2019. június 21., péntek

RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓ: BARANYÁBAN KÉTSZER IS VISSZAVERTÉK A BERUHÁZÁST A HELYIEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.06.21.


„A mi országunk alkalmatlan a kiégett fűtőelemek végleges tárolására.” A kijelentés Maróthy Lászlótól, a Paksi Atomerőmű akkori nukleáris igazgatójától hangzott el 1988. február 8-án Ófaluban, egy népfőiskolai előadáson.* Hozzátette, a leendő baranyai radioaktív temetőbe nem kerül majd nagy aktivitású hulladék, hiszen azon túl, hogy nincs okunk kételkedni abban, hogy a Szovjetunió visszaveszi az elsődleges hulladékot, az ország alkalmatlan is a feladatra. Azóta már tudjuk, hogy a történelem mindkettőre rácáfolt: az oroszok többé nem vállalják a magyarországi kiégett fűtőelemek végleges tárolását, így azokat mégiscsak Baranya megyébe hozzák majd. Igaz, nem Ófalura, hanem Bodára...

EGY STADION ÁRÁBA KERÜLNE, HOGY AZ EMBEREK NE LEGYENEK NÉGY FAL KÖZÉ ZÁRVA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.06.21.


Nagyjából évi negyvenhárom milliárd forintból oldhatná meg az állam, hogy az önállóságukban súlyosan akadályozott fogyatékossággal élők és idősek elegendő és szakszerű segítséget kapjanak az otthonápolásban. A bővítés az államnak is megérné, mert a gondozás miatt otthon ragadt családtagok visszatérhetnének a munkaerőpiacra, adót fizetnének, és még az ápolási díjat sem kellene fizetni, így a rendszer költségei jelentősen csökkennének.

,,Vele alszom, hogy meg tudjam fordítani, amikor elzsibbad és emiatt nyafog, vagy meghalljam, ha furcsán veszi a levegőt. Napközben csak 1-2 percre hagyom magára, amíg felöltözöm például. De közben is végig beszélek hozzá, a tükrökből figyelem, hogy mit csinál.”

,,Az ő esetében az egyik legnagyobb gond, hogy senkire sem tudja ráhagyni Mátét, pedig fiatal még, negyven éves, szívesen elmenne bárhová dolgozni. Nincsen intézet, ami befogadná napközben, akár csak pár órára is. Korábban próbálkozott azzal, hogy beadja a környék napközi otthonába, de elutasították őket, mert Máté nem szobatiszta, és nem akarták az ott dolgozók, hogy a többi gyerek lássa, amikor tisztába kell tenni. A támogató szolgálat csak Egerben vállal munkát, Karácsondra már nem jönnek ki.”

,,Nekem szórakozásom? Tavaly nyáron elmentem egy napra strandra, de kikapcsolódni nem tudtam, mert folyamatosan azon járt az agyam, hogy mi lehet itthon a lánnyal.”

A fenti idézetek olyan, korábbi interjúalanyainktól származnak, akik arról meséltek, hogy mit jelent egy sérült gyerek vagy épp demens szülő ápolásával tölteni a nap minden percét.

A legnagyobb probléma, hogy ezek a családtagok nem tudják rábízni fogyatékkal élő gyermekeiket vagy idős szüleiket senkire, amíg elmennének dolgozni vagy éppen csak a közértbe ugranának le. Ennek fő oka, hogy az állam által biztosított szociális szolgálatatóknak nincs kapacitása, hogy a 24 órás felügyeletet igénylő emberekre akár csak pár órára is vigyázzanak, emiatt a gondozásra szorulók családtagjai is a négy fal közé szorulnak . (A témáról itt, itt, itt és itt olvashat bővebben.)

Ezzel a problémával kapcsolatban készített kutatást a Budapest Intézet a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) megbízásából, amiben felmérték, hogy mennyibe kerülne, ha a szociális alapszolgáltatásokat valóban működőképessé és elérhetővé tenné az állam. A kutatás elkészítésének célja, hogy petíciót indítsanak a szociális ellátórendszer javításáért, amelyet Ön is aláírhat itt. A kutatás felmérte, hogy mi az a minimum összeg, amit az államnak bővítésre kellene fordítania, de azt is kiszámoltak, hogy mennyire lenne szükség az összes igény kielégítésére, illetve azt is, hogy mennyi kellene ahhoz, hogy minden, súlyosan és enyhén önellátásban akadályozott ember szolgáltatáshoz jusson. A szociális alapszolgáltatások közé tartozik a támogató szolgálat, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátás. Ezek a szolgáltatások hasonlóak, mind valamilyen formában segítik a magukat ellátni képteleneket, de különböző szinteken és területeken...

MANFRED WEBERT ORBÁN MIATT NEM SZAVAZZÁK MEG - WEBER ALKALMATLANSÁGÁT AZ BIZONYÍTJA, HOGY MÉG SAJÁT PÁRTJÁBAN SEM VÉDTE MEG AZ EURÓPAI ÉRTÉKEKET ORBÁNNAL SZEMBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.21.


Örömteli esemény az európai parlamenti választás után, hogy a baloldal és a liberálisok eléggé megerősödtek ahhoz, hogy az Európai Unió irányítása nem az Európai Néppárt kicsinyes kamarillapolitikájának játékszere. Az is örvendetes fejlemény, ha a baloldal és a liberálisok nem kívánnak asszisztálni az elvszerűtlen és elkorrumpálódott nem kereszténydemokratákkal, akik minden ígéretük ellenére fedezéket nyújtottak Orbánnak az Unió első fasiszta államának létrehozásához, az idegengyűlölő és populista illiberális ideológia terjedéséhez.

"Az európai baloldaliak és liberálisok bejelentették, hogy nem támogatják Manfred Weber bizottsági elnöki megválasztását. Weber alkalmatlanságát elsősorban az bizonyítja, hogy még saját pártjában sem védte meg az európai értékeket, csak nadabandázott róla, és képtelen volt a diktátor Orbánt eltávolítani a Néppártból. Ezzel pedig egész Európát fenyegeti a megválasztása."

Csak üdvözölni lehet a döntést, amely ezzel automatikusan megpuccsolja az elfogadhatatlan csúcsjelölti rendszert, hogy a pártcsaládok belső ügye legyen, hogy aztán kit kell megválasztani egész Európa fölé. Ennek a rendszernek legnyilvánvalóbb csődje maga Manfred Weber, aki a Néppártban néhány befolyásos német politikus lobbijának köszönhetően csúcsjelölt lehetett, és a “csúcsjelölti” rendszer alapján ezt a belső simisumi megegyezést tudomásul kellene vennie egész Európának. Így a baloldal és a liberálisok két legyet ütnek egy csapásra azzal, hogy elutasítják Weber megválasztását...

5 PONTBAN ARRÓL, MIÉRT FONTOS SZAVAZNI AZ ELŐVÁLASZTÁSON

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.06.21.


Bár vannak gondok az előválasztással, de baloldaliként régen érezhettem annyira, hogy van súlya a döntésemnek, számít a véleményem, és nem hátrányból indul egy választáson, mint a mostani előválasztáson. Én tényleg azt ajánlom minden baloldali, liberális, zöld, konzervatív vagy bármilyen gondolkodású polgártársamnak, hogy menjen el szavazni, és fel is sorolnék pár érvet e döntés mellett.


Ér valamit a szavazatunk


Egyszerűen már megszokhattuk, hogy egy pártra vagy személyre szabott választási rendszerben kell pártjainknak, jelöltjeinknek rajhoz állni, ahol a Fidesz által befoglalt teljes államigazgatással, az elfoglalt magyar állammal, a korrupt tőkéből felépített médiával állunk szembe.

Persze ez az előválasztás is hagy maga után kívánnivalókat. Az online szavazás nem tökéletes, kevés idő volt a kampányra, a jelöltek belépésére, nem voltak tiszták a feltételek előre, és még lehetne sorolni a gondokat.

De hát mégis ezerszer demokratikusabb választásról van szó, mint azt megszokhattuk Magyarországon. Igen, persze itt is ott van a tudás, és a pénztőke, a sajtó támogatása egyes jelöltek mögött. De azért nem százmilliárdos tőkéről, és nem irányított propagandasajtóról beszélünk. Egyszerűen már az, hogy egy ilyen választáson részt tudunk venni, ha ez le tud menni balhé nélkül, az a demokrácia ünnepe lehet.
Valóban ér a szavazatunk

A helyzet az, hogy most tényleg mi választjuk ki a legjobb jelöltet. Én őszintén sajnálom, hogy Puzsér Róbert nem indul, mert vele lett volna teljes ez az előválasztás. De a maradék három jelölt közül is lehet választani.

