2021. október 1., péntek

JÓL LÁTSZIK, HOL TAROLT DOBREV KLÁRA ÉS HOL IGAZÁN ERŐS KARÁCSONY ÉS MÁRKI-ZAY

TELEX
Szerzők: BAKRÓ-NAGY FERENC, NYILAS GERGELY
2021.10.01.Lement az ellenzéki előválasztás a 106 körzetben, ahol megválasztották azokat, akik az ellenzék egységes jelöltjeiként indulnak a Fidesszel szemben 2022-ben, és ahol arról is szavaztak, ki legyen az összellenzék kormányfőjelöltje.

Ez utóbbi szavazás azonban kétfordulós, így Dobrev Klára elsőfordulós győzelme ellenére – a DK jelöltje 34,8 százalékot szerzett Karácsony Gergely 27,2 és Márki-Zay Péter 20,4 százalékával szemben – a kérdés még nem dőlt el. Sok múlik azon, hogy a főpolgármester és a második fordulóra várakozáson felüli eredménnyel bejutott hódmezővásárhelyi polgármester milyen egyezségre jut az esetleges visszalépésékről, és azon is, hogy az első fordulóban meglepetésre kiesett jobbikos elnök, Jakab Péter (14,2 százalék), és a győzelem esélyével nem számoló, de a vártnál és pártjához képest is jóval gyengébben teljesítő momentumos elnök, Fekete-Győr András (3,5) ki mellé áll.

Az eddigi eredmények alapján azonban az látható, melyik jelöltnek hol a legnagyobb a támogatottsága az ellenzéki táboron belül – ahol erősebb a szín, ott jobban nyert a jelölt...


VÉGELSZÁMOLJÁK A KORMÁNY LÉLEGEZTETŐGÉP-BESZERZÉSÉN MILLIÁRDOKAT SZAKÍTÓ CÉGET

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2021.09.30.


A kormány lélegeztetőgép-bizniszének egyik legnagyobb nyertese volt a Fourcardinal Kft., amely 17 milliárd forintos beszerzést bonyolított, most azonban jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek.


Hamarosan nyoma sem maradhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-nek, amely azzal vált országosan ismert céggé, hogy egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét annak is köszönhetően, hogy a Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a céggel a lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején.

A Fourcardinal Kft. ugyanis szeptember 1-je óta végelszámolás alatt van. A jogutód nélküli megszűnésről szintén szeptember 1-én döntött a társaság. Az eljárást Süli Kálmán végelszámoló vezeti, a céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani.

Lapunk írta meg júniusban, hogy a koronavírus-járvány hazai megjelenését követően nem telt el túl sok idő, amíg felismerte a kormány a külföldi aggasztó példákat látva, hogy fel kell töltenie a magyar készleteket lélegeztetőgépekből. A döntés folyományaként aztán mintegy 16 000 készülék porosodik a raktárakban, annak csupán töredékére, kevesebb mint 1600-ra volt összesen szükség a járvány legkritikusabb időszakában is. Jelenleg 81-en vannak lélegtetőgépen. A beszerzett mennyiség vitatott volt, ráadásul a külügy nagyon sokáig titkolta is a részleteket: ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét...

VILÁGRASZÓLÓ ENERGIAVÁLSÁG JÖHET? - EMELKEDIK A BENZIN, AZ OLAJ ÉS A FÖLDGÁZ ÁRA IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.01.


Ma ismét emelkedett a benzinár, és az olaj is felfele tart. Nagyobb gondot okoz azonban világszerte a földgáz árának az emelkedése, miközben a magyar diplomácia Ukrajnával az orosz gáz szállítási útvonala miatt csap össze. Ez hat a villanyra is, mivel az erőművek jó része gázzal működik. A szakemberek már globális energiaválságot emlegetnek.


Ezen a héten másodszor emelkedik az üzemanyagok ára, a benziné 6 forinttal, a gázolajé 8 forinttal. A korábban nem látott gyorsaságú áremelkedés mögött a nyersolaj árának emelkedése és a forint gyengesége áll. Így a benzin átlagára 465 forint, a gázolajé 478 forint lesz, de már ma is akadnak kutak, ahol többet kérnek el egy literért, mint 500 forint. Van szakértő, aki pár éves távlatban már 600 forintot is elképzelhetőnek tart.

De nem csak ezzel van baj. Miközben Magyarország aláírta az újabb 15 éves gázvásárlási szerződést a Gazprommal 4,5 milliárd köbméterről, ami – mivel 3,5 milliárd köbmétert Ukrajnát megkerülve, dél felől szállítanak - komoly ütésváltást idézett elő Magyarország és a tranzitdíjtól így eleső Ukrajna között, világszerte komoly energiaválság fenyeget.

- Ha korai fagyot kapunk, akkor csúnya lehet. Gyorsan csúnya lehet - mondta a CNN-nek Robert Yawger, a Mizuho Securities energetikai igazgatója. Az USA Információs Hivatala szerint ugyanis az amerikai háztartásoknak is körülbelül fele használ földgázt otthoni vízmelegítésre, de a villamosenergia-termelés egyik vezető tüzelőanyaga is a földgáz, aminek az ára több mint 180 százalékkal emelkedett az elmúlt évben.

Nem jobb a helyzet Európába és Ázsiában sem. A földgáz árának bénító emelkedése és a hiány miatt áramszünetek voltak, és átmenetileg gyárak voltak kénytelenek leállni. Az elemzők szerint a gondot elsősorban az okozza, hogy a pandémia okozta gazdasági sokk enyhülésével a gazdasági tevékenység visszapattant, a földgáztermelés azonban nem. A nyári kánikula is növelte a légkondicionáló használatát és az áramigényt. A kereslet így gyorsabban emelkedik, mint a kínálat, ami magasabbra kényszeríti az árakat.

Ráadásul a hideg tavasz kimerítette a földgázkészleteket. Április és május eleje között a kereslet általában enyhül, idén azonban a hideg tavaszi időjárás miatt felhasználták a földgázkészleteket. Az európai szélenergia-termelés nyári nyugodt időjárás miatt szokatlanul alacsony volt, és a szén- és atomerőművek bezárása is emelte az árakat. A helyzetet súlyosbították a termeléskiesések Norvégiában és Oroszországban, de az Ida hurrikán is, amely miatt leállt a Mexikói-öböl olaj- és gáztermelése jó része...

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.10.01.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: A bűvös vadász

Ahol megszüntetik a vadászatot, ott pusztul a vad, ahol pedig invesz­tálnak a vadászatba, ott mennyiségileg és minőségileg is gyarapodik a vadállomány, ezt Semjén Zsolt mondta a vadászati világkiállításon, ő pedig okos ember, tudja, mit beszél. Nyilvános megszólalásai megold­hatatlannak gondolt titkok kapuiról verik le a lakatokat valamennyiünk legnagyobb örömére. Mért pusztultak ki a dinoszauruszok? Némelyek szerint bolygónk tömegének növekedése és a gravitáció ebből fakadó erősödése miatt. Mások úgy gondolják, hogy egy interstelláris felhő miatt, amely a Földet jó időre magába nyelte, és ily módon alaposan le­hűtötte. Esetleg meteoritbecsapódás, szupervulkáni tevékenység, nap­kitörés vagy a turáni átok miatt, így tudtuk tegnapig. Ma már másképp tudjuk. Azért pusztultak ki, mert az ő idejükben még nem voltak vadá­szok, nem volt Semjén Zsolt a maga áldásos hatású durrogtatóival, az őshüllők tehát elcsenevészedtek, elfajzottak, elsatnyultak, éltük célját többé nem lelék. Ennyi.

Kormányunk a kiállítást nagyvonalúan támogatta, a Greenpeace szerint két és félszer többet áldozott rá a pénzünkből, mint a tíz nem­zeti parkunkra összesen. Az összeg a százmilliárd forint felé sandítgat, de ne aggódjunk, minden fillér a legjobb helyre ment, hiszen „A Világ­kiállítás küldetése az is, hogy választ adjon a vadászatellenes demagó­giára: az ember antropológiájából eredő vadászati kultúrának; a fenn­tartható vadászat szabadságának; és a vadgazdálkodás szükségessé­gének és észszerűségének a demonstrálásával!”Tovább

Darvas Béla: Va bank

Kenesei István: Páratlan oldalak

Csepi Lajos: Senkit sem hagyunk az út szélén

Gegesy Ferenc: Mondd, te kit választanál?

Kovács Zoltán: Áprilisi nyilatkozat

Sausic Attila: Fej fej mellett

A német választásokról

György Péter: ÉS-tárlat a Fugában

Magyar László András: Egészséges élet


Bauer Tamás: Akarjunk-e népszavazni?

