2016. május 11., szerda

MILLIÁRDOK MÁGUSAI, AVAGY HOGYAN BESZÉLJÜNK BONYOLULT ÜGYEKRŐL ÉRTHETŐEN?

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Madlovics Bálint
2016.05.11.Amíg az ellenzék nem tud erre választ adni, addig nincs semmi esélye.

A cím első felét Mong Attila és György Bence oknyomozó újságíróktól kölcsönöztem. 13 éve adtak ki ezzel a címmel egy kitűnő könyvet a brókerbotrányokról, illetve ahogy valószínűleg a legtöbben emlékeznek rá: a Kulcsár-ügyről. A könyv, mint a meleg hangú ajánlók fogalmaznak, okos és lényegre törő. A két szerző arra vállalkozott, hogy végigvezeti az olvasót a rendkívül szövevényes, politikai és gazdasági szálakkal tarkított ügyön, lépésről lépésre. A közérthetőség viszont egy ilyen ügynél korántsem egyszerű feladat, lévén az eset természetéből adódóan rengeteg számmal, névvel és egyéb adattal kell, hogy megismertessék az olvasót. A könyvben több mint kétszáz oldalon keresztül csak úgy röpködnek a milliárdok – olyan összegek, amiket egy normális ember aligha tud az életében bármihez is kötni, így jószerivel föl sem nagyon fogja ezek súlyát vagy jelentőségét.
Mit tud kezdeni egy ilyen bonyolult üggyel egy politikus? Hogy magyarázza el a választóinak? Elméleti válaszok helyett nézzük meg, mi történt a gyakorlatban. A tartalmas oknyomozó munkából a legnagyobb karriert egy mindössze két oldalon (110–111. o.) kifejtett legenda futotta be. Ez szólt az ún. 70-30-as megállapodásról, vagyis arról, hogy a Fidesz és az MSZP, az akkor két legnagyobb párt pártpénztárnokai megegyeztek abban, hogy a mindenkori kormányhoz és ellenzékhez köthető gazdasági körök rendre 70 és 30 százalékos arányban nyerik el az állami közbeszerzéseket. Egy évvel a könyv megjelenése után, 2004-ben Dávid Ibolya, az akkor még parlamenti párt MDF elnöke zászlajára tűzte ezt a számarányt, mutatva a két nagypárt korruptságát. Ezt persze Dávid más ügyekkel is bizonygathatta volna. Akár Mongék könyvéből, de akár a korábbi kormányzati időszakok emlékezetesebb ügyeit fölemlegetve is számos sokmilliós, sőt milliárdos tételt előhozhatott volna ellenfelei hiteltelenítése céljából. A Kulcsár-ügy maga is számos ponton gyanúba keverte mind az MSZP-t, mind a Fideszt. Ő mégis a 70-30 mellett döntött.

ITT OLVASHATÓ

USA - MASSACHUSETTS

VILÁG ISKOLÁI BLOG
Szerző: Csenge
2016.05.11.


Amerika – USA
Csenge beszámolója egy Massachusetts-i kisvárosba kalauzol el bennünket. A cikk egy tipikus angolszász típusú iskolát mutat be nekünk.
Kindergarten
Csak pár hónapja költöztünk férjemmel Amerikába, de mint tanítónő, már ez első perctől fogva érdekelt, hogyan tanítanak az itteni iskolákban. A cikkemben igyekeztem összeszedni a számomra érdekes, tanulságos dolgokat. Egyrészt remélem, hogy jó ötleteket lehet ellesni a leírásból, másrészt az olvasottak fényében saját iskolarendszerünk előnyeit is jobban értékelni tudjuk.
Az intézményről
Pár hete abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meglátogathattam egy igazi amerikai iskolai előkészítőt/óvodát egy Massachusetts-i kisvárosban. Az ide járó gyerekek 5-6 évesek, de a magyar rendszer szerinti első osztályos tananyagot sajátítják el az iskolai osztályokra jellemző napirendben, a mi óvodáinkra hasonlító környezetben. Az előkészítő egy éves, és itt a gyerekek megtanulnak 20-ig számolni, nyomtatott betűkkel írni és olvasni is. (Ennek okán az egyszerűség kedvéért iskolának és tanárnak fogom nevezni az intézményt és pedagógust.)
Amikor megérkeztem az épületbe, kaptam egy vendégkártyát, így hivatalosan is a csoporttal tartózkodhattam. A szülők is csak a felhatalmazó matricával felszerelkezve mehetnek be a gyerekek osztályáig.
Az épület egyik szárnya tartozik a 3 előkészítős csoporthoz. Nekik az elsősökkel közös, de a többiektől különálló kertrészük van. Az iskola előkészítővel és 8 osztállyal működik. A csoportba 16 gyerek jár. A terem tágas, szuperül felszerelt: 4 asztali számítógép, amin gyakorolhatnak a tanultakhoz kapcsolódóan, 6 körasztal – mind egy-egy szimbólummal megjelölve, kis konyha tányérokkal és két mosogatóval, egy elkerített sarokban szőnyeg körbe polcokkal, könyvekkel, táblával. A csoportoknak külön mosdója is van.
A terem fala a gyerekek munkáival, oktatási plakátokkal és inspiráló gondolatokkal van tele. Néhány ezekből:
  • Dolgozz keményen, játssz tisztességesen,


ITT OLVASHATÓ

TEGNAP LEMONDOTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER

RÖNTGEN BLOG
Szerző: Kunetz Zsombor
2016.05.11.

