2022. szeptember 6., kedd

OKTATÁS: A MINISZTERELNÖKIG MINDEN FŐNÖK MEGKAPTA AZ EMELÉST, CSAK A TANÁROK NEM

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PILZ OLIVÉR
2022.09.06.


Indul az új tanév, egyelőre takarék lángon tiltakoznak a tanárok, noha úgy tűnik, a pedagógusok összes főnöke, egészen a miniszterelnökig megkapták a béremelésüket, csak pont azok nem, akik az iskolákban dolgoznak. Hogyan folytatódik a tiltakozás? Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója beszélt a Reggeli gyorsban.

Elkezdődött az új tanév, néhány iskolában tanárok tiltakoznak, a múlt pénteken egy erős diáktüntetés volt a fővárosban. Hogyan áll az oktatás helyzete ma? Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó gimnázium matematika tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a pénteki tüntetés olyan nagyszabásúra sikerült, hogy talán azok is meghallják, akiknek meg kellene hallaniuk, hogy mekkora a baj. Beszélt arról, hogy a diákok azt mondták, kitartanak, és már volt egy éjszakázás is.

A tanárokról is ugyanez mondható el szerinte, hétfőn polgári engedetlenséget gyakoroltak több helyen és hasonló megmozdulások a múlt héten voltak. Ugyanakkor Pilz elismerte, a tiltakozások sikere "a tömegen múlik", de mivel szerintük az oktatás ügye nem kizárólag a diákok és a tanárok problémája, hanem egy társadalmi probléma, ezért a társadalom nagy részének is ki kell állniuk mellettük, ha változást akarnak elérni.

Arról is szó esett, hogy bár 140 ezer pedagógus van Magyarországon, eddig csak a fővárosban négy iskolában voltak megmozdulások, és hétfőn 100-an voltak flashmobon, ami az összlétszám kis százaléka. Pilz azonban "gördülő polgári engedetlenségről" beszél, és szerinte ahogy tavasszal is történt, most is elhúzódhat a tiltakozás, mert minden iskola akkorra szervezi meg, amikorra jónak látják, és egyébként is egyéni döntésen alapul. A tavaszi tiltakozási hullám két hónapig tartott, és több tízezer pedagógus, több száz iskola vett részt benne. A mostani szlogenjük, hogy "Emeljük a tétet", ami azt jelenti, hogy "próbáljunk egy kicsit tovább kitartani, és kicsit többen részt venni benne".

Szerinte a szülők most fognak szembesülni a súlyos helyzettel: 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, most fog kiderülni a napokban, hogy elment a gyerek osztályfőnöke, aki megélhetés miatt elhagyta a pályát, vagy nyugdíjba ment, és bár a nyugdíj mellett is már vissza lehet foglalkoztatni pedagógusokat, de Pilz szerint sokaknak elegük van, mert nemcsak a bérről van szó, hanem a munkakörülményekről, bezárhatatlan ablakok, huzatos helyek, festetlen tantermek, használhatatlan tankönyvek, amik az állami iskolákban előfordulnak. Sőt, bár tagadják, de szerinte előfordulhat, hogy a rezsiárak miatt online oktatásra kell átállni, és akkor lényegében a családokra verik rá a rezsiköltségeket.

Pilz szerint úgy néz ki, hogy az iskolában tanító pedagógusok összes főnöke, egészen a miniszterelnökig megkapták a béremelésüket, csak pont azok nem, akik az iskolákban dolgoznak.

A "hermanosok" már 2016-óta mondják, hogy mennyi probléma van az oktatásban, és minden mindennel összefügg: a fenntartás, a finanszírozás, a tananyag mennyisége, az óraszámok. Ezeket akarják bevasalni a kormányon, de előtte nulladik lépésként szerinte a bért kell rendezni és a sztrájklehetőséget visszaadni a tanároknak. A béremelés azért szükséges, mert ilyen fizetések mellett elüresedik a pálya, nincsenek egyetemre jelentkező leendő tanárok, a sztrájkjog pedig azért kell, hogy egy jobb oktatási rendszert tudjanak kicsikarni, mert Pilz szerint az alapprobléma az oktatási rendszer lehetetlen állapota, hogy nem versenyképes, hogy nem ad olyan tudást a gyerekeknek, amire a mai világban szükségük lenne. "Ezt kellene kiharcolni".

Pilz szót ejtett arról, hogy mivel a kormány mindent mér, ezért csak úgy fogják tudni kiharcolni, ha a társadalom melléjük áll, és a kormány akkor mérésekből azt fogja látni, hogy a lakosság követeli tőlük. Ahogy tavasszal is látták, hogy a szülőkön keresztül a társadalom elkezdett a tanárokkal szimpatizálni. 

Ő örült annak, megnyugtatta a lelkét, hogy tegnap nem egyedül kellett kiállnia polgári engedetlenségre, hanem a hatvanfős tantestület 37 tagja nem vette fel a munkát. "Ilyen példamutatás megerősíti a pedagógusokat, hogy ki kell állni magukért, a gyerekekért és a jövőért".

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A SZOCIÁLIS MUNKA MARKETINGJE

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.09.06.


Sok szakdolgozó talál rá az Igazgyöngy munkájára, sokféle megközelítéssel elemzik a tevékenységeink különböző szegmenseit, az oktatástól a szociális munkáig, a társadalmi vállalkozástól a kommunikációig, szinte minden területen.

Nekünk is hasznosak ezek, átgondolni a kérdéseiket, ezáltal segít letisztítani, tudatosabbá tenni a folyamatainkat, ránézni más szemszögből erre az egészre, új struktúrákban elemezni a céljainkat és a hozzájuk vezető utat. Szóval, szívesen adunk lehetőséget, mert mi is tanulunk belőle mindig, ráadásul ezt is a gyakorlat és az elmélet összekapcsolási lehetőségének tekintjük.

