2018. október 23., kedd

SZAMÁRKÖHÖGÉS ÉS SZERENCSÉS DÁNIEL

VÁROSI KURÍR
Szerző: KINYÓ RÓBERT
2018.10.23.A magyar filmművészet talán soha sem foglalkozott annyit történelmi eseménnyel, mint az 1956-os forradalommal, annak eseményeivel, előzményeivel és következményeivel.

Az ünnepi hosszú hétvégén a Filmarchívum Vimeo csatornáján három 56-os film szabadon megtekinthető.

Szerencsés Dániel (Sándor Pál, 1982)
Sándor Pál október 19-én ünnepelte 79. születésnapját és jelenleg Szabó István legújabb filmjén dolgozik producerként.

“A film a tipikus 1956-os konfliktus, a „menni vagy maradni” kérdése köré szerveződik. A forradalom leverése után, 1956 decemberében a nyugati határ felé utazó, majd Ausztriába embercsempészek segítségével átszökő emberek tömegének állít emléket a film (mintegy 200 000 ember emigrált nyugatra az országból a forradalom leverése után), felvillantva számos tipikus sorsot (volt ávós, gazdag nagypolgár, 56-os forradalmár, prostituált) az együtt menekülők közösségében. Közülük is kiemelkedik a két fiatal főhős, a nagykamasz címszereplő (Rudolf Péter) és valamivel idősebb, érettebb barátja, Angeli Gyuri (Zsótér Sándor) alakja. Szerencsés Dániel ideológiai ok és meggyőződés nélkül, érzelmeitől hajtva, szerelmét követve akarja elhagyni az országot, Angeli egészen más karakter, harcolt a forradalomban és a megtorlás elől menekül.” (Stőhr Lóránt, film.hu)

Szamárköhögés (Gárdos Péter, 1986)

“A Szamárköhögés máig nem múló frissességét garantáló unikuma, hogy a korszakban még kényes témának számító ’56-ot aprólékos történelmi hitelességgel, de a katonai-nagypolitikai történések szinte teljes kitakarásával ábrázolja: csak pár másodperces archív bevágásokon jelennek meg, melyek virazsírozott monokróm színvilága élénken elüt a többi felvételétől, s ezáltal mintegy zárójelbe kerülnek. A rendezőt aligha az opportunizmus vezérelte; én inkább egy szimpatikus és őszinte (kis)polgári történelemszemlélet megteremtésének célját sejtem megoldása mögött: olyan emberekről akar mesélni, akik nem mennek le az utcára, ha lőnek, és ijedten pislogva figyelik a hatalmasok szavait. Nem nagy egyéniségek ők, talán nyúlszívűek is, de emberségesek, és egy csepp vér sem tapad a kezükhöz: becsületes polgárok egy polgárellenes korból.” (Bella Tamás, Filmkultúra)...


EGY KOMMUNISTA VÉRBÍRÓ, AKI 56-BAN NEMET MONDOTT

444
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2018.10.22.Videotéka sorozatunkban Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza 1989-es filmjét kotortuk elő. A Hol zsarnokság van című dokumentumfilmben Sárközi Endre kommunista bíró meséli el, hogyan működött az igazságszolgáltatás a Rákosi-korszakban. Megismerhetjük a bírói munka és az ítélkezés mechanizmusát a koncepciós perekben, és hogy milyen volt végignézni egy kivégzést testközelből. 

Sárközi részletesen beszéli el az egyik megrázó esetét. Szűcs Sándort, az Újpest válogatott focistáját előre megfontolt szándékkal csalta tőrbe a rendszer. 1951-ben a titkosszolgálat rávette, hogy szökni próbáljon a határon, majd elfogták és kivégezték. A rendszer így üzent a Helsinki olimpiára kiutazó sportolóknak. Értették. A focista a bitófa alatt gyermekei képével a kezében könyörgött Sárközinek a kegyelemért.

A bíró pálfordulása 1956-ban következett be. A forradalmat követően kapott egy listát tizennégy névvel, akiket halálra kellett ítélnie. Erre már nem volt hajlandó. Elment inkább segédmunkásnak.

A film a rendszerváltás után 20 évig dobozban állt, mivel a volt bíró a bemutató után letiltotta a film vetítését...


ÍGY TELT A NEMZETI ÜNNEP - OKTÓBER 23-A KÉPEKBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.10.23.


Megemlékezésekkel és tüntetésekkel telt az 156-os forradalom emléknapja...

MÁRKI-ZAY: CSAPATAINK HARCBAN ÁLLNAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.M.
2018.10.23.


A Bem téren tartott ellenzéki tüntetésen, amelyen a pártok mellett független, vagy párt nélküli politikusok, városvezetők és civilek is felszólaltak, a főszervező Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is felszólalt. Az LMP volt társelnöke az, aki aláírásgyűjtésbe kezdett az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.

Ehhez a kezdeményezéshez az LMP-n kívül valamennyi ellenzéki párt csatlakozott, így nem nagy meglepetés, hogy Hadházy hívására a főváros több pontjáról útnak indultak az ellenzéki megemlékezésekről azok, akik szeretnék, hogy az állami média igenis beszámoljon az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott akcióról.

Hadházy Ákos ugyanis a Bem téri demonstráció résztvevőinek bejelentette, hogy este 7 órától az MTVA Kunigunda utcai székháza elé újabb tüntetést jelentettek be, melyen a „néphülyítés" ellen kívánnak tiltakozni.

Információink szerint a Jobbik budapesti, Bródy Sándor utcai '56-os megemlékezéséről is elindultak a résztvevők, hogy Hadházy hívására az állami média szákháza elé vonuljanak.

A Bem téren egyébként Hadházy hatalmas tapsot kapott, a többi felszólalóhoz képest főleg. A független képviselő ugyanis alaposan kiosztotta az Orbán-rezsimet. „A mai magyar kormány mögött nincsenek orosz tankok, az ellopható uniós támogatások tartják fenn, ebből fizetik zsoldosaikat” – mondta.

Az irgalmatlan mennyiségű lopott pénzből minden megvehető, például a sajtó, amelyben ótvaros hazugságokat terjesztenek, szavazatok vásárolhatók, polgármesterek zsarolhatók, akár politikusok is megvehetők.

Hadházy feltette a kérdést: bele kell-e ebbe törődni, mire egyértelműen és hangosan azt skandálták az emberek, hogy „nem hagyjuk”.

Az orosz tankokkal szemben a lopás könnyen megállítható, az aljas, gátlástalan hadseregtől megvonjuk az utánpótlást – folytatta Hadházy, kifejtve: ha összegyűlik egymillió aláírás az Európai Ügyészséghez való csatalakozásért, az szerinte térdre kényszeríti a kormányt, és a magyar társadalom megmutathatja végre Európának: nem igaz, hogy a magyarok korruptak.

– Siránkozás helyett a munka ideje van, talán nincs forradalmi hangulat, de a jogos felháborodás tapintható a mindennapokban – mondta Hadházy, felsorolva azokat az ügyeket, amelyek csak az elmúlt napokban borzolták a kedélyeket. A képviselő egyértelművé tette: a kilakoltatások leállításáért is fognak aláírást gyűjteni...

ÖTVENHATOS KAMPÁNYBESZÉD

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.10.23.


Kínlódás van, Orbán Viktort még nem sikerült kituszkolni a pódiumra. A szerencsétlen műsorvezető küzd az elemekkel, de főleg a saját képességeivel. Nem számoltam, de olyan negyvenszer sikerült elmondania az önrendelkezés szót mintegy öt perc alatt, ami azért szép teljesítmény. Szegényben időnként feléled a remény, hogy na, most aztán kezdődik a szónoklat, aztán meg nem, mégsem. Kínjában már nagygyűlésnek titulálta az ünnepséget.

