2021. február 13., szombat

ÍGY GAZDAGODOTT ORBÁN VIKTOR GYEREKKORÁNAK KÖRNYÉKE – A HÉT VIDEÓJA

MFOR
Szerző: MESTER NÁNDOR
2021.02.13.Súlyos milliárdok érkeztek a Váli-völgy falvainak, mióta megint kormányfő lett Orbán Viktor. Munkatársunk, Mester Nándor összegyűjtötte, hogy mire költötték ezt a rengeteg pénzt és a helyszínen is megnézte, hogy milyen képet festenek ezek a falvak most.


Lapunk az elmúlt években rendszeresen beszámolt arról, hogy a Felcsútról indult milliárdos milyen cégbirodalmat épített ki. Ez a munka mondhatni folyamatos, Mészáros Lőrinc mindig szolgáltat muníciót. Írtunk egy-két helyi sportberuházásról is, de arról még nem, hogy mit adott az elmúlt a tíz év azoknak a falvaknak, ahol a milliárdos barátja, Orbán Viktor töltötte gyerekkorát.

Most három részes sorozatot szenteltünk a közpénz milliárdok odaáramlásának, az értelmetlen gigaberuházásoknak és a hasznos fejlesztéseknek. Nem hallgattuk el azt sem, hogy Mészáros Lőrinc azért valamit visszacsepegtet a kormányfő gyerekkorát meghatározó falvaknak, nyilván merő jószándékból.

Eheti videónkban azt is eláruljuk, hogyan zajlott a feltáró munka és azt is, hogy mennyire volt hálás az egyik falu vezetése a kormányzati segítségért...

EGYÜTT AZ ÖSSZES VÉLEMÉNY A HAZAI LAKÁSÁRAKRÓL – MI VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN?

PORTFOLIO
Szerző: FUTÓ PÉTER
2021.02.13.


A lakásárak alakulása így vagy úgy, de szinte mindenkit érint. Tulajdonosként, mint az egyik legfőbb vagyontárgyunk értéke, befektetőként, mint az árváltozásból és a bérbeadásból elérhető hozam, bérlőként pedig az árakkal szorosan összefüggő bérleti díjak alakulása lehet érdekes, mint a fix havi kiadásainkat meghatározó tényező. Éppen ezért összegyűjtöttük egyrészt, hogy mi történt tavaly, másrészt, hogy a piac legfontosabb szereplőinek véleménye alapján 
milyen irányba fognak a jövőben menni a lakásárak...

SOKKAL MEGRÁZÓBB VOLT A MAGYAR GAZDASÁGNAK AZ ELSŐ HULLÁM, MINT AZT A STATISZTIKÁK MUTATJÁK

G7 PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.02.13.


Ha megnézzük a tavalyi januárt és februárt, a két utolsó “békehónapot” a járvány előtt, majd megnézzük, hogy április-júniusra mekkorát változott a foglalkoztatás, akkor azt látjuk, hogy a szokásos mérce szerint 3,5 százalékkal visszaesett. Ám ha azokat tekintjük foglalkoztatottnak, akiknek van állásuk, és abban dolgoztak is legalább egy órát a vizsgált időszakban, akkor az így mért foglalkoztatás majdnem 8 százalékkal esett vissza.

És végül, ha kiszámoljuk a munkaidő adatok birtokában, hogy mekkora volt a ledolgozott munkatömeg, akkor 9 százalékos visszaesést kapunk, amely már nagyon komoly csökkenés – mondja Köllő János, az e heti G7 Podcastban.

A járvány első hulláma alatt, a tavalyi második negyedévben a GDP 13 százalékot zuhant, miközben a munkanélküliségi ráta is nagyot nőtt, de a változás talán nem volt annyira brutális, mint a nemzeti összterméknél. A KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének két kutatója, Köllő János (a tanulmány ide kattintva érhető el) és Reizer Balázs az elmúlt időszakban mutatták be nyilvánosan is azokat kutatásaikat, amelyekben ezekkel a területekkel foglalkoztak a statisztikai hivatal mikroadatbázisai alapján. Ez alapján pedig kifinomultabb képet kaphatunk arról, hogy mi történt a járvány első hullámában a magyar gazdasággal.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Foglalkoztatottnak az minősül, aki legalább egy óra jövedelemtermelő munkát végzett a lekérdezés előtti héten, vagy ha nem dolgozott, akkor csak átmenetileg volt távol a munkahelyétől betegség, szabadság, egyebek miatt...

A CSALÁD AZ CSALÁD KAMPÁNY: MIÉRT KÉNE A GYEREKET ELVENNI?

YOUTUBE / PARTIZÁN VLOG
Szerző: Partizán
2021.02.13.Sok szivárványcsalád a kormány kommunikációja és a kilencedik alkotmánymódosítás megszavazása miatt „pániküzemmódba” kapcsolt az utóbbi időben. Ez a pánik hívta életre a Pál Márton és Hanol Ádám által megálmodott #acsaládazcsalád​ kampányt, akik 2018-ban maguk is örökbefogadó szülőkké váltak.

A kampányról bővebben az alábbi honlapon tájékozódhatsz: https://acsaladazcsalad.hu

Mártonnal és Ádámmal a kampány létrehozásáról, rövid és hosszú távú céljaikról, hétköznapi tapasztalataikról beszélgettünk.

A MACSKA MIÁKOL – DÉSI JÁNOS JEGYZETE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2021.02.13.


A Klubrádiónak, a klubrádióknak pusztulnia kell, mert megbontják a diktatúra egységes hangját, bemutatják a valóságot – és ennél nincs veszélyesebb a számukra. Csakhogy, nem olyan egyszerű elhallgattatni minket. És azért nem, mert sokaknak fontos, amit mondunk, amit, mint igazi médium – közvetítünk.


Szól a rádió, és ami a Klubrádiót illeti, szólni is fog. Ahogy a Nap fölkel, ahogy a macska miákol és az eb vonít, s a kis halacska ikrát ürít kacéran. Szól, ha nem itt, akkor ott. Szól – mert nem lehet minden független hangot elnémítani. Lehet vele persze próbálkozni, erővel, korbáccsal, mézzel a boton, médiatanácsnak nevezett intézménnyel, ami csak Orbán meghosszabbított karja Bicskéig és vissza. Tétre, helyre, befutóra.

A Klubrádió nem illik az orbáni rendszerbe. Mert ahol diktatúra van, ott nincs helye a szabad hangnak. El kell taposni, ahogy a Népszabadságot, a TV2-t, az indexet, a megyei lapokat. A közmédiából lopásra specializált hazugsággyár lesz, az egykori Magyar Távirati Irodából a hazugságok, a lejárató kampányok szócsöve. Rutinosan figyelem, ami itt történik, két korábbi munkahelyemet már kilőtték alólam és azóta a szélsőjobb uszítás virágzik a helyükön az egykori Magyar Nemzet vagy Magyar Hírlap romjain. De lesz itt még karácsony.

Igaz, van HVG, És, Narancs, Telex, 444, Gulyás Márton Partizánja és a zseniális oknyomozó portálok. Vagyunk, mint állatkertben a kihalásra ítélt zebra, amit így mutogatnak a gyerekeknek: látod Pistike, ez az az állat, ami nincs is.

De min vagyunk meglepve? Tudtuk – igen te is tudtad -. hogy így járunk, mert az orbáni diktatúra szépen komótosan diktatúrásodik el. Ma még vidáman nevetsz, hogy még, hogy Mészáros Lőrinc az ország legjobb üzletembere, de másnap a torkodra fagy a mosoly, mert tényleg.

A nyilvánosság elrablása, szép, egyenes ívű pálya...

GYURCSÁNY FERENC: A VALÓSÁG VERESÉGET MÉRT A MAGYAR KORMÁNYRA

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.02.13.


