2021. február 16., kedd

RÁADÁS: DR. HERPY RENDEL

TOTALCAR.HU
Szerző: Dr. HERPY MIKLÓS, ZÁCH DÁNIEL
2020-21.


Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 2.: Amikor a biztonsági öv sem ment meg
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 3.: 50 helyett 75 - egy gyalogos halála
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 4.: Leállósáv - az életed utolsó 20 perce
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 5.: Rémálmod – tömegkarambol a sötét autópályán
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 6.: Öngyilkosjelöltek egy budapesti átjáróban
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 7.: Bringás a holttérben - nem látod, elgázolod
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 8: Törésteszt a gyakorlatban - a régi autó halálos
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 9.: Amikor semmit nem ér a 30-as korlátozás
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 10.: Ezt (ne) mondd a rendőrnek, baleset után!
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 11.: Ez az ajtónyitás 400 ezer forint büntetést ért
Totalcar.hu

Dr. Herpy rendel 12.: Ki fizet kártérítést a baleset után?
Totalcar.hu

Dr. Herpy Rendel 13: Hogy (ne) pakold az utánfutót?
Totalcar.hu

Dr. Herpy Rendel 14: Fogadnál a gyermeked életére, hogy úgysem lesz baj?
Totalcar.hu

KÉK VONAL

YOUTUBE
Szerző: noÁR
2021.02.13.Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója beszélgetett Reményiné Csekeő Borbálával, aki pszichológus, családterapeuta, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője és Jakab Lucával, a Kék Vonal kommunikációs vezetőjével. A streamért és a videó rögzítéséért köszönet a CompactTv-nek! A beszélgetésben kitérünk a bántalmazás formáira, okaira és lelki hatásaira. Nézői kérdések mentén szakértőink megválaszolják, hogy hogyan lehet felismerni, ha visszaélés történik egy gyermek kárára és mit lehet tenni. Hova fordulhat az áldozat és mit tehet az, aki aggódik egy gyermekért. A beszélgetés okát egy
@Partizán interjú adta, ha még nem láttátok, csekkoljátok ezt is: https://youtu.be/w3emfO0dFEg Ide tudsz fordulni, ha bajban vagy: KÉK-VONAL Gyermekkrízis Alapítvány https://www.kek-vonal.hu info@kekvonal.hu 116-111: ez egy, a nap 24 órájában ingyen hívható telefonszám, ahol képzett önkéntesekkel tudsz beszélgetni

EGYMÁS UTÁN NYERI A KÖZBESZERZÉSEKET A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKHELYETTESÉNEK CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.02.16.


Három gárdonyi beruházás kivitelezését is ugyanaz a cég nyerte el idén januárban. A Tóth István polgármester (Fidesz) által szignózott határozatok összesen nettó 200 millió forintról szólnak, ám összességében ennél sokkal több (köz)pénz folyt már a kápolnásnyéki vállalkozáshoz. A Fenyő-KHT Kft. egyik tulajdonosa Hegyi József, a gárdonyi Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese. Neki és üzlettársának több közös vállalkozásuk van, amelyekből az egyik L. Simon László érdekeltségébe került...

ISMÉT "VILÁGHÍRŰ" A KLUBRÁDIÓ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.02.16.


Az Európai Unió azt kéri Magyarországtól, biztosítsa továbbra is a Klubrádió frekvenciáját – illetve tartsa meg az éterben a liberális rádiót. Nemzetközi lapszemle.


A Washington Post is átvette az AP amerikai hírügynökség arról szóló beszámolóját, hogy az Európai Unió azt kéri Magyarországtól, biztosítsa továbbra is a Klubrádió frekvenciáját – illetve ahogy egész pontosan a tudósítás címe fogalmaz: tartsa meg az éterben a liberális rádiót. Kiemeli Christian Wigand európai bizottsági szóvivő bejelentésének azt az elemét, hogy a frekvencia elvétele – idézem - „nagy mértékben megkérdőjelezhető jogi hivatkozások alapján” történt, és hogy Magyarországnak tiszteletben kell tartania az EU alapjogi chartáját, az abban foglalt véleménynyilvánítási és tájékozódási, illetve az üzlet szabad folytatásához fűződő jogot.

„Az európai demokrácia egyik alapja a média szabadsága és pluralizmusa. Nem fogunk habozni megtenni a szükséges lépéseket – idézi Wigandot a hírügynökségi tudósítás.

"Szégyenteljes a frekvencia elvétele"

Az AP anyaga szerint a Klubrádió az egyik utolsó olyan rádiócsatorna volt Magyarországon, amely rendszeresen megszólaltatott ellenzéki politikusokat, és teret adott kritikus hangoknak hír-, illetve beszélgetős műsoraiban. Idézi Arató Andrást, az igazgatóság elnökét, aki szégyenteljesnek minősítette a frekvencia elvételét, és aki szerint az ezt megerősítő ítélet egy végtelenül antidemokratikus rendszer szolgálatában született. Ismerteti ugyanakkor a cikk Karas Mónikának, a Médiatanács elnökének azt az állítását is, miszerint nem alkalmaztak diszkriminációt a Klubrádióval szemben.

Médiaháború van Szlovéniában is


A magyar kormány médiapolitikája persze másokat is megihlet. Így például Janez Janša szlovén miniszterelnököt. Ma hajnalban került fel a Politico című amerikai lap európai kiadásának internetes oldalára Bayer Lili átfogó cikke Janša médiaháborújáról, a szlovén médiában a kormányfő által keltett megfélemlítő légkörről. A szerző szerint Európa egyik legkisebb országában – amely ez év derekán fél évre átveszi az EU soros elnökségét – a jobboldali populista miniszterelnök, egyébiránt Donald Trump csodálója, hatalmas kampányt folytat azon újságírók ellen, akiket nem kedvel.

Janša, akinek – ez én jegyzem meg – nemzete szerencséjére koránt sincs kétharmados többsége - a szlovén hírügynökséget, az STA-t „a nemzet szégyenének” minősítette, a közszolgálati tévét és rádiót pedig azzal vádolta, hogy hazugságokat terjeszt, félrevezeti a közvéleményt. Egyik Twitter-bejegyzése szerint az RTV-nél túl sokan vannak, és túlságosan megfizetik őket, nemrég pedig felelőtlen vírusterjesztőnek nevezte a közmédiát. A lelkesen twitterező Janšát egyébként – utalásképpen Josip Broz Titóra - „Twitó marsallnak” is gúnyolják.

Janša kampánya – folytatódik a Politico írása – több, mint puszta retorika. Tavaly nyáron kormánya olyan változtatást javasolt a médiatörvényen, amely növelné az állami befolyást az STA hírügynökség felett, és csökkentené az RTV közmédia finanszírozási forrását. Tavaly egy időre felfüggesztették a hírügynökségnek szánt állami támogatás folyósítását. A belföldi és a brüsszeli tiltakozások hatására januárban ugyan részlegesen visszaállították a finanszírozást, de a jövő bizonytalan.

A szlovén "Orbán"

A kampány mérgező hatást gyakorol a médiaszabadságra – olvasható a Politicóban, amelynek a munkatársa több mint egy tucat szlovén újságíróval beszélt. Elmondták neki, hogy miután Janša szítani kezdte a gyűlölködést a közmédia riporterei és szerkesztői ellen, sorra kapják a fenyegető telefonhívásokat, leveleket, emaileket és üzeneteket a közösségi médián keresztül. Többen rendőri védelmet kértek, mások viszont a nyomás hatására öncenzúrát kezdtek gyakorolni.