Romániában, mert nekik ott, az elmaradott Balkánon még ilyen is van, egészségügyi miniszter. Lemondott, mert jó drágán adta el egy kórházi beszállító a kórházaknak a vizezett kézfertőtlenítő szerét. A Mediafax hírügynökség szerint - kormányzati információkra hivatkozva - a lemondás mögött az állhat, hogy az egészségügy miniszter nem értett egyet a botrány kormányzati kommunikációjával és ezért nyújtotta be lemondását.
Mindeközben Magyarországon ilyen el sem képzelhető, hiszen a kormányzat számára oly mértékben jelentéktelen az egészségügy, hogy még csak saját minisztere sincs az ágazatnak, azaz itthon csak az államtitkár mondhatna le. Amire egyébként meglehetne minden oka, hiszen októberi kinevezése óta nem sok minden történt a tárcája háza táján, mármint olyan valami, ami egy picit is előre mozdítaná a szektort a  válságból.  Annak ellenére, hogy az államtitkár program nélkül érkezett, volt itt ígéret az alapellátás megerősítéséről, a kancelláriák kialakításáról, a kórházi minimum feltételek újragondolásáról, a szociális ellátás leválasztásáról és új kórház-és ügyeleti rendszer kialakításáról is Budapesten. 
De a szavak leginkább csak szavak maradtak, az ígéretek meg ígéretek. Egyedül a budapesti ügyeleti rendszer állóvizébe sikerült egy kis kavicsot beledobni a sebészeti ügyelet átalakításával, amelynek hatásait még ma sem látjuk tisztán, lévén, hogy csak egy hónapja működik az átalakítás.

ITT OLVASHATÓ

KIRÁLYNŐK KÖNYVE A KÖNYVHÉTEN

TIKI-TAKI BLOG
Szerző: m-anna
2016.05.11.


Bár még május elején járunk, de már nincs egy hónap sincs hátra az év - hosszú évek hagyományai alapján kialakult - legrangosabb kulturális eseményének, az Ünnepi Könyhétnek megnyitásáig. A rendezvény egész pontosan 2016. június 9-én kezdődik, központi helye - mint eddig minden évben - a Vörösmarty tér lesz, ahol a könyhétre megjelenő művek alkotóival is találkozhatnak az érdeklődők, rajongók. Hiszen az is hagyományos már, hogy a különböző kiadók könyvsátrainak "portáján" a legkeresettebb szerzőik dedikálják műveiket. Az idei könyves kínálat - a hírek szerint - minden eddigénél bővebb lesz és tematikájuk szerint is  a legszélesebb választékot adják.
Az egyik legnagyobb érdeklődésre számottartó könyv - nagy valószínűséggel - a K.u.K. kiadó Elfelejtett királynők című könyve lesz, Köves József író alkotása.


ITT OLVASHATÓ

TEXASBAN LEGYEN ÚJ IZRAEL

VISZ A VÍZ SODOR
Szerző: szerkesztőség
2016.05.11.

Fokozódó feszültség az USAés Izrael köztMindinkább fokozódnak a feszültségek az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közt, miközben Barack Obama találkozókat tart az Öböl-országok vezetőivel. Szakértők szerint azonban nem a szaúdi királyság az egyetlen közel-keleti ország, aminek tartósan megromlanak a kapcsolatai Washingtonnal: Izrael és az Egyesült Államok közt szintén szembenállás kezd kialakulni.
Kilenc hónap maradt hátra Barack Obama elnöki tisztségéből, és a választások előtt az amerikai elnök láthatóan arra törekszik, hogy bebiztosítsa; korábbi szövetségesei kitartanak az Egyesült Államok mellett – az amerikai elnök megpróbál biztonsági garanciákat adni azoknak az országoknak, melyek eddig az amerikai külpolitikai törekvés katalizátorai voltak a Közel-Keleten. Egy a közel-keleti történésekre szakosodott amerikai hírügynökség, a The Media Line azonban arról számol be, hogy az utóbbi évek során kialakult szembenállások túlmutatnak Barack Obama elnökségén. “Bár az iráni atomprogram hatásaként kialakult ellentétek sokak reményei szerint hamar feloldódnak, és Obama elnökségének végére helyreállhat az amerikai-izraeli viszony, mindinkább egyértelművé válik, hogy ezzel ellentétes trend van kibontakozóban.”

