2016. december 22., csütörtök

TÖLGYESSY PÉTER: ELVESZETT EGYENSÚLY

INDEX.HU
Szerző: Tölgyessy Péter
2016.12.22.Meginoghat az Európai Unió, de még távolról sem olyan veszedelmes a helyzet, mint a harmincas évektől volt, amikor egymás után omlottak össze a demokráciák. Egyelőre csupán a Nyugat régi egyensúlya bomlott meg. Pusztán megmozdult valami, ám feltehető: az eddiginél változékonyabb időszak nyitányának lehetünk a megélői. A két világháború közötti időkhöz hasonlíthatóan újfent Közép-Európa látszik a változások egyik kiindulópontjának. Mi történik a világban, és miért? Tölgyessy Péter elemzésének első része. Mennyire egyediek a magyar különutasság?

Az utóbbi időben egyre valószínűbb, hogy a magyar kormányfő formálódó rendszere az egyik első megjelenése a világ csaknem egészében tapasztalható mozgásoknak. Temérdek hazai körülményből származó sajátszerűség, lényegi köztes-európai durvaság jellemezi, mégis része a Nyugat országainak számottevő hányadában mutatkozó, hozzá valamiképpen hasonítható törekvéseknek. Ennek képviselői jobbára még távol vannak a főhatalomtól, ám így is kikezdték az 1945 utáni politika megszokott kereteit. Az Egyesült Államokban máris elnökválasztást nyertek. De másutt is sokszor az új politika embereinek offenzívái diktálják a közéleti témákat és kommunikációs módozatokat, a kormányzati gondok terhei alatt botladozó hagyományos centrumpártok inkább csak védekeznek.

Általánosan megbicsaklani látszik a régi politikai, gazdasági és kulturális elit problémamegoldó-képességébe vetett állampolgári hit. Az évtizedes biztonságukat elvesztett közép-, alsóközéprétegek sorra elhagyják régebbi politikai vezetőiket, valamint pártjaikat és a legkülönbözőbb módokon mutatják meg elégedetlenségüket. Megkérdőjeleződik számos korábban előrevivő intézmény, bejáratott megoldás hivatása. Az átlagemberek meglátásai és vágyai, előítéletei kikezdik az elitek valóságmagyarázó monopóliumát. Minden eddiginél kisebb a hagyományos sajtóba vetett bizalom, szűkül a közgazdaság- és más társadalomtudományok igazságainak elfogadottsága. A szélesebb közvéleményben elgyengül az okfejtő racionális érvelés meggyőző ereje. Az új politika a globális kapitalizmus helyett a nemzeti, a helyi érdekek elsődlegességében keresi a siker: a hajdani nagyság és a jobb élet visszaszerzésének reményét. A régi véleményvezérek az új mozgásokat rendszerint a populizmus újbóli fellángolásaként ábrázolják, kihívóik viszont a végre elérkezett valódi demokrácia, a választói akarat elkerülhetetlen felülkerekedésének mondják...


UNIÓS ÉS MAGYAR KÖZPÉNZEK A KORMÁNYPÁRTI MÉDIAFOGLALÁS SZOLGÁLATÁBAN 2014-2016

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.12.22.Lassan befejeződik a nem-kormánypárti média felvásárlása, miközben másfél év alatt szinte a semmiből felépült az új, Simicska-cégek nélküli orbánista médiaportfólió. Az 1 milliósra mért elérésű Origo mellett a TV2, az új bulvár-portfólió, az ugyancsak egymillió olvasót elérő vidéki laphálózat és a szépen hálózatosodó rádióadók sosem látott, politikailag homogén tulajdonosi struktúrájú médiabirodalommá állnak össze. Az akvizíciók és a működtetés költségeit részben a magyar költségvetésből átcsatornázott pénzek, részben a tulajdonos stróman-oligarcháknak juttatott uniós finanszírozású projektek haszna fedezi.

2017-re csendet és nyugalmat akarok.” – hónapok óta kering médiamunkások körében ez az Orbán Viktornak tulajdonított mondat. A miniszterelnöki óhaj még valamikor az év elején hangzott volna el, és természetesen a kormánykritikus médiára vonatkozott. (Kérdeztük a dologgal kapcsolatban a Fidesz sajtóosztályát, választ nem kaptunk.) Akár volt, akár nem ilyen tábornoki vezénylés, a közelmúlt médiapiaci fejleményei alapján akár el is hangozhatott a fenti mondat: a miniszterelnök közvetlen környezete nemhogy leplezni próbálná a nyomulást, hanem épphogy nagyon látványosan szállja meg a médiát:

ÁLLAM ÉS ÁLLAM

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.12.22.Mármint, Amerikában. Mert, ugye, nálunk teljesen elképzelhetetlen, hogy az állam szembekerüljön a saját érdekeivel, mondhatni, ilyen nincs is. De mi folyik tulajdonképpen az Egyesült Államokban? Az elektorok megválasztották Trumpot és lassacskán szervezi is, alakítja a jövendő kormányát: mondhatni, minden üzemszerűen működik.

Legalábbis látszólag. Ugyanis a valóságban nagyon komoly, rendszerszintű problémák vannak. Ilyen elnök még nem volt: az esküt még nem is tette le, de már külpolitikai problémákat kreál, főleg Ázsiában. Értelmes ember feltételezné, hogy a jövendő vezető legalább az ország általános érdekeire tekintettel lenne, de mintha ennek az ellenkezőjét tapasztalnánk – és a világ döbbenten figyeli a fejleményeket.

A legdöbbentebbek maguk az amerikaiak.

Itt egy több, mint kétszáz éves hagyomány látszik megtörni. Éspedig az, hogy az Amerikai Egyesült Államok külpolitikai-katonapolitikai gyakorlata illeszkedik az állam érdekeihez.

Trump a jelek szerint úgy gondolja, hogy a világ többi részének kell alkalmazkodnia az ő döntéseihez, neki ezzel szemben senkihez sem kell.

Hiszen Chuck Norris is oda ül a moziban, ahova csak akar.

A jelek arra mutatnak, hogy Trump gyakorlatilag nem Kínának, hanem az amerikai Alkotmánynak és a kormányzati rendszernek a legnagyobb ellensége. Ez mifelénk nem volna meglepő, van gyakorlatunk csalatásban és fenében, de egy amerikai számára evidencia, hogy az elnök jót akar az Államoknak és jót akar neki is, személy szerint.

A probléma a következő.

A következő elnök – mint az elmúlt hét több példája mutatja – szembe megy az Állam érdekeivel, amennyiben államnak a polgárok közösségét nevezzük.

Azonban az államapparátus távolról sem azonos magával az Állammal.

Ebből következően az állam és az Állam igazgatása között nagyon hamar ellentmondások fognak felmerülni, amint azt a kínai-tengeri incidens során láthattuk is.

A gazdasági-katonai-tudományos platform, ami naggyá tette Amerikát, sosem fog elfogadni indulatból hozott döntéseket.

És hát Trump döntései indulatból születnek. Most az Egyesült Államok ott áll, mint falu, bolond pappal, ahogy az orosz mondaná...

HOGYAN LESZ A KORMÁNY AJÁNDÉKÁBÓL AGYVÉRZÉS KÖZELI IDEGESKEDÉS?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.12.22.


