2018. augusztus 27., hétfő

FT: AZ OLCSÓ MUNKAERŐ KORA LEJÁRT, MODELLVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG A VISEGRÁDI ORSZÁGOKBAN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.08.27.Húsz év szinte töretlen növekedése után fordulópont előtt állnak a közép-kelet-európai gazdaságok, azaz a Visegrádi négyek tagállamai – írja a Financial Times a térség munkaerő-piaci és demográfiai trendjeiben dekódolt változásokat elemezve. A V4-ek három tagállama külföldről pótolná a munkaerőt, a magyar döntéshozóknak azonban ezúttal is valami más jár a fejükben.

Amikor Jan Wroblewski lengyel hotellánc-tulajdonos megoldást keresett a hiányzó munkaerő problémájára, egy közvetítő cég váratlan ajánlattal kereste meg: miért nem pótolja az alkalmazottakat a Fülöp-szigetekről? A menedzser számára először különösnek tűnt az ötlet, hogy tízezer kilométerről távolabbról importáljon vendégmunkásokat, de miután munkatársaival elemezték a helyzetet, rájöttek, hogy a lengyel és a Fülöp-szigeteki emberek között talán nincs is olyan nagy különbség, például az utóbbiak is katolikusok, így könnyebben integrálódnak majd a helyi társadalomba a szállodás elképzelése szerint. Wroblewski most abban bízik, hogy sikerül üzletet kötnie a vendégmunkásokról, és nagyobb szerződésekben is gondolkodik.

A szállodamenedzser problémái ismerősen csenghetnek a visegrádi országokban, ahol a munkanélküliség újabb és újabb negatív rekordokat dönt, és a munkaerőhiány kezd komoly visszafogó erőként hatni a gazdaságra. A 2004-es EU-csatlakozás óta a tagállamok a rendelkezésre álló olcsó, jól képzett munkaerővel vonzották be a nemzetközi nagyvállalatokat, ezen alapult a nagyívű növekedés, ami az Európai Unió történetének egyik legnagyobb gazdasági sikere lett. Ám ahogy a munkaerő-piaci helyzet élesedik, úgy válik a modell egyre fenntarthatatlanabbá, és a négy visegrádi állam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia hamarosan gazdaságpolitikai keresztúthoz ér...


KURULTÁJ MAGYAR ECSETTEL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2018.08.25.


Szent István, kereszténység, nyugati kultúra egyfelől, menekültek éheztetése, Magyarok Istene Sátor és muszlim rokontudat másfelől. Nem csoda, ha összezavarodik az ember. Vélemény.

Bizony mondom néktek, felemelő érzés régi vágású kereszténydemokráciában élni. Példának okáért a hét elején, állami ünnepünkön keresztes zászlókkal lobogózták föl az Országház díszes épületét, előtte pedig az államfő beszélt szép szavakkal a magyar szívről és az európai lelkiismeretről. „Ragaszkodni kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte” – fejtegette a köztársasági elnök.

Ugyanebben az időben, távol a parlamenti keresztektől, Iványi Gábor lelkész menekülteknek vitt kenyeret és halkonzervet. Nyilván János evangéliuma szerint igyekezett eljárni. „Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak.” De hát, Jánosnak látomásai voltak, biztos be volt szíva, nem kell vele törődni, gondolhatták a magyar hatóságok, mert nem tették lehetővé, hogy Iványi bejusson a déli tranzitzónába ételt osztani. Amire egyébként azért lett volna szükség, mert a hatóságok minden Szerbia felől érkezőnek automatikusan elutasítják a menedékkérelmét, és innentől az ügyüket nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti kérdésként kezelik. A hatósági jogértelmezés szerint pedig az idegenrendészeti részlegben nem kell ellátást nyújtani.

A Helsinki Bizottság számolt be az esetről, amikor egy afgán család kiskorú tagjai és egy szoptatós anya végül kapott enni, de a férj és a 18 éves fiú már nem, ráadásul az étkezőket elkülönítették, hogy az ételből ne adhassanak a családtagjaiknak. Valószínűleg hallucinál, aki a Jelenések könyvét látja megelevenedni Máté evangéliumából: „menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre. Mert éheztem, és nem adtatok ennem, szomjaztam, és nem adtatok innom, jövevény voltam, és nem fogadtatok be.” Ám Lévi Máté korábban vámszedő volt, úgyhogy csak hallgasson. Önkéntes határvadászaink jobban tudják, kit kell a pokolba és kit a mennyeknek országába irányítani, ők ugyanis illetékes helyekről kapnak eligazítást...

GYERE HAZA! HA MÁR POFÁTLANUL ELMENTÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.08.27.


...Gyere haza, mert kényeztet majd a kormány, ez a te kormányod is. Tiszteld! Kapsz kéglit, lesz munkahelyed. Ízibe. Itthon már majdnem minden fiatalnak van, jut neked is – a szüleidnél, a rokonaidnál, a barátaidnál, a szerelmednél akad egy pici szoba. Befogadnak, rendes emberek. Száz rongyért már élvezkedhetsz egyszobás albérletben. Ha ott a messziben mosogattál, takarítottál, tolmácskodtál, villanyt szereltél, henteskedtél, gyógyítottál, azt itthon is megteheted.

A lóvé? Állandóan az a rohadt pénz! Ne foglalkozz vele, majd kárpótol sok-sok minden itthon. Imádni fogod. Gyere! Lesz jó kis szilva pálinka, echte házi, magyaros lecsó, ökörfej. Vonatozhatsz kedvedre Felcsúton. Na? Londonban, Berlinben van-é ilyen szép sihuhu? Mi fizettük ki. A legnagyobb élmény vár a Puskás Akadémia meccsein. Jó, nem egy Arsenal vagy Bayern München, de a labda itthon is gömbölyű. Szétnyerheted magad valamelyik Vajna-kaszinóban, máris megoldódnak anyagi gondjaid. Olvashatod a Mészáros lapokat, ha szerencséd van és viselkedsz, bemehetsz valamelyik balatoni kúriájára is. Ki az a Mészáros? Megtudod, eláll a szavad, kiesik a szemed. Nem csapnak be a boltban, ez rémhír; a hivatalokban gyorsan, európai módon intézkedhetsz. A metrón kicsit vigyázz, mert a libsik le szokták állítani. Azért attól óvakodj, hogy sötétedés után futkoss a parkban – sok a denevér. Az asztmádat is olcsóbban kezelik itthon. Dehogy döglesz bele.

Gyere haza! Ha már pofátlanul elmentél. Mi az isten bajod volt itthon? Elvégezted az egyetemet is. Azt két év munkanélküliséget nagyobb erővel kibírhattad volna, tudod, az olyan átmeneti szakasz volt. Azóta itt dübörög minden, mint elefánt a hídon. Nem volt jó, hogy mindenki professzorkának szólított? Diplomával is ki lehetett volna bírni azt pár talicska trágya hordását. Az élet kemény. A pici gyereked hamarosan iskolás lesz, és ha már most három nyelven csicsereg, nem lesz gondja. Itthon tanulhat hittant is, kezébe vehet puskát, sőt mondhat verset a politikus bácsiknak.

Gyere haza! Nem külföldön, hanem itthon élni nagy kaland. Kicsit csalóként is, nem kell mindent bevallani az adóhivatalnak, nem vesznek azok neked kenyeret. A nagy csalók, a mutyizók itthon maradtak. Biztonságban, jólétben. Arra vigyázz, ne hagyd magad befolyásolni, mert akkor nagyon sokan a pokolba kívánnak.

