2017. október 14., szombat

A FELHÁBORODÁS EREJE

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: ÉBER MÁRK ÁRON
2017.10.14.Minden politika használja az érzelmeinket. Még az önmagát legracionálisabbnak, leghiggadtabbnak és a leginkább tiszteletre méltónak mutatni kívánó politika is. Valamennyi mozgósít negatív érzelmeket: dühöt, haragot, felháborodást, gyűlöletet, megvetést. Így vagy úgy, mindegyik próbálja felkelteni és ellenfeleire irányítani őket. Nemcsak ellenzéki mozgalmak vezérei és szónokai próbálnak bennünk felháborodást kelteni, de a hatalomban lévők is.

A nép kizárása

Mindezt David Ost amerikai politikaprofesszor, a Hobart & William Smith Colleges kutatója állítja. Bő tíz évvel ez előtt megjelent kiváló könyve a lengyel Szolidaritás mozgalom történetét dolgozta fel, s közben a társadalmi igazságosság mozgalmainak is fontos útmutatóval szolgált. Ebben Ost arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás során Lengyelországban és a régióban a demokrácia nem a nép bevonásával érkezett meg, hanem éppen ellenkezőleg: a nép kizárásával, a nép ellenében építették ki.

Míg a demokrácia kiépítése ideális esetben a politikai közösség kibővítését jelenti, azaz jogkiterjesztést a társadalom szerkezetében felülről lefelé, addig e folyamat a régióban gyakorlatilag az alul levők – javarészt munkások – kizárásával történt. A rendszerváltással a Szolidaritásra és a szervezett munkásságra a demokratikus átalakulás akadályaként kezdtek tekinteni. Olyan gátló tényezőre, ami akadályozza a hőn áhított nyugatosodást. "Ha erős szakszervezetet építünk, nem tudunk felzárkózni Európához" – idézi a szerző Lech Walesát, a Szolidaritás vezérét 1989 szeptemberéből. Európában erős szakszervezetek és szervezett munkások nélkül várnak bennünket! – mondták a lengyel népnek. És ezzel el is veszítették a támogatásukat.

A düh szükségszerűen következik a kapitalizmus működéséből. Különösen nagy felháborodást olyan megrázkódtatásokkal és válságokkal vált ki, amilyeneket a kelet-közép-európai rendszerváltás utáni társadalmi-gazdasági megszorítások és sokkterápiák okoztak. A munkahely elveszítése, az egzisztenciális helyzet megroppanása, az elszegényedés és a lecsúszás veszélye a poszt(állam)szocialista mindennapok állandó tapasztalatává vált. A rendszerváltás után kiépülő tőkés berendezkedés csalódottságot, keserűséget és felháborodást okozott. Ki vagy mi a felelős ezért? Mit kezd ezzel a politika?

...

SZILI NEANDERVÖLGYBŐL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.14.


A politikusok nyilatkozatai, megnyilvánulásai több szempontból is lehetnek érdekesek. Az emlékek felidézésétől a vidám percek elhozataláig terjedő skálán mozgó gondolatokat indíthatnak fel. Nincs ez másként Szili Katalin politikai teljesítményével kapcsolatban sem. Függetlenül attól, hogy az egykori állampártból, az MSZMP-ből induló, és a jelenlegi állampártba torkolló politikai mozgásának az íve önmagában is érdekes lenne.

De ezzel nem lenne egyedül a Fidesz háza táján, ahol a komcsizás intenzitása az illető Orbán-közelségének függvénye. Az is, hogy ki az aktuális komcsi. Így Szili Katalin, aki azon a bizonyos emlékezetes elnökválasztáson az MSZP jelöltjeként nem lett köztársasági elnök. Amelyik választáson Sólyom lett végül az Orbán kegyelméből, és Áder vakondokvadászata közepette „megválasztott” díszpinty. Azóta Szili is megtalálta magában a zsidó-keresztény ősfundamentalistát, és bezárkózott a Fidesz kampánytámogatói közé. Amivel, magánvéleményemként, jól láthatóan élt a gerinctelenséghez való állampolgári jogával. De ehhez kétségtelenül elidegeníthetetlen joga van, és a politikában a gerinc nem is feltétlenül nélkülözhetetlen kelléke a létnek. Az pedig akár egyenesen kellék is lehet egy populistán demagóg hatalom árnyékában, hogy rendes bérpolitikus droidként takarékra állítsa a szellemi teljesítményt.

Mert mással aligha lehetne magyarázni azt, amit a tudósítás alapján Szili Katalin produkált legutóbb Nagymegyeren. Az, hogy járja a határon túli vidéket, természetesen nem újdonság. Az, hogy frázisokat pufogtat bevándorlás-ügyben, az lehet pártszintű elvárás a kormánypárt részéről. Tulajdonképpen az is lehet, hogy az európai „őslakosok” védelemének lózungjai sem újak. Így az is lehet, hogy csak azért tűnt fel, mert egy egészen más nevet használó internetes nick beírásában szinte ugyanazokat a marhaságokat olvastam pár nappal korábban, mint most a jeles politikusasszony szövegéről szóló híradásban. Ami vagy a nick számára leleplező, vagy a pártmegbízatásos fórumtrollok jelenségét erősíti. De ez szinte részletkérdés...

ITT NEM LOPNAK, HANEM VISZNEK - NEHÉZ ELFALAZNI A HŐS UTCAI NYOMORT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.10.14.


Nagy a mozgás Kőbányán, a híres-hírhedt Hős utcában, de végig az 1-es vonalán is. Igazoltatások, razziák zajlanak, pofonok csattannak a villamoson. Ingajáratban közlekedik a mentő, a Stadionok megállónál nemrég tizennyolcan feküdtek ki. A vélelmezett kémiai háttér a Kínában kikevert új drog, a feltűnően olcsó herbál. A Hős utcában egymásnak adják a terepet a kereskedelmi tévék forgatócsoportjai, a dílervilág centrumát akarják bemutatni. Mindezt hatósági felügyelet mellett, a rendőri támaszpontok is a Hős utcában állnak. A drog elleni küzdelemből így lesz terepgyakorlat, napi házi feladat.

– Nincs váratlan, „erőteljes pezsgés” a Hős utcában – mondja a doktor, a toxikológus szakág nesztora. Mivel nem kértünk hivatali engedélyt, nyilatkozati tilalom alatt áll. Bár a név titkos, a vélemény szabad. – Mindig ilyen volt a Hős utca. Most egy kicsit szorongatják őket. Más kérdés, hogy eddig senki sem figyelt oda, miközben a cucc minősége egyre vacakabb. És valamit azért vegyen figyelembe: a drog nem ok, hanem következmény, a nyomorúság csatolt része.

A legújabb cucc a biodrog.

– A biodrognál nem a függés számít, hanem az „ütés”. Hogy abban a pillanatban milyen hatalmas impulzust kapsz – ezt állítja Urbanovszky Zsuzsa, a Hős utcában működő közösségfejlesztő csapat, a Kontúr Közhasznú Egyesület aktivistája. A Kontúr a 15./A magasföldszintjén bérel egy romos, lelakott lakást, 6301 forintért. Zsuzsa, mióta idejár, „Hős utca-függő” lett. Minden hamis vád érzékenyen érinti. – A Hungária körúton nemrég meghalt egy szerencsétlen. Azt sem tudták, mibe halt bele, de rögtön a Hős utcára fogták. Végül kiderült, nem a szer lett a veszte.

A Hős utcára mindenki rászállt. A készenlétiek, a TEK, a kerület is itt razziázik. Ötmétereként igazoltatnak, falhoz állítják az asszonyokat, levetetik a cipőket, belenéznek a telefonokba. A hírlapírók sorra gyártják a leleplező cikkeket. Zsuzsa ránk is neheztel.

– A Hős utca most ki lett adva nektek? – kérdezi gyanakodva.

– Nem – mondjuk szemérmesen, s próbaként teszünk egy kört az 1-es villamoson. A vonalnak rossz a híre, főleg péntek este veszélyes. Mi is várjuk a lobbanást, de semmi. Némán bambuló utasok, a hangulat depressziós. Magányunkban a BKV-hoz fordulunk. Informátorunk (nevezzük Ferinek) a vállát vonogatja.

– Mi lenne? Itt aztán utazgathat. Pláne, ha van bérlete is. Egy lány kutyáját lerugdosták a peronról, egy nőnek hátracsavarták a kezét és letépték a retiküljét. Felszállás előtt rugdossák az ajtót. Rágyújtanak az utastérben, és a padlóra hánynak. De ez Budapest – mondja, és széttárja a karját. – Ilyesmi a hatoson is van...

GYARMATI ANDREA: STRESSZELSZ? STRESSZEL A GYERE? TALÁN EZ LEHET RÁ A MEGOLDÁS

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.10.14.


Könyvek között nőttem fel. A lakás hosszú és magas falfelületeit kötetek foglalták el. Eleinte nem értettem, Anyu időközönként miért szedi le őket és csinál új beosztást, mert nekem úgy is nagyon tetszett, ahogy volt. Később, amikor már olvasni is tudtam, rájöttem, olykor írók, olykor címek szerint rendezgeti őket édesanyám.