Zsolt azt gondolta, hogy Orbán Viktor ajándékát ugyanolyan könnyen átveheti majd édesanyja nevében a postán, ahogy például havonta rendszeresen a nyugdíjat.
Zsolt tévedett.
Zsolt édesanyja nehezen mozog. Ezért a postást sem tudta beengedni, amikor érkezett a kormány tízezer forintos karácsonyi pénze. Zsolt ezért elment a postára a hátrahagyott értesítővel, ahol nem tudta átvenni édesanyja Erzsébet-utalványait.
Nem volt ugyanis elég az a felhatalmazás, amivel a nyugdíjat simán odaadják.
Azt a tájékoztatást kapta, hogy értékküldeménynél a két tanúval aláírt meghatalmazás csak akkor fogadható el, ha az bírói vagy közjegyzői hitelesítéssel, vagy ügyvédi (jogtanácsosi) szabályszerű ellenjegyzéssel van ellátva.
Vagyis vagy el kell csípnie a postást, ha jön valamikor legközelebb az utalványokkal, vagy az édesanyja lakásába kellene hívnia egy közjegyzőt, aztán az új meghatalmazással a postán megkapja a tízezer forintos utalványokat. (444.hu)

AZ ELVESZETT KARÁCSONY

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Bellér Ágnes
2016.12.22.


Unalomig ismert a mondás, hogy a karácsony a szeretet ünnepe – tehát az év 365 napjából legalább hármat azzal kell eltölteniük az embereknek, hogy szeretik egymást. Csakhogy ez nem így van… a három nap alighanem nagyon megerőltető a számukra.

Rendhagyó ez az írás, amennyiben könnyesen szép, érzelmektől átitatott mondatokra vágyik a kedves olvasó. Helyette tényeket kap, és persze érzelmeket is, csak éppen nem azokat, amelyeket már unalomig ismer. És ezek nem vadonatúj felfedezések, hanem az eltelt évek hozománya, az embereket körülvevő hazugság-gyűrűk, a megalkuvások sorozata, a kilátástalanság érzete rakta egymásra gonoszul építőköveit, és alakította ki azt a falat, amelyen egyre nehezebb áttörni.

Azt mondják, várni valakire, aki nem jön, álmodni tét nélkül, dolgozni az elismerés hiányával – a három dolog, amibe az ember belehal. Manapság elég ebből egy is. Előbb a lélek pusztul el, aztán következik a többi.

A szeretet ünnepén, a fények, a fenyőillat, és a csengőszók idején pedig időtlen fáradtság lesz az úr – és mindenki meglepődik, milyen sokba kerül ez. Azt olvasom, hogy még soha ennyit nem költöttek a magyarok ajándékokra, mint az idén. A milliárdok csak úgy kiröppentek a pénztárcákból a plázákban, s mi mást jelenthetne mindez, mint hogy dübörög a gazdaság.

Aligha. Vannak, akiknek nem jelent gondot gyémánt nyakéket venni a kedvesnek, vagy világ körüli útra vinni, mások erőn felül költekeznek, mert lelkiismeret-furdalásuk van a miatt a 362 nap miatt, amikor nem volt bennük szeretet. Szürke reggelekkel ébredtek, és sötét estékkel tértek nyugovóra. A statisztikák szerint férj a feleséggel, szülő a gyerekekkel naponta mindössze 20 percet beszélgetett. Tőmondatokban.

Megint mások nem tudnak ajándékot venni, mert egyszerűen nem telik rá. Számukra a karácsony három napja nem más, mint három újabb kihívás – a túlélésre.

A szegénység szó ma már nem kedvelt kifejezés, helyette rászorultakat emleget a kormány. Nemrég felrobbantotta a netet Alex levele, aki a Jézuskának írt, s nem kért mást, csak meleget, s talán egy pohár tejet, vajat a kenyérre. Megdöbbentő volt a reagálás. Az a sötét gyűlölet, amivel elhárították maguktól az emberek a szegénységet. Tudni vélték, hogy a levelet nem is egy kisfiú írta, diktálták neki, adományokban reménykedve… Mások viszont elküldték az alapítványnak a kormány nagylelkű 10 ezer forintos Erzsébet utalványát, vagy pénzt utaltak át. Mindkét dolog necces – a gyűlölködés és az adományozás is az ember lelkiismeretét szolgálja megnyugtatni. Az egyik esetben hárítok, a másikban szégyellem magam...

GUARDIAN: ANGELA MERKELNEK EURÓPA ÉRDEKÉBEN KI KELL TARTANIA KÖZÉPEN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.22.Timothy Garton Ash arra figyelmeztet, hogy Merkelnek Európa érdekében ki kell tartania középen, mert a berlini tömeges gázolás után elszabadulhatnak az intolerancia erői, amelyek azután az egész földrészen fenyegetik a liberális eszményeket.

A neves elemző szerint a nagy kérdés az, ki tud-e tartani a politikai közép, miután a populizmus elárasztotta Nagy-Britanniát, Lengyelországot és az Egyesült Államokat. Ilyen helyzetben Németország a földrész stabil, liberális centrumának számít, a kancellárral a kellős közepén. Reménykedni kell, hogy a miniszterelnök jövőre győz a választáson. De mi van akkor, ha kiderül, hogy Berlinben a támadást olyasvalaki követte el, aki tavaly menekültként érkezett az országba? Az biztos, hogy keményíteni kell az eddigi irányvonalon, ideértve hogy valószínűleg az eddiginél több lehallgatásra lesz szükség. A németeknek egyben tudomásul kell venniük, hogy a jövőben valamivel nagyobb kockázattal kell szembenézniük a mindennapok során. Nagy dilemma az, hogy a társadalom elég erős-e, hogy kitartson a Merkel által megjelölt ideálok mellett, azaz szabadon, együtt és nyitottan éljen.

Washington Post
A németek új fenyegetéssel kerültek szembe, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a lap vezércikke, hozzátéve hogy erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De idetartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül a azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát...

TITKOS A SOROS-TÁMOGATOTT SZERVEZETEKRŐL KÉSZÜLT TITKOSSZOLGÁLATI TANULMÁNY

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.12.21.


Az Információs Hivatal nemzetbiztonsági érdekekre és mások jogainak védelmére hivatkozva nem adta ki a Lázár János kancelláriaminiszter által felemlegetett, a Soros György magyar származású amerikai milliárdos által támogatott szervezetek aknamunkájáról szóló tanulmányt az Átlátszónak. Korábban Németh Szilárd arról beszélt, hogy talán már januárban nyilvánosságra hozzák a “Soros-akta” részleteit, Orbán Viktor pedig a minap azt nyilatkozta, hogy a jövő év a Soros által szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni.

Lázár János kancelláriaminiszter a november 17-i Kormányinfón beszélt arról, hogy veszélyesnek tartja Soros György tevékenységét, ezért megfigyelik az üzletember alapítványai által támogatott magyarországi NGO-k működését, és készítettek egy tanulmányt arról is, hogy a környékbeli országokban milyen befolyásolási kísérleteket tettek a Soros által támogatott szervezetek.

Másnap közadatigénylésben kértük ki a Lázár által említett tanulmányt, ám a Miniszterelnökség december 5-i válasza szerint nem ők, hanem az Információs Hivatal (IH) az adatgazda. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tanulmányt a külföldi hírszerzésre specializálódott titkosszolgálat készítette.

“Az Információs Hivatal polgári hírszerző szolgálat, mely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjék közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében.

