évszázadokon át az ősiség és a hitbizomány intézménye, de ilyen volt a Horthy-korszak emblematikus új jogi konstrukciója, a Vitézi Rend is. 1938 végéig összesen 4400 vitézi telket (505 tisztit és 3895 legénységit) osztottak ki, meglehetősen nagy arányeltolódásokkal: 72 ezer holdnyi területen, átlagosan inkább 5-10, esetenként 10-20 katasztrális hold nagyságban. A szervezet élén, főkapitányi rangban mindvégig maga Horthy állt. Elvben a rend tagjai kötelesek voltak rendkívüli alkalmakkor (lázadás, sztrájk stb.) az államrendészet kiegészítése gyanánt fegyveres karhatalmi szolgálatot ellátni, de a gyakorlatban ilyesmire soha nem került sor.

Max Weber terminológiáját használva azt állítjuk, hogy a kommunizmus összeomlása után a kelet-európai posztkommunista rendszerek (még Oroszország is) nyugati típusú legális-racionális uralom kialakítására törekedtek, de már az átmenet korai szakaszában kiegészítették ezt a tradicionális uralom bizonyos formái. Először a patrimonializmus éledt újra. Ez elkerülhetetlen volt. Kapitalisták nélkül nem lehet kapitalizmust csinálni. Jelcin Oroszországában kineveltek egy új nagyburzsoáziát, oligarchákat, akik egyfelől kvázi magántulajdonosként viselkedtek, de politikai szerepük is meghatározó volt. Putyin ezt megváltoztatta. Az új szabály ez: a vagyon az elnök szolgálata fejében jár. Vagyis az uralmi rendszer patrimoniálisból prebendálissá alakult át. Putyin a Jelcin idején „felnőtt” oligarchákat személye iránti hűségre kötelezte. Akik erre nem voltak hajlandók, azokat korrupciós vádakkal emigrációba üldözte, vagy be is börtönözte. Kínában Hszi elnök is hasonló módon működik. Ő is szívesen használja a korrupcióellenes kampányokat a túlzott politikai ambícióval rendelkező újgazdagok felszámolására és vagyonuknak a hozzá hűségesek kezére való átjátszására. Jól ismert tény, hogy 1990 és 2010 között a kelet-európai országok nem igazán követték a tulajdonváltás orosz vagy kínai modelljét. Budapesttől Varsóig az egymást váltó kormányok a privatizációt jelentős arányban a külföldi tőke bevonásával oldották meg.

Jelen írásunk legfontosabb állítása éppen az, hogy mindezek után Magyarország 2010-ben irányt váltott. 2010 után nálunk is megnőtt a prebendális tulajdon szerepe (bár volt példa előtte is erre, főként a nagy pártok „pénztárnokai” esetében). Egyre inkább szemet szúróvá vált a Fideszhez közel állók gyors gazdagodása. Az is kimutatható volt, hogy az ilyen kiválasztott kedvencek a közbeszerzések, az EU-juttatások jelentős részének megszerzése, a földbérlet, valamint az ingatlanpiacon kivívott kedvező pozícióik nyomán váltak és válnak egyre gazdagabbá. Ezeken a piacokon „számukra lejt a pálya”, és ez egyáltalán nem véletlen. Ezek a speciális piacok ugyanis konstrukciójuknál fogva a mindenkori kormányok által védett piacok, ahol nem kell a profitért a multinacionális nagyvállalatokkal versenyezni. Itt nagyarányú járadékvadászat folyik...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/26. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

BÖDÖCS: HOFI 85

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2021.07.02.A felvétel 2021. július 2-án készült Hofi Géza emléktáblájának felavatásán.

HAVI 30 EZER FORINTOT BUKIK EGY ÁTLAGNYUGDÍJAS - AZ ÚJONNAN MEGÁLLAPÍTANDÓ JÁRANDÓSÁGOK ISMÉT SZÉPEN NŐHETNEK MAJD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.05.


A járvány idején joggal feltételezhette mindenki, hogy a béremelkedés üteme megtörik, így a nyugdíjba vonulók korábbi keresetének átszámítása is rosszabb lehet. Ez az idén nem lett így, és most úgy tűnik, a következő évben sem kell aggódni. A régebbi nyugdíjasok lemaradása viszont egyre nő.


Az idén áprilisban kétszámjegyű keresetnövekedésről számolt be a KSH. Az első négy hónap alatt a hivatalos adatok szerint a bruttó átlagkereset 425 400 forintot, a nettó átlagkereset 282 900 forintot ért el, mindkettő 9,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mint korábbi cikkünkben kimutattuk, az igazi „átlagmagyarok” nem egészen ezt érzékelhették, de az új nyugdíjak kiszámításához a hivatalos számok adják majd az alapot.

Az új nyugdíj megállapítása a keresetek korrigált (valorizált) összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik. A korábbi években kapott pénzt a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani...

A KÉRDEZÉS JOGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.05.


Mint azt Kocsis Mátétól megtudtuk, ezúttal Soros György fia hergeli a világot kies hazánk ellen. Ez az a szint, amikor belefáradunk abba, hogy Kocsis Mátét lehülyézzük, aztán még meg is sértődne, így az ember elábrándozik azon, van-e értelme egyáltalán akárminek is. Józan szavakra, érvelésre és tényekre, amikor jól kivehetően eláradt az aljas gonoszság ostobasággal elegyest, és ebben hancúroznak a polgártársak, hogy csak úgy fröcsög. Sprickolnak a hülyeséggel, alámerülnek a habjaiban, összefoglalva tehát az a méla, hogy Arany Jani tanítása szerint félreálljunk, letöröljük, vagy pöröljünk, míg el nem fehérül a száj is.

Mi a teendő? – tette fel a kérdést Vlagyimir Iljics, és arra kell rádöbbenünk a történelem tanításaira figyelve, hogy azért valami igaza volt a vén szifiliszesnek, ha nem is sok, de legalább a kétely. Mert már ez is valami, amikor kérdezni bír az ember. Mondhatni akár alapnak is, mert és ugyanis arra is emlékezhetünk, hogy Kafka Josef K-jának bűne az, mint A per végén kiderül, hogy nem kérdezett, következésképp meg kellett halnia. Állításokkal nem lehet leélni egy hosszú életet, de még egy rövidet is bajos, a permanens kinyilatkoztatás elviszi és elveszi az ember eszét, mint az a fideszistákon és látszik. A kijelentő módból hitek keletkeznek, a kérdezésből élet.

