2024. április 10., szerda

MAGYAR PÉTER MIATT HISZTIZNEK AZ ÖTÖK, CEGLÉDI ZOLTÁN MEGVÉDTE JUCUST, HONT ANDRÁS BESZÓLT NEKEM

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2024.04.09.Magyar Péter miatt már nem csak a Karmelitában, de az Ötben is egyre idegesebbek a fiúk. Hont András és Ceglédi Zoltán nem értik, mi történik. Ceglédi kiállt Varga Judit mellett, Hont pedig beszólt nekem. 

LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY HELYETT INGATLANVÁSÁRLÁS: ÚJABB ARANYVÍZUM-OSZTOGATÁSRA KÉSZÜL A KORMÁNY

SZABAD EURÓPA
Szerzők: KERÉNYI GYÖRGY, WIEDEMANN TAMÁS
2024.04.05.


A letelepedési kötvényhez hasonlóan könnyen megszerezhető tartózkodási engedélyt kínál júliustól a kormány a külföldieknek, ezzel friss pénzt a számára fontos hazai üzleti köröknek. Ahogy a korábbi program, ez is főleg kínaiaknak szól, akik már tűkön ülve várják az indulását. Állampapír helyett most lakást kell vásárolni vagy ingatlanalapba fektetni – ezek tulajdonosai között ott a NER-elit. A magyar államnak semmilyen előnye nem származik az üzletből, viszont ismét drágulhatnak a nagyvárosi ingatlanok; más EU-országokban ezért is hagytak fel az ilyen letelepedési programokkal. Egy későbbi rendelet nevesítheti majd a közvetítőcégeket, amelyek – ahogy a kötvénybiznisznél – most is busás profitra számíthatnak.


„Kínában ez nagyon be van hirdetve, már itt is tömegesen jelentkeznek az aranyvízumot értékesítő kínai irodák” – mondta egy külföldiek letelepedési és tartózkodási ügyeit régóta intéző cég névtelenséget kérő vezetője.

A parlament 2023 karácsonya előtt pár nappal csöndben új idegenrendészeti törvényt fogadott el, amely a menekültügytől kezdve a letelepedésig újraszabályozza a külföldiek magyarországi tartózkodását.

A kínaiak által nagyon várt új jogi státusz a vendégbefektetői. A vendégbefektetőnek nem kell a tízéves és újabb tíz évre meghosszabbítható tartózkodási engedélyért (és a vele járó szabad uniós utazásért) befektetnie a reálgazdaságba. Befektetéssel ingatlanalapokba, illetve egyszerű ingatlanvásárlással (amihez elég bemutatni, hogy rendelkezésre áll a pénz) teljesíteni lehet a vízum, majd a tízéves tartózkodási engedély feltételeit.

A törvényt annyira előkészítetlenül fogadta el a parlament, hogy a végrehajtásról rendelkező szabályozás csak február legvégén született meg. Forrásaink szerint emiatt január–februárban teljesen le is állt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) működése; ez idő alatt automatikusan meghosszabbodtak az akkor lejáró tartózkodási engedélyek. (Cikkünkhöz több kérdéssel – így a leállásra vonatkozóval is – fordultunk a Belügyminisztériumhoz és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, de nem válaszoltak.)

A törvénynek a vendégbefektetői státuszt érintő része az önkormányzati és európai parlamenti választások után, július 1-jén lép életbe. (A vendégmunkásokkal foglalkozó paragrafusok már március 1-jétől élnek.) Ingatlanvásárlás révén szerezhető, úgynevezett aranyvízumprogram más uniós országokban is volt, de egy idő után utcai tiltakozások indultak a beözönlő külföldi ingatlanvásárlók nyomán egekbe szökő ingatlanárak miatt, ezért a legtöbb helyen leállították. Nálunk most indítják el, de azért csak a választások után.

Nem az állam kapja a pénzt

A vendégbefektetői státuszt három úton lehet megszerezni, ha júliusig nem változtatnak a törvényen.

