2024. április 23., kedd

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZERINT MINDEN SZÜKSÉGES ELLÁTÁST MEGKAP EGY ALS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ EMBER, MEGNÉZTÜK, HOGY EZZEL SZEMBEN MI A VALÓSÁG

NÉPSZAVA
Szerző: KUKLAI KATALIN
2024.04.23.


Sorra vettük, mit nyújt az állam, és, hogy mi a valóság.


Dunavölgyi Erzsébet (újabb) levelét megírta az egészségügyi államtitkárnak. Arra a kérdésre kérte a választ, hogy ha már meghozta azt az életvégi döntést, hogy nem kéri az életfenntartó kezeléseket, ez miért nem érvényes. A választ ugyan megkapta, de abból sem derült ki, mit kellene tennie. Közben fogy az ereje, folyamatosan és rohamosan romlik az állapota, megállíthatatlanul hatalmasodik el rajta a betegség, amely nem gyógyítható, nem visszafordítható, nem kezelhető, igazából az égvilágon semmit nem lehet tenni onnantól, hogy az ember megkapja a rettegett hárombetűs diagnózist: ALS.

„Hát ez a valóság!”

– mutat körbe szerény otthonán Erzsébet. A szobát az ágy és a betegemelő gépezet uralja, a lakás ugyan akadálymentesített, de mivel az első emeleten van, lift pedig nincs a házban, gyakorlatilag ez a szűkös élettér tartja fogságban. Ma már szinte mindenben mások segítségére szorul.

Erzsébet történetét tavaly ismerhették meg olvasóink, ő is csatlakozott Karsai Dániel strasbourgi beadványához, kérve, hogy engedélyezzék számára a kegyes halált – amennyiben úgy dönt, hogy véget akar vetni a szenvedéseinek. Most azért kerestük fel, hogy kiderítsük, mi igaz mindabból, amit a kormány az Emberi Jogok Európai Bírósága számára érvelésként leírt. Milyen ellátásban részesül valójában egy ALS beteg ma Magyarországon. Dunavölgyi Erzsébet már több levelet is írt a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságára, felhívva a figyelmet az állapotára, valamint számonkérve, hogy miért nem kaphat meg bizonyos gyógyászati segédeszközöket annak ellenére, hogy az állapota ezeket indokolná. Korábbi leveleire meglehetősen pökhendi és kioktató válaszok érkeztek, sorra vettük tehát, mit gondolnak az államtitkárságon, és ezzel szemben mi a valóság...

L. RITÓK NÓRA: KIÜRÜLTEK A SZÁMOMRA FONTOS SZAVAK, HELYÜKET ELFOGLALTA MÁS, AMELYEKKEL EDDIG NEM FOGLALKOZTAM, TALÁN MERT NEM IS VOLTAK, VAGY HA VOLTAK IS, NEM ILYEN TARTALOMMAL TALÁLKOZTAM VELÜK…..

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2024.04.20.


Kiürültek a számomra fontos szavak, helyüket elfoglalta más, amelyekkel eddig nem foglalkoztam, talán mert nem is voltak, vagy ha voltak is, nem ilyen tartalommal találkoztam velük…..

Lassan megcsömörlök tőlük.

A stadionnal kapcsolatban ezt már régóta érzem… aztán jött a térkövezés, szökőkút, a kilátó, a lombsétány, a felnőttképzések, a digitális szakadék áthidalása, a turisztikai épületek, erdei iskolák, látogatóközpontok, és mind azok az épületek, melyek öt évig álltak működés nélkül, majd magán célra használták őket, a járványkezelés, a lélegeztetőgépek garmada, a magáncélra használt katonai repülők, a közbeszerzések… stb…stb…

Aztán lettek más szavak, kifejezések is: az elmúltnyolcévezés, a bezzegggyurcsányozás, a bezzegfideszezés, a sorosozás, a brüsszelezés, a libernyákozás, a mimagyarokvagyunk, mikeresztények, minemezetiek, a nekünkacsaládafontos, mibékepártiak, tiháborúpártiak, amikulturánkazérték, a tieteksemmitsemér, többtiszteletetnekünk, akkoris, csakazértis, leszittrend, majdmimegmutatjuk.

No meg azok is, amiket lassan az élet természetes velejárójának hiszünk. Tartalmukban is. A korrupció, a titkosítások, a háttérfenyegetések, a nyílt fenyegetések, a jogsértések, az elhallgattatások, a kirúgások, a megalázások, karaktergyilkosságok, az erőfitogtatások, a hibáztatások, a büntetések, gúnyolódások, gyűlölködések.

És hiába keresek olyasmit, hogy demokrácia, felelősség, bizalom, elfogadás, tolerancia…biztonság, megbecsülés, elismerés, nyugalom, tisztesség… helyette van elkeseredés, szorongás, bizalmatlanság, menekülés, feladás, magába fordulás…. no meg lojalitás, megalkuvás, alakoskodás, az önjáró megfelelési kényszer, gátlástalanság, a hatalomba beletorzult ego.

Hiába keresem az oktatás jövőjét is. Helyette státusztörvény van. És úgy tűnik, hagyjuk. Ezt is.

VIKTOR BERÚGOTT ..KAMPÁNYA | NAPSZEMCSI BOTRÁNY 😱 | FŐNI: PROFILKÉP EVOLÚCIÓ

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.04.23.Szemcsid is milyen. Magyarországon a szegénység érdeklődés hiányában elmaradt, Magyar Péter 2 millió Ft-ért ellicitált unisex Ray-Ban napszemüvege erre a legékesebb bizonyíték. A második Trombitás Kristóf Rolexe. Magyar Péterre uszított Magyar Nemzet propagandistája, és szuverenitásvédelmi hivatal, a két Tamás, a két torony, Menczer és Lánczi. Hidvégi sem becstelenkedik, Szentkirályi Gyurcsánymentesítené Budapestet. 

Orbán Viktor berúg ..ta a kampányt, alázósan, a magtárban, és békeharcolt is, ahogy illik. Maslow piramisjáték. Az Origo és az ösztöneid. Mi lesz itt? Fidesz-DK-Mi Hazánk nagykoalíció? Előrehozott választások? Lejtőn a fidesz? Fidesz 26% TISZA 23%. Magyar Péter & the real vidék. Trumpycat is back. Békepárti papaarculat. 

00:00 Napszemcsi Gate 
02:30 Magyar Péter és Nemzet 
03:36 Viktor rárúgta az ajtót a kampányra 
06:55 Lejtőn a Fidesz? 
09:52 Profilkép evolúcióMERRE TERELI OROSZORSZÁGOT PUTYIN ÉS A HÁBORÚ? SZ.BÍRÓ ZOLTÁN, INFORÁDIÓ, ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA PODCAST
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2024.04.23.Változott e az orosz hatalmi szerkezet Putyin elnök újabb választási győzelme után? Hogyan fogadták az oroszok a választási eredményt? Ki veszik körül az orosz elnököt, kikben bízik? Mikor jelent meg a birodalmi gondolat Putyin elnök elképzeléseiben? Milyen területekre terjed ki a birodalmi elképzelés?

Milyen előzménye van az orosz gondolkodásban az ukránellenességnek? Hogyan próbálja átállítani az orosz közgondolkodást és gazdaságot Putyin az európai irányból Ázsia felé? Milyen folyamatok zajlanak és zajlottak az orosz energiahordozók kereskedelmében? Továbbra is Ukrajnán keresztül kap-e orosz gázt Ausztria és Szlovákia a jövőben? Meghosszabbítják-e a felek a háború ellenére az ukrajnai orosz gáztranzitot?

A moszkvai szórakoztatóközpont elleni merényletnek milyen következményei vannak, és lehetnek? Milyen hatása lehet az ukrajnai háborúra a várhatóan megérkező amerikai segélynek?

Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.04.23-án. Podcast.

A KORMÁNYT LEPHETTE MEG A LEGJOBBAN, HOGY ELSZÁLLT A KÖLTSÉGVETÉS

TELEX VIDEÓ
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, KRÁSZ ZSOMBOR
2024.04.23.Török Zoltán, a Raiffeisen, és Németh Dávid, a K&H vezető elemzői voltak a Téma podcast e heti adásának vendégei, akik a magyar gazdaság helyzetét járták körbe Brückner Gergely műsorvezetővel.

Szóba került, hogy miért érhették meglepetésként a kormányt a vártnál jóval nagyobb költségvetési hiány, hogy mitől indulhatna be a növekedést serkentő fogyasztás és miért nem érdemes arra számítani, hogy a közeljövőben 3 százalékra csökken az infláció.

PÉCS. TALPRA MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024.04.23.Országjárás élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!

OROSZ GÁZHAJTÁSSAL VEHETI ÜLDÖZŐBE A FRADI AZ EURÓPAI ÉLVONALAT

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.23.“Az ötvenes években a Fradi vált a nemzeti ellenállás egyik szimbólumává” – írja a Ferencváros hivatalos klubtörténete. Valóban: a Ferencváros a legújabb korig mindig a hatalommal szemben határozta meg magát, nem pedig a rendszer kegyeltjeként. 

Az idők azonban változnak – Kubatov Gábor vezetésével a Ferencváros állami szponzorok sokaságának segítségével vált a magyar bajnokság egyeduralkodójává, a hírek szerint pedig most a világ legnagyobb földgázkitermelőjétől reméli az európai szintű előretörést. 

Kele János közgazdásszal, futball-szakíróval, Szabados Gábor sportközgazdásszal, valamint Deák András és Takácsy Dorka Oroszország-szakértőkkel értékeljük mindazt, amit már tudni lehet a helyzetről.

MINDÖSSZE SAJÁT HAGYOMÁNYUKAT KELLENE VAGY ILLENE ALAPFOKON ISMERNIÜK. AZT, AMIRE ÚTON-ÚTFÉLEN, SZEMFORGATÓ MÓDON HIVATKOZNAK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.04.23.


Tegnapi hír, hogy Balog Zoltán saját közéleti befolyása érvényesítéséről szólva elmondta, hogy nem számolt azzal, milyen közéleti következményei lehetnek annak, hogy kegyelmet kért egy pedofil bűnsegédnek. Súlyos hibának nevezte mindezt, amiért önvizsgálatot és bűnbánatot tartott. Át kell gondolnia, hogyan lehet és kell közéleti kapcsolatrendszerét érvényesíteni – mondta, majd kiderült, hogy más esetekben is voltak próbálkozásai, például akkor, amikor egy letartóztatással fenyegetett lelkipásztor társát rendőrök készültek elvinni, mert „a pályázati elszámolás nem úgy sikerült”, de ő megpróbálta kimenteni az illetőt. Ilyen és ehhez hasonló esetekben – mint arról maga számolt be – a református egyházon belül azt az üzenetet kapta, hogy „te vagy a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában, hát intézkedj, csináld, mondjad, kérjed.”

S mai hír, hogy Balog Zoltán egyházkerülete ingyen kapott meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos, Budapest szívében, az Országháztól néhány lépésnyire álló ingatlant. Mintegy annak folytatásaként, ahogy például Orbán Viktor gyülekezete, a Svábhegyi Református Egyházközösség egymilliárd forintnyi pénztámogatással kipótolva ingyen jutott hozzá két roppant értékes svábhegyi telekhez.

Balog Zoltán és „református” környezete maga a Fidesz, an sich: a mocskos korrupció és a személyi érdekeltségek hálózata és melegágya, a „nekünk több jár, mint mindenki másnak” gyomorforgató okoskodása és magától értetődő elvárása. Emitt a megszokott működés a romlottság, az álszent, hipokrita magatartás, a totális züllöttség pszeudokereszténységbe történő csomagolása, amely még mindig kedvére van kétmillió kifosztott és hülyére vett Fidesz-rajongónak, akiknek az sem fáj, hogy mindezeket a javakat az ő zsebükből veszi ki az imádott pártjuk, valamint imádott kormányfőjük „udvari” egyháza.

Először is Balog Zoltán senkinek sem „a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában.” József eladott rabszolgaként került Egyiptomba, ahol saját tehetségének, tisztességének, erkölcsösségének és bölcsességének köszönhette idegenbeli karrierjét. Zseniális gazdasági felismerésével és prognózisával (hét bő esztendő, hét szűk esztendő, javak raktározása stb.) nem az ország saját zsebre történő kifosztásához és tönkretételéhez járult hozzá, épp ellenkezőleg: ezzel tudta élelemhez juttatni a rászorulókat, az éhezőket, a gazdasági nehézségek kiszolgáltatottjait.

Másfelől nem kellene Balog Zoltánnak marhaságokat beszélni, hogy ugyanis át kellene gondolnia, „hogyan lehet és kell közéleti kapcsolatrendszerét érvényesíteni”. Ehelyett inkább olvassa el Kálvin szociáletikai tanítását (például az Institutio III,10 és IV,20 fejezetét), illetve az Institutio bevezető mondatát: „egész bölcsességünk… két részből áll: Isten s önmagunk ismeretéből.” (Inst. I,1). Balog (és vele Orbán) megtudhatná, hogy ha az ember az isteni parancsokat és szabályokat csupán arra használja, hogy levédje és fedezze magát az Isten igéjével, az nem más, mint hitetlenségből fakadó engedetlenség. Azt is megtudhatnák mind a ketten, s velük együtt talán még mások is az állampárti apparátusból, hogy Kálvinnak nem véletlenül volt az egyik sűrűn használt kifejezése a „legitimus”, vagyis a jogszerű hatalomgyakorlás, a jogszerű kormányzás, a jogszerű bírósági eljárások és a jogszerű ítéletek rendszere. Aztán arra is rábukkannának, hogy a kálvini jogállam alapja a kölcsönös kötelezettségvállalás (mutua obligatio), ahol nem a privát jogok érvényesülnek, hanem a vezetők és a vezetettek Isten előtti felelősségvállalásban kölcsönösen tartoznak egymásnak.

És arra is rálelhetnének mondjuk Kálvinnak a páli Zsidókhoz írt levél (5,6) magyarázatában, hogy világi és egyházi tisztségek gyakorlásának összekeverése nem lehetséges.
Szóval nem kellene annyit törnie a fejét sem Balognak, sem Orbánnak, nem kellene fontoskodva homlokot ráncolniuk, mindössze saját hagyományukat kellene vagy illene alapfokon ismerniük. Azt, amire úton-útfélen, szemforgató módon hivatkoznak.

ZUGLÓI GIGABERUHÁZÁS: "A VAKVILÁGBA ÉPÍTKEZNEK"

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Riporter: DÉSI JÁNOS
2024.04.23.


A zuglói városközpont terve fokozatosan alakult át az elmúlt években és egyre inkább kiszorultak a lakosok és a környék szempontjai. Ha valóban 8500 új munkahely jön létre a területen, akkor legalább két vadonatúj buszjáratra lenne szükség, ehhez képest arról nincs hír, hogy a beruházó tárgyalna a közlekedést üzemeltető fővárossal – mondta Ongjerth Richárd építészmérnök, urbanista a Reggeli gyorsban.