A Demokratikus Koalíció elnöke online tartotta szokásos évértékelőjét.


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelőt tartott, immáron 17. alkalommal.

Ha filmet néznénk, akkor igazi drámai, krimibe illő jelenetek szemtanúi lennénk

– kezdte beszédét a politikus. Szerinte az elmúlt évben többet telefonáltunk, sokat néztünk tévét, sokat ültünk a számítógép előtt, de hiányzik sok minden, és pokolian nehéz az élet így. Nem erre vagyunk kitalálva, sokan frusztráltak, és elveszik a bizalom is. Azok a szövegek, hogy a bolygóból egy kis falu lett, most valóságos. Mivel a vírus globálisan támad - folytatta Gyurcsány -, ezért védekezni is globálisan kell, mert csak együtt győzhetünk. Szerinte még a legpesszimistábbak is látják, hogy az emberen kívül nincs olyan faj, ami ne jutott volna el a kihalás szélére egy ilyen vírus következtében. A DK elnöke itt hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az emberiség egy év alatt vakcinát fejlesztett, ami azt is mutatja, hogy képesek vagyunk helytállni. Kijelentette, hogy nincs a pandémiánál nagyobb közügy.

Ha ez valóban nemzeti ügy, ahogyan a kormány mondja, akkor minket partnernek kell tekinteni

– mondta, majd hozzátette: mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak, és nem kezelhet minket gyermekként. Szerinte hatalmas a különbség a baloldali és a konzervatív politikusok között, mert előbbi csoport nem hisz a családban uralkodó férfiak szerepében. Ők inkább partnernek tekintik a családtagokat. Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint egy hamis mítosz dőlt le az elmúlt évben a kormánnyal kapcsolatban. – Sokan azt gondolták, hogy ezek kicsit ilyenek, kicsit lopnak, de tudnak kormányozni. Most azonban kiderült, hogy nem tudnak kormányozni - fogalmazott a volt miniszterelnök. Hozzátette, Orbánék sokaknak odadobnak egy koncot, de az ország működtetése, a valóságos közjó szolgálata elmarad. Ennyi ellentmondó nyilatkozatot és lépést még sosem láttunk, mint az elmúlt évben.

A magyar kormány szembe találkozott a valósággal, és a valóság vereséget mért a magyar kormányra. Valójában elbuktak

– állapította meg...


ELŐNYÖK ÉS JOGKORLÁTOZÁSOK A KORONA-IGAZOLVÁNY KAPCSÁN - INTERJÚ ASBÓTH MÁRTONNAL

YOUTUBE / PARTIZÁN VLOG
Szerző: Partizán
2021.02.12.A mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány bevezeti a védettséget igazoló okmányt, az úgynevezett korona-igazolványt. A vakcina-útlevéllel kapcsolatos jogi kérdésekről, arról, hogy garantálhat-e többletjogokat az igazolvány - és még sok másról - Asbóth Mártont, a TASZ munkatársát kérdeztük.

FELBORULT AZ OLTÁSI TERV? OLTANAK 35 ÉVEST, 85 ÉVEST, DE 65 ÉVEST NEM – INFOGRAFIKÁNKON MEGNÉZHETI, MI TÖRTÉNIK

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, BAKRÓ-NAGY FERENC
2021.02.13.


Ábrázoltuk, hol tart a koronavírus elleni oltási program Magyarországon. Sokakat összezavarhatott, hogy a 80-90 évesek után elkezdtek 30-40 éves krónikus betegeket is oltani, miközben a 60-74 éves korosztály nagy részének egyelőre még várnia kell a vakcinára. A cikkben megmagyarázzuk, mi történik. Akár telefonon, akár egérrel a kezében olvassa ezt a cikket, melegítse be az ujjait, mert azon fogja érezni, mennyi munka lesz még az oltásokkal.


Másfél hónap telt el azóta, hogy december 26-án nálunk is elkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása. Sokan fellélegeztek akkor, de még nem tudhattuk, hogy az egész világban vakcinahiány lép fel, így nem lehet olyan gyorsan beoltani a lakosságot, ahogy szeretnénk. Az elmúlt közel 50 napban 310 ezer ember kapott legalább egy oltást, 120 ezren pedig már a védettséghez szükséges mindkét dózis megkapták.

Eddig a lakosság 3 százaléka kapott valamilyen védőoltást a koronavírus ellen. Igencsak messze vagyunk még attól, hogy a társadalom 60-70 százalékát sikerüljön immunizálni.

A kormány ambiciózus terve közben az, hogy májusig 3-4 millió embert oltanak be. Ezzel sokat lépnénk előre a vírus elleni védekezésben, mert ehhez még hozzászámolhatjuk azt a legalább 1 millió embert, aki az elmúlt hónapokban esett át a koronavíruson. Ők még valamilyen szintű természetes immunitást élveznek, ami legalább fél évig tarthat, de ez nem mindenkinél alakul ki, aki átesett a fertőzésen. Becslések szerint tavaly március óta már 4 legalább millióan találkozhattak a vírussal, de ők nem tekinthetők mind védettnek, még ha ritka is, hogy valaki újra megfertőződjön, és a korábbinál súlyosabb tünetei legyenek.

Nézze meg a Telex járványszimulátorán, milyen sokat számít, ha sok ember van beoltva, és sokan estek át a fertőzésen. Közben azt látjuk, hogy ha van is vakcina, az oltás szervezése és végrehajtása egyelőre elég sok akadályba ütközik. Meg azt is, hogy

a 85 éves nagypapa és a 35 éves, cukorbeteg unokája megkapja az oltást, de a 65 éves, magas vérnyomással és szívbetegséggel küzdő anya egyelőre hiába vár a háziorvosa hívására. Az ország nagy részén – Budapestet kivéve – a 60-74 éves korosztály most még nem nagyon jut vakcinához. Felborult az oltási rend.

Ennek okait később olvashatja, előbb nézze meg infografikánkat. Ezen láthatja, hol tartunk most az oltási tervben, milyen társadalmi csoportokat és hány embert kellene még beoltani a lakosság immunizálásához. A grafika jól szemlélteti, mennyire a folyamat elején tartunk. Ezt ön is érzékelheti, ha megpróbál az egérrel vagy a telefonja simogatásával lepörgetni a végére (utána is lesz még egy kis olvasnivaló, azt se hagyja ki!)...


PÁRHUZAMOS „BIG TECH-BIRODALMAK” A HATALOM SZOLGÁLATÁBAN

168 ÓRA
Szerző: VÁMOSI ÁGOSTON
2021.02.11.


Helyi, demokratikus és népszerű: ez a három feltétel egyetlen közösségi médiaplatform esetében sem teljesül, avagy techcégek és politika – a legfrissebb 168 Óra címlapsztorija.


A Szilícium-völgy két legnagyobb techvállalata, a Facebook és a Google szinte már az egész bolygóra kiterjesztette egyeduralmát: fejlett és fejlődő országokban egyaránt a legnépszerűbbnek számítanak a maguk területén. Van azonban két nagy folt a térképen, ahol eddig nem tudtak terjeszkedni, és a közeljövőben sem fognak tudni: Kínában és Oroszországban egyaránt a helyi közösségi médiafelületek uralják a piacot.

A világ legértékesebb vállalatairól keveseknek juthat eszébe a Tencent, pedig Kínában mindenki ismeri ezt a céget: ők fejlesztették ki tíz évvel ezelőtt a WeChat nevű alkalmazást. Az appot 2018 elejére már egymilliárdan használták, mostanra pedig több mint 1,2 milliárdos felhasználói bázisával a világ legnépszerűbb egyedülálló mobilalkalmazásává nőtte ki magát. Akár a kínai Facebooknak is nevezhetnénk, azonban a WeChat sokkal mélyebben ágyazódott be a kínai emberek hétköznapjaiba, mint a Facebook a nyugati világ lakóinak életébe...