A legolcsóbb verzió, ha a külföldi 250 ezer euróért (nagyjából százmillió forintért) befektetési jegyet vásárol valamelyik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által nyilvántartásba vett ingatlanalaptól.

A másik, ha legalább ötszázezer euróért (mintegy kétszázmillió forintért) tehermentes lakóingatlant vesz.

A harmadik verzióban egymillió eurónyi (négyszázmillió forintnyi) támogatást kell adni közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak. Ezek tipikusan a modellváltáson áteső egyetemeket fenntartó alapítványok. A letelepedési kötvénnyel ellentétben ebben az esetben a befizetett összeg nem jár vissza, így ezt vélhetően nem is választják majd a külföldiek, hacsak egyéb, még nem ismert kedvezményekkel nem segíti ki a magánosított egyetemeket a vendégbefektetők pénzét oda is csatornázó kormány.

A másik két verzióban a tartózkodási engedély megszerzése mellett vagyont is vásárol a külföldi.

„Ugrásra készen várják a kínai ügyfelek az új befektetői vízumprogramot” – mondta a Szabad Európának Zebegnyei Ádám ügyvéd. Ő is azt mondja, hogy a legolcsóbb verzió, vagyis a 250 ezer eurós befektetési jegy látszik a legnépszerűbb konstrukciónak. Ekkor a külföldi mintegy százmillió forintos befektetést eszközöl egy ingatlanalapba azt friss pénzhez, magát részvényhez és tartózkodási jogcímhez juttatva...

„IDEJE LEROMBOLNI A LEVÁLTHATATLANSÁG MÍTOSZÁT” – MEGSZÓLAL A MAGYAR PÉTER EGYESÜLETÉT ALAPÍTÓ LELKÉSZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.04.08.


Nem elég, hogy a legösszefogottabb beszédet mondta szombaton a Kossuth téren: az is ő, aki egyesületet adott át az éppen arra szoruló Magyar Péternek. Tarr Zoltán református lelkész most elmondja, hogy került a százezres tüntetés színpadára, hogy sikeres volt-e a megmozdulás, valamint, hogy tényleg a Magyar Péter-vonal egyházon belüli megszervezésén ügyködik-e. Spoiler: nem, és még csak püspök vagy politikus sem akar lenni. Magyar pártjára viszont szavazna. Interjú.


Illendő ekkora előnyből indulva színpadra lépni ilyen mezőnyben?

– Milyen előnnyel és milyen mezőnyben?

Ön mégiscsak kapott retorikaképzést lelkészként – ami érezhetően nem volt elmondható a Magyar Péter színpadán állók mindegyikéről.

– Tény, hogy nem ez volt az első rendezvény, ahol sokezer emberhez szólhattam: ifjúsági vezetőként a református egyházban sok nagy eseményt szerveztem. A Nemzeti meneten megjelent tömeg viszont még így is vagy tízszer akkora volt, mint a legnagyobb, amelyen azt megelőzően részt vettem.

Más szempontból persze hátrányból indult: beszéde elején volt némi fujjogás.

– Amikor elmondtam, hogy református lelkész vagyok. Számítottam rá. Kiáll egy lelkész… Majd nyilván jön valami szenteskedő szöveggel… Az embereknek elegük van az állam csecsein lógó egyházi élősködőkből. Ennek tudatában építettem fel a beszédet, amelyben viszont küldetésünk alapjáról, Jézus Krisztus hitünk szerinti feltámadásáról is szólhattam – keveseknek adatik meg ez a lehetőség százezrek előtt.

Svájcból iderepült ismeretlen ember és kistelepülési polgármester is ritkán kap ekkora közönséget. Nekik, vagy a pártját még be sem jelentő, sok újat nem mondó Magyar Péternek egyáltalán érdemes volt ekkora tömeg elé állni?

– Nem tudom, mi pontosan egy ilyen rendezvény sikerének az ismérve, hangulatát tekintve mindenesetre remek volt, nagyon színes közönséggel: fiatalok és idősek, rutinos tüntetők és olyanok, akik soha még meg nem mozdultak – nagyon sokféle ember volt jelen...