Szűcs R. Gábor: Kémzavar

Lehallgatási ügyek Dániában

„A dán hírszerző szolgálatok tevékenységébe beépült egy paradoxon. Azért hozták őket létre, hogy megvédjék a demokratikus jogállamot, ámde olyan módszerekkel, amely ennek épp az ellenkezője: bizalmas, fedett, néha pedig zsarolást igénylő eszközök révén. Ezért olyan fontos, hogy újraalkossuk a rájuk vonatkozó szabályokat, ők pedig ezen keretek között maradjanak” – mondta Jacob Mchangama jogász, a dán Justitia nevű, független jogászszervezet igazgatója az ország egyik legnagyobb napilapjának, a Berlingske Tidendének nyilatkozva.1Tovább

Ungváry Rudolf: A sziget csúcsa

Molnár Erzsébet: Maszkabál

Hegyi Iván: Puskás, politika 2.0

Trencsényi László: Paulo Freire száz esztendeje

V I S S Z H A N G

Hazay István: Mädchenből Mutti és Angie

Gadó Gábor: Apácák a Szent István parkban

P Á R A T L A N 

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

(simi): A NACIONALIZMUS BUTÍT

msz: FELADATOK

-átkai: ÉLETPÁLYAMODELL

(avar): FÜLKEFORRADALMÁROK

Fábri Ferenc: HSZI

Huszár Ágnes: MINŐSÉGTELEN

-kunc-: BELE LEHET, VAGY NEM?

-páti: GOMBHOZ KABÁT

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.10.01.


F E U I L L E T O N

Benedek Szabolcs: Stadionok, arénák, táborok

I N T E R J Ú

Láng Zsolt: „Magamat inkább idegenként határoznám meg”
Beszélgetés Karátson Endrével

K R I T I K A

Mélyi József: Életmű, szerzővel

(Gerhard Richter Valós látszat című kiállítása november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Kőrösi Boglárka: Vízről, környezetről, összefüggésekről

(Az esztergomi Duna Múzeum)

Stőhr Lóránt: Hosszú teher

(Enyedi Ildikó: A feleségem története. Störr kapitány bolyongásai hét leckében)

Az adaptáció az európai művészfilm klasszikus nyelvezetén fogalmaz, a minden részletében kidolgozott látvány, az aprólékosan felrakott világítás, a képi kompozíciók (Rév Marcell lenyűgöző operatőri munkája) a lélektani alapú színészi játékot, a karakterek minél pontosabb megértését szolgálják. A kosztümös filmekhez mért szcenika ugyanakkor óvakodik a túlságosan eredeti megoldásoktól.Tovább

Csengery Kristóf: Éjszakai töprengések


(Frédéric Chopin: Complete Nocturnes. Jan Lisiecki. Deutsche Grammophon)

Mitől kivételes értékűek Lisiecki Chopin-noktürnfelvételei? A legelső indokot, a közelítés komolyságát már előlegeztük: a fiatal muzsikus számára evidencia, hogy ezek nem tetszetős zsánerdarabok, hanem mély és nagy zenék. Előadásmódja ennek megfelelően emelkedett és átszellemült. A ritmizálás szüntelenül hullámzik, lélegeztetve a melódiát. Fontos a hangminőség: Lisiecki billentése kristályos csengésű, s ez a zongoratónus áttetsző, finom hálóként tárja elénk a chopini szólamszövetet.Tovább

Molnár Zsófia: Pengő cimbalom


(Szerelmek városa, Vígszínház, szeptember 17.)

Az érzelmeken persze nincs mit magyarázni, azok csak úgy fellobbannak, és lassú tűzön perzselik az embert (vagy éppen, hogy nem), nem is ott a gikszer, hanem a motivációk hiányoznak, amelyek alakítják a viszonyokat, indokolják a jellemváltozásokat – és a sok változás közepette súlyt adnának az állhatatosságnak. Vállalt dramaturgiai döntés ez a képregényszerű montázstechnika, motivációk híján azonban kicsit parttalan a történet, a figurák pedig lógnak a levegőben, amit jelen esetben a nyitány (a szereplők bemutatása, Jerikó mint egyfajta narrátor beiktatása) próbál ellensúlyozni.Tovább

Fáy Miklós: Barokk telt ház

(Telemann: Double and Triple Concertos – Hungaroton, 2021)

Valóban úgy is indul az album, mint egy kéjutazás, a furulyára és fuvolára írott kettősversennyel, azt kapja az ember, amit remélt, szép hangzás, szórakoztatóan kerülgeti egymást a két fafúvós, kerülgeti vagy összeolvad a két szóló, szebb és élőbb a felvétel, mint amilyen a nagyobb hírű, nemzetközi változat volt annak idején, Christopher Hogwood irányításával.Tovább

Grecsó Krisztián: Magyaros

(Borbás Marcsi szakácskönyve, Duna TV, szeptember 26.)

Borbás Marcsit jó nézni, ízléssel főz, jól áll neki a népi magyar konyha, és ő is jól áll a legjobb értelemben vett műkedvelő Kárpát-medencei konyhának, ahol a nagymama receptje szent, de a dió helyére néha mégis kerület néha mandula, ahol az íz a régi világot jelenti, egy világot, kulisszákat, szokásokat, értékrendet, mely már nincs sehol, csak a rétegelt tészta lapjai közül illatozik ki a finomra köpült vaj mellől. Tovább

Torma Tamás: Okos lehet, de szép nem

(A kelenföldi Etele Pláza)

Ezek után tegyük fel újra a plázákkal kapcsolatos korábbi kérdést: mit kapunk ellenértékként? Városbővülést, ami a funkciók bővülésére reagál. Bővülő város = differenciáltabb igények. Az Etele és környéke nem hagyja abba: félúton vagyunk, csak ezt nem mindig vesszük észre.Tovább

Károlyi Csaba: Folyó, város, fiú, lány

Dunajcsik Mátyás: Víziváros. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 252 oldal, 3499 Ft

A legérdekesebb szellemi csemege a tartalomjegyzék. A regényszövegben nincsenek fejezetek és fejezetcímek, aki nem lapoz menet közben hátra, csak a könyv legvégén szembesülhet azzal, hogy van hat fejezet. Az ötödik címe az 1993-as film címe, A szökevény. A többi öt fejezetcím Italo Calvino, Ottlik Géza, Szerb Antal, Bodor Ádám és Nádas Péter egy-egy művének a címe. Ezzel a gesztussal ösztönöz minket a szerző, pörgessük újra a lapokat, arra figyelve, hogyan játszanak rá a fejezetek a megidézett művekre. Érdekes játék. Például az utolsó fejezet, a Párhuzamos történetek hasonló logikával dolgozik kicsiben, mint a Nádas-remekmű nagyban. Előttünk van Christine és az elbeszélő viszonya, Hélène (a lány anyja), Imre és Ferenc hármasa, az elbeszélő és Glatter professzor kapcsolata, beleékelve Kristof és a fiatal pincérfiú kalandja, miközben az elbeszélő apjának és az ő szerelmének, az angol nyelvű Kristofnak (tehát hősünk két apjának) a valódi párkapcsolata is megmutatkozik, de még azt is megtudjuk, mit kínál föl a fiúnak Az eltűnt idő nyomában.Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Fűzfa Balázs: Ex libris


Jenei Gyula–Verebes György: Légszomj
Veszelszki Ágnes: Karanténszótár
Szűts Zoltán: A digitális pedagógia elmélete
Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát

„hogy egymást jobban megértsük”
Válogatás Bánffy Miklós Erdélyi történet című regényének román nyelvű recepciójából

Trilogia transilvană. Fordította Marius Tabacu. ICR, 2019, 3 kötet, összesen 1442 oldal, 100 lej

Bánffy Miklós Erdélyi történetét, amelyet 1934 és 1940 között publikált, ma a XX. század egyik referenciaművének tekintik. Az utóbbi két évtizedben a regény angol, francia, spanyol, német, olasz és holland nyelven is megjelent és lelkes fogadtatásra talált. A román kiadás, amelyet Marius Tabacu fordított, Marta Petreu előszavát és Lucian Nastasă‑Kovács bevezető tanulmányát, illetve szójegyzékét tartalmazza.Tovább

Deczki Sarolta: Szindbád az NSZK-ban

Csabai László: Inspektor Szind­bád. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2021, 430 oldal, 4499 Ft

A sorozat új része azonban nem csupán helyszínében különbözik a többitől, hanem struktúrájában is. Az első három kötet epizodikusan épült fel, Szindbád több bűnügyet is megoldott bennük, és viszonylag laza volt a kapcsolat a különböző esetek között. Az Inspektor Szindbádban azonban csak egy gyilkossággal foglalkozik a nevezetes detektív, és minden egyéb e köré rendeződik. „Minden egyébből” pedig éppenséggel bőven akad: az egész korabeli Nyugat-Németország története, gazdasága, szociális viszonyai, kultúrája, különös tekintettel a helyszínül szolgáló fiktív Aspenaura. Ráadásul még a detektív régi szerelmének, Szonyának az alteregója is felbukkan, de kissé erőltetett módon, meglehetősen szervetlenül illeszkedve a történetbe.Tovább

Arató László: A monumentális mozaik

Géczi János: A napcsíkos da­­rázs­­hoz. Kalligram Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 745 oldal, 4990 Ft

Ez a nagyon egynemű kötet ugyanakkor tematikájában és verstípusaiban igen gazdag. Jócskán találhatunk gyönyörű szerelmes verseket (a Vadnarancsok Harmadik könyve, A vers sem hoz megnyugvást, A perzsa, Sanzon) jelentős politikaiakat-közéletieket (az Ezer veszprémi naplementéből a 158. és az utána következők vagy későbbről a Mestermű). A formai skála pedig a haikutól a szonetten és a balladán át az avantgárd hosszúversekig terjed.Tovább

Szurcsik József: Egyszemélyű történet

Vámos Anna: Hátha. Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2020, 128 oldal, 3790 Ft

Vámos Anna saját örömét jeleníti meg Hátha című kötetében, miközben saját sebeit is gyógyítja és ragyogóvá öltözteti könnyed vonalalakját, smink nélkül, oly tisztán, ahogy csak lehetséges. Alkotói módszerében az a jó, hogy képes a szellem anyaggá válni, és egy összetett jelként megmutatni önmagát: ilyen vagyok – ha hagytok, ha tehetem, a kezemet nyújtom a világ felé, de nem elvenni, csak adni jöttem valamit: egy ölelést csak, ha nincs másra idő.