A Bosnyák tér környéki gigaberuházást, ami üzleti tömbbel is rendelkező lakó- és irodanegyednek indult már akkor számos kritika érte, amikor annak még nem volt köze az államhoz, a zuglói önkormányzat változtatási tilalmat is próbált elrendelni, mivel kihagyták őket a kerület infrastrukturális terhelését, városképét, a lakosság életminőségét, jövőbeni fejlesztési lehetőségeit döntő mértékben meghatározó beruházásra vonatkozó hatósági ügyekből.

Majd tavaly nyáron Hadházy Ákos, a kerület országgyűlési képviselője hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy az állam 244 milliárd forintért megveszi a beruházást a Tiborcz Istánnal is üzletei Balázs Attilához köthető Bayer Construct Zrt. nevű ingatlanfejlesztő cég leánycégétől. Ennyi pénzért ki lehetett volna vinni a metrót a Bosnyák térig – mondta akkor a Klubrádiónak Várnai László zuglói önkormányzati képviselő.

Már 2023 nyarán volt arra utaló nyilatkozat, hogy részben kormányzati negyed valósulna meg a területen, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón kérdésre válaszolva elmondta, vannak olyan terveik, hogy például a NAV-ot és a Központi Ellátási Főigazgatóságot a területre költöztessék.

Amikor korábban, még a Gyurcsány-kormány tervezett kormányzati negyedet a Nyugati pályaudvar mögé, óriási vita bontakozott ki. A különbség most többek között az, hogy senki nem igazán tudta mi történik a területen – írja a Válaszonline a gigaberuházásról szóló minapi cikkében, amiben a szerző arra jut: a zsúfolt irodapark metró- és villamosépítés nélkül óriási terhet ró majd a környezetére. Vagyis a beruházás iskolapéldája annak, amikor a beruházó teljesen figyelmen kívül hagyja a környék és a lakók igényeit.

A terület sorsa jól példázza, hogy miért van szükség várostervezésre – mondta Ongjerth Richárd építészmérnök, urbanista a Reggeli gyorsban, felidézte, a területen húsz éve – akkor persze még más szereplők – elkezdtek tervezni egy városközpontot, amire akkor szüksége lett volna Zuglónak kereskedelemmel, szolgáltatásokkal, irodákkal, lakásokkal együtt. Azóta a beépítettség csak növekedett, miközben az infrastruktúra semmit nem változott. Közben a projektből pedig azok az elemek, amelyek a lakóknak fontosak – például a kereskedelmi funkciók egyre inkább kikoptak.

Ha valóban kormányzati negyed épül, vagyis kisebb arányban lesznek lakások a területen, az azt jelenti, hogy még többen fognak a területre érkezni nap mint nap, hiszen az irodákban jellemzően sokkal sűrűbben tartózkodnak az emberek. A sajtóhírek 8500 munkahelyről szólnak. Ehhez képest például a sűrűn járó 7-es buszcssaládnak 5000 fő az óránkénti kapacitása – mondta Ongjerth. Ráadásul nem arról van szó, hogy most szabad rengeteg szabad kapacitás van a terület körüli járatokon, az eleve ott élők és dolgozók használják ezeket. Ha 8500 munkahelyről beszélünk, az legalább két vadonatúj buszjáratot kéne jelentsen, közben arról sincsenek hírek, hogy egyáltalán tárgyalnának a közlekedést üzemeltető fővárossal – magyarázta a szakértő. Gyakorlatilag beleépítenek a vakvilágba – tette hozzá.

Az is kérdés, hogyha kormányzati intézményeket telepítenek át a területre, akkor mi lesz azokkal az ingatlanokkal, amelyeket elhagynak. Illetve, akkor ezek szerint a Vártól Zuglóig össze-vissza lesznek ezek a hivatalok – hozta fel szempontként az urbanista.

Az egész beruházás titkossága szembemegy egyébként az aarhusi egyezménnyel, ami a környezeti adatok hozzáférhetőségéről szól és amihez még az első Orbán-kormány csatlakozott.

Ongjerth szerint Budapesten az elmúlt harminc évben jellemző probléma, hogy a beruházásokhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseket hogyan valósítsák meg. Elvben működhetne ez úgy, hogy az önkormányzat megállapodást köt a beruházókkal arról, hogy a kapcsolódó fejlesztések költségeit utóbbiak állják. Ez a gyakorlat egyébként működik Magyarországon, leginkább kis településeken. Bár a főváros is bizonyára kötött ilyen megállapodásokat, azokat nem kötelező nyilvánosságra hozni, így aztán azt is nehéz számontartani, hogy mi valósult meg a tervekhez képest. Sokkal nyilvánosabban kéne működjön ezeknek a rendszere, hogy láthassuk, valóban nem károsul a közösség – jelentette ki a szakértő.

"MAGYARORSZÁG MA OTT TART, MINT OROSZORSZÁG 2010 KÖRNYÉKÉN" - STEFANO BOTTONI KOLOZSVÁRON

PLANETARIUM
Szerző: Planetarium
2024.04.19.Stefano Bottoni olasz–magyar nemzetiségű történész 2023-ban a Magyar Hang Könyvek kiadásában megjelent A hatalom megszállottja - Orbán Viktor Magyarországa című kötete (amely hetekig vezette az eladási sikerlistákat) Magyarország utolsó négy évtizedét mutatja be Orbán Viktor életrajzán keresztül, aki mindenki másnál mélyebb nyomot hagyott a jelenkori magyar történelemre. 1989 óta Magyarország egyedi pályát futott be Közép-Európában: egy tökéletlenül működő, de teljes értékű demokráciát cserélt le egy folyamatosan radikalizálódó, tekintélyelvű rendszerre. 

2024. március 22-én közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutatóra került sor a kolozsvári Planetárium Kulturális Központban és Kávézóban.


Lásd még:
MIRE LESZ ELÉG AZ UKRÁNOKNAK A NEHEZEN ÖSSZEHOZOTT AMERIKAI SEGÉLY? | TÁLAS PÉTER | REGGELI SZEMÉLY

REGGELI SZEMÉLY / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.04.23.A Reggeli Személy 2024. április 22-i adásában Szénási Sándor Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel beszélgetett. A téma: 8 hónap után elfogadta az amerikai képviselőház a Tajvant, Izraelt és főként Ukrajnát támogató 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. Kérdés persze, hogy mire lesz ez elég.

A MAGTÁR UTÁN GYŐRBEN, DÉZSI CSABA ANDRÁSSAL FOLYTATTA A KAMPÁNYT ORBÁN

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.04.23.


Már a 2022-es országgyűlési választás kampányában is teljes titokban járta az országot a miniszterelnök, és változatos módszerekkel rejtegették, hogy a sajtó a közelébe se juthasson. Akkor olvasóink együttműködésével két helyszínen is el tudtuk csípni, és megpróbáltuk feltenni a legfontosabb kérdéseket.

„Egy nagyon kedves vendég érkezett hozzám tegnap délután Győrbe. Orbán Viktor miniszterelnök úr beugrott egy kávéra” – írta Facebook-oldalán kedd reggel Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András.

A polgármesterségért újrainduló Dézsi a miniszterelnöknek megmutatta a felújításra váró Spartacus csónakházat, a Vaskakas tavernát, a Schäffer-házat és a Napóleon-házat. Majd megjegyezte „mindketten azért dolgozunk, hogy Magyarországon és Győrben is az emberek békében élhessenek”. Orbán hétfőn megkezdte titkos országjárását a június 9-i EP- és önkormányzati választás előtt: először egy nemesgörzsönyi magtárban beszélt néhány ember előtt, majd ezek szerint Győr felé vette az irányt.

