2022. május 19., csütörtök

ELKÉSZÜLT MATOLCSYÉK NAGY JAVASLATCSOMAGJA: ÚJ NYUGDÍJSZÁMÍTÁS, CSALÁDTÁMOGATÁSOK ÁTALAKÍTÁSA, ÁLLAMI KIADÁSOK LEÁLLÍTÁSA

HVG
Szerző. SZTOJCSEV IVÁN
2022.05.19.


Vizsgálja felül a kormány a nyugdíj és a nyugdíjkorhatár számításának módját, hogy több idős dolgozhasson, de jusson több nyugdíj a gyerekeseknek, a háromgyerekes anyáknak pedig biztosítsanak szja-mentességet – áll a Magyar Nemzeti Bank 203 oldalas javaslatcsomagjában. Matolcsy György vezetésével arról is írtak: halasztani vagy törölni kell már meghirdetett, de el nem indult állami kiadásokat, az embereket pedig rá kell venni, hogy a megtakarításaik egyre nagyobb részét tegyék magánegészségügyi vagy nyugdíjmegtakarításokba.


Azt már korábban megígérte Matolcsy György, hogy a Magyar Nemzeti Bank részletes javaslatcsomagot készít a kormány számára, most pedig közzé is tették a Fenntartható egyensúly és felzárkózás című, 203 oldalas kiadványt. Matolcsytól soha nem állt távol a nagy víziók felvázolása – annak idején még gazdasági miniszterként a Széll Kálmán terv volt ennek a csúcsa, de emlékezetes a 2011-es Magyar Növekedési Terv is, benne az ország interkontinentális fordítókorongként betöltött szerepéről szóló értekezéssel –, de amióta 2013-ban a kormányból átült a Nemzeti Bank élére, inkább a monetáris politikával foglalkozott. A mostani anyagban azonban a gazdaság egészéről szóló javaslatokat tesz, rengeteg olyat is, aminek semmi köze nincs az MNB hatásköreihez, így ez vállaltan csak egy vitairat. A cél szerinte is az, hogy 2030-ra elérjük az EU fejlettségi szintjének 100 százalékát, ahogy azt Nagy Márton is mondta a miniszterjelölti meghallgatásán, ehhez pedig évente 3,5 százalékkal kellene meghaladni az unió GDP-növekedését...

ÖTÖDIK ORBÁN-KABINET: A RENDSZER A CSÚCSRA ÉRT, TISZTÁN HATALMI KORMÁNYZÁS JÖN [HETIVÁLASZ 124]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.05.19.


Miért volt az oktatás és az egészségügy „büntetőtárca” 2010 előtt? Hogyan teljesedett ki a „reszort” helyett a hatalmi kormányzás Magyarországon? Podcast az új kabinet alakulása alkalmából Élő Anitával és Zárug Péter Farkas politológussal. Műsorvezető: Borbás Barna...

TÖBB EZER COVID-TESZTET VESZ A RENDŐRSÉG, MIKÖZBEN ÉPP ELAJÁNDÉKOZTUNK 430 EZRET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.05.19.


Összesen 2359 COVID-teszt beszerzésére írt ki pályázatot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Mindez annak fényében meglepő, hogy a kormány közben közel félmillió tesztet ajándékozott el más országoknak a napokban. Rákérdeztünk az ORFK-nál, miért vesznek újabb teszteket, amikor láthatóan bőven van a raktárakban „felesleg”. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a plusz szolgáltatások miatt van szükség a közbeszerzésre.


COVID tesztek beszerzésére (SARS-CoV-2) írt ki közbeszerzési eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum alapján az „idegenrendészeti eljárás alá vont harmadik országbeli állampolgárok koronavírus szűréséhez szükséges SARS-CoV-2 mintavétel és laborvizsgálat” a beszerzés tárgya...

...Miközben az ORFK éppen COVID-teszteket venne, a kormány a napokban bejelentette: Magyarország harmincezer gyorstesztet küld Kubának és 400 ezer gyorstesztet Szomáliának valamint a Fülöp-szigeteknek. Adja magát a kérdés: ha ennyi „felesleges” teszt van az országban, miért szükséges újabbak venni...

FESZÜLŐ ELLENTMONDÁSOK

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.05.19.


Azt hiszem, most meg tudom fogalmazni, miért nem jó vonal a Belügyminisztériumnál tudni az oktatást és az egészségügyet.

Az oktatásnak és az egészségügynek az empátia az alapja. Abból az attitüdből táplálkozik, hogy megértem a másikat, empatikus vagyok vele, elfogadom, a szocikulturális közegével együtt értelmezem, segítem, fejlesztem, motiválom, bátorítom. Hogy türelmes vagyok vele, szeretettel, kedvességgel és megértéssel fordulok felé, nem pedig erőből kényszerítem rá, amit akarok. Megértem a kiszolgáltatottságát, ha beteg, ha gyerek, és a folyamatokban, amiben hozzám kapcsolódik, pozitív vagyok vele, és tudom, ő a fontos. Akit rám bíztak, akár gyerekként, akár betegként.

Ezen a két területen is kellenek persze a szabályok, kell a szabályozás, de ez nem írja felül az empatikus attitűdöt, amit elvár tőlem a szakmaiság. Itt lehet visszakérdezni… és elvárható a türelmes magyarázat. Ha kell, többször is. Az oktatásban gondolkodó embereket szeretnénk nevelni, ami azt jelenti, hogy nem gond a megkérdőjelezés, teret kell adnom a vitának, mert ez is egy fejlesztés.

A rendőrség az más. Ott minden leszabályozott, nincs visszakérdezés. Ott végrehajtás van. A felettesnek való engedelmeskedés az alap. Aki megkérdőjelez, az nem jó csavar a gépezetben. Ott egy merev katonai hierarchia elvei szerint szerveződik a munka. Az empátia az ilyen rendszerekben másodlagos. Az utasítást végre kell hajtani, akkor is, ha nyilvánvalóan rossz döntésen alapul.

A rendőrségnek is megvan a maga helye és funkciója. A rendvédelem, a bűnözés visszaszorítása, a közlekedési szabályok betartása, az emberek biztonságának garantálása, stb. De az attitűd ami a rendőrségen van, fényévekre van attól, ami a pedagógiában….

Amit ma olvashattam, a miniszteri viszonyulást, az iskolarendőrről, a kamerarendszerről, a polgári engedetlenség megkérdőjelezéséről, stb. mind iszonyatos erővel mutatja ezt az ellentmondást. Az ilyen ellentmondások pedig szétfeszítik a rendszereket. Lehet, hogy rend lesz…. de olyan veszteségek árán, amit nem tudunk kiheverni.

