2017. február 13., hétfő

BORDÉLYHÁZ, SIKKASZTÁS, KASZINÓK: A TRUMP CSALÁD ÚTJA A CSÚCSRA

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.02.13.A Trump család történetét feldolgozó, Ismerje meg a Trumpokat: a bevándorlótól az elnökig című dokumentumfilm olyan, mintha a Keresztapa vagy a Nagymenők történetét magyaráznák történészek és archív felvételek. Az amerikai álom és a bűn egy fantasztikus sikertörténetté áll össze, ahol a gátlástalanság és a korrupció építi ki az utat a mesés gazdagság és a hatalom felé.

A filmet Trump beiktatásakor vetítette a brit Channel 4, angolul itt lehet megtekintetni:

A történet 1885-ben indul, amikor Friedrich Trump, a mostani elnök nagyapja 16 évesen megérkezik New Yorkba, a németországi Kallstadtból. A nevét akkor még Trumpf-nak írták, egy szót sem tudott angolul, és egyetlen bőröndben elfért mindene.

Borotvált, futtatott, kopasztott

Borbélyként helyezkedett el, majd hat év után spórolt pénzén vett egy vonatjegyet, átutazta Amerikát, és Seattle-be költözött, az USA észak-nyugati részére, ahol a vadnyugati világ utolsóként tartotta magát. Szerencséjüket kereső gyanús alakok özönlöttek akkoriban a környékre. Friedrich Trump a város vöröslámpás negyedében nyitott fogadót, ami kocsmaként, étteremként és bordélyházként is működött.

Friedrich Trump akkor csinálta meg a szerencséjét, amikor a Kondike folyó partján, északon a hegyek között kitört az aranyláz. Otthagyta Seattle-t, és vendéglőt nyitott a Döglött Ló Ösvény mentén: ez volt az a meredek szakasz, ahol az aranyásók lovai sorra döglöttek meg a cudar hegymenetben. Trump kis fogadója többek között a döglött lovak húsából készített burgereket szolgálta fel. A környéken egyáltalán nem volt konkurenciája, az üzlet nagyon bejött. Az elején sátorban főztek, a végén kétszintes fogadója lett, kurvákkal, szerencsejátékkal és melegkonyhával...

A KÖZÉPISKOLÁSOK ÚJ ORSZÁGOT ÉS ÚJ TESTET SZERETNÉNEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.02.13.


A középiskolások nagy része szorong a jövőtől és problémája van a testével. A szegényebb családok gyerekei pesszimistábban néznek előre és elégedetlenebbek magukkal. Minden 10. külföldön képzeli el az életét. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása.

Az SOS Gyermekfalvak több mint 1000 középiskolás fiatalt kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőtől.

A fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. A magukat szegénynek valló gyerekeknél minden másodiknak, az elvált szülők gyerekeinél minden harmadiknak van ilyen problémája.

A fiatalok elsősorban a testükkel elégedetlenek. Majdnem minden második fiatal szeretne soványabb (40,7 %), vagy sportosabb (40,2 %) lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 % pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek 18,4 %-a állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

A fiatalok többsége aggódik a jövőjéért (69,5 %). A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 %, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 %- aggódik.

A jövő szempontjából a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy legyen jó munkájuk (74,7 %), párkapcsolatuk/házasságuk (60,8 %), boldogok legyenek (40,3 %). Minden 10. gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk, vagy autójuk. A fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől...

CSUPÁN EGYETLEN DOLGOT NEM SIKERÜLT MÉG ELÉRNIE A KORMÁNYNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.13.


"Mi elsőként lázadtunk fel 2010-ben. Meghirdettük, és 7 év verejtékes munkájával felépítettük a saját, magyar politikai és gazdasági rendszerünket. A mi testünkre szabott, a mi hagyományainkból, és a mi észjárásunkból kikovácsolt magyar modellt: a nemzeti együttműködés rendszerét." (Orbán Viktor, évértékelő beszéd, 2017)

Ez kivételesen tökéletesen így igaz, ahogy a drága miniszterelnök úr mondja azt azzal az igazmondó szájával. Ő és szocialista brigádja 2010-ben fellázadt. A hosszas vergődés megviselte a pártot is, a párt vezérét is, ezért eldöntötték, hogy mindenáron megnyerik a választást. A mai ellenzéki, akkori kormánypárt korruptsága, számtalan hibája, tehetetlensége mellett kellett még ehhez egy – az egész világot megrengető – gazdasági válság, annak minden következményével. Kellett a „szociális, vagy háromigenes népszavazás”, a parlamenti munka bojkottálása, az utcára vitt politizálás, a lejáratások sora, a gyűlöletkampány atyamesterének szakmai tanácsai, a bármikor bármit meglovagolni kész tanácsadók és tányérnyalók gátlástalansága. Kellett az üvöltő hazugság, ami elnyomta a racionalitást.

Lényegében ma is ez történik. Hazugságok, propaganda, lejáratás, karaktergyilkosság, rágalmak. Kormányzás helyett. Uszítás, megosztás, gyűlöletkeltés, hergelés. Demokrácia helyett.

Hét év verejtékes munkájával a kormány felépítette a saját politikai és gazdasági rendszerét. Ebben a rendszerben nincs helye a magyar vállakozásoknak és vállalkozóknak, mert kellenek a piacok az udvaroncoknak. Andy Vajnának kell a kaszinó- és játékgép biznisz, ezért az Orbán-kormány soktízezer magyar vállalkozót tett tönkre, akik a vendéglátóegységeikben játékgépeket üzemeltettek. Először a kormány törvényt hozott a szerver-alapú játékgépek bevezetéséről. Amikor sokmilliós költséggel átálltak az üzemeltetők az új előírásoknak megfelelő módra, akkor egyik napról a másikra betiltották ezek működését. 40 ezer munkahelyet nyírtak ki egyik percről a másikra. Andy Vajna – a kaszinókoncessziók és játékgép-üzemeltetés új tulajdonosa – 1200 új munkahelyet teremtett. Ezek a gépek a mai napig nincsenek bekötve a NAV-hoz, miközben az utolsó kisbolt pénztárgépe be van kötve.

Más hű szolgáknak kellettek a trafikok, ezért családok tízezreit fosztotta meg a kormány a megélhetésétől. Lehetne folytatni a földmutyival, amikor a kormány (és nincs jelentősége, hogy parlamenti döntés szükséges a törvényhozáshoz, miután a parlament, a kormány és a Fidesz egy és ugyanaz) évtizedek óta gazdálkodóktól vette el a földet, hogy gázszerelőknek, politikusfeleségeknek, műkörmösöknek és fogorvosoknak juttassa azt.

Mindent, a világon mindent központosítottak, hogy önálló akarat, de még önálló gondolat se születhessen sehol, senki fejében. Elvették az önkormányzatoktól az oktatási intézményeket – természetesen az ingatlanvagyonnal együtt -, felszámolták az önkormányzatiság lényegét, elvonták az iskolák önállóságát. Minden szál – nem is szál, hanem vezetőszár – egy kézben fut össze. Az önkormányzatok