2021. november 30., kedd

HAJRÁ MALÁJ HATÓSÁGOK!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.11.30.


1995-ben közel három hónapot töltöttem el Malajziában. Kuala Lumpurban laktam, sokat kirándultam onnan, sok-sok várost, az ország mindkét tengerpartját, a dzsungelt, néhány szigetet, az ország jelentős részét bejárva. Rendkívül érdekes országot ismertem meg, szerteágazó vallási hagyományokat, az ország tradicionális és ultramodern kultúráját.

Most hát itt van ez a maláj milliárdos, aki az Orbán-kormánnyal seftelt, s a lélegeztetőgép-bizniszben közvetített a kínai és a magyar elvtársak között. A csencselés olyan jól sikerült, hogy Orbánék maláj embere a biznisz után (6258 lélegeztetőgép leszállítása 178 milliárd forintért) íziben meglepte magát egy Bombardier BD-700-1A10-es magánrepülővel és egy közel 20 millió dolláros luxusjachttal: milyen guszta, ugyanezeket a csecsebecséket szeretik a magyar kollégák is, maguknak még hozzácsapva a fél Balatont, kastélyokat, szállodaláncokat, letelepedési kötvényeket és magánnyugdíj-pénztárakat stb., de ez utóbbiakból – úgy tűnik – Orbánék maláj embere most kimaradt.

Orbánék még a pandémia idején is a tradicionális erkölcsöket egy bizonyos szinten megőrizni és továbbörökíteni képes itáliai maffia számára példamutató módon gyarapodtak és hízlalták vagyonukat, legfőképp önnön gazdagodásukat tartva szem előtt, semmi mást, még azon az áron is, hogy a velük nyerészkedő maláj kapcsolatnak is csurran-cseppen egy-egy magánrepülő és luxusjacht, elvégre Orbánék üzleti köre fene nagyvonalú.

És majd matematikus barátaim legyenek kedvesek kiszámítani, hogy mekkora a matematikai esélye annak, hogy a maláj üzletembernek a korábbiakban Európában sosem járt magángépe épp ugyanaznap és épp ugyanott szálljon le Horvátországban, ahol és amikor a római vakációból hazafelé tartó miniszterelnököt és kis családját szállító repülőgép is landolt. Mert a puszta matematikai esély akkor és ott beteljesedett, s igen nagy baj lenne, ha erről az ellenzék elfeledkezne.

Most érkezett a hír, hogy a maláj hatóságok házkutatást tartottak Orbánék maláj emberénél, s pénzmosás és adóelkerülés vádjával eljárás indult ellene.

Nem tudom, hogy mondtam-e, de egészen egyszerűen imádom és nagyra tartom a vádalku intézményét.

Hajrá maláj hatóságok!

MEGTALÁLTUK SZÉCHY TAMÁS HAGYATÉKÁNAK HIÁNYZÓ RÉSZÉT, A VILÁGRASZÓLÓ MAGYAR ÚSZÓSIKEREK SPIRÁLFÜZETEKBE REJTETT TITKÁT

QUBIT
Szerzők: VAJNA TAMÁS, BALÁZS ZSUZSANNA
2021.11.30.


Az úszóvilág hosszú ideig csak találgatta, hová kerülhettek Magyarország legsikeresebb úszóedzőjének feljegyzései, de most kiderült, hogy Széchy 2004-es halála előtt egy akkor még szinte ismeretlen vidéki utánpótlásedzőt választott szellemi örökösének. A pécsi Sántics Béla két évtizede vette át Széchytől a sok száz edzésnaplóból álló kéziratos gyűjtemény jelentős részét, és elsőként a Qubit olvasóinak mutatja be a rendkívüli sikerek kulcsát, a Széchy-módszer összefüggéseit.

Tanítványai egyszerre bálványozták és féltek tőle, a sportvilág és a politika sztárolta, és úgy tűnik, hogy aki csak a közelébe került, legalábbis ellentmondásos figurának ismerte. Eredményei ugyanakkor magukért beszélnek: Széchy Tamás, a valaha volt legsikeresebb magyar úszóedző kezei alól bajnokok sora került ki Hargitay Andrástól Wladár Sándoron át Darnyi Tamásig. Az impozáns eredménylistája, öt olimpiai és öt világbajnok tanítványa miatt gyakran úszópápaként emlegetett edzőt 1988-ban Állami-díjjal, 1992-ben köztársasági tisztikereszttel, négy évvel később középkereszttel jutalmazták teljesítményéért.

De mi volt Széchy páratlan edzősikereinek titka, és ha valaki feltárja ezt a titkot, vajon meg tudja-e ismételni őket?

ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG ÉS ELITISTA KIVÁLASZTÓDÁS – EGY ANYA GONDOLATAI A HATOSZTÁLYOS FELVÉTELI RENDSZERRŐL

WMN.HU
Szerző: PÁRI MÓNIKA
2021.11.29.


Az idén december 3-ig lehet leadni a középiskolai felvételi vizsgára jelentkezést. Ha valaki megkérdezné, átmennék-e az idén is ezen a tortúrán egy lottóötös nyereményének összegéért, akkor gyorsan tudnék dönteni: maradnék a jelenlegi anyagi színvonalamon – írja olvasónk, aki annak ellenére nem vállalná a négy hónapos felkészülés megismétlését, hogy a fia tavaly kivételesen magas eredményt ért el a hatosztályos gimnáziumi felvételin. Hogy e siker fényében pozitívan látják-e a felvételi procedúrát? Távolról sem. 

Olvasónk, Pári Mónika véleménye, illetve tanácsai szülőknek és a tesztek készítőinek.

Az egész felvételi procedúra családterápia, ön- és gyerekismereti tréning, látlelet a magyarországi esélyegyenlőségről (pontosabban annak hiányáról), az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésről (pontosabban annak hiányáról), és sokatmondó kép a társadalmi olló egyre szélesebbre nyílásáról.

