2023. február 13., hétfő

RADVÁNYI MIKLÓS: HA KELL, ZÁRJÁK KI A MAGYAROKAT ÉS A TÖRÖKÖKET

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.02.13.


„Recep Erdoğan és Orbán Viktor totális zsarnoksága is hozzájárul az 1990 után a szovjet uralom alól felszabadult országok demokratikus elveinek gyorsuló gyengüléséhez. Már csak ennek fényében is elengedhetetlen, hogy a NATO és az Európai Unió ismét magához ragadja az irányítást, ha kell, akár a két ország kizárása árán is” – szögezi le legfrissebb írásában Radványi Miklós. A magyar származású konzervatív közíró szerint mindkét vezető számára a fő politikai prioritás az abszolút hatalom és a korrupció révén megszerezhető minél több pénz. A Kínától kapott – látszólag feltétel nélküli – pénzügyi segítségtől, valamint az Oroszországból származó illegális pénzek beáramlásától remélik politikailag rothadó rendszerük és gyorsan süllyedő gazdaságuk megmentését – az ezért fizetendő ár pedig nekik nem számít.


Keményen nekimegy a török elnöknek és a magyar kormányfőnek Radványi Miklós legfrissebb, a Neslook.com-on megjelent írásában. A konzervatív közíró komoly kritikákat fogalmaz meg a két – általa zsarnokként definiált – politikussal szemben, leszögezve, hogy azok a NATO és az Európai Unió védernyője alatt, illetve közömbössége mentén a valóságtól elrugaszkodva, egyfajta áldozati, üldözött szerepbe állítják be magukat, s meggyőződésükké vált, hogy náluk van a bölcsesség köve, már ami az egész világ jelenét és jövőjét (is) illeti. Soviniszta gyűlölettel állnak mindahhoz, amit az Egyesült Államok és annak szövetségesei, valamint a hasonló politikát követők képviselnek. Így Erdoğan és Orbán felértékeli a Nyugat két megalkuvást nem tűrő ellenfelét, Oroszországot és Kínát.

Mindketten a saját múltjuk foglyai. Erdoğan radikális iszlamizmusa, s Orbán lojalitása a kommunista neveltetéséhez az egyik oldalon, illetve a két szervezet demokratikus alapelveihez való illeszkedése a másik oldalon katartikus pszichológiai megosztottságot eredményezett országukban, valódi identitásuk és a tagságból fakadó jogok és kötelezettségek között. Ez pedig a kudarcok lavináját indította el belföldön és a nemzetközi színtéren egyaránt. Kisebbségi komplexusuk következtében a velük egyet nem értő országokat gonosznak és ellenségesnek tartják. A nárcizmusuk végül politika vakságot eredményezett, amiben másokra vetítik vélt áldozati szerepüket...

GYERMEKEI ÉTKEZÉSÉT, RUHÁZKODÁSÁT SEM TUDJA RENDESEN FIZETNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK HARMADA

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.02.13.


A tanárokkal együttműködve is küzdene a szakszervezet a kollégáik tisztes megélhetéséért.

Harmadával kevesebbet költenek élelmiszerre, hatból egy egészségügyi dolgozónak gondot okoz a hitelei törlesztése – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) belső felmérésének összefoglalójából. A lapunkhoz eljuttatott összefoglalóban arról is írnak, hogy az egészségügyi dolgozók közel 100 százaléka részt venne valamilyen tiltakozási formában az érdekei érvényesítése érdekében.

Azzal kapcsolatban, hogy a hasonló gondokkal küzdő pedagógusokkal erőiket egyesítve el tudnak-e képzelni valamilyen fajta együttműködést, akár közös megmozdulásokat, megkerestük dr. Soós Adriannát a FESZ vezetőjét, illetve a tanárok sztrájktárgyalási folyamatában több mint egy éve résztvevő Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének (PDSZ) ügyvivőjét, Nagy Erzsébetet is.

Az egészségügyi dolgozók háromnegyede csökkentette az élelmiszer kiadásait, harmaduknak problémát jelenthet a gyermekei ellátása, ötödük külföldre menne

A FESZ a sztrájktárgyalások megindítása előtt felmérést indított a dolgozók körében, amit január közepe és február eleje között 2114-en töltöttek ki. Ebben amellett, hogy felmérték, mennyiért értesültek a munkavégzést érintő változásokról, az infláció dolgozókra gyakorolt hatásaira voltak kíváncsiak.

Az összefoglalóból kiderül, a dolgozók negyede nem értesült a munkafeltételekkel kapcsolatos tavalyi változásokról. Vagyis több pótléktípus megszüntetéséről, a teljesítményhez kötött alapbérezés tervéről, az orvosok átvezényelhetőségéről vagy a praxiskezelő központok létrehozásáról. (Ezekről itt írtunk hosszabban.)

A válaszadók közel száz százaléka nem tartja elfogadhatónak azt, hogy az orvosok kivételével a szakdolgozók csak júliustól kapnak béremelést az egészségügyben, azt is csak csekély mértékben...

INKÁBB OROSZTALANÍTÁS, MINT NATO-TLANÍTÁS ZAJLIK A HONVÉDSÉGNÉL

SZABAD EURÓPA
Szerzők: KÓSA ANDRÁS, GYÉVAI ZOLTÁN
2023.02.13.


Jelenlegi és volt honvédelmi minisztériumi munkatársakkal folytattunk háttérbeszélgetéseket, hogy kiderítsük, miért kezdtek tömeges leépítésbe az idősebb főtisztek körében. A folyamat indokoltnak látszik, de ettől még nem biztos, hogy jobb hadsereget eredményez.

„Nem igaz, hogy NATO-tlanítás folyik, hiszen sok erősen oroszbarát tisztet is elbocsájtottak, miközben visszaigazoltuk a Mathias Corvinus Collegiumtól Porkoláb Imrét, aki minden idők egyik legjobban képzett magyar katonája, és nyolc éven át volt vezető NATO-beosztásban, ebből négyet a Pentagonban. Ha valakiben megbíznak az amerikaiak, hát benne igen” – mondta a Szabad Európának a Honvédelmi Minisztérium egyik volt, de a belső folyamatokra még rálátó vezetője.

