2017. július 25., kedd

ORBÁNKIRÁLY EGYEDÜLI KÍNJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.25.


...Mivel tudjuk, hogy az erőteljes nemzeti tulajdon az, ami Orbán Viktor, vagy strómanjai és holdudvara személyes tulajdona, ebbe senki nem ugathat bele, nem feszegetheti az ezzel kapcsolatos miérteket. Alapvetés, hogy az alattvalóknak kötelességük megtermelni mindazt a szépet és jót, ami aztán megváltoztatja a jellegét, és az elvtik tulajdonába kerül. Cserébe a diktátorokkal pacsizó sufnijogász megvédi a rettegő jobbágyokat még saját maguktól is.

Nemzeti szerencsétlenség, hogy az erkölcsi hulla, egyebekben félig tehetségtelen kisember csak a politika, azaz a közpénzek megcsapolása révén tudta elérni, hogy valaki legyen. A közöshöz viszont a köznek is köze van, ezért a még működő sajtó, amely nem a kormány munkáját segíti, mint Azerbajdzsánban, eltakarítandó. Soros és Simicska megteheti, hogy lepereg róluk a mocskolódás, a munkájukat végző, kiszolgáltatott újságírók személyükben megtámadása viszont sokkal hatásosabb manőver lehet. Embereket megtörni, nem csak fizikai bántalmazással lehet. Ott még nem tartunk.

Tehát más olvasatban: a választásokig hátralévő hónapokban a kormány még véletlenül sem azért fog dolgozni, hogy amit hét év alatt elmulasztottak, tönkrevágtak, azt legalább a látszat kedvéért és legalább töredékében megpróbálják helyrerakni, jobbá tenni. Nem. Inkább kinyírják a nem lojális újságírókat, mert akkor megszűnnek a gondok, bajok. Ja, nem. A szarkupac marad, de legalább nem lesz, aki írjon, beszéljen róla. Amit nem tud meg a sajtó, az nincs.

Miközben egy választási kampányban még a legelvetemültebb helyeken is az életkörülmények, az ország helyzetének javításáról szólnak a diskurzusok, Orbánkirály egyedüli kínja, hogy miként konszolidálhatja és betonozhatja be a nemzeti diktatúrát. Ami sajnos még mindig nem tökéletes, mert működik még a nem kormánypárti sajtó. Pozitív, előremutató kormányzati program helyett a gennyes sárdobálás, az agresszív fröcsögés lesz. Ennyit tudnak. Ezt tudja minden olyan korrupt fazon, aki zsinórban két darab kétharmados felhatalmazást arra használ, hogy szétverjen egy országot.

Már csak egy dologban reménykedhetünk. Hogy ez valójában a sikerpropagandán túli összefosás állapota. Minden látszat ellenére, a NER recseg és ropog. Márpedig akinek minden energiája arra megy el, hogy toldozza-foldozza a tákolmányt, hogy nehogy a fejére omoljon, az előbb-utóbb elfárad és hibázni fog. Orbán pedig pontosan azért fog eltaknyolni, mert az egész rendszere a hatalom mindenáron megőrzésére épül. Mert nem kormányozni, építeni, jobbá tenni akar, hanem hatalomban maradni. Ehhez őtudatrepedése viszont már régen kevés.

10,6 MILLIÁRDÉRT ÉPÍTI ÚJJÁ A MILLENÁRIST A WHB ÉS A GARAGE INGATLANFEJLESZTŐ KFT.

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.25.


A beruházás költségét eredetileg 8,5 milliárd forintra becsülték, de a Tiborcz-közeli WHB a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen ennél 2 milliárddal drágábban végzi el a munkát.

A kormány 2013-ban döntött a Millenáris megújításáról. A beruházást rögtön az elején titkosították, mert az eredeti tervek szerint a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet költöztették volna ide. Később azonban kiderült, hogy nem lenne elég a hely a rendőrségi épületnek, ezért végül letettek az ötletről. A NOL nem sokkal bezárása előtt, 2016 augusztusában írta meg, hogy a projektre így is elköltöttek közel 2 milliárd forintot.

Az Átlátszó ugyancsak tavaly augusztusban számolt be arról, hogy a Millenáris területén kialakítandó közpark és mélygarázs földfelszín alatti előkészítő munkáit a Magyar Építő Zrt. a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen mintegy 470 millió forintért végzi el.

Most megjelent a kivitelezésre kiírt tender eredménye is az EU-s közbeszerzési értesítőben:...

A VIZES VB UTÁN ÚJRA FELPÖRÖG A PLAKÁTKAMPÁNY - 5,7 MILLIÁRDOT KÖLTENEK A KÖVETKEZŐ KÖRRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.25.


Sejteni lehetett, hogy a nemzetközi visszhang miatt a vizes vb nyitányára - nagyrészt - eltávolított gyűlölet-plakátok helyét gyorsan elfoglalják majd újak. Erre meg is találtak már 5,7 milliárd adóforintot.
Magyarország annyira jól teljesít, hogy simán költhet a kormány tízmilliárdokat plakátkampányokra - hiszen minden más problémát már réges régen megoldottak. Aki pedig attól rettegett, hogy a világversenyek (úszás, F-1) kiöli a kormányból a 2 perc gyűlölet iránti rajongást, most megnyugodhat. Kétségtelen, hogy Orbán és bandája nem annyira bátor, hogy a belföldre szóló hergelést megmutassa a nagy számban és szervezetten ide érkező külföldi (sport)vezetőknek, de amint kitették a lábuk, Rogánék kiteszik az új plakátokat is...

BERLINBEN MÁR SZERVEZKEDNEK ORBÁN VIKTOR ELLEN

ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.07.25.


Az, hogy a külföldön élő magyarok közül sokan finoman szólva sem lelkesednek a jelenlegi magyar kormányért, eddig sem volt titok. Berlinben most egy csapat fiatal a tettek mezejére lépett: civil mozgalmat indítottak, hogy együtt hívják fel a németek és az Európai Unió figyelmét a magyar jogállamiság helyzetére.

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Nagykövetség) már meg is tartotta első rendezvényét, ahol magyarok mellett külföldi aktivisták is beszéltek arról, hogyan lehet emigrációból politikai változást elérni. És bár egyelőre még csak tíz állandó tagjuk van, könnyen lehet, hogy a választásokig okozhatnak még fejfájást Orbán Viktor kormányának.

„Képzeljünk el egy társasházat, ahol az egyik lakásban nem tartják be a házirendet, és zavarják a többi lakót. Ilyenkor bármelyik bérlőnek joga van a közgyűléshez fordulni, hogy megkérje a főbérlőt, szóljon rá a renitensre. Ugyanezt tesszük mi is Magyarországgal, amely ugyan az Európai Unió tagja, de egyre kevésbé tartja be a szabályokat” – mondta a Zoom.hu-nak Vay Blanka szóvivő, a csoport egyik alapítója.

A Greenpeace volt szóvivője, egykori LMP-tag egyike annak a tíz aktivistának, akik létrehozták a szervezetet. A legtöbben már Magyarországról ismerték egymást, mint a Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért tagjai vagy éppen a Lehet Más a Politika alapítói. Három hónapja innen jött az ötlet, hogy megalapítsák a Freie Ungarische Botschaft nevű mozgalmukat, melynek nevével ellentétben semmi köze nincs a berlini magyar követséghez.

„Semmi bajunk a berlini képviselettel, sőt nagyon is jól végzik a munkájukat, de úgy gondoltuk, ezzel a névvel jól ki tudjuk fejezni, hogy mi is az itt élő magyarokat képviseljük” – mondta a szóvivő.

Márpedig a Németországban élő magyarok egyáltalán nincsenek kevesen: hivatalosan 200 ezer honfitársunk él kint, de a tényleges szám ennek akár a duplája is lehet. Nem véletlen, hogy a szervezet első eseményét a meghirdetés után nem sokkal új helyszínre kellett költöztetni, akkora volt az érdeklődés...

ÜRESEN TÁTONGÓ STADIONOK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.25.A nemzeti első osztályúnak mondott futball bajnokság hétvégi második fordulóját átlagosan, 2766 néző tekintette meg. Hat mérkőzéssel számolva, összesen nem volt 20 ezer szurkoló. A nemrég épült Fradi-, vagy a debreceni stadionban – amelyek 20 ezresek – kényelmesen elfért volna az összes focirajongó.