Az én gyerekem 84 pontot szerzett. Azon felhőtlenül boldog szülők kedvéért, akiknek ez nem mond még semmit: a 100 pontból ennyit 2021-ben a Magyarországon középiskolába felvételiző gyerekek három százaléka ért el.

Csak tájékoztatásul: 2007-től napjainkig, azaz 15 év alatt, az 50 magyar és 50 matek pontból a legjobb évben 41,3 volt az elért legjobb átlag magyarból, matematikából pedig 33,8 az eddigi legjobb elért átlagpontszám. A 2020-as, a pandémia által nehezített pályás évben az átlag matematika 27,3, a magyar 31,3 volt, tehát az országos összesített átlagpontszám 58,6 pont volt a 100-ból. Na és akkor így mondjuk ki még egyszer: 84 pont. A mikrokörnyezetemben senki gyereke még meg sem közelítette ezt a pontszámot. Tűnhetne kérkedésnek, vagy csak egy büszke anya dicsekvésének is, de az ide vezető utat azért kihagytam volna…

AZÉRT CSÖKKENHETETT NAGYOT A LÉLEGEZTETŐGÉPEN LÉVŐ FERTŐZÖTTEK SZÁMA, MERT MÓDOSÍTOTTÁK A KÓRHÁZAK ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGÉT

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.11.29.


Mint reggel is jeleztük, nagyon furcsa adatot közölt az operatív törzs a lélegeztetőgépen lévők koronavírus-fertőzöttekről.

Önmagában örömteli lenne, ha múlt péntek óta 695-ről ma reggelre 538-ra csökkent volna a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek száma. De azért különösnek tűnik:...

...A több mint 22 százalékos csökkenés nem következik sem az előzményekből, sem a többi adatból, leginkább a kórházban lévők számából. A kórházban kezeltek száma ugyanis nemhogy csökkent volna múlt péntek óta 22 százalékkal, hanem nőtt 8 százalékkal (6 913-ról 7 438-ra).

Volt már olyan, hogy elírtak a napi jelentésben egy számot, amit aztán vagy korrigáltak még aznap, vagy másnap tettek úgy, mintha mi sem történt volna.

De most valószínűleg nem ez történt, bár semmiféle megjegyezést nem tüntettek fel a reggeli jelentésben.

Viszont egy orvos írt nekünk, hogy központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson, „és már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akiknek nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki.”...

NÉZZE MEG, MENNYIRE SZÁMÍT JÓ HELYNEK AZ, AHOL ÉL! - SOK SZEMPONTOT VIZSGÁLTAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.11.30.


Nagyon jó ugyan a fővárosban élni, de az összképen határozottan ront a megfizethetőség és a bűnözés – derül ki a Takarék Index elemzéséből. Az úgynevezett élhetőségi rangsorban dobogós helyre futott be Pilisvörösvár és Mór. Az oktatásban Győr, az egészségügyben Gyula, a munkaerőpiac alapján pedig Dunakeszi követi Budapestet.


A Takarék Index elemzői azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott lakónak, melyek nyújtják a legtöbb és legmagasabb szintű szolgáltatást. Az oktatási, az egészségügyi, a kulturális szempontokat, a munkaerő-piaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe. A főváros és a nyugati országrész szinte minden vizsgált mutatóban jobban teljesít a keleti vagy dél-keleti területeknél.

A legmagasabb pontszámot aligha meglepetésre Budapest kapta a részmutatók alapján összeállított élhetőségi rangsorban. A főváros számos jellemzőben is az élen áll, így az oktatási, az egészségügyi és a kulturális, valamint a vásárlási lehetőségek alapján. Bár megfizethetőségben és a bűnözési mutatóban a járások sorában a mezőny vége felé helyezkedik el, a többi jellemző ellensúlyozza ezeket a hátrányokat. (A különböző szempontok alapján az első 10 helyen végzettekről a táblázatokat itt találja.)...

MÉGIS SZABAD

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GADÓ GÁBOR
2021.11.26.


„A népeket általában nem nyomják el annyira mások, mint amennyire elnyomják azok saját magukat.” (Sajó András, 1998)