Épp ez a vita is a szivárvány körül azt bizonyítja, hogy a megtudás joga erősebb a kioktatásénál. Ahogyan látszik például Babitsnál is az Esti kérdésben, hogy miért nő a fű, hogyha majd leszárad, és miért szárad le, hogyha újra nő. Ahogyan a kicsiny fűszálat kérdezgeti egyben a létezés értelmét is firtatva. Ugyanakkor látjuk, korunkban vagy legalábbis kietlen hazánkban állítások vannak kijelentő és felszólító módban. Mi vagyunk az erkölcsi fölényű keresztények, hitünk erős, szívünk aljas, kultúránk a tízparancsolattal egyedül üdvözít, sőt gyógyerejű is, mint azt a hivatalban lévő sámántól tudjuk. Ez az életünk, ha így leírva elég sivárnak is tűnik.

No most, ha ez így van, márpedig így, akkor jogunkban áll tenni ez ellen, így bízvást mondhatjuk Kocsis Máténak, hülye vagy, ülj le, egyes. És ez nem is az érzelmekből fakadó minősítés, hanem színtiszta logika, mert aki azt képes állítani, hogy Soros fia hergeli a nagyvilágot az összes magyarok ellen, az más aljasságokra is képes. És ez már be is bizonyosodott nem egyszer. De hogy ez szimpla számítás, egyszeregy az ujjakon és a brifkó tartalmának firtatása, vagy terheltség is egyben, az momentán nem egészen világos. Ha az utóbbi is volna, akkor utalni kellene arra, hogy Kocsis et. alkalmatlan a magas hivatalra, amit visel, s amiben feredőzik...

MAGYAR SORS KÁRPÁTALJÁN (18.-19. RÉSZ) — A HEGYEK VONZÁSÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KULCSÁR ZOLTÁN
2021.07.03.4


Kulcsár Zoltán sorozata — 18-19. rész


A szovjet érában – a kommunista agymosás elfeledtetésére – számomra a természetjárás volt a legjobb ellenszer. A gyenge életszínvonalat és a külföldi utazások korlátozását nekem a gyönyörű táj ellensúlyozta, ezért gyakran szerveztünk egy-kétnapos, vagy a nyári szabadság idején akár hosszabb túrákat is a Kárpátok hegygerincére és a völgyekbe. Két nagyon tapasztalt természetjáróval is összehozott a sors, akiktől nagyon sokat tanultam, különösen Neumann Pista bácsitól. Ő 12 éves korától járta édesapjával a hegyeket, akit sajnos származása miatt 1944 áprilisában elvittek, és a családjából Pista bácsi mellett, aki munkaszolgálatos volt Erdélyben, csak Ferenc öccse maradt életben. Mindezek ellenére Pista bácsi, aki egy háztartási vegyszergyárnak volt az igazgatója, nem neheztelt a magyarokra, sőt, sokukat felvett magához a gyárba, köztük olyanokat, akik a háború végéig hivatalt viseltek, és ezért nehezen tudtak az új világban elhelyezkedni. A hatóságok már ezt sem nézték jó szemmel, és amikor kitudódott, hogy az öccse Ausztráliában él, azonnal el is távolították a pozíciójából.

Rengeteget jártam vele a Kárpátokban, elcsodálkozva azon, milyen jól kiismeri magát a hegyekben, hiszen akkoriban nem voltak kijelölt turistautak. A legnehezebbek a síléces kirándulásaink voltak a Rona havasra...

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - LENGYEL LÁSZLÓ

TV13
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2021.06.30.Vendég: Lengyel László közgazdász, politológus

MAGYARORSZÁG INTELLEKTUÁLIS ÖSSZEOMLÁSÁRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.06.28.


Magyarországon hoztak egy törvényt, ami a homoszexualitás jelenségét érinti úgy, hogy ahhoz egyetlen szakértő nem adta a nevét, nem tanulmányozta senki a szakirodalmat, egyáltalán, senki sem tudja, hogy mégis milyen tudományos alapja van a törvénynek, amely törvény tudományos szakkérdések egész sorát érinti.

Magyarországon ma egyetlen a homoszexualitás jelenségével foglalkozó tudományos intézet vagy egyetemi tanszék nem nyilvánított véleményt. Vajon miért? Mert mindenki fél. Én is félnék, ha otthon élnék, még így is tartok pár dologtól.

Magyarországon ma fasiszta futóbolondok véleménye dönthet emberek életéről. Meleg fiatalok választhatják az öngyilkosságot csak azért, hogy Orbán Viktor hatalmon maradjon. Az orbánista értelmiség státuszokat, lapokat, intézeteket kapott, ahol a maga középszer alattiságában is megkeresheti a havi egy-két-ötmillió nettóját. 1938-ban volt pár jobboldali értelmiségi, aki kinyitotta a száját, 2021-ben nincs egy sem. Az orbánellenes értelmiség a facebookon dohog, szakembereink pedig alig vannak.

Magyarország zéró összegű ország. Nem is olyan régen a talán legtehetségesebb két lengyel fiatal matematikus emigrált, ők egy melegpár, és Lengyelország nem szereti a melegpárokat. Ez fog történni Magyarországon. Kit érdekel, annál több marad nekünk, lehetőség, státusz, pénz - gondolják az X-ek, ahogy 1938-ban is gondolták, és persze 56 után is. Kit érdekelnek a rejtekezésben, titokban, félelemben eltöltött életek.

Tegnap rám mosolygott egy drag queen, egy igazi drag queen, a Gay Village-ben. Azért mentem oda, hogy érezzem egy kicsit, milyen másnak lenni. Hát nem éreztem, mert nem voltam más, egy ember voltam, aki esetleg meleg, esetleg nem, a drag queen pedig elfogadott annak, aki vagyok, egy embernek, aki éppen arra jár. A fasiszta melegtörvény ezt veszi el a polgártársainktól, hogy csak emberek lehessenek, akik éppen arra járnak.

HADHÁZY ÁKOS: MINDENKIT MEGNYUGTATOK, NEM VEREK SZÉT SEMMILYEN ÖSSZEFOGÁST

168 ÓRA
Szerző: PELVA CSENGE
2021.07.05.


A politikus reagált az MSZP-s Tóth Csaba megjegyzéseire, a zuglói helyzetre, és azt is elárulta, miért akar annyira mandátumot szerezni. Interjú.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a 168-nak adott interjúban beszélt az előválasztásról, a Zuglóban megfigyelhető állapotokról, és Tóth Csabáról, az MSZP zuglói képviselőjéről, valamint a kettejük között húzódó feszültségről. Azt is elárulta, a jövőben elképzelhetőnek tartja-e, hogy belépjen a Momentumba. A képviselővel a belvárosi irodájában beszélgettünk...

Tóth Csaba nemrég egy sajtóbeszélgetésen teljes meggyőződéssel azt nyilatkozta, hogy az ő múltjában nincsenek sötét foltok. Ön hozzá hasonlóan ki merné ezt jelenteni saját magáról?