Az átlagot az Újpest-Fradi „örökrangadó” „javította”, ahol összesen 6657 jegyet adtak el. A magyar „szuper derbin ” azonban 13 éve nem voltak ilyen kevesen.

A hatharom.hu szerint, amíg a másodosztályban olyan nagy tradíciókkal rendelkező klubok sínylődnek mint a Zalaegerszeg, a Békéscsaba, a Győr, vagy a Nyíregyháza, addig az élvonalbeli újonc Balmazújváros első hazai meccsén 1396 néző volt. Mi lesz, ha a kezdeti lelkesedés elmúlik, s a csapat nem szárnyal a bajnokságban? Szakértők úgy vélik, a csapat a kiesők egyike lehet.

A legkevesebb – 1260 – néző a Haladás- Debrecen mérkőzésen szurkolt. A Puskás Akadémia –Videoton, Fejér megyei rangadón a 2000 főt sem érte el a Makovecz stílusú stadionban a nézők száma. Még gyenge fél ház sem volt. Pedig a két csapat dúskál a pénzben. Csak éppen „senkit” sem érdekelt a produkciójuk.

A lélektelen, gyenge focira a nézők nem vevők. Az új luxusstadionoktól még nem lett színvonalasabb a bajnokság. Az embereket a futballban sem lehet becsapni...

A NER A GONOSZ BIRODALMA, AMIT EL KELL PUSZTÍTANI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.25.


Amikor megírtam legutóbbi Hosszú Katinkáról szóló cikkemet, a feleségem azt kérdezte, nem vagyok-e túl szigorú vele az Orbán-rendszerrel való kollaboráció miatt. A sikerei nem őt fogják-e igazolni? A “siker” relatív fogalom, időben is változik, és nem igazol semmit. Rogán Antalnál nincs sikeresebb ember. De maga Orbán is sikeres. Adolf Hitler is sikeres volt sokáig, de ez nem olyan siker, amire az ember vágyik.

Hosszú Katinkát nem hasonlítjuk Adolf Hitlerhez, de Orbán Viktort igen. Katinkát inkább a néphez, amely ezt eltűri és együttműködik egy ilyen emberrel. Katinkának, az én mércém szerint, magyar színekben nem is szabadna elindulnia semmilyen világversenyen. Meg kell érteni, hogy nem szabadsághiányos demokráciáról van szó, hanem a Gonosz birodalmáról, az ember emberi mivoltát megszüntető sátáni rendszerről, s ez a világ pusztulását okozza.

Ez nem magas mérce, Schiff András zongoraművész már a médiatörvény után tiltakozott, az erre adott antiszemita reakciókra válaszul közölte, nem teszi a lábát Magyarországra és nem ad koncertet Magyarországon. Schiff András nem legitimálja Orbán rendszerét, pedig megtehetné, a többi kollaboráns nagy örömére. Bartók Béla hasonlóan viszonyult a jogtipró Horthy-rendszerhez. 1940-ben kivándorolt Amerikába. Annyira undorodott a rendszertől, és a vele való együttműködéstől, hogy jóval a holokauszt előtt távozott, pedig nem volt zsidó. Miközben sokan még ma is védik Horthyt, a rendszerével együtt, és az erényeit emlegetik.

Schiff András zongoraművész, nem újságíró. De már 2011-ben bojkottálta Magyarországot a médiatörvény miatt, mialatt újságírók ezt nem tették. Tudomásul vették, elfogadták. Ma is írnak, együttműködnek a rendszerrel, olyan elfogadhatatlan kompromisszumokat kötve, amelyek a Népszabadság felszámolásához vezettek, de még ezután sem ébredtek fel. Nem értik, hogy a Gonosz birodalmát működtetik, amivel az önmaguk emberségét zúzzák szét, adják fel, és észrevétlenül adják el magukat a Gonosznak...

HELYZETJELENTÉS A PÁL UTCAI GRUND ÜGYÉRŐL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.07.25.


A vörösingesek – az áruló Geréb sugalmazására – imázst váltottak: ma már narancssárgát 
viselnek, és márkás, profi tomahawkkal a kezükben, a saját lábukon állnak – Testoni, Aubercy vagy épp Louis Vuitton cipőben. Kedvenc harci játékuk még most is a rablópandúr. És bár sok stadionjuk is van, azért még mindig újabb labdaterületeket akarnak szerezni – és punktum.

A tegnapelőtt egy krajcáros diákabrak – ami tegnap már két krajcárba került a törökméz-árusnál – ma már négy krajcár a Nemzeti Édesség-Dohány- és Szeszboltban; napi árát a NAV diktálja, akárcsak a tubákdohányét.

Áts Feri már rég elsajátította a grund farakásának tetejéről a Pál utcaiak zászlóját, amit a Csele nővére varrt. Azután elhagyta az országot. Jelenleg Londonban pincér.

A Pásztor fiúk vették át a füvészkerti csapat vezetését. Mindent einstandoltak: hadizsákmánnyá váltak a Nemecsek, Richter, Weisz, Kolnay és Barabás üveggolyói, a Gittgyűjtő Egyesület elkobzott rekvizitumai – drótnyelű, apró zászlócskája, bélyegei, pecsétnyomója –, a tanári ablakában talált új gitt, valamint az egyleti pénztár a tagdíjakkal. S rejtélyes módon hozzájuk került még Csele nővérének színházi gukkerja, Csónakos spárgája, Boka zseb-tintatartója és fekete notesze, meg a Pál utcaiak több falándzsája is...

ITT OLVASHATÓ

KÉT NŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.25.


...A hatalom szolgálói véresre vertek egy hátrabilincselt kezű fiatal nőt. Ütötték és rúgták még akkor is, amikor már a földön feküdt. A nőnek az volt a bűne, hogy szót emelt a regnáló hatalom ellen. Felhívta a figyelmet a visszásságokra. Kritizálta a kormányt. Tiltakozott valami ellen. Összeverték, elhurcolták.

Akkor született egy nyilatkozat. Egy tiltakozás, amit sokan aláírtak. Például egy Orbán Viktor nevű ember is. Az összevert nőt Hodosán Rózának hívták és akkor 1988-at írtunk.

2017-ben ugyenennek az Orbán Viktor nevű embernek a szeme láttára rugdostak össze egy fiatal nőt. A saját biztonsági emberei. A nő bűne az volt, hogy kritizálta a regnáló hatalmat.

1988-ban még volt, aki szót emelt azért a nőért. Hosszú volt az aláírók listája.

Ma már csak a kormánymédia röhögése hallatszik. A habos nyál látszik a szerencsétlen, háborodott, narkós jelzőkön.

1988-ban talán az akkori Orbán Viktor felhívta volna a színpadra maga mellé ezt a mostani nőt és megkérdi, miért tiltakozik. Talán vitatkozott volna vele, elmondta volna az érveit, igyekezett volna meggyőzni.

A mostani Orbán Viktort dakoták őrzik, még a saját rajongóitól is. A szeme sem rebben, nem nyilatkozik, nincs véleménye. Utólag sem. Rábízza a piszkos munkát a cselédeire.

Azt a nőt 1988-ban megbilincselték, a hátrabilincselt kezénél fogva a levegőbe emelték. A hátára álltak, úgy ütötték. Három megtermett szolga.

A mostani nőt csak a hajánál fogva rántották le, csakmegrugdosták, csak gyalázzák, mocskolják, lejáratják. Nem a rendőrség, csak a propagandagépezet.

A hatalom nem tűri a kritikát. Akkor sem, most sem. És nem tudom, ki járt rosszabbul. Az a nő, vagy ez a nő. Az a generáció, vagy ez a generáció. Azt sem tudom, melyik az igazi. Az az Orbán Viktor, vagy ez az Orbán Viktor.

AZ ÚJSÁGÍRÓK MEGTÁMADÁSA IS DURVA LENNE, DE ALJASABB ESZKÖZÖKKEL IS VÍVJA A FIDESZ A MÉDIAHÁBORÚT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.07.25.


„Újságírókkal akar háborúzni a Fidesz” -- írja a Magyar Nemzet. A cikk arról szól, hogy állítólag ősztől már nem csak komplett médiumok lejáratásán fognak munkálkodni a fideszesek, hanem „megpróbálják aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét.” Ebben csak a személyeskedés lehet az új elem, mert a háború már javában zajlik évek óta. És bőven nyerésre áll a kormányoldal.