A munkánk lényege vész el. És én nem akarok erőből kikényszerített rendet. Én olyan világot szeretnék, ahol az emberek empatikusak, támogatják egymást. Ahol együtt alakítják az együttélés szabályait, és nem a központi döntések határozzák meg, milyen legyen az, amivel csak annyi dolgunk lehet, hogy betartjuk, különben.....

Ha az oktatásban és az egészségügyben elveszítjük az empatikus attitűdöt, milyen életünk és milyen jövőnk lesz? Mert kétféle attitűddel nem szerepelhetünk egy rendszerben. A Belügyminisztérium rendszerében a katonai hierarchia attitűdje a meghatározó. Ami oda tartozik, annak úgy kell működnie.

NEM JÖTT BE A KORMÁNY HÚZÁSA: BRÜSSZEL NEM AD 18 MILLIÁRDOS KOMPENZÁCIÓT AZ OLAJEMBARGÓÉRT CSERÉBE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.19.Daily Express: Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe, ami messze meghaladja azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

A Magyarországgal foglalkozó nemzetközi hírek élvonalába ugrott a ma kezdődő kétnapos amerikai-magyar konzervatívok konferenciája, az úgynevezett CPAC, amelyik éves konferenciáját Budapesten tartja – erről számol be a brit Guardian, de az amerikai NPR-t, a közszolgálati rádiót is említhetem. Utóbbi ennek kapcsán megszólaltatta például Kim Lane Scheppelet, aki nyomatékosította, hogy Magyarország nem demokrácia, legalábbis a mértékadó elemzőközpontok szerint. Beszélt arról, hogy eltorzították a választási rendszert is, amely miatt gyakorlatilag legyőzhetetlen Orbán. Elmondta, hogy fogságába ejtette a kormányfő a kulcsintézményeket, amelyekkel hatalmát tudta évről évre egyre jobban bebetonozni. Megjegyezte, soha nem volt egyetlen olyan elnöke sem Amerikának, mint Trump, aki diktátorral kötött barátságot. Valóságos kultúrháborút vív Orbán, amivel példát mutat az amerikaiaknak is, akik hatására értek el sikereket a "Tedd Amerikát Ismét Naggyá!", a MAGA mozgalomban! Rod Drehertől, az egyik legismertebb amerikai konzervatív, de inkább szélsőséges véleményvezértől olyan mondatokat idéz az amerikai rádió, mint például, hogy nagyon jól tette Orbán, hogy nem hezitál az állami hatalmi intézményeket is bevetni annak érdekében, hogy a genderizmus és transzneműség zavarait helyretegye – idéztem őt.

Guardian szerint Orbán betonból fonja össze a tengeren innen és tengerentúli jobboldali szálakat, miközben nem átallja hirdetni az úgynevezett "Nagy Csere" vagy "Nagy Helyettesítés", Great Replacemnet teóriját. A brit elemző szerint Orbán migrációs politikája tökéletes példája annak az összeesküvés elméletnek, miszerint az idegenek, a menekültek azért jönnek Magyarországra, hogy a keresztény fehér nép helyét elfoglalják. Amerikában a szombaton Buffalóban történt tömegmészárlás kitervelője is ezt hirdetve ragadott fegyvert és gyilkolt meg 10 embert, négyet megsebesítve. Ennek kapcsán helyi amerikai törvényhozók ellen is nyomozásba kezdtek, mert közülük nem egy hirdeti a 18 éves gyilkos fiú teóriáját. Nem véletlenül esett az amerikai CPAC választása így Budapestre, arra ugyanis nem volt még példa, hogy a konzervatívok Európában tartsák meg konferenciájukat. Lakner Zoltán a Guardinnak elmondta, Orbán elérte célját, világpolitikai tényező lett, s ennek is köszönhető az amerikai konzervatívok érdeklődése. Az ebből az alkalomból létrehozott magyar honlapon már olvasható a felszólalók egy része, köztük Tucker Carlson, a FOX Tv showmanje, Mark Meadows, Trump volt elnök kabinetfőnöke, Nigel Farage, a britek Brexitjének fő ideológusa, szélsőjobboldali uniós képviselő. Ami fájhat Orbánnak, hogy Trump nem jön. Ő most a félidős választási kampánnyal van elfoglalva, hogy a republikánus előválasztásokon minél több jelöltje kerüljön ki győztesként, azaz a demokraták kihívójaként a novemberi megmérettetésen.

NEWSWEEK szerint, látva Orbán meglepően magabiztos győzelmét, elérkezettnek látta Biden elnök az új nagykövet kinevezését. Merthogy most már bizony számolni kell a magyar kormánnyal. David Pressman személyében azonban egy olyan demokrata érkezik majd Budapestre – feltéve, hogy a szenátus megszavazza mandátumét -, aki például nyakig benne volt a Trump elleni impeachmantben – mint jogász –, hogy törvényi úton távolíthassák el a hatalomból a 45. elnököt. A Newsweek véleménycikkét a magyar kormány által támogatott Danube Institute, és Matthias Corvinus Alapítvány által Budapestre vendégségbe hívott Michael O'Shea jegyezte, aki szerint Bidennek le kellene végre győznie dölyfösségét és tudomásul venni, hogy Európa szívében nem veszíthet el egy szövetségest. Ahol az emberek például elfogadták tiltakozás nélkül a választást eredményét, s amelyikről George Pataki, New York állam volt kormányzója nemrég azt mondta, Magyarország vibráló, egészséges demokrácia. A szerző vizionálja a jobboldali populisták és antiglobalisták megerősödését Európa szívében, élükön Orbánnal, ezért hibát követ el Biden, ha őt semmibe veszi.

Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe – írja meg a részleteket a vitáról a brit Daily Express. Ez messze meghaladja ugyebár azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó. Sajnos ebből azt a következtetést is levonta az újság, hogy hiábavaló volt Orbánhoz kiruccannia Ursula von de Leyennek. Mindenesetre kompenzáció helyett most a RePowerEU stratégiai alapot hozzák létre, amelyben nemcsak kompenzáció jut Magyarországnak és a többi tagállamnak, de a teljes orosz energiafüggőség felszámolását sem kapkodja el, az évtized végére ígéri.


A VARÁZSLATOS SZICÍLIA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Steve-ék
2022.05.17.Az olasz sziget varázslatos hely, nem csak a táj szépsége, hanem a kultúra miatt is. Ugyan nekünk még nem volt szerencsénk eljutni oda, ám Steve-éknek szerencsére nemrégiben igen, most következzen az ő beszámolója...

