2021. június 6., vasárnap

GYŰLÖLETALAPÚ TÁRSADALOM ÉPÜLT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2021.06.06.


Még nem érjük el a legegyenlőtlenebb országok szintjét, de azért arra felé haladunk – egyebek mellett erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Ferge Zsuzsa. A nemrég 90. születésnapját ünneplő Széchenyi-díjas szociológus a hazai szegénységkutatás legismertebb alakja.


Nagy projektbe fogott a kormány, családbarát országot teremt. Jók az építőkockák?

– Attól függ, melyik családról beszélünk. Vannak kivételezettek, ezeknek a kormány valóban barátja. A többségnek viszont nem. Én inkább perverz újraelosztást látok. Normálisan, közgazdasági megközelítésben és definíciószerűen is a központosított újraelosztás azt jelenti, hogy a kormányzat az egyenlőségcsökkentő eszközeit – például az adót – arra használja, hogy mérsékelje a jövedelmek egyenlőtlenségét, illetve olyasmihez ad általános hozzáférést, amit a piacon sokan nem tudnának megvenni. Költ mondjuk egészségügyre, iskolákra. A perverz újraelosztás az, amikor azok kapnak többet, akiknek eleve sok van. Ezt látjuk Magyarországon. Remekül érvényesül a bibliai elv: akinek van, annak adatik, de akinek nincs, attól még az is elvétetik, amiről azt gondolja, hogy az övé...

A KORMÁNYNAK LÉPNIE KELLENE A KELETI VAKCINÁK ÜGYÉBEN, DE EGYELŐRE MÉLYEN HALLGAT

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2021.06.06.


– A világban depresszió van, de mi, magyarok már szabadok vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök 
pénteki rádióinterjújában. Magyarország valóban jól áll az oltások terén, ami a keleti vakcináknak is köszönhető, hiszen az orosz Szputnyik V, valamint a kínai Sinopharm védőoltásából eddig összesen körülbelül 3,2 millió dózist használtak fel, vagyis nagyjából annyit, mint a Pfizerből. A kívánt átoltottság eléréshez, és a korlátozások feloldásához tehát mindenképpen szükség volt a keleti vakcinákra, a nyilvánvaló előnyökön túl azonban immár jól láthatók azok a hátrányok, amelyekről a kormány mélyen hallgat.

A Szputnyik esetében minőségi probléma alig merült fel. A brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) áprilisban ugyan aggodalmának adtak hangot az oltás megbízhatósága kapcsán, a napokban azonban mégis engedélyezték a használatát, zárójelbe téve a korábbi kritikájukat. Mivel a legfőbb szakmai ellenérvnek elsősorban a brazil esetre épültek, az Anvisa által kiadott friss engedély ezeket is jórészt érvényteleníti.

Akadt azonban egyéb kifogás is az orosz vakcina kapcsán. A gyártó februárban tette közzé a 3-as fázisú klinikai tesztek eredményét a The Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban, három hónapra rá ugyancsak a Lancet hasábjain több neves tudós komoly kritikát fogalmazott meg, levelükben az orosz gyártó hiányos adatközlése mellett a klinikai vizsgálatok ellentmondásaira is felhívták a figyelmet...


NER - NEMZETI ROGANIZMUS

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.06.03.Orbán országos szintre emelte a Rogán-féle ingatlanlopási módszert, ezzel létrehozta a NEmzeti Roganizmust. 

Minden csatornán lopják a pénzedet, miközben eladósítanak. Így teszik a lehetőség szerinti legtöbb embert kiszolgáltatottá, ez a hatalmuk megtartásának záloga. A kiszolgáltatott ember ugyanis lényegesen kisebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, mint az, aki szabad. A Budapest-Belgrád vasútépítéssel, a Fudan egyetemmel, a vakcina és lélegeztető gép biznisszel kiszolgáltatják Kínának hazánkat. Miközben a közös vagyont fideszesek viszik haza alapítványi formában, vagy épp az önkormányzati lakásokat kényszerítik eladni, amivel szintén a holdudvar jár jól. Ez utóbbiról szól ez a videó...

MI TÖRTÉNT ORBÁN VIKTORRAL?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.06.


Most már ott tartunk, hogy komolyan el kell gondolkodnunk azon, hol is tart önmagával a magyar miniszterelnök. Sokat nyilatkozik, egyre elégedettebb önmagával, és ezzel egyenes arányban egyre hihetetlenebb dolgokat állít. Mondanám, hogy vagy bennünket néz – most finoman fogok fogalmazni – teljesen tájékozatlannak, vagy saját maga nem tud eligazodni a történések rengetegében.