Nincs a földön bűntelen ember, Jézus Krisztus volt az egyetlen. Természetesen az én életemben is vannak olyan dolgok, amiket ma már máshogy csinálnék, vagy nem vagyok rájuk büszke. Amikor a trafik-ügyet el kellett mondanom, akkor nyilván gondolkoztam az esetleges következményeken. Azt is tudtam, hogy a Fidesz fő stratégiája ilyenkor a lejáratás. Akkor átgondoltam, a feleségemmel is átbeszéltem az egész életemet, és egyetértettünk abban, olyan dolgot nem tettem, ami egy normális országban ellehetetlenítené a politikai karrieremet. Nem kapcsolható a személyemhez olyan cselekedet, amit szégyellnem kellene, vagy amit egy normális országban egy közszereplő munkája nem visel el. Az egészen biztos, ha egy fillért elloptam volna a politikusi tevékenységem alatt, azzal lenne tele a propagandasajtó. Tóth képviselő úr számomra nagyon meglepő nyilatkozatáról nem sokat szeretnék beszélni, a Facebook-oldalamon közzétettem a véleményemet ezzel kapcsolatban.

Tóth Csaba sejtelmesen arra is utalt, hogy akár az Ön múltjából is előkerülhetnek kétes ügyek. Ezt mennyire érzi konkrét fenyegetésnek?


Nem voltam jelen, de ha ezek valóban így hangzottak el, akkor ez akár fenyegetőzésnek is betudható. Én személyesen nem félek, engem ezzel nem ijeszt meg. A Fidesz ennél sokkal erősebben fenyegetett, az ő propagandagépezetük már nem egyszer egészen elképesztő lejárató hadjáratokat vetett be ellenem. Az ijeszt meg, ha a képviselő úr esetleg hasonló módon vett rá dolgokra embereket az ellenzéki oldalon. Amennyiben ő ezzel a módszerrel próbált elérni támogatást, az nagyon nagy baj, és csak remélni tudom, hogy nem így csinálta...

A KORMÁNY MEGTALÁLTA A RECEPTET ARRA, HOGYAN TEGYÉK TÖNKRE A CIVIL SZERVEZETEKET

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: MAGYAR GYÖRGY
2021.07.04.


Névtelenül senki nem adományozhat civil szervezeteknek a kormány csütörtöki rendelete szerint, mert azok a támogatók személyét kötelesek nyilvánosságra hozni. De miért ilyen szemérmesek, amikor a TAO esetében azt sem tudhatjuk meg, hogy a látványsportokat milyen cégek mennyivel segítették? Mellesleg a pártok esetében is csak a félmilliót meghaladó összeg esetén kell nyilvánosságra hozni, hogy egy politikai szervezet mely magánszemélytől kap ennél többet.

Zűrzavaros, álságos és végrehajthatatlan a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 2011-es kormányrendelet csütörtökön kihirdetett módosítása. Ha már az unió nyomására a részben külföldről támogatott civil szervezetek megkülönböztetése kapcsán a kormány visszakozásra kényszerült, kitalált még egy, az elutasítottnál is otrombább szabályozást.

A rendelet úgy szól, hogy a „civil szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében (...) feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személy (...) tekintetében a végső adományozót”. Most ne menjünk bele a részletekbe, hogy ez pontosan mit jelent. Érjük be annyival, hogy a „civil szervezet javára adománygyűjtő tevékenység folytatható”. Ennek pedig része lehet az is, hogy például egy háziorvosi rendelőben vagy mondjuk egy gyorsétteremlánc kiszolgáló helyiségében elhelyeznek gyűjtőládát, ahová mindenki bedobhatja a tetszőleges, a dobozon megjelölt alapítványi célt szolgáló saját forintjait. És akkor még nem is beszéltünk a telefonos adománygyűjtő akciókról.

Az adomány címzettje ezek alapján miként lesz képes azonosítani, hogy kitől kapott akár csak pár száz forintot is a tevékenysége támogatására? Erre nyilván képtelenek lesznek. De az még aggályosabb, ha valaki egy jogvédő szervezetnek a saját bankszámlájáról esetleg rendszeresen utal némi pénzt, mert az ő személyét elvileg fel lehet fedni. Ennek szükségszerű következménye lesz, hogy például a kormány által nem kedvelt jogvédő szervezeteknek egyre kevesebben fognak fizetni, mert senki nem szeretne bekerülni valamilyen bizonytalan célokra használt állami nyilvántartásba.

Ezt fordítsuk le egy konkrét példa alapján magyarra: amikor egy köztisztviselő rendszeresen támogatja a Greenpeace-t, kétszer is meggondolja majd, hogy a továbbiakban fizessen-e egyetlen fillért a környezetvédőknek, mert az állásával játszik. Ha ugyanis az adatbázisokat összefuttatják, lebukhat, és sietve kirúgják, mert egy Soros-féle szervezetet támogat. Ami nálunk főben járó bűn.

Orbán Viktor egyértelműen a putyini modellt követi, hiszen a NER-nek sincs szüksége a másként gondolkodókra, de így a fürdővízzel kiönti a gyereket is. Gondoljunk csak arra, hogy Áder János és felesége, Herczegh Anita által létrehozott a Covid-árvákat segítő alapítványt. Az új szabályozást – bár nehezen lehetne őket „sorosistának” minősíteni – ők sem úszhatják meg, mert a kezdeményezésüket támogató személyek adatait nekik is be kell mutatniuk...

ITT OLVASHATÓ

"A KÖRNYEZETHEZ VALÓ JOG NEM ALAPJOG" - ELUTASÍTOTTA AZ AB A HELYIEK PANASZÁT A CLUB ALIGA MIATT

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÓNAI IMRE
2021.07.05.A Club Aligában közben már parcelláznak, a Balaton-partját éppen most tervezik újra elzárni a falu elől, akárcsak a Rákosi-időkben. A helyiek tovább próbálnak küzdeni a partszakaszért.


„A svájci Luzern mellett egy tó körül magántelkeket sajátítottak ki, hogy a köz jobban hozzáférjen a vízhez; van a világnak ilyen helye is, csak mi a sötét oldalon lakunk” – mondta egy balatonaligai nyaralótulajdonos az Aligai Fürdőegyesület kibővített szombati közgyűlésén, amelyen a sajtó részéről csak a Narancs.hu volt jelen.