ENNYIBE KERÜL MA MAGYARORSZÁGON EGY SZÜLÉS: MUTATJUK A LEGOLCSÓBB ÉS A LEGDRÁGÁBB VERZIÓT

FEMINA
Szerző: HORVÁTH ESZTER
2022.05.19.


A szülés meghatározó élmény egy nő és - rajta keresztül - az egész család életében. Épp ezért sokak számára rémisztő gondolat a legközelebbi kórházban szülni, különösen mióta a hálapénz eltörlése érdekében a szabad orvos- és szülésznő-választást is megszüntették az állami egészségügyben.

A kismamák ilyenkor igyekeznek az elképzeléseikhez legjobban passzoló intézményt kiválasztani, illetve más alternatívát keresve dönthetnek az otthonszülés vagy a magánkórház mellett. Utóbbiak esetében azonban a családnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Mutatjuk, hogy 2022-ben milyen költségekkel jár, ha valaki magánkórházban szülne Magyarországon...

GUMIKESZTYŰBEN JÁRNAK A MAGÁNYOS HALÁL TANÚI

TELEX
Szerző: JANECSKÓ KATA
2022.05.19.


Az időskori elmagányosodásra sajátos perspektívából látnak rá azok a szakemberek, akik olyan lakásokat takarítanak, ahol holtan találtak rá rövidebb, de inkább hosszabb idő után a bent lakóra. Ez az úgynevezett extrém takarítás egy típusa. Mennyi ideig halogatják a szomszédok, hogy szóljanak, valami baj lehet? Mi történik a magukra maradt kisállatokkal? Ki tart igényt az elárvult emléktárgyakra, fényképekre, amelyekben benne van egy egész élet? Elmagányosodásról, városi közönyről, kegyeletről beszélgettünk három extrém takarítóval, akiknek az életét megváltoztatta a múlandósággal való szembesülés...


EKF: 22 MILLIÁRD PLUSZ MELLETT SEM FUTJA DIGITÁLIS MÚZEUMRA, PARKOLÓ LESZ HELYETTE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2022.05.19.


Összehívták az EKF-es munkacsoportot, ahol az ellenzéki képviselők is tájékozódhattak a projekt egyes részleteiről. Kiderült, hogy az országos médiában ismert 88,5 milliárdos összeg nem volt elég az EKF-re, tavaly 22 milliárd forint plusztámogatást kapott a szervező cég. Arról is lehullt végre a lepel, hogy a digitális múzeumra már nem jutott a 111 milliárdos állami támogatásból. 

Az EKF évében így csak egy 120 férőhelyes parkoló lesz a 661 millió forintból megvásárolt veszprémi telken.

Jövőre Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Pár hete írtuk meg, hogy megismétlődik a 10 évvel ezelőtti pécsi eset: ugyanis ezúttal sem a programokról fog szólni a projekt. Az előző cikkünkben még a 88,5 milliárdos összköltséggel számoltunk, amiből 67 milliárdot szórnak szét a beruházásokra. A hatalmas összeg egy részét a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kapta, a másikat a Veszprémi Főegyházmegye...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs
2022.05.19.


A SZERK.


A SZERK.
Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.A SZERK.
A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

EGOTRIP


EGOTRIP
Várhegyi Éva: Ekotrip
Kamatstop: kísért a devizahiteles rém

Most, amikor a megszokott, korábbi alacsony kamatok újból szárnyalni kezdtek, főhet a feje azoknak, akik olcsónak vélt hitelekkel segítették lakásvásárlásukat. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a szintén vonzó devizaalapú hitelek esetében történt, nem is túl rég.

PUBLICISZTIKA

VONNÁK DIÁNA
Tűzoltás Armageddon idején
Kulturális kármentés az ukrán háború gócpontjaiban

Az orosz invázió az ukrán gazdaság és társadalom mellett a kultúra minden szegmensét is drámai helyzetbe sodorta. Az ostrom vagy megszállás alatt álló városokban, falvakban a kulturális javak védelem alá helyezése, menekítése, a veszteségek dokumentációja is fontos aspektusa a háborúnak.

KÜLPOL


INTERJÚ
„Tudják, hova tartoznak”
Anders Lidén svéd diplomata Svédország és Finnország NATO-tagságáról

Hosszú semlegességi hagyományukkal szakítva Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz. De milyen hasznot hozhat ez a két országnak, és milyen kockázatai lehetnek? Anders Lidén svéd diplomatát kérdeztük.

BELPOL

ÁLLANDÓSÍTJA A RENDKÍVÜLI ÁLLAPOTOT A KORMÁNY
Mindig veszélyben

A járvány lecsengésével az orosz–ukrán háborúra hivatkozva tartaná fenn a veszélyhelyzetet a kormány. De mi szükségük van a több mint két éve gyakorolt rendeleti kormányzásra?

INFLÁCIÓ MAGYARORSZÁGON
Bunkócska, te drága

Immár a hivatalos maginflációs adatok szerint is két számjegyű a drágulás Magyarországon, s nem látszik a vége az árak vad emelkedésének. De lehet-e haszna is a magas inflációnak?

INTERJÚ
„Magyarországon van igény a szélsőjobboldalra”
Hunyadi Bulcsú elemző, Political Capital

Miért és kinek lehet vonzó alternatíva a Mi Hazánk, mivel tudta megnyerni magának a szélsőjobboldali párt a 6 százaléknyi szavazót az országgyűlési választáson? Változik-e a Fidesz politikája a Mi Hazánk parlamentbe kerülésével? És mi vár a Jobbikra?

AZ ÚGY HAGYOTT SZEGHALOM
Túl a vasúton

Egy kis területen belül is lényeges különbségek voltak az április 3-i országgyűlési választáson a Békés megyei Szeghalom városában. A központi részeken, ha csekély arányban is, az ellenzék kapott több szavazatot, a többiben a Fidesz–KDNP tarolt.

PEST MEGYEI SAMSUNG-TÁMOGATÁSOK
Mit adtak nekünk a koreaiak?

A Samsung SDI-től származó adóbevételek eredetileg Gödnek járnának, de e forrásokkal a fideszes vezetésű Dunakeszi és Fót járt jól, míg az ellenzéki vezetésű Vác és Sződliget egy fillért sem lát a pénzből. És Göd sem sokat.

MI LEGYEN A MÁRTÉLYI-HOLT-TISZÁVAL?
Kotorni kell

Kétmilliárd forintos beruházással megállítunk egy természetes folyamatot, mert a jelenlegi állapot értékes, jó nekünk: ilyen munka kezdődött volna idén a Mártélyi-Holt-Tiszánál. A kivitelezőt is kiválasztották, aláírták a szerződést, megszabták a határidőt, de az uniós pénz nem jön.

