2019. január 5., szombat

A MAI TÜNTETÉS ELÉ

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.01.05.


Fokozódik a düh és az elégedetlenség. Ez nem csupán frázis és közhely. A feszültség tapinthatóvá vált a levegőben. Sokakkal beszéltem és nyomon követem a Facebook híradásait is. Mindenhonnan árad a düh és a felháborodás. A sajtóban persze ilyen híreket ne keressen senki. Nem fog találni még utalást sem.

Gondolom, a rendőrség megint kirekeszti a vidéki buszokat a fővárosból. Szokás szerint. Ennek ellenére a szakszervezetek és a pártok mozgósítanak, és az emberek jönnek. Hatalmas tüntetés készül a mai napon, Budapesten és más nagyvárosokban. Az emberek láthatóan türelmük végére értek és ez nem csupán a rabszolgatörvény miatt alakult így.

A kormánypárt eközben folyamatosan provokálja az embereket, a tömegeket. Hétfőn nem mennek el a Parlament rendkívüli ülésére. A belépésre jogosult képviselők kivételével kizárják a sajtót és az ellenzék által meghívott vendégeket. Az ellenzék végre, rövid időn belül immáron másodszor, adekvát választ ad. Kimegy az utcára és egységben ismétli meg követeléseit. Elhangzik egy gyermeteg eskü is ugyan, amiből – és ezt jól jegyezzük meg – kivonja magát a Jobbik és az LMP is, de elszántak és egységesek. Végre, legalább részben, tudják és kimondják, hogy mit akarnak, bár ezek között a kormány távozása még nem jelenik meg. Ne legyünk azonban türelmetlenek. Ami késik, reméljük, nem múlik.

Az LMP-nél és a Jobbiknál azért álljunk meg egy pillanatra. Mielőtt bárkiben az a téves képzet alakulna ki, hogy mindössze az eskütételről maradnak el, látnunk kell, hogy esetükben a vonat alatt fekvő ember cseppet sem derűs mosolyával állunk szemben. Ott vannak, mert egyre fogyatkozó követőik előtt igazolniuk kell kormányellenességüket, azt azonban nem vihetik túlzásba. Magatartásuk nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a belülről megosztó, bomlasztó pozíciójukat. Gondolom az egyeztetéseken a tiltakozás mikéntjéhez és céljaihoz kapcsolódó számos „kompromisszumos megoldás” fűződik hozzájuk. Ezek egyike sem nem a hangulat fokozását célozza. (Ez persze csak rosszindulatú (?) feltételezés, de nem tudom, hogy azok, akik még mindig mondjuk a Fidesz által kreált LMP mellett teszik le a voksot, miben bíznak.) Aztán itt lesznek majd nekünk vélhetőleg a provokátorok is, akikre mindenképp számítani lehet majd a nap folyamán. Nincs semmi kétségünk afelől, hogy a kormány nagyon is épít rájuk, talán a rendkívüli állapot kihirdetésén ábrándozva.

És ha már a provokációknál tartunk. A hét elején Orbán előbb részt vett a neonáci Bolsonaro beiktatásán, egyedül az Európai Unióból. Aztán kitudódott, hogy megint a nem a számára vásárolt katonai különgépen villogtatta jól ismert puritanizmusát. Aztán alighogy hazaért, mindjárt elfoglalta 4 milliárdért berendezett, ugyancsak rendkívül puritán irodáját a 40 milliárdért felújított egykori karmelita kolostorban.

Aki azt hinné egyébként, hogy ezzel a rongyrázásnak és közpénzszórásnak vége, az téved. A mindenféle hangzatos nevű terveket dédelgető kormány által csak Nemzeti Hauszmann Tervnek nevezett, a Várnegyed további átalakítását célzó vízió a legóvatosabb becslések szerint 200 milliárd forintba fog nekünk kerülni, de építészeti szakemberek szerint akár 1.000 milliárd is lehet a végösszeg. A belügyminisztérium csak a költözésének tervezésére eddig 1,3 milliárd forintot költött. Gondolom, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank egykori székházát a Tiborcz fiú már kinézte magának az ingatlan-portfólióba...

TIZENKÉT DÜHÖS HÓNAP: ÖVEKET BEKAPCSOLNI, ELINDULT 2019

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON, NAGY GÁBOR
2019.01.05.A nemzetközi porondon és Magyarországon is az erőpolitizálás ideje jött el. A konfliktusokat nem megoldani, hanem élezni próbálják mindenütt. Ezt a gyúanyagot pedig még veszélyesebbé teszi a globális gazdaság bizonytalansága.

Aki azt hitte, a tavalyi magyar parlamenti választások eredményeképpen a NER a hatékony és hangtalan kormányzás évtizedei elé néz, az meglepődve figyelhette a rabszolgatörvénynek nevezett munkaerőpiaci szabályozás miatt kialakult hangos tiltakozást. Orbán Viktor számára mindig az biztosította a győzelmet, ha el tudta hitetni magáról és a pártjáról, hogy övék az egyetlen elitellenes mozgalom. Ők azok, akik a kisemberért harcolnak a hatalmasok ellen. Most azonban az ellenzéknek is lenne egy párhuzamos valósága, amelyben ők azok, akik a gyárakban halálra dolgoztatott magyarokért harcolnak a Vár luxusába költöző kormányfő ellen.

Elmesélésre érdemes történet lenne, kérdés, hogy ellenzék van-e hozzá. A decemberi tüntetések épp azért húzódnak át januárra, mert számos párt megannyi performance-szal igyekszik kihasználni a felfedezni vélt felhajtóerőt. És ez gyengíti is az utcai mozgalmat: túl sokan szeretnének belőle profitálni. A kormány sokáig kivárásra játszott, de ha januárban sem szűnnek a tiltakozások, akkor döntenie kell, mit lép. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közlése szerint mérlegelik egy békemenet megtartását. Ilyen erődemonstrációt pedig külső veszélyre hivatkozva szoktak tartani. Tényleg menetelni fognak Szél Bernadett és Kunhalmi Ágnes székházfoglalása vagy Szabó Tímea fütyülése ellen? A kormány dilemmája könnyen átélhető. Ha odacsap, azzal akár meg is emelheti az eddigi tiltakozások tétjét. Ha viszont tétlen marad, azzal frusztrálja a Fidesz-választók sallert és kokit követelő kemény magját, és egyre szemtelenebb provokációkra készteti a politikai ellenfelet. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez a meccs mikor fullad ki...


TALÁLJUK KI MAGYARORSZÁGOT


PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.01.04.


Nagyon kedveltem Hankiss Elemért.
Nem volt pedig túl népszerű, a beszédstílusa és a megjelenése nem az utca emberére lett optimalizálva, emellett rengetegen nem is értették, hogy miről beszél, és erről nem alkalmankénti hebegése tehetett.
A nép - és képviselői - leginkább csak röhögtek rajta, de hát lássuk be: nem is volt ő odavaló, ahová a sors vetette, sokkal értelmesebb és érzékenyebb ember volt annál, hogy alkalmas lett volna az agysorvasztó és jellemgyilkos közvetlen politizálásra.
El is nyerte méltó büntetését, a politikai sakktáblán a demokrácia bástyájaként állt, míg csak le nem rombolták - művével együtt.
De nem erről szeretnék írni, hiszen, ami volt - elmúlt, ma már kevesen emlékeznek rá.
És még kevesebben a kezdeményezésére, mely ha valóra válik, ma nem eveznénk azt ország hajójával - melyet egy mentális kihívásokkal küzdő kleptomániás kalóz kormányoz - egy szartenger közepén, azt lesve, hogy korunk melyik politikai sziklája roncsolja szanaszéjjel gályánkat.

Hankiss kezdeményezése az volt, hogy találjuk ki Magyarországot.
Kapott is érte hideget-meleget, mondván, mecsoda egy idióta, hiszem Magyarországot nem kell kitalálni, ki van az találva, mit kellene még azon kitalálni?
Hát igen, csak éppen azt felejtette el a kritikus honfi, hogy az ötletadó nem a meglévő országot akarta kitalálni, hanem helyette egy másikat, olyat, melyben boldog aki benne él, olyat, melyben minden ember érdekeit többé-kevésbé figyelembe veszik, melyben az értékeket és azok rangsorát társadalmi egyetértés jelöli ki.
Olyan államot, melyben az ember tisztában van jogaival - merthogy vannak jogai, és kötelességeivel, merthogy kötelességei is vannak, melyeket mindenki megismerhet.
Olyan nemzetet, mely a világ felé barátságos és békés arcot mutat, mely úgy akar előremenni, hogy nem néz állandóan hátra, mely annyira erős, hogy nem fél integrálni és integrálódni, mely nem a múltjából akar megélni, hanem a saját jövőjét építi.