Több szlovén újságíró arról számolt be, hogy erős politikai nyomást érzékel a napi munkájában, például akkor, ha olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a szlovéniai magyar befektetések ügye, vagy éppen a szlovéniai szélsőjobboldali mozgalmak szerepe.

Janez Janša pályaíve erősen emlékeztet Orbán Viktoréra: nem először van most kormányon, hanem 2004 és 2008 között, majd rövid ideig 2012-13-ban is betöltötte a miniszterelnöki posztot, mielőtt tavaly márciusban visszakerült a hatalomba – írja Bayer Lili. Marko Milosavljević, a ljubljanai egyetem médiaprofesszora szerint Janšának a médiához való viszonyulásában tükröződik a kommunista múlt, nem tűr semmilyen bírálatot.

Anže Logar külügyminiszter viszont arról beszélt a Politicónak adott nyilatkozatában, hogy a szlovén média nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a bal- és a jobboldal között, ezért igen egyoldalú, és több professzionalizmusra lenne szükség a politikai aktivizmus helyett.

A Politico kitér arra: Janša szövetségesei számos kormánypárti orgánumot jelentetnek meg, részben a magyar miniszterelnökhöz köthető befektetők segítségével. Ezek a kiadványok is tevékeny szerepet játszanak a szlovén közmédia elleni hangulatkeltésben. A Szlovéniában befektetett magyar pénzek témaköréről szóló mélyebb beszámolókat azonban igyekeznek elkerülni a közmédiában – nyilatkozott egyik újságíró forrása a Politico tudósítójának.

KIS VARSÓ A JÓZSEFVÁROSBAN: VAKFOLT A TÖRTÉNETÍRÁSBAN - MAGYAR FEGYVERES ANTIFASISZTA ELLENÁLLÁS, 3. RÉSZ

MÉRCE
Szerző: GAZDAG PÉTER
2021.02.16.


1944. októberében a józsefvárosi Népszínház utcában fegyveres összecsapás bontakozott ki zsidó ellenállók és német náci, valamint nyilas üldözőik között. A harc során a megszálló német hadsereg harckocsikat is bevetett. Az epizódot mindezidáig csak részben dolgozta fel a történetírás, a második világháborúval és a magyar ellenállással kapcsolatos emlékezetből pedig gyakorlatilag hiányzik a „Kis Varsó,” annak ellenére, hogy tudásunk szerint a legjelentősebb magyar fegyveres antifasiszta ellenállásról van szó. Gazdag Péter eredeti kutatásokon alapuló cikksorozata minden fellelhető forrás feldolgozásával a lehető legteljesebb képet próbálja kialakítani az eseménysorról. A három részes sorozat befejező része
.

Az első cikk arról számolt be, hogy a nyilas puccs idején, 1944. október 15-e és 17-e között, mikor Józsefváros zsidóként megbélyegzett lakosságát nácik és nyilasok kihajtották a Kerepesi úti lóversenypályára, fegyveres ellenállás bontakozott ki, amit csak több német tank bevetésével sikerült leverni. A felkelés helyszíneit és az ellenállók kilétét csak hosszú évtizedek során, szórványosan publikált részletekből és a Gláser Jakab Emlékalapítvány interjúi alapján sikerült összeállítani. A sorozat e záró darabja azt vizsgálja, hogy az eseménysorozat mostanáig hogyan maradhatott ennyire feldolgozatlan?

KÉT NAPPAL AZUTÁN, HOGY ELVETTÉK A KLUBRÁDIÓTÓL, ÚJRAINDULT A PÁLYÁZAT A 92,9-ES FREKVENCIÁÉRT

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.02.16.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntése alapján a Klubrádió most vasárnapig volt fogható a 92,9-es MHz frekvencián, azóta az ellenzéki rádió csak online fogható, a 92,9-en pedig csak sercegést hallani. A Media1 viszont azt írja, hogy kedden már döntött is a Médiatanács arról, hogy újraindítja a pályázatot a frekvenciáért. Mindez azt is jelenti, hogy

a Klubrádió esélyt kaphat, hogy visszaszerezze a két napja elvesztett frekvenciáját. A pályázatot idén januárban függesztette föl az NMHH, mert két pályázó - a kormányközeli megbízásokat elnyerő dr. Bíró Balázs ügyvéd tulajdonában lévő LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., és az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et üzemeltető Közösségi Rádiózásért Egyesület - jogorvoslattal élt, amiért kizárták őket a pályázatból. Mindez a szintén pályázó Klubrádió szempontjából nagyon rossz hír volt, mert így már technikai esélye sem volt, hogy újra elnyerje a frekvenciát, mielőtt az el kell hagynia. A Közösségi Rádiózásért Egyesület még január végén visszavonta a fellebbezését, a pályáztatás viszont a Media1 szerint most azért indulhatott újra, mert az LBK is visszavonhatta a fellebbezését. Ezt a portál megkeresésére Bíró Balázs nem erősítette meg, de nem is tagadta...

„ELKÉPESZTŐ BÁTORSÁG, HOGY VALAKI ÖNHATALMÚLAG FELTÖLTI A BALATONT”

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2021.02.16.


Legutóbb azzal került be a hírekbe Balatonfenyves és polgármestere, Lombár Gábor, hogy hadjáratot hirdettek az illegális mederfeltöltők és stégbarkácsolók ellen. A faluvezető mellékállásban a tóparti településeket összefogó Balatoni Szövetség elnöke is, így interjúnkban egy rakat aktuális ügyről kérdeztük: a hirtelen távozott szigligeti polgármesterről, a Balaton körbe betonozásáról, a vitákat szülő építkezésekről, a Bahart-ügyről, végül pedig az is kiderült, mit nem ehet az ember a fenyvesi polgármesteri hivatalban, ha jó viszonyban akar maradni a község vezetőjével...

A JÓ HÁZIORVOSNÁL MINDIG VAN HŰTŐTÁSKA, ÉS FELTÖLTÖTT JÉGAKKU

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.16.


Egy viszonylag elfogadható stílusban és magyarsággal megfogalmazott levélben kérte a háziorvosokat a Pest Megyei kormányhivatal, hogy a Moderna vakcináért szíveskedjenek személyesen befáradni a kormányhivatalba. Vigyenek magukkal az oltóanyag megfelelő hőmérsékleten tartásához szükséges hűtőtáskát és jégakkut. A levelet Hadházy Ákos független képviselő tette közzé, aki megjegyzi, hogy a kormány még annyit sem tud megszervezni, hogy a kormányhivatal sofőrje egy arra alkalmas hűtőkocsival kiszállítsa a vakcinákat.


Nekünk, magyaroknak, semmi sem jó, nem tudjuk eléggé értékelni a kormány irántunk való jóságát és gondoskodását. Mert az még valamelyest érthető, ha a háziorvosok nehezményezik, hogy hűtőtáskával kell mászkálniuk és jégakkut is magukkal cipelniük, de még mindig jobban jártak, mintha az oltóanyagért egy magas hegyre kellene felmászniuk, vagy egy mély vizű tó aljára lemerülniük.