KÉPZŐMŰVÉSZET


INTERJÚ
„Két kő egymás mellett”
Mohácsi András képzőművész

Ő készítette a II. világháború áldozatainak új emlékművét, amelyet a turulbotrány miatt megtépázott XII. kerületi önkormányzat az idén avatott fel. A városmajori Jézus Szíve-templom előtt felállított szobor keletkezéstörténete mellett köztérrendezésről, szobrászi és kutatói munkáról beszélgettünk a művésszel, de szó esett arról is, hogy hosszú idő után újra fest.

MECÉNÁSOK A KORTÁRS MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETBEN
Ösvény a jövőbe

Újfajta szerepet próbálgatnak tehetős magánemberek a magyar múzeumok kortárs gyűjteményeinek gyarapítása érdekében. A nagy külföldi múzeumok szerzeményezéseit elősegítő akvizíciós bizottságok mintájára saját vagyonukat, tudásukat, befolyásukat fordítják erre a célra.

KÖNYV

POETA.DOC
A gép forog, az alkotó

Masri Mona Aicha: áradjon ajkamról

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Minden színész csiga
Hol a színészünk?

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

TÉVÉSOROZAT
Stockholm-szindróma
A besúgó

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

DOKUMENTUMFILM
Delfin
Pálinkás Norbert: Katinka

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

LEMEZ
Miért hiányzik?
Zoltán Kocsis: Complete Philips Recordings

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

LEMEZ
Szerelem határok nélkül
Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.

LEMEZ
Biztonsági játék
Arcade Fire: WE

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

KIÁLLÍTÁS
Rejtvényfejtés
Kettős látás. Újmédiaművészet Barta Péter gyűjteményéből

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

KÖNYV
Minden változatlan
Ingo Schulze: Jóravaló gyilkosok

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

KÖNYV
Leginkább a foci
Haász János: Apám óriás lesz

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

FILM

INTERJÚ
„Társadalmi emlékeztető”
Jon Shenk dokumentumfilmes

Készített filmet a menekültek beilleszkedésétől kezdve a klímaválságon át a szexuális zaklatásokig sok mindenről. Művei jellemzően a Netflixen futnak, így emberek millióihoz jutnak el – ilyen az idei Oscar-jelölt Vezess haza! című rövid dokumentumfilmje is. Az alkotót a filmben bemutatott hajléktalankrízisről, a streamingplatformmal folytatott közös munkáról és a Star Warsról is kérdeztük.

TÉVÉSMACI
Lecsap a sólyomhal

Amikor Sztupa és Troché a háztetőről figyelték az eseményeket, hason feküdtek, egészen az épület szélére húzódva.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Ágoston Tamás: Szonettek a babaházból

Nem szűkölködik sem a kortárs magyar líra, sem a honi költészeti hagyomány a nyomasztásban.

VISSZHANG: KÖNYV
Horváth Benji: Emlékmű a jövőnek

Ez a kötet úgy büszke eredetére és úgy mutatja fel a költészeti, formai és nyelvi tradícióit, hogy kíméletlenül, helyenként pedig példátlan merészséggel fel is forgatja.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Michael Schmidt (1945–2014) retrospektív

Berlin után Bécsbe érkezett a közelmúlt (Bernd és Hilla Becher mellett) legjelentősebbnek tartott német fotográfusának, „a Fal fényképészének” kiállítása.

VISSZHANG: FILM
Az északi

A mondák, regék, sagák mindegyike valamely ősi tudás metaforikus kifejeződése.

VISSZHANG: FILM
A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Ha egyik meglévő kategóriába sem férsz bele, csinálj egyet magadnak – ezt üzeni utóbbi alkotásaival Nicolas Cage.

VISSZHANG: LEMEZ
Cécile McLorin Salvant: Ghost Song

Az amerikai énekesnő negyedik szólólemeze, szemben az első hárommal, talán nem fog Grammy-díjat kapni, mert ahhoz nem elég „kellemes”.

VISSZHANG: LEMEZ
Soft Cell: Happiness Not Included

Hálásak lehetünk, hogy még köztünk élnek és alkotnak a kora nyolcvanas évek legendával övezett szintipop időszakának hősei.

ZENE

MI A KOTTA?
Bűvös hárfa

Klasszikus zenei programajánló a 2022/20. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/20.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/20.

Rövid hírek: kvantum, só, vulkán...

Szüret 2022/20.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

RÉS A PRÉSEN
„Főzni bárhol lehet”

Steiner Kristóf történetmesélő és vegán szakács

CHILI&VANÍLIA
Spárgaszezon 2022 – a zöld

Zöld spárgás tabulé grillezett kecskesajttal

ÉTEL, HORDÓ
Floga Grill

Gyros, falafel, szuvlaki...

ESZLÁRTÓL ESZLÁRIG - KÉT NAGY PER: SZIMBOLIKA ÉS IRODALMI KERET

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2022.05.13.


2011 és 2016 között nagyjából havi rendszerességgel bírósági jegyzeteket írtam az Élet és Irodalom hasábjain a „romák sérelmére elkövetett rasszista sorozatgyilkosság” peréről első, másod- és harmadfokon. Mikor már néhány riportom megjelent, a témához általában két jó tanácsot kaptam beszélgetésben barátaimtól mintának, patternnek, követendő előzménynek. Az egyik amerikai volt, Truman Capote, a Hidegvérrel szerzője; a másik pedig a Vajda, Eötvös Károly. Mikor az ún. „romagyilkosságok” ötödik, tiszalöki áldozata, Kóka Jenő özvegyének konyhájában ültem a szomszédos Tiszaeszláron, az összevetés Eötvös Károly tevékenységével és művével pláne nem tűnt megkerülhetőnek. Kóka Jenőt 2009 áprilisában érte a gyilkos golyó Tiszalökön, mikor este tíz előtt kijött a házából, hogy a tiszaújvárosi Alkaloidába menjen éjszakai műszakra autóval, ahol már harminc éve folyamatosan dolgozott. Az özvegy elmondása szerint előtte megvacsoráztatta férjét – rántott szelet, kenyér, csemegeuborka –, majd hajat mosott, frottírtörölközővel betekert fejjel ült a tévé előtt. Férje kilépett a megvilágított tornácra, a slusszkulcsot babrálta, mikor a golyós Mauser lövedéke szíven találta, s azonnal kiszenvedett. Kóka Jenőné kiszaladt, meglátva vértócsában fekvő férjét sikoltott és összeesett...


EGY KÁRPÁTALJAI MAGYAR ÜZENETE A KELETI FRONTRÓL | A HÁBORÚ ARCAI

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.18.Traski Viktor ungvári matematikus a háború kitörését követő napokban önként jelentkezett a seregbe mindenféle katonai előképzettség nélkül. Ma már a 128-as számú hegyi dandár tüzérségi katonájaként harcol a kelet-ukrajnai fronton.