Vegyük csak elő a legutóbbi bő egy hét termését, illetve abból szemezgetve, koncentráljunk két olyan mondatára, amelyet csak olyan ember tud kiejteni a száján, aki eltévedt ama, előbb említett rengetegben. Kormányfőnk – legutóbb, amikor ezt leírtam, volt, aki kikérte magának: neki bizony nem a kormányfője –, mégis: tehát a kormányfőnk azt találta mondani, hogy, idézem: „Minden életet megmentettünk, amit lehetett, mindenkit meg fogunk gyógyítani, nem omlott össze az egészségügy".

Na már most, ilyesmit ebben az országban csak az képes kiejteni a száján, aki eddig valahol máshol élt, fogalma nincs arról, hogy mit történt a világban, arról meg végképp, hogy min ment át Magyarország lakossága. Jó, tudjuk, hogy a kormányzati propaganda nem akar tudomást venni a 30 ezer áldozatról, hallani sem akar az áldatlan kórházi állapotokról, és azt is képes kijelenteni, hogy a magyar egészségügy kiváló állapotban van. Orbán Viktor azonban itt élt, itt járkált közöttünk, sőt, volt idő, amikor hajnalban kórházakat látogatott meg váratlanul, és az is kiderült róla, hogy hétről-hétre igyekszik átrajzolni a valóságot. De persze attól, hogy önmagát átemeli egy mesevilágba, nem tud mindenkit elvarázsolni. Kétségtelen, hogy a saját tábora mindent elhisz neki, érte még – mint láthattuk – fegyvert is hajlandó emelni, a többség azonban elég jól lát és hall. Hallja az összevissza beszédet, az önmaguknak ellentmondó állításokat, és bizony a társadalom jelentős része kénytelen volt szembesülni a járvány okozta humán károkkal. Milliók találkoztak a gyásszal, a maradandó károkkal, a poszt-Covid állapotokkal. Hiába hallották, olvasták, látták az állami hirdetéseit, a kihelyezett milliárdokat, azért kénytelenek voltak szembesülni a valósággal. Amely valóság azt mutatta, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, mit tegyen, mi a helyes és követendő út. Félreértés ne essék: nem akarom Orbán számlájára írni a világjárványt, még azt sem állítom, hogy mindent elrontottak, noha az ismeretlen kór esetében az sem lenne nagy bűn. Az viszont már az, hogy az első perctől hiányzott az őszinteség, a helyzet valódi bemutatása, mindig is fontosabb volt számukra a közönség áltatása. Amikor már világrekordokat döntögetett a halottak száma, beléptették az oltások növelésének versenyét, hátha azzal sikerül kitakarni sok-sok család bánatát...

KARÁCSONY GERGELY AZ ELLENZÉKI MINISZTERELNÖK-JELÖLTEKKEL EGYÜTT KÜLDENE LEVELET KÍNA ELNÖKÉNEK

444.HU
Szerző: MÉSZÁROS JULI
2021.06.06.


„Felkérem az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, tegyük együtt világossá, írjuk meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek: 2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától.Bár a kormány meghátrálásba, ködösítésbe kezdett az ügyben, ismerjük őket, ezért holnap elkezdem az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról


– jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt, aki bejegyzésében a szombati Fudan Egyetem elleni tüntetésről azt írta, „nemcsak a kínai kommunista egyetem ellen és a Diákvárosért tüntettünk”, de „kiálltunk sok milliárd forintnyi közpénz lenyúlása ellen”.

A demonstrációról itt írtunk, élő tudósításaink itt és itt nézhetők vissza, a szombati tüntetésről készült videós összefoglalónkat pedig itt lehet megnézni.

SZABADSAJTÓ KLUB - KÖVÉR LÁSZLÓ, A MEGTESTESÜLT KÖZJOGI MÉLTATLANSÁG

NEMZETI1TV
Szerző: SZABADSAJTÓ KLUB
2021.06.04.Témáink:
- Tüntetés a kínai egyetem ellen - Fideszes kultúrharc, ezúttal belül? Szakács Árpád vs. Fásy Ádám - Azt már fél lábon is? Orbán még 20 évig tervez a politikában maradni - Kövér László és a ficsúrok
Új helyszínen a Szabadsajtó Klub, de a régi szereplőkkel: Gulyás Balázs műsorvezetése mellett Tóta W. Árpáddal, Stumpf Andrással és Tompos Ádámmal. Ne hagyják ki e héten sem!

