2017. április 19., szerda

TÖBB TUCAT BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT MAGYARORSZÁGON AZ OLAF KEZDEMÉNYEZÉSÉRE AZ ELMÚLT ÉVEKBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.04.19.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012 óta összesen 30 igazságügyi ajánlást tett a magyar Legfőbb Ügyészség felé, többségében olyan, az uniós támogatások magyarországi felhasználását érintő ügyekben, amelyekben a saját vizsgálatuk alapján bűncselekmény gyanúja merült fel. Ezen felül az OLAF 4 olyan jelzéssel is élt, ami bűncselekményre utaló adatok, iratok továbbítását jelentette a magyar vádhatóság felé, büntetőeljárás indítására vonatkozó ajánlás nélkül – közölte a Polt Péter vezette szervezet az Átlátszó megkeresésére. Míg a büntetőeljárás minden ilyen esetben megindult, vádemelésig csak 6 esetben jutott a nyomozás, jogerős ítélet pedig még csak 1 esetben született. 

2010 óta egy OLAF-jelentésre és harminc ajánlásra járt el a Legfőbb Ügyészség (LÜ), és minden esetben eljárást indítottak – derült ki a Magyar Idők cikkéből, amelyben a Nyílt Társadalom Alapítványok vezetőinek egy Index-interjúban elhangzott állításait kívánták cáfolni a témával kapcsolatban. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy pontosan milyen ügyekben kereste meg a magyar vádhatóságot az OLAF, ezért ezeket kikértük a Legfőbb Ügyészségtől.

Az ügyészség válaszában az áll, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012 óta összesen 30 igazságügyi ajánlást tett a magyar Legfőbb Ügyészség felé, többségében olyan, az uniós támogatások magyarországi felhasználását érintő ügyekben, amelyekben a saját vizsgálatuk alapján bűncselekmény gyanúja merült fel. Ezen felül az OLAF 4 olyan jelzéssel is élt, ami bűncselekményre utaló adatok, iratok továbbítását jelentette a magyar vádhatóság felé, büntetőeljárás indítására vonatkozó ajánlás nélkül.

Ezek az ügyek többségükben valamilyen uniós támogatási program, illetve uniós alapból származó támogatásra vonatkozó pályázat körében észlelt visszaélésekre vonatkoztak, és az OLAF által jelzett ügyekben vagy elrendelték a nyomozást, vagy ha a konkrét ügyben már folyamatban volt az eljárás, az OLAF-ajánlást a nyomozás irataihoz csatolták, és abban értékelték.

A nyomozások eredményeként eddig összesen 6 ügyben emelt vádat az ügyészség, ezen ügyek közül ezidáig 1 ügyben született jogerős marasztaló ítélet. További 7 ügy a nyomozás megszüntetésével zárult, az összes többi ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás – közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője, aki részleteket is elárult a szóban forgó ügyekről:

NEM KÖVETI MINDEN FIDESZES ORBÁN VIKTORT AZ AUTOKRÁCIA SÖTÉT BARLANGJÁBA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.19.


Kérdés, hogy ki nevezhető ma fideszesnek Magyarországon. Az, aki az elmúlt 20 évben mindig rájuk szavazott? Az, aki Orbán Viktorra, mint megváltóra, Magyarország megmentőjére tekint? Az, aki jobboldali nézeteket vall, de a Jobbik túl centrista párt számára? Az, aki annyira gyűlöli Gyurcsányt, hogy inkább elviseli Orbánt, hogy előbbi ne jöjjön vissza? Vagy az, aki belépett egy liberális Fideszbe, és addig tátotta a száját, hogy bennragadt egy idegengyűlölő, diktatórikus eszközöket használó, szellemi holdudvarát szinte teljesen elvesztő kormánypártban? Mindegy is, hiszen manapság nem az a kérdés, hogyan lett fideszes egy gondolkodó ember, hanem, hogy miként tudna kifarolni onnan.

Nehezen viselik Orbán Viktor táborában is azt a radikalizálódást, ami a kormánypártot jellemzi a tavaszi parlamenti évad beindulása óta. Ahogy szegediesen mondják: eddig sem volt piskóta, amit a miniszterelnök és csapata elkövetett az utóbbi hét esztendőben, ám az az elszántság, ahogy most rohan az illiberális forradalomba, sok elkötelezett és fegyelmezett Fidesz-szimpatizánst is arra késztetett, hogy - vállalva tette következményeit is - jelezze fenntartásait. Ők legalább felismerték, hogy Orbán ma már olyan ütemben pusztítja maga körül a vélt és valós ellenfeleket, hogy a demokratikus államberendezkedés utolsó tartógerendái is megroppanni látszanak.

Azok, akik a húsvéti ünnepek pillanatnyi harctéri csendjét kihasználva levélben vagy a közösségi médiában közzétett üzenetben fejezték ki aggodalmaikat és kritikájukatOrbán gyűlölködése és uszítása láttán, még mindig hisznek abban, hogy a magyar miniszterelnök a politikai racionalitáson és saját logikáján kívül bárkinek a véleményére is ad valamit. A kritikusok kemény hangvételű üzenetei ellenére is rendkívül naiv embereknek tűnnek, hiszen ha számukra az értelmetlen kérdésekkel teletűzdelt nemzeti konzultáció, a civilek elleni újabb támadás, netán a CEU ellehetetlenítése volt az utolsó csepp a pohárban, akkor jogos a visszakérdezés: az előző hét évben minden rendben volt?...

MARCIZMUS - SZENILIZMUS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.19.


Hogy hogyan kerül ide Marci?
Hát úgy, hogy majdnem hozzávágott egy festékes flakont Áder átmeneti szállásának falához, mire a hatalom nyers erőszakkal tömlöcbe vetette, ahol is majdnem olyan hosszú ideig aszalta, mint tette korának önkényuralkodója ezt Stancsiccsal.
Az eset óta ő a Demokrácia Hőse.
Tettestársa is volt, hálistennek, csak egy, bár a másik nevét is tudjuk, ő a Minősítő Körülmény, aki tettével biztosította volna a csoportos elkövetést, de ő aktuálisan nem volt jelen, mert el volt foglalva társával (ők is ketten voltak...) a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű átszínezésére szolgáló eszköz összeállításával.
Éppen megkérdezte társától, hogy "Van nálad?" mert csak így biztonságos, a megszakított eljárás nem mindig hoz kielégítő eredményt, akár az élvezet rovására is mehet.
Marci egyébként Márton, veterán aktivista, jellegzetes figurája a Nagykörúton belüli magyar progressziónak, arról lehet felismerni, hogy izgágán rohangál fel-alá és amikor fut, akkor ütemesen csörögnek a bőrében a csontjai.
Mint főfoglalkozású mártírnak már minden csontját eltörték, a színe pedig lassan az érett szilváéra emlékeztet, annyiszor verték, cibálták, rángatták aktuális tettei okán.
A rendőrök már fejből köpik az adatait, jobboldali ismerősei meg őt, merthogy ő az a szelep, akit, ha nem volna, ki kellene találni.
Bevallom, én is kedvelem, jóllehet politikai nézeteit csak annyiban ismerem, amennyiben ezt ő maga is ismerni engedi, de talán úgy lehetne összefoglalni, hogy ő a két rendőr karján csüngő nagybetűs NEM, a tiltakozás kvintesszenciája, korunk hivatásos forradalmára, rokonságba kerülve imigyen Leninnel és Trockíjjal.
Reménykedjünk, Sztálin nem lesz belőle soha, az a pozíció már foglalt.

A szenilizmus pedig úgy került ide, hogy Marci hősemberré avatásában nagy szerepet játszanak azok a naptár vagy gondolkodásuk állapota szerint öregecskedő demokrata nénik és bácsik, akiknek penge agya már kissé megkopott a harcban, melyet az önkény ellen vívtak az elmúlt évek során.
Ők az említett népbetegség szignifikáns képviselői, akik semmire sem emlékeznek, ellenben mindenért lelkesednek.
Hogy legyen miért lelkesedni, arról hol a magas színvonalon teljesítő Nemzetvédelem, hol a saját hasznos idiótáink gondoskodnak - a haszon pedig Nagyurunk számláján jelentkezik.
Véleményemmel vélhetőleg nem fogok népszerűségi csúcsokat ostromolni, de azért tartom.
Az, hogy fel-alá menetelünk a városban jelszavakat skandálva, legyenek azok bármennyire frappáns vagy vicces mondatok, ez még nem maga a nagybetűs Forradalom, mert ahhoz több kell.
Ahhoz, hogy itt a társadalmi viszonyokat megváltoztassuk, elsősorban cél kell.
Sokaknak ez nem létszükséglet, ők általában azt mondják, hogy igen, igen, de ezek legalább csinálnak valamit.
Szerintem is - kárt csinálnak, lopják a választásokig hátralevő időt.
Nem az utcai jelenléttel, mert az roppant fontos, de legalább ilyen fontos a jelenlét minősége is.
Ha a tüntetés átcsap utcabálba, akkor azzal minden elért eredményt lenullázunk, hiszen egy tüntetés normál esetben arról kell szóljon, hogy rá akarjuk kényszeríteni a hatalmat, hogy valamit tegyen vagy ne tegyen, ehhez meg akarjuk mutatni, hogy ehhez van is erőnk és a szándékunk is komoly.
Konkrétan: meg kell mutatni, hogy dühösek vagyunk, mert különben a tüntetésnek semmi értelme sincs...

MIT MŰVELTEK A GYEREKEINKKEL?!

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: H. Andrea
2017.04.19.


Ezt a posztot tulajdonképpen hónapok óta írom. Gyűjtögetem hozzá a cikkeket, formálom a mondanivalómat, és egyre nagyobb a felháborodásom. Ahogy telnek a hónapok, úgy egyre több és több a téma, egyre ijesztőbb, egyre félelmetesebb a kép, ami kirajzolódik, és amit korábban csak botránynak, és elképesztőnek neveztem, az mára egy vegytiszta, tudatos szándékosságon alapuló ördögi mesterterv képét mutatja. Ilyenformán nem engedhetem meg a továbbiakban, hogy csak magamban füstölögjek a dolgon, hanem be kell fejeznem, és közre kell adnom a gondolataimat ezzel az egésszel kapcsolatban, mert nem tudok másképpen elszámolni saját magammal. A velük ellentétben nekem nagyon is létező lelkiismeretemmel. Semelyik részével. Leginkább az apaival nyilván, de a gondolkodó emberével, a magyar állampolgáréval, a felelős választóéval sem.

Én egész egyszerűen úgy látom, és úgy gondolom, hogy megtámadták a gyerekeinket.

Mielőtt kifejteném, ide kívánkozik belőlem az a gondolat, amelyet az utóbbi években tőlük hallok állandóan: hogy legyen vége az álszent politikai korrektségnek, a libsi kamu píszínek gúnyolt píszínek. Hogy lehessen végre kimondani a kemény igazságot. Hogy ne kelljen enyhítő frázisok közé beszúrni a gondolatokat, hogy a „gondolatrendőrség” ne legyen gondolatnáci, ugye, ahogy éppen ők mondják. Valójában tőlük két dolgot jelent – ne tévedjünk, ne értsük őket félre – a) hogy bármilyen antidemokratikus, kirekesztő, ordenáré, vagy diktatorikus mondanivaló mostantól legyen oké (nem lesz soha), és b) hogy ők mondhassák meg, ki és mit mondhat, melyik és milyen vélemény érvényes, és melyik ab ovo érvénytelen. Mielőtt kiábrándul az olvasó, ez az egész poszt, sőt egész blog úgy, ahogy van, nyilván érvénytelen.

Hát legyen, uraim. Akkor mondjuk ki a kőkemény valóságot, állok elébe. Legyen az, hogy a nettó igazságokkal kezdünk, azaz a tények hadd maradjanak tények. Én tudom, hogy mostanában újra hatalmas divat meggörbíteni a valóságot, meg eltakarni mammutmédiával, totális lefedettséggel, álhírterjesztő portálokkal, nincsenek illúzióim, hatalmas hatalmak hatalmas elnökök megválasztását is hekkelik, már mérne hekkelné a valóságot egy érdektelen pici ország pici, de teljhatalmú hatalma, aki a hatalma hatalmához erősebben ragaszkodik, mint az demokratikus körülmények között elképzelhető lenne.

Ettől még a tények makacs dolgok, tisztelettel. Márpedig azok azt mesélik nekünk, hogy megtámadtátok Magyarország gyermekeit. És ez, polgártársak, nem játék és móka-kacagás, hanem a rögvalóság. A gyereknevelés az egyén és a társadalom szintjén ugyanis nem a játék része. Nem olyan területe az életünknek, mint a fejlesztési pénzek, vagy a médiatörvény, vagy egyáltalán a napi politika. A gyerekek nem eszközei a mocskos parlamenti szürreál-nyomornak. Őket nem használod így-úgy. Ők a gyerekeink. A gyerekemért pedig elsétálok Firenzéig és vissza, a gyerekért nekimegyek bárminek és bárkinek. A gyerekek nem a jövőbeli szavazóid, vagy a tébolyult ötleteid kísérleti terepasztalai. Nem érdekel, hogy szerinted hány lakatost kell erőszakkal kiképezni, és úgy kiképezni, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát csökkented. Nem érdekel, melyik nagyhatalmi játszma része az egyházi iskolák kitömése, más egyházi, alapítványi, vagy bármilyen iskolatípus kinyírása, mert szerinted az nem kell. Nem érdekel, hogy milyen botrányosan beteg, ostoba vagy gonosz akcióterv része a cigány gyerekek szegregálása, vagy a Pető-intézet tanárainak megalázása, ellehetetlenítése. Leszarom magasról, hogy melyik eszeveszett gátlástalan elme találta ki, hogy a CEU ellenség.

Ezek a gyerekeink, érted?

A gyerekeink, akikért dolgozunk, kelünk és fekszünk. Akikért indulunk, akiket jó embernek nevelünk. Akikért áldozunk, akikkel feltöltjük az életünk akksiját, és megyünk tovább. A gyerekeink. Normális vagy te? Eszeden vagy te? A maradék eszed is elment, végleg? A gyerekeinkkel senki sem szórakozik. Az nem egy mérlegre tehető súly. Hanem a vérem. A VÉREM. Nem kirakatáru. Leveszed róla a kezedet. Nem mondom többet. Le. Veszed. Róla. A. Mocskos. Kezedet...

KIK AZOK A CIVILEK, AKIKET EL KELL TAKARÍTANI NÉMETH SZILÁRD SZERINT? ITT A LISTA!

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.19.


Emberi jogokkal, szegénységgel, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, akik teljesen átláthatóan működnek és akik nélkül az ország jóval szegényebb lenne.

Hogy idézzük a közpénzből fenntartott fideszes gyűlölet-propagandát:

Ismerd meg te is a Soros-hálózat magyar tagjait, akiket Soros György, nemzetközi oligarcha tart el.
Miért álságos az egész civil törvény?

Nagyon vicces, hogy miközben a sorban jönnek a Fideszesek az átláthatósággal, mint indokkal (Gulyás Gergely és Kósa Lajos ugyanezt a dumát nyomta le ma: azért van szükség a civil törvényre, hogy ezek a szervezetek átláthatóan működjenek - kár, hogy már most átláthatóan működnek) a Fidesz-média tételesen megírta, kinek hány forint támogatás jött és honnan, hiszen az egész már most nyilvános.

Ahogy az is, mit csinálnak ezek a civilek.
Mik azok a témák, amikkel ezek a civilek foglalkoznak?
  • korrupcióellenesség,
  • átláthatóság,
  • melegjogok,
  • abortuszhoz való jog,
  • ártalomcsökkentés,
  • menekültek
  • kisebbségek, kisebbségek jogai,
  • mélyszegénységben élők,
  • környezetvédelem.
Minden olyan téma, amiben az Orbán-kormány látványosan megbukott, amivel Orbánék nem foglalkoznak, vagy éppen amiben gyűlöletet szítanak.

Kik ezek a civilek?

AZ ÁLLAM TÉNYLEG ÉN VAGYOK!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dt. Szüdi János
2017.04.19.


Kevés olyan ország van, amelynek miniszterelnöke magára vállalta nemcsak a végrehajtói hatalom minden gondját, hanem átvette a törvényhozói, a bírói hatalom terheit is. Sőt, már a bűnüldözés feladatait is a nyakába vette.

Szinte hallani lehetett, ahogy megroppan a válla a súlyos teher alatt, amikor a dupla szögesdrót kerítés és a jogi határzár mögé bezáródott külföldi felsőoktatási intézményekről lerántotta a leplet. Végre sikerült bebizonyítania, ebben az országban a korrupcióellenes küzdelem nem üres szólam! Szavai és üzenetei alapján világossá vált a probléma lényege: “Csak nem képzeli a külföldi egyetem, hogy olyan diplomát állít ki, amelyet a világ bármelyik országában elfogadnak? Ez bizony csalás a javából! Itt oktatni lehet, de csalni…?. Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a hazai felsőoktatási intézmények, amelyek a működésükhöz szükséges fedezetet ugyan nem kapják meg, azonban – a kancellár közvetítésével – közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt állnak. Itt van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek épületét a kormány rekvirálta, abból a célból, hogy a Királyi Honvéd Ludovika Akadémia nyomdokába és lábnyomába lépve megteremtse az állami erőszakszervezet tagjainak a FIDESZ-KDNP szája íze szerinti képzését. Ha az általa kibocsátott oklevéllel nem lehet rendőr valaki az Egyesült Államokban, akkor nyilván az itt tanulók hátrányos helyzetben vannak a külföldön is kurrens diplomát kibocsátó külföldi egyetemekkel szemben. Aki csal, az nem fog csalódni. Lesújt rá a törvény szigora.”

A miniszterelnök nem a levegőbe fecseg. Ügyészi szerepben eljárva elkészíti, elmondja, fullajtárjaival elmondatja a vádbeszédet. Első és másodfokú bírói funkcióban eljárva, jogerősen megállapítja a csalás elkövetését és az érte járó büntetést. Az ítéletet törvénybe foglalja, és sürgősségi eljárásban elfogadtatja. Még mondja valaki, hogy hazánkban lassú az ügyintézés! A miniszterelnök jogköreit lehetne még bővíteni. Szijjártó Péter körülnézett már ezügyben például a Fülöp-szigeteken, ahol az elnök saját kezűleg hajtott végre néhány általa meghozott halálos ítéletet.

Ami pedig a külföldi felsőoktatási intézmények halálos ítéletét kimondó törvény sorsát illeti, a kormánypártok hozták a formájukat, és megszavazták. A nagy kérdés, lép-e a köztársasági elnök? Feldobott labda, jó lehetőség az elnöknek a bizonyításra? Miután nagy az esélye annak, hogy ez a törvény – akár elküldi a köztársasági elnök, akár nem – az Alkotmánybíróság elé kerül, a testületnek állást kell foglalnia abban a kérdésben, összeegyeztethető-e az Alaptörvénnyel és történeti alkotmány vívmányaival a felsőoktatási intézmény kormányzati bezáratása? Ez a másik feldobott labda, annak igazolására, hazánk jogállam?...

EGY VÁRATLAN ESÉLY

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.19.


Nagyon érdekes helyzetet teremtett a brit miniszterelnök azzal, hogy bejelentette, június 8-ra előrehozott parlamenti választásokat írna ki. Politikus ilyet nyilván akkor tesz, ha biztos a dolgában (pláne, ha egyébként még bőven lenne ideje megmérettetni magát), ám Theresa May húzásának megvannak a maga veszélyei.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a kormányzó konzervatívoknak 21 pontos, biztos előnyük van a megtépázott, magához térni nem nagyon tudó Munkáspárt előtt, Theresa May tehát látszatra semmit nem kockáztat egy esetleges előrehozott választással.

(Az „esetleges” szónak csak annyi a jelentősége, hogy a választások kiírásához a parlamenti alsóház kétharmadának jóváhagyása szükséges, ám miután a Munkáspárt és a Liberáldemokraták is jelezték, hogy részükről OK a dolog, ennek nyilván nem lesz akadálya.)

„Tavaly nyáron, miután az ország megszavazta a kilépést az Európai Unióból, Nagy-Britanniának biztonságra, stabilitásra és erős vezetésre volt szüksége. Miniszterelnökségem kezdete óta ezt sikerült megvalósítani” – indokolt Theresa May.

„Az azonnali pénzügyi és gazdasági veszélyekről szóló előrejelzések ellenére a népszavazás óta a fogyasztói bizalmi index nem csökkent, rekordszámú munkahely, és minden korábbi várakozást felülmúló gazdasági növekedés van az országban” – tette hozzá a brit kormányfő, akinek a mandátuma, a parlamenttel együtt, 2020-ban járt volna le...

ORBÁN FÉL, PRÓBÁLTA ELKERÜLNI A KONFRONTÁCIÓT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.18.


A CEU melletti tüntetések felébresztették az emberekben az alvó oroszlánt, és egy pillanat alatt omlott össze lélekben a NER, az együttműködési készség és a rendszerrel szembeni tűrés. Egy szempillantás alatt foszlott szét minden, ami megkérdőjelezhetetlennek tűnt, és olyan emberek, indulatok és szabadságérzés jelent meg egy pillanat alatt az utcán, amely eddig elképzelhetetlen volt.

Orbán a gyalázatos húsvéti interjújában, amelyben előadta a kereszténység ellentétét, ezt a döbbenetét ahhoz hasonlította, hogy a kerestzre feszítés előtt hárm nappal, még Jézust a nép hozsannázta és bevonult jeruzsálembe, mint egy király, és “néhány nap alatt eljutunk a kereszthalálig”? Ennek szele csapta meg a felcsút Pancho-t. Azt mondja döbbenten, hogy “rejtély, hogyan fordulhat ekkorát a világ”. Ez vár rád is öcsi.

Igaz, Orbán abban reménykedik, hogy újabb három nap múlva jött a feltámadás, de ebben ő n reménykedjen: Krisztus az, aki feltámadt. Az áruló Júdás, mint amilyen ő, nem támadt fel, hanem a fán lógott, belei kiomlottak. Hiába próbálta az ebül szerzett pénzt visszaadni. Orbán elárulta ezt a népet, elárulta az Alkotmányra és a demokráciára tett esküjét. Ő maga rabolja el a pénzt és a vagyont, ami az árulás díja. Átkozott ember.

Sajnálatos módon ez a lázadás még nem volt elég erős, tartós, és az emberek lelkét elég mélyen felszántó. Ezért ez a mostani lázadás csak előképe az igazinak, amely kártyavárként dönti romba Orbán aljas és gyűlölt rendszerét. Úgy fognak menekülni a lázárok, a rogánok, a kósák, mint a patkányok a süllyedő hajóról. De így sem sok hiányzott ahhoz, hogy Orbán egy olyan konfliktusba navigálja magát, amelybe csak belebukni lehet.

Ezt azzal úszta meg, hogy visszatartotta a viszkető tenyerét, hogy a bunkó apjához hasonló brutalitással odacsapjon. A kép azért helytálló, mert Orbán saját magát a nemzet atyjának látja, akinek meg kell nevelnie gyermekét, az országot, ha rosszalkodik és feleselni próbál. Ő pedig az apjától látott módszert ismeri, hogy ilyenkor oda kell csapni és meg kell rugdosni a szófogadatlan gyereket. Mint a vert gyerekek többsége, utólag azt hiszi, hogy erre szükség volt...

NAPONTA ÁBRÁNDULNAK KI ÚJABB ÉS ÚJABB FIDESZ-SZAVAZÓK ORBÁNBÓL - ITT A LISTA!

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.18.


Micsoda lavina indult meg itt a CEU-balhé közben, vegyük sorra a különböző eseteket!

Napi húsvéti rutin: jön egy érzelemdús Fb-poszt egy korábbi Fidesz-szavazótól, amelyben elhajtja Orbán Viktort, és leszúrja az egész NER-t.

Az elmúlt napokban megnyilvánuló jobboldali értelmiségiek persze aligha vádolhatók azzal, hogy Soros-katonák lennének – de nemcsak ezért érdekes egymás mellé tenni a különböző eseteket, és kiemelni azokat az érveket, meglátásokat, amelyek szerintük vállalhatatlanná tették az Orbán-kormányt.

Ürge-Vorsatz Diána – rombolás, érzéketlenség

A CEU oktatója április 5-én akkor posztolt a Facebookra, amikor a kormány megszavazta a lex CEU-t.

Ürge-Vorsatz ezt írta: „Világéletemben Fidesz-szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünket, egyházi iskolába járatjuk őket.

Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan.

Egészen 2017. április 4-ig.

Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték. Egyszeriben egy »törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó« intézet része lettem, és a 20 év alatt sok munkával, verejtékkel és virrasztással felépített erős alapokat egyik napról a másikra kihúzták a lábam alól. Az intézet, amit sikerült ennyi idő alatt a világ egyik legkívánatosabb, elit oktatási intézményévé tennünk, ahova sokan sok ezer dollárt fizetnek évente, hogy oda járhassanak – pár perc alatt egy bizonytalan, kiszámíthatatlan hellyé vált, ahova akár diák, akár professzor alaposan meg fogja gondolni, merje-e reszkírozni, hogy ide jöjjön-e, a pénzét itt kockáztassa-e.

De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollégák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. »Hát a törvényt azt be kell tartani!« – felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak »ne haragudj, nem merek, mert esetleg feketelistára kerülök«.”...

POZITÍV GYEREKNEVELÉS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív.pszichológia
2017.04.19.


Manapság sokszor van az az érzésem, mintha a mai szülőknek túl nagy nyűg lenne a gyereknevelés. Így volt ez vajon 50 éve is? A világ modernizálódik, a dolgok egyszerűbbé válnak, a gyerekekkel viszont mintha épp ellenkezőleg, egyre nehezebben bírnának a szüleik… Utolért minket a liberális nevelés csapdája? Vagy a felgyorsult világ tesz minket ilyen türelmetlenné? Esetleg a sok információ, a „mit hogyan kéne” rak túl nagy terhet a gyereknevelésre? Talán egyik sem, talán mindegyik egy kicsit hozzátesz ahhoz, hogy frusztráltak vagyunk, folyton problémázunk, állandóan rohanunk, és nehezen tudunk megállni és megélni azt az örömöt és boldogságot, amelyet egy gyerek jelent az ember életében. Néhány tipp arra, hogy hogyan tudsz kilépni a mókuskerékből, és újra sütkérezni az anyuka szerepben.

Lassulj le!

A gyerekek a jelenben élnek. Szeretnek elmerülni abban, amit éppen akkor csinálnak…Legyen ez egy torony felépítése, vagy éppen a babázás. Nehezen tolerálják a „gyerünk már”, „siess”, „el fogunk késni”, „hányszor kell még szólnom” típusú hajcsárkodást. Próbáljunk ráhangolódni erre a lassított üzemmódra és ennek megfelelően kialakítani a napirendünket. Nem kell minden nap többféle programot szervezni, vagy ha épp otthon vagyunk, lenyomni egy 3 fogásos ebédet és egy nagytakarítást. Élvezzük ki a jelent, hangolódjunk rá az „itt és most”-ra.

Tudatos jelenlét

Ha sikerült kicsit lelassulnunk, képesek leszünk az úgynevezett tudatos jelenlét elsajátítására is. Ez azt jelenti, hogy az éppen aktuális tevékenységünkre minél jobban ráhangolódunk. Legyen ez egy közös étkezés, egy mesekönyv olvasása, vagy éppen az esti fürdetés. Ha nem a másnapi dolgainkon jár az eszünk, vagy nem híreket olvasunk az okostelefonon, hanem el tudunk mélyülni az adott közös tevékenységben, meg tudjuk élni annak apró örömeit. Például figyeljük meg, hogy milyen érdeklődéssel tanulják a gyerekek a fizika törvényeit a fürdőkádban, vagy, hogy éppen miről mi jut eszükbe egy mesekönyv nézegetésekor...

MAGYARORSZÁG STRATÉGIAILAG FONTOS SZEREPET JÁTSZOTT A TRUMP KAMPÁNY ÉS AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK KÖZTI EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.04.18.


A KMH és testvérlapunk, a Hungarian Free Press munkatársa, a montreáli Concordia Egyetem Emeritus professzora, Dr Göllner András, egy két részből álló angol nyelvű tanulmányban, rávilágít arra a hídszerepre, azokra a „hídemberekre” akik segítettek összekötni az orosz titkosszolgálatokat, a Trump kampány stábjával. (Lásd: „The Budapest Bridge” 1. rész és 2. rész.)

Göllner András tanulmányát egyre nagyobb érdeklődéssel, nagy számban, követik a tömegsajtó és közösségi médiumok oldalain.

A „The Budapest Bridge” bemutatja azt a „hídszerepet” amelyet az Orbán kormány játszott a Trump kampány és az orosz titkosszolgálatok között, a 2016-os elnökválasztás során, hogy így hátráltassa Hillary Clintont választási esélyeit. A tanulmány rávilágít a „budapesti híd” tartó pilléreire – az Orbán-kormány korrupt útlevél „bizniszére” és arra, hogy több okból kifolyólag, ma Budapest az orosz titkosszolgálatok nyugati főhadiszállása.

Név szerint bemutatja kik azok az emberek, akik Orbán tudtával, kiagyalták ezt a stratégiát, majd fő közvetítő szerepet játszottak a „budapesti hídon” a stratégia végrehajtásában. Bemutatja azokat az amerikaiakat is, akik gyakran használták a „budapesti hidat”, akiket már az FBI antennái, és a kongresszusi vizsgálatok is be azonosítottak, de még nem kerültek a nagy nyilvánosság reflektorfényébe.

A cikk többek közt rávilágít arra is, hogy ez az immáron Magyarországra is kiterjedő vizsgálati háló az, ami hirtelen „betett” a Trump és Orbán közti jó barátságnak. Trump nem a Lex CEU, hanem a „budapesti híd” miatt kénytelen hátat fordítani magyarországi „barátjának”...

SZEGÉNY MAGYARORSZÁG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.18.


Megint ételt osztottak a Blaha Lujza téren a krisnások húsvétkor. Paprikás krumpli volt a menü, kovászos uborkával, ráadásként epres desszert. Ünnepi ebéd azoknak, akiknek a hétköznapi ebéd is csak álom.

Évek óta osztanak meleg ételt ünnepekkor és gyakran hétköznapokon is. Hosszú sorok kígyóznak ilyenkor az utcán, kilátástalanság, reménytelenség, szomorúság, amerre csak a szem ellát.

Valódi látványosság ez ma Magyarországon, csak idő kérdése, hogy az ételosztás belekerüljön a hozzánk érkező külföldi turisták bédekkereibe.

Szegénység van ma Magyarországon, nyomorúság. Politikailag inkorrektül ezt így mondják: rászorultság.

Mindeközben Mészáros Lőrinc a felső középosztályhoz tartozónak vallja magát. Kósa Lajos pedig, amikor Rogán Antal helikopteres utazása kiderült, azt mondta, hogy ezt, mármint a helikopterbérlést a középosztály is megengedheti magának.

Újra kell gondolnunk a társadalom osztályszerkezetét. Hogy ki kicsoda. Szegények ugye nincsenek, legalábbis, amióta a kormány eltüntette őket a statisztikákból. Vannak ugyan olyan honfitársaink, akik ételosztáskor sorban állnak, sőt, olyanok is akadnak közöttük, akik már hajnali 5-kor beállnak a sorba, hogy biztosan jusson nekik egy tál meleg étel, de ők nem szegények, mert a hivatalos statisztika nem annak nevezi őket.

Harrach Péter szerint a sok gyerek azért megy éhesen az iskolába, mert náluk odahaza életforma, hogy nem reggeliznek. Nyilván jó helyről tudja ezt a kereszténydemokraták nagyágyúja, mert a környezetében sok nem-reggeliző gyerekkel találkozik. Ők mondhatták neki, hogy úri passzió náluk a korgó gyomor, a rosszul táplálkozás. Nem azért nem esznek, mert nincs mit, hanem mert vigyáznak a vonalaikra.

Magyarországon ma már nem csak az szegény, akinek nincs fedél a feje fölött, vagy nincs munkája. Úgy is lehet szegénynek lenni, hogy az ember lakik még valahol, és dolgozik. Tisztes szegénységnek hívják az ilyet, pedig valójában ugyanúgy tisztességtelen, mint a nyomor.

Sokféle ember áll a Blaha Lujza téri sorban: régóta reménytelenek, és olyanok is, akik csak mostanában lettek azok. Nem csak a végleg leszakadtak, de olyanok is, akik még valamennyire tartják magukat. Akik még bíznak benne, hogy talán van számukra visszaút. Viseltes, de tiszta ruha van rajtuk, és a gyerekeiken. Erre futotta, vasárnapi ebédre, vacsorára már nem...

MINDENKI TUDJA, HOGY GÁZ VAN, DE SENKI NEM MER SZÓLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.04.18.


Miután ma kiderült, hogy a KDNP-nek is ugyanúgy viszket a tenyere, mint Orbánnak, de legalább már 128 ezer nemzeti inzultációs ívet vissza is küldtek a magyarok (=megközelítőleg 98%), miközben az Európától való távolodás jegyében, nemzetközi szerződések felrúgása árán, a CEU sarokba szorítása közben csak azért is a parlament elé kerül a civilek megszívatásának törvénye, és miközben az oroszok már megint a spájzban vannak, újabb jelentéktelennek tűnő, de annál fényesebb magyar sikertörténet született.

Orbán Viktor az Európai Unió vezetői/kormányfői közt elsőként (és e sorok írásakor egyedüliként) üzent (Szijjártóval a nyomában) a teljhatalomra ácsingózó Recep Tayyip Erdogan nevű török államelnöknek. Akinek azért kellett rögtön Azerbajdzsán és Fehéroroszország után nyelvet kilógatva gratulálni, mert a tegnapi – valószínűsíthetően igen súlyos csalások (erről itt és itt) által beárnyékolt – referendumon a szavazók 51,34 százaléka voksolt igennel. Ezzel a kegyelem taknyán ugyan, de gyakorlatilag jóváhagyták az államfői jogkörök jelentős kiterjesztését, amelyeknek segítségével a halálbüntetés gondolatával kacérkodó, Európával verbális háborúban álló török szultán akár 2029-ig is hatalmon maradhat.

Mi ebben a hír? Mivel már tegnap is nehezményeztem magamban, hogy a húsvéti tenyérvakargatás miatt Orbánék lekésték az első gratulálónak járó dicsőséget, valójában az lett volna a hír, ha nem sorakoznak fel a nagyok közé, és nem sietnek meggratulálni a politikai ellenfelei megsemmisítésében élen járó, fél országot bebörtönző, paranoiás, közveszélyes Erdogant.

Kicsit megkésve, de annál nagyobb szerettel és még nagyobb titokban pótolták a mulasztást. Ilham Alijev azeri elnök, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő, Donald Trump, a legmagasabb világi hely legmagasabb embere mellett Macedónia, Szaúd-Arábia, Irán, Szudán, Kenya, Palesztina, Katar, Pakisztán és Nagy-Britannia is külügyminiszteri szinten üdvözölte Erdogan sikerét...

AKKORA SZABÁLYTALANSÁGOT KÖVETTÜNK EL, HOGY A TELJES UNIÓS TÁMOGATÁST VISSZAKÉRI BRÜSSZEL

24.HU
Szerző: Baksa Roland
2017.04.19.


Az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére kapott 18 milliárd forint visszafizetését helyezheti kilátásba az EU: Brüsszelben durva hibákat találtak a magyar projektnél. Külön kínossá teszi a történetet, hogy ezt a rendszert azóta a kormány kidobta az ablakon, és egy másikat fejlesztett ki. Pár éve a magyar állam kivásárlással szerezte meg az informatikai szoftvert kidolgozó céget. A vállalkozás egyik tulajdonosa a szerződéskötés utáni napokban meghalt...

Egy idő után nem versenyeztetett a magyar fél

A magyar kormányzati szervek (hol a Miniszterelnökség, hol a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, hol a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) mint ajánlatkérők több közbeszerzést is lefolytattak 2003-tól a projekt keretében. Az első kettő még rendben is volt: az EMIR kifejlesztésével, és üzemeltetésével is a Welt 2000 Kft.-t bízták meg. A gondok egy harmadik szerződéssel kezdődtek. Bár a korábbi közbeszerzéseket kiíró ajánlatkérő saját maga állapította meg, hogy az informatikai monitoring rendszer működtetésére és továbbfejlesztésére más vállalkozások is képesek lennének, nem csak a Welt 2000 Kft., a harmadik eljárásnál mégis hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki. Azon pedig újra a Welt kapott megbízást.

A probléma a választott közbeszerzés típusával van, azt ugyanis csak kivételes esetekben lehetne alkalmazni: akkor, ha csak egyetlen szervezet vagy személy képes ellátni a feladatot valamilyen műszaki-technikai sajátosság, kizárólagos jogok, vagy művészeti szempontok miatt. Ilyenről azonban szó sem volt...

ÁRMÁNY VAN ITT!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.04.18.


...Ha a hatalom jó, igazságos vagy legalábbis törekszik valami ilyesmi elérésére, viszonylag kevés ellenséget szerez magának. Néhány fanatikus szélsőségest persze minden valamirevaló kormányzat képes kitermelni önmaga számára, de ők csupán kivételek.

Magyarországon jelenleg nem ez a helyzet, így a rendszernek számolnia kell azzal, hogy egyre többen lesznek azok, akik rendkívül károsnak tartják a mostani kormány működését, és szeretnék, ha abbahagyná azt, amit most művel. A miniszterelnök saját lapjának adott interjújában kijelentette: „Nekem is tudomásul kell vennem, hogy a demokráciát választottuk a modern magyar állam létformájaként.” Ez bizony jókora hazugság, ráadásul fényes nappal. Pont az okozza a legnagyobb problémát, hogy képtelen ezt elfogadni. Ha nem így lenne, nem akarna mindenáron önkényuralmat kiépíteni Magyarországon. Nem vesz ő semmit tudomásul, csak azokat a történéseket, amelyek őt igazolják. Ha valami miatt a tények szembe kerülnek az állításaival, fantazmagóriával, akkor egyszerűen kiigazítja azokat, azaz gátlástalanul hazudozni kezd.

Eddig viszonylag könnyű dolga volt. Az erőtlen ellenzék érveit egyszerűen leseperte vagy tudomást sem vett az ilyesmikről. Most azonban nem politikai pártokkal áll szemben, hanem egy rendkívül heterogén, kiszámíthatatlan, fegyelmezetlen társasággal. Ők nem próbálják meg jobb belátásra bírni őkegyelmét, mindössze ki szeretnék penderíteni őt a hatalomból. Valamit kezdenie kell ezzel a vidám, önfeledt kompániával.

A legfontosabb számára az, hogy az ellenségeit jól láthatóan elkülönítse, csoportba sorolja, majd megbélyegezze. A mániákus sorosozással, drogos csőcselékké nyilvánításukkal ez láthatóan sikerült is neki. Az ellenség tehát végre felsorakozott, láthatóvá vált.

A következő lépés viszonylag egyszerű Orbán számára. Médiabirodalma segítségével mindössze arról kellett meggyőznie híveit, hogy akik a dicsőséges Orbán kormány ellen tüntetnek, azok valójában nem a korrupció, a nepotizmus, a jogtalanság, ostobaság miatt lázadoznak, hanem kivétel nélkül aljas hazaárulók, megtévesztett idióták, deviáns egyének, anarchisták, külföldi, lefizetett ügynökök, akiket legfőképpen Magyarország szuverenitása és a keresztény családmodell zavar. Hatalmas energiákat nem kellett befektetnie, hogy ezt az ostobaságot beleverje hívei fejébe, mivel a hazug kormánypropaganda évek óta ezt sulykolja.

Orbán válaszút elé került. Dönthet úgy, hogy felvállalja a nyílt erőszakot. Ily módon pillanatok alatt leszámolhat az ellene tüntetőkkel, de ebben az esetben komoly konfliktusokra számíthat az Európai Unióval, esetleg kirobbanthat egy vízbázisú forradalmat. Nem célszerű számra a végletekig feszíteni a húrt, persze ez nem zár ki semmit.

Ha a Fideszt kirakják az Európai Néppártból, Orbán elveszíti az Unión belüli pozícióját, amelyet itthonról a hívei – az ő elbeszélései alapján –hajlamosak kissé túlértékelni. A Magyarországon terjengő misztikus történeteknek csupán propagandaértékük van, de az van. Túl nagy veszteség Orbánt azonban nem érheti, sőt a kizárással Magyarországon jóval szabadabb kezet kaphat. A kérdés az, hogy Orbán hajlandó-e belenyugodni abba, hogy lemondjon arról az álmáról, hogy az Unió meghatározó politikusává váljon. Az Európai Néppárton kívül erre nem sok esélye adódhat. Duzzogva kuksolhatna az európai populisták, szélsőjobbosok között és persze kedvére acsarkodhatna. Nagyjából annyi beleszólása lenne az Unió működésébe, mint Geert Wilders-nek és a tüneményesen tehetséges Bunyós Pityunak.

Abban a pillanatban, amint Orbán a nyílt erőszakhoz folyamodna, Gyurcsány Ferenc azonnal elveszítené diabolikus, szemkilövetős báját. Ez hatalmas veszteség lenne a mostani miniszterelnöknek, hiszen 2010 óta az egész díszes társaság gyakorlatilag Gyurcsány emlékének ápolásából él.

Ha Orbán nem akarja felvállalni a nyílt erőszakot, utcára küldheti saját híveit. Az így kiprovokált, erőszakos cselekmények után már bátran nekiláthat a rendcsinálásnak. Jelenleg ez lehet számára a leginkább megfelelő taktika. Azt semmiképpen sem hagyhatja, hogy heteken keresztül az „Orbán takarodj!” és az ehhez hasonló „borzalmas dolgokat” skandálják az ország fővárosában, mivel ez már jelentős népszerűségveszteséggel járhat. Hívei még azt hihetnék róla, hogy ő valami gyáva mezei pocok, ráadásul bajusz nélkül.

Intő jel lehet számára az is, hogy egyre többen nyíltan elfordulnak tőle és rendszerétől. Ez azonban ma még csak a szellemi hátországát érinti. Ennek egyelőre nincs is túlságosan nagy kárértéke. Szavazóbázisa jól mérhetően, rendíthetetlenül kitart mellette...

A HAZAFI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.19.


Néha komolyan nem tudom, hogy némelyik politikus átgondolta-e azt, hogy mit is mond és annak milyen logikai, etikai és politikai következményei lehetnek. Az az érzésem, hogy a pillanat érzelmi hatásának engedve mondanak olyat, amit ha jobban meggondolnának, akkor talán egyáltalán le sem írnának, ki sem mondanának. Ilyen átgondolatlan kijelentése volt szerintem Gyurcsány Ferencnek a következő, amelyet akkor tett közzé az egyik közösségi honlapon, amikor az idézetben szereplő jeles férfiak végre szabadlábra kerültek. Íme az inkriminált szöveg: „Gulyás Márton és Varga Gergő bátor hazafiként viselkedett. Akkor is, amikor festékes palackot dobtak a Sándor Palotára, és akkor is, amikor ezért perbe fogták őket. Nem garázdák, hanem véleményüket, demokratikus meggyőződésüket felháborodással kifejező demokraták. Nem gyújtogattak, nem verekedtek, nem köveket dobáltak. Vízfestékkel jelölték meg az árulás házát. Védték a haza megmaradt becsületét. Tisztelet és köszönet érte.”

Itt most számunkra a „hazafi” fogalma a lényeges, mert éppen annak konkrét tartalma adhat különféle értelmezéseket. Az, hogy a nevezett férfiakat (én inkább nevezném őket felelőtlen kamaszoknak), hazafiként jellemezte, több szempontból vet fel problémát. Az első logikai, hiszen azzal, hogy egyfajta viselkedésmódot hazafiasnak tekint, máris nem hazafiasként értékelte az ettől eltérő magatartásformát. Erre már korábban Hegel hívta fel a figyelmet, hiszen szerinte ha egy tárgyra azt mondom, hogy A minőséggel rendelkezik, akkor máris elkülönítettem azoktól a tárgyaktól, amelyek nem-A minőséggel rendelkeznek. Ez így igaz, tehát a „hazafi” fogalmát úgy kell tekintenünk, hogy aki nem a két nemes lelkületű egyénhez hasonlóan cselekszik, akkor az már nem is hazafi, hanem inkább hazaáruló. Magyarán: hazánkban léteznek hazafiak és léteznek nem hazafiak. Hazafi pedig az, aki a mi oldalunkon áll és festékes flakonnal dobja meg a Sándor Palotát. Ezzel pedig odáig jutottunk, hogy a magyarságot két táborra osztottuk, az egyik tábor a hazafiak tábora, míg a másik tábor a nem hazafiak tábora, ahová a nemzetárulók tartoznak. Ez pedig logikailag semmiben sem különbözik Orbán Viktor korábbi kijelentésétől, miszerint a „nemzet nem lehet ellenzékben”. Nagyon megalázó kijelentés volt ez is, de ugyanilyen megalázó Gyurcsány Ferenc kijelentése is, aki Orbánhoz hasonlóan nem retten vissza az ilyen kijelentésektől sem. Úgy tűnik, hogy egy politikailag kiélezett helyzetben semmi sem drága, ha azzal előnyt szerezhetünk a politikai riválisainkkal szemben...

FOGYTÁN AZ EURÓPAI UNIÓ TÜRELME A MAGYAR KORMÁNNYAL SZEMBEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.04.19.


Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadásának egyik írása szerint, amely öt lehetséges módját veszi sorra annak, miként tudhatna hatékony üzenetet küldeni az EU Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A cikk szerzői - a Brüsszel és Budapest közötti vitás kérdéseket áttekintve – kiemelik, hogy a felsőoktatási törvény módosítása a bírálók szerint a Soros György által támogatott CEU bezárására irányul, hogy Orbán nem hajlandó részt venni az unió jogilag kötelező érvényű menekült-áthelyezési mechanizmusában, hogy a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! jelmondattal terjeszti kérdőívét, valamint, hogy kampányt folytatnak a külföldi alapítású nem kormányzati szervezetek ellen. A magyar kormány emellett olyan menedékjogi szabályokat vezetett be, amelyek a menedékkérők automatikus őrizetbe vételét írják elő. A szerzők kiemelték, hogy ezek ugyanakkor csak a legutóbbi példái a magyar "különutasságnak", amit jól mutat az is, hogy Magyarországgal szemben 66 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

A Politico a lehetséges európai lépések közt elsőként azt jelöli meg, hogy a Fideszt kizárhatják vagy tagságát felfüggeszthetik az Európai Néppártban. Ez azonban – véli a hírportál - nem állna érdekében a pártcsaládnak, bizonyos ügyekben ugyanis szükség lehet a fideszes európai parlamenti képviselők szavazatára. A második lehetőséget a kötelezettségszegési eljárások indítása és "felpörgetése" jelenti, ami viszont nehezítené azt, hogy megállapodást tudjanak elérni az uniós menekültügyi szabályok reformját illetően.

Harmadikként elképzelhető az úgynevezett jogállamisági mechanizmus megindítása, amely elméletileg végső soron akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztéséhez is vezethetne, azonban az Európai Bizottság vonakodik ezt megtenni, mivel Budapest - Varsóval ellentétben - kész a párbeszédre. A szankciókhoz ráadásul a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, amit rendkívül nehéz lenne elérni - írja a hírportál.
A negyedik opció a költségvetési források csökkentése, ugyanis az uniós pénzek rendkívül fontosak Magyarország számára. A büdzsére vonatkozó szabályok módosítása azonban lehetetlen lenne 2020 előtt. 

Az utolsó lehetőséget független szakértői bizottság felállítása jelentené a hírportál szerint egy új ellenőrzési mechanizmus keretében, amely évente országspecifikus ajánlásokat fogalmazna meg a tagállamok számára. Ehhez azonban megint csak meg kellene előbb nyerni a Tanácsban képviselt uniós tagországok kellő mértékű támogatását...

A CEU ELLEHETETLENÍTÉSE - HATALMAS HANTÁK ÉS SZÉLKAKASKODÁSOK KORMÁNYRÉSZRŐL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.04.19.


Bár ma már a hatalmas tiltakozó hullámok hatására senki sem beszél arról, hogy bezárnák a CEU-t, Balog Zoltán (EMMI miniszter) az ügy legelején még egyértelműen kijelentette, hogy: Nem kell kertelni, nem kell bujkálni, ki kell mondani: ebben a formában nem szeretnénk, ha működne a CEU”. Az sem mellékes, hogy az összes indok, amiért szükségesnek látták ezt a törvénymódosítást véghezvinni, azok egyikére sem lehet mondani, hogy ne lett volna hazugság, vagy ne alapult volna hazug állításon.
Ám az egész ügy legnagyobb pikantériája talán mégis az, hogy saját lánya továbbtanulásánál Orbánnak és Ádernek sem jelentett problémát, hogy iskoláik ugyanolyan „csaló” módon működnek, mint a CEU. A kormányrészről elhangzott hanta- és szélkakas-kavalkád a CEU ügyben itt olvasható:

NEMZETI KONZULTÁCIÓ IRGALMATLAN PÉNZÉRT, ADATHALÁSZATTAL - GYAKORLATILAG HAZAÁRULÁS ÉS KÉMKEDÉS

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: Lengyel Tibor
2017.04.15....Gyakorlatilag hazaárulás és kémkedés – ezekkel a szavakkal határozza meg Lövétei István alkotmányjogász a kormány „adathalász akcióját”. 

Emlékeztetőül: a Nemzeti Konzultáció oldalán egy olyan mérőkód működött, amelyik egy orosz érdekeltségű céghez továbbította az online konzultáló állampolgárok adatait. Hogy nem túlzás a hazaárulás kitétel, azt maga az Orbán-kormány egyik kirakatpere támasztja alá az alkotmányjogász szerint. Ugyanis kémkedéssel vádolják a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi igazgatóját, Galambos Lajost, mondván: orosz kollégáknak biztosított hozzáférést magyar titkosszolgák anyagaihoz (ha úgy tetszik, átvilágították őket). A hasonlat persze sarkos egy kicsit, hiszen a „kémper” szereplői mégiscsak nemzetbiztonsági emberek, de a lényeg mégis ugyanaz: a magyar kormány extrán szenzitív/bizalmas adatokba engedte bepillantani egy idegen állam polgárait.

Márpedig ilyet sem titkosszolga, sem mezei polgár esetében nem tehet a kormány, hiszen alkotmányellenes (értsd: a személyes adatok védelme az alapjogok közé tartozik, márpedig ezeket az Alaptörvény garantálja), illetve sérti a személyes adatok védelméről szóló törvényt.

Határon túli adatbázis


Arra a kérdésre, hogy a nemzeti konzultáció „mérőkódja” milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a válasz annyi: nagyot – érdemes ezt árnyalni. Azt, hogy a kormányzati oldalon konzultálók adatai az orosz szolgálatoknál landolnának, egyik forrásunk sem valószínűsítette. Meggyőződésük szerint, ha hivatalos hírszerzők menedzselik az ügyet, akkor nem „veri ki senkinek a szemét” a mérőkód.

Informátoraink inkább úgy vélték, egy friss elérhetőségeket tartalmazó választási adatbázist épít a Fidesz. Ezt támasztja alá, hogy a konzultációs honlapon kért adatok (név, kor, e-mail cím) egy személy pontos/ hivatalos azonosítására nem alkalmas, arra viszont igen, hogy megkeressék a válaszolókat. Illetve arra is, hogy célzott üzenetekkel kopogtassanak az adatbázisban szereplőknél. Név és e-mail alapján például beazonosítható valaki a közösségi oldalon, és ha sikerült feltérképezni az élethelyzetét, akkor össze lehet állítani a személyes mondandót.

Például, ha az derül ki, hogy tisztes az életszínvonala, valószínűsíthetően az egykulcsos adó nyertese, tehát lehet azzal rémítgetni, hogy az MSZP-s Botka László majd jól visszaállítja a többkulcsos adórendszert, így havonta több tízezer forintot bukik. (Ezeket az üzeneteket nyilvánvalóan nem kell nevére vennie a kormánypártnak, jól felépített fiktív közösségi profilok mögé bújva tolhatja a negatív kampányt.) Ezért életbe vágó a kormánypárt számára, hogy legyen egy naprakész adatbázisa. Ráadásul olyan, amit itthon nem lehet lekövetni, illetve nem NATO-kompatibilis (értsd: semmiképp ne láthassanak rá a szövetségi rendszer tagjai)...


ORHAN PAMUK - A TÖRÖKSÉG MEGSÉRTÉSÉVEL VÁDOLTÁK, PEDIG SZERELMES ISZTAMBULVA

KÖNYVESBLOG
Szerző: Kiss Orsi
2017.04.19. 


Orhan Pamuk túlzás nélkül sztáríró – amennyiben az irodalmi sztárságot a hazai és a nemzetközi kritikai és közönségsiker, még ha nem is példátlan, de mindenképp ritka együttállása jelenti. A könyveit eddig 63 nyelvre fordították le, és világszerte 13 millió példányban értékesítették. 54 éves volt, amikor 2006-ban elnyerte az irodalmi Nobelt, és utána még olyan regényeket tett le az asztalra, mint a megszállott szerelemnek emléket állító Az ártatlanság múzeuma, az Isztambul munkás mindennapjait társadalmi alulnézetből bemutató Furcsaság a fejemben vagy egyik legsűrűbb regénye, a magát kriminek álcázó, mégis a legnagyobb keleti és nyugati apamítoszokat feldolgozó (és nálunk legutóbb a hét könyvének választott) A piros hajú nő. Orhan Pamuk a csütörtökön kezdődő 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz, aznap a Millenárison D. Tóth Kriszta beszélget vele, Péterfy Gergely laudálja, majd szombaton a rajongók könyveit dedikálja. Felkészülés gyanánt mi pedig összeszedtünk öt érdekességet róla...

...Tekintélyes, gazdag családból származik, melyből születésére jobbára csak a tekintély maradt meg, a vasúti építkezéseken szerzett vagyon elapadt. Bár Pamuk a Cevdet Bey és fiai utószavában fontosnak tartotta leszögezni, hogy az abban szereplő család és a sajátja alapvetően különbözik egymástól, talán nem túlzott az a feltételezés, hogy a magasra jutott, privilégiumait hellyel-közzel őrző, ám régi fényét vesztett família mindennapjait saját élményeiből is merítette. Pamuk mégis kivételezett helyzetben volt, jó iskolákban járhatott, és sikerei lehetővé tették azt is, hogy kizárólag az írásból élhessen meg.

A család mellett életének másik fontos szereplője a város, ahol született és felnőtt. Szinte minden könyve egy óda Isztambulhoz, melyről tavaly – Furcsaság a fejemben című regénye kapcsán – így nyilatkozott nekünk:

A lakosság természetesen változott. Amikor megszülettem, egymillióan lakták Isztambult, most 17 millióan élnek itt, és ez hatással volt a gazdaságra is. Az elmúlt tizenöt évben roppant gazdasági fejlődés ment végbe. Isztambul építészeti, városi, utcai, mindennapi részletei megváltoztak. 65 éve élek itt, de az elmúlt tizenöt évben több változás történt, mint életem első ötven évében. Amikor Mevlut 1969-ben Isztambulba érkezik, abban semmi nosztalgikus nincs, a város új neki. Nincs meg benne a felsőbb és a középosztályok nosztalgiája, a saját kezével akarja felépíteni a jövőjét, árusítani akar az utcákon. Optimista, és nem áhítozik a régi Isztambul után. Amikor a városba érkezik, valójában azt látja, hogy a régi épületeket lerombolják, és újakat húznak fel helyettük. Negyven évvel később azt, hogy azokat az épületeket, melyeket akkor húztak fel, amikor ő a hetvenes években Isztambulba érkezett, ugyancsak bontják. Rájön, hogy az új utakkal, a rombolással a saját múltját, identitását, az emlékeihez való utat is elveszíti. Emellett roppant gyors gazdasági változást is tapasztalunk, és persze építészeti változásokat, melyek valószínűleg hasonlóak azokhoz, amik a világ más hasonló nagyvárosaiban is végbemennek. Én ezt tapasztalom, és ez a tapasztalat szinte metafizikai káprázatot okozott nálam. Valami olyasmit, amit azután kivetítettem Mevlutra, aki már nem érezte itt otthon magát. Habár ő bizonyosan egyike azoknak az embereknek, akik felépítették az új Isztambult, ez mégsem teszi boldoggá. Az erkölcsi dilemmát az jelenti, hogy az embereknek új épületekre, új szomszédságokra, új otthonokra van szükségük, ám nehéz megvalósítani mindezt úgy, hogy közben megőrizzük a régi szerkezetet.”...

SZÍNEK ÉS ÉVEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.19.


Momentán ott tart lángoktól ölelt kis országunk, mint Ildi néni középső csoportja a sarki óvodában szuszogós szivárvány-rajzolás közben, miszerint a színek tobzódása határozza meg a mindennapokat, sőt, már a világ értelmezését is.

Az egyik fél a csukaszürkére esküszik, amin csodálkozni nincs mit, hiszen, mint tábornokunktól tudjuk, permanens a háború, az ellenállás egyre szélesülő körei viszont a prizma csodás hatásában bíznak, és lehet, hogy igazuk van.

Ez az a jószág, amely, amint azt Newton bácsitól tudjuk, szétbontja a mafla fénysugarat cuki kis csíkokká. Viszont itt és most nem fizikai, hanem sokkal inkább néplélektani kísérlet zajlik, hogy az agresszív sötétlő bambaság, vagy a friss tavaszi szellő kerekedik-e felül a Kárpátok alatti ringben, és ez egyáltalán nem mindegy.

A kimenetel hatással van ugyanis a választópolgár testi és lelki egészségére is, egyszerűbben leföstve, vagy megdöglünk az új középkorban, vagy szabad lesz megint lufit eregetni.

Itt vannak mindjárt a jámbor kétfarkúak, akik valami isteni sugallattól vezérelve a járdákat föstögetik szerte az országban, amitől olyan elviselhető lesz az áporodott magyar ájer, hogy egyből kivirul a kikelet, meg leveles lesz a liget...


MAFLÁSOK AZ OKTATÁSNAK - KÖZKÉPZŐ-SZIVATÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.18.


A közismereti gettók nemzeti programján kívül, amely jelenleg, és első körben, a középiskolásokat érintheti, a pedagógus szakma és a pedagógusok is megkapták a magukét. Az oktatást érintő salátatörvény egyik nagy vívmánya a pedagógushiány egy igen sajátos megoldása. A sajátosan nevelendők oktatásának pedig egy még sajátosabb megoldása.

Tekintettel arra, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTM) diákokkal való foglalatoskodást, normálisan, elég hosszú ideig tanulják az ebben foglalkoztatott pedagógusok, az ezt is érintő „társadalmi egyeztetésre” az Emmi igen méltányos időt adott. Öt egész napot. Az egész törvénycsomagra. Valószínűleg abból kiindulva, hogy ha már a minisztérium szakemberei nem tették meg, másnak sem kell szakmailag belemélyedni a kérdésbe. Mert a végén még renitens gondolatai támadnak. Elkezdenek például értetlenkedni azon, hogy a nevelési tanácsadó a jövőben miért ne adhatna ki felmentő szakvéleményt a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás tanulók számára. Amelyik szülő ugyanis ezt arra használta fel eddig, hogy „érdemtelenül” vonja ki a gyermeket az iskolai képzés fáradalmai alól, az ezt követően is meg fogja keresni a kiskapukat. A többieket meg minek szívatni? Nehogy véletlenül egy kicsit is jobban érezzék magukat?

De aki azt hinné, hogy az Emmi-ben csak idáig terjed a fantázia, az téved. A tervezet szerint ugyanis „a jövőben nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak”. Ami leginkább azt jelzi, hogy a minisztériumi szakértők munkahelyén igen erős lehet a műszaki zár. A logika elleni védekezés gyanánt. Mert lehet ugyan, hogy kisebb nagyobb értelmi fogyatékossággal az egyik gyermek szépen rajzol, a másik jól énekel, vagy Savant módjára képes elmélyedni a csillagászatban. De ezek a gyermekek, mint emberek pont olyan sérültek és sérülékenyek a földrajz, az ének, és rajz-órán, mint bármely más esetben. A nap huszonnégy órájában. Így az őket támogató pedagógusi jelenlét a teljes képzési időben indokolt. Nem csak a kiragadott pillanatokban. Amely pillanatokon kívül az erre nem felkészült tanárok nyakába varrná az oktatáspolitika a velük való foglalkozást. Ami aránytalanul terheli ezeket a tanárokat, és cseppet sem használ a gyermekeknek. A szüleiknek sem. Így a tervezet ezen pontja leginkább azt mutatja: a politikusok lenézik ezeket a gyermekeket, a szüleiket és a gyógypedagógusokat egyaránt. Miközben büntetni fog számos, fokozottan túlterheltté váló tanárt...

TUDTAD? ÁTLAGOSAN 52 EZER FORINTOT KELL FIZETNI MOST EGY SZÜLÉSÉRT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.04.19.


Vida Ildikó lett Simicska egyik cégének igazgató-elnöke; a minisztériumok nem hajlandók válaszolni a nemzeti konzultációval kapcsolatos kérdésekre; a véghajrában az MKB is beszállt a kötvénybizniszbe.

Ezekről ne maradj le!


Simicska Lajos az agrárcégében is kijött a fényre (Átlátszó)

Nem képesek megmondani, hogy miről szól a konzultációjuk (444)

Letelepedési kötvények: a végén még az MKB is beszállt az üzletbe (Index)

Ha van három perced:


Simicska Lajos az agrárcégében is kijött a fényre
Adótanácsadót fölösleges fizetnie a sárvári Mezort Általános Befektetési Zrt.-nek. Két volt NAV (APEH) elnök is az agrárcég fontosembere lett a napokban. Vida Ildikó, aki eddig a felügyelő-bizottságot erősítette, igazgató-elnök titulust kapott, a felügyelőbizottságba pedig beválasztották az eddig háttérbe húzódó tulajdonost, Simicska Lajost. Az igazgatóságból távozott a Simicskától egyébként is eltávolodott valahai szövetséges, Nyerges Zsolt. (Átlátszó)

Nem képesek megmondani, hogy miről szól a konzultációjuk
A 444 levélben tett fel kérdéseket a Miniszterelnökségnek, illetve annak a Miniszterelnökségi Kabinetirodának, valamint a Fidesz EP-frakciójának a nemzeti konzultációval kapcsolatban, például, hogy melyik EU-s szabályozás kényszerítheti Magyarországot a rezsicsökkentés eltörlésére vagy illegális bevándorlók beengedésére. Lázár János és Rogán Antal minisztériumai egyáltalán nem reagáltak a kérdésekre. A Fidesz EP-frakciójától annyi válasz érkezett, hogy a képviselők nem szeretnének nyilatkozni ebben az ügyben. A konzultációt eddig mindössze 100 ezer ember küldte vissza. (444, 24.hu)

Letelepedési kötvények: a végén még az MKB is beszállt az üzletbe

Befejezéséhez közeledik a magyar letelepedési kötvény program, bár hivatalos jogszabály még nem rendelkezik róla. Az utolsó igényeket március 31-ig lehetett beadni, a jelentkezőknek a zárástól még legalább 45 napjuk van kifizetni a kötvények 300 ezer eurós árát. Az MKB erre az időszakra dolgozott ki egy összetett hitelterméket, amelyben az érdeklődőnek elég 120-150 ezer eurót előteremteni, a többit cégek adják össze. (Index)

Átlagosan 52 ezer forintot kell fizetni az orvos zsebébe egy szülés levezetéséért

Egy orvos 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem ő volt a fogadott orvos, és ezt azzal magyarázta, hogy a műtő bérleti díját és a műtőben lévő csapatot is meg kell fizetni. Az ilyen esetek miatt is nyilatkozta azt Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek egy hete, hogy az egészségügy rendszerébe kártékonyan beleivódott paraszolvenciától csak hosszú távú program révén lehet megszabadulni. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Még 200 millió az 1956-os emlékévre; “a nagy társadalmi érdeklődésre tekintettel” másfélszeresére drágult Schmidt Máriáék egyik reklámszerződése. (Átlátszó)

Ki sem adta nyilvánosan a CÖF azt a közleményt,
amelyre hivatkozva a TV2 a hétvégén több szerkesztőséget. (24.hu)

A közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb ajánlati ár nettó 309 millió forint volt,
a szoros határidő miatt pedig nem lehetett új eljárást lefolytatni – ez az egyik oka annak, hogy a Rákos-patak új hídja 400 millió forint lesz. (Index)

Eljön a Kánaán: béremelések miatt a jövőben majd nem éri meg nyugaton munkát vállalni és újjáélesztenék a magyar hadiipart is – nyilatkozta Lázár János. (444)

Nincsenek volt ügynökök a kormány soraiban
– állítja Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára. (HVG)

A DÁN NEVELÉS 7 ARANYSZABÁLYA

CHILL.DREN BLOG
Szerző: Chill.dren
2017.04.18.Tanácsok a dánoktól

Hagyd a gyermeket játszani. A szabad játék az egyik legfontosabb eleme a dánok stratégiájának. Nem a felnőtt irányít, hanem ők élvezik a saját szabadidejüket. Különböző korosztályok, legfőképpen a levegőn. A gyermekek irányította játék fejleszti az önismeretet, és nagyon sokat tanulhatnak egymástól is a gyerekek. A kirándulás nagyon jó példa, amely során szabadon lehet felfedezni a világot.
- Légy őszinte a gyerekeddel. Ne dicsérd a tulajdonságait, kérdezd és bátorítsd, s az erőfeszítéseit értékeld. Légy őszinte akkor is, amikor kellemetlen dologról kell beszélni. Ha megismerik a világ folyását, az őszinte érzéseket, sokkal könnyebben boldogulnak később is. Ne csak vidám meséket olvassatok, keress eredeti Andersent, beszélgessetek a világról, a gondolatokról, érzésekről.

- A meghitt együttlétek mindennaposak a dán családoknál. A “hygge” egy olyan szokás, ahol a család az ajtón kívül hagyja a problémákat és minőségi időt tölt együtt. Zenét hallgatva, játszva, vagy csak beszélgetve egy tea és gyertyafény mellett.
- Újrakeretezés. A negatív szituációkat lehet más szemmel nézni, ami nagyon értékes a gyermekek számára. Egy probléma esetén meg kell keresni a jó dolgokat és azokra fókuszálni. Ez nem rózsaszín szemüveget jelent, ez azt jelenti, hogy megtanultok pozitívabban gondolkodni és máshogy látni a világot. Ha a gyereknek problémája van az iskolával, említsd meg neki a kedvenc rajzóráját, a barátait, vagy bármit, ami segíthet színesíteni a viharfelhőket. Abban kell segíteni a gyerekeket, hogy arra figyeljenek, amit meg tudnak csinálni, ne pedig arra, ami nem megy.

- Nincs több ultimátum. Nincs fenyegetés, nincs feszült légkör. Úgy is lehet fegyelmet tartani, ha a szabályokat egymást tisztelve jelöljük ki. Ahelyett, hogy parancsra fogadnának szót, kérésre is reagálnak. A hatalmi játszmák elkerülése nagyon fontos a dánok számára. Tisztán kijelölik a határokat és nagyon sok bizalmat adnak a gyerekeknek. Ha a szülő úgy érzi, türelme határán van, visszavonul és tudatosan megpróbál figyelni arra, hogy lenyugodjon. Csak nyugodtan lehet ésszerű döntéseket hozni, ez vonatkozik a felnőttre és gyerekekre egyaránt. Szófogadó, nem hisztiző gyereket szeretnénk, tehát nekünk is ilyen példát kell mutatnunk.
- Az empátiára való nevelés. A mások iránti tisztelet, megértésük és helyzetük átérzése nagyon fontos szociális készségek. A gyerekek nem csak mások érzéseit ismerik meg, de fejlődik helyzetértékelő képességük és saját érzéseiket is helyesen ismerik fel. Már egészen kicsi korban lehet tanulmányozni az arckifejezéseket - képek, ábrák segíthetnek, s kérdezd meg a gyermeket, mit gondol, mit érez a képen lévő személy.
- Ne avatkozz bele. A gyereknek meg kell tanulni érvényesülnie különböző szituációkban, legyen az jó vagy akár rossz. Amennyiben nem fenyeget veszély, bízzunk annyira a gyerekben, hogy maga megoldja a helyzetet. Szeretnénk segíteni a rajtuk, ez természetes, de jobbat teszünk, ha hagyjuk, hogy ő tanulja meg, hogyan kell megbirkóznia a kihívásokkal.

JÖNNEK A KOPASZOK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.19.


Tegnapi cikkemben előrejeleztem, és már meg is történt. Tüntetést szerveznek Kubatov kopaszai. Mondom, mit tegyünk ellenük.

Röviden: semmit. Kicsit hosszabban: röhögjünk rajtuk. Tessenek megnézni az esemény meghívóját - KATT IDE - és kiderül csekély létszámuk a fellázadt ország tüntető tömegeivel szemben. Elsöpörhetnénk Őket, de nem tesszük. Nekünk ugyanis tökéletes, ha megmutatják: mily kevesen is maradtak Orbán támogatói, és azok milyen fajtából valók. Párszáz, netán párezer izomagyú, tesztoszterongőzben, szemben tízezernyi fiatal, jókedvű tüntetővel, akiket további tízezernyi közép-, és időskorú kísér. És rengeteg kamera, ami épp közvetíti az országnak: kik is állnak egymással szemben. Hát, nem hiszem, hogy a még otthon ülő tömegek szimpátiáját oly nagyon elnyerné a kopaszgárda.

Napóleon mondta vala: ne zavard az ellent, ha épp hibázik. Márpedig kopaszék kivonulásánál ostobább húzás nehezen képzelhető el. Örüljünk tehát ennek, és annak is, hogy Orbánék láthatóan tényleg beszartak. A kopaszok utcára küldése ugyanis kétségbeesett reakció tőlük. Eddig óvakodtak a nyílt erőszaktól, mert az nem szimpatikus, és ellentétes azzal a hazug önképpel, amit a Narancsok magukról próbálnak sugallni. Pániktünet, röviden. Tegnap egy KDNP-s fütyi elszólta magát sajtótájékoztatón: mindössze 100 ezer nemzeti konzultációs papír érkezett vissza, ez pedig egy dolgot tanusít: már az átlagfidesznyik sem az a bombabiztos talapzat, amin Orbán építheti tovább a saját szobrát...