A sok színes és különböző nagyságú, formájú betűvel nyomtatott gerinc mindig örömet szerzett. Szerettem nézegetni, később olvasni a könyveinket.

Némelyek kitűntek a többi közül, mint Selye János: Életünk és a stressz című kötete. Először azt hittem,

tán mert nem kaptam meg aznap a boltban a kedvenc kekszemet,

hogy még egy könyvet is írt valaki életünkről és a kekszről, mivel annak, hogy stressz, semmi értelme nem volt számomra.

Azt mondták a szüleim egészen kicsi korom óta, hogy ha valamit nem értek, kérdezzek bátran. „Nem baj, ha valamit nem tudsz és érdeklődsz – így Apu –, az viszont igen, ha tudatlan maradsz, mert félsz kérdezni.”

Vajon mit jelenthet az a szó, hogy stressz,


emlékszem, ez valamiért, talán épp a könyv szép külseje miatt, nagyon érdekelt, tehát kikerestem a kifejezést az Idegen Szavak Szótárában. Ezt írta: „Az emberi vagy az állati szervezet védekező, egyéni válasza a külvilágból érkező, őt veszélyeztető fokozott ingerekre.”

Szuper, semmit nem értettem mindebből. Nézem tovább. “Stresszor: stresszt okozó inger.” Rendben, ettől sem lettem okosabb. És keresgélek tovább. Magyar Értelmező Kéziszótár: „Stressz vagy stress orvosi kifejezés: a szervezet vagy a pszichikum erős vagy gyakori megterhelésének hatására létrejött állapot.” Még az is mellé volt biggyesztve, nk., ami annyit tesz, nemzetközi kifejezés. No, ez már érthetőbb volt, ha nem is tökéletesen...

HATALMAS POLIPKÉNT FONJA MAGÁT MAGYARORSZÁG KÖRÉ MÉSZÁROS LŐRINC BIRODALMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.10.14.


Magyarország 17 megyéjében 125 cége, 21 szállodája és 13 kempingje van Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek – derítette ki a Hír TV tényfeltáró műsora, a Célpont. Orbán Viktor barátja, a nemzet gázszerelője 2017-re nőtte ki krőzussá magát. Vagyona mindössze egy év alatt százmilliárd forinttal nőtt. amivel a Magyarország 5. leggazdagabb emberévé lépett elő.

Hogy a felcsúti polgármester cégbirodalma mekkora, azt ékesszólóan illusztrálja a Célpont riportere, Oroszi Babett által készített ábra is, amelynek a tanúsága szerint a Mészáros-cégbirodalom ma polipként fonja magát Magyarország köré, vállalkozásai az iskolai büféktől az építőiparon, a médián és a mezőgazdaságon át a vízpalackozásig minden területen jelen vannak. Csak A Felcsútot magában foglaló Fejér megyében 21 cég köthető hozzá, a hangulat pedig a Keresztapa világát idézi. – Gratulálok az új üzlethez, biztosan nagy haszonnal fog járni. Őszintén mondom, mert a mi érdekeink nem ütköznek. Na, ezt mondja Don Vito Corleone Mr. Sollozzónak A Keresztapa című filmben, és ezzel én is mindent elmondtam arról, hogy milyen az élet a bicskei kistérségben – mesélte lapunknak júniusban egy névtelenséget kérő forrás...

MI TÖRTÉNIK VELÜNK?

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: BÁNDY SÁNDOR
2017.10.14.


Orbán Viktor a velünk élő múlt mementója. 2018-ban továbbléphetnénk. De ehhez kell egy jövőkép és hozzá méltó emberek. Én egy széles összefogásban bíztam, beleértve a jobboldali ellenzéket is, hiszen az ellenzéknek kétharmados győzelemre van szüksége. E cél érdekében a pártok megállapodnának egy közérthető minimumprogramban, aminek fő célja a legfontosabb problémák orvoslása lenne, továbbá összeállítanának egy szakértői kormányt, mely kétéves terminusra kérne felhatalmazást. Ezzel szemben, nap mint nap kiderül, hogy ez egy álom. Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy itt a demokrácia leépítése folyik, mégis egymást hibáztatják. Minden "vele nem" további ezreket depolitizál, ami kizárólag a kormánynak kedvez.

Kettős mérce

Sok példát lehetne felhozni, melyek jól mutatják, hogy a Fidesz demokrácia-felfogása és demokrácia iránti elkötelezettsége aszerint változik, hogy hatalmon van-e vagy sem, vagyis kettős mércét használ. Hét év után világossá vált, hogy Orbán számára a hatalmon maradás jelenti a sikert, nem az, amit az országért tesz, illetve tehetne.

A hazánkfia gyakran megkapja a "hazaáruló" bélyeget, ha külföldön kritikával illeti a kormányt. Pedig 2003. júniusában Orbán tette korrekt kontextusba az ilyen ügyeket, kimondva, hogy "Magyarországon új időszámítás kezdődött, amikor is aláírtuk az európai uniós csatlakozási szerződést. Így értelmezhetetlenek az olyan kijelentések, hogy »nem célszerű ügyeket kivinni nemzetközi fórumokra«”. A mostani kormány számára az ország helyzetének kezelése csak egy kommunikációs feladat. Az amerikai Maverick tévésorozat hőse mondja: "időnként mindenkit, némelyeket pedig mindig át lehet verni - és ezek nem rossz esélyek". Ez nagyjából összefoglalja az orbáni kormányzás vezérelvét.

Nemrég új kifejezés született az angol nyelvben, az "alternatív tény" fogalma. (Diákok hálásan hivatkozhatnak erre, amikor rosszul felelnek, rajtakapott adócsalókról nem is beszélve.) De nem kell Orwellt emlegetni, mert szerintem "alternatív tények" is lehetnek tények - mégis ködösítik a valóságot. Hazai példa a kormány azon kijelentése, hogy emelték a pedagógusi fizetéseket. Valóban növelték a béreket, bár több mint két évig halogatták, aztán nagy önünnepléssel megadták egy töredékét a követelt összegnek. Vagyis, van két tényünk: a tanárok jogosan állítják, hogy nincs rendben a bérezésük, és valóban volt béremelés. A kormány ezzel az utóbbi ténnyel bombázza a lakosságot tévé-, rádió-, és sajtóreklámokban, százmilliókért, az adófizetők pénzéből.

Plakátok szerint Magyarország "erősödik", miközben 192 ember, köztük egy 11 éves fiú halálra fagyott a múlt télen. Gyógyszert vegyek vagy valamit vacsorára - sok család néz szembe e kérdéssel, miközben a kormány milliárdokat költ focira. Lánczi András megértést kér, mondván a foci a miniszterelnök "gyengéje". Ez olyan, mintha azt írnám egy szomszédról, akinek családja állandóan nélkülöz, míg a családfő pompás öltönyökben jár, hogy az "Armani a gyengéje."

2009-ben borítékolható volt, hogy a Fidesz nyeri a következő választásokat. Adva volt a 2008-as világválság, az MSZP politikája, és Orbán nyitottsága a polgári értékek iránt. A miniszterelnök ugyanis egészen máshogy beszélt 2010 előtt; például kijelentette, hogy fiataljaink a kilátástalanság miatt menekülnek külföldre, míg 2010 óta a fiatalok kalandvágyáról, tapasztalat-kereséséről beszél. Hogy felháborodott Orbán Torgyán nepotizmusán 2002 előtt, most meg…

Mára kiderült, hogy hazudtak, de ne ítélkezzünk azokról, akik ma is kitartanak a kormány mellett. Ismerek Fidesz-szavazót aki ma már kritikusan szemléli pártját, de nem lát alternatívát...

AZ ÖSSZEFOGÁSCSAPDÁRÓL (RADNÓTI ANDRÁS ÍRÁSA NYOMÁN)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2017.10.13.


R. A. irásában az egyik helytálló gondolat, hogy „a Fidesz megbuktatása nem önmagában érték.”, hiszen a „Bármi nem jobb a Fidesznél”. A Jobbik rossz és nem a jobbik rossz.

A Fideszes antidemokratikus, demagóg (ahogy a közembert lenézően mondják, populista) propagandagépezete a Jobbik hatalmának ágyaz meg. A két párt (még akkor is, ha a Fidesz durvul, és a Jobbik szelídül) ugyanazt mondja, bár mást akar.

Míg a Fidesz gyűlöletkampányainak oka pragmatikus, (olcsó politikai haszon), a Jobbiké hiten alapuló. Az egyik nemzeti konzultációt hazudik, a másik a Magyar Gárda gyöngyöspatai vonulását helyesli. Mindkettőnek azonos tartalmú az üzenete, ám míg a Jobbik hitből szegregál, (ebből a megközelítésből erkölcsös és őszinte,) addig a Fidesz minden szava hazug.