Az az elmúlt 9 évhez képest órási előrelépés, hogy maga a jelölt személye nem füstös pártirodák homályában jelölődik ki (legközelebb az is jó lenne, ha az előválasztás nem így alakulna ki), hanem mi, a választók szavazhatjuk meg...

SCHIFFER ANDRÁSNAK MÉG VAN EGY KIS DOLGA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: Kettes
2019.06.20.


Most már hivatalos: Magyarország rendszerváltás utáni történelmének öt legkártékonyabb figurája:

1. Orbán

2. Simicska

3. Sólyom

4. Tölgyessy

5. Schiffer

Miután véget ért a küldetése az ellenzéki egység szabotálására, amire ráment az LMP, Schiffer még mindig nem vonulhat vissza. Most épp a neoliberális világrend kritikáját adja a Mércén, érzelmesen összekapaszkodva a fasiszta mandinerrel (Techet?, Leimeiszter?) a "marginális identitású" emberek védelmét vállaló politikák baszogatásában.

"Az államfüggő nemzeti burzsoázia kiépítésén ügyködő (ennyi a hungarikum) populista jobboldalnak a neoliberális jobboldal az ellenfele."

Tényleg, András? A NER "államfüggő nemzeti burzsoázia kiépítésén ügyködik"? Ennyi a hungarikum? Ennyi? A szófordulat, hogy menj te a picsába, András, nem írja le elég plasztikusan, hogy mit gondolok az efféle cinikus rezsimapológiáról. A NER nem az államfüggő nemzeti burzsoázia kiépítésén ügyködik. Azon már rég túl van. Orbán egymilliárd dollárnyi vagyont lopott el dokumentáltan. A tényleges kár ennek akár a duplája is lehet. Ez nem nemzeti burzsoázia-építés, András, ez afrikai diktátorokat idéző léptékű sikkasztás. Ha véletlenül lemaradtál volna róla: Orbán egy totalitárius, fasiszta és populista maffiaállam – nem kiépítésén, mert azon is túl van – hanem megszilárdításán és nemzetközi elismertetésén ügyködik.

Schiffer szemrebbenés nélkül reciklálja a populista-fasiszta-hőbörödött széljobb konteóit a "jól finanszírozott NGO-, média- és tudományos hálózatokról", és az „állítólagos ‘szabadságot’ és ‘demokráciát’ veszélyeztető patológiákról”, mint a szexizmus, a rasszizmus, a homofóbia és hasonlók, illetve a rezsimpropaganda kedvenc fordulatait az előző évtizedből, mint például hogy Gyurcsány, Gyurcsány, Gyurcsány, kaviár-/álbaloldal és megint csak Gyurcsány.

Állítólagos patológiák. Az ész megáll. Mintha a Vadhajtásokat olvasnám, és nem a Mércét.

De nem ez a legalja. Az a legalja, amikor Schiffer megmagyarázza, hogy a rendszerkritikus erőknek az „Orbán vagy Gyurcsány” áldilemmában Orbánt kell választaniuk, különben halál...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN AZ UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL SZILÁRDÍTJA MEG ILLIBERÁLIS REZSIMJÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.21.


Guardian 

Timothy Garton Ash arra szólítja fel Európát, hogy az vessen véget a szégyennek, mármint hogy Orbán Viktor lebontja a demokráciát. Az Oxfordi Egyetem Európa szakértője az elemzésben rámutat, hogy a magyar politikus az unió támogatásával szilárdítja meg illiberális rezsimjét. Úgy hogy a mostani brüsszeli csúcsértekezlet részvevői között van egyvalaki, akinek az országa immár nem tekinthető demokráciának, mert az eltelt 10 évben Orbán a rendszer tényleges uraként lerombolta a liberális demokráciát. Az EU új vezetésének azonban meg kell mutatni, hogy megvédi a jogállamot. A professzor is kifejti, hogy illiberális demokrácia nem létezik, a fogalom két tagja ellentmond egymásnak. Minimum azt lehet mondani helyette, hogy itt egy hibrid rendszerről van szó, tehát már nem demokrácia és még nem diktatúra. A Fidesz annyira megszállta a közigazgatást, hogy nyugodtan ki lehet jelenteni: ismét egypártrendszer alakult ki. Felszámolta az igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtó javarészét kormánybarát kartellbe vonta össze, a maga javára módosította a választási törvényt. Magyarország az idén a 87. helyre csúszott vissza a Sajtószabadság listáján és már csak részlegesen szabad ország. A civilek elleni törvény gyakorlatilag távozásra kényszerítette a Nyílt Társadalom Alapítványt, a CEU-t, most pedig a hatalom a Tudományos Akadémia kutató intézeteire veti ki hálóját. Mindezt úgy, hogy kifelé fenntartja a liberális demokrácia látszatát. A hivatalos cáfolatok felületesen nézve rendben vannak, ám amint azt egy régi közép-európai zsidó mondás tartja: egy féligazság komplett hazugságnak felel meg. Orbán pávatáncnak nevezte el, amit az unióval művel, de a legnagyobb botrány az, hogy európai pénzekből építi rendszerét és jutalmazza vazallusait, miközben azt hirdeti, hogy meg kell állítani Brüsszelt. A folyamat azonban nem megfordíthatatlan, a rezsim sok sebből vérzik. Az ellenzék pl. az ősszel visszahódíthatja Budapestet. Az EU-nak pedig mindenek előtt nem szabad bizottsági elnöknek megtennie Webert, mivel az bent tartotta a Fideszt a Néppártban, és így legitimálta a demokrácia felszámolását. Az EPP-nek végre ki kell tennie a magyar pártot, mert a politikai középnek kötelessége meghúzni a választó vonalat az idegengyűlölő, populista szélsőségesekhez képest. Azon kívül az uniónak ki kell neveznie a román Codruta Kövesit, az Európai Ügyészség élére, mert ő pontosan tudja, mi fán terem Kelet-Európában a korrupció. Brüsszelnek továbbá ki kell kötnie, hogy csak akkor folyósítja a támogatásokat, ha az adott ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Fontos az is, hogy az eddiginél több pénzt közvetlenül jusson el a helyi önkormányzatoknak és a civil társadalomnak. Végül, de nem utolsósorban Európának folyamatosan reflektorfényben kell tartania ezt a tragédiát a földrész szívében. Mert amit Magyarországgal tesz, az fontos az egész kontinens számára is. Az EU ugyanis nem lehet más, mint a demokráciák közössége.

 Az uniós csúcs első napján a magyar, a lengyel, a cseh és az észt kormány heves ellenállása megakadályozta, hogy az EU célként hirdesse meg a nulla nettó széndioxid-kibocsátást 2050-re. Bár a többi 24 tagállam egyetértett azzal, hogy a világ legnagyobb gazdasági térsége a jelzett határidőre karbonsemleges legyen, a négyek különvéleménye folytán csupán lábjegyzetként rögzítették a célkitűzést, hozzátéve, hogy tagállamok túlnyomó többsége támogatja azt. Diplomaták szerint igen szenvedélyes vita folyt négy órán át, ám nem sikerült eloszlatni a négy keleti tag aggodalmait, miután gazdaságuk a nukleáris energiára és a szénre épül. Az ellenkezést látva a német kancellár felidézte, hogy nyugati fiatalok hónapok óta tüntetnek a klíma védelmében, és hogy a zöldek ennek köszönhetően törtek előre az EP-választáson. Macron pedig azzal érvelt, hogy Európának meg kell mutatnia: hiteles szereplő a világszínpadon, és nem kockáztatja meg, hogy Kína és India háttérbe szorítsa légkör változásáról zajló tárgyalásokon. A Greenpeace arra figyelmeztet, hogy vészesen fogy az idő, ám az EU becsapta az ajtót az érdemi intézkedések előtt.

 Nem jutottak dűlőre az európai állam- és kormányfők a vezető uniós posztok elosztása ügyében, ezért 9 nap múlva újabb csúcstalálkozót tartanak. Merkel szerint jobb várni pár napot, mintsem hogy elsiessék a döntést. Hasonlóképpen vélekedett a francia elnök is. A két politikus között azonban vita van, mert a kancellár Webert favorizálja a Bizottság új elnökeként a csúcsjelölti rendszer értelmében. Macron azonban ezt másként látja, de szerinte szó sincs hatalmi harcról a két ország között. Az ír miniszterelnök azonban megjegyezte, hogy nyilvánvalóbban gyorsabban lehet pápát választani, mint határozni az öt tisztség betöltéséről.