És akkor mostmár kezdődik az ünnepsége! – csillan fel a műsorvezető hangja. És tényleg. Valaki felolvas valamit ünnepileg. Radics Gigi is lesz. Zenélés van, tehát Fénylő Csillagunk nyilván nem háromkor mondja el az ünnepit, hanem majd egyszercsak hirtelen. Sok szép CÖF zászló lobog a szélben és akkor felbukkan Schmidt Mária, a háziasszony. Azt mondja, egyre jobban van és egyre élesebben látja egymás arcát. Ő a pesti srácok és lányok utódai. Mosolyog és büszke, mert erős az immunrendszere. Isten is előkerült, aki megáldja a hősöket.

Sorra veszi, mit köszönhetünk. Először is megtartottuk a hazaszeretetet, a történelmet is megtartottuk (mármint Schmidt), visszavette Petőfit és József Attilát a kommunistáktól és a fiatalok sem ettek internacionalisták. A kommunisták lúzerek voltak, ezért kellett az erőszak, a terror és a szovjetek. Olyan a természetünk (neki), hogy van gerince és nem szeret könnyen, de akkor nagyon. És jó a humora is neki. Meg bátor. A humorát demonstrálja is, mert viccet mesél. Az semmi, beleröhög a saját viccébe. Szívszaggató.

Na, helyben vagyunk. Orbán Viktor az ötvenhatos forradalmárok egyenes folytatása és éppen olyan forradalmár, sőt, történelmet csinált. Mármint Orbán, bár a neve nem hangzik el, de félreérteni nem lehet. Orbán antikommunista forradalmár. El kell mondani a fiataloknak, hogy lehet hogy majd nemsokára mindjárt megint harcolni kell a szabadságért. Csak gyanítom, hogy néhány ember szabadságáról szól már ez, nem az országéról. Vagyis de, a kettő összefügg, csak nem pont úgy, ahogy a történészasszony szeretné elhitetni.

Most egy kárpátaljai néni mondja el, hogy nem méltó arra, hogy itt szónokoljon. Szerintem sem, úgyhogy erről nem is írnék többet. De azért már befejezhetné, ez nem az ENSZ konferencia, hanem egy nemzeti ünnep, vagy hasonló. A nyelvtörvény érdekes és fontos, csak mit keres itt és most?

Amatőr színjátszókör van most (azt hiszem). Ismeretlen okból, nagyjából random módon hangsúlyozva(túl) mindent. Nem olyan jó volt, mint amennyire ciki. Radics Gigi is megérkezett. A Szabadság vándorai című Demjén nótát énekli, a színkör vokálozik.

És most! Megjött! Zúg a Viktor, Viktor!

Krahog. Biztosan megfázott. Szegény. Vastaps, de beleordít.

Két negatív szám szorzata pozitív, ezt nehezen érti, de a magyar történelem nyelvére lefordítva már érti. Mert mindig kikaptunk és mindig győztünk mégis. Éljen Matolcsy! (Ezt nem Orbán mondta, nekem jutott eszembe).

Majdnem atomjaira bomlott az a magyar kultúra, amit ezer év alatt teremtettünk. És még elvették a területeinket is. A magyar szeret hősies lenni. Az ötvenhatosok okosan döntöttek, mert a kommunisták egymást irtották, a szovjetek kivonultak Ausztriából, úgy gondolták, itt az idő. Egységben léptek a forradalmárok, mint a honfoglalók. (ezt nem annyira értem, de nem baj)

Fogynak a pesti srácok, de ő itt van és itt lesz minden évben. Mint az Üllői úti fák.

Aztán sokáig rettegés volt, bedeszkázott égbolt és ilyesmik. De mi azt elfelejtettük hirtelen, csak ötvenhatra emlékezünk és akkor büszkék vagyunk. Mi magyarok tudunk a legjobban keseregni, panaszkodni és önmagunkat siratni. Pedig ezer éve keresztény, Európa egyik legrégebbi keresztény nemzeteként mindent túléltünk. Mindenki minket akart kiirtani, de mi tőrőlmetszett sikertörténet vagyunk, mert élünk és virulunk ágról ágra.

A magyar megmaradás misztériuma megfejthetetlen. A szív sejti. Az Örök Magyar Hősiesség. Az a megfejtés...

TÜNTETŐK ÉRKEZTEK A MAGYAR TELEVÍZIÓ SZÉKHÁZÁHOZ

INDEX
Szerző: Index
2018.10.23.


„Hazudtok” – fújták a tévé logójára. A baloldali ellenzék és a Jobbik is a Kunigunda utcánál demonstrál. Márki-Zay pártállamról beszélt az ellenzéki rendezvényen, Orbán Viktor a kormányén arról, hogy a magyar nem hazardírozik a szülőhazájával...

NAGY BEJELENTÉS NÉLKÜL ZÁRULT AZ ELLENZÉKI TÜNTETÉS, 19 ÓRÁTÓL FOLYTATÁS AZ MTOKTÓBER 23. PERCRŐL PERCREVA SZÉKHÁZA ELŐTT -

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.10.23.


Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékszik az ország és a politikusok. A Mérce percről percre közvetíti az eseményeket!

ALATTOMOS GYILKOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.10.23.


...A tél sunyi gyilkos. Megöl mindent, ami nem tud ellene védekezni. A gyengéket öli meg. Növényt, állatot, embert.

A fák készülnek a télre. Lehullajtják a leveleiket, a nedvek keringése lassan szinte teljesen leáll. Nem vesznek fel táplálékot, nem lélegeznek. Tetszhalottak. Így talán túlélik. Az ember erre nem képes. Nem tudja lelassítani a szívverését, a vér keringését az erekben. Nem tud élelem nélkül életben maradni és nem tud meleg nélkül létezni. Az ember meghal, ha nincs étel, meghal, ha nem tud fűteni. Meghal és egy szám lesz a statisztikában. Valahol a világszínvonalú magyar egészségügy egyik bugyrában betolják egy rekeszbe, ahol a NER károsultjait gyűjtik. Akiknek nem jutott sem kapanyél, sem CSOK, sem családi adókedvezmény, sem rezsicsökkentés.

Azt mondják, kell a tél. Elpusztítja a kártevőket. Franc tudja. Én ezt nem tapasztalom. Tavasszal éppen annyi levéltetű, poloska és más undokság kerül elő, mint amennyi előtte volt. Vannak olyan országok, ahol soha nincs tél, mégsem falták fel a kártevők.

Utálom a hideget, utálom a sötétet, utálom a bezártságot. De én legalább fel tudom kapcsolni a lámpát, mert van áram, tudok fűteni, mert nem zárták el a gázt, be tudok feküdni egy kádnyi forró vízbe, mert van víz, van meleg pulóverem és meleg cipőm, teli tudom rakni a kamrát és a fagyasztót étellel, hogy akkor se legyen baj, ha járhatatlanok az utak.

De mi van azokkal, akik egyik napról a másikra élnek? Akiknek átfúj az ócska kabátjukon a jeges szél, beázik a cipőjük, nincs fűtés és nincs áram, üres a kamra. Már ha van kamra, mert a kapualjban, bokor tövében, lakatlan romokban nincsen kamra, sem fürdőszoba, sem forró tea, sem semmi. Mi van azokkal, akik nem tudnak védekezni, nincs hová húzódni a dermesztő hideg elől, a sötét elől? Ők hogy élik túl?