HA PUCÉRAN KIFEKSZEM A DEÁK TÉRRE, AKKOR BÁRKI MEGERŐSZAKOLHAT?

24.HU- POSZT ITT
Szerző: Haszon Zsófia
2016.05.11.

Hölgyek, nők, lányok (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban tegeződnék), szeretnélek megkérdezni titeket: egészen biztosan magatoknál vagytok, amikor különböző platformokon ilyen kommenteket írtok, most éppen Takáts Zsuzsanna esete, de egyébként bármilyen hasonló ügy kapcsán?
Szeretném azt hinni, hogy az efféle megnyilvánulások ritkák, mint az a bizonyos fehér holló, de van egy olyan gyanúm, hogy ez borzasztó naiv gondolat lenne. Éppen elég baj, hogy van nekünk egy Friderikuszunk, Aczél Endrénk és Csapó Gáborunk, akik úgy gondolták, mindenképpen meg kell szólalniuk a témában.
Miért csatlakoznak a sötétség táborához egyes nők is?
Nem, nem akarom nőtársaimat arra buzdítani, hogy fogjanak össze a “gonosz” férfiak ellen, alkossanak élő láncot a Szabadság hídon, vagy szervezzenek flashmobot tiltakozás gyanánt. Megelégednék azzal, ha gondolkodnának pár percet, mielőtt megszólalnak, vagy leírnak valami elképesztő hülyeséget.
Pihenjenek meg egy kicsit, hunyják be a szemüket, lélegezzenek mélyeket, és legyenek szívesek idézzék fel az utolsó kapcsolatukat, lett légyen az alkalmi szex, vagy hosszú távú viszony.
ITT OLVASHATÓ

PHOTOSHOP 1946-BÓL

LAZARBIBI BLOGJA
Szerző: MICHAEL ZHANG
2016.04.11.


Bizony már a múlt század első felében is manipulálták a fotókat, de nem olyan drasztikus módon mint manapság. Számítógép hiányában a nagyító és a ceruza volt az efféle tevékenység két fő kelléke. A képen látható Adam's Retusáló Készülék 1946-ban készült, egy darabig használták, utána majdnem 50 évig pihent egy pincében.
John Sargent Barnard, amerikai fényképész és régiségbolt tulajdonos vásárolta meg a 16 kilogrammos gépet egy online aukciós oldalon 5 dollárért. Jó alapos takarítás után sikerült ilyen állapotba hozni. A működési elve egyszerű volt. A zöld filcszerű ruhára kellett rakni a negatívot, amit alulról egy szabályozható fényerejű fénycső megvilágított.ITT OLVASHATÓ

A SZANKCIÓK ELTÖRLÉSÉT KÖVETELI A NÉMET ELLENZÉK

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016.05.11.


Az Alternatíva Németországnak párt Baden-Württembergben ma beadványt terjeszt a parlament elé, amiben követeli, hogy a szövetségi kormány törölje el az Oroszország viszonylatában érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat. A határozat-javaslat indoklása igen egyszerű: Baden-Württembergben több mint 900 olyan német vállalkozás működik, ami irodát működtet Oroszországban, emiatt az EU és Oroszország közti kereskedelmi korlátozások több tízezer munkahelyet fenyegetnek a szövetségi államban. Baden-Württembergnek fontos kereskedelmi partnere Oroszország, és mostanra 42 ezer ember veszítette el állását az orosz piac elvesztésének hatására kezdett létszámleépítések miatt. A piacvesztés létszámleépítéshez vezetett a Porsche, Mercedes-Benz, Bosch és Daimler gyáraiban, valamint a SAP esetében is, ami Németország legnagyobb IT-cége.
A Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága szerint 2014-hez képest 2015-re 25%-kkal csökkent az Oroszország és Németország közti kereskedelmi forgalom, a bevételkiesés miatt pedig fokozatosan félmillió munkahely szűnhet meg.

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY SPÓROLNA AZ ÖZVEGYI, ROKKANTSÁGI NYUGDÍJON, ÉS AZ ÁRVAELLÁTÁSON IS

NYUGDÍJASOK COM.
Szerző :admin
2016.05.11.

A jövő évi a költségvetésben jó néhány terület rosszul járhat a kormány 1000 milliárdos megszorításával. A végleges állapot jövő hétre várhat.
A Világgazdaság szerint a költségvetés 2500 sorából 1500 esetében nem emelkedik az előirányzat 2016-hoz képest, viszont 381 tételnél kisebb lesz az állami pénz az ideinél. A jövő évi kiadások 1500 milliárd forinttal, 10 százalékkal lesznek magasabbak, de a növekményből nem jut mindenkinek.