Január 17-én jelent meg egy kormányrendelet arról, hogy a 45 évnél idősebb és 25 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkező katonákat elbocsájthatják a honvédségtől, ezzel párhuzamosan az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást, amely az illetmény hetven százaléka...

ITT OLVASHATÓ 

AZ OROSZ LAPOK ORBÁNT AJNÁROZZÁK, MERT NEM TAPSOLT ZELENSZKIJNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.13.


Samantha Power budapesti vizitjéről ír fanyalogva az amerikai trumpista lap, ami szerint Orbánnak azért köszönhet sokat Magyarország, mert nem engedi ide a muszlimokat. Obama volt tanácsadója pedig a független magyar sajtónak ígért támogatást. Az orosz sajtó körberajongja Orbánt, mert nem volt hajlandó Zelenszkijt megtapsolni, és mert szerinte a háborút az oroszok nyerik. Nemzetközi lapszemle.

Rod Dreher, az American Conservative alapítója újabb részletet hozott nyilvánosságra abból a háttérbeszélgetésből, amelyre pár hete Orbán őt is meghívta. Orbán szerint a nyugati kormányoknak arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy hogyan lehet együtt élni az asszimilálódni képtelen muzulmán kisebbséggel, és Dreher szerint a válasza az volt a kormányfőnek, hogy ő folyamatosan azon dolgozik, hogy Magyarországon ne kelljen ilyen kérdést se feltenni.

Ez minden bizonnyal megrémíti a liberálisokat, írja. Magyarország szerinte hálás lehet a miniszterelnöknek, aki mindent elkövet azért, hogy ne lépjenek magyar földre menekültek az iszlám világból. Nem arról van szó, hogy a muzulmánok rossz emberek lennének, a jó ég tudja persze, írja Dreher, de általában nagyon nehéz őket integrálni az idegen társadalomba. Példának Svédországot hozza fel, ahol a lakosság 20 százaléka bevándorló, akik zömében Ázsiából és Afrikából érkeztek.

20 éve szinte nem létezett fegyveres erőszak itt, most azonban mindennaposak. Mert ez az ország a liberalizmus bölcsője egyébként – érvel Dreher, aki a magyar adófizetők pénzén Budapesten Orbánt és illiberalizmusát hosszabb ideje tanulmányozza, és igyekszik ennek megfelelően befolyásolni és kinevelni az amerikai jobboldali testvéreket. A Svédországról készült dokumentum- vagy játékfilmekből tájékozódik a szerző, aki a problémát a drogosok felől közelíti meg, illetve fehér lányokról ír, akik erőszak áldozatai lesznek. Ő ilyennek látja a Svédországban élő muzulmánokat.

És természetesen sok mással egyetemben az American Conservative is ír Samantha Power, most lezajlott, kétnapos budapesti vizitjéről, aki Obama csapatát erősítette, volt ENSZ nagykövet is, és most a Biden-kormány idején a külföldiek számára segélyeket osztó USAID szervezet igazgatója. A szerző nélküli cikk ezzel a felütéssel kezdi: az soha nem jó jel, ha Samatha Power feltűnik egy városban és segítséget ígér.

Merthogy a világ 41.legbefolyásosabb személye a civil szervezeteknek és a független médiának ígért segítséget. Az írás leszögezi, nincs szükség Power segítségére egy olyan országban, amely tagja az EU-nak és a NATO-nak, ahol földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz, sokadjára, és amely nem támogatja a háború meghosszabbítására játszó amerikai kormányzati stratégiát, és amely nem fogadja el a globalizmust, nem támogatja az egyneműek házasságát és nem fogja megengedni, hogy kisgyerekeknek LMBTQ propagandát hirdessenek – összegzi az Orbán-kormányról kialakult amerikai konzervatív nézetet a névtelen szerző.

A szerző arról is ír, hogy az egyik barátja 2022-ben az ellenzékre szavazott, de aztán azt mondta neki, megbánta, mert Orbán nagyon jól kezeli az oroszok háborúját. Samantha Powerről pedig azt állítja, ha kiejti a száján a demokratikus szót, akkor az egyértelműen az anti-Orbán szinonímája. Végig vezeti a cikkben, miért is van nálunk médiapluralizmus és sajtószabadság, (de azt például nem említi meg, hogy a Klubrádiótól törvénytelen indokokkal elvették a frekvenciát).

Az orosz sajtó az Orbán-Zelenszkij brüsszeli „találkozójától hangos: a TASZSZ orosz hírügynökség azt emeli ki, hogy Magyarország mindaddig nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, amíg az ottani kisebbség anyanyelvi-oktatási helyzetét nem rendezi. Orbán Balázs szavait idézik, hogy az Orbán-kormány a békekötésben partnere lesz Kijevnek, feltéve, ha teljesítik a kárpátaljaiakra vonatkozó kérést az ukránok.

Az orosz Radio1 hangsúlyozta, hogy Orbán nem volt hajlandó tapsolni Zelenszkij ukrán elnöknek, és hogy Magyarország hajlandó támogatni Ukrajna uniós tagságát, de csak azok után, ha a magyar kisebbségeket nem "üldözik" tovább.

Az orosz Moszkva24 portálon pedig azt az orbáni álláspontot ismertetik, ami szerint a magyar miniszterelnök nem hisz abban, hogy Ukrajna ki tudná vívni szuverenitását, és a háború az oroszok győzelmével fejeződik be.

Egy Novák Katalinnal készített interjút is bőségesen tálal az orosz sajtó: azt a mondatot emelték ki, hogy a magyar államfő a mai napig a világ egyik legmeghatározóbb gazdaságának tartja az oroszt. A Nezavíszimaja Gazéta Nováktól azt idézi, hogy Magyarország el kezdett gondolkodni azon, milyen kapcsolatot építsen ki Ukrajnával és Oroszországgal, és hogy nem támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának, ehelyett tűzszünetet és békét kellene kötni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„EZÉRT HA VALAKI FELEMELI A HANGJÁT, RÖGTÖN KILÖVIK” – AZ OSZTRÁK DECATHLON MAGYAR VEZETŐJE A SZOLIDARITÁS HIÁNYÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.02.13.