A múlt héten is több hallgatóval egyeztettem, egyikük témája különösen érdekes volt. A szociális munka és a marketing viszonyával foglalkozik. Egy részén sokat töprengtem, a beszélgetés után is. Azon, hogy hol, milyen céllal és milyen üzenetekkel jelenik ez meg…és azon is, hogy vajon miért alakult így?

Az teljesen világos, hogy a marketing részévé vált az életünknek, tanulása, fejlesztése fontos mindenkinek, nemcsak azoknak, akik értékesíteni szeretnének valamit, hanem azoknak is, akik bármilyen hatást szeretnének elérni, figyelmet felhívni, érdeklődést kiváltani, közösséget szervezni, vagy akár érzékenyíteni az embereket valami iránt. A pozícióba kerülésben, népszerűség elérésében is meghatározó eszköz lett. Egy új szakma, ami egyre nagyobb teret nyer mindenhol.

Napjainkra a marketing a befolyásolás eszközévé is vált, tudományos eszközökkel képes formálni az emberek gondolkodását, irányítani a figyelmet, úgy adagolni az információkat, ahogy az, az elérni kívánt hatás érdekében a leghatékonyabb. A marketingstratégiák ütközhetnek is egymással, akár ellentétesen is hathatnak, és az egyik el is nyomhatja a másikat.

Miért mondom ezt? Mert pl. a társadalmi leszakadás ügye is sokféle marketing utat vonz be. Attól függően, hogy kinek, mi a célja, mit akar elérni.

Állami szinten ebben meghatározó a működtetett rendszerek tökéletességének bizonygatása. Annak a kommunikálása, hogy ebben az irányításban minden megbízhatóan kezelve van. Sikerkommunikáció ez, melybe nem fér bele semmiféle működési hézag, probléma. A szociális munka a rendszeren belül nem kaphat túl nagy figyelmet, hiszen az felvethetné, hogy miért van rá egyáltalán szükség egy egyébként remekül működő rendszerben. Hiba ebben nem lehet…de mivel a szociális munka szükséges, így a hiba nyilván azokban van, akikre irányul. Akik ugyebár nem akarnak igazodni, változni, pedig a gondoskodó állam tálcán kínálja a lehetőségeket. Tehát azért kell rá áldozni, mert az emberek egy része nem érti, hogyan kellene élniük a döntéshozók elvárásai szerinti (családi) életet. Nem érdemlik ugyan meg ezt az áldozatot, ott lebeg hát a fölöslegesség szelleme a szociális munkán, beépülve annak megítélésbe is.

Az állami rendszer nem fordít energiát a szociális munka marketingjére. Amire energiát fordít, az a felzárkóztató programok előírt sikeressége, az azokban tervezett indikátorok szerinti igazolása annak, hogy ezek hatékonyan működnek. Ebben sem jelenik meg a szociális munka, nem ez a lényeg, a fókusz az előírt változások teljesülésén, vagyis a sikeren van. Ez kapja a marketinget, vagyis eszközévé válik a politikának, a döntéshozói célok támogatásának.

Az állami marketing érinti a szociális problémákat egy másik irányból is, ez pedig az illeszkedni nem akarók megregulázása, a büntetések, megszorítások rendszere, mint az iskolarendőr, vagy más hatósági szerepek túltengése ott is, ahol ennek alapvetően nincs helye. A sztrájkok megkérdőjelezése, a fenyegető döntéshozói nyilatkozatok mind ennek a része. A marketing itt is épül, a tekintélyelvűség elfogadását és megkérdőjelezhetetlenségét már az iskolai oktatás elkezdi megalapozni, és erre épül aztán minden, mondjuk a közérdekű információk titkosításáig, mert szerintem ez is a politikai marketing része.

A másik terület, ahol új szín tűnik fel, az az egyházi vonal. Ma nehéz már szétválasztani az állam és az egyház szociális rendszerét, összefonódott, és ebben egy különös marketing-hatás épült ki. Ez a szociális munkába különös erényként emeli be a vallási kötődést. Az alap az, hogy történelmileg is egyházi elvárás a rászorulókon való segítés. Ez kap marketinget a különféle adománygyűjtésekben, és azok célba juttatásában. A marketingüzenetek ezt célozzák meg: adakozz, így részesévé válhatsz egy szent ügynek.

De ez megint nem szociális munka. Mert az adományozás nem kezeli az okokat, ami miatt a rászoruló nehéz helyzetben van, de ez ebben a folyamatban nem is érdekes. A marketing itt az érzésre irányul, annak a személynek az érzésére, aki ad. Azt a közösséget erősíti a marketing, divatosan celebekkel is. Az adományozói szándékot. Talán ez mutatja legjobban, hogy ez mennyire nem a szociális munkát jelenti. Mert a másik, akikre irányul, az csak passzív befogadóként jelenik meg, arcuk is csak azért és addig van, amíg az adományozói marketinget szolgálja. Aki kap, ő meg egy idő után majd újra kér, és lehet vinni ezt a folyamatot így, az idők végezetéig. A könyörületesség megtapasztalásáért szerveződik a marketing, nem pedig a valós, az élethelyzetek megváltoztatásáért végzett szociális munkáért.

Aztán ott van a civil szféra is. Nekünk nagyon fontos a marketing, de itt is más-más utak vannak. Akik csak kríziskezelésben dolgoznak, ők annak érdekében szervezik a marketingjüket, hogy minél több adományt kapjanak. Ezért (sosem rossz szándékból), gyakran túltolják a negatív vonalat, hogy egyre több ember ingerküszöbét érjék el, sokszor drámaibb helyzeteket vázolva a story-tellingekben, mint ami a valóságban van.