Gyere haza! A 6.20-as vonatnál vár anyád, apád, testvéred meg a Blöki. A bukszádat nehogy kinn hagyd!

KÖZPONTI HÍRMŰVEK

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.27.


Ma reggel kissé borongós az idő, alacsonyan szállnak a sajtóviták és arra a hírre kellett ébrednem, miszerint centralizálni fogják a kormánymédiát, ami belátható következményekkel fog járni. Nem beláthatatlanokkal, azokon már túl vagyunk. Okos ember előre meg tudja mondani, milyen is lesz az a központosított mamutmédia, amit terveznek, és miről fog írni.

De miért központosítják? Röviden: azért, mert rájöttek, hogy sok csibész többet lop, mint kevés. Ha minden lakájmédium vezetője a maga feje után kötögeti a szerződéseket, elég sok pénz esik le neki a páncélozott szállítójármű platójáról, drága a mostani struktúra, nagyon drága – ahogy a 444 fogalmaz:

el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.

Nem untatom a nagyérdeműt a mostani állapotokkal, tény, hogy a kormánysajtó gépezete jelenleg valóban úgy megy, mint a gőzmozdony, abból is a jobbfajta – ha papírpénzzel fűtik. A teljes pályás dominanciának ára van, és elsősorban nem is a munkatársak bérezésére gondolok, az szimplán csak nem szerény, de még az a legkisebb kiadási tétel: igazából az kerül benne sokba, hogy milliárdos tételek tűnnek el hanyag, hűtlen kezelés, előnytelen szerződések miatt, vagy egyszerűen engedély nélkül kötnek üzleteket (ilyen volt a TV2 tízmillió eurós sportközvetítési jogvásárlása). A népszerűség pedig nem nő, a flotta fenyegetően és impozánsan nyomul ugyan a semmiből a semmibe, de maximum két csomó sebességgel, körülötte a független kis egységek valósággal cikáznak, egy tutaj vagy egy tolóhajó is állva hagyja a mai kormányflottát – borzalmasan alacsony a hatékonysága. Mondjuk ez a centralizálás után is így marad majd, mert az egy dolog, hogy most már minden vidéki napilapot meg fognak venni (szegény kollégák, szegény olvasók), tehát mindegyik teljesen egyformán fog kinézni, amint azt az eddigi gyakorlat már megmutatta, de ez nem változtat majd azon, hogy ember nem fogja elhinni, amit benne írnak, főleg, hogy betűazonosan fogják ismételni az M1 és az MTI híreit.

Az lesz benne, ami a tévében, rádióban.

Eszembe jut erről egy régi szovjet vicc:

MAGYARORSZÁG A 3 M ORSZÁGÁVÁ VÁLIK - MÉSZÁROSOK MAGYAR MONARCHIÁJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2018.08.27.


...Hazánk első, rendes szakmával rendelkező gázszerelőjének gazdagsága jelenik meg, tükröződik koncentrált módon abban a politikában, amelyet a csupán az egyszeri mezei jogászságig vitt földije, az Orbán gyerek kezdetben még nem talált szükségesnek fosztóképzővel ellátni, igaz, később, ahogy a vagyonfosztás és a vagyonosztás egyre előrehaladottabb állapotba került, változatos fosztóképzőkkel illetett: illiberálistól a keresztényi demokráciáig. Értem én, hogy a leggazdagabb magyar nem akarta koncentrált gazdagságát a politikában saját szerény, sőt sokszor szerénykedő személyének a megkoronázásával előtérbe állítani, de a mai modern világban már nem kell a gazdagoknak a háttérből politikai marionett-figurákat mozgatniuk...

...Arra számítok, hogy a magyar politika is végre leplezetlenül a gazdagság koncentrált kifejeződése lesz, ahol Mészáros osztja a jogot, az észt, a Mészárosok jogát védi az Alaptörvény olyannyira, hogy talán bele is kerül az Alaptörvénybe, ahogy Fortinbras mondja a Hamlet végén: „E tartományhoz, úgy rémlik, jogom van: / Most alkalom hí föllépnem vele.” Végre tiszta vizet önthetünk a pohárba azzal, ha a gazdagság koncentrált kifejezéseként Magyarország a 3 M országává válik: Mészárosok Magyar Monarchiája.

SZABADON ADHATJÁK EL A BEDŐLT ADÓSOK HITELEIT - SPANYOL ÜGYBEN DÖNTÖTT AZ UNIÓS BÍRÓSÁG, ITTHON HATALMAS LESZ A PROFIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.27.


Szabadon adhatják vagy vehetik az adósokkal szemben fennálló követeléseket a bankok anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását – derül ki az Európai Unió Bíróságának egy spanyol ügyben hozott ítéletéből. Vagyis nem ütközik uniós jogba az egyébként a hétköznapokban alkalmazott üzleti gyakorlat. Itthon a következő években hatalmas profit várható a követeléskezelőknél.

Az elmúlt években Magyarországon százmilliárdos nagyságrendben adták el a bankok a behajtóknak a bedőlt adósok hiteleit; 2017-ben majdnem 220 milliárd forint adósságot passzoltak át behajtóknak, ennek egyharmadát az utolsó negyedévben. Tavaly az utolsó bő negyedévben majdnem 350 milliárd forint adósság került át a követeléskezelőkhöz (2016-ban összesen 426 milliárd forint)...

MÉSZÁROS IGAZÁBÓL ÁTVETTE AZ MKB-T

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2018.08.27.


Papíron Mészáros Lőrinc csak az MKB kisebbik részét birtokolja, de a jelek szerint számíthat arra, az egyelőre ismeretlen új tulajdonosra, akinek egy alapos részvény-kavarás után úgy adta el a pénzintézet tíz százalékát, hogy érdemben nem lett kevesebb papírja. Így szabadabban helyezhet ki Mészáros számára kedves partnereknek hiteleket az MKB.

Egyre nehezebb követni az MKB Bank mindennapjait kísérő tulajdonosi átalakulásokat. A harmadik Orbán-kormány időszakában vásárolta vissza Bayerische Landesbanktól a magyar állam, hogy aztán a visszaállamosított pénzintézetet különböző, magyar és külföldi pénzügyi vagyonkezelőknek, tőketársaságoknak, illetve tanácsadó cégeknek adja el részeit. Arra mindvégig ügyelt, hogy a Matolcsy György jegybankelnök által képviselt (és Orbán Viktor kormányfő által jóváhagyott) elveknek megfelelően - az évekig veszteséges pénzintézet többségi magyar tulajdonban maradjon. 

Az új tulajdonosok szinte kivétel nélkül ismert személyek, illetve az általuk birtokolt cégek...

KÖVÉR LÁSZLÓ ÉVEK ÓTA ATTÓL RETTEG, HOGY MEGVÁLTOZTATJÁK AZ IDENTITÁSÁT

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.08.27.


Kérek mindenkit, hogy védje meg a házelnök identitását, vagy ha azt látja, hogy valaki épp elszalad vele, értesítse a hatóságokat!

Kik azok, akik az emberek identitását nemcsak ellenőrizni vagy befolyásolni, hanem most már egyenesen megszüntetni akarják? Kik azok, akik az emberek nemi, családi, nemzeti és vallási önazonosságának szétzilálása mellett ideológiát gyártanak az úgynevezett fluid identitás, azaz az identitásnélküliség hasznos voltáról?
(Kövér László)

- Az Országgyűlés elnöke – annak ellenére, hogy 8 éve van hatalmon – az ország egyik legborúlátóbb embere. A NER egyik fő ideológusának számtalan sérelme közül is kiemelkedik identitásféltése: évek óta folyamatosan az identitás fontosságáról, védelméről, veszélyeztetettségéről beszél. (Talán érthető, hogy ennyit feszeget elvont filozófiai témákat, hiszen a házelnöki feladatai a Parlament működésével kapcsolatosak.)