A mai adásban többek között arról lesz szó, miért jelentkezik egy kárpátaljai magyar professzor önkéntes katonának a háborúba, hogyan élte meg az elmúlt két hónapot a fronton, és milyen kilátásokkal néz a jövőbe Ukrajna egészét és a határon túli magyarságot tekintve. 

A háború arcai sorozatban a Partizán csapata menekültekkel és Ukrajnát el nem hagyó emberekkel beszélget, akiknek fontos, hogy elmondhassák a velük történteket a nyilvánosságban, és napról napra hírt adjanak arról, hogy mi történik az ukrajnai háborúban.

MÁR KÖZEL ÖTÖDÉVEL TÚLÁRAZOTTAK A MAGYAR LAKÁSOK - MEGJELENT AZ ELŐREHOZOTT KERESLET IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.19.


Az idei első negyedévben is dübörgött az ingatlanpiac, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint így korábban nem látott szintre emelkedett a lakások túlértékeltsége. Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) változásokat tartana szükségesnek a szabályozásban.


A hitelek még drágábbak lesznek, így már idén nagyot esik a hitelfelvételi kedv, a lakásárak esésére azonban csak 2023-ban kell számítani – derült ki a Portfolió Hitelezés konferenciáján. Az MNB frissen kiadott lakáspiaci jelentéséből az tűnik ki, hogy bőven lenne tere a csökkenésnek. Mint ugyanis megállapították, a lakások átlagosan mintegy 18 százalékkal magasabb áron cseréltek gazdát, mint amit a reálgazdasági mutatók indokolnának.

Budapesten a jegybanki jelentés szerint az előző év végén 11,3 százalékkal haladták meg a lakásárak az egy évvel korábbit. Közben a vidéki városokban a jelenlegi lakáspiaci ciklusban a legmagasabb, 25 százalékos éves lakásár-növekedést tapasztaltak. Előzetes ingatlanközvetítői adatok alapján 2022 első negyedévében további rendkívüli mértékű, éves alapon 25,3 százalékos drágulás mérhető országosan, vélhetően az emelkedő infláció és a növekvő kamatkörnyezet miatti előrehozott vásárlásoknak is köszönhetően. Mint az MNB megállapította, országos átlagban így korábban nem látott szintre emelkedett a lakások túlértékeltsége...

ELVITTE AZ INFLÁCIÓ A MAGYAROK ÖSSZEKUPORGATOTT PÉNZÉT - HOVÁ LETTEK A KORMÁNYTÓL KAPOTT SZÁZMILLIÁRDOK?

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.05.19.


A lakossági megtakarítások fele olyan eszközökben hever (bankszámla, készpénz, lekötött betét), amelyeknél jellemzően esély sincs arra, hogy a jelenlegi inflációs környezetben megőrzik a reálértéküket. Nem csoda tehát, hogy bár nominálisan 1,4%-kal több megtakarításunk volt március végén, mint három hónappal korábban, reálértéken mintegy 2,7%-kal „lettünk szegényebbek” egy negyedév alatt. A választások előtti egyszeri állami kifizetések nélkül még rosszabb lenne a helyzet, de ezek sem robbantották fel a megtakarítások piacát: az első negyedév el nem költött, 1112 milliárd forintnyi friss megtakarításainak a 86%-a készpénzben vagy bankszámlán maradt, a kockázatvállalóbb eszközök közül pedig csak tőzsdei részvényekbe áramlott érdemben több tőke most, mint egy évvel ezelőtt.

Közzétette előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a magyar háztartások bruttó (vagyis adóssággal nem korrigált) pénzügyi eszközei március végén 77 545 milliárd forintra rúgtak, ami egy év alatt 9,7%-os, három hónap alatt 1,4%-os gyarapodást jelent...

A KIVÁLTSÁGOS HELYZETBEN LÉVŐK MÁR AZ EGYENLŐSÉG GONDOLATÁTÓL IS FRÁSZT KAPNAK, MERT ATTÓL FÉLNEK, HOGY ROSSZUL JÁRNAK

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.05.19.


Egy friss tanulmány szerint a privilegizált helyzetben lévők tévesen úgy érzékelik, hogy a társadalmi egyenlőség csökkentené saját esélyeiket az erőforrásokhoz való hozzáféréshez, az egyenlőtlenség fenntartása viszont előnyös számukra. Ezt ráadásul akkor is így érzik, ha ők maguk is jól járnak az egyenlőséget célzó intézkedésekkel.


„Az embereknek fontosabb, hogy másokhoz képest legyen több nekik, mint az, hogy ténylegesen mennyi mindenük van. A relatív előny elvesztését abszolút veszteségnek tekintik, még akkor is, ha személyes szinten akár több pénzük marad” – állapítja meg Drew Jacoby-Senghor, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) Haas üzleti tanszékének adjunktusa a Science Advances folyóiratban május elején közölt tanulmányban, amit Isaac Raymundóval, a Columbia Egyetem és Derek Brownnal, a Haas doktoranduszával közösen jegyez. A cikk annak jár utána, hogy miért tartják a privilegizált helyzetben lévők az egyenlőséget károsnak, az egyenlőtlenséget viszont előnyösnek.

A fehér amerikaiak félnek státuszuk elvesztésétől


A felmérések szerint az Egyesült Államokban élők többsége azt állítja, hogy egyenlőbb társadalmat szeretne. Azok az eljárások és intézkedések viszont, amelyek a felsőoktatásban, a vállalatoknál vagy a kormányzatban előnyben részesítenék a kisebbségeket, és a hátrányos helyzetű csoportok egyenlőségét célozzák, visszatetszést váltanak ki a többség tagjaiból. Hogy miért? A kutatók szerint a többségben lévő fehér amerikaiak félnek státuszuk elvesztésétől, és sokszor nyílt előítéleteik vannak. Az előnyösebb társadalmi helyzetben lévők magát az egyenlőséget tartják károsnak, viszont úgy érzik, hogy az egyenlőtlenség kedvez nekik.

„Az emberek zéró összegű fogalmakban gondolkodnak a világról, így az egyik csoport számára jelentkező nyereség szükségszerűen veszteséget jelent egy másik csoport számára – írja a Phys.org a tanulmányt bemutató cikkében. – Ez kognitív hibának tűnik, amelyre bárki fogékony lehet, nem csak egy hangos kisebbség, amely ellenszenvet érez egy bizonyos csoport iránt." Mindez oda vezet, hogy a privilegizált csoportokhoz tartozók, akik egyébként sokszor egalitárius meggyőződésűnek tartják magukat, ellenzik az egyenlőtlenségeket csökkentő erőfeszítéseket, és inkább olyan intézkedéseket szavaznak meg, amelyek nekik is gazdasági károkat okoznak, ráadásul az egyenlőtlenséget is növelik...