Akik fejlesztésben is gondolkodnak, ők a működésre gyűjtenek, ennek viszont feltétele, hogy a támogatók befektetése megtérül. Tehát nem vállalhajták fel a kudarcokat, nehézségeket, mert ezzel ez nem igazolódik. Így születnek meg a sikerprogamok, amelyek nem hosszú távúak, hiszen a kommunikáció és a valós helyzet között itt is szakadék van, és túl sokáig nem lehet csak kommunikációval fenntartani a fenntarthatatlant.

Azt hiszem, ahhoz, hogy a helyzet változzon, vissza kellene menni az alapokig. Újra megnézni az okokat, célokat, tudatossá tenni és összehangolni mindenhol a folyamatokat, hiteles adatelemzésekn alapuló stratégiát tervezni, amelynek része a marketing is.

Megerősíteni és fenntarthatóvá tenni bármit csak hiteles marketinggel lehet. Ami engedi a problémák felvállalását és értelmezését is… És igen, tanítani kellene ezt is. A marketinget, minden területen.

ÉPP ÖSSZEOMLÓBAN VAN AZ EURÓPAI ÁRAMPIAC, ÉS EZEN SOKAN RENGETEGET KERESNEK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.09.06.


Elég nehéz jelzőkkel illetni azt, ami az elmúlt nagyjából két hétben az európai villamosenergia-piacon történt. A magyar tőzsdén múlt hét közepén nagyjából hétszer annyiba került az áram, mint egy, és durván hússzor annyiba, mint két évvel korábban. A járványidőszak mélypontjaihoz képest pedig már közel ötvenszeres a drágulás. Az ár aztán innen több mint 50 százalékot zuhant, ami után még mindig nagyon magas, de ez már nem példa nélküli szint: az elmúlt egy év káoszában többször is jártunk efölött...

ZÖLD MENEDÉKBŐL IZZÓ POKOL – EZZEL A HÁROM MÓDSZERREL TETTÉK TÖNKRE KERTJEIKET A FŐVÁROSIAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.09.06.


Miközben az elmúlt 120 év legforróbb nyara tette próbára a városlakókat, Budapesten saját tulajdonosaik sosem látott mértékben pusztítják a kertjeiket. Pedig a főváros nem erdőből álló zöldterületeinek fele magánkézben van, ezért a kerttulajdonosoknak fokozott a felelősségük a város élhetővé tételében. Íme a három leggyakoribb mód, amivel tönkretesszük kertünk élővilágát és fokozzuk a városi hőszigethatást. Plusz néhány tipp ökotudatosoknak, városi lustáknak és merészet gondolóknak, hogyan változtassanak ezen az őszi kerti munkák során.


Amikor a város utolsó műholdas infrafotója elkészült, a kutatók elképedve meredtek a sportpályákra, amelyek a korábbi felvételen még a legnagyobb kánikulában sem izzottak át, most pedig úgy festettek a fotókon, mintha betonnal vagy bitumennel öntötték volna le őket. Vörös színben égtek a korábbi zöld árnyalatok helyett. Mi történt velük? Száz százalékról nullára csökkent az úgynevezett zöldfelületi intenzitásuk, vagyis a vegetációs aktivitásuk. A kutatók kíváncsiságból felkerestek egy-egy kivörösödő foltot és kiderült az ok: a korábbi füves pályát műanyaggal borították. Vagyis műfűvel.

A történetet Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze meséli el lapunknak. A szakember szerint a legnagyobb mértékű zöldfelületintenzitás-csökkenés az utóbbi évtizedekben mégsem a közterületeken, hanem a magánterületeken figyelhető meg. A főváros nem erdőjellegű zöldterületeinek 51 százaléka magántulajdonban van, kiskertként, vállalkozások udvaraként, telephelyeként szolgál. Amíg a parkok felülete nem módosult jelentősen, addig a „magánzöld” látványosan zsugorodik, egyrészt a túlépítés, másrészt a túlburkolás miatt. Mindez erőteljes hatással van a felület hőmérsékletére is, ennek igazolására Bardóczi Sándor a Szent István Egyetem 2016 nyarának egy forró napján készített földfelszín-hőmérsékleti térképét mutatja. A műholdas infrafotó szerint amikor Budapest belvárosában 40–45 fokot mértek, a kertvárosi részen 30-35 fokot mutatott a hőmérő, az erdős sávokban pedig csak 20–25 fok volt. A nap mindenhol ugyanolyan erősen sütött, a hőmérsékletet az szabta meg, mi borította a föld felszínét. Mindez azt bizonyítja, hogy a magánterületek birtokosai is sokat tehetnek a hőszigethatás kialakulása ellen. Ám az utóbbi időkben mintha ezzel éppen ellentétes folyamatok zajlanának, ezek közül azonosítunk most hármat...

MÁR NEM GONDOLKODUNK A JÓL ÉLÉSBEN, TÚLÉLNI AKARUNK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.09.05.


Ősztől működésképtelenné válik a szociális ellátó rendszer, ha a kormány nem segít. A civil fenntartásban lévő intézmények vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, de az önkormányzati fenntartásúak sem lehetnek nyugodtak. Minimum egymillió emberről van szó – hajléktalanok, idősek, sérültek, fogyatékosok, gyerekek –, akik ellátása a rezsiemelés miatt jelenleg veszélybe került 

– mondta Szoboszlai Katalin, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke.