ITT OLVASHATÓ

KISS LEMONDOTT A DÍSZPOLGÁRSÁGÁRÓL - BISZKU SEGÍTETT A VOLT ÚSZÓKNAK?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2016.05.11.


Újabb részletek derültek ki az 55 évvel ezelőtti ítéletről, amiben Kiss László volt úszókapitányt először öt év, majd három év szabadságvesztésre ítélték, amiből végül csak 20 hónapot ült le. Egy Borsnak nyilatkozó volt belügyminisztériumi dolgozó szerint a 60-as évekbeli ítélkezési gyakorlat szerint Kiss Lászlóra 5, Lantos Lászlóra pedig legalább 7 évet mérhetett volna a bíró, szigorú joggyakorlat helyett mégis inkább „szívélyes légkörben” zajlottak a kihallgatások, a vizsgálótisztnek még virágot is küldtek a volt úszók, az akkori pletykák szerint pedig Biszku Béla is közbenjárt Kissékért - írja a lap. Kiss László közben levélben mondott le díszpolgári címéről, megelőzve a ma délután esedékes százhalombattai rendkívüli ülés döntését.

Kiss Lászlóék ügyének vizsgálótisztjét hiába ismerték az ország egyik legkiválóbb szakembereként, és egyben nem kenyérre kenhető típusként, a csoportos nemi erőszakért elítélt három volt úszónak talán mégis sikerült megpuhítaniuk a már elhunyt Dobosnét. A bulvárlap információi szerint az ügy lezárása után a keménykezű vizsgálótiszt egyszer azt mondta Kissékről, hogy „ezek a gyerekek úgy megszerettek engem, hogy még virágot is küldtek". Ráadásul az 55 évvel ezelőtti folyosói pletykák szerint maga Biszku Béla járt közben Kissékért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon - árulta el a lap informátora, aki az ítélet idejében még a Belügyminisztérium állományában dolgozott, és aki megerősítette, hogy az áldozat, Takáts Zsuzsanna múlt heti interjúja fedi az 55 évvel ezelőtti rendőrségen tett vallomását...
 

A PEDAGÓGUSOK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOKAT LERADÍROZÓ KERETTANTERV ELHALASZTÁSÁT KÖVETELIK

EDULINE
Szerző: Eduline
2016.05.10.


tanárlázadásban vezető szerepet játszó Galló Istvánné által vezetett szervezet szerint indokolt, hogy az érettségire felkészítő időszak tanítási óráit döntő mértékben a közismereti tananyag átadására fordítsák. Hogy erre legyen lehetőség, a PSZ a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a szakgimnáziumokban ne jusson idő a földrajz, a kémia, a fizika, a biológia és az informatika tantárgyakra, és ennek következtében a tanulók - a gimnáziumba járó tanulókhoz képest - hátrányba kerüljenek a felsőfokú iskolai tanulmányokra történő felkészülésben.

Aggályosnak tartják, hogy a szakmai kerettantervek közigazgatási egyeztetése még meg sem kezdődött, s így a szakgimnáziumok valóságos tantárgyi struktúrája nem ismerhető meg. A szakszervezete úgy ítéli meg, hogy a jogszabályok késői megjelenése miatt nincs elégséges idő ahhoz, hogy a szakképzésben az új követelményrendszer szerint induljon meg a felkészítés 2016. szeptember 1-jén...

ITT OLVASHATÓ

EZEKET A HITELEKET KERÜLD EL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2016.05.10.


Akár kétszer annyit is fizethet valaki egy rosszul megválasztott hitelért, mintha a célnak megfelelőt vette volna fel. A reklámok eltéríthetik az óvatlan fogyasztót, a tájékozódás ezért nélkülözhetetlen a jó választáshoz. Érdemes a felhasználási célnak megfelelő kölcsönt választani.
Mennyit fizetne 1 millió forint hitelért? A jó válasz az, hogy attól függ. A lakáshitelek ára az egyik véglet, a hitelkártyáké a másik. Az egyiknek 5,09 százalékos az átlagos kamata, a másiknak 30,60 százalék – derül ki az MNB legfrissebb adataiból. A teljes hiteldíjmutató pedig az egyik oldalon 6 százalék körüli, míg a másik véglet 40 százalék feletti. A kettő között szóródnak még a különféle kölcsönök kamatai és hiteldíjmutatói, ami bankonként is jelentős eltérést mutat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célra vennénk fel kölcsönt, és hogy kapható-e olcsóbb hitel, ami a célnak megfelelő.


Az ingatlan fedezete mellett nyújtott lakascélú kölcsönök teljes hiteldíjmutatója a kamatperiódustól függően 4-8 százalék között szóródik. A legolcsóbbak a 3 havonta átárazódó kölcsönök, a legdrágábbak pedig a hosszú, akár 10-15 évig fix kamatozású hitelek (a lakáshitelek kínálatát itt találja)..