 A német és a francia külügyminiszter erősíteni akarja Európa helyét a világban, ezért az javasolja, hogy a külpolitikában a jövőben többségi alapon döntsenek, vagyis hagyjanak fel az egyhangúság elvével. Maas és Le Drian dolgozatban foglalta össze, hogy az EU-nak erősnek és szuverénnek kell lennie, mert a külső kihívások jelenleg legalább akkorák, mint a belső feladatok. Ennek megfelelően azt javasolják, hogy ha valamelyik tagállam nem ért egyet a tervezett lépéssel, akkor inkább válassza a konstruktív tartózkodást. Ám ha erre nem hajlandó, akkor annak meglenne a politikai ára. A javaslatok jó része egyébként azt szolgálja, hogy az unió a jövőben függetlenebb legyen Oroszországtól, Kínától és az Egyesült Államoktól. A tervezet előirányozza az euróövezet elmélyítését is. A német diplomácia vezetője azt hangsúlyozta, hogy csakis egy erős, szuverén és cselekvőképes Európa tudja megvédeni az értékeit és a polgárok érdekeit. És magának kell megtalálnia a válaszokat, ha nem akarja, hogy mások határozzanak a feje fölött...

KETTÉSZAKADT A BUDAPESTI PANELMEZŐNY, MÁR NEM A PÓK UTCA A LEGDRÁGÁBB LAKÓTELEP

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON, HAJDU MIKLÓS
2019.06.21.


Nem hagyta érintetlenül a panellakások piacát sem az az őrült áremelkedés, amit 2013 óta láthattunk a budapesti ingatlanoknál. Sok lakáskereső budapesti egyre inkább kiárazódott a belső kerületekből, a jórészt a szocializmus második felében épült panel lakótelepeken viszont továbbra is nagyobb eséllyel lehet megfizethető lakást találni. A megélénkült kereslet ugyanakkor a panelek árát is meredeken felhajtotta.

A panelekről gyakran beszélnek lesajnálóan, pedig – már amikor éppen nincs kánikula – teljesen élhető lakóhelyek is vannak közöttük, és sokan értékelik ezeket a lakótelepeket kényelmi vagy esztétikai szempontból is. De azért a budapesti lakótelepek jelentősen különböznek is egymástól, a Pók utcai vagy a gazdagréti lakótelepről nézve teljesen máshogy néznek ki a dolgok, mint Csepelről vagy Rákoskeresztúrról. Ezért részletesen megnéztük, hogy az egyes panel lakótelepek utcáin hogyan változtak az árak az utóbbi másfél évtizedben, a piacon kialakuló árnál ugyanis kevés dolog mutatja jobban, hogy mennyire keresettek ezek a lakások valójában:...

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: ORBÁN EZT IS JÓL KITALÁLTA?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.21.



„Lázár János indulása az őszi önkormányzati választáson a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztért mindenképpen ’win-win helyzet” lenne Orbán Viktor számára: ha nem nyer, akkor a kihívójaként is fellépett Lázár maradna országgyűlési képviselő, s nem kerülne veszélybe a Fidesz-KDNP kétharmada, ha azonban elviszi a várost, akkor egy szimbolikusan is nagyon fontos pozíciót szerezne vissza a Fidesz” – fejtette ki portálunknak Márki-Zay Péter.

„Az a benyomásom, hogy a helyi Fidesz önmagától nem merne kiadni egy ilyen közleményt, nagyon is elképzelhető, hogy ez nem más, mint Lázár János polgármester-jelöltségének kampánybevezetője” – mondta Márki-Zay Péter portálunknak. A 444.hu szúrta ki, hogy a helyi Fidesz szervezet vezetője a Promenád.hu-nak adott interjújában közölte: „Százszázalékos konszenzus alakult ki abban, hogy Lázár Jánost kérjük fel, hogy vállalja a polgármester-jelöltséget”. Szerinte Lázár ezt nyitottan fogadta, de gondolkodási időt kért.

Mindenesetre a Hírklikk értesülései szerint Orbán Viktor nem akarja engedni, hogy a tavalyi országgyűlési képviselőválasztások akármelyik egyéniben indult és győzelmet aratott kormánypárti politikusa harcba szálljon polgármesteri székért, mivel győzelme esetén veszélybe kerülhetne a kormány kétharmada...

DONALD TRUMP AZ UTOLSÓ PILLANATBAN FÚJTA LE IRÁN MEGTÁMADÁSÁT

444.HU
Szerző: akiraly
2019.06.21.


Washingtoni idő szerint este hétkor, vagyis magyar idő szerint szerda hajnali egykor még úgy volt, hogy az amerikai hadsereg válaszcsapást mér Iránra, amiért az lelőtt egy személyzet nélküli amerikai felderítődrónt. A katonai és a diplomáciai vezetés is csapásmérésre számított az egész napos intenzív egyeztetések, és pálne az után, hogy Trump beleegyezett a csapásba.

A New York Timesnak nyilatkozó források szerint "egy markolásnyi" iráni célpont, köztük radarállomások és rakétaütegek ellen mértek volna csapást, a művelet már a kezdeti szakaszában volt, amikor Trump váratlanul visszavonta parancsát. Szerencsére addig még egy rakétát se indítottak a célpontok ellen.

Trump, aki korábban már többször is egyértelművé tette, mennyire nem fűlik a foga Irán megtámadásához, a lehető legutolsó pillanatban most is megakadályozta ezt. De amúgy lett volna joga rá?

Az aktuális helyzet három okra vezethető vissza:
- Valakik - az amerikaiak szerint Irán, bár erre száz százalékig meggyőző, közvetlen bizonyítékot nem adtak - megtámadtak két tankerhajót a Hormuzi szorosban;
- az incidens után Irán előbb csak rálőtt, majd meg is semmisített egy amerikai felderítődrónt;
- az amerikaiak már bő egy hónapja állítják, hogy hírszerzési értesüléseik szerint Irán amerikai érdekeltségek elleni támadásokra készül a térségben.

Már az első is összetett, de Ashleey Deeks a Lawfare-en megjelent elemzése alapján mégis az a legegyszerűbb. Összetett, mert a két tankerhajó ugyan nem amerikai, de mindkettő az Egyesült Államokkal kölcsönös védelmi megállapodásban levő ország zászlaja alatt hajózott. Az egyik norvég, Norvégia pedig a NATO tagja. A katonai szövetség alapszabálya szerint egy tagállamot ért támadás esetén az kollektív választ kérhet. De Norvégia nem kért ilyet, még csak támadásnak se minősítette az incidenst...

FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTEK: ÍGÉRETEKBŐL NINCS HIÁNY, PÉNZBŐL IGEN

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.06.21.



Elkezdődött a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás, az abban részt vevő három politikus pedig nem fukarkodik az ígéretekkel. Magunk elé vettük ezeket a programokat, meghallgattuk a jelöltek vitáit, és megnéztük, mit kapunk, ha egy pillanatra nem figyelünk oda a pártpolitikára, és csak a konkrét ígéreteket nézzük.

Csak azért nem mondhatjuk, hogy százoldalnyi ígéretet zúdítottak az előválasztáson induló főpolgármester-jelöltek Budapestre, mert a három iromány együtt 99 oldal hosszú. Kálmán Olga és Karácsony Gergely saját programot tettek közzé, Egyenesen Budapestért, illetve Budapest mindenkié címmel. Kerpel-Fronius Gábor nem egy választásra szóló programot rakott össze, hanem azt a Budapest 2.0 nevű tervet használja, amelyet a Momentum még az ő indítása előtt készített el....

CSALÁDI SIKER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.21.


Nem történt más, mint hogy meglopták az adófizetőket, mint ahogy azt tették a Tiborcz-Elios-ügy kapcsán is. Akkor 13 milliárd forintot fizettek ki a magyar adófizetők, miközben Tiborcz egyre csak gazdagodik. Első elcsalt milliárdjaiból megalapozta ingatlanüzletét, ma pedig már sorban vásárolja fel az ország legértékesebb épületeit. Ehhez sincs semmi közünk, mint ahogy az kiderült a főügyészség „nyomozásából” is, hiszen bűncselekmény hiányában egyszerűen ejtették az ügyet. Mert ma Magyarországon nem számít bűncselekménynek az, ha a magyar adófizetőket 13, vagy akár 30 milliárd forinttal is meglopja egy kormányközeli szereplő. Az kérem szépen csak üzleti tevékenység, amihez a magyar állampolgároknak – akik egyébként a számlát fizetik – az égvilágon semmi közük nincs. Ha pedig valaki kérdőre vonja ezeket a felkapaszkodott senkiháziakat, akkor a kormánymédia rögtön a segítségükre rohan, hogy irigységgel vádolja meg az elégedetleneket.