Minden valamirevaló demokráciában fontos szerep jut a jogbiztonság alkotmányos elvének, védelmet nyújt, amikor a parlamenti többség megsértené a jogalkotásra: a törvények elfogadására, módosítására, illetve hatályon kívül helyezésére vonatozó követelményeket. Azzal, hogy a hatályos Alaptörvény B) cikkének (1) bekezdése Magyarországot „demokratikus jogállamként” definiálta, a jogbiztonság eljárási szabályainak betartására is kötelezettséget vállalt. Az Alkotmánybíróság (Ab) az elmúlt harminc évben következetesen vallotta, hogy „[a] jogállamiság egyik legfontosabb alkotóeleme a jogbiztonság, amely – egyebek között – megköveteli, hogy a jogalanyoknak meglegyen a tényleges lehetőségük arra, hogy magatartásukat a jog előírásaihoz tudják igazítani...”. (Lásd a 7/2016. [IV. 6.] AB határozatot.) Az ún. közjogi érvénytelenség szankcióját vonja maga után, ha a törvényhozó az Alaptörvényben meghatározott jogalkotási előírások megsértésével fogad el jogszabályokat. Így pl. egy törvény kihirdetésére nem kerülhet sor, ha a javaslatot a képviselők többsége nem támogatta, „sarkalatos” törvény esetében pedig, ha a zárószavazáskor hiányzott a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igenlő” szavazata. (Lásd az Alaptörvény T) cikk [4] bekezdését.) És ha az Országgyűlés az Alaptörvény módosítása kapcsán hagyja figyelmen kívül a szavazattöbbségre irányadó követelményeket, az Ab-nek az Alaptörvényben előírt joga és egyben kötelezettsége, hogy az Alaptörvényt módosító törvény alkotmányosságát felülvizsgálja. (Lásd az Alaptörvény 24. cikk [5] bekezdését.) A „jogbiztonság” a politikai döntések végrehajtását „közjogi mederbe” tereli, a mindenkori többség csak az alkotmányos elv betartásával szavazhat a törvénytervezetekről.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy a jogbiztonsághoz történő merev ragaszkodás épp a jogállam feltámasztásának az akadályává válik. A Fidesz–KDNP-koalíció kétségkívül rendelkezett mind a kilenc alkotmánymódosításhoz megkívánt többséggel, és eljárási jogi szempontból érvényes, de tartalmukat tekintve alaptörvényellenes törvényeket fogadott el. A „modern autokráciáról” írja Tóth Gábor Attila, hogy az „a demokrácia látszata” csupán, ahol a „(...) demokratikus homlokzat mögött hiányzik mindaz, ami a demokráciát értékessé teszi”. (Lásd Tóth Gábor Attila: Az Alaptörvény eltörlése, 444.hu, 2021. október 23.) Helytálló-e ehhez képest az az álláspont, amely „alkotmányos puccs” előkészítésével vádolja meg azokat, akik a jogbiztonság rovására egy demokratikus fordulat mellett érvelnek? Működő polgári demokráciák kisebb-nagyobb botrányok árán, de végső soron megbirkóznak az ún. illiberális kísérletekkel. A független bíróságok, alkotmánybíróságok vagy a köztársasági elnök a kellő pillanatban és eréllyel közbelépnek, és önmérsékletre intik a befolyásuktól megrészegült politikai tényezőket. A rendszerváltozást követő első húsz évben a vádhatóság, az igazságszolgáltatás Magyarországon is megfelelő szabályozási és személyi feltételekkel rendelkezett ahhoz, hogy korrigálni tudja a parlamenti választásokon többséget szerző pártok túlkapásait. Az elmúlt tizenkét évben viszont – az Alaptörvényben előírt szavazati arányok betartása mellett – olyan közjogi rendszer jött létre, ami a jogállam fogalmának a kiüresedését okozta...


TÚL SOK MAGYAR CÉG SZOKOTT RÁ AZ UNIÓS PÉNZRE AHELYETT, HOGY JOBBAN AKARNA DOLGOZNI

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.11.30.


A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Az Európai Uniótól érkező támogatásokat elemző első cikkünkben azt mutattuk be, hogy kik és mire kapták a forrásokat, és hogy milyen jelentős szerepe van a magyar gazdaság működésében a brüsszeli pénzeknek.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy mennyire hatékonyak voltak a támogatások, valóban tudtak-e az azokat elnyert cégek növekedni. Csak azokat a vállalkozásokat vesszük figyelembe, amelyek betéti társasági, korlátolt felelősségű társasági vagy részvénytársasági formában működnek, illetve nem kaptak 20 milliárd forintnál nagyobb támogatást (ezzel az állami vállalatokat kiszűrjük).

Elemzésünkben így az összesen 19 ezer milliárd forintnyi jóváhagyott EU támogatásból 3340 milliárd támogatást veszünk figyelembe, és ezeket a vállalati teljesítménymutatókkal együtt vizsgáljuk meg.

Fontos kérdés, hogy méretükhöz képest mekkora támogatáshoz jutottak a cégek. Ha túl kis támogatáshoz jutnak, akkor nehéz érdemi változást várni, a túl sok támogatás viszont könnyen válik olyan „ingyenpénzzé”, amit osztalékként kivesznek a tulajdonosok.

Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy a 2010 és 2020 között elnyert összes támogatás az összes vizsgált cég esetében milyen arányban állt a teljes időszak árbevételével. Ez látható a vízszintes tengelyen, elosztva azokkal az éveknek a számával, amikor működött a cég.

Azt mutatja tehát ez a mutató, hogy a teljes időszakban egy átlagos évben az árbevétel mekkora részét kapta támogatásként egy-egy cég. Egészen magas számokat is láthatunk, mert vannak olyan cégek, amelyek sokszorosát nyerték el támogatásként annak, mint amit a piaciról kerestek. Első ránézésre is feltűnő, hogy milyen sok vállalkozás tudott a piaci árbevételénél jóval több támogatáshoz jutni.

A buborék mérete mutatja az elnyert támogatások teljes összegét – ebből is látható, hogy nem kezdő, nagyon kis vállalkozásoknál jellemző a túlzó támogatás, hanem a határozottan nagy méretű projekteknél is...

ITT OLVASHATÓ

2,5 MILLIÓ ÁPOLÓ FOGOTT ÖSSZE, HOGY NE LEHESSEN NYERÉSZKEDNI A KORONAVÍRUSON

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2021.11.30.


Több mint 2,5 millió ápoló együtt emeli fel a hangját, hogy a vakcinaapartheid elkövetői felelősségre legyenek vonva. 28 ország szakszervezete nyújt be panaszt az ENSZ-hez a Global Nurses United (GNU) és a Progressive International (PI) koordinálása mellett, írja a Progressive International (PI) közleményében.

Miközben a Dél-Afrikából származó legújabb, a jelek szerint az eddigieknél is gyorsabban terjedő variáns, az omikron lassan hazánkat is eléri (Csehországban már megjelent), a dél-afrikai lakosság kevesebb mint egynegyedét oltották be teljesen. A Covid-járvány az újabb variánsokkal és hullámokkal soha nem ér véget, és ez megfelel a nagy gyógyszergyártó cégek érdekeinek: hihetetlen profitot zsebelhetnek be a vakcinák értékesítéséből.