- Tavaly azt mondta, hogy a Fidesznek még szüksége van egy-két ciklusra, hogy teljesen rendbe tegye az országot. Remélhetőleg addig meg tudjuk őrizni az identitását, amit annyira el akarnak tőle venni.

- Összegyűjtöttük, mit mondott eddig az identitásról, hátha a következő 4-8 évben már nem kell folyton ezt hallgatni:...

MÁR 8 MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZT ÖLT AZ MNB ALAPÍTVÁNYA EGY VILLÁBA

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR
Szerző: ERIC
2018.08.27


A Budai Várban álló Lónyay-Hatvany villát 2014 végén 3,4 milliárd forintért vette meg a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Animae nevű alapítványa. A felújításra már elment 4,5 milliárd, de még mindig nincs kész.

“Az 1870-1872 között épült háromemeletes villát a húszas években báró Hatvany Ferenc, a neves festőművész és műgyűjtő vásárolta meg. A második világháborúban az épület bombatámadást kapott, és teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során sem állították helyre, a telek üresen maradt.

2000 és 2007 között elindult az újjáépítés, a homlokzat ekkor elnyerte végleges állapotát. A villát 2014 decemberében 4,6 milliárd forintért vette meg a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), az építkezés akkor már évek óta állt. Az épületben a tulajdonos alapítvány konferencia- és rendezvényközpontot alakít ki.” – olvasható a Magyar Építők nevű szakportál honlapján. A lap kiadója a Regon Média Zrt., amiről az Átlátszó itt írt részletesen.

A Lónyay-Hatvany villa felújításának előkészítésére (!) jól bevált cégekkel szerződött a PADA, a kivitelezésre kiírt közbeszerzést pedig a Magyar Építő Zrt. nyerte el nettó 4,49 milliárd forint értékben...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR SZOCIOLÓGIA ANYJA

MÉRCE
Szerző: SZALAI ERZSÉBET
2018.08.27.


Így nevezte Losonczi Ágnest csaknem két évtizede Csepeli György. Magam 75. születésnapjára írott szövegemben az arcok szociológusaként köszöntöttem őt. Mert a szakmában soha nem találkoztam még olyan szociológussal, aki az egyes emberek sorsa és az emberi viszonyok sokrétűsége, gazdagsága és bonyolultsága iránt hozzá hasonló élénkségű érdeklődést mutatott volna.

Az elméleteknél mindig sokkal jobban foglalkoztatta és foglalkoztatja az eleven élet, az ember a maga gyarlóságával és nagyszerűségével.

Elsősorban ezt tanultam tőle, és be kell vallanom, hogy a fiatal felnőttekről 2011-ben írott „dokumentumkönyvem”, melyben a fiatalok hús-vér valójukban jelennek meg, e nélkül a tanult inspiráció nélkül valószínűleg nem születhetett volna meg.

Miközben semmit sem akart soha szépíteni az általa ábrázolt világon, az általa ábrázolt embereken, témaválasztását mindig a gyengék iránti szolidaritása orientálta. A kiszolgáltatottakkal való anyai együttérzése motiválta az egészségügy, az ottani anomáliák iránti érdeklődését: nemrég mondta nekem, hogy azért, mert az emberek betegen a legelesettebbek, akkor szorulnak rá leginkább más emberek segítségére. Vagyis a kiszolgáltatottság ebben az életszférában, életszakaszban érhető tetten leginkább. E kutatásából született nagyszabású könyve ma is alapmű az egészségüggyel foglalkozó szakemberek számára, nemrégen konferenciát is rendeztek a tiszteletére.

De kedvencem, a Sorsba fordult történelem című műve is a megtépázott, a történelem által meggyötört magyar emberek iránti mély empátiájáról tanúskodik. Bizonyítva azt, hogy hazánkban a legkülönbözőbb sorshelyzetű emberek, családok és más embercsoportok is valamilyen szinten kárvallottjai voltak az elmúlt évtizedek társadalmi viharainak. De Ági azt is láttatja, hogy a családok „túlélő ösztöne” többnyire korrigálni, valamennyire gyógyítani tudta a történelem által okozott traumákat. Ez a könyv is az egyetemi tananyag része mind a mai napig.

Az időről írott könyve pedig komoly filozófiai ihletettségű mű. Az ember idejéről… Születéséről, elmúlásáról, az idő végességéről és végtelenségéről.

Honnan veszi Ági mindehhez mind a napig az energiát? Nos, családja, barátai és tanítványai iránti végtelen szeretetének és türelmének rá visszasugárzó ereje táplálja. Nem fordult befelé, mint sokan az ő korában, tele van kérdésekkel, mindig jobban érdekli a mások sorsa, minthogy magáról beszélhessen. Hosszú leveleket ír, támogat, véd, ápol. Optimizmusát, a dolgok jobbrafordulásában való hitét akkor sem veszti el, amikor mások már mindenről lemondtak. A legreménytelenebb helyzetekben is képes hitet adni. Ez tartja végtelenül fiatalon.

Maradjon is így még sokáig gyermekei, unokái, dédunokái, barátai és tanítványai körében!

Boldog születésnapot, Ági!

FUKUSIMA 7 ÉVVEL A KATASZTRÓFA UTÁN

IPARI KATASZTRÓFÁK BLOG
Szerző: polopetiahazban
2018.08.27.


Japán hét év elteltével is küszködik a 2011. március 11-i hatalmas földrengés és cunami, s különösképpen a fukusimai nukleáris katasztrófa következményeivel. A súlyosan megsérült Fukusima Daiicsi atomerőmű és a körülötte lévő tiltott zóna sugármentesítése akár fél évszázadba is beletelhet.

Majdnem 16 ezer ember veszítette életét a katasztrófában, több mint 2500 embert kellett eltűntnek nyilvánítani. Ivate, Mijagi és Fukusima tartomány szenvedte el a legnagyobb károkat, néhány tengerparti települést szinte a földdel tett egyenlővé a természeti csapás. A földrengés, a szökőár, s legfőképpen az atombaleset miatt majd 340 ezer embert kellett kitelepíteni a térségből, közülük mintegy 80 ezren ma is ideiglenes szálláson élnek. A legnehezebb azoknak a helyzete, akik a fukusimai atomerőmű közelében laktak. Noha egyre szűkül a tiltott zóna, március végétől már az atomerőmű körüli 20 kilométeres körön belül található egyes településekre – Namie, Tomioka – is engedélyezik a visszatérést, várhatóan az egykori itt élt mintegy 37 ezer ember közül csak kevesen élnek majd a lehetőséggel. Naraha és Kacurao egykori lakói már korábban zöld utat kaptak, de előbbi községbe csak a lakosság 11, az utóbbiba mindössze 9 százaléka költözött vissza. Elsősorban az idősebbek vállalják a kockázatot, a harminc évnél fiatalabbak, a kisgyerekes családok háromnegyede nem akar visszatérni, többségük már máshol telepedett le, állt munkába. Az elhagyatott falvakban nehezen indul újra az élet, Namiében korábban több iskola is működött, március végétől legfeljebb egy összevont iskolát tudnak majd megnyitni. Gondok lehetnek az egészségügyi ellátással, s a visszatérők helyben nehezen találnak munkalehetőséget. Az állami alkalmazottakat előléptetéssel kecsegtetik, ha vállalják a munkát a településen.