Volt itt ellenség hajléktalan, cigány, rőzsét gyűjtő fatolvaj, pedagógust verő gyerek, csokoládét lopó kiskamasz, orvost inzultáló beteg, munkanélküli, rokkant, buzi, zsidó, román, szlovák, menekült. Mindez a többségi társadalom, támogató egyetértése mellett. Ellenség volt mindenki, aki gyenge, kiszolgáltatott vagy „idegen” Most, hogy a migránsozásból grundolható haszon lecsengőben, új ellenség kellett: Brüsszel, a civilek, és Soros, na meg a CEU. Vagy a diktatúra falait kell erősíteni? Lehet. Kettős a haszon. A Fidesz szavaiban és tetteiben is erkölcstelen. Pragmatizmusa mefisztói. Hazugság, uszítás és csalás a köbön.

A jobbik csak hitében, tetteiben hibázik. Míg az egyik fosztogatni akar, másik a hazát akar „menteni”. Egyiknél a cél és tett is átkos, másiknál a cél szent, a hit és a tettek rosszak. Az eredmény mindkét esetben pusztulás és nyomor.

„ A Fideszt elzavarni összefogással nem lehetséges, főleg pedig nem érdemes.”… „ellentétek félretételét követően nem marad tartalom”... Egyrészt összefogás célja nem a Fidesz leváltása, másrészt a demokrácia helyreállítása elegendően fontos tartalom. Úgy tűnik, hogy ezt sem R. A., sem pártja, és a többi demokratikus erő sem érzi.

A diktatúra nem a diktátor, (a diktátort imádni szokták a tömegek) hanem a társadalom betegsége, nem a diktátort kell elűzni, hanem a társadalmat kell gyógyítani. Cél; a demokrácia helyreállítása, ez pedig összefogás nélkül, nem megy. Azt már végkép nem értem, hogy… „a világnézeti, értékrendbeli ellentétek”-et miért kellene félretenni. A demokrácia, többek között a disszenzus; a másság elfogadása is. „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.” gyerekdal nem a demokráciáról, hanem rétes evésről szól.

„Akikkel … össze lehetne fogni a Fidesz ellen, azok jórészt személyesen felelősek az ország mai morális állapotáért.” Felelősek, mert, amikor összefogni kellett; egymást marták, amikor lehetőségük; volt gyávák voltak. A Momentum elhitetheti magával, hogy hibátlan, nem kormányzott, még nem tudott hibázni. Aki még nem írta le, az ne legyen büszke arra, hogy soha nem írta j-vel a gólyát. Egyébként, bár nem biztos, hogy nagyjaink tanultak belőle, de hibáinkból többet tanulhatunk, mint erényeinkből.

Reméljük megtették...

VÉGET ÉRT A HOZAMESÉS?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.13.


Szeptemberben folytatódott a hosszú állampapírok hozamának lemorzsolódása, most viszont úgy tűnik, megállt ez a folyamat. A pénzpiaci alapok között pluszos hozammal alig találkozhatunk, a hosszú kötvényalapok ugyanakkor profitáltak a hozamesésből.

Már augusztusban – amikor túl erős volt a forint - belengette az MNB a további lazítást, amire a forint gyengüléssel reagált, az állampapírpiaci hozamok pedig esni kezdtek. Először a várakozások hajtották a hozamok lemorzsolódását, majd jött az MNB kamatcsökkentése. A jegybank az egynapos betéti kamatot csökkentette mínusz 0,05 százalékról mínusz 0,15 százalékra (miközben az alapkamat továbbra is 0,9 százalék – persze pluszban). Nem csak ez gerjesztette azonban tovább a kamatesést. A háromhónapos betétek maximális állományát a negyedik negyedévre 75 milliárd forintban állapította meg a Monetáris Tanács. Ezzel sikerült meglepni a piacot, hiszen ez a korábbi lehetőségnél 225 milliárd forinttal csekélyebb, miközben szinte mindenki 150 milliárdos vágásra számított...

HOL VANNAK A MENTŐCSÓNAKOK?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2017.10.14.


Képes vagyok kiszámítani a csillagok mozgását, de képtelen voltam számolni az emberi butasággal – fakadt ki Newton, a világ egyik legnagyobb tudósa, ráébredve: elúszott a vagyona. Szegény Newtont – az anekdota szerint – mások önző mohósága sodorta bajba. A valóság azonban, ha Newton kevésbé irigy mások szerencséjére, akkor lehet, hogy a nevét viselő négy fizikai törvény után a mások viselkedéséből levont szabályt – „a mohóság és a mértéktelenség végül mindenkit csődbe kerget” – ma Newton ötödik törvényeként emlegetnénk. A történet ugyanis biztatóan indult. Az akkor már nagy tekintélyű tudós – a kor tehetős embereinek példáját követve – vagyonát vállalkozásba való befektetéssel igyekezett gyarapítani. 1719 tavaszán a legnagyobb hozadékkel kecsegtető South Sea Company részvényeit választotta. Jól számolt: alig fél év alatt megkétszerezte vagyonát! Ekkor elégedetten „kiszállt”. Ám néhány hónap múlva – látva, hogy ismerősei, akik megtartották befektetései­ket, újra megduplázták pénzüket – nem bírt ellenállni a csábításnak: 1720 elején ismét „beszállt”. A South Sea részvényei egy ideig tovább szárnyaltak, ám októberben váratlanul összeomlottak. 1720 végére Newton gyakorlatilag elveszítette egész vagyonát.

Pénzügyi instabilitás


A befektetés Newton idejében – és még sokáig – a jómódúak privilégiuma volt. A 20. századtól azonban általános lett a pénzköltészet. A társadalom minden tagja részt vesz a vásárlás és felhalmozás körforgásában. Ezzel a civilizációk szokásos tudatbefolyásoló szerei – alkohol és drogok – egy újabb kábítószerrel, a vásárlással bővültek.

„Régen, ha az emberek boldogtalanok voltak – mondja Arthur Miller Az Alku című darabjának főhőse – a templomba jártak, vagy forradalmat csináltak. Ma vásárolnak!” A polgár azonban, amikor belepillant pénztárcájába, többnyire ráébred a szomorú valóságra: nem „vásárlóképes”. Nem véletlen tehát, hogy az áruválaszték bővülésével nőtt a személyi hitelek jelentősége. Polonius tanácsát – „kölcsönt ne végy, ne adj” – új módi váltotta fel: „ha nincs pénzed, használd a másét”. Erre biztatnak a vállalkozók, mert el akarnak adni. Erre csábítanak a barátok, akik büszkén dicsekednek azzal, amit megszereztek.

Erre ösztönöznek a bankok, akiknek üzlet a hitelezés, ezért is találták fel fél évszázada a hitelkártyát. Még a politikusok is az állampolgári kötelességgé tett vásárlásra noszogatnak. A társadalom pedig megízlelve a vásárlás gyönyöreit – éppen, mint az alkoholizmus vagy a kábítószer-fogyasztás útján –, elindult az eladósodás felé. Akik ennek kockázataira figyelmeztettek, azokra senki nem hallgatott. Amíg ugyanis jól mennek a dolgok, kevesen kételkednek abban, hogy a prosperitás örökké tart. Ám amikor beköszönt a válság, kiderül, a csőd ott ólálkodott a kertek alatt, csak jeleire senki nem figyelt. Az átlagember pedig – mint Newton –, miközben mások mohóságára és csalárdságára panaszkodott, megfogadta: a jövőben megfontolt lesz. Ám ahogy helyreáll a rend, mindig visszatér a felelőtlen optimizmus. Az elkerülhetetlenül megbomló egyensúlyra figyelmeztető elméletek – mint Hymen Minsky pénzügyi instabilitás hipotézise (financial instability hypothesis) – ismét a tudomány perifériájára szorulnak.

Minsky a kölcsönügyletek elemi folyamatát elemezte: akinek nincs pénze, az kölcsön vesz attól, akinek van, majd később megadja neki. A kölcsönadó és a kölcsönt felvevő közötti cserét a pénzügyi rendszer közvetíti. Az ügylet alapvető módja a „normál” hitelfelvétel: az adós saját jövőbeli jövedelméből törleszti a kamatokat, és fizeti vissza magát a hitelt. Előfordulhat persze, hogy rosszul számol bevételeivel, egészségével, vagy állásának biztonságával és fizetésképtelenné válik.

Ám ha a többség racio­nálisan viselkedik és a gazdaság helyzete stabil, a pénzügyi rendszer kezelni képes e helyzeteket. A problémák valódi kiindulópontja, mutatott rá Minsky: az emberek egy része nem nyugszik bele, hogy a bank – mint hitelképtelentől – megtagadja tőle a pénzt. Nem tudván ellenállni a csábításoknak, kockázatosabb források után néz...

GULYÁS A LEVESBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.13.