Na de térjünk vissza Rogán Antal drága feleségére, Cecíliára, aki egyre komolyabban is beleveti magát a sport és szépségversenyek világába. A több mint 100 milliárd forintos költségvetéssel rendelkező MTVA – ennek nagyrésze természetesen szintén csak közpénz – nettó 52,6 millió forintot fizet a Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília fémjelezte szépségversenyért. Ez azonban csak egy tegnapi kósza hír, korábban az is kiderült, hogy állami cégek támogatják a Rogán Cecíliához köthető sportrendezvényeket. A HVG közérdekű adatigényléséből kiderült, az MVM 150 milió forinttal támogatta a Fitbalance-t és a Nemzeti Futóversenyt. Az külön nevetséges, hogy már nemzeti futóversenyünk is van, de komolyan. A kormány képtelen meglenni ezen szó ismételgetése nélkül? Ugyan mi a búbánatos hétszentésg tud nemzeti lenni azon, hogy valaki lefut 10km-t?

A HVG tovább érdeklődött az állami cégek támogatásai ügyében és óriási szerencséjükre még Rogán Antalt is sikerült mikrofonvégre kapniuk, aki óriási meglepetésre válaszolt is a feltett kérdésre:...

A BÍRÁK KEZÉBEN A DEVIZAHITELESEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.21.


Az utóbbi hónapokban sorra születtek a perben álló devizaadósok számára kedvező ítéletek. Még olyan döntés is akad, amelyben az árfolyamkockázatról adott nem megfelelő tájékoztatás jogkövetkezményét is rendezte a bíróság. A Kúria ezen a téren adott is eligazítást, meg nem is.

Ebben a hónapban több bírósági eljárásban is született az adósok számára kedvező ítélet. Egy az Erste Bank által nyújtott hitelnél a végrehajtás megszüntetését, a végrehajtási záradék törlését mondta ki ítéletében a Szegedi törvényszék (további részletekről a Hitelesikerek.hu oldalon lehet tájékozódni).

A Kaposvári Törvényszék – tájékoztatott szintén a Hitelsikerek.hu – egy másik perben megállapította: nem volt külön kockázatfeltáró nyilatkozat, és bár a szerződés egyik pontja tartalmazta, a szövegezése nem tette egyértelművé a kockázat konkrét tartalmát. Jogerősen kimondták tehát, hogy a Lombard Lízing szerződése semmis, így az adóstól nem is követelhet pénzt. Hasonló döntés (amikor a felperes a hitelező volt) több is nyilvánosságra került.

Már május végén hoztak olyan ítéletet, ami az árfolyamkockázatról adott nem megfelelő tájékoztatás jogkövetkezményét is rendezte. Egy 2008-ban vásárolt Suzuki vásárlására kapott kölcsönt az adós megfizette, az árfolyamváltozásból eredő terhek pedig a bíróság szerint nem jelentenek kötelezettséget számára. Az adós így búcsút inthetett a banknak.

Elsősorban a szerződés érvényessé tételére kell törekedni

A devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási kérdéseinek vizsgálatára felállított Konzultációs Testület korábban úgy döntött: az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás elmaradása vagy nem megfelelő („nem világos, nem érthető”) volta esetén tisztességtelen és így érvénytelen a szerződésnek az a rendelkezése, amely az árfolyamkockázatot az adósra terheli. Mivel pedig ez a főszolgáltatás körébe tartozó szerződési rendelkezés, érvénytelensége az egész szerződés érvénytelenségét eredményezi. (Erről további részeteket itt olvashat.)

Elmaradt azonban annak pontos meghatározása, hogy pontosan miként kell ilyenkor elszámolni az adóssal. A Konzultációs Testület mostanra erre az ügyre is útmutatást adott (ez teljes terjedelmében itt nézheti meg). Mielőtt azt részleteznénk, hogy miként, érdemes hangsúlyozni, hogy a Kúria kimondta: a bíróságnak elsősorban a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie...

GRUEVSZKI, MINT MAGYARORSZÁG TIPIKUS MENEKÜLTJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.20.


Magyarország zéró toleranciát hirdetett, ellenzi a bevándorlást, hogy védje a keresztény kultúrát, Magyarországnak mégis van egy menekültje, aki nem bombázás és gyilkos terroristák, hanem a törvényesen hozott 2 éves börtönbüntetésénak letöltése elől “menekült” Magyarországra. Azokról, akik életüket mentve a tranzitzónában adnak be menedékkérelmeket, és akiket Orbán fasiszta rendszere rutinszerűen elutasít, még senki nem bizonyította be, hogy bűnözők vagy azok lesz. De akit Orbán több határon keresztül át szöktetett Magyarországra, az elítélt bűnöző.

Gulyás Gergely, a jellemtelen hazudozó senki, aki pénzért és a nevetséges állásáért eladta a lelkét, a becsületét, és Orbán hitvány szolgájának szegődött, azt az arcátlan szöveget adta elő egy kérdesre, hogy Gruevszkit “olyan mértékben segítik a magyar hatóságok, amilyen mértékben minden menekültstátuszt szerzett menekültet segítenek”. Melyik menekültet hozott magyar diplomata autó Magyarországra? Miért nem kellett Gruevszkinek a tranzitzónában beadnia a kérelmét, és várni éheztetve hónapokon át, mielőtt egyébként elutasítják a kérelmét? Mert ez a menekültekkel szembeni tipikus bánásmód.

Nem valószínű, hogy az ellenpélda gyanánt menekültstátuszt nyert egy-két kivétel ugyanabban a bánásmódban részesülne, mint Gruevszki, aki nyilván nem albérletben lakik a VIII. kerületben, sofőrrel jár, és Szijjártó elmondása szerint a külügyminisztériumban társalog időnként a magyar külügyminiszterrel. Gruevszki egy szökött bűnöző, akit egy másik bűnöző, Orbán Viktor rejteget hazája igazságszolgáltatása elől. Orbán kimenekítette a jogállami felelősségre vonás elől az egyik hozzá hasonló illiberális diktátort, aki éppen olyan korrupt bűnöző, mint Orbán. Magyarország a valódi menekülteket elutasítja, a bűnözőt pedig rejtegeti.

Menekültstátusz azokat illeti meg, akik életveszélyben vannak a hazájukban, és a saját államuk nem tudja megvédeni őket. A börtönbüntetés elől menekülő bűnözőknek nem jár menekültstátusz. Gruevszkit jogerősen és törvényesen ítélték el. A hazájából való kiszöktetés, a hamis és törvénytelen menekültstátusz megadása és a rejtegetés bűncselekmény. Orbán ezzel is bűncselekményt követ el. Gruevszkitt saját hazája rendőreinek el kellene kapnia Budapesten és visszavinni őt a börtönbüntetése letöltésére. A börtönből kérhetné a menekültstátusz nemzetközi felülvizsgálatát...

TÍZ DOLOG A PORTUGÁLIAI BEILLESZKEDÉSRŐL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.06.21.


Portugália népszerű célpont a határátkelők körében (bár tulajdonképpen lehetne népszerűbb is). A nyugodt emberek, a kellemes időjárás és a gyönyörű tengerpartok csak néhány ok a népszerűséget jelentők közül. Főleg első látásra, mert akad néhány olyan „titok” is, amire csak a kiköltözést követően derül fény. Legalábbis Joshua számára csak utána derült ki, érdemes átfutni a tapasztalatait.

Kevesen beszélnek angolul

Könnyű lenne azt hinni, hogy egy nyugat-európai országban mindenki beszél angolul, de sajnos nem ez a helyzet. A portugálok negyede tud angolul, ami alacsony arány, főleg a németek 70 és a görögök 51 százalékát figyelembe véve.

Ha megtanulunk néhány szót és kifejezést portugálul, az könnyebbé teheti az életünket. A nyelvi korlát miatt az ismerkedés és a szocializáció is nehezebb. Ezért javasolt olyan eseményekre ellátogatni, ahol más külföldiekkel lehet találkozni.

Lassú víz partot mos

Attól függően, honnan érkeztél, az ivókultúra eltérhet a megszokottól. Az ivás egy maraton, nem pedig sprint. Korán kezdődhet, de snackekkel és vízzel egészül ki, szóval az ilyen ütemhez tartsuk magunkat.

Portugáliában az ivás közösségi esemény. Nincs baj azzal, ha egy egész délután tartó sütögetés alatt az ember berúg, de akkor csúnyán néznek rá, ha pár óra után haza kell vinni.