Lásd még:


MELONI AZ "ORBÁN-SUTTOGÓ" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.04.10.


Geogia Melonit a Politico úgy jellemzi, mint aki az elmúlt hónapokban igyekezett meggyőzni Orbánt az Ukrajnának nyújtott támogatás szükségességéről. Ebbéli minőségében Meloni a portáltól most megkapta az "Orbán-suttogó” elnevezést, utalásként arra, hogy ő képes lehet eltalálni a szükséges hangot az egyébként nehezen kezelhető magyar miniszterelnökkel. Nemzetközi lapszemle.


Az "Orbán-suttogó"

Terjedelmes áttekintés jelent meg a Politicóban Orbán Viktornak Brüsszel elfoglalását célzó tervéről. A magyar vezető személyében az Európai Unió olyan euroszkeptikussal került szembe, aki nem kilépni akar az integrációs szervezetből, hanem át akarja azt alakítani – írja az amerikai portál európai kiadásában Suzanne Lynch. Emlékeztet arra, hogy Orbán már régóta bűnbaknak állítja be Brüsszelt, és a hazai közvéleményben ennek a szembenállásnak a sulykolásával a nacionalizmusra és a hagyományos családi értékekre alapozott jobboldali ideológiát igyekszik terjeszteni. Az utóbbi időben azonban változás tapasztalható Orbán hozzáállásában: saját politikai elképzeléseit próbálja elfogadtatni a tömbön belül, az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdésétől a klímaváltozáson át a migrációs témakörig, számos ügyben, március 15-én pedig meghirdette, hogy el kell foglalni Brüsszelt, így lehet változást elérni az EU-ban. Orbán jobboldali előretörést vár a júniusi európai parlamenti választástól, és készül a július elsején kezdődő, fél éven át tartó soros magyar EU-elnökségre.

A Politico szerzője Szelényi Zsuzsa korábbi megállapításaira hivatkozva azt írja, hogy a 2022-es választás óta Orbánnak már nem kell számottevő hazai ellenzékkel számolnia, ez növelte meg magabiztosságát. Suzanne Lynch ugyan elhelyezett írásában egy bekezdést a Magyar Péter által megtestesített új kihívásról, de szerinte még nem világos, hogy az mennyire jelent komoly fenyegetést Orbánra nézve.

A cikkből kiderül, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt helyez a puha hatalomért folyó küzdelemre is, vagyis a politikai-hatalmi játékok, a vétójog lengetése és felhasználása mellett az eszmék, nézetek versenyében való érvényesülésre. Brüsszel belvárosában, egy saroknyira az amerikai és az orosz diplomáciai képviselettől szorgos munka folyik egy 18. századi palotán, a belga pénzügyminisztérium korábbi épületén, amelyet a magyar kormány 2021-ben vásárolt meg, kifejezetten azért, hogy kulturális események színtere, találkozóhely legyen a magyar elnökség alatt. Ez a Magyarország Házként emlegetett helyszín mintegy kiegészíti a Mathias Corvinus kollégium, az MCC húsz fős személyzettel működtetett brüsszeli kirendeltségét, amely 2022-ben nyílt meg, azzal a céllal, hogy a konzervatív ideákat képviselve behatoljon a hagyományos think tankek, elemző műhelyek brüsszeli világába – Frank Furedi igazgató szavaival: hogy szembeszálljon azzal, ahogyan a gender politikát akarják lenyomni a torkunkon. Kitér a Politico arra is, hogy szintén Budapestről finanszírozzák a The European Conservative, vagyis Az Európai Konzervatív című magazint és weboldalt, amely Kovács Tamás Iván brüsszeli magyar nagykövet szerint arra szolgál, hogy kiigazítsa a főáramlathoz tartozó média torzításait.