„A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatok és intézmények finanszírozása sosem volt bőségesnek mondható, a legtöbb szolgáltató és intézmény csak szűkösen, térítési díj és ezen felül önerő bevonásával volt képes működését biztosítani. A kormány által bejelentett, rezsiköltségeket érintő intézkedések a szociális ellátórendszert – mint közületi nagyfogyasztókat – már az ősz során olyan helyzetbe hozzák, amely gyakorlatilag a működésképtelenné válást eredményezik” – állt abban a nyílt levélben, amellyel a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség Fülöp Attilához, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárához fordultak még július végén. A szociális szféra helyzetéről és a kormány reagálásáról a Hírklikk Szoboszlai Katalinnal beszélgetett...

DIÁKOK A TANÁROKÉRT, HORTHY-SZOBOR AVATÁS, VITAIRAT A VITA VITÁJÁHOZ

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.09.06.Diákok a tanárokért, Horthy-szobor avatás, vitairat a vita vitájához...

ORBÁN VIKTOR SZEGEDRE ÉRKEZIK, LEZÁRJÁK A FÉL BELVÁROST – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.09.06.


Ötszáz határvadász tesz ünnepélyesen esküt

Ötszáz bizony dalolva megy.

“Díszhuszárokkal nem megyünk semmire”

A Fidesz-KDNP-kormányt a honvédelem területén az intézményesített korrupció, a károkozás, a pazarlás, az elhibázott szervezeti intézkedések és a kontraszelekció jellemezte. Így foglalta össze az elmúlt 12 év honvédelmi politikáját Szekeres Imre, volt honvédelmi miniszter.

Független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány

Ízlelgessük: f ü g g e t l e n, korrupció e l le n e s… a nap vicce.

Magyarország és az EU-s pénzek: semmi sincs rendben

Ha a jogállamisági eljárás nem zárul le szeptemberben és szankciókra tesznek javaslatot, akkor pokolian nehéz helyzetbe kerül a magyar kormány.

Hiányosságot talált a Médiatanács a Tilos Rádió frekvenciapályázatában

A testület valamilyen meg nem nevezett pályázati hiányosságra hivatkozva hiánypótlást kért a Tilos Rádiótól.

Csak vallásként lehet feltünteni az ateizmust a 2022-es népszámláláson

A Magyar Ateista Társaság kampányát eddig körülbelül 140 adományozó segítette, a célként kitűzött 2,5 millió forint 62 százalékát már összegyűjtötték. Érdekes jelenség, hogy Waldmann Tamás szerint a keresztény politikusok, papok kirohanásai után minden alkalommal szemmel láthatóan megugrott a támogatások összege.

Nem tudni, honnan veszi a BKV januártól az áramot

Egyelőre nem érkezett érvényes ajánlat a BKV áramellátási pályázatára. A sikertelen pályázat mögött vélhetően az áll, hogy olyan mértékben lőttek ki az energiaárak, hogy a korábbi évek beszerzési árai mára tízmilliárdokkal emelkedhetett.

Völnerék megolajozták a végrehajtásokat

Villámgyorsan vesztik el otthonukat a bajba került családok.

Köztartozásként szedik be az ötezer forintos kamarai tagdíjat a volt katásoktól

Az iparkamara semmilyen kompenzációt nem ad az exkatásoknak. A gondoskodó állam, az…

Újabb fürdő zárta be a kapuit

Itt a probléma nem újkeletű. Többször írtak ki üzemeltetésre és értékesítésre pályázatot, mivel a falu a bevételekből nem tudja fenntartani a fürdőt. Az orvosi kezeléseket sem tudják biztosítani.

Betiltották az egyik utolsó független orosz sajtóterméket is

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov főszerkesztő továbbra is Oroszországban van, szombaton ő vezette a nemrég elhunyt Mihail Gorbacsov gyászmenetét, aki támogatója és barátja is volt.

Hazaárulás miatt 22 év börtönbüntetésre ítélték Ivan Szafronov orosz újságírót

Az ügyészek szerint Szafronov államtitkokat osztott meg Oroszország közel-keleti fegyvereladásairól Csehország hírszerzésével. A férfi tagadta a vádakat, mivel szerinte azok nyílt, bárki számára hozzáférhető információk voltak.

Hab a tortán:
Szőke Gábor Miklós égig érő, arany bevonatú csodaszarvast épít a volt Postapalota oldalában

Csodaszarvas-agancsokból?

Fotó: Megkezdődött Hajdú-Bihar megyében a határvadász képzés

A LENGYELEKNEK ISMÉT SZÖVETSÉGESRE VAN SZÜKSÉGÜK: ÖSSZEFOGNÁK A V4-EKET - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.09.06.


Ki ez a magányos, önimádó szőke nő? Az új brit miniszterelnököt a brit sajtóban akkora ellenségesség fogadja, mint még egyetlen elődjét sem soha. Mi lesz Kelet-Európában? A növekvő árak nyugtalanítják a lakosságot, erősödik a népharag. Magyarországgal és Lengyelország között rövid időre szakadást okozott az ukrajnai háború eltérő megítélése, de most a lengyel kormányfő békülékeny hangot ütött meg. Trumpék mozgalma félfasiszta. Nemzetközi lapszemle.

Az a folyamatosan alábecsült Liz Truss lesz az új brit miniszterelnök, akit még a saját konzervatív pártján belül is lenéznek, de most lehet, hogy csalódniuk kell – írja brit tory pártvezető-választás kimeneteléről a berlini Tageszeitung. A taz ennek illusztrálására a brit sajtóból szemezgetett, és megállapította, a 47 éves miniszterelnök-jelöltet akkora ellenségesség fogadja, mint még egyetlen elődjét sem soha. A lap idézi Matthew Parrist, aki a konzervatív londoni Times hasábjain azt írta: egy bolygó tömegével ér fel az, amennyivel Truss túlértékeli önmagát, és amekkora az ambíciója, miközben a politikai esze gombostűfejnyi méretű. A baloldali Guardian kommentátora, Polly Toynbee pedig úgy látja, hogy a tory-k elvesztették az eszüket Truss megválasztásával.