POTTYONDY EDINA VIDEÓK

YOUTUBE
Szertő: POTTYONDY EDINA
2020-21.Pottyondy Edina videói...

Oltani vagy nem oltani: az itt a kérdés

Budapesti Bulikalauz

„Az, aki még a politikától vár megváltást, el van tévedve” – Pottyondy Edina Popfilterben (PODCAST)

Így fertőz Orbán Viktor, így diktál a koronavírus

Ba🌞ódj meg, Balaton! Strandstressz

KÓSA LAJOS ÉS A MILLIÁRDOS AJÁNDÉKOK

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.02.12.Van az a szomorú történet, amikor átverték Kósa Lajost egy örökség ígéretével. Kihallgatták az ügyben tanúként a rendőrségen, és ezzel vége is lehetne a szerepének. De akkor miért nem mondott igazat a kihallgatáson? És ami még furcsább, ki hamisította az ajándékozási okirat aljára az édesanyja aláírását? 

Csupa kérdés ez a rövid videó. De folytatni fogom, hogy megtudhassuk...

"SCHMIDT MÁRIA ÜZENGETETT, HOGY FELMOSSA VELEM AZ INDEXET" | BODOLAI LÁSZLÓ AZ INDEX BEKEBELEZÉSÉRŐL

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: Partizán
2021.02.13.2020 nyarán hosszú csatározások után a Fidesz bevette a magyar nyilvánosság legfontosabb független bástyáját, az Indexet: miután Dull Szabolcs kirúgását követően a teljes szerkesztőség felállt, a laphoz érkezett újságírók egy NER-kompatibilis, kilúgozott, színtelen-szagtalan sajtóterméket csináltak az Indexből. Novemberben a színjátéknak is vége lett, ugyanis az Index.hu Zrt. részvényeinek megvásárlásával Mészáros Lőrinc embere, Vaszily Miklós közvetlen befolyást szerzett a lap felett. 

A PartizánPolitika mai adásában a titkosszolgálati múlttal rendelkező Bodolai Lászlóval beszélgetünk, aki Simicska Lajos és Spéder Zoltán kavarásai révén lett 2017-ben a lapot tulajdonló alapítvány elnöke, így az egyik kulcsszereplője volt annak a folyamatnak, melynek a végén a portál az orbáni médiarendszer részévé vált...

FULLAJTÁR ANDREA: NEM SÜLLYEDHET ILYEN SZINTRE EGY VEZETÉS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.13.„Minél inkább haladunk előre az időben, érzem azt, hogy iszonyú fontos lépés volt, amit megcselekedtünk. Az, hogy egy ilyen kis közösség képes volt felemelni a szavát a törvénytelenség ellen. Ki merem jelenteni, példa értékű volt a mögöttünk hagyott idő, ezt érzékelhetjük most, a többi egyetem modellváltása kapcsán is" – nyilatkozta Fullajtár Andrea Jászai-díjas színésznő a Hírklikknek. Azt is elmondta: fantasztikus közösség alakult ki tanárok és hallgatók között az SZFE-n, és hisz abban, hogy folytatni tudják a munkát.


Emlékszik-e arra, hogy tavaly, a költészet napján, áprilisban, milyen verset mondott?

– A katonás videóra céloz?

Igen.

– Egy Parti Nagy Lajos verset mondtam.

Eszébe jutott-e azóta, hogy milyen fájdalmasan aktuális lesz-volt az a vers?

– Hú, hát az már akkor is nagyon az volt. De ezt majdnem minden igényes műről el lehet mondani.

Csak azért hoztam elő éppen ezt a verset, mert még az SZFE ügye előtt hangzott el… Idéznék is most belőle: „Egyszer kiállsz, gondolsz valami ittvéget, például a gyerekeidről, akik a szemed fénye, és elcsipásodnak az orrod előtt, s kénytelen vagy elküldeni őket óperenciába” – szóval ennyire jövőbe mutató volt ez a Part Nagy Lajos vers, amit egyébként a költő 2018-ban publikált az Élet és Irodalomban

– Igen… De azt hozzá kell tennem, hogy bár még nem volt nyilvános, de mi akkor, áprilisban, már erősen benne jártunk az SZFE-ügyben. Bő egy éve, januárban volt Upor László és az akkori kancellárunk a minisztériumban, ahol közölték velük, hogy modellváltás lesz, velünk kezdik, és az SZFE esetében gyorsított eljárás lesz. Vagyis már akkor rendesen gyülekeztek a fejünk fölött a fellegek...

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.12


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Intelligentsia

Támadják a BKK-t, ám ez csak a kezdet. Támadni fogják a vízellátást, a gázellátást, a szemétszállítást is, éspedig azért, hogy a kormányba vetett bizalom meginogjon. Ezt Földi László, az akkori főpolgármester biztonságpolitikai szakértője (a továbbiakban ezredes) mondta bő három éve, rámutatva, hogy az ellenzék mostantól a városi infrastruktúra támadásával próbál zavart kelteni. Persze az utca szájtáti népének ebből semmi se szúrt szemet, nekünk ugyanis nincs olyan speciális képzettségünk, mint az ezredesnek, ami képessé teszi őt arra, hogy bármely tárgykörben kérdeztetvén lényeglátó, ám egyszersmind messzemenően pragmatikus szemléletű megállapításokat tegyen. Pályafutását a Kádár-korabeli állambiztonsági szolgálatnál kezdte, hírszerző volt, titkos ügynök, secret agent, olyan, mint Kim Philby, Frederick Forsyth vagy Graham Greene, hogy csak néhány ismertebb nevet mondjunk. Az ilyen ember másképp látja a világot, mint az egyszerű halandók, olyasmit is észrevesz, amit mi soha. Nem mellékesen a titkosszolgálat angolul intelligence service, az értelmiségszociológia által használt (orosz eredetű) intelligentsia fogalom pedig azt a kelet-európai értelmiséget jelöli, melyet küldetéstudat, a társadalom átalakításának vágya és antiburzsoá, forradalmár attitűd jellemez. Küldetéstudata az ezredesnek is van, antiburzsoá, forradalmár attitűdjét átmenetileg talonba rakta, a társadalom átalakítására irányuló szándéka viszont explicit. Más kérdés, hogy ő nem továbbfejleszteni vágyik, hanem visszabontani, nem kicsit, hanem nagyon, és ezt pillanatra se rejti véka alá, sőt...

Bokros Lajos: Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – I.
Állami pénz és költségvetés

Kovács Zoltán: Mossa kezeit

Gadó Gábor: Harácsonyi gondolatok

Balázs Péter: A jogállam éve

Böcskei Balázs–Hajdu Nóra: Autokraták választásai


Polcnyi irodalom született az utóbbi évtizedben arról, hogy Magyarország leírható-e, és ha igen, milyen jelzős demokráciaként, vagy eleve már autokráciának kell tekinteni. E két fogalom körüli bábeli terminológiai meghatározások – és az azokkal járó demokráciaelméleti viták – önmagukban sem könnyítik meg a társadalomtudósok egyértelmű válaszadási lehetőségeit. Jelen írásnak nem is célja, hogy a demokrácia–autokrácia tengelyen egy vitán felül álló nyugvópontra helyezze Magyarországot. Álláspontunk szerint attól függetlenül is van jelentősége annak, hogy tudjuk, a választási autokráciákban milyen funkciói és kimenetei lehetnek egy választásnak, továbbá egy demokratikus fordulatot követően milyen „evolúciós” úton haladnak az előző rezsim autoriter pártjai. Példák sokasága figyelmeztet ugyanis arra, hogy egy rezsimváltást eredményező választást követően is meg van az esélye és a veszélye egy visszarendeződésnek...