A hírszerzési információk a kormányzati döntések megalapozását szolgálják. A Kormány meghatározza azokat a témákat, amelyekről a hírszerzés útján tájékozódni kíván. E hírigények alapulvételével az Információs Hivatal – különleges eszközrendszere révén – olyan adatokat, értesüléseket, dokumentumokat szerez, amelyek a hivatalos csatornákon egyáltalán nem vagy csak korlátozottan ismerhetők meg.”

Egy újabb adatigénylésben az IH-tól is kikértük a Soros-támogatott szervezetekről készült tanulmányt, ám a hírszerző szolgálat december 20-án “nemzetbiztonsági érdekből és mások jogainak védelme érdekében” megtagadta annak kiadását...

POFÁTLANABB, ARROGÁNSABB POLITIKUST KEVESET TERMETT AZ ANYAFÖLD

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.12.22.


Az történt, hogy Rogán Feltaláló-Bulibáró Antal becsörtetett a Demokratába egy kávéra. Szokott ő kávézni másokkal is, legfeljebb elfelejti. Ha nagyon muszáj, estére eszébe jut. Zárójel: a Demokratáról azt kell tudni, hogy annyian olvassák, ahányan írják, de ettől függetlenül most is tele van toszva a Magyarország erőlködik erősödik kormányzati propaganda-hirdetésekkel.

A demokrata.hu nevű förmedvény teljesítménye csúcsán is kevesebb, mint 90 ezer embert ér el egy hónap alatt, ez a Bencsik András nevű – végtelenül ostoba, de legalább gondolkodás nélkül szervilis szellemi hátország – életének főműve. A Demokrata annyira sikeres, hogy nemcsak online terjeszti az igét saját magának, de nyomtatásban is megjelenik.

Zárójel bezárva: a tegnap „piacra” dobott, egészoldalas MVM reklámokkal kitapétázott év végi duplaszám címlapján – a tetszőleges bűncselekményekkel szoros kapcsolatot ápoló egyének is lehetnek miniszterek jeligére – a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője látható, akit még a demokrata.hu olvasói is visszataszítóbb figurának tartanak, mint Gyurcsányt. Ideteszem a címlapot. Nem azért, hogy másszon a tenyerünkbe minden idők legkártékonyabb született politikusának feje, nem azért, hogy ingyenreklámozzam ezt a szennylapot, hanem mert csak...

ÍME, A TIZENHÁROM DIVATDIKTÁTOR A MAGYAR POLITIKA VILÁGÁBÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.22.Az idei esztendő némi túlzással a diktátorok évének is nevezhető, mi azonban az ünnepek közeledtével nem akarunk durván politizálni, így inkább a divatdiktátorokkal foglalkozunk. Következő listánkon politikus hölgyek és urak, ellenzékiek és kormánypártiak, oligarchák és miniszterek egyaránt szerepelnek, egy dologban azonban megegyeznek: a maguk módján stílust teremtettek az öltözködésben. Vendégszerzőnk, Kun Rita összeállításában versenybe száll Magyarország legdivatosabb politikusa címért közéletünk néhány hullócsillaga és néhány toppon lévő személyisége. Versengésüket a Magyarország legjobban öltözködő politikusa díjért olvasók szavazatai döntik el:

HISZEK AZ EMBERBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabóné Erdős Gyöngyi
2016.12.21....Hiszek az emberben.

Hiszek az ember mélyről fakadó vágyában a jóra (amiben kételkedni szoktam, az a hajlandósága azokra a tettekre, amikkel ezt a vágyát valóra válthatná). Emellett csodálattal adózom mindazok heroikus erőfeszítései előtt, akik történjen bármi, újra és újra nekifeszülve megpróbálják megvalósítani az álmaikat, és ez esetleg végül sikerül is nekik.

Hiszek az ember határtalan belső világának szépséges különlegességében, és ennek összehasonlíthatatlanul és felmérhetetlenül különböző egyedi változatosságában.

Hiszek az alkotó képzeletben és a gondolatok teremtő erejében.

Hiszek abban, hogy legtöbbször van lehetőségünk ebből az adományból valamit másoknak, a külvilágnak megmutatni, van lehetőségünk magunkból adni, ezzel másoknak is hasznára válni és a világot is gazdagítani.

Hiszek a jól megválasztott szavak hatékonyságában, de emellett hiszek abban, hogy az ember tettei hangosabban beszélnek, mint a szavak.

Hiszek abban, hogy tudunk, és gyakran hajlandók is vagyunk segíteni egymásnak.

Hiszek abban, hogy az önmagunkkal végzett munka, az élményeink és érzéseink, gondolataink és tapasztalataink elemzésével töltött idő tudatosabbá és egyben érzékenyebbé tehet bennünket önmagunk és mások valódi szükségleteire.

Hiszek a haladásban és a fejlődésben, tisztelettel tekintek azokra, akik a munkájukat, az életüket szentelik a tudomány bármely ágában újabb eredmények elérésére.

Hiszek az odafordulás, a figyelem, a szeretet jótékony és gyógyító erejében.

Hiszek az emberi közösségek, a valakihez tartozás fontosságában, az összefogás, a gondoskodás, a kölcsönös törődés megtartó erejében.

Hiszek abban, hogy képesek vagyunk elfogadással és kellő alázattal közelíteni egymáshoz, és a másik embernek a miénktől esetleg nagyon különböző világához és életéhez.

Hiszek az élet, az élni akarás tiszteletre méltóságában.

Történjen bármi, hiszek az emberi potenciálban...


TÁLLAI ÉS FÓNAGY MESTERSZAKOT INDÍTANAK MELLÉBESZÉLÉSBŐL

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2016.12.22.Azt csiripelik a felcsúti verebek, hogy Tállai András, az Erzsébet-utalványok adótartalmának szakértője, és Fónagy János, az Uber és a verseny nagy ellensége mesterszakot indítanak a Fidesz Habonyról elnevezett kommunikációs intézetében. Ezt a hírt igyekszik alátámasztani az a két arcpirító hantázást tartalmazó levél, amelyet Szelényi Zsuzsanna képviselő önkormányzati és közműcéges írásos kérdéseire küldtek válaszul.

De kezdjük az elején. A kormány az elmúlt hetekben a versenyszférát érintő átfogó bérmegállapodást kötött. Ennek számos hatása, így a minimálbér emelése szintén érinti az önkormányzati szférát is, különösen az önkormányzati köztisztviselőket, akiknek bérhelyzete az évek óta elmaradó béremelések és az igazságtalan hatású egykulcsos adórendszer miatt rossz, és egyre romlik, erősödik a bérfeszültség, és alulfizetett szakemberek tömegei tervezik elhagyni a helyi közigazgatást, miközben leépítések körvonalazódnak az önkormányzati- és közműcégeknél. Komoly problémák körvonalazódnak az önkormányzati szférában emiatt.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője december elején írásban fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Az Együtt politikusa levelében azt is jelezte, hogy a kormánynak - mint végső munkaadónak - kötelessége kompenzálni a megnövekedő munkáltatói költségeket az önkormányzati szférában és a közműcégeknél, mert esetükben ezeket a járulékcsökkentés nem kompenzálja...

FANTOM KALANDPÁLYÁK, BEGERJEDT PÁLYÁZATÍRÓK, CSALÁDI PROJEKTEK - ÍGY KÖLTÖTTÜK AZ UNIÓS PÉNZT 2016-BAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.12.21.