A tűzparancsot szokás szerint Orbán Viktor adta ki, ezúttal Tusnádfürdőn:

„A helyzet az, hogy az előttünk álló kampányban nekünk elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

Hogy miért mondhatta ezt a miniszterelnök, azt ebben a cikkemben már leírtam, de érdemes újra nyilvánvalóvá tenni: Brüsszel, Soros és „az általuk működtetett média” azért ellenségei Orbánnak, mert ami ezeken a csatornákon jön, az nem Orbán világa. Ez azért megoldandó probléma a fideszes fejekben, mert a jelenleg regnáló rezsim arra törekszik, hogy minden információt uraljon és hegemóniát követel a világ értelmezésére.

A G-nap után rohamtempóban felhúzott kormánypropaganda-birodalom már el sem játssza, hogy újságíró tevékenységet végeznének az abban dolgozók. Nem mások ezek, mint a pártközpontból és a Rogán-féle kommunikációs minisztériumból -- esetleg az MTI érintésével -- diktált anyagok megjelenítésére szolgáló felületek. Ez nem újságírás, hanem PR.

Viszont nagyon jól fizetett PR: szép nagy szerkesztőségekben ülhetnek a kitömött zsebű pártpropagandisták, akik jobb esetben csak cinikusok, rosszabban teljesen hülyék, és elhiszik, hogy ők újságírók. Mindeközben az állami hirdetésekkel manipulált médiapiacon a valódi újságírást végző műhelyek nehéz helyzetben vannak, ha meg nem eléggé, akkor be is lehet őket csukni, mint például a Népszabadságot, vagy zsebre vágni, mint az Origót vagy a Figyelőt...


MIVEL IJESZTGETNE MINKET KORMÁNYUNK A NEMZETELLENES SZELLEM VASÚTJÁN?


KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.07.24.


Ha a kormányunk sok-sok milliárdos beruházásként megépítené nekünk a nemzetellenes szellem vasútját (nehogy már csak a szocialista szellemnek járjon ilyen), mivel ijesztgetnék a magyar választókat? Valószínűleg nem a Kaszás és nem is a Láncfűrészes Gyilkos hozná ránk, gyanútlan és védtelen magyarokra a frászt hanem olyan fenyegető lények villannának elő a sötétből, mint a lángoló szemű migránsok (azok közül is a legveszélyesebb, a kerekesszékes példány), Soros György (hány éves is? majd járókerettel püföli a gyanútlan látogatókat), a média (lesből Rolex órát fotózó paparazzo meg strómanügyeket firtató oknyomozó újságíró), Brüsszelről már ne beszéljünk. Hogy ez utóbbit ki vagy mi személyesítené meg, extra kreativitást igényel, hiszen az uniós vezetőket a honfitársaink 90%-a még akkor sem ismerné fel, ha a lábukra lépnének (így maximum Józsi bácsi a szomszédból hatást kelthetnék, az üzenet meg nem menne át), de a pénzcsapok elzárását meg egyéb szankciókat javaslókat sem lenne egyszerű félelemkeltően ábrázolni úgy, hogy legalább az azeri baltás gyilkos szintjét megüssék. Legalábbis az átlagpolgár szemében, mert a kormányunknak tudvalevőleg más a preferenciája. Kaphatna még külön termet a kanyarós román és a terhet jelentő romániai magyar cigány is, de arra ne számítsunk, hogy az évente cirka 32 ezer ember halálát feleslegesen okozó egészségügy vezetői mint tömeggyilkosok képeit velőtrázó sikolyok kísérik egy jól ütemezett kanyarban...

ORBÁN - TUSVÁNYOS - PERSPEKTÍVAHIÁNY

ARRA JUTOTTAM BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2017.07.25.


Orbán Tusványoson (és máshol is) egy nemzetileg kiválasztott, kizárólagos szerep hordozójaként tüntette föl magát (minden szerénységet mellőzve, vö: "Trianon óta"). De vajon kiolvasható-e ebből a jelenlétből valamiféle nemzeti jövőkép? 

Magyarország rendszerváltás óta íródó történelmében mindig fontos szerepet játszott az, hogy a versengő pártok milyen perspektívát tudtak nyújtani az istenadtának. (Hiszen ez volt a rendszerváltás lényege.) Így a jogi és gazdasági önrendelkezés kialakítása, a gazdaságszervezési felzárkózás, az euroatlanti közeledés, majd integráció szabta meg a magyar jövőképet. Ezek voltak azok a lépcsők, amelyeken fellépve közelebb és közelebb szerettünk volna kerülni a politika fókuszához: a nyugati jóléthez. Ezek a lépések határozták meg a második Orbán-kormányig minden addigi kormányzat működésének céljait.

Orbán azonban 2010 óta a magyar társadalomtól egyre távolodik, kormányzása propagandája szerint karizmatikus, messianisztikus, szinte természetfölötti, de mindenképpen alternatíva nélküli. Jómagam azonban úgy értékelem, hogy Orbánt nagyon nagy részben a saját fizikai tehetetlensége sodorja abba az irányba, amerre tartunk. Nincs egy meghatározott, éles kontúrokkal leírható cél, ami felé haladunk, vagy Orbán szerint haladnunk kellene. (2010-ig nagyjából ez a cél a nyugati, legfőbbképp a közeli és ezért jól látható, modern, osztrák-német jólét elérése volt.)

Orbán a hitre épít. Szerinte a hazai és az európai politika jó és rossz küzdelme, amelyben az a jó oldal, amit ő képvisel. Ő pedig mindig azt az oldalt képviseli, amelyben épp aktuálisan a politikai továbbéléséhez a legalkalmasabb – függetlenül minden racionalitástól. (Ezért hit a hit, mert a racionalitáshoz kevés köze van.) A végtelenül egyszerű politika lényege az ellenségkeresés, és az ellene felépített/felépítendő fanatizmus. Ezért sem tűz olyan célt ki, mint a nyugati jóléti közeledés - hiszen ez a cél osztozna más pártok céljaival is...

234 MILLIÓÉRT AUDITÁLTÁK A BKK ONLINE JEGYÁRUSÍTÁSÁT

INDEX
Szerző: TÓTH BALÁZS

2017.07.25.


A BKK komoly informatikai cégekkel kötött szerződést, hogy létrehozhassa a modern digitális jegyértékesítő rendszerét, és papírfecnik helyett a mobil felmutatásával tudjunk utazni a fővárosi járatokon.

Ez az informatikai rendszer tette lehetővé, hogy egy tizenéves, túl sok szakmai tapasztalattal nem rendelkező srác módosított áron, tízezer helyett ötven forintért tudjon elektronikus bérletet vásárolni magának, és ugyanez a rendszer tárolt és küldött ki egyszerű szövegként, azaz könnyen ellopható formában felhasználói neveket és jelszavakat.

A T-Systems rakta össze magát a rendszert. A tekintélyes informatikai vállalattal, az állami szektor nagy beszállítójával között nagy összegű, havonta 22-25 millió forintos bérleti díjról szóló szerződésről a 24.hu úgy tudja, közbeszerzés nélkül született meg: egy a BKK-val kötött korábbi szerződésébe illesztették bele utólag.

A Kürt Zrt. pedig - közbeszerzésen - 234 millió forintot nyert, és ez alapján az ő feladatuk lenne a BKK online jegyárusító rendszerének a biztonsági ellenőrzése.

A BKK meglévő infrastruktúrájának információbiztonsági állapotfelmérése és folyamatos auditálása az AFC (elektronikus jegyrendszer) Projekt Információbiztonsági felügyelete és minőségbiztosítása céljából - írja a közbeszerzési portál a Kürt megbízásával kapcsolatban, ami 24 hónapra szól. A szerződést 2016. december 12-én kötötték meg...

PANCSIKÁLÓ - HÉTKÖZNAPI ORBÁNTALMAINK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.07.25.Az illiberális államépítés ragályos bántalmait nevezzük összefoglalva orbántalomnak. Sokan elkapták már. Azt mondja a 168 órában (07. 29.) Schilling Árpád: Ha nincsenek bátor és független szellemi erők, akkor csak az ostoba megalkuvás marad. Érdemes végignézni a Fidesz szellemi holdudvarán, illetve ami abból maradt: szolgalelkűség, sötétség és arrogancia. Íme egy-kettő mutatóba.