Csak a Pfizer 107 milliárd dollár értékben értékesít vakcinákat 2022 végéig, ragaszkodva saját szabadalmi jogaihoz. Annak a vakcinának a szabadalmi jogaihoz, amit eleve állami támogatásokból fejlesztett ki. A nyugati országok elég gazdagok hozzá, hogy kielégítsék a gyógyszergyártó cégek profitéhségét, a kevésbé tehetősek azonban oltás nélkül maradnak. Ez nem csupán arcpirító egyenlőtlenség, de még a gazdag nyugati országok védekezését is kompromittálja:

a koronavírus járvány egy globális pandémia, védekezni is csak közösen tudunk ellene. Hiába a beutazási tilalmak, az alacsony átoltottságú országokban kialakuló új variánsokat nem lehet kizárni.

A problémát csak tetézi, hogy a gyógyszercégek könnyebben kizsákmányolható afrikai országoktól sokkal nagyobb összeget kérnek a forgalomba került védőoltásért, mint a tehetősebb nyugati államoktól. Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollárt tett ki, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulták...

6390 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK, 195-EN HALTAK MEG HÉTFŐN

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.11.30.


- Új fertőzöttek száma: 6390 (a hétvégi napi átlaghoz képest -2886)

- Új halálos áldozatok száma: 195 (a hétvégi napi átlaghoz képest +42)

- Kórházban kezelt betegek száma: 7596 (a hétvégi napi átlaghoz képest +158)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 513 (a hétvégi napi átlaghoz képest -25)

- Új mintavételek száma: 20 309 (a hétvégi napi átlaghoz képest -21 229)

- Az első dózissal oltottak száma: 6 126 420 (a hétvégi napi átlaghoz képest +5461)

- A második dózissal is beoltottak száma: 5 842 885 (a hétvégi napi átlaghoz képest képest +3807)

- A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 515 398 (a hétvégi napi átlaghoz képest +67 999)
közölte a hétfőn regisztrált adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Változott a koronavírus-adatok adatközlése, ezért csökkent jelentősen hétfőre a péntekihez képest a lélegeztetett betegek száma: míg pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, addig ez a szám hétfőre már csak 538 volt, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent. Közben pedig a kórházban lévő fertőzöttek száma tovább nőtt. Az anomáliát az okozza, hogy már csak azokat kell lélegeztetett betegként megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik...


OKOSTELEFONT ADNI EGY GYEREK KEZÉBE OLYAN, MINTHA ELÉ TENNÉD A VILÁG MINDEN JÓ ÉS ROSSZ DOLGÁT, HOGY VÁLOGASSON

WMN
Szerző: TÓTH FLÓRA
2021.11.30.


Bár a gyerekeim még csak felügyelet mellett, saját eszköz nélkül kezdenek „beszállni az internetbe”, én már most nagyon sokat foglalkozom ezzel a témával. Elmondom, miért. Mert én pont a tízes éveim végén jártam, amikor úgy igazán beindult a net, a csetszobák után jöttek az első közösségi oldalak, és ezzel párhuzamosan megjelentek a totális hülyeségek és egymás bántása – a két legnagyobb gond a neten. Mire ez igazán érzékelhető méreteket öltött, én már majdnem „kész” ember voltam, volt kialakult tudásom a világról és saját magamról is. Így viszonylag könnyű volt a helyén kezelni mindazt, amiben azóta is élek az online térben kifejezetten aktív felnőttként. De okoseszközt adni a gyerekeim kezébe számomra olyan, mintha a világ összes jó és rossz dolgát a lábuk elé tenném, és rájuk bíznám a válogatást. Egyszerűen nem opció, hogy ne fussanak bele óriási tévedésekbe, hiszen még mi, felnőttek, sőt ezzel foglalkozó szakemberek is számtalanszor lépünk tévútra az online térben, csak nálunk nagyságrendekkel kevesebb a kockázat. Úgyhogy most két könyvet ajánlok – egyet a gyerekeknek, egyet pedig a felnőtteknek.

Bár az internet hatása a mindennapi életünkre nagyon komplex témakör (igazából akárhány évesek is vagyunk), én azért szeretnék kiemelni két fontos területet: az egyik az információk valódisága, a másik pedig az egymással való kommunikáció módja, mert szerintem ez a két dolog, amitől a leginkább féltjük a gyerekeinket. (A szexuális vagy bármilyen természetű zaklatást én a kommunikáció egyik alpontjának tekintem, és ebben a témában nagyon ajánlom EZT és EZT a cikket, illetve EZT az oldalt.)...

TÖBB MINT 400 HALOTT A HÉTVÉGÉN, KÁSLER FILMGYÁRTÁSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ SZERBIÁVAL – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.11.30.


A párhuzamos Magyarországon nincs járvány


Érintették az elindított Hunyadi János-sorozatot, és a szerb fél felajánlotta, hogy a belgrádi-nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek. A szerbek jelezték igényüket, hogy Budapesten állítsanak szobrot Nikola Tesla tudósnak.

EP-jelentés: Magyarországon akkora a korrupció, hogy kialakult egy párhuzamos állam


A korrupció döntő része egyébként legalizált lopás Magyarországon, amit közbeszerzésnek hívnak.

Orbán már nem sokáig lehet médiapápa (?)

A Bizottság a jövő évben törvényt kezdeményez a szabad sajtó védelmében.
Egymondat: Orbán Viktor az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt

Tovább növeli a kórházakban lévő katonák számát a Honvédség

Katonadolog.

Hétvégére kifulladt az oltási akcióhét

Hét nap alatt összesen 95 640 ember adatta be magának az első dózist. Ez mondható jónak, az viszont már kevésbé, hogy a hétfői, erős kezdés után az elsőoltakozási hajlandóság keddre visszaesett.

Egymondat: Rogán Antalt meghallgatta a gazdasági bizottság

Pintér Sándor szerint a Pegasust a magyar törvényeket betartva használták

Miért, használták…?

