2019. december 19., csütörtök

RÁADÁS: RÁJÁTSZÁS KM. BECK ZOLI (30Y): KARÁCSONYOD

RÁJÁTSZÁS / YOUTUBE
Szerző: ERDŐS VIRÁG, BECK ZOLI
2012.12.10.


  RÁJÁTSZÁS KM. BECK ZOLI (30Y): 
  KARÁCSONYOD

  ITT NÉZHETŐ MEG

EZT ÉRDEMES MÉG AZ IDÉN MEGLÉPNI! - MÁR CSAK NÉHÁNY NAP VAN AZ IDEI TBSZ-NYITÁSRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.19.


Még az év vége előtt érdemes TBSZ-t nyitnia annak, aki pénzt szeretne spórolni a megtakarításain. A gyűjtőév ugyanis így csak néhány napból áll, a lekötési időszak öt évének elteltével pedig minden hozam, tehát a teljes megtakarítás adómentes lesz. Ha azonban a megtakarító a fenti időszak alatt meggondolná magát a pénzéhez, így is rugalmasan hozzáférhet.

Az év végén érdemes azon elgondolkodni, hogy ha valaki egyébként is lekötné vagy befektetné a megtakarítását, akkor azt Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) tegye. Egy rövidebb ügyintézéssel ugyanis megspórolhatja a befektetések hozamán vagy a kamaton elért 15 százalékos adót, ha az ehhez szükséges feltételek teljesülnek. A számlanyitás egyik feltétele például, hogy a számlára az első alkalommal legalább 25 ezer forint (vagy ennek megfelelő külföldi fizetőeszköz) befizetésre kerüljön.

Most az év végén különösen aktuális a TBSZ megnyitása, hiszen a számlanyitás éve a gyűjtőév, és az azt követő 5. naptári év végén adómentes a keletkezett jövedelem. A gyűjtőév így valójában csak néhány napot jelent. Aki még nem tudja, mennyi időre fektetné be a pénzét, annak is érdemes a TBSZ-en elgondolkodnia...


SZUPEREGYETEM AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.19.


Sokan szeretnének bejutni valamelyik amerikai csúcsegyetemre, ám ez nyilván nagyon nem könnyű, hiszen az Ivy League intézményei (mint a Harvard, a Yale vagy a Princeton) igazi elitintézmények. Nem tartozik ugyan történelmi szempontból közéjük, de a műszaki tudományok terén legalább ilyen híres az MIT is. Steven egyik fia oda járt, úgyhogy most bepillanthatunk kicsit a falai közé.

“Az MIT a Massachusett Institute of Technology közismert rövidítése. Az USA leghíresebb műszaki egyeteme. Ám míg Harvardról mindenki hallott, sok ember Európában semmit sem tud az „emájtíí”-ról. Pedig testvéregyetemek.

Mindketten közel egymáshoz, a Károly folyó bal partján, Cambridge városában vannak. Ami ugyan külön város, de szervesen Bostonhoz tartozik úgy, mint Buda Pesthez.

Idősebbik fiam szerencsés volt, az Ottawai egyetem végeztével ösztöndíjat nyert ide. Öt évet itt töltött. Kanadába vissza nem jött, most San Franciscóban él. De tervez visszajönni, 30 év után, jövő nyáron. Kérdeztem miért, mondta elege volt az USA-ból.

(Itt röviden megemlítem kisebbik fiamat, akinek MBA-je van a London School of Economicstól, és aki most Hongkongban él. Nem kérdeztem, elege-e van Hongkongból… a válasz talán nem kétséges, tekintve a jelen ottani állapotokat.)

Visszatérve idősebb fiamra, ő nagydoktorátust szerzett az MIT-n szerves kémiából. Míg tanult, öt éven keresztül évente kétszer lehajtottunk Bostonba, egy 8 órás út volt őt meglátogatni.

Utána is látogattuk, nagy gyógyszercégeknél dolgozott itt-ott, amíg abba nem hagyta vagy 5 évvel ezelőtt, és ingatlanokkal kezdett foglalkozni. De ez egy más történet.

Az MIT diplomája sok ajtót kinyit. Az álláslehetőségek sokkal jobbak, fejvadászok próbálják a végzősöket elcsábítani...

MINDEN, AMIT TUDNI AKART A KARÁCSONYFA-VÁLASZTÁSRÓL

INDEX
Szerző: LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILLI TAMÁS, SZILÁGYI MÁTÉ
2019.12.19.


A műanyagfenyő nem zöldebb megoldás, mint az igazi, amit direkt karácsonyfának termesztenek. De hogyan válasszunk fát? Hogyan bírja a legtovább? Tippek és trükkök Szegedi Sándor őstermelőtől, akinek a klímaváltozás miatt évről évre nehezebb a fák gondozása...

HA GYEREKED VAN, JÓ ESÉLLYEL ELADÓSODSZ KARÁCSONY ELŐTT

G7.HU
Szerző: KATONA HAJNALKA
2019.12.19.


Kevesebb mint egy hét múlva karácsony, mégis sokan még sehol sem tartanak az ajándékok vásárlásával. De aki már előrelátóan meg is vett mindent, akkor is sok idő és energia ráment, miközben érezhette a nyomást, hogy igazán jó ajándékot kell vegyen, lehetőleg időben. Ennek a pszichológiai és pénzügyi nyomásnak a hatását vizsgálták Simon McNair és szerzőtársai az emberek pénzügyi döntéseire.

Arra voltak kíváncsiak, hogy nagy nyomás alatt hogyan hat a vásárlási döntésekre az emberek személyisége és pénzügyi tudatossága. Erre az egyik lehető legjobb időszak a karácsony előtti vásárlási hullám. Ez egyformán hat szinte mindenkire – aki ünnepli a karácsonyt -, az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 92 százaléka érzi nyomásnak, hogy ajándékot vásároljon karácsonykor szeretteinek. Ajándékoznak a gazdagok és a szegények, a spórolósak és a nagy lábon élők, a fiatalok és az idősek.

Így tehát tökéletes terep a pszichológiai és pénzügyi nyomás vizsgálatára. McNairék kérdőívben kérdeztek majdnem 300 embert Angliában arról, hogy adósságba keveredett-e a karácsonyt megelőző időszakban. Ezen kívül olyan kérdéseket tettek fel, amelyekből kiderült, hogy mennyire jellemző rájuk
- a pénzügyi tudatosság;
- az, hogy hajlamosak könnyen költekezni, vagy nehezen adnak ki pénzt dolgokra;
- hogy fontosak nekik a materiális javak;
- hogy azt gondolják, hatásuk van az életükben történő dolgokra;
- és az, hogy szembenéznek a gondjaikkal vagy inkább elbújnak előlük.

Emellett persze több demográfiai adatot is összegyűjtöttek, mint például az életkor, a jövedelem vagy a családi állapot. Ezen összes adat segítségével nézték meg, hogy mi az, ami igazán hat arra, hogy valaki adósságba veri-e magát karácsonyi ajándékok miatt vagy sem...


OLY KORBAN ÉLEK E MAGYAR HONBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.12.19.


Jelentősen tovább szűkítette az ellenzék mozgásterét a Fidesz a most elfogadott házszabály módosítással.

Olyan országban élünk, ahol indok nélkül lehet 4-5 éves menekült gyerekeket másfél éven keresztül egy szögesdróttal körülvett lágerben tartani.

Olyanban, ahol a menekülteket megállították ugyan, de csak azért, hogy fotózzák és filmezzék őket a kormánypropaganda kedvéért. Aztán vonatra rakták őket, hogy menjenek a Lajtán túlra.

Olyan országban élünk, amelyikben a fóti gyerekvárosból elzavarják az árva gyerekeket az ország 4 sarkába az Isten háta mögé a faszba, mert kell a kastély a Főnöknek.

Ott élünk, ahol komplett iparágakat einstandoltak, ahol a komplett állami apparátus a Főnök tébolyát hivatott kiszolgálni, és semmi más dolga nincsen.

Ott, ahol egy mezei, nevenincs gázszerelő egyszer csak hipp-hopp, a szerencse, a Jóisten és Orbán segedelmével az ország leggazdagabb embere lesz.

Olyanban, ahol állítólag százmilliárdokkal költött többet a kormány az oktatásra, mint a Gyurcsány-kormány, mégis nagykabátban tanulnak a gyerekek a fűtetlen iskolában; szegregált oktatás van, és az egyházi iskolák négyszer annyi pénzt kapnak, mint az államiak.

Olyanban, ahol az ország legjobb egyetemét elzavarjuk Bécsbe, stadionokra látványsportokra elszórunk majd 2000 milliárdot, és a nemzeti templom program keretében száz milliárdokkal tömjük ki a keresztény egyházat, itthon és a határon kívül egyaránt.

Olyanban, ahol ezrek halnak meg az állítólagos európai szinten is kiemelkedő egészségügy jóvoltából úgy, hogy akár élhetnének is. De évente kb. 30 ezren inkább meghalni akarnak.

Olyan országban élünk mi magyarok, ahol a tanár a Pennybe megy árufeltöltőnek, mert ott többet keres és jobban megbecsülik...

MÁRTHA IMRE: AZON KELLENE GONDOLKODNI, HOGYAN LEHET PAKS II.-BŐL EMELT FŐVEL VISSZAVONULNI

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.12.19. 

Siralmas feladat lehet félévente az Orbán-Putyin találkozókra megírni a felkészítő anyagokat – mondja Mártha Imre. A MVM egykori vezére egyre inkább úgy látja, hogy az új paksi atomerőmű építésén semmi nem segít, nem kéne két blokkot erőltetni, elég lenne egy is. Putyin már nem tudja átadni ebben az elnöki ciklusában a paksi atomerőművet, a Roszatom pedig ki van tömve megrendelésekkel a világ más tájairól, így az oroszoknak sem vonzó már annyira a vontatottan haladó paksi projekt. Beszélt arról is, hogy a gáz 10-20 százalékkal olcsóbb lehetne, ha a rezsicsökkentéssel nem fixálta volna a kormány a lakossági árat, az államnál felhalmozódó extra haszonból pedig Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét fogják megmenteni szerinte. Az FKF Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját nemrég elvállaló Mártha várhatóan célba veszi a Főtáv vezérigazgatói pozícióját is. Interjú...

EBBŐL A NÉHÁNY NAPBÓL BÁRMIKOR ERŐT TUDUNK MERÍTENI

ABCÚG BLOG
Szerzők: LESTYÁNSZKY ÁDÁM, PIVARNYIK BALÁZS  
2019.12.19.  Egy kisgyermek krónikus betegsége az 
  egész család életére óriási hatással van, 
  ezért a Bátor Tábor olyan turnusokat is 
  szervez, amelyen a testvérek és a szülők is 
  részt vehetnek, és ami messze nem csak 
  arról szól, hogy közös élményeket   
  szereznek. Sokan hosszú évek után először 
  a táborban élik át azt, milyen kettesben 
  maradni néhány nyugodt percre a párjukkal, 
  először találnak olyan közegre, ahol értik és 
  nem számít tabunak, hogy mi történik vagy 
  történt velük, először látják a példát, hogy a 
  megváltozott élethelyzetet a testvérek is jól 
  tudják kezelni és először tapasztalnak olyan 
  félelmet, amilyet a gyermekük érezhet számos dolog kapcsán. Videó.

AZ ALKOTMÁNYOSSÁG GYŐZÖTT TRUMP ELLEN ÉS MÉGSEM - MEGSZAVAZTÁK AZ IMPEACHMENT ELJÁRÁST, DE MÉGSEM AZ ALKOTMÁNYSÉRTÉS TÉNYE, HANEM A REPUBLIKÁNUS TÖBBSÉG DÖNT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.19.


Az amerikai képviselőház demokrata többsége megszavazta Donald Trump ellen az alkotmányos vádemelési eljárást a hatalommal való visszaélés és a Kongresszus munkájának akadályozása miatt. Trump a harmadik amerikai elnök a történelemben, akivel szemben impeachment eljárás indult. Az eljárási forma az alkotmányosság védelmét szolgálja, hogy egyetlen elnök sem teheti magát diktátorrá és a törvények felett állóvá. Trumpról számos írás megjelent, hogy törvény felettinek gondolja magát és úgy viselkedik, mint egy király.

Amit Trump az impeacment során kifogásolt cselekedeteivel elkövetett, az köztörvényes bűncselekmény, az elnöki hatalommal való visszaélés és a Kongresszus munkájának akadályozása, a demokratikus és alkotmányos rend működésének korlátozása a legsúlyosabb, amit egy elnök elkövethet. Az elnök legfőbb feladata ezek védelme, erre esküdött fel. Ezért az impeachment képviselőházi elfogadása az amerikai demokrácia és alkotmányosság győzelmének és erejének is tekinthető egy öntörvényű emberrel szemben, aki azt képzeli, hogy ő a törvények és az alkotmány fölött áll.

Hogy ez még sincs teljesen így, annak oka az, hogy mégsem az alkotmányosság megsértésének ténye dönti el Trump sorsát, hanem a képviselőház után a szenátus, ahol az alkotmányos vádeljárásra sor kerül, és ahol jelenleg republikánus többség van, amely politikai okokból nem fogja megszavazni, hogy Trumpnak távozni kelljen, függetlenül az alkotmányosság megsértésének tényétől. A tárgyszerű az lenne, ha ilyenkor egy független alkotmánybírói testület döntene a bizonyítékok alapján, nem az aktuális szenátusi többség, amely a rossz döntésével most ugyanúgy az alkotmányosság fölé helyezi magát, mint Trump.

Ezzel együtt ez még mindig egy jogállam, ahol ezt meg lehet tenni, mert gondoljunk bele, hogy Orbánnal szemben mikor lehetne ezt megcsinálni. Az ő rendszere kizár bármilyen kontrollt vagy ellensúlyt. Ő maga az alkotmány, bármire csinál egy törvényt, oszt jónapot. Egész tevékenysége az alkotmányosság lerombolása. Nem véletlenül mondta Trump, hogy olyan hatalmat szeretne magának Amerikában, mint Orbán Magyarországon. Ez voltaképpen egy korlátlan hatalom. Kiegészítve azzal, hogy Orbánt le sem lehet váltani. Amíg él, amíg a családból valakinek át nem adja, amíg egy forradalom fel nem koncolja, addig uralkodni fog. Nagyobb hatalommal, mint a királyok...

HÁT NEM ALÁÍRTA? HÁT DE

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: GIOTEIN VERA
2019.12.19.


Most meg vagyok lepve? Hát nem. Azon lennék meglepve, ha a mindenkori Bajszos Szar 1 ( nálam a Bajszos Szar 2 az a Kövér László) visszatolta volna az orra alá citált papirost azzal, hogy na de kérem, ezt most, főleg advent idején, talán mégse, kicsit túlzás, cseppet felháborító, nem is egészen humánus, gondolkodjunk, elvtár… pardon, felebarátaim.

De nem. Még véletlenül sem. Aláírta, és meg is indokolta, hogy miért. Némileg szimpatikusabb lett volna, ha azzal indokolja, hogy hát bizony ekkora fizetésemelésért, és közpénzből a rokonságnak is járó ellátásért cserébe nem rossz, hogy csak néha alá kell írogatni egy-egy botrányos törvényt, rá kell bólintani némi „alkotmányos” aljasságra, „keresztény-nemzeti” gazemberségre. A pénz az pénz. A közpénz is. De nem. Bajszos Szar 1 képes volt szemrebbenés nélkül előállni többek között azzal, hogy:

„Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben.”

Tényleg? Hát én a járulékot becsületesen fizető honfitárs vagyok. Tudja mit, János? Az én kontómra vonjon ki az aláírt szégyenteljes baromság hatálya alól egy hajléktalant. Amennyit az adómból és a járulékaimból (mert ne feledjük, hogy a tb egy ideje már adónak számít) a felcsúti kisvasútra, szögesdrótos határkerítésre, fociakadémiára, műkincsre, miniszterelnöki irodára és muzsikáló, nemzetiszín hungarikum rézfaszú bagolyra költöttek, azt utalják rá annak a hajléktalannak a tb számlájára. Ha minden „járulékot becsületesen fizető honfitárs” kérésének eleget tesznek, akik szintén inkább a járulékfizetésre nyomorból kifolyólag képtelen honfitársak megsegítésére költenék az adójukat, mint a fent említett, kiemelt fontosságú állami beruházásokra, akkor szerintem az ország teljes lakosságának rendben lenne a társadalombiztosítása...

MILLIÁRDOK FOLYNAK EL A RENDSZERESEN KIGYULLADÓ SZEMÉTTELEPET ÜZEMELTETŐ ÖNKORMÁNYZATI CÉGBŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.12.19.


Egy-egy nyári hőségnap után a balatonfűzfőiek kinyitnák az ablakokat este, de hűs fuvallatok helyett rothadó kukaszag áramlik a házakba. A problémák forrása a közeli királyszentistváni hulladéklerakó, ami ráadásul idén már háromszor kigyulladt, sűrű fekete füsttel, korommal és pernyével borítva be a környéket. Az évek során lakossági panaszok százai, hivatalos levelek tucatjai születtek, az illetékes hatóság is tisztában van a helyzettel, de érdemi megoldás mindeddig nem született. Mindeközben a hulladéklerakót üzemeltető önkormányzati cégből pár éve feltűnően magas összegek áramlanak ki különböző alvállalkozóknak: míg 2015-ben az alvállalkozói díjak évi 490 millió forintra rúgtak, ezek 2018-ra már 2,4 milliárd forintra emelkedtek éves szinten.

A szeméttelepet Balatonfűzfő határában, Királyszentistvánon létesítették egy nagy uniós fejlesztési projekt keretében, kb. 26 millió eurós beruházási költséggel (akkori értéken kb. 7,3, mai értéken kb. 8,6 milliárd Ft). Az átadás után már egy-két évvel bűzről kezdtek panaszkodni a környező településeken élő lakosok, ami elsősorban a reggeli-esti órákban érezhető...

SZABAD SZEMMEL: AZ EU ELÉGGÉ DÜHÖS A "KÍNAI VASÚT" MIATT A MAGYAR KORMÁNYRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.19.


A Budapest-Belgrád-vonal minden dokumentációja titkos, miközben Brüsszel szerint itt jóval többről van szó, mint egy gazdasági projektről.

Az uniót dühíti, hogy Magyarország kínai pénzből fejleszti a vasúti pályát Budapest és Belgrád között – írja a lap magyar szerzőpárosa az osztrák kormány Sajtószolgálatának támogatásával készült cikkben. Kína láthatóan jelen van Budapesten, de évek óta bővíti együttműködését a térség többi országával is, amire csak ráerősített a pénzügyi válság, mivel Európának sürgősen pótlólagos forrásokra volt szüksége és ezt Peking ki is használta. Az elején csak nehezen tudta megvetni lábát a régió uniós tagállamaiban, de azóta már mindenkinek a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását mutogatja követendő példaként. A magyar kormány volt az első európai partner, amely összeállt Kínával az új selyemút-program keretében. 

A 2,4 milliárd euró 85 %-át a kínaiak adják, hitel formájában. Palkovics László arra hivatkozik, hogy az adott szakasz igen lepusztult állapotban van, ráadásul a munka elvégzése után Magyarország jelentős bevételekre számíthat a kínai áruforgalomból. A miniszter ugyanakkor igazságtalannak tartja a bírálatokat, hiszen Kína sokkal többet fektetett be pl. Németországban. Úgy gondolja, hogy a programnak van jelképes jelentősége is, mert jelzi, hogy egyre nagyobb a kínai befolyás a térségben, amely a maga részéről úgy érzi, hogy nem kap elég támogatást Brüsszeltől. A Bizottság azonban ezt másként látja, hiszen a magyar fél öt év alatt 860 millió eurót markolhat fel csak a vasúthálózat rendbetételére. 

Megfigyelők azonban azt gyanítják, hogy itt többről van szó, mint az infrastruktúra fejlesztéséről. Az Orbán-kabinet sokat fáradozott azon az utóbbi években, hogy elmélyítse a kapcsolatokat Pekinggel. A Külügyi Intézet egyik szakértője szerint így most már konkrét sikertörténetet kell felmutatni. Hozzáteszi, hogy a hatalom egy rossz szót sem szól Kínáról és ez azért sokat elárul. A projekttel a bajok ott kezdődtek, hogy versenytárgyalás nélkül adták oda, ám ezt az EU nehezményezte, ezért vizsgálatot indított. Erre azután lett nyilvános pályázat, de megint csak a kínaiak lettek a befutók, ami nagyon nem tetszett Brüsszelnek...

ORBÁN AUTOKRATAKÉNT KIHASZNÁLJA AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK HELYZETÉT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.12.19.


Az Economist szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az európai liberálisokat hibáztatja az üldözött keresztények miatt. Politikai tőkét kovácsolnak ebből.

Cikket írt a brit Economist a keresztényüldözésről és arról, hogyan viszonyul ehhez két autokrata vezető, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A lap azt írja, valóban sokfelé üldözik a keresztényeket a világban, azonban

az autokraták kihasználják ezt, és politikai tőkét kovácsolnak ebből.

Felidézik a múlt hónapban, Budapesten tartott keresztényüldözés elleni konferenciát is, ahol például II. Ignatius Aphrem, a szír ortodox egyház pátriárkája azt mondta, „sokan nem hallották meg a sírásunkat”, és sokan nem is segítettek nekik, kivétel ez alól Magyarország, a konferencia házigazdája. A pátriárka köszönetet mondott hazánknak, amiért a régóta elkötelezett keresztények iránti segítségnyújtásban.

Az Economist ír a magyar kormány Hungary Helps programjáról is, amiről a legutóbbi hír, hogy elkezdték a magyar állam által támogatott iskola építését Kurdisztánban.

A lap szerint a „tolóerő” az üldözött keresztények elleni fellépésben Orbán Viktor, aki a kereszténység védelmezőjeként próbálja bemutatni magát, miközben Magyarországon elutasítja a muzulmánokat és a nyugati liberalizmust, legszorosabb szövetségese pedig Vlagyimir Putyin, aki nemrég azt mondta, hogy az oroszok „könnyes szemmel” figyelik a közel-keleti keresztények helyzetét...

A „KERESZTÉNY KURZUS” NAPRÓL NAPRA UNDORÍTÓBB

HÍRKLIKK
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2019.12.19.


A „keresztény kurzus” napról napra undorítóbb

Áder János is előadta az ájtatos manót, mondván: Isten időről-időre lehetőséget ad a csodatételre. A francba már…

Most éppen a külhoni magyar egyházi vezetők tiszteletére rendezett ünnepségen istenkedett. Aztán adventezett egyet a tb-törvény aláírásakor is – de nem úgy, ahogy kellett volna: micsoda dolog ilyen törvényt hozni, éppen adventkor..! Nem: azt ítélte el, hogy a törvényt – például az orvosi kamara – éppen adventkor kifogásolta…

És ha parlament, okvetlenül prédikál legalább egy államtitkár a „teremtett világról” – legyen szó akár környezetvédelemről, akár a kórházak állapotáról, Sorosról, Gyurcsányról, Brüsszelről, bármiről. Orbán már-már naponta emlegeti a Jóistent – és az érthetetlen módon tűri ezt… Talán süket?

Nagy, süket és szent nyugalma
háborúnkat meg se hallja.


Pedig legutóbb Harrach Péter is megforgatta a szemét a „teremtett világról” szólván...

Hogy a világ teremtett-e, arról megoszlanak a vélemények. De – legalábbis azt gondolná az ember – Európában, a 21. században a „kormány” tagjai nem zagyválnak folyton a teremtésről, amikor például lopásaikról kérdezik őket. Mondjuk, az sem mindennapos, hogy az állam háromszor-négyszer annyit költ az egyházak által fenntartott oktatási intézményekre, mint a sajátjaira. Püspökök futballmániáját sem támogatják mindenhol olyan bőkezűen, mint Orbániában.

Persze, ha az állam maffiaállam…

Nem beszélnék ilyen „tiszteletlenül” e témáról, ha a maffiaállam nem volna e tekintetben is elképesztően agresszív és kirekesztő. Ha nem adna például az előadó-művészet számára elkülönített keretből nagyjából kétmilliárdot most éppen Köves Slomóéknak, és nem keveset más fideszeseknek; ha nem költenének templomok felújítására Mexikótól Lilliputig; ha nem handabandáznának folyton a „kereszténység megvédéséről”, hogy megtagadhassák az érdemi együttműködést a menekültek ügyében, kiátkozhassák a felvilágosodást, a „ballibsik...

AZ ÚJ TB-TÖRVÉNY AZT KÉSZÍTI ELŐ, HOGY NE LEGYEN MINDENKI BIZTOSÍTVA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.18.Az Orbán-rezsim új tb-törvénye legalizálja azt a helyzetet, hogy valakinek nincs társadalombiztosítása, ezért nem jár neki orvosi ellátás. Az általános “ingyenes” orvosi ellátás eddig sem volt ingyenes, viszont megőrizte azt a gyakorlatot, hogy a beteget el kell látni, az államnak ez kötelessége. A beteg pedig majd rendezi utólag a tb felé fennálló tartozását. De csak a tb-t kell fizetni, nem a megfizethetetlen orvosi ellátást és gyógyszert. Az új tb-törvény ennek vet véget azzal a rendelkezéssel, hogy akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az “ingyenes” egészségügyi ellátástól, illetve gyógyszertámogatástól.

Ez az embertelen rendelkezés valódi fasiszta tempó, amely a legrászorultabb embereket ítéli halálra. A rendelet nyilvánvaló célja az, hogy a tolvajbanda a tb kiadásain spóroljon, hogy még többet tudjanak lopni, másrészt egyszerűen halálra ítélik a szegény, elesett embereket, akiknek annyi pénzük sincs, hogy a minimális hozzájárulást befizessék. Ez azért is felháborító, mert a három havi 22 ezer 500 forint olyan nevetséges összeg, hogy ennek hiánya miatt nem lehetne megtagadni az orvosi ellátást. Hamis hivatkozás, hogy Amerikában és máshol sem lehet biztosítás nélkül igénybe venni az orvosi szolgáltatást, de Amerikában és ezeken a helyeken nem lökik az árok szélére a magatehetetlen beteg embert, mert a Medicaid és egyéb szociális hálók ilyenkor belépnek a rendszerbe. Magyarországon ilyen nincs...


KACSALÁBON FORGÓ WELLNESSRÉSZLEGET RENDELT A FELCSÚTI FOCIALAPÍTVÁNY

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.12.19.


Úszómedence, pezsgőmedence, kétféle szauna és gőzkabin gépészeti rendszereire kért árajánlatot a felcsúti focialapítvány az épülő sportszálláshelyéhez. A hvg.hu birtokába jutott ajánlatok 100 millió forint körüli összegről szólnak, a beruházásra 1,5 milliárd forint közpénz áll rendelkezésre.

Komoly wellnessrészleget foglalhat magában a felcsúti focikomplexum részét képező Ifjúsági Sportszálláshely – legalábbis erre utal, hogy a Mészáros Lőrinc elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA, a fociakadémia üzemeltetője) árajánlatokat kért „medencetechnológia és wellnessgépészet” beszerelésére. Három tételes árajánlat jutott a hvg.hu birtokába, ezeket ugyanaz a cég készítette, a végösszegük 91,5 és 118,6 millió forint közé esik. (A több ajánlat ártárgyalásokra utal.)

A rendelés az alábbi főbb tételekből állt:
- Szűrő-forgató gépészet – egyebek mellett szivattyúk, tartályok, csövek stb.: összesen több mint 40 millió forint.
- Az úszómedence világítása: körülbelül 1,5 millió forint.
- A pezsgőmedence világítása és berendezései: több mint 4,5 millió forint.
- A finn szauna berendezései: közel 5 millió forint.
- Az infraszauna felszerelése: több mint 2 millió forint.
- A gőzkabin gépei: közel 1,5 millió forint.

- Mindehhez jönnek a szerelési, beüzemelési díjak: több mint 14 millió forint...

A FIDESZ-SZÉKHÁZ VALÓDI TÖRTÉNETE

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2019.12.19.


...A Lendvay utca és Dózsa György út sarkán álló, néhány évvel ezelőtt a miniszterelnök jóbarátja, a számtalan, államkasszából finanszírozott építési projektet megvalósító Garancsi István cége, a Market Zrt. által felújított villa a terménykereskedőként a felső tízezer tagjává vált Brüll Henrik Géza megrendelésére, Kármán Géza Aladár és erényi Ullmann Gyula tervei szerint nyaralóként született meg, 1901-es átadása után négy évvel, 1905 októberében azonban a Groedel család tulajdonába került.

A család

A Máramarosszigetről indult, 1903-ban nemesi, majd két évvel később bárói rangot kapott, zsidó vallású Groedelek, Ármin (1856-1930), Bernát (1863-1936) és Albert (1868-1944/1945) előbb erdélyi, majd felvidéki és lengyel erdők kitermelésének köszönhetően lettek dúsgazdagok, sőt, a Lendvay utcában már ekkor is több épületet birtokoltak. Így könnyen megvásárolhatták ezt a palotát is, ahová Bernát feleségével, Stern Margittal (1869-1945) és lányával, Theodorával (1893-1957) költözött be...

A tervezők a Magyarországon éppen egyre szélesebb körben népszerűvé váló szecesszió, illetve a korban még mindig népszerű historizmus (ennek gyermeke az Országház, illetve a Mátyás-templom mai formájára történő átépítése is) jegyeit is rejtő homlokzatok mögött sem fukarkodtak a díszekkel, kérdés azonban, hogy az épület megszületésével egy időben, vagy már az új tulajdonos idején született meg a kazettás mennyezetet kapott neoreneszánsz és szecessziós részleteket mutató ebédlő, amelynek részlete a miniszterelnök fenti fotóján látható.

A család három évtizeden át tartotta kézben az épületet, egy kisebb intermezzo azonban megszakította a nyugalmukat, hiszen 1919 augusztusában, a Tanácsköztársaság bukása utáni román megszállás alatt ez az ház is – a Gellért Szállóhoz, illetve a pesti Duna-part második világháborúban elpusztult szállodáihoz hasonlóan – a magas rangú román tisztek egyik lakhelye lett, novemberi távozásuk után azonban újra helyreállt a régi rend...

HADHÁZY: POLT PÉTERHEZ EGÉSZEN KÖZEL KEZD JUTNI A SIMONKA-ÜGY

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2019.12.19.


A Széchenyi Programirodánál ugyan nem tudni, volt-e egyáltalán oktatás napi 600 ezerért, de megszüntették a nyomozást. Ehhez képest is durvának tartja Hadházy Ákos független képviselő, ami a Simonka-ügyben kibontakozni látszik: a fideszes képviselő törvényt módosíttatott a saját érdekében.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél tartott gyanús képzésekről kérdeztük Hadházy Ákost, akinek volt egy pár feljelentése az elmúlt években. Néhányban, ahogy fogalmazott, idézőjelben nyomoznak. Ezek közül kettőben úgy érezte, biztos elindul valami hatósági oldalról. Az egyik, az amelynél egy ózdi iskola udvarán egy télre 20 millióért vállalta a hólapátolást és a sószórást egy budapesti reklámcég, a másik pedig ez. A Széchényi programiroda – amely az európai uniós pénzek elosztásának egyik fontos helyszíne – munkatársainak képzéseket vásároltak EU-s pénzből, ezeket a képzéseket adventi hétvégéken, napi 10 órában, óránként 60 ezer (napi 600 ezer) forintért végezték. Ezekről az ügyekről ő is azt hitte, hogy „legalább lesz valami ejnye-bejnye”, de nem.

Érdemes olvasni a nyomozást megszüntető határozatokat, és Hadházy Ákos szerint ezek bekerülnek valamilyen jogtörténeti gyűjteménybe. A nyomozás megállapítja: nem lehet tudni, hogy mit akartak oktatni, sőt, azt se, hogy egyáltalán volt-e oktatás. A hólapátolásnál pedig azt írták: az igazgató „tudatállapota nem fogadhatta be”, hogy 20 millió forint nagyon sok pénz erre. Vagy az igazgatót tettetik hülyének, vagy a rendőrök magukat – jegyezte meg.

A képviselő csütörtökön közzétett a Facebook-oldalán dokumentumokat a Simonka-vádiratból. Talált egy mondatot, amelyben arról van szó, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbálta befolyásolni az ellene indult nyomozást, nemcsak megpróbált megvesztegetni NAV-os nyomozókat (25 millióval), hanem törvénymódosítást kezdeményezett – sikerrel. Két vesztegetést elkülönítenek az alapügytől, tehát Hadházy szerint „Polt Péterhez egészen közel kezd eljutni” a Simonka-ügy. Többször feltette a kérdést: hogy lehet még szabadlábon az az ember, aki törvényt is tud módosítani, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősséget. Emiatt is feljelentést tett a független képviselő...


A LEGVAGYONOSABB MAGYAROK KEZDENEK ELFORDULNI A FIDESZTŐL

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS, KASNYIK MÁRTON
2019.12.19.


A Fidesz kormányzása alapvetően átrendezte a jövedelmek eloszlását Magyarországon. Az adórendszer átalakításával a magasabb jövedelmű és vagyonú csoport járt jól, a szociális védőháló lebontásával – és közmunkává alakításával -, illetve a nyugdíjak nyomott szinten tartásával pedig a szegényebbek jártak rosszul. (Az utóbbi néhány évben tapasztalt gazdasági növekedés után ugyanakkor már a társadalom széles rétegei érezhetik úgy, hogy javulnak az életkörülményeik.)

Ennek ellenére a kormánypárt jellemzően a legszegényebb településeken és járásokban érte el a legjobb választási eredményeit. Ezt eddig csak a jövedelmek alapján tudtuk kimutatni.

De mi a helyzet a vagyonnal? A KSH csak elvétve tesz közzé szavazóköri, települési vagy akár járási szintű vagyonadatokat, ezért nem könnyű ezzel összevetni a szavazati arányokat, hogy kiderítsük, van-e összefüggés a vagyon mérete és a Fidesz választási eredménye között. Ezért kidolgoztunk egy módszert, amivel – Budapestre koncentrálva – újszerűen tudunk közelíteni ehhez. Magyarországon az emberek vagyonának legnagyobb része az ingatlanuk, amiben laknak (a pénzügyi vagyon csak a háztartások töredékénél jellemző), ezért az ingatlanárak viszonylag jól követik az adott környéken lakók vagyoni helyzetét.

Első lépésben összegyűjtöttük, hogy mely utcák esnek az egyes szavazókörökbe (ebből Budapesten 1048 darab van), és körönként kiszámoltuk az odatartozó utcákban jellemző ingatlanárak átlagát a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján*. Utána pedig megnéztük a Fidesz jelöltjére vagy listájára leadott szavazatok arányát* a 2014-es, 2018-as és 2019-es választási években...

„ÚGY VOLTUNK VELE, HOGY ÁKOSNAK NEM ADNI CIKI”

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.12.18.


- Dósa Richárd rapper, azaz Ricsipí az Animal Cannibalsból még 2016-ban került a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei kollégiumának élére. Balog Zoltán akkori miniszter nevezte ki. Idén lejár a mandátuma.

- A kollégium pályázatai körül azóta van vita, mióta a kiosztható keret a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. Vajon jó-e az, ha az állam támogatja a popzenét?
- Dósa az elejétől fogva vállaltan és kiemelten támogatta a magyar rappereket. De ennek nem mindenki örült.
- Funktasztikus, a mezőkövesdi MC a 444-nek adott korábbi interjújában keményen nekiment zenésztársának: „Megbocsáthatatlan bűn. Szövegkönyv helyett számlakönyv van. Ilyen máshol nincs, hogy befutott rapsztároknak még pénzt adnak. Azok, akik saját stúdióval és saját cuccokkal rendelkeznek, azok mi a faszért kapnak lóvét?! Miért nem az új generáció kapja?”
- Dósa az első között tiltakozott amikor a kormány 2013-ban a jogdíjakat kezelő és a zenészeknek visszaosztó Artisjus pénzéből lehasított egy nagyobb szeletet, és az összeget átpakolta a minisztérium alá tartozó Nemzeti Kulturális Alaphoz. Majd amikor a zenész csatlakozott az NKA-hoz, megváltozott a véleménye. Most, hogy lejár a mandátuma úgy látja, a pályázati rendszer, amit kialakítottak jól működik.
- A rapper a könnyűzenei kollégiumban az elmúlt években többedmagával – Póka Egon (P. Mobil, Hobo Blues Band), Kisszabó Gábor (Első Emelet, Solaris), Gerenday Ágnes (karmester, Emmi szakreferens) – sok ezer pályázatról döntött, és sok százmillió forintot osztott ki ismert magyar zenészeknek albumra, koncertre, turnéra, klipre, szövegírásra.

Hogy kell ezt a rendszert elképzelni, egy zenész vagy zenekar bead egy pályázatot, hogy írni akar egy számot a szerelemről vagy az alföldi stegosaurusokról, és erre megítéltek neki félmillió forintot?

Én, illetve azok akik a kollégiumban ültek, egyikünk sem írt dalt úgy, hogy azt valaki kifizette neki előre. Azt gondolom, hogy az alkotáshoz nem kell feltétlenül pénz. Ahhoz ihlet kell, és belső indíttatás...

HAVI NÉGYMILLIÓ FÁBIÁNNÉNAK, HOSSZÚ KATINKA UTÁN A NAGYAPJA KAP MILLIÓS ÖSSZEGET

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, KÁLNOKI KIS ATTILA, PETŐ PÉTER
2019.12.19.


Havonta 139,5 millió forintot fizet ki az állam járadékként az olimpiai érmes sportolók edzőinek. A legtöbbet a havi 3,9 milliót elkönyvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző kapja, őt parasportolók trénerei követik a sorban kétmilliós összegekkel. Több klasszis is közeli rokonát jelölte meg edzőként: Hosszú Katinka a nagypapáját, Kiss Gergely az apósát, Egerszegi Krisztina a nővérét, Cseh László az édesapját. Érdekesség, hogy a siketolimpián elért vízilabdás sikereknek köszönhetően két edző is milliós pénzt kap minden hónapban, többet, mint a három olimpiai aranyat hozó Kemény Dénes és a Rio de Janeiróban három aranyérmet szerző Kozák Danuta felkészítője, Somogyi Béla...

MITŐL IS FÉLNÉL, KEDVESEM?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.19.


– Én félek, doktor úr. – ezt mondta a beteg a rendelőben, és tényleg elég ramaty állapotban volt. Az ilyen halmazállapotú organizmusokra szokta mondani a sparlheltek népe, hogy hálni jár belé a lélek. Betegünkben is ott szundikált, hallatszott a horkolása neki, szüttyögött a beteg és szörcsögött, mint a haldoklók a Varázshegyen Hans Castorp füle hallatára. Amúgy is jelei mutatkoztak az organizmuson az elhatalmasodó entrópiának, a füle lekonyult, ajkai lila színben pompáztak, egyik lába rángatózott, a másik csálén állt, és láztól csillogott a szeme.

– Ne féljen, Jóska bácsi. – búgta neki az orvos – Hallotta köztársasági elnök urunkat, ő is megmondta, szégyenteljesek azok, akik indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben. Különösen advent idején. Advent van, tehát különösen ne féljen. Ki mondta magának hogy félnie kellene? Ki volt az a gyalázatos?
– Mariskám. – szörcsögte a beteg.
– Ó, a drága Mariska… – fuvolázta az orvos – Még mindig egyre csak olvas, tájékozódik, sürög-forog, mindent tudni akar?
– Igen, – szüttyögött Jóska bácsi, és hozzá tette – Azt is mondta, hogy el se jöjjek, úgyse gyógyít meg a doktor úr.
– Ne már. – horkant fel az orvos – Volt már olyan, hogy én magát vagy a drága Mariskát nem kúráltam ki valami nyavalyából?
– Nem.
– Na, ugye. – ezt mondta az orvos, amikor az asszisztense halk köhögéssel jelzett neki, magához intette, és a tb kártyára mutogatva suttogott valamit az orvos fülébe, aki hümmögött, meg azt mondta „jé”, sőt, „aha”, meg azt, hogy ”amindenit”. És gondterhelten ingatta a fejét. A beteg ettől kétségbe esett, úgy kérdezte.
– Nagy a baj? Még meg sem vizsgált, elájulok doktor úr. – ez már úgy szakadt ki belőle, mint a lelke egy foszlánya, amelyik elindul a fény felé, mint hülye amerikai filmekben szokásos...

ORBÁN MAGA ALÁ GYŰRTE A BÍRÓI RENDSZERT IS!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.18.


„Magyarországon már nincs jogbiztonság! A bírói rendszer átalakításáról szóló törvénynek mindenekelőtt a magyar állampolgárok isszák majd meg a levét” – nyilatkozza a Hírklikknek Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője. A politikus szerint, ha a kormány által megtervezett rendszer elkezdi működését, akkor a bíróságok kötelesek lesznek olyan döntéseket hozni, amelyek a Fidesz érdekeinek is megfelelnek. Vagyis a jövőben már nemcsak az ügyészség, a számvevőszék, hanem a bírói rendszer is a kormány befolyása alá kerülhet.

Az Országgyűlés végül elfogadta a bírák 32 százalékos és az ügyészek 21 százalékos fizetésemelését. Igaz, hogy először a fideszes többség is elutasította a javaslatot, az ellenzék viszont másodszor sem szavazta meg. Mi az oka?


A szavazásra be sem mentünk, mert teljesen világos, hogy egy héttel ezelőtt a bírák, ügyészek fizetésemelésének elutasítása a Fidesz felelőssége volt...

KIÜRÜL AZ ORSZÁG KELETI FELE: ÖT TÉRKÉP A SZÉTSZAKADT ORSZÁGRÓL

INDEX
Szerző: CSD
2019.12.19.


Ha ön vizuális típus, és szeretné színes térképeken keresztül megérteni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok zajlanak Magyarországon, akkor a Központi Statisztikai Hivatalnak van egy jó híre: megjelent a Tér-kép 2018 című, közel 90 oldalas kiadvány, amely szinte csak színes térképekben mutatja be a legfontosabb trendeket az országban. A térképek tényleg rengeteg témát felölelnek, ebből most egy kis ízelítőt adunk, pár térképet bemutatva, amelyeken keresztül remekül látszik Nyugat- és Kelet-Magyarország egyenlőtlenségének sztorija...

SZABAD SZEMMEL: MAGYAR KÓRHÁZZAL ILLUSZTRÁLTÁK A KÖZÉP-EURÓPAI EGÉSZSÉGÜGY BORZASZTÓ ÁLLAPOTAIT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.19.Idehaza az Az orvoslásra csupán a GDP 4,6 százaléka jut, míg a franciáknál vagy a németeknél több mint 9 százalék.

A végletesen lepukkant Kútvölgyi kórház fényképe illusztrálja a budapesti tudósítást, amelynek mondandója, hogy a rossz egészségügyi rendszer csak gerjeszti az elégedetlenséget egész Közép-Európában, írja a Le Monde. Mint hangsúlyozza, a helyzetre az épületek cudar állapotán kívül az a jellemző, hogy nehéz hozzájutni az ellátáshoz és hiányoznak az orvosok. Ráadásul az állapotok egyre csak romlanak a rendszerváltás óta. A Kútvölgyi egykor gyöngyszem volt, ma leginkább egy lepusztult szarkofágra hasonlít Budapest kellős közepén. De jelképezi az egész az egész magyar egészségügyet, de nem jobbak a viszonyok a környező államokban sem. Az ágazat egyszerűen a rövidebbet húzta a szocializmus bukása után...

MELLÁR TAMÁS: A FELZÁRKÓZÁS VÁGYÁLOM

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2019.12.18.


Az Orbán-kormány mesterséges konjunktúrát indított el uniós pénzből, ami nem lehet tartós. A versenyképességhez szükséges alapokat nem teremtette meg.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerint „süllyed a rossz és jön fel a jó”. 2010-ben jól indultunk. A cél világos: megközelíteni Ausztriát és elérni az uniós átlagokat.

Matolcsy ennél kicsit konkrétabban is fogalmaz legújabb írásában, mi Mellár Tamás közgazdászt, független országgyűlési képviselőt kérdeztük, mi a véleménye a bankelnök víziójáról. A KSH egykori elnöke szerint minden ésszerű alapot nélkülöznek a jegybankelnök megállapításai. A gazdasági növekedés feltételei nem adottak Magyarországon. Ugyanis az Orbán-kormány a politikai, üzleti ciklusában mesterségesen keltett konjunktúrát. Az uniós forrásokat gyorsított ütemben hívta le. Közben a hosszabb távú növekedés feltételeit nem teremtette meg, a még éppen létezőket lerombolta. Lásd: oktatás, egészségügy.

A gazdaságot a központi beruházások húzták. Miután az önkormányzati választásokat elveszítette a Fidesz, már csak egy dologgal foglalkozik: hogyan tudja a törzsszavazóit megtartani.

Mellár Tamás szerint, ha komolyan vennénk Matolcsy György vízióját Ausztria megközelítéséről, akkor a magyar gazdaságnak 5-6 százalékkal kellene növekednie. A felzárkózás tehát vágyálom. Félmillió, vagy több ember ment külföldre dolgozni, a hiányukat mintegy negyedmillió vendégmunkással próbálják pótolni. A megoldás az lett volna, ha itthon tartják a képzett embereket, és nem az, hogy nyugati cégeknek adunk olcsó munkaerőt.

Mellár Tamás a mostani adórendszert is rossznak tartja. A fogyasztás adóztatása ugyanis igazságtalan, mert a kisebb jövedelműeket sújtja a legjobban. Úgy véli, hogy amit a mostani kormány tesz, az épp az ellenkezője annak, amit tenni kellene.