A berlini újság megjegyzi: miközben egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a briteknek csak 12 százaléka gondolja úgy, hogy Truss jó kormányfő lesz, a 172 ezer konzervatív párttag többsége, 81 ezren szavaztak rá, míg riválisa csak 60 ezer voksot kapott. Truss megválasztása – írja a taz – hasonlóan Boris Johnson három évvel ezelőtti megválasztásához a konzervatív establishment elleni állásfoglalásként értelmezhető. A különbség az, hogy Johnson saját elhatározásából helyezte magát az elit konszenzusán kívülre, Truss viszont sohasem tartozott oda. Nem tud felmutatni megfelelő szülőket, nem járt a megfelelő iskolákba, nem tudja jól kifejezni magát, szőke nő, szűkös anyagi eszközökkel, ugyanakkor önimádó, magányos és populista – a nyáron nagyjából ezt lehetett róla olvasni.

Le Monde azt emeli ki, hogy a brit miniszterelnöki tisztség várományosa meggyőződéses liberális: Leeds környékén nőtt fel, miként magáról mondta, „a vörös fal szívében” – így szokták emlegetni az elszegényedett Észak-Angliát.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a hétvégi prágai tüntetés nyomán azt írja: számos kelet-európai ország az orosz energiaellátástól függ, és alternatíva híján félő, hogy a helyzet az eddiginél is kritikusabbá válik: a növekvő árak nyugtalanítják a lakosságot, erősödik a népharag. A lap a problémás tényezők közt említi a térség gyenge kormánykoalícióit, a növekvő inflációt, a gazdasági növekedés lanyhulását és az erősödő oroszpárti hangulatot.

Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál ismerteti azt az interjút, amelyet a Sieci lengyel kormánypárti hetilapnak adott Mateusz Morawiecki, és amelyben a miniszterelnök azt mondta: együtt akar működni Magyarországgal számos politikai területen, miután a kétoldalú kapcsolatban rövid időre szakadást okozott az ukrajnai háború eltérő megítélése. Az EurActiv kifejti: a visegrádi csoporton belül Lengyelország, Csehország és Szlovákia Ukrajna támogatása mellett döntött, beleértve az Oroszország elleni kemény szankciók támogatását is, miközben Budapest vonakodik feladni együttműködését Moszkvával.

„Kellő tisztelettel ukrán kollégáink iránt, szeretnénk visszatérni az együttműködés ezen formájához” – fogalmazott Morawiecki, aki szerint a háború megítélésén túl az összes többi kérdés, amelyben szolidaritást mutattak és támogatták egymást, „újra össze fogja kötni” a V4-eket. Az EurActiv megjegyzi: Lengyelországnak ismét szövetségesre van szüksége, egyebek közt abban, hogy megkapja a COVID-járvány utáni helyreállítási alap rá eső részét. Varsó, miként Budapest is, egyelőre csak várja az EU-pénz érkezését, mert Brüsszel szerint eddig nem valósította meg az ígért reformintézkedéseket.

A Los Angeles Times a Trump-jelenségről ír, a Tegyük Újra Naggyá Amerikát republikánus mozgalommal kapcsolatban azt írja: Joe Biden elnöknek igaza van, amikor azt félfasisztának minősíti. A kaliforniai nagyváros vezető lapja kitér arra, hogy Tucker Carlson, a befolyásos Fox News műsorvezetője leplezetlenül csodálja az olyan önkényurakat, mint amilyen Orbán Viktor, Magyarország erős embere, aki „fehér keresztény nacionalistaként lerombolta az ország demokratikus hagyományait”.

Liberation élesen bírálja, az LMBT-közösség elleni közvetlen támadásnak nevezi azt, hogy Szerbiában betiltották az ebben a hónapban tervezett melegfesztivált. Az Europride betiltását a lap Aleksandar Vucic szerb elnök autoriter hatalomgyakorlásának tudja be, és a szabadságot fojtogató eljárásmódként, az alapvető jogok és a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásaként értelmezi.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

KOMOLY BAJBAN LESZNEK A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK IS A REZSINÖVEKEDÉS MIATT

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.09.06.


Sanyarú helyzetben vannak a települési önkormányzatok: nem tudják, mi vár rájuk, ha beköszönt a tél a rezsinövelt terhekkel. Megkérdeztünk egy kistelepülési és egy városi polgármestert Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mire számítanak a fűtési szezon közeledtével.


"Óriási gondoknak nézünk elébe a rezsinövekedés miatt, csak ezt még több településen nem igazán merik néven nevezni. A legtöbb polgármester úgy van vele, akkor jár jobban, ha hallgat és reménykedik a csodában." Ezt Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke, Jánoshida polgármestere mondta lapunknak. Eszes szerint hiába is reménykednek a polgármesterek abban, hogy majd kompenzálni fogják településüket, olyan horribilis összegekről van szó, amit nehezen teremthet elő még az állam is. Akár az is felmerülhet, hogy veszélybe kerülhet az önkormányzati működés.

Jánoshidán már most jelentős gondokkal néznek szembe. A szociális területre szánt pénzük lényegében elfogyott. A gyermekétkeztetést sem tudják megnyugtatóan megoldani, mert a közétkeztetés olyan szinten drágult. Az alapanyagoktól kezdve az üzemanyagig (a kiszállítás sem kis tétel) minden többe kerül, mint egy éve. Olyan drasztikus áremelkedés van ezen a téren, hogy nagyon sokan legalább a napi egyszeri meleg étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek. Az ilyen családok persze az önkormányzathoz fordulnak segítségért, de hiába, hiszen a helyhatóságnak sincs miből adnia, kereteik végesek.

