2021. szeptember 4., szombat

ORBÁN BELEEGYEZÉSÉVEL BALHÉZNAK A FEKETEINGESEK A VÁLOGATOTT MECCSEIN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.09.04.


Csütörtökön este balhé volt a Puskás Arénában. A közszolgálatinak mondott televízió úgy tett, mintha mi sem történt volna, próbáltak elnyomi a fújolást, a fütyülést és a huhogást, a buzgó munkatársak igyekeztek nem tudomást venni arról, hogy az angol válogatott játékosai – a török játékvezető társaságában – a mérkőzés előtt letérdeltek, ezzel is kifejezvén, hogy elutasítják a rasszizmust.


Próbálták meg nem történtté tenni a gyalázatot, de nem sikerült, a magyar ultrák „hőstettei” az angol újságok címoldalára kerültek. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vizsgálatot indít az ügyben, és azt ígéri, hogy beazonosítják a renitenseket, és amennyiben a nemzetközi szövetség (FIFA) megbünteti a magyarokat, a büntetést ráterhelik az elkövetőkre. Vagyis, azokra, a magukat szurkolónak nevező személyekre, akik huhogtak és megdobálták az első gólt szerző (színes bőrű) Raheem Sterlinget, és gyakorlatilag az egész mérkőzés alatt minősíthetetlenül viselkedtek.

Nem ez az első – és vélhetőleg nem is az utolsó – hasonló ígérete az MLSZ-nek. Mely szervezet, ha akar, léphetett volna már korábban is. Alkalma, oka lett volna rá, és tegyük hozzá, lehetősége is. Már régen beazonosíthatták volna a szurkolóknak látszó vandálokat, akik – nehéz nem észrevenni – évek óta szervezetten „drukkolnak” a magyar válogatottnak. A szervezettség a mostani meccsen is látható volt, a derék ultrák a magyar futball régi dicsőségére emlékeztető élőképpé álltak össze. Mindezt nem tehették volna meg a felsőbbség tudta és támogatása nélkül...

„A RENDSZERVÁLTÓ ÉRTELMISÉG ELÁRULTA A MAGYAR TÁRSADALMAT” – INTERJÚ PÁLINKÁS JÓZSEFFEL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.09.03.Pálinkás József egy százfős faluból, Galvácsról indulva lett atomfizikus, majd az MTA elnöke. A rendszerváltás óta része a magyar jobboldal politikai életének, a Magyar Demokrata Fórum után a Fidesz tagjává, majd a párt Kulturális Bizottságának elnökévé vált. Az első Orbán-kormányban még oktatási miniszter volt, de a CEU elüldözését követően megromlott a viszonya a kormánnyal, végül 2018-ban úgy döntött, Palkovics Lászlóval nem tud együtt dolgozni és 2019 óta saját politikai platformot épít. Jelenleg az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelölt jelöltje az ellenzéki Előválasztáson.

ALFÖLDI RÓBERT, SZÍNÉSZ-RENDEZŐ / A FRIDERIKUSZ PODCAST 19. ADÁSA

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2021.09.02.Alföldi Róbert színművésszel-rendezővel láthatólag a legjobb passzban beszélgetett Friderikusz Sándor. A szokásosnál valamivel hosszabb terjedelmű interjúban lesz évődés, cikizés, emlékezés, sok röhögés, számonkérések, de lesznek könnyek is, amikor a társadalmi felelősségtudat és a tehetetlenség, meg a kilátástalan sorsok kerülnek szóba, sőt, az egyik drámai hangvételű válaszában Alföldi számon is kéri a magyar társadalom kilúgozott lelkű tagjait. Mindez szigorúan az önazonosság jegyében!

„MINDEN KIMENEKÍTETT EGY GYŐZELEM” – PÁPAI C-17-PILÓTÁK MESÉLNEK A KABULI POKOLRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.09.03.


Állomásozik Magyarországon három katonai repülőgép, amely négyszer annyi embert hozott ki az elmúlt két hétben Afganisztánból, mint amennyit a Magyar Honvédség. A pápai Nehéz Légiszállító Ezred C-17-esei valamiért mégis a közfigyelem radarja alatt repültek. Mostanáig. A Válasz Online riportere az evakuálás befejezése után látogatta meg az ezredet és valószínűleg az egyetlen olyan pilótát Magyarországon, aki múlt csütörtökön épp Kabulban készült felszállni – amikor az Iszlám Állam kettős robbantást hajtott végre. Afganisztáni kimenekítési krónika soha nem látott körülményekről és fotókkal...

A FIDESZ HOZZÁNYÚLHAT A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYHEZ, HA A SZAVAZÓBÁZIS ZSUGORODÁSÁT MÉRI

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.09.04.


A kormánypárt áprilisig bármikor módosíthatja a választási törvényt, vagyis a politika legyőzheti a jogszabályokat – állítja Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő.


Előzetesen szinte mindenki azt várta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely valamennyi kérdését elutasítja. Ön szerint miért engedtek át mégis két népszavazási kérdést a hét elején?

Először is a 2013-ban elfogadott népszavazási törvény alapján csak olyan kérdésből lesz népszavazás, ami a Fidesznek érdekében áll. Nem jogi, hanem csakis pártpolitikai mérlegelés az is, hogy ezekről a most elfogadott ellenzéki kérdésekről végül valóban lesz-e népszavazás, hiszen addig még nagyon sok lépcsőn mennek majd keresztül és a sorsuk attól függ, a közvélemény milyen mozgását mérik a kormánypártok háttérkutatói. Azt kell látni, hogy a Fidesz most a jövő évi választás felkészülési szakaszában van, amikor még több vasat is a tűzben tart. Ha nyerésre állnak, akkor egy választás utáni, vélhetően eredménytelen népszavazás még jobban földbe döngöli az ellenzéket, ha pedig vesztenek, akkor benne van a revans lehetősége. Mivel még hat-hét forduló vezet a voksolásig, bárhogy alakulhat a kérdések sorsa. 

Az jogilag rendben van, hogy a Fudan Egyetemről csak országos népszavazást lehet tartani? 

Jogilag is nonszensz, hogy fenntartották a helyi népszavazások tilalmát, meg logikailag is, hiszen országos népszavazásnál mind a 3200 magyarországi településen el lehet menni voksolni, ami összehasonlíthatatlanul nagyobb járványveszélyt jelent, mint ha csak egy város lakói szavazhatnak valamiről. Meg kellett akadályozni, hogy a Fudan Egyetemről a fővárosiak dönthessenek...

NARANCSBŐR - AZ ORBÁN-VAGYONOK NYOMÁBAN

TÉNY2014 KFT.
Szerző: FERENCZI KRISZTINA
2014.


Összefoglaló

Ez a történet első ránézésre arról szól, miként válhatott dúsgazdaggá néhány ember kizárólag azért, mert barátja, ismerőse, rokona a 2010-ben kétharmaddal miniszterelnökké választott Orbán Viktornak. Van köztük gázszerelő, autóvillamossági szerelő, van ebben a történetben minden: fatolvajlás, bizonyíték arra, hogy a miniszterelnök újsütetű vejének családja hogyan irtotta szisztematikusan a fát mások területéről, van benne egykori főhercegségi majorság, van benne stadion, karnyújtásnyira a miniszterelnök háztól, kisvasút és földek, földek temérdek mennyiségben, pár kézben összpontosulva. Jó kis krimi. És van benne más is: benne van, hogy az újsütetű nagyurak miként bánnak azokkal, akik kevésbé újsütetűek és kevésbé nagyurak. Benne van, hogyan lehet másokat megalázni. Benne van, hogyan lehet előre megfontolt szándékkal, aljas indokból kibabrálni velük. Benne van, hogyan lehet őket még kiszolgáltatottabbá tenni, végül sárba tiporni. Benne van, hogyan lehet őket egyetlen kézlegyintéssel elintézni, mintha csak legyet csapdosnának. Ez a történet nem csak néhány ember dúsgazdaggá válásáról szól és arról, hogyan süvegelik őket, hanem a 2010-es évek Magyarországáról: miként lehet állami vezérlettel újfeudális viszonyokat kialakítani, hogyan lehet átjátszani itt, az orrunk előtt egy egész térséget egy-két ember kezébe, akiknek az élén ott áll maga a miniszterelnök, Orbán Viktor, a legfőbb kegyúr, aki enkezével süt tojásrántottát az arra érdemes fideszes képviselő-jelölteknek felcsúti birodalmában. Nincs fölmentésük. Mindent láttunk.

A JOHNSON FIÚ ESETE SCHMIDT MARIVAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.09.04.


"Hey, cross-eyed Mary finds it hard to get along
She's a poor man's rich girl and she'll do it for a song " (Jethro Tull)


"Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele, és söprögessen a saját háza táján. Van mit." (Schmidt Mária)


Békés Márton, Schmidt Mária ölebe, a brit úriemberrel, egészen pontosan két brit úriemberrel azonosította a konzervativizmust "Mi magunk" című esszéjében.

Mária asszony a woke mozgalom Andics Bözsijeként, turáni Angela Davisként támadta meg a British Empire-t fajtársnői hevületében. Az oxfordi keményvonalas progresszívekkel kart karba öltve bontaná le Cecil Rhodes szobrát, döntené Temzébe Winston Churchillt és az egész brit konzervativizmust.

A félhülye Békés fajtárs a korai brit melegszcéna legismertebb művével illusztrálta konzervatív kiáltványát, gazdája Mária pedig a konzervativizmus alapjaiba döfte pennáját a Costas női vécéjében.

Nincs brit konzervativizmus a Brit Birodalom nélkül, nincs Burke, nincs Disraeli, nincs Gladstone, nincs Kipling, nincs Chesterton, tehát nincs Scruton sem. Alexander Boris de Pfeffel Johnson Etonból került a Balliol College-be és a brit felsőosztályokra jellemző eleganciával vert szét néhány oxfordi krimót a Bullingdon Klub tagjaként, miközben Mária gazdija egész életében arra vágott fel, hogy pár hónapig a Pembroke Collegeban meresztette a seggét.

A brit alsóosztályok anyagi helyzete lényegesen jobb, mint a magyar docenseké, alkoholfogyasztási szokásaik pedig sajátosak (eleve tajtrészegen járnak kocsmába, a vonaton képesek annyira berúgni, hogy néha nem találják meg a stadiont, ahol egy jót balhézhatnának) ezért rendszeresen okoznak problémát európai nagyvárosokban. De a legtöbbjük egészen megdöbbentően udvarias tud lenni percekkel azelőtt, hogy sugárban hányná le a kalauzt. Boris Johnson egy szóval sem állította, hogy nincs alkoholproblémája a brit prekariátus egy részének. A magyar prekariátus viszont lecsoffant kocsmákban gondolja végig a napi asszonyverést.

Schmidt fajtársnő ideológiai cimbijei hozták a zsidótörvényeket, ők gettósították a felmenőim, és ők küldték őket a halálba. Értük is térdelt a Harry Kane. Persze a magyar szabadságharcos nép, nem térdel le senki előtt, kivéve ha az illetőnek csinos bajuszkája van és visszapasszolná Kassát vagy Édeserdélyt. Mondjuk Szásával is elég jól elvoltak, miután megmutatta, hogy ki az úr a házban...

NYILVÁN TÖBBET TUDOK A BORKAI-BOTRÁNYRÓL, MINT AMENNYIT EL AKAROK MONDANI

444.HU
Szerző: 444.hu
2021.09.01.A DK-s politikust hétfőn hivatalosan is meggyanúsították azzal, hogy ő az Ördög Ügyvédje, aki nyilvánosságra hozta Borkai Zsolt szexvideóját. Czeglédy tagad, de elismeri, többet tud az ügyről, mint amennyit elmond.


A MIGRÁNSKÁRTYA OTT MŰKÖDÖTT, AHOL TÖMEGEKNEK HIÁNYZIK AZ ALAPVETŐ BIZTONSÁGÉRZETE

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.09.04.


2002-ig visszatekintve a migrációval kapcsolatos attitűdök rendkívül stabilak voltak európai átlagban, tehát nem nagyon mozdultak el sem a gazdasági válság, sem pedig a migrációs folyamatok hatására. Országok közti összehasonításban trendszerűen viszont jelentős különbségek voltak – mondta Messing Vera, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója az e heti G7 Podcastban.

2015-16 környékén a migrációs helyzet hatására egész Európában elmozdultak negatív irányba a migrációval kapcsolatos attitűdök, de a 2016 és 2019 közötti időszakban „visszakorrigáltak”. Emellett viszont azt láttuk, hogy az országok között megindult egy széthúzás – mondta Ságvári Bence, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója.

Nyugat-Európa számos országában a migrációs válságot követően a negatív kilengés visszakorrigált, tehát a bevándorlás és a bevándorlók megítélése javult. Kelet-Európa számos országában, leginkább Magyarországon és Lengyelországban egyértelmű volt egy nagyon negatív elmozdulás, ami egyébként kicsit szintén visszakorrigált 2019-re. De így is Magyarország volt az utóbbi 5-6 évben végig az európai mezőny élén a migráció elutasítása szempontjából...

KÍNOSSÁ VÁLT A FIDESZ SZÁMÁRA A FUDAN EGYETEM ÜGYE, DE NEHÉZ LESZ SZABADULNIA TŐLE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.09.03.


Szeret nagyokat álmodni Orbán Viktor, de sokszor rémálmok válnak ezekből. Ilyen volt a Budapestre tervezett olimpia ügye, és nagy valószínűséggel ilyen lesz a kínai Fudan Egyetem fővárosi kalandja. A kormányfő nagyon nem szereti, ha bárkik is beleszólnak a döntéseibe, de azt különösen nehezen viseli, ha itthon fúrják meg a terveit. Annyira azonban van pragmatikus politikus, hogy belássa, ha valamivel többet árt saját kormányának, mint amennyi haszna van belőle, akkor le kell mondania róla.


Mivel a Nemzeti Választási Bizottság átengedte Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetem beruházásával kapcsolatban, igencsak megnőtt annak a valószínűsége, hogy a kormány elengedi ezt az ügyet, és épp olyan sumák módon farol majd ki az elképzelés mögül, mint korábban elállt a fővárosi olimpiai pályázattól egy hasonló szituációban. Az is nagyon valószínű, hogy a kormány „jelezte” az NVB felé, hogy nem lenne ellenére, ha áldását adná a főpolgármester népszavazási kezdeményezésére, mert így könnyebben ki tud szállni az egyre kínosabbá váló történetből.

Az is fontos szempont a kormány részéről, hogy a Fudan Egyetem tervével olyan témát adtak az ellenzéknek, és főleg a főpolgármesternek, amellyel hatékonyan kampányolhatnak az előválasztási időszakban. Ez némileg tükröződik már a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokon is, amelyek jelzik a Fidesz megtorpanását a népszerűségi mutatókban. A kínai egyetem ügye nehezen védhető annak fényében, hogy az ellenzék állítása szerint a Fudan kedvéért a kormány beáldozná a korábban jóváhagyott Diákváros projektet, amely a magyar fiatalok lakhatási problémáin segítene...

ITT ÉLNED, HALNOD SEM LEHET (6)

MÉRCE
Szerző: SZIKRA JUDIT
2021.09.04.


És gyógyulnod sem.

A harmadik országból érkező, nemzetközi védelemben részesülő, oltalmazottként vagy menekültként elismert pártfogoltjaink a legritkább esetben rendelkeztek társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó, azaz TAJ-kártyával a tranzitból, illetve a nyitott befogadó állomásról való kilépésükkor.

Márpedig orvosi ellátásra szükségük van, szükségük lehet, pont ugyanúgy, mint bármelyikünknek. Sőt, talán egy kicsit jobban is, hiszen hosszú, viszontagságos út áll mögöttük, ahol vajmi kevés esély volt az esetleges krónikus betegségeik karbantartására, a magukkal hozott vagy útközben szerzett sérüléseik megfelelő ellátására. Sokszor eleve így, évek óta kezeletlen állapotokkal indulnak el a származási országból. Az indulás egyik oka többek között éppen az lehet, hogy az adott országban már nincs megfelelő infrastruktúra, így orvosi ellátás sem.

Amikor ideérnek, nyelvtudás, az ellátórendszer ismerete és a legtöbb esetben a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez szükséges pénzösszeg nélkül (gondoljunk csak egy hosszabb fogászati kezelésre a több hónapos-éves vándorlás és félnomád tábori tartózkodás után), segítségre szorulnak az első vizitek lebonyolításánál. Az ellátórendszer különféle anomáliái őket is erősen érintik.

Erre nézünk most néhány példát...

ITT OLVASHATÓ

EGY KOALÍCIÓ FOGANTATÁSA

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2021.09.03.


Ma a hatalomhoz vezető út abban merül ki, hogy aki szaporán nyal, az idővel kaphat egy birtokot. Egy jobb világban lesznek ilyenebb meg olyanabb pártok, és mi, a polgárok napról napra eldönthetjük, melyik tetszik jobban. 
Egy jobb világban verseny lesz, értünk. Vélemény.

Izgalmas műsor-e az előválasztás? Nekünk, fogyasztóknak és újságíróknak ez nem életbevágó kérdés, mert ha unalmas esetleg, akkor keresünk helyette gombolyaggal játszó kismacskát, és azt nézzük, illetve azt tesszük címlapra. Akik indulnak rajta, azoknak viszont ez a legfontosabb. Még annál is fontosabb, mint hogy megnyerik-e.

A legnagyobb veszély ugyanis az, hogy érdektelenségbe fullad a verseny. Nem elsősorban azért, mert az ellenzéki közönség nem elég nagy – noha lenne ilyen üzenete is –, hanem mert sokan jutottak el odáig, hogy mindegy, ki lesz a jelölt. Csak Orbánt takarítsák el! – ezt a megbízást akarja átadni két-három millió polgár az Ellenzék Zrt.-nek, és rájuk hagyják, konkrétan ki mit csinál. Ez a gondolat előfeltétele volt annak, hogy a pártok összefogását és a majdani győztest elfogadják. Hát ez a hátulütője.

"Amúgy a műsor jó, csak figyelmesen kell szemlélni. Sőt érdemes, mert kirajzolódik belőle az is, hogyan működnének ezek az erők közös kormányzásban."

Erről szól még a cikk:

- Karácsony Gergely és Dobrev Klára technikás vívásáról.

- A koalíciók működéséről.

- Versengő programokról.

- A mai helyzetről, ahol az önálló gondolkodás súlyos hátrány.

- Egy jobb világ jeleiről...

14 MILLIÁRDOT KÖLTÖTTEK EL RÁ, MÉGIS MEGY A KUKÁBA A KORMÁNYZATI INFORMATIKAI RENDSZER

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2021.09.04.


Augusztus közepén egy látszólag nem túl izgalmas témáról szóló jogszabály jelent meg a Magyar Közlönyben: a 1567/2021. számú kormányhatározat arról szól, hogy megszűnik az egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer érkeztető programja (KÉR). A döntés annak a hallgatólagos beismerése, hogy a KÉR a napi munka során csődöt mondott.

„Senki nem használta, annyira szar volt” – mondja egyik forrásunk, akinek rendszeresen kellett, azaz csak kellett volna használnia az ügyiratkezelő rendszert, de nem tette, mert a felület „kezelhetetlen” volt.

Mi volt a rendszer létrehozásának célja? A kormány a fejlesztéssel azt kívánta elérni, hogy az államigazgatáson belül a papíralapú ügyiratkezelést elektronikus ügyiratkezelés váltsa fel. Ennek érdekében a különböző minisztériumok, állami hivatalok közötti aktamozgást folyamatosan digitalizálni kellett. A KÉR az ügyiratok elektronikus érkeztetését oldotta volna meg.

Csakhogy a rendszer tervezői olyan hibát követtek el, amely a hétköznapi gyakorlat során működésképtelenné tette az egész folyamatot.

Az érkeztető központot kihelyezték egy agglomerációs településre, ezért oda kellett kiszállítani az összes papíralapú hivatalos küldeményt, hogy beszkenneljék és ezzel hitelesítsék őket. Tehát minden egyes iratot el kellett szállítani a fővárosi kormányzati negyedtől távollévő helyszínre, ahelyett, hogy helyben digitalizálták volna őket.

Legalábbis ez szerepelt a tervekben. Nem kell azonban logisztikai szakembernek lenni ahhoz, hogy az első pillanattól látni lehessen ennek az ötletnek az életszerűtlenséget. Végül az történt, amit a hozzáértők jósoltak: az apparátus a megszokott módon folytatta a papíralapú ügyiratkezelést.

Mennyibe került ez a tévedés az adófizetőknek?

A rendszer kialakításáról egy 2014-es kormányhatározat rendelkezett. Megbízható információink szerint az informatikai fejlesztés bruttó 600 millió forintba, a rendszer kiépítéséhez szükséges építési beruházás pedig további 400 millió forintba került. A KÉR 2016-ban lépett működésbe az államigazgatási szerveknél. Értesüléseink szerint 2016 és 2019 között a rendszer fenntartása és működtetése nagyságrendileg évi 2,4 milliárd forintba került, 2020-ban valamivel kevesebbet, 1,3 milliárd forintot kellett költeni rá. Ebben az évben eddig 1,77 milliárd forintba került.

A KÉR megszüntetéséről szóló kormányhatározat tehát közel 14 milliárd adóforintot dobott a kukába...

AZ ÉS 2021/35. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.09.03.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Morált ne keress!

Törökbálint fideszes alpolgármestere, Géczy Krisztián arról „tájékoztatta” a Magyar Nemzetet, hogy a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumba is beszivárgott az „LMBTQ-ideológia”, ennek bizonyítéka, hogy az iskola „érzékenyítőprogramokat” tartott (így, egybeírva), ahová LMBTQ-szervezetek mellett egy transzvesztitát is meghívtak. (Az „egy transzvesztita” nem más, mint a különféle irodalmi díjakkal elismert Kiss Tibor Noé, a Jelenkor tördelőszerkesztője és nem utolsósorban az ÉS kedvelt szerzője, aki 2020-ban a tárcatári négyes tagja volt, s ezalatt csak lájkokat kapott, egyszerűen azért, mert nagyon jó író; emlékezetem szerint soha egyetlen támadás sem érte a vállalt nemi irányultsága miatt.) Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás emlékeztetett rá a Facebookon, hogy Géczy maga íratta be fiát a törökbálinti iskola helyett az ország egyik legjobb iskolájába, az Illyésbe, és most ő „jelenti fel”. Köznapi erkölcsi mérce szerint ez bizony aljasság, de javaslom, próbáljunk itt nem erkölcsi terminusokban gondolkozni, legalábbis nem ennek az eseményláncolatnak a szintjén. Ahogy a fideszes funkcionárius sem erkölcsi alapon háborodott fel – nyilvánosan – hónapokkal a fia iskolájában történtek után, hanem azt a pártfeladatot kapta másokkal együtt, hogy szolgáltasson adatokat a kormány legújabb propagandakampányához.

Ahogy a propagandakampány mögött sincs morális meggondolás. Nem a gyermekeinket féltik, és nem is a homoszexualitást tartják erkölcsileg rossznak. A magyar kormány nem szenvedéllyel, őszintén vallja az ideológiát, mint, mondjuk, a lengyel kormánypártok, hanem használja. Szájer József nemi irányultságáról elég sokan tudtak már frakcióvezető korában, az első Orbán-kormány idején is, és naivitás azt hinni, hogy Orbán Viktor nem tudott róla.Tovább

Szabó T. Anna: Könyvek az ég alatt

Tóth Krisztina: Jégtáblán, bárhol

Garaczi László: Okosabban élni

Gadó Gábor: Ki itt a stróman?

Kovács Zoltán: Értékek, zavarok


Kenesei István: A néma tartomány – tanévnyitó előtt


Berczeli Gábor: Kiúttalan Belarusz

Hunyady György: A felsőoktatás nemzeti ügy

A felsőoktatás állapota és állapotváltozása Magyarországon történelmi jelentőségű társadalmi kérdés. Erre mondjuk azt normál esetben, hogy nemzeti ügy – hacsak nem érezzük úgy, hogy a kulturális közösségünk jelenét és jövőjét jelölő „nemzeti” minősítés az elharapózott használata következtében (a Nemzeti Dohánybolttól a Nemzeti Mobilkezelőig terjedő névhasználatban) eredendő megszólító, felsorakoztató erejéből veszített. Ezen azonban túltekinthetünk, mivel most a felsőoktatásról nem egyszerűen azt kell kimondanunk, hogy közösségi jelentőségű és lényeges, hanem a szó szoros értelmében arról kell szó essék: a felsőoktatás a magyarság kulturális státusának és kilátásainak kulcsa.Tovább

Csepi Lajos: Régi gáz, új csövek


Láng Zsolt: A költészet magja
Markó Béla 70 éves

Majtényi László: „...emitt a ködbe vesző széles Duna”
Tíz bekezdés Kántor Péterről

Fleck Zoltán: Alkotmányozásról

Avar János: Bűnbaklövők

V I S S Z H A N G

Galambos Attila: Valami bűzlik

P Á R A T L A N

Dzsededáj: FELMENTVE

aha: ESZTÁN

-átkai: BALATONI JURTÁK

Ladányi András: BÓLINTS, TIBI!

(walter): FOCIFANOK

-na: TRADÍCIÓ

-hg-: ŐSZI

pá-ti-: „LENYŰGÖZÖTT”

msz: NAGY LELEPLEZÉS

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/35. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.09.03.


F E U I L L E T O N

Bazsányi Sándor: Haynau, Jókai, Mészöly
Egy szójáték margójára

I N T E R J Ú

Várkonyi Benedek: „Háború a kormányzattal”
Beszélgetés Nagy Péter Tiborral, a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanárával

K R I T I K A 

György Péter: Móra-rengeteg
(A zöld Móra)

(Móra Ferenc Múzeum, Szeged)

Sinkó István: Bernini és a pormaszk

(Orbán Előd kiállítása a Viltin Galériá­ban szeptember 11-ig látható.)Tovább

Stőhr Lóránt: Rettenetes csoda


(Valdimar Jóhannsson: Bárány)

Mi végre ez a példázat? A házaspár gyászáról szól, amit halott gyermekük képzeletbeli feltámasztásával oszlatnak el? A természet és civilizáció közti szakadék feloldhatatlanságáról, arról, hogy az ember és állat közti határhúzás ősi tilalmát megszegő, a rámért sorssal dacoló házaspárnak bűnhődnie kell az általuk elkövetett hübrisz miatt? Az ősibb animisztikus rétegekre azonban rárakódik a bárány keresztény szimbolikája: a bárányember vigaszt nyújt a szenvedőknek, és szemébe nézve még a gyilkos indulatok is lecsillapodnak. Így talán arról szól a történet, hogy a megtestesült ártatlanságot és jóságot kisajátítani csak bűn árán lehet? Akármi is volt a fő szerzői gondolat, számomra egyetlen mozzanat maradt a befejezés után igazán meggyőző: a lelkük mélyéig meggyötört szenvedők kételyek nélkül képesek hinni a csodában.Tovább

Csengery Kristóf: Remake


(Gustav Mahler, Xiaogang Ye: The Song of the Earth. Deutsche Grammophon)

Egy kínai karmester, a Sanghaji Szimfonikusok vezetője, Long Yu fejébe vette, hogy felkéri honfitársát, Xiaogang Ye-t (1955), az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb kínai zeneszerzőt, írjon egy új Dal a Földrőlt. Legyen ez is hattételes, és persze dalciklus, akárcsak a Mahleré. A tételek pedig zenésítsék meg az eredeti kínai verseket, amelyek, tegyük hozzá, tartalmukban és megfogalmazásaikban eltérnek a Die Chinesische Flöte darabjaitól, mivel azok fordítások fordításai. A tervben nem nehéz felfedezni a szenzációkeltés szándékát, s ha hozzátesszük, hogy az ötletet felkarolta egy nemzetközi hírű lemezcég, a Deutsche Grammophon, nyilvánvaló, hogy a projekt valamennyi résztvevője erősen marketingorientált gondolkodással viszonyult feladatához.Tovább

Molnár Zsófia: Amerika börtön


(West Side Story, Szegedi Szabadtéri Játékok, augusztus 21.)

Feudalizmus XXI. századi formában – üdv a szabad világban! Erős, minimum elgondolkodtató üzenet ez abban a kontextusban, hogy nem is olyan régen még naponta jelentek meg azok a ki tudja, honnan származó hírek, hogy a migránsok nőket erőszakolnak. Megnyugtató meg- vagy feloldást persze a darab sem kínál: a rendőrség (államilag fenntartott szerv!) széttárja a karját, és a világért sem avatkozna közbe, csak nézi, ahogy a felhergelt férfiak felfalják egymást – ezt az oldalt Stohl András nagyszerűen hozza, minden szava keményen visszapattan a Dóm tér falairól, miközben az öltönye meg sem ráncolódik –, csupán egyetlen ember avatkozik közbe, a kocsma megfáradt tulaja, aki – Bezerédi Zoltán szintén nagyszerű alakításában – afféle rezonőrként lép fel: „Miért kell gyűlöletben élni? Miért kell mindig ölni egymást?”Tovább

Fáy Miklós: Miért utáljuk, akit szeretünk?

(Puccini: Tosca – Müpa, augusztus 29.)

Az idei nyár operailag a Toscák nyara volt, Salzburgban Netrebko, vele szemben indították Grazban Kristīne Opolaist Jonas Kaufmann-nal fölerősítve. Még toltak volna egyet rajta Bryn Terfellel, de ő beteg lett, így aztán a salzburgi Scarpia, Ludovic Tézier leutazott Grazba, hogy ott is teljesítse a kötelességét, és mindenki halálát okozza. Beindult vagy inkább egyre erősödik a világban az anti-Netrebko, aki tizenöt éve a csoda volt, a semmiből jött szépség és szép hang, azt most megpróbáljuk lepofozni arról a trónról, amit mi állítottunk neki. De miért? Min állunk bosszút?Tovább

Grecsó Krisztián: Extra sajtos

(„I love meki”, reddit.com, augusztus 28.)

Édesmindegy, hogy igaz-e, amit a felvételen látható srácok állítanak, hogy a videó csak hecc, és az örömmel bemocskolt ételt nem adták ki vevőnek – csak a szemétbe került. Nem is merném felhozni, hogy nekem, ha gyerekkoromban leejtettem a földre a kenyeret, meg kellett csókolni, ezt igazán nem szeretném ide kavarni, mert nyilván nem is lehet értelmezni. De a bennük tomboló indulatról talán el lehetne ezekkel a srácokkal beszélgetni. Hogy miért és mióta érzik úgy, hogy az ott feltálalt, ilyen-olyan minőségű étellel meg kell alázni az embereket, azt földre kell dobni, röhögve meg kell taposni. Hogy ez mitől és miért vicces, és kire vagy mire kell gondolni akkor, amikor az ember ezt véghez viszi. Tovább

Torma Tamás: Aranyeset

(A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új központja a budai Fehérvári úton)

Amikor tehát az iroda kinőtte a Vaskapu utcai lakásirodáját, nem egyszerűen csak egy jobb és tágasabb helyet kerestek, hanem olyat, ami a körforgásos építészet jegyében a lehetőségekhez képest a legkisebb környezeti terheléssel is jár. Azaz nem egy vadiúj épületet akartak építeni – amilyeneket egyébként terveznek –, hanem egy régi épületet hasznosítani.Tovább

Károlyi Csaba: Könyvheti antológiák

Körkép 2020–2021. Negy­ven­nyolc mai magyar író kisprózája. Válogatta Turi Tímea. Magvető Könyv­kiadó, Budapest, 2021, 391 oldal, 3999 Ft

Szép versek 2020–2021. Össze­ál­lí­totta Szegő János. Mag­ve­tő Könyvkiadó, Budapest, 2021, 343 oldal, 3999 Ft

Igazából arra számítottam, a pandémia látványosabban megmutatkozik majd a versekben, mint a kisprózákban. De nem. Ugyan a verssorok közé rejtve több helyen jelen van, mint direkt módon, de úgy tűnik, az írók mintha mégis gyorsabban elkezdték volna földolgozni a járványt, mint a költők. Lehet, hogy azért, mert a narratív téma, a történés hamarabb megfogható? A költői lényeg azonban sokkal súlyosabb, minthogy máris lecsapódjon? Mindenesetre a vírushelyzetre reagáló legérzékenyebb három sort mégis pont Turi Tímea versében találtam: „Félek. / Ebben nincsen semmi meglepő, / de hogy más is fél: az rettenet” (Budapest, 2020. ősz).Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Csehy Zoltán: Ex libris

Michel Houellebecq: Intervenciók 2020
Nádas Péter: Rokon lelkek
Schein Gábor: Ó, rinocérosz
Mesterházi Mónika: Nem félek

Visy Beatrix: „egy kert szófajtana”

Závada Péter: Gondoskodás. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 82 oldal, 1999 Ft

A Gondoskodás versanyaga erősen intellektuális, helyenként kifejezetten teoretikus, nem kínál könnyed kapaszkodókat, a hétköznapi élethez köthető jeleneteket, hangulatokat. A lírai én, bár a hagyományos első személyű megszólalást és az ismert, egy odaértett „te”-hez forduló beszédmódot nem adja fel teljesen, gondosan visszaszorított, a kötetet nem igazán jellemzi az alanyiság, a személyes kitárulkozás. Ráadásul az életen, létezésen való töprengések, kulturális, mitológiai, művészeti utalások becsomagolva, erős plaszticitásban állnak előttünk, elsősorban a táj, a természet archaikus, mintha-érintetlen elemeiben, felszíni formáiban, illetve az emberiség „egyetemes” épített tereiben: utca, pálya, töltés, továbbá rendkívül hangsúlyosak a templom, a kastély és az erőd terei.Tovább

Deczki Sarolta: A nyelv hatalma

Baráth Katalin: Afázia. Agave Könyvek Kiadó, Budapest, 2021, 336 oldal, 3480 Ft

Az új könyv pedig ismét a kísérletezés jegyében született: az Afázia sci-fi, mely a Föld elpusztulása utáni évszázadokban játszódik. Az emberiség maradéka két nagy ellenséges tömbben él: a Háló Birodalomban és a Demokráciában. Az előbbi a kínai államszerveződés örököse, az utóbbi a nyugati világé; ezt tükrözi társadalmi berendezkedésük és technológiájuk is. Kettejük közé szorulva próbál életben maradni egy kicsi mesterséges bolygó, Pandonhya, melynek lakói a moyerek. Csak lassan derül ki, hogy ez az egyetlen hely az egész galaxisban, ahol nyelvet használnak még, ahol ápolják a nyelvet, sőt, szentnek tartják, szakrális jelentőséget tulajdonítanak neki.Tovább

Takáts József: Politikai történetírás

Gyurgyák János: Elveszett il­lú­ziók – megtalált történelem. Vá­lo­gatott írások. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 618 oldal, 4980 Ft

Gyurgyák vehemens, olykor érdes stílusú szerző, akinek a legjobb bekezdései felidézik Ady vagy Szabó Dezső egykori elit- és nemzetkorholásait. Az ő ismétlődő bírálatainak fő címzettjei a kétféle (jobb- és baloldali) magyar értelmiség, az autokrata rezsimet építő Fidesz, és a nép, amely e rezsimet elfogadja. Kevés olyan dinamikus bírálatot írtak az Orbán-rendszerről, mint A reménytelen reményről című írás.Tovább

Darida Veronika: Beszélgetésregény

Az ÉS könyve szeptemberben – Tolnai Ottó: Szeméremékszerek 2. Az úr pantallója. Kávézások Czipriánnal. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 176 oldal, 3499 Ft

„Holnap kávézunk, kérdezte Cziprián. Kávézunk, bólintottam” – hangzik el a Szeméremékszerek első kötetében, a második kötet pedig ezt az ígéretet valóra váltja. „Megyek kávézni. Szinte énekelve mondom, megyek kávézni Czipriánnal, Czipriánnal, Czipriánnal...”(16.). Így lesz a folytatás a kávézások könyve, mivel a déli kávézások (vagy néha teázások) szabályos ismétlődése adja a szöveg ritmusát. Mindeközben az elbeszélő végig kézben tartja a szöveg fonalát, mely lassan és pontosan gombolyodik, mint az élet vörös fonala, vagy úgy is mondhatnánk, hogy az elbeszélés ideje olyan szabályosan és szépen pereg le, mint homokórában a szemek. Nem véletlenül, hiszen ez az időnek vagy az emlékezetnek a regénye. Beckett egyszer Proustról azt írta, hogy Az eltűnt idő nyomában regényfolyamát csak azért tudta megírni, mert rossz volt az emlékezete. Mégis, állandóan módosuló emléktöredékekből összeálló nagy művében elénk tárta az emlékezet szerkezetét és valódi működésmódját. Beckett és Proust Tolnai számára is örök minták. Azonban ebben a regényben két emlékezőnk vagy narrátorunk is van – az író és vegyész barátja, Cziprián –, így két egymáshoz kapcsolódó emlékfolyamból bontakozik ki élettörténetük és a hely története.

I R O D A L O M

Szív Ernő: Nem történik semmi

Éjszaka éppen végeztek, amikor észrevették, hogy a küszöbön áll a kisebb, fehéren lobogó szellem a sötétben. Mostanában átjár. Nem minden éjjel, de elég gyakran. Beszélt a klinikai pszichológussal, el fog múlni. Biztos? Beszéljenek többet az óvodáról, mi történt vele, ki a barátja, fél-e valakitől. Az első éve, nem? Ő kísérte vissza, betakargatta, suttogott hozzá, voltak három-négy mondatos meséi, amikbe mindig belealudt a kicsi, de most máshogy történt.Tovább

Gurubi Ágnes: Másik isten

Rájössz, hogy ez a fázis kimaradt, ez a szerep betöltetlen maradt, ez a szakasz üres, pótlék van a helyén, helyettesítő tanár, akinek gőze nincs arról, melyik osztályba küldték be, milyen órát kell tartania, ezért csak annyit mond, szabad foglalkozás, nézel ki a fejedből, nem figyelsz az órákon, semmire nem figyelsz, mást sem csinálsz, csak vágyakozol, fantáziálsz, valakiről, valakiről, akibe szerelmes vagy, egy napja, egy hete, hat hónapja, de nem több, mint másfél éve, próbálod betömködni a hiányt, szétfeszíted a bordáid, nyitva a mellkasod, tenyered felfelé, várod, hogy a közepébe szálljon egy pillangó, a levegőbe markolsz, összeszorítod az öklöd, hátha beletuszkolhatsz a szíved közepébe egy pillangót, egy katicabogarat, valamit, aminek szárnya van és repül, valamit a szerelem érzéséből, valakit, hátha bezárhatod, hogy ott maradjon örökre, hogy ne legyél magányos, ne érezd magad magányosnak, mert születésed óta az vagy, kibaszottul magányos, de csak az üres levegőt markolod, a másfél év hamar elszáll, és te nem Csingiling vagy, és a többiek, a beteljesületlen és a beteljesült szerelmek nem Pán Péterek, fekszel a padlón, mint egy hernyó lárvája, begubózva, tátogsz a levegő után, nem látsz, csak nézel, nem hallasz, nem érzékelsz, a tenyered felfelé tartod, matatsz magad körül, beleakad a kezed egy szék lábába, erőt gyűjtesz a semmiből, lentről, a mélyről, lassan feltápászkodsz, összeszeded az emberséged utolsó morzsáit, centiről centire húzod fel magad, hogy felülhess arra a kurva kanapéra, mintha vallatnának, ülsz, meztelen vagy és csontsovány, görnyedt a hátad, lógnak a végtagjaid, a fejedet sem bírod tartani, nemhogy felnézz, várod a pofont, a vallatótiszttől, bárkitől, aki arra jár, várod, hogy valaki beléd rúgjon, hogy egy ujjal hozzád érjen, hogy eldőlj és újra a padlón feküdj, ahol otthon érzed magad, ahol nincs senki veled, ahol nem érzel semmit. Megéri szerelmesnek lenni, megérte egy hétig, hat hónapig, másfél évig, megérte?Tovább

Burns Katalin: Születésnapi muzsika

Bélához Berci miatt kezdtem el járni. Nem kérdés, hogy nagyon tudnak a romák; ha igazán bele akarsz csöppenni a sűrűjébe, ahol az egyszerű kottafejeknél több is rád ragadhat, akkor olyasvalaki közelébe kell férkőznöd, aki már-már a családjába fogad. Berci ezt könnyen megoldotta: koncert után megkörnyékezte az egyik jazzbanda gitárosát, és azóta is hetente jár hozzá, valahová a Klinikákhoz. Mesélte, hogy amikor sokadjára rontotta el az akkordváltást, a fazon felpofozta, akár a saját fiát. Ezt azért nem vettem be még a Bercitől sem, de az tény, hogy soha nem ismerem meg a Bélát, ha Berci nem hoz össze vele.Tovább

Nagy Zsuka: (nem), (mindent), anyámról

(album egy: anyám, meseország) Fekszem anya mellett a nagy zöld franciaágyon. Ég a falra szerelt kislámpa, kellemes, látó fény, bújás, anyameleg, a legbiztonságosabb és legérzelmesebb érzés a világon. Anyához bújni a friss, vetett ágyban este. Azt hittem, ezt a legmélyebb, ősi idillt semmi és senki nem fogja és nem is képes feldúlni. Aztán én lettem a legerősebb dúlása. Vagy mások bennem. Nők, férfiak, ideák, jellemhibák, döntések, kölcsönhatások, részecskefizikák, hormonáliák és miegymás.

Nem tudom, hol van az apám, nem tudom, hol van a testvérem, csak arra emlékszem, hogy anyámat és engem körbeölel valami narancsszínű szferikus gömb. Abban vagyunk. És ő mesél. Most éppen a fogantatásról egy képeskönyvből. Rajzokon mutatják, mi és miből lesz, vagyis ki és ki(k)ből. Szerelem, család, gyerek, férfi, nő. Anyám mindent elmond, azon a szépséges anyahangján. Értem. Mindent értek. Kislány vagyok. De értem. Bár ekkor már egy ideje ismerem a saját testem örömforrását. Mégis szemérmes vagyok. Ahogy azóta is. (Persze van, amikor meg nem.)Tovább

Gömöri György: Arctalan élet

Gömöri György: Levél a mai költőkhöz

Gömöri György: Tavasz előtt

Vörös István: A tartalékok

Vörös István: Mersz-e olvasni?

BALATON - A NER LUXUSNYARALÓJA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.02.Folytassuk a két hete megkezdett utazást a Balaton körül. A mai adásban körbevezetlek titeket azokon a projekteken, amikre a legpofátlanabb módon költöttünk el közpénz-milliárdokat. Az Orbán vezette NER elit gátlástalan módszerekkel szerzi meg a Balatonpartot. Ha kell átírják a helyi rendeleteket, annak érdekében hogy még pöffeszkedőbb betonmonstrumokat húzzanak fel. Így épül be gyorsan és biztosan Magyarország legnagyobb tava körül szinte minden.

GÁT GYÖRGY: KÁDÁR JÁNOS KÉPE KI VOLT AKASZTVA…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.09.04.


„Ez egy sznob szakma. Akik a szórakoztató filmeket készítették, azokat többnyire lekezelték, lenézték. Az igazi filmkészítő, az volt a művész. Aki meg nevettetett, szórakoztatott, komédiázott, a könnyű szórakoztatást választotta, az a lenézettek kategóriájában volt. Én meg szeretek szórakoztatni, van humorom, jól mondok viccet, és talán ezért is vonzott mindig a szórakoztatás” – így mesélt a pályája elejéről Gát György producer, filmrendező. Azt is elmondta, hogyan született a legendás sorozata, a Linda


Mióta vagy is te Pörkölt?

– Hú, ez nagyon-nagyon régi dolog. Volt a magyar televíziózás hőskorában egy nagyon jó operatőr, Forgács Ottó. Családi barát volt, és miután én egy vörös, szeplős, elálló fülű gyerek voltam – olyan, amilyen minden filmben kell egy – meghívott, hogy játsszam egy filmben. Így szerepelhettem néhány filmben, például a Szerelemcsütörtökben, vagy a Kard és kockában; én voltam a szeplős, vörös gyerek. Kilenc-tíz éves lehettem, 4-500 forintot, egy vagyont kerestem alkalmanként. És az egyik ilyen forgatáson, egy ma már legendás figurának számító világosító, bizonyos Dongó, nevezett először Pörköltnek. Aztán abbamaradt a gyerekszínészkedés, eltelt egy pár év, nem is akartam színész lenni, de, a másik oldalon, visszasodródtam a film világába. A pasaréti stúdióba kellett mennem, már rendezőként, egy film díszletének átvételére. És ott ült az egyik lámpa mellett, félmeztelenül a Dongó. Én meg mentem be átvenni a díszletet, mint rendező, ott nagyképűsködtem, amikor megszólalt Dongó: na, itt a Pörkölt. És rajtam maradt...


MÉSZÁROS LŐRINC TEVETENYÉSZTÉSBE KEZD, A RENDŐRSÉG SZERINT CZEGLÉDY CSABA AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.09.03.


Mfor.hu: Tevéket is tenyésztene Mészáros Lőrinc


A nyári főszezon kellős közepén úgy döntött Mészáros Lőrinc, hogy gyerekeivel karöltve új agrárcéget alapít. Holott nem egy ilyen van már neki: a kisebb-nagyobb agrárcégek felett álló Talentis Agro Zrt. birtokolja többek között a Búzakalász 66 Kft.-t, a Vivienvíz Kft.-t vagy épp a Szarvas-Agro Zrt.-t. Mindezek mellé augusztus 13-án megalakult a Mészáros Agro Kft., melynek egyik tevékenységi köre a tevetenyésztés.

Hvg.hu: A hatvanpusztai luxus Orbán-birtok: apakomplexum

A területrendezést segítő helyszínrajz elárulja, milyen komplexumot álmodott magának az Orbán család Alcsútdoboz határában. Az üvegház és az orangerie már épül, a kápolnát és a szolgálati lakást még csak tervezik. Rendkívüli helyzetekben a birtok teljesen önellátóan képes működni, ugyanis egy aggregátorházat is építettek egy 20 ezer literes gázolajtartállyal.

24.hu: Czeglédy Csabát meggyanúsította a rendőrség, hogy ő az ördög ügyvédje

A Fővárosi Főügyészség kedden közleményt adott ki „Az ördög ügyvédje”-üggyel kapcsolatban, ebben azt írták, hogy a nyomozóhatóság az ügy jogász végzettségű gyanúsítottját folytatólagosan kihallgatta, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást úgy módosította, hogy az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem a bűnsegédje, hanem a tettese. Bár az ügyészség nem közölt nevet, a lap úgy értesült, hogy Czeglédy Csabáról van szó. A DK-s politikus meg is erősítette, hogy őt gyanúsítja a rendőrség, de cáfolja, hogy ő állna a Borkai Zsoltot lebuktató oldal mögött.

Népszava: Drágán jött, ingyen ment: az adományként átadott vakcinák többsége Sinopharm volt

Eddig a Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott tovább külföldre a kormány, negyven százalékát adományként, azaz ingyen. A továbbadott vakcinák értéke a hivatalos adatok alapján valamivel több mint 20 millió euró, azaz körülbelül 7 milliárd forint. Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék. A lap összesítése szerint az adományként átadott vakcinák többsége, kétharmada kínai Sinopharm volt, pedig azt vette a legdrágábban a kormány.

Telex: Három hónap alatt 130 milliót költött a Fidesz és holdudvara a közösségi médiában a Karácsony Gergely elleni kampányra

A lap birtokába jutott egy elemzés, amely a Fidesz és holdudvara közösségi médiás hirdetéseit vizsgálta, ezen belül is a YouTube-reklámok és a facebookos szponzorált posztok tartalmát. A megfigyelt időszakban (három hónap május közepe és augusztus közepe között) a Fidesz és a hozzá köthető csatornák a Facebookon 125,7 millió forintot, a Youtube-on pedig 52,5 milliót költöttek politikai hirdetésre. A pénz nagy része – a YouTube esetében a teljes összeg, Facebookon pedig közel a kétharmada, 77 millió forint – Karácsony Gergely ellen kampányoló, gyakran karaktergyilkos, lejárató tartalmakra ment.

SZABAD SZEMMEL: "TUDTUK, HOGY CSŐCSELÉK VÁR RÁNK MAGYARORSZÁGON" - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.04.


Mason Mount, a Chelsea játékosa nyilatkozta ezt a The Times-nak. Lapszemle.

The Times

„Tudtuk, hogy csőcselék vár ránk Magyarországon, ám bennünket nem riaszt meg semmi”. Így nyilatkozott a botrányos találkozó után Mason Mount, a Chelsea játékosa és a konzervatív lap szerint nem is a sima győzelem a fontos, hanem az, hogy a csapat bizonyította: összefog és szembeszáll a rasszistákkal. Jól szerepelt a jellemvizsgán a mutogató, köpködő ultrák ellen, akik szégyenbe hozták Puskás Ferenc nevét. A játékos úgy értékelte, hogy csak megacélozza őket, amikor az egész stadion ellenük van.

Pontosan ezt lehetett látni, amikor az első gól után Sterling az égre nézett és a napokban meghalt barátjára gondolt. Nagy ívben tett az üresfejűekre, akik pedig nem győzték gyalázni, poharakat, üvegeket dobáltak felé. Tényleg primitívek. A gólszerző a szögletzászlónál állt és megvetően nézte a tömeget, Kane vonszolta el a dühöngő rasszistáktól. Belligham pedig nevetve visszaintegetett a lelátó népének, amikor az bemutatott neki. Nem értek fel hozzám – ez volt az üzenet.

De bizonyította a jellemszilárdságot Rice is, amikor petárdát hajítottak felé. Átgázolt a füstön és széttárta a karjait, mintha azt üzente volna: Na, gyertek csak! Grealish vitte el onnan, mondván, hagyd a csudáda, ezek a magyar szélsőségesek nem érnek meg ennyit. De persze alantas gondolkodásmóddal megvert mocskosszájúak akadnak sok más országban is.

Angliának is megvan a maga baja a rasszizmussal, egy-két neandertáli még a stadionokba is bejut. De legalább a szövetség tisztában van a gonddal és próbál ellene tenni. Mellesleg a válogatott két éve sokkal rosszabb élményeken ment át Montenegróban és Bulgáriában. A labdarúgók természetesen tudják, hogy ilyen viselkedés után büntetés szokott jönni, bírság, esetenként stadionbezárás, de csak minden kezdődik elölről, a hatás minimális. Ezért Budapesten közösen reagáltak, vállvetve.

Nem szállt inukba a bátorságuk, visszavették a játékot a rasszistáktól, pont azok előtt ünnepelték az első találatot. Fel voltak készülve, részben mert látták, mit műveltek a magyar drukkerek az EB-n. Ezért számítottak arra, ami be is következett, hogy ti. amint kilépnek a gyepre, pfújolni kezdik őket. Majd amikor letérdeltek, jött a füttykoncert. A vezető gól azonban megrázta a Carpathian Brigade-et.

De szégyen-gyalázat, hogy az ilyen inzultusok folyamatosan megtörténhetnek. Az ilyen jelenségeket száműzni kell, remélhetőleg betiltás lesz a vége, mondja Mount. A szövetségi kapitány pedig azt emelte ki, hogy az együttes üzenete az volt: Anglia sokszínű, a többi már a hatóságokra, illetve a döntéshozókra tartozik.

Southgate azt szeretné, ha az angol rajongók támogatnák, amikor játékosai legközelebb a Wembleyben, Andorra ellen felsorakozva, ugyanúgy letérdelnek majd, mind Budapesten. Mert hatalmas öngól volna, ha 70 ezer ember ugyanazt csinálná, mint amit két napja Puskás Arénában történt. Akkor miként kérhetné számon az esetet Magyarországon az angol szövetség?

Southgate hozzátette, hogy azért nem kell minden magyar szurkolót egy kalap alá venni, az angol táborból pedig hatalmas együttérzést lehetett érezni, amikor sértések érték a három színes bőrű focistát. Odahaza egyébként a szurkolók 2400 fontot adtak össze, és a pénzből hatalmas lobogót készíttettek, arra buzdítva Sterlinget és a többieket, akik a rasszizmus ellen küzdenek, hogy folytassák, mert büszkék lehetnek magukra.

Spiegel

Az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke már nem tartja demokráciának Magyarországot. Barley ezt azzal indokolja, hogy immár nem szabad a sajtó, és a választási rendszert úgy alakították át, hogy Orbán Viktor legutóbb kevesebb mint 50 százalékkal is kétharmadhoz jutott. De súlyos gondok vannak a jogállami elvekkel a kultúra, a tudomány és az igazságszolgáltatás területén is.

A politikus ezzel együtt sem gondolja azt, hogy az országnak el kellene hagynia az uniót. Azzal érvelt, hogy különbséget kell tenni a kormány és a lakosság között, márpedig az emberek többsége Európa-párti, akárcsak a lengyeleknél. Azon felül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a két társadalomnak milyen érdemei vannak a Vasfüggöny leomlásában, illetve miként harcoltak a szabadságért, mert ez nagy reményekre ad okot.

Ugyanakkor rémálomnak minősítette, ha Franciaországban jövőre Le Pen lenne az államfő. Mert Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovéniával még csak-csak lehet valamit kezdeni, de ha Párizs elesik, az már hatalmas bökkenő volna. Beszélt arról is, hogy az EU útelágazáshoz érkezett, mivel döntenie kell, hogy demokratikus, értékalapú szerveződés akar-e maradni, mert ha nem, akkor legfeljebb a belső piac marad meg belőle. De szerencsére azt látni, hogy a fiatalok mindenütt az egységes Európa mellett állnak ki.

Arra is kitért, hogy menekült-ügyben azért nincs évek óta megállapodás, mert a magyar, lengyel és szlovén vezetés keresztbefekszik. A totális blokád miatt most Afganisztán esetében is csak azt lehet csinálni, hogy összefognak az arra hajlandó, jóindulatú államok.

Bloomberg


Magyarország és Lengyelország egyaránt felháborodottan fogadta, hogy a Bizottság egyelőre nem akarja engedélyezni számukra az újjáépítési alapból előirányzott segítséget - mindkét kormány zsarolást emleget, függetlenül a Brüsszel által felhozott jogállami aggodalmaktól. Varga Judit arról beszélt a tiroli Alpbachi Fórumon, hogy az Orbán-kabinet nem hajlandó tágítani a támogatás felhasználására kidolgozott tervtől, és ettől az LMBT-törvény miatt kirobbant vita sem téríti el. Szerinte az EU-nak kell módosítania álláspontján, hiszen nyilvánvalóan revolverezni igyekszik a magyar vezetést.

Lengyel kollégája azt taglalta, hogy lehetetlen helyzet állt elő, mert az ország vagy megszegi a saját alapelveit, vagy nem kap egy fityinget sem. Ezzel szemben Tusk, az ellenzék vezére a hatalmat okolta a késedelemért és sürgette, hogy vessenek véget az ostoba háborúskodásnak a Nyugattal szemben.

Andor László volt EU-biztos úgy értékeli, hogy a két hatalom beásta magát a lövészárokba. A lengyelek azonban pragmatikusabbak lehetnek, mert a koalíció Varsóban törékenyebb és más a politikai légkör is.

Süddeutsche Zeitung


Varsó csupán ígérget az unió követelésére válaszolva, miközben üres a kasszája. Egyelőre azonban nem hajlandó visszaállítani az igazságszolgáltatás függetlenségét, ám ily módon továbbra is elmaradnak a milliárdok a gazdaság újrabeindítását szolgáló brüsszeli koronaalapból. Függetlenül attól, hogy a kormány már teleplakátozta az országot, hogy érkezik az 58 milliárd, amiből 24 milliárd vissza nem térítendő támogatás.

Tusk Kaczynski „felelőtlen és éretlen politikájában” látja a késlekedés okát. Hiszen építi le a jogállamot és megszegi az európai jogrendet. Szerinte a mostani helyzet nagyon hasonlít arra, amikor a háború után a szocialista kormány Moszkva parancsára kénytelen volt visszautasítani a Marshall-segélyt. Akkor is tekintélyelvű volt a hatalom, nem érvényesült a jog.

Ám Brüsszel újra csak kitolta a határidőt és ez vonatkozik Magyarországra is, miközben 18 tagnál már rábólintott az elköltés módjára, tízen pedig már meg is kapták az első részletet. De a lengyelek e pillanatban kötik az ebet a karóhoz és nem tesznek semmit a Fegyelmi Kamara feloszlatására, hiába követeli azt az Európai Bíróság. Ziobro igazságügyi miniszter szerint az ítélet az ország ellen folyó hibrid hadviselés része. Emellett az Alkotmánybíróság elvileg 18 nap múlva dönt a kormány kérésére arról, mi az irányadó: a közösségi vagy a hazai jog.

Az egyik lengyel bíró, akit a vitatott Fegyelmi Kamara felfüggesztett állásából, úgy nyilatkozott, hogy a hatalom nyilvánvalóan az időre játszik, hogy hozzájusson az uniós anyagi forrásokhoz.

Deutschlandfunk

Németország első számú virológusa azt mondja, az országban csupán a felnőttek 61 százaléka kapta meg mindkét oltást a koronavírus ellen, ám ilyen alacsony aránnyal nem szabad nekivágni az ősznek, mert baj lesz. Christian Droste, aki a berlini Charité Kórház osztályvezetője, úgy látja, ha nem sikerül sok embert rábeszélni, hogy adassa be magának a vakcinát, akkor újra korlátozni kell az emberek közti érintkezéseket, mert már most túl magas azok száma, akik kórházba kerültek a betegség miatt.

A szakember abból a modellszámításból indul ki, amelyet az egész védekezést összefogó Robert Koch Intézet készített, még júliusban. Eszerint októberben és novemberben újabb tilalmakat kell elrendelni, illetve visszaállítani, mert kiderült, hogy oltás ide vagy oda, pár hónap elteltével gyengül a védettség. Azon kívül a brit adatok azt mutatják, hogy a delta variáns miatt a vártnál sokkal többen szorulnak kórházi ellátásra. Ezen csak az oltás segít, a tesztelés hasznos, de csupán segédeszköz.

Az volna a jó, ha 60 éves kor alatt 85 százalékos volna a beoltottak hányada, 60 fölött pedig 90 százalék. Akkor nem lenne semmi gond az ősszel. De a két arány jelenleg 65, illetve nem egészen 83 százalék. Az meg édeskevés. Ráadásul a társadalom erősödnek a kételyek, hogy tényleg használ-e az oltás, csak kérdés, miként lehetne meggyőzni a szkeptikusokat. Hatalmas dielmma ez, mert éppen a leghatékonyabb fegyvert utasítják el.

Ami a gyerekeket illeti, róluk a virológus azt mondja, hogy fenn kell tartani az oktatást. De el kell érni, hogy az iskola miatt ne robbanjon be a fertőzöttek száma az adott korosztályban. Ehhez több intézkedésre is szükség lesz, a döntést nem lehet sokáig halogatni. Vannak viszont ilyen-olyan okokból különösen veszélyeztetett fiatalok, számukra már kitalálták, hogy csökkentett adagot adnak be nekik. De a jövő év elejére valószínűleg lesz már a kisebbek számára is külön vakcina.

Jelenleg az a megoldás, hogy tesztelni kell és ily módon igyekeznek megelőzni a betegség beindulását.

Foreign Affairs

A NATO volt főtitkára arra buzdítja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy az afganisztáni kudarc ellenére is folytassák a küzdelmet a demokráciáért a tekintélyelvű, illetve háború dúlta országokban. Anders Fogh Rasmussen, aki volt dán miniszterelnök is, három fontos tanulságot vont le a zűrzavaros kabuli kivonulás után: 1. Ne áruld el az ellenségeidnek, hogy mikor távozol 2. Ne hagyd magukra a barátaidat 3. Ne vedd semmibe a katonáid által hozott áldozatokat.

Merthogy a külföldi egységek nyugodtan maradhattak volna, és mondhatták volna a táliboknak, hogy csak akkor hagyják el az országot, ha azok beszüntetik a támadásokat az afgán kormány ellen és a békés jövő érdekében megállapodás jön létre a politikai megoldásról Meg lehetett volna előzni a katasztrofális végjátékot, mert Afganisztán ily módon igen rossz helyzetbe került.

A továbbiakban mindenek előtt ki kell hozni az eddigi helyi munkatársakat, illetve meg kell hiúsítani, hogy brutális teokrácia jöjjön létre. Egy-két befogadó országban ugyan lehetnek aggályok a tömeges migráció miatt, de most az erkölcsi kötelesség felülír minden más szempontot. El kell szigetelni a tálibokat, nem szabad elismerni a kormányukat, mert nem lehet megbízni bennük. Továbbá világossá kell tenni, hogy szó sem lehet nemzetközi segítségről, ha nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Azon felül segíteni kell az afgánoknak, hogy megszabaduljanak a régi-új uraiktól. Ehhez fegyvereket és gazdasági támogatást kell küldeni.

A demokráciáknak azonban nem szabad feladniuk a szabadságért vívott harcot a világban. Az alapvető emberi értékek egyetlen kultúrától sem idegenek. A nemzetközi színtéren ehhez erős amerikai vezetésre van szükség. Jönnek ugyanis fel az autoriter erők, épp ezért végzetes volna, ha az USA és partnerei hátat fordítanának saját értékeiknek.

De Afganisztán megmutatta, hogy türelmet kell tanúsítani a fejlődő demokráciákkal szemben. Az is látnivaló, hogy a hosszú távú katonai jelenlét szavatolja béke és szabadság megteremtéséhez nélkülözhetetlen stabilitást. Ám nem lehet fegyverrel elérni a demokráciát. A beáramló eszközök függő helyzetbe hozzák az adott helyi kormányt, ugyanakkor az erős civil szervezetek hiánya erősíti a korrupciót.

Az sem kétséges, hogy haderők közbelépése után gyorsan át kell térni a gondosan megtervezett stabilizálásra és újjáépítésre. Az így kialakuló társadalmak békésebbek és stabilabbak, mint a tekintélyuralmi rendszerek, amelyek a demokrácia ellenségei, egyben hátországot nyújtanak a terrorizmusnak.


A KÉNYSZERMEGOLDÁS, AMI A NER TÖRTÉNETÉBEN ELŐSZÖR ELŐNYBE HOZHATJA AZ ELLENZÉKET (VIDEÓ)

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.09.04.Ha nem is dönthetnek mindenben a szavazók, az ellenzéki pártok elkezdték megvalósítani azt, amit a választóik évek óta követelnek tőlük: tesznek egy nagy lépést a teljes összefogás felé. 2021 legfontosabb belpolitikai történése az ellenzéki előválasztás, amely bár minden oldalról kap kemény kritikákat, fejfájást okozhat a Fidesznek, de az ellenzékre nézve is számos kockázatot rejt magában. Telex Magyarázó az országos előválasztás hátteréről.


KÖVETHETJÜK IZRAELT A HARMADIK OLTÁSOKKAL, HA FELPÖRÖG A NEGYEDIK HULLÁM

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.09.04.


Az arra jogosultak 15 százaléka vette fel eddig a harmadik oltást hazánkban, miközben Izraelben már több mint kétmillióan éltek ezzel a lehetőséggel. Ennek az az oka, hogy hamarabb végeztek a tömeges vakcinázással, így előbb kell az emlékeztető dózist is beadni. De ha itthon is felpörög a negyedik hullám, egy újabb oltási kampány indulhat.

Gulyás Gergely másfél hete a rendkívüli kormányinfón beszélt arról, hogy Magyarországot is el fogja érni a negyedik hullám, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az a sok beoltott miatt el fog térni az előző háromtól.

Ha a járvány alatt a kormány által többször is mintaállamként emlegetett Izraelt vesszük alapul – ahol az átoltottság nagyjából megegyezik hazánkéval – akkor ebben van is igazság. Az viszont egyáltalán nem mindegy a tapasztalatok szerint, hogy mennyien élnek majd a harmadik adag oltóanyag felvételének lehetőségével.

Az izraeli szakértők azt látják, hogy a második dózist követően hat hónappal csökkenni kezd az ellenanyagok száma, így az már kevésbé biztosít védelmet a koronavírus ellen. A harmadik adag ugyanakkor két hét alatt kifejti a hatását, és egyelőre úgy tűnik, az emlékeztető vakcina nagyon hatékonyan véd a betegséggel szemben.

Ennek apropóján vizsgáltuk meg, hogy az elkövetkező hetekben Magyarországon miként alakul majd azoknak a beoltottaknak a száma, akiknek legalább négy, öt vagy hat hónap telt el a második oltásától számítva. Ha lesz negyedik hullám, ennek még komoly jelentősége lehet...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ TROLLHATÁROZÁSTÓL A RAJONGÁS BETILTÁSÁIG

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.04.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ELŐVÁLASZTÁSI LÁZ

„Orbán a börtönválogatott csapatkapitánya lesz, nem a Fidesz frakcióvezetője” - Interjú Jakab Péterrel, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével, aki szerint az emberek ki vannak éhezve a közvetlen kommunikációra, és azért hatásos, amit csinál, mert ő ezt adja meg nekik, amellett, hogy beviszi az egyszerű emberek hangját a parlamentbe. Kiáll az MSZP-s Tóth Csaba mellett a Zuglóban induló Hadházy Ákossal szemben, nincs túl jó véleménnyel a Kétfarkú Kutya Pártról, és minden fideszes vezetőt elszámoltatna.

Gulyás Márton: Iszonyatos félreértés, hogy professzionális riporternek kezelnek engem - Eddigi legnagyobb vállalkozását indítja el a Partizán: 32 helyszínen rendeznek előválasztási vitát. Ennek apropóján megkérdeztük Gulyás Mártont, hogyan készülnek a csatorna sikerét berobbantó nagyinterjúk, beszélt az eldobott festékbomba utáni tökéletes pillanatról és kiderült, melyik szereplését volt a legnehezebb visszanézni.

SZOLIDARITÁS IVÁNYI GÁBORÉKKAL

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.09.03.


Fejezzük ki szolidaritásunkat és tiltakozásunkat a gyalázat ellen azzal, hogy hívők és nem hívők egyaránt részt veszünk az Iványi Gábor által tartott szokásos vasárnapi istentiszteletén – áll abban a felhívásban, amit ismert művészek, tudósok, közéleti személyiségek tettek közzé.


A csatlakozók között van Ascher Tamás, Bán Zsófia, ifj. Bibó István, Bojár Gábor, Dalos György, Enyedi Ildikó, Erdős Virág, Fodor Tamás, Fullajtár Andrea, Gábor György, Kende Péter (Párizs), Kovács Patrícia, Molnár Áron– noÁr, Tóth Krisztina, Vásárhelyi Mária, Volosin Hédi, Závada Pál. 

Állásfoglalásuk szerint Iványi Gábort és az általa vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget a miniszterelnök személyes ellenségének tekinti, minden eszközzel igyekszik akadályozni működését. Ha elérné célját, megszűnnének az egyház által fenntartott, hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását segítő iskolák, és ellehetetlenülne a fedél nélküliek gondozását szolgáló, az elesett idős emberek érdekében végzett munkájuk. 

Lapunk is többször írt arról, hogy Iványi Gábor felekezete nem kapta vissza a jogsértően elvett egyházi státuszt, ennek pedig súlyos anyagi következményei is vannak. A kormány újabb és újabb költségvetési elvonásokat jelent be, így aztán gyűlnek a tartozások: tavaly például csak tiltakozással sikerült megakadályozni, hogy a szervezet Dankó utcai központjában ne kapcsolják ki a gázszolgáltatást. Szegedi iskolájukban nemrég végrehajtók jelentek meg, de már nem volt mit lefoglalni. 

Az istentisztelet vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a Megbékélés Háza Templomban (Budapest, III. kerület, Királyok útja 297.).

NE SZÉPÍTSÜK A RENDSZERSZINTŰ ÉS ÁLLAMILAG GERJESZTETT MAGYAR RASSZIZMUST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.03.


Az angolok elleni 0:4-es magyar győzelem után újra a világsajtó címlapjára került Magyarország. Egyes lapokban Anglia-Rasszisták 4:0 címekkel számolnak be az eredményről. A magyarok megint a rasszista megnyilvánulásaikkal botránkoztatják meg a civilizált világot. Nemcsak azzal, ahogy iszonyatos fenyegető füttykoncerttel ítélték el az angolok rasszizmus elleni kiállását, hanem azokkal a jelenetekkel is, amikor az angol válogatott színes bőrű játékosait rasszista jelekkel inzultálták, majomnak csúfolták őket.

Jó magyar szokás szerint ilyenkor rázendít a kórus, hogy “ne általánosítsunk”, a “magyarok többségére ez nem jellemző”, csak “néhány szélsőséges” az elkövető, “mások se különbek”. Ez hazugság. Magyarországon rendszerszintű a rasszizmus, az orbáni állam politikája rasszizmusra épül. A homogén magyar társadalomról szóló szövegek, az idegengyűlölet, a menekültellenesség a rasszizmus következménye, a rasszizmusból táplálkozik. A náci plakátok, a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés, uszítás, mind rasszizmusra épül. A gyűlöletkeltés vallási és nemi alapon is jelen van.

Orbán, az ország miniszterelnöke adta ki a parancsot a magyar válogatottnak, hogy nem fejezhetik ki a szolidaritásukat a rasszizmus áldozataival, és a térdeléssel nem ítélhetik el a rasszizmust. Az ország miniszterelnöke helyeselte a térdelés kifütyülését, nevezte udvariatlanoknak azokat a fehér és fekete játékosokat, akik merészelték kinyilvánítani, hogy nem értenek egyet a fajgyűlölettel. Ez az ország uralkodó ideológiája, a rasszizmust terjesztő politikai hatalmat támogatja az ország nagyobb része, és őket Orbán a rasszista uszítással állítja maga mellé, mert azzal egyetértenek.

Hazugság, hogy a magyar szurkolók túlnyomó többsége nem rasszista. A szurkolói kemény magba be sem kerülhet, aki nem zsidózik, nem cigányozik, nem mutat banánt a fekete “majmoknak”, aki nem buzizik, nem románozik, stb.. Ez a minimum elvárás, magyar szurkolónak lenni ezt jelenti. Ezek nem a futballért szurkolnak, hanem a magyar fehér felsőbbrendű, nacionalista és fasiszta, náci ideológiát magasztalják, nekik a magyar futballválogatott ezt jelenti. Orbán pedig őket támogatja, bátorítja, ez Orbán rohamcsapata...