PASZT - PARTIZÁN SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: Partizán
2021.06.03.Magyarországon ma talán mindenkinek az elmúlt évek nagy port kavaró, színházakban megesett bántalmazás-történetei jutnak eszébe, ha az abúzus fogalma előkerül. A 2017-es Marton-ügytől Eszenyi Enikő tavalyi lemondásáig sorra derültek ki olyan esetek a magyar színházi és filmes szférán belül, amelyekben az volt a közös, hogy valaki visszaélt a hatalmával. Szerencsére nem kellett sokat várni, amíg a Biztonságos Terek és más törekvések eredményeképpen, egy évvel Eszenyi Enikő kényszerű lemondása után, a Vígszínház és a Debreceni Csokonai Színház is kiadta a saját etikai kódexét, ami végre egy olyan írásos dokumentum, ami tiszta és átlátható keretrendszert biztosít az intézményekben dolgozóknak. 

Hogy megfelelő iránymutató-e az etikai kódex az etikai vizsgálatok lefolytatásához, hogyan lehet meghatározni a színházakban az etikus viselkedés szabályrendszerét, hogyan biztosítja a sértettek számára a megfelelő fórumot a segítségnyújtáshoz, és mi a helyzet a Vígszínházban elrendelt Eszenyi-ügy kivizsgálásával, többek között ezekről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. 

Vendégek: 

Deres Kornélia, Biztonságos Terek Projekt 
Rihay-Kovács Zita, Biztonságos Terek Projekt 
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója 
Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes

NÁLUK CSAPÓDTAK LE AZ ALACSONYAN SZÁLLÓ COVID-BESZERZÉSI MILLIÁRDOK

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.06.06.


A koronavírus-járvány a gazdaság legtöbb szereplőjének csak bajjal járt, de voltak azért olyan cégek, amelyeknek kiemelkedő lehetőségeket hozott. Egy részük organikusan nőtt a piacról (pl. videókonferenciás vagy házhozszállítással foglalkozó cégek), mások pedig nagy állami beszerzéseket csíptek meg a járvánnyal összefüggésben, utóbbiak tavalyi teljesítményét nézzük meg most Magyarországon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020 folyamán rengetegszer vásárolt be nagy értékben a Covid elleni védekezés jegyében, repkedtek a milliárdok maszkok, lélegeztetőgépek és vakcinák beszerzésére. Ezeket a bizniszeket többnyire közvetítőcégek bevonásával bonyolította az állam, és bizony előfordultak durva túlárazások is (olyannyira, hogy az unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzleteket)...


SZABAD SZEMMEL: A NACIONALISTA MINISZTERELNÖK TRÓJAI FALÓUL SZOLGÁL KÍNA ÉS OROSZORSZÁG SZÁMÁRA AZ EU-BAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.06.


Washington Post


Az új amerikai vezetés a demokráciák megerősítését tekinti legfőbb feladatának a világban, pontosan ezért tárgyal az elnök a jövő héten G7-ek képviselőivel, valamint a NATO-tagállamok és az EU vezetőivel, de erről igyekszik meggyőzni az út végén Putyint is. Ezt Biden személyesen erősítette meg a lap véleményrovatában megjelentetett írásában. Merthogy nem szeretne kétséget hagyni az iránt: a mostani Egyesült Államok kiáll a szövetségesek mellett, és bizonyítani kívánja, hogy a demokráciák ki tudják védeni az új fenyegetéseket, nem okoz nekik gondot a kihívások elhárítása.

Úgy fogalmaz: az USÁ-nak erőt kell mutatnia, amikor vezetni akarja a világot, hogy a többi közt szembeszálljon Oroszország és Kína káros lépéseivel. De Washington hatékonyabban tud fellépni, ha olyan nemzetek vannak mögötte, amelyek a közös értékeket képviseli, tehát jogállamok.

A G7-es csúcsértekezlet kapcsán kifejti: nem szabad megengedni, hogy az autokraták szabják meg az új technikák használatát és korszerűsítését, legyen szó akár a zsarolóvírusokról, akár a tömegek megfigyelésére bevetett mesterséges intelligenciáról. Itt az kell, hogy a demokratikus elvek határozzák meg az irányt.