Sajnos ez a kezdeményezés elhalt, pedig talán ez lett volna a legfontosabb a rendszerváltás teendői közül: megjelölni az elérendő célt és kitűzni a hozzá vezető utat.
Így most olyanok vagyunk, mint a kiskunhalasi taxisofőr GPS nélkül - Tokióban.
Ezért is van az, hogy tág teret kaptak a politikai kóklerek, Cipolla utódai ma is addig feszítik a húrt, míg Thomas Mann forgatókönyve ismét valóra nem válik.
Ha tudjuk a célt, ilyesmi nem eshet meg.
Kérdés lehet, hogy mi az aktualitása ennek az emléknek?
Talán csak annyi, hogy látni, ahogy az ellenzéket már megint bele akarja Orbán bandája zavarni egy olyan helyzetbe, mely hatalmának további bebetonozásához vezet.
Rendben is van, hogy Orbán világgá zavarása fontos feladat, de önmagában kevés.
Legfeljebb előfeltétele lehet egy pozitív változásnak, mely egy mindannyiunk számára élhető országot eredményez.
Ehhez pedig jövőkép kell.
Ez a változtatás nem egynapos feladat, sok munkát és energiát kell belé fektetni, sok akadályt kell leküzdeni, ez pedig nem megy parancsszóra.
Ez a rossz hír, a jó pedig az, hogy az ellenkezője sem, bár ellenfeleinknek könnyebb dolguk van, hiszen nekik nem kell meggyőzőnek lenni.
Ők az érzelmi húspiac kofái, akik zsigeri ösztönökre építenek, legrosszabb énünkre, félelmeinkre, irigységeinkre, gátlásainkra, éhségünkre, előítéleteinkre.
Nekünk mégis meg kell vívnunk ezt a harcot, sajnos, nem úszhatjuk meg...

HALJ MEG BOLDOGAN - ORBÁN GONDOSKODIK RÓLA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2019.01.04.


Vessünk össze néhány véletlenül egymás mellé sodródott hírt.

Egy barátom arról számol be, hogy másfél éves unokája súlyos és egyre rosszabbodó tüdőgyulladással fekszik a Heim Pál Kórházban, ahol nincs kezelőorvosa, mert annyira kevés már a szakember, hogy „rotációban” jönnek be a doktorok. Azaz, aki ráér és éppen arra jár, ránéz a gyerekre.

Másik ismerősöm, akinek légzési panaszai vannak, mellkasi fájdalmai, áprilisra kapott időpontot a vizsgálatra. S valaki arról számolt be a minap, hogy amikor férjét stroke gyanúval kórházba vitték, vagy nyolc órát várakoztatták - most mondjuk valahogy túlélte, de legközelebb ez már nem biztos.

Közben 500 millióért médiakutató intézet alakul, Mészáros Lőrinc megint kapott pár milliárdot, hogy hozzájuthasson Orbán ezúttal egy szigetelőanyag gyárhoz. És hogy az egészségügyért felelős Kásler Miklóst se hagyjuk ki, ő pedig alapíthatott egy magyarságkutató intézetet nyolcszázmillió forintból, amelynek legfőbb célja, hogy a szélsőjobb legidültebb marháinak a kedvébe járjon, akik bármit megadnának azért, hogy egy kicsit a pogány misztikumhoz közel kerüljenek. Amúgy az intézet szakmai színvonalára komoly biztosítékot jelent, hogy vezetője állítólag egy olyan fickó lesz, aki eddig a KSH karbantartási részlegén dolgozott. (Gázszerelő?)...

MIÉRT SZAVAZNAK A NŐK A FIDESZRE?

24.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.01.05.


Magyarországon a közvélemény-kutatások szerint a férfiak 46 százaléka, a nőknek viszont 52 százaléka szavazott a kormánypártokra az április 8-ai választáson. Annak ellenére tették ezt, hogy a Fideszt és a Fideszhez hasonló jobboldali populista pártokat gyakran vádolják macsósággal, a nők elnyomásával. Ennek okait vizsgálta Kováts Eszter, az ELTE ÁJK politológus doktori hallgatója, a Friedrich Ebert Alapítvány munkatársa és Weronika Grzebalska szociológus, a Lengyel Társadalmi Nemek Tanulmánya Egyesület elnöke. Kováts Esztert kérdeztük.

Mi a baj a nőkkel, akik a Republikánus Pártra szavaznak? Ezt a meglepő kérdést tette fel nemrég egyik írásában a The Guardian publicistája. De valóban azt kell gondolnunk, hogy baj van a nőkkel, akik a populista jobboldalra adják le a voksukat?

Az Egyesült Államokban szeretik a demográfián keresztül megfejteni, ki, miért szavazott egy adott pártra. Ha a fehér nők 53 százaléka Trump mellett tette le a voksát, arra kíváncsiak, vajon ezt Trump szexizmusa ellenére tették, vagy azért, mert hamis tudatban élnek, esetleg valami más demográfiai tényezőjük magyarázza, például a bőrszínük – vagyis rasszisták. Ez a faék egyszerűségű elemzés már-már parodisztikus. Magyarország a másik véglet: általában fel sem tesszük a kérdést: vezethetik-e a férfiakat és nőket – legalább részben – más megfontolások a szavazásnál? Ahogy a cikkünkben is fogalmazunk: a nemi eltérések vizsgálata hasznos, de nem azt kellene megkérdezni e pártok támogatói esetében ellenzékiként sem, hogy mi a baj a nőkkel, hanem azt, hogy mi a baj a politikai-gazdasági rendszerrel, amiben élnek, és milyen politikai alternatívák elérhetőek a számukra.

A szavazólapra helyezett ikszből honnan tudjuk, hogy férfi vagy nő húzta be?

Azt ugyan nem tudjuk, hogy április 8-án pontosan hány százaléka szavazott a nőknek a Fideszre, de a Medián és a Závecz Research is meglehetősen jól eltalálta az eredményt, ők pedig a választások előtti utolsó közvélemény-kutatásukban a válaszadók nemére is rákérdeztek. Mindkét intézet szerint hat százalékponttal több nő szavazott a Fideszre, mint férfi. A Jobbiknál például ugyanez az arány nagyon máshogy alakult: ott kétszer annyi férfi szavazott a pártra, mint nő.

Tehát a magyar nők több mint fele a Fideszre szavazott, miközben kritikusai szerint a kormánypárt elnyomja őket és csak azt propagálja, hogy szüljenek minél több gyereket. Ők ezt nem érzik így?

Létezik a „hamis tudat” magyarázata, ami azt feltételezi, hogy a nők nem veszik észre, ha elnyomják őket. Hasonlót hangoztat sokszor a magyar liberális elit is, de ez így nagyon lesajnáló, és saját értetlenségét vetíti ki a nőkre, valahogy úgy, hogy „ha nőgyűlölő pártra szavaznak, az azért lehet, mert nem veszik észre az elnyomásukat”. Mindamellett, hogy természetesen nem látunk át mindig mindent, hogy mi jó nekünk, hosszabb távon ez attól zárja el az utat, hogy feltegyük a kérdést: mégis, miért lehet jó ezeknek a nőknek?
...

ORBÁN A BUDAI VÁRBÓL MEGHALLJA A KILÁTÁSTALANSÁG NYÖSZÖRGÉSÉT PESTEN?

CSEPELIEK ÚJSÁGA
Szerző: csú / FRISS RÓBERT
2019.01.05.


Dicséretes, ha egy ország kormányfőjének horizontja 2030-ig terjed – mint Orbán Viktor karácsonyi interjújában (Magyar Idők) ismételten kifejtette. Még dicséretesebb volna, ha időnként a horizontról a lába elé pislogna, és felismerné: ha Magyarország „a huszadik századot elvesztette, de a huszonegyediket meg akarja nyerni”, akkor neki magának is meg kellene látnia azt a szakadékot, amely a Blaha Lujza téri ingyen ebédre várók kígyósora és a Karmelita kolostorra erőltetett erkély között húzódik, s amely lassan elnyeli a XXI. századot.