Itt jegyeznénk meg, hogy csak az követ el hibát, aki dolgozik. Ezzel Komáromi Zoltán háziorvosnak üzenünk, aki az ATV reggeli műsorában reklamálta, hogy olyan fecskendőket adnak az oltóanyag mellé, amelyekkel nem lehet rendesen oltani, mert leginkább arra alkalmasak, hogy vitamin injekciókat adjanak be velük. Komáromi mindemellett azt is nehezményezte, hogy az oltóanyag feloldásához szükséges oldatot sem mellékelték a vakcinákhoz, ezt is a háziorvosoknak kell beszerezniük...

„KEDVES KOLLÉGÁK! NINCS ERRE JOBB SZÖVEGÜNK?”AVAGY AZ ÁTLÁTHATÓSÁG ÉS JÁRVÁNYKEZELÉS SIKERESSÉGÉNEK (POLITIKAI) ÖSSZEFÜGGÉSEI

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2021.02.16.


A koronavírus elleni oltással kapcsolatos események az elmúlt pár hétben rendkívül viharosak voltak és folyamatosan tolták ki azt a fókuszt, amelyben az eseményeket értékelni érdemes. Beoltassuk-e magunkat? Hogyan értékelhető az oltási terv? Hogyan alakítható ki vélemény a prioritási listáról? Mit tudunk a logisztikai kérdésekről? Ki oltson? Háziorvos oltson? Otthon oltson? Oltóponton oltson? Hogyan működnek a vakcinák? Orosz, kínai vagy amerikai vakcinát válasszunk? Mit gondolunk a vakcina-útlevélről? A gyógyszer-engedélyezési eljárás legutóbbi módosításait hogyan értékeljük? Mind-mind olyan kérdések, amelyeket borzasztóan nehéz újságolvasóként és újságíróként is megítélni. Lassan húsz éve foglalkozom egészségüggyel, de én is csak kapkodtam a fejem az elmúlt hetekben.

Emellett döbbenten olvastam a magyar sajtótermékeket, amelyek a témában a vitakultúra teljes hiányáról, a vélemények között minőségi különbséget nem tevő igénytelenségről tettek tanúbizonyságot. Minden vélemény kapcsán felmerülhetnek pro és kontra érvek. Döntéseket úgy tudunk hozni, ha ezeket mérlegeljük.

A javaslatom elsőként az, hogy mindent, amit olvasunk, próbáljunk meg mérlegelni, csak ezt követően véleményt alkotni, és döntést hozni saját személyünket, családtagjainkat illetően.

A „minden véleményt mérlegelni kell” elv alól egy kivétel van számomra és ez a másik fontos alaptétel: nem elfogadható az a típusú oltásellenesség, amely az oltáspártiakat emberöléssel és más hasonlóan erőszakos bűncselekményekkel fenyegeti. Nemcsak Müller Cecília kapott ilyen fenyegetéseket, hanem számos más, oltás mellett kiálló és felvilágosító kampányt folytató elismert orvos is. Ez politikai nézettől függetlenül mélységesen elítélendő. Kormányzati felelősségnek tartanám az esetekről való tájékoztatást és a fenyegetések egyértelmű elítélését.

Ez az első pont, ahol az átláthatóság követelménye megjelenik, de hiába: általában jellemző, hogy csak korlátozott mértékben és későn jutunk megfelelő, egyértelmű információhoz. Számomra pedig az állásfoglalásnak és a döntéshozatalnak ez a szakmai tartalmon túli legfontosabb követelménye, főleg azért, mert laikus szinten a szakmai tartalom például a vakcinakérdésben nem megítélhető.

Első kérdés: Oltás vagy nem oltás?
...

TIZENKÉT ÉVESEN MÁR ELADTÁK MENYASSZONYNAK, ELŐTTE MÉG SZEXUÁLISAN KIZSÁKMÁNYOLTÁK ŐKET

168 ÓRA
Szerző: KASSAI ZSIGMOND
2021.02.16.


Az Európai Unióban a gyerekkereskedelem regisztrált áldozatainak csaknem fele magyar.


Igen lesújtó képet fest Magyarországról az ECPAT nemzetközi gyerekjogi szervezet és a Hintalovon Alapítvány hétfőn megjelent országjelentése:


- A gyerekkereskedelem regisztrált áldozatainak 49 százaléka volt magyar állampolgár 2015-2016-ban az Európai Unióban.

- A szexuális célú emberkereskedelem magyar áldozatainak 64 százaléka gyerek az EU-ban.

- A szexuális kizsákmányolásban érintett gyerekek 7,4 százaléka 11 éven aluli.

- 2020-ban az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) jelentett illegális tartalmak 40,6 százaléka volt pedofil tartalom. Tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak 7,7 százalék volt.

- A kutatás során több olyan esettel is találkoztak, amikor 12 év alatti gyerekeket adott férjhez a család

A dokumentum szerint az emberkereskedelem összes regisztrált áldozata közül a magyar nemzetiségűek vannak a legtöbben az Európai Unióban: a regisztrált 1310 áldozat közül összesen 647 volt magyar...

BÍRÁLTA A KLUBRÁDIÓ LEKAPCSOLTATÁSÁT ÉS AZ NMHH-T ROZGONYI KRISZTINA, A NEMZETI HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG EGYKORI ELNÖKE

MEDIA1.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2021.02.15.


Az NHH 2010-ben lemondó elnöke a Media1 hétfő esti műsorának adott exkluzív interjúban azt mondta: a Klubrádió frekvenciájának lekapcsolásával óriási veszteség érte a magyar nyilvánosságot. Szerinte a Klubrádió ügye jóval túlmutat önmagán, jóval nagyobb a baj. Rozgonyi Krisztina egy olyan médiaszabályozói modell bevezetését tartaná szerencsésnek, mint amilyen például az Egyesült Királyságban működik.


Rozgonyi Krisztina a Klubrádió frekvenciájának hétfő hajnalban történt határozatlan idejű elnémítása kapcsán a Media1 hétfő esti podcast- és rádióműsorának elmondta:

rendkívül sajnálja a történteket, mert a Klubrádióval történtek óriási veszteséget jelentenek a magyar nyilvánosság, a rádiós piac és a magyar rádióhallgatók szempontjából egyaránt.

Az NHH volt elnöke szerint a médiapluralizmus lényege, hogy minél többféle nézőpontot lehessen megismerni, a Klubrádió frekvenciavesztése viszont éppen ezzel ellentétes. Azt is mondta, az is kérdés, hogy a Klubrádiónak volt-e esélye tisztességes versenyben megmérettetni magát, illetve tisztességes módon született-e meg az, hogy nem kapott jogosultságot.

A hírközlési hatóság a 2010-es kormányváltáskor lemondó volt elnöke azt is mondta a Media1-nek, Magyarország és azon belül a magyar médiahatóság az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a digitális rádiózás (az úgynevezett DAB+ technológia) ne terjedjen el, amivel az NMHH komolyan ártott a hazai rádiózásnak és a média világának...

Rozgonyi elmondta: Európában párhuzamosan az analóg rádiózással, vagy azt már esetleg teljesen ki is váltva, egyre meghatározóbb a DAB+. Európában Magyarország fekete foltként szerepel most a WorldDAB térképén, amióta tavaly szeptemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária még a digitális adás kísérleti üzemét is megszüntette. Eközben Európában egy ideje már csak DAB+ technológiát támogató rádióval hozható forgalomba autó.