Azt nem tudni, hogy a városnézés és a Dézsivel való kávézás mellett a miniszterelnök mit csinált Győrben. A kormányfő kampánya titkos: hiába kértük, Orbán sajtófőnöke nem közölte előre a helyszíneket, és sehol sem hirdették meg a programot. A miniszterelnök programjairól a Telex is csak hasonló Facebook-posztokból tud. Épp ezért olvasóink segítségét kérjük: keressük Orbán Viktort. Ha tudja, hol kampányol Orbán Viktor a következő hetekben, írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre!

MAGYARORSZÁGON A LEGKRITIKUSABB A GYÓGYSZERHIÁNY AZ EU-BAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2024.04.23.


Növekvő probléma az EU-ban a gyógyszerhiány, nagyobb nemzetközi együttműködés jöhet. Harmadával csökkent a menedékkérők száma Ausztriában, növekedett az embercsempészek kockázata. Aki el akarja szigetelni Oroszországot, annak a Kínával való viszonyát is át kell gondolnia – véli Bernd Ziesemer Kína-szakértő. Nemzetközi lapszemle.


Növekvő probléma az EU-ban a gyógyszerhiány


Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint új megközelítésre van szükség ahhoz, hogy az ország megválaszthassa a nemzeti egészségügyi költségvetéshez alkalmasabb, ahhoz jobban illeszkedő gyógyszereket – számolt be az EurActiv. A cikk szerint a gyógyszerhiány az egész EU-ban növekvő problémát jelent, de Magyarországon mutatkozik az egyik legkritikusabbnak a helyzet. Ennek orvoslása érdekében meghatároztak 313 olyan hatóanyagot, amiből a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatoknak készleteket kell felhalmozniuk.

Az előző év végén a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatbázisában 1567 hiánytermék szerepelt. A listán található aktív hatóanyagokból az előző 12 hónap során eladott összmennyiség egytizenketted részét készleten kell tartani. Takács államtitkár arról beszélt, hogy erős európai gyártókapacitás hiányában nem lehet biztonságos ellátásról beszélni, és ennek érdekében további lépésekre van szükség az Európai Bizottság részéről. Magyarország tevékeny szerepet játszhat az európai hatóanyag-előállításban – tette hozzá. Mindezt azzal összefüggésben vetette fel, hogy az év második felében Magyarország fogja ellátni az EU soros elnöki teendőit. Holnap-holnapután Brüsszelben ülést tart az úgynevezett létfontosságú gyógyszerek szövetsége, és az elnökségre váró feladatokra tekintettel a tanácskozáson Budapest is képviselteti magát.

Mint az EurActiv írja, a magyar gyógyszertárakban krónikus a hiány inzulinból, rivotrilból, néhány antibiotikumból, szívritmus-szabályozóból, valamint Neo Citránból. Tavaly hiány mutatkozott nyugtatóból és szemgyógyszerekből is. Az elmúlt télen elkeseredett szülőknek több száz kilométert is meg kellett tenniük, hogy beszerezzék a gyermekük számára szükséges gyógyszert. A következő hetekben felsőlégúti fertőzések elleni gyógyszerekből, valamint néhány antibiotikumból várható időszakos hiány a patikákban. Egy új, május közepén hatályba lépő rendelet értelmében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján közzé fogják tenni a stratégiai fontosságú hatóanyagot tartalmazó, Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek listáját, és azon belül „SH” jelzéssel kell jelölni a Magyarországon előállított gyógyszereket, „S” jelzéssel pedig a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit. A listát félévente frissíteni fogják.

A brüsszeli portál az európai színtű előállítási kapacitásgondokat részben a megnövekedett energiaárakra vezeti vissza. Az Európai Gyógyszerügynökség látja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a nemzetközi együttműködésre, és ennek jegyében hozták létre tavaly októberben a létfontosságú gyógyszerek előállítását ösztönző, már említett szövetséget. A cikk megszólaltatja Feller Antalt, a gyógyszer-nagykereskedők szövetségének az elnökét, aki azt hangsúlyozza: a gondoknak nem az a gyökere, hogy a kereskedők nem rendelnek eleget.

Harmadával kevesebb a menedékkérő Ausztriában

Az év első három hónapjában 6922 menedékkérelmet terjesztettek elő Ausztriában, ami 32 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért adatnál, magas viszont a gyerekkel érkezők aránya az APA hírügynökség összesítése szerint – számolt be a bécsi Die Presse. A menedékkérők egyharmada hét évesnél fiatalabb gyerekkel jött, a 18 éven aluliak aránya pedig az összes érkező 53 százalékát tette ki. A tavalyi 24-ről 46 százalékra növekedett a menedékkérő nők számaránya. Önmagában az érkezők számának a csökkenését az osztrák belügyminisztérium az embercsempészekkel szembeni következetesebb fellépésnek tulajdonítja: tavaly márciusban Burgenland keleti tartományban még 1150 elfogást regisztráltak, idén márciusban már csak 36-ot. A csempészek a megnövekedett kockázat miatt csaknem megduplázták az áraikat: ma három és ötezer euró közötti összeget kérnek azért, hogy valakit eljuttassanak Bulgáriából – tehát már az EU területéről – Ausztriába.

Új keleti blokk formálódik a Kína-Oroszország tengelyen?

Ma már új keleti blokkról lehet beszélni, amelynek a tengelyét Kína és Oroszország képezi: Kína szállítja az ipari termékeket, az oroszok pedig az olajat és a gázt – írja kommentárjában Bernd Ziesemer ismert Kína-szakértő a Handelsblatt német gazdasági lapban. Aki ma Oroszországot el akarja szigetelni, annak át kell gondolnia Kínához való viszonyát is – figyelmeztet Ziesemer, aki ehhez az új keleti blokkhoz sorolja Iránt és Észak-Koreát is, sőt, úgy véli, hogy később más országok szintén csatlakozhatnak a tömbhöz, esetleg például Magyarország.

TROMBITÁS KRISTÓF NINCS JÓ ÁLLAPOTBAN

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2024.04.22.Trombitás Kristóf fideszes, megafonos influencer nagyon nincs jó állapotban. Kap egy kérdést, és ahelyett, hogy válaszolna, össze-vissza beszél.


FÉLREVEZETŐ KAMPÁNYVIDEÓKKAL INDULT SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA SOK PÉNZÉRT HIRDETETT KAMUMÉTER-SOROZATA

LAKMUSZ
Szerző: DEZSŐ ANNAMARI
2024.04.23.


Karácsony Gergely állítólagos hazugságairól indított videósorozatot a Fidesz főpolgármester-jelöltje, de közben valós intézkedéseket hallgat el, és olyan ígéreteket is számon kér a főpolgármesteren, amilyeneket nem is tett 2019-ben.


Szentkirályi Alexandra 2024. március 14-én jelentette be a közösségi média felületein, hogy a Fidesz jelöltjeként elindul a júniusi főpolgármester-választáson. Ezután lendületes közösségimédia-kampányba kezdett TikTokon és a Meta platformjain (Facebookon és Instagramon) is, amelyben eddig főként a regnáló Karácsony Gergely-féle városvezetést támadta. Cikkünk megjelenéséig összesen 43 videót töltött fel a Facebook-oldalára, ebből 30-ban említi név szerint Karácsonyt. Ebben a bő egy hónapban Szentkirályi Alexandra Facebook-on és Instagram-on megjelenő reklámjaira összesen 33 685 000 forintot költött a Fidesz, ezek összesen több, mint 12 millió alkalommal jelentek meg a felhasználók feedjében.

A hirdetett videók között megtalálhatók a Kamuméter című sorozat darabjai is, amelyben Szentkirályi Karácsony Gergely állítólagos hazugságait leplezi le, főként a főpolgármester nem teljesített választási ígéreteire igyekszik felhívni a figyelmet.