Éppen öt éve, hogy a francia sportszermulti egy magyar menedzsert bízott meg azzal, hogy alapítsa meg és vezesse a cég osztrák üzleteit. Pósfai Gábor addig a magyar Decathlont vezette – páratlan sikerrel. Akkorával, hogy még azt is elnézték neki, amikor nyilvánosan bírálta a magyar kormány hatalomgyakorlásának módját és magát Orbán Viktort. A Válasz Online érdeklődésére most arról mesél, miért veszett fejsze nyele a megszólalás itthon, s miért lenne rá szükség mégis a gyakran lapító magyar elit részéről. Meg arról, mi a különbség az osztrák politikai korrupció és a magyar, az ottani és az itteni társadalmi feszültségek között. Annyit már most elárulhatunk: hatalmas a különbség. Érdemes tehát vennie a sátorfáját annak, akinek elege van a hazai állapotokból? Interjú
.

– Hat éve már, hogy önnel volt tele a sajtó, amiért a Decathlon magyarországi vezetőjeként is merészelte nyilvánosan bírálni Orbán Viktort.

– Valóban.

– Egy évvel később aztán Bécsbe költözött.

– Ez is igaz.

– A megszólalásakor már tudta, hogy várja a bécsi állás? Azért volt olyan bátor?

– Nem tudtam még, dehogy. Ahogy arról sincs szó, hogy a posztom után elüldöztek és kénytelen voltam elhagyni az országot – sokan ilyet is láttak a háttérben. Rosszul. Amikor kiírtam a Facebookra a véleményem, abban nagyon sok új nem volt: addig is írtam hasonlókat, igaz, azokat csupán az ismerőseim láthatták.

– Ezt a posztot meg véletlenül nyilvánosra állította?

– Nem véletlenül. Úgy voltam vele, hogy szeretnék most már erről a hatalomgyakorlási módról egy kicsit szélesebb diskurzust. Amekkora lett belőle, akkorára mondjuk nem számítottam. Azok a megszólalások, hogy

a kormányfőnek keresztényként is viszket a tenyere a tüntetések láttán – ezt a hozzáállást keresztényként is ki szerettem volna kérni magamnak. Azt is, hogy tudatosan, tervezetten uszítanak magyarokat magyarok ellen.

Alapvetően azonban nem csupán a kormányoldalra vonatkozott az a bejegyzésem, hanem a hazai közbeszéd állapotára általában.

– Aztán látta, hogy semmi hatása nem lett, úgyhogy el is ment Bécsbe?

– Nem egészen. Akkor már hat éve vezettem a hazai Decathlont, szó volt már arról, hogy mi lehet számomra a következő lépcsőfok. A poszt nyomán kialakult helyzet mindenesetre nem segítette, hogy azt itthon képzeljem el.

– Kicsit bővebben, ha kérhetjük!

– Nem akarok mártírszerepben tetszelegni, nem üldöztek el, a cégem is megvédett…

– Nem is lett problémája ebből a cégnek?

– Megszaporodtak az ellenőrzések, az tény. Persze nem tudhatjuk, volt-e összefüggés a két dolog között… Mindenesetre mind egyéni, mind társadalmi szinten beigazolódtak a sejtéseim arról, hogyan működik ez a rendszer. Holott nem fogadtam el akkoriban semmilyen interjúfelkérést. Pedig mindenhonnan kerestek. Nem is csak a sajtó: az ellenzéki pártok is egytől egyig...

ITT OLVASHATÓ

A FORINT INFLÁCIÓJA ÉS A KORMÁNY FŐBB FELADATAI A VISSZASZORÍTÁSÁÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2023.02.13.


Bár az elmúlt év átlagában inflációnkat a balti államok leszorították unión belüli korábbi dobogós helyéről, januárban sikerült újból az élre törnünk. Az előzetes adatok szerint ugyanis a lett, az észt és litván infláció folytatta múlt év végén megkezdett lefelé menetelét, nálunk azonban a felfelé menet folytatódott. Milyen jellegű a forint inflációja, és mit tehet az Orbán-kormány annak csökkentéséért? – Az írásban ezekre a kérdésekre próbálok választ keresni.


A kérdésre Orbán Viktor többször is azt a választ adta, hogy igen, a szankciók eltörlése után azonnal felére esne az áremelkedés. Amellett, hogy ilyen összefüggést csak politikus tud kitalálni, a kormányfő állításában egyfelől elismerte személyes felelősségét az infláció felfutásáért, hisz' valamennyi szankciót aláírta (ha az infláció ellen akar fellépni, akkor nem ír alá semmit), másfelől tudatosította, hogy az inflációnak csak a fele származik a szankciókból.

Csökkenti-e az inflációt a szankciók eltörlése?

Vegyük egy pillanatra komolyan azt, amit Orbánék állítanak – amivel saját felelősségüket kívánják a társadalom megvezetésével elfedni –, hogy Magyarországon a szankciók okozzák az inflációt. Ebben az esetben számos kérdésre nem tudunk választ adni.

1. Mivel a szankciók az Európai Unió egészében hatnak és egyre kiterjedtebbek lettek, az orbáni logika szerint az egyes országokban a drágulásnak nagyjából vagy megközelítően hasonló mértékűnek kellene lenni. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Magyarországon (ahol több, áralakulást befolyásoló szankció alól felmentést kaptunk) 2022 átlagában az unióénál (9,2 százalék) kétharmaddal nagyobb infláció (15,3 százalék) zajlott le. Ugyanekkor Spanyolországban 5,5, Franciaországban 6,7 és még a magas inflációjú Görögországban is csak 7,6 százalékos volt az árszint növekedése.

2. A szankciók az év folyamán felszaporodtak, amiből az orbáni logika szerint emelkedő inflációs rátáknak kellett volna kikerekedniük. Ezzel szemben az unió egészében tavaly október után mérséklődött az ütem. Decemberben már 22 országban volt kimutatható a novemberinél alacsonyabb index, háromban pedig a változatlan. Mi viszont annak a két országnak az egyike voltunk, ahol az év végén az infláció tovább erősödött.