Rozgonyi Krisztina azt mondta, ha Magyarország átállt volna a digitális, DAB+-os rádiózásra, akkor ez megoldást jelenthetett volna a frekvenciaszűkösség problémájára, és akkor nem a médiahatóság eljárásától függene, ki kaphat frekvenciát, és ki nem. Hiszen aki meg tudná oldani a finanszírozást, annak erre lehetősége lenne, tehát a piac döntene, szemben a mostani helyzettel, ahol a Médiatanács tagjai.

Az NHH elnöke úgy fogalmazott, 2020 szeptemberében a magyar rádiózás legfontosabb perspektíváját ölte meg a hatóság a DAB+ lekapcsolással...

HA A KORMÁNY BESEGÍT, MÉSZÁROS LŐRINC A PET-PALACKOKON IS HATALMASAT KASZÁLHAT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.02.16.


Mészáros Lőrinc új ásványvizes cégénél csöngött ki a telefon, amikor megpróbáltuk felhívni az országban egyedülálló PET-feldolgozó üzemről ismert Recy-Pet Kft. központi számát. Bár utóbbi vállalat ugyanahhoz a csoporthoz tartozott, amelytől a felcsúti milliárdos a hetekben némi hátszéllel megszerzett egy albertirsai ásványvízgyártó üzemet, az egyébként Karcagon található PET-feldolgozó nem volt a megvásárolt csomag része.

Ennek azért van különleges jelentősége, mert a kormány épp most dolgozik azon a jogszabályon, amely az uniós elvárásoknak megfelelően teljesen újraszabja a PET-hulladék kezelését is, és hatalmas piacot teremt a karcagi feldolgozónak. Sokmilliárdos üzletről van szó, amely az ásványvízpiacon is átalakíthatja az erőviszonyokat.

Nem csoda, hogy forrásaink közül már többen akkor is a Recy-Pet Kft. sorsát találgatták, amikor év elején még úgy tűnt, hogy Mészáros Lőrinc csak egy ásványvíz-palackozót vesz. De nem csak azt vett. Sőt, a nagy kincsnek tartott karcagi üzem már ezeknek a beszélgetéseknek az idején is hónapok óta az övé volt, csak eddig ezt nem verték nagydobra...

ELJÁRÁS INDULHAT A TESLA VEZÉRE ELLEN ÁRFOLYAM-MANIPULÁCIÓ MIATT - A SZABÁLYOZÁS BE IS DÖNTHETI A BITCOINT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.16.


Többen eljárást sürgetnek Elon Musk ellen, mert manipulálhatta a bitcoin árfolyamát, amikor a Tesla bevásárolt. A nagyok beszállása a bitcoin üzletbe felverheti az árfolyamot, hosszabb távon viszont összeomlással is fenyegethet a társaságok tartalékolási szabályainak szigorítása.

Sajtóhírek szerint könnyen lehet, hogy az USA Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálatot indít a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk ellen, miután cége 1,5 milliárd értékű bitcoint vásártolt januárban. A tőzsdén jegyzett társaság a szabályoknak formálisan megfelelve február elején jelentette be a nagy értékű vételt.

A gyanúra a Tesla és a Spacex vezérének nem sokkal korábbi tweetjei adnak okot. A milliárdos vállalkozó – írta a bitcoin.com -, akinek mintegy 43,8 millió követője van – január 29-én változtatta meg Tweetter profilját, amikor a bitcoin ára 32212 dollár körül mozgott. Közvetlenül ezután a digitális valuta árfolyama több mint 17 százalékkal 37803 dollárra emelkedett. Az SEC-nek tett februári bejelentés megjelenése után pedig további 15 százalékkal nőtt, és 44899 dolláron újabb történelmi rekordot állított be (azóta megközelítette az 50 ezer dollárt is).

Akkor a Tesla azt is közölte, hogy a jobb diverzifikáció érdekében változtatott befektetési politikáján, hogy maximálhassa készpénze hozamát. Hozzátették azt is, hogy a Tesla tervezi a bitcoin elfogadását a termékeiért...

AZ ÚJJÁÉPÍTÉS CSISZOLATLAN SAROKKÖVEI – I. - ÁLLAMI PÉNZ ÉS KÖLTSÉGVETÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2021.02.12.


Köszönettel tartozom az Élet és Irodalomnak azért, hogy nagylelkűen helyet ad egy cikksorozatnak, ami Magyarország gazdaságának és lezüllött államának újjáépítéséről szól. Az itt olvasható írást az év folyamán még öt másik követi. A szövegek nem térnek ki minden fontos témára, amelyben az újjáépítést elindító demokratikus kormánynak szükséges lesz állást foglalnia és gyorsan cselekednie, de felvázol néhány világos irányt. Javaslataimat gyakran megelőzi némi elemzés, de csak éppen annyi, amennyi a változtatás irányát és tartalmát kifejtő pontok megértéséhez feltétlenül szükséges. Mivel a témák szorosan összefüggenek, viszont a cikkek két hónapos időközökkel követik egymást, célszerűnek tartom, hogy mondanivalómat pontokba szedjem. Ez a hivatkozásokat megkönnyíti.

Nem ringatom magamat illúziókba javaslataim megszívlelését illetően. A 300 pontot a maga teljességében csak olyan kormány valósíthatná meg, amelyik szigorúan észszerű, szakszerű politikát folytat, és minden vonatkozásban a magyar társadalom felemelkedését tekinti kizárólagos céljának. Törekvésem mindössze annyi, hogy a felvázolt témák a kormányzati szerepre törekvő demokratikus ellenzék vezetői számára megkerülhetetlenek legyenek. Aki népszerűségi alapon válogat a felvázolt javaslatokból, az előre nézzen szembe a kudarc kockázatával. Tartom immár negyedszázados felfogásomat, miszerint az eredményt kizárólag a reformok kritikus tömege biztosítja...


AHOGY ORBÁN VIKTOR KRISTÁLYGÖMBJÉBŐL KILESTE: TÖBB MINT 5 SZÁZALÉKKAL TÖPPEDT ÖSSZE 2020-BAN A MAGYAR GAZDASÁG

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.02.16.


A magyar gazdaság a statisztikai hivatal első, a koronavírus miatt a szokásosnál megbízhatatlanabb becslése szerint 5,1 százalékos visszaesést szenvedett el 2020 egészét tekintve. Az év végén, a negyedik negyedévben ugyan az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a GDP, de még így is 4,3 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye – írja kedd reggel kiadott gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. Az előző év azonos negyedévéhez képest a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2020-ban az előző évhez viszonyítva 5,1 százalékkal kisebb lett


a nyers adatok szerint...

MI LESZ VELED, SZENTENDREI HÉV? ELSŐ RÉSZ.

JAKABFY TAMÁS BLOGJA
Szerző: JAKABFY TAMÁS
2021.02.21.


Mindenki, aki a Szentendre-Dunakanyar régióban lakik, vagy szokott arra közlekedni, látja a környékbeli közlekedés tarthatatlanságát. Gigadugók mindenütt, lassú és lepukkant HÉV szerelvények. Mindenki várja már (tulajdonképpen több, mint egy évtizede) a HÉV szerelvénycserét és pályafelújítást, régi adósság. Reménykedünk benne, hogy ezek vonzóvá teszik majd a tömegközlekedést, amivel az autósok is jól járhatnak, mert az utakra nehezedő nyomás is jelentősen csökken majd.