A videók egy része viszont komoly csúsztatásokat tartalmaz. Például úgy állít be egyes ígéreteket, mintha a teljesítésük érdekében egyáltalán semmilyen lépést nem tett volna a Karácsony-féle városvezetés, vagy olyan ígéreteket ad Karácsony Gergely szájába, amilyeneket valójában Karácsony nem tett.

Hova fonódik a villamos?

Az egyik Kamuméter-rész a pesti fonódó villamoshálózat ígéretével foglalkozik. Ebben a videóban azt állítja Szentkirályi, hogy Karácsony hazudott az Újbudát Újpesttel összekötő villamosvonal terveiről, ugyanis a 14-es villamos és a 47/49-es villamos vonalát összekötő, 2019-ben megígért 2,5 kilométer villamos-sínnek a Lehel tér és a Deák tér között még “se híre, se hamva”. (Ennek a videónak a Meta platformjain futó hirdetésére 1 350 000 forintot költött a Fidesz)

Szentkirályi azonban félrevezetően nevezi az egész ígéretet kamunak, ugyanis a főváros közlekedési cége, a BKK több, mint egy héttel a videó feltöltése előtt jelentette be, hogy a pesti fonódó projekt új szakaszba lépett: a főváros és az érintett kerületek első egyeztetései után elkezdték a tervezés előkészítését. A cég sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint A BKK úgy kalkulál, hogy 2024 második félévében megköthetik a tervezési szerződést, és 2027-re készülhet el az a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján a kivitelezési közbeszerzést ki lehet majd írni.

Szentkirályi videójában azt sem említette, hogy Karácsony pesti fonódó villamoshálózat létrehozásáról szóló 2019-es ígéretének része volt az is, hogy a Pesterzsébet nevű városrész belvárosi villamos-összeköttetést kapjon
.


Forrás: Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti programja

Az ígéretnek ez a része pedig még lényegében 2022 végére megvalósult: 2020-ban összekötötték a Haller utcát és a Soroksári utat a 2-es villamos belvárosi szakasza felé, 2022-ben pedig egy új villamosjárat is indult a pesti fonódó projekt részeként. A 2B Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár, ezzel átszállás nélkül elérhető lett 3 metrómegálló a XX. kerületből közlekedőknek. Az Újpest-Újbuda vonalra ezért hivatkozik már pesti fonódó projekt II. ütemeként a BKK...

HATÁRON TÚLI FIATALOK A FIDESZ-KAMPÁNYBAN; UTOLSÓ TANGÓ STRASBOURGBAN; ROGÁN ANTAL TÁSKÁJA - A SZABAD EURÓPA CIKKVÁLOGATÁSA

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, MAGYARORSZÁG
2024.04.21.


Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok. Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között. Rudas János: Kit érdekel az, hogy Rogán Antalnak milyen táskája van? A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.


Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok

A korábbi gyakorlatnak megfelelően újból Fidesz-aktivistaként járnak ajtóról ajtóra határon túlról toborzott fiatalok. Korábban csak két-három hétig dolgoztak a párt kampányában, most többen a választásig maradnak. Forrásunk szerint az erdélyi MCC diákjai is kampányolnak, a szervezet vezetése azonban tagadja, hogy központilag részt vennének benne.

Utolsó tangó Strasbourgban az Európai Parlament és az Orbán-kormány között

A ciklus legutolsó, jövő heti plenáris ülésén egy, az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet még egyszer, most utoljára pontokba szedi a kritikákat az Orbán-kormánnyal szemben, óva intve az Európai Bizottságot bármilyen új kifizetéstől valamennyi feltétel maradéktalan teljesítése nélkül.

Rudas János: Kit érdekel, hogy Rogán Antalnak milyen táskája van?

A szociálpszichológus 1993-ban tréninget tartott Varga Mihálynak és több más fideszes politikusnak. A magyar néplélek szerinte még mindig ugyanolyan, mint Mikszáth Kálmán írásaiban. A tömeg és elérése szempontjából párhuzamot lehet vonni 1956 és a Magyar Péter-féle százezres tüntetés között.

Katolikus általános iskolások énekelnek a CPAC Hungary gálavacsoráján

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikeseiből és nyolcadikosaiból álló Laudate lánykórusa énekel a CPAC Hungary (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) gálavacsoráján, április 25-én az Operaházban – tudta meg a Szabad Európa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott belső levelezésből. A tanulók szülei közül néhányan felháborodtak, és jelezték az iskola vezetése felé, hogy nem szeretnék, ha gyermekük egy ilyen erősen politikai töltetű rendezvényen szerepelne.

Nem tervez központi ünnepséget a kormány az európai uniós csatlakozás évfordulóján

Május 1-jén lesz a magyar európai uniós csatlakozás huszadik évfordulója, két hónappal később pedig kezdődik hazánk fél éven át tartó EU-elnöksége. A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Orbán-kormány nem tervez központi ünnepséget az emléknapra.

Eurobarometer: A magyar közvélemény teljesen az európai fősodorba tartozik

Tízből hét európai és magyar állampolgár valószínűleg elmenne szavazni az európai választáson, ha azt a következő héten tartanák. A júniusi EP-választás előtti legutolsó Eurobarometer-felmérés alapján a magyarok a kormány EU-ellenes narratívája ellenére az európai átlaggal tartanak a legtöbb kérdésben. A csehek és a franciák a legszkeptikusabbak.

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma


A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni ennek elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amiből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam — szögezte le állandó brüsszeli tudósítónk legfrissebb podcastunkban.

Orbánék migrációs ellenállása a végrehajtásnál folytatódhat

Egyetlen tagállamot sem kötelez az Európai Parlament által megszavazott menekültügyi és migrációs paktum menedékkérők átvételére vagy fejpénz megfizetésére, mivel szakértők és eszközök küldésével is le lehet majd róni a szolidaritást. A paktum ellenzői ugyan elvesztették a jogalkotási csatát, azonban a szabályok végrehajtásánál még hallathatják a hangjukat.

A Mol nem csak a koncessziós hulladékot akarta magának

Elfogadta a Mol érvelését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ez is közrejátszott abban a döntésben, amely arra jutott, hogy az olajtársaság nem élt vissza erőfölényével a hulladékpiacon. A fémkereskedők azért fordultak a GVH-hoz, mert a Mol hulladékos cége olyan anyagok vonatkozásában is szerződést kötött az alvállalkozóival, amelyek nem tartoztak a koncesszió hatálya alá. A törvény kimondja az építési és bontási fémhulladékról, hogy nem a koncesszió része, vagyis szabadon adható és vehető. De még a Mol is így gondolta, hiszen eleve csak a csomagolási fémhulladékra tartott igényt, amikor beadta végső ajánlatát a koncessziós pályázatban.

Mészáros Lőrincet és kormánytagokat is szankciós listára tennének kutatók az orosz befolyás miatt

A magyarországi orosz befolyás csökkentésének érdekében az Egyesült Államoknak szankcionálnia kellene az Orbán Viktor köré összpontosuló kormánytisztviselőket és oligarchákat, különös tekintettel Mészáros Lőrincre, aki például az orosz hátterű Paks II. nukleáris beruházásban is széleskörűen érintett – javasolja többek között a hágai székhelyű Nemzetközi Központ a Terrorizmus Ellen (ICTT) kiadványa. A tanulmány részletesen bemutatja az elmúlt évek orosz befolyást bizonyító eseményeit és szereplőit.

Európa régi-új mantrája a versenyképesség

A zöldmegállapodástól az európai versenyképességi megállapodás veheti át a stafétát fő prioritásként az EU következő, 2024–2029-es politikai és jogalkotási ciklusában a közösség attól való félelmeinek a tükröződéseként, hogy gazdaságilag behozhatatlanul leszakad az Egyesült Államoktól és Kínától. Az a kérdés, hogy a nagy nekidurálásból ezúttal tényleg lesz-e valami.