Sőt, az előzetes adatok szerint ez év januárjában az eurózónában folytatódott a mérséklődés, a decemberi 9,2 százalékról 8,5 százalékra csökkent az áremelkedés dinamikája, nálunk viszont tovább nőtt.

3. Ha az orbáni szankciós infláció propagandája sikeres lett volna (mindenki beveszi), akkor a kormányzati közvélemény-kutatásban nemcsak 1,3 millió honfitársunk mondott volna nemet a szankciókra, hanem jóval többen, hiszen a lakosság zömének már nagyon elege van a szinte naponta emelkedő árakból.

4. Orbán Viktor Zelenszkijjel folytatott tárgyalása után a háború elhúzódásáról adott hírt. Valószínűleg igaza lesz. Ebben az esetben a szankciók maradnak és lehet, hogy még bővülnek is. Ha így lesz, mire alapozzák az előrejelzők (mind!), hogy a szankciós infláció az év második felében jelentősen enyhül, decemberre pedig akár egy számjegyű is lehet? Talán mégsem a béke fogja letörni a hazai magas inflációt? Vagy a háború folytatódását látván, Orbánnak nem kellene-e visszavonnia azt az Matolcsynak és Vargának címzett ukázt, hogy a drágulást decemberre tíz százalék alá kell levinni?

Nem ragozom tovább. Remélem, ennyiből is belátható (aki nem akarja, úgysem fogja), hogy a szankciós magyar infláció politikai termék, amivel közgazdaságilag nem lehet semmit sem kezdeni, de még a politikán belül is feloldhatatlan ellentmondásokra vezet...

MARTIN JÓZSEF PÉTER: A MAGYAR ÁLLAMOT FOGLYUL EJTETTÉK

NÉPSZAVA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2023.02.13.


Magyarország a korrupció mértékével az Európai Unió sereghajtója lett. Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója ennek fő okát abban látja, hogy a magyar államot foglyul ejtették. Ennek iskolapéldája a Völner-Schadl ügy.


Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállama, a legfrissebb Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perception Index – CPI) szerint. Hogyan lehetséges ez?

A Transparency International (TI) 28 éve készíti el ezt a felmérést. Ebben az időszakban arra soha nem volt példa, hogy Magyarország egyedül lett volna az Európai Unió sereghajtója. A felmérés, amelyet mi is készen kapunk a TI berlini központjától, elsősorban érzékeléseket tartalmaz, üzletemberek és szakértők véleményét összegzi. A mutató, minden korlátjával együtt, alkalmas arra, miként azt az Európai Bizottság is megerősítette egy 2018-as jelentésében, hogy rangsorolja az országok korrupciós fertőzöttségét. Az, hogy utolsók vagyunk a CPI-listán, egy évtizedes folyamat következménye, aminek során a jogállamot szinte teljesen felszámolták, a korrupció rendszer részévé vált...

EZÉRT BUKHATTA SZOMBATHELY AZ EKF-CÍMET; NAGYOBB LEHET AZ AKKUGYÁR VÍZIGÉNYE, MINT MONDJÁK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: KATUS ESZTER
2023.02.12.


Debreciner.hu: Egy megállapodás alapján sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél


Az együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Papp László polgármester írták alá még októberben. Ebben az szerepel, hogy a déli gazdasági övezet vízkapacitását óránként 1770 köbméterre bővítik. Ez napi 42 480 köbmétert jelent, ami jócskán meghaladja a városházi kommunikációban sulykolt napi legfeljebb 24 ezer köbmétert – írja Debreciner.

Nyugat.hu: Veszprém egy évig Európa kulturális fővárosa lesz – De miért bukta be Szombathely a pályázatot?

A lap szerint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésénél Szombathely egyrészt azért került hátrányba, mert hasonlóan régióban gondolkodott, mint a veszprémi pályázat. És bár ehhez bevették Burgenland egy részét, Veszprémnek a Bakony mellett még ott volt a Balaton, ami hatalmas előnynek számított. Ráadásul a Vas megyei kisebb városok mérsékelt lelkesedést mutattak a projekt iránt.

Kapost.hu: Egy illegális szemétlerakó lebukott Taszáron, de Kaposváron több helyen is tárolnak Olaszországból származó hulladékot

Illegális szemétlerakót találtak Taszáron, de a Kapos-t szerint a taszárinál jóval nagyobb mennyiségű – információik szerint szintén Olaszországból származó – szemetet tárolnak két kaposvári telephelyen is. Az érintett cégek neveit egyelőre nem közölték, de azt igen, hogy a két cég közül az egyik ellen tavaly júliusban „engedély nélkül végzett” hulladékgazdálkodási tevékenység miatt eljárást indított a Somogy Vármegyei Kormányhivatal.

Szegeder.hu: A 70 milliárdos költségvetés majd’ háromnegyede működésre megy idén

Szegedi cégek, vállalkozások és intézmények vezetői előtt mutatta be Botka László polgármester Szeged 2023. évi költségvetését a Városháza dísztermében. Kiemelten foglalkoztak a múlt évben befejezett fejlesztésekkel és beruházásokkal, valamint a kormányzati támogatások hiányával. Szeged az új évben 70 és fél milliárd forintból gazdálkodik, aminek alig több mint a negyede megy majd fejlesztésekre – számolt be a Szegeder.

7300.hu: Viharkárok: Baranyából érkezett az egyik legtöbb bejelentés a biztosítókhoz

Másfél milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összegre számítanak a biztosítók a hétvégi viharok miatt, ami Baranyában okozta az egyik legtöbb kárt – írja a 7300.hu. Az erős szél Komlón is több helyen fákat csavart ki, autókat rongált meg, a leszakadó vezetékek miatt pedig a város több pontján ideiglenesen szünetelt az áramszolgáltatás.

MAGYARORSZÁG NÉLKÜL IS VAN EURÓPAI JÖVŐ, EURÓPAI JÖVŐ CSAK ORBÁN MAGYARORSZÁGA NÉLKÜL VAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.12.