Ami az európai parlamenti választások nyomán várható átrendeződéseket illeti, a Politico elképzelhetőnek tartja, hogy ha a jelenleg európai pártcsaládhoz nem tartozó Fidesz csatlakozik a konzervatív reformerek közösségéhez, akkor onnan távozhatnak a svéd szélsőjobboldaliak és a cseh polgári demokraták, de a lengyel Jog és Igazságosság nyitottságot mutathat a magyar párt irányába. Ebben a tömörülésben egyébként Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja a hangadó, és Melonit a Politico úgy jellemzi, mint aki az elmúlt hónapokban Orbánt igyekezett meggyőzni az Ukrajnának nyújtott támogatás szükségességéről. Ebbéli minőségében Meloni a portáltól most megkapta az "Orbán-suttogó” elnevezést, utalásként arra, hogy ő képes lehet eltalálni a szükséges hangot az egyébként nehezen kezelhető magyar miniszterelnökkel. Mellékvágányként megjegyzem: egy másik híres európai suttogóként emlegeti a nyugati média Mark Rutte holland kormányfőt, aki, ha megkaphatná a NATO-főtitkári posztot, amit egyébként Orbán élesen ellenez, akkor állítólag sikeres Trump-suttogó válhatna belőle – persze ennek meg csak akkor lenne értelme, ha Trump megnyerné az elnökválasztást. Egy mondat erejéig még vissza a Politico-elemzéshez. Suzanne Lynch megszólaltatja Kovács Zoltánt, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős illetékesét, aki szerint nagyon leegyszerűsítő az a megközelítés, hogy Magyarország ellenzi az európai erőfeszítéseket, hiszen valójában 85-90 százalékban maga is osztja a főáramlat céljait.

Kevés időnk maradt további témákra, de legalább így megtudtuk, hogy Brüsszelt igazából már csak 10-15 százalékban kell elfoglalni.

Orbán vagy az EU – válaszúthoz érkezett Szlovákia

Arra még mindenképpen kitérek röviden, hogy az EurActiv brüsszeli portál a szlovák elnökválasztás nyomán, Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnerének, Peter Pellegrininek a győzelme láttán azt írja, hogy Szlovákia válaszúthoz érkezett: Orbánt követi vagy az EU-t választja. Legalábbis Berlinben ilyen hangok hallatszanak – nem csupán Norbert Röttgen, a CDU külpolitikai szóvivője vélekedik így – részben az orosz-ukrán háború ügyében elfoglalt szlovák álláspont miatt -, hanem például Anton Hofreiter, a Bundestag EU-ügyi bizottságának a zöldpárti elnöke is feltette a kérdést, nem kellene-e megvonni Pozsonytól az uniós pénzeket, ha Fico és Pellegrini szétveri a jogállamot.

Elsőbségben a reptérvásárlás

Végül, de ez már tényleg csak egyetlen mondat: a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség, arról szóló hírében, hogy a magyar kormány megvásárolja a budapesti repülőtér 80 százalékát, kiemeli, hogy Orbán Viktornál az ország szorult pénzügyi helyzete ellenére is elsőbbséget élvez ez az ügylet.

„NEM MINDIG A GYEREKEKKEL VAN A GOND” – ÁLLAMIBÓL KATOLIKUS ISKOLA

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2024.04.10.


Állami fenntartásúból egyházi iskolát csinálnának a dányi általános iskolából. Sokak szerint az elmúlt években az elcigányosodott tanintézmény oktatási színvonala is leromlott. Az iskoláért a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet jelentkezett be. A tanulók nyolcvan százaléka roma, a dányi roma családoknak pedig a fele – ahogy ők mondják magukról – pünkösdista, vagyis a Hit Gyülekezetéhez tartozik. A dányi romák az elmúlt hetekben éppen emiatt voltak az ellen, hogy igennel szavazzanak, vagyis nem akarták olyan iskolába járatni a gyerekeiket szeptembertől, amelynek a fenntartója egy bálványimádó vallást követ. Beszállt a kampányba a helyi katolikus plébánia is, a családsegítők pedig sorra járták a romatelepek házait. Finomhangolással, kampányolással és egy kis ráhatással így végül a szülők 92 százaléka mégis úgy szavazott: vigye az iskolát a Kolping.