ITT OLVASHATÓ

540 PONT AZ ORBÁN-KORSZAKRÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Farkas Gábor
2016.05.11.


“Förtelmes világunkban semmi nem tart örökké. Még a gondjaink sem.”
(Ch. Chaplin)
 

IDŐK ÉS ERKÖLCSÖK

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.05.11.


O tempora o mores” - sóhajtott fel évezredekkel ezelőtt Cicero, aki a Catilina elleni vádbeszédében lepődött meg azon, hogy miféle erkölcse lehet a szent Római Köztársaság egyik szenátorának, amely politikai rendszer éppen hogy az erényesség példaképe akart lenni. Sohasem volt az, és ez az állapot később csak tovább romlott akkor, amikor Octavianus bevezette a principátust. De ha Cicero most nézne le a mennyországból hazánkra, akkor legalább olyan erkölcsi mocsárt látna, mint akkor volt. Úgy tűnik, hogy moralitás terén szinte semmi sem történt: az uralkodó morál most is az uralkodó elit morálja, és ebbe szinte semmit sem szólhat bele a köznép. A római szenátus, amelyik a később császárrá vált Augustus kezes bárányává és kiszolgálójává vált, éppúgy a politikai manipulációk színterévé vált, mint ma. Csak a szólás szabadsága lehetett az egyetlen olyan terület, ahol az egyéni szabadság igazán kibontakozhat.
 
Mert hát mit is mondhatna Cicero akkor, ha Takáts Zsuzsanna szégyenletes ügyében tájékozódhatna. Az utóbbi hölgy volt az, akit 1961. július 04-én a Sportuszodában három élsportolónak tekintett gátlástalan gazember (Várszegi Lajos, Lantos László és Kiss László) kegyetlenül megerőszakolt. Talán azt mondhatná, hogy ilyen a Római Köztársaságban is előfordult, sőt, utána is minden politikai rendszerben, miért ez a nagy felhajtás. Talán azért, válaszolhatnám erre, mert ez az eset híven tükrözi a mai hazai morális és erkölcsi állapotokat, ami mellett azonban ma már nem lehet csak úgy elmenni. Ez az eset híven tükrözi azt a sok sumákolást, mellébeszélést, hazudozást, elhallgatást, szerecsenmosdatást, kézlegyintést, miniszterelnöki támogatási készséget, ami kísérte ezt az ügyet, és ami hasonlatos volt a Római Köztársaságban történtekkel. Márpedig Ön, kedves Cicero, nagyon is jól ismerte azt a korszakot és tudom, hogy egyáltalán nem volt megelégedve annak morális állapotával. S ha most látná a Magyar Köztársaság morális állapotát, csak azt tudná mondani, amit fentebb idéztem: O tempora o mores!
 

FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.05.09.


Hazánk múltja és jelene jó példa arra, hogy a hatalommal való visszaélés miképpen jár együtt a hatalom elvárásaihoz való igazodással, s miképpen torzul el ennek következtében a társadalom értékítélete. Hazánkban nehéz – ha nem lehetetlen – olyan időszakot találni, amelyben a tudás, a tisztesség biztosabb út volt a boldoguláshoz, mint egy jó kapcsolat. Hazánkban a jogi normáknak sosem volt becsülete. Hazánkban a hatalom kijátszása össztársadalmi társasjáték. Bocsánatos bűn az adócsalás, a csempészés, a feketemunka. Bevett szokás a szellemi termékek jogosulatlan felhasználása. Megszokott dolog a gyengébb sárba tiprása. Mindennapos szokás a felelősséghárítás. Bevett gyakorlat a névtelen feljelentés megírása és elküldése. Irodalmi ritkaság a kritika nyílt vállalása.

Ez a játék megy kicsiben és nagyban. A gyűlöletkeltés hazánk modern kori történelmének központi eleme. A nemzetiséghez tartozók másodrendű állampolgárként kezelése vezetett el Trianonhoz. A zsidóság kiszorítása a felsőoktatásból, az államapparátusból vezetett el a magyar holokauszthoz. A polgárság, az értelmiség kiszorítása a közéletből, a gazdaságból, a vezetői posztokról vezetett el a gazdaság csődközeli állapotához. Mégis! A gyűlöletpolitika ma is sikeres. Sőt! Minden mást háttérbe szorít, eltakar. A gyűlölet-félelem, a tudatlanság-tájékozatlanság, a feudális kiszolgáltatottság az alapja a mai hatalomgyakorlásnak. A börtönök megteltek. A börtönökben azonban e kor áldozatai ülnek. A hatalom birtokosainak helyzetét nem kezdi ki semmilyen kétes gazdasági ügylet. Nyíltan folyik a kivételezés. Nyíltan folyik a tulajdon elvétele, átrendezése. Nyíltan folyik a közvagyon lenyúlása. Nyíltan folyik a kétes vagyongyarapodás.