Tulajdonképpen sajnálom szegény Gulyás Mártont.
Szegény tévedésbe esett, azt hitte, hogy a társadalmi összefogás hiányát a pártok egymásra való féltékenysége, a másik politikai haszonszerzésétől való félelme okozza.
Hát róla aztán nemigen lehet azt mondani, hogy valamelyik párt kritikátlan szekértolója lenne, így ha ő kezdeményez, akkor annak eredménye lesz.
Hitében erősíthette, hogy sikerült tető alá hoznia egy megegyezést a választási rendszer megváltoztatása érdekében, amiről ő azt hitte, hogy személyes varázsa vitte előre az ügyet, jóllehet ha ezt Sztálin szelleme kezdeményezi, a pártok akkor is mögé állnak, ugyanis a cél elérése elemi érdekük.
A jelenlegi választási rendszerben ugyanis, ha Orbán családja a Fideszre szavaz, ezzel meg is van a kétharmad - és itt nem a politikai családjára gondoltam, szóval Harrach és Semjén nyugdotan tartózkodhat, Szél Bernadett harisnyában ugrálva a képviselői széken még ellene is szavazhat, ha olyan kedve van, semmi nem változik.
Ebből is kiderül, hogy a politika nem magasztos elvekről, hanem érdekekről szól, mondjon bárki bármit.

Itt a közös ünneplés esetén pedig érdekütközések vannak.
A sufnipártoknak az az érdeke, hogy önálló politikai entitásként jelenjenek meg.
Egy részüknek még olyan szerencséjük sincs, hogy bármilyen politikai hívószóhoz kapcsolni tudják létüket, mint például a Liberálisok hat tagja teheti, hiszen többnyire a levegőből pottyantak a magyar politikába.
Ezek általában egy-egy, Gulyáshoz hasonlóan túlmozgásos politikai sajtkukac ambícióinak háttérintézményeként, vagy valamelyik mikroszkóppal alig látható párt atomi részecskékre esésének eredményeként jöttek létre.
A gyanútlan választó azt hihetné, hogy az a párt, mely nevének az "Együtt" fogalmát választja, arra fog törekedni, hogy bármelyik demokratával együtt dolgozzon az ország felemelésén, de persze dehogy.
Aki azt írta a cégérre, hogy lehet más a politika, az kézzel-lábbal arra törekszik, hogy bebetonozza a jelenlegi politikai rendszert.
Persze ez ennél a pártnál genetikailag determinált, hiszen maga a Nemzet Ondója késztette vad éneklésre Schiffer ügyvédet az aktus közben, és hát nem szép dolg lenne, ha atyja és nemzője ellen fordulna.
Itt csak az a csoda, hogy a választó nem akarja észrevenni, hogy hülyére vették, de még a penetráns szagot sem érzékelik, mely a párt működését kiséri.
Olyan párt pedig, hogy Liberálisok, meg Párbeszéd nincs, legfeljebb baráti társaságok vannak, klubok, melyek támogatják barátaik törekvéseit.
Már szinte sajnálom, hogy a klub, melyben van szerencsém tagnak lenni - a Sokat Megéltek Társasága -, nem alakult párttá, ezeknél különbek lennénk, hiszen mi már megéltünk ezt - azt, pofázni pedig mi is tudnánk, Moldova leírta a receptet, nem szólva hogy mi szervezettek vagyunk, osztályfőnökünk is van, aki szükség esetén intőket is képes osztani, de nem teszi, mert mi jól viselkedünk...

ADDIG ÉS PONTOSAN ADDIG FOG AZ ORBÁN-KORMÁNY PÁROS LÁBBAL UGRÁLNI EZEN AZ ORSZÁGON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.10.14.


Sikeresnek lenni jó. Gazdagnak lenni sem lehet rossz, bár nincsenek ez irányú tapasztalataim, de néha elképzelem, hogy csak úgy meg tudok venni valamit, amire szükségem van – mondjuk egy új mosógépet – és nem kell spórolnom rá, sem átszervezni a családi kasszát. A gazdagság nyilván nem itt kezdődik, egy mosógép megvásárlása még igen távol áll a luxustól. Akkor is, ha Magyarországon a mindennapi valóság az, hogy a középosztály – mármint ami nálunk annak minősül – is gondban van, ha hirtelen elromlik valami a háztartásban. Ha ráadásul az a valami nem egy mosógép, hanem mondjuk egy kazán, akkor a kéménybéleléssel együtt a milliót is meghaladhatja a kiadás.

Mármint az átlag magyar család esetében. Szerencsére vannak sokkal ügyesebb, sikeresebb emberek is ebben az országban, mint például én, vagy te, kedves olvasó. Például Mészáros Lőrinc, aki pont olyan csupasz fenékkel jött a világra, mint bárki más. Sőt, hosszú-hosszú évekig úgy is élt. 2008-ban még a gázszerelő cége évi 5,3 millió (nem milliárd, hanem millió) forint nyereséget termelt. Ugyanez a cég 2015-ben 4 milliárd (nem millió, hanem milliárd) forint nyereséget tudott elérni.

Ráadásul a cégei is elszaporodtak rendesen. Oroszi Babett, a Célpont újságírója készített egy riportot a mágikus gázszerelő varázslatosan és villámsebesen kibontakozó tehetségéről...

CEGLÉDI: MIÉRT NEM "SEGÍTEK" AZ ELLENZÉKNEK?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.10.13.


...Kezdjük egy példabeszéddel! Tegyük fel, hogy kommentmarika januárban megjelenik a háziorvosánál. 130 kiló, zsírt eszik cukorral, nem mozog, nem figyel oda magára. Vérnyomást méretni jött, az is magas – a doktor ír egy beutalót részletes kivizsgálásra. Elmondja azt is, hogy le kéne fogyni. Marika legyint, mit tud maga, okoskodik csak itt. Azért a következő hónapban is elmegy az orvoshoz. Fullad, szédül, már 140 kiló, a szíve is fáj. Az orvos rákérdez a kivizsgálásra, volt-e, Marika megint letorkollja, nem az kell ide, ne káráljon. Tudom én azt! Azért vagyok rosszul, mert maga itt fanyalog. Az orvos figyelmezteti, hogy ebből cukorbetegség is lehet, Marika már az ajtóban feltépi a csokipapírt, majszol. A tavaszi látogatásra 150 kilósan, járókerettel jön Marika, csak azzal tud menni. A szomszédjától kérte kölcsön, akinek korábban combnyaktörése volt, de meggyógyult, mert járt gyógytornára, hallgatott az orvosára. Marika vérnyomása az egekben, most enged cukrot méretni, az is magas. Az orvos elsorolja, hogy milyen vizsgálatokra lenne szükség, továbbá diéta. Marika a mondat végét se várja meg, emeli a szatyrát, benne kilós kenyérszalonna meg vödörnyi nutella.

Marikát az első kánikulai napon a mentő viszi el. A kórházi ágyból felháborodottan hívja fel az orvosát, a következőkkel:

Miért kritizálta folyton, ahelyett, hogy segített volna? Az orvos visszakérdez, hogy talán neki kellett volna minden egyes vacsoránál beugrani, és a cukros zsírt salátára cserélni?

Na jó, de miért csak most, utólag okoskodik? Az orvos erre előveszi azt a négy beutalót és nyolc receptet, amit hiába írt meg Marikának, nem használta.

És különben is, pont azért került ilyen rossz állapotba, mert az orvos mindig mondta, hogy baj lesz, károgott meg fanyalgott, ahelyett, hogy dicsérte volna! Mire az orvos visszakérdez, hogy ezek szerint azt várta volna, hogy hazudjam azt, hogy minden oké, maga egészséges?

Azért írtam ilyen hosszan erről, mert jellemzően pont ilyen kommentmarikákkal, valamint sikertelen politikusokkal és lecsúszó holdudvarukkal kell állandóan arról vitáznom, hogy elemzőként, publicistaként miért nem „segítek” az ellenzéknek. Ha fentiek alapján nem világos még, elmagyarázom.

Én teszem a dolgomat, de az nem az ellenzék „segítése”...

GYURCSÁNY-TERV

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.14.

„....mindenfajta uralom, amennyiben uralom, senki másnak nem keresi javát, csak az alávetettjének és ápoltjának mind a köz-, mind a magánéletben.” (Platón: Az állam).