Fukusima, egy szomorú hely

Fabók Márton novemberben személyesen látogatott el a radioaktivitással szennyezett japán atomerőmű térségébe. A saját szemével szerette volna látni, mi történt a cunami által elpusztított, majd az atomerőmű katasztrófája után élhetetlenné vált régióban. Kísértetvárosokat látogatott meg egy Geiger-Müller sugárzásmérővel felszerelkezve, ahol még mindig több ezer munkás dolgozik a romok eltakarításán...


ITT OLVASHATÓ

PELENKA-, ÉS MAGÁNÜGYEINK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.08.27.


Ráhel pelenkaügyét illető gondolataimat korábban azza fejeztem be, hogy egyfajta hatalmi jelképnek is tekinthető: Annak jelképeként, hogy Európa azé, aki teleszarja. Aztán megjelentek a kommentek, és megjelentek olyan írások is, amelyekkel alig lehet nem vitázni. Nem azért mentegetnék ezt a szegény leányt, hanem inkább azért, mert nagyjából egy legyintéssel nyugtázzák.

Ilyen az a jegyzet is, amely a HVG oldalán jelent meg. Nagyjából onnan közelítve a kérdést, hogy Orbán Ráhel magánügye, hogy hova dobja a pelenkát, és lebukásában az igazságérzet kielégítését véli megtalálni. Amelyről mindjárt el is meséli Révész Sándor, hogy milyen, szinte már a demokráciát veszélyeztető káros hatással bír. Ami természetesen azt is feltételezi, hogy a pelenka-hajításról készült fotóknak akár már az elkészültében is egyfajta kielégülés játszott szerepet. Ezt nyilván nem tudhatom. Azt azonban igen, hogy az ügy kipattanásában egyáltalán nem a néplélek igazságérzetének felbuzdulását látom. Már csak azért sem, mert az igazságérzet szerintem egyfajta „szemet szemért” mentalitásbó, nézőpontból táplálkozik. Márpedig Orbán Ráhel ügyének esetében ez aligha érhető tetten. Legfeljebb egyfajta kárörömként. Amolyan „hiába ugrálsz kisanyám, mert mégis lebuktál” módon.

Az sem teljesn igaz, hogy „az dobja az első követ”, aki tökéletes, sosem szemetelt, és olyan pedáns életet élt, hogy nyugodtan rászállhatnak a hatalmi kukkolók. Azért nem igaz, mert a társadalom nem szentekből áll. Ugyanakkor a társadalmi normarendszer egyfajta közös nevezője a korántsem szentek összességének. Ha mértékadó, ha tetszik példát nyújtó, szereplők, akár köz-, akár csak közismert szereplők viselkedése, kommunikációja azt sugallja, hogy trendi bunkónak lenni, akkor sokak szerint valóban trendivé válik bunkónak lenni. A közbeszéd bunkósításának hatásai elég jól lemérhetők a mindennapi kommunikációban. Ez nem PC kérdése. Annyira, hogy valójában azt hiszem: Orbán nem az őszinteség jegyében kelt ki a PC ellen, hanem a saját taplóságának a mentegetésére. Egyfajta szabvánnyá téve azt a stílust, ami neki a sajátja ugyan, de amelyért számos más politikus elsüllyedt volna a szégyentől. Akár a szóbeli gesztusokra gondolunk, akár a zsebhokizós kézfogásaira, sajtószerepléseire. Ebből a szempontból Ráhel esete legfeljebb csak jelzést jelent. Annyiban, hogy nem esett messze fától. Amit már az elhíresült „sajátlábonállós” szövege, operaházi pezsgőzése is sejtetett...

A MAGYAROK KÖZEL FELE PÁLYAELHAGYÓ, ÉS A HELYZET ROMOLHAT, HA MEGYÜNK TOVÁBB AZ ORBÁNI ÚTON

24.HU
Szerző:_ KÁLMÁN ATTILA
2018.08.27.


Egy felmérés szerint nagyon sokan váltanak pályát manapság, és még többen gondolkoznak ezen. Azok vannak jó helyzetben, akik az érdeklődésüknek megfelelő dolgot tanulhatnak, majd azon a területen dolgozhatnak. A munkaerőpiac vélt igényeihez hajlított oktatási rendszer – ami Orbán Viktornak, és „tettestársának", az iparkamara elnökének a központi elképzelése – viszont a jelenlegi intézkedések tükrében csak ronthat a helyzeten.

A magyar munkavállalók 44 százaléka nem azon a területen dolgozik, amelyben a legmagasabb végzettségét szerezte, ráadásul további 44 százalék aktívan gondolkodik a pályaváltáson – derült ki a Profession.hu felméréséből.

Ezek az arányok ugyan meglehetősen magasak, de a fejlett világ országainak munkaerőpiaci adataitól nem sokban különböznek. Viszont sok tanulsággal szolgálnak arra nézve, hogy a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az oktatást és a munkaerőpiacot központi tervvel összekötni akaró törekvései mennyire naprakészek és életszerűek.

A magas fizetésnél a személyes érdeklődés jobban a pályán tart

Először nézzük a felmérés legfontosabb számait, tanulságait! A cikk elején idézett adatok önmagában nem sokat árulnak el arról, hogy miért van ennyi valós és potenciális pályaelhagyó az országban. A kutatás számai azonban finomítják a képet, és Göröcs Lili Melinda a Profession.hu HR-vezetője is megerősített két közkeletű magyarázatot.

Egyik oldalon oka a pályaelhagyásnak, hogy az oktatási rendszer semelyik szintjén nem kapnak a fiatalok elégséges betekintést a munka világába, a normális karriertanácsadás lényegében nem létező fogalom. Így nem csoda, ha sokszor több év tanulás megy a kukába, amikor élesben szembesülnek azzal, hogy milyen a szakmájuk napi rutinja.

A másik oldalon viszont jellemző, hogy a húszas, harmincas éveikben járók szívesebben és gyakrabban váltanak munkahelyet, mint a korábbi generációk:

"Sokaknak folyamatosan új ingerekre van szükségük. Zavarja őket, ha nem haladnak elég gyorsan a szakmájukban, miközben senkiből nem lesz három év alatt főnök"

– mondta Göröcs Lili Melinda, és olyan kutatást is idézett, amely szerint a mostani egyetemisták jellemzően azt tartják ideálisnak, ha egy-két évet töltenek el egy munkahelyen.

Akik így gondolkodnak, azok nemcsak a munkahelyváltásokat, hanem a pályaelhagyást, azaz a különböző területek közötti váltást is könnyebben veszik. Ez már csak azért is könnyebb jelenleg, mert Magyarországon akut munkaerőhiány van. Ezért sok munkaadó nem is várja el a releváns munkatapasztalatot, képzettséget. A HR-esek is inkább azt nézik a végzettség helyett, hogy valaki mennyire akarja az adott munkát, van-e affinitása hozzá, könnyen betanítható-e. Ezek fontosabbak manapság, mint hogy valaki milyen konkrét szakmai tudást hoz az iskolából – persze vannak kivételek, elég például a különböző szakmunkákra, vagy az olyan speciális szaktudást igénylő pályákra gondolni, mint a jogászi vagy az orvosi...

MIÉRT NEM MEGYEK KÜLFÖLDRE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zé
2018.08.27.


Volt valamikor a blogon egy sorozat, mely egy akkori hírre reagálva azt kérdezte, ha 100 ezer forinttal többet fizetnének Magyarországon (például egy ápolónak), akkor a külföldön élők hazatérnének, illetve a Magyarországon élők nem mennének el. Lehet, hogy azóta ez a 100 ezer már több (vagy kevesebb), Zé viszont erre reagálva írta meg azt, hogy ő miért nem megy külföldre.