Ádám Péter: „Őseink, a gallok...”
Eredetmítosz és politika Franciaországban

A francia forradalomig nem számított csak az uralkodói dinasztia genealógiája. A forradalommal azonban új szereplő jelenik meg a történelemben: a nép. Mivel a francia uralkodói dinasztia meg a nemesség a germán frankoktól eredeztette magát, a nemzetállammá szerveződő francia népnek is szüksége volt felmenőkre. A francia királyság dinasztikus történetének a száli frank Klodvig 496-os (?) megkeresztelése a kezdete. A XIX. századi francia történetírás azonban, fél évezreddel visszalépve a kronológiában, történeti alternatívaként azokban a gall törzsekben fedezi fel a francia nép eredetét, amelyek a római hódítás előtt éltek a leendő ország területén. Ezt a mitikus eredetet hirdették a XIX. század végének meg a XX. század elejének általános iskolai történelemkönyvei, és foglalták össze – a pozitivista történész Ernest Lavisse (1842–1922) legendás tankönyve nyomán1 – a sokat emlegetett és nagy jövő előtt álló „nos ancêtres, les Gaulois” formulában, amely máig egyik fő eleme a franciák nemzeti identitásának...

Kenesei István: Tajtékos napok

Szűcs R. Gábor: Dán korona
COVID-válságkezelés Dániában

„Tekintet nélkül arra, mekkora vakcinaszállítmányról van szó, (...) lehetetlen az egész lakosságot egyszerre beoltatnunk. Emellett azt sem lehet még tudni, hogy a lakosság különböző csoportjaiban mekkora az igény az oltás iránt, és hogy mennyire nyújt a vakcina tartós védelmet... Az egészségügyi törvény 158. §. 2. bekezdése szerint az Egészségügyi Hatóság szakvéleménye alapján, a Gyógyszer-engedélyezési Hatósággal és az Állami Oltóanyag Intézettel együttműködve az egészség- és idősügyi miniszter határozza meg a prioritási sorrendet.” Ezek az idézetek a dán Egészségügyi Hatóság (Sundhedstyrelse) negyvenhat oldalas oltási tervéből valók.1 A terv 2020 novemberében készült, tehát még az EMA (European Medicines Agency – Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott vakcina ismerete nélkül, és később, a helyzetnek megfelelően korszerűsödött. Pontosan meghatározza a teendőket és felelősöket. Fegyveres testület sehol. És a belügyminiszter sincs benne...

Földvári Zsuzsanna: Kibékíthetetlen?

Minden korábbinál élesebben csaptak össze egymással Ausztriában a rendpárti és az emberjogi nézeteket valló kormánypártok néhány kiskorú gyermek durva kitoloncolása miatt. Az „élni és élni hagyni” kormányzási elv egyre inkább illúzió...

Hegyi Iván: CSOK a családnak

Magyar László András: Münnich Ferenc és a vámpírok

Gaál József: Arcus Árkádiában

Dömény Csaba (1949–2021) elengedése

F E U I L L E T O N

Laczó Ferenc: Déstől New Yorkig
Randolph L. Braham életútja

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba: „Olyan, mintha Istennek írnék”
Beszélgetés Jászberényi Sándorral

V I S S Z H A N G

Aradi Emil: Mi lesz kettejükkel?

Török József: Közművelődés – zsákban futva

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.12.


K R I T I K A

Végső Zoltán: Cölöpökön és csúszás közben

(Trio Squelini & Csókás Zsolt: Live in Venice – LV Records, 2020; Váczi Dániel Glissonic Trio: Rebus – Hunnia Records, 2021)

Váczi az alt- és a szopranínó szaxofon alkalmazásával szépen helyezi kontrasztba a glissotart, mutatja be annak fluid karakterét és ebből következően a tranziensek (markáns kezdő él) nélküli megszólalását. Meditáció és érzelem is megjelenik a szerzeményekben, a trió rengeteg zenei megnyilvánulási formával él...

György Péter: François Fiedler 100

(François Fiedler centenáriumi kiállítása a Makláry Galériában)

Báron György: Anyaság


(Gunda. Norvég–amerikai dokumentumfilm. Rendező: Viktor Koszakovszkij.)

A forgalmazó leírásában azt olvassuk, hogy a mű „súlyos morális kérdéseket vet fel”, Gunda „pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon”. Nos, ez utóbbinak nyoma sincs a vásznon. Ha a rendező erről akart volna filmet forgatni, akkor tudatja velünk, akár egy filmvégi felirattal csupán, mi történt hőseivel. Nem véletlenül nem tette. Ha ilyesféle mozit szándékozott volna készíteni, akkor nem egy boldogan, szabadon, önállóan élő malaccsaládot mutat be, hanem sertéstelepet, húsgyárat, vágóhidat. Nem kétséges, hogy utóbbi filmek, amelyekből tömérdek készült, is lehetnek fontosak és hasznosak. Ám Koszakovszkij másról, lényegesebb kérdésről beszél: a létezés metafizikájáról...

Csengery Kristóf: FAB

(Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik – Zeneakadémia, február 2.)

A Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetője, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás alapította meg a FAB Ensemble elnevezésű, alkalomról alkalomra változó összetételű együttest, amelynek tagjai néhány napja a Zeneakadémián adtak kamaraestet. Három produkciót hallottunk, három remekmű szólalt meg: az első részben két magyar alkotás, a másodikban egy francia...

Herczog Noémi: Trump és Kádár

Trump volt már Hamlet, Julius Caesar, Coriolanus, V. Henrik, és a sort bőven folytatni lehetne. Az olvasó erre joggal válaszolja, hogy itthon is megszaporodtak a színpadokon a Macbethek és a III. Richárdok, és egyértelmű utalásokért nálunk sem kell a szomszédba menni. Bár, ha most elkezdeném ezeket sorra venni, ahogy azt a Times szerzője tette, az alighanem felérne egy feljelentéssel...

Fáy Miklós: Hosszú évtized


(Anna Netrebko koncertje Bécsből, a Metropolitan Opera honlapján – február 6.)

Könnyen kimondaná az ember: neki mindent szabad, de épp ez a lényeg, hogy mindent neki sem szabad. Ha kicsivel több volna a hamis hang, ha csökkenne a koncentráció, a hang élesebbé válna, akkor pillanatok alatt dőlne össze minden, és a világ dicsőségéről és annak mulandóságáról kellene most elmélkednünk. Ehelyett meg az kell mondani, hogy vannak más énekesek, talán nagyobbak is Anna Netrebkónál, mégis dívában és operában mérve most épp Netrebko évtizedében élünk. És már másfél évtizede...

Králl Csaba: Megmunkált föld


(Nagy József–Miquel Barceló: Paso doble – #e-néző, Trafó, január 29.)

Van valami egészen heroikus, a fizikalitást a maga nyers valóságában is felmutatni igyekvő erődemonstráció abban az önként vállalt küzdelemben, amit Nagy és Barceló celebrál. A lét anyagszerűségével való szembenézés és a szembenézés kiváltotta roppant energiák. Hogy egyszer birokra kell kelni ezzel a földdel, máskor meg simul, barátkozik, majd végleg befogad...

Siba Antal: Nem enged az ötezerből


(Parragh László televíziós nyilatkozatai, ATV, RTL Klub)

Nem tudom, valójában mennyire fontos, hogy mit mond egy iparkamarai elnök békeidőben, igen erős a gyanúm, hogy ha nincsen járványveszély, akkor nem nagyon. De most van járvány, és Parragh a védekezés egyik fontos posztján foglal helyet. Tavaly tavasszal tájékozatlansága volt érthetetlen, most meg az értetlensége...