Pikó András: Ötszáz lakót hozott lehetetlen helyzetbe a kormány a kisajátítással


A józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további terjeszkedése érdekében. Pikó András szerint ennyi idő alatt lehetetlen ötszáz ember elhelyezése a kerületben, de még Budapesten is.

A helyiek egy része úgy érzi, hogy elvették tőlük a kétmilliárd forintból felújított, nyolcszáz éves jáki templomot

Kétmilliárd forintot kapott a katolikus egyház a jáki templom felújítására, de nem minden valósult meg a tervekből, a fűtés befejezésére például a helyiek gyűjtöttek adományt. A projektvezető szerint ennek nagy része elkészült. A jákiak azt is nehezményezik, hogy bekerítették a templomkertet.

Kiűzné a kisvárdai várból az önkormányzat a vállalkozót, akinek állítólag félmilliárddal tartoznak

Kiebrudalná a megrendelő azt a céget, amelyet azzal bízott meg, hogy kompletten újítsa fel a kisvárdai várat. A kivitelezővel már év elején szerződést bontottak, ám a vállalat vezetője szerint nagyjából hatszázmillió forinttal tartozik neki a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. A tartozás valós értéke és az elvégzett munka megállapítására független szakértők bevonását kérte a Korintosz Kft., amely nemrég bíróságra vitte az elszámolási vitát. Azonban az önkormányzat cége birtokvédelmi eljárást kezdeményezett úgy, hogy a cég sosem volt és ma sem tulajdonosa a várnak. Az ügyben eljáró jegyző szerint viszont minden törvényesen zajlik. Úgy tudjuk: a Szabad Európa korábbi riportjai nyomán az Integritás Hatóság is vizsgálódik az ügyben.

DOBREV KLÁRA - TELT HÁZ ELŐTT EGERBEN

DOBREV KLÁRA
Szerző: DOBREV KLÁRA
2024.04.22.Megállás nélkül folytatjuk az országjárásunkat, a Tavaszi Gyülekezőt. Június 9-ig az egész országot bejárva megmutatjuk, hogy mi, szociáldemokraták-zöldek vagyunk a biztos pont.


Lásd még:

DONÁTH ANNA: DEUTSCH TAMÁSNAK VÁLASZT KELLENE ADNI ARRA, MI A HALÁLT CSINÁLTAK AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN AZ EP-BEN

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2024.04.22.


A Telex hétfőn indult választási műsorának vendége volt Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki az önkormányzati választáson a párt listavezetője is lesz a fővárosban.


Donáthot először a Tisza Pártról, illetve a Magyar Péterhez való viszonyukról kérdezte Fábián Tamás. Donáth szerint Magyar követői nagyon fanatikusan viselkednek, ami nem jó, hiszen a Momentum és Magyar is azt akarja, hogy újfajta politikai kultúra alakuljon ki. Donáth azt mondta, hogy nem céljuk, hogy egymás torkát kettéharapják, és felelősségük van abban, hogy a követőiket edukálják, meg kell haladni szektás falkaszellemet.

A Momentum elnöke azt mondta, hogy hosszú távon szerinte tudnának együttműködni Magyarékkal, mert közösek a céljaik, egyébként szerinte Magyar első megszólalásai 90 százalékban arról szóltak, amiről a Momentum már 2017-ben is beszélt. Donáth egyébként örül annak, hogy Magyar sok embert megmozgat, mert így már nem lehet politikai apátiáról beszélni. Számára másodlagos, hogy ki indítja be az embereket. „Magyar Péter hozta el a nagy szelet, de a szikrákat a Momentum hozta” – mondta Donáth. Az egyik ilyen szikra szerinte az volt, hogy a Momentum kezdett nyomást gyakorolni a Fidesz politikai holdudvarára, amikor kipattant a kegyelmi botrány.

A Momentumot márciusban még 10 százalékra mérték a pártválasztók körében, de azóta visszaesett a támogatottságuk. Donáth azt mondta, nekik tiszta a lelkiismeretük, mert szerinte önmagában érték az a munka, amit Cseh Katalinnal közösen elvégeztek az EP-ben. Úgy véli, hogy ha jól tudják bemutatni, hogy mi volt ez a munka, akkor újra szerezhetnek mandátumokat. Példaként azt említette, hogy részt vettek az európai médiaszabályozás kidolgozásában, amivel nem lehet csak úgy fenntartani a propagandát. „Olyan eszközöket hoztunk haza, amivel a magyar kormányt sarokba tudjuk szorítani. Jobb hely Magyarország azzal a munkával, amit elvégeztünk.”...

BALOG ZOLTÁN A SAJÁT LEKÖTELEZETTJÉVÉ TETTE EGYHÁZÁT, ÁMOKFUTÁSÁT DERMEDT CSÖND KÍSÉRI

444.HU
Szerző: TÓTH-SZENESI ATTILA
2024.04.23.


- A református egyház szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a lemondott Balog Zoltán utódjául, de Pásztor Dániel megválasztásával sem várható változás, maradna a dermedtség.

- Semmi sem utal arra, hogy Balog lemondana a dunamelléki püspöki címéről, pedig ez lenne a legfontosabb.

- Balog Zoltán minisztersége rengeteg pénzt jelentett a református egyháznak és végre tisztes megélhetést a lelkészeknek, sokan függnek egzisztenciálisan a jelenlegi egyházi kurzustól.

- A reformátusok nincsenek felkészülve Balog hatalomtechnikai játszmáira, manipulációira, az általa kifejtett pszichikai nyomásra, a többség értetlen és tanácstalan.

- A bajok, az állam és a református egyház megengedhetetlenül közel kerülése a Fidesz 2010-es hatalomra jutásával kezdődött.

- Református lelkésszel és egyéb egyházi tisztséget viselő személyekkel beszéltünk arról, hogy milyen állapotban várja az egyház a zsinatot.

Semmilyen információáramlás nincs a református egyházon belül a kegyelmi botrány kirobbanása óta. Különös hallgatás ez, miközben az elmúlt évtizedek tán legfontosabb zsinatára készülődnek. Az egyházi elöljárók nem nyilatkoznak, a hívek találgatnak, a helyzettel elégedetlen lelkészek, egyházi elöljárók többsége legfeljebb név nélkül mesél az egyház helyzetéről. Ők azok, akik úgy érzik, a demokratikus értékek sárba tiprása történik.

Ezt a dermedt csöndet én is megtapasztaltam, amikor olyan, látszólag egyszerű kérdést tettem fel a bicskei lelkésznek, majd a vértesaljai esperesnek, végül a református egyház sajtóosztályának, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt Kónya Endre presbiter vagy sem. Senki sem gondolja, hogy a bicskei lelkész szégyene, amikor másfél percen keresztül menekül az RTL kamerája elől, és nem válaszol, mert nem mer válaszolni egy könnyen tisztázható kérdésre.

És ugyanez a hallgatás övezi egy, a református körökben szamizdatban terjedő fájlt is, amin Balog Zoltán már a kegyelmi ügy kirobbanása után arról beszél, hogy menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök. Se tisztázó, se elkenő válasz nincs – se Balogtól, se mástól...

VISZÁLYKODÁS, MEGOSZTOTTSÁG, KÁOSZ, SZÉGYEN – REFORMÁTUS HÍVEK SEGÉLYKIÁLTÁSA

SZEMLÉLEK
Szerző: SZEMLÉLEK
2024.04.22.


Nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünknek 10 elkötelezett református személy, akik ezernyi társuk nevében kérik, hogy Balog Zoltán ne maradhasson egyházi vezető.