„A „százezer forintos kérdésetekre” reagálva osztanám meg az archetipikus határátkelők történetének ellenpéldáját, nem számítva arra, hogy találkozik az olvasók többségének tetszésével.

Társadalomtudományi végzettséggel (készülő PhD), a szükségesnél gyérebb nyelvtudással (kopott német közép, aktív, szaknyelvi angol közép, írásban talán felső), kellemesen közepes itthoni munkahellyel jelenleg sem tervezek külföldön dolgozni (még úgy se, hogy a személyes változókat, mint pl. meglévő tartós párkapcsolat, kivontam az egyenletből).

Amiről le kellene mondani

A random nyugati országban megkereshető pénz nominálisan sem lenne sokkal több a jelenlegi jövedelmemnél, tekintettel arra, hogy a saját szakmámban évekig nem tudnék elhelyezkedni, jobb esetben tehát maradna valami egyszerűbb szellemi szalagmunka (ügyfélkapcsolat, „excell-tologatás”, etc.), továbbá kötött, minimum nyolcórás munkabeosztás (jelenleg ennél kevesebb órát dolgozom, rugalmas beosztásban).

Cserébe viszont le kellene mondanom: 

az itthoni jobb árszínvonalról (pl. lakhatás és szolgáltatások terén még mindig nem értük utol, szerencsére, az áhított nyugatot), azaz vásárlóerő és egyéb számok alapján egy jó darabig akkor is rosszabbul élnék, mint itthon, ha egy fillért sem tennék félre,
arról a biztonságról, amit az itthoni családi, baráti és szakmai kapcsolati háló ad,
arról az értelmiségi miliőről, amely itthon egyébként javarészt körülvesz, ugyanis a hiúságomat még valahogy legyűrném, de a kultúrsznobizmusomat nem...

BÍRÁLHATATLANSÁG, KICSINYESSÉG, FEKÁLIARÁGÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.27.


Jó reggelt kívánok! Jó reggelt volt pár órája is, amikor feltámadni kényszerültem. Nem, egyáltalán nem kényszer ez, egyszerűen nem bírok ellenállni a korán kelés kísértésének. Nem is csoda. Arra való tekintettel, hogy mennyi jó hír vár elmesélésre, szerintem le se kellett volna feküdnöm. De ha már így alakult.

Először is az van, hogy a biztonság kedvéért Novák Katalin büszke genderideológust kiszalajtották vasárnap örömére tájékoztatni az érintetteket, hogy mivel a kormány kezét-lábát törve mindent megtesz a családokért, a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás szeptember 3. helyett augusztus 27-én, hétfőn érkezik a bankszámlákra. Akinek postán érkezik az állami nagyvonalúság, az a hét első felében kapja meg. Az államtitkár asszonyság azt is mondta – a gyengébbek kedvéért -, hogy az intézkedés csaknem 1,2 millió érintettnek könnyíti meg a tanévkezdés anyagi terheinek viselését. És ha már melldöngetés: kéretik nem elfelejteni, hogy a kormány többek között az első kilenc évfolyam számára ingyenes tankönyvellátással, valamint a szintén ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésével is bővítette a családok támogatását az elmúlt években. Azt már sokszor felvázoltuk, hogy közpénzekkel összefüggésben nincs olyan, hogy ingyenes, ám a félreértések elkerülése végett ismételjük át ezt is: amit előrehoznak, az nem több lesz, hanem csak simán hamarabb lesz. Tehát szeptemberben ne várja senki a pénzt, nem fog érkezni.

Ami az európai nagypolitikát illeti, a lassan egy hónapja nyaraló magyar miniszterek elnöke elvileg visszatér a rivaldafénybe. Holnap Matteo Salvini (Északi Liga) idegengyűlölő, szélsőjobbos, populista olasz miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel találkozik Milánóban. Nem tudom, hogy a menekültek éheztetésének módszertanából tart-e eligazítást az olasz belügyminiszternek, vagy pontosan mi a lényeg (ja, de az európai migrációs politikáról fognak csacsogni a felek), ám az biztos, hogy nem mindenki örül magából kivetkőzve a felcsúti nagyember látogatásának. A balközép Demokrata Párt tüntetést hirdetett Salvini, Orbán, illetve az általuk képviselt egoista és szögesdrótos Európa ellen.

A történethez hozzátartozik, hogy az olasz ügyészség – amelyiket nem egy a Fidesz láncos kutyájának számító olasz Polt Péter vezet – a minap jogtalan fogvatartás és emberrablás miatt indított nyomozást Salvini egyik kretén döntése miatt. Ami úgy nézett ki, hogy a szélsőséges elmebaj és izmozás okán 170 menekültet tartottak fogva egy hajó fedélzetén és nem engedték olasz földre lépni őket. A fedélzeten gyerekek és súlyos betegek voltak, fél Európa és az olasz katolikus egyház tiltakozott, az európai jogszabályok tiltják az ilyesmit, Salvini majdnem egy hétig nem engedett. Az külön fantasztikus, hogy Orbán elvbarátját hogyan mosdatja a Fidesz lakájmédiája, amiért végül beadta a derekát, az meg egyenesen frenetikus, ahogyan az Orbánnal való találkozás miatt kialakult olasz kormánykoalíciós botrányt sikálják. Merthogy nem csak az olasz ellenzék, hanem a Liga partnere, az Öt Csillag Mozgalom is tiltakozott a találkozó ellen. Szerintük ugyanis éppen hogy meg kéne vonni az EU-s támogatásokat Magyarországtól, amiért Orbán nem hajlandó a menekültek kvóták szerinti befogadására, hiszen az ő olvasatukban Olaszország nyakán épp az ilyen vonakodó tagországok miatt marad annyi menekült. Innen lesz szép közös nevezőre jutni és beállni a V4-ek önjelölt vezetője mögé, mellé idiótának. A szombaton elhunyt John McCain republikánus amerikai szenátor 2014-es, Orbánt minősítő szavai szerintem mit sem veszítettek aktualitásukból, pedig 2014 óta már jelentős kilométerekkel vagyunk közelebb a neofasiszta diktatúrához...

ELISMERTEK NÉHÁNY SÚLYOS HAZUGSÁGOT

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2018.08.27.


A fideszes média a választások megnyerése óta elismerte, hogy Vona Gábor nem tett hitet Allah vagy a kötelező betelepítési kvóták mellett, a Jobbik nem kötött szövetséget Simicskával, Gulyás Márton nem Soros György fő embere, Soros György fia pedig nem volt ott a Pride-on. Olyan helyreigazítások jelennek meg a kormánypárti sajtóban, amelyekből alkalmanként kiderül, hogy az eredeti cikkekben egy betű sem volt igaz. A pártlapok elleni sajtóperekből kiderül, hogy nem véletlen tévedésekről van szó, hanem a politikai fegyverként használt média rendszerszintű működéséről. A Fidesz és sajtója kihasználja a területen tátongó és egyre nagyobb joghézagot: a választások megnyerésének fényében nem számít néhány millió forint perköltség és apró betűvel beismert hazugság. Pláne, hogy akkor sincs semmi, ha nem teljesítik a jogerős ítéleteket.