A szentendrei HÉV közelmúltja

Budapest főváros kivéreztetése miatt az akkori üzemeltető BKK/BKV már a Tarlós-érában sem tudott pénz híján lényegileg hozzányúlni a vonalhoz, az NDK gyártmányú járművek viszont szerencsére bírták a strapát, még úgy is, hogy a pálya a vonatokat Pomáz és Pannóniatelep között hosszú évekig lényegileg a levegőbe dobálta fel. A mai 50 év körüli életkoruk viszont már minden határon kezd túlmenni, várható, hogy a járművek a szakszerű karbantartás ellenére is elkezdenek szétesni. Szerencse, hogy éppen pár éve került a vonal a MÁV és a végtelen közpénzzel rendelkező Fürjes-féle államtitkárság és Vitézy-féle BFK kezébe. Egyelőre még ők sem tudtak komoly költségű dolgokhoz hozzányúlni, de azonnal elkezdték a kormányra oly jellemző sikerkommunikációt. Stratégiájuk már kirajzolódik, lassan látni már azt is, hogy mit tesznek, nemcsak azt, hogy mit mondanak. A most kezdődő cikksorozatban kielemezzük, mennyire lesz ez jó a térségnek. Az első részben a jelenlegi gyalázatos állapotokat mutatom be, majd a következő rész(ek)ben megpróbálunk a jövőbe nézni.

A szentendrei HÉV állapota

A térség és közlekedése


Magából a BFK-féle Budapesti Vasúti Stratégia véleményezi anyagából is látható, hogy a térség városainak lakosságszáma 4-5%-kal növekedett 2013-2019 között. A térség városai nem kis részben épp a korábbi fideszes vezetések zsákmányelv alapú működése (kiparcellázunk minden mozdítható területet, és eladjuk okosba a haveroknak) miatt zavarták el a polgármestereket, és választottak civil, de zömmel ellenzéki beállítottságú új városvezetőket.

A helyiek azt is tudják, hogy az autók száma még a lakosságszámnál is nagyobb arányban emelkedik. Hivatkozásnak most legyen elég, ha a Civilkalász közösség 2017-es és 2020-as budakalászi forgalomszámlálásainak adatait megnézzük: a gépjárműadót fizetők száma 11%-kal, a forgalom tipikusan 15% körüli értékkel nőtt meg 3 év alatt Budakalászon! És épp ez a település az, amely a legjobban ellátott HÉV-vel, a többi városban, ahol a HÉV gyalog nehezebben elérhető, még akár rosszabb is lehet a helyzet.

A domináns ingázó forgalom elszállítására alkalmas szentendrei HÉV ma is a városba vezető vasútvonalak legforgalmasabbika, a Budapestre vasúton ingázó utasok negyede ezt használja, messze lekörözve a MÁV váci és ceglédi kirakatvonalait, ezt épp a MÁV-HÉV ábrája mutatja meg a legjobban...


INTERNETES KLUBRÁDIÓ (IKLUBRÁDIÓ) ELÉRÉSÉT SEGÍTŐ CSOPORT A FACEBOOK-ON

FACEBOOK
Szerző: Nyilvános csoport
2021.02.Mi, Klubrádió-hallgatók, nemcsak anyagilag, hanem munkával is segíthetjük az internetes átállást.

Minden platformra keresünk segítőket:

PC, okostelefon (android, iPhone), tablet, internetes rádió, adatátviteli eszközök stb.
Azok jelentkezését is várjuk, akik - akár közepes felhasználói szinten - tudnak segíteni a felmerülő problémák feltérképezésében és szakzsargon nélküli megfogalmazásában, valamint közérthető megválaszolásában.

Ami viszont a legfontosabb, várjuk a segítséget igénylők jelentkezését. Kérdezzenek bátran!
E-mailben is meg lehet minket keresni:

Hajrá iKlubrádió!

ÉVENTE HÁROMMILLIÓ EMBERT ÖL MEG, ÉS LEHETNE MIT TENNI ELLENE

AZONNALI
Szerző: SZABÓ KORNÉL
2021.02.13.


Magyarország nem áll jól az alkoholizmus szempontjából, pedig léteznek sikeres nemzetközi példák a probléma kezelésére. A megoldás azonban nem egyszerű, és komoly lemondásokkal járhat. Politikailag azonban szinte öngyilkosság lenne felvállalnia bárkinek is.


A koronavírus-járvány nyomán már hónapok óta tart a bezártság és a magány, melyek nincsenek jó hatással az emberek mentális egészségére. Ilyenkor gyakrabban fordulnak az emberek az alkohol felé.

Magyarországon különösen népszerű ez a „gyógymód”: hazánk az egyébként is kiugróan sok alkoholt fogyasztó Európai Unióhoz képest is rosszul áll az alkoholizmussal kapcsolatos statisztikákban. Optimizmusra pedig nincs okunk:

a kormányzat az aggasztó trendek ellenére nem tesz érdemi lépéseket ennek mérséklésére és visszaszorítására.

De mégis mit lehetne egyáltalán tenni?

NYOMTASS TE IS!

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2021.02.16.


Nyomtass te is! 187. szám

Nyomtass te is!, Politika, Társadalom / By Nyomtassteis

A tartalomból:

- Tegyük országossá a Klubrádiót!

- Elbocsátják a közmunkások egy részét

- Minden környező uniós országban magasabb a minimálbér

- Sokszorosukra nőttek a műtéti várólisták

- Még a fideszes városok is azonnali segítséget kérnek

- Hogyan hallgassuk a Klubrádiót interneten?

A nyomtatható példány itt tölthető le:

„ANYUKA, ADJA OLYAN INTÉZETBE A GYEREKET, AHOL NEM LÁTJA A VILÁGOT, ÉS AKKOR MAJD NEM FOG VÁGYAKOZNI UTÁNA”

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2021.02.16.


- A halmozottan sérült gyerekeknek nagyon nehéz iskolát találni Magyarországon. A speciális iskolák száma minimális, ami van, az is civil kezdeményezésből jött létre.

- A 17 éves Emhő Zakariás júniusban elvégezte az általános iskolát, az édesanyja már egy éve nem talál neki középiskolát.

- Zakariás „speciális gyerek”: nagyon szociális, jó a humorérzéke, amerikai focicsapatban játszik és lőni is jár, csak éppen halmozottan sérült és kerekesszékben ül.

Egy esős napon látogatunk el Érdre egy családi házba, ahol Zakariás él a szüleivel, két fiútestvérrel, egy kutyával és három macskával. Amikor megérkezünk, Zakariás épp ebédel, kedvesen mosolyogva köszönt minket. Annyira megnyerő a megjelenése, hogy az asztal mögött ülve, ahol nem látszik a kerekesszék, meg sem lehetne mondani róla, hogy valamilyen fogyatékossággal él...

MÁSOK SZERSZÁMÁVAL VERI A CSALÁNT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.16.