Nemcsak a fejétől bűzlik a hal...

ITT OLVASHATÓ

HA MINDEN JÓ, AKKOR MIÉRT SZ@R MINDEN?

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.11.


Azt mondta az országgyűlésben a miniszterelnök, hogy Matolcsy György a lehető legjobb jegybankelnök. Nemrégiben Szijjártó Péter külügyminiszter is hasonlóképpen nyilatkozott: szerinte Matolcsy a magyar gazdaságtörténet legjobb bankelnöke.
 
Nyilván Matolcsy is ugyanúgy vélekedik az őt dicsérő urakról. Vagyis, szerinte Orbán a Világegyetem Legjobb miniszterelnöke, Szijjártónál jobb külügyminisztert pedig még nem hordott hátán a föld.
 
Egytől egyig kiváló szakemberekkel vagyunk körülvéve, akik naponta bizonyítják a zsenialitásukat. Azt mondjuk mindig is sejtettük, hogy Kósa Lajos okos, és sajátos mondatfűzése nem orvosért, hanem igazi író tolláért kiált. Az sem volt titok soha, hogy Habony Árpád élete nyitott könyv, Mészáros Lőrinc szorgalmas és igyekvő, Andy Vajna pedig az egyetemes magyar filmtörténet legjobb filmcézárja. Polt Péterről nem is szólva: a legfőbb ügyész annyira pártatlan, hogy a legszívesebben rászólnánk, legyen már néha kissé elfogultabb, nehogy még a végén gyanúba keverje magát...

ITT OLVASHATÓ

HALLATLAN - NEM LESZ BÉKEMENET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.11.


Zavar támadt az erőben. Bencsik András, a Demokrata című nyomdaipari termék főszerkesztője, egyszersmind első soros békemenetelő szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, és mindennel meg van elégedve. Olyannyira, hogy ilyen meggondolatlan kijelentésekre ragadtatta magát:
 
„Jelenleg nem látom indokát annak, hogy újabb békemenetet hirdessünk, nem fenyegeti olyan veszély az országot, amely ezt indokolttá tenné…a tömegek akkor mozdulnak meg, ha úgy érzik, hogy valamit tenniük kell. Nem lehet ugráltatni az embereket, ez nem sporttevékenység. Kormányzati kérésre sem lehet kivezényelni őket az utcára.”
 
Meg vagyunk rémülve. Nem találunk szavakat. Ugyanis örökös miniszterelnök úr szerint olyannyira veszélyben van a haza, hogy egyenest népszavazást kezdeményezett annak megmentésére, mert ha ezt nem teszi, az ezervalahányszáz migráncs végleg elárasztja az országot, és elveszi a munkánkat nekünk. Sőt, hogy németszilárdi magasságokba ugorgyunk, veszélyezteti a görög-latin kultúránkat ..

ITT OLVASHATÓ

KIÁBRÁNDULTAK A MAGYAROK A POLITIKÁBÓL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ BLOGJA
Szerző: Szelestey Lajos
2016.05.11.


Magyarország jogtalannak tekinti a kötelező kvóták rendszerét. Orbán Viktor az európai értékek és életmód szempontjából fenyegetésnek tekinti a menedékkérőket. Ausztriában vége a kétpárti rendszernek, ennek pedig katasztrofális következményei lehetnek. Orbán Viktor illúziókat hajszol az olimpia megrendezésével...

ITT OLVASHATÓ

SEMJÉN ZSOLT A MENNYEK KAPUJÁBAN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.05.10.


Egyszer volt, hol nem volt, valahol, valamikor, amikor egyszer csak Semjén Zsolt fogta magát és meghalt. Úgy istenigazából. Olyan gyorsan történt az egész, hogy valójában azt sem tudta, miről is van szó. Hirtelen csak ott találta magát a mennyei ítélőszék előtt. Egészen pontosan Szent Péter előtt, aki érdeklődve és barátságosan tekintett le rá. Dr. Semjén megtörölte a szemüvegét, krákogott egyet, mivel valami nagyon kaparta a torkát. Ezek után zavarodottan megszólalt:
 
– A francba... én meg hol a jóistenbe vagyok? Elég rosszak itt a látási körülmények. Mi ez a rohadt sok felhő? – kérdezte felbátorodva, mivel úgy tudta ő még mindig egy miniszterelnök-helyettes. Nem is akármilyen. Elvégre ő felel a nemzetpolitikáért.
 
– Türtőztesd magad, fiam! – csitította Szent Péter – Én Péter vagyok, a kőszikla. Látom nagyon szereted a transzcendens dolgokat. Úgy tudom, valami ilyesmiből írtad a doktoridat is. „A New Age értelmezési kísérlete” címmel. Mond meg nekem, de igaz hitedre! Nem volt részedről alantas dolog a szakdolgozatodat beadni teológiai laureatus disszertációnak is? Annyira azért nem jó. Szerinted ez teljesen tisztességes eljárás volt?
 