A politikus egyértelművé teszi, amire Trump annak idején csupán némi vonakodás után volt hajlandó, hogy ti. az USA továbbra is védelmet nyújt NATO-partnereinek, ha azokat támadás éri. Feltett szándéka, hogy a demokráciák jelöljék ki a nemzetközi kereskedelem, illetve a technológia megújításának kereteit, tehát ne Kína, vagy valaki más. A transz-atlanti szövetség együtt veri vissza a földrész ellen irányuló orosz törekvéseket. Biden rámutat, hogy országa határozottan megvédi a demokratikus normákat, ami következik már csak az érdekeiből is.

Ezt már telefonon egyértelművé tette az orosz államfő számára, mint ahogy azt is, hogy Washington ezután sem nézi tétlenül, ha, mondjuk, a másik fél beleavatkozik az amerikai választásokba. De ezen felül meg kívánja erősíteni Genfben, hogy világ demokráciái nem engednek az emberi jogokból és méltóságból. Az írás azzal zárul, hogy nem kétséges: a demokráciák ki tudják védeni a fenyegetéseket, hatékonyan képesek küzdeni az ellenfelekkel szemben. A jövő heti tárgyalások jó lehetőséget kínálnak, hogy ez be is igazolódjon.

AFP

A francia hírügynökség 10 ezerre becsüli a Fudan elleni budapesti tüntetés részvevőinek számát, hozzáfűzve, hogy az egyetem terve aggályokat váltott ki, mármint hogy a magyar diplomácia a kelet felé fordul, az ország pedig egyre jobban eladósodik Pekinggel szemben. A kormány azzal érvel, hogy igen tekintélyes tanintézmény települ ily módon az országba, azaz rengeteg diák magasabb szintű képzéshez jutna.

Schanda Tamás államtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy a tiltakozásnak semmi értelme, mert még semmi sem dőlt el. Csupán a tervezésnél tartanak, a végleges döntés a jövő év 2. felében lesz meg.

A campus a legújabb mérföldkő a keleti nyitás politikájában, amit elemzők geopolitikai egyensúlymutatványnak tartanak. A bírálók ezzel szemben azt mondják, hogy a nacionalista miniszterelnök trójai falóul szolgál Kína és Oroszország számára az EU-ban, illetve a NATO-ban. Hogy be akarja édesgetni Fudant, noha az törölte alapszabályában a gondolatszabadság elvét, a tudomány szabadsága szempontjából is aggályokat kelt. Főleg, miután a CEU-t a hatalom kipaterolta az országból.

Die Zeit

Tízezren tiltakoztak az ellen, hogy Budapesten legyen a Fudan Egyetem első európai kampusza, az ellenzék meg van döbbenve az elképzelésen. Mert ugyan a világ egyik elitiskolájáról van szó, de a Kínai Kommunista Párt szabja meg számára az irányt. Ezen felül az is felháborodást váltott ki, hogy ott létesülne, ahol eredetileg kollégiumok épültek volna a magyar diákoknak.

Az EU szintén nyugtalan, mert már évek óta borúlátóan figyeli Budapest és Peking viszonyának alakulását. Magyarország többször is megakadályozta, hogy európai intézmények elmarasztalják Kínát. A legutóbbi ilyen eset az volt, amikor az unió el akarta ítélni a demokrácia korlátozását Hongkongban.

Tovább a magyar kormány az egyetlen a közösségen belül, amely a Huawei-jel építteti ki az 5G-s hálózatot. A konszernt azzal vádolják, hogy érzékeny adatokat ad át a kínai vezetésnek. A Deutsche Welle kb. egy hónapja azt jelentette, hogy a nyugati titkosszolgálatok már most is aggódnak, mivel Magyarország ugródeszkául szolgál a kínai hírszerzés európai műveleteihez. Az országban tanuló kínai diákokat Peking módszeresen igyekszik kémkedéshez megnyerni.

Yahoo/Reuters

Hazaárulás! Több felvonuló is ilyen táblát vitt a tegnapi megmozduláson, mivel a liberális ellenfelek azzal vádolják a nacionalista Orbán Viktort, hogy az Kínához törleszkedik. Egyben attól félnek, hogy a kínai egyetem lerakata ront a magyar felsőoktatás minőségén, ugyanakkor segít Pekingnek, hogy növelje befolyását az országban, illetve Európában.