Náddal feltört biciklis kalandpálya, eliszaposodott balatoni strand, lezárt csarnokok, üres üzemépületek – egyebek mellett ezeket tapasztalták az Átlátszó munkatársai, amikor az uniós pályázati források sorsát követték nyomon. Több esetben a magyar hatóságok, illetve az uniós csalás elleni ügynökség, az OLAF is vizsgálatba kezdett.

Hatvan, Nyíregyháza, Balatonfenyves, Rakamaz, Hollókő, Szolnok – néhány fontos pont a térképen, ahol munkatársaink megfordultak az idén, hogy utána nézzenek, hogyan hasznosultak több tízmilliós, százmilliós, adott esetben több milliárdos uniós forrásból megtámogatott projektek. Mindezen felül interaktív unióstámogatás-térképet készítettünk, amellyel bárki böngészhet az összes magyar település uniós projektjeinek részletei között...

AZ OROSZ PROPAGANDA CÉLJA, HOGY MEGOSSZA A NYUGATI TÁRSADALMAKAT, AKI ELHISZI, AMIKET MONDANAK, AZ SAJÁT MAGÁNAK ÁRT


444.HU
Szerző: erdelyip
2016.12.22.A nagyszüleim 1956-ban a szovjetek elől menekültek el Magyarországról (...) nem dolgozhatok olyan helyen, ami megpróbálja tisztára mosni, amit Putyin csinál.

A többi között ezekkel a szavakkal mondott fel 2014. márciusában élő adásban a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz hírtelevízióban Liz Wahl, a csatorna egyik tudósítója.

Wahl 2011. szeptemberétől, több mint két éven át dolgozott az amerikai RT-nek, és idén december elején az Antall József Tudásközpont meghívására járt Budapesten egy orosz propagandáról szóló konferencián. Azután beszélgettem vele.

Nem úgy működik, hogy besétálsz, és látod, hogy ez egy propaganda-gépezet. Nekem azt mondták, hogy itt olyan témákkal foglalkozunk majd, amikkel a hagyományos, mainstream média nem, olyan embereknek adunk hangot, akiknek eddig nem volt. Ez kifejezetten vonzó volt.”

Így emlékszik vissza 2011-re Wahl, amikor az RT-nél kezdett dolgozni. Tetszett neki az Al-Jazeera arab hírtelevízió angol változata, azt mondták, hogy az RT amerikai kiadása is ilyen lesz.

Eleinte arról volt szó, hogy mutassák be az amerikai, illetve nyugati intézményrendszer hibáit, amikkel a média nem foglalkozik eleget. A börtönrendszer, és benne a kisebbségek problémáit, a drogháborút, az igazságtalan kötelező börtönbüntetéseket. Sokat foglalkoztak Julian Assange-zsal, akit radikális igazságharcosnak tartottak, de Edward Snowden is ünnepelt szereplő volt náluk.

Nagyon sok témával lehetett őszintén, teljesen korrektül, kiegyensúlyozottan foglalkozni. Persze az egésznek az volt a lényege, hogy mutassuk: Amerika sem jobb, mint Oroszország. Ott is megvannak a problémák a demokráciával, a szólásszabadsággal, rendszeresen vannak tüntetések, tiltakozások a hatalom ellen, tehát valójában nincs is az Egyesült Államoknak semmilyen morális felsőbbrendűsége.”

Aztán ahogy a csatornánál dolgozott, egyre jobban látszott számára is az öncenzúra, amit a rendszer kitermel...

ELÉG AZ USZÍTÁSBÓL!

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.12.22....Aleppó csak a kezdet

Persze, tudom. Folynak ma is az okoskodások arról, hogy Sztálin és Hitler valójában kéz a kézben járt. Ahogy egy általam most olvasott, Magyarországon a budapesti Terror Házához kapcsolódó alapítvány által jegyzett, eredetileg Londonban kiadott könyvben is írva van: „Való igaz, hogy mindkét diktátor ideológiailag függött egymás kölcsönös gyűlöletétől. Mindkettőjüknek szüksége volt egy szörnyre, amelyet gyűlölhetnek, és mindkettőjük ellenszenve a másik gyűlöletében teljesedett ki. A fasizmus szörnye, az ellenfelvilágosodás szülötte azzal teljesítette be megvetését, hogy a kommunizmus, annak szükségszerű szörnye, a felvilágosodás szülötte ellen irányul.”

Jelentsenek bármit is ezek a zavaros gondolatok, kiókumulálható belőlük, hogy ezerrel folyik a relativizálás, a történelem eseményeinek összemosása, átértékelése, átírása. Csakhogy ennek nem sok hasznát lehet venni az olyan konkrét helyzetekben, mint amilyen annak idején a nácizmus ellen folytatott háború volt. De amikor elszabadul a pokol minden ördöge, s amikor civilizációnk fennmaradása a tét, akkor hiába finomkodnánk, hiába várnánk el, hogy az elvárt-megszokott értékek jegyében hozzák meg fejünk felett a döntéseket. Aki véget akart venni Hitler ámokfutásának, idővel már nem lehetett tekintettel arra, hogy ártatlanok is meghalnak Kijevben, Minszkben, Rigában, Varsóban, Pozsonyban, Budapesten, Bécsben, Prágában, Berlinben, illetve Olaszországban, Normandiában, a németországi városokban és a Csendes-óceáni hadszíntereken.

Pedig már megint itt tartunk. Az 1970-es évek végétől – főleg az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei – annyi pénzt, annyi fegyvert, annyi kiképzési órát öltek az iszlám terrorista csoportokba, hogy helyi támogatást kapjanak az érdekeiknek nem megfelelő államok szétveréséhez, majd az öntörvényűvé lett bandák elleni létrehozott újabb bandákkal vívott harchoz, hogy ma újból szűkült a mérlegelés tere. Ahogyan a náci Németország elleni küzdelemben bekövetkezett a pillanat, amikor a bombák már ártatlan civilekre is hullottak, Aleppó jelzi, hogy ismét kialakult ez a helyzet.

Ráadásul gyanítom, hogy ez még csak a kezdet. A terrorizmus elleni küzdelemben egyre több olyan város, városrész, olyan falu fog elpusztulni, ahol gyerekek, nők, öregek is rekedtek. Ezt aztán mindig ki fogják használni propagandisztikus célokból az ellenérdekelt felek. Olyasféleképpen, ahogyan ez Aleppóban történik. Az USA 2003 óta folyó iraki beavatkozása, majd tehetetlenkedése következtében létrejött iszlámállam-szervezet, a damaszkuszi központi hatalom, illetve az ellene lázadók, s még vagy három tucatnyi banda, no és Washington térségbeli szövetséges államainak fegyveres összecsapásai, bombázásai, ágyúzásai következtében vagy öt éve rombolják, pusztítják lőfegyverekkel a várost, mégis a mindössze jó egy éve bekapcsolódott oroszok számlájára írja az összes romot a világ előtt a hatékony ellenpropaganda-gépezet.

Naponta vernek át bennünket ki tudja milyen úton-módon keletkezett, meglepően profi, ám forrásmegjelölés nélküli képekkel, nyolc éves arab kislányok hibátlan angolsággal írt internetes üzeneteivel, az ostromlott városban készült stúdió minőségű mozgókép- és hangfelvételekkel. Nyilvánvalóan átvernek bennünket azért, hogy érzelmeinkre apellálva bennünket is felhasználjanak a geopolitikai játszmákban. És mi önként és dalolva parírozunk és tudtunkon kívül sodorjuk a világot egy újabb katasztrófa felé. Ezzel fizetünk a tunyaságunkért, az ostobaságunkért, s mert hagytuk, hogy a láthatatlan erők uszítsanak bennünket, közben a nevünkben és a rovásunkra évtizedeken át nyerészkedjenek.