Utálom a telet. De legalább tudom, hogy még hány hetet kell kibírni és aztán ismét kinyithatom az ajtót-ablakot, a fák ismét lombot bontanak, meleg lesz és jó illatokat hurcol a langyos szél, lesz madárdal és csillagfényes esték. Mindez ismét lesz, mert a fák túlélik a telet. Csak mi, emberek is éljük túl.

KIBÚVÓK ÉS KÉNYSZERPÁLYÁK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2018.10.19.


Úgy csapkodnak a tágabb értelemben vett kulturális életben a villámok, hogy ember legyen a talpán, aki átlátja közöttük az összefüggéseket. Hogy csak néhányat, és nem időrendben soroljak, a Corvinus „alapítványosítása”, Palkovics miniszter ezt überoló nyilatkozata, amelyben az egész felsőoktatásra kiterjesztené a mintát, Bódis József oktatási államtitkár kognitív disszonanciájának megvallása, a PIM-főigazgató menesztése és az új vezető nevének lebegtetése, az MTA főtitkárhelyettesének fura akciója a tudomány ünnepi előadássorozat programjának megváltoztatására, a CEU elhúzódó kálváriája és mindezek mögött vagy fölött hazai Pravdánkban a magyar kultúra ostorának publicisztikának álcázott feljelentései.

Amikor a kormány hatmilliárd forintba kerülő médiakampánnyal próbálja enyhíteni a Sargentini-jelentés kétharmados elfogadása miatti kudarcát, nem szégyell az MTA kutatóhálózatának évi 20 milliárdos költségvetésével szemben kétségeket támasztani, hogy elég hatékony-e annak felhasználása – és teszi ezt annak tudatában, hogy a magyar kutatásfinanszírozás, még Palkovics miniszter által is elismerve, messze az európai átlag alatt van, de a hálózat ennek ellenére eddigi ismereteink, de bizonyára a hamarosan elkezdődő nemzetközi értékelések szerint is kiemelkedő eredményeket produkál.

Búvópatakok és egérutak

Már legutóbbi ÉS-cikkemben is említettem (2018/38., szept. 21.), hogy a hangzatos című és látványos fedlapú felsőoktatási stratégia, amely 2030-ig kívánta előrejelezni és 2020-ig meghatározni a szféra mozgásterét, vélhetőleg azáltal, hogy az azt kidolgozó államtitkár egy új minisztérium vezetőjének a székére cserélte föl eddigi ülőalkalmatosságát, egyszeriben meghaladottá vált, mintegy megfordítva a Csárdáskirálynő régi bonmot-ját nem az új műsorhoz keresett új férfit, hanem az új férfi írta át a régi, egyébként alig több mint egyéves műsort. Mert hiába is keressük benne azt a nagyvonalú átalakítást, amely a miniszter október 6-i pécsi beszéde szerint már nem csupán a Corvinusra, hanem „a magyar felsőoktatás egészére” terjesztené ki a közhasznú alapítványokon keresztül magánosítandó egyetemek koncepcióját.

Az eseményről elsőként tudósító szabadpecs.hu portál beszámolója szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) szokásos tisztújító közgyűlésén vett részt a miniszter, oktatási államtitkárként utódja, az előző pécsi rektor, Bódis József, a helyi alpolgármester és a pécsi megyéspüspök társaságában. Azt is megszokhattuk, hogy a HÖOK ismét egy habzsi-dőzsivel jutalmazta tisztségviselőit, például egy harkányi éjszakai strandfürdőzéssel. Tény, hogy Bódis államtitkár, aki a hozzáférhető nyilvános honlapok szerint megtartotta vezetői funkcióját az Egészségtudományi Doktori Iskolában, így végső soron ő gyakorolja a törvényességi felügyeletet saját maga fölött, sűrű feladataira hivatkozva a köszöntője után távozott az eseményről. De nemcsak ez a körülmény okozhat számára kognitív disszonanciát, vagyis olyan belső feszültséget, amelyet a korábbi nézeteinknek ellentmondó új helyzet vált ki.

A 168 Óra közölte az államtitkárnak egy párbeszédes képviselő kérdésére adott válaszát: „Én a CEU-val kapcsolatban korábbi pozíciómból kifolyólag elég határozott véleménnyel voltam korábban, a véleményem nem változott, a helyzetem viszont igen, vannak főnökeim, van irányadó politikai nézet, amihez nekem illik, nemhogy illik, kötelező lojálisnak lenni.” A kiváló szülészprofesszorként ismert államtitkár nyilván jártas a pszichológiában is, ha ezeket a lelki konfliktusokat ilyen könnyedén kezelni tudja...

ÖNÉLETRAJZ A JELENBŐL - CSENDEK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2018.10.22.


Az ötvenes évek eleje. 6 éves vagyok, vagy hét (megnéztem 1953 november 25. tehát hat meg egy kicsi) az első csend. Valahova megyünk, jó lenne, de már nem fogom anyám kezét „naffiú” vagyok. Az ablakok nyitva. Gól! Kiált Szepesi, és hangja nem megtöri, hanem fokozza a csendet, ahogy az ablakok előtt álló, buszt lovaskocsit magára hagyó sofőr, jeges és seprűjére támaszkodó utcaseprő drukkja is. Csend van, amilyen a madárfüttyel, szellő suttogással ékesített erdei csend, csak góllal fűszerezve. 6:3

Aztán a másik, a második csend 1956 november vége, inkább december eleje. Még nem kell nagykabát, de a gallér feltűrve és a nadrág már hosszú. Akkor jönnek be az oroszok, nem felszabadítani, mint korábban, hanem megszállni, leverni valamit. Egy órás csend. Néma tüntetés. Az utca kihalt, nincs gól és hurrá, csak a csend. A verebek is hallgatnak. Állok egy kapu alatt, a túloldalon is állnak, az arcokon nincs mosoly, se dac, se közöny, annyit érezek, hogy állni kell, nem nevetni, nem sírni csak állni. Csak állunk. Egy város áll némán és megcsalatva. Talán a nagyok értik, hogy magunkra maradtunk. Talán …

JOGKURTÍTÁS: MIÉRT LETT NEHEZEBB ÉS DRÁGÁBB OKTÓBER ELSEJE ÓTA TÜNTETNI?

MÉRCE
Szerző: G. SZABÓ DÁNIEL ÉS MOLNÁR NOÉMI
2018.10.23.


Október 1-jén lépett hatályba az új gyülekezési törvény, amiről sokan sok mindent mondtak, de abban egyetértett a szakértők többsége, hogy nehezebb lesz tüntetni. Az első napok tapasztalatai alapján ez így is van, három fontos gyakorlati változást mutatunk be ebben a cikkben: email helyett csak a nehezen használható ÁNYK-n keresztül lehet tüntetést bejelenteni, hosszabb lehet az egyeztetés, és a rendőrség nagyon megdrágíthatja a tüntetéseket.

Email helyett ÁNYK

Tüntetés bejelentéséhez tavaly év végéig elég volt egy emailt írni a rendőrségnek, de ez idén megszűnt, sőt: október elseje óta elektronikusan csak Ügyfélkapuval rendelkező ember küldheti el a bejelentést, méghozzá az Általános Nyomtatványkitöltő programon, az ÁNYK-n keresztül. Ez az a rendszer, amit az adóhatóság is használ. Az ÁNYK elég bonyolult: magát a programot a NAV honlapjáról lehet letölteni, de a hozzá való tüntetésbejelentős űrlapot már a rendőrségnél kell keresni, és ezeket külön kell telepíteni. Postán és személyesen továbbra is be lehet jelenteni rendezvényt, de a legegyszerűbb, elektronikus beküldés tehát jóval nehézkesebb lett.