Schanda Tamás pletykákon és megalapozatlan sajtójelentéseken alapuló politikai hisztériának minősítette a tiltakozást. Ellenzéki politikusok, illetve közgazdászok ugyanakkor kifogásolják a hatalmas költségeket, valamint az átláthatóság hiányát. Orbán szívélyes kapcsolatokat épített ki Kínával, Oroszországgal és más, illiberális rezsimekkel, miközben tengelyt akasztott a nyugati szövetségesekkel a tudományos kutatás, az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének visszaszorítása miatt. Jövőre az egyesült ellenzékkel néz farkasszemet a Fidesszel a választáson.

Bloomberg

Kína miatt Orbánt bírálták a demonstrálók a járványkorlátozások enyhítése után tartott első tömegmegmozduláson. A felvonulást a főpolgármester vezette, aki erkölcstelennek, morális öngyilkosságnak minősítette a campus ötletét. Egyben bejelentette, hogy megindult a harc a hatalom visszaszerzésére a lakosság 99 %-a érdekében. Az ellenzék részvevők szerint a terv azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök semmibe veszi a demokratikus értékeket.

A hatalom ugyanakkor nemrégiben visszakozott, amikor azt közölte, hogy szó sincs befejezett tényről, még semmi sem dőlt el. A polgárok és ellenzéki vezetők azonban fel vannak zúdulva, mert úgy vélik, hogy az egyetem segítségével Peking jobban szemmel tarthatja Európát.

Der Standard

Egy osztrák elemző szerint a liberális várospolitika ellensúlyt képezhet a tekintélyuralmi irányzatokkal szemben Kelet-Európában, azon belül is főként a V4-eknél. A szerző: Tobias Spöri, a Bécsi Egyetem Politológia Tanszékének professzora, a polarizálódás legújabb példájának nevezi a horvát fővárost, ahol szintén alulmaradt a konzervatív-nacionalista jelölt. Karácsony Gergellyel két éve egy zöld jelölt győzött, de még ennél is fontosabb, hogy újfajta felfogást képvisel: fokozottan épít a lakossággal folytatott párbeszédre, befogadó, beleszólást enged a döntéseibe.

Jellemzi a korrupció elutasítása és prágai, pozsonyi és varsói kollégájához hasonlóan új politikusi nemzedéket képvisel. Valamennyien felszólalnak a populizmus, a tekintélyelvűség, a nacionalizmus ellen. Egy olyan térségben, ahol mostanság erősen visszaszorult a jogállam, a sajtószabadság és nem túl hatékony a fellépés a korrupció ellen. A legnagyobb aggályokat Magyarország és Lengyelország váltja ki. Sok szakértő azon a véleményen van, hogy az orbáni rendszer már nem is demokrácia, hanem hibridrezsim. Azaz demokratúra.

Ezzel az irányzattal Karácsony demokratikusabb és átláthatóbb várospolitikát igyekszik szembeállítani, ideértve hogy támogatja a civil szférát. Az új nemzedék sikerének 3 oka van: 1. Ezek a vezetők demokratikusabb, haladóbb várospolitikát testesítenek meg, ami ellentétben áll a mind inkább autoriter kormányzati vonallal. 2. A civil társadalom újabban egyre markánsabban hallatja hangját a tekintélyelvűség, a korrupció és a rossz kormányzás ellen. A megmozdulásokból sokak számára a politikába vezet az út. 3. A városlakók a rendszerváltás nyerteseinek számítanak, míg a vidékiek közül sokan az út szélén maradtak. Ez megmutatkozik abban, hogy miként szavaz a két réteg. De hogy a liberális várospolitika képes-e hatni országos szinten is, az kiderül pl. a jövő tavaszi magyar választásokon. Ám a sikerhez Karácsonynak el kell érnie a népesség többségét, amely a falvakban rosszul járt a szocializmus bukása után.

"HOGY A HAZA NEM LEHET ELLENZÉKBEN, AZ NEM EGY TŰRHETŐ NARRATÍVA" | INTERJÚ ASCHER TAMÁSSAL

PARTIZÁN / YOUTUBE
Szerző: Partizán
2021.06.04."Ascher Café." 
"Magyarellenes kultúrterrorista liberálbolsevik." 
"Az oktatási főhatalom, maga az izmus, ami romba dönti a keresztény Európát." 

Miért éppen Ascher Tamásból csinált főellenséget a jobboldal? Mikor és hol kezdődött a színházi szakma kettéosztása? Mi a hasonlóság Major Tamás és Vidnyánszky Attila között? Többek között ezekről beszélgetünk Ascher Tamással, aki megrázó őszinteséggel vall a tabuként kezelt színházi alkoholizmusról és a mesterstátusszal járó felelősség kérdéséről. 