Zelei Dávid: Should I Stay or Should I Go?

Nick Hornby: Olyan, mint te. Fordította M. Nagy Mikós. Helikon Kiadó, Budapest, 2020, 380 oldal, 3299 Ft

Az Olyan, mint te alapszituációja meglehetősen szokatlan: egy huszonkét éves, a felnövést mindenféle részmunkákkal halogató, DJ-karrierről álmodó, munkáscsaládból származó fekete fiú, Joseph, és egy nála húsz évvel idősebb, válás után helyét kereső, kétgyerekes angoltanárnő, Lucy egymásra talál. Hornby leginkább arra keresi a választ, nyerhet-e a szerelem a szociológusok oddsaival szemben, ezt pedig logikusan tágítja odáig, mennyire érintkeznek a társadalom térben együtt élő tagjai egymással – vagyis van-e kitekintésünk saját buborékjainkból. Ezek izgalmas és aktuális kérdések a Brexit idején (merthogy a könyv javarészt 2016-ban játszódik – de ennek jelentőségéről később), amikor egy társadalom egy kardinális kérdéssel kapcsolatban ilyen látványosan szakad ketté, érdemes megvizsgálni, hol vannak, és milyen mélyek is a törésvonalak...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Gervai András: Ex libris

Molnár Gál Péter: Coming out
Woody Allen: Apropó nélkül
Phil Collins: Mindhalálig
Molnár Piroska: Kvittek vagyunk

Földes Györgyi: Járványtani lavina

Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis. Fordította Morcsányi Géza. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 92 oldal, 2699 Ft

Karcsú kötet, gyorsan átpörgethető, és gyorsan pörögnek benne az események is. Ez a ritmus persze következik a filmforgatókönyv műfajából is: ha leforgatták volna, ez a film jelenetről jelenetre, szinte képről képre mutatta volna meg, ahogy a sztálini gépezet görgő lavinaként nyeli el, tünteti el a tudós kontaktszemélyeit (fordított működésű kisgömböc, amely maga indul el felfalandó áldozatai után). Néha azonban – szintén a műfajból következően, s ezért is kérdéses, mennyire lehet a könyvet kisregényként olvasni, miként azt a fülszöveg ajánlja – kicsit talán hiányoznak belőle az epikai narráció árnyalt gondolatokat, érzelmeket is megmutatni tudó technikai lehetőségei, ezért marad egy kis hiányérzetünk az olvasása után...

Szokács Kinga: Lehet másfajta kijárat is

Bíró Eszter–Bérczes Tibor: A halál életkérdés. Beszélgetések Bíró Eszterrel, a Magyar Hospice Alapítvány pszichológusával. Corvina Kiadó, Budapest, 2020, 280 oldal, 3490 Ft

A betegek általában nem beszélnek a közelgő halálról, mert meghalni bűn, ki kell tartani, meg kell gyógyulni. A pszichológus egyik feladata, hogy megértesse a beteggel, nem kell bűntudatot éreznie. Abban képes segíteni, hogy a beteg és a hozzátartozó az értékrendjének és a realitásnak megfelelő döntéseket hozzon. Bíró Eszter szerint a pszichológusi szakma szabályait mintha halhatatlan emberekre találták volna ki. Azaz nincs gyakorlat abban, hogyan bánjunk egy erős fájdalmakat elszenvedő pácienssel...

Baranyák Csaba: „...ki kell mondanunk”

Milbacher Róbert: Angyali üd­vöz­letek. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2020, 224 oldal, 3499 Ft

Az Angyali üdvözletekben rengeteg a nyelvi panel, egyfolytában ugyanazokkal a szófordulatokkal találkozunk: „Zecharja, ez az Abija rendjéből való pap”; „Mirjam, a kicsi lány”; „betelt a pohara”; a „természetnek parancsolni” nem lehet; „az az igazság”, „tudnunk kell”, stb. Sorjáznak a történetsémák, a necces párhuzamok: Kálmánkával és Bandikával is brómos teát itatnak, folyamatos a szexuális vágyak, az erőszaktétel tematizálása; a Teofilus-féle cselekményszál tele van a fényesség motívumával, a másikban a kocsmát hívják Fényesnek; az Esperes Keresztelő Jánost követve levágatja saját fejét; stb. A szereplők egysíkúak, a bibliaiak éppúgy, mint a falusiak, akik szimplán fogyatékosak: ha nem púpos, vízfejű, epilepsziás, sánta, magatehetetlen, szatír, alkoholista az illető, akkor egyszerű, mint a faék...

Bazsányi Sándor: Szimultanista téboly
(koldustánctól családáradásig)

Az ÉS könyve februárban – Szolláth Dávid: Mészöly Miklós. Jelenkor Könyvkiadó, Budapest, 2020, 740 oldal, 5999 Ft

Az egymásutániságok vagy egyidejűségek „tébolyát” rendszerező Szolláth ragyogóan bemutatja ezeket a mindig „más” irodalmiságokat, irodalmi formákat, mégpedig úgy, hogy közben maga is mindig valamennyire „más” értelmezői nyelvjátékot használ, vagy legalábbis mindig „más” látószögből fogalmazza meg a Mészöly-pálya kisebb részben külső, nagyobb részben belső természetű „alakulásaira” irányuló kérdéseit – attól függően, hogy „dezintegratív”, „integratív” vagy „álintegratív” művekről vagy műcsoportokról beszél; vagy hogy a Mészöly által értelmezve kimerített példázatműfaj éppen melyik változatát elemzi; vagy hogy a leírás és az elbeszélés szövegmozgásainak éppen milyen ötvözetével áll szemben; vagy hogy éppen milyen politikai-ideológiai időszak körülményei között született az éppen tárgyalt Mészöly-mű vagy műcsoport; vagy hogy milyen világirodalmi vagy magyarországi hatás- és szövegösszefüggésekben létezik az adott mű- vagy műcsoport… Amennyire jót tesz Mészöly epikájának a sokféleség, annyira jól áll a monográfiának a sokszempontúság.

I R O D A L O M

Benedek Szabolcs: A titkárnőnk

Enélkül is tudtam, hogy az éjszakát már a lányszobájában tölti, a tetőtér-beépítésben, amit annak idején úgy alakítottak ki, hogy miután a gyerekek családot alapítanak, valamelyik itt maradhasson, és két generáció lakhasson egy fedél alatt. Hát, a két generáció meg is van. A földszinten alszik a mama, aki a rossz lábaival már nem bír lépcsőzni, az egyik tetőtéri szobában pedig a titkárnőnk fekszik a kamaszkori bútorai között, és várja, hogy mielőbb jöjjön a szemére az álom, mert reggel korán kel kelni, ott a vetemény, aztán nekilátnak pogácsát sütni, mivel délután ideugranak a nővéréék. Lehet, hogy ő majd csinál pár muffint is, a gyerekek azt szeretik...

Csaplár Vilmos: A kaucsukbaba

A forradásoktól, szőrtől, érzelmektől mentes arc mégis meglepte. Inkább kaucsukbabának látszott, mint apának.

Idefelé a vonaton gondolatai leginkább a haldoklás témája körül keringtek. Értesítést kapott, hogy az apja haldoklik. Azzal győzte meg magát, hogy kizárólag emiatt utazik le hozzá. Rengetegszer hallotta már a szót, de még nem látott senkit haldokolni. Végre meg akarta tudni, mi az.

Kibámult az ablakon, hosszú idő után megint elképzelte a hallomásból összerakott jelenetet, amikor az istállópadlás széttört deszkadarabjaival és a meztelen altestű Vadkertinével együtt az apja is a zajoktól idegesen toporgó és nyerítő lovak közé zuhan.