Van az államnak egy sokkal egyszerűbb, szintén hiteles üzenetküldő szolgáltatása, az e-Papír, ami egy email elküldésére hasonlít, nem kell hozzá külön program, csak internet. Szeptember végéig ezen a rendszeren keresztül is el lehetett küldeni a bejelentést, de ez most megszűnt: noha a törvény nem kötelezi a rendőrséget, hogy az állampolgárok számára bonyolultabb ÁNYK-t használja az e-Papír helyett, sajnos mégis amellett döntöttek.

Ezen felül, ha valami változás történik a szervezésben, amit be kell jelenteni, nyomtatványok sora vár a gyülekezni vágyóra:...

BÍBOR KÉPEK A KOMÓDBÓL: ÚJ FOTÓK KERÜLTEK ELŐ A FORRADALOMRÓL (18+)

INDEX - FORTEPAN
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM, AJPEK ORSI (KÉPSZERKESZTŐ)
2018.10.23. 


Az Index birtokába került egy eddig ismeretlen tekercs az 1956-os forradalomról, október utolsó napjainak Budapestjéről. A Fortepanra is felkerülő képeket két amatőr fotós készítette: a Körtér és környéke, barikáddá alakított kiégett villamos a Nagykörúton, könyvégetés, szovjet katona mésszel leöntött holtteste – megfakult színes képeken a forradalom arcai.

Hat évtized telt el, de még most is évről-évre kerülnek elő „új” felvételek az 1956-os forradalomról. Tavaly az ismeretlen 13. tekercs, amit valamiért nem vittek magukkal Nyugatra az Aranycsapat játékosai, előtte az amerikai hagyaték egy rejtélyes fotóstól, vagy azok a képek, melyek kivételes módon színesben mutatják a forradalmat. A mostani képek között szintén vannak színesek, ami igen ritka, hiszen akkor alig állt rendelkezésre nyersanyag.


A LÁTHATATLAN KATONÁK SZIGETE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.10.23.


Folytatódnak Gábor balti-tengeri kalandjai, ezúttal hajóroncsokkal és nem szokványos világítótornyok árnyékában, miközben eljutunk a láthatatlan katonák szigetére is. (Aki az első két részt nem olvasta volna, az itt és itt megteheti.)

"Rögtön át is aludtuk az első szigetet...

Mivel az első nap elég viharosra sikeredett - mind az időjárást, mind az ismerkedést illetően - az idő nagy részét főleg vízszintesen töltöttük a priccseinken, nagyokat kussolva.

Illetve ebben a kontextusban ez is hülyén hangzik - inkább úgy mondom, hogy „nem állva kellett lennünk”.

A hajó frankón métereseket dob rajtad, a horizonthoz próbálod magadat igazítani, és ha az ablakból, vagy a fedélzetről érzékeled mindezt, akkor nagyjából fél óra után belehülyülsz, ezért a legjobb csak himbálózni a fadekliden, lehetőség szerint aludni is. Két hányás közt azért néha az is összejön.

Egy idő után ráadásul annyira belejössz, hogy egyre mélyebb álomba ringat a hullám, és mindez azzal végződik, hogy teljesen elveszíted az időérzékedet. A telefonod nem működik, hálózat nuku, szórakozási lehetőség úgyszintén.

Egyszer csak arra ébredsz, hogy „minden nyugodt” és már „világos van” - nosza, egyből ki a fedélzetre, és az evéstől kezdve a vécézésen át az izgalmak átélésig egyből mindenbe belekapnál.

A kapitány viszont így fogad:

- Na kérem, az éjjel és reggel akkora vihar volt, hogy az első szigeten sajnos nem tudtunk kikötni. Szeszkáron nincs móló, a parttól úgy száz méterre tudtunk volna horgonyt vetni, onnan gumicsónakkal ki, ámde ez a mutatvány az életetekbe került volna, ezért inkább hagytuk az egészet, hagytunk titeket aludni.

Eztán mély csend következik.

- Nodebazdmeg!! - gondoljuk magunkban ekkor jópáran - És mi lett volna, ha legalább a hatás kedvéért a helyzet értékelésénél felébresztenek minket, netán együtt hozzuk meg ezt a fájó döntést nagy hümmögések és fejvakarások közepette? - folytatjuk elméletben a gondolatmenetet.

Szinte rá van írva az emberek arcára mindez, látom, de senki nem meri ugyanakkor ebbe az irányba vinni a beszélgetést, hanem csak egy-egy halk „hja, sajnos ez van” típusú vélemény-nyilvánítás hangzik el.

- OK - mondom én ekkor -, de miért nem kötünk ki most? Hisz teljesen nyugis a tenger, és itt van előttünk a sziget!

- Azért - válaszolja a kapitány -, mert pont szemben vagyunk a szigettel, és pont nem így kéne lennünk, innen lehetetlen megközelíteni, meg kellene kerülni az egészet, ráadásul ugye a mozgásunk sem bír egyenes lenni, azért ha így döntenénk, akkor egyrészt megint nem tudom garantálni, hogy a jó idő még kitart odáig és ki tudtok szállni, másrészt emiatt lekésnétek a következő szigetet, egyszóval duplarizikós a történet.

- Jó, de a következő szigeten legalább ki tudunk kötni? - kérdem.

- Igen, a Mosshnij szigeten van móló, és oda bármilyen idő esetén ki tudunk kötni.

Na ezzel legalább valamennyien megbékélünk. A reggeli - zabkása és vajas kenyér - nagyon finommá kerekedik ezután, és 24 órás hajókázás után végre meg is marad bennünk. Halleluja. Egyelőre nem csináltunk mást, csak hintáztunk és ettünk egyet..
.

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGOT ISMÉT EGY BETEG EMBER VEZETI... (?)

CIVILHETES BLOG
Szerző: C7
2018.10.23.


Oon Lambsdorff vendégei 
Orbán Viktornak nem adtak vacsorát

Aki elveszi a szólás szabadságát, a vélemény szabadságát, aki korlátozni akarja a lelkiismereti- és vallásszabadságot, a sajtó szabadságát, aki fenyeget, megfélemlít – az szolgaságba akar hajtani minket. Az nem a barátunk, nem a jótevőnk. Az nem fölemelni akar, hanem eltaposni.
Legyünk józanok, maradjunk szabadok, és akik szolgaságba akarnak bennünket hajtani, azoknak ne adjuk meg magunkat. Álljunk ellene a gonosznak.

Magyarországot ismét egy beteg ember vezeti. Nem tudjuk, ez hová vezet, de diktatúrából jó még nem származott…
Milyen nagy szükség lenne a magyar futballban egy olyan emberre, aki még Platini szerint is jobban ért a focihoz, mint bárki más. Micsoda pazarlás egy ilyen gyöngyszemet miniszterelnöknek használni, miközben ahhoz meg nem ért.
Amikor a görbe lábaival, kacsázó járásával megjelenik az európai politikusok mellett, pontosan olyan érzésünk támad, mint amikor a naszályi csapat meccse után a "Bogyesz" vagy a "Kutya" kijött a kocsmából. – Nincs ezzel az emberrel semmi baj, csak nincs a helyén. Jóravaló falusi középpályás. Nem miniszterelnök, hanem focista…
Az ellenállási rendezvényen

Az ifjúdemokraták elnökével, aki akkor éppen Budapesten tartózkodott, a Soros-ösztöndíjjal elnyert oxfordi tanulmányai után, 1988. június 16-án ismerkedtem meg. Azon a napon a már rendszeressé vált ellenállási rendezvények soron következő akciója egybeesett Nagy Imre és társai kivégzésének emléknapjával. – Mi, a tüntetők, a demonstráció középpontjában állt belvárosi emlékművet erre a napra Batthyány/Nagy Imre Emlékmécses névre kereszteltük át, annak ellenére is, hogy a két mártírsorsú miniszterelnök politikai pályájának különbségével tisztában voltunk. De, ahogy mondani szokás, a dac, a csak azért is ösztönzött bennünket, de sokaknak, főleg ez az esemény csak egy újabb alkalom volt az utcára vonulásra.