A piros pöttyös popsik és a piros lámpák fényében kell vizsgálni azokat, akik hivatalból sikítanak, amikor bárhol a világban rálépnek egy magyar lábára. Balla György képviselőt is, aki az áhítattól tátott szájjal figyeli a parlamentben főnöke bármely megnyilvánulását, immár az ötödik ciklusban. Vagy akár Tapolczai Gergelyt, aki a kétes hírű Farkas Flórián mellett a parlamentben féloldalasan ülve is azt demonstrálja, hogy ő aztán nem azonosul szék szomszédjával, igaz még csak a második ciklusban.

Garancsi, az már más tészta. Aki haver, az haver. Akik nem csak a pápát tojják le nagy ívben, de még az UNESCO Világörökségi Bizottságát is, amely nem tetszését nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberi döntése miatt, mivel hozzájárult, hogy 120 méteres toronyház épüljön a XI. kerületben. A beruházást egyébként Garancsi István cége, a Proberty Market Zrt. hajtja végre.

Orbán meg a két lábon járó arrogáns dölyfösség, aki úgy beszél erről az országról, mintha az a háztájija lenne, így aztán szolgalelkű vazallusairól is gondoskodik rendesen. A párbeszéd gyilkos, gyűlöletet és megosztottságot hozó jelenlegi kormányfő hálás a neki hűségesekhez. És természetesen, kimutatva foga fehérjét, azért is elkövet mindent, hogy a hálátlanokat megbüntesse. Legyen szó akár a Népszabadságról, vagy az MDF-ről, netán a CEU-ról, vagy akár Kishantosról. Egyéb természetes, vagy jogi személyeket most szándékosan nem említek, három cikkben sem férnének el...


A RABBI SEGÍT: HOGYAN MENEKÜLTEM KI A LAKÁSSZEGÉNYSÉGBŐL?

MAGYAR NARANCS
- JÓ EZ NEKÜNK? BLOG
Szerző: Csengei Andrea
2017.07.25.A kilátástalannak tűnő lakhatási szegénység miatt azon gondolkoztam, hogy elhagyom az országot, külföldön fogok dolgozni, amikor találkoztam a Bálint Házban Darvas István rabbival. A „mentoraim” otthont adtak nekem a világban, programjuk várhatóan folytatódik, és én is szeretnék részt venni benne.

2010-ben édesanyámmal, Down szindrómás húgommal, az ő szintén sérült párjával és a két gyermekemmel már lakásszegénységben éltünk. Lakásszegénységben élni – számomra – nem pusztán kényelmetlenséget jelent. Nem elsősorban. Lakásszegénynek lenni azt jelenti, hogy az addigi értékeid megkérdőjeleződnek. Az anyagi javaid semmivé lettek, a pénztelenség egyre élesebb kontúrokat hagy a portádon, és ez mindenki számára látható lesz. Megítéltetsz. Megbélyegzett leszel. De nem is vágysz kapcsolatokat teremteni. A szabadidődet kitölti az „otthonod” fenntartása, a toldozás-foldozás, a reménykedés, hogy ezen a télen talán nem fagy el a víz, és nem kell a barátaidhoz bekéredzkedni mosni. A szobád rejtekében kérvényeket írsz, amelyekre nem kapsz választ. Újabb kölcsönökért folyamodsz, de hitelképtelenség miatt elutasítanak. Elmész a polgármesterhez, aki az udvaron fogad és széttárja a karját.

Ha nem vigyázol, ha nem vagy lélekben elég erős, akkor elveszíted a méltóságodat. Lehajtott fejjel, halk léptekkel fogsz járni. Ha elengeded magad, gyűlölködő és irigy leszel. Mindvégig volt kapaszkodóm. Még apámtól kaptam kisgyermek koromban: ”Mindig élj igaz emberként és bízz magadban. Az emberek jók. Még ha ez nem is mindig nyilvánvaló.”

2014 végén Izraelbe készültem. Munkalehetőségem adódott volna ott, négy évre. (Ápolónő vagyok.) Ha kimegyek, talán fel tudom újítani a házamat az ottani keresetemből. Úgyis vágytam látni Izraelt, és kicsi gyermekkorom óta érdekel a zsidó kultúra. De még a kultúránál is jobban az összetartás. Ezek voltak az észérvek. De közben zakatolt bennem egy verssor, amire sokszor felriadtam álmomból: „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent...” Radnóti tartott itthon. Azt éreztem, hogy nekem nem az a sorsom, hogy külhonban dolgozva teremtsek újra otthont a családomnak. Nekem itt kell megtalálnom a megoldást.

Megérkezett. Mikor már Izraelbe kellett volna utaznom, egy Facebook-hirdetést olvastam. Egy kutatáshoz kerestek lakásszegénységben vagy hajléktalanságban élő embereket. Jelentkeztem. A részvételi akciókutatás egyik eleme maga az akció. A mi akciónk az lett, hogy az eredményeinket minél szélesebb közönségnek bemutassuk. Lakásszegénységben élő, hajléktalan, vagy „csak” szociálisan érzékeny embereknek mutassuk meg, mit tehetn(én)ek az ellen, hogy a hatalom ellehetetlenítse emberek lakhatását. 2016. június 11-én, Shavout zsidó ünnepének éjszakáján a Bálint-házba vittük a gondolatainkat. Az életem egyik fordulópontjához érkezett. Darvas István rabbi meghallgatta az előadásunkat, amit Ledniczky Lívia történésszel szerkesztettünk. Az előadás végén a rabbi elkérte a számomat. Arra gondoltam, hogy a közösségébe hív majd amolyan érzékenyítésre. A hívás pár nap múlva befutott. A rabbi azt mondta, hogy megérintette őt a történetem, és szeretne segíteni. Mit gondolok, miben tudna? Rögtön elkezdtem a Közélet Iskolájáról beszélni. Hogy mi ott min dolgozunk, mit szeretnénk elérni. Azt mondta, ő másra gondolt. Ő nekem szeretne segíteni. Fel tudom-e keresni a következő héten a Dohány utcai zsinagógában?

...

TŰZBE MENTEK A CIGÁNYOK A MAGYAROKÉRT


24.HU - TUDOMÁNY
Szerző: Bihari Dániel
2017.07.25.


Elállták a magyarok ellen érkező román csőcselék útját, majd véres utcai harcba kezdtek Marosvásárhely főterén a magyarok védelmében.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Tusványoson azt mondta, még nem döntötték el, hogy “a határon túli, magyarul beszélő cigányság tehertétel vagy erőforrás”.

Sem politizálni, sem moralizálni sem szeretnénk, csupán leporolni az emlékeket arról a néhány, 27 évvel ezelőtti napról, amikor Marosvásárhely főterén helyi cigányok gyakorlatilag harcba mentek, életüket kockáztatták a magyar lakosság védelmében.

Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!

– hangzott akkor és ott a legendává vált mondat, majd a “magyarul beszélő emberek” együtt visszaverték a felheccelt, felfegyverzett román csőcselék támadását. Balog Zoltán 2010-ben saját kezével tüntetett ki ezért három “magyarul beszélő cigányt”.

Felhergelt, leitatott tömeg

Kezdjük az elején. Az 1989-es romániai forradalom eseményeit ma még túlzás lenne történelemnek nevezni, de annyi bizonyos, magyarok, románok összefogva, együtt söpörték el Ceausescut és diktatúráját. A háttérben azonban a régi elit kiválóan keverte a “magyar kártyát”.

A románság között suttogó propaganda, hamis hírek terjesztették Erdély elcsatolásának szándékát, míg a magyar kisebbséget román nacionalista támadásokkal, “megsemmisítéssel” riogatták.

Sikerrel.

Amikor 1990. március 15-én a vegyes lakosságú Marosvásárhely magyar polgárai a szabadságharc évfordulóját ünnepelték, a nacionalista Vatra Romaneasca – és állítólag a Securitate – szervezésében több településen magyarellenes tüntetések kezdődtek.

Hiába tiltakozott a román értelmiség, kért segítséget az RMDSZ, Bukarest nem reagált, pontosabban a kivezényelt katonaság tétlenül nézte az egyre durvább eseményeket.
Március 19-én a Vatra már buszokkal szállította a lefizetett, leitatott csőcseléket a környező falvakból, polgárháborús helyzet alakult ki. A véres események másnap kezdődtek, ekkor már magyar lakásokba törtek be, törtek-zúztak, a polgármesteri hivatal épületéről is letépték a magyar nyelvű táblát.