A köztársasági elnök posztját érdemtelenül és méltatlanul bitorló Novák Katalin interjút adott a Portfóliónak, amelynek részleteire nem térünk ki, mert egy súlytalan személyiségről van szó, akinek nincs és nem is lehet önálló véleménye, akarata, aki a szuverenitásáról már régen lemondott egy fabatkát nem érő karrier miatt, aki Orbán bábja, marionett-figurája (számára legkedvezőbb felállás az, ha Orbán épp a “jó rendőr, rossz rendőr” szerepjátékhoz használja, mert akkor olyan illúziót kelthet, mintha önálló személyiség lenne), ezért az általa elmondottaknak semmi jelentősége nincs.

Az interjú szövegéből egyetlen hamis mondatot emelünk ki, amely rávilágít Magyarország és Európa viszonyára, s annak egy torz összefüggését adja. Novák azt mondta, hogy “Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő”. Ebből annyi igaz, hogy Európa nélkül nincs magyar jövő, Novák pedig elfelejtette ehhez hozzátenni, hogy Orbán és bűnszervezete épp most vezeti ki Magyarországot Európából, méghozzá az ő kétszínű, képmutató és aljas közreműködésével, s ezzel felszámolja a magyar jövőt.

Az viszont nem igaz, hogy “Magyarország nélkül nincs európai jövő”, mert Európa nagyon jól megvolt Magyarország nélkül negyven éven át, amikor orosz (“szovjet”) érdekzónába tartozott, s meg lesz Európa Magyarország nélkül akkor is, ha Orbán visszavezeti teljesen az orosz gyarmatbirodalomba. Ellenkezőleg, Európa csak nyer azzal, ha az orosz érdekeket védelmező, Európa-ellenes és a demokráciát tagadó orbáni Magyarország eltakarodik Európából (értsd: az Európai Unióból), összenő, amivel összetartozik, az illiberális népirtó fasiszta Oroszországgal és a kommunista Kínával.

Novák szerint az Európai Unió az elmúlt tíz évben gyengült, amihez szintén nem tette hozzá, hogy ez kizárólag Orbán aknamunkájának és romboló tevékenységének az eredménye, amihez Angela Merkel elvtelen, pusztító és átkozott kamarillapolitikája biztosított hátteret. Európa azért gyengült, mert megtűrte az Európai Unió első fasiszta államát, amely tagadása mindannak, ami Európa. Európát az orbáni Magyarország rákos sejtje tette beteggé, és gyógyulásának egyetlen útja, ha ezt a rákos daganatot kivágják Európa testéből, míg áttétek nem keletkeznek és nem öli meg a testet.

Ezért Európának nemhogy nincs szüksége Magyarországa, hanem Európa jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy megszabaduljon az Orbán-féle Magyarországtól. A ház, amely meghasonlik magával, elpusztul. A jogállami, demokratikus Európa halálát okozza, ha az illiberális fasizmus legitim alternatíva lehet az Európai Unióban. Novák azt mondta, hogy “Magyarország Európa szíve közepe”. A valóság ezzel szemben az, hogy az orbáni Magyarország a gyilkos tőr Európa szívének közepében. Ha Orbánt megkérdeznék, és őszinte lenne, akkor azt mondaná, hogy az is akar lenni.

Novák téved vagy hazudik (megfelelő rész aláhúzandó, a mi véleményünk szerint mindkettő), amikor azt mondja, hogy “bárhol húzzuk meg Európa kulturális határát, az biztos, hogy Magyarország azon belül van”. Ez csak múlt időben igaz. A Nemzeti Együttműködés Rendszere Európa kulturális határán kívül van. Ezt a maga diplomatikus módján már sokféleképp világossá tette az Európai Unió, de az európai közvélemény számára ez nem vitás. Orbán nem európai politikus, nem európai ember, az ő kipcsak Magyarországa Európa kulturális határain kívül van, Novákkal együtt.

Novák főállású hazudozóként maga is tevékeny részese annak, hogy Magyarország már csak formálisan tagja az Európai Uniónak, de államként már nem Európa része. Az is mindent elmond róla, amilyen hazug megoldást kínál: „az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez. Ez bizony kompromisszumokat igényel”. Itt egyedül Orbán az, aki nem tiszteli az Európai Unió közösségét, alapértékeit, alapszerződését, neki kellene visszatérnie a tisztelethez, amihez fel kellene adni a zsarnoki rendszerét, ezért ez soha nem fog megtörténni...

FŐNÖKE A FŐNÖKEINEK? A KURATÓRIUM ELNÖKE BEOSZTOTTKÉNT IS DOLGOZIK A PÉCSI EGYETEMEN

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2023.02.13.


Ugyan a miniszterek visszalépnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból, és a kormány ugyanezt várná az államtitkároktól és más, kormányzati, törvényhozási szereplőktől is, azért számos igen furcsa jelenség továbbra is megmarad. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöke például az intézmény legfőbb vezetője, de beosztott munkatársként is dolgozhat az egyetem egyik klinikáján és a humán reprodukciós intézetben, és mindegyik helyen fizetést is felvesz. Az egyetem szerint ez teljesen törvényes, a jogszabály pedig tényleg nem tiltja az ilyen álláshalmozást. A furcsa ellentmondások azonban az EU figyelmét is felkeltették, csak a magyar Országgyűlés nem akadályozta meg ezt az összeférhetetlenséget.


Csütörtökön kiderült, hogy az Európai Unió nyomására visszalépnek, avagy önszántukból lemondanak a miniszterek a hazai alapítványi egyetemek kuratóriumaiból. Az ilyen egyetemek működésében azonban így is marad elég sok furcsaság. Olyanok, amiket más szervezeteknél igencsak kétkedve figyelnénk.

Képzeljék el például a következőt: mi lenne, ha egy vállalat igazgatótanácsának elnöke, tehát a legfőbb vezető, a vállalat két részlegében is beosztott munkavállalóként dolgozna? Az egy dolog, hogy az igazgatói fizetése mellett mind a két másik helyen is kapna bért. Az viszont már sokkal érdekesebb kérdés, vajon a két plusz munkahelyén az ottani közvetlen főnöke mennyire tud kontrollt gyakorolni felette, mennyire kérheti számon például, ha elégedetlen a munkájával. Ebben az esetben ugyanis ez az igazgató végső soron a saját főnöke főnöke, de a hierarchiában legalábbis mindenképpen bőven felette áll.