A választások után több politikai témájú helyreigazítás jelent meg a Fideszhez kötődő médiafelületeken. Önmagában ebben nem lenne semmi különös, hiszen helyreigazítások korábban is voltak a fideszes médiabirodalomban, illetve a kormánypárttól független sajtóban is. Április 8. után azonban olyan állításokat is korrigáltak, amelyeket a választások előtt nagy erőkkel, szisztematikusan toltak az emberek arcába, a Fidesz kampánya nagyban épített ezekre. Sok esetben - ahogy a helyreigazítások szövegéből is látszik - a valóság pontosan az ellentéte volt annak, amit igyekeztek az olvasók agyába döngölni...

RENGETEGEN FOGTAK ÖSSZE A HÁRMAS METRÓ AKADÁLYMENTESÍTÉSÉÉRT

MÉRCE
Szerző: HRUSKÓ ERIKA
2018.08.26.


A budapesti metró akadálymentesítéséért folytatott küzdelem olyan ügy, amelyet a civil világ és az ellenzéki politikai erők a hatalommal szembeni összefogással, egymást támogatva nyertek meg. Érdemes áttekinteni, hogy hány szervezet mennyi mindent tett azért, hogy az M3-as metró 2018-as felújítása végül szinte teljes akadálymentesítéssel valósuljon meg.

A mozgáskorlátozott emberek érdekeinek védelméért és jogainak betartatásáért dolgozik egy nagy, országos szervezet: a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Mivel fő tevékenységük az érdekvédelem, a szövetség lépéseit nem bontanám ki, ahogy a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének sem szánok sok szót, ugyanezen okok miatt.

Helyette azokat a civil szervezeteket szeretném megmutatni, amelyek bár kisebbek, ám ugyanolyan lendülettel munkálkodnak, a cél érdekében, hogy a hármas metró a teljes vonalon akadálymentes és hozzáférhető legyen mindenki számára kényelmesen, az emberi méltóság megtartásával.

2015-ben a háttérben már a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elkezdte a tárgyalásokat a hármas metró akadálymentesítéséért.

Azonban a köztudatba akkor került be a téma 2016 őszén, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy a metró felújítása nem hozza magával az állomások felújítását. A metró felújítására kiírt tender bontásakor – 2017 márciusában – derült ki, hogy a 20 megállóból csupán 10 lesz akadálymentesítve, 2 megállót pedig – Kőbánya-Kispesten és az Árpád hídnál – már akadálymentesnek tekintettek. Az Árpád hídi megálló esetében ez a gyakorlatban nem igaz: tény, hogy van lift kapcsolat a metró és az 1-es villamos megállója között, azonban a metróból semerre másfelé nem lehet eljutni. Miután valaki kiszáll a metróból, az aluljárószinten mindenfelé lépcsősorokba ütközik, így ez az elméletben kipipált akadálymentesítés erősen szűkíti a közlekedés lehetőségét. Ennek ellenére ez a megálló többé nem került szóba az akadálymentesítés kapcsán, így jutottunk el odáig, hogy az ígéretek szerint 12 megálló lett volna akadálymentes...

GIGANTIKUS KÖZPONTI MÉDIAHOLDINGOT ÉPÍTENEK ORBÁN EMBEREI

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.08.27. 


Szeptembertől nagy változásokra lehet számítani a kormánypárt médiabirodalmában: a Fidesz belügyeit ismerők szerint hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá. 

2015 őszétől kezdve az új fideszes médiabirodalom azért épült különböző cölöpökre, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Simicskával való összeveszés után: amikor a tulajdonossal kialakult konfliktus miatt odalett a több mint két évtized alatt, sok milliárdból fölépített fideszes sajtó jórésze.

Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött, de Orbán most mégis felszámolná a több lábon álló rendszert.

A holding létrehozásáról még egy hónapig tartó augusztusi szabadsága előtt döntött a miniszterelnök, Liszkay pedig július utolsó napján, tehát épp a Hír TV visszafoglalása előtt alapított céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven. A cég fő profilja a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig ötmillió forint. Ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.

Liszkay a legfontosabb pillanatban, a Simicska-ügy kirobbanásakor bizonyította lojalitását a miniszterelnöknek: a Nemzet-csoport alapító-vezetője 2015. február 6-án, húsz év után fordított hátat Simicska Lajosnak, és azonnal az új fideszes sajtóbirodalom szervezését kezdte irányítani. Lojális és tapasztalt szakember, nem meglepő, hogy Orbán rábízta a feladatot...

A FIDESZES LAP ELŐRE MEGÍRTA, HOGY CZEGLÉDY-ÜGYBEN MIT FOG TENNI AZ ÜGYÉSZSÉG

SZTÁRKLIKK
Szerző: MAGYAR IDŐK / SZTÁRKLIKK
2018.08.26.


A Csongrád Megyei Főügyészség már a jövő héten indítványt tehet a 6,3 milliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba elleni kényszerintézkedéssel kapcsolatban, és ősszel vádat is emelhetnek az ügyben – írja a kormánypárti Magyar Idők „az eljárásban részt vevő ügyvédekre” hivatkozva.

„A nevük elhallgatását kérő védők szerint” az ügy huszonegy gyanúsítottja közül már csak Czeglédy Csabát tartják fogva, és várható, hogy a főügyészség ennek a fenntartását fogja indítványozni.

A kormánypárti lap a nyomozást folytató adóhatóság adataira hivatkozva azt írta, hogy „a Czeglédy vezette bűnszervezet” 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely az érdekeltségében álló Human Operator Zrt.-n keresztül diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Az ügyészség szerint az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem vallották be, illetve nem fizették meg...

"SÜRGŐSSÉGI MRI-RE UTALTAK BE, JÖVŐ FEBRUÁRRA KAPTAM IDŐPONTOT"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.08.27.


Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig. Nem csoda, hogy egyre többen választják a magánrendelést, sokszor nem önszántukból, hanem kényszerből.

"Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?"

Van, akinek sikerül, de jellemzően nehezen őrzi meg az ember a humorát akkor, amikor több hónapos várakozással szembesül egy-egy szakorvosnál. Miután kollégánk jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), kértük olvasóinkat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések. A várost vagy a kórházat sokszor nem is nevezték meg, de nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó. Azt csak néhány olvasó jelezte, hogy a jövő évre kapott időpontot. Egyikük júliusban kapott időbontot az ortopédiára jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. Harmadik olvasónk a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban, januárban mehet is.

"Addig nyugodtan elaludhatok örökre" - jegyezte meg rezignáltan. Ha januárig nem is kell várniuk, nagyon sokan számoltak be többhavi várakozásról.

"Én másfél hónapot vártam kardiológiai vizsgálatra, egy hölgy mellettem a szeptemberi operációjához kért időpontot kardiológiai vizsgálatra, a nővérke ingatta a fejét, hogy jaj, hát az már nem fog menni."

Egy vidéki kórház gyermekkardiológiáján azt mondták márciusban, a szülő szeptemberben kérjen majd időpontot. A legkorábbi lehetséges időpont nem ismert. Egy másik eset:

A szomszéd bácsi mellkasröntgenre december 10-i időpontot kapott, június végén.

Van lista, amely nyilvános, és van, amelyik nem


A kórházi várólistákat nyomon lehet követni - a csökkenésével rendre büszkélkedik is a kormány, bár a számok azért ingadoznak, és egy térdprotézis műtétre még mindig három évet vár csaknem 100 ember -, a szakrendeléshez kellő előjegyzési listáról (betegfogadási listák) nem találtunk hasonlóan könnyen kezelhető országos adatbázist...

"NEM ELÉG AZT MONDANI, HOGY A FIDESZ SZEMÉT, TOLVAJ BANDA!"

FÜHÜ BLOG
Szerző: KARDOS ERNŐ
2018.08.26.


a holnapom – az övék,
a honlapom – az enyém.”