MIRE ELÉG TÍZMILLIÁRDOCSKA?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.21.Úgyszólván semmire, még ha közösből való is: elköltése, ha Isten megsegít, nem lehet gond. Különben is: ha valakinek tízmilliárd hatalmas összeg, az elég hatalmas ok, hogy annak hatalma ne legyen sok.

Nem tíz-, hanem háromszázmilliárd sem számít sokat: csak egy kormányrendelet, oszt az elfogadott költségvetés már le is van szórva… Jó napot!

Tízmilliárdocskával egyébként tényleg szinte semmit sem lehet kezdeni: nem elég sem az oktatás, sem az egészségügy gondjainak enyhítésére. Mentőautót is csak néhányat vehetnének belőle, lélegeztető gépet se sokat… „Rokkantaknak”, más „rászorulóknak” nem lett volna helyes szétosztani – még a végén vérszemet kapnának.

Nos, egy ilyen szabad összeget a leghelyesebb Isten szolgáira bízni: ők tudják a legjobban elkölteni. Valami többfunkciós korszerűség kihozható a „kormány” (Orbán Viktor) által átcsoportosított szerény összegből – valami olyan, amiben Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyés püspöke, a felcsúti Orbán Stadion fölszentelője is kedvét leli. Mert mi másra is költhetné az állam a rendelkezésére álló, vagy csak hirtelen fölszabadított, semmi másra sem kellő összeget..? Ilyen kevés pénzből is juthat valamicske a hatalmon lévő szervezetnek.

Azt nem értem, hogy a költségvetés összeállítói, megszavazói hová tették eszüket, amikor megszavazták a tévesnek, hiányosnak, ezért kiigazítandónak bizonyult költségvetést..?

De Orbán Viktor („kormány”) rendeletével most minden jóra fordult. Kívánom, hogy a szerény tízmilliárdból jusson valami otthonos mulatóra is – kedves leányokkal, készséges fiúkkal. Ne szenvedjenek például a Grosics Labdarúgó Akadémia növendékei és az ő testi-lelki nevelőik semmiben se hiányt...

HAMVÁBANHOLT KIRÁLYKISASSZONY - KARÁCSONYI MESE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.12.21.Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörűszép királylány. Pontosabban fogalmazva születése és halála közt a lány végig életben volt. Igazából nem is volt gyönyörűszép, csak az udvari etikett miatt mindenki ezt mondta róla. Kifejezetten ronda, undok, rettenetesen gonosz teremtés volt, emiatt utálták is, mint a bűnt. Megszületése után a gyermeket édesanyja Hamvábanholtnak nevezte el, majd belehalt a szülésbe

Eugen királynak – aki vélhetően a leány apja volt, bár emiatt gyakran gyötörték erős kétségek – rengeteg gondot okozott az, hogy miután Hamvábanholt eladósorba került, miként szabaduljon meg végre tőle, azaz miképpen tudná valahogy férjhez adni ezt a békaszerű lényt. Ennyire rút teremtés esetében ez volt nem tűnt túl egyszerű feledatnak.

Őfelsége, nagyjából XII. Eugén kénytelen volt messze földön kihirdetni azt, hogy aki elveszi izé…, szépséges… leányát, az kap mellé egy rendkívül gazdag tartományt. Nemesfém-bányákkal, kövér legelőkkel, dúsan termő szőlőkkel, vadban gazdag erdőkkel, valamint rengeteg rekettyéssel. Ez rögtön lángra is lobbantotta a szerelmes kérők szívét, egyben felkeltette érdeklődésüket a gyorsan ható, nyom nélkül felszívódó mérgek iránt.

A jól hangzó házassági ajánlatra szép számban el is kezdtek a királyi udvarba érkezni a daliás kérők. A király rendkívül meg volt elégedve velük, Hamvábanholt királykisasszony azonban nem. Jó alaposan szemügyre vette a kérőket, kiköpött egyet balra, majd megkérte felséges atyját, hogy nyakaztassa le őket, mivel szeretné úgy is megszemlélni őket. Ennek hallatán király erősen elgondolkozott azon, hogy valamilyen módon, diszkréten megfojtatja Hamvábanholtat, de sajnos az egyetlen törvényes gyermekéről volt szó, akiről legalábbis mindenki azt állította, hogy az.

Nagyon elkeserítette ez az értelmetlen vérfürdő, valamint az ezen okból támadt támadt rengeteg diplomáciai konfliktus. Rövidesen többen megrágalmazták őfelségét azzal, hogy tulajdonképpen az a legfőbb célja, hogy ravasz módon kiirtsa az uralkodó dinasztiákat, illetve egyszerűen csak nagyon hülye.

Egyedül Százszorszép, a derék, szemfüles hóhér örvendezett módfelett a rengeteg tennivalónak. Az elítélteket lenyakazás előtt gondosan levetkőztette őket, így a felesége jól menő belvárosi szalont nyithatott, ahol első osztályú férfiruházatot árult, kiemelt minőségben, felettébb jutányos áron.

Nagyjából úgy XII: Eugén végül megelégelte a dolgot és magához kérette leányát, aki durcás arccal meg is jelnet fenséges személye lőtt. Úristen – gondolta magában a király – tényleg istentelenül randa teremtmény. Pont úgy néz ki, mint egy több hónapos felfekvés.

– Kedves, szépséges kislányom – kezdte zavartan. – Éppen itt lenne az ideje, hogy végre megházasodj és utódokat szülj, atyád legnagyobb örömére. Tudod, ez így szokás. Valahogy biztosítanunk kell dicső dinasztiánk fennmaradását, bár ahogy így elnézlek... Inkább hagyjuk a sokkoló részleteket. A lényeg az, hogy íme szépségesen szép lánnyá cseperedtél. Úgy nagyjából. Kérőd is akad szép számmal, de ha állandóan lecsapatod a fejüket, nem marad alkalmuk arra, hogy megkérjék a kezedet. Az Isten szerelmére, legalább valami próba elé állítsd őket, hogy értelme is legyen a dolognak. Győzzenek le sárkányokat, boszorkányokat, biztosítási ügynököket... Teljesen mindegy, de az mégiscsak hallatlan, hogy idejönnek nekem leánykérőbe, aztán küldhetjük haza őket egy pompás gyászszertartásra. Ez egyáltalán nem túl ildomos cselekedet a részünkről...

PUTYIN ÉS TRUMP: MIRE SZÁMÍTSUNK? KELL-E FÉLNI?

MANDINER BLOG
Szerző: Jeszenszky Zsolt
2016.12.21.


Már az amerikai választások előtt visszatérő téma volt Donald Trump viszonya Putyinhoz és a Kremlhez; még jelöltként maga is kijelentette, hogy a világpolitikában a semmittevés, ám annál dörgedelmesebb kioktatás helyett a párbeszédre törekszik mindenkivel, így Vlagyimir Putyinnal is. Ez kellő muníciót adott ahhoz, hogy politikai ellenfelei egyenesen a Kreml ügynökének titulálják, győzelme után pedig, az amerikai történelemben eddig példátlan módon, a CIA is arról nyilatkozott (ám mindeddig semmilyen bizonyítékkal nem állt elő), hogy az oroszok meghekkelték az amerikai választást, kifejezetten Trump oldalán beavatkozva.
A Fehér Háztól épp búcsúzó Demokrata Párt a választási vereségben továbbra is bűnbakokat keres az önvizsgálat helyett. A választási eredmény, az elnöki legitimáció, és ezáltal az egész demokratikus politikai berendezkedés aláaknázására való törekvések felelősségével, lehetséges következményeivel az amerikai baloldalnak kell szembenéznie; minket most az európai vonatkozások érdekelnek:

CSAK A TÖRVÉNYES ÚT MARAD

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Alex Miller
2016.12.22.