Ugyan mindaz, ami itt most olvasható lesz, a hazai jogszabályok alapján teljesen legális, annak eldöntését mégis az olvasóra bízzuk, hogy mindezt rendjén valónak találja-e.

Az egyetemek alapítványi átalakítása, azaz az úgynevezett modellváltás igencsak furcsa személyi összefonódásokat eredményezett például a Pécsi Tudományegyetemen.

- Felsőoktatási államtitkárként annak idején Bódis József vezényelte le az egyetemek alapítványi átalakulását.

- Bódis József még államtitkár volt, amikor a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnökévé nevezte ki Palkovics László miniszter.

- Bódis ma már ugyan nem államtitkár, de amellett, hogy kuratóriumi elnökként az egyetemet fenntartó közérdekű alapítvány legfőbb vezetője, egyben a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa, valamint az egyetemen működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársa is.

- A professzor mindhárom helyen fizetést kap.

Vajon ilyen viszonyok között hogyan válnak el egymástól a felelősségi körök, a döntéshozói és végrehajtói szerepek, nem ütköznek-e egymással érdekek és vezetői hatáskörök?
...

RUSZIN-SZENDI ROMULUSZ UTAZOTT A BALESETET SZENVEDETT REPÜLŐGÉPEN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.13.


Az Ohiói Nemzeti Gárda vezetőivel találkozott


A másik úti cél, New York, az ENSZ központja volt.

Huppa-kiegészítés

Az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokhelyettese 2022 szeptemberében járt hivatalos látogatáson Budapesten.

Az Ohiói Nemzeti Gárdával való (29 éve tartó) együttműködés többek között a közös gyakorlatokon történő részvételt, a kibervédelmi együttműködést, az erők védelmét, a katasztrófaelhárítást és a civil-katonai együttműködést,vagyis a CIMIC-et őleli fel. A fejlesztések előrehaladtával pedig megnyílik a lehetőség az együttműködés fejlesztésére a légvédelmi és légi utántöltési területeken, valamint a NASAMS légvédelmi rakétarendszer üzemeltetési tapasztalatai terén is. Honvédelem.hu

Inkább orosztalanítás, mint NATO-tlanítás zajlik a honvédségnél

Bizonyos források úgy vélekedtek, hogy a „NATO-tlanítás” már csak azért sem áll meg, mert az elbocsátottak helyére lépők értelemszerűen már NATO-keretek között végezték tanulmányaikat, sőt sokan már csak így. Másrészt – erre is többen felhívták a figyelmet – az elbocsátottak között jelentős számban vannak oroszbarát nézeteket valló tisztek.

Budán három embert vertek meg szélsőségesek szombaton

Vélhetően a Betyársereg tagjai voltak, akik ezt megelőzően támadtak a csoportra, akiket antifasiszta tüntetőknek néztek.

Paár Attila valószínűleg élete üzletét hozta össze Győrben

Miután papíron 8,2 milliárdos ajánlattal nyert a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. árverésén, ténylegesen csak 820 millió forint körüli összeget fizetett meg az egykori Quaestor-vagyon darabjaiért.

A kuratórium elnöke beosztottként is dolgozik a pécsi egyetemen

Ugyan a miniszterek visszalépnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból, és a kormány ugyanezt várná az államtitkároktól és más, kormányzati, törvényhozási szereplőktől is, azért számos igen furcsa jelenség továbbra is megmarad.

Völner Pál végrehajtói árverésen szerzett meg egy nyergesújfalui ingatlant

Az exállamtitkár az árverés után néhány hónappal továbbadta az ingatlant a fia által vezetett cégnek, így a házat a vagyonnyilatkozatában sem kellett feltüntetnie.

Milliókat kaptak az Európai Parlamenttől Fidesz-közeli szervezetek

“Sem a Fideszhez, sem a DK-hoz kötődő szervezetek megbízásaival kapcsolatban sincs olyan értesülésünk, ami alapján bármiféle törvénytelenség gyanúja merülhetne fel a szerződések dolgában. Így olyan körülményt nem ismerünk, ami miatt az ellenzéki kapcsolódású szervezeteknek magyarázkodnia kéne. Annál inkább a fideszes bekötöttségű brigádnak, hiszen a kormánypárt évek óta azt harsogja, hogy Brüsszelt meg kell állítani.”

A milliárdokért felújított orosz metrókocsik közül jelenleg minden negyedik üzemképtelen

A BKV helyzetét bonyolítja, hogy az uniós szankciók miatt elvileg nem vehetnének alkatrészt az oroszoktól.

Berlusconi ismét Volodimir Zelenszkijt tette felelőssé az Oroszországgal vívott háborúért

Giorgia Meloni Olaszország miniszterelnöke válaszul hangsúlyozta, hogy kormánya „szilárdan támogatja” Kijevet.

A török politikai életet is felforgathatja a földrengés

“Erdoganék bizonyosan jól emlékeznek az említett 1999-es izmiti földrengésre. Annak idején éppen az segítette Erdogan Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) felemelkedését, hogy az akkori kormánykoalíció rendkívül esetlenül viselkedett a tragédia után.”

LÁNYOK, ASSZONYOK

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.02.10.


Furcsa egy munka ez. Az örömben is mindig ott van a keserűség. A mosoly mögött is ott van a kérdés: miért van erre szükség, miért kell ennek így történnie?

Szóval lehetne mosolyogni, jót teszel, visszacsatolást kapsz, öröm adni, megoldani…. mégis fáj. Mert érzi az ember, hogy méltatlan a helyzet, nem így a normális. Nem így kellene.

Hozzám bújik a kicsi az iskolában, belefúrja a fejét a pulcsimba, olyan közel, ahogy csak bírja, hallom, amint hosszasan szívja be a levegőt, látom, ahogy lehunyja a szemét, közben szorítja a derekam, majd mosolyogva felnéz: neked mindig olyan jó szagod van….