Az igazság az, hogy az iskolának két épülete van. Az egyik itt van, lent, a másik meg ott, fent” – igazít el helyi GPS-ként Jóska a Dányt kettéhasító Pesti úton. A férfi azt mondta, ha már itt vagyok, és megszólítottam, nem csak utat mutat, hanem arról is szívesen beszél, miért forrnak az indulatok a Budapesttől negyven percre lévő településen. De a nevét változtassam meg, nehogy szó érje a ház elejét.

CKP: A KORMÁNY MIATT BRUTÁLIS ZUHANÓREPÜLÉSBEN VAN AZ OKTATÁS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.04.10.


A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint a teljesítményértékelésről szóló új rendelet alkalmatlan az oktatás színvonalának emelésére, abban a hatalomfitogtatás és az egzisztenciális fenyegetettség a meghatározó. A több mint 50 civil és szakmai szervezetet tömörítő CKP szerint a rendeletben egy szó sem esik arról, hogy miképpen lehet segíteni a pedagógusokat a további fejlődésben, tanulással-tanítással kapcsolatos esetleges problémáik megoldásában, ami az egész oktatási rendszer problémája is egyben. A NER egyetlen minisztere sem volt képes jövőbe mutató intézkedést hozni.


A kormányzat tizennégy éves kitartó munkájának „köszönhetően” az oktatási rendszer teljesítménye brutális zuhanórepülésben van, a lényegi mutatók minden évben alulmúlják az előző évieket. A NER állandó tulajdonsága, hogy a mindenkori oktatási kormányzat képtelen a helyzet kezelésére, egyetlen minisztere sem volt képes egyetlen olyan jövőbe mutató intézkedést meghozni, ami javított volna a gyermekek helyzetén és jövőbeli kilátásain. A legújabban kitalált pedagógusértékelési eszköz és módszer is „méltó” az oktatásért felelős miniszterhez: demokratikus, együttműködésen, fejlesztésen alapuló eljárás helyett továbbra is a hatalomfitogtatás, az egzisztenciális fenyegetettség a meghatározó. Ezekkel a kemény szavakkal hozta nyilvánosságra a mintegy 50 civil és szakmai szervezetet, szakszervezetet magában foglaló Civil Közoktatási Platform (CKP) a véleményét a pedagógusok teljesítményértékelési rendeletéről.

A CKP szerint ettől az intézkedéstől a világon semmilyen valódi javulás nem várható sem a pedagógiai munkában, sem a tanulók teljesítményében, sem a gyermekek közérzetében, a mindennapokban. A legnagyobb problémát azonban a hatalom súlyos hozzá nem értésében látják. Épp ezért állásfoglalásuk mellett szakmai megoldást is javasolnak. Amit a kormányzati hatalomgyár a legfontosabb szakmai tudásként nélkülöz, az a CKP szerint az, hogy a rendeletben a követelmények, az elvárások, a minősítés a legfontosabb összetevők, de egy szó sincs arról, hogy miképpen lehet segíteni a pedagógusokat a további fejlődésben, a tanulással-tanítással kapcsolatos esetleges problémáik megoldásában...

AZ ELNÖK NÁCI APJA ÉS A TÜNTETÉS KIRÚGOTT SZÓNOKA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.04.10.


Gigantikus költségvetési hiány, fokozott orosz terror, napfogyatkozás és a legszórakoztatóbb győri kampány 444 napindító hírlevelében.


Üdvözlöm az olvasókat a még mindig dögmeleg áprilisban! (A rekordmeleg március után globális szinten „egy eddig ismeretlen területre” léphetünk.) Ez a 444 napindító hírlevele (és nem az egyetlen), benne az elmúlt nap legfőbb híreivel.

BELFÖLD

A Magyar Péter-tüntetésen elmondott beszéde után azonnali hatállyal kirúgták Tarr Zoltánt: a református lelkész civil munkahelye a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményénél volt, hétfőn kirúgták. „Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!” – kommentálta ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Több forrás bizonyítja, hogy Sulyok apja nemzetiszocialista pártvezető volt, a Parlamentben mégis azt figyelmeztetik, aki erről beszél.