A felszólaló férfi ezzel a példával akarta érzékeltetni: hazánkban, ezen belül a Balaton partján mostanság ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. Ahogyan Veres Lászlóné, az egyesület korábbi elnöke fogalmazott, 

"a hajdani pártüdülőt, a Club Aliga Balaton-partját éppen most tervezik újra elzárni a falu elől, akárcsak a Rákosi-időkben"

Nem egy hajóban

Habár a Club Aligában már javában parcelláznak, az Aligai Fürdőegyesület még mindig nem adja fel. Ahogyan a közgyűlésen Bukovszki András alelnök bejelentette, most éppen a Magyar Falu programban meghirdetett új lehetőségben a remény: az önkormányzat jelezte igényét Mager Andrea miniszternek a Club Aliga hét hektáros területének ingyenes tulajdonba vételére.

Ez a hét hektár közterület (utak, parti sétányok, móló, vízparti közpark) – ahogyan a Narancs.hu korábban többször is megírta – egy 2013-as, a Club Aliga akkori tulajdonosai és az önkormányzat között létrejött szerződés, mi több, egy miniszteri rendelet értelmében is a településnek járna a hajdani pártüdülő 47 hektáros területéből, mégpedig abból a részből, amit a Club Aliga új, NER-közeli tulajdonosai is csak vagyonkezelésbe kaptak az államtól, strandi területekkel, közutakkal...


ÁLLAMI PÉNZEK HIZLALTÁK A FIDESZES KÉPVISELŐ ÉRDEKELTSÉGEIT 2020-BAN

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2021.07.05.


Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert fideszes képviselőnek ügyvédi irodája mellett tanácsadó és rendezvényszervező cégei is vannak. Mindkettőnek kimagasló éve volt 2020 gazdasági szempontból.


Egyáltalán nem panaszkodhat a fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István a cégei 2020-as - Coviddal terhelt - évére. Miközben az egyik társaság gazdálkodása szárnyra kapott, addig a másik egy támogatásnak köszönhetően stabil lábakon tudott állni.

A szituáció pikantériája, hogy mindkét esetben az államhoz vezetnek a szálak.

Bajkai István 2018-ban lett országgyűlési képviselő, de előtte sem volt ismeretlen a neve, az országos sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként nevezték meg őt. Ügyvédi irodája és két másik gazdasági érdekeltség kötődik még közvetlenül a nevéhez, melyekről a képviselői mandátum átvétele után sem mondott le, bár ügyvédi tevékenységét szünetelteti.

A képviselő egyébként rendre előkelő helyen szerepel a vagyonnyilatkozatok alapján rendszeresen elkészített jövedelmi toplistánkon is. Tavaly havi 2,4 milliót keresett (bár ebben az esetben téves adatközlés merült fel), 2019-ben ennek többszörösét, 7,9 millió keresett az ügyvédi irodájának köszönhetően...

MIKÖZBEN KEVESEBB PÉNZ JUT A FELSŐOKTATÁSRA, A KÜLFÖLDI EGYETEMISTÁK ÖSZTÖNDÍJKERETE EMELKEDIK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.07.05.


Magyarországon 2010-be minden huszadik egyetemista és főiskolás volt külföldi, 2020-ban viszont már minden hatodik.


A külföldiek magyarországi oktatás iránti érdeklődése természetesen siker, hiszen igen kemény nemzetközi verseny folyik a diákokért, számos fejlett országban igazán nagy üzlet az oktatás. Az Egyesült Államokban úgy becsülték, hogy a 2019/2020-as tanévben egymillió külföldi iratkozott be az ottani felsőoktatási képzésekre, ami a valaha volt legnagyobb érték.

A külföldi diákok a legtöbb esetben tandíjat fizetnek, és jelentős mennyiségű pénzt költenek – becslések szerint abban a tanévben összesen 45 milliárd dollárért vittek az amerikai gazdaságba. Ez óriási összeg, de persze az amerikai gazdaság egészéhez képest nem számottevő, hiszen a GDP 0,2 százalékát tette ki.

A koronavírus-járvány azonban erre az iparágra is jelentős hatással volt: a 2020/2021-es tanévben 16 százalékkal csökkent Amerikában a külföldi diákok száma, és ez 1,2 milliárd dolláros bevételcsökkenéshez vezetett.

Ehhez képest is érdekes jelenség azonban, hogy Magyarországon nincs érdemi nyoma a koronavírus-járványnak. Sőt, a külföldi diákok száma összességében még 5 százalékkal nőtt is. Igaz ugyan, hogy a nappali tagozatos tanulók száma 9 százalékkal csökkent, és az alapképzésben is 33 142-ről 30 382-re mérséklődött a számuk, ám főként a doktori képzésben növekedés volt.

Magyarországon a Tempus Közalapítvány felmérése szerint a 2019/2020-as tanévben 180 milliárd forintot költöttek a külföldi diákok, ami a magyar GDP 0,4 százaléka – vagyis nálunk jóval fontosabb a külföldi egyetemisták gazdasági hatása, mint az Egyesült Államokban...

ORBÁN BETILTOTTA A KERESZTÉNY TÍPUSÚ ADOMÁNYOZÁST, AMIKOR NEM TUDJA A BAL KÉZ, MIT CSINÁL A JOBB

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.04.


Orbán kormányrendelete fenyegetés azoknak, akik merészelnek támogatni olyat, amit a fasiszta állam nem támogat. Betiltotta a szabad adományozást, hogy mindenki szabadon adományozza a saját pénzét annak, akinek akarja, arra, amire akarja. A magyar állam ellenőrzi, hogy ki mit támogat, kit ki támogat, és minden bizonnyal retorziót alkalmaz majd azokkal szemben, akik a nekik nem tetsző célokat vagy civilszervezeteket támogatnak. Minimum nemzetellenes lesz az, aki nem fideszes vagy orbánista szervezetet támogat. Az ilyeneket karaktergyilkolják, s azok tevékenységét, akik ilyenektől kapnak támogatást szintén kriminalizálják és nemzetellenesnek bélyegzik. Egy lépés, hogy az ellenzéki pártokat és a független civileket terrorszervezetté nyilvánítsák.


Orbán betiltotta a névtelen adományozást, s ezzel mindennél világosabbá tette, hogy az általa “Keresztény Magyarországnak” nevezett fasiszta állam mindenben ellentéte a kereszténységnek. Most kormányrendelettel tiltotta be, amit Jézus Krisztus kötelezően előírt a keresztényeknek: a névtelen adományozást. Mondhatjuk nyugodtan, hogy Orbán “Antikrisztusi Magyarországot” hozott létre és azt működteti. Beleértve még a homofób törvényt is, ami szintén ugyanolyan bibliaellenes, mint Orbán valamennyi intézkedése, az elsőtől az utolsóig.

Orbán ezúttal a Hegyi Beszédet helyezte hatályon kívül egy kormányrendelettel, amelyet a kereszténység, az Isten országa “alkotmányának” is mondanak. Orbán nemcsak a demokratikus polgári Alkotmányt, de az Isten Országa alkotmányát is eltörölte...