Az anyja nem sokkal az istállóbeli eset után kiterített az asztalra egy Magyarország-térképet, elkérte a fiától a körzőjét, a tűt belebökte a falu nevébe (Kopka), ahol addig együtt laktak, majd a másik szárat a lehető legtágabbra nyitotta, hogy amennyire az ország területe engedi, a legmesszebbre költözzön a fiával. János ettől fogva nem látta az apját, nem is hallott róla, otthon ki se mondták a nevét, nem is céloztak rá.

Elkésett...

Pintér Viktória: Ladik

Valahogy így égeti ki az idő belőlem az anyám. Apránként hagy foltot a felejtés. Mikor temették, én nem néztem meg. Mások azonosították. Mi alapján? Ott dohogtam magamban apám mellett, hogy minek már ezzel faszkodni, ez úgysem az én anyám. Csontokra fonnyadt bőr, tovább elő köröm és haj. A biológia karneválja. Nekem nem adják be, hogy pont ezen a ponton kell egy embert tetten érni az önazonosságban. De amikor ezt hangosan is meg akartam jegyezni, apám erősen megragadta a vállamat. Mintha tudná, hogy mi következik. Arra bazíroz anyám temetésén, hogy jó gyerekként mutogathasson a rokonoknak? Az egész testtartásában érzem a szégyent, amit miattam ki kell állnia. Végigfuttatta jó előre az összes forgatókönyvet, hogy miképp rendezek majd jelenetet. Tekintete vadul kérte az elnézéseket a ravatalozóban...

Haász János: Zongoralecke
(Négykezesek öt tételben)

A konyhából friss kávé illata. Zsuzskám átjött, kávét főz. Tudja, hogy gyűlölöm a rádiót, de nem érdekli, hangosan bömböl a rockzene.

Ezek már olyan vidékek, ahol nem jár senki sem, ahol mindig csak én vagyok, itt hallom a hangomat, azt, hogy ordítok. Megborzongok, de most nem úgy, ahogy a rockzenétől szoktam. Felkelnék. De valami megfeszül, csövek, szíjak feszülnek meg, a karomban branül, az orromban szonda. Segítség, segítség, szól a refrén a rádióban, nyöszörög a refrén bennem.

Csörög a vekker. Véget ér.

Nem ér véget...

Marno János: Látogatóban

Marno János: (kon)fúziók

Molnár Krisztina Rita: Tétova apró

Molnár Krisztina Rita: Egymillió öltés

Egy perzsaszőnyeg dallamára

Nagy Gerzson: pesti néró
(ne harapj)

JÓ REGGELT! ALIG MARADT ÁLLAMI EGYETEM MAGYARORSZÁGON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.02.12.


Az állam rövid idő alatt tizenöt felsőoktatási intézményéről mondott le, és adta át azokat magánalapítványoknak. A végeredmény rendkívül furcsa konstrukció: döntően költségvetési forrásból működő magánegyetemek jönnek létre, amelyek saját lábukon nem állnak meg, mégsem számítanak állami intézménynek, irányításuk pedig politikai kinevezettek kezében van. A magánosítás azt is biztosítja, hogy az Európai Uniótól lehívható, a következő években növekvő nagyságrendű kutatás-fejlesztési források elköltéséről is a fideszes politikai-gazdasági holdudvar dönthet. Bemutatjuk a felsőoktatás átszervezésének teljes folyamatát...

OLIGARCHÁK, MAFFIÓZÓK ÉS FEGYVERKERESKEDŐK SZÍNESÍTIK A LEGÚJABB ADÓBOTRÁNYT

HVG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2021.02.13.


Újabb adatbázist túrtak fel oknyomozók Luxemburgban, és most már azt állítják: a nagyhercegség nem csak az adóelkerülésben, de a pénzmosásban is élen jár.


Alig töltötte be a harmincat, máris európai luxusingatlanok egész gyűjteményét tudhatja magáénak Szergej Toni. Ezek között van egy kastély Párizs mellett, egy lakás a francia fővárosban, egy villa és egy ház a francia Riviérán, több ház és lakás a spanyolországi Alicantéban, némi földterület Németországban – az impozáns kollekció 66 millió eurós értéket képvisel. Hogy honnan ez a mesés gazdagság? A teljes képhez hozzátartozik, hogy Toni apja, Oleg Toni az orosz állami vasúttársaság vezérigazgatója, fizetését pedig évi egymillió euróra teszik. Ám valójában ez sem lenne elég: a fiú ismeretlen hitelezők segítségét is igénybe vehette a vásárlásokhoz, és luxemburgi befektetési alapokon keresztül jutott hozzá az ingatlanokhoz.

Legalábbis ezt állítja az Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), méghozzá a luxemburgi cégadatbázisban kutakodás után. Az oknyomozó újságírókat tömörítő hálózat Openlux projektje azonban ennél furcsább történeteket is feltárt...

KIRE MARAD A SZEXUÁLIS NEVELÉS MAGYARORSZÁGON?

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.02.12.


Hazánkban a szexuális felvilágosítás igencsak gyerekcipőben jár, ha egyáltalán beszélnek róla otthon vagy az iskolában. A szülők és pedagógusok egymástól várják a társadalom számára a mai napig kényes kérdések megvitatását. A kormány által bevezetett családi életre nevelés (CSÉN) kerettanterve pedig meg sem kísérel segítséget nyújtani a felnőtté válás derekán lévő fiataloknak, inkább csak tovább erősíti az egészségtelen nemi sztereotípiákat.


A hiperszexualizált internet és a pornó erőszakkultúrája pedig rendkívül káros mintákat közvetít a kiszolgáltatott kamaszoknak. Az egészséges szexuális szocializáció érdekében azonban elengedhetetlen egy biztonságos környezet, ahol körültekintően lehet beszélni a témáról.

Az UNICEF nemzetközi gyermek jogvédő szervezet nemrégiben felmérést készített arról, hogy a magyar társadalom hogyan vélekedik a szexuális nevelésről. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy az emberek többsége a tanároktól és a szülőktől várja a megfelelő felvilágosítást, míg a fiatalok valójában saját korcsoportjukban tájékozódnak a témáról. A nem megfelelő felvilágosítás azonban komoly következményeket vonhat maga után.

A szervezet kutatásiból is látszik, hogy helyzet jelenleg rendkívül ellentmondásos.

Az oktatási rendszer nem hajlandó elégséges információt nyújtani sem a fiataloknak, sem pedig a pedagógusoknak a szexuális edukációval kapcsolatban, pedig a nemi úton terjedő betegségek, valamint a párkapcsolati és nemi erőszakot elszenvedett áldozatok növekvő esetszáma azonnali beavatkozást igényelne.

Közben a dezinformáció kockázata is magas, hiszen a nem megfelelő forrásból tájékozódó fiatalok könnyen találkozhatnak erőszakos tartalmakkal, amelyek emberi kapcsolataikra is kihathatnak...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ ORBÁN MÁSODIK HULLÁMÁTÓL BRITNEY BORZALMAS ÉLETÉIG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.02.13.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.


KÖZMÉDIA: HAZUDNI BOLONDULÁSIG

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.12.


...A közmédia mostantól jogosítványt kapott a Kúriától, hogy azt tegye, amit eddig is: fontos tényeket elhallgasson, vagy sajátos megvilágításba helyezzen, csúsztasson, ködösítsen, adott esetben hazudhat is. Olyan hely lett ma Magyarország, ahol mindez belefér a tisztességes, és kiegyensúlyozott tájékoztatásba. Aki mást mond, az legjobb, ha lehúzza magát a vécén, vagy felköti magát egy gerendára, ahogy azt annak idején Kövér László volt szíves azoknak ajánlani, akik nem lelkesednek a Fideszért.

VÁLASZ A MÉDIATANÁCS ELNÖKÉNEK NYILATKOZATÁRA - A KLUBRÁDIÓ KÖZLEMÉNYE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.02.12.