I R O D A L O M

Szőke Imre: filozófia

Csuday Csaba: Zárt osztály

Csuday Csaba: Színházban, kidőlt diófa

Csuday Csaba: Apám a padon

Csuday Csaba: A partokon romok

Szív Ernő: Anya visszajön


A már lezajlott temetést a nővére intézte, akart segíteni, de a nővére nem engedte, mindegy. Anyát is a nővére ápolta, miután hazahozta a kórházból. Majd én, mondta mindig, ne fáradj, majd én. Megfeszült a nővére szája. Jól van, akkor te. Amikor fölment az anyja lakásába, a nővére soha nem hagyta egyedül őket.

A másik oldalról figyelte a túlpartot. Miután eljött a temetkezési vállalattól, vett egy távcsövet a közeli vadászboltban, és most azzal pásztázott. A lencse közel hozta a még burjánzó túlpartot. Csak meglátta a zöld csónakot. Három óráig időzött ott, a háta mögött futók és kerékpárosok jártak, kutya szaladt le hozzá, körbeszaglászta, hajók jöttek és mentek, egy hatalmas, üres vontató dél felé úszott. Rajta a termetes daru, akár egy magányos kérdőjel. Érkezett aztán egy olyan hajó, amilyet a nővére is kibérelt, lehet, hogy ugyanaz volt, ugyanaz a hajó egy másik gyászoló társasággal, a híd előtt ez is befordult, keresztbe állt az áramlással, hagyta magát sodortatni. Repültek a virágok. A virágokat látta. A dobozt nem látta, ahhoz túl messze volt. Eszébe jutott a lány az irodából. Volt egy pici tetoválás a nyakán, a füle alatt. Egy fecske talán?Tovább

Tunyogi László: Lomtalanítás

Vasárnap van, már elmúlt karácsony. Még áll a fa, plafonig ér. A szaloncukrokat apjával, suttyomban már kiették, a papírok árván, horpadtan lógnak az ágakon. Néhány habcsók lapul az ágak között. Egy új cipő a fa alatt, még nem szabad fölvenni, különben is két számmal nagyobb. Anya főz, apa rádiót hallgat. Jó ebédhez szól a nóta. Apa dúdol, anya hallgat. Anya inkább operaáriákat hallgatna, de apa átkapcsolja a Kossuthra. Anya szól, kész az ebéd. Grízgaluskaleves csirkelábakkal. Lehet szopogatni. A rántott csirkecomb ropog, a petrezselymes krumpli puha. Szilvabefőtt. Hosszú, sötét, csöndes a délután. Amíg ő leckét ír, amazok a konyhában sugdolóznak. Talán arról, milyen volt a szilveszter a Muciéknál. Tényleg, jut eszébe, a Muciék!Tovább

Toroczkay András: A köhögés

Nemrég színházban voltam. Fogalmam sincs, miről szólt a darab, az egészből csak annyi maradt meg, hogy az öreg színész végigköhögte. A szerep szerint is kellett köhögnie, de annyira túlzásba vitte, hogy utánaolvastam, és kiderült: nem csak a szerep miatt köhögött. Pár nappal később meghalt. Idegesítő volt az a köhögés is, de ez a mostani még idegesítőbb. Hogyhogy csak engem zavar? Talán orvoshoz megy. Miért pont metróval? Miért pont azzal a metróval, amivel én? Hogy lehet ilyen felelőtlen? Nem tűnt betegnek, sem ijedtnek, sem lemondónak, ahogy a betegek általában. Magabiztosan nézett ki.Tovább

Haász János: Húspiac

A Mikszáth téren, ahol közösségi emlékháló emlékeztet arra, ami igazából még el se múlt, az Erzsébet téren, ahol vonatozni álltak össze vadidegenek, hogy valamit visszakapjanak az elmaradt érintésekből, testmelegek érzéséből a tenyéren és az ujjbegyen, ujjbegyek és tenyerek érzését a testükön, a körutakon és sugárutakon, ahol senkinek nem hiányoztak a brit legénybúcsús hordák, az utcákat, a teraszokat, a lehető legtovább nyitva tartó boltokat vagy a túlárazott, ehetetlen pizzaszeletet, gíroszt árusító pultok előtti sorokat is megtöltötték az otthonuk fogságából kiszabadult magyarok.

Hát kimozdultunk. Mit lehet erre mondani? Tovább

Bükösdi Kálmán: Luxy
(A tárgyak titkos élete)

A fény megváltoztatja a színeket! Hogy mit kezdesz vele, ennek számtalan szempontja, feltétele és lehetősége van! Például egy Georges de la Tourra, ahol csak egy gyertyalángnál melegszik egy-két fószer, sosem lőhetsz úgy, mint mondjuk egy Monet-ra! Ég és föld! Próbálj meg a mű keletkezésének körülményeihez, fényviszonyaihoz igazodni. Alázat, akkor talán rátalálsz az atmoszférára. Ez a lényeg. Hogy a fluidum átjöjjön. Ezt kell nekünk kicsalni, megteremteni, elkapni. Egyedül ez számít. Ha ezt nem tudjuk, fölösleges minden erőlködés. A tónus pláne nem mindegy. Hol, mikor használj meleg, sárga árnyalatokat, mikor hideget! Órákat próbálkozott például azzal, hogy semlegesítse a dúsan faragott barokk keretek csillogását. Konkurálnak, pedig csak kiegészítők, mint egy bross a ruhán. Nélkülözhetetlen, de ha dominál, elviselhetetlen..Tovább

London Katalin: A királykisasszony mackója

– Mama, bemutatom a vőlegényem!

– De Ibolyka! Gyertek már be, ne bohóckodj itt az utcán!

Anyuka tétova, a szőke lány meg felkap és a karjába vesz. Alig férünk el, mert a gyönyörűséges lány engem ölel, én meg a mackómat ölelem. Engem már ketten ölelnek. Finom virágillat száll a lány hajából.

Sokáig nem láttam sem a lányt, sem a vőlegényét. Egyszer felismertem őt egy fényképen, és a bátyám elmesélte, hogy ő is a testvérem, csak nem úgy, mint ahogy mi ketten vagyunk testvérek, mert neki valaki más volt az apukája.

Később Ibolykának születetett egy kisfia. Akkoriban már nagy ritkán anyámmal meglátogattuk őket. A kisbaba egy rácsos ágyban aludt. Icipici kezecskéje kilátszott a halványkék horgolt takaró alól. Győző az asztalra feltett lábbal újságot olvasott, Ibolyka folyton ide-oda szaladgált. Győző néha kinézett a papírfal mögül, és vigyorogva odavetette nekem: – Mondd azt, hogy „cica”! Tovább

Kovács Attila György: Temetés

Mester csörgött rám, hogy akkor mi van, itt várnak Verával, mikor érek oda. Azt hittem, hétvégén lesz. Nem, nem hétvégén, ennyire hülye nem lehetek, kétszer is megbeszéltük, hogy csütörtök két óra, a temető bejáratánál. Még jó, hogy itthon vagyok, magamra rángatom az öltönyömet, sikerül elcsípnem a tizenhetes buszt, a végállomástól tíz perc rohanás a temetőig. A búcsúztató ott tart, hogy példás családapa volt. Polgári temetés, nincs pap. Kesi három éve vált el, Vera mesélte, hogy a felesége utána sem szállt le róla, nem engedte, hogy lássa a gyerekeit, ezért lett öngyilkos. Vagy ki tudja. Vera szerint ezért. A gyászjelentésben annyi volt, hogy huszonhat éves korában, tragikus hirtelenséggel. Agyonlőtte magát a laktanyában.Tovább

KORMÁNYPÁRTI DROGKUTATÓKRA IS JUTOTT ROGÁNÉK ÁLCIVIL HÁZIPÉNZTÁRÁBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.10.01.