EZ A KÉT VAKCINA ÉVEKEN ÁT TARTÓ VÉDELMET NYÚJT

INDEX
Szerző: -NECSNY-
2021.07.05.


A Pfizer–BioNTech és a Moderna által gyártott vakcinák olyan tartós immunreakciót váltanak ki a szervezetben, ami éveken át védelmet nyújt a koronavírus ellen – ezt állapították meg amerikai kutatók.


Az eredmények egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az mRNS-vakcinákkal oltottak többségének nincs szüksége emlékeztető vakcinára – feltéve, ha a vírus nem mutálódik túlságosan, amire persze nincs garancia. Azoknak viszont, akik a koronavírus-fertőzésből az oltás előtt épültek fel, valószínűleg még akkor sem lesz szükségük emlékeztető oltásra, ha a vírus jelentősen átalakul.

Ez jó jel arra nézve, hogy mennyire tartós az immunitásunk ezzel a vakcinával


idézte a The New York Times Ali Ellebedy kutatásvezetőt, a St. Louis-i Washington Egyetem immunológusát.

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány mellőzte a Johnson & Johnson által készített koronavírus elleni vakcina értékelését. Dr. Ellebedy arra számít, hogy a Johnson & Johnson immunválasza kevésbé lesz tartós, mint az mRNS-vakcinák által kiváltott immunválasz...


NEM HAGYHATJUK, DE NEM ÁM!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.07.04.


...Ballagunk kifelé az Unióból, ami az Unió szempontjából természetes mozgásirány, hiszen ha belegondolunk, hogy mit ad nekünk az Unió és mit adunk mi cserébe, akkor teljességgel érthető vonzódásunk a keleti véresen vicces despotákhoz, a XIX. századhoz, Horthyhoz, Tisza Istvánhoz, a rasszizmushoz, homofóbiához, a női egyenjogúság gyakorlati megtagadásához.
Persze szavakban rettenetesen nagy demokraták vagyunk, jóllehet a mai hatalom a demokrácia fogalmát a Váli-víz partján vívott győztes háborúkban tudatosította: enyém a vár, tied a lekvár!
És valahol arrafelé ragadhatott rá az a mentalitás is, mely szerint nem azt kell nézni, amit mond, hanem azt, amit tesz.
Ez a ravaszkodó sunyiság egyébként egybevág a korszellemmel, a közéletet - leánykori nevén politikát - mára lenyomta a közhit.
Azé a hatalom, akinek hisznek, és annak hisznek, aki jobban tudja ijesztgetni a média fogyasztóit, végtére is a kereszténység is a pokolnak köszönheti népszerűségét, ha jól belegondolunk.
Már jelszó szinten se a dolgozó népé minden hatalom, a ravasz bunkó bevette a Budai Várat, kellő szerénységgel onnan ítél eleveneket és holtakat, onnan szórja a pénzedet a hobbijára, más országokban hazai szavazatvásárlásra, családja feltőkésítésére.
Láthatólag nem tart attól, hogy egyszer a felháborodott tömegek Szent Gellért példáján lelkesülve lehajigálják a számára épített teraszról a Dunába - és igaza is van.
Ezzel a néppel ezt meg lehet tenni, hát akkor ő megteszi, minden erkölcsi skrupulus nélkül.
Ami erkölcs híján nem is csoda.

Hogy ma ő mondhatja meg, kik élhetnek Magyarországon, az csak azt bizonyítja, hogy téveszméje - mely szerint az ő szent személye egyenlő Magyarországgal - fixálódott, maga is hisz benne, és aki mást képzel, az magyarellenes, ha magyar egyébként, akkor is.
Persze nem kizárt, hiszen van antiszemita zsidó is, mint ahogy cigányellenes cigányra is találhatunk példát, de attól tartok, hogy elképzelése mégsem állja meg a helyét, és ennek éppen ő ágyazott meg szorgos tevékenységével.
Így aztán minden szép reményével szemben a magyarok számára nem túl vonzó a kínai vendégmunkások ötlete, ahogy az ukránok magyar nyugdíja se tetszik, és éppen csak túl vagyunk a legmagyarabb magyarok román identitásának felfedezésén.
Nincs ebben semmiféle politikai tudatosság, az SI-faktor (sárga irigység) diadala ez, nem szólva az átlagmagyar gyermeteg hiszékenységéről - migránsügyben, Kína magyarországi terjeszkedése ügyében, a zsidók vízivási képességének tekintetében, a brüsszeli buzik - mínusz Szájer, mert ő a mi barátunk - tevékenységének mibenlétében, a magyarság üldözöttségének mítoszában.
Az életünket is Nagyurunk rendezi be, Apa olvas, Anya főz, Kinder, Küche, Kirche, a gyerek közjószág, a tudós asszonyság, ő meg egy szociopata maffiózó, de ezt - sajnos - még nem ismerte fel mindenki.
Az meg, hogy rendszeres pszichiátriai kezelés alatt áll, nem lényegi kérdés, szeretett népe betegebb, mint ő.

De abban igaza van, hogy ha minden az eddigiek szerint folytatódik, nekünk kampó, hogy idézzem a klasszikust, de ha nem, lehet, akkor is.
A biológiai fegyver bevetéséhez nem kell repülőgép, elég elengedni egy vírust, aztán kínai vakcinával harcolni ellene, hadd hulljon a nyugger, aztán mikor már elegen hullottak a nyugdíjak kifizetéséhez, akkor majd lehet adni a harmadik oltást - a meggyőző fellépéséről elhíresült Müller Cecília majd megmagyarázza, miért volt ez így szakszerű, ahogy volt.
Kíváncsi vagyok, mikor elégeli meg az ország ezt az egyre agresszívabb, egyre pofátlanabb Übü-királyt, aki - lássuk be - igen tehetséges zeneszerző, hiszen sok esetben még a mi zenészeink is az ő kottájából játszanak számára kedves és hasznos dallamokat fújva.
Nem vagyok túl optimista, de reménykedem.
Ceausescu is a saját maga által összehívott tömeggyűlésen szónokolt, aztán egy óra múlva már helikopteren menekült.

Nem is tudom - lehet annyi üzemanyagot tankolni egy helikopterbe, amennyi elég Bakuig?

NÉVTELENÜL ADOMÁNYOZOL? ELLENSÉG VAGY! - A HATALOM SZÁMON TARTJA A TETTEINKET, ÉS LÁTHATÓAN ELLENSÉGES AKTIVITÁSKÉNT ÉRTÉKELI.

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2021.07.05.


Minden különösebb hírverés vagy magyarázat nélkül múlt szerdán megjelent egy kormányrendelet, amely megtiltja, hogy a jövőben (sőt, tulajdonképpen a múltban is, mert a rendelet hatálya kiterjed az egész 2021-es évre) névtelenül lehessen civil szervezeteket adományokkal támogatni.