A Fidesz közül egyedül Orbán jelent meg, az új párt teljes vezetősége ezen a napon még nemigen merte megkockáztatni az újbóli konfrontációt a hatalommal – a márciusi Fidesz-alapítással sokan így is, úgy is kifutották a formájukat. És hát az sem kizárt, hogy jó néhányan valamelyik KISZ-gyűlésen vagy pártcsoport vitán szónokoltak a modernizálás érdekében.

A Batthyány Emlékmécsesnél a szervezők, elsősorban a Szabad Kezdeményezések Hálózata aktivistái, tökéletesen megoldották a nyugati sajtó tájékoztatását – így, még a később történtek ellenére is, tökéletes biztonságban érezhették magukat azok a személyek (Fónay Jenő, Orbán Viktor, Csoóri Sándor, stb.) akik szinte felkínálták magukat a rendőri erőszaknak...

BELE KELLETT TÚRNOM

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.22....Először fel akartam hívni, hogy Vili ne csináld ezt... dehát nem lehet, mert nem szűk körben hangzott el ez az iszonyat, ezen sokan kénytelenek elgondolkodni pusztán az ő személye miatt, és hiába tudom én, milyen csodálatos ember, még a viszonylag értelmesnek nevezhetők között is lesznek, akik meg fogják gyanúsítani, hogy ezért a szövegért pénzt kapott. Itt kellene kiállnom érte, és védeni a védhetetlent, dehát nem hatalmazott fel rá, talán nem is szorul rá. Talán csak azért kiabálok, mert meg vagyok ijedve, Csányi Vilmos az utolsó, akiről feltételeztem volna, hogy próbálja megérteni, sőt felmagasztalni azt az alakot, akit én a magyar történelem egyik legförtelmesebb figurájának tartok.
A jóisten szentséges szerelmére, ez a "vezető" nem akar vinni semmilyen országot sehonnan sehová, ez elhatározás és szándék nélkül, a belőle fakadó, rémületes mennyiségben felbugyogó gyűlöletből a maga vadállati ösztöneitől vezérelve egyszerűen csak tönkreteszi ezt az országot és megnyomorítja a népét. Nincs az a cél, ami erre felmentést adhatna bármilyen távlatban, dehát mégegyszer mondom, nincs cél. Ok van, a fenekedő, bűzölgő bosszúvágy, egy ócska gazember érzéketlensége, ami csak a pusztítást ismeri.
Tényleg meg vagyok rendülve. Hogy éppen Csányi Vilmos. Lehet, hogy én tévedek?


MINIBOTRÁNY KEVEREDETT CSÁNYI VILMOS ÁLLÍTÁSÁBÓL

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.10.19.


Mire ment el a filozófusoknak ítélt pénz?

Csányi Vilmos-interjút közöltünk két fejezetben a minap, az első etap szerint Hülyeségben hinni nem célravezető, a második rész pedig azt állítja, hogy Ez valójában egy balkáni ország.

Csányi professzor egy állítása szűk körben heves felháborodást váltott ki. Idézzük az obligát bekezdést:

"Kétségtelenül sok a hiba, az érdeksérelem, ám rengeteg a hiszti is, jelentős részben olyanoktól, akiknek erre nincs nagyon alapjuk. Emlékszik a filozófusbotrányra? A szabad demokrata Magyar Bálint még miniszterkorában társadalomtudósok között szétosztott közel egymilliárd forintot. Vajda Misu, akivel én közös vegyipari technikumba jártam, szeretem, tisztelem, százmilliót kapott agressziókutatásra, és el is költötte konferenciára, utaztatásra. Amivel az a baj, hogy egy filozófusnak véleménye ugyan lehet az agresszióról, de nem kutatja, mert nem ért hozzá, hiszen az agresszió biológia és pszichológia. Egy filozófusnak nem százmillió kell, hanem számítógép és az egyetemi könyvtár, passz."

A Csányi Vilmossal vitába szálló tiltakozás élére Kardos András (ki, mint utóbb megtudtuk, részt vett az egyik pályázatban) esztéta állt, továbbítottuk nyílt levelét Csányi Vilmosnak, amelyet most megmutatunk olvasóinknak is, íme:...

A VILÁG JOBBIK FELE ÓV AZOKTÓL, AKIK MEGOSZTANAK ÉS AZ EU SZÉTVERÉSÉN DOLGOZNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.23.


- A hazafiságot hangoztató erős emberek ma nagyobb akadályokba ütköznek, mint a 30-as években, de az EU-nak fel kell lépnie a Salvini-féle demagógokkal szemben, ha túl akarja élni a mostani válságot 

- Nem elég az uniónak az erős magyar és lengyel jobbra tolódás, a román kormány hírek szerint ki akar lépni a szervezetből

- Négy millió dollárnak megfelelő adóforintból turnézik az USÁ-ban az Állami Operaház, a többi közt olyan, úttörőnek igazán nem nevezhető produkcióval, mint a Hattyúk tava, a kérdés, hogy az Orbán-kormány nem akar-e így is a siker fényében sütkérezni?

Independent

A vezércikk azt ajánlja, hogy Európa óvakodjon azoktól, akik a megosztottságot terjesztenék. Az újjáéledő nacionalizmus történelmi okokból Németországban jobban kiveri a biztosítékot, mint másutt, ami érthető, de ugyanez áll Olaszországra is, ahol az elit- és migránsellenes követelések immár a kormánypolitika rangjára emelkedtek. Persze messze nem csak e két országban jöttek fel olyan pártok, amelyek ellenzik a bevándorlást, kigúnyolják a fennálló politikai vezetést és kétségbe vonják a globalizáció előnyeit. Lásd a Svéd Demokratákat, valamint Orbán Viktort, aki nagy győzelmet aratott áprilisban. Az Európai Bíróság múlt pénteken figyelmeztette a lengyel PiS-t, hogy a politika ne szóljon bele a bírák kinevezésébe.

Természetesen nem csupán Európában lendülnek át a viszonyok a tekintélyelvűség javára. A hazafiság jelszavával fellépő erős emberek az egész világon előretörtek, az USÁ-tól és Brazíliától a Fülöp-szigetekig, de ez még mind semmi Oroszországhoz vagy Észak-Koreához képest. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy megadóan fel kell tenni a kezünket, szomorúan megállapítva, hogy a világ menetel vissza a 30-as évek felé. A demokrácia a liberális értékekkel együtt sokkal jobban beágyazódott, mint akkoriban. A haladás és a globalizálódás híveit nem lehet egyetlen csapással lesöpörni a színről, néhány karizmatikus vezető kénye-kedve szerint. A jogállam a legtöbb helyen erős bástya marad az autokrácia ellen. Az EU ebből a szempontból is fontos. Ezzel együtt azért nem árt ébernek lenni a sötét körökkel szemben.