Amerika mindig is az ígéret földje volt, más kérdés, hogy erre a földre legálisan munkavállalóként eljutni az utóbbi években, évtizedekben nem is volt olyan könnyű. Viszont sokan vágynak oda. Ez abból is látszott, hogy Tucano múltkori posztja után elég sok kérdés érkezett, így aztán arra gondoltam, ezek egy részét felteszem egy szakembernek, illetve megpróbálom kicsit közelebbről, személyes történeteken keresztül is körüljárni a bevándorlási folyamatot. Kezdjük egy interjúval, már csak azért is, mert Alex Miller bevándorlási szakértőnek már az életútja is érdekes, hiszen Oroszországból vándorolt be Magyarországra.

Miért éppen Magyarországon, illetve ebben a régióban dolgozik? Hogy került ide? 
Eredetileg orosz származású vagyok. Miért éppen Magyarország? Ezt a kérdést a szüleimnek kell feltenni. A rendszerváltás után úgy döntöttek, hogy Magyarországon van a jövő és üzleti bevándorlást hajtottak végre.
Nem mondhatom, hogy nagyon örültem neki, hiszen kamaszként nehéz volt otthagyni a barátaimat. Ráadásul Magyarországon nem volt valami kellemes a fogadtatás. 
Rá kellett jönnöm, ha Magyarországon szeretnék élni, akkor maximálisan be kell illeszkednem a társadalomba. Megtanultam a nyelvet, elvégeztem az iskolát és diplomát szereztem. 
Annyira belemerültem a kultúrába, hogy 100 százalékban magyarnak éreztem magam. Még az anyanyelvemet is szinte elfelejtettem. Egy külföldi számára, Magyarország csak akkor lesz élhető hely, ha tökéletesen beilleszkedik. 
Sok mindent köszönhetek Magyarországnak. Egy jó hely volt. De csak volt.
Magyarországon fizikailag nem vagyunk jelen. De ettől függetlenül, legismertebb és a legjobb bevándorlási ügyvédi iroda lettünk az elmúlt 4 évben éppen Magyarországon. A XXI. század előnye abban rejlik, hogy már online is dolgozunk, akadály és hátránymentesen. 
Milyen határátkelős, bevándorlói tapasztalatai vannak? 
A bevándorlás Amerikába, Ausztráliába, Ciprusra vagy akár Egyiptomba vagy Izraelbe mindig is sok-sok nehézséggel jár. De ezek mindegyike semmi egy magyarországi bevándorláshoz képest. 
A határátkelős tapasztalataim két részre bonthatók: mosolygós és morcos. Bárhol a világon mosollyal kezdődik a beszélgetés a tiszttel, akivel belépésnél találkozunk. Vagyis olyan „De jó hogy hozzánk érkeztél” vagy „Örülök, hogy megismered az országunkat”. 
Morcosan csak Magyarországon fogadnak. Nem szólnak semmit, még rád sem néznek. De az arcukra van írva: „Minek jöttél ide?” vagy „A hatalom a fejembe szállt, nem fogok mosolyogni rád és üdvözölni téged”. 
Háromszor költözött új országba, és szerzett kellemetlen tapasztalatokat. Mi volt a legkellemetlenebb élménye? 
Ne értsetek félre, szeretem Magyarországot. De erre a kérdésre is csak egy magyar történet jut eszembe. Világszerte a különböző intézmények azért vannak, hogy megkönnyítsek az ügyintézést. Magyarországon ez is fordítva működik. 
A kilencvenes évek vége volt, a helyszín Szekszárd, a bevándorlási hivatal. Elérkezett a nagy nap, amikor át kellett venni a dokumentumokat, és a mi családunk ünnepként állt hozzá. Sorra kerültünk. 
Egy 24-25 éves ügyintéző fogadott minket. Első mondatom: „Üdvözlöm Áron, hogy van?”. Fel sem emelte a szemét és nem is válaszolt rá. Hibátlan, akcentusmentes magyarsággal újra üdvözöltem. A családban abban az időben csak én beszéltem jól magyarul. Éppen ezért próbáltam elsőként én kapcsolatba lépni vele. 
Áron felemelte a fejét és így szólt a szüleimhez: „Én nem azért tanultam X éven keresztül, hogy egy kamasz bevándorlóval beszélgessek.”... Ennél kellemetlenebb élményem sosem volt bevándorlások során...

"MÉG A GENGSZTEREKKEL IS A HITET KERESTEM" - MARTIN SCORSESE A CSENDRŐL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.22.Huszonnyolc évvel a Krisztus utolsó megkísértése után Martin Scorsese elkészítette a Csend című filmjét, amelyről Ferenc pápa látatlanban azt mondta, hogy reméli, segítséget ad majd azoknak, akik a vallásuk miatt szenvednek.

A film a japán Endo Suszaku művéből készült, a 17. századi japán keresztényüldözésről szól, két portugál jezsuita történetén keresztül, akik mentorukat, Ferreira atyát keresik, akiről az a hír járja, hogy hitehagyott lett.

„Ezt a könyvben Japánban 1989-ben kezdtem el olvason a vonaton, amikor Kuroszava Akira filmjében szerepeltek. Paul Moore püspöktől kaptam meg egy évvel korábban – ő egyike azoknak a főpapoknak, akik nem gyűlölték a Krisztus utolsó megkísértését. A New York-i vetítés után kijelentette, hogy „fontos dolgokat mond a hitről.” A könyvet többször félretettem, újra elővettem. Nagyon nehéz volt megszerezni a jogokat és a pénzt rá. Az évek során az elmélyülés az olvasásban és az évek múlása párhuzamosan ment előre, és kiegészítették egymást – meséli az előzményeket Scorsese a La Repubblicának.

-A filmben Andrew Garfield jezsuita a csendet és Jézus szavait keresi.

-A csendet kerestem egész életemben. Sűrű és zajos negyedben nőttem fel, ami tükröződik a filmjeimben is. Az emberek hangosan beszéltek, nevettek, vitatkoztak. Ezek voltak New York hangjai. Mindig kerestem az éjszaka csendjét, amikor családom aludt. Aztán ott voltak a rock átható hangjai. De a csend többet ér. Bemenekültem a sarkon álló Szent Patrik templomba. A film világa is izgató, zajos. Szerettem volna vidékre menekülni, de sajnos asztmás és allergiás vagyok...

ITT A NAGY KARÁCSONYI MUTYILISTA! KELLEMES ÜNNEPEKET!

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.22.