Még ha el is tekintünk a rosszakarás nyilvánvaló szándékától, ami átsüt az egész jogszabályon, ez az új rendelet nyilvánvalóan többletmunkát és bevételkiesést fog okozni a civil szervezeteknek, mert a korábbinál nagyobb adminisztrációval fog járni. Ennek szellemében is kritizálták a jogszabályt az érintettek. Jogászok a megmondhatói, hogy ez a kormányrendelet megfelel-e az alaptörvénynek vagy a hatályos törvényeknek. Esetleg ők se, hiszen, hogy ma mi felel meg ezeknek, azt csak a rezsim iránt… khmmm lojális intézmények döntéseiből lehet kikövetkeztetni majd utólag.

Mindez nagyjából össze is foglalja, mi a baj azzal, ami történik. Először is, a rendelet nincs alátámasztva komolyanvehető érvekkel célját, okát illetően. Mi tette szükségessé a változást? Milyen társadalmi érdek védelme indokolhatja?

Másodszor, mindez nyilvánvalóan egy újabb szakasza a civil szervezetek ellen jóideje zajló, hol csendesebb, hol intenzívebbé váló háborúnak, ami köré az elmúlt években egész komplikált szélsőjobbos összeesküvés-elmélet épült ki. Ez, kiegészítve Orbán legutóbbi nyilatkozataival és a következő, nemzeti konzultációnak nevezett propagandaeszköz tartalmával, csupa nemtelen dologra utal: a jogalkotó rövidtávú politikai haszonszerzésének és ennek érdekében többé-kevésbé véletlenszerűen kiválasztott áldozati csoport bűnbakká tételének cinikus szándékára.

Harmadszor, az is feltételezhető, hogy a jogalkotó tudatosan kerüli, hogy szándékai világosan és egyértelműen kiderüljenek, hiszen a bizonytalanság, kétértelműség kifejezetten alkalmas a belpolitikában a potenciális ellenfelek elbátortalanítására, külföldön pedig valamiféle hihető alibifélét segít összeeszkábálni a vádakkal szemben. (Nem vitás, hogy a kormány ma már rendszeresen, szemrebbenés nélkül tesz tényellentétes állításokat is, mint a homofób törvény esetében is, de ez nem jelenti, hogy a homályosság nem jelent így is extra hasznot számukra).

Negyedszer, mint már írtam is, a rendelet ebben a formában kifejezetten káros, elbátortalanítja az adományozókat és megnehezíti a dolgukat. A sima nehezítés mellett az anonim adományozók listázásának van egy fenyegető üzenete is: a hatalom számon tartja a tetteinket, és láthatóan ellenséges aktivitásként értékeli...
.

FRISS ÉS ÜTŐS KAMPÁNYTÉMÁT KERES A FIDESZ, DE EGYELŐRE CSAK TRÜKKÖZIK

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2021.07.04.


Továbbra is elszántan keresi a nyerő kampánytémát a Fidesz, ám egyelőre csak részeredményeket tud felmutatni. Orbán Viktor és csapata túl régóta van a hatalomban ahhoz, hogy ne menjen biztosra 2022-ben, ezért sürget az idő, hogy a kormányfő előrántsa a cilinderéből a lehető legütősebb trükköt. Úgy tűnik, hogy a pedofiltörvénynek álcázott homofóbtörvény többet visz, mint hoz, ezért további ötletelés várható a kormánypárt kommunikációs élcsapatától. Ha nem jön ki egy átütő erejű kampány a Fidesztől, joggal fogják úgy gondolni a magyar polgárok, hogy Orbán Viktor és csapata elfáradt és elkopott a 12 éves kormányzásban.


Vannak olyan kampánytémái a Fidesznek, melyeket nem csak szokványosnak, de üdvözítőnek is nevezhetünk. A családtámogatási stratégia kibővítése és a gyermekvállalást ösztönző intézkedések feltétlenül ilyenek, ám a kormány maga gondoskodik arról, hogy ne ezekről az intézkedésekről szóljon a közbeszéd Magyarországon. A Fidesz ugyanis valahogy mindig úgy érzi, hogy a hangzatos kampányszlogenek nem maradhatnak ki a korteskedéséből, ezért mindig harsányabban szólnak azok az intézkedések, melyek a társadalom megosztására, az ellenzék provokálására szolgálnak, mint a szokványos ígéregetések.

Az úgynevezett pedofiltörvény például teljesen elnyomott minden egyéb témát az utóbbi hetekben, így hiába szajkózza a kormány sokadszorra, hogy családbarát politikát folytat, ez csak egy mellékzönge marad a nagy ricsajban, amit a kormány vert a nevezetes jogszabály nemzetközi és hazai fogadtatása miatt. Olykor kedve lenne az embernek Rogán Antal fülébe súgni, hogy sokszor a kevesebb több, de nagy a valószínűsége, hogy mint szinte mindent, a kampánystratégiát is Orbán Viktor irányítja...

KI MIATT VANNAK DUGÓK BUDAPESTEN? AZ IGAZSÁG ODALENT VAN

TELEX
Szerző: Telex
2021.07.05.


Ahogy az már csak lenni szokott, teljesen eltérő narratívák találkoznak (vagyis dehogy találkoznak, nagy ívben elkerülik egymást) arról, hogy ki miatt vannak nagy torlódások Budapesten. A kormányzat szerint az „alkalmatlan” főpolgármester miatt, aki a nagy munkákra olyan cégeket választott ki, amelyek már máshol leszerepeltek. A főváros szerint pedig a kormány a saját mulasztásait próbálja elkenni. Ami biztos: a budapesti dugók egyik kiváltója egy régóta húzódó hídfelújítás
.

Magyarország nem a hosszú kilométereken át szárnyaló, hatalmas hidak országa. Azért még így is van néhány nagyobb hidunk. Viszonylag szoros a verseny a bajnoki címért, mert a Kőröshegyi völgyhíd 1872 méterével mindössze 11 métert vert rá a második helyezettre, vagyis az M0-s északi hídjára, ismertebb nevén a Megyeri hídra, utóbbi ugyanis 1861 méter.

Felmerülhet bennünk, hogy amennyiben az M0-st körgyűrűnek hívjuk, és van egy északi hídja, akkor biztosan van egy déli hídja is. Van is, még ha valójában egyelőre nem is teljes az M0-s: a déli Duna-híd, a Deák Ferenc híd vagy Hárosi Duna-híd egy nagyon fontos műtárgy, Nagytétény („Buda”) és Szigetszentmiklós (Csepel-sziget) között feszül.