Nagyvonalú a kormány, amikor mások pénzének költéséről van szó. Mások rovására örömmel segíti a bajba jutottakat, a saját zsebébe azonban nem szívesen nyúl. Miközben Parragh László javaslatára felére csökkentették a helyi iparűzési adó mértékét, és ezzel egy sor önkormányzat működését tették kilátástalanná, a kabinet megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek. Az államra nem vonatkozik a tilalom, emelhet vígan, és meg is teszi.


Az állampolgár látszólag jól jár, hiszen ki az a bolond, aki ne szeretne kevesebb adót fizetni. Az egyszerű gondolkodásúak örülnek is ennek: lám, ennek a jóságos kormánynak még erre is kiterjed a figyelme, vigyáz arra, hogy a kapzsi önkormányzatok ne szedjenek be tőlünk tőbb pénzt, mint eddig.

A nagyszerű kormány óvó gondoskodása azonban csak a mások pénzére terjed ki. Ami a saját bevételeit illeti, már jóval kevésbé polgárbarát. Az autópályadíjak például emelkedtek az idén, amit azzal indokoltak, hogy ezek az összegek már évek óta nem nőttek. Megtilthatta volna a kormány, hogy az éves autópálya díjakat a pandémia idején 42 980 forintról 44 600-ra emeljék, ezzel is segítve azokat a vállalkozókat, akik autóval járnak dolgozni, és munkába menet több megyét is érintenek...

VAKCINAPÓKER - A LÉT A TÉT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.02.14.


Tele van a hócipőm a vakcinák körüli cirkusszal.
Elegem van a kormányoldal sunyi erőszakosságából, de az ellenzék idióta tiltakozásaiból is, és bár felettébb bánatos vagyok, de valahogy úgy alakult, hogy egyet kell értenem a Zsírmalaccal, aki szerint a késlekedés emberéleteket követel, az oltások körüli bizalmatlanságkeltés pedig játék az életünkkel.
A játék egyébként nagypályán folyik, nyertesei jelen helyzetben azok a gyógyszergyártók, akik nagy pofával ígérgettek, aztán képtelenek voltak tartani ígéretüket, veszteseinek névsora pedig a köztemetők fejfáin kerül feljegyzésre.
A kár már így is mérhetetlen, hiszen ahelyett, hogy a bajban összefogásra készetetett volna, ehelyett geopolitikai játszma eszközévé tette a védekezésre alkalmas készítményeket, nem törődve a halottak számával és a távolabbi következményekkel, az egészségügyi intézményrendszerbe vetett hit megingásával, a járvány által fenyegetett társadalmak elnyomásának legalizálásával.
Nálunk ez még bővült azzal is, hogy szabad utat adtunk a tolvajoknak, rablóknak, a Nemzeti Antilopnak és a Lófejű Kurvák Nemzeti Leánykoszorújának.
Milyen büszke ország voltunk az elnyomatás és a véres diktatúra kádári évei alatt, és hova süllyedtünk mára - egy ócska kis keleti pasalik szintjére...

JELENTÉS A GYERMEKEK SZEXUÁLIS KIZSÁKMÁNYOLÁSÁNAK FORMÁIRÓL, JELLEMZŐIRŐL ÉS MÉRETEIRŐL - ECPAT ORSZÁGJELENTÉS 2021

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: ECPAT ÉS HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
2021.02.


Mélyszegénység, roma származás, állami gondozás mint kockázati faktor a gyerekek szexuális kizsákmányolásában – Megjelent az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány országjelentése


Idén első alkalommal jelent meg a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló hazai riport, az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentése. A jelentés a jogszabályi kereteken és a társadalmi jellemzőkön túl kitér az emberkereskedelem, a kényszerházasság, a turizmus területén történő kizsákmányolás és a gyerekek prostitúciós célú kizsákmányolásának hazai megjelenési formáira is. A különösen veszélyeztetett csoportokon túl taglalja a szakemberhiányt és a gyermekvédelmi rendszer kritikus pontjait, de sorra veszi az elmúlt évek pozitív intézkedéseit és változásait is. A jelentés kizárólag publikált statisztikákat és információkat, közérdekű adatigénylés útján szerzett információkat tartalmaz, saját kutatási adatot nem. A jelentésben a felhasznált adatok átfogó módon, társadalmi kontextusba helyezve jelennek meg, azok szociológiai, jogi, kriminológiai szemszögből egyaránt bemutatásra kerülnek.

Kevés az átfogó kutatás, amely a témával foglalkozik, az elérhető adatokból viszont látszik az, hogy a mélyszegénység és az ebből fakadó körülmények tartoznak az áldozattá válás fő tényezői közé. Az áldozattá vált gyerekek legtöbb esetben hátrányos helyzetűek, szegény családi háttérrel rendelkeznek, és marginalizált társadalmi rétegekhez tartoznak. A fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak és az elhanyagolás is gyakran része volt az életüknek az áldozattá válást megelőzően is...

SZABAD SZEMMEL: TOVÁBB SZŰKÜL A MAGYAR SAJTÓ SANYARÚ KÉPET MUTATÓ SOKSZÍNŰSÉGE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.16.


Politico


A portál nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben a múlt hét végén több mint 80 EP-képviselő sürgette a Bizottságot, hogy tegyen konkrét lépéseket a magyar és a lengyel sajtószabadság védelmében. A felhívás kiemeli, hogy a Klubrádió csaknem 20 év működés és 10 évnyi szakadatlan jogi birkózás után némul el egy olyan országban, ahol a sajtóorgánumok 80 %-a a hatalom embereinek a kezében van. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy itt megint a média sokszínűségét érte támadás. Ám arra is figyelmeztetnek, hogy egyes kormányok még a koronaválságra hivatkozva sem számolhatják fel a független sajtót. Hiszen azon keresztül igazából a jogállam sorsa a tét.

Ugyanakkor a Fidesz is köröztetett egy jegyzéket az Európai Néppárton belül, azt állítva, hogy a Klubrádió hamis híreket terjesztett és többször is hamisan állította be a dolgokat. A jelentés rámutat, hogy ez az ügy fogas kérdés Brüsszel számára, mert Magyarországon független újságíróknak és ellenzéki politikusoknak tele van a hócipőjük nemcsak az Orbán-kormánnyal, hanem a Bizottsággal is, mivel az EU szóban nagy híve az önálló médiának, ám nem sokat csinál, amikor az tényleg veszélybe kerül.

Der Standard

A hagyományos rádiókészülékekben elhallgatott a Klubrádiót, ám közben a Bizottság azt mérlegeli, hogy emiatt szerződésszegési eljárást indít a magyar kormány ellen. A tudósító ott volt vasárnap este a Bokor utcában és úgy értékeli, hogy végjáték keserűre és egyben szarkasztikusra sikeredett. Egy munkatárs ugyanis hóhérruhában és –csuklyában nyomta ki éjfélkor a főkapcsolót. A maszkján az állt: NER, ami a kiépülőben lévő magyar tekintélyuralom Orwellhez elnevezése.

De a bakó csak a jobboldali-populista Orbán Viktor törvényét hajtotta végre, miután nem hosszabbította meg a sugárzási engedélyt a kizárólag a hatalom fenntartás nélküli követőiből álló Médiatanács. A birodalomban azt csicsergik a verebek, hogy más adókat sokkal keményebb dolgok miatt sem sújtottak ilyen súlyos következményekkel. Merthogy szakadatlanul zengik Orbán dicshimnuszát.