Der Standard

Paul Lendvai szerint ha az EU fenn akar maradni, akkor szembe kell szállnia a Rómában hatalmon lévő demagógokkal, akik idegharcba kezdtek az unió ellen. A Bizottság azt veti az olasz kormány szemére, hogy az példátlan módon eltért az államháztartási szabályoktól. A demagóg mindig ámítja a népet, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy Salvini jobb-, Di Maio pedig baloldali populistának minősül. A lényeg, hogy mindketten sikeresek az „Olaszország mindenek előtt” jelszavával, illetve, hogy az integráció lerombolását készítik elő. A sorozatos figyelmeztetések, hogy nem szabad ekkora költségvetési hiányt előirányozni, közömbösségbe, valamint elutasításba ütköznek sok olasznál is. A Liga vezére, aki csak habzó szájjal tud az EU-ról, továbbá a bevándorlókról beszélni, az ország legnépszerűbb politikusa.

A veszély abban áll, hogy a koalíció zsarolási potenciálja igen nagy a szervezet 3. legnagyobb gazdaságának élén. Az euró elleni tudatos támadás provokáció, ami nem maradhat válasz nélkül, nem szabad a piac reakciójára vagy a lakosság kijózanodására várni. A kérdés mi történik akkor, ha az unió és az Európai Központi Bank válság esetén beint Olaszországnak? Salvini valóra váltja ígéretét és kilép a közösségből? Azon kívül lesz-e elég ereje a Brexittel és a jogállam miatt Magyarországgal és Lengyelországgal küszködő Berlin-Párizs-tengelynek, hogy megoldja az egész létét fenyegető krízist?

Le Monde

A kommentár arra figyelmeztet, hogy 89-ben a közép-, illetve kelet-európai országok visszanyerték ugyan szabadságukat, de közülük több is a múlt szellemeit éleszti újjá. A magyar és lengyel demokráciaellenes eltolódás után immár Romániában is megkérdőjelezik a jogállamot. A hatalom a korrupció ellenes felháborodás láttán nekimegy a bíráknak, hogy erősítse a nyugatellenes érzelmeket és vezetői így kerüljék el az igazságszolgáltatást. Ennek érdekében széttördeli a demokráciát. A románok többsége immár nem bízik a kormány ígéreteiben, miközben a korrupcióellenes ügyészség sok ezer politikust küldött a rács mögé.

Elítélték Dragneát az országot jelenleg irányító szociáldemokraták vezérét is, hatalommal való visszaélés, valamint választási csalás miatt. Egy most zajló perben pedig 20 millió eurónyi uniós támogatás elsikkasztásával vádolják. Ebben a helyzetben azt találta ki, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításával ússza meg a felelősségre vonást. Már sikerült menesztenie a korrupció ellenes ügyészség vezetőjét, aki a vesztegetések elleni küzdelem jelképének számít. A kormánypárt vezetőinek több nyilatkozata is arra utal, hogy az ország kilépni készül az unióból. A civil társadalom máris ellentüntetéseket jelentett meg. Forró ősz ígérkezik Romániában...

ÍGY MÚLIK EL

HVG ONLINE / VÉLEMÉNY
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.10.23.


Jó étvággyal majszolják 1956 emlékét, hogy ne maradjon lehetőleg semmi abból a gondolatból, hogy az egyeduralmat nem kell elviselni.

Már most a fülembe csengenek a miniszterelnök szavai, miszerint 1956-ban lényegében Brüsszel ellen kelt fel a magyar nép, valamint a Soros Györgyöt szolgáló Szabad Európa Rádió ellen. A Sargentini-jelentés és a magyar parlamentben összehozott ráadásműsor kiváló alkalom, hogy idén is megteljen tartalommal az ünnep. Pont ezt csinálnák a mártírok, ha ma élnének: összevissza hazudoznának Nyugat-Európáról, aztán felpattannának a magángépükre, és irány a meccs.

1956 azt üzeni, hogy védjük meg Magyarországot, az EU a mai Szovjetunió, Dózsa László (1942–) ma határvadászként dacolna Európával, blablabla. Nem jós vagyok, hanem tavaly is erről hadovált, meg évek óta ennyit tud.

Ami egyébként nem kevés. Minden forradalom seb a történelmen. A demokraták az erőszaktól irtózva forgatják a szájukban, az autoriter rendszerek pedig nyilván nem szeretik, ha olyasmiről van szó, hogy egy nép elkergeti az uralkodóit.

1956-ban márpedig ez történt. A forradalmat a szovjetek verték ugyan le, itteni helytartóik védelmében, de a népharag nem rajtuk csattant, hanem a nyomort és félelmet képviselő magyarországi kommunistákon. Mivel leváltani nem tudták őket, ez az egy lehetőség maradt. Ebből a primer tanulságból elég egyenesen következik egy csomó ijesztő jelenet feldühödött polgárok gyűrűjében veszteglő sportautókról, lángoló vadászkastélyokról és fánkboltokról, és a rémületről, ahogy a motorjait melegítő magángép elé begurul egy elkötött tank.

Ebből a halálfejes vitorlából végül is egész ügyesen fogja ki a szelet Orbán Viktor, ha megint eldarálja, hogy a forradalom okafogyott, ugyanis éppen folyik, és ő maga vezeti.

Röhögve tesz erőszakot a történelmen, de egy darabig még fehér asztalnál is védhető az álláspontja az öröklési vitában. Tény, hogy 56-ban elég sokféle áramlat ütötte fel a fejét, és ezek egy része nagyjából jobboldali diktatúráért harcolt, nem pedig liberális demokráciáért. Ami ma történik Magyarországon, azt Mindszenty József lelkesen lájkolná. Legalábbis egy darabig, mert kisvártatva, abban a tudatban, hogy neki joga van különvéleményhez, előállna a maga kifogásaival meg Biblia-értelmezéseivel, aztán azon venné észre magát, hogy elfogyott körülötte a levegő.

A szabadság ellenségei hatástalanításra váró aknát látnak a forradalmak emlékében. Maguk a kommunisták sem voltak ezzel másképp. Észlelték Petőfi szövegeiben a fenyegetést, hogy ők ma a királyok, akiket fel kellene akasztani; tudták, hogy a jognak asztalához nem fér hozzá mindenki egyformán, és hallották Dózsa György hírét. Igyekeztek ezért önmagukat 1848 beteljesítőjeként feltüntetni, valamint egy kalap alá terelni a forradalmat a Tanácsköztársasággal és a felszabadulással...

AMIKOR A BALSORSBAN TARTOTTAK A HIMNUSZBAN, MEGJELENT AZ ÉGEN EGY REPÜLŐ, ÉS TÜZET NYITOTT

QUBIT
Szerző: BÉRES ATTILA
2018.10.23.


„Budapest ezentúl nem egy város neve, hanem a szabadságszeretet szimbóluma.” Dwight D. Eisenhower amerikai elnök szavai is mutatják, hogy az 1956-os forradalmat és szabadságharcot alapvetően a magyar fővároshoz kötötte a közvélemény. Bár az események gyújtópontja valóban Budapest volt, a vidék és a vidékiek is kivették a részüket forradalomból, és nem csak azzal, hogy élelmiszert küldtek a fővárosban harcolóknak, hanem részt vettek a sokszor véres harcokban. Tüntetések, gyilkos sortüzek, heves összecsapások jelezték, hogy az egész ország fellázadt az elnyomók ellen. Vidéken az események drámaiságát fokozta, hogy a szembenálló felek gyakran nem idegenek voltak, hanem egymás szomszédai, ismerősei, munkatársai.

A sortüzek már a forradalom első napján eldördültek vidéken is, és még a forradalom leverése után is előfordultak. Október 23-án Budapest mellett Debrecen volt az események kiindulópontja, majd a hírek hallatán a vidéki Magyarország is megmozdult az elkövetkező napokban. Ahogy teltek a napok, terjedni kezdtek a hírek, hogy egyre több rendőri, karhatalmi, katonai egységet rendeltek a fővárosba vagy valami kiemelt objektum, stratégiai pont őrzésére.