A Partizán Színházi Találkozó életútinterjú-sorozatának vendége Ascher Tamás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 23. – TIMPANON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.06.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy ünneplősbe jöjjünk, mer ünnepülünk a tavaly fölállított timpanoni emlékműné, amit a Béla bácsi éppittett, akit azóta se láttam. Eltűnt a Béla bácsi a nagy járványba, nem hallottuk, hogy ojtakozott volna, se azt, hogy nem, senki nem tudja, mi van a Béla bácsival. De az emlékező timpanoni oszlop ott áll, lóg rajta a zászló, egy kicsit koszos, egy kicsit szakatt, de a miénk. Összetartozunk nemzetileg, aszonta az Ibojnéni, azért kell ünneplősbe jönni, hogy itt lesz megin a papbácsi celebrálódni, meg a képviselő bácsi is, aki labdát szok hozni meg vinni minket migráncsnézőbe.

Az apu is morgott az ünneplős miatt, az anyu is, hogy minek ez ennek a szegény gyereknek, hagynák őt játszani nyugottan, de ezt az apunak mondta csak sugva, hogy én azér büszkén és szépen menjek timpanont ünnepelni, de nem tudom az mi is. Tavaly, amikor a Béla bácsi állíttotta föl a rudat, valami csók a Magyarországról meséltek, meg tragédia, meg ilyenek, kíváncsi vagyok most mi lesz, sirunk-e vagy zokogunk majd nagyon, hogy vesszen timpanon. A Pityu rövidnadrágba jött, pedig hideg is van, a Kisböske meg már a reggelit kereste, ahogyan bejött a zoviba, mindig azt keresi, mit neki timpanon, enni akar egyfolytába.

De most nem kapott, mert az Ibojnéni reggeli helyett bekapcsolta a rádiót, ahol a miniszteri bácsi beszélt, a zelnökúr, minielnök. Ilyen furcsa volt a hangja neki, mintha valami fazék alól jönne, határozott meg túlozott, néha aszt monta, baloldalgyurcsány, semmit nem értettem, a Pityu turta az orát, a Kisböske meg szipogott, hogyő éhes, az Ibojnéni meg monta neki, hogy csönd legyen, mer nem hallja a miniszteri bácsit a fazék alól. A dadus mérges volt, az ajtóba állt, hogy mikor jön a képviselő meg a papbácsi, de asztán egyik se jött, mer fontossabb dolguk akadt, ugyhogy kimentünk a homokozóhoz, hogy akkor most ünnepülünk, de csak álltunk ott kukán.

Az Ibojnéninek kellett volna mondani valamit, hogy nem jött a képviselő meg a a papbácsi, de csak állt ott, elkeszte, hogy timpanon, de nem tutta befejezni. Aszonta az Ibojnéni még, hogy nemzet, meghogy haza, asztán meg nemzeti, meg megint, hogy haza. Átunk ott, unatkosztunk, a zászló szakattan lógott, asztán aszonta az Ibojnéni, hogy énekejjük el a himnuszot, de nem tuttuk elénekeni, meg ő se. Próbát valamit, de csak ilyen recsegés jött a torkából meg sipolás, a Pityu turta az orát, amikor az Ibojnénit lekakáta egy madár, hogy fröccsent neki a vállán, és akkor esírta magát meg nekiát vonaglani, hogy a dadus bevezette meg leűtette, hogy nyugoggyá meg Iboj...

ŐRÜLT PROFIT: 16 MILLIÁRDOT NYERT A COVIDON A NER KEDVENC „JÁRVÁNYCÉGE”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.06.02.


A Válasz Online a pandémia kitörése óta figyeli, tudnak-e mértéket tartani azok a „fürkészek és portyázók”, akik Orbán Viktor buzdítására kínai lélegeztetőgépekkel, egyéb orvosi eszközökkel álltak a megrendelő külügyi tárca rendelkezésére. Most, a május végi mérlegleadás után vált egyértelművé, hogy a NER központi „járványcégeként” azonosított Fourcardinal Kft. 2020-ban 49,5 milliárd forintos Covid-árbevétel mellett közel 16 milliárdos profitot ért el – és ezt az összeget szinte hiánytalanul ki is vették a tulajdonosok a vállalkozásból osztalék formájában. Mértéktartásról tehát szó sincs. Ráadásul ugyanez az érdekcsoport áll a Sinopharm-vakcinabeszerzés mögött is – ám, hogy az oltásokon mennyit kasszíroztak, majd csak a 2022-es választások után derülhet ki...