Ezen a héten megtörtént a nagy összeborulás az MSZP és a DK között, aminek természetesen sokan örülhetnek. A két párt politikusai nyilvánvalóan, hiszen az ezt bejelentő és kommentáló politikusok csak úgy sugároztak az örömtől. Nem értem azt, hogy az MSZP politikusai minek örülhettek, hiszen ezzel az újabb húzással tulajdonképpen a korábbi politikai irányvonalukat rúgtál fel, hiszen hátat fordítottak annak a Botka László által megalkotott és mindvégig kitartóan hangoztatott javaslatnak, amit korábban mindig helyesnek tartottak. Talán egy éjszakai megvilágosodásuk volt mindegyiknek, hogy most gyökeresen új irányba fordították a politikai hajójuk vitorláját? Nem tudom, mindenesetre több dolgot lehet megjegyezni.
Elsőként az lehet mondani, hogy azzal mindenképpen nyertek, hogy talán, de ez sem biztos még, a május óta tartó lejtmenetnek vége szakadhat és egy növekvő támogatottságú pályára irányíthatják a párt hajóját. Ez tényleg fontos lehet a választás előtt, mert több szavazót hozhat a tényleges választás alkalmával. Másodszor vége szakadt az az áldatlan állapot, ami korábban a két párt között volt, és aminek során nap mint nap egymást vádolták azzal a képtelenséggel, hogy a másik párt lesz a Fidesz győzelmének újbóli okozója. A közösségi honlapokon Botkát aljas árulónak nyilvánították, Orbán Viktorral való lepaktálással vádolták, a baloldal végső vereségének és összeomlásának okozójának tartották, és minden létező baj okozójának kiáltották ki. Botka László, Szeged város többszörösen nyertes polgármestere minden volt, csak éppen tisztességes ember nem. A főbűnös tehát megvolt, és lehetett ezerrel szidalmazni, miközben azt hangoztatták a DK politikusai és hívői, hogy a győzelemnek nincs más alternatívája, mint az összefogás. Ezt a csalit Botka lemondása után persze az MSZP bevette, holott nekik is tudniuk kellett volna azt, amit minden független politikai elemző és politika iránt érdeklő magánszemély tud: a 2014-es nagy összeborulás ismétlődik meg most, és csupán annyi a különbség, hogy nem a választás előtt januárban, hanem októberben történik ez meg. Azt pedig tudjuk, hogy akkor immár másodszor a Fidesz kétharmaddal nyert. Lehet, hogy most jön a harmadik nagy bukás?
...

TI UGYANÚGY BŰNÖSÖK VAGYTOK, MINT ORBÁN, VAGY ROGÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.14.


Sokszor volt már szó a bíróságok, valamint a rendőrség hatalmat kiszolgáló mivoltáról. És bár alapvetően bírósági ítéleteket nem kommentálunk (kivéve a magyar kormányt, amikor érdekében áll), és bár a bíróságoknak nem az a dolguk, hogy a társadalom igazságérzetének megfelelő ítéleteket hozzanak, nem egy olyan eset volt már, hogy az ítélet előtt – noha kvázi köztudott volt a törvénytelenség, a bűncselekmény – tudtuk, hogy felmentés lesz a vége. Tudtuk, hogy a hatalmat nem egy esetben kiszolgáló rendőrség és bíróságok a vádlottat fel fogják menteni, legyen az – a mi erkölcsi mércénk szerint – bűnös, vagy ártatlan. Sokszor lehetett olyan érzésünk, hogy a törvény vasökle csak azokra csap le, akik nem rendelkeznek politikailag hasznos kapcsolatokkal, akik nem fontosak a hatalom számára.

Nem egyszer volt olyan érzésünk, hogy Handó Tünde és Polt Péter úgy mozgatja a törvénykezésben részt vevőket, mintha azok marionett bábuk lennének. Jogosan érezhettük ezzel összefüggésben, hogy pár év alatt eljutottunk oda: a rendőrség elvesztette egykori színvonalát még ahhoz képest is, hogy társadalmi megbecsültsége talán soha nem volt igazán kimagasló. Saját morális mércénk szerint jogosan érezhettük még azt is: a bíróságok sokszor úgy döntenek emberi sorsokról, hogy ők maguk is tudják, ítéletükkel a rendszert szolgálják ki ahelyett, hogy valóban igazságot szolgáltatnának.

Közismert az az eset, amikor egy nyilvános fórumra érkezett újságírót, a helyi fideszes Szabó László fizikai erőt alkalmazva, karjánál fogva kirángatta az épület elé. Itt tovább fenyegetőzött, azonban amikor Halász Júlia közölte, hogy a rendőrség már úton van, telefonját akarata ellenére elvette – kicsavarta a kezéből -, majd arról képeket törölt. Ezután, mint aki jól végezte dolgát, visszament a rendezvényre. A rendőrség kikérdezte Halász Júliát, azonban később azzal távoztak az urak, hogy nem sikerült beazonosítaniuk a támadót. Ezt meg higgye el az, akinek hét anyja van. Már akkor egyértelmű volt, hogy ha az ügy bíróságra is kerül, akkor sem várható elmarasztaló ítéletet.

Két napja ez hivatalosan is beigazolódott, amikor is a rendőrség a következőket közölte az úságíróval:

"Nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény."

Volt bármiféle kétségünk is afelől, hogy nem ez az eredmény fog születni? Nem. Ettől azonban még nem kevésbé felháborító és undorító az, amit a bíróság, a rendőrséggel karöltve ebben a konkrét esetben igazságszolgáltatás címszó alatt művelt. Ez egy szánalmas, komolytalan rendszer. Egy olyan rendszer, ahol miniszterek, képviselők, polgármesterek, állampárti katonák tesznek jóformán azt, amit csak akarnak. Következmények nélkül...

MAGYAR ÉS/VAGY EURÓPAI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.14.


Régóta gondolkodom azon, hogy vajon az európai uniós tagság és a határátkelés mennyiben változtatja meg a gondolkodásunkat. Lehet-e, érdemes-e feltenni a címben megfogalmazott kérdést, kialakulóban van-e egyfajta európai identitás? Azok, akik akár Ausztriában, Németországban, Angliában, stb. élnek hogyan határozzák meg magukat? Kialakulhat-e akár hosszú távon egy európaiság-tudat a nemzeti öntudat mellett vagy helyett? Egyáltalán, hol tart a közös európai tudat fejlődése?

Aztán nem olyan régen teljesen véletlenül belefutottam egy friss e-tankönyvbe, amit az ELTE adott ki (itt érhető el egyébként teljes terjedelmében), és melynek szerzői, Örkény Antal és Csepeli György sok egyéb mellett erről is írnak benne.

A Nemzet és migráció címet viselő tankönyv többi része is érdekes egyébként, de engem most kifejezetten az a fejezet érdekelt, amely különböző kutatásokra alapozva az európaiság, az európai identitás kérdésével foglalkozik.

Már csak azért is, mert mint a szerzők is megjegyzik, az utóbbi évek kihívásai és válságai (2008-as pénzügyi válság, görög válság, menekültkrízis, Brexit) jelentősen kikezdték az EU politikai rendszerét, a közös európai politika és értékközösség eszméjét.

A magam részéről úgy látom, egy olyan, európai egységesülési folyamat zajlik, ami nagyon nehezen lenne visszafordítható (ha egyáltalán az) – elég csak megnézni azt, hogy az európai szinten azért nagyhatalomnak számító Egyesült Királyság milyen nehezen tudja akár még csak kitalálni is, mihez kezdjen a Brexittel, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy a katalán elnök sem véletlenül nem ugrott bele a függetlenség kikiáltásába.

Az elmúlt években, évtizedekben ugyanis az Európai Unió országai olyan szálakkal kezdtek összegabalyodni, amiket már nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) lenne szétbogozni, és még ha sikerül is, nagy kérdés, hogy ennek mi az ára.

Összességében a kérdés tehát az, amit a könyv is felvet: vajon Európa polgárai mitől várhatják a biztonságukat, a jólétüket és politikai értékeik megőrzését, és ebben milyen szerepet játszhat a nemzeti alapon szerveződő politizálás szemben a közös európai megoldásokkal...

A FILMROVATTAL EGYÜTT A JÓZAN ÉSZ IS TÁVOZOTT AZ ORIGÓBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.14.


Tömény propagandába áztatott híg műkritika – nagyjából így lehet összegezni azt a cikket, ami miatt felállt Magyarország legjobb filmrovata. Amellett, hogy első körben fejet hajtunk az Origo újságírói előtt, akik (immár sokadikként) kiugrottak az egyre kézivezéreltebb szerkesztőségből, érdemes vetni néhány pillantást magára az ominózus cikkre is. Nem azért, mert annyira rossz (pedig de), hanem azért, mert sokat tanulhatunk belőle. Becsülettel végigolvastuk, hogy másnak már ne kelljen.

Kezdjük is rögtön a lényeggel: a cikk Bordács Bálint neve alatt fut (legalább nem névtelenül, mint ahogy az ellenzéket lejárató cikkekkel történik!), ő volt az Origo egyik nagy szeptemberi igazolása, egyenesen a belpolitikai rovatba repült a Fidelitas szerető kebléről, ahol ismertséget leginkább azzal szerzett, hogy résztvevője volt az ominózus „na, itt van a pénz, leszopsz ennyiért?” verekedésnek. Bordács korábbi újságírói munkásságáról nincsenek feljegyzések, és bár azt azért sejthetjük, hogy a belpolitikai rovatnak miért volt rá szüksége, filmkritikusi minőségében most debütált.

Nem érdemtelenül, feladatát ugyanis tökéletesen elvégezte.

A Kóla, popcorn és migránspropaganda című szöveg ugyanis minden, amit a Fidesz jelenlegi menekültpolitikájáról gondolunk. Végletekig egyszerű, panelekből építkező álszofisztikált írás, ami a lényeget úgy csomagolja be, hogy ugyan ordítóan kilóg belőle a lóláb, de legalább mindazok, akiket már amúgy sem kell meggyőzni semmiről, elégedetten bólogathatnak olvasás közben. A többieknek meg mindegy: nem nekik szánták ugyanis.