A kormány politikai döntését tudománytalan, kváziszakmai ideológiával támogatja a kormányoldali sajtóban is futtatott Drogkutató Intézet. A szervezetet Rogán Antal álcivil házipénztára, azaz a Batthyány Lajos Alapítvány harmincmillió forintos, végeredményben közpénzből származó támogatásával hozták létre. Az intézet a háttérben ex-MCC-s hallgatók magánbizniszével bútorozott össze.


„A drogfogyasztók a heroinhasználatot magasabb presztízsűnek tartják a kokainhasználatnál” – olvasható a Drogkutató Intézet tavaszi elemzésében. Hogy tessék? – kérdezne vissza nemcsak a terület bármely szakértője, hanem mindenki, aki látta mondjuk a Trainspotting című film lecsúszott heroinistáit, vagy olvasta a már száz éve is arisztokraták élvezeti szereként ismert kokain itthoni jelenlétét körbejáró Magyar Kóla sikerkönyvet.

A minden szakmaiságot mellőző kijelentést közzétevő intézet alig másfél éve létezik, a szélesebb nyilvánosság számára nem különösebben látványosan. De kábítószerüggyel, ártalomcsökkentéssel foglalkozó körökben nincs túl jó híre ennek a Drogkutató Intézetnek, amelynek a létrehozása közvetve adóforintokból, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a kabinetirodát vezető Rogán Antal álcivil házipénztárának becézett Batthyány Lajos Alapítvány asszisztálásával történt.

Többen úgy gondolják: az intézet célja, hogy a kormány szakmaiatlan drogügyi lépéseit a nyilvánosság előtt kimagyarázza. Hasonló lépésre eddig egyetlen példát ismerünk...

„SOK KRETÉNSÉGRŐL DÖNTENEK A FEJÜNK FÖLÖTT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.09.30.


A TARTALOMBÓL:

– Sok kreténségről döntenek a fejünk fölött – Kőhalmi Zoltán a pusztazámori hulladéklerakóról, az örök életű politikusokról, a klímabajnok Magyarországról, a nyitott társadalomról és az időutazásról. Interjú

– „A demokrácia nem lett össztársadalmi érték” – Polyák Gábor: Nem lehet ilyen torz módon finanszírozni a médiapiacot. Interjú

– Ebben az országban élsz, a politika nem tőled független – Rainer-Micsinyei Nóra a hírcsárdás álhíradózásról, a melegellenes törvényalkotásról és arról, milyen volt Rainer M. János lányaként felnőni. Interjú

– Jól teljesített a DK serege – Nem Dobrev Klára győzelme, csak ennek aránya volt a kérdés az előválasztás első fordulójának végén

 „Nem lincselnék meg őket” – Borsodban még aktív az ellenzék, Abaúj már jóval nehezebb terep. Riport

– Sem maszk, sem védettségi – újrajátszott második hullám? – Immár másfél hónapja folyamatosan növekszik a covidfertőzöttek száma és ami ennél is aggasztóbb, egyre több ember kerül kórházba, intenzív osztályra

– Kevés lesz idén a bor, de az legalább jó – A nyári szárazság megtette hatását, Jásdi István szerint számos borvidéken a szőlőben konkrétan nincsen lé

– Budapest megtelt? – Sok a kritika a közlekedési dugók miatt. Hogyan látja a kérdést Budapest vezetése és az autóval, kerékpárral közlekedőket képviselő szervezetek?

– Robotokkal készítik az állateledelt Bükön – Az iparág a koronavírus-járvány egyik haszonélvezője lett: sokkal gyorsabban nőtt, mint a többi szegmens

– Emelkedhet a törlesztő, nehéz helyzetben az adósok – A magyar kormány a gazdaság növekedését a magánszféra számára biztosított laza hitelezési feltételekkel ösztönözte – mondja Róna Péter

– „Pereskedtek a szegregáció miatt? Akkor tessék, itt az iskolaőr” – A kisebb településeken előfordul, hogy az egyenruhások visszaélnek a hatalmukkal

– A vesztest vagy a győztest választják a királycsinálók? – Szoros versenyben nyertek a szociáldemokraták, míg a jó hajrá ellenére történelmi vereséget szenvedtek a kereszténydemokraták

– Tajvanért folyhat a következő nagy háború – Amerika gyengül, a legnagyobb kihívás Kína, Európa pedig egyre jobban marginalizálódik – mondja Bogdan Góralczyk. Interjú

 Felrobban a balkáni lőporos hordó? – A lapunk által megkérdezett politológus szerint nem kell a szerb hadsereg beavatkozásától tartani Koszovóban

– Újra beszivárognak a terroristák Európába? – A tálib hatalom konszolidálódása és a terrorkalifátus afganisztáni erőinek felmorzsolása is óriási veszélyt jelent a nyugati országok számára

 Úton Csatkára – Helyzet-Kép riport a búcsúról

– A lábon lőtt NER balladája – Az elmúlt tizenegy évben ritkán volt rá példa, hogy a NER a közpénzt a saját kritikájára költötte, ha ilyet akar látni, irány a Ludwig Múzeum kiállítása

– Mázsás hátizsákok – Nemes László Norbert a kodályi hagyományról, a popzene iskolai alkalmazásáról és arról, miért fontos az érzelmi nevelés. Interjú

– Sík elvtárs, hogy jutott az Advent kéziratához? – Tizenöt éve halt meg Sütő András, akinek élete és műve ma is vitákat vált ki

– Szép új covidvilág – A jó hír: egyre több mértékadó szakértő szerint ez lesz az utolsó nagy járványhullám. A rossz hír: a SARS-CoV-2 vírus nem megy az ég adta világon sehova

– Égő mezők – A NASA az amerikai apokaliptikus katasztrófafilmekben mindig megmentőként lép fel. A való életben azonban sokan nem értik, hogy az általában az űrkutatással azonosított szervezetnek mi a gyakorlati haszna

– Rózsa pisztrángból – Felzárkózó vidék: Michelin-csillagra érett étterem Tatán

– Korea, az új filmes nagyhatalom – A hazai Koreai Filmfesztiválról

– Pillangó ördögi körben – Hogyan tegyük tönkre a világ legjobb csapatát néhány egyszerű lépésben? Hat éve még a csúcson ünnepelt a Barcelona, ma már egy keserves döntetlennek is örülhetnek a szurkolók

Időgép történelmi mellékletünk
– A történelemben nincsenek gáncs nélküli lovagok – Romsics Ignác új könyvéről, a „forró” és a „hideg” emlékezetről és Horthy Miklós mai megítéléséről. Interjú

– Himmler titkos tibeti expedíciója – Ötfős SS-különítmény az árják eredetét kutatta a világ tetején

– Revíziós gyógylegendáink – Számos makacs tévhit él a köztudatban történelmünkkel. Külön kategóriát képeznek a revíziós legendák; ezekből gyűjtöttünk össze néhányat

– Budapest, 1971 – A Fortepanon számos remek kép látható a Főfotó gyűjteményéből. Ezúttal egy feltehetően a budapesti BNV-n készült, 1971-es felvételt elemzünk

– Talált tárgy: Amikor cár volt – A mi gyárunk című 1951-es gyerekkönyvről

Publicisztika:
– Dévényi István: Legalább kopasz cenzor ülne
– Gulyás Balázs: Kitöméspornó – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Demográfiai hazugságcsúcs
– Szerető Szabolcs: Most jön a java – Álláspont
– Péter Tamás: Összeesküvés-elméletek a hatalom szolgálatában – Perspektíva
– Nagy Attila Tibor: Hűvös szelek Berlinből – Ítélet Orbán felett
– D. Horváth Gábor: Botcsinálta oktató és félállású elnök – A történetben nem Karácsony Gergely ügye a fontosabb
– Híd Jenő rajzol: Megkönnyebbülés
– Pethő Tibor: Zs- és R-vitamin – Ószleng
– Gazda Albert: Baksa János odavan
– Szerető Szabolcs: Befogadó futballnemzet – Szotyola
– Puzsér Róbert: Rasszizmusügyben nincs mese
– Marabu: Tiszta kéz

Tárca:
– Szántó T. Gábor: Keleti pályaudvar, végállomás (részlet)
– Benedek Szabolcs: Ne idegeskedjél! – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– Sohasem növünk fel – Haász János: Mire felnövünk
– Visszakapott versek – Szép versek 2020-2021
– Gének szerelmi bábjai vagyunk – Markéta Banková: Semmi az egész – Románc a genetika korában

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: MANCS.HU
2021.09.29.


A SZERK.


A SZERK.
Hahó, a tenger!

Elköltözött Magyarországról Orbán Ráhel és a férje, Tiborcz István a három gyerekükkel, mégpedig a dél-spanyolországi Marbella városába – a nagy hírt múlt pénteken közölte a Blikk, megjegyezve, hogy bár az információ helytálló, azt hivatalosan még nem erősítette meg egyik érintett sem.