Karácsony szerint megfigyelik, mégpedig újságíróknál profibb emberek

Mint mondotta, gyanúsnak tartja, hogy amikor lekanyarodás előtt 100 métert halad a sofőrje a buszsávban, arról videó készül.

Kicsoda Gansperger Gyula, aki a Fidesz főkönyvelőjéből lett a Városháza-ügy kulcsszereplője?

A 24. hu forrása Bajnai szerepéről úgy vélekedett: csőbe húzták.

A CNN megkérdezte Szijjártót, mit értett azon, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni a magyar választásokba

Mármint mit értett PONTOSAN azon… Nem született pontos válasz, természetesen.

Pintért és Szijjártót kérdezné a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a PCR-tesztek megsemmisítéséről

„Nem csupán a tesztek most nyilvánosságra került megsemmisítése, hanem tágabb értelemben a kormány járványkezelésének egésze súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel.”

Az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatnak tekintő Kövér László a kormánypárt szerint csak igazat mondott

“Ez a beszéd önmagáért beszél”– reagált Gulyás. Semmilyen titok nem volt ebben szerinte, de ezeknek a szerveknek a működése nem a nyilvánosságra tartozik. „Kövér László beszédével jó szívvel azonosulhat az ellenzék is” – tette hozzá.

Mindenki hülye, egyedül Kövér helikopter

Kövér László élete, pályafutása félreértések sorozata. A cikkben a lap e félreértett élet néhány fejezetét veszi számba, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Már a szabadság maradványait is felszámolja a Putyin rezsim

Az utolsó talpon maradt nagy jogvédő csoport, a Memorial Társaság sorsa a Legfelsőbb Bíróság kezében van, amely korábban már elutasította feloszlatását, mert nem találta megalapozottnak az ügyészség kérését. Most viszont vajmi kevés az esélye annak, hogy az LB szembemegy a Kreml elnyomógépezetével, vélik az orosz jogvédők.

Börtönbe zárták egy török ellenzéki párt alapítóját, amíg tart a bírósági eljárása

A török állami hírügynökség szerint a rendőrség arra kíváncsi, milyen kapcsolatot ápol Gürcan különböző, Ankarában élő külföldi diplomatákkal.

Körbekordonozták a Karmelita kolostort

posztos rendőrök azt mondták, a korlátozást “az építkezés” miatt rendelték el, és úgy tájékoztatták őket, hogy ez évekig így lesz… (Komment: “Nem baj, hadd szokják a rácsot”)

Szerző: Huppa-válogatás

VAN, AKI AZ ÖTÖDIK OLTÁSÁRA MEHET MOST, MÁSOKNAK NEGYEDIKET SEM ENGEDNEK

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2021.11.30.


Legalább kétféle okból szeretnének sokan sürgősen negyedik oltáshoz jutni Magyarországon. Teljesen véletlenszerűnek tűnik azonban, ki kaphat és ki nem, miközben sokan már az ötödik oltásukra szereztek időpontot.

Sokaknak okoz komoly gondot, hogy a magyar állam olyan vakcinát ajánlott számukra, amely nem hatékony, így gyakorlatilag védtelenek az újabb hullámban. Ez a probléma szinte kizárólag a kínai vakcinával oltottakat érinti, közülük is messze inkább az időseket.

Duda Ernő virológus minden érintettet arra biztatott nyár óta, hogy próbálja ő maga elintézni magának a következő oltást, pontosabban Pfizer-oltást. Szegediekkel előfordul, hogy átugranak Szerbiába, és beoltatják magukat ott, vagy Erdélyben van rokonuk, és elmennek oda. De van olyan is, hogy a magyar orvos minden további nélkül újra beoltja őket – mondta a professzor.

„Az államnak kellene ezt intéznie, de én mindenkit arra biztatok, hogy miután az állam malmai még az Isten malmainál is lassabban őrölnek, ne maradjon védtelen hosszú hónapokon keresztül, oltassa be magát, ha tudja. Ez félig illegális, de az egészség fontosabb ennél” – érvelt Duda Ernő még júniusban...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN MÁR NEM SOKÁIG LEHET MÉDIAPÁPA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.11.30.


Az Európai Unió illetékes biztosa a kedvezőtlen magyar, lengyel és szlovén tapasztalatok alapján megerősítette, hogy a Bizottság a jövő évben törvényt kezdeményez a szabad sajtó védelmében


Reuters

Az Európai Unió illetékes biztosa a kedvezőtlen magyar, lengyel és szlovén tapasztalatok alapján megerősítette, hogy a Bizottság a jövő évben törvényt kezdeményez a szabad sajtó védelmében. A cél az, hogy nagy média cégek ne kebelezhessenek be kisebb vetélytársakat, illetve hogy meghiúsítsák a kormányzati beavatkozást a tömegtájékoztatásban.

Breton az Európai Hírmédia Fórumán bejelentette, hogy mindenféle jogtalan hatalmi fellépést meg akarnak akadályozni. Fenn kívánják tartani a sajtó sokszínűségét, megfelelő biztosítékok révén. A készülő „Médiszabadság Jogszabály” azt is megtiltaná, hogy külföldről manipulálják egyes országok közvéleményét választások előtt. Az előterjesztés benyújtása előtt széles körben kikérik a szakma véleményét.

A jelentős hozzáteszi, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovénia korlátozza a sajtó szabadságát, emellett Brüsszel attól tart, hogy az állami reklámok irányított elhelyezésével a hatalom befolyást tud gyakorolni a médiára.