Ilyesmire a Klubrádió sosem vetemedett. Sokkal inkább helyet adott a cenzúrázatlan vitának. Ami nem mindenkinek a gusztusa, de a betelefonálós műsorai miatt népszerű volt, és a kormányfő tábora is szabadon elmondhatta a véleményét. Időnként félmillióan hallgatták, pedig a hatalom utasítására csak Budapesten és környékén lehetett fogni.

Hogy most az internetre kényszerül, az hatalmas hátrány. Sok nyugdíjasnak túl bonyolult átállni, és nem is mindegyikük engedhet magának akkor befektetést, amit egy internetes rádió jelent. Mindenesetre a száműzetéssel tovább szűkül a magyar sajtó amúgy is sanyarú képet mutató sokszínűsége. A Bizottság malmai pedig csak lassan őrölnek. Az uniós jog elvileg érvényesíti a polgári és szabadságjogokat, csak valahogy Orbánnal szemben sorozatosan tehetetlen.

FAZ

A Klubrádió frekvenciaengedélyének megvonása után aggasztónak tartja a magyar sajtó állapotát a német jobboldali lap. Mint írja, az összkép lesújtó, mivel a kormány sorra vonja ellenőrzése alá a szerkesztőségeket. Az azonban mégsem könnyű kérdés, hogy a hatalom mennyire volt benne az utolsó ellenzéki adó analóg műsorának leállításában. Merthogy a kifogások többsége teljesen jelentéktelennek minősül, viszont az tény, hogy hét éve három napon át hatósági jóváhagyás nélkül sugárzott az adó, még ha végén meg is nyerte az idevágó jogvitát.

Viszont az biztos, hogy a Klubrádió élesen szembement a kormánypolitikával és a váltást meg fogja érezni, hiszen már idáig is a hallgatók tartották fenn, ám nem tudni, hogy közülük hányan állnak át az internetes programra. Miközben tény, hogy ha egy rádió több ízben vagy jelentősen megszegi a szabályokat, akkor nem számíthat automatikus szerződéshosszabbításra, mert ezt írja elő a törvény. Az elemzés ugyanakkor kétségbe vonja, hogy a kormánynak érdeke volt elnémítani a rádiót, hiszen azt nem hallgatták a Fidesz pártolói.

Ugyanakkor a kommentár jogosnak tartja a kételyt, mármint hogy mennyire semlegesek az állami intézmények, miután a miniszterelnök az eltelt 10 évben minden hatóságot saját ellenőrzése alá vont – mamelukok útján. A választási győzelmek birtokában joga van arra, hogy meghatározza a politikát, de az urnáknál elért siker alapján sem pártok, sem politikusok nem vehetik úgy, hogy az ország az ő hitbizományuk.

Ennek megfelelően a sajtó kellőképpen viharvert. Elesett az Index, a Népszabadság, az Origo, de idetartozik a Magyar Nemzet is, Simicska kapitulálása után. Létezik még független tájékoztatás, ám leginkább már csak a világhálón. A KESMA-nál Orbán megbízottai szabják meg az irányt. A MTVA-t és az MTI-t pedig rohammal foglalta el a Fidesz, még 2010-ben.

Die Zeit

A lengyel kormány azt akarja, hogy a sajtó nemzeti és erkölcsös legyen, de még jobb, ha emellett állami kézben van. Azaz a hatalom igyekszik még jobban benyomulni a médiába, a magán kiadványokat pedig a tervezett adóval próbálja a margóra szorítani. Kaczynski szerint ugyanis baj van a szólásszabadsággal, bár ő úgy ítéli meg, hogy a konzervatívok nem mondhatják el a véleményüket minden megkötés nélkül.

A hatalmas tiltakozás egyik részvevője, az egyik táborhoz sem tartozó országos napilap, a Rzeczpospolita főszerkesztője úgy véli, hogy itt a független sajtót kívánják központi ellenőrzés alá helyezni, illetve a hatalom szolgálólányává tenni. Úgy hogy az igazságszolgáltatás után most a média önállóságáért folyik a küzdelem.

De már akkor megindult, amikor a 2015-ös hatalomátvétel után a PiS saját embereivel tömte tele a köztévét és –rádiót. Az állami hirdetéseket is célirányosan helyezték el. A párt egyúttal meghirdette a média visszalengyelesítését, merthogy sok orgánum külföldi tulajdonban található. A rendszer igazi ura számára itt a nemzeti szuverenitás és az erkölcs forog kockán. Azt mondja, főleg német kiadványok roppant mód demoralizálják az ifjúságot.

A hatalom egyre nagyobb befolyást gyakorol az újságírásra. Emellett különösen aggasztó, hogy a készülő adó egy részéből – magyar mintára – a „közeli” médiát finanszíroznák. Miután Kaczynski azt koppintja, amit Orbán csinál.

Deutsche Welle

A Visegrádi Csoportot nem lehet keleti tömbnek tekinteni – írja az elemzés a V4-es formáció megalakulásának 30. évfordulóján. Sok ok persze nincs az ünneplésre, viszont az EU-nak érdemes megszívlelnie bizonyos dolgokat. Merthogy a regionális szövetség messze nem olyan egységes, mint amennyire sokszor annak látszik. Mindazonáltal nagy felhajtást nem szorgalmaz Brüsszel, de a négy fővárosban sem éppen túlságosan rózsás a hangulat.

A régió és a nyugati partnerek már jó ideje elidegenedtek egymástól. A legújabb viszály az volt, amikor a jogállami vitában Magyarország és Lengyelország vétózott és ezzel válságba taszította az uniót. A visszafogottságot indokolja továbbá, hogy a szervezet sok érdemit nem tud felmutatni az eltelt 3 évtized alapján. Többnyire nem működött motorként. Keleten a rendszerváltás után eleve ellenérzések mutatkoztak az összeállással szemben, köszönhetően a szovjet keleti tömb évtizedeinek. Viszont nagyon berzenkedtek a kormányok amiatt, hogy az unió egy kalap alá veszi őket.

Ugyanakkor az EU átsiklott afölött, amikor a visegrádiak egységes hangon nyilvánultak meg, pl. a szabad mozgás ügyében, mert Brüsszel úgy gondolta, hogy az aduk nála vannak. Emellett a csoport az utóbbi években sokszor pont az integráció ellen foglalt állást, lásd a közös menedékpolitika blokádját.

A főcsővezető a legtöbbször Orbán Viktor volt, aki egyre másra jelent be ellenállást a „brüsszeli bürokráciával” szemben. Szerinte a lázadásank Közép-Kelet-Európából kell kiindulnia. De csak az érte el, hogy az unió kerékkötőnek tartja a négyeket.

Ugyanakkor éles érdekkülönbségek vannak a tömörülésen belül, lásd az Oroszországhoz fűződő viszonyt. És nyugodtan ki lehet mondani, hogy a szlovákok, de jórészt a csehek is búcsút intettek az orbáni regionális törekvéseknek. Leszámítva a bevándorlást. Ám az együttműködés igazából már csupán a Budapest-Varsó-tengelyt jelenti. És az sem olyan erős, mint amilyennek tűnik.

Brüsszel mégsem dőlhet hátra és nem szabad önelégültnek sem lennie. Mert a visegrádiak 30 évéből az a tanulság, hogy célszerű nem egységesen kezelni egy-egy térség országait. És jobb az, ha egyenlő félként tárgyal velük.