A Médiatanács elnöke közleményt adott ki az egyik beosztottja, az MTI útján.

E dokumentumban alig lelhető fel a valóságnak megfelelő állítás.

Azt állítja, a Médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól. Valóban nem elvette tőle, hanem jogtalanul, diszkriminatív módon nem engedte tovább használni azt, míg más műsorszolgáltatóknak biztosította az újabb hétéves sugárzási lehetőséget.

Azt állítja, a testületnek (a frekvencia hosszabbítással kapcsolatban) meghozott döntésekben nem volt mozgástere. Volt neki, hiszen például az Inforádió esetében pontosan ellenkezőleg döntött ugyanolyan előzmények után.

Ugyanő nem mond igazat, amikor megkülönböztetés mentes egyforma mércéről beszél. A Klubrádió dokumentálta a Médiatanács diszkriminatív döntéseit, amelyekkel azonos előzmények után az Inforádió mellett másoknak is kedvezően bírálta el a szerződéshosszabbítási igényét. A diszkriminációt nem menti, hogy nemcsak a Klubrádióval szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetést.

Csúsztat, amikor a százezreket érintő jogfosztást a kizárólag kormánypárti delegáltakból álló Médiatanács vezetőjeként megismételt „törvénysértéssel” próbálja alátámasztani: a Klubrádió egy éven belül két alkalommal késett a hatóság szerverére a heti műsorkvóták teljesítéséről szóló jelentése feltöltésével. Tehát nem elmulasztotta, ahogy Karas fogalmazott, hanem a Médiatanács álláspontja szerint is csak késett vele! De tényleg késett volna vele? A kérdéses időpontban nem volt törvényben szabott határideje az adtaszolgáltatási kötelezettség teljesítésének, amit el lehetett volna mulasztani! Az adatfeltöltés pedig megtörtént.

Szintén erősen csúsztat a Médiatanács vezetője a következő megjegyzésével: „ha a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-éig a médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, amelyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna”. Ez sem igaz. A két ügy párhuzamosan zajlik, a pályázatot korábban is kiírhatta volna a Médiatanács, annak jelenlegi állását pedig a kizárt pályázók jogorvoslata okozza, nem pedig a Klubrádió frekvenciahosszabbítás érdekében folytatott jogi harca.

Hivatkozik Karas a rádiós piac állandó mozgására és a rendelkezésre álló frekvenciák „korlátos állami erőforrás” jellegére. Akkor vajon miért hever hosszú évek óta többtucat frekvencia kihasználatlanul, köztük 2014 óta a Klubrádió régi, 95,3 MHz-es hullámhossza?

A következő csúsztatásában azt hozza fel a Médiatanács elnöke, hogy a Klubrádió nem hét, hanem tíz éven át sugározhatott ingyenes közösségi hullámhosszon. Ám nem teszi hozzá, a műsorszolgáltatás lehetősége, a frekvencia megtartása nem a Médiatanács tevékenységének eredménye, hanem a Médiatanács 2010 és 2013 közötti sorozatos törvénysértéseinek következtében hozott bírósági ítéletek kényszerítő erejének a következménye volt.

Végül azt mondja Karas, hogy a Klubrádiónak továbbra is megvan sikeres pályázat esetén a lehetősége, hogy tovább szóljon, ezt követően pedig jelképesen kihúzta a konnektorból az adóberendezés villásdugóját.

De csak az egyiket!

Klubrádió
Budapesten, 2021. február 12.

A közleményt angol nyelven ITT találja.

IVÁNYI GÁBOR: A SZEGÉNYEK MINDENKOR VELETEK LESZNEK

NÉPSZAVA
Szerző: IVÁNYI GÁBOR
2021.02.13.


...A hozzáértő közgazdászok elmagyarázzák nekünk, hogy „a háztartások egy főre jutó jövedelmi átlagait mutató deciliseket" összehasonlítva a Központi Statisztikai Hivatal módszertanával számolt létminimummal, azt tapasztaljuk, hogy a negyedik decilis átlaga egyezik meg a „két felnőtt, három gyerek” egy főre jutó létminimumával, vagyis az alsó három decilisben lévő emberek nem érik el a létminimum (társadalmilag elfogadott minimum) szintjét.


Ez 2017-ben 3 millió 876 ezer embert jelentett.

Ha a kormány munkanélküli statisztikáit megszorozzuk 3,1-gyel, ami a szegény családok átlagos létszáma, azt mondhatjuk, hogy kb. 1,2 millió ember él munkanélküli háztartásban.

A 2,6 millió különbözet a dolgozói szegénység! (A globalizáció indukálta jövedelem-egyenlőtlenség az egész világon elterjesztette azt a jelenséget, hogy azok is szegények, akik rendszeresen dolgoznak, és eltartottjaik vannak.)

Hogy megértsük a helyzetet, tisztán kell látnunk, hogy kik tartoznak ebbe a kategóriába. Azok, akik egyrészt olyan háztartásban élnek, ahol a nettó jövedelem nem éri el az országos medián jövedelem 60 százalékát, másrészt, akik nélkülözik az anyagi javak jelentős részét (pl. nincs kocsijuk, nem tudnak évente egyszer üdülni, nem kerül elegendő hús az asztalukra, nem kellően fűtött a lakásuk, kifizetetlen számláik vannak), illetve harmadrészt, akik nem tudnak eleget dolgozni, vagyis olyan háztartásban élnek, amelyekben - a nyugdíjasok kivételével – az emberek a lehetséges munkaidejüknek csak kevesebb mint az ötödét töltik munkavégzéssel. Ha már valamelyik kategóriának nem felelnek meg – akkor a KSH statisztikái szerint – őket nem érinti a szegénység mindhárom dimenziója, vagyis nem számítanak bele a leginkább veszélyeztetett és kirekesztett csoportba. Ki az persze (az érintetteket kivéve), aki tisztába lenne avval, hogy a munkanélküliséget mérő értékek azért olyan „jók”, mert ide számíttatnak a közmunkán élők is, akiknek a jövedelme enyhén szólva is hagy némi kívánnivaló maga után?

A szakembereket kivéve persze nem kell tudnunk, hogy mi is a decilis (némi ízetlen tréfát megengedve fontosabb kérdés, hogy mi lesz a féldecilissel) és a statisztikákon amúgy is előítéletes legyintéssel hamar túltennénk magunkat. De ha jól számolunk, azt kell mondanunk, hogy ahhoz képest, amit a hetvenes években a Kemény István által mért eredményekről tudtunk (az ország egyötöde szegény, egytizede pedig nagyon szegény), a helyzet csak annyiban változott, hogy ez az érték már-már a duplájára nőtt - sőt, az ötven százalékhoz közelít azok aránya, akik éppen még lakásban laknak, bár ez lehet, hogy Ózdon van, Méhteleken, vagy Baranyában, Nógrádban, Szabolcsban, Borsodban, ahol ötven kilométeres körben nincs munkahely és a közlekedés is teljesen elégtelen. Ma a gyerekek fele szegény családba születik. Az iskolarendszer egyre kevésbé alkalmas arra, hogy az ő igényeikhez, boldogabb álmaikhoz, reményeikhez közelítse a körülményeiket...

ORBÁN VIKTOR LÉTREHOZOTT EGY ÁRNYÉKKORMÁNYT A VIDÉKFEJLESZTÉSRE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.02.13.


Több ezer milliárd forint tartozhat a Vidékfejlesztési Kormánybizottsághoz, Lázár János, Stumpf István és Navracsics Tibor jönnek vissza az operatív feladatokba.