Gondolhatnám, hogy édes kis hízelgő cica, vagy, hogy igen, az öblítő illata sokáig érződik, de közben tudom, hogy ahonnan ő jön, a lakhatási szegénységből, az állandó cigifüstből, a füstölő kályhától, az aprócska szobába zsúfolódó sok családtagtól, a nehezen száradó ruhák savanyú szagából, ott nem érez ilyet. Rámosolygok, megsimogatom az arcát, és megpróbálom elnyomni a rossz érzéseimet. Mert neki is járna, járhatna ez az illat…. De nem ebben lesz része.

Eszembe jut, mennyit küzdöttünk azokért a gyerekekért, akik ápolatlanság miatt rekesztődtek ki a gyerekközösségből. Akik mellé nem akart ülni senki, akiket a többi az orrát befogva csúfolt. Milyen nehéz volt megtalálni ebben a megfelelő hangot a szülővel is, milyen óvatosan közelítettünk, hogy ne eltávolodást, hanem együttműködést érjünk el. És milyen öröm, hogy ma már azok között, akikkel kapcsolatban vagyunk, már nem érezni ezt a szagot. Azt, amit nem tudok elfeledni. Azt a savanyú-füstös-izzadt szagot, ami olyan sajátos jellemzője télen a nyomornak.

Nézem a lányokat, akiknek női higiénai csomagot oszt a kolléganőm. Negyedikesek. Kérdezi, ki menstruál már. A hat jelenlevő lányból kettő jelentkezik. A kolléganőm megmutatja a barna papírtáska tartalmát, a betéttartót, a betéket és a törlőkendőt. Láthatóan nagy izgalommal nézik, és kérdezik, az is megkaphatja-e, akinek még nem jött meg. Az igenlő válaszra boldogan szuszakolják be a táskájukba. Mosolyognak. Hirtelen megnőttek, mind, ahogy néznek, már mások: titkos közösség lettünk, a nők közössége, akik értik és segítik egymást. Elmondjuk, hogy lehet majd később is kérni tőlünk betétet, ha szükséges. Mindig szólhatnak nekünk. Nézem a kis arcokat, mosolyognak, és kicsit irigykedve nézik azt, aki már használhatja is. És tudom, ez a bizalom, ami most köztünk ebben a témában elindult, ez alapja lesz majd a további segítségnek, mert nekünk merik majd jelezni, ha otthon nem lesz betét, és e miatt nem maradnak ki az iskolából azokon a napokon.

Közben eszembe jut az SNI lány, akinek megjött, az iskolában, de otthon senki sem mondta el neki, mi ez, koszos-rózsaszín melegítőalsóján jókora folttal járkált az iskolában, kitéve a többiek gúnyolódásának. Aztán eszembe jut az anyuka, aki megmutatta nekem, hogy hajtogat használt lepedőből több rétegű betétet, ahogy az anyjától tanulta, a lányának is továbbadva a tudást, ami ma is szükséges, mert nem mindig futja betétre.

Mennyi ilyen kettős érzésekkel teli emlék van már az Igazgyöngyben! Mikor megoldást adunk a gyerekeknél valamire, amire más nem tud, vagy nem akar. Olyan helyzetekben, amit lehet, más észre sem vesz. Mert nem az ő dolga. És ezzel el is van intézve. De vajon, ha az, akinek dolga lenne, és nem tud megoldást, akkor hagyni kell?

Emlékszem pl. a lányra, akinek a ballagása előtt, hogy a ballagóblúz rajta is jól álljon, melltartót vettünk. A mellben koránál jóval fejlettebb lánynak sosem volt melltartója. Az anyja sem viselt, a lánytestvére sem, efféle “luxus” dologra náluk nem szántak. A kollégáim elmentek vele egy kínai boltba, és vettek neki kettőt. Egy fehéret, a ballagóblúz alá, és egy feketét, napi viseletre. Megmutatták, hogy kell felvenni, bekapcsolni hátul. A lány iszonyúan boldog volt. “Milyen jó érzés!”-mondta áhitattal, amit könnyen el lehetett hinni, hiszen tényleg hatalmas mellei voltak.

A női szerepek nagyon nehezen változnak. A nyomorúságban az emberi méltóság, benne a női méltóság is, mindig sérül. Hozzá lehet persze szokni, a nők többsége hozzá is szokik, hiszen a lányok kiskoruktól kezdve látják, megtapasztalják a mintát. És követik, belenőnek, ugyanabba, mint az anyjuk.

Azok a beszélgetések, melyeket bizalmas légkörben szervezünk hétről hétre az asszonyokkal, megmutatják nekünk ezt. A példák, családi történetek, az elhallgatott, de mindenki számára tudott információk azonban jelzik, nekik sem jó így. Jelzik számunkra is, hogy ebbe kell belekapaszkodni. Az általuk is megfogalmazott elgondolásokba, vagy épp az elhatárolódásokba. Ahogy megfogalmazzák mit akarnak, és azt is, hogy mit nem.

De sokan nagyon magukra vannak hagyva. Egyedül pedig csak viszi őket a sorsuk, tovább, a kiszolgáltatottságban, megalázottságban, és ebben többnyire erőtlenül hagyják, hogy megtörténjen velük bármi.

Ezért fontos közösséggé kovácsolni őket. Hogy felismerjék, ugyanazok a mintázatok jellemzik az életüket. És azt is, hogy ezt meg lehet változtatni. Együtt, erősebben, és kaphatnak hozzá segítséget is. Tőlünk.

De azt is értem, hogy ez a világ óvatossá teszi őket. Amiben a biztos rossz még mindig vonzóbb, mint a bizonytalanságokkal teli jövő. Mert ezt már ismerik, de azt még nem. És nagyon nehéz azt elhinniük, hogy képesek más világot teremteni maguknak. A közeg ebben általában nem támogató.

A szegénység egyik jellemzője az állandó bizonytalanság. Ebben pedig nem jó élni. Ahhoz azonban, hogy biztos pontnak érezzék magukat, meg kell szüntetni a kiszolgáltatottságot. Olyan közeg kell, amiben a női méltóság is értelmezhető. Ezt pedig a gyereklányoknál kell kezdeni, és mentorálni őket, tovább, küzdve a szocializációs mintákkal. Hogy olyan anyák lehessenek majd, akik már tudják, nem passzív résztvevői, hanem aktív alakítói is lehetnek az életüknek. És a családjuknak is. Mert a mintát ők adják majd. És ennek kell másnak lenni.