A LEGKISEBB IS SZÁMÍT: MEGNÉZTÜK, HÓNAPRÓL HÓNAPRA MENNYIT DRÁGULT A TESCO AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.05.18.


Az utóbbi hetekben vitatéma lett, hogy vajon tényleg brutálisan elszálltak-e az árak Magyarországon, vagy csak pszichológiai tényezők miatt érzékeljük nagynak az inflációt. Cikksorozatot indítottunk, amelyben bolti árakon keresztül követjük nyomon a mindennapokban érezhető inflációt. Ezúttal a Tesco hipermarket árait vizsgáltuk.


A KSH szerint ugyan pszichológiai tényezők okozzák, hogy nagyobbnak érezzük az árak emelkedését a hivatalos inflációnál, sokan úgy érzik, tényleg brutálisan megdrágultak a bevásárlásaik. Május elején indított cikksorozatunkban annak igyekszünk utánajárni, mennyit drágultak a hazai élelmiszerboltok – ehhez saját tapasztalataink mellett olvasóink segítségét is kértük. Felhívásunkra mások mellett egy extrém precíz olvasónk, András is jelentkezett, aki elküldte az elmúlt egy év havi nagybevásárlásainak árait...


NOAM CHOMSKY: A BELEEGYEZÉS LEGYÁRTÁSA ELSŐDLEGES FONTOSSÁGÚ A HATALMI RENDSZEREK SZÁMÁRA - OROSZORSZÁG UKRAJNAI HÁBORÚJÁNAK FOKOZÓDÁSÁT PROPAGANDAHÁBORÚK KÍSÉRIK – AZ INTERJÚ MÁSODIK RÉSZE

MÉRCE
Szerző: C. J. POLYCHRONIOU
2022.05.19.


Az interjú első része itt olvasható.

Noam Chomsky: Érthető, hogy a liberálisok különösen felbuzdulnak, amikor lehetőség nyílik az ellenséges bűncselekmények elítélésére. Ekkor végre a hatalom oldalára állhatnak. A bűncselekmények valósak, így ők is csatlakozhatnak az ezeket jogosan elítélők kiállásához, és dicséretben részesülhetnek, amiért (teljesen indokoltan) beálltak a sorba. Ez nagyon vonzó azok számára, akik néha, még ha félénken is, de elítélik azokat a bűncselekményeket, amelyekért mi is felelősek vagyunk – és akiket ezért elmarasztalnak, minthogy kiállásuk alapvető erkölcsi elveket sért...„AKKOR KÖZÖLTÉK AZ ÁRAT, AMIKOR ELINDÍTOTTÁK A KAMIONT” – JELENTŐS DRÁGULÁS JÖN A KÖNYVEKNÉL

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.05.19.


Nyomdaipari és könyvpiaci szereplők szerint vészesen közeledik a könyveik fogyasztói árának jelentős emelkedése: tavaly az év második felében omlott össze a nyomdák papírellátása a meredeken emelkedő nemzetközi cellulózárak miatt, és mivel még ma sem látszik a folyamat vége, a magyar könyvkiadók nem tudják tovább lenyelni a költségnövekedést.

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül: előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni a könyv árán, mert mire a nyomda elkészítette a borítót, felment a belívpapír ára. Azt senki sem tudja, hogy pontosan hány százalékos áremelkedésre számíthatunk a karácsony előtti hónapokban – vagyis a magyar könyvpiac éves forgalmának jelentős részét produkáló főszezonban -, ahogy azt sem, hosszabb távon mennyire borul fel az elmúlt években megbízhatóan teljesítő, mintegy 55 milliárd forintos magyar könyvpiac...

A GYEREKNEK JOGA VAN AZ ŐT KÖRÜLVEVŐ VILÁGRÓL MEGFELELŐ INFORMÁCIÓT SZEREZNI

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.05.18.


Szlankó Viola az Unicef Magyarország Gyermekvédelmi Vezetője arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy milyen a jó kommunikáció egy válsághelyzetben? Hogyan tudjuk csökkenteni a gyerekek szorongását?

A gyerekeket aktívan érinti az őket körülvevő világ, jelen esetben a szomszédunkban zajló háború is. Nem mehetünk el szó nélkül emellett, és úgy tűnik, hogy van érdeklődés is arra, hogy edukáljuk akár a szülőket, akár a tanárokat, hogyan lehet ezt az érzékeny témát megfelelően feldolgozni a gyerekekkel – mondta Szlankó Viola, az UNICEF munkatársa, aki arról is beszélt, hogy most van a Sokszínűség hete, aminek keretében  többek között ezt a témát is körbejárják. 

Azt gondolhatnánk, hogy nem így van, de valójában nagyon sok információ eljut a gyerekekhez akár a social média különböző platformjain, akár a tévéhíradón vagy a felnőttek, illetve a kortárs csoportok beszélgetésein keresztül. Ezeknek az információknak legnagyobb részét nem tudják feldolgozni: a híradóban látott borzalmas képek vagy az olyan szavak, mint "aknák", "robbanószerkezetek" és "kimenekítés" olyan vizuális információk, illetve absztrakt fogalmak, amikkel nem tudnak mit kezdeni. Ez jelentősen növeli a szorongásukat és mindenféle viselkedéses tünetet is okozhat – beszélt az okokról és okozatokról a szakember.

Kisgyerekek esetében Szlankó Viola azt a stratégiát javasolja, hogy inkább az ő kérdéseik mentén közelítsük meg a témát, figyelembe véve az életkorukat és érettségi szintjüket is. Ne dramatizáljuk túl a helyzetet, ne vigyünk horrorisztikus elemeket a narrativába, ne beszéljünk ezrek nyomorúságáról és haláláról! Nagyobb gyerekek esetében már lehet érdemi párbeszédet folytatni, de szorítkozzunk a tényekre, a minimumra, és ne ítélkező, vádaskodó hangnemben beszéljünk róla!

A szervezet eszközöket, útmutatókat szeretne adni a tanárok, szülők vagy szakemberek kezébe azért, hogy tudják hogyan tudnak erről a témáról jobban, értelmesebben beszélgetni. Alapelv, hogy a gyereknek joga van az őt körülvevő világról megfelelő információt szerezni. Ők is részei az eseményeknek, és ha ezt nem dolgozzuk fel velük megfelelőképpen, akkor rosszul lesznek, szoronganak – mondta az Unicef Magyarország Gyermekvédelmi Vezetője.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MOST A PÁRTOK INTEGRÁCIÓJÁRA LENNE SZÜKSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.19.