A SZERK.
Zombiparadicsom

Emlékeznek a Sarudy lány lakodalmára? És Kis Jánosra azon a lakodalmon? Rá nem szokott emlékezni senki, hisz addig sem létezett, amíg úgymond élt.

PUBLICISZTIKA

ANTAL DÁNIEL
Alul a víz, felül a gálya
Miniszterelnök-jelölti stratégiák és a népszuverenitás helyreállítása

Az előválasztási kampány újranyitotta a magyar politikai nyilvánosságot, és lőn: öt párt valódi alternatívákat tárt a demokratikus tábor szavazói elé. A sok nehézség árán létrehozott ellenzéki előválasztás első miniszterelnök-jelölti vitáján öt különböző karakterű politikus tűnt fel a színen, a másodikon pedig ugyanők már komoly vitába bocsátkoztak, és két igencsak különböző jövőképet vetítettek elénk.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
A bennünk élő tálib

Arról álmodozom, hogy egyszer majd én is ráérek annyira, hogy lesz időm másokat feljelenteni. Mindezt a békés nyugdíjas éveimre tervezem, már amennyiben lesznek ilyenek, noha a gazdasági előrejelzéseket tekintve ezek eljövetelében egyre kevésbé hiszek.

VÁRHEGYI ÉVA
Ekotrip
Moratórium: végtelen történet?

Harmadszor hosszabbította meg a kormány a másfél éve meghirdetett hitelmoratórium időtartamát, ezúttal egészen a jövő év közepéig.

VAJDA MIHÁLY
Szókratész hazajár
Nyüzsgés mindenütt

Halló, Szókratész, te szuszogsz ott? Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar visszajössz. Tán csak nem itt érzed magad a legjobban?

BELPOL

INTERJÚ
„Naponta hallunk új ötleteket”
Petschnig Mária Zita közgazdász

A kormány már külső forrásokból, az államadósság terhére növelné a mozgásterét a választás előtti osztogatáshoz, miközben a NER-birodalomnak juttatott hatalmas pénzek nem növelik a versenyképességet. A Pénzügykutató Zrt. a napokban teszi közzé legfrissebb elemzését a magyar gazdaság helyzetéről – a tanulmány vezető szerzőjét faggattuk.

MI VAN A CSEH KATALINNAL SZEMBEN INDÍTOTT LEJÁRATÓ KAMPÁNY MÖGÖTT?
Sárból vádat építeni

A „Cseh Katalin-ügy” volt a Fidesz válasza a Pegasus-botrányra. A kormánypárti média több mint két hónapja futtatja a sztorit, és több hatóság is vizsgálódik a momentumos politikus korábbi nyomdaipari cége körül. A vádak mögé néztünk.

A PEGASUS-ÜGY ÉS A TÁRSADALOM, AMELYET HIDEGEN HAGY
Jelblokkoló tokban

Két hónapja tudjuk, hogy a magyar kormány az izraeli NSO cég kémfegyverével, a Pegasussal figyelt meg többek között újság­írókat és ellenzéki üzletembereket, politikusokat is. Legutóbb lapunk munkatársáról, Németh Dániel fotóriporterről derült ki, hogy feltörték a telefonját. Vajon miért nem rázza fel ez a mocskos ügy a társadalmat, és mi lesz velünk, ha átalusszuk ezt a botrányt is?

JOBBOLDALI SEREGSZEMLE A BUDAPESTI DEMOGRÁFIAI CSÚCSON
A nagy család

Negyedik alkalommal tartott demográfiai csúcsot a kormány. Az abortuszelleneseket, homofóbokat és bevándorláselleneseket felvonultató rendezvény a valós problémák helyett sokkal inkább a kulturális és ideológiai harcról szólt.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A változáshoz több év kell”
Artyom Srajbman belarusz politikai elemző a vérbe fojtott ellenállásról

Meddig maradhat még Lukasenka hatalmon, és ha egyszer távozik, hogyan teszi azt? Milyen szerepe lehet ebben Oroszországnak, és mit érnek az uniós szankciók Belarusz ellen? Artyom Srajbman belarusz politikai elemzővel Ukrajnában, a Lviv Media Forumon beszélgettünk emigrációról, ellenzékről és Belarusz jövőjéről.

NÉMETORSZÁG VÁLASZTOTT
Egy ide, egy oda

A szociáldemokraták győztek, de nem annyira, hogy elvegyék a kereszténydemokraták kedvét a kormányalakítástól. Hogy melyikük jelöltje lesz a kancellár, két kisebb párttól, a Zöldektől és a szabaddemokratáktól függ.

IRÁNI KOMMUNISTÁK KIKÉPZŐTÁBORA ALBÁNIÁBAN
„Élcsapatot építünk”

A népi modzsahedek a múlt század hetvenes évei óta aktív fegyveres mozgalma immár egy NATO-tagállamban is tanyát vert. A Szovjetunió egykori iráni kedvencei most amerikai pénzből készülnek hazájuk úgymond felszabadítására. A helyi ellenzék potenciális veszélyforrásról beszél, a táborlakók egyre frusztráltabbak.

FILM

INTERJÚ
„Mindig volt forgatókönyv”
Kende János operatőr

Több mint hatvan játékfilm fűződik a nevéhez, a legtöbbet Jancsó Miklóssal forgatta. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. A kilencvenes évek közepétől tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőri szakán, a tavalyi egyetemfoglaláskor súlyos betegsége ellenére is őrséget állt. Az idén 80 éves operatőrrel a 100 éve született Jancsó emlékét is felidézzük.

TÉVÉSMACI
Rókacirok

Amikor Sztupa és Troché szemet vetettek a szolgáltató szektorra, gondos piackutatást végeztek, de a kezdősebességet mégis a folyvást adomázó Ómafa adta meg.

KRITIKA

DOKUMENTUMFILM
Farkasok az erdőben
Vít Klusák, Barbora Chalupová: Csapda a neten

A cseh gyerekek 60 százaléka internetezik szülői felügyelet nélkül. A gyerekek 41 százalékának küldtek már pornográf képeket. Minden második gyerek cseveg idegenekkel. 20 százalékuk egy találkozótól sem riadna vissza. Hogy mi a helyzet a magyar gyerekekkel?

KÖNYV
Utazók, nomádok
Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok

Különös, nehezen megfogható könyvnek tűnik Olga Tokarczuk magyarul most Hermann Péter nagyszerű fordításában megjelent kötete.

KIÁLLÍTÁS
Gyermekké tettek

Posztfelnőtt/Posterwachsen

Mielőtt félreértenénk: a Knoll Galéria csoportos, majd’ húsz művet, illetve művészcsoportot felvonultató kiállításának eredeti, német címe a kurátor, Robert Pfaller alkotta (eredetileg kötőjellel írt) kifejezés nem azonos a magyar böngésző elsőre kiadott pornóoldalain használatossal.

SZÍNHÁZ
Természetet játszani

Rügyek és gyökerek/Roots and Shoots

A Markó-Valentyik Anna rendezte Rügyek és gyökerek „ökotudatos csecsemőszínház”; kérdés, hogy e jelzős szerkezet melyik tagja zavarba ejtőbb a mégoly tájékozott szülők számára is.

SZÍNHÁZ
Hol rontottuk el?
Anya-e vagy?; S(irály) generáció

A MáSzínház nemrég költözött ide, a Ráday utca 50.-be. A csapatot a szélesebb közönség elsősorban inkluzív előadásairól ismerheti, amelyekben értelmileg sérült és ép színészek játszanak egy színpadon, ám most a fesztiválon bemutatkoztak nem inkluzív előadásaikkal is, köztük egy monodrámával és egy színházi nevelési darabbal.

KÖNYV

FEJES ENDRÉK EGYMÁS KÖZÖTT
„Hogy én vagyok maga”

Az 1848-as szabadságharc után ál-Petőfik tűntek fel, az 1980-as években viszont egy ál-Fejes Endre.

POETA.DOC
Versek a regényben

Bartók Imre–Sirokai Mátyás: Intersztelláris bálnák

ZENE

AZ ABBA FELTÁMADÁSA
Taps után ráadás

Kevesen hitték volna, hogy a járványidőszak legnagyobb szenzációja lesz a svéd poplegenda, az ABBA feltámadása.

MI A KOTTA?
Szíved s eszed szerint

Klasszikus zenei programajánló a 2021/39. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Barkóczi Noémi: Dolgom volt

Az animátorként is dolgozó dalszerző-énekesnő négy év után jelentkezett új albummal, saját bevallása szerint a kihagyás oka, hogy alkotói válságba került, és nem tudott megfelelni a magával szemben támasztott elvárásoknak.

VISSZHANG: LEMEZ
Lindsey Buckingham: Lind­sey Buckingham

Az ex-Fleetwood Mac gitáros legenda hetedik szólólemeze már azelőtt komoly jelentőségre tett szert, hogy a nagyobb nyilvánosság megismerhette volna.