Magyarország kormánya Mikulás napján jelentette be, hogy kilépünk a Nyílt Kormányzati Együttműködésből, aminek tagságáról pár éve még büszkén nyilatkozott Rétvári Bence. A Nyílt Kormányzati Együttműködés célja a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése. Magyarország a 2012-es csatlakozáskor tehát azt vállalta, hogy erősíti a nyilvánosságát a költségvetési, közpénz-felhasználási és közbeszerzési adatainak. Úgy látszik, a kormány ezen kötelezettségeinek inkább nem szeretne eleget tenni.
A legfrissebb mutyilista alapján érthető is, hogy miért: a püspökség érdekeltségében lévő Szegedi Ifjúsági Centrum, amelyről az önkormányzatnál dolgozók még nem is hallottak, több mint 10 milliárd forintot kapott többek között stadionfejlesztésre. Újabb százmilliók ömlöttek a NAV-elnök csapatának stadionjába és az UTE arénába, a Sóstói stadionhoz pedig már a biztonsági tartalékokból vettek el 3,3 milliárdot. Tiborcz István újabb „üzleti sikert” ért el egy visegrádi luxushotel-projekt megszerzésével, sőt, még egy belvárosi óriásszálloda fejlesztéséhez is kapott kölcsönMészáros Lőrinc cégei pedig 225 milliárdot kaszáltak állami pályázatokon 2016-ban...

EZÉRT FIZETSZ ADÓT, HÜLYE MAGYAR?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.22.Mondom a karácsonyi-választási pénzszórásról szóló örömhíreket szépen sorban. Összesen csaknem 73 milliárdot tapsol el a kormány sportberuházásokra. Mondjak példákat is, mert úgy az igazi: a Szeged-Csanádi Egyházmegye 9,7 milliárdot kap a Szegedi Ifjúsági Centrumra. Igaz, azt nem tudjuk pontosan, mi is ez a centrum. 3,1 milliárd megy a diósgyőri stadion építésére, 6,8 milliárd landol Sesztáknál Kisvárdán, közel 1 milliárdot irányítanak Szijjártó futsal-kakadunak Dunakeszire, 10 milliárdot a Fradiváros projektre, a Vasasnak 5,4 milliárd jut a jóból, Németh Szilus egy csepeli birkozó akadémia létesítére 2 milliárdot lobbizott ki magának, de Mészáros Lölö és a kormány határon túli kedvenc akadémiáinak sincs okuk a panaszra.

Nincs vége a jótékonyságnak, néhány további kósza, pofátlan tétel: 3,7 milliárdot tolnak Szijjártó és a külgazdasági minisztérium veszteséges kereskedőházaiba, a Schmidt Maris vezette vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1 milliárdból csinálhat Kertész Imre központot, az Országos Roma Önkormányzat csalás (!) miatt keletkezett 2,1 milliárdos tartozásából 1,3 milliárdot a kormány nagyvonalúan kifizet a mindenki máséból, a katasztrófavédelem pedig 2 milliárdot kap. Ez utóbbival különben semmi baj nem lenne, de minden, ami Pintérrel kezdődik, az alapjáraton szívás.

Nagyjából el is fogyott a levegőm, pedig ez itt csupán egy nap alatt kiszórt pénz, emberek. Vagy kettő, vagy legyen három, és néhány rohadt kormányhatározat. Ha egy hét alatt szórták ki, akkor is kegyetlen. Miközben minden idők leggázabb Soros-fóbiától üvöltő interjúját nyomta le az atv.hu-nak Szijjártó Péter arról, hogy "az nem fair, hogy, mondjuk, van egy kormányzat, és azzal szemben, határozott erővel fellép egy NGO-nak nevezett szervezet, az embereket befolyásolja, és az embereknek nincsen joguk tudni, hogy kinek a pénzéből befolyásolják éppen őket,"

A titkosított közpénzek mártír kormányzata, amely minősíthetetlen módon vert a seggére az év folyamán rengeteg uniós támogatásnak, Farkas Flórián köztörvényes bűnöző enyves kezének el nem engedése mellett még egyszer ellopja azt, amit már egyszer ellopott. Fel tudjuk fogni mit jelent ez? Miközben Kovács-Lázár-Németh-Szijjártó kórusban toporzékol Soros György civil szervezeteinek átláthatatlan pénzügyi helyzete miatt és azért, mert áskálódnak a drága jó, demokratikusan megválasztott kormány ellen, miközben nyomorék 10 ezer forintos Bözsi-utalvánnyal szúrják ki a nyugdíjasok szemét, a Farkas Flórián másik analfabéta által eltüntetett milliárdokat még egyszer ellopják az adófizetőktől.

És nem rohad rájuk a NER plafonja? Nem, nem rohad. Pedig ha van ideáltipikus példája, nyilvánosan dokumentálható bizonyítéka a maffiakormány legvadabb bűncselekményeinek, akkor ez egy igen brutális mind közül. Lefordítom a rezsicsökkentés bikkfanyelvén értő, a kormányzati jótéteményektől megrészegült embertársaim nyelvére: bemegyek a gazdaságos Tescoba, lenyúlom a piás részleget és egy év múlva kifizettetem az általam okozott kár egy részét azokkal, akik ott voltak akkor, amikor nekem lophatnékom támadt. Nem teljesen precíz és szabatos a hasonlat de a lényeg mégiscsak az, hogy Farkas Flóriánnak – és tévedés ne essék, nem csak neki egyedül – egy nem Polt Péter által bitorolt ügyészség szakmai munkája mellett a böriben kellene meditálnia azon, hogy hol rontotta el az életét...

ÚRI MURI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.12.22.


A valamely különös ok miatt külügyminiszternek nevezett futsalügyi szakember önelégülten jelentette be, hogy hajdan ordibált Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkárral, mert nem tetszett neki a ténykedése. Nem szép dolog ez, hölggyel nem szokás üvöltözni – bár vak komondoros időkben ki tudja -, másrészt pedig diplomáciai körökben amúgy sem komilfó az ilyesmi. De ezt honnan is tudhatná ez az éretlen ember, ugyanis nem volt neki gyerekszobája, és egyetlen érdeme a hűség.


Különben is, a világ valamennyi nagykövetét magához rendelte már, a létező összes külügyminisztert kioktatta, mert azt véli, hogy a hivatal, amit a főnökétől kapott, így működik Pedig nem. Nincsen egyedül ezzel a kiskakas-mentalitással – amely a kőbunkó eufemisztikus változata -, élénken él emlékezetünkben, amint épp prime minister O. V. hívta ki a budi mellé vasvellázni Andre Goodfriendet, ekképp: „Álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít!”. Nem véletlenül vagyunk Európa hülyéi...

MÉSZÁROS LŐRINCNEK IS JUT A 300 MILLIÁRDOS KÖLTSÉGVETÉSI ÁTCSOPORTOSÍTÁSBÓL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.21.