REZSISZISZI PIROSPONTJA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.13.


Németh Szilárdról is rég hallottunk – hála a jó istennek – ezekben a vészterhes időkben. De tudjuk, eljön az a pont, amikor meg kell szólalni, mert a közlés kényszerei máskülönben hanyattlökik az embert. Vasárnap érkezett el az idő hősünk számára, és mindjárt két kis szösszenettel örvendeztette meg azokat, akik kezdték úgy érezni, hogy élni nélküle már képtelenek. Ilyképp fel is lélegezhettek, hogy semmi nem változik, mert mindig minden ugyanaz. Az első közlésről igazán nem ejtenénk szót, mert volt gyerekszobánk, csak annyit, hogy tegnap elkezdődött a házasság hete (vagy mi, remélem ez a neve), ezért megcsodálhattuk a rezsibiztos (most épp újra) esküvői fotóját.

Minden értékelés helyett csak annyit, ez sem volt egészen véletlen, hiszen midőn láthattuk a slank és hajkoronás Némethet mint friss házast, nem sokkal előtte a kijelölt köztársasági elnök, a Novák nevű is közzétette ugyanez alkalomból a saját menyasszonyi képét. Emlékezhetünk, nem is olyan rég, amikor a kedves vezető felszenteltette a karmelitás irodáját, s ezt azonmód világgá is kürtölte, Németh volt az, aki rá fél órára előállt egy hasonló sztorival. Hogy honnan ugrasztotta a papokat a vezérnek nyalakodós képhez, az örök titok, de a fölvétel időben elkészült, és a rezsiharcos úgy érezhette, semmiről sem maradt le, időben nyalta a fenséges segget, miközben bohócot csinált magából. Csak ezt ő nem tudja.

Ehhez képest Novák után előszedni a saját esküvői képeit nem egy nagy kunszt, csak bele kell nyúlni a poros fiókba. Mindez így egyébként jól is van, mert mit is várhatnánk mást ettől az embertől, akinek ez a horizontja. A vasárnap azonban még nem teljesedett be egészen, mert hősünk úgy gondolta, ha már lúd, legyen kövér (amíg meg nem süti), s ha már úgyis gépnél van, megosztja velünk végtelen bölcsességét, meghallgathatjuk tanácsait, esetleg megveregeti a vállunkat, simít egyet a buksi fejünkön, mint alattvalóknak. És így is lett. Megdicsért minket ugyanis, piros pontot kaptunk az ellenőrzőnkbe a tantóbácsitól, mert ügyesek voltunk, és spóroltunk a gázzal-villannyal nemzetünk javára.

Sok százalékokat takarítottunk meg, ilyképp a vállveregetés jogos, csak a megközelítésünk teljesen más. Mert és ugyanis, minden bizonnyal nem azért vállaltuk a sötét szobában való fagyoskodást, hogy a haza fényre derüljön, hanem teljesen önző és önös módon spórolásunk kizárólagos oka meg indoka egyvalami volt, de az rohadtul, hogyha nem fagynánk meg, nem bírnánk kifizetni a számlát. Mindebből látszik, hogy megpróbáltatásaink közepette nem zengtük hálatelt szívvel kínjaink okozójának nevét, akit Orbán Viktorban vélünk fölfedezni és nem a szankciókban, hanem épp az ő édes anyukáját emlegettük. Ebből fakad az, hogy Németh biztos elvtárs most azért szeret minket, mert a gazdáját utáljuk...

NYOLC LÁTVÁNYOS GRAFIKON ARRÓL, HOGYAN SZEGÉNYEDTÜNK EL AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.02.13.


Nem mondunk nagy újságot 2023 elején azzal, hogy Magyarországon kiemelkedően magas az élelmiszer-infláció, és már érzetre is biztosan mindenki állíthatja azt is, hogy a fizetések messze nem emelkedtek olyan mértékben, mint a (nem árstoppolt) alapvető élelmiszerek többségének ára. De mit mutatnak a konkrét számok, ha azzal kezdünk játszani, hogy mennyi élelmiszert lehetett venni az infláció elszabadulása előtti időszakban, és az utóbbi időben?

Mivel a G7-nek van egy három éve havonta azonos módszertannal felépített, 42 élelmiszertermékből álló saját ár-adatbázisa, elővettük a 2020 januárja óta mért adatainkat, és hozzátettük a KSH által kiadott havi átlagfizetési értékeket. Ilyen időtávban a hivatalnak leginkább az az adata használható, amely az 5 főnél nagyobb cégeknél és intézményeknél a teljes munkaidőben dolgozók nettó bérének átlagát közli. Ez ugyan nem egészen jó közelítés ahhoz, amit hétköznapi szóhasználatban átlagfizetésnek gondolunk, mert arra a nettó medián értéke lenne inkább hasznos (az az érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van), ám ezt csak az utóbbi időben kezdte rendszeresen közölni a hivatal. A nettó átlagfizetés tehát jobb híján most csak arra használható jól, hogy a trendet mutassa (emelkedés vagy csökkenés), a konkrét értékeket nem feltétlenül érdemes a hétköznapi átlagnak értelmezni.

Az első ábrára a legklasszikusabb élelmiszert, a félbarna kenyeret tettük fel. A grafikonon az látszik, hogy 2020 januárja és 2022 novembere között a KSH által közölt nettó átlagfizetésből hány kilogramm kenyeret lehetett venni. Méréseink 2020-ban az Aldi és a Lidl árainak átlagát, 2021-től pedig a Penny és a Tesco árainak átlagát is tartalmazzák.

Látszik, hogy a fordulópont 2020 decemberében, majdnem 1200 kilogrammnál volt, addig egyre több kenyeret lehetett venni a fizetésből, utána viszont csökken az érték, hogy aztán 2022-től beszakadjon. (A decemberi átlagfizetés értékét még nem közölte a KSH.)...