A cikket egyébként úgy hozta le az Origo, hogy arról a Filmklub rovat munkatársai nem tudtak. Közös felmondásuk indoklásaként közölték, hogy a cikk egyetlen betűjét sem tudják vállalni. Elég nagy szó ez, ugyanis összesen 13.486. karakterből áll a szöveg (plusz ugye a cím), ennyi karakterrel nem tudott közösséget vállalni Magyarország legjobb kultrovata...

VITRAY TAMÁS: "AMIT TANÍTOTTAM, ARRA NINCS MÁR SZÜKSÉG"

MÉDIAPIAC.COM
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2017.10.11.


...Én meg egykor azért harcoltam a Telefere felvételein a Mikroszkóp Színpadon, hogy csak pénzes jeggyel lehessen bejönni. Nem az enyém lett a befolyó összeg, úgy véltem viszont, jobb közönséget kapok, ha áldozatot is hozott a vendég a részvételért. Szereplőimmel mindig csak a színpadon találkoztam – nem az előadás előtt –, hogy az üdvözlő kézfogás se szerepjátszás, hanem valódi köszöntés legyen. Ma már látom, amatőr dolog a spontaneitás. Én azonban nem tudnék mást tanítani.

Nincs igény a valóságra?

A véletlennek nem jár esély.

Miért?

Gondolom, kockáztatja a biztonságos lebonyolítást.

A tanítványainak a Színművészetin biztos nem ezt tanította. Szokott velük találkozni?


A minap volt egy különleges összejövetel. A legelső osztályom húsz éve végzett. A „híresek” – többek között Holló Márta, Marsi Anikó, Máté Kriszta, Batiz András, Jáksó László és Kolosi Péter – kitalálták, hogy ebből az alkalomból ebédeljünk együtt a Kiskakukkban. Meghívtak osztályfőnök társammal, Horváth Ádámmal együtt. Bár nagyjából tudtam, mégis mindenkivel elmondattam, mi történt vele az elmúlt húsz évben.

Vitray Tamás a Médiapiacnak adott interjújában arról is beszélt, mit tanácsolt egykori tanítványának, Marsi Anikónak, amikor kikérte a tanácsát, vállalja-e a TV2-s Tények vezetését.

A legendás tévés szakember arról is elmondta a véleményét, hogy vonható-e párhuzam a rendszerváltás előtti – állampárt által ellenőrzött – és a politika által manapság bekebelezett média között. Rémületesnek tartja, ahogyan a sorosozó propaganda befolyásolja az embereket. Szerinte mindez „játék a tűzzel”.

AKARJUNK JÓ ISKOLÁT!

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2017.10.14....Ritka, mint a fehér holló

Mi az oka annak, hogy a magyar iskolarendszerben a gyermekek jelentős részének néhány év elteltével elmegy a kedve az iskolától? Mi az oka annak, hogy a magyar iskolarendszer nem tudja kezelni azokat a tanulókat, akik kilógnak a sorból, akár azért, mert szerényebbek a képességeik, akár azért, mert tehetségesebbek az átlagnál? Miért van az, hogy az ismeretek hasznosítása, gyakorlati felhasználása, a folyamatok megértése még az iskolázottaknak is sokszor okoz gondot? A válasz egyszerű: nem találnak egymásra a kíváncsi gyerekek és a jó pedagógusok. Ez nem véletlen, mivel nincsenek jó pedagógusok a magyar iskolarendszerben. A magyar iskolarendszernek nincs szüksége a jó pedagógusra. Persze vannak jó pedagógusok, magányos farkasként. A pedagógustevékenység akkor lehet hatékony, ha azt egy jó kollektíva részeként végzik. A jó pedagógusok alkotják a jó nevelőtestületet. Ahol jó a nevelőtestület, ott jó az iskola. Ha jó az iskola, boldogok az odajáró gyermekek.

A magyar iskolarendszerben azonban nem az a jó pedagógus, aki karmesteri funkciót lát el. Az a jó pedagógus, aki őrmesteri szerepet tölt be. Az őrmester parancsot vár és teljesít. Az őrmester a kapott parancsot tűzön-vízen keresztül végrehajtatja. A magyar iskolarendszerben a gyermekre a baka szerepét osztják. A magyar iskolarendszer a mindenkori hatalom igényeit teljesíti. Feladatait az államcél határozza meg. Feladatait az állam irányításai, utasításai szerint látja el. A Horthy-rendszer népiskolája vallásos és erkölcsös állampolgárokat nevelt. A népköztársaság iskolája az oktatásban részesülők marxista-leninista világnézetét és szocialista erkölcsi felfogását alakította ki, illetve szilárdította meg. Hiába változott a jogi környezet. Hiába kaptak szervezeti, szakmai, munkáltatói önállóságot az intézmények. A rendszerváltást megelőző évek és a rendszerváltás utáni évek oktatásirányítással, tartalmi szabályozással, pedagógus foglalkoztatással összefüggő, ellentmondásokkal terhelt elképzelései, intézkedései nem eredményeztek visszafordíthatatlan változásokat. Ez bizonyossá vált 2013. szeptember 1-jén, amikor megtörtént az önkormányzati intézményrendszer állami kézbe vétele. A kollektív amnézia egyetlen pillanat alatt elhomályosította a pedagógusemlékezetet. Ki emlékszik már arra, hogy néhány okos azt állította, a gyermek érdeke előrébb való, mint a pedagógusé? Ki emlékszik már arra, hogy néhány okos rá akarta kényszeríteni az iskolákat, mondják meg, mit tanítanak és miből? Ki emlékszik már arra, hogy az iskola nem lökheti utcára a tankötelest, ha zavaró tényező? Ki emlékszik már arra, hogy tizennyolc éves koráig jogosult, sőt köteles iskolába járni a putrilakó? Egészen pontosan: a pedagógus emlékszik mindenre, s el is utasítja azt. A pedagógus most elégedett. A világ rendje majdnem helyreállt. Biztos eljön még a gyermek testi fenyítésének ideje is. A pedagógus nyugalmat akar! Elege van a változásokból. Maradjon hát ez a hatalom! Hiába vágyik rá, nem lesz nyugalom az oktatásban. Világos a helyzet, ha másik színezetű politikai erő kap felhatalmazást a választásokon. A "Folytatjuk" programból azonban csak a bérek emelése fejeződött be. Minden más változásban van. Az iskolarendszer kapacitásának felülvizsgálata még el sem kezdődött. Az általános iskolai felső tagozatok összevonása az iskolaközpontokba be sem indult. A nyári szünet kurtítása, a táboroztatás beindítása megvalósításra váró gondolat. Ki tudja, mit hoz az ötödik nemzeti alaptanterv? Ki tudja, milyen lesz az iskolaszerkezet? Ki tudja, mi lesz az óvodákkal?
...

KERESZTÉNYT ÜLDÖZNI CSÚNYA DOLOG, DE PÁPÁT ÉS PÜSPÖKÖT ALÁZNI NEM OLYAN CIKI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: KERÉNYI KATA
2017.10.14.


A keresztényüldözési konferencia programjában a miniszterelnök-helyettes mellett országunk képviseletében szólalhatott meg Balog Zoltán, Rétvári Bence és Veres András is. Sokan pedig nem, talán, mert nem elég keresztények. Vagy éppen túlságosan is azok. Kerényi Kata írása.

A vadonatúj keresztényüldözési helyettes államtitkárság máris akcióba lépett: nemzetközi konferenciának adott otthont hazánk ebben az égetően fontos témában. Semjén Zsolt pénteki sajtótájékoztatója méltó összefoglalása és zárása volt a többnapos rendezvénynek, melyen több, mint háromszázan vettek részt, összesen harminckét országból.

Semjén olyan lényegi információkat osztott meg a jelenlévőkkel, miszerint öt vallási üldözöttből négy keresztény, és hogy Magyarország sokuk számára jelentett menedéket (a forrást, ahonnan az adatok származnak, szemérmesen elhallgatta ugyan a derék államférfi, de hát nem is kell mindent tudnunk. Elég, ha hiszünk, ugye). Megtudhattuk azt is, hogy Törökország vezetése igazából támogatja a keresztényeket, csak ez nem látszik elég markánsan. Bezzeg az Európai Unió… na, ők aztán igazán nem értenek ehhez! Azt merték mondani például, hogy felesleges pénzkidobás keresztényüldözési helyettes államtitkárságot alapítani, mert egy NGO is simán kezelni tudja a problémát. Micsoda felelőtlen szavak ezekben a vészterhes időkben!

Azt, hogy mennyire álszent dolog a vallásszabadságról és az identitás felvállalásának fontosságáról beszélni olyanoknak, akik egyébként a Parlamentben is gond nélkül zsidóznak, cigányoznak és nevezik évődve homoszexuálisnak az ellenzék képviselőit, most inkább ne is firtassuk. Abban ugyanis teljesen igazuk van, hogy létezik napjainkban keresztényüldözés Magyarországon. Nem is titkos, gonosz kis szövetségek teszik ráadásul, hanem éppen azok, akik ezen a konferencián fejcsóválva sajnálkoznak hittársaik nehéz sorsán. Igenis beszélnünk kell a keresztényüldözésről egy olyan országban, ahol az alábbiak a 21. században a közvélemény különösebb felzúdulása nélkül megtörténhetnek...