Nincs egy kilométer hosszú sem, viszont az ország legforgalmasabb hídja: jelentős rajta a teherforgalom, és naponta 100 ezer autós halad át rajta. Vagy inkább haladna. Ugyanis ez csak akkor lehetséges, ha éppen nincsen semmilyen forgalomkorlátozás, most viszont éppen van, mint ahogy arról itt és itt is írtunk, a nyári időszakra tervezett nagyobb munkálatok zajlanak...


A NYUGDÍJASOK MÉRLEGRE TETTÉK AZ ELMÚLT 12 ÉVET - EZT NEM TESZI KI A KORMÁNY AZ ABLAKBA

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2021.07.05.


Vegyes indexálás helyett csak inflációkövetés, rokkantnyugdíjak, rugalmasság megszüntetése, nyugdíjjárulékplafon eltörlése – milliós nyugdíjak megjelenésének megteremtése, miközben a legkisebb nyugdíjak összege 28 500 forint, a bérek és a nyugdíjak közötti különbségek mértékadó növelése a nyugdíjak és a nyugdíjasok kárára - sorolja a Nyugdíjas Szervezetek Együttműködési Tanácsa (Nyuszet), amely közleményben foglalta össze, hogyan nehezítette meg az elmúlt 12 év Fidesz kormányzás a nyugdíjasok életét.


A Nyuszet közelménye szerint a nyugdíjasok elvárják, hogy 2022-től ismét a vegyes indexálás legyen a nyugdíjszámítás alapja. Követelik, hogy még ezen a nyáron biztosítson a kormány – azonnali intézkedésként – az átlag alatti nyugdíjból élők számára egyszeri minimum 50 ezer forintos soron kívüli juttatást. A nyugdíjemeléseknél a valós és megalapozott prognózisok szerinti mértékeket kellő időben, azaz most, 2021 nyarán végezzék el annak érdekében, hogy ne a nyugdíjasok hitelezzék a költségvetést .

A Fidesz a vegyes indexálásról az inflációkövető nyugdíjemelésre áttérve csak az utolsó 6 évet alapul véve több száz milliárd forint forrást vett el a nyugdíjasoktól - hívja fel a figyelmet a Nyuszet.

2016-ban a vegyes indexálás alapján 4,2 százalékos emeléssel szemben az infláció szerinti és az év közbeni emelés együttesen 1,6 százalék, 2017-ben 7,5 százalék helyett 2,4 százalék, 2018-ban 7,1 százalék helyett 3 százalék, 2019-ben 7,4 százalék helyett 3,4 százalék - számolnak...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN MINDIG EGY LÉPÉSSEL ELŐRÉBB JÁR AZ UNIÓNÁL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.05.


Az EU felkészületlen, mert az alapító atyák nem gondoltak arra, hogy lesz egy tagállam, amely sorozatosan blokkolja a döntéseket. Tüttő Kata a Kuriernek azt nyilatkozta: néha az az érzése, hogy a kormánypártnak atombombája van, ők meg legfeljebb nyíllal tudtak felszerelkezni. Hírünk a nagyvilágban.


The Times

A konzervatív lap szerint kétséges, hogy meddig tart ki a populista pártok új keletű összefogása, vagyis hogy meddig tudják félretenni történelmi ellentéteiket. Az előzmény az volt, hogy nacionalista vezetők 16 párt nevében összeálltak, mert úgy látják, hogy Brüsszel „szuperállamot” akar, ők viszont - így Salvini, Le Pen és Orbán - a nemzeti szuverenitás mellett vannak.

Ezek a pártok két frakcióra oszlanak Strasbourgban és jelentős ideológiai ellentétek osztották meg őket. Ám a jelek szerint az Európa jövőjéről kezdődött széles körű maratoni konzultáció feltüzelte az ellenállásukat.

Egyben lendületet adott a magyar miniszterelnöknek, hogy egyetlen csoport tömörítse ezeket az erőket, miután kitették a szűrét a Néppártból. A Fidesz szeretne egy komoly populista tábor magja lenni. Az elfogadott közös nyilatkozat a többi közt elutasítja a túlzott moralizáló tevékenységet, valamint az ideológiai monopóliumot. Utóbbi alighanem arra utal, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak jó pár viszálya volt már Brüsszellel a jogállam leépítése és az LMBT-közösség üldözése miatt. Orbán két napja kijelentette, hogy a kontinens a káosz szélén támolyog. 

Kurier

Tüttő Kata nem tudja, mit kellene csinálnia az uniónak, mert Orbán Viktor mindig egy lépéssel előbbre jár. A főpolgármester-helyettes az interjúban olyasvalakiként jellemezte a miniszterelnököt, akinek nincsen egyértelmű ellensége, viszont „megvédi” a magyarokat az idegenektől. Nem melegekről beszél, hanem LMBT-közösségről, transzneműségről és interszexualitásról, mert az sokak számára még riasztóbban hangzik. Ugyanakkor az EU felkészületlen, mert az alapító atyák nem gondoltak arra, hogy lesz egy tagállam, amely sorozatosan blokkolja a döntéseket.

De egyelőre úgy van, hogy Orbán minden csapást csak még keményebben viszonoz az uniónak. Ezért ha véget ér az uralma, gondoskodni kell arról, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő. Ugyanakkor az ellenzék nem szeretné, ha a vitában a magyar társadalom húzná a rövidebbet, hiszen az nem tehet semmiről. Ezért nem volna jó, ha a szövetség megrövidítené a Magyarországnak szánt támogatásokat. Inkább úgy kellene alakítani, hogy az önkormányzatok kapjanak az eddiginél több pénzt.

Ez egyben nagy segítség volna a demokráciáért vívott küzdelemben. Annál is inkább, mert a hatalom rátette a kezét a főváros összes adóbevételére, ily módon annak nincs más választása, mint hogy hiteleket vegyen fel. Tüttő Kata arra is kitért, hogy az ellenzéki pártok jelenleg a rendszer megbuktatását tekintik céljuknak, minden mást csak utána tisztáznak. Másként nem megy, mert a Fidesz kénye-kedve szerint alakítja a szabályokat. Néha az az érzése, hogy a kormánypártnak atombombája van, ők meg legfeljebb nyíllal tudtak felszerelkezni. 

Die Welt

A francia szélsőségesek vezére azzal riogat, hogy 70 millió migráns készül lerohanni Európát. Le Pen abból az alkalomból mondott beszédet, hogy Perpignan-ban, pártja kongresszusán a szavazatok 98,35 %-ával megerősítették tisztségében, Macron kihívójaként a 9 hónap múlva esedékes elnökválasztáson. Azt állította, hogy meg kell szabadulni az EU igájától, mivel az szolgaságba kényszeríti a nemzeteket.