Április 24-25. napokon tartják a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát. A tervezett témakörök között nem szerepel a kegyelmi botrány egyik főszereplője, Balog Zoltán püspöki alkalmassága, ám kétségkívül ez ma a legnagyobb feszültséget okozó kérdés református körökben. A véleménye miatt kirúgott kántor és társai szeretnék, ha véget 
érne ez a szomorú állapot, ezért nyílt levélben szólítják meg a zsinat valamennyi résztvevőjét. Írásukat az alábbiakban a párbeszéd előmozdításának szándékával közöljük...

ELDŐLT-E A VARSÓI CSATA? DOBROWIECZKI PÉTER ÉS MITROVITS MIKLÓS, INFORÁDIÓ, ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA PODCAST
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2024.04.22.Eldőlt-e a varsói csata? Ki nyerte a lengyel önkormányzati választásokat? 

Milyen következtetést lehet levonni a lengyel belpolitikai erőviszonyokra nézve a helyhatósági választás eredményéből?​ 

Milyen pozíciókban erősödtek a lengyel kormány és ellenzéki pártok? 

Milyen következményei lehetnek az önkormányzati választás eredményének a lengyelországi európai parlamenti választáson? 

Milyen bizottsági posztokat céloz meg a lengyel politika? 

Milyen Európa víziók versenyeznek Lengyelországban? 

Miért ajánlotta fel a lengyel elnök az atomfegyverek lengyelországi állomásoztatásának lehetőségét? 

Látszik e már ki lehet az utódja Jarosław Kaczyńskinek? 

Végrehajtja-e Lengyelország az új európai menekültügyi paktum rendelkezéseit? 

Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője és Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.04.22-én. Podcast.

ERCSE KRISZTINA: AZ OKTATÁSBAN FELKÉSZÜLT, ÉS HATÉKONY KÉPVISELETET VÁRNAK EL A CIVILEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.04.22.


Mikro- és makroszinten is tragédiákat szül az a 14 éve igen intenzíven követett gyakorlat, hogy mind az önkormányzati, mind az országgyűlési választások után teljesen felkészületlen és tájékozatlan emberek állnak bele közfeladatok ellátásába. Ezen kívánt változtatni a Civil Közoktatási Platform (CKP) és a Tanítanék Mozgalom, amikor egy új típusú konferenciát szervezett. Színvonalas előadásokkal és World-Caféval várták a választásokon induló képviselő- és polgármesterjelölteket, valamint a helyi civil szervezetek képviselőit. Céljuk, hogy a résztvevők megválasztásuk esetén az ország valós állapotának és szükségleteinek ismeretében legyenek képesek választóik érdekeinek a képviseletére. Minderről Ercse Krisztinával, a CKP szóvivőjével beszélgettünk.


Miért az említett kört hívták meg a „Mit tehetnek az önkormányzatok az oktatásért?” című konferenciára?

Azt szokták mondani, hogy a politikusoké is egy szakma, de soha senkinek nem oktatják, és borzalmas politikusaink vannak. Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a legjobb szándék feltételezése mellett is évtizedek óta, de 14 éve igen intenzíven látható az a gyakorlat, hogy mind az önkormányzati, mind az országgyűlési választások után teljesen felkészületlen és tájékozatlan emberek álltak bele közfeladatok ellátásába. Sem a kiválasztási, sem a felkészítési kritériumok egyikében sem szerepel szempontként, hogy milyen típusú munkára vállalkozik valaki. Azt látva, hogy ez semmi jóra nem vezet, sőt, mikro- és makroszinten is tragédiákat szül az, ha valaki felkészületlenül úgy vág bele egy terület irányításába, hogy nincsenek róla ismeretei, a CKP már korábban is – kezdetben csak a választások előtt – szakmai beszélgetéseket szervezett egyfajta támogatásként. Azóta is sok ilyen típusú támogatást nyújtunk, sokféle formában. Az önkormányzati választások előtt egy konferencia nyilván nem ölelhet fel mindent, még akkor sem, ha csak az oktatásról van szó, de az oktatás területén működő civil szakmai szervezetek szeretnék támogatni a választáson induló leendő képviselőket és szervezeteiket aktuális és szükséges információkkal. Így megválasztásuk esetén az ország valós állapotának és szükségleteinek ismeretében lehetnek képesek választóik érdekeinek a képviseletére...

BEAKADT A LEMEZ A FŐNÖKNEK

JÓLVANEZÍGY
Műsorvezetők: SZABÓ MÁRTON, NAGY ÁDÁM
2024.04.23.TIMESTAMP

00:00 Az atya válaszol 
03:48 Három ember három szint 
07:17 Orbán szereti a háború szót 
11:07 Egy kis Kossuth Rádió 
15:27 Orbán szerint a Megafon hazudott 
20:43 Bogos Csaba VS Trombitás Kristóf 
27:16 Amerikában radikális módszerekhez nyúlt egy férfi 
32:34 Egy újabb lövöldözés 
34:12 Párkapcsolat függőként párkapcsolat?

ÚJRA NŐTT A TANKERÜLETEK ADÓSSÁGA, A LEGNAGYOBB, 340 MILLIÓS TARTOZÁST A BELSŐ-PESTI TANKERÜLETI KÖZPONT HALMOZTA FEL - EZ AZ A TANKERÜLET, AMELYNEK NEMRÉG ŐRIZETBE VETTÉK A GAZDASÁGI VEZETŐJÉT KORRUPCIÓS BŰNCSELEKMÉNYEK MIATT.

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.04.23.


Bár a kormány tavaly decemberben mintegy 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok adósságállományának rendezésére, számos tankerületben már januárban újabb tartozásokat halmoztak fel – derült ki a Magyar Államkincstár kimutatásából.

A 60-ból 26 tankerületi központnak összesen 1880 millió forint volt a lejárt tartozásállománya januárban, ezek közül hétnek az adóssága közelítette vagy haladta meg a 100 millió forintot.

A legnagyobb, összesen 340 millió forintos adóssága a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt.

Ez az a tankerület, amelynek nemrég őrizetbe vették a gazdasági vezetőjét korrupciós bűncselekmények miatt.

A második helyen a Mátészalkai Tankerületi Központ végzett 193 millió forintos lejárt tartozással.

A harmadik helyen a Váci Tankerületi Központ állt 177 millió forintos adóssággal.

Februárra valamelyest mérséklődött a helyzet, a tankerületi központok összes adósságállománya 281 millió forinttal kevesebb, vagyis 1599 millió forint volt, amit 20 tankerület halmozott fel. Néhány központban, például a dunakeszi, a kelet-pesti, a miskolci, a szegedi, a tatabányai tankerületben sikerült rendezni az adósságokat, februárban már nem volt tartozásuk. A Mátészalkai Tankerületi Központban 81 millió forintra, a Váci Tankerületi Központban 97 millió forintra sikerült lefaragni a tartozást.

Mindeközben például a balatonfüredi, esztergomi, kaposvári tankerületnek, míg januárban nem, februárban már voltak adósságaik. A legnagyobb mértékben

a Kaposvári Tankerületi Központ tartozásállománya nőtt egy hónap alatt, nulláról 154 millió forintra.

Nagyot nőttek a Békéscsabai Tankerületi Központ adósságai is, a januári 39 millió forintról 155 millióra. A legtöbb adóssága – 336 millió forint – azonban továbbra is a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt...

ZÁVECZ: MAGYAR PÉTER A BIZONYTALANOKTÓL, A KUTYAPÁRTTÓL ÉS A MOMENTUMTÓL GYŰJTI SZAVAZÓIT

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2024.04.23.