Neue Zürcher Zeitung

Joschka Fischer szerint ha Orbán Viktor úgy látja, hogy az EU-ban hibádzik a közös értékalap, akkor még azelőtt kellett volna szólnia, hogy Magyarország belépett a szervezetbe. A legendás volt német külügyminiszter hozzátette: az unió persze előre nem láthatta, hogy a politikusnak ilyesfajta gondjai támadnak, viszont Magyarország a GDP 4 %-ának megfelelő összeget kap minden évben Brüsszeltől. Röviden ennyi talán elég is az értékvitáról, jegyezte meg.

Azzal viszont nem ért egyet, hogy ezek után Budapestet és Varsót ki kellene tessékelni a közösségből, még akkor sem, ha bizonyos jogszabályokat egyik sem tart be. De az EU sokszínű közösség, ennyi belefér, mindaddig, amíg az egységes piac határozza meg a dolgokat. Egy európai szövetségi állam persze egészen más tészta volna. Azt persze nem lesz egyszerű összehozni – mutatott rá.

A politikus látja ugyan, hogy Kelet-Európában unióellenes erők működnek, mégis türelmet tanácsol velük szemben. Ugyanakkor az igaz, hogy a Bizottság mostanság nyomást gyakorol a magyar és a lengyel kormányra, de emellett óriási összegeket utalt át nekik. Az azonban nem járja, hangsúlyozta Fischer, hogy a farok csóválja a kutyát. Minden megértés és tolerancia mellett senki sem vonhatja kétségbe a jogállamiságot, a bíróságok függetlenségét.

Arra a kérdésre, hogy mennyire környezetkímélő az atomenergia, ironikusan úgy válaszolt, hogy aki ezt állítja, az menjen el szabadságra a csernobili „tüdőszanatóriumba”. Viszont minél több országban vannak reaktorok, annál kevésbé lesz biztonságos a világ.

Kínáról szólva kifejtette, hogy a fejlett államok nagy hibát követtek el, amikor az együttműködésben csak a gazdaságra összpontosítottak és nem vették komolyan, milyen stratégiai terveket forral a Kommunista Párt. A Nyugat naivitása hozta fel Pekinget, de modus vivendit kell találni vele. Azaz fenn kell tartani az árucserét, de nem szabad illúziókat táplálni a kínaiakkal szemben. Tárgyalni kell velük a vitás kérdésekről, mert mélyebben beleilleszkedtek a világgazdaságba, mint egykor a Szovjetunió. Ezért érdekük, hogy stabilak legyenek a nemzetközi viszonyok.

Politico

Merkel kerékkötő volt a jogállamért vívott harcban, folyamatosan akadályozta, hogy az EU eljárhasson Magyarország és Lengyelország ellen – írja kommentárjában Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a liberálisok korábbi EP-frakcióvezetője, aki jelenleg képviselő Strasbourgban. Ugyanakkor örömmel állapítja meg, hogy ezúttal olyan kormány alakul Berlinben, amely kész vezetni az uniót.

Merthogy a szervezet az eltelt évtizedben csupán a semmit passzírozta, intézményei képtelenek voltak bármit is kezdeni a gondokkal. A politikusok óvakodtak attól, hogy érdemi munkát végezzenek, vagy lehet, hogy nem is akarták megfelelő irányba terelni a dolgokat. Ám most új helyzet állt elő, köszönhetően részben Macronnak és Draghinak. A legtöbb országban komoly vita megy az unió jövőjéről. A magyar és a lengyel kormány ugyanakkor túllőtt a célon, így elszigetelődött, nem tud akadékoskodni.

Ráadásul az új német koalíció remek tervekkel rukkolt ki: amit papírra vetett, az olyan, mint egy választás előtti programnyilatkozat. A szuverén Európát tűzi ki célul, külön hangsúlyt fektetve a demokratikus értékekre, a jogállami mechanizmus bevetésére. Merkel már nem tudja feltartóztatni a folyamatot, pedig korábban mindig ezt tette, amikor helyre kellett volna tenni Orbánt és Kaczynski, miután mindketten nekirontottak országukban a demokratikus intézményeknek.

A politikus ellenzi viszont, hogy az újjépítési csomag egyszeri és megismételhetetlen eszköz legyen, mert a költségvetés finanszírozásának eddigi módja szerinte nem Európai érdekeit szolgálja. A tagállamoknak kedvez és ez nem jó. Azt viszont üdvözli, hogy a leendő német vezetés az Európai Egyesült Államokat tűzi ki célul és ennek érdekében kész arra, hogy hátrahagyja azokat az országokat, amelyek nem pártolják ezt az elképzelést.

Verhofstadt úgy értékeli, hogy az irány helyes, mert erősebb Európa kell, és így a földrész egyúttal demokratikusabb lesz. És így talán hamarosan eljutunk oda, hogy igazán rátermett politikusok irányítsák.

Deutsche Welle

A helyzetkép nem tartja kizártnak, hogy a Fidesz választási trükkökkel próbálja megtartani hatalmát, miután az ellenzéknek jó esélye van, hogy leváltsa Orbán Viktort. Pont ezért a párt különféle új húzásokat vet be. Így viszont egyre erősödik a vita a választási törvényről, amely a fiataldemokratáknak kedvez, ideértve, hogy elképzelhető még az eredmény manipulálása is.

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak. Utóbbiak hálásak Erdélyben, a Délvidéken és a Kárpátalján a kapott jelentős juttatásokért, beleértve az állampolgárságot, így a Fideszre voksolnak.

Banuta Zsófia, az Unhack Democracy nevű civil szervezettől egyértelműnek tartja, hogy a Fidesz részéről stratégia a kisebbségi magyarok választási részvételének serkentése. Ugyanakkor a nyugatra költözött megélhetési migránsok javarésze egyértelműen Orbán-ellenes. Gulyás Gergely azonban kizárta, hogy ilyen röviddel a szavazás előtt változtassanak a szabályokon.