Eszes Béla példaként említette, hogy a településen az idősek otthonának fűtése az előző télen belekerült 700 ezer forintba, ám a gázár hétszeres emelkedése miatt ez nagyjából 5 millió forintba fog kerülni. Nem tudják ezt kifizetni, ezért az időseket a faluházba költöztetik október 15-ével, mert ott fával tudnak fűteni. A sors fintora, hogy az idősek napközi ellátását biztosító épületben nemrég korszerűsítették a fűtést, és tértek át az akkor még olcsó gázra, amit most képtelenek lesznek megfizetni...


REKORDÁRON SIKERÜLT A TÁVHŐHÖZ SZÜKSÉGES FÖLDGÁZÁRAT RÖGZÍTENI, A SZEKTORBAN A REZSICSÖKKENTÉS KIVEZETÉSÉRŐL BESZÉLNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2022.9.02.


A tavaly májusi 20 euró/MWh-s gázár után idén augusztusban 300 euró/MWh-s áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az ármeghatározásra az utolsó pillanatig várt a hivatal, így most a korábbi sokszorosába kerül a távhőhöz szükséges gáz. Közben forrásaink szerint a szektorban is véget érhet a „rezsicsökkentés”, erre utalnak a hatóság által kért adatok.


„A távfűtés távvezetékeken történő hőenergia-szolgáltatás, amely többféle energia felhasználására képes.” – olvasható az egyszerű meghatározás a Wikipedián. Azt pedig a MEKH 2020-as tájékoztatója írja, hogy „Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat”...

GYURCSÁNY TEGYEN PONTOT A GYURCSÁNYOZÁS VÉGÉRE!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.05.


Érdekes cikk jelent meg a HVG-ben “Gyurcsány öles léptekkel halad a thürmergyulásodás útján” címmel, amelynek műfaját nehéz lenne meghatározni, mert a szerző az elején gyűlölettől fröcsögő támadást intéz a legnagyobb ellenzéki párt elnöke ellen (mert azt merészelte mondani, hogy ők “kormányra” készülnek), majd az orbáni propaganda legsikeresebb termékét, a gyurcsányozást adja elő olyan primitív formában, hogy azt még Márki-Zay Péter is megirigyelhetné, aki pedig erre építette a karrierjét. Ezek után megszólaltat olyan embereket, akik a prekoncepciót alátámasztják.

Mielőtt az írásban felvetett témával foglalkoznánk, meg kell említenünk, hogy a HVG nemcsak egykori önmagához képest, hanem az újságírás és a sajtó elemi szabályaihoz képest is otromba és elfogadhatatlan stílust ütött meg, amilyet Orbánnal szemben soha nem használtak. Mintha nem Orbán uralkodna 12 éve, nem ő döntötte volna meg az alkotmányos rendet, kaparintotta volna meg a korlátlan hatalmat, kisajátítva, kirabolva az országot, felszámolva a parlamentarizmust és a jogállamot, hanem Gyurcsány Ferenc, s nem Orbántól, hanem Gyurcsánytól kéne megszabadulni.

Vagy, az a butaság, hogy Orbántól csak úgy lehet megszabadulni, ha előbb Gyurcsánytól szabadul meg az ország. Előbb a diktátor legfőbb ellenfelét kell megsemmisíteni, hogy a diktátortól meg tudjanak szabadulni. Csakhogy attól a Gyurcsánytól, amit az orbáni propaganda előállított, attól soha nem lehet megszabadulni, mert az nem azonos a létező személlyel és független tőle. Ők egy Orbán által mozgatott árny ellen harcolnak, ami akkor sem fog eltűnni, ha a valós személyt kilövik az űrbe. Erre nem jönnek rá...

METRÓPER: AZ OROSZOK LEVEGŐNEK NÉZIK A BKV-T, AZ ORBÁN-KORMÁNY MÉLYEN HALLGAT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.09.06.


Több mint három éve nem veszi át a periratokat az orosz metrókocsigyártó Metrowagonmash, így az amúgy forráshiánnyal küzdő BKV nem juthat pénzhez a kötbérből. A tét 14 milliárd forint, de a követelést gyakorlatilag lehetetlen behajtani.


A főváros közlekedési cége – az egyre dagadó botrány hatására - 2019 februárjában indított pert a 3-as metróvonalon közlekedő metrókocsik korszerűsítéssel egybekötött felújítására 219,2 millió euróért (akkori áron mintegy 69 milliárd forintért) vállalkozó Metrowagonmash (MWM) ellen. A szerelvényeket végül nem felújító, hanem meglehetősen silány minőségben újragyártó orosz cég azonban a füle botját se mozdítja. A perindítás óta eltelt 3 és fél év alatt még csak a periratokat se vették át...

EURÓPÁBAN A MAGYAR INFLÁCIÓVAL VAN A LEGNAGYOBB BAJ

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.09.06.


A magyar áremelkedési ütem a hivatalos adat alapján is az egyik legnagyobb az Európai Unióban, ám ennél is kedvezőtlenebb a kép, ha a mélyben húzódó, alapvető inflációs folyamatokat nézzük. Amennyiben a hektikusan változó (és egyébként a hazai árszabályozás fő területének mondható) energia- és élelmiszerárakat kivesszük, akkor a "maginflációban" a magyar adat az EU-csúcstartó...A TÁRSADALMI BEILLESZKEDÉSRE NEVELÉS NEM A DEMOKRATIKUS ISKOLÁK CÉLJA, HANEM AZ AUTORITER VEZETŐKÉ

QUBIT
Szerző: GALAMBOS ATTILA
2022.09.06.