Utólag sokszor azzal indokolták a sortüzeket, hogy a békés tüntetés csak álca volt, valójában fegyvereket rejtegettek a tüntetők, így tulajdonképpen jogos volt az erőszakos reakció. Voltak is ilyen esetek: Kecskeméten október 26-án a tüntetők ténylegesen rendelkeztek fegyverekkel, amelyek segítségével behatoltak a börtönbe, majd a rendőrségre. Kecelen vadászpuskákkal megtámogatva indultak a tüntetők a rendőrségre, Esztergomban egy harckocsit lovasítottak meg, amiből hasznosítottak is minden kiszerelhető fegyvert.

Előfordult olyan incidens is, amikor a fegyvertelen tömeg kiemelten védett objektumhoz vonult, és az azt őrzők támadásnak vélték a békés tömeg megjelenését. Így történt Esztergomban is, ahol a katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre, míg Kalocsán a tömeg lecsendesítésére küldött fegyvertelen katonatisztek váltak célponttá. A helyi középületek védelmére nem volt elég ember, ezért felfegyverzett pártkatonákat is beosztottak, akik viszont könnyen megijedtek, így nagyon hamar elsült a kezükben tartott fegyver. Ez volt az oka a vérengzésnek Nagykőrösön és Zalaegerszegen is. Olyan eset is ismert, amikor egy riasztólövés okozott pánikot a karhatalmi erők körében, így torkollt erőszakba egy addig békés tüntetés...

HAMAROSAN ITTHON IS BEINDULHAT A MINDENT LÁTÓ NAGY TESTVÉR

NÉPSZAVA
Szerző: Népszava
2018.10.22.


Pintér Sándor már benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni.

Bármerre járunk, mindenütt kamerák figyelnek bennünket: az úton, az utcán, a villamoson vagy a bankban, mindenütt felvételek készülnek rólunk. Ezek a kamerák azonban ma még nem alkotnak egységes hálózatot: sok helyen nem figyeli élő ember a monitorokat, és a legtöbb esetben három munkanap után a felvételeket is törlik. Ennek viszont hamarosan vége, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteken benyújtotta a semmitmondó, egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot. Ha ezt a rendívül hosszú salátatörvényt elfogadják – teljesen biztos, hogy el fogják hamarosan – a mindenfelé működő kamerák egyetlen rendszerré állnak össze, első körben legalábbis Budapesten, később országosan. A gyakorlatban persze ez után sem lesz egyetlen hatalmas biztonsági terem, ahol mindent rendőrök figyelnek. Ehelyett a létrejön egy nagy, közös, központi tárhely – a kormány jelöli ki majd rendeletben, ki vagy mi szolgáltassa ezt –, ahová fel kell tölteni a következő kamerák képeit:
- a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái;
- a BKK járműveinek kamerái;
- a BKK, mint közútkezelő kamerái;
- a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők;
- a Magyar Közút kamerái;
- a bankok biztonsági kamerái.
Ezek a felvételek aztán legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnak, és a törvény által megszabott rendben le lehet kérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint a „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából” vagy „nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából”, ami elég széles kört ölel fel. Ennél konkrétabb például a „körözött személy azonosítása” vagy az a helyzet, ha maga a felvételen szereplő személy kéri ki, például mert pert indít egy baleset miatt...

SOK NYUGDÍJAS BOLDOG, ÉSZRE SEM VESZIK, MILYEN EMBERTELEN MÓDON BÁNIK VELÜK AZ ORBÁN-KORMÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.10.22.


Novemberben kapják a nyugdíjasok a maximum 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de az idén nem lesz nyugdíjkorrekció, a kormányzat szerint ugyanis az emelés alapját képző infláció nem haladta meg a költségvetésben tervezett három százalékot. A nyugdíjak és a bérek között egyre nagyobb szakadék van, ezért a frissen nyugdíjba menők ugyanannyi munkáért és végigdolgozott évért jóval többet kapnak, mint akik évekkel korábban lettek nyugdíjasok. Ráadásul a százalékos emelés növeli a különbséget a magas és az alacsony járadékot kapók életszínvonala között. Mivel a kormányzat nem kezeli a nyugdíjfeszültségeket, érdemben nem foglalkozik ezzel a társadalmi réteggel, egyre több idős ember él mélyszegénységben.

Sok nyugdíjas boldog, mert novemberben megkezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése, és azt hiszik, az Orbán-kormány törődik velük, szereti az idős embereket. Az Erzsébet-utalványok és a prémium árnyékában észre sem veszik, milyen embertelen módon bánik velük a kabinet. Még a Bajnai-kormány döntött arról, hogy ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, egyszeri prémiumot kapnak a nyugdíjasok. Mivel a GDP négy százalék fölött nőtt, jár a pénz. Nagyjából 1600 milliárd forint plusz keletkezett a gazdaságban ahhoz képest, mintha csak 3,5 százalék lenne a növekedés. Bár GDP-arányosan évente 10 százalék körül vannak a nyugdíjkifizetések, amit most a nyugdíjasokra szán a kormányzat, az mindösszesen két százaléka a termelésből keletkezett plusznak: nagyjából 33 milliárd forint.

„Együtt sírunk, együtt nevetünk” – mondta Orbán Viktor az Idősek Tanácsának ülésén, amikor bejelentette a prémium kifizetését. Ehhez képest a két százalék elég karcsúnak mondható. Pláne nem szép a kép, ha hozzátesszük, hogy a pénz nem egységesen jár, a nyugdíjhoz képest számítják ki, annak negyedét szorozzák a plusznövekedéssel.

A 80 ezer forintos vagy annál magasabb nyugdíjak esetében 18 ezer forint körül lesz a kifizetés, de a nyugdíjminimum 28 500 forintját nézve csak hatezer forint ez az összeg. Ráadásul a juttatás egyszeri, nem épül be a nyugdíjakba, vagyis nem számít majd be a jövő évi nyugdíjemelés alapjába.

A pénz tehát legfeljebb csekély hangulatjavításra elég, és arra, hogy pillanatnyilag elfedje az idősek társadalmi csoportját érintő egyre súlyosabb feszültségeket. A valóság ugyanis az, hogy idén a nyugdíjak kisebb mértékben nőnek, mint amennyi az infláció lesz az év egészében: vagyis nemhogy nőne az értékük, de csökken. Mindez azért, mert év végén nem lesz nyugdíjkorrekció...

"NEMBESZILÜNK"

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.23.


“Nembeszilünk, ünnepülünk” – szokta volt mondani anyai nagyanyám az idők kezdetén, amikor valamiféle nagy-nagy napon (karácsony, születésnap, temetés, ilyenek), amikor a család örülni gyűlt össze, s értelemszerűleg két perc alatt robbanásközeli állapot alakult ki, mint az bevett szokás a keresztényi embercsoportoknál. Matriarchális családunk volt nekünk, a csúcsain nagyanyóval, aki vaskézzel irányított mindent, így fojtotta el rendre a kitörni készülő veszekedéseket és lázadásokat, amitől az elhallgatottak nem utálták kevésbé egymást, viszont a mimikájuk felért egy bánatos bohócéval.