A fenti viccesnek tűnő sírversike Kéri László facebook oldalán jelent meg. Ám kiderült, hogy a játékos elemzés mögött komoly koncepciót is kidolgozott a politológus. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Kéri úgy látja, hogy a Fidesz kiépült teljhatalma megbuktatható ugyan, de ehhez egy új politikai erő kell, amely elsajátítja és alkalmazza a „kommentdemokráciának” nevezett rendszer eszköztárát, vagyis az elemző szerint a mai kormány elsősorban a világháló racionális felhasználásával buktatható meg.

Már sírverset írsz a követező évek politikai kriptájára. Ennyire pesszimistán látod a jövőt?

Ez inkább realista jóslat. A trendek ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben megszűnt a közszolgálati média, kormányzati befolyás alá került szinte a teljes hazai nyilvánosság. A maradék pedig elbulvárosodott. A valóban ellenzéki napi- és hetilapok sorra szűnnek meg, a kereskedelmi rádió- és tv csatornákat pedig ugyancsak bedarálja a hatalom. Ebből következik, hogy Magyarországon a köz dolgairól, a közösség jövőjéről, alternatívákról tartósan nem lehet hitelesen informálódni. A felnőtt lakosság nagy részének, különösen a fiatalabb korosztálynak a tájékozódást a világról, illetve a hazai ügyekről, esetleg beleszólás ehetőségét az internet világa biztosíthatja. A diskurzusokra pedig maradnak a facebook csoportok és a twitter. E fórumok ezrek, százezrek számára adnak lehetőséget vitázni a kommentelőkkel, vagy arra, hogy bárki odavesse a saját két mondatát a világról.

Az interneten robbant, de aztán az egész magyar médiarendszeren végigfutott Orbán Ráhel szaros pelenka eldobásáról szóló története, amiről a köztelevízióban azt mondták, hogy a miniszterelnök lánya a migránsok után takarít. Ha minden tökéletesen meghamisítható, akkor mi lesz?

Ez jogos kérdés, hisz egyetlen nap alatt 80 ezer ember látta és véleményezte az esetet. Jó ideje figyelem a kommentelőket, s látom, hogy majdnem minden ügyben van néhány felbérelt alak, aki véleményvezérként viselkedik, s feltehetően azért fizetik, hogy ha a fontos ügyekben a kommentelők között bármilyen racionális diskurzus alakulna ki, azt azonnal megfojtsa. Ugyanez történik, ha valamelyik portálon elgondolkodtató elemzés jelenik meg, akkor jönnek a kormányzati hangok, durva beszólással, kommunistázással, Gyurcsányozással, vagy „elmúlt nyócévezéssel”. Valami olyasmivel zavarják meg a normális beszélgetést, amire már nem lehet racionálisan érvelni, csak gyalázkodni...

MEGMENEKÜLT A FÓTI GYERMEKVÁROS

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.08.27.


A portásfülke faliújságjára kitűzött A4-es lapon hirdette ki a fóti Károlyi István Gyermekközpont megbízott intézményvezetője, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros „feladatellátásában”.

Kádas István akkurátusan leírta, hogy erről a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója értesítette, miután hírt kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkártól.

A hivatali bikkfanyelven megfogalmazott hirdetmény megkavarta a gyermekváros lakóit, hiszen eddig úgy tudták, bármelyik pillanatban megtörténhet a Károlyi-kastély területen működő összes állami fenntartású oktatási és szociális intézmény kitelepítése, és az épületek lebontása.

A drasztikus bezárást is az Emmi szociális államtitkára jelentette be ugyanis. De az még Fülöp elődje, Czibere Károly volt.

Czibere 2017 januárjában egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány úgy döntött, teljesen megszüntetik a gyermekvédelem „tömegszerű intézményeit”, a nagy és korszerűtlen gyermekotthonokat kisebb lakásotthonokkal váltják fel. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt is hozzátette, hogy a gyermekvárosnak eddig helyet adó kastély épületének, más, az ingatlanhoz jobban illő funkciót keresnek majd...

AZ EGYENLŐSÉGRE ÉPÜLŐ TÁRSADALOMHOZ SZÜKSÉG VAN A GENDERKUTATÁSRA - INTERJÚ IRMTRAUD FISCHER TEOLÓGUSSAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.08.27.


Az egyenlőségre épülő társadalom felépítéséhez és fenntartásához szükség van a genderkutatásra – állítja Irmtraud Fischer, a Grazi Egyetem katolikus teológiai fakultásának oktatója, az ószövetségi biblikus tudományok professzora. Korábban a női teológusok európai szövetségének elnöke volt, a genderszemléletű Biblia-értelmezésnek az egész világon ő az egyik kiemelkedő szaktekintélye. A professzort nemcsak a társadalmi nemek kutatásáról szóló vitáról, a genderelméletek egyházi intézményekben való oktatásáról kérdeztük, hanem arról is, hogy a katolikus egyházat megváltoztathatják-e a kutatási eredmények.

Ön szerint miért áll olyan szenvedélyes viták kereszttüzében a társadalmi nemek kutatása? Talán nincs is másik olyan tudomány, amely hasonlóan heves érzelmeket váltana ki.

– A genderkutatás legtöbb ellenzője csak áltudományos vitákat ismer, de maguk soha nem olvastak tudományos publikációkat a társadalmi nemekről. Hangsúlyozni kell, hogy valójában nem létezik olyan, hogy „a genderelmélet”. Sokféle, egészen különböző irányzat van, amelyek ugyanazon fogalom alá tartoznak. Kezdve a nők helyzetének kutatásával, amely a férfiak által dominált tudományos vizsgálódás világában korábban fel sem merült, egészen az úgynevezett dekonstrukciós elméletekig, amelyek szerint a nemekről alkotott hagyományos képekben az adott társadalom viszonyai tükröződnek. Idetartoznak a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos elméletek is. A genderkutatás törekvéseinek közös kiindulópontja azonban az emberi jogok ügye, amelyet a társadalmi egyenlőtlenségek, hierarchiák és hatalmi viszonyok, az etnikai vagy nemi rezsimek közötti dinamikus kölcsönhatások világában kell elhelyezni. Minden embert megilletnek ugyanazok az alapjogok, függetlenül attól, hogy milyen a neme, a vallása, milyen etnikumhoz tartozik, mennyi idős, milyen a szociális helyzete, beteg-e vagy egészséges. Valójában erről szól a genderkutatás.

A viták változó intenzitással mindenütt folynak, de a vallási fundamentalisták tiltakozása ellenére a színvonalas nyugati egyetemek szinte mindegyikén folyik képzés a társadalmi nemek tanulmánya szakon. Ráadásul igen népszerű a diákok között. Ön szerint miért?

– A genderkutatás olyan szaktudással és képességekkel vértezi fel az egyetemistákat, amelyekre égető szükség van a társadalom minden olyan területén, ahol a diszkrimináció megjelenhet. Az EU-irányelvek, amelyek tiltják a nemi és a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetést, jelentős munkaerőpiacot teremtettek ezekhez a tanulmányokhoz, hiszen ma már minden közszolgálati testületnek szüksége van ezekre a kompetenciákra. A társadalomnak pedig semmiképpen sem szabad eltűrnie, hogy ilyen kompetenciáknak csak azok legyenek a birtokában, akik menedzsmenttanulmányokat folytattak. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a gazdaság felhasználja a reklámokban a nemekről való tudást azért, hogy az embereket fogyasztásra ösztönözze. A nemi sztereotípiák ilyen használata nem csupán megerősíti a sémákat, de a nőket a tradicionálisan nekik kijelölt, alárendelt helyzetbe kényszeríti. Az egyenlőségre épülő társadalom felépítéséhez és fenntartásához szükség van tehát a genderkutatásra is...