FT

Németország büszkén hirdeti, hogy hidakat épít Oroszország felé, ám ily módon megosztja Európát és félő, hogy közben figyelmen kívül hagyja a földrész középső és keleti részének agagályait. A kommentár megrója a német elnököt, aki a minap védelmébe vette az Északi Áramlat 2 tervét. Steinmeier a többi közt arra hivatkozott, hogy a világháború több mint 20 millió szovjet áldozatot követelt és ezt országa sosem hagyhatja számításon kívül. Még akkor sem ha a történelem nem igazolhatja a mai orosz politika törvénysértéseit.

Ezzel az érveléssel az a baj, hogy az erkölcsi kötelességnek ki kell terjednie több utódállamra, valamint Lengyelországra is, hiszen azok is éppen eleget szenvedtek a náciktól. És közülük jó páran úgy érzik, hogy a gázvezetékkel Berlin átlép a fejük fölött.

Az EU viszont azzal kénytelen szembenézni, hogy a befejezés előtt álló beruházás folytán a baltiak, a lengyelek és más nemzetek úgy vélik: nem szabad a biztonságukat az unióra bízni, amikor a németek külön boltolnak az oroszokkal. A régió számára egyébként is az USA szavatolja leginkább a függetlenséget. Azaz a védelmet és biztonságot be lehet sorolni a jogállam, a sajtó sokszínűsége és a migráció mellé, mert valamennyi megosztja a keletet, illetve a nyugatot.

És hogy a németek mit kapnak cserébe az oroszoktól? Hát sok jót nem. Vagyis sok alapja nincs annak a hivatkozásnak, hogy a gazdasági és energia együttműködésnek jócskán van biztonsági hozadéka. Ez a Putyin-érában nem igaz. Ennélfogva a német vezetőknek fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy jár-e érdemleges eredménnyel az Északi Áramlat 2 és a többi híd Moszkva felé.

Economist

A vírus 2. hulláma végigsöpört Közép- és Kelet-Európában, amely pedig az elején még egész jól állt. Ám most a halálozások arányát tekintve a legrosszabbak közé tartozik a világban. A kezdeti sikerekbe belejátszott, hogy ezek az országok gyorsan lezárták a határokat és zárlatot rendeltek el. Ám a nyári nyitás megbosszulta magát, mert a kórokozó szabadon terjedhetett kelet felé. Őszre letarolta a földrészt, Szicíliától Szibériáig.

Az adatokat azonban nehéz összehasonlítani, mert az egyes kormányok más-más tesztelési, illetve statisztikai módszereket alkalmaznak. De a hivatalos adatok lesújtó helyzetről árulkodnak Bulgáriában, Litvániában, Magyarországon Csehországban és Horvátországban. Minden 100 ezer emberből legalább 70-et kórházba kellett vinni a betegség miatt. A nyugat ennek a nyomába sem ér.

Ami pedig a halottak számát illeti, ott még rosszabb volt a kép a múlt év utolsó három hónapjában, ha a minimum 40 halálesetet 100 ezer emberre vetítjük. Ennyi áldozat nyugaton még tavasszal sem volt. A tanulság egyértelmű: még ha akadtak is országok, amelyek szerencséseknek bizonyultak csaknem egy éve, vagy a földrajzi elhelyezkedés, vagy a hivatalos intézkedések folytán, ébernek kell lenni. A járványoknál ugyanis nincs biztosíték arra, hogy a legújabb hullám lesz az utolsó.

Washington Post

Az OLAF arra inti az európai országokat, hogy legyenek résen és ne üljenek fel bűnözőknek, amikor vakcinákat vásárolnak. A csalás elleni uniós hatóság szerint bűnbandák megpróbálják kihasználni, hogy Brüsszel egyelőre lassan halad az oltóanyag beszerzésével. Pl. nagy mennyiségű szert ajánlanak fel, az előleget zsebre vágják, majd felszívódnak. A másik módszer, hogy hamisított készítmény szállítanak. De ha azt állítják, hogy létező gyárakat képviselnek, vagy hogy sok-sok adagot tudnak adni, nem szabad elhinni nekik, mert ez mind csak kamu.

A hatóság figyeli a védőfelszerelések illegális kereskedelmét is, és bár álvakcinát még nem foglalt le, de már beazonosított több mind ezer gyanúsítottat, és elkobzott 14 millió veszélyes fertőtlenítőt, maszkot, tesztkészletet és más, gyatra minőségű portékát.

Az OLAF megismételte az Europol felhívását, hogy bűnözők elrabolhatnak teljesen jó készítményeket, hogy azokat azután saját zsebre eladják.

LEMOSÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.16.


„Orbán Viktor lemosta a baloldalt a parlamentben.” – ekképp örvendezett tegnap az Origo névre hallgató tudományos szaklap. Tudósítása nyomán pedig felsejlett az olvasóban a kép, midőn minielnök elvtárs kezében habos szivaccsal sikálja a baloldal göcsörtös hátát vagy inas lábait. Ez (mármint az újságírás) valamikor egy szakma volt, bánatoskodott pusztulását látva már régen szegény Monika, és, mint kitetszik, az Origo redakciójának tagjai slapajnak is rosszak, nem töltötték el az inaséveket, nem tanítgatták őket, hanem odaküldték egyből az első vonalba ordítani. Az Origónál – és százszámnyi társainál – azt hiszik, elég hangosnak lenni, verni a dobot, üvölteni, habzó szájjal fröcsögni, ezzel azonban az a baj, hogy a hülyeség így messzebb hallatszik.

Ez a tudósítás a parlamenti bohóckodásról azt akarta kifejteni, hogy nagyságos minielnök elvtárs fölmosta az ellenzékkel a padlót. Ez fordulat azt takarja rejtélyes nyelvünkben, hogy megsemmisítette, indoklásával, érveivel, tényeivel és bizonyítékaival szócsatában legyőzte, ahogyan az történt Orbánnal Gyurcsány ellenében a televízióban 2006-ban, életre szóló sebet ejtve rajta. Ez a stigma azóta ég a homlokán olyannyira, hogy senki emberfiával szóba nem áll, újságírót magához nem enged, péntekenként a Kossuthon szokott kinyilatkoztatni, meg a Facebookra töltöget fel ökörségeket. Tegnap sem „mosott le” senkit. Az nem vitakultúra, hogy kikapcsoljuk ez ellenfél mikrofonját, mert ezt tette minielnökünk harcostársa, Kövér pedellus elvtárs.

Egyáltalán, ezek azt szeretnék, ha rajtuk kívül mindenki kussolna, ezért hallgattatnak el mindent – mint most a Klubrádiót –, pedig soha nem vetemednének arra. Mindeközben pedig elveszik a valóság. Ilyen egyoldalú hangzavarban az ordítás tartalma illékonnyá válik, ahogyan néhány elkeseredett próbálkozás nyomán kiderül, ezek még a csillagot is lehazudják az égről, hogy mi is történik valójában, mitől élünk, halunk, nem megismerhető. Mindebben mind az összes origóknak bűntársi szerepe van, de az ő büntetésük kódoltatott a történelemben. Az ilyenek, akik most Orbánnal a baloldalt sikáltatják, normális országban nemhogy újságot, levelet sem írhatnának, és ez az idő is el fog jönni, előbb, mint gondolnák...