Nekünk egyszerű hazugságnak látszik a politikai helyzet olyan lefestése, amely szerint ma a kormány képviseli a munkát, az otthont, a családot, a biztonságot, s ezzel szemben áll az ellenzék, amely egyszer már tönkretette az országot. Az egyik oldalon a nyugodt erő, a másikon pedig az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések (a neobolsevik csőcselék - ahogy Kövér László mondta) állnak.

A kormányfő csodálkozik, hogy a parlamentből az utcára szorított társadalmi és politikai ellenzék kormányt akar buktatni. Mit akarhatna mást? Azt teszi, ami a
dolga, ha meg akarja találni a hatalom támadásának és elkergetésének konkrét (ha már ott ragadtak) parlamenti és utcai módszereit. A 2006-os őszi puccskísérlet mögött állóktól tragikomikus azt hallani, hogy „kormánybuktatásról kizárólag a választópolgárok dönthetnek, ennek pedig legközelebb 2022-ben jön el az ideje”. Parlamentáris szabályokra hivatkozik az, aki még saját törvényeit is megszegi?

A kormány nyolc és fél éve csak egy szűk kör és nem a közjó érdekeit szolgálva kormányoz. Az ellenzék nem tehet mást: ha életben akar maradni, januárban folytatnia kell a tiltakozást, és meg kell fogalmaznia saját 2030-as horizontját.

Addig marad a Karmelita kolostor erkélye, ahonnan nem látni el a Blaha Lujza térig, ahová nem hallatszik fel a szegénység és a kilátástalanság nyöszörgése, ahonnan csak üres szóvirágok hullanak a szürke, téli városra, amely nem feltétlenül győzni, de élni akar.

HEGEDŰS D. GÉZA: HALLGATNI AKARTAM...

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.01.05.


Azon a napon találkoztunk, amikor elvitték Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, és ahol, ahogy Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész fogalmazott, egy seb keletkezett. Beszélt a fájdalomról, amit érzett, mesélt a szülői örökségről, és arról, hogy mit is jelent számára a színház, illetve az, hogy folyamatokban gondolkodik, mert mindent úgy is kell látni. Így jut el, ebben a sajátos monológban, amelyet hírklikknek fogalmazott meg, addig, hogy ő mélyen hisz abban: holnaptól másként lesznek a dolgok

Azt kérdezed tőlem, hogy ha nem játszottam volna, kimegyek-e a Szabadság téri tüntetésre, Nagy Imre „elhurcolása” miatt? Úgy kezdeném a válaszomat, hogy mély szomorúsággal konstatálom ezt…Nem az esemény politikai vetületéről beszélek, hanem a személyes érintettségről, mely a családi mitológiámhoz,vagyis az életemhez tartozik.

Én Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Ibrányban születtem, 1953-ban, ahol a szüleim magyar-történelem szakos tanárként, pedagógusként dolgoztak. Hiába van Ibrány háromszáz kilométerre Budapesttől, az ’56-os események, hírek fölkavarták, és miután a rokonság egy része a fővárosban élt, apám úgy gondolta, hogy élelem szempontjából nehéz helyzetben lehetnek, és ezért rávett, ott Ibrányban egy teherautó sofőrt, Wágner Bandi bácsit, hogy kajával megrakottan jöjjenek fel Budapestre.

Hozott utánpótlást a rokonságnak, hiszen volt mód otthonról hozni egy kis disznóságot, krumplit, ezt-azt, mert hallotta a rádióban, hogy Pesten még kenyeret szerezni is nehéz volt...

ORBÁN PARANOIÁJA KENTERBE VERI RÁKOSIÉT? - VACAK LEHET ÍGY RETTEGNI!

VÁROSI KURÍR
Szerző: BERTA BOLDIZSÁR
2019.01.05.


Azt gondolná a felületes szemlélő, hogy Orbán Viktor – aki mint tudjuk éjt nappallá téve csak a magyarságért dolgozik – kevéske szabadidejében boldog, gondtalan nagyapót játszik, vagyis próbál normális emberi életet élni.

Kiderült, hogy cseppet sem!

Csak minket borzaszt el, hogy, ha igaznak vesszük az alábbiakat, egy ilyen ember élet-halál ura országunkban? Az is elgondolkodtató, hogy a belső körből hányan élnek még ilyen tévképzetek hatása alatt? Mi lesz, ha még ennél is jobban bekattannak?

Hadházy Ákos közösségi oldalán hallható-látható a beszélgetés, amit kár lenne kihagyni, hiszen sok mindent megmagyaráz.

“Egy rendőr leleplezte, hogy a miniszterelnök mennyire gyáva. Az új munkahelye építésénél egyetlen négyzetméter betont sem lehetett leteríteni úgy, hogy ne engedélyezte volna azt egy TEK-es rendőr. Rákosi paranoiáját idézte, hogy az építkezésen több rendőr volt, mint kőműves. Egy éve megnéztük, hogy hogyan épül Orbán királyi palotája. Törvénytelen módon nem engedtek be, de a lényeget így is láttuk. Rákosi nem volt hajlandó a Várba költözni,

“csak szerénység, elvtársak, elég nagy nekünk a Parlament”.

Megalomániában tehát lekörözte őt a miniszterelnök, de a videó megmutatja, hogy paranoiában is versenyben vannak. 2:18-nál van a lényeg!”...

RETTENETES SZÉTHULLÁS, AMI LEZAJLOTT - 2018 (SZUBJEKTÍV) LEGJOBBJAI

FÜHÜ
Szerző: BÓTA GÁBOR
2019.01.05.


- A megélhetési, a szervilitásban fogant politikusok túlsúlyban vannak. Való igaz, hogy a politika szitokszóvá vált. De az eredeti értelme nagyon is szép, mondja Görgey Gábor, Kossuth-díjas író.

- Minden népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel.
- A bicepsz és a gól fontosabb, mint bármilyen kiválóság a kultúra világából.
- A műveletlenség, tájékozatlanság, szegénység legrosszabb ösztöneire bazíroznak.
- A kitelepítéskor sem voltam ennyire rosszkedvű, mint most.
- Magyarországon egy jobbközép pártra iszonyú nagy szükség volna.

Egyértelműen a hatalomról szól a Komámasszony, hol a stukker? című darabod, ami nemrég ment a Városmajori Színpadon. Azt szoktad mondani, íróként nagyon örülsz, hogy még mindig aktuális, de állampolgárként egyáltalán nem.

A Városmajorban fel is hívtak a színpadra, és ott elmondtam a közönségnek, hogy nagyképűen fogalmazva, de ez igaz, szeretném, ha továbbra is világsikere lenne a darabnak, mert ugye a jogdíj, az jogdíj. De állampolgárként, emberként, vagy mondjuk úgy világpolgárként, nem örülök neki, hogy aktuális. 51 éve írtam, ezalatt körülbelül 100 produkció született belőle. Pozsonyban 20 éve játsszák, a négyszázadik előadásnál tart.

Arról szól, hogy van egy pisztoly, ami a hatalom jelképe, hol ez szerzi meg, hol az, és akihez kerül, az kapásból megőrül, rögtön az ellenkezőjét kezdi mondani, mint addig, hazudik és terrorizálja a többieket.

Ez a hatalombirtoklás, a hatalommal való visszaélésnek a tragikomédiája. Nálunk ma éppúgy aktuális, mint számos országban. A két amerikai előadásának is nagyon jó visszhangja volt...

TÍZEZRES TÜNTETÉSSEL KÉSZÜLNEK ORBÁN ELLEN

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.01.05.


Januárban folytatódnak a tavaly év végén a Munka Törvénykönyve módosítása miatt kezdődött kormányellenes tüntetések. Több eseményt meghirdettek már, ezek közül kiemelkedik az "Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" című demonstráció. A tiltakozók január 5-én délután két órakor találkoznak a budapesti Hősök terén, ahonnan a Kossuth térre vonulnak majd.