FISCHER IVÁN ÜRÜGYÉN

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.05.10.


Van egy hosszú listám azokról a dolgokról, amelyekhez nem értek, és ezen a listán igen előkelő helyen szerepel a szimfonikus zenekarok finanszírozása, még a szerves kémiát és a ritmikus sportgimnasztikát is megelőzi. 
   
Azt azért tudom, hogy Fischer Iván világhírű karmester, talán nem egy nagyon könnyű ember, de vitathatatlanul elementárisan tehetséges figura. Magyarországon a tehetséges emberek kinyírása gyakorlatilag nemzeti sportnak számít, Fischer ráadásul jideaux is, meg liberális, ami növeli a sportértékét. Ez a poszt azonban még csak nem is erről szól. 
 
Fischer Iván egész élete a megmérettetésről szól. Ő egy rohadtul tehetséges és egyben borzasztóan kompetitív ember, ismerem ezt a típust, egész életemben ilyenekkel voltam körülvéve. Azt nem állítom, hogy ez a körülmény minden egyes pillanatban végtelenül áradó örömforrást jelentett számomra, de azért nem bántam meg, hogy így alakult. Az elit (lásd az ún. elitkonferenciát, amelynek előadásait nem rég tették publikussá) megmérettetés nélkül csak nomenklatúra, járadékvadász, államfüggő, karrierista csőcselék és ha egy ország igazi szarvihart akar a nyakába kapni, akkor hagyja, hogy egy nomenklatúra jelentse az elitjét...

ITT OLVASHATÓ

MÁR HABONY IS SIMICSKÁT TÁMADJA

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.10.


Orbán összevissza beszél, Kiss László ma is lebukott, lesz kvótaügyben népszavazás, és elkészült a Széll Kálmán tér...

Orbán Viktor meglátogatta Simicska Lajos városát

– és amellett, hogy rengetet késett a sajtótájékoztatóról, még zöldségeket is beszélt. A Modern városok programsorozat keretében tartott látogatásán felsorolta a miniszterelnök, hogy mi minden jó fog történni Veszprémben. 2,5 milliárdot kap például a város ipari parkra, hárommilliárdért új völgyhíd épül és az állatkert fejlesztésére is jut majd 2,5 milliárd, nem marad ki a város zeneiskolája sem, 760 millió forint figyel rájuk. S ha már a művészeteknél járunk, Orbán nem volt rest és mondott pár jó szót a kreatíviparról is, amiről nem tudja pontosan, micsoda, de „lehet, hogy ez a jövő” – idézi a 444.hu.

ITT OLVASHATÓ

AKI LEÜVÖLTÖTTE AZ ÉGRŐL A FELKELŐ NAPOT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.11.


Talán tíz év körül lehettem, amikor először hallottam meg azt a dalt, és nemcsak a tökéletesen csengő akkordsorozat ragadott meg, hanem az az erőteljes, üvöltő hang is, amely végig versengett a gitárral és az orgonával. Amikor 14 éves koromban megkaptam életem első kazettás magnóját, az első, 60 perces kazettám második oldalát ez a dal zárta. 

Ez a dal volt a House of The Rising Sun, az Animals előadásában.

Aztán 14 évvel később a Budapest Sportcsarnokban bejött a színpadra egy apró termetű fickó, akiből ez a mindent túlzengő hang jött ki. Újabb kilenc év múlva született egy fotó, ahol egymás mellett állunk és dedikálja a Love Is című lemezét a vele készült interjú végén a Pecsa éttermében. És aznap este egy máig felejthetetlen koncertben volt részem. Egy évre rá a Diáksziget-Eurowoodstock egyik csillaga volt az az ember, aki már Monterey-ben is fellépett, sőt, meg is énekelte az első „szeretet-nyarat”...

ITT OLVASHATÓ

NEM BÜNTETNI, KIZÁRNI KELLENE ORBÁNT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.05.10.


Éppen ideje, hogy az Európai Unió szankcionálja azokat az országokat, amelyek nem fogadják el a közös értékeket. A menekültek befogadása ezekben az országokban nem anyagi kérdés. Amikor inkább vállalják a sokkal nagyobb büntetést, mint amennyibe az elhanyagolható számú menekült befogadása kerülne, arról tesznek tanúbizonyságot, hogy rasszisták, kirekesztők, vallási intoleránsak, idegengyűlölők, nem európai népek, semmi közük az európai értékekhez. Igazából nem megbüntetni, hanem kizárni kellene őket. Olyan országokat, amelyeket nem vennének fel az Unióba, ki kellene zárni. Az Európai Unió maga értékeli le saját magát és az értékeit, amikor ezeket, akik csak a pénz miatt tagjai, nem rúgja ki.