És mégsem családregényt írok, hanem azért jutott eszembe éppen nagyhatalmú öreganyám családon belüli országlása és az ünnepekkel kapcsolatos taktikája, mert máma is ilyen nagy-nagy nap van, csak országos. Sőt, azt is megtudhattuk már, hogy az egész pusztulásra ítélt planéta a magyarokat dicséri, mint az urat, a hősöket és a pernahajdereket, hogy vége lenne a világnak, ha mi nem volnánk. Mert ez valami genetikus defekt, az a fals idea, hogy a pöttyös seggünk szarta a spanyolviaszkot, ahogyan most is egymagunkban óvjuk az egész nyüves Európát a romlástól, pedig még azt sem tudjuk, kik vagyunk.

Ugyan nem kéne erőlködni annyira, amikor mára október 23. az annyit tesz, hogy Dózsa László 1942-. Ilyen felszereltséggel csakis böszmeségek hangozhatnak el emelkedetten és pátoszosan, mert valahogyan úgy tűnik, számunkra az az ünnep, ha résnyire szorítjuk a szemünket, úgy nézünk a világba, hajunk csattog a szélben, viszont nemzeti nagylobogónk meg bánatosan lafog a rúdon. Soha nem jött össze – és nem is fog – egy normális ünnep, amikor arról sincs konszenzus, mi az anyám valagát ünneplünk, mert ki ezt, ki meg amazt, a legtöbben meg semmit se. Tényleg jobb volna hallgatni.

Főleg, hogy a Fidesz már tegnap elkezdte a cirkuszt egy vonulással – ezek ebben merülnek ki, erre futja nekik, hogy gyalogolnak, mert ebben érzik valami miatt az erőt, ami szerintük velük van, pedig, mint tudjuk csakis Yoda mesternél -, szóval gyalogoltak, és Boross Péter beszélt meg mondott szavakat. Azok voltak, ez kétségtelen, de valahogyan nem álltak össze értelmes mondattá: “Hány szakember került az ÁVH karmaiba, akkor, amikor ez is ahhoz kellett, hogy minél radikálisabban és gyorsan létrejöjjön az a társadalmi struktúra, amelyet létrehoztak.” – Hát, vagy én vagyok a hülye, vagy pediglen más...

BAYER EGY AZ EGYBEN RÁKOSIT UTÁNOZZA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.10.23.


Az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa nem az a figura, akinek lennének erkölcsi skrupulsai, ha a párt központi irányvonaláért kell harcolni. Ha az éppenséggel a nettó Nyugat-ellenesség, hát nagy elődjét, Rákosit utánozza, mégpedig tökéletesen.

A bértollnokok e mintapéldánya a forradalom ünnepére szánt gondolatai közé csempészte be Rákosi személyét és gondolatait. Írása – természetesen – 100 százalékig NER-kompatibilis:– magyarnak lenni örök harc,

– Orbán a megmentőnk,

– a Nyugat az elárulónk, hátba döfőnk, koporsónk ácsolója.

S mindez persze nem új jelenség. Bayer egy Gyóni Géza vers néhány sorával igyekszik alátámasztani: a Nyugat mindig is hamis bálvány volt, amely valójában az ország vesztét akarta...

...Ahogy egykor Rákosi, most Bayer is csak fel- és kihasználja Gyónit, meg sem próbálja megérteni, meghallani. Nem is kell, hisz semmi nem szól a poétáról, a versről a kultúráról – minden, de minden a hatalomról, Orbán Viktor hatalmáról, és az abból barna cseppekben aláhulló pénzről, amely a NER-kiszolgálók zsebeit találja meg.

AZ ATV HÍRIGAZGATÓJA MOSTANTÓL KÉZRÁTÉTELLEL GYÓGYÍT IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.22.


Marilyn Hickey, amerikai tévéevangélista prédikátor volt október 20-án a Hit Gyülekezete vendége. Az amerikai prédikátornő az este folyamán színpadra hívta Németh S. Szilárdot, az ATV hírigazgatóját és vezérigazgató-helyettesét, Németh Sándor vezető lelkész fiát, és a “Szentlélek indíttatására” hivatkozva gyógyító csodatevő erővel ruházta (“kente”) fel.

Marilyn Hickey azt mondta az ATV hírigazgatójának, hogy “Isten akar használni a csodák területén, a gyógyulásban. Különleges dolgokat fogsz megtapasztalni, emberek fognak felállni a tolószékből, és mentálisan helyreállnak. Démonok fognak kimenni, ettől az estétől kezdve. Különleges keneted van a csodákhoz, a Jézus nevében, Ámen.”

Az evangéliumi pünkösdi-karizmatikus mozgalomban különös jelentőséget tulajdonítanak az efféle “felkenetésnek”, amikor karizmatikus tekintélynek tartott szolgáló valakit felken a szolgálatra. Ez Isten tekintélyével ruház fel embereket a többi hívő előtt, s természetfölötti képességeket tulajdonít nekik a gyülekezet előtt.

Marilyn Hickey olyan tekintélynek számít ezekben a karizmatikus körökben, hogy az általa való “felkenetés” Németh S. Szilárdot alkalmassá teszi az egyházi szolgálatra, s a hívőknek demonstrálja, hogy Németh S. Szilárd Isten által kiválasztott, kinevezett, és felhatalmazott embere, akinek prófétálás és Marilyn Hickey kézrátevése által legitim szolgálata, hatalma van a gyülekezetben. Mostantól “legitim” vezetője lehet a Hit Gyülekezetének.

Mindez természetesen akkor igaz, ha valóban a Szentlélek sugalmazására történt ez, nem a szolgálatért járó nem kevés pénz iránti hála vagy a barátság megnyilvánulása a Németh család felé. Különösen, ha nem maga Németh Sándor buzdította fel a Szentlélek helyett az amerikai prófétanőt, hogy a gyülekezet szemei előtt kijelölje és Isten nevében “felkenje” a fiát az utódlásra.

Ez utóbbi sem kizárt, mivel egyre kevesebben élnek azok közül az amerikai tévéevangélista veteránok közül, akik Németh Sándor életútját végigkísérték, elismert tekintélyek volnának a Hit Gyülekezetében, és aki Budapesten, a gyülekezet tagjai előtt “kenhetnék fel” a kijelölt utódot. Ahhoz, hogy Németh Sándor után bárki átvegye a gyülekezetet, valamely Istennek tulajdonított elhívásnak, felkenetésnek kell lennie, amit egy külső tekintély hitelesít.

Marilyn Hickey, ha esetleg bejelentette, hogy nem jön többet Budapestre, ez utolsó alkalom volt arra, hogy Németh kijelölje az utódját a fiában, s egy olyan nyilvános felkenetést adjon a számára, amely hivatkozási alap lehet (“Hickey felkente, Isten elhívta”) a gyülekezetben, hogy a Hit Gyülekezetét a vagyonnal, a milliárdokat érő ingatlanokkal együtt átvegye, és az a Németh-család kezében maradjon.

Németh S. Szilárd az ATV hírigazgatójaként felügyeli azt, hogy a televízió az apja akarata szerint működjön, és apja befolyásolási szándékát hajtsa végre a közvéleményben. Az apja közismerten Donald Trump és Orbán Viktor nagy rajongója, a liberális demokráciát ellenzi, és a fia feladata az, hogy ezt az értékrendet, érdeket észrevétlenül képviselje az ellenzéki címkével ellátott Orbán-párti ATV-ben.

Mivel Németh Sándornak csak egy fia van, ezért kénytelen ezt az egy gyerekét utódjának kinevezni a Hit Gyülekezete élére is, különben a Hit Gyülekezete ezer részre szakad és az ebek harmincadjára jut, a felépített birodalom összeomlik, a vagyontárgyak kicsúszhatnak a család kezéből. Ezért van jelentősége ennek a “felkenetésnek”...