"MÉG VAN REALITÁSA A KORMÁNYVÁLTÁSNAK" - MELLÁR TAMÁS AZ ELLENZÉKI PÁRTOK TÁMOGATÁSÁT ELFOGADNÁ, DE MINISZTERELNÖK-JELÖLT VAGY MINISZTER NEM LENNE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SZABÓ ZS. LÁSZLÓ
2017.10.14.


Nem a sértettség munkál állítása szerint a Fidesz egykori gazdasági holdudvarához tartozó közgazdászban; Mellár Tamás úgy véli, a kormányt le kell váltani, mert rossz irányba viszi az országot.

– Mennyit gondolkodott, mielőtt megegyezett Bokros Lajossal, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) vezetőjével, hogy a párt támogatásával indul a Baranya megyei 1-es körzetben az országgyűlési választáson?
– Sokat. Korábban, amikor megkerestek a pártok, mindig elhárítottam a lehetőséget azzal, hogy közgazdász vagyok, nem politikus. Ám mára az ország gazdaságilag, társadalmilag és politikailag egyaránt olyan időket él, amikor nem lehet elugrani a felelősség elől. Sorsfordító kérdések dőlnek el a következő években, és nem lenne jó, ha az Orbán-kormány maradna, mert rossz irányba viszi az országot. Egyrészt az Európai Unióban jelentős átalakulások fognak végbemenni. Mélyül a monetáris unió, és a kormány nem akarja észrevenni, hogy ebből nem lehet kimaradni, mivel akkor a kétsebességes EU-ban a külső körre szorulunk. Másrészt nem szabad megépíteni az új paksi erőművet, ami az ország GDP-jének több mint tíz százalékát vinné el. A beruházás az Oroszországtól való energiafüggőséget erősíti, ezzel az energiaforradalomból is kimaradhatunk, a jövőben ugyanis a megújulók veszik át a vezető szerepet. Harmadrészt az Ady által megénekelt „kompország” nyugatról kelet felé indult. Ezzel szemben az az érdekünk, hogy abban a nyugati közösségben maradjunk, amelybe a rendszerváltás után bekerültünk. Ezek mellett az elmúlt években annyi párt és civil szervezet biztosított már a támogatásáról, hogy azt gondoltam, próbára teszem őket. Független jelöltként, széles körű támogatással reális lehetőség van a fideszes jelölt legyőzésére...

BOLOND, AKI AZ ELLENZÉK EGY SZAVÁT IS ELHISZI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.10.13.


Az ellenzék feladta utópisztikus célját, Orbán leváltását. Most egymástól akarnak szavazatokat rabolni, hogy újabb négy évig lébecolhassanak a parlamentben.

Mégse lesz október 23-án közös ellenzéki tüntetés. A 8 potenciális résztvevőből csütörtökön és pénteken hárman visszaléptek. Mindegy is, hogy kik és mindegy is, hogy miért. Azért a jegyzőkönyv kedvéért: előbb az LMP, majd a Momentum és végül az Együtt gondolta meg magát, ha egyáltalán valaha komolyan vette a részvételt. Minek is elmenni valahová, ahol nem lehet saját magunkat menedzselni, élesen elhatárolódni a többiektől, hogy jövőre a választó tudja, kire kell szavaznia az ellenzéki oldalt választva, szemben a rivális ellenzékivel, aki ugyanazért a koncért áll sorompóba. Hiszen Orbán Viktor nem engedélyez jövőre többet, mint 15-20 százalék mind a nyolcuknak.

A torta tehát kicsi, az éhes száj pedig sok. Ugyanazon a kis darab boldogságon kell osztozni, kellene osztozni, de jobb a legtöbbet kiszakítani, hiszen az pénzzel, paripával, továbbéléssel, egzisztenciával jár. A vesztes kiszorul a politikai bábszínházból és mehet a versenyszférába, vagy ahová a mindenható NER megengedi, hiszen Orbán és pribékei tudta és beleegyezése nélkül lassan egy fagylaltozót sem lehet megnyitni Mária (köz)munka alapú országában. Arra pedig senki nem számíthat, hogy az ellenzéki sorstársak, vagy akár a saját pártjuk a hónuk alá nyúl, hiszen a pénz kevés, a rászoruló pedig nagyon sok lesz jövőre a választások után.

Hogy lehet, hogy a 8 párt és mozgalom a választási törvény kérdésében olyan szépen egyet tudott érteni és egy szaros október 23-i tüntetést már képtelenek együtt abszolválni? Hát csak úgy, hogy a választási törvény kidolgozásának az ég adta világon semmi jelentősége és következménye nincs, hiszen annak életbe léptetéséhez előbb választást kellene nyerni, vagy bármi áron megszerezni a hatalmat. Vagyis – ahogy a klasszikus vicc az ötvenes évekből – János bácsi beadná-e a kecskéjét a közösbe, hát persze, a tehenét is, ugyancsak, és a lovát, na azt nem. De, miért, ha a többit beadná? Mert lovam az van.

A magát demokratikusnak nevező ellenzék ma megüzente azoknak, akiknek van fülük, hogy meghallják: lemondott Orbán Viktor elzavarásának teljesen irreális tervéről, lemondott az eddig is utópisztikus választási győzelemről és tudomásul vette, hogy a neki engedélyezett két tucat százalékot szerezheti meg és egy százalékkal sem többet. Ha így, akkor viszont az ellenfél a másik ellenzéki párt, annak rovására lehet csak növelni a tortaszelet két szárára közötti szög nagyságát, vagyis az elérhető mandátumokat nem annyira a Fidesztől, mint a másik ellenzéki erőtől kell és lehet elvenni...

ITT A FELCSÚTI KISVASÚT UNIÓS PÁLYÁZATI ANYAGA - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: KATONA FRUZSINA
2017.10.13.


“Pontosan egy éve, 2016. október 8-án reggel arra ébredtem, hogy megszűnt a munkahelyem” – egy Népszabadság-hajótörött története. | A héten nyilvánosságra hoztuk a felcsúti kisvasút uniós pályázati anyagát!

Nem volt közbeszerzés, szabálytalan lehet a mobil gátat tervező cég megbízása

Átlátszó | 2017. október 9.

A vízépítő szakmában a legtöbben értetlenül fogadták a Tér-Team Kft. év eleji megbízását: a cégnek lényegében nincs a római-partival összevethető referenciája hasonló védmű tervezéséről, és sem a törzstőkéje, sem a felelősségbiztosítása nem mérhető a megbízás értékéhez. Most az a gyanú is felmerült, hogy a cég a munkát a közbeszerzési szabályok kijátszásával kaphatta meg – igaz, a főváros vezetése előrelátóan kiszervezte a projektet, így a várható botrány is a csatornázási műveken csattan. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kőműves Anita vagyok, újságíró, Népszabadság-hajótörött

Átlátszó | 2017. október 9.

Pontosan egy éve, 2016. október 8-án reggel arra ébredtem, hogy megszűnt a munkahelyem. Akkor volt épp tizenegy éve, hogy a Népszabadságnál dolgoztam, és hiába olvastam azt a hírekben, hogy csak „felfüggesztették” a lap működését, számomra már az első pillanatban világos volt, hogy vége a lapnak. Az is világossá vált, hogy a magyar kormány nagyon messzire hajlandó elmenni azért, hogy elhallgattassa azokat, akik azon dolgoznak, hogy leleplezzék korruptságát és sötét ügyeit. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Átlátszó | 2017. október 10.

Tavaly nyáron kikértük az NGM-től a felcsúti kisvasút uniós pályázatát, de a minisztérium nem adta ki a dokumentációt, ezért pert indítottunk. Az első tárgyalás előtt néhány órával azonban az NGM átadta részünkre az iratanyagot. Most közzétesszük a 225 oldalas hatástanulmányt, amivel Mészáros Lőrinc focialapítványa 600 millió forint EU-s támogatást kért és kapott a kormánytól. >> Kattints a teljes cikkért >>

Csodabogárnak és deviánsnak számít ma az a fiatal, aki politikával foglalkozik

Átlátszó | 2017. október 13.

A rendszerváltás után felnőtt magyar fiatalokat szinte egyáltalán nem érdekli a politika. Az iskola és a család is „leneveli” őket erről, a kamaszok között pedig egyenesen ciki már az is, ha valaki híreket olvas. Fényes Csongor szociológus ennek okait kutatja, illetve azt, hogy vajon mi vitte rá a Hallgatói Hálózat, illetve a Momentum tagjait, hogy ebben a közegben is politikai szerepet vállaljanak. >> Kattints a teljes cikkért >>

Nemzetbiztonsági kockázat lehet a Russia Today (RT) magyar adása? – Pintért faggatja az LMP

Átlátszó blog | 2017. október 9.