Akik szerint az Unión kívül is van élet, azt gondolják, az Európai Unió fejős tehén, ami arra való, hogy az általuk gyalázott liberális demokráciák pénzét lenyúlják. Ma már úgy tesznek, mintha az járna nekik. A közös terhekhez egy ujjal sem nyúlnak, meggyalázzák az európai normákat, azokból semmit nem tartanak be, de tarják a markukat, követelnek és diktálni akarnak. Nem a posztkommunista országok importálták a liberális jogállamok értékeit, hanem ők akarják saját szörnyállamaik eszmeiségét exportálni és az Unióra erőltetni. Ezek azt képzelik, megtiszteltetés Európának, hogy ők az Unióban vannak, azt csinálnak, amit akarnak, csak a számláikat az Európai Unió fizesse, de hamar...

ITT OLVASHATÓ

STORNO

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.10.


Azért valószínűtlen ez az alak, mert olyan, mint a paraszt zsiráfja az állatkerti ketrecben - nézem innen is, onnan is, és mindig arra jutok, hogy ilyen állat nincs. Április 17-én a Kósa-Kontrát-Tállai belsőhármasból győztesnek nyilvánítottam a Tállai nevű játékost, ezt most ünnepélyesen visszavonom. Az illető kétségkívül iszonyatosan primitív, de viszonylag egyszerű képlet: homogén sötétség volna található a fejében, ha valakinek volna gusztusa belenézni, és ennyi. 
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.
De ez a Kósa nevű, ez tényleg szédületes. Ez olyan baromian buta, hogy a megjelenésével lökéshullámokat kelt a levegőben. Komolyan mondom, itthon nálunk, a nappaliban, amikor ez a kertitörpe feltűnik a képernyőn, olyan légnyomást érzek, mint amikor keresztbe nyitom az ajtót-ablakot...
 

FELSÉGSÉRTÉS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.11.


Látva, és saját perek tömegén keresztül átélve a fokozódó politikai nyomást a bíróságokon, várható volt, hogy előbb-utóbb megszületik ilyesmi döntés. Friss, ropogós ítélet van nálam, megtörtént: elítéltettünk felségsértés ügyében.

Napersze magát a szót nem írják le, mégiscsak ciki lenne egy látszatdemokráciában, de az ítélet lényege mégiscsak ez. Kis előzmény, hogy világos legyen, miről is van szó. Kilenc hónapos Kossuth téri állandó tüntetésünk fokozódó mértékben kibacta a biztosítékot Orbánéknál. Nagyjából félidőben, 2015 januárjában törvényt akartak módosítani, hogy betiltsák a Kossuth téri állandó sátras demonstrációt, a köznyelv az akkori szándékot Lex Tuaregként emlegette. Személyre szóló volt, Gulyás Gergely Narancsszóvivő, Kövér László kiakadva harsogta tele a sajtót pofátlanságunkkal, hogy ott tüntetünk az arcukban. Csakhát ezzel a mókával felhívták ránk a figyelmet, és hirtelen ezres létszámú tüntetést tudtunk szervezni, úgyhogy ráébredtek: ez az út a végén oda vezet, hogy hatalmas tömeg lesz Tuaregnél, az meg veszélyes rájuk. Ebben igazuk is volt, egy tömeg, amelyik arra figyel, amit mondok és cselekszem, gyorsan Rezsimtakarítóvá válhat. De ez persze nekik épp nemjó, úgyhogy módszert váltottak. Megkezdődtek a sunyi éjszakai sátorlebontós rendőrakciók ellenünk. Számszerint öt, másfél hónap alatt.

Az első négy esetben nemzetközi szerződésre hivatkoztak: jött Merkel, Putyin, meg pár kisebb nagyágyú, nem akarták, hogy lássanak minket, hát bontottak. Oké, a TASZ felvállalta az összes ilyen ügyünket, mert olyannyira nyilvánvaló volt a jogsértés. Ezek a perek azóta is folynak különböző bíróságokon. De az ötödik éjszakai akció, az minden tekintetben más volt mint a többi. És ebben született most a felségsértéses ítélet. Mert ezesetben nem volt semmiféle külföldi díszvendég, akire hivatkozhattak volna Orbánék. Itt csak annyi történt, hogy felavatták a Kossuth téren a Nemzeti Depresszió Szobrát, aki látta a csüggedten maguk elé bámuló Kossuthékról készült alakegyüttest, az érti, miről beszélek. És Viktorunk úgy döntött, hogy mikor épp újabb történelemhamisítást követ el, akkor ebben ne zavarják mindenféle demokrata tüntetők. Még akkor sem, ha egyébként a felavatandó lógófejűek százméterre vannak a sátrainktól, tömeg nem várható, tehát mégcsak zavarni sem fogunk a Tér közepén. Mármint fizikailag, mert a Geci szétfoszlott lelkét persze nagyonis...

ITT OLVASHATÓ