Idén is kreatívan költötték el az uniós pénzeket az önkormányzatok; az Országos Roma Önkormányzat korrupciójának árát az adófizetők fizetik meg; a kormány módosítja a jövő évi költségvetést, ez újabb pár milliárd forintot jelent a nemzet gázszerelőjének.
Ezekről ne maradj le!
Idén is futotta hülyeségekre az uniós milliárdokból (Átlátszó)Így titkolja a kormány, mire költi a pénzed (Index)Az adófizetők állják a számlát a roma önkormányzat botránya után (MNORomNet)
Ha van 3 perced:
Idén is futotta hülyeségekre az uniós milliárdokbólNáddal feltört biciklis kalandpálya, eliszaposodott balatoni strand, lezárt csarnokok, üres üzemépületek, elérhetetlen szoftver – egyebek mellett ezeket tapasztalták az Átlátszó munkatársai, amikor az uniós pályázati források sorsát követték nyomon. Több esetben a magyar hatóságok, illetve az uniós csalás elleni ügynökség, az OLAF is vizsgálatba kezdett. (Átlátszó)
Az adófizetők állják a számlát a roma önkormányzat botránya utánSpeciális támogatásként 1,3 milliárd forintot kap a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat. Az Orbán Viktor által jegyzett határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az önkormányzat uniós támogatású, 1,6 milliárdos Híd a munka világába programját költségvetési csalás miatt vizsgálja az az adóhatóság, és vissza kell fizetnie a pénzt, de az összeg túlnyomó részére korábban májusig adott haladékot a kormány. (MNORomNet)
Bőkezűen ajándékoz karácsonykor az államA korábbi években soha nem látott módon jelent meg kormányhatározat, ami alapjaiban érinti a 2016-os költségvetést és szinte rögtön át is írtak. A 300 milliárdos átcsoportosításból jut Mészáros Lőrinc és a kormány kedvenc határon túli fociakadémiáinak,  3,7 milliárd jut a tavaly 2,8 milliárdnyit összeüzletelő kereskedőházaknak, Schmidt Mária egymilliárd forintból csinálhat Kertész Imre Központot. Tízmilliárd gurul a szegedi stadionnak és 21 milliárd sportszervezeteknek. (Portfolio444444444444444)
Így titkolja a kormány, mire költi a pénzedA vállalati kutatás-fejlesztés-innováció támogatások elosztásáról próbált volna többet megtudni az Index egyik újságírója. Az Emmi első körben pusztán annyit közölt, hogy a nyertesek adatai elérhetők egy oldalon, ami nem volt igaz, majd egy halasztás után tízezreket kért az „aránytalan pluszmunkáért”. Még így is visszafogta magát a minisztérium, másoktól milliókat akar hasonló közfeladatért bevasalni a kormány. (Index)
Ha van még két perced:
Közel 4,5 milliárd forintból épül versenyuszoda Kaposváron, a kivitelezők egyike Mészáros Lőrinchez köthető. (Átlátszó blog)
Mészáros Lőrinc felesége a köztévében ecsetelte, mennyit jótékonykodnak, bár szerinte “az ember ezt csendben, szeretettel teszi”, és ők se szokták nagy dobra verni. (Vastagbőr)
Mezőkövesd a tökéletes példája annak, hogyan telepedett a politika a focira és fújta milliárdosra a csapatot a józan ész és az MLSZ célkitűzései ellenére. (Index)
Fideszes polgármesteri poén: miért fér el alig az autóm egy Mercedes terepjárótól? Ja, hát pedagógusokhoz jövök köszönteni, akiknek az elmúlt években sokat emeltek a fizetésén! (Index)
A mentősök munkáját akarták gyorsítani négymilliárdból, egyelőre csak a lassításuk sikerült. (Index)
Mégis lezárnák az Olof Palme sétányt, és más közlekedési gondokat is okozhat a Liget-projekt. (Magyar Kerékpárosklub)
Igenis sok, kormány elleni támadás mögött Soros György áll, mert jóban van a Clinton-családdal, akik sokszor támadták a kormányt, zárta rövidre a logikai kört Szijjártó Péter. (ATV)
Roppant nehéz a tervek politikai támogatottságát megőrizni, ha a nyilvánosságban vita és vádaskodás kezdődik”, például korrupcióra gyanakodnak – derült ki a honvédelmi tárca tájékoztatásából. (MNO)

EGYRE SZÖRNYŰBB

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.22.Hogy valami kellemes hírt is mondjak kedves olvasóimnak, ez lesz 2016-ban az utolsó olyan posztom, amelyik belpolitikával foglalkozik, ezen csak az változtathat, ha megmerénylik a Vezért, vagy piréz migráncsok megtámadják a Szent Kerítést Röszkénél, és átmenetileg fel kell függesztenünk Vezérünk legyőzhetetlenségéről vallott hivatalos nézeteinket.
Most se lenne semmi baj, ha a Párt Ökle nem a főváros utcáin parádézna páncélozott harcjárműveivel, így védve meg a magyarokat a késsel-villával, kanálgéppel támadó szír migráncsoktól, símaszkban.
Meggyőző népek, jó vérkeveredés, a kedves Papa Darth Vader, a kedves Mama meg Jeanne.d'Arc - csak a szemei villognak ki a lyukon!

Szépek ezek a TEK-Trabantok is, de nem kellene elfelejteni, hogy egy ilyenből szállt ki elegánsan a Ceausescu-házaspár is annak idején, másrészt meg, hogy vannak helyzetek, melyekben a legerősebb, Oxford-blue Hammerite-festék se fog össze egy ilyen csotrogányt.
Meg aztán neves írók is foglalkoztak már az utasaik megtestesítette problémával, például róluk írta Jókai Mór is népszerű regényét, Moldova meg Az elbocsátott légió című művét.
Kadhafit még női testőrök is őrizték, mégsem őket erőszakolták meg legyőzőik, hanem főnöküket - ők addigra már messze jártak...
Aggódom ezért a Mi Vezérünkért is, mi lesz vele adott esetben, hiszen olyan szép ember...
Viccesek, de egyben idegesítőek is ezek a daliák a belvárosban, az ember hirtelen nem is tudja eldönteni, hogy kit is akarnak ijesztgetni, minket, vagy a migránsokat, akiknek egy ilyen harcjármű Szíriában és Afganisztánban olyan, mint magyar óvodában a lábbalhajtós műanyag motor.
Persze félre az ábrándokkal, ezek a gépek még a képen láthatónál is rozsdásabbak lesznek, mire itt az ellenzék összeszedi magát, a helyzet éppen úgy néz ki mintha erőnek erejével el akarnák kerülni a választási győzelmet.
Ennek érdekében az összes eddigi hülyeségeiket megismétlik, de újakkal is előrukkolnak, ezek közül is kiemelkedő Botka bejelentkezése az demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelölti posztjára.
A szegedi polgármester aktivizálta magát, ami messze nem azt jelenti, hogy hirtelen, ledobva álöltözetét a rongyok alól a demokraták Disznóölő Szent György lovagja bukkant volna elő napsugártól ragyogó páncéljában, ó nem.
Ő feltételeket is szabott, méghozzá hármat, mint a mesebeli kívánságok szoktak lenni.
Első feltétele egy közös ellenzéki lista, melyet pártja éppen most fúr meg, mint Búvár Kund a libákat, vagy miket is a Dunán.
Éppen most hirdetik meg ugyanis a szocialisták jelölt-listáját, annak utána, hogy előzetesen megegyeztek abban, hogy Botka első kívánságát teljesítik, még mielőtt kimondta volna.

Persze ebbe a vonulatba szépen belesimul az ő bejelentkezése is, hiszen miniszterelnök-jelöltnek is konszenzusos személyt kellene állítani, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a szocialisták örök reménységét szívesen támogatnák a többiek.
Az ő elhatározása érthető, hiszen ha veszít is, a következő önkormányzati választáson már olyan politikusként tudja eladni magát a szegedieknek, mint aki alkalmas lett volna akár az ország irányítására is, de hát a túlerővel folytatott harcban elesett.
Botka biztonsági játékos, ő az, aki az üres kapura sem rúgja rá a labdát, inkább legurítja másnak, lője az a kapu fölé.
Mostani lelkesedését leginkább az elnémethmiklósosodástól való aggodalom motiválhatta, így próbálja bizonyítani hogy bátor, de csak azt bizonyítja, hogy kutyaütő politikus...