Magyar Péter és a Tisza Párt Európai Parlamenti listája már bőven a harmadik helyre kúszott fel az rangsorban április első felére, derült ki a Závecz Research április 4–11. között végzett telefonos kutatásából. Magyar Péter EP-listája az összes választókorú között 11%-on áll, a biztos szavazók körében pedig 14%-on. Ezzel egyértelműen megszerezték a harmadik helyet a még mindig stabilan vezető Fidesz (Deutsch Tamás a listavezető) és a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-koalícó mögött (Dobrev Klára a listavezető) – a kormánypárt a választókorúak között 25, a biztos szavazóknál 33 százalékon áll, a DK-nál ez a két mutató 18, illetve 26 százalék. A választók között a Mi Hazánk EP-listája 6%-on áll, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5-5 százalékon, ugyanez a biztos szavazók között 8,7 és 5 százalék.

Érdekesebb viszont a Závecz-kutatás azon része, amely azt vizsgálta, mely táborokból gyűjti Magyar Péter az EP-szavazóit, ugyanis sokkal inkább az ellenzéktől szerez támogatókat, mintsem a Fidesztől. Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén a Momentum-szavazók 37%-a szavazna át Magyarra, a Kutyapárttól 22% pártolna el, a többi párttól pedig 4-6% menne át Magyarhoz. A pártnélküliek tizede ment át Magyar Péter mellé.

„Ha Magyar Péter jelenlegi, a népesség 11%-át kitevő táborának összetételét nézzük, akkor annak harmada feltehetően eredeti Magyar Péter hívő, hiszen abból a sorból, ahol ő nem szerepelt, az egyéb pártot választották, és valószínűsíthetjük, hogy zömmel rá gondoltak. Támogatóinak nagyjából harmadát teszik ki a pártnélküliek, közel kéttizedét a Momentumosok, bő egytizedét a Kutyapárt hívei” – áll a Závecz-kutatásban...


SIKERÜLT VOLNA CSÖKKENTENI AZ AUTÓK FOGYASZTÁSÁT, HELYETTE JÖTTEK A SUV-OK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.04.23.


Világszerte egyre nagyobbak a személyautók, a SUV-ok letarolják a piacot, pedig a magyarul városi terepjárónak hívott kategória terjedése aláássa a fenntarthatósági elképzeléseket. 2022 volt az első év, amikor már az újonnan eladatott autók többsége (51 százalék) SUV volt világszerte, az autók átlagos tömege pedig már 1,5 tonna felé emelkedett.

Az autók energiahatékonyságát ma már nem lehet csak a benzinfogyasztásban mérni, hiszen egyre terjednek a hibrid és elektromos járművek. Az elektromos áram fogyasztást is át lehet azonban számítani a megszokott, 100 kilométerre eső benzinfogyasztásra. Mindezt figyelembe véve látható, hogy a világon az új autók energiahatékonysága növekszik, 2010 és 2022 között 8,6 literről 7 alá süllyedt.

Mint látható, nagyok a régiók közötti különbségek: továbbra is Európában értékesítik a legkisebb fogyasztású személyautókat, a korábbi 7,5 literes fogyasztást a 2022-es 5,4 literes jóval alulmúlja. Ráadásul a kisebb és takarékosabb autókat előtérbe helyező Japán szintje alá sikerült menni.

Nem meglepő, hogy a nagy autókat preferáló Egyesült Államokat magába foglaló észak-amerikai térség áll az utolsó helyen energiahatékonyságban, és a csökkenés mértéke is lassabb a többi fejlett országénál. Kínában sikerült a legnagyobb előrelépést elérni, és ha a trendek fennmaradnak, akkor néhány éven belül ott lesznek a legkevésbé szennyezők a személyautók.

Érdemes nemcsak az egyes autók hatékonyságát nézni, hanem azt is figyelembe venni, hogy egyre több autót adnak el, és egyre több van az utakon. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint 2010-ben 852 millió személyautó volt forgalomban a világ összes országban, 2022-re ez 1285 millióra növekedett. Tehát hiába csökkent az energiafelhasználás egy kilométerre jutó értéke közel ötödével, ha közben másfélszeresére nőtt a járművek száma. A SUV-ok aránya a 2010-es 8,5 százalékról 31,4 százalékra nőtt...

MEGÁLLÍTHATATLANUL ÖMLIK A SZEMÉT A TISZÁBA

SZABAD EURÓPA
Szerző: BIHARI ÁDÁM
2024.04.23.Már legalább másfél évtizede nő a lakossági hulladék mennyisége a Tiszában. A legjobban a Tisza-tavon lehet látni, mit jelent ez a valóságban: szemétszigetek mellett úsznak el a hattyúk, mérgező mikroműanyagokkal teli nádasokban ívnak a keszegek és orrfacsaró bűz van a tó legidillibb részein.

MITŐL LETT ILYEN DRÁGA A BUDAPEST AIRPORT, AMIT BÁRMI ÁRON MEG AKAR VENNI A KORMÁNY?

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2024.04.23.


Majdnem az egész évre tervezett hiányt összehozta a költségvetés mindössze három hónap alatt, a pénzügyminiszter nemrég 675 milliárd forint újabb megszorítást jelentett be – ennyi beruházási kiadást halasztanak későbbre. A repülőtér-üzemeltető Budapest Airport Zrt. megvásárlásától azonban nem tágít a kormány. A teljes vételárról tavaly 4 milliárd euró (1500–1600 milliárd forint) forgott közszájon, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter annyit közölt, hogy az állami rész kevesebb lesz 774 milliárd forintnál.


- Tavaly ősszel szivárogott ki, hogy 4 milliárd eurós visszavásárlási akció készül a ferihegyi repülőtér megszerzése érdekében, később az is kiderült, hogy ezúttal nem a „mindenevő” Mol és Jellinek Dániel ingatlanguru lenne az állam üzlettársa, hanem külföldi befektetők.

- A magyar állam első lépésben 80 százalékos tulajdonrészt vásárol a reptérben, 20 százalék pedig a francia Vinci Airports cégé lesz, majd a tranzakció lezárása után az állami tulajdon 51 százalékra csökkenhet, mert a kormány eladna a részéből egy katari befektetőnek.

- A 24.hu a 80 százalékos részesedésből és a Budapest Airport közel 1,5 milliárd eurós hitelállományából azt becsülte, hogy 774 milliárd forint körül lehet a magyar állam által fizetendő vételár.

- Nagy Márton legutóbb azonban úgy nyilatkozott, hogy az ár kedvezőbb lesz annál, „mint ami a médiában megjelent”.

A nemzetgazdasági miniszter konkrét számot ugyan nem mondott arról, hogy mennyit áldoz a kormány a repülőtér megvételére, érzékeltette, hogy a 80 százalékért kevesebbet kell fizetni majd az általunk becsült 774 milliárd forintnál. Arra sem tért ki, hogy a katari bevásárlás után miként állunk majd, de a faék egyszerűségű számításból az 51 százalék ára 500 milliárd forint körüli összeg lehet.

Eddig annyi biztos, hogy 848,8 millió euró, azaz mintegy 328,5 milliárd forint érkezett a kormány „nagybevásárló” cége, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. számlájára, amivel az állam megszerezheti a Budapest Airport Zrt. (BA) részvényeit. Mint korábban megírtuk, tavaly karácsony előtt döntött erről Nagy Márton, és az alapítói határozatban az is szerepelt, hogy a BA 80 százalékos részesedésének megvásárlására szolgál az összeg. (A Corvinusban tavaly egyébként több tőkeemelés is történt, de az összesen közel 700 milliárd forintból csak az említett 848,8 millió eurós tételnél jelezték külön, hogy a reptér megszerzésére szolgál.) Ami a forrásteremtést illeti, vagyoneladást és hitelt is említett korábban Nagy, ebből az Erste Bank, a Vienna Insurance és a Yettel állami részesedésének eladása meg is történt...