A pártrendszer az egyetlen olyan terület, ahol a pártok maguk is kezdhetnek valamit, hiszen minden más le van osztva. A választási rendszertől kezdve az állami berendezkedésig bezárólag minden úgy történik, ahogy azt a Fidesz elrendezte” – ez a véleménye Szentpéteri Nagy Richardnak, aki szerint éppen időszerű egy erős konzervatív jobbközép párt létrehozása Magyarországon, ami akár a Jobbik, akár a Márki-Zay Péter által tervezett párt integrációjával történhetne meg. Amúgy is csak két nagy párt kellene az ellenzéki oldalon, ez lehetne az egyik, a másik pedig egy balközép szociáldemokrata integráció, benne a Párbeszéddel, az LMP-vel, az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal. „Most nem a dezintegrálódásra, hanem az integrációra lenne szükség...értem persze, hogy egy ilyen választási kudarc után mindenki a saját arcát keresi, de lehet, hogy a dezintegráción keresztül vezet az út az integráció felé” – mondja az alkotmányjogász, politológus, aki szerint azonban egyik párt sem csinál semmit ez ügyben...

AKTUÁLIS LELTÁR A MAGYAR GAZDASÁGRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.05.18.


Május közepén egyszerre két – külön-külön is nyomós – okunk van arra, hogy a magyar gazdaság általános helyzetéről legalább egy nagyobb lélegzetű gondolatmenet erejéig eltöprengjünk. A minap az újból megnyert választás után megalakuló – immáron ötödik – Orbán-kormányt a megbízatását megszavazó parlament előtt maga a kormányfő látta el olyan átfogó világképpel, amellyel talán a konkrét programot is helyettesíteni vélte. S talán a véletlen hozta úgy, hogy szinte ugyanekkor láttak napvilágot a gazdaság idei első negyedévének teljesítményéről kézzelfogható képet nyújtó GDP-adatok is...

ROGÁN EURÓPA LEGNAGYOBB TŰZIJÁTÉKÁT ÍGÉRI AUGUSZTUS 20-ÁN – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-válogatás
2022.05.19.


A Meghallgatásokból egyszer film lesz, akárki meglássa

Bacsó Péter?

Vera Jourova: Megbocsátottak Navracsics Tibornak?

Magyar újságíróktól tudta meg egy Brüsszelben zajlott sajtóbeszélgetésen az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, hogy Navracsics Tibor a most felálló, immáron ötödik Orbán-kormányban miniszteri szinten fog felelni egyes uniós ügyekért.

Egyre több pénzt nyom a kormány a zavaros haderőfejlesztésbe

Megszólalt a leendő gazdaságfejlesztési miniszter… Már az előtt propaganda-szinten gondolkodik, mielőtt megkezdte volna a tényleges tevékenységét, ami elég szomorú. De használhatnánk más szót is.

“Magyarország nyolc év múlva az EU-s fejlettségi szint 90 százalékán fog állni”

A stratégia nemhogy letisztulna, inkább minden új üzlettel zavarosabbnak tűnik. Az viszont nyilvánvaló, hogy anyagilag ki jár jól: az ország leendő honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Újabb kétmilliárd forint közpénzből működhet idén az Alapjogokért Központ

Nagy kérdés, hogy a Központ csaknem 400 milliós rendezvényeinek keretéből a csütörtökön kezdődő CPAC Hungary mennyibe fáj az adófizetőknek.

Ma kezdődik a konzervatív dzsembori

Le Pen részvételét hétfőn jelentette be az Alapjogokért Központ (a politikus online jelentkezett volna be a konferenciára, hiszen jelenleg a nemzetgyűlés választási kampánya folyik Franciaországban), azonban 24 órán belül törölték is az idevágó bejelentést a szervezet Facebook-oldaláról, és a CPAC Hungary honlapjáról is leszedték Le Pent az előadók közül.

Több ezer COVID-tesztet vesz a rendőrség, miközben épp elajándékoztunk 430 ezret

Állítják, azért, mert szolgáltatást is vesznek vele.

Már megint Farkas Flórián

A fideszes roma politikushoz köthető alapítvány kapta azt a támogatást, amelynek fejében jelzálogot jegyeztek be a Lungo Drom budapesti székházára.

Levelet írt Orbán Viktor egy monarchista román újságírónak

A levélben Orbán a választási eredménnyel dicsekszik és Churchillt idézi.

Putyin titkos lézerfegyvere bevetésével fenyeget

A lézerek használata műholdak elvakítására – vagy akár elégetésére – egykor a sci-fi birodalmából származó fantázia volt, de az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína és Oroszország évek óta dolgoznak az ilyen fegyverek változatain. A Pereszvet nevű nagy teljesítményű lézerről most azt állítja Moszkva, hogy bevetette az ukrajnai háborúban.

ROGÁN ÉS A TITKOSSZOLGÁLATOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.02.19.


Most hallgatják meg a minisztereket a különféle parlamenti bizottságok, s mivel a Fidesz volt annyira nagyvonalú, hogy kétharmad-egyharmad arányban osztotta el a tagság arányát a választási eredményre mutogatva, voltaképp a Fidesz hallgatja meg az Orbán által kijelölt minisztereket, és a kör be is zárul. Innen érthető, ha leendő honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky nem tartja aggályosnak azt, ha tulajdona van egy harcirepülő-gyárban, amelytől az állam gépeket is rendel. Ez legfeljebb korrupció, így a leendő miniszter mondhatta volna azt is, hogy boldog karácsonyt, vagy elmondhatta volna, neki csinos a felesége, tehát ne firtasson senki semmit.

A kétharmad-egyharmad arány miatt azonban úgysem kérdez senki semmit, ezek a meghallgatások semmivel sem kevésbé bábszínházak, mint bármely más olyan dolgok, amelyek demokráciában ugyan szokásosak, de a NER-ben a hatalmi viszonyok eloszlása miatt teljesen feleslegesek. Csak azért vannak, hogy Varga Judit mutogathasson, tessék, ugyan nem tudja, mi az a jogállam, de bizony még a leendő minisztereknek is keményen vizsgázniuk kell. Átesett ilyenen Kásler is négy éve, és láttuk mi lett belőle, ez a Bobrovniczky majd elad pár repülőt az országnak, és azt mondja oszt jónapot. Látszik, hogy nem várunk el sokat, reményünk meg egyenesen semmi.