Lassan listát lehetne összeállítani arról, hogy a kormánypárt oktatással foglalkozó miniszterei és államtitkárai milyen elvárásokkal viszonyulnak a tanárok munkájához. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár augusztus 31-én, egy nappal a tanévkezdés előtt levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), amiben kifejti, hogy a PDSZ által támogatott polgári engedetlenségi mozgalom morális szempontból rossz hatással lehet a tanulókra, és akár olyan cselekedetekre késztetheti őket, amelyek miatt bíróság vagy hatóság elé kerülhetnek. Kásler János volt oktatásügyért is felelős miniszter pedig még 2020-ban gondolta úgy, hogy a pedagógusok az év minden napján „krisztusi parancsoktól vezérelve” „teljesítik küldetésüket”.

Maruzsa mostani leveléből az is kiderül, hogy szerinte a „pedagógusok egyik feladata a tanulók támogatása abban, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a társadalomba”. Az államtitkár azt is állítja, hogy a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Sajátos érv ez egy olyan párt tagjától, amelyet az aktuálisan regnáló rend elleni tiltakozások hoztak létre, és amelynek tagjai a rendszerváltás környékén folyamatosan konfrontálódtak a hatalommal. Sokan sokféleképpen elemezték a polgári engedetlenség történetiségét és társadalmi hatásait a levél nyilvánosságra kerülése óta. Kicsit kevesebb szó esett azonban arról, hogy igaz-e a tanárok feladataira vonatkozó maruzsai állítás, ami mindenesetre több kérdést is felvet:

1. Feltételezi, hogy a „társadalom” egy rögzült állapot, aminek működése ideális, így okafogyott az ellenállás, a polgári engedetlenség. Maruzsa szerint a zökkenőkkel járó beilleszkedés következménye az lehet, hogy a „bíróság vagy hatóság szankcióval sújtja”. Vajon ez azt jelenti, hogy az állampolgárnak két típusa létezik, a beilleszkedésre alkalmatlan, valamint a beilleszkedett, akinek nincs dolga a „bírósággal és hatósággal”?

2. A tanulók a maruzsai állításnak megfelelően még nem részei a társadalomnak?

3.Mi a tanárok törvényben rögzített feladata?
...

ÖT LÉPÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT: HÁROM, NÉGY, ÖT

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2022.09.06.


Az előző két lépésben megtárgyaltuk, hogy igenis alapvető fontosságú egyes kórházak bezárása, vagy átalakítása, valamint a szakdolgozók bérrendezése ahhoz, hogy legalább a romok alól ki tudjuk dugni a fejünket. A továbbiakban három további lépésben mutatom be azt, hogy sok egyéb teendő mellett mely feladatokat kell azonnal elvégezni ahhoz, hogy néhány éven belül tisztességes, hozzáférhető egészségügyi ellátórendszerünk legyen...

LANNERT JUDIT: KULTÚRA KÉRDÉSE, MENNYIRE BECSÜLJÜK MEG A TUDÁST ÉS KÖZVETÍTŐJÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.06.


"Attól tartok, hogy ettől a kormánytól megoldást már nem nagyon érdemes várni. Árulkodó, hogy nem ülnek le beszélgetni, és nem mondják el, mit gondolnak. Itt kezdődnek a problémák” – mondta lapunknak Lannert Judit, a Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. oktatáskutatója a nehéz helyzetben levő magyar közoktatásról. Szerinte a legnagyobb baj az, hogy semmilyen párbeszéd, semmilyen problémamegoldás nincs. Szekértáborok vannak, merev álláspontok, leginkább titkolózás, valamint a tisztelet és a transzparencia teljes hiánya minden oldalról.


- Arról, hogy a kormány az uniós források egy részéből valóban finanszírozná a pedagógusok fizetésemelését Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta: „ez megfelel a valóságnak, de nem egyszerűen arról van szó, hogy mi pedagógus béremelésre kértünk volna pénzt az Európai Bizottságtól, hanem arról, hogy az újjáépítési programon belül, illetve azok egy részében is vannak olyan elemek, amelyek összességében a magyar oktatási rendszer korszerűsítését célozzák intézményi szempontból. Ehhez hozzátartozik a pedagógusok, tehát a pedagógus életpálya és hivatás megbecsültségének javítása, így részelemként valóban ott van a magasabb fizetés is.” Ön szerint, ha a kormány megkapná is a helyreállítási alapból a pénzt, finanszírozná a pedagógusok béremelését?

- Azt gondolom, ha erre adja a pénzt az unió, akkor ezt körbe bástyázzák. Őszintén szólva szerintem inkább igen, minthogy nem, mert erről már annyi szó esett. Elég furcsa lenne ebből visszakozni. Az egy más dolog, hogy ez mire elég, és van-e így értelme.

- Az oktatás a jelek szerint az összeomlás szélén áll, vagy már össze is omlott. Nincs elég pedagógus ás utánpótlás, nincsenek szaktanárok és vannak kisiskolák, ahol el sem indult a tanítás. A kormány mégis úgy tesz, mintha minden rendben volna. Nem akkor szoktak „lerohasztani” valamit ennyire, amikor egy pályát maximálisan meg akarnak tisztítani a „nem kellő elemektől”, mondjuk az ott lévő pedagógusoktól, akik még egy a jelenlegi kormánytól távol álló ideológiával fertőzhetnék a diákokat?

- Nem szeretem az ilyen összeesküvéselméleteket. Nem gondolom, hogy ilyen lineárisan összeállított, nagyon racionális dolgok vannak e helyzet mögött. Én nem látok a fejükbe, de azt gondolom, sokkal komolyabb bajok elé nézünk az energiaválság miatt. Valószínűleg ez is hat arra, hogy itt vacillálnak. A másik dolog az, hogy igen, romokban az oktatás, és mégsem, mert fékezett habzással elmegy. Igazából nincs nagy elégedetlenség. Az elégedetlenség valójában egy „buborékos” dolog, a tudatos szülő az látja, egy-két gimnáziumban tanító pedagógus fel is lép ellene, de az a gond, hogy a társadalom szintjén ez még mindig nem verte ki a biztosítékot. Ezért sem mozdulnak a politika szintjén...