Csata a főtéren, őrt álltak a romák

Megostromolták az RMDSZ székházát, ekkor verték meg úgy Sütő Andrást, hogy egyik szemét elvesztette. A katonák még mindig nem avatkoztak közbe, a magyarok viszont ezrével vonultak utcára igazságot követelve...

A CIGÁNYSÁG TEHERTÉTEL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.07.25.„A magyar kormány még nem döntötte el, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányság tehertétel-e vagy erőforrás. Azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigánygyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal” – jelentette ki Balog Zoltán református lelkész, a budapesti kormány szociális és kulturális kérdésekkel foglalkozó minisztere a tusnádfürdői (Erdély) összmagyar találkozón. „A cigányság ügyében meg kell hozni a döntést” – tette hozzá, majd azt is, hogy meg kell fontolni (a magyarországi kormány is töpreng rajta), hogy a cigánygyerekeket külön osztályokban, iskolákban kell-e oktatni (faji-etnikai elkülönítés, szegregáció), vagy együtt kell őket iskolába járatni a magyar (fehér) gyerekekkel. Szlovákiában sokszor azért nem járatják magyar iskolába a magyar szülők a magyar gyerekeket, mert oda sok cigánygyerek jár – világította meg a helyzetet Balog tiszteletes úr.

Elég sajátos, hogy éppen kisebbségi környezetben propagálja Balog miniszter az etnikai szegregáció politikáját, amely nemcsak a magyarországi alkotmányba és törvényekbe ütközik, hanem a romániai alkotmányosságba, törvényekbe és szabályozásokba, amelyek antirasszista és antietnicista jellege nem utolsósorban a romániai magyar szervezetek szívós munkájának eredményeképpen formálódott ki, ha a betartásukkal vannak is gondok. Beleütközik továbbá számtalan nemzetközi szerződésbe és egyezségokmányba, továbbá az európai közös jogba, de ezekre a magyarországi kormány amúgy se szokott tekintettel lenni. 

Magyarországon az egyre súlyosbodó szociális helyzetre – amelynek a fő elemei: a képtelenül alacsony munkabér, a társadalombiztosítás és az egészségügy haldoklása, a segélyrendszer korlátozottsága és koldussága, az oktatásnak a társadalmi egyenlőtlenségeket átörökítő, alakító és élező jellege, a szociális rendszer (az árvaháztól az aggmenházig, a fogyatékosok „otthonaitól” a beteg gyerekek különleges iskoláiig) erkölcsi botránya, az öregkori szegénység, a nyomorba süllyedt régiók gyógyíthatatlan leszakadása – a radikálisan jobboldali kormányzat válasza a szegregáció: az erőforrásokat a (szintén nehéz helyzetben lévő) középosztály javára próbálják átcsoportosítani, a pusztuló és sok helyütt már csak romák által lakott magyarországi falvakat magukra hagyják, az egyre inkább etnikailag (is), bár nem állami, hanem foglalkoztatási és lakáspiaci okokból szegregált városi nyomornegyedekkel egyetemben...

ITT OLVASHATÓ

ERŐSZAKIK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: rátesi
2017.07.25.


...Ami viszont mindenekfelett felháborító, és normális nemzeti érzelmű hazafiakat sem hagyhat hidegen, az a viselkedés, amit kormányzati tényezők tanúsítottak a helyszínen.

A legutóbbi esetben a ma regnáló kormányfőtől nem is várható más: elégedetten vigyorog, hogy a „népe” igazságot oszt. Ő, aki 11 évvel ezelőtt habzó szájjal ordított az akkori, törvényes többséggel megválasztott kormány minden tagja és intézkedése ellen, gyújtogató és romboló hívei élén. Medgyesit, Gyurcsányt, Demszkyt nem fotózni akarták nyilvános eseményen. A fütyülés mellett röpködött ott tojás, krumpli, utcakő, molotovkoktél.

A legmegdöbbentőbb azonban Varga miniszter viselkedése volt. Amikor a rendezők becsukták a terem ajtaját, hogy ne zavarják az előadást a folyosóról hallatszó segélykiáltások, ő zavartalanul folytatta mondandóját. Eszébe nem jutott megkérdezni, hogy mi történt? Hiszen a segélykiáltások jelenthették volna azt is, hogy az előadó személyére pályázók támadtak meg valakit a folyosón. Az illetőt pedig addig a Párt (a néhai fiatal demokraták) kevésbé vérmes, néha még érvelni is képes tagjaként ismertük. Úgy tűnik, működik a magyar mondás kicsavart változata is: Aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok.

A ma regnáló kormányzati tényezők felelőssége súlyos.

Vádolom a magyarországi törvényes kormányt a magyar nemzet tagjainak elárulásával, uszítással, és az erőszak cinkos bátorításával!

MÉDIANAPLÓ: ÉRDEMES-E KIKÖZÖSÍTENI A HIVATÁSOS RÁBESZÉLŐKET?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2017.07.25.


Vegyes érzelmekkel olvastam Lengyel László A nyilvánosság fordulata című cikkét. A szerzőt sokan vélik fordított Kasszandrának, mert még csak véletlenül se jöttek be a választási előrejelzései, feltételezései. Ugyanakkor az egyik legműveltebb közírónk, akinek még a jóslatait is érdemes elolvasni. Mostani publicisztikájáról szintén ez a benyomásom. Ma arról tűnődnék, ami tetszett benne.

Mindig a textust helyezi el a kontextusban, ezúttal a Trump-jelenségből bontja ki azt, ami itthon is foglalkoztat bennünket. Az amerikai elnök esküszik a Twitterre, megcsömörlött ugyanis az újságírók és a politológusok kommentárjaitól. Okkal vagy ok nélkül, ezt azért nem firtatom, mert milliárdosként megengedheti magának, hogy stábot tartson. Miközben elhiteti, hogy ő írja az egymondatos bejegyzéseket, még az egyéniség ízű és butuskának látszó megfogalmazásokat is profik gondozzák. De ha így van, vajon mi a különbség a beszédeit stúdióban értelmező politikai szakírók és a színfal mögötti stábtagok között? Legföljebb az, hogy Trump kiszűri a szerinte ellenséges megnyilvánulásokat. Erre írja Lengyel László: „A Twitter-nyilvánosság mögött ott rémlett és rémlik az újságíró, az elemző nélküli nyilvánosság képe”...

KI LEHET ISKOLAIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGON?

INFORÁDIÓ 88,1 MHz
Szerző: Seres Gerda
2017.07.25.


Írásos indoklást várna az iskolaigazgatók kinevezésénél a fenntartótól a Nemzeti Pedagógus Kar. A szervezet szerint így számos vitás kérdést lehetne megoldani pusztán azzal, hogy az elutasított pályázók szakmai érveket kapnak válaszként. A szakszervezet is támogatja a kezdeményezést, bár további jogorvoslati lehetőséggel egészítené ki. A tárca egyelőre nem reagált a kezdeményezésre.

A Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja, hogy ezentúl az iskolaigazgatók kinevezésénél a Klebelsberg Központ írásos indoklást adjon az elutasított pályázóknak. A szervezet elnöke szerint ezzel tisztázni lehetne néhány nagy port kavart kinevezés szakmai hátterét.

„A találgatások és a rossz érzések is elmúlnának, ha pontosan lehetne tudni, mi az elutasítások oka, ezért azt kértük, ne csak egy nemet, hanem egy rövid indoklást is kapjanak az igazgatói posztra pályázó pedagógusok” - mondta Horváth Péter.

A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát, azonban kiegészítenék azt egy jogorvoslati lehetőséggel is. A szervezet elnöke úgy véli: a nevelőtestületek tudnak igazán releváns szakmai véleményt alkotni a jelöltekről.

„A pályázó munkájáról, a beadott pályázatáról a tantestületnek van tapasztalata, illetve annak, aki meghallgatta, aki viszont a megbízást adja – államtitkár, miniszter -, nem ismeri személyesen a pályázót, ezért kellene figyelembe venni a tantestület véleményét. El kell hinni, hogy szakmai véleményt mondanak és bízni kellene bennük, hiszen együtt dolgozni is ők fognak - mondta Galló Istvánné...

A ROMÁNOK MENTETTÉK MEG A PESTI ZSIDÓSÁGOT, NEM HORTHY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.24.