VISSZHANG: KÖNYV
Stephen Le
A táplálkozás százmillió éves története

Az emberi táplálkozás történetének felvázolása azért is bajos, mert hirtelen nem tudjuk, milyen régre nyúljunk vissza.

VISSZHANG: KÖNYV
Jung Chang
Nagytestvér, Kistestvér, Vöröstestvér

A milliárdos, a first lady, a kommunista

VISSZHANG: KÖNYV
Jill Barklem: Szederberek összes meséje

Szederberek az az ideális világ, ahol az egerek szerető és gondoskodó társadalomban élnek, megbecsülik és felhasználják mindazt, ami körülöttük van.

VISSZHANG: FILM
A másik én

A hasra, pofára, seggre esés királynője (ún. sztárkomikus) meghasonlás következtében vedel és szív, hisztériázik, a forgatáson tör-zúz, ennek következtében kivágják a szakmából.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
The Premise

Csak ámulni lehet B. J. Novak antológiasorozatának ambícióján, illetve a premissza ambícióján.

VISSZHANG: FILM
Kate

„Egy gyilkosságot akarok bejelenteni.” „Kit gyilkoltak meg?” „Engem.”

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/39.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/39.

Rövid hírek: ózonlyuk, lábnyom, gáz

RÉS A PRÉSEN
„Márványtermekből a közterekre”
Budapesti Őszi Fesztivál

Faix Csaba vezérigazgató, Budapest Brand Zrt.

Szüret 2021/39.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

AZ ANYAI SZERETET HIÁNYA ÉS MÍTOSZA
Örök csatatér

Az általánosan elfogadott vélekedés szerint minden nőbe bele van kódolva az anyaszerep, ám egyre több anya ismeri be, hogy megbánta a gyerekvállalást. A politikának nyilvánvaló érdeke a pronatalista álláspont sulykolása, és bár az interneten egyre divatosabb az anyaság nehézségeiről beszélni, a társadalom szemében még mindig főbűnnek számít, ha egy nő nem boldog anyaként.

TUDOMÁNY

KONYHAI KÉMIA LXV.
Sóból is megárt

Túl sok nátrium, kevés kálium – ezzel járna a sóban gazdag, főleg nyugati étrend, legalábbis némely kutatók szerint. De megmenthető-e a szívünk némi kálisóval?

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Buddha Original – Teréz krt. 1.

CHILI&VANÍLIA
A szezon utolsó lecsója

Káposztás lecsó tejföllel, kolbásszal

MOST LÁTSZIK IGAZÁN, MIÉRT NEM CSÖKKENTETTE A KORMÁNY MÉG JOBBAN A REZSIT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.10.01.


A jelenlegi helyzet megmutatja, hogy mennyire ügyesen taktikázva csinált politikai terméket a lakossági villamosenergia- és gázszolgáltatásból a kormány. Tavaly jelentős tér lett volna rezsicsökkentésre, mivel azonban semmilyen politikai indok nem volt erre, a kormány nem is csökkentette a lakossági árakat. Ennek köszönhetően hatalmas összeg gyűlhetett össze az állami szolgáltatónál, ami pedig most, az elszálló energiaárak idején hatalmas szolgálatot tehet. Még akkor is, ha fogalmunk sincs, pontosan hol van ez a pénz, és meddig lesz elég.

Nagyot húzott a kormány

Tavaly nyár végén úgy tűnt, hogy jövőre – 2014-hez hasonlóan – ismét csodafegyver lehet a rezsicsökkentés a kormány kezében a választásokon. Az Európába érkező amerikai import miatt már évek óta ereszkedő földgázárat ugyanis a járvány soha nem látott mélypontra lökte.

Volt olyan nap, amikor a tőzsdén hatodannyiért lehetett egy köbméter gázt venni, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte,

de a 2019 decembere és 2020 novembere közötti egy évben átlagosan is csak a magyar háztartásoknak kiszámlázott díj fele volt a tőzsdei jegyzés*. Bár a gáz külföldi beszerzését végző, és a lakosságot is kiszolgáló állami MVM-csoport nem pont tőzsdei árakon vásárol, a beszerzési árak piaci forrásaink szerint ehhez vannak kötve. Így egész biztosan volt egy bő egyéves időszak, amikor sokkal olcsóbban vehettek gázt, mint amennyiért azt a háztartásoknak adták.

Mivel a hazai lakosság éves fogyasztása köbméterben kifejezve milliárdos nagyságrendű, ez az árkülönbség tényleg óriási nyereséget eredményezhetett. Tavaly augusztusi cikkünkben azt írtuk, hogy aktuális árakon számolva csak 2020. első kilenc hónapjában 56-76 milliárd forint körüli összeget kereshetett az MVM-csoport*. A 2020-as második negyedéves fogyasztási adatok ismeretében látszik, hogy ez a becslés nem volt messze a valóságtól: a többlet 60 és 75 milliárd forint között alakulhatott...

OROSZORSZÁG, PUTYIN - ÉS A VILÁG: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN, TÖRTÉNÉSZ / A FRIDERIKUSZ PODCAST 23. ADÁSA

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2021.09.30.Oroszországban szeptember 17-18-19-én tartották a parlamenti választásokat, amelynek eredményeként siker koronázta a megannyi ármányt és cselszövést, ugyanis a Vlagyimir Putyin államfőt támogató Egységes Oroszország Párt kétharmados, tehát alkotmányozó többséget szerzett, de a maradék egyharmad hely többségét is álellenzéki tömörülések kapták. 

Ez a választás alkalmat kínált nekünk arra, hogy a legalaposabb tudással rendelkező szakértővel (aki ráadásul nagyon közérthetően fogalmaz is), Sz. Bíró Zoltán történésszel beszélgessünk Putyin szűnni nem képes hatalommániájáról, sorvadó ellenfeleiről, a szavazási csalások egyre rafináltabb módozatairól - és aztán már kitágítva a horizontot - az orosz gazdaság roskatag állapotáról, Oroszország helyéről a világban. 

De aztán az is az elemzés tárgya, hogy nagyhatalom-e még Oroszország, Kínával elképzelhető-e az orosz összefogás, Amerikával kapcsolatban mi Putyin minimál-vágya, illetve, hogy szüksége-e van az oroszoknak olyan hídra, amelyre a magyar politika vezetés - kérve vagy kéretlenül - ajánlkozik. 

Előre szólunk: az interjúban rengeteg párhuzamot fognak felfedezni Oroszország és Magyarország politikai vezetésének gondolkodása között! És ezúttal azért mertünk másfél órás terjedelemre vállalkozni, mert a Buda Péter nemzetbiztonsági elemzővel júliusban készített interjúnk, amely azt vizsgálta, merre tart a világ, máig a második legnézettebb beszélgetésünk volt, idáig 745 ezer nézővel (szept.27.)! Ez az interjú legalább olyan alapos és szerteágazó.

AZ ELIOS-ÜGY: A 13 MILLIÁRDOS KÁR - NER100 #5

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.30.Tiborcz István vállalata sorra nyerte az Európai Unió által finanszírozott projekteket. A végeredmény sötét utcák és 13 milliárdos kár. Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. 

Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

HIÁBA FORDULTAK AZ OMBUDSMANHOZ A CLUB ALIGA FEJLESZTÉSEI ELLEN TILTAKOZÓK, MOST A PARLAMENTEN KERESZTÜL PRÓBÁLJÁK ÉRVÉNYESÍTENI JOGAIKAT

MÉRCE / HELYKÖZI JÁRAT
Szerzők: KISS SOMA ÁBRAHÁM, BOGATIN BENCE
2021.09.30.Legnagyobb tavunk ikonikus üdülőhelye, Balatonaliga a festői környezet, és a fővároshoz való közelség miatt már a balatoni turizmus kiépülésének hajnalán az elit egyik kedvence lett. Volt idő, hogy vaskos bankókötegek, volt, hogy párttagkönyv lobogtatása volt a belépő az egyes korokhoz igazodó luxusintézményekbe.

Noha az elmúlt bő három évtizedben sokkal hozzáférhetőbbé vált, nem csoda, hogy a NER egyik balatoni gigaprojektje is éppen itt kerülne kialakításra, a Balatonvilágoshoz tartozó Club Aliga területén. A fejlesztést 2020-ban kiemelt beruházássá nyilvánították, és az elmúlt 2 évben mintegy 9 és fél milliárd forint áramlott ide a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából. Mindez persze még inkább megnehezíti a partot nagymértékben privatizáló beruházások ellen mozgósító helyiek jogainak érvényesítését.

A lassan évtizedes küzdelem során a tiltakozóknak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő feledékenysége is gondot okozott, majd az Alkotmánybíróság sem állt melléjük, szeptember közepén pedig arról értesültek, hogy a jogorvoslat újabb kapuja zárult be előttük. De nem csüggednek: ha a hazai pályán nem érnek el eredményt, készek Strasbourgig menni azért, hogy ne csak egy szűk elit kiváltsága legyen az aligai nyaralás...

AZ ÍTÉLET NAPJA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2021.10.01.