ITT OLVASHATÓ

PELENKÁN ÁT A VILÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.27.


Orbán Ráhel eldobott szaros pelenkája akkora hullámokat kavart, mintha nem egy horvát országút tövébe, a kiégett fűre esett volna, hanem a faluszéli budi fedetlen derítőjébe, és most a fölcsapott massza mindent betakar, aztán folyik, csöpög lefelé a népek csodálkozó orcáján. Volt itt már minden, olyan is, hogy nem is úgy volt, meg az ellentettje, a migráncsok szarának szedegetése, mintha Ráhel valami Irgalmas Szent Zsófia volna. Holott az egyértelmű, ilyen veszély nem fenyegeti őtet egyáltalán.

Az érzelmek és indulatok ilyen túláradása mutatja, hogy kies hazánkban pattanásig feszültek az idegek, és talán nem sok kell, hogy el is pattanjanak. Ám ez nem igazán fog bekövetkezni, mert a közvélemény túlnyomó része ilyen szaros pelenkák miatt hörög ugyan, de az életbe lépett bevándorlási különadó miatt, aminek következtében már most lehúzta a rolót pár civil szervezet, meg egyáltalán nem. Pedig ez a fekáliás történet is messzebb mutat, mint hihettük volna, és ez akkor derült ki, amikor Bayer et. is beszállt a budiba.

Az ötös számú tagkönyv bőséges teret szentelt a szarnak, megállapítva, hogy a sajtó nyilvános kivégzést rendezett a védtelen anya kárára. Itt mindenki, még a Janus arcú TGM is az anyasággal, annak szentségével van elfoglalva, s jogosan, elfeledve azt, hogy ez a Ráhel már régóta nem anya és feleség a történetben, hanem az elnyomás, kivagyiság és minden elszenvedett megaláztatások szimbóluma az apja – és saját – ténykedése miatt. A megvetés tehát nem az anyának szól, hanem a gonosznak.

De ha már az anyaság miszticizálásánál tartunk, arra varrjon gombot nekem valaki, és magyarázza el, hogy amikor Dobrev Klárát ugyane minőségében sokkal aljasabbul támadták, és azzal is foglalkozott a sajtó (képem is van róla, rendelésre prezentálom), mért kussolt mindenki, mint akárha a szar a fűben. Ugyanis ilyen föliratok jelentek meg a romlott Budapest utcáin: “Bukott Gyurcsány kurvája kiszarta a fattyút” – ilyen keresztényi jóságok, viszont nem is erről akarok beszélni igazán, csak elragadott a közlés ellenállhatatlan kényszere.

Az ötös számú tagkönyv ugyanis – tőle megszokottan – új szintre emelte a szarozást, a fény felé tartotta a teli pelenkát, és megtalálta benne a tutit. Aki, illetve akik a szentté avatni óhajtott nagyasszonyt szarozás közben lefényképezték, az ő megközelítésében “nyilas-ávós házmester párocska”, amely jellemzéssel a lovagkeresztes szövegszerkesztő több legyet is óhajtott agyoncsapni egyszerre lehengerlő módon. A feljelentgetés aljasságára utalt, mintha a szaros pelenka ügye akkora súllyal bírna, mint amikor keresztény középosztálybéli cimborái zsidókat dobtak oda a magyar náciknak fölfalásra...

DIKTÁTOROK, RESZKESSETEK! McCAIN POLITIKUSOK SEREGÉT NEVELTE KI A DEMOKRÁCIA VÉDELMÉBE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.27.


- McCain előszeretettel olvasott be személyesen diktátoroknak, despotáknak és hasonló csibészeknek, így Orbán Viktornak is

- Seehofer menekültügyben feladja az orbáni vonalat?

- Az európai nacionalisták Putyin zászlaja alatt gyülekeznekWashington Post

Az újságíró – egykori szemtanúként - McCain négy évvel ezelőtti budapesti villámlátogatásán keresztül világítja meg, a most elhunyt szenátor miért volt páratlan a demokrácia védelmében. Felidézi, hogy a politikus mindössze öt órára állt meg a magyar fővárosban, de ez idő alatt többet tett a diplomáciában, az emberi jogok védelmében és illetve több csínyt követett el, mint legtöbb kollégája egy hónap alatt. Először meghallgatta az ellenzék vezetőit arról, hogy az ország miként csúszik át tekintélyelvűségbe és megígérte, hogy Amerika odafigyel. Majd személyesen dorgálta meg Orbán Viktort és közölte vele, hogy Amerika odafigyel. Mindkét oldal vette az üzenetet. De azért távozóban még elnézést kért a magyar hivatalosságoktól, mert úgy gondolta, hogy Obama hibát követett el, mivel egy laikust küldött nagykövetnek.

Mindig az alapján utazott külföldre, hogy hol van szükség az USA jelenlétére, ha ki kell mondani az igazságot a diktátoroknak, illetve hangot kell adni az elnyomottaknak. Az egész budapesti intermezzo nem állt másból, mint formabontó külpolitikából, az amerikai értékek erőteljes védelméből és vaskos humorból. Mert ilyen volt: fáradhatatlan, elvhű, tisztességes, mókás, és magával vonszolt mindenkit, aki lépést tudott tartani vele. Egy másik republikánus szenátor azt mondja, McCaintől tanulta meg, hogy az Egyesült Államokat nem lehet Washingtonban ülve megvédeni. Mert annak tanítómesterei egykoron beleplántálták, hogy egy amerikai politikus mit tud tenni az elnyomottakért szerte a világban. Ebből következően úgy érezte, hogy tennie kell külföldön nem csupán hazájáért, hanem mindenkiért, aki küzd az önrendelkezésért és az alapvető méltóságért. És a rossz hír az a diktátorok, despoták és hasonló csirkefogók számára, hogy kinevelt egy új vezetői nemzedéket, egy egész hadsereget, amely folytatja nemzetközi küzdelmét a szabadságért.

FAZ

Nyári szabadsága leteltével a német belügyminiszter kijelentette, hogy a migrációval összefüggő gondokat csakis európai keretekben lehet megoldani. Seehofer az Elűzött Németek rendezvényén szólalt fel. Úgy fogalmazott, hogy a közös Európa zseniális válasz minden idők legnagyobb romhalmazára. Mert senki sem gondolhatja komolyan, hogy egymaga megtalálja a gyógyírt olyan problémákra, mint a bevándorlás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nemzeti érdekekről nem szabad megfeledkezni, különösen akkor nem, amikor csak igen nehézkesen lehet kialakítani az európai egységet. Kifejtette, hogy az EU elsősorban értékközösség.

A jog és a demokrácia ígérete azonban egyben azt is jelenti, hogy el kell törölni a Benes-dekrétumokat, amelyek megfosztották jogaiktól a nemzeti kisebbségeket a háború utáni Csehszlovákiában. Megjegyezte viszont, hogy a szervezet tagjai hidat építhetnek Csehországhoz, Szlovákiához, Magyarországhoz, Lengyelországhoz, valamint Romániához. Egyben fel is szólította a jelenlévőket, hogy segítsenek beindítani Európán belül a párbeszédet. Ő maga a sokszínűség mellett foglalt állást, hozzátéve, hogy a megosztottságból semmi jó nem szokott kisülni. Még egyetlen társadalmon belül sem...


ITT OLVASHATÓ