Nagyon erős a győri kampány, most épp a győri fürdő üzemeltetője mondta azt egy kiszivárogtatott hangfelvételen, hogy: „Ki a faszom fog ebbe a geci kibaszott kurva retkes városba bejönni? Még a lábamat se törlöm bele.”

Márki-Zay Péter elfogadta Deutsch Tamás felhívását a vitára, bár nem érezte, hogy az neki is szólna. MZP-t felhívta Bohár Dániel is, hogy megtudja, mit gondol az Új Messiásról, de a megafonosnak negyed óra múlva már azt kellett bizonygatnia, hogy nem pedofil.

Mégsem lesz előválasztás Zuglóban, a Szikra beállt a momentumos Rózsa András mögé: miután Horváth Csaba nem vállalta a részvételt, úgy döntöttek, nem érdemes az előválasztást csonka módon megtartani.

- A Szabad Európa szerint május elején jöhet Budapestre a kínai elnök.

- Kövér László szerint a II. világháború folytatása zajlik most, azt ugyanis nem zárták le rendesen.

GAZDASÁG

Gigantikus a költségvetési hiány: március végére összejött majdnem a teljes évre tervezett deficit.

Tíz önkormányzati épületet készül államosítani a kormány Józsefvárosban, október végéig 200 család kerülhet utcára: a józsefvárosi önkormányzat újságírói kérdésből értesült a salátatörvénybe bújtatott döntésről.

Pumukli, Pulykahusi és a többiek: számos minisztériumi vezető, köztük Varga Mihály volt helyettes államtitkára ellen emeltek vádat korrupció miatt.

Május elejéig adják át az M6-os januárra tervezett új szakaszát és a márciusra ígért M44-est, de az M6-os utolsó 20 kilométeréből most csak 13-at, a határig vezető utolsó szakasszal megvárják annak a horvátországi folytatását.

Nagy Márton újraértelmezte Orbán Viktor szavait: a „napokon belül” lehet 2 hét vagy egy hónap is, már ami a ferihegyi reptérvásárlást illeti.

- Mostantól tilos vendégmunkást alkalmazni az állami szektorban.

- Jövőre három szombati munkanap lesz.

BUDAPEST

Már egy évvel a metrótender kiírása előtt tárgyaltak egymással az oroszok és a főváros képviselői: a Népszava szerint előbb Vitézy Dávid egyeztetett az orosz kereskedelmi ügynökség vezetőjével, pár nappal később Tarlós István akkori főpolgármester a metrógyártó cég képviselőivel. Vitézy szerint jó lenne, ha Karácsony tisztázná, milyen koalíciós alkuk akadályozták meg az ügy kivizsgálását.

Tovább tart a huzavona a főváros legnagyobb és legbotrányosabb lakásépítése körül: a beruházó és a kivitelező csatázik, 800 lakás vevői maradtak kiszolgáltatott helyzetben.

- A fővárosi hajósok megkongatták a vészharangot, mert az ellehetetlenüléstől tartanak.

OROSZORSZÁG

Szakadatlanul bombázzák az oroszok Ukrajna második legnagyobb városát, Zelenszkij igazságos választ ígér: Harkiv ismét kiemelt célponttá vált, akárcsak a totális háború elején. Zelenszkij szerint egyre keményebb a helyzet, folyamatos az orosz terror. A dnyiprói Mecsnikov kórházat az ott dolgozók egymás közt csak túlélőgyárnak nevezik.

- Már több mint 100 ezer embert menekítettek ki az oroszországi és kazahsztáni áradások miatt.

KÜLFÖLD

Amerikában megint eltűnt a Nap, és ez az űrből nézve is nagyon látványos volt.

Trump nagy megoldása az abortuszkérdésre az, hogy az államokra bízza a dolgot, bár tudja, hogy ez nem rendszerszintű megoldás.

- Netanjahu azt mondja, kitűzték a Rafah elleni offenzíva időpontját.

- Simon Harris lett Írország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke.

És már ingyen meghallgatható a Borízű Hang legutóbbi adása.