Miként azt vélelmeztem, de olyannyira, hogy az már a tudás bizonyossága volt, az uniós küldöttség még meg sem érkezett, még nem is üdvözölték egymást a felek, egymás szemébe sem néztek, de Varga Judit már visít, mint a szopós malac, hogy hozzák az ítéletet. Mintha csupa Virág elvtársak érkeznének Gogolákné elvtársnőkkel az oldalukon, így máris meg lehetne kérdezni akkor Varga Juditot, hogy mi szerepel a dokumentben, kötél általi vagy gulág, mert nem mindegy. Az uniós küldöttség azért látogat boldogságban feredő kies hazánkba, hogy körülnézzen benne mint jogállamban, tanulmányozza a bimbait és vadhajtásait.

Varga Juditnak az volna a feladata, hogy körbevezesse őket a jogállamban, hogy benézzenek annak minden zugába, és örömmel állapítsák meg, az élet szép, a madarak pedig errefelé különösen bájosan csácsognak. Varga Judit azonban ilyet tenni nem tud, mert egyrészt az a delírje, hogy szép hazánk a jogállam tankönyvi példája, másrészt viszont nem tudja, az micsoda. Emlékezhetünk, hogyan veri a habot egyfolytában, hogy kéri a definíciót meg a táblázatot róla, hogy mi is az. No de, ha maga sem tudja, hogyan mondhatja, hogy szép hazánk mégis az, az ilyen következetlenségtől meg kell a szívnek szakadni, illetve cserepes szájjal vigyorogni szélesen.

Ehhöz képest van a zsebben az ítélet Varga szerint, az unió küldöttsége nem azért érkezik, hogy megvizsgálja, igazak-e a hírek a melegekről, civilekről, menekültekről, ügyészségről, bíróságról, médiáról, szóval az orbánizmus totalitárius lényegéről. Hanem, fejti ki Varga, azért, hogy beleavatkozzanak a magyarországi választásokba. Láttam is náluk zacskó krumplikat, szja visszatérítéseket és Bözsi utalványokat, az uniós küldöttség elfoglalta a tévé székházát és fölszedte a macskaköveket. Ezen a vonalon is ringatózhatnánk tovább, engemet mégis ez az ítélet izgat, ami Varga szerint előre megíródott, pedig magyarul sem tudnak, és a pálinkát sem szeretik...

HÉT GRAFIKON AZ ELŐVÁLASZTÁSRÓL: HOL MELYIK MINISZTERELNÖK-JELÖLTET SZERETIK A LEGJOBBAN?

MAGYAR NARANCS
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2021.10.01.


...Összességében így azt mondhatjuk, hogy

- Dobrev Klára elsősorban Budapesten kívül tudott olyan előnyre szert tenni, ami elég volt az előválasztás megnyeréséhez.

- Karácsony Gergely Budapesten még mindig a legnépszerűbb, de 22 százalék alá egyik vizsgált bontásban sem ment a szavazataránya.

- Márki-Zay Péter hiába vidéki polgármesterként szerezte a hírnevét, Budapesten és Pest megyében teljesített a legjobban.

- Jakab Péter népszerűsége Budapesten ugyan elenyésző, ám vidéken még mindig komoly bázisa van, olyannyira, hogy Észak-Magyarországon Karácsonyt is meg tudta előzni.

- Fekete-Győr András pedig egyedül Budapesten és Pest megyében tudta egyáltalán megközelíteni az 5 százalékot.

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EDDIG SZÉLMALOMHARCOT VÍVOTT BRÜSSZEL ELLEN, DE MOST MEGMUTATHATJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.01.


Az Európai Bizottság alelnöke szerint bevetésre kész a jogállami mechanizmus, míg más európai források tudni vélik, hogy a hónap végéig már alkalmazni is fogják azokat. Magyarország és Lengyelország pedig alighanem Brüsszel célkeresztjében van.

Le Figaro

A Bizottság alelnöke bejelentette, hogy bevetésre kész a jogállami mechanizmus, más európai források pedig azt közölték, hogy azt a hónap végéig már alkalmazni is fogják. Jourová ugyan nem árulta el, hogy meg tagokkal szemben élesítik be elsőként az új rendszert, amely a demokratikus normáktól teszi függővé a brüsszeli támogatások kifizetését, a francia jobboldali lap szerint azonban Magyarország és Lengyelország alighanem a célkeresztben van.

Az Orbán-kormánnyal az a gond, hogy átláthatatlan a közbeszerzések odaítélése, tessék-lássék módon folyik a harc a korrupció ellen és gondok vannak a bíróságok függetlensége körül. Brüsszelre ugyanakkor nyomást gyakorol az Európai Parlament, hogy az ne totojázzon tovább, és gyorsan hozza meg a kellő szankciókat a renitens tagok ellen, ami ez esetben azt jelenti, hogy felfüggesztik, illetve csökkentik a nekik előirányzott anyagi segítséget.

Jourová szerint mindenesetre a rendszer immár kellőképpen ütésálló, így nincs akadálya, hogy éljenek vele. A vita miatt a két ország egyelőre nem kapta meg Brüsszelből a zöld jelzést, hogy rendben van a nemzeti terv a gazdaság újraindítását célzó uniós alap rájuk eső részének felhasználására. Ám kiszivárgott, hogy meglehet a megállapodás, sőt, a jövő hónaptól már utalhatják is az első tételeket, ha Budapest és Varsó kötelezi magát a jogállami normák betartására.

A magyar és a lengyel kormány vitatja a mechanizmus törvényességét, ezért még tavasszal az Európai Bírósághoz fordult. A testület e hó 11-12-én tart meghallgatás ez ügyben, de ítélet csak hónapok múlva valószínű.

Politico

Továbbra is függőben van, hogy Magyarország kaphat-e uniós segítséget a járvány után a gazdaság talpra állításához, mert a Bizottság biztosítékokat akar, hogy ezek a pénzek nem folynak el kézen-közön. A pénzek ügyében előállt patthelyzet csupán az egyik frontot jelenti Brüsszel és az Orbán-kormány küzdelmében. A másik jelentős csata a nemi kisebbségekkel szembeni bánásmód kapcsán folyik. A Fidesz nem riad vissza attól, hogy beleálljon mind a két küzdelembe és keményen sorozza az EU-t, miután a jövő tavaszi választásra készül.

Mindenesetre az unió végrehajtó testületének szóvivője bejelentette, hogy bár tegnap lejárt az újabb határidő is, megállapodás egyelőre nincs, mert a Bizottság továbbra sincs abban a helyzetben, hogy véleményt mondjon a magyar tervezetről. Itt a tét az, hogy melyik félnek rebben meg előbb a szempillája, mutat rá a jelentés, ám közben von der Leyennek tekintettel kell lennie arra is, hogy kapna az EP-től, illetve több tagországtól is, ha kellő garanciák nélkül bólintana rá Orbán javaslatára. Az azonban kizárt, hogy kerek-perec lesöpörje az indítványt az asztalról, mert az csak kiélezné a feszültséget és a kormányfő kezére játszana a választás előtt, miközben az amúgy is a saját politikai pecsenyéjét sütögeti az EU elleni kirohanásokkal.

Magyar hivatalosságok azt állítják, hogy Brüsszel az LMBT-törvényt igyekszik megtorolni, ezért húzza-halogatja a beleegyezését, ám ezt a másik oldal cáfolja és emlékeztet arra, hogy a az unió legutóbbi jogállami jelentése is feltárta: Magyarországon nem elég hatékony a korrupció kiszűrésére szolgáló ellenőrzés. Mindenesetre a legutolsó egyeztetéseken olyan megoldáson dolgoztak, amelynek révén mindkét küldöttség emelt fővel távozhatna az asztaltól.

Azaz a magyarok megkaphatnák az első körben a 7,2 milliárd eurós keret első 13 %-át, de cserében vállalnák, hogy jobban odafigyelnek a korrupcióra. Ez lenne a további kifizetések feltétele – árulták el bennfentes források. Kikötés volna például, hogy a Fidesz adja fel ellenállását és alkalmazza az Arachne néven ismert adatfigyelő rendszert, amelynek segítségével könnyebben megállapítható, valójában kik a támogatások végső kedvezményezettjei.

Ha létrejön a kompromisszum, akkor még meg kell szerezni a többi tag jóváhagyását is. Több kormány, köztük Hollandia és a skandináv országok vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor adjanak pénzt a makacskodó partnereknek, ha azok tiszteletben tartják a közös elveket. Ahhoz azonban nem tudnak elegendő szavazatot összehozni, hogy esetükben teljesen blokkolják az alapot.

Európai diplomaták szerint a Bizottság tudna találni valamilyen kifogást, amivel véget vet a palávernek, ám ez a mostani helyzetben nemigen képzelhető el, ha a magyarok nem hajlandóak legalább valamilyen engedményre. Méghozzá olyanra, amit el is hisznek nekik. Ugyanakkor EP-képviselők és civil szervezetek azon vannak, hogy Brüsszel ne akarja megbékíteni Orbánt. A Parlament a liberális frakció kérésére meghallgatást irányzott elő. A Megújítjuk Európát elnevezésű pártcsalád elnöke, a román Ciolos azzal indokolta a kezdeményezést, hogy von der Leyenéknek vannak bizonyos eszközeik, így véget tudnak vetni a leggyalázatosabb magyar korrupciós gondoknak, hát akkor tessék azonnal élni ezekkel a lehetőségekkel.