Az Átlátszó cikke nyomán Demeter Márta (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez: jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az orosz állami propagandatévé magyarországi megjelenése? >> Kattints a teljes cikkért >>

Szivek Norbert bírósági úton szerzett vissza 50 ezer eurót Csipak Pétertől

Átlátszó blog | 2017. október 9.

50 ezer euró kölcsönnel maradt adósa Szivek Norbert MNV-vezérnek Csipak Péter, az egykor Fidesz-közeli, de azóta kegyvesztetté vált, hírhedt ingatlanvállalkozó. Az Átlátszó birtokába került irat szerint az üzletember azzal érvelt, hogy a szerződés színlelt volt, valójában „ügyleti jutalékot” kapott Szivektől, és nem számított arra, hogy vissza kell fizetnie az összeget. Az elszámolási vitából per lett, amit Szivek jogerősen megnyert. >> Kattints a teljes cikkért >>

Vesztegetés elfogadása miatt első fokon elítélték Balmazújváros polgármesterét

Átlátszó blog | 2017. október 9.

2012. december 21-én a balmazújvárosi képviselőtestület az akkori polgármester és országgyűlési képviselő, Tiba István előterjesztése alapján180 millió forint hozzájárulást szavazott meg a város legnagyobb magánvállalkozója, K. Sándor sport- és rendezvénycsarnokánaktámogatására. Ugyanaznap este a vállalkozó 5 millió forintot adott át a város akkori jegyzőjének. Dr. Veres Margit abból kivett magának 450 ezer forintot, a többit átadta Tibának. A bíróság Verest és a kenőpénzt fizető vállalkozót elítélte, Tiba szerepét nem vizsgálták az ügyben. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ma újabb 122 millióval drágult a vizes vb

Átlátszó blog | 2017. október 10.

72 millió forinttal többet kap a Valton a biztonsági feladatokért, és plusz 50 millió kellett a Duna Aréna üzemeltetésére is. A vizes vb összköltsége ezzel átlépte a 107 milliárd forintot. >> Kattints a teljes cikkért >>

14 milliárdért korszerűsíti az Operaház épületeit a WHB

Átlátszó blog | 2017. október 11.

Az Operaház 9 milliárd forintra becsülte a felújítás költségeit, de ennek másfélszereséért szerződtek végül a WHB Kft., Épkar Zrt., és Laki Zrt. alkotta konzorciummal. >> Kattints a teljes cikkért >>

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a milliárdos labormutyit

Átlátszó blog | 2017. október 12.

Újabb gyanús giga-közbeszerzésre készült az Állami Egészségügyi Ellátóközpont, ezúttal laborberendezéseket vettek volna. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban felfüggesztette a beszerzési eljárást – derült ki Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő szokásos korrupcióinfóján. >> Kattints a teljes cikkért >>

Nem fogadta be az Alkotmánybíróság az Eclipse-ügyben vesztegetés elfogadásáért elítélt volt közlekedési hatósági vezető alkotmányjogi panaszát

Átlátszó blog | 2017. október 13.

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) néhány nappal ezelőtt Eiselt György volt belügyminisztériumi helyettes államtitkár, egykori Nemzeti Közlekedési Hatósági (NKH) stratégiai főigazgató alkotmányjogi panaszát, amelyben azt kérte, hogy állapítsák meg a büntetőügyében meghozott kúriai végzés alaptörvény-ellenességét, és semmisítsék meg az ítéletét. >> Kattints a teljes cikkért >>

Pert nyertünk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ellen – a főkapitány privát sérelme miatt követelt kártérítést az Átlátszótól a testület

Átlátszó blog | 2017. október 13.

Jogerősen megnyerte az Átlátszó azt a pert, amelyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) indított azért, mert valótlannak és sértőnek találta hogy megemlítettünk egy korábbi esetet a jelenlegi főkapitány autós száguldozásáról, amikor budapesti rendőrök az M3 autópálya Hungaroring kihajtójáig üldözték járművét. >> Kattints a teljes cikkért >>

Másfél milliárd forinttal többet fizet az FKF az őrzés-védelemre szerződtetett biztonsági cégeknek

Átlátszó blog | 2017. október 13.

Mintegy másfél milliárd forinttal többet számlázhat az elvégzett őrzés-védelmi munkákért a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi és Szolgáltató Zrt. és a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft. a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek – derült ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ókovács Szilveszter: 5 milliárdot lealkudtunk az Operaház korszerűsítéséből

Átlátszó blog | 2017. október 13.

Az Operaház igazgatója levélben reagált cikkünkre, melyben beszámoltunk arról, hogy a WHB Kft. által vezetett konzorcium 14 milliárdért korszerűsíti az Operaház épületeit. Ókovács Szilveszter szerint az eredeti vállalkozói árból bő 5 milliárdot lealkudtak, pedig neki még egy teraszbeépítést sem sikerült az eredeti összeg szerint befejeznie. >> Kattints a teljes cikkért >>

Börtönbusszal a korrupció és az oligarchák ellen – ismerje meg a cseh Kalózpártot! | Világtérkép

A cseh Kalózpárt szembe megy a trendekkel. Megalakulásuk óta a parlamenti bejutási küszöb alatt mérték a pártot, de az utóbbi hónapokban népszerűségük folyamatosan emelkedik. Épp időben: Csehország két hét múlva új kormányt választ. Ön szavazna a szerző kedvenc cseh pártjára? >> Kattints a teljes cikkért >>

Hogyan adományozzunk? Segítségnyújtás játékokkal | Szocio


Nos, ez a terület azt hiszem, mindennél jobban mutatja, mennyire nagy szakadék nyílt mára a társadalmi rétegek között. A fogyasztói hatás itt is erős, újabbnál újabb, sokszor agyament ötletek tárgyiasulnak a játékpiacon, amit megfelelő reklám után akarnak a gyerekek, és aki megengedheti magának, meg is veszi nekik. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ukrajnai hálózat szállítja az európai fegyvereket az embargó alatt álló afrikai és közel-keleti országokba | OCCRP

Egy fegyverexporttal foglalkozó ukrán állami cég, az Ukrinmas 2015-ben és 2016-ban ugandai és burundi ügyfelekkel kötött szerződést 59 kétéltű páncélozott járőrkocsi eladásáról. Első ránézésre az ügylet tipikus: az ukrán fegyverkereskedelem virágzik Afrikában, ahol sok ország nem tud nyugati gyártóktól fegyvereket vásárolni, mivel azokat félnek tőle, hogy az eladott fegyverek konfliktuszónákban kötnek ki. Ukrajna pedig, amely nem tagja az Európai Uniónak, készséggel tölti be a piaci rést. Csak egy a bökkenő: az ugandai és burundi ügyfeleknek eladott járművek nem Ukrajnából származtak, hanem az Európai Unióból, tárta fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). >> Kattints a teljes cikkért >>

Aggodalomra adhat okot a Kína és Guinea által kötött 20 milliárd dolláros kereskedelmi egyezmény | Global Voices

A BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetői 2017. szeptember 3-5. között a kínai Hsziamenben gyűltek össze az öt feltörekvő gazdaság kilencedik éves csúcstalálkozója alkalmából. A konferenciával párhuzamosan Ibrahim Kassory Fofana, Guinea állami és magán partnerségért felelős minisztere bejelentette a Kína és Guinea közti kereskedelmi keretmegállapodás megkötését. >> Kattints a teljes cikkért >>

Elhoztuk Kolozsvárra a Szegő-díjat | Átlátszó Erdély

A Dr. Szegő Tamás jogász, újságíró és rádiós emlékét őrző elismerés fődíját Jakab Villő Hanga, az Átlátszó Erdély munkatársa kapta. >> Kattints a teljes cikkért >>

Elzálogosították a Csíki Sört gyártó cég teljes vagyonát | Átlátszó Erdély

A jelek szerint mindent feltett egy kártyára Lénárd András: ha nem sikerül fizetni a kölcsönöket, a teljes cég, annak minden ingóságával és ingatlanával együtt, a hitelező banké lehet. >> Kattints a teljes cikkért >>

A hamisítás rutinja | Mérték

Egy ártalmatlannak indult adatigénylés kapcsán derült ki, hogy az MTVA gond nélkül átírja a múltat, már amennyiben a szerződéslistájáról van szó. Az elmúlt hetekben jutott eszükbe, hogy közel két évvel ezelőtt kötöttek egy szerződést a Strategopolis Kft-vel és most úgy csinálnak, mintha ez a tétel azóta ott lenne a rendszeresen nyilvánosságra hozott listájukban. Pedig eddig nem volt. Urbán Ágnes írása. >> Kattints a teljes cikkért >>

Akadálymentesítettnek mondott akadálypálya az Árpád hídnál | Környezetvédelem

„Az aktuális tervek szerint a már jelenleg is felvonóval rendelkező két megálló (Árpád híd, Kőbánya-Kispest) mellett a rekonstrukciót követően további tíz megállót fognak lifttel felszerelni.” Ez olvasható abban a válaszban, amelyet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára adott augusztus 15-én Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő kérdésére az M3 metróvonal akadálymentesítéséről. >> Kattints a teljes cikkért >>