Viszont a hatalom éppen most módosította a lakónyilvántartási bejelentkezés előírásait, ami Márki-Zay szerint a választási turizmust hivatott elősegíteni. Ilyesmire Banuta szerint már 3 éve is volt példa, sőt anélkül a Fidesz nem tudott volna kétharmaddal nyerni. Az ellenzék úgy látja, hogy a siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a pártot. Ebben kulcsszerep jut a környező államokban élő magyaroknak.

Daniel Freund, német zöld EP-képviselő úgy értékeli: nem jó ómen, hogy innentől kezdve tömegesen lehet átjelentkezni a billegő körzetekbe. A politikus azt követeli, hogy az EP és a Bizottság küldjön választási megfigyelőket Magyarországra.

New York Times

Hosszú nekrológban, tudósként, íróként és emberbarátként, a demokrácia bőkezű támogatójaként búcsúzik a lap a 87 éves korában elhunyt Bitó Lászlótól. Felidézi, hogy annak idején kétévi kényszermunka után társaival együtt kiszabadult a komlói bányából, fegyverrel küzdött 56-ban, majd, miután Amerika szabadságharcosként befogadta, a zöld hályog elleni kezelés feltalálójaként milliók látását mentette meg. Utána ismét kedvenc foglalatossága, az írás felé fordult és felemelte szavát a jelenlegi tekintélyuralmi magyar rendszer ellen.

Halálát a felesége annak a légzőszervi betegségnek tulajdonítja, amelyet a férfi még a tárnában szedett össze. A tengerentúlon igen elismert kutató orvosnak számított, a Columbia Egyetemen dolgozott, az általa feltalált készítmény a Pfizer gyártja Xalatan néven. Ám Budapesten ennél sokkal fontosabb volt, hogy segítette a szabad sajtót és a demokráciát. Jelképnek számított az orbáni tekintélyelvű kormány ellenzékeként.

Tudományos munkássága milliomossá tette, de a gazdagságát a művészetek, a közegészségügy, valamint a független média támogatására fordította, beleértve legutóbb a Klubrádiót. De bőven adott pénzt fiatal roma zenei tehetségek pályájának előmozdítására is.

Annak idején a Bard College-ra járt, az egyetem elnöke úgy jellemzi, mint igen-igen bátor embert. Az intézményre is milliókat áldozott, ő finanszírozta a konzervatórium megépítését, az most a nevét viseli.

Tágas budapesti lakása a szabad magyar értelmiség találkozóhelye lett. Rév István, a CEU professzora szerint időnként jó százan gyűltek ott össze. Olyan színes volt a társaság, mint Isten állatkertje. Bitó állt a középpontban, aura vette körül.

Ő maga azt mondta, hogy már tett eleget a fizikai vakság ellen, eljött az ideje, hogy lépjen a szellemi világtalanság felszámolására.

ELTŰNT A MERKEL-FÉK, AGGÓDHAT A MAGYAR KORMÁNY AZ ÚJ NÉMET-FRANCIA-OLASZ TRIÓ MIATT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.11.30.


A magyar lélegeztetőgép bizniszen meggazdagodott maláj férfinél házkutatást tartottak a rendőrök. Közben fogy a levegő a magyar kormány körül az EU-ban, és már nem lesz ott az erős Merlek, aki megvédené. Végleg elszigetelődhet az ország?

MalaysiaNow hírportál szerint több nyomozó hatóság közös razziát hajtott végre Vinod Sekhar üzletember irodáiban. Az akció egy nagyszabásúnak ígérkező pénzmosási és adóelkerülési ügy felgöngyölítésének első lépése volt a maláj illetékesek szerint. És hogy ez miért érdekes magyar szemmel? Ugyanez a portál júniusban megírta Vinod Sekharról, hogy oroszlánrésze volt abban a többmilliárd dolláros ügyletben, amelynek keretében lélegeztető gépeket szállítottak Magyarországnak.

A házkutatást két héttel ezelőtt, akkor hajtották végre, amikor Vinod Sekhar nem tartózkodott az országban. Dokumentumokat és egyéb tárgyakat foglaltak le. Az 53 éves üzletember, akinek az apja egyébként a maláj gumiipar modernizálója volt, 2005-ben csődbe jutott. 

Thierry Breton francia EU-biztos bejelentése szerint az Európai Bizottság azt tervezni, hogy jövőre - médiaszabadság-törvényjavaslat formájában - új szabályokat indítványoz a médiának a kormányzati befolyástól való védelme érdekében, illetve annak megakadályozására, hogy a kisebb médiaintézmények nagy piaci szereplők kezébe kerüljenek. A Reuters szerint az uniós testületnek ez a lépése összefügg azzal, hogy Lengyelországban, Magyarországon, valamint Szlovéniában korlátozzák a médiaszabadságot, és félő, hogy az állami hirdetési megrendelések áramoltatása közvetett politikai befolyásgyakorláshoz vezet a média fölött.

„Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe való mindenfajta jogtalan beavatkozással szemben. Meg akarjuk védeni a médiapluralizmust, beleértve az online médiateret is, és biztosítani akarjuk, hogy egyetlen szereplő se nőhessen túlságosan nagyra, akkorára, ami miatt már aggódni kell a nyilvános vitákért” - idézi a Reuters az Európai Bizottságnak a belső piacért felelős francia tagját.

„Eltűnt a Merkel-fék, amely mindig lassította és akadályozta az EU fellépését, amikor Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński rátámadt a saját hazájában létező demokratikus intézményekre.” Ezekkel a szavakkal méltatja a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadásában vendégszerzőként Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő, az EP liberális frakciójának volt vezetője, korábbi belga kormányfő az új német kormánykoalíciós megállapodást, amelyet a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok kötöttek meg.