Nagy interjút adott Karsai László történész professzor, holokausztkutató a Népszavának, amelyben megválaszolt a lap riporterének valamennyi provokatív kérdésére, amelyekkel Czene Gábor legitimálta a szélsőjobboldal hazugságait.

Az interjú alapvetően arról szól, hogy Orbán antiszemita uszítást folytat a Soros-ellenes kampánnyal, de számos más fontos megállapítást tartalmaz. Karsai László elmondta, hogy “Adolf Eichmann és pár tucat embere önmagában semmit sem tudott volna tenni”, továbbá “nem igaz, hogy Horthy nem tudta, hogy a halálba viszik a magyar zsidóságot”.

Az Orbán által “kivételes államférfinek” mondott Horthy tudta, hogy a halálba küldi a zsidó nőket, gyerekeket, öregeket, többszáz ezer embert. Horthy egy tömeggyilkos. Sőt, 1942 és 1944 között éppen azért nem engedte a deportálást, mert már akkor is tisztában volt azzal, milyen sorsot szánnak a nácik a zsidóknak. 1944-ben is pontosan tudta, mi vár a zsidókra.

Majd Karsai László cáfolja azt is, hogy Horthy a hadsereget vetette be a budapesti zsidóság védelmében. Mint elmondta, nyolc másik oka volt annak, hogy Koszorús Ferenc vezetésével katonai egységeket vezényeltek a fővárosba. A riporter kérdésére elmondja, hogy “először is attól félt, hogy a csendőrök puccsot szerveznek ellene”.

Horthy tehát magát féltette, nem a zsidókat, és magát akarta megmenteni, mégcsak nem is a haláltól, hanem a hatalom elvesztésétől, nem a pesti zsidók élete aggasztotta. “Horthy valóban felfüggesztette a deportálásokat, de augusztus elején újra engedélyezte” – folytatja Karsai László...

AZ IGAZHITŰ MAGYARSÁG, AVAGY TAKARODJAK AZ ŐSERDŐBE A VADÁLLATOK KÖZÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.25.


...Van annak valami diszkrétnek alig nevezhető bája viszont, amikor a saját korrupciós botrányaival igen jó viszonyt ápoló FINA lelkes elnöke egy erkölcsi alapokra helyezett kitüntetés átadása közben egyetlen ember – úgy értem a kitüntetett – személyes érdemének nevezi azt, hogy két év alatt sikerült megszervezni a világbajnokságot. Mert a szóban forgó személyesen minden eszközt biztosított hozzá.

Ha nem volna szemenszedett hazugság ennek a gusztustalan hajbókolásnak minden mozzanata, akkor is tegyük világossá, bár marginális kérdés a többi mellett: Orbán Viktornak hivatalosan semmi köze nem volt a szervezéshez, szemben Pintérrel, Szijjártóval, Vargával, Baloggal, Tarlóssal, Fürjessel. Ő volt a szervezőbizottság elnöke? Nem. Tagja volt a szervező cégnek? Nem. Nyilván értem én a nagyvonalú, teljesen megszokott sportdiplomáciai gesztusokat, meg az aki ennek nem tud örülni, az nem is magyar alapvetéseket, de mi lenne, ha egyszer a feneketlen butaság helyett senki nem mosna össze olyan aspektusokat, amelyeknek semmi köze egymáshoz?

Orbán Viktor – aki félszájjal a nép nevében vette át tegnap azt a kitüntetést, ama nép nevében, amelynek egy részéről egyébként, ha minden másról van szó, teljesen lemondott, és évek óta emberszámba sem veszi őket – nem a saját szájától vonta meg a csülökpörkölt árát. Nem a családi költségvetést és Anikó asszony konyhapénzét csapolja meg napról napra azért, hogy nemzetközi eseményeket szervezzen egyszemélyben, hogy lehetővé tegyen, támogasson, döntsön, felkaroljon és biztosítson.

Elmondhatatlanul unom már azt, hogy a Hajrá, magyarok! csatakiáltással minden nagyipari lopást, bármilyen nemzetellenes cselekedetet, tulajdonképpen akármit és akárminek az ellenkezőjét is legitimálni lehet. Hogy ha bárki leírja, hogy az ígéreteket hogyan köpi szembe a megvalósítás, hogy a Dunába projektált építkezési állvány (ugrótoronynak csúfolják) a triplájába került az eredetileg hazudott összegnek, hogy a 18 ezresre tervezett uszoda végül miért lett csak 12 ezres, hogy a bicikliutat miért nem lehet használni, hogy a fűtést hogy lehet kifelejteni egy létesítményből, hogy a határidőket az n-szeres túlárazás ellenére miért nem lehetett tartani, akkor rontod az ünnepet, árulod a hazát. Még szerencse, hogy a Miniszeterelnök Úr, a MI Kormányfőnk, a Magyar Kormány és Mi, igazhitű MAGYAROK a helyünkön vagyunk.

Nem tudom, hogy fent nevezett hozzászólónak mekkora kő gördülne le a szívéről, ha mindenki eltakarodna az őserdőbe, aki nincsen elájulva attól, hogy Miniszterelnök Úr milyen álságos módon él vissza az istenadta nép bizalmával. Azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy az igazhitű magyarság mítosza olyan károkat okoz ennek az országnak (és általában a károk nem állnak meg az ország határánál), hogy akkor is belerokkanna, ha minden primitív, idegen elem egyszer csak elhúzna innen és csak a magyarság krémje maradna.

Magyarnak lenni továbbra sem erény, nem kiváltság, hanem egy közönséges állapot. Ám ha az igazhitű magyarság azt jelenti, hogy önkritikátlanul tapsikolunk valakinek azért, mert kizsákmányol, szénné lop, feléli a jelent és a jövőt, akkor változatlanul jó étvágyat kívánok hozzá. Ennél a vadállatok nagyságrendekkel különb, hasznosabb, tiszteletre méltóbb élőlények.

MÉSZÁROS LŐRINC OLYAN, MINT A KÍNAI NAGY FAL, MÁR AZ ŰRBŐL IS LÁTSZIK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.25.


Hogy lehet egy csőd szélén álló befektetési alapból néhány hónap alatt a világ legjobb befektetése? A válasz egyetlen név: Orbán Viktor. Már a nemzetközi sajtónak is feltűnt Mészáros "Nem Stróman" Lőrinc szárnyalása.

"A magyar Konzum Nyrt. értékesítése tavaly 99 százalékot esett, rövid lejáratú hitelei hétszeresre emelkedtek, 86 százalékos leépítésre került sor. Idén? A Konzumé a világ legjobban teljesítő részvénye, a részvények értéke több mint ötvenszeresére emelkedett, a cég piaci értéke 142 millió euró." Az orbánisztánban élők számára ismert tényekre ezúttal a világ egyik legbefolyásosabb üzleti lapja, a Bloomberg Businessweek csodálkozott rá. Nem véletlenül. Halász János, a Fidesz szóvivője a minap azzal magyarázta a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő cég világtörténelmi szárnyalását, hogy a tőzsde már csak ilyen, néha felmegy a papírok ár. De fel ám. Mészáros "okosabb vagyok Zuckerbergnél" Lőrinc titkára a nemzetközi befektetők is kíváncsiak. Sajnos azonban - bár felfedték e gazdasági csoda mozgatórugóját - mégsem tudják saját üzleteik során alkalmazni. A csoda ugyanis nem más, mint a NER, vagyis Orbán Viktor vazallus rendszere...

HOSSZÚ KATINKA MÁR NEM AZ, AKIVOLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.25.


Gratulálunk Hosszú Katinka világbajnoki aranyérméhez, és további sikereket kívánunk a vb további versenyein, s egész pályafutása során. Szívből szurkolunk neki, még inkább azért, hogy visszataláljon egykori önmagához, ezáltal még hosszabbb és még sikeresebb legyen a pályafutása.

A sport és a politika kapcsolatára szeretnénk utalni azzal, hogy Hosszú Katinka megnyerte ugyan a 200 méter vegyest, de most volt a legkisebb különbség közte és a második között. A nyolcas pályán úszó japán jobbat úszott a táv második felében, mint Hosszú Katinka, ami nem megszokott. Valami megváltozott, de nem a vízben.

Azonban még ennél is szembetűnőbb, hogy a szám olimpiai bajnokaként – az előfutamban elért második legjobb idejével – az utolsó pillanatban visszalépett, hogy ne veszélyeztesse a 200 méter vegyes aranyérmét. Ez sem jellemző, Hosszú Katinka arról híres, hogy bírja az egymás utáni futamokat, innen kapta az “Iron Lady” nevet is.