Nincs központi fűtés

Portugáliában az egyik legkellemesebb a klíma Európában. A telek enyhék, és nyáron sincs olyan őrült hőség, mint Dél-Spanyolországban. Így sok lakásban nincs központi fűtés, mert egyszerűen nincs rá szükség tíz és fél hónapig egy évben.

Decemberben és januárban azonban hűvös lehet, bár így is jobb az idő, mint sok más európai országban – erre az időszakra radiátort érdemes beszerezni.

„Eszetlen nyomasztó bír lenni a tél, ami tök nagy meglepi, de nincs benne nagy mediterrán önfeledtség meg vidámkodás, az ember alig várja a végét” – írta kommentben egy korábbi portugál poszthoz Nagy Kámpics és igaza van.

Ne együnk meg mindent

Udvarias gesztusnak tanultuk, hogy elfogyasztunk mindent, ami a tányérunkon van – azonban Portugáliában ez is másként működik. Az az udvarias, ha hagyunk egy kis ételt a tányéron, főleg, ha vendégségben vagyunk. Ez mutatja meg, hogy jóllaktunk és nem szeretnénk többet szedni.

Ha viszont többet szeretnénk még enni, azt az evőeszközökkel is jelezhetjük: helyezzük a villát átlósan a tányérra, míg a kést egyenesen, úgy, hogy háromszöget formáljanak. Persze emellett kérhetünk is...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: ÉS
2019.06.21.



P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Házi feladat

Sajnálom, ez tiszta hülyeség (Sorry, this is a complete nonsense), írja Orbán abban a levélben, amelyben az Európai Néppárt által felállított vizsgálóbizottság kérdéseire válaszol. A bizottság, amely a sajtóban három bölcsek néven vált ismertté, a Fidesztől, illetve annak vezetőjétől egy tizenhárom plusz egy pontos tesztlap kitöltését várta. A dolgozat elkészült, a neten teljes egészében föllelhető.

Nem érdektelen olvasmány.

A konkrét kérdés, amelyre ez a frappáns válasz született, az a bizonyos plusz egy pont, amely valójában nem is kérdés, hanem megállapítás. „Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a [magyarországi] párt- és állami épületekről az európai jelképek szembeszökő módon hiányoznak, ez pedig arra utal, hogy a Fidesz, ellentétben az EPP más tagpártjaival, nem vallja magát európainak. Viszont az Európai Néppárt alapja éppen az európaiság.” Erre írja a magyarok vezetője, hogy tiszta hülyeség, és valószínű, hogy szerinte ez a válasz egzakt és tárgyszerű. Ezt abból gondoljuk, hogy egy ponttal följebb, tehát a 13. kérdésre adott válaszában arra buzdítja a három bölcseket, hogy „az értelmes párbeszéd megkönnyítése érdekében ne használjanak olyan homályos és meghatározatlan fogalmakat, mint »az értékek szelleme« vagy »átfogó kontextus« azokban az esetekben, amikor objektív, jogi érveik nincsenek."

Varga Károly: Garai László
(1935–2019)

Majtényi László: Autonómiaküzdelem vagy megalkuvás
– avagy az alapjogvédelem és az ombudsman titkos élete

Kovács Zoltán: 1 romlás

Lévai Júlia: Ünnep

Kozák Márton: A bajok eredete

Az ismert vicc szerint Vlagyimir, a moszkvai varrógépgyár dolgozója fejét vakarva panaszkodik szomszédjának: nem értem, akárhogy rakom össze a gyárból kilopott alkatrészeket, mindig Kalasnyikov lesz belőle. A tréfa ma mifelénk úgy hangozhatna, hogy Jenő, a budapesti értelmiségi legyint, és fejét fogva panaszkodik: hiába próbáljuk összerakni a máshol bevált alkatrészeket, nálunk sosem joguralom és hatalommegosztáson nyugvó polgári demokrácia, hanem autokrácia lesz belőle. Az az állítás már megfogalmazódott, hogy nincs mit tenni, ez ilyen elátkozott hely. Az a kérdés még nem, hogy vajon jól lett-e összerakva a szerkezet.

Krzysztof Pomian: Az európai identitás: mint történelmi tény és mint politikai probléma

A jelenleg nyolcvanöt esztendős szerző történész, filozófus, esszéista; a varsói egyetemen tanult, itt is doktorált és habilitált; miután 1968-ban ellenzéki állásfoglalásai miatt elveszti egyetemi állását, a hetvenes évek elején Franciaországba emigrál. Ettől fogva, egészen nyugdíjba vonulásáig, a Centre National de la Recherche Scientifique kötelékében több egyetem és tudományos intézmény tanára vagy munkatársa, számos tudományos folyóirat tanácsadója vagy szerkesztője. Művei legalább tíz nyelven olvashatók. Itt következő esszéje, amelyet enyhe rövidítéssel közlünk, a Le Débat című párizsi folyóirat 2019/2. számában jelent meg. A szerző hozzájárult írásának magyar nyelven való közreadásához. – A ford.

Tóth-Czifra András: Egy valószínűtlen felszabadulás

A rendszerszintűvé emelt korrupció, a jogsértések, az ezeket sokáig csendben tűrő, majd egyre kritikusabb szövetséges vezetők, a tömeges elvándorlás és a növekvő orosz befolyás együtteséről mostanában könnyű Magyarországra asszociálni. Pedig van olyan ország régiónkban, ahol a magyarországinál is rosszabb helyzet alakult ki az elmúlt években. Moldova példája egyrészt arra int minket, hogy minden lehet a mostaninál is sokkal kedvezőtlenebb, másrészt pedig arra, hogy a változás mindig lehetséges, de mindig hosszú és kitartó munkát, olykor kényelmetlen kompromisszumokat igényel.

Karsai László: Jeszenszky és a holokauszt


Győri Lóránt: A magyar tudomány „reszovjetizációja”

Sok helyen és sokféleképpen esett már szó arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának és intézményrendszerének a kormányzati átalakítása mögött milyen politikai és gazdasági okok álltak – az a meggyőződés, hogy a tudományt szorosabb ideológiai gyeplőre kell fogni, a klientúrának pedig szüksége van az uniós tudományos forrásokra. Ugyancsak gyakran hallhattunk az elfogadott törvényjavaslat elemeiről és a tudományos kritikákról, intézményes ellenállásról. Az Élet és Irodalomban legutóbb Kenesei István írt az „átszervezésről”, a kutatói szabadság kilátásairól (Szabadság, tudomány, akadémia, ÉS, 2019/23., június 7.). Ezzel együtt is érdemes áttekinteni a rendszerszintű változások némely tudománytörténeti és tudományelméleti aspektusát. Az Akadémia kutatóintézeteitől való megfosztása, vagyonának ingyenes használatba vétele, a tudományos autonómiát felváltó miniszterelnöki kézi vezérlés és politikai befolyás intézményesítése révén ugyanis a tudományos hatékonyság, innováció és nemzetközi versenyképesség objektív feltételei sérülnek, holott gyakran ezekre hivatkoznak mint az átalakítás indokára.

V I S S Z H A N G

Kürti László: Szóömlés, szennyömlés

Bándy Sándor: Beleitta

Pécsi-Pollner Katalin: 
Olvasói levél

P Á R A T L A N

Haskó László: ESZIK, AMIT AKAR!

aha: TUDJA?

Lantai András: BÖLCSEK

Falus András: BÁLINT IGAZA

(Simonovits András): SZOCHO

msz: PERSZE!

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ



ÉLET ÉS IRODALOM 2019/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.06.21.


I N T E R J Ú 

J. Győri László: Mint egy restaurált festmény
Beszélgetés Bojti János zenetudóssal

F E U I L L E T O N

Báron György: Hiányzó emberek

K R I T I K A

Selyem Zsuzsa: Megfelelési kényszerregény

Jesús Carrasco: A föld, amelyen állunk. Fordította Mester Yvonne. Typotex Kiadó, Budapest, 2019, 218 oldal, 2900 Ft

A kolonialista logika is felszínes csupán: a tiltások ellenére ugyan lesz valamiféle kommunikáció a kolonializáló Eva Holman és a kolonializált Leva között, de a szerzőnek arra már nem terjed ki a figyelme, amit Gayatri Chakravorty Spivak olyan világosan megfogalmaz: ha valakin uralkodni akarsz, mondd el helyette a történetét. Eva Holmant úgy találja ki Carrasco, hogy lebénult férjével él, a háborúban elveszítette fiát, és azzal vigasztalja magát, hogy az apjától örökölt töltőtollal (amit többre tart – és sorolja rendületlenül – mint az udvarházat, földeket) írogat, leveleket és történetet, s mivel Leva nem beszél, a történetét ő írja meg, tényeket keverve fikcióval. Ezt mondja, mikor erre reflektál: „amit arról az emberről tudok, az részben képzeletem szüleménye.” Az önkéntelen önparódia szerintem ott jár csúcsra, amikor azt írja le, hogy egy éjszaka Leva bement a házukba, és Eva a szocializációs drilljének megfelelően lelövi a fikcióját. (Nem találja el, csak éppen horzsolja, hogy ne novella legyen belőle).