A leendő honvédelmi miniszter friss hús, Rogán viszont annyira régi, hogy már szaga van, viszont egyre nagyobb hatalmat ad a kezébe Orbán, aminek nem biztos, hogy jó vége lesz. Mert Rogán nagyon jó katona. Láttuk, hogy a propagandát is milyen jól működtette, elsöpörte vele az országból a józan észt, az elhülyítésnek nagyon változatos módjait volt képes kitalálni, és pénze is volt hozzá dögivel. Mindezek után, ha azt halljuk, Rogánhoz kerül a polgári titkosszolgálatok irányítása, akkor semmi jóra nem számíthatunk. Nem is igazán a tehetsége, hanem a feladat végrehajtásának aljas módozatai miatt, lásd: propaganda.

Rogánt is meghallgatták tegnap kétharmad-egyharmad arányban, és talán épp emiatt nem tették fel neki a kérdést tervei elmesélése után, mégis, hogyan képzeli, amit elmondott, mert mesélt rémisztően riasztó dolgokat, hogy fusson mindenki, amerre lát, ha van rá lehetősége, pénze és egészsége. Azt mondta Rogán a polgári titkosszolgálatok feladatairól: azonosítsák be és lépjenek fel a „háborús propaganda” ellen. Ide sorolta azokat is, akik azt akarják, hogy „a magyar emberek fizessék meg a háború árát”. Ebből az látszik, hogy elhúzódó háborúra számít, másodjára az, hogy a háborús vészhelyzet mint új alkotmányos lehetőség akkor is megmarad, amikor háború már sehol.

Erre utal, hogy migrációs vészhelyzet is van már majd’ évtizede, úgyhogy azt csinálnak, amit csak akarnak, Rogán viszont a jelek szerint a titkosszolgálaton keresztül az ellenzék levadászására készül. Ha beszélhetünk még ilyenről. Mert mi az a háborús propaganda, ugye, hát az, amit annak nevezünk. Ha például kijelentjük, hogy az ukránoknak joguk van fegyverrel megvédeni magukat, máris háborús propagandát folytatunk, főleg Orbánhoz képest, aki másra sem alkalmas, mint sunyin békét óbégatni. Voltaképp ezzel nyerte meg a választást, mert ennyi is elég volt a jelek szerint. Innen nézvést a nagy többségnek az is mindegy, miket beszélt Rogán...

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 83. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.18.


Propagandacélokra használhatják fel az oroszok az Azovsztal védőit – magát a mariupoli üzemet lerombolják. Ukrajna ugyanakkor egyre biztosabb abban, hogy hadi sikereivel konstruktív tárgyalási pozícióba kényszeríti Moszkvát. Újabb 500 millió eurós EU-s pénzügyi segély Kijevnek hadfelszerelés vásárlására. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 83. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- A katonai helyzet még mindig elsősorban a Donbaszról szól, máshol az oroszok elkezdhették beásni magukat.

- Az Azovsztal védőit Oroszország propagandacélokból használhatja fel. A gyárat (illetve azt, ami abból maradt) állítólag lerombolhatják.

- A felek közötti tárgyalások lefolytatása egyre inkább a katonai helyzet alakulásának lesz függvénye.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők a legutolsó nap során az ukrán állásokat támadták a Donbaszban – továbbra is a térség a fő harcszíntér. Ezen kívül összecsapásokra került sor Barvinkovétől [Барвінкове] északra, mely a Harkiv megye egyetlen olyan települése, melyet az oroszok következetesen és folyamatosan támadnak. Az elmúlt napon is összetűzések történhettek meg Szumi megye Sosztkai [Шостка] járásában az ukrán–orosz határon, melyet az ellenséges diverzáns-felderítőegységek határáttörési kísérletei váltottak ki. Minden műveleti irányban, illetve Csernyihiv és Szumi megyék határmenti járásaiban az orosz hadsereg folytatta az ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat és bombázásokat – főleg a Harkiv és Mikolajiv külvárosaiban lévő településekét. Az ukrán tüzérség fő célpontja az ellenség Herszon és Mikolajiv közös határterületén lévő állásai voltak. Dnyipro városát (és az ott lévő vasúti infrastruktúrát), illetve Odessza megyét rakétatámadás érte.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter újfent felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a „legnagyobb gyorsasággal és a szükséges mennyiségben” biztosítsák a fegyvereket Ukrajna számára. Arról is tájékoztatott, hogy Oroszország elhúzódó katonai műveletre készül: Herszon és Zaporizzsja megyékben megerősített állásokat építhet ki, melyekre támaszkodva szükség esetén védekezhet.

Február 24-e óta az ukrajnai műveletekben 167 ezer orosz katonát vethettek be, a közvetlen harctevékenységekben 91 zászlóalj-harccsoport (BTG) vett részt. Reznyikov hozzátette, hogy egy-két hónapon belül az agresszor vagy felhasználhatja az eddig tartalékban tartott 55 BTG-t, vagy visszaállíthatja egységei harcképességét.

A Területvédő Erők (TVE) vezérkari főnöke, Szerhij Szobko tábornok arról tájékoztatott, hogy a haderőnem létszáma elérte a 110 ezer katonát. A TVE 32 dandárjából 25 vagy teljes egészében, vagy részben vesz részt a harccselekményekben. Nyugati országokból szállított fegyverzettel látják el őket (ebbe beletartoznak a hordozható páncéltörő és légvédelmi rakétavédelmi rendszerek is), s központi szerepet játszhattak Kijev, Csernyihiv és Szumi megyék védelmében és felszabadításában, illetve Mariupol védelmében. A TVE állományának egy része a járási szinten megszervezett önkéntesek egységeiből áll – ilyen egységekből eddig több mint hétszázat állítottak fel. Szobko hozzátette, hogy a helyzettől függően további egységeket szervezhetnek meg.

Hanna Malar ukrán védelmi miniszter-helyettes megerősítette: zajlik az Azovsztal védőinek megmentését célzó művelet, s jelenleg nincs más lehetőség, mint az, hogy őket az oroszok által ellenőrzött területre menekítsék ki. Ukrán források szerint az üzemből 264 katonát, köztük 53 sebesültet hoztak ki. Az orosz védelmi tárca bejelentette, hogy az Azovsztalt 959 ukrán katona hagyta el. Annak ellenére, hogy az ukránok bejelentették, az üzem védőit orosz hadifoglyokra kívánják cserélni, az orosz parlament alsóháza május 18-án olyan javaslatról szavazhat, mely „a náci bűnösök” kicserélését tiltja meg, s május 26-án az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bírósága ítéletet hozhat az Azov ezred terroristaszervezetként való elismerésében. Mindkét döntés elfogadása biztosnak tekinthető...