Vidékfejlesztési Kormánybizottságot hozott létre a kormány – lehetett olvasni a február 12-i Magyar Közlönyben. A háttérről azt hallottuk, hogy Lázár János volt államminiszter az elmúlt fél évben összeállított egyfajta mezgazdasági stratégiát, amelyről a Telex.hu is részletesen írt, az ebben foglaltak kerültek most bele a hivatalos irányvonalba,

Azt persze egy hónapja aligha lehetett gondolni, hogy a terv ilyen erejű támogatást kap a miniszterelnöktől. Gyakorlatilag Orbán Viktor létrehozott a kormány átalakítása, vagy látványos pacifikálása nélkül (az nem az ő stílusa lenne) egy olyan csapatot, amely konszolidáltabb arcokból, nem azokból, akik folyamatos háborúban állnak Brüsszellel.

Az Omega együttestől lopott kifejezéssel, régi csibészek térnek most vissza a politika frontvonalába, hiszen a bizottságban helyet kapott Lázár János mellett Stumpf István, illetve Navracsics Tibor vagyis olyan arcok, akik Orbán Viktorhoz életük egy adott szakaszában nagyon közel álltak, de aztán távolabbra szorultak.

Az új vidékfejlesztési elképzelés akár választási célt is szolgálhat, a Fidesz ugyanis a kistelepüléseken még az együttes ellenzéknél is népszerűbb, a nagyvárosokban, vagy Budapesten ezt már nem mondhatja el magáról. Mindjárt ismertetjük a határozat pontos intézkedéseit, de előtte arról, hogy mi is ez az egész?

Orbán Viktorék számára a szuverenitás, vagy az önellátás kulcsfontosságú fogalmak. Sok lépést láthattunk eddig két területen:

- a pénzügyi világban ilyen volt a legalább 50 százalékban magyar tulajdonú bankszektor kialakítása és az államadósság-kezelésben az önfinanszírozási lépések,

- az energetikában pedig mindenféle szolgáltató és hálózati cég megvétele, a Paks 2, a gázvezeték-diverzifikáció, sok megújuló (nap) erőmű kialakítása, de azért persze az alapanyagfüggés még nem volt orvosolható, nem tört fel a magyar olaj- és gáz nagy mennyiségben...


SZIJJÁRTÓ FELESÉGÉNEK CÉGE PORSCHÉT HASZNÁL, ROGÁN ANTAL TAGADJA A FELESÉGE FÖLDVÁSÁRLÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ
MUTYIMONDÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.02.12.


Telex: Rogán Antal cáfolja, hogy földtulajdonos lett a felesége


Február elején a tardonai önkormányzat honlapjára feltöltött szerződés alapján a hazai sajtót bejárta a hír, hogy Rogán Antal újdonsült neje, Rogán Barbara és családtagjai hatalmas földbirtokot vásárolnak Északkelet-Magyarországon. A vásárlás összértékre meghaladja az 1,6 milliárd forintot, az összeg túlnyomó részét a vásárlók hitelből kívánták fedezni, amelyet a Budapest Banktól vesznek fel. Rogán Antal most mindent tagad.


Mfor.hu: Balaton-part: A kecskeméti focicsapat tulaja vitte a boglári kempinget, de a szemesi is ért valakinek egymilliárdot

A balatonboglári kemping után második próbálkozásra már a balatonszemesi kempinget is sikerült eladnia az államnak. A helyiek tiltakoznak, mert féltik a strandot. A boglári kempinget megszerző cég gyorsan gazdát cserélt. A balatonszemesinél kevés jobb elhelyezkedésű ingatlan van a Balatonnál. Valóban közvetlenül a vízparton fekszik. A kerítésétől konkrétan 11 lépés után már a Balaton következik. Nem valami drága kempingről van amúgy szó, egy lakókocsis parcella mintegy négyezer forintba kerül egy éjszakára.

24.hu: Kilenc hónappal indulása után már Porschét szerzett be Szijjártó feleségének cége

2019 nyarán szállt be a belsőépítészeti bizniszbe Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felesége, Szijjártó-Nagy Szilvia, és repülőrajtot is vett cégével, az Interior Design Kft.-vel. A cég honlapja még most sem működik és az interneten sem találtunk semmilyen referenciát, az üzlet mégis beindult: alig több mint fél év alatt 229 millió forint árbevételt és bő 70 millió forintos nyereséget ért el, amit osztalékként szinte teljes egészében ki is vett a miniszter felesége. Most kiderült, hogy a cég 2020 februárja óta lízingel egy Porsche Cayenne típusú gépkocsit.

Hvg.hu: Az a Szabó Zsolt lett a triatlonszövetség elnöke, aki érintett egy offshore-számlás nyomozásban

A Magyar Triatlon Szövetség tisztújító közgyűlésén a tagság nagy többséggel választotta meg új elnöknek Szabó Zsolt, Heves megyei fideszes országgyűlési képviselőt. Szabó Zsolt korábban azzal került be az országos sajtóba, hogy 2018-ban a Magyar Nemzet megírta, hogy a képviselő 1,2 milliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán. Szabó tagadott mindent, ugyanakkor nyomozás indult.

444: Müller Cecília a címzettek közt felejtette Hadházyt, amikor megrótta a kollégáit, hogy nem jó indokkal pattintották le az adatkérést


Szórakoztató módon buktatta le hivatalát Müller Cecília tisztifőorvos, amikor Hadházy Ákos adatkérése ügyében levelezett a munkatársaival: „Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili”

IGEIDŐK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.13.


Rogán Antalnak, legfrissebb nejének, és az őket babusgató NER sajtónak az igeidőkkel van baja, illetve azok közül is csak eggyel, a múlttal. Hogy a mesebeli földvásárlás nem történt meg, ezt ragozzák, elfeledve hozzá tenni, ezzel az aktust magát nem tagadják, mivel az még jelenleg is zajlik. A földvásárlás a magyar nyelvben új igeidőt vezet be, ez pedig az elhúzódó vagy folyamatos múlt, illetve a mindjárt jelen. Mert és ugyanis az van, hogy a szerződést a felek aláírták, csak addig nem lép életbe, míg a hatóságok a jóváhagyás hosszadalmas műveletét el nem végzik. A bank is lesben áll, s amint élessé válik a dolog, máris utalja az egymilliárdot.

A Magyar Nemzetnek, amely orgánum mossa Rogán szennyesét, annyiban igaza van, hogy hagyományos múlt időben beszélni a földesúrrá válásról nem helyes, mert az még mindig tart. Úgy is mondhatnánk, a friss ara és becses családja már hetek óta a gazdaggá válás euforikus pillanatában van, ez egy permanens trip, mindent megülő, véget nem érő orgazmus, a szerzés kimerevített pillanata, amit halandó nem érezhet. Ő kifizeti a farhátat a hentesnél, aztán viszi is haza, elszopogatja, és a gyönyörök véget is érnek. A halandó és alattvaló magyari ember gyorsan él és gyorsan hal, nem ismeri a folyamatos múltat, inkább a folyamatos jelent, ami agyonnyomja őtet.

Soha nem helikofferezik, és nincsen neki Gucci táskája sem. De ez nem a panaszkodás ideje, hanem a jegyzőkönyv elkészítéséé, azé a dokumentumé, amely rögzíti napra nap a rogánok, borkaik, vargajuditok és mind az összes teteleit, hogy legyen róla dokument a végítélet napján, ha az Isten feledékeny lenne. Mert az, illetve, mint tapasztaljuk, egyáltalán nem is törődik a dolgokkal, amiket teremtett, sőt, az aktus óta színét sem látni, így a földön eláradt a gonoszság. De visszatérve a grammatikához, a Magyar Nemzet mesévé szelidítené a rogáni skandalumot, majdhogynem úgy kezdi, hogy egyszer volt, hol nem volt, meg üveghegy, illetve a kismalac kurta farka...