Szeretnénk leszögezni, hogy Hosszú Katinka a magyar sport jelenlegi legnagyobb csillaga, teljesítménye lenyűgöző. Csodálatos eredmény, hogy harmadik világbajnoki címét szerezte a 200 méter vegyesúszásban. De vannak jelek, amelyeket észre kell venni, és amelyekre a vb előtt is érdemes volt figyelni. Most pedig főleg. S ezt neki kell éreznie leginkább.

Hosszú Katinka nemcsak túl sok mindennel foglalkozik az edző férjével együtt, egyesületet alapított, úszóiskolát vezetnek, már a FINA-t akarják megreformálni, hanem túlságos közel került a politikához. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének együttműködője lett, Orbán és a NER favoritja és kedvezményezettje. Sikereivel a legitimálója. Ezért a kivételezés...

BÁLVÁNYOS FENYEGETŐ RÉMKÉPEIRŐL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Rátesi Margit
2017.07.25.


Meglepő felvetés volt egy kommentelőtől, hogy a magyarországi kormányfő múlt vasárnapi bálványosi* beszédéről én is adjak hírt. Politikusi beszédeket ritkán ítélek meg hallomás alapján, tehát végigolvastam a fogalmazványt, itt.

Előre szólok: a szónoklat 39 ezer 704 karakter, több mint tízszer hosszabb, mint az itt szokásos írások. Ígérem, nem leszek ennyire terjengős, de nem biztos, hogy belefér a szokásos terjedelembe, ha tényleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy „mitismondahogyishívják”.**

Kezdjük a viszonylag egyszerűvel: a gazdaságról szóló fejtegetéssel. Köztudott a miniszterelnök teljes érintetlensége a gazdasági fogalmaktól: lehet, hogy ellenállásibul nem látogatta annak idején, a jogon is kötelező gazdaságpolitikai stúdiumot, de mindegy is. Biztos, hogy sokan elismerően csettintenek, ha meghallják: ma 4.400 ezer ember dolgozik, és 4.400 ezren fizetnek adót. De jusson eszükbe: 2010 előtt a minimálbér után senki nem fizetett adót (a magasabb keresetűek sem, ők adóvisszatérítés formájában kapták meg a minimálbér adókedvezményét). A legalacsonyabb keresetek megadóztatása tette lehetővé, hogy a magas jövedelműeknek jelentősen csökkenjenek az adóterheik. Hasonló alapjai vannak a ner családtámogatási rendszerének. Miközben a minden gyerek után járó támogatás összege 2008 óta nem változott, aközben a havi 300-400 ezer forintot kereső szülők gyerekére jutó pénz háromszorosára nőtt! A „multik” adóztatását különösen nagy fegyverténynek tartja a szónok: minden állattartó tudja: ha a birkát nyírni akarja, etetni is kell. Ahhoz már tényleg ismerni kellene az alapfogalmakat, hogy tudja: ha a bevételt adóztatja, az nem a nyereséget(profitot) csökkenti, hanem a működést lehetetleníti el. Az „az energiaszektorban, a bankszektorban és a médiaszektorban egyértelmű nemzeti tulajdoni többség van.” – büszkélkedő kitétel felér egy beismerő vallomással. Aha, hát ezért nem érvényesülhettek a mintegy 50%-kal olcsóbb energiaárak a rezsicsökkentés című parasztvakításban! Hol a 25-30%-os különbség? Nyilván a „nemzeti” tulajdonosok zsebében. Ahol egyébként a teljes magyarországi média 95 százaléka is. Egyetlen szó nem esik az energiagazdálkodás jövőjéről, útjairól, – ok, tömeg előtt elmondott beszédtől nem várja az ember részletes elképzelések felvázolását. De annyit talán megemlíthetett volna: a legolcsóbb energia az, amit megtakarítunk. Igaz, akkor mi van a paksi fejlesztéssel? A fél mondatban említett ipari és informatikai „forradalomhoz” való felzárkózás kapcsán egyetlen konkrét gazdasági ágazat fejlesztéséről esett szó: a hadiiparról. Ezek szerint mégiscsak említésre került az atomerőmű, csak fedett jelentésben?

A beszéd nagyobbik része Európáról, főként a migránskérdésről szólt. Nyomta keményen az életre lehelt dakota lovat: „Kulturális identitás nincs stabil etnikai összetétel nélkül. Egy ország etnikai összetételét megváltoztatni azonos a kulturális identitás megváltoztatásával.”

Igen. És? Ez bűn? Akkor István királyunknak ott a helye Soros György mellett: hiszen alaposan megváltoztatta a „kulturális identitásunkat” – és nem válogatott a meggyőzés eszközeiben sem: a felnégyelés, kerékbetörés elég hatásos rábeszélésnek bizonyult. És az a sok migráns! Ebben meg részes volt még IV.László –aki meg a kunok „identitását” változtatta magyarrá, igaz, évtizedekig tartott a villongás a kunok és a magyarok között. IV. Béla sem úszná meg a vádlottak padját, hiszen azért is nevezzük második honalapítónak, mert a tatárjárás után szinte kiürült országot külföldi telepesekkel népesítette be. De a későbbi századok folyamán is érkeztek népek, jászok, morvák, tótok az akkori magyar király birodalmába. Nem is beszélve az egész 1100 év során szinte folyamatos német, osztrák betelepülésről, és a vándorcigányság itt letelepedett jelentős létszámú csoportjáról. Mégsem valószínű, hogy egy soroksári sváb, meg egy jászkiséri jász mai vitáját identitásválságnak tekintjük.

Az „identitás” – ha a vallást, a kultúra különféle (művészeti, kifejezésbeli, társadalmi érintkezést, munkavégzést szabályozó) kereteit tekintjük identitásnak – nem valamiféle befejezett állapot. Ha a magyar identitás nem változott volna, már régen csak néhány település nevében létezne a nemzet.

Ettől még igen fontos és veszélyes kérdés, hogy mit kezd Európa a meglóduló népvándorlással. Ha a miniszterelnök fennen hangoztatja, hogy ezt csak együtt tudja megoldani a kontinens, akkor miért feszegeti a közös fellépés kereteit? Most azt mondja: megvétóztam a kvótarendszert – holott aláírta az erről szóló dokumentumot. Ha azt tekinti „vétónak”, hogy később kijelentette: juszt se tartja be az aláírtakat, az legalábbis érdekes. Aztán azt mondja: „a bizottság oldaláról indítottak egy olyan jogi eljárást, amelynek a befejezéséhez már elegendő volt a tagállamok négyötöde, és az én egyetlen vétóm, illetve Magyarország vétója nem segített.” Pontosan ugyanúgy, ahogyan az általa vezetett Párt parlamenti többsége teszi: ha nincs kétharmad, majd rámondjuk, hogy elég az egyszerű többség.(Hasonló módon született az egypárti alaptörvény is: eredetileg négyötödhöz volt kötve az alkotmány módosítása, ezért azt mondták: nem módosítottunk Alkotmányt, alaptörvényt gyártottunk.)...

A FÖLDESURAK DEMOKRÁCIÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.25.


Mindig el tud bűvölni, amikor valaki úgy képes elemezni egy ország politikai-gazdaság-társadalmi folyamatait, mintha nem élő emberek közösségéről, hanem egy talicska szénről lenne szó. Ezzel sikerült most frontálisan ütköznöm a 168 óra friss cikkében.

A neves – konkrétan Jarábik Balázs a neve neki – elemzővel érdekes cikk készült, sokat okosodhatunk belőle. Kezdésnek mindjárt új elnevezést kapott az Orbán-rendszer. Demokratikus neofeudalizmus. Miután én nem vagyok elemző, ezt mindjárt nem is tudom értelmezni. Az én fejemben a feudalizmus nem nagyon tud demokratikus lenni. Akkor sem, ha neo.

Jarábik szerint a keleti nyitás politikája nem járt lényegében semmiféle gazdasági eredménnyel, de még az is lehet, hogy majd ez is bekövetkezik egyszer. A diktátorokkal való barátkozás Orbán politikájának szerves része és elemzői szempontból érthető ez is.