Verhofstadt kiemeli a megállapodásnak azt az elemét, hogy Berlin fel kíván lépni az Európai Unióról szóló szerződés második cikkében foglalt értékek alátámasztása érdekében - az Európai Bizottságot felszólítja a meglévő jogállamisági mechanizmusok tényleges alkalmazására, a tagállamok képviselőiből álló Tanácsot pedig arra, hogy ne riadjon vissza az említett EU-szerződés hetedik cikkének alkalmazásától, amely az európai értékek megsértése esetén akár szavazati joguk felfüggesztésével is sújthatja az érintett tagállamokat.

A belga liberális politikus elismeréssel szól arról is, hogy az új német kormány - túllépve a tisztán nemzeti megfontolásokon - erősítené a szuverén Európai Uniónak a világban betöltött szerepét. Verhofstadt szerint az új német koalíció lehet az a ma még hiányzó utolsó darab, hogy megfordítsák az áramlás irányát a kontinensen - hiszen Franciaországnak Emmanuel Macron személyében kivételesen európai szemléletű államfője van, Olaszországban pedig az igencsak rátermett Mario Draghi miniszterelnök a saját politikai jövőjét a COVID-válság leküzdésével és az uniós helyreállítási alap várt gazdasági hatásával kapcsolta össze. „A legtöbb európai fővárosban konstruktívabbá vált a vita, miközben az uniót hátráltató kormányok - a lengyel és a magyar - végül olyan messzire mentek, hogy azzal elszigetelték magukat” - fogalmaz Guy Verhofstadt.

Ide kívánkozik, hogy a Frankfurter Rundschau című német lap, amely tegnap vezércikket szentelt az új berlini kormány várható külpolitikájának, Verhofstadthoz hasonlóan szintén a német-francia-olasz trióról írt, mint az európai együttműködés potenciális motorjáról. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem lesz egyszerű a helyzet, ha ez a trió a közös európai külpolitika alakítása során a gyorsabb haladás érdekében a tagállamok teljes egyhangúságának a megkövetelését az egyszerű többséggel kívánja majd lecserélni. Ehhez nem minden további nélkül lennének partnerek a kisebb tagállamok, de akár Lengyelország és Magyarország sem - vélekedett a frankfurti lap.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

OROSZOK, HOLLE ANYÓ, MEGAZISTEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.30.


Hogy Orbán személyesen szabadította fel Magyarországot annak idején, viszont nem tud intézkedni afelől, miszerint fehér legyen a karácsony, ez engemet mérhetetlenül elkeserít. A történet így nem kerek, a szobor nem elég nagy, a delírium nem teljes. Ha gyerek volnék, akinek módja nyílt kérdezni a kedves vezetőtől a minap állítólag, azt az eldöntendő dilemmát tárnám a mindenható atyaúristen elé, hogy vajh, tudja-é, milyen elképesztően mélyre süllyedt, ha volt egyáltalán valaha is odafönt.

Azt a kijelentést, hogy Orbán személyesen harcolt a mi szabadságunkért, Szijjártó tette az ő szájával, de feltehetőleg nem véletlenül, hanem, mert talán ő is így hiszi, vagy, mert ezt tanították neki a szemináriumon. Szijjártó nem alapító atya, neki a kollégiumi történések legendárium és történelem, mint ahogyan egyre több generációnak az egész országban. Vannak olyanok is már, akik úgy élik az életüket, hogy Orbán mindig volt az ő idejükben, így az a képzetük is kialakulhat, hogy ez így lesz örökké is.

Jól láthatóan Orbán is meg van győződve erről, immár jóságos nagypapaként, majdnem Mikulássá szublimálódva beszélget képzelt gyerekekkel. Vagy, ha némileg is igaziak voltak, bár a hangjuk az volt, akkor a kedves szülőket világosítanánk föl, nem szép dolog egy politikai pedofil karmai közé dobni elsőszülöttjüket. Bár, vannak olyanok, akik a saját álmukat valósítják meg a fiukban/lányukban, ilyképp, ha ők nem csókolhatták meg a vezér kezét, legalább a gyerek megtehesse azt.

Hogy mindettől minket megül az undor, az nem jelenti azt, hogy őket is. Sőt, nagy valószínűséggel enyhe, orgazmusközeli állapotba kerülnek, ha a gyerek kérdésére válaszol a faragott szobruk, viszont, ha színjáték volt, akkor én kérek elnézést az összes magyar szülőtől, hogy az ő gyerekét használta ez a pedofil hatalma megtartására. De akkor tessenek élénken tiltakozni. Ilyet azonban jól láthatóan senki nem tesz, hanem eltelten mosolyognak, milyen aranyos volt Orbán bácsi ebben az új gúnyában.

Nem, nem volt az egyáltalán. Annak volt a bizonyítéka csupán, hogy nagyon beteg, a hatalom megtartásáért mániákusan mindet megtesz, falusi kocsmában Feri bátyámmal iddogál, óvodákba járkál, s ha ezért látszólag megbüntetik, akkor jön ezzel a levelezősdivel, mert a szememben kevéssé állja meg a helyét az az adat, hogy több ezer levelet kapott a magyari kisdedektől, ha viszont igaz mindez, s nem fertelmes hazugság, akkor nagyon nagy a baj. Nagyobb, mint hittük.

Mert és ugyanis a világ boldogabbik részein az ott élő kisdedek azt sem tudják, hogy van miniszterelnöke az országnak, hanem homokoznak, bicikliznek és tocsognak a sárban, ahogyan azt koruk szerint tenniük kell. Ezen túl és legfőképp nem irkálnak a miniszterelnöknek, hogy tud-e havat csinálni. Míg nálunk állítólag igen. És itt, ebben a kontextusban az állítólag nagyon fontos, mert nem tudható, ez az egész is színjáték, mint oly sok minden, vagy pediglen igaz...

EZ A TITKOSSZOLGÁLATOK KAMPÁNYA - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.11.30.


Jó reggelt! Délután havazhat!

4 fontos cikk: