2018. október 4., csütörtök

AKINEK NEM TETSZIK, AZ MEG BEKAPHATJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.10.03.


Az van most, hogy Orbán Viktor Bábszínháza össze(vissza) ül és jól megszavazzák, hogy a Sargentini-jelentés egyrészről hazugság, másrészről hülyeség, harmadrészről nem arról szól, amiről szól, negyedrészről pedig az elvtársak elutasítják. A Parlamentben. Tehát a konzervatív begyökeresedettek valamikor azt is eldöntötték (ha nem, akkor majd most fogják), hogy a szép magyar parlamenti határozatok minden esetben felülírják az uniós határozatokat. Gondolom nem csak azokat, hanem igény és szükség szerint a törvényeket, jogszabályokat is és nem csak az uniósokat, hanem az összeset. Univerzum szinten. Amúgy jól teszik. Ha egyszer lehet, miért is ne csinálnák?

Emberek! Kövessük Orbán Viktort! Guruljunk a nyomába őneki, vegyünk példát róla. Én már vettem is. Összeültem családilag és megvitattam velünk, hogy a magyar adórendszer egy kalap szar. Egy csomó pénzt fizetek azért, hogy legyen miből lopni, miközben gyermekintézményekben nincs fűtés, hónapokig várhatok egy szakorvosi vizsgálatra, pocsék a tömegközlekedés, kátyúsak az utak, sok helyen alig működik a közvilágítás és még hosszan sorolhatnám. Az adórendszer és lényegében véve az állam működése egyáltalán nem arról szól, amiről szólnia kellene és amit ezek itt összehazudnak. Úgy döntöttünk továbbá – mármint családilag – hogy a kormány sem kormány. Egyrészt mert mi aztán soha nem szavaztunk ezekre, másrészt meg mert egyik sem azt csinálja, ami a dolga lenne. Sőt, nem is ért hozzá. Azt a határozatot hoztuk tehát, hogy a francba ezekkel. A fizetésüket tőlünk kapják, tehát a mi alkalmazottaink. Úgyhogy a magunk részéről ezennel kirúgtuk a kormányt. Pont.

Családilag áttekintettük a költségvetésünket és úgy határoztunk, hogy egy megveszekedett rohadt petákot sem vagyunk hajlandóak befizetni a közösbe, mert valakik azzal a lendülettel ki is lopják belőle. Hogy a francban van az kérem, hogy nincs rohadt pár millió egy gyermekotthon fűtésének működőképessé tételére, nincs pénz a kórházakban műszerekre és felszerelésre, nem telik az országnak az idősekről való gondoskodásra, közben meg épp most olvasom a Közlönyben, hogy a kormány még ebben az évben a torontói Magyar Diaszpóra Missziós Központ létrehozására 250 000 000 (kétszázötven millió) forintot utal Kanadába. Hát egy kanyit se utaljanak sehová, ameddig Fóton (vagy bárhol ebben az országban) fáznak a gyerekek, ameddig sok idős ember 28 500 forint nyugdíjat kap, ameddig a kórházakban nincs kézfertőtlenítő.

Azt is kikérem magamnak, hogy a lopós magyar kormány közel 3 milliárd forintot ad megint az egyházaknak közösségi programokra és beruházásokra. Még további majdnem 3 milliárdot az idén, az eddigi százmilliárdok mellé. Én például nem vagyok vallásos és rohadtul nem érdekel hogy miből tart közösségi programot melyik egyház. Oldják meg a hívek. Én azt várom el, hogy az én befizetett adómból olyan óvodák épüljenek, amelyikben nem szakad le a plafon, rendesen be lehet zárni az ablakot, van fűtés és víz. Azt várom el, hogy a rászorulókról, öregekről, elesettekről gondoskodjon a kormány, ne pedig az egyházakat tömje és ne is a kanadai magyarokat gazdagítsa. Sőt, azt is elvárom, hogy a miniszterek elnöke a saját fizetéséből utazgasson, abból támogassa a gyerekét, ne pedig az én pénzemből.

A családi kupaktanács úgy határozott, hogy a magyar kormány törvényei ránk nem vonatkoznak. Ebből eredően leszarjuk őket (a törvényeket is, a kormányt is) és amennyiben a kormány valamilyen alattomos módon mégis megpróbálja kikényszeríteni belőlünk a hülye törvényeinek a betartását, akkora cirkuszt csapunk, hogy csodájára fognak járni. Majd azt üvöltözzük, hogy a kormány elárult minket, összeesküvést szőtt ellenünk, zsarol, támadást indított a családom ellen és úgy általában is a kultúránk és az identitásunk kell neki. Na meg a pénzünk. De nem adjuk! Harc lesz, csata, háború, ellenállás, küzdelem, kemény ütközet és ilyesmi, de mi kitartunk a végsőkig.

Családunk ezen határozata ettől a perctől kezdve érvényben van, egyhangúlag megszavaztuk. Jelszavunk: nem leszünk gyarmat! A szavazást ezennel lezárom, az új családi törvényt iktatom és kihirdetem a rendkívüli állapotot. Akinek nem tetszik, az meg bekaphatja.

HOGY A MAGÁNREPÜLŐZÉS LELKI TÉRKÉPÉT MEGRAJZOLHASSUK, LÁTNI KELL MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉNEK MOSOLYALBUMÁT

NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2018.10.03....De hogy a magánrepülőzés egészen pontos lelki térképét megrajzolhassuk, kell egy pillantást vetni Magyarország miniszterelnökének mosolyalbumára: máris belátható, a fontos magyar sport, a magyar kultúra és gazdaság mely emlékezetes momentumait őrzi a szívében Orbán. Ki ne emlékeznék például felejthetetlen kettősére Zlatan Ibrahimoviccsal? Vagy közös fotójára Angelottival, Pelével vagy egyszerre Platinivel és a láthatóan megfáradt Gerard Depardieu-vel? Esetleg a Guardiolával megejtett beállásra? Hamit Altintop vagy a jó nevű Miroslav Stoh (na, ő például ki a bánat, ugye) kényszeredett mosolyára? Vagy a miniszterelnök átszellemült facebook-bejegyzésére, miszerint megvan már „A kampány eddigi legnagyobb zsákmánya! C. Ronaldo és Iker Casillas által személyesen nekem dedikált mez!”. Sajna velük fotó nem készült. Ahogy Messivel sem, de Gyöngyösön azért egy mezt csak villantott tőle is Orbán. És így tovább a magyar sport, kultúra és gazdaság felemelkedésének útján.

Mindezek fényében azért már jóval érthetőbb, hogy az ilyesmi magánrepülő használata nélkül egyszerűen nem megy. Nem is annyira a gyorsasága, vagy a kényelme miatt, hanem lelkileg: ilyen hatalmas sikerek, trófeák mellé jár egy kis magánrepülés. Summa summarum, nem csupán e gesztusok végtelen korrupt volta itt a baj. Még annál is többről van szó, s az éppenséggel fenyegetőbb az ország jövőjére nézve holmi hiperaktív lopdosásnál is.


AZ ÚJSÁGÍRÓK TARTOZNAK AZ OLVASÓKNAK A TELJES TÖRTÉNETTEL

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: MÉRTÉKBLOG
2018.10.04.


Budapesten járt Tina Rosenberg Pulitzer-díjas újságíró, a New York Times Fixes rovatának vezetője. Rosenberg a Transitions Online, a Mérték Médiaelemző Műhely és az Ashoka közös projektje kapcsán látogatott el a magyar fővárosba.

A program célja, hogy a magyar szerkesztőségek, újságírók és az újságírónak készülő egyetemi hallgatók megismerkedhessenek egy – a világ más országaiban már népszerű – műfajjal, a „solutions journalism-mel”, vagyis a megoldásközpontú újságírással.

A megoldásközpontú újságírás (ahogy a neve is sugallja) nem a problémákra, hanem azok megoldására koncentrál. Olyan modelleket mutat be, amelyek valahol már működtek, és amelyek segítségével talán máshol is megoldhatók lennének egyes társadalmi problémák. Nem „jó hírek” készítéséről van szó tehát, hanem oknyomozó munkáról, amely részletekbe menően mutatja be a teljes történetet. Mindazt, ami változást hozhat a közbeszédbe, és hatással lehet a szakpolitikára is...

NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY? ORBÁNÉKNAK NEM CÉLJUK, HOGY ÚJ DEMJÁNOKAT ÉS CSÁNYIKAT NEVELJENEK KI, AZ CSAK POLITIKAI TERMÉK

ÁTLÁTSZÓ BLOG / OLIGARCHA-HÁBORÚ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.10.04.Irigyli a NER-oligarchákat? A jól fizetett holdudvari arcokat? Mert gazdagok, mert sok pénzük van, mert vehetnek maguknak villát, jachtot, luxusautót, egzotikus helyeken nyaralhatnak? Ne tegye. Inkább gondoljon bele: a politikai celebek élete nem csupán móka és kacagás a VIP-páholyban. Bizonyos keleti filozófiák szerint (ha már keleti szél fúj, ugye) az élet állandó szenvedés, a boldogság csak illúzió. Ha szegény vagyok, gyötrődöm, mert nincs pénzem. Amennyiben gazdag, akkor viszont rettegek, hogy elveszítem. Mindez fokozottan igaz az uralkodó rezsim kurzus-milliárdosaira.

Vajon tényleg jó úgy gazdagnak lenni, hogy tudom: a pénz, ami van nekem, igazából nem az enyém? S tulajdonképp bármikor el is vehetik tőlem? Hogy lehetek akármilyen jómódú, valójában soha nem leszek igazán független, egzisztenciálisan szabad? Mert mindig függésben leszek a Gazdától, aki ezt biztosítja nekem?

Hogy gyomorideggel stresszelve kell várni, ismét meghívnak-e a Páholyba? És találgatni, hogy ott hová ültetnek? Nem lehet, hogy ennél bármelyik londoni tányérmosó vagy az egyre jobban beszűkülő hazai szabadpiacon boldogulni próbáló alkalmazott, kisvállalkozó, értelmiségi is szabadabb? Mert azt a pénzt ő kereste meg. Tényleg az övé.

Nem lehetséges, hogy a rezsim gazdagjainak látványos, irritáló rongyrázása, költekezése mögött ez van? Annak tudata, hogy csak az az enyém, amit megeszek, amit felélek, elszórok. Mert lehet, holnap már elveszik tőlem. Irigyelni őket? Nem kell, mert nincs miért, sőt. Nem is szabad. Ezek az emberek az irigy, sóvárgó, féltékeny tekintetekből merítenek erőt a seggnyaláshoz, a megalázkodáshoz, a gyengébbeken való átgázolás piszkos munkájához. Hogy ez mégiscsak megéri. Pedig nem. A színfalak mögött hihetetlenül frusztrált, sivár, üres, kétségbeeséssel teli világ ez.

Orbán Viktor valamiben kétségtelenül igazat mondott, amikor úgy hárította a repülőútja miatti korrupcióvádat: “Szeretném én látni azt az embert, aki engem lekötelez”. A hagyományos, nyugati szemszögből vett korrupció nézőpontjából valóban nem értelmezhető a dolog.

Franciaországban vagy az Egyesült Államokban ez a dolog úgy működik, hogy van egy üzletember, aki el akar érni valamit egy politikusnál. Hát meghívja valamilyen luxusutazásra, cserébe pedig a közhatalmat gyakorló figura elintéz neki valami kedvezményt, módosítást, támogatást. Ez lényegében egy törvénytelen üzlet, ahol mindkét fél megkapja, amit akar, s nagyjából mindketten egyenrangúak. Az egyiknek pénze van (amit azért nagyrészt piaci alapon szerzett) a másiknak pedig hatalma (melyet azonban sokkal könnyebben elveszíthet, mint egy autokráciában.)

Ha ott valaki kicsit fölényben lehet, az talán a pénzember. Aki gondolhatja: mégiscsak ő támogatta a politikus kampányát, “ő csinált belőle valakit.” Jelen esetben itt minderről szó sincs...


A MAGYAR GYEREKEK ÖTÖDE BÁNTALMAZOTT MÁR EGY MÁSIK GYEREKET A NETEN

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.10.04.


A XII. kerület gondolt egyet, és az államról leválva saját hatáskörben oktatni kezdte a kerület iskoláiba járó tinédzsereket a tudatosabb internetezésre. Az edukációs program hatásait, valamint az internetezési szokásokat kutatásokkal mérték, és az adatokat összevetették az országos reprezentatív mintán végzett hasonló felmérések eredményeivel. Sok minden kiderült: például hogy az ország leggazdagabb környékén tízből három óvodásnak van már saját mobil eszköze; hogy a kamaszok még mindig a szüleikben bíznak a legjobban, bár erősen jönnek fel a vloggerek; hogy a neten elszenvedett zaklatás, bántalmazás – akárcsak a felkavaró vizuális élmények – sokáig a gyerekekkel maradnak.

Tudjuk, hogy az internethasználat a tinédzserek körében milyen méreteket ölt Magyarországon is, és hogy a folyamatos nethasználat micsoda személyiségformáló erővel hat rájuk, arról Jeane M. Twenge amerikai pszichológus kutatásai óta vannak fogalmaink. Arról is írtunk már, milyen eszközei lehetnek egy szülőnek, ha szeretné biztonságosabb hellyé tenni gyermeke számára az internetet. Hogy miféle kockázatoknak vannak kitéve a virtuális térben létező gyerekek, korábban így összegeztük:
- adathalászat,

- cyberbullying,

- digitális lábnyom (személyes adatok kockáztatása),

- függés,

- identitáslopás,

- internetes zaklatás,

- nem kívánt/felnőtt tartalmak,

- malware (kártékony szoftverek),

- hoax (online átverések).

A XII. kerületben a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat is más-más módszerrel oktatták a net biztonságos használatára. A program bevezetése környékén, 2016-ban, majd a harmadik évben, 2018 júniusában is felmérést végeztek a kerület kilenc iskolájában (ezer 12-18 év közötti diák megkérdezésével), hogy lássák, hogyan változtak az internethasználati szokások, illetve ellenőrizzék, jó úton járnak-e. Erről Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere beszélt kedden az MTA dísztermében, ahol az Internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferenciát rendezték a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében...

VADVÍZI EVEZÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.03.


...Az igazság az, hogy bármennyire erőlködöm, olyan felháborítóan ostoba és kártékony aljasságot nem bírok kitalálni, ami a Lánchíd járdájának kiszélesítésével vetekedhetne.
Van egy gyanúm, de nem tudom bizonyítani. Államtitkári rangban funkcionál egy ember a magyar kormányban, akinek a feladata építési éceszeket adni, amikre lehet azt mondani, hogy az építés, de az akció rombolása garantáltan meghaladja és elfedi a keletkező objektum látványát és főképp értékét. Az illető államtitkár tökéletesen látja el a feladatát, lásd Kossuth-tér, Várkert Bazár, Karmelita kolostor és így tovább.
Amikor a csúti futballista apró sikkantásokat hallatva és a szája szélét nyalogatva két ápoló kíséretében elindul végleges lakhelyére, másik két ápoló visz majd mellette egy habzó szájú alakot, aki nem engedi a kezéből kivenni a Balaton befedésének terveit - akkor fogjuk megtudni, ki ez az ember.


ITT OLVASHATÓ

KOLDUSBOTON

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.10.04.


Hát igen, tizenötödikétől érvénybe lép a törvény, betiltják a hajléktalanságot, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak: a valós helyzet sokkal bonyolultabb, elvégre mégiscsak jogról van szó, az alapvetően nem is szabad, hogy egyszerű legyen. Szóval, szabálysértés lesz a hajléktalanság. Mivel nyakunkon a törvény, nézzük már meg alaposabban, mert több, mint különös.


Röviden, pontosan a 178/2018 (X.2.) kormányrendeletről beszélünk (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK18150.pdf), „az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértéssel kapcsolatban közreműködő egyes szervek kijelöléséről és feladatairól”. Ez alapvetően a szabálysértésnek minősített otthontalanság elleni intézkedéseket részletezi, nem kevés tanulsággal: akik írták, valószínűleg életükben nem találkoztak még hajléktalannal, és azt hiszik, az választott életforma, amit kalandos lelkületű, bohém egyének űznek, játszi hangulatukban.

Igazán rájuk férne, mármint a szerzőkre egy, csak egy novemberi éjszaka a nyóckerben akárhol.

Márpedig senki sem jókedvében fekszik ki a jégbe, hóba, a kormányrendelet alapvetően aljas, szemforgató és álnok, ugyanis két dolog felől rendelkezik: első sorban is magának a szabálysértőnek a sorsáról (rövidebben, sommásabban), másodsorban viszont az ingóságai és vagyontárgyai sorsáról – hosszan és kimerítően. Nyilván, az sokkal fontosabb, mi lesz a kis batyuval, mint az, hogy az emberrel mi lesz: no, de hát ilyen a jogi környezet. Szabál, szabál, embert zabál...


"FOLYTATÓDIK A KÁOSZ AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN"

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.10.04.


Tovább folytatódik a káosz az egészségügyért felelős államtitkár váratlan lemondása után, mondja Komáromi Zoltán. Az ismert háziorvos nem sok jóra számít az ellátórendszerben a következő időszakban sem.

...A háziorvos szerint az egészségügyből érkező Káslert Orbán Viktor a tavasszal azért nevezte ki emberi erőforrás miniszterré, hogy szakmailag ne támadhassák úgy, mint elődjét, Balog Zoltánt. „Arra azonban nem számíthatott, hogy Kásler Miklós elkezd majd tízparancsolatozni, meg ősmagyarozni, és mindenféléket nyilatkozni a kormánypárti sajtónak” – mondja.

Ugyanakkor, amióta Káslert megtették miniszternek, nem jelent meg a szakmai nyilvánosság előtt – hívja fel a figyelmet Komáromi Zoltán. Sem a legutóbbi országos szakmai rendezvényre nem ment el, sem a közeljövőben esedékes találkozókon nem várható a megjelenése. „Márpedig a szakmát nem szabad figyelmen kívül hagyni és ellenségként kezelni” – teszi hozzá.

Komáromi Zoltán szerint Kásler Miklós eltűnésének oka vagy az, hogy menekül, vagy mostanra ő is belátta, hogy nincsen semmilyen szakmai programja a kormánynak az egészségügyre vonatkozóan...

SCHÄUBLE : A POPULISTÁK NEM SAJÁTÍTHATJÁK KI A NÉPKÉPVISELET JOGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.04.


-  Az európai konzervatívok újdonsült bizottsági elnökjelöltje kitart amellett, hogy a Néppárt két hét múlva tűzze napirendre a Fidesz tagságát, mert az értékekből nem lehet engedni. Daniel Kehlmann szerint Magyarországon már csupán egyetlen akadálya van a nyílt diktatúrának: az EU

- A kutya ugat, a karaván halad - a német nagytőke a politikai viharok ellenére zavartalanul építi pozícióit Magyarországon, noha az Orbán-rezsim a külföldi nagyberuházásokat saját politikája támogatásaként értelmezi

- A Bizottságnak ki kell találnia, miként tudja megszólítani a magyar népet az Orbán-kormány hazugságáradata közepette, annál is inkább, mert a következő időszakban csak még alpáribb propaganda valószínű Budapest részéről - figyelmeztet a Human Rights Watch szakértője

Die Welt

A populistáknak üzent a Bundestag elnöke, amikor a Német Egység napján elhangzott beszédében kijelentette: senkinek sincs joga azt állítani, hogy ő és csakis ő képviseli a népet. A népfelség nem egységet jelent, hanem egymással harcoló erők sokaságát. A közakarat vitában alakul ki, és csakis a többség változtathat rajta. A lap szerint az állásfoglalás olyan volt, mintha az államfő mondta volna, hiszen derűlátásra, nyugalomra és türelemre intette a németeket. Schäuble nagy tetszést aratott, amikor kifejtette, hogy a keresztény Nyugatnak a humanitás nevében segítenie kell az embereknek, ha azok bajban vannak és menedéket keresnek az országban. Ilyenkor nem lehet azt nézni, ki, honnan jött. Viszont a származást nem lehet ürügyként felhasználni, hogy bárkit lenézzenek és kirekesszenek.

Ugyanakkor néma hallgatás következett, amikor a politikus azt fejtegette, hogy fenn kell tartani a menedékjogot, ám a gazdasági migránsokat csupán korlátozottan tudják befogadni. Itt kompromisszumot kell találni a valóság és az eszmény között. A lap szerint Schäuble a pártok érzékeny pontjára tapintott rá, hiszen ennél a pontnál hiányzanak a válaszok. A szónok mindenesetre úgy folytatta, hogy a társadalom ma kevésbé átlátható, mint korábban, emiatt gyakoribbak keletnek a viszályok, ám éppen ezért van szükség arra, hogy érvényt szerezzenek a szabályoknak.

Die Presse

Az újság azt ajánlja az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének, hogy kösse fel alaposan a gatyát, mert a volt finn kormányfő személyében kemény kihívója akadt a saját táborán belül a Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben, aki ráadásul igen kemény abban az alapvető kérdésben, hogy mitévő is legyen az EPP Orbán Viktorral. Stubb egyértelműen azt akarja, hogy pártcsalád két hét múlva esedékes csúcskonferenciáján vitassák meg az autoriter-nacionalista vezető ügyét, utána pedig újra kell tárgyalni a tagság feltételeit. Azzal érvel, hogy a magyar kormányfőnek színt kell vallania: hajlandó-e a konzervatívokkal tartani, vagy sem? Mert ha nem osztja a közös értékeket, akkor a Fidesznek távoznia kell.

Emellett Stubbnak jócskán vannak kormányzati tapasztalatai, ami Weberről nem mondható el. Utóbbi bajban van az idegen nyelvekkel is, vetélytársa ugyanakkor öt nyelven beszél - igen-igen jól, a bruges-i Európai Kollégium végzett diákja. Azt mondja, nem szeretné megélni a liberális demokrácia halálát. Kettejük harcát az dönti el, hogy hány pártot tudnak maguk mögé felsorakoztatni, ám ki tudja, Merkel mennyire egyértelműen áll a bajor keresztény szociális vezető mögött. Az is bizonytalan, hogy a bajor politikus mennyire lesz hadra fogható a jövő vasárnap esedékes tartományi választás után. Mindenesetre a Néppártnak két, igen jól megkülönböztethető jelöltje van, amiről a szociáldemokraták és a liberálisok egyelőre csak álmodhatnak.

Le Monde

Az újság szintén úgy véli, hogy a magyar helyzet lesz az egyik döntő tényező abban, kit jelöl az Európai Néppárt Juncker utódjául. Épp ezért tartja fontosnak az elemzés, hogy Stubb egyértelműen Orbán-ellenes. Mint kifejtette, ha nem jutnak megoldásra az értékek ügyében, akkor a Fidesznek mennie kell, annál is inkább, mert részben a magyarok oldaláról jelenleg belülről is támadások érik az uniót. És nem gondolja, hogy a félelem, illetve a gyűlölet bármennyit is visz előre, ezért harcot hirdetett a populizmus ellen. A lap hozzáteszi, hogy a magyar miniszterelnök irányvonala hónapok óta megosztja a konzervatívokat. Weber nem ennyire határozott Orbánnal szemben, de azért ő a favorit, noha riválisa folyékonyan beszél három világnyelven, 50 évesen keményen triatlonozik és ügyesen használja a közösségi médiát.

Macronról azt mondja, hogy az ugyanolyan Európa-párti, mint ő és még koalíciót is elképzelhetőnek tart vele. Merthogy a maga részéről közelebb áll az elnökhöz, mint Salvinihoz. Véleménye különbözik attól, amit a francia republikánusok gondolnak Orbánról, viszont éppen ezért elnyerheti a Benelux- és a skandináv pártok támogatását, mert azok nagyon rossz szemmel nézik, ami Magyarországon a jogállam rovására lejátszódik...

MEGTÁMADTA A MAGYAR KORMÁNY AZ UNIÓS IRÁNYELVET

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.10.04.


A kormány az Európai Unió Bíróságán megtámadta az uniós kiküldetési irányelvet, amely kimondja, hogy uniós bért kell fizetni a külföldön dolgozó magyaroknak.

A kormány szerint új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Az azonos helyen azonos munkáért egyenlő bérezés elvének a szolgáltatásnyújtás szabadságára való kiterjesztése valójában nem a más országba kiküldött munkavállalók védelmét, hanem protekcionista eszközként a más tagállamok munkaerőpiacairól történő kiszorítását célozza – indokolták, miért ellenzi Magyarország az irányelv módosítását.

A Miniszterelnökség szerint a kormány azt is sérelmezte, hogy az Európai Bizottság annak ellenére fenntartotta a javaslatát, hogy tizenegy tagállam nemzeti parlamentjének tizennégy kamarája – közte a magyar Országgyűlés – az úgynevezett sárga lapos eljárás megindításával kifogásolta a javaslatot. Magyarország különösen elfogadhatatlannak tartotta a kiküldetési szabályok kiterjesztését a nemzetközi közúti közlekedési tevékenységekre, mivel ezt a területet nagyfokú mobilitás jellemzi – hangsúlyozta a Miniszterelnökség közleménye.

A magyar kormány azon magyarországi fuvarozócégek érdekeit védi, akik munkaválóikat Nyugat-Európában dolgoztatják, ám az ottani bérek felét-harmadát fizetik ki, ezzel tudnak versenyképesek lenni a nyugat-európai fuvarozókkal szemben...

JOBBIKOS ELLENÁLLÁS

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.10.03.


Az elmúlt hét szombaton a Jobbik megtartotta a soron következő XX. kongresszusát. Fontos eseménynek kell tekintenünk ezt, de nem a tartalma és a mondanivalója miatt. Ez volt ugyanis az első kongresszusuk, amikor már nem tudhatták a soraik között a radikálisokat és túl voltak egy harmadik megalázó választási vereségen. Az előbbit, vagyis a radikálisok kiválását azért kell kiemelnem, mert a Toroczkay László által létrehozott Mi hazánk párt létrejöttével nyilvánvalóan gyengült a párt, ami egyebek mellett a közvélemény kutatási adatokban is megnyilvánult. Ezzel a mostani kongresszussal megítélésem szerint egyfajta üzenetet küldtek a még megmaradt támogatóiknak, hogy még léteznek és nem adták/adják fel a harcot a győzelem érdekében. Egy megalázó harmadik választási vereség utáni kongresszusnak pedig azért van óriási jelentősége, mert újjá lehet rendezni a sorokat és lehetőség van arra, hogy új irányokat szabjanak meg a további politikai küzdelemben.

Tehát nagyon is okos dolog volt szerintem egy ilyen kongresszusnak a megtartása, csupán az a kérdés, hogy ezzel mit értek el. Azt ugyanis ma már nem lehet nem megtörténtként kezelni, hogy a radikálisok egy új pártban folytatják tovább a politizálást. Ennek többszörösen rossz hozadéka lesz. Egyrészt innentől kezdve egymás riválisai lesznek a meglévő választók megtartása, illetve az új választók megszerzése miatt. Másrészt egyfajta eszmei harc mélyülhet el a két párt között, ami egyiknek sem tesz jót. Ez már most is keményen jelen van a kommunikációjukban, hiszen Toroczkayék azzal vádolják a Jobbikot, hogy beálltak a liberálisok közé, és végeredményben azok szekerét tolják. Ezzel szemben ők, tehát a Mi hazánk párt képviseli az igazi radikális keresztény nemzeti politikát. Ez a pozícióharc nyilvánvalóan egyik pártnak sem válik a hasznára, és csak a két párt további erodálásához vezethet. Maga ez a tény pedig azt eredményezheti, hogy sem a Jobbik, sem pedig a Mi hazánk párt nem lesz képes olyan támogatottságot felmutatni, hogy a választók komolyan vegyék őket egy esetleges kormányváltás erőiként. Talán mondanom sem kell azt, hogy mindez a Fidesz számára jön majd kifejezetten jól...

MI LENNE, HA MEGTUDNÁD, MENNYIT KERESNEK A MUNKATÁRSAID?

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.10.04.


Egy új tanulmány szerint sokan nem tudják, mennyit keresnek a kollégáik, de ha tudnák, hogy a közvetlen munkatársaik többet keresnek, kevesebbet dolgoznának. Ha viszont azt tudnák, hogy a főnökeik keresnek sokat, akkor jobban hajtanának. 

A tanulmány azt vizsgálja, milyen hatással van a munkánkra, ha megtudjuk, pontosan mennyit is visznek haza a munkatársaink és a főnökeink. Zoë Cullen (Harvard Business School) és Ricardo Perez-Truglia (University of California, Los Angeles) egy meg nem nevezett, több ezer embert foglalkoztató, több milliárd dolláros bevételt termelő kereskedelmi bank kétezer munkatársán végzett el egy kísérletet, hogy kiderítse:
meg tudják-e tippelni a munkatársaik fizetéseit a dolgozók,
amikor megismerik a fizetéseket, hogyan reagálnak az egyenlőtlenségekre.

A kísérletben először azt vizsgálták, hogy az alkalmazottak mennyire tudják megtippelni kollégáik és főnökeik fizetését. Átlagosan pontosak voltak az emberek, amikor a velük egy szinten lévőkről volt szó, azaz nem becsülték többen felül, mint alul a fizetéseket. Ugyanakkor nagy volt a szórás abban, hogy mennyivel becsülték félre a béreket: átlagosan 11,5 százalékot tévedtek felfelé vagy lefelé...

ORBÁN ÁTADTA, MÉGSEM MŰKÖDIK A A MOL BÜSZKESÉGE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.10.04.


A beruházó és a kivitelező anyagi vitája miatt máig nem üzemel a Mol tiszaújvárosi műgumigyára, pedig azt Orbán Viktor már a választási kampányidőszakban átadta.

Botrány övezi a Mol Orbán Viktor által a választási kampányban átadott, valójában máig működésképtelen tiszaújvárosi műgumigyárát – értesült több forrásból a Népszava. A megbízónak, a JSR Mol Synthetic Rubber Zrt.-nek – amelyben a többséget a japán JSR birtokolja, a kisebbségi csomag pedig a magyar olajcsoporté – komoly kifogásai támadtak a kivitelezést vezető olasz céggel szemben a munkák minőségét és elhúzódását illetően. Olyannyira, hogy helyiek szerint a kormányfő márciusi látogatására külön kiglancolták az építkezési helyszínt, hogy a pompázatos átadási ünnepséget követően újfent a munkagépek vegyék át a területet. A választási kampányeseménnyé vált átadás így áttételesen jelentős többletköltséget okozhatott a Mol és a japán cég vegyes vállalatának. A csúszás miatti veszteség pedig ennél is nagyságrendekkel többre becsülhető. 

A felek egymásra mutogatnak. A generálkivitelező olvasatában ők azért vonultak le a helyszínről, mert a JSR-Mol nem fizette ki a szerződés szerint nekik járó ellenértéket. Egyes hírek szerint az olasz menedzserek még az albérleteiket se fizették ki, erre az okra hivatkozva. A JSR-Mol ugyanakkor határozottan tagadja a szerződés bárminemű megsértésének vádját. Az alvállalkozók viszont a vitából annyit érzékeltek, hogy kártyájuk egyszer csak nem tette lehetővé a bejutást a területre...

1,7 MILLIÓ FORINTOT BUKIK EGY VÉTLEN AUTÓS?

VEZESS.HU
Szerző: LENCSÉS CSABA
2018.10.04.


A rendőrség kerek perec kimondta, a másik autós kizárólagos hibájából tört totálkárosra Balázs Volkswagen Passatja. A kára 1,7 millió forint, a biztosító mégsem fizeti ki neki az összeget. Meglepő az indoklásuk.

Balázsnak ott sem kellett volna lennie azon az estén, egy szívesség sodorta a baleset helyszínére. A vidéki jóbarátja által a neten rendelt gyerekbicikliért autózott a III. kerületbe, a találkozót éppen a Bécsi út-Ürömhegyi utca kereszteződésébe beszélte meg az eladóval. Az ígéretnek megfelelően pöpec kis bringa volt, kifizette, bedobta a Passat kombi hátuljába, és már oda is gurult az Ürömhegyi végére. Klasszikus T-kereszteződés, mellékutca fut bele a főútba...

LESZEL A BARÁTOM?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2018.10.03.


Az ember, társas lény. Az ösztönös nyitottság azonban nem mindig tud olyan magától értetődően kibontakozni. Nevelési hatások, szorongás, vagy rossz tapasztalatok mind-mind okozhatnak nehézséget a társas készségek fejlődésében.

Mint sok másik készség, a társas kapcsolatok alapja is az anya-gyerek kapcsolatban gyökerezik. Ha egy kisbaba megéli azt, hogy bízhat a gondozójában, továbbá hogy az ő viselkedése, megnyilvánulásai a gondozóból pozitív reakciókat váltanak ki, a kapcsolatokról egy alapvetően jutalmazó, pozitív minta alakul ki. Az a kisbaba, akire egész kicsi korától kezdve sokat mosolyogtak, barátkozóbb, a szociális ingereket aktívabban kereső kisgyerek lesz. Ez azonban csak egy alap, amire aztán lehet építkezni, vagy mondhatjuk úgy is, hogy egy kezdeti szociális nyitottságot alakít ki.

Korai kortárskapcsolatok

Szerencsés, ha egy kisgyereket egész kicsi kortól kezdve érnek kortársélmények, legyen az testvér, unokatestvér, vagy akár egy játszótéri pajtás. Még ha sokáig nem is együtt játszanak, hanem egymás mellett, az az érzés, hogy természetes számára, hogy gyerekek veszik körül, megkönnyíti a későbbi barátkozást. Ez azonban nem jelenti feltétlen azt, hogy egy gyereknek minél kisebb kortól érdemes közösségbe járnia. A szociális készségek akkor tudnak kibontakozni, fejlődni, ha a gyerek érzelmileg biztonságban érzi magát. Ameddig azon szorong, hogy hová lett anya, addig nem tud barátkozni egy kisgyerek. Érdemes tehát nem az anyáról való leválás (legyen ez 2, 3 vagy akár 4 éves korban) amúgy is nehéz időszakával kezdeni a kortárskapcsolatok kialakítását, hanem még a kezdeti, biztonságos anya-bázis erőiből táplálkozva...

GICZY GYÖRGY: SEMMIBEN SEM TISZTESSÉGES A KORMÁNYZAT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2018.10.03.


Giczy György több mint tizenhét éve nem vesz részt aktívan a politikai életben, pedig a rendszerváltás után a hazai kereszténydemokrácia egyik meghatározó képviselője volt. Eltűnése a közélet élvonalából egybeesett azzal a folyamattal, amely a Fidesz térfoglalását eredményezte a polgári jobboldalon, végül az önálló KDNP, MDF, FKGP megszűnését eredményezte. Giczy Györgynek az utóbbi időben rendszeresen jelennek meg írásai. A KDNP egykori elnökét annak kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy régi vágású kereszténydemokrácia felépítésén dolgozik. Részletek a Magyar Hang 20. számában megjelent interjúból!

– Most az illiberális demokrácia meghirdetését talán feledtetni akarva kereszténydemokráciát építene a kormány. Milyen az az állam, ahol a kereszténydemokrácia szellemében kormányoznak?

– Orbán Viktor azt mondja, hogy régi vágású keresztyéndemokráciát akar, ez azt jelentheti, hogy visszatérnek a kurzusos évekre. Barankovics István, a Demokrata Néppárt egykori főtitkára, aki az egész II. világháború után elinduló keresztény/keresztyén szellemiségű politikának jelentős személyisége volt, azt az álláspontot képviselte, hogy a II. világháború előtti keresztény mozgalmak közül csak egyetlenegy folytatható, nevezetesen a Giesswein Sándor nevével fémjelzett keresztény szociális mozgalom. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a régi vágású kereszténydemokráciáról beszél, ő a két világháború közti, idejétmúlt úgynevezett „keresztény kurzust” akarja föltámasztani. Ezt az időszakot azonban pusztán a kereszténység látszata jellemezte, s legkevésbé sem a jézusi alapelvek tisztességes és következetes követése. Ha ma Magyarországon valóban kereszténydemokrácia lenne, akkor magától értetődően a legsikeresebb, leggazdagabb embereknek reprezentálniuk kellene ezt a kereszténydemokrata lelkiséget.

De vajon kinek jutna eszébe Andrew Vajnáról vagy Mészáros Lőrincről, hogy ők itt most a kereszténydemokrácia szellemiségének a hiteles megjelenítői? Még a legelfogultabb Fidesz-szavazók számára sem lehetnek ők a keresztény szellemiség közvetítői. De ha nem azok, akkor vajon mi a magyarázata egy magát keresztény-nemzetinek valló kormányzat alatt ennek a példátlan sikernek? A keresztény értelmiség által a közelmúltban kiadott vitairat is szemrehányást tesz amiatt, hogy a kormányzat a mértékletesség erényét nem gyakorolja. Szerény tudásom szerint a mértékletesség a sarkalatos erények egyike. És nincs feljogosítva egyetlen keresztény ember sem, hogy kereszténynek mondjon egy kormányzatot, ha az a sarkalatos erények egyikét nem gyakorolja. Egyetlen keresztény egyházi felekezet sincs feljogosítva arra, hogy a tízparancsolatból kihagyja a „Ne lopj!” parancsolatot.

Azt már a Fidesz elkötelezettebb hívei is látják, hogy e téren nagy visszaélések vannak. Ha ebben nem tisztességes egy kormányzat, akkor azt lehet mondani, hogy semmiben sem az. Mert Jézus azt tanítja az evangéliumban: nem lehet egyszerre két urat szolgálni, a Mammont is, meg Istent is. Magyarországon azonban egyértelműen tetten érhető a pénz hatalmának szolgálata...

NEM MINDEN NYUGDÍJAS KAPJA MEG A BEÍGÉRT PRÉMIUMOT - TÁJÉKOZÓDJON, HOGY NE CSALÓDJON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.04.


Már nyilvánosságra hozták, hogy az idén 18 ezer forintos prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok. Arról azonban egyáltalán nem esett szó, hogy ez az összeg nem mindenkinek jár. Pontos részleteket majd csak a később megjelenő kormányrendeletből tudhatunk meg, de a szisztémát törvény szabályozza.

Várhatóan mintegy 18 ezer forintot ad a kormány az idén nyugdíjprémiumként – mondta az MTI beszámolója szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök először (a Kossuth Rádióban) 10-12 ezer, majd az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén már arról beszélt, hogy a prémium „minden emberi számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt". (Tavaly 12 ezer forint volt ez az összeg.) Később ő is kimondta a 18 ezer forintot is.

Az Azénpénzem.hu értesülése szerint az a bizonytalanság, amit az előzőek alapján érzékelhetünk, nem abból adódott, hogy vita lenne a gazdasági növekedés végül elérhető üteméről (bár úgy tudjuk, némi kétség azért ezen a téren is felmerült). Inkább a kifizetendő teljes összeg nagysága lehetett a kalkuláció tárgya.

Az idén novemberben a tavalyival ellenétben a nyugdíjasok plusz inflációs kompenzációt nem kapnak, a hivatalos statisztikák szerint ugyanis az inflációt bőven fedezte a januári emelés (jövőre viszont borítékolhatóan lesz megint ilyen, hiszen a 2019. januári nyugdíjemelést 2,7 százalékra lőtték be, miközben az már most elég jól látszik, hogy az árak ennél ütemsebben nőnek). Az még kérdéses, hogy az idősebbeknek hoz-e Erzsébet-utalványt a Mikulás. Az idén ugyanis a választások előtt már volt egy utalványosztás számukra.

Kicsit aggasztó lehet, hogy az eredeti szabályozás szerint a prémium nem jár azoknak, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, de a rokkantak (akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak) sem részesülhetnek belőle. Tavaly azonban (szerencsére) a kormány végül úgy döntött, hogy mind a 2 millió 750 ezer nyugdíjas – köztük tehát a nagyon rászorultak is – megkapja a prémiumot. Ez azonban csak a 2017 őszén megjelent kormányrendeletben szerepel. Reméljük – amit az eddigi nyilatkozatok is alátámasztanak –, hogy az idén sem lesz másképp, de erre csak a friss kormányrendelet szövege ad majd választ.

Ahogy hivatalosan a prémium összegét is abból tudhatjuk majd meg. Abban szerepel majd a szorzószám. Ezt tavaly 0,6-ban, vagyis 60 százalékban szabták meg (ez a kormány által kalkulált 4,1 százalékos és a törvényben szereplő 3,5 százalékos növekedés különbözete). Az idén a bejelentések alapján 0,9-es szorzó várható...

ÉLET EGY OROSZ HALÁSZHAJÓN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.10.04.


Komfortzóna a nullán, fogmosásra tengervíz, a kaja van, de szinte minek – körülbelül ezekre számíthat az, aki elolvassa Gábor balti-tengeri kalandjainak következő részét. Mert az első, leginkább az előkészületekkel foglalkozó rész (amit itt olvashatsz el, ha kihagytad volna) után most igazán beindulnak a kalandok, hiszen hajóra szállunk.

Az elindulás


Akkor haladjunk sorjában! Moszkvából gyorsvonattal jutok el Szentpétervárra, ott egy éjszakát töltök egy rettenetesen szockó hotelban, ahol gyönyörű virágok pótolják néhol a betont nem-borító vakolatot. (Hülyén hangzik, de nézd meg a fotókat - imádom az ilyeneket).

Másnap reggel elindultunk egy kisbusszal a Ljebazsij-félszigetre, a Szosznovij Bor nevű város mellé, ahonnan elstartol a hajó. Útközben érintjük a Shepelovskij világítótornyot, illetve kettőt is belőle - az egyik használaton kívüli, amire fel is mászhattunk...

A környezet pazar - már-már olyan, mintha valami egzotikus, vad szigeten járnál: dús parti mohaszőnyeg, színes virágok sokasága, csipkézett partszakaszok, böhömnagy kövek fogadnak, mindezt megbrutítja a háborgó tenger, hideg eső - na mondom, jó helyre megyünk, pedig ez még csak a Balti-tenger „széle”. Az idő rossz - van vagy +10 fok, eső, szél...
ITT OLVASHATÓ

MÉG 2000 MILLIÁRDOS RÉST ÜTHET A KÖLTSÉGVETÉSEN, HOGY KARDOZUNK BRÜSSZELLEL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.10.04.


Sokáig fog tartani és fájni fog. Ennyi biztos az uniós támogatásmegvonás vitájáról.

- Mindenki más számot tud, csak az biztos, hogy rengeteg uniós támogatástól esik el Magyarország.
- Egy részétől végleg el kell búcsúzni, mert szabálytalanságokat észleltek az Európai Bizottság auditorai, és büntetést javasoltak ezek miatt: a támogatások bizonyos százalékának megvonását.
- Más része nem vész el, de csak hónapok, esetleg 1-2 év múlva érkezik meg. 
Rendszerszintű szabálytalanságok miatt ugyanis sanszos, hogy a támogatások kifizetését egész operatív programokra felfüggeszti az Európai Bizottság.

- A viták rendezése után megint megnyitják a brüsszeli pénzcsapot, de addig a magyar költségvetésnek kell megelőlegeznie a támogatásokat. Pénzt kell összegereblyézni az államháztartáson belül, és hitelt felvenni kívülről a hiány befoltozására. Nőni fog az államadósság.

Megindult a licit, mennyi európai uniós támogatástól esik el Magyarország: a G7.hu 500 milliárd forint támogatásmegvonásról írt egy kormányzati jelentésre hivatkozva, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője 1000 milliárdos nagyságrendű pénzvisszatartásról blogolt. Nagy összegek ezek ahhoz képest, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban az operatív programokban összesen durván 9500 milliárd forint támogatást oszthat el Magyarország. Ráadásul a 24.hu brüsszeli forrása szerint ezeknél is több pénzről van szó.

Mint korábban megírtuk, a magyar közbeszerzés ellenőrzés rendszere leszerepelt, hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán, vagyis azt állapították meg a brüsszeli auditorok, hogy nagy hibákkal működik. A megvizsgált projektekben rengeteg hibát találtak, az egyedi hibák miatt 103 milliárd forint támogatásmegvonást javasolt az Európai Bizottság, azaz minden tizedik eurót megvonná tőlünk...

MIÉRT FÓKUSZÁLNAK A SZOCIALISTÁK A MUNKÁSOSZTÁLYRA?

MÉRCE
Szerző: KIS SOMA ÁBRAHÁM
2018.10.03.


Az amerikai szocialista Jacobin portálon jelent meg 2017 márciusa idusán egy beszélgetés szerkesztett változata, melyben Vivek Chibber, a New York Egyetem szociológus professzora közérthetően magyarázza el, miért fókuszálnak a szocialisták a munkásosztályra.

Vivek Chibber részt vett korábban a Bernie Sanders kampánya alatt a Jacobin gondozásában megjelent oktatási célú kézikönyv,A szocializmus ABC-jeszerkesztésében, melynek célközönsége a számtalan, igazságosabb világra vágyó, de a szocialista ideológiát nem, vagy csak kevéssé ismerő érdeklődő volt.

Chibber állítása szerint a szocialisták két dolog okán szentelnek kiemelt figyelmet a munkásosztálynak: a diagnózis és a prognózis miatt – szerepe mindkettő esetében kulcsfontosságú. Diagnózis alatt értve annak a vizsgálatát, hogy mi a rossz a fennálló társadalmi rendben, és ennek mi az oka, a prognózis pedig azt írja elő, mely berendezkedés a kívánatos, és hogyan lehet azt elérni.

Diagnózisa azon alapul, hogy az embernek vannak bizonyos szükségletei, melyek ki kell, hogy elégüljenek ahhoz, hogy boldogan és számára megfelelő minőségű társas és társadalmi viszonyok között tudjon élni. Chibber két csoportra osztja ezen szükségleteket.

Az első a materiális jellegűeké. Az ember nem tud méltó életet élni, ha naphosszat azon kell aggódnia, hogy mit fog enni. Nem megfelelő az élete, ha nem egészséges – és nem fér hozzá az egészségét biztosító javakhoz – bizonytalan a lakhatása, és nincs meg az anyagi háttere, mely biztosíthatná számára a lehetőséget, hogy magasabb rendűnek tartott dolgok felé törekedhessen: a kreativitás, szerelem, barátság, stb. megélésére. Ezeket nehezebb elérni és fenntartani az alapvető anyagi javak nélkül, így hát először hozzáférést kell biztosítani azokhoz.

Másodsorban az embernek szüksége van autonómiára, hogy elnyomástól szabadon tudjon élni. Ha valaki uralkodik mások felett, a hatalmi viszonyban mindig fennáll az alávetettek kárára elkövetett túlkapások lehetősége. Ilyen helyzetben az, aki alul van, nem saját prioritásai alapján éli az életét, hanem a hatalomgyakorló akaratának alávetve, vagyis meg van fosztva cselekvési szabadságától.

A modern társadalomban a nép hiányt szenved alapvető anyagi javakból, és nincs biztosítva az autonómiája, elnyomásban él.

A szocialisták szerint a kapitalista rendszer szisztematikusan megfosztja a benne élőket úgy a számukra szükséges anyagi javaktól, mint az őket megillető autonómiától. Ennek oka, hogy a kapitalizmusban az alapvető cél a profit maximalizálása – a rendszer a profitot az ember elé helyezi.

Ez pedig ellehetetleníti az emberek autonómiáját és hozzáférésüket az alapvető javakhoz, mivel a kapitalista rendszerben élők nagy részének dolgoznia kell a megélhetéséért. A munkáltató elsődleges szempontja pedig nem a dolgozók érdekeinek kiszolgálása, hanem a munkájukkal megtermelhető profit maximalizálása – hisz a versengésen alapuló piacon tönkre fog menni a cég, ha nem így tesz. Ha azonban hatékonyan tud működni, akkor a profitot annak további növelésébe tudja fektetni, így ki tudja szorítani riválisait...

ITT A MÁSODIK BIZONYÍTÉK, HOGY NÉMETH SÁNDOR NEM ISMERI ISTENT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.03.


Sorozatunk első részében megmutattuk, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze soha nem ismerte meg Istent, mert fél Istentől.

Első részünkben minden kétséget kizáró módon bizonyítottuk a Bibliából, hogy aki fél az Istentől, az nem ismerte meg sem őt, sem az Isten szeretetét. Nincs tisztában azzal sem, mi az evangélium, ezért kérdéses, hogy elfogadta-e valaha azt.

Sorozatunk második részében ugyancsak Németh Sándor egy prédikációjának részletéből mutatjuk meg, hogy nem ismeri Istent, nem érti a megváltást, félremagyarázza a Bibliát:...

HACK: SOKKAL SÚLYOSABB KÖVETKEZMÉNNYEL IS LEHETNEK A BÍRÓI FÜGGETLENSÉG ELVESZTÉSÉNEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.10.03.


A tanszékvezető egyetemi tanár, jogász Hack Péter úgy látja: a bírói függetlensége elvesztése azzal járhat, hogy a magyar bíróságok ítéleteit nem fogadják el a nemzetközi fórumokon.

Több jel mutat arra, hogy a Fidesz másként gondolkodik a hatalmi ágak függetlenségéről, mint ahogy a rendszerváltást követő jobb- és baloldali kormányok – mondta a HVG-nek adott interjújában Hack Péter.

Az ügyvéd, jogász, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára úgy látja, láthatóan nem szűnt meg egyik pillanatról a másik a nagyon erős és független bírói ethosz, ami 1990 és 2010 között meghatározó elem volt a bírók saját ön- és pályaképében,

"de aki ma a bíróságokon előre akar lépni, annak a sorsa egy az egyben az OBH elnökének kezében van."

Az egyetemi tanár szerint még a kommunista alkotmány is rögzítette, hogy a bírák függetlenek, de minden bírói előléptetéshez a pártbizottság hozzájárulása kellett, és ha a bírók politikailag nem "megfelelően" jártak el, akkor a pártbizottságok nem támogatották az előléptetésüket. Most a fiatalabb bírók komolyan megtapasztalhatják, folytatta Hack, hogy ha valaha felsőbb bíróságnál akarnak ítélkezni, ahhoz a mindenkori OBH elnökével kell jó viszonyban lenniük...

LOSONCZI ÁGNES: NE A TUDÓSOKTÓL, A TUDÁSTÓL FÉL A KORMÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2018.10.04.


A napokban múlt kilencvenéves Losonczi Ágnes, a „szociológia anyja”, a hatvanas évek elején szerveződő magyar szociológia úttörő alkotója. Iskolateremtő tudósként, társadalomkutatóként vallja őt mentorának a szakma. Születésnapját tudományos ülésen a napokban ünnepelte a Magyar Szociológiai Társaság az ELTE-n. Losonczi Ágnes ma is derűs és aktív, a munkától sem szakadt el, a legifjabb nemzedékkel is kapcsolatban van. Vidékkutatásai ma már alapműveknek, a szakma klasszikusainak számítanak. Pályája delelőjén olyan kérdéseket tett fel és válaszolt meg, amelyek ma is terítéken vannak.

Szakmai életének nagy részében strukturált, átgondolt interjúkat készített. Most fordult a kocka, mi kérdezhetjük önt. Hogy jut el egy fiatal lány, aki balettművésznek készül, a színpadtól a társadalomkutatásig?

– Valóban nem első nekifutásra választottam a szociológiát. Ifjú művészként Berczik Sára iskolájában műveltem a modern táncművészetet, ugyanakkor a fényes szelek nemzedékéhez tartozónak tudtam magam. Közvetlenül a háború után a körülmények nem kedveztek a táncnak. Kollégista voltam, naponta egyszer laktam jól sült tökkel, miközben mindennap öt órát kellett tréningezni. A kor és a változtatás reménye, majd a remény elvesztése diktálta, hogy a színpad helyett a társadalmi folyamatokra figyeljek.

Közvetlenül a háború után a tanulás önmagában is részvételnek számított. Egy rendszerváltás közepébe csöppent. Mert a háborút követő két és fél év, ha jól sejtjük, rendszerváltás volt.

– Sőt az volt rendszerváltás igazán. Érzelmileg is intenzívebben éltük át. Mindenkinek volt halottja, vesztesége. Az 1990-es változásnál minden értelemben súlyosabb, mélyebb folyamat volt. A társadalomkutatáshoz tulajdonképpen az a 20. század hozott közel, amit a család végigélt. 1928-ban születtem, és ebben a „huszonnyolcban” még benne volt az első világháborút követő általános válság is. Apám harcolt a „nagy háborúban”, császárvadász volt a tiroli Alpokban. Hadifogolyként került Szibériába, tüdőbajjal, sebesüléssel jött haza, fiatalon el is hunyt. Trianon bennünket is megviselt, a békéről pedig hamarosan kiderült, hogy rövid közjáték, fegyverszünet volt. A problémával később, Sorsba fordult történelem című könyvem írásakor szembesültem...

STAR WARS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.04.


K. József (Jóska vagy Józsi) a csillagokat tanulmányozta, miközben a kocsma oldalánál pisált, és nem önszántából állt hátrafelé derékszögben, feje az ég irányában, hanem, hogy a Föld előrefelé vonzását ellensúlyozza, mint egy inga vagy kelfeljancsi. A tökélyig fejlesztette az ilyen egyensúlyozást, gyakran is alkalmazta kényszerűségből, ha sok volt a hűsi, amely aznapra boldoggá tette, következésképp úgy ismerte a mennyboltot, mint a tenyerét, csak másnapra mindig elfelejtette, mit is üzentek a csillagok.

Dolga végeztével kiegyenesedett, nézte a lába közt elzubogó patakot, és hallgatta a kurvaanyázást, amely a szemközti ház ablakából érkezett, a függöny mögül, és az ő pöcsének leszáradását kárálta öregasszonyhangon, valamint vércse. De ő csak a Mariska volt (Mária néni vagy vén szatyor), akit úgy elkoptattak az évek, hogy át lehetett látni rajta, ha szétcsúszott az otthonkája. Ilyen veszély azonban most nem fenyegetett, mert ősz volt nagyon, és már a tücskök is feladták. Egy vers volt a világ, vagy brácsahang házakkal és pipáló kéményekkel, de inkább magyar nóta mégis jó ebéd után.

Jelenés közelített a neonok fényénél, szellemszerű alak, aki kihasználta az utca egész szélességét, úgy pattogott ide-oda, mint valami rossz labda, néha koppant a falon, és mégis haladt előre. Ő volt M. István (Pityu vagy Pista). Zsebéből pedig fehérség lafogott elő, ahogyan érkezett feltartóztathatatlanul, és újabb átkokat csalva a függöny mögül, a pongyola alól, a protkó árnyékából. Így alakult a matiné, pedig nem délelőtt volt, hanem este tíz, el ne feledjük, és a világ csak azért nem borult fel, mert K. József (Jóska vagy Józsi) ellentartott neki a busa fejével...

DE MI LESZ A KERÍTÉSSEL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.10.03.


Szép jó estét mindenkinek! A mai napon a parlament megkezdte a Sargentini-jelentés megvitatását, amelynek pontosan annyi értelme volt, mint amennyit ezt olvasva gondolnánk, vagyis semennyi. Ugyanis azt az EP már elfogadta, a magyar parlamentnek pedig nincs mit tárgyalnia az ügyben, ugyanis azt visszavonni nem tudja. Még maga Orbán Viktor sem, bármennyire is szeretné.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.

A Fidesz tehát visszautasít mindent és mindenkit, meg amúgy is Soros. A valóság persze őket nem érdekli – miszerint a Sargentini-jelentés a magyar kormány tevékenységét ítéli el, a bevándorláshoz még csak köze sincs – hisz akkor nem lehetne mit visszautasítani, támadni és megvédeni tőle. Továbbra is kretének ülnek a magyar parlamentben, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott, ha normális körülmények uralkodnának Magyarországon. Csak sajnos ugye erről szó sincsen, immár évek óta.

Ezt is jól bizonyítja Böröcz László Fidelitas elnök parlamenti felszólalása, mely tökéletesen megmutatja a hazai politika színvonalát. A Fidelitas ugyanis már egy fiatal generációt képvisel, ami azonban úgy tűnik messze nem jelenti azt, hogy új fajta látásmóddal, esetleg talán egy krokodilénál nagyobb aggyal rendelkeznének:

"Tisztelt képviselőtársaim, tisztelt Ház. Először is Ujhelyi képviselő úr, önnek mindenhez joga van, de ettől ön még egy hazaáruló. Már csak azért is bátorkodom ezt mondani, mert a Facebookon, az utcákon, a tereken, a villamoson az emberek önről pontosan így beszélnek."

Böröcz László a fiatal demokraták tökéletes példája, erre érdemes tehát számítani a közeljövőben is.

Halász Jánost, a Fidesz éppen aktuális bábját – a sok közül – ismét sikerült hazugságon érni. Ezúttal azonban a hazugságot alátámasztandó jogerős bírósági ítélet is született, amely kimondja: Halász János szándékosan hazudott. Hazudott, mert ez állt az állampárt érdekében és hazudott, mert a főnök erre utasította, amit ő készségesen teljesített is. A pert ezúttal is a Helsinki Bizottság indította, majd nyerte meg a Fővárosi Ítélőtáblán. Lassan már számon tartani is nehéz lesz, hány esetben mondta ki a bíróság hogy a Fidesz, vagy annak valamely médiuma szándékosan, a szavazók megvezetése érdekében hazudott. Ez a kormánypárt politikája immár évek óta és úgy tűnik, ők ezen nem kívánnak változtatni, ugyanis minden büntetést megér az, hogy az embereket hülyének nézzék...