LENGYELORSZÁGBAN IS GYORS ÜTEMBEN NÖVEKSZIK A PEDAGÓGUSHIÁNY

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2022.09.05.


Számos külföldi sajtóorgánum foglalkozott a lengyelországi és magyarországi pedagógushiánnyal, valamint a szombati budapesti tüntetéssel, és ezek közül több az AP hírügynökség jelentését közölte.

Az AP a magyarországi helyzettel kapcsolatban Nagy Erzsébetet, a PGSZ OV tagját idézte, aki elmondta: a pedagógusok tömegével hagyják el a pályát.

Fiatalok nem érkeznek a szakmába, és a pedagógus diplomát szerzők közül nagyon kevesen mennek tanítani. De még ha mennek is, legtöbbjük két év után feladja”.

A magyar szakszervezetek bírálják a közoktatás központosítását, azt, hogy a tankönyvektől kezdve az egész oktatást egyetlen szervezet ellenőrzi.

„Folyamatosan egyre inkább korlátozzák a szakmai autonómiánkat, nem választhatunk a tankönyvek között, minden tantárgyból csak kettő áll rendelkezésre – és mindkettő szörnyű minőségű. Leblokkolták a szabad szellemi élet lehetőségét” – idézte az AP Nagy Erzsébetet.

A szülők aggódnak a gyerekeik jövőjéért, elutasítják az állami iskolákat. Nyílnak ugyan új magániskolák, de ezek nem tudnak eleget tenni a keresletnek – tette hozzá a hírügynökség. Csütörtökön fekete ruhába öltözött, fekete esernyőt tartó tanárok tüntettek, tiltakozva a stagnáló bérek és a hatalmas megterhelés ellen. A Pedagógusok Szakszervezeténél elmondták: a fiatal pedagógusok megalázó – alig 500 eurónak megfelelő, mintegy 200 ezer forintos nettó bérrel, és ez sokakat arra indított, hogy elhagyják a pályát.

Pénteken ezrek tüntettek Budapesten, azt hangsúlyozva, hogy a pedagógusok csekély bére Orbán Viktor miniszterelnök tekintélyelvű kormányzásával áll összefüggésben. Az egyik jelszó így szólt: „Szabad ország, szabad oktatás!”.

Az AP jóval részletesebben szólt a lengyelországi helyzetről, ahol szintén gyors ütemben növekszik a pedagógushiány, miközben a tanárok és a szülők attól tartanak, hogy

az iskolákat arra használják fel, hogy a gyerekeket, fiatalokat a kormányzó párt konzervatív és nacionalista vízióival befolyásolják.

A tanárhiány rosszabbkor nem is érhetné a két országot, de különösen Lengyelországot, ahol 200 ezer lengyelül nem tudó, iskolás korú ukrán gyereket kell integrálni, és arra kell készülni, hogy a számuk az új iskolaévben akár meg is háromszorozódhat. Az állami bérek egész Kelet-Európában elmaradtak a magánszektortól, és ez jóval csökkentette a pedagógusok, ápolónők és mások vásárlóerejét.

A helyzet pedig csak romlani fog, mivel sok idősödő tanár nyugdíjba készül, a fiatalok pedig elmennek a rosszul fizetett pályáról.

Ráadásul az infláció is igen magas mindkét országban. Lengyelországban az ottani pedagógus szakszervezet szerint 20 ezer, a jóval kisebb Magyarországon 16 ezer pedagógus hiányzik...

NO MÁR MOST, KÉPZELJÜK EL AZT A HELYZETET!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.06.


Valamikor az ötvenes-hatvanas években akadt egy hazai agitpropos, aki amúgy szívesen becézgette magát filozófusnak, s aki talán a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme számára írt jegyzetének egy helyén azt fejtegette, hogy jóllehet a gyilkosság antiszociális cselekedet, főként, ha a gyilkosságot saját anyánkkal szemben követjük el, ám kivételt képez az az eset, amikor az anyánkról kiderül, hogy letért a Párt által kijelölt útról, osztályárulóvá vált, ugyanis ebben az esetben a gyilkosság megengedett, sőt egyenesen kívánatos.

Ezek a klasszikusan veretes sorok az aktualitásuk okán idéződnek fel most bennem. Ugyanis, amint azt olvasom, Soltész Miklós államtitkár annak az óhajának adott hangot, hogy az iskolának, az egyháznak és a szülőknek közösen kell egy irányba nevelniük a gyermekeket, hiszen a gyerekek esetében sem lehet, hogy külön-külön mindenki máshogy akarja nevelni őket, következésképp közösen kell őket „csiszolni és faragni”.

No már most, képzeljük el azt a helyzetet (Oh! irgalom atyja, ne hagyj el), hogy a felettes hatóság által kellőképp megregulázott és a mostani Párt által kellőképpen indoktrinált iskola, valamint a financiális póráz és az államilag felhelyezett szájkosár révén engedelmességre szoktatott (ül, lábhoz, pitizik, fogd, a tiéd) egyház a hagyományosan gyermeknek nevezett, ám mára már közös csiszolásnak és faragványnak mondott lényről a lakásba beszerelt poloska vagy a korszerű Pegazus azt jelzi, hogy az édesanya és/vagy az édesapa pont az ellenkezőjét tanítja annak, mint amivé az iskolai és egyházi kezek lecsiszolták és kifaragták.
Nincs gond, a Soltész Miklós vizionálta Falanszterben ilyenkor válik szükségessé és elkerülhetetlenné az egykor volt doktrina újrahasznosítása.