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Károlyi Csaba: Ex libris

Szép versek 2019
Körkép 2019
Orbán Ottó: Barbarus utazásai
Végel László: Temetetlen múltunk

Visy Beatrix: Hét főbűn, habbal
Bódi Péter: Engedetlenek. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 202 oldal, 3500 Ft

Összességében nem teljesen világos, hogy a szerző pontosan mi végre mutatja be a gennyládák társadalmi laboratóriumát. „Mindössze” sarkítva ábrázolja korunk hitványságát, társadalmi problémáit, ami a sodró lendület ellenére sem tűnt túl érdekfeszítőnek számomra. Vagy ennél tovább lépve, a polgári engedetlenséget, az ellenszegülést, a radikális eszközök – Alinsky 12 pontjának – bevetését „hirdeti”. Tehát váljunk magunk is sorozatgyilkossá, ahogy a Hetedikcímű filmben történt? Ám ez esetben arra is figyelni kell, nehogy a hetedik te magad légy!

Bárdos Judit: Így éltünk Pannóniában
Szekfü András: Így filmeztünk. Válogatás fél évszázad magyar filmtörténeti interjúiból. MMA Kiadó, Budapest, 2018, 323 oldal, 4800 Ft

Hogyan készült a Valahol Európában? Mi volt a szerepe a film elkészítésében Balázs Bélának (szinte semmi) és Hont Ferencnek? (Ő ragaszkodott a Marseillaise dallamához.) Miért, milyen körülmények között tiltották be az Ének a búzamezőkről (Szőts István) bemutatását? És az Úttörők (Makk Károly) forgatásának a befejezését? Miért éppen Bán Frigyest kérték fel a Talpalatnyi föld megrendezésére? (Szinte véletlenül.) Mikor lett sikere a Budapesti tavasznak? (A jó nyugati sajtót követően, miután a locarnói fesztiválon bemutatták.) Csak nagyon kis részét említettem meg a legendáknak, melyeket a könyv sorra szertefoszlat.

Weiss János: Magyarról magyarra?
Friedrich Nietzsche: A tragédia születése, avagy görögség és pesszimizmus. Fordította Kurdi Imre, Tatár Sándor, szerkesztette Isztray Simon. Szenzár Kiadó, Bu­­dapest, 2019, 268 oldal, 3499 Ft

Ez a kötet ugyanakkor jóval gazdagabb, mint a korábbi kiadások, méghozzá azáltal, hogy tartalmazza Nietzsche a témához kapcsolódó négy dolgozatát (Tatár Sándor igen szép fordításában). Isztray Simon utószavából megtudjuk, hogy fölmerült Nietzsche fontosabb előtanulmányainak közlése. (Ezek közül talán a legjelentősebb A dionüszoszi világszemlélet, amelyet Nietzsche Cosima Wagnernek ajándékozott. Lásd: Attraktor Kiadó, 2019.) De aztán a kötet készítői mégis inkább úgy döntöttek, hogy a hátrahagyott írásokból közölnek egy csokorra valót; kétségtelen ugyanis, hogy a mű kontextualizálását tekintve, ezek sokkal nagyobb segítségünkre vannak.

Radnóti Sándor: Az alku
Az ÉS könyve júniusban – Závada Pál: Hajó a ködben. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 420 oldal, 4299 Ft

Ezek a történelmi regények tehát nem a régmúltba vezetnek, hanem abba a történelmi világba, amelyet még éppen őriz az utolsó három-négy nemzedék kollektív memóriája, azaz a kommunikatív emlékezet. Az én szüleim a múlt század első évtizedében születtek, nekik ezek az események, ha másért nem, a hely és az idő azonossága miatt személyes tapasztalataik voltak. Elbeszélésükből, történeteikből nekem is személyes sejtelmem van a világról, amelyben éltek, s nyilván fakuló módon még az én gyermekeimnek is. Hogy van író, aki ennek fölelevenítésére vállalkozik, és magas irodalmi színvonalon végrehajtja, annak a nemzeti kultúrában betöltött jelentőségét nem lehet eléggé megbecsülni. „Deutschstunde” – ez a címe egy híres német regénynek; Závada regényei magyarórák.

De vajon reflektál-e még az író a fikció valósággal telítésének imént vázolt dilemmájára? A modern történelemtudomány éppúgy feltárta, mint a modern irodalomtudomány, hogy a kitalált dolgok és a tényszerű dolgok viszonya komplikáltabb annál, hogy a történetírást tiszta ténytudománynak, a regényírást pedig tiszta fikciónak nevezhessük (Arisztotelésszel szólva megtörténtnek, illetve megtörténhetőnek). A tény fikciójának, illúziójának mégis retorikai jelentősége van. Ezt képviselte Závadánál már A fényképész…-ben, majd az Idegen testünkben és a Természetes fényben a fénykép, amelynek fiktív vonatkozásairól szintén sokat tudunk, de még mindig őrzi az „elkapott” és „megörökített”, dokumentált valóság fikcióját. Új regényében a naplónak – ösztönzéseknek és kölcsönzéseknek a kor reprezentatív naplóiból – van hasonló szerepe.

Tábor Ádám: Látópont a téren
(Elhangzott 2019. június 13-án Rába György szobrának avatásán.)

Wagner István: Versengő sógorok
(Mantegna und Bellini – Meister der Renaissance, Gemäldegalerie, Berlin. Megtekinthető június 30-ig.)

A padovai asztalosnak egy közepes piktornál inaskodó fia korán kiugró tehetség volt, hamar önállósult, és 1452-ben benősült a velencei Bellini művészdinasztiába. Ez nagy előnyt adott a konkurenciával szemben, mert magával hozta a műhelytitkok mellett a személyzetet és kontaktusrendszert is. A nagyjából egykorú két ifjú művész egy évtizedig megosztotta műtermét, vállvetve dolgozott, inspirálta vagy akár „másolta” is egymást, sokszor nyíltan felvállalt „ikerképeket” alkotva egész pályafutása során, és ezen az sem változtatott sokat, amikor 1460-ban Mantegna családostól Mantovába költözött, hogy udvari festőként a Gonzaga hercegi famíliát szolgálja, míg Bellini haláláig Velencében maradt, felváltva egyházi, főúri és állami megrendeléseket teljesítve.

Sinkó István: Dinamikus egyensúly
(Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás Tér–Mozgás–Játék című kiállítása július 12-ig látható a Deák 17 Galériában.)

A Színterek, a Csíkos-kék és vörös piramisképek mintha Konok folytonos térdimenziók utáni vágyának új leképeződései lennének. A finomra hangolt vonalstruktúrák, a szinte sgraffitoszerű karcos, érdes felületek is jelen vannak, talán most még letisztultabban. S ebbe a világba érkezik játékosan komoly múzeumpedagógiai attitűdjével Vásárhelyi Tamás. Szeretné a maga és a nézők számára még közelebb hozni, értelmezni, megfejteni a Konok képek titkait. A finom egyensúly(talanságok), a majdnem kimozduló kompozíciók Vásárhelyi keze alatt billegő ingákká, súllyal bíró, megmászható konstrukciókká válnak.

Csengery Kristóf: Ferencsik kezdőknek és haladóknak
(The Masters Collection – János Ferencsik. Hungaroton)

A The Masters Collection Ferencsik-albumának összeállítása nem lehetett kockázatmentes feladat, mert a karmesternek vannak szürke, rutinszerű felvételei is. Ez az antológia azonban a legelőnyösebb módon világítja meg a dirigensi profilt. Ráadásul nem mindig veszélytelen művekben.

Molnár Zsófia: Girl power
(Denis Diderot: Az apáca, Dollár Papa Gyermekei, [Trafó–]OSZMI, június 1.)

A sok remek ötlet és megoldás – például a gyárilag összetapadt kávéházi szalvéták szétválasztása mint hasznos időtöltés – mellett az előadás kifejezett erőssége a szereposztás: Urbanovits, Szalontay, Cuhorka és Stork, egyik markánsabb jelenség, mint a másik, mórikálatlan hangsúlyaik együtt négyzetre emelve hatnak, Kiss-Végh pedig idővel szintén magára talál (nem mintha az első részben nem lenne a maga nemében jó, csak nem mindig adekvát). Mind ájtatosan végzik a rájuk rótt feladatot, kivált a megejtő naivát hozó táncos Cuhorka Emese és a fejvörösödésig áldozatkész Stork Natasa. De ez nem penitencia, hanem jutalom.

Fáy Miklós: Te is lehetsz Brünnhilda
(Wagner: Siegfried – Müpa, június 15.)

Tényleg ott vagyunk a csillagok között? Nem azért, hogy jajgassak, ha nem kell, de mintha az előadás egésze nem ezen a galaktikus szinten mozogna, mintha a zenekar húzna lefelé, nem feltétlenül a zenekar egésze, de ha valakinek szépen és magabiztosan kell szólóznia, szinte biztos, hogy nem lesz se szép, se magabiztos. Konieczny szól, és közmegelégedésre szól, de akkor mellette ezek a finomabb megszólalások elvesznek: Gál Erikát a mélyebb hangoknál inkább csak látom és nem hallom, a Siegfriedet éneklő Stefan Vunket meg hallom, de barátkoznom kell a hangszínével és a szájberendezésével, sokat fröccsent.

Grecsó Krisztián: A 22-es örökös csapdája

(A 22-es csapdája, sorozat, HBO)

A HBO új sorozatai – legyen a témájuk a háború vagy egy reaktor – a mai Európa végnapjairól szólnak. Hogy a romlottság mélyén mindent átitat a reménytelen félelem, a zsigerekbe és ösztönökbe ivódott magamentegetés, és nem számítanak a tények és a valóság, csak az, hogy a katona/a dolgozó/a polgár a saját irháját mentse.
Végső Zoltán: Вечная память
(Hildur Guðnadóttir: Chernobyl – Deut­sche Grammophon, 2019)

A Csernobil zenéje nem csupán filmzene, hanem egy, a témára reflektáló, önmagában is érvényes ciklusszerű kompozíció. Hildur Guðnadóttir megtalálta, miként kapcsolhat össze két láthatatlan elemet, a radioaktív sugárzást és magát a zenét. A Csernobil nemcsak az év sorozata, hanem az év zeneműve, hanglemeze is.

I R O D A L O M

Németh Gábor: Hidrogén és hélium
A Véglegesítő – VII.

Nyolc vagy kilenc hejről kellett kivenni ezt a mondatot, a jelöletlen idézést tiltó XIX. számú szerzői jogi rendelet értelmében. „Élethosszig tartó föladat, akármerre nézek, csak a baj meg gond” – mondta vészjóslóan az osztájvezető K. arcát fürkészve, mikor megbízta az Esterházy-életmű gondozásával. Ezen az idézeten dolgozott egész héten a cellájában. Nem volt egyszerű munka, az így támadt fojtonossági hiányokat az írások saját anyagából kellett befoltozni, a szövegkörnyezetnek megfelelően, ügyelve a szépészeti hányadosra, ám éppen 325-öt betűhejet fölhasználva, hogy a sor- és oldaltörés ne változzon. A többi már a restaurátorokra tartozott.

Sausic Attila: Hosszú haj és miniszoknya
„Régi nóta” – Tematikus próza-összeállítás

Beatélmény és orosz népdalok, Ezek a fiatalok vagy Janis Joplin, esetleg Rolling Stones: dalokban az évek, években a dalok, Karsai György, Sausic Attila és Ódor János Gábor prózája.

Ami a fiúknál a hosszú haj volt, az a lányoknál a miniszoknya. Micsoda cirkuszt csináltak amiatt is! De meg kell hagyni, tényleg forradalmi volt ahhoz képest, amit előtte hordtak. A miniszoknyához igazán kellett bátorság, radikalizmus. Hogy egyszer csak fogom magam, és megmutatom a combom, minimum. A férfiak élből félreértették a dolgot. Azt hitték, felhívás, pedig csak kihívás volt, amivel a lányok magukban birkóztak, hogy na, merem-e. Sokuktól hallottam később, hogy az igazi bátorsági próba nem is ez volt. Hanem, hogy bugyi nélkül. Olyankor persze óvatosan kellett mozogni a miniszoknyában. És nem is úgy, hogy egész nap bugyi nélkül. Mondjuk, csak az iskoláig. Ez tényleg izgalmas lehetett. Kár, hogy ebben nem vehettem részt.

Karsai György: Woodstock, 1969

„Régi nóta” – Tematikus próza-összeállítás
Beatélmény és orosz népdalok, Ezek a fiatalok vagy Janis Joplin, esetleg Rolling Stones: dalokban az évek, években a dalok, Karsai György, Sausic Attila és Ódor János Gábor prózája.

Miután simán ment minden, megünneplendő a csinos kis BMW átvételét, beültünk egy új amerikai filmre, amelynek az volt a címe, hogy Woodstock. Csak annyit tudtam róla, amit előző nap a táborban – amúgy erősen hippi kinézetű – tanárunk mondott: történelmi dokumentum lesz ez a film ötven év múlva. Hülyeség, gondoltam, nyilván egy zenés fesztiválbeszámoló, semmi több, sok zene, talán azt is megmutatják, hogy szakadt amerikai fiatalok hogyan őrjöngenek, isznak, drogoznak, ennyi. Nekem megvolt már az Ezek a fiatalok, Koncz, Szörényi, Zorán, Dusán, mennyire jó volt, még sztorija is volt, kétszer néztük meg szerelmemmel, annyira tetszett. Ugyan mitől lenne a Woodstock fontos akár tíz év múlva is?! – de nem baj, jó zenék – Jimmy Hendrix, Joan Baez, Janis Joplin, Santana, Canned Heat, Joe Cocker, már megéri –, menjünk.

Ódor János Gábor: Gagarin dalra fakad

„Régi nóta” – Tematikus próza-összeállítás
Beatélmény és orosz népdalok, Ezek a fiatalok vagy Janis Joplin, esetleg Rolling Stones: dalokban az évek, években a dalok, Karsai György, Sausic Attila és Ódor János Gábor prózája.

Az őrnagyi egyenruhában feszítő vendég egy pillanatra megmerevedett, szemét lehunyta. Eszébe jutott a szép klusinói táj, a gyerekkora, a háború utáni boldog újrakezdés. Világosan felidéződött benne Nádja, akivel kacagva kergetőztek a házak mögötti végtelen mezőkön. A dal második strófájába már Gagarin is bekapcsolódott. Először hümmögött, aztán egyre hangosabban énekelt Nádja-Iluskával.

– Ágat róla senki se vágott, / Nem is tépett róla virágot, / Dúli,dúli virágot,

Dúli, dúli virágot. // Nyírfa ága hej, kifaragva, / Abból lesz a jó balalajka, / Dúli, dúl balalajka, / Dúli, dúl balalajka.

Gagarin kinyitotta szemét, észrevett egy Matrjoska baba alakú felhőt és hosszú idő után először mosolygott önfeledten.

Ecsédi Orsolya: Futam

Ecsédi Orsolya: Dobszerda

Ecsédi Orsolya: Mintha

Győri László: Elmegyek meghalni

Győri László: Ólomsúlyok

ÜTÉSÁLLÓNAK KELL LENNI – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.06.21.


Június 21-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 25. száma! Olvasnivaló egész hétre. Keresse péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– Ütésállónak kell lenni – Nyáry Krisztián író, irodalmár megnehezített életekről, főpolgármesteri felkéréséről és a vélemény féltve őrzött szabadságáról. Interjú

Schmuck Erzsébet: A magyar kormány az autóipari lobbi markában van – A Fidesz állandóan a migrációról beszél, de nem tisztázzák, mi az ok és az okozat. Az elkövetkező időszakban a klímaváltozás lesz a menekülthullámok – amelyeket nem lehet majd a kerítésnél megállítani – fő oka. Interjú
– Kelet-európai polip – Magyar közpénzt ad a Fidesz a román PSD-nek

– Célkeresztben Bige László – A héten még termelt a szolnoki műtrágyagyár – Mindenkivel leszámolnak a NER-en kívül?

– „Irgalmatlan nagy robajokat hallottunk” – Kincs, ami nincs, avagy mire megy az Ormánság rengeteg olajával?

– Pityke alezredes szolgál és véd – Orosz István harcot indított a drog ellen. Ehhez sajátos eszközöket használ: térfigyelő kamerák helyett emberekre épít, kommandós edzéseit retorikai gyakorlatokkal vegyíti, és ha kell, időt szakít családterápiára is. Bátonyterenyei riport
– Békák a fazékban – Az éghajlatváltozás nem válogat az ideológiák között, a konzervatívokat ugyanúgy sújtja, mint a liberálisokat, ezért sem lehet politikai kérdést csinálni belőle – mondja Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató. Interjú

– Népszavazással teljes a révfülöpi nyár – Adriai kikötőket idéző hajórévet álmodott a település vezetése

– Olimpiai bajnokot győzne le az ellenzék Győrben – Rendkívül nehéz versenyre számíthatnak

– Az az eredmény, hogy nem lesz rosszabb – Mi várható az egészségügyben? – Nagyító alatt a költségvetés (2.)

– Legális családi biznisz – A rendőrség már nem nyomoz a demecseri polgármesteri hivatalban

– Olajbárók alkonya – 1998:maffia, leszámolások, robbantások – Harminc év, harminc történet

– Nem fenékig tejfel az élet külföldön sem – Ferenc húsz éve ment dolgozni Amerikába, bejárta a fél világot, jelenleg Németországban él

Hongkongban a víz az úr – Hiába függesztette fel a vitatott kiadatási törvény bevezetését, és hiába kért bocsánatot a tüntetőktől a kormányzó

– A félelem tartja össze a német nagykoalíciót – Mára a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták is a közös kormányzás foglyaivá váltak

– Mennyibe kerülnek „a szabadság amerikai molekulái”? – Az Északi Áramlat bővítésében részt vevő cégekkel szembeni szankciók mellett már ideológiát is gyártott a Fehér Ház, amellyel az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai exportját próbálja elősegíteni

– Gyermekek az oltár előtt – Bizonyos régiókban a megkövesedett tradíciók miatt képtelenség véget vetni a gyermekházasságok gyakorlatának.

– Demokráciaimport Amerikából – Avagy hogyan alakult ki az előválasztás rendszere?

– „Haj, szegény Balassi Bálint!” – Vajon milyen ember lehetett a Hungarus Herosként is emlegetett első magyar nemzeti költőnk, aki 425 éve kapott halálos sebet Esztergom ostromakor?

– Búcsúzik a POSZT? – A hivatalos zárást követően legalább olyan fontos események történtek, mint a fesztivál (egyre szürkébb) hétköznapjain

– Papíron már a fiataloké a jövő – Noha az MLSZ több szabályt is módosított, hogy minél több játéklehetőséghez jussanak az utánpótláskorúak, a klubok abszolút nem bíznak a fiatalokban

Publicisztika:

Dévényi István: Fél ország – Íme egy ország, ahol mindenki fél
 
Gulyás Balázs: Szabaccság, elvtársak! Szabaccságkoncert!
 
Torkos Matild: Már felháborodni is kár…
 
Szerető Szabolcs: Nemzeti közép
 
Lányi András: Kinek a kudarca? Igenis jelentős félsiker volt a Dunakanyar megmentése
 
Kalmár Benedek: Európa és mi
 
Lakner Dávid: Franco Zeffirelli (1923–2019)
 
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (52. rész)
 
Hegyi Zoltán: Mitől gyűrűs a lába?
 
Lakner Dávid: Szilágyi István a metróban
 
Benedek Szabolcs: Egy lehetséges utóhatás
 
Pethő Tibor: Félős és véleményes 
 
Gazda Albert: Madár
 
Puzsér Róbert: Karácsonyi Tiborcz-adó: blöff és populizmus
 
Marabu: Trauma-tili-tológia

Kritika:
 – Tábornokos hadsereges – Gazda–Horváth–Huncik–Makai–Tóth: Katonakönyv
 
– Ha Mao feltámadna – Jü Hua: Kína tíz szóban
 
– Mire képes a kezünk? – Asmund H. Eikenes: Utazás a kezed körül
 
– Nem is rossz hely a világ – Ola, Hans és Anna Rosling: Tények
 
– Minden idők legjobb sorozata – Csernobil
ITT OLVASHATÓ

ITT AZ OLAF-JELENTÉS A FARKAS FLÓRIÁN REGNÁLÁSA ALATT ELHERDÁLT 1,6 MILLIÁRDRÓL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.06.21.


A magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az EU csalás elleni hivatala is büntetőeljárást javasolt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016 februárjában addig példátlan lépésre szánta el magát: először ismerte el hivatalosan, hogy védhetetlen visszaélések történtek egy fideszes politikus hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektjében. Az Emmi felmondta a Farkas Flórián elnöksége alatt kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal.

A felmondás idején persze már egyáltalán nem volt titok, hogy a szociális szövetkezetalapításra kapott 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatással óriási bajok vannak. A Híd a munka világába nevű program körül sorjáztak a botrányok. Az első akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy egy gellérthegyi villa megvásárlásra költötték a rászoruló romák megsegítésére kapott támogatás 15-20 százalékát. Farkas Flórián ebbe a villába költöztette be a szövetkezet irodáját...

MINDJÁRT INDUL A BABAVÁRÓ HITEL, DE MIT KELL TUDNI RÓLA?

INDEX
Szerző: E.F.
2019.06.21.


Már most látszik, hogy sokan ráharaptak a kormány családvédelmi akciótervének részeként induló babaváró hitelre, amelyet 2022. december 31-ig vehetnek fel a párok maximum 10 millió forintos összegben. A még az első közös gyerekük előtt álló házasokra célzott támogatás július 1-jétől igényelhető a bankokban, de sok érdeklődőnek még nem világosak a feltételekre és a törlesztésre vonatkozó szabályok, ezért összeszedtünk minden fontos részletet a kölcsönnel kapcsolatban.

A július elején szülők ráfaraghatnak

Mivel mégiscsak egy hitelről van szó, a babaváró támogatás igényléséhez először át kell esni a hitelminősítési procedúrán. Elméletben ez működhetne úgy is, hogy már a törvény hatályba lépése előtt elindítják, de hiába hirdette meg több bank, hogy június közepétől megkezdi az előminősítési kört, ez végül mégsem történhet meg. Több olvasónk egymástól függetlenül jelezte, hogy korábbi tájékoztatás alapján bementek ebben az ügyben a bankjukhoz, de elküldték őket, mondván egyelőre mégsem indítható el a minősítés folyamata.

Felhívtuk az előminősítés elindítását június 17-re ígérő Erste ügyfélszolgálatát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár valóban volt ilyen ígéret, a bank önhibáján kívül nem tudja elkezdeni a procedúrát. Az ok: ők előzetesen azt hitték, hogy mivel a babaváró egy egyszerű fogyasztási hitel (tehát nem jelzáloghitel), így elegendő lesz a felvételéhez egy sima igazolás például a munkáltatótól, ami bizonyítja, hogy az igénylő házaspár egyik tagja a feltételeknek megfelelően legalább 3 éve rendelkezik társadalombiztosítással. Ez végül nem így lett,

A HITELKÉRELEMHEZ A NEAK-TÓL (KORÁBBI OEP-TŐL) KELL MAJD IGAZOLÁST SZEREZNIÜK AZ IGÉNYLŐKNEK,

az állami intézmény viszont csak a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, július 1-jén kezdi meg a formanyomtatványok kiállítását az Erste-ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint.

Ez a néhány hetes eltérés maximum annak okozhat valódi gondot, aki arra bazírozott, hogy terhességének vége felé járva veszi fel a hitelt. A babaváró támogatást részleteiben szabályozó rendelet szerint ugyanis az a gyerek, aki a kölcsönszerződés időpontjában már létezik magzatként, de még nem született meg, első gyereknek számít a támogatás szempontjából.

Ez nagyon nem mindegy, hiszen ha az ilyen gyereket vehetjük elsőnek, akkor rögtön utána már kamatmentessé válik a hitel, az összeg teljes elengedéséhez pedig már csak kettőt kell szülni. Ha viszont a gyerek éppen megszületik, mire sikerül felvenni a babaváró hitelt, akkor újra nulláról indul a számláló a kedvező feltételek eléréséhez.

A MINŐSÍTÉSI PROCEDÚRA PÁR HETES CSÚSZÁSA MIATT BIZONYÁRA LESZ EGY RÉTEG, AKI ÉPPEN ÍGY JÁR;

egy olvasónk is jelezte, hogy a felesége július elejére van kiírva, ezért szerette volna gyorsan megkötni a szerződést a hatályba lépéskor rögtön, így viszont most nagy valószínűséggel lecsúsznak róla...