FT

Már több mint két hónapja nincs döntés Brüsszelben a gazdasági segélycsomag magyar részéről, pedig az összeg nagyjából a magyar GDP 5 %-át jelenti. A fennakadást az okozta, hogy egyre rosszabb a viszony Brüsszel és az Orbán-kabinet között az LMBT-ellenes jogszabály miatt. Közben éppen az újabb hiábavaló határidő miatt erősödik a nyomás Brüsszelre, hogy mondjon á-t vagy b-t, illetve hogy bármiféle támogatás feltételeként vegye rá a Fideszt kemény korrupcióellenes intézkedésekre.

Az EP liberális csoportja kérte, hogy a két illetékes biztos, Gentiloni és Dombrovskis számoljon be nekik, hol tart a döntés folyamat, de azok kitértek a lehetőség elől, inkább a bizottsági apparátus egyik magas rangú tagját bízták meg a feladattal. Ha a Bizottság teljes egészében elvetné a magyar programot a pénzek elköltése ügyében, az egészen példátlan volna. Illetékesek azon tanakodnak, hogy nem a nukleáris opciót kellene bevetni, hanem menetrendet kellene felállítani. Azaz amilyen ütemben teljesíti a magyar kormány a feltételeket, olyan ütemben juthat hozzá a pénzhet.

Az időzítés azonban cseppet sem mindegy, mert a legtöbb átutalás jövőre esedékes, márpedig áprilisban jönnek a választások.

Le Figaro

Magyarország továbbra sem juthat hozzá az unió újjáépítési alapjához – a Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások mennek tovább, Brüsszel pedig azon van, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kiértékelje a tervet, mármint hogy a magyar kormány mire akarja fordítani a jó 7 milliárd eurót. Határidőt nem jelölt meg, viszont aláhúzta, hogy a tervet még összhangba kell hozni egy sor európai szabállyal.

A vita hátterében a nemi kisebbségek jogait szabályzó törvény áll. Orbán úgy állítja be, hogy ő a gyerekeket igyekszik megvédeni és nem hajlandó visszakozni. Olyannyira nem, hogy már népszavazást is meghirdetett ez ügyben. Az EU szerint ugyanakkor a két kérdésnek nincs köze egymáshoz, függetlenül attól, mit mondanak a magyar illetékesek. Budapest azonban hajthatatlannak mutatkozik, amit tanúsít Szíjjártó legújabb nyilatkozata, hogy ti. Magyarország megvan az uniós pénzek nélkül is és nem enged a zsarolásnak.

Reuters

A lengyel Alkotmánybíróság immár negyedszer napolta el a döntést, hogy állást foglaljon a Morawiecki miniszterelnök által benyújtott kérdésben, hogy ti, mi élvez elsőbbséget: a közösségi vagy netán a nemzeti jog. A testület, amely kizárólag a PiS kinevezettjeiből áll, ezúttal azonban csupán egyhetes haladékot adott magának. Bírálók szerint ugyanakkor a halogatással próbál nyomást kifejteni Brüsszelre, mármint hogy az végre nyissa meg Varsó számára az újjáépítési alapot.

A Bizottságnak azonban még jó pár kérdésben kemény vitája van a Jog és Igazságossággal, kezdve az igazságszolgáltatás és a sajtó önállóságától, egészen az LMBT-jogokig. Ezen belül kulcskérdés, hogy az EU szerint a hatalom igyekszik befolyása alá vonni a bíróságokat, köztük a taláros testületet. Az illetékes biztos, Gentiloni ugyanakkor közölte, hogy Lengyelország addig ne reménykedjen semmiféle új forrásban, amíg nincs meg a döntés, mármint hogy a lengyel szabályok nem írják felül a közösségi jogrendet.

Deutsche Welle

Bárki is legyen az új német kancellár, Ivan Krasztev azt javasolja az általa vezetendő kormánynak, hogy az segítsen Kelet-Európában a liberális ellenzéknek győzni a választásokon, mert ez a leghathatósabb módszer az illiberalizmus visszaszorítására. A neves bolgár politikai elemző úgy gondolja, hogy Berlin egyébként is élesebb hangot fog megütni a magyar és a lengyel rendszerrel szemben, mert ez következik a zöldek és a liberálisok alapfelfogásából.

Merkel után nyíltan kirobbannak az eddig a felszín alatt forrongó ellentétek, és azokra rámehet az egész EU. Annál is inkább, mert most már nem lesz a miniszterelnök asszony, aki képes volt a legkilátástalanabb viszályokat is áthidalni. Ennélfogva várhatóan még keményebbre vált a kulturkampf az illiberális magyar, illetve lengyel vezetés, valamint Brüsszel között, és erre Budapest és Varsó is rátesz majd egy-két lapáttal.

A szakértő szerint az új német vezetés nem feledkezhet meg arról, hogy

1. Budapest és Varsó nem egyenlő az egész országgal, a két város lakóit politikailag sokkal több köti össze Berlinnel vagy éppen Hamburggal, mint a két ország vidéki népességét.

2. Az uniópártok nélkül már Németország élén sem a jobbközép állna, ennélfogva a Kelet és Nyugat közti éles ellentét a jobb- és baloldal viszályaként jelentkezik, pedig igazából az autoriter populizmus ütközik meg a liberális demokráciával.

3. Orbánnak és Kaczynskinak mindig jól jön egy kis kulturharc, pláne, ha az elvonja az emberek érdeklődését a korrupt kormányzásról A liberális ellenzék ezzel szemben úgy látja, hogy pont az anyagi visszaéléseken keresztül lehet a leginkább elérni a politikai változást.

FT

A nyugat csak saját magát okolhatja a gyengeségéért, mert az igaz, hogy Kína fenyegeti a liberális világrendet, ám ennél sokkal nagyobb gond, hogy a fejlett társadalmak lejáratják a demokráciát. Ezzel búcsúzik a lap Geopolitika Rovatától Philip Stevens, aki 25 éven át írta idevágó elemzéseit. Felidézi, hogy az induláskor,a szocializmus bukása után a világ még tele volt derűlátással, mára viszont ki sem lát az aggályokból.

Tart attól, hogy összecsapás lesz az USA és Kína között, versenyt vív a demokrácia és a tekintélyelvűség, megütközik egymással a globalizáció és a nacionalizmus. És akkor még ott van az ember okozta felmelegedés is. Lehet azt mondani, hogy a 90-es években a Nyugat fejébe szállt a dicsőség, amiért megnyerte a hidegháborút, ráadásul folyamatosan emelkedett az életszínvonal.

Mára azonban visszatért a nagyhatalmi versengés, a populisták, illetve a szélsőségesek a nacionalizmust állítják szembe az európai integrációval, a merkantilisták a nemzetgazdaság szuverenitását követelik. A demokrácia védekezésre kényszerül az olyan autoriter „erős emberekkel” szemben, mint Hszi és Putyin.

De a nyugati döntéshozók még azt a hibát is elkövetik, hogy Kínát kiáltják ki a legfőbb veszélyforrásnak. Ám ez csak pótcselekvés, mert a bajok okát a saját házuk táján kell keresniük. Amerika óriási összeget pazarolt el teljesen felesleges háborúkra, ám ezek a veszteségek eltörpülnek amellett, amit a 2008-as pénzügyi válság okozott. Lehet, hogy az összeomlás úgy vonul majd be a történelembe: akkor szenvedtek halálos csapást a fejlett demokráciák.

Az kezdettől fogva világos volt, hogy a globalizáció hasznát a gazdagok és a szupergazdagok aratják le, ám a pénzügyi szolgáltató ipar túlkapásai, valamint a kormányok döntései a terheket a munkásosztályra, illetve a középrétegekre hárították. Ez pedig telibe találta a rendszerek demokratikus legitimitását. Nem is kell tovább magyarázni, miért győzhetett Trump, miért jött be a népszavazás a Brexitről és miért emelkednek fel az európai populisták.

Az előző amerikai elnök és a többi demagóg felismerte, hogy a szavazók azért fogadják el a fennálló rendet, azért hisznek a demokráciában, mert úgy vélik, hogy a rendszer alapvetően tisztességes. A válság óta zajlottak bizonyos reformok ebben az irányban, de ezek nem kielégítőek.

Azt ugyan nem tudni, a világ miként működhet a világ a liberális demokrácia és a szabályokra épülő nemzetközi rendszer nélkül, ám az optimisták sem feledkezhetnek meg a hazai bajokról. De még az is lehet, hogy a negyedszázaddal ezelőtti derűlátás tükröződik vissza a mai pesszimizmusban. Majd a történelem eldönti.