Igyekezett felszítani a bevándorlás-ellenes félelmeket és kijelentette, hogy a globalizáció ellen a nemzetek jelentik az ellenszert. Közölte azt is, hogy a franciák továbbra sem térdelnek le, amivel a labdarúgók gesztusára utalt. Az első számú ellenségnek az ultraliberalizmust nevezte.

Ugyanakkor bennfentes források szerint Le Pen már nem olyan kemény, mint volt és már ő sem hiszi, hogy meg tudja verni az államfőt. Az elsöprő támogatás ellenére az egész kongresszusból nem az lett, amit vártak, ti. győzelmes koronázási mise. De hát a Nemzeti Gyűlés egy hete súlyos vereséget volt kénytelen elkönyvelni a regionális választásokon, emiatt erős az ellenszél a párton belül a vezérrel szemben. Így sokan azt is megkérdőjelezik, hogy próbálja mérsékelni a hangot. Merthogy igyekszik kerülni a botrányos megnyilvánulásokat, miután így próbálja magához csalogatni a kiábrándult konzervatívokat.

Ugyanakkor a pártvezetés meglehetősen belterjes: amikor Le Pen a választási kampányt folytatja majd, az a 25 éves, csodagyereknek tartott Jordan Bardella helyettesíti, aki a politikus unokahúgával jár, és az apja nem csupán a pártelnök-asszony sógora, hanem legközvetlenebb tanácsadója is. 

Guardian

A vezető brit lap azt idézi a szlovén kormányfő legutóbbi sajtóértekezletéről, hogy csak meggyorsítja az EU összeomlását, ha a Nyugat képzelt értékeket kényszerít Közép-Európára. Jansa, aki az év végéig ellátja az unió soros elnöki teendőit, Magyarország ritka szövetségesei közé számít, így egyetért azzal, hogy a Fidesz bűncselekménynek nyilvánította a melegség ábrázolását. Szerinte figyelembe kell venni a földrész két fele közti különbségeket, azon felül éles ellentét mutatkozik a nemzeti és brüsszeli jogkörök között.

Úgy fogalmazott, hogy a középső rész nélkül Európa csupán üres héj. Továbbá a Bizottság szörnyen bánik országával. Valamint hogy rosszul értelmezik a helyzetet mindazok, akik kifogásolják a szlovén, a magyar vagy a lengyel politikát. Szerinte a demokrácia a lényeg, nem kell azt jelzővel ellátni, legyen az akár liberális, akár illiberális.

Az újság megjegyzi, hogy az EU egyre jobban aggódik, mert folyamatosan gyengülnek a demokratikus normák a szlovénoknál. Miközben a földrésznek olyan feladatokkal kell szembenézni, mint a járvány utáni gazdasági megújulás, az intézményekbe vetett hit megrendülése, az Amerikához fűződő viszony újraalakítása, a kínai veszély, valamint a kapcsolatok rendezése a britekkel. 

Frankfurter Rundschau

Az újság úgy látja, nem sok jót ígér Lengyelország számára, hogy két öregedő férfi a döntő csatára készül egymás ellen. Merthogy a liberális-konzervatív volt kormányfő, az Európai Tanács korábbi elnöke látványosan visszatért a lengyel belpolitikába, ahol sokat kapott az elmúlt évek során, de ő sem ismert kíméletet, amikor osztani kellett a másikat.

Legkésőbb két év múlva vereséget akar mérni a PiS-re, amit Brüsszelben, Párizsban és Berlinben örömmel fogadnak. Szemükben Tusk az Európa-barát Varsó biztosítéka, míg Kaczynski olyanokkal közösködik, mint az EU-t semmibe vevő Orbán. Csakhogy jobb lenne, ha nem két ősellenség akarná rendezni régi viszályát, hanem a csata a jövőről szólna és olyanok között, akik számára a szakmai kérdések a fontosak. 

Der Standard

A kommentár úgy ítéli meg, hogy Tusk pártjának, a Polgári Platformnak csak akkor van esélye a két év múlva rendezendő választáson, ha programjával a jövőt célozza meg. Sajátjai számára politikus a megmentőt jelenti, aki a vészhelyzetben meg tudja teremteni a demokratikus jogállamot, ideértve a sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét és a kisebbségek védelmét, főként az LMBT-emberek számára.

Ezzel szemben a másik oldal szemében maga a gonosz, kollaboráns, aki Merkellel németül, Putyinnal oroszul tárgyal, és akinek neoliberális kormánya egy fityinget sem adna a kisembernek. A PiS-hívek szerint ebből háború lesz és mozgósítják a teljes propaganda gépezetet. Ez ellenzék joggal tart attól, hogy nem fogja kiállni a hecckampányt.

Viszont Tusknak van egy nagy-nagy előnye: a személyes tekintélye, a nemzetközi tapasztalata és európai kapcsolathálózata. Ám a sikeréhez előfeltétel, hogy épkézláb programot mutasson fel. Ehhez végképp meg kell szabadulnia a neoliberalizmustól, és vissza kell térnie a Szolidaritás jelszavához: Szabadságot és jólétet – mindenkinek! Süddeutsche Zeitung

Megint mosakodni kénytelen az UEFA, mert a dán szövetség cáfolja, amit az európai szövetség a bakui zászló-incidens ügyében állít. A hivatalos változatban az szerepel, hogy egy dán szurkoló eleve részegen ment be a dán-cseh meccsre és már előtte is konfliktusa volt a helyi szurkolókkal, amikor a rendezők elvették tőle a szivárványszínű lobogót. (Az más kérdés, teszi hozzá az újság, hogy miért ne lehetne egy ilyen zászlót akár ittasan is lengetni.)

Ezzel szemben a dán fél, így maga a sértett is azt mondja, hogy semmi nem úgy volt, ahogyan azt az UEFA közölte, pl. könnyen igazolható, hogy a drukker saját honfitársai körében foglalt helyet. Viszont se szó, se beszéd, jöttek a biztonságiak és kiragadták a kezéből a zászlót, amelyet a tolerancia és a sokszínűség jelképeként vitt magával. Merthogy jelzést kívánt adni. A változatot a dán szövetség is megerősítette, miután egyik tisztségviselője a közelben ült.

A világsajtó nagy figyelmet szentelt a történteknek. A szenvedő alany nagy szégyennek tartja, amit az azeri rendfenntartók műveltek, mindezt egy olyan országban, ahol egyszerűen nincsenek emberi jogok. Az európai szervezet ugyanakkor helyesli az azeri eljárást. Pont a demokrácia állapota folytán Azerbajdzsán eleve vitatott helyszínnek számított, a vezetés a sportot is évek óta önigazolásra használja. Viszont iszonyatosan bánik a melegekkel és a transz neműekkel.