Putyin is rendben van és Paks is, mert a kormány függetlenedni akar. Az Európai Uniótól. A magyar külpolitika is logikus rendszerbe illeszkedik, bár a zsigeri kirohanások viccesek. Azonban ezeknek a kirohanásoknak belpolitikai üzenetei vannak és ezt az Unió is érti és a helyén kezeli. Igaz ugyan, hogy a dzsentri mentalitás károkat okoz a külpolitikában, de azért Orbánnak vannak nagyon jó elképzelései, csak sajnos ezeket szarul valósítja meg.

A szakember szerint nagyon is rendben lévő dolog a központosítás, az állam szerepének megerősítése. Orbán kormányra kerülésének idején a gazdaság 80 százaléka külföldi kézben volt. Most nem így van, de a rendszer még nem tökéletes. A lojalitásra alapuló értékrend nem igazán hasznos az ország szempontjából, de az irány jó.

Az Unió azért nem aggódik, mert ők is tudják, hogy hamarosan választás lesz Magyarországon és a kormány retorikája ennek szól, nem nekik. Magyarország jó tárgyalópartner és az európai közösség vezetői biztosak abban, hogy Orbán csak a száját jártatja, de továbbra is végre fogja hajtani azokat a döntéseket, amelyeket maga is elfogadott, miközben kerítésen belül folyamatos háborút hirdet az Unió ellen. Ez például nem igaz Lengyelországra, mert ők következetesen azt csinálják, amit mondanak. Ezért is keménykedik velük az EU és ezért nem keménykedik velünk.

Igaz ugyan, hogy sokakat zavar az Unióban a Fidesz kocsmai stílusa, de úgy vannak vele, hogy még mindig jobb, mint a Jobbik, baloldal nincs, ezért ez van és ez is marad...

SZEXIZMUS ÉS RASSZIZMUS: MINDEN VAN A KÍSÉRLETI TANKÖNYVEKBEN, AMIT NEM AKARSZ MEGTANÍTANI A GYEREKEDNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.25.


Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya felkannibalizálta az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Némiképp szomorú, hogy szinte fel se kapta már senki a fejét a hírre, hogy az óvodából még éppen csak ballagó gyerekek a tanévzárón olyan könyvet kaptak ajándékba, amiben egy nem túl cizellált tanmesén keresztül tolják az arcukba a menekültkérdést. Arra persze jó ez az eset, hogy megnézzük, hányféle sztereotípiát és miféle propagandát nyomtattak már ki kísérleti tankönyv néven az elmúlt néhány évben.

Önmagában az, hogy erkölcstant és hittant (vagy-vagy) kötelező tanulniuk a diákoknak, már remek lehetőség arra, hogy az újonnan fabrikált tankönyvekből áradhasson az a világkép, amivel a Fidesz és a KDNP operálni szokott. És mégsem egy hittan, hanem egy erkölcstan tankönyvből érdemes legelőször szemlézni:

„A házasságon kívüli nemi érintkezés bűn” – tudhatja meg minden kis másodikos, aki a megfelelő könyvből tanulja az erkölcsöt. Sőt, ennél sokkal mélyebben is megmártózhat az emberi bűnök medencéjében: „Nem tartjuk elfogadhatónak az azonos neműek nemi közeledését sem. Ezt már az Ószövetség is keményen elítélte. Ha nem betegség, hanem tudatos bűnelkövetés áll az eltévelyedés hátterében, akkor nagyon súlyosan vétenek az elkövetők.” És ha már bűn: „az internet is a nemi erkölcs elleni bűnöknek egyik terjesztője lett.” Mindez legfeljebb azért lehet vicces (ha egyáltalán), mert egy ötödikes erkölcstan tankönyv egyik internetre vezető linkje alatt viszont nem személyiségteszt, hanem szexrobot, mélytorokspray és szilikon mellbimbó volt fellelhető...

Ha ezt megbeszéltük, akkor jöhetnek a további tudnivalók fiúk és lányok viszonyáról.

Orbán Viktor amúgy maga is előszeretettel mondogat olyanokat, hogy „ez az asszonyok dolga” (főzés, szipogás), ne legyünk hát meglepve, hogy tankönyveinkben is velünk él a mindennapi szexizmus, és örökíti önmagát. Kezdjük egy egyszerűbbel: egy negyedikes olvasókönyvben például a következő vicc szerepel:

Pistike áthívja a barátját a szomszédból. Már egy ideje játszanak, amikor megkérdezi a kis vendég Pistikétől:

Te, mi ez a nagy kiabálás a másik szobában?
– Ja nem érdekes, csak az apám próbálja megértetni anyámmal a házi feladatomat.


Ha tehát alapnak vesszük már negyedikben, hogy anya annyira hülye, hogy apunak még Pistike házi feladatát is üvöltve kell elmagyarázni neki (mert ugye, apu üvöltős), igazán nincs mit csodálkozni azon, hogy a hatodikos természetismeret tankönyvben már evidencia, hogy „a fiúk és lányok bizonyos testi adottságokban és szellemi képességekben különbözőek.” Na persze meg is van magyarázva a dolog: a lányok állítólag (igen, oda van írva, hogy állítólag) könnyebben tanulnak meg olvasni, a fiúk viszont – nem állítólag – matematikából ügyesebbek (ami viszont tényszerűen, kutatásokkal alátámaszthatóan nem igaz). De az igazán csudiklassz az egészben az, hogy a tankönyvből a lurkók azt is megtanulhatják, hogy ők maguk milyen szerepbe kell, hogy belehelyezkedjenek: „a lányok jól érzik magukat anyaszerepben, a feleség szerepében, a fiúk pedig apaszerepben, a férj szerepében.”...

HURRÁ! REPÜLÜNK A TENGERPARTRA!

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2017.07.25.Hála a fapados légitársaságoknak és az online szállodafoglalási rendszereknek, az elmúlt években elég sokat tudtam külföldre utazni – nem túlzás, tényleg jóval olcsóbban, mintha Magyarországon belül mentem volna wellnessezni. (Természetesen itthon is van rengeteg csodálatos hely, amit érdemes felkeresni, írtunk is ezekről ajánlókat.) Mivel a gyerekeim is bámulatos gyorsasággal nőnek (a nagy mindjárt 15, a középső 12 múlt, és a legkisebb is közeledik a nyolcadik szülinapja felé), egyre gyakrabban csatlakoznak a repkedésekhez, hogy különböző ország kultúráit szívják magukba. Augusztusra is sikerült megcsípni igen olcsó repülőjegyet (kitartó munkám gyümölcse, vállveregetés!), így a hosszú autós zötykölődés helyett másfél óra alatt a tenger közelében lesz a kis családom (olcsóbban, mintha kocsival mentünk volna). Az előkészületek viszont alapos körültekintést igényelnek, sajnos most nem vihetjük magunkkal a fél lakást.

Kisbabával repülőknek itt írtunk praktikus tippeket és trükköket, én most a nagyobb gyerekekről és nagyobb családos tapasztalatokról írok.

Bár épp a napokban jelentették be, hogy a kék-rózsaszín légitársaságnál a nagy méretű kézipoggyász is ingyenes lesz október végétől, most még a 42x32x25-ös méretű táskában kell gondolkoznunk (mivel nem szeretnénk a nagyobb bőröndért pluszban többet fizetni, mint amennyibe a jegy került). Tehát gyerekenként egy kis méretű játék (kártya, alvóállat, Dobble, Cortex, stb.) és fejenként egy könyv megengedett. Sajnos a búvármaszkok és békatappancsok nem férnek be, de hát a kényelemért cserébe valamiről le kell mondani…

Mivel a napok nagy részét vízparton fogjuk tölteni, nagyobb mennyiségű ruhára sincs szükség (és persze felhasználom a kezdő utazóként elkövetett baklövésem tapasztalatait, amikor egy egyhetes, tengerparti nyaralásra degeszre tömött, óriási bőröndöt cipeltünk tele ruhákkal – szó szerint ki sem vettük a ruhák 90 százalékát: fürdőruha+strandkendő bőven elég volt, nem is nagyon hagytuk el a kempinget a héten… A feladott poggyászért viszont horror összeget fizettünk – fölöslegesen.) Pulóverre és hosszú nadrágokra szintén semmi szükség, éjjel sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet, és az esőkabát is a szekrényben maradhat. A strandpapucs viszont kötelező felszerelés, csakúgy, mint a fürdőruha. Törülközőket szerencsére kapunk, ezek szokták a legnagyobb helyet foglalni a bőröndben...