Az eseményre Facebookon több mint 9 ezren jelezték a részvételüket és további 32 ezren érdeklődnek iránta. Összehasonlításképpen a választások után tartott Mi vagyunk a többség demonstráció előtt háromszor ennyien aktivizálták magukat a közösségi médiában, míg a 2017-es tavaszi CEU melletti tüntetésen nagyságrendileg annyian, mint most. Mindkét korábbi eseményre végül több tízezren, többek becslése szerint nagyjából százezren mentek el, ez alapján most is több tízezren összejöhetnek majd.

A demonstráció középpontjában továbbra is az ellenzék és a szakszervezetek által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály-módosítás áll, amely értelmében 250-ről 400-ra nőtt az évente vállalható túlórák száma. (Arról, hogy a módosításnak pontosan milyen következményei lehetnek a dolgozókra nézve, itt írtunk részletesen.)...

LÁZÁR JÁNOS LESZ A NER POZSGAY IMRÉJE?

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.01.04.


Közös ellenzéki EP-listát szorgalmaz Tordai Bence. A Párbeszéd parlamenti képviselője lapunknak beszélt arról is: szükséges lenne, hogy még többen demonstráljanak az utcákon. Részletek a Magyar Hang 2019. január 4-i számában megjelent interjúból. 

Felmerült a tüntetések esetében az erőszakosság kérdése. Míg viszont a momentumosok füstbombát dobáltak, látszott, hogy ön a Fidesz-székháznál is békés demonstrációra biztatta a tüntetőket, ami többeknek nem is tetszett. Belefér a tiltakozásba a füstbomba és a rendőrsorfalnak való nyomulás? 
– A tömeg egész bölcsen viselkedik, nem azt érdemes szerintem kiemelni, ami kilóg a többségi gyakorlatból. A dobálózás az ilyen. Ezzel szemben látványos, amikor a tömeg egy-egy ilyen esetben azt skandálja, hogy „ne dobáld a rendőrt”. A személyi sérülés okozását sosem fogom támogatni, és fontos, hogy az egész tiltakozás megőrizze békés jellegét. A Fidesznek az is erőszak lesz, hogy Kövér vagy Orbán arca elé telefont tartok, Bayer Zsolt pedig leírhatja, hogy én ilyenkor „pisztolyt szegezek” ezeknek az embereknek a fejéhez. Ezzel nincs mit kezdeni, foglalkozni sem kell vele.

Viszont ha az emberek azt látják, hogy ez békés, inkluzív és kockázatmentes megmozdulássorozat, akkor nagy számban fognak csatlakozni. Mert a tömegességgel még vannak gondjaink. Értékelem, hogy ennyire dühös a tömeg, és voltak ekkora és nagyobb tüntetések is, amelyek kevésbé voltak jelentősek. Most viszont van harag, amely csatornát talál magának. Szükséges lenne viszont, hogy ezt ne néhány tízezer ember játssza az utcákon.

Mi kellene ahhoz, hogy többen kimenjenek a tüntetésekre?
– Jó idő. Tudom, forradalmi napokban nem számít, hogy hány fok van, de sokaknak azért mégiscsak. Kell az is, hogy legyen felkészülési idő. Látszott, hogy amikor aznap délutánra kellett összegyűlni, a folyamatosan online lévő fiatalok jöttek ki kizárólag. Sokaknak időbe telik mozdulni, különösen az olyan nagy csoportoknak, mint a szakszervezetek. A január 5-ei tüntetés ilyen szempontból jobban tervezhető. Szakszervezeti vezetők már arról beszélnek, hogy február elején lehet majd tömegeseményeket összehívni. Mert akkor szembesülnek majd sokan az új bérpapírokkal és azzal, hogy nem jutnak már hozzá az utalványaikhoz.

ITT OLVASHATÓ

HADHÁZY: ÚJRA A HÁZMESTEREK ORSZÁGA VAGYUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.01.05.


Amíg nincs minden faluban legalább egy-két olyan ember, aki felvállalja, hogy ellenzéki, addig nem lehet legyőzni a Fideszt - állítja Hadházy Ákos független képviselő.

Nem esett túlzásba az MTVA székházbeli akciójával? 

Nem, és mélyen felháborít, amit a kormánypropaganda terjeszt. Néhány napot gondolkodtak, majd szokás szerint elkezdtek hazudni. Én a jogszabályoknak megfelelően jártam el. Lépcsőre mászni nem törvénytelen, annak a tetején ráadásul nem a stúdiók voltak, hanem az irodák. Képviselői jogomnál fogva tájékoztatást akartam kérni az ott dolgozóktól. A biztonságiak viszont megfogtak és lerángattak a lépcsőről. Ezzel hetvenéves tabut döntöttek le: a hatalom fizikai agressziót alkalmazott mentelmi joggal bíró képviselővel szemben. Ebben a helyzetben tehát a kormány esett túlzásba, a biztonságiak ugyanis utasításra intézkedtek. Az pedig még súlyosabb, hogy a rendőrség nem csinált semmit. 

Miért nem? 

Nem kaptunk indoklást. Szemtanúi voltak annak, amikor több társammal együtt kidobtak bennünket a közmédia épületéből. Felhívtam Szél Bernadettel a segélyhívót, érkezett is egy egyenruhás, aki az adatainkat sem vette fel. Egy papírra felírt a „vallomásunkból” egy mondatot, majd bekopogott a közmédia ajtaján. Nem engedték be, ezután beült az autóba és elhajtott. Pedig egy rendőrnek kötelessége intézkednie, ha szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja áll fenn. Az biztos, hogy törvényes jogunk van közintézményekbe bemenni. Tény, hogy aránytalanul nem zavarhatjuk a működés rendjét, de erre lehetőségünk sem volt, hiszen nem találkozhattunk senkivel. Csak kérdéseket tettünk volna fel a hírhamisító Papp Dánielnek, vagy valamelyik szerkesztőnek. 

Mi történt volna, ha valamikor az éjszaka közepén olvassák be az ötpontos követeléseiket? 

Vélhetően senki sem nézte volna az adást, és önök is megnyugszanak. Ez is mutatja, hogy hatalom elveszítette racionális gondolkodását. Ha este 11-kor leadják a híradóban, valóban vége a történetnek. Aki viszont józanul gondolkodik ezek után látja, hogy nagyon is okkal mentünk oda. Szeptember végén kezdett aláírásokat gyűjteni az Európai Uniós ügyészséghez való csatlakozásért. Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy sikerül összeszedni egymillió támogatót... Nem telt még három hónap sem és több mint 380 ezer aláírásnál tartunk. Májusig szeretnénk összegyűjteni egymilliót, szerintem sikerülni fog. Az ügynek van támogatottsága és csak azon múlik a siker, hogy hányan dolgoznak rajta. Dunaújvárosban például csak arra volt időm, hogy egy aktivistával felkeressünk egy tízemeletes ház minden lakását. Huszonöten voltak otthon, és huszonegyen aláírták az ívemet. Szombathelyen másfél óra alatt 40 szignót tudtam összeszedni, három kétfős csapat összesen 120-at. Ha ezren naponta csak 3-4 órát szánnak rá, az már napi 30-40 ezer aláírás. A nyomásgyakorlásnak sok formája van, a tüntetések mellett az aláírásgyűjtés legalább ilyen fontos...

EZT FOGADOM MEG SZÜLŐKÉNT 2019-RE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: CZECZ FRUZSINA
2019.01.02.


...-.Én, .............................. fogadom, hogy nem teszek felelőtlen, betarthatatlan ígéreteket. 

De minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy 2019-ben:

- sok, minőségi időt töltsek a gyerekemmel.
- közösen reggelizzünk, vacsorázzunk.
- esti mesét olvassak.
- elmenjek a fellépésekre, ünnepi műsorokra, bemutatókra.
- jobban megismerjem a gyerekem barátait.
- keveset panaszkodjak.
- keveset vitatkozzak, veszekedjek.
- valóban figyelni tudjak a gyerekemre.
- csempésszek a napokba egy kis vidámságot.
- megőrizzem a játékosságomat.
- ne vigyem haza a munkahelyi gondokat.
- egyszerre legyek jó társ és szülő.

Nem várom el magamtól, hogy az év 365 napján betartsam mindegyik pontot.

Tudom, hogy lesznek, fáradt, nehéz és stresszes időszakaim. De nem hagyom, hogy ezek legyőzzenek, és a gyerekemen vezessem le a feszültséget.

Lehet, hogy néha szomorúnak lát majd, vagy meggondolatlan mondatok hagyják el a számat. Ígérem, hogy ezeket a helyzeteket lezárom és elmagyarázom neki.

Minden lehetőséget megragadok, hogy kimutassam a gyerekem iránt érzett szeretetemet.

Fogadom, hogy inkább élményekkel, mint tárgyakkal halmozom el a családomat.
ITT OLVASHATÓ

A LEGJOBB INGYENES SZOFTVEREK ÚJ PC-RE, NOTEBOOKRA 2019-BEN

TECHWOK.HU
Szerző: Nákovics L.
2019.01.05.Ezt az évet azzal kezdtük, hogy csokorba szedtük a legjobb produktív alkalmazásokat, amelyek ugyan nem feltétlenül ingyenesek, de cserébe egészen biztosan bevételnövelő eszközök lehetnek az idei évben. Ma azoknak készítettünk válogatást, akik az elmúlt hetekben új számítógéppel gazdagodtak. Nekik mutatjuk meg, melyek szerintünk a legjobb ingyenes programok új PC-re, notebookra:...MI A MAGYAR ÁLOM?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.05.


„Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa?” – tette fel a magyar álomról szóló kérdéseit András a tegnapi posztban, én pedig úgy éreztem, ez elég érdekes téma ahhoz, hogy megpróbáljuk tovább gondolni. Az első próbálkozás az enyém, de várom a ti véleményeteket is (akár hosszabban emailben a hataratkelo@hotmail.com címre), amit aztán ki lehet egészíteni azzal is, hogy mi az álom abban az országban, ahol te élsz - és mi a rémálom?

Azt, hogy mi az amerikai álom, nagyjából mindenki tudja. Vajon mi a magyar álom általában és az egyes személyekre lebontva? Ez már egy érdekesebb kérdés, és mielőtt belevágnék abba, hogy szerintem mi (lehetne) a magyar álom, érdekes lehet megnézni, mit gondolnak erről általában a magyarok.
Annál is inkább, mert még tava… izé, 2017-ben a Policy Solutions csinált egy nagy, átfogó felmérést a kérdésben, amiből kiderült, hogy például a magyarok mintegy harmadának vannak egyáltalán a jövőre vonatkozó álmai (a többieknek vagy nem is volt soha, vagy volt, de már nincs, ami szerintem elég szomorú). 
Érdekes módon a 40 éves kor jelenti a választóvonalat, kb. efölött érnek véget az álmok a magyarok jó részénél. (A 40+-os magyarok harmadának voltak álmai, de már elengedték őket. Nagy részük egyébként nő.) 
Ha már az előbb az Egyesült Államokkal indítottam, érdekes, hogy a magyaroknak csupán negyede dolgozik céljai elérése érdekében, nagyjából ugyanennyien az „uram-bátyám” viszonyban (azaz a család, ismerősök segítségében) bíznak, míg a többiek várják a csodát.

Mire vágyik a magyar?
Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni a választ, akkor röviden a Kádár-rendszerre. Legalábbis a felmérésben minden negyedik megkérdezett szerint ez volt az elmúlt 100 év álomkora. (Elsősorban az idősebb, alacsonyabb végzettségű, jellemzően falvakban élőkre mondható ez el.)

De engem a múltnál jobban érdekel a jövő (már ha nem egyfajta újragondolt Kádár-rendszer a jelen és a jövő is, mert az annyira nem érdekel), és ezen a téren a magyarok nem túl pozitívak: kétharmaduk vagy kifejezetten csalódott vagy rezignált, és csak a maradék optimista.

Ha a jövőről van szó, akkor a magyarok fele szerint ezt mi magunk, illetve a személyes kapcsolatok segíthetik, minden negyedik megkérdezett viszont erősen bízik ilyen téren az Európai Unióban. (Kevésbé a kormányban, tízből négyen ugyanis az kifejezetten gátolja álmai megvalósulásában.) ...

FUTUROLÓGIA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.01.04.


A brazil katonai diktatúra egyetlen hibája, hogy belső ellenségeit csak megkínozta, de nem ölte meg – ezt Jair Bolsonaro, Brazília új elnöke még 2016 nyarán mondta a Jovem Pan rádiónak, ám a szöveg a rádió honlapján továbbra is fellelhető. Bolsonaro nem akárki, hanem miniszterelnökünk új kedvence, Orbán az ő kedvéért töltötte Brazíliában a szilvesztert és az újévet, az ő kedvéért repült oda-vissza nagyjából húszezer kilométert, szükségesnek tartotta ugyanis, hogy az elnöki beiktatáson tiszteletét tegye. Azért ragaszkodott hozzá, mert – az MTI híre szerint – „...azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart, Jair Bolsonaro győzelemre vitte a hazájában”.

Vegyük át még egyszer: azokat az értékeket, melyeket Magyarország is fontosnak tart.

Most egyébként beláthatjuk, mennyire indokolt, hogy miniszterelnökünk komfortos légi járműveket vásároltatott a honvédséggel, neki ezekre csakugyan szüksége van. Más európai politikusok semmi hasznukat nem vennék, ők ugyanis az EU-hoz tartozónak érzik magukat, ennek megfelelően leginkább egymással kommunikálnak, egymást látogatják, arra pedig szinte bármilyen közlekedési eszköz megteszi, akár a postakocsi is.

Orbán baráti köre viszont a világ legótvarosabb diktátorait foglalja magában, sőt hovatovább csak belőlük áll, az ilyenek pedig nem elsősorban Európában országolnak, hanem többnyire a világ távoli zugaiban.

Elképesztő az a többletteher, melyet miniszterelnökünk csak azért vállal magára, hogy nekünk, magyar embereknek, jobb legyen.

Bolsonaro persze most még nem diktátor, sőt, bármily meglepő, könnyen lehetséges, hogy később sem válik azzá. Ez egyebek közt abból sejthető, hogy épp most kívánja totálisan liberalizálni a fegyverviselést Brazíliában, ami pedig – gondoljunk róla egyébként bármit is – garantáltan nem diktátorokra jellemző idea. A despota fél mindenkitől, még a saját testőreitől is, legszívesebben őket is lefegyverezné, olyasmi pedig, hogy a polgárok kezébe mordályt adjon, lázálmaiban se fordulhat elő.

Nyilván Bolsonaro is szeretne sok-sok embert megkínoztatni, pláne megöletni, már csak azért is, hogy a dicső brazil katonai diktatúra egyetlen hibáját valamiképpen korrigálja, evvel együtt ő maga nem az a született zsarnok, inkább csak egy hétköznapi, szélsőjobbos bunkó, akiből tizenkettő egy tucat.

Sanszos egyébként, hogy Orbán igazából nem is miatta utazott el a világ túlsó oldalára, hanem azért, mert a beiktatáson Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is megjelenik. Jó türannoszunk szívesen időzik amerikai polgárok társaságában, már ha nem egyetemi tanárokról van szó, mert azokat mindennél jobban utálja. Pompeóval ilyen gond nincs, volt katonatiszt, volt CIA igazgató, volt jogász, egyébként pedig nemcsak azért van a brazil fővárosban, hogy moquecát egyék, hanem mert Trump odaküldte, és ahova Trump elküldi a külügyminiszterét, ott Orbánnak is dolga akad. Brazília fontos az Egyesült Államoknak, tehát fontos neki is. Amerikának Brazília a katonai diktatúra idején is fontos volt (még akkor is, ha kevesebb ellenzékit öltek meg a kelleténél), hogy mást ne mondjunk, a brazil hatóságokat és konkrétan e hatóságok verőembereit az Egyesült Államok (és az Egyesült Királyság) szakértői képezték tovább.

A világ első számú demokráciái, ha érdekeik úgy kívánják, a komodói varánuszban is képesek a szépet és a jót megpillantani, Orbán tehát teljes lelkinyugalommal gondolhatja úgy, hogy az ő demokráciafelfogása a legkényesebb igényeknek is megfelel. Egyébként pedig visznek el Magyarországon hajnalonként embereket? Nem, Magyarországon hajnalonta szobrokat szokás elvinni, továbbá hozni is. Magyarországon a csengőfrász a köztéri szobrokat kerülgeti. Érdekes ország vagyunk. Százhatvan éven át egyhuzamban utáltuk az oroszokat, evvel párhuzamosan Nyugat-Európát csodáltuk és irigyeltük, most pedig mindenkinél inkább szeretjük az orosz diktátort, éspedig azért, mert a magyar diktátor is őt szereti. Aki erről másképp gondolkodik, az kommunista, intellektuálisabban fogalmazva neobolsevik csőcselék. Minden hatalmat a szovjeteknek, illetve Orbán Viktornak, függetlenül attól, hogy rég az övé minden hatalom; sebaj, még több hatalmat neki. Ha mégsem így látjuk, neobolsevik csőcselék vagyunk. Aki szókra nyitja az ajkait, de nem pontosan azt mondja, amit a rendszer háttéremberei a szájába adnak, az félig már neobolsevik csőcselék, vagy tán egészen az. Ha csak egy korsó sört kér, akkor talán még nem, mindamellett gyanússá válik és bekerül a nyilvántartásba. De mit is beszélünk, eleve ott van, hamvasztásig ott is marad, a róla szóló információk meg csak sokasodnak. Az élet bora lassan elfolyik, az élet lombja hull, hull, s eltemet. Aki viszont jámbor, derék és kötelességtudó, az jutalomban részesül és elnyeri a dicsőségnek hervadatlan koronáját. Hírlik például, hogy az Echo TV („A nemzet hangja”) munkatársai a munkaadójuktól idén is szeretettel összeállított, értékes karácsonyi ajándékkosarat kaptak. Valójában pontosan azt kapták, amit tavaly. Egy-egy kiló zsír és liszt, továbbá kolbász, méz, tíz tojás...

FEKETE-GYŐR ANDRÁS: EZ HARC

HVG ONLINE
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.01.05.


A Momentum elnöke szerint a Fidesz vezetői csak maguknak köszönhetik majd, ha Oroszországba kell menekülniük a dühös tömegek elől, hátrahagyva a stadionjaikat, a magángépeiket, a fánkozóikat. Fekete-Győr azt mondja, most már készek az együttműködésre azokkal, akiknek szintén a Fidesz az ellenség. Interjú.

hvg.hu: Viszket a tenyere?


Fekete-Győr András: Igen, együtt viszket több millió magyar tenyerével. Azért viszket, mert ellopják a jelenünket, felélik a jövőnket és közben a pofánkba röhögnek.

hvg.hu: Egy parlamenten kívüli ellenzéki párt vezetője hogyan tudja megvakarni a tenyerét?

F-Gy. A.: Úgy, hogy több tízezer emberrel együtt tüntetek, menetelek, ellenállok. Orbán Viktor sok mindentől fél, de leginkább attól, ha valami váratlan történik. A decemberben kezdődött országos tüntetéshullám váratlan dolog volt. Olyannyira, hogy minket is meglepett.

hvg.hu: Melyik része?

F-Gy. A.: Az a düh és elszántság, ami jelen van az utcákon, példanélküli a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Orbánék eddig nem alkalmaztak erőszakot békés tüntetőkkel szemben, nem véletlenül. Most elmentek a falig, szóval elmegyünk mi is.

hvg.hu: Ettől függetlenül – ha meglepte Orbánt a tüntető tömeg, ha nem – ezt a törvényt a parlamentben elfogadták, Áder aláírta és mára hatályos jogszabály.

F-Gy. A.: És ezt a törvényt nekünk vissza kell vonatnunk. Ezért megyünk utcára január elején több vidéki városban, 5-én pedig Budapesten.

A nyomásgyakorlás folytatódik.

Bízom benne, hogy a szakszervezetek januárban komoly sztrájkba kezdenek, a Momentum támogatja ebben is őket...

TÖBB VÁROSBAN NEM VÁRTAK SZOMBATIG A TÜNTETÉSSEL

INDEX
Szerző: FB
2019.01.04.


Budapesten szombatra hirdettek tömegtüntetést, a jelek szerint azonban több helyen nem akarták megvárni a hétvégét az emberek, pénteken ugyanis Pécsett, Szombathelyen, Gödöllőn és Baján is tüntetések voltak.

A pécsi tüntetés hat körül kezdődött, és a Szabad Pécs beszámolója szerint a vártnál jóval többen mentek el rá, mint ahányan jelezték a részvételi szándékukat. A tömeg itt a Barbakán elől vonult a Széchenyi térre, ahol többek közt a momentumos Nemes Balázs, illetve az ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt, Péterffy Attila is beszélt.

Január 18-án egyébként újabb demonstráció lesz a városban, aminek mottója a KDNP jelmondataként ismert "Több fényt!" lesz majd.

Gödöllőn ennél előbb kezdődött a megmozdulás, ott a hvg cikke szerint már 5 óra körül összegyűltek az emberek, akik néhány kitérő állomással – köztük a híres uszodával – a Szabadság térre vonultak. Az eseményen mások mellett Donáth Anna, a Momentum alelnöke is felszólalt, az élő közvetítésért pedig a DK-s Varju László felelt.

Szombathelyen a hóesés sem tartotta vissza az embereket a tüntetéstől: ott szintén öt körül kezdődött a demonstráció, egyebek mellett az LMP-s Vágó Gábor és a DK-s Glázer Tímea felszólalásaival.

A felszólalások után aztán elindult a menet, és a hóba rajzolt O1G-kkel tarkítva egészen a helyi Fidesz-irodáig ment, ahol némi meglepetésre Markó Péter egykori fideszes megyei elnök is felszólalt, aki erkölcsi kérdéseket feszegetett a jelenlegi hatalommal kapcsolatban.

A bajai tüntetés a többinél létszámban jóval szerényebb volt – helyi jelentések szerint ötvenen-hatvanan gyűltek össze –, de ennyi ember is elég volt ahhoz a flasmobhoz, ami végül lett a megmozdulásból, az emberek ugyanis előbb O1G feliratot, aztán O1G logót formáltak alakzatba állva a Szentháromság térrel szemben lévő rézsűn...

AZ ŐSZINTE LÁZÁR JÁNOS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.01.05.


Néhány megalázó megbízás, kinevezés után, számos hűségesküt követően Lázár János megint kibeszélt. Újra megengedett magának olyan mondatokat, amelyek azonnal bejárták a magyar sajtót, pontosabban az ellenzékit. A kormánypárt államilag finanszírozott médiája persze nem tartotta fontosnak a makói televízióban hallottakról beszámolni. Pedig a volt kancelláriaminiszter sok érdekes állítást fogalmazott meg a rabszolgatörvényről és az MTVA székházban történtek kapcsán is. 

Azért a szemellenző nem került le róla, mert amikor arról beszélt, hogy az ellenzék a parlamenti obstrukciós akciójával az értelmes párbeszéd lehetőségét hiúsítja meg, úgy csinált, mintha ő mag nem tudná: ilyen párbeszédre egyáltalán nincs lehetőség a kormánypárttal. Nincs, mert az éppen azokon a fórumokon akadályozza meg azt a bizonyos értelmes párbeszédet, amelyek erre valók lennének. Történetesen a parlamentben. Amikor számára kellemetlen témában kellene vitatkozni, akkor vagy el se megy az ülésre, vagy a levezető elnök beléfojtja a szót a túloldali politikusokba. (Németh Szilárd közben arról tartott sajtótájékoztatót, hogy az ellenzéknek az Országgyűlésben kellene a véleményét kifejtenie, mert az a demokratikus útja az ilyesminek - mégsem jelent meg csütörtökön az ellenzék által kezdeményezett ülésen.)

De vissza Lázárhoz: a most egyszerű képviselőként fungáló politikus – aki amúgy a parlament mostani ülésszakán egyszer sem szólalt fel - tehát azt mondta: a rabszolgatörvény nem biztos, hogy jó, valamint hogy az MTVA székházában tiltakozó országgyűlési képviselőket megillette volna a tisztelet, sőt – mentelmi joguknál fogva – a védelem is. Lássuk be, Lázár ezzel lyukat ütött a Fidesz kommunikációjába, nagy kár, hogy ő már nem tartozik a fősodorhoz. Legfőbb feladata talán az, hogy kicsinálja Botka László szegedi és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. (Meglehet, hogy a kitüntető megbízás alapján engedte meg magának a szerény őszinteséget.)...

RITKÁN LÁTOTT TÖMEG TÜNTETETT PÉCSETT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.01.04.


Villámcsődület, fáklyás felvonulás, politikusi beszédek és még egy érdekes bejelentés is jutott a túlóratörvény elleni tüntetéssorozat pécsi állomására. A megyei napilap és az MTI szerint 500-an voltak, a független Szabad Pécs szerint 1000-1500-an, a Népszava „soha nem látott tömegről” tudósít. 

Az este az LMP által szervezett villámcsődülettel kezdődött a Barbakánnál, több más ellenzéki párt részvételével. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke a többi között arról beszélt, hogy a kormánypártok mindent megtagadtak, amit egykor képviseltek, mindennel szembe fordultak, amiért egykor harcoltak és eladták az ország függetlenségét az oroszoknak. Ander Balázs, a Jobbik alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy bérszínvonal tekintetében is fel kell zárkóztatni az országot és garantálni kell a tisztes nyugdíjba vonulás lehetőségét a magyar dolgozók számára, „mert a magyar munkavállaló nem munkaerőállat”.

A flashmobot követően tüntetők a helyi Momentum szervezésében a Széchenyi térre vonultak. A menetben nemzeti színű, árpádsávos, európai uniós lobogókat, valamint LMP-s, jobbikos és momentumos pártzászlókat lengettek, közben a kormány távozását követelték. Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz!, O1G és így tovább...

ILYEN AZ IGAZI KERESZTÉNY - POLGÁRI TEMPÓ A FIDESZ ÁLTAL ROJTOSRA BUTÍTOTT ÉS HERGELT HÁZMESTEREK ORSZÁGÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.05.


Hejjhó! Drága barátaim, jó reggelt kívánok a január 5-ében, ami kivételesen nem hétfő, hanem szombat! Vágjunk bele szépen a közepébe. Most, hogy megtudtam, 2019 a hasítás éve lesz, amit nagy valószínűséggel – a nárcisztikus gondolkodású, szélsőségesen individualista, közösségromboló ellenzékkel szemben – természetesen a Fidesz fog megnyerni, vagyis hajrá Fidesz, rátérhetünk a lényegre.

Nem, nem a frissen felállított, 800 milliós büdzsével eleresztett, a történész szakma által abszolút nem ismert, alternatívtörténelem-hívő fideszes elvtárs és üzlettárs által irányított Magyarságkutató Intézet talpra állására gondolok.

Meg arra sem, hogy a drága doktorminiszterelnök úr, aki mindenre figyel és mindent is számon tart, levélben köszöntötte fel a 80. születésnapját ünneplő Korda Györgyöt, akinek jó egészséget és kártyázásban, éneklésben egyaránt bővelkedő éveket kívánt. (Már csak attól tartok egy pöttyet, hogy nehogy legközelebb, amikor születésnapot ülünk a szerkesztőségben, Rogán egy bokrétával felszerelkezve dörömböljön az ajtón.)

Ezzel szemben olvastam egy meglehetősen zavarbaejtő interjúfoszlányt tegnap, amelynek a mai országos tüntetés viszonylatában szerintem különös jelentősége van. Meg úgy önmagában is, persze. A Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely a Magyar Hangnak a következőket mondta ezzel összefüggésben:

Azt mondja, a nagy szavakat nem követi tett, a rabszolgatörvény elleni tüntetések esetében azonban az ellenzéki politikusok immár nem csak beszélnek.

Tök jó, hogy nyolc év után végre észrevették, hogy léteznek. Ma egy ellenzéki pártnak Magyarországon csak azok az eszközei, amiket az elmúlt hetekben láttunk. Jól reagáltak egy helyzetre, és a társadalom is jól reagált rájuk. Sokan kimentek az utcára, amiből az ellenzéki politikusok is láthatják, hogy jó az irány. A pártokról alkotott véleményem ennek ellenére nem változott meg. Én nem szoktam kétévente kitörölni a memóriámat, pontosan emlékszem, hogyan kommunikált a Jobbik, amíg szabad volt nekik cigányozni, és arra is emlékszem, milyen volt az MSZP kormányon. Nem is szeretném újra hatalomra segíteni őket. Azt hiszem, a Fideszt akkor lehet majd leváltani, ha ezek a pártok már nem léteznek. De ezzel sem kell egyetérteni. Ha valaki szerint Gyurcsány Ferenc a valós alternatíva, rendben van, majd kiderül.

Jelenthet fordulópontot a demonstrációsorozat?

Amíg a kormány ennyire népszerű, nagy csodát nem lehet tenni. A tüntetések persze erodálják a Fidesz népszerűségét, de sokat nem ártanak neki. Azt hiszem, lesz még néhány pár ezres megmozdulás, aztán elül. A tüntetések akkor eszkalálódnak, ha a hatalom erőszakosan reagál. Ez történt Nyugaton, az arab világban és 2006-ban nálunk is. A kormány azonban most nagyon odafigyel rá, hogy ne legyen erőszak, hiszen az egyik legitimációs pillérük éppen Gyurcsány Ferenc, a szemkilövető.

Én biztosan nem fogok megsértődni az ellenzéki pártok helyében azon, amit a kutyapárt elnöke állít (hasonló kijelentésekért már én is megkaptam a magamét), azonban azt tényleg nem értem, miért kell ilyen önbeteljesítő jóslatokhoz hasonlatos, jól időzített fikázásokba bocsátkozni egy végre először az elmúlt nyolc év viszonylatában, valóban országossá duzzadó tüntetés kimenetelével kapcsolatban. Jó, tudom, nem vagyok egy csiszolt politológus, egy mindent is jobban tudó politikai elemző, egy független, mindentől és mindenkitől egyenlő távolságot tartó, egyrészmásrészt megmondóember, de azzal kapcsolatban erőteljes kételyek nyomasztanak. Ilyenkor valóban az a legjobb, ha előrevetítjük a kudarcot, mert úgysem lesz itt soha semmi? Nem tudom, leginkább vitaindítónak szánom, hátha mások okosabbak mint én...

GIZI NÉNI ÁLLAMPAPÍRT VESZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2019.01.02. 


...Másnap felhívja a bankban dolgozó régi tanítványát, és elmondja, mit szeretne. Kellemes a találkozás, a lekezeléstől mentes beszélgetés könnyed. Jó látnia, hogy volt tanítványa az életben régen kijavította korábbi ketteseit. Az öt százalék csak öttized, a kamatfizetés éves, a lekötött pénz részletekben is visszaváltható. Megállapodnak. Gizinéninek hazafelé többször eszébe jut a „Kellemes ünnepeket tanárnő!” elköszönés, talán mások is hallhatták -gondolja- és ettől egyenesebben jár. Arcán derű és mosoly.

Megint egy másnap jön és belép bankszámlájának internetes oldalára.

Prémium Magyar állampapír 2023/J olvassa
Állomány 2 500 000 Ft
Szabad állomány 2 500 000 Ft
Bekerülési érték 2 514 250 Ft
Piaci érték 2 498 750 Ft

Gizinéni megtömi a kotyogóst, iszik egy kávét és már tudja, hogy a „befektetési bankárnak” igaza volt: ez a dolog se szóban, se rajzban nem magyarázható. Már nincs bubor, nincs inflációkövetés, van fix 3% kamat és 4% vagy ennél is nagyobb infláció, van még bekerülési érték, és a vele köszönőviszonyban sem lévő piaci érték. Gizinéni így is úgy is vesztes. Vajon ki nyer?

Az özvegyasszony Gizinéni, volt matematikatanárnő megkapta élete újabb kettesét, azt persze nem tudja, hogy ezt a kettest hogyan tudja kijavítani, de keserű kávéjába tesz egy kevés cukrot.

TGM: MI LENNE A TEENDŐ?

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.01.04.


Az ellenfél kiléte és mibenléte ismeretes. Mármint azé, aki és ami a közvetlenellenfél (Orbán és rendszere): és az Orbán-rezsim nemcsak a baloldal ellenfele, sőt: nemcsak az ellenzék ellenfele, sőt: nem is csak azoknak az ellenfele, akik nem nagyon kedvelik. Az ilyen típusú rendszer az egész társadalom ellenfele, azoké is, akik nyers osztályérdekeinek olykor kedvez. Van a kapitalizmusnak olyan történeti válfaja, amely még a burzsoáziának se jó: hagyja pénzt keresni, de megfosztja politikai befolyásától, ahogyan megfoszt politikai befolyástól mindenkit, aki az informális hatalmi központ és az alárendelt apparátus fölső szegmentumán kívül áll...

LOPOLÓGIA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.05.


Üdvözlöm önöket elvtársak. Elvtársak! Ne hangoskodjanak, elvtársak! Így. Tehát, üdvözlöm önöket elvtársak az Orbánizmus Viktorizmus Esti Egyetem vadonatúj kurzusán, a lopológia előadáson. Az élet rohamléptekkel halad, elvtársak, mi pedig loholunk utána. Két napja sincs, hogy kedves vezetőnk felháborodott, mert a közpénzből nagyon sok tűnik el ismeretlen és illetéktelen kezeken, ami tarthatatlan. És lám, máris itt van nekünk ez a stúdium, amely arra oktat, hogyan dolgozzunk azon, hogy a pénz a kijelöltek számláján landoljon minden bizonyossággal és kellő mennyiségben.

Ha most sorosista lennék, azt mondanám, ezek még lopni sem tudnak, ami nem lenne igaz. Mert tudunk. Másrészt pedig a pénz szokásostól eltérő útja éppen nem lopás, se nem korrupció, hanem irányított tulajdonosváltás, művészileg szerkesztett közbeszerzés vagy nemzeti feltőkésítés, esetleg Isten kifürkészhetetlen útja. Lopásnak csak azok nevezik, akik nem érnek fel a mi nagy és nemes eszméinkhez, nem érzik a NER erőtereit és szívcsakráit, mert soha nem jártak a Pilisben és nem néztek Szűz Mária barnáskék szemeibe szenvedése közben, amikor a kisfiát bántották a római migránsok.

Kérdezhetnék akkor, hogy tantárgyunk mért viseli a lopológia nevet. Ne tegyék, akkor követik el a legnagyobb hibát. Mi nem kérdezünk, nem gondolkodunk – ebben rejlik az erőnk -, mi teszünk. Csináljuk, amit Pártunk előír, mert a Párt tévedhetetlen, s aki ebben nem hisz, annak nincs helye miközöttünk. Viszont most egymás közt vagyunk, ezért néhány érdekességet, műhelytitkot elmesélek a mi észjárásunkról. A közembereknek bátran mondják, hogy lopológiát tanulnak, és meséljék el nekik, hogy ez a nagy spanyol futballedző, Julen Lopetegui eszméit tartalmazza, és magyarázzanak tolódásról meg pressingről, úgysem fogják érteni.

Mert, elvtársak, ahogyan a Párt új irányvonalát Schmidt Mária asszonyelvtárs oly frappánsan kifejezte, ellenfelünk, mondhatni ellenségünk ostoba és bunkó, tudatlan állat mind az összes. Mi, übermenschek annyira fölöttük állunk, hogy nem is beszélünk egy nyelvet, más a ruhánk, más az ételünk meg a házunk. Azok ott mind örülhetnek, hogy luk van a seggükön, és etetjük őket krumplival, szánkóval, tűzifával. Összefoglalva tehát: nyugodtan mondhatják a helótáknak, lopológiát tanulnak, mi tudjuk magunk közt, ez mi, ők meg csak bámulják a stadionjaikat, és ennyi elég is ebből...

VAN MÁR LOGÓJA A MAGYAR TÖMEGTILTAKOZÁSNAK: O1G! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.05.


- A sokadik "nono!" érkezik Manfred Webertől Orbán Viktor címére, de a magyar vezetőnek addig nem kell semmitől sem tartania, amíg lopakodva, külföldről nehezen látható módon teszi tönkre a demokráciát 

- A rabszolga törvény annak beismerésével egyenértékű, hogy felsült az orbáni gazdaságpolitika

- Váratlan, hogy a teljesen lepusztult magyar páncélos fegyvernem az igen korszerű német haditechnikára áll rá

Kurier

Manfred Weber szerint Orbán Viktor nehéz partner, és több olyan döntést is hozott, amit sem a bajor politikus, sem az EPP nem tud elfogadni. Az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje a kifogásolt lépések közé sorolta, hogy a CEU kénytelen Bécsbe áttelepíteni az oktatás egy részét, noha a tudomány szabadsága alapérték az EU-ban. A politikus megismételte, hogy az alapvető jogok és normák tekintetében nem lehet szó semmilyen engedményről. A kérdés egyébként az volt, hogy minek tekinti a magyar miniszterelnököt: nacionalistának, vagy inkább partnernek.

A német politikus hangsúlyozta, hogy fő feladatának tekinti a nacionalizmus elleni küzdelmet, tehát hogy szorítsák vissza mindazokat, akik elutasítják az európai együttműködést, ennélfogva a kontinens szétverésén dolgoznak. Annál is inkább, mert a nagy kérdéseket csakis közösen lehet megoldani, miközben Oroszország, Kína és az USA egyre keményebb kihívást jelent. Jelezte, hogy ha ő lesz Juncker utódja, akkor azt szeretné, ha a jövőben inkább többségi alapon születnének határozatok Brüsszelben. Az európai választásokat sorsdöntőnek tartja, csak épp mint megjegyezte, a populistáknak fogalmuk sincsen, hogy merre kellene haladni. Hogy ez mennyire így van, arra példaként a Brexitet hozta fel, aminek a tanulsága a szemében az, hogy jobb ez uniót megújítani, semmint elhagyni, sőt megsemmisíteni.

Washington Post

Két egyetemi tanár Magyarország példáján keresztül mutatja be, a populisták miként tudják manipulálni a játékszabályokat, súlyos károkat okozva ily módon a demokráciának. Lucan Ahmad Way Torontóban, szerzőtársa, Steven Levitsky pedig a Harvardon tanít. Az alaphelyzet ismertetéseként rámutatnak, hogy Orbán Viktor az utóbbi 8 évben aláásta a létfontosságú demokratikus intézményeket, támadja a civil szervezeteket, igyekszik megszilárdítani az ellenőrzést az igazságszolgáltatás fölött és távozásra kényszerítette a CEU-t. Ám csak ritkán tett olyat, amit az autokráciák általában tenni szoktak. Így nem tiltottak el az indulástól ellenzéki jelölteket, elvétve fordulnak elő atrocitások, nincsenek politikai foglyok, nem tartóztatnak le újságírókat. Nem tapasztalni éktelen választási csalásokat. Szóval nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy itt egy tekintélyuralmi rezsimről van szó, ám ami van, az nem is demokrácia.

A hibrid, vagy versengő autoriter rendszerekben le lehet járatni a demokráciát úgy is, hogy nem sértik meg kirívóan a polgári szabadságjogokat, vagy csalják el égbekiáltó módon a választásokat. Elég, ha a hatalom révén egyenlőtlen feltételeket teremtenek a kormánypárt javára, módszeresen megtagadják, hogy az ellenzék hozzájusson alapvető forrásokhoz, a sajtóhoz, vagy állami intézményekhez. Vagyis súlyosan visszaélnek a demokráciával. Ennek ékes példája az orbáni Magyarország, ahol tekintélyelvűség van – magyar módra. A Fidesz legelőször is behatolt az állam minden szegletébe. Ő tartja kézben a sajtó java részét. Hogy mi jelenjen meg a médiában, azt képes irányítani a közhirdetések révén. Végül pedig a maga javára alakította át a választási törvényeket.

Az ellenzék sok más ok miatt eleve gyenge, de igazából az jelent ijesztő akadályt a győzelme útjában, hogy mekkora versenyhátrányt kellene leküzdenie. Az ilyen apróságokat külföldön csak kevesek veszik észre. Itt nem arról van szó, mint ha, mondjuk, megölnek egy újságírót, vagy belelőnek a tömegbe. Utóbbi esetekben könnyen pária lehet az autokratából. Ám pl. Magyarország a CEU kapcsán azzal érvelt, hogy az egyetem nem teljesítette a törvényekből következő előírásokat. És a taktika bejött. De ennél is fontosabb, hogy az EU nem tudott érdemben fellépni a demokratikus visszalépéssel szemben. És amíg Orbán képes fenntartani ezt a kétértelmű helyzetet, addig nem valószínű, hogy súlyos következményekkel kellene számolnia a demokrácia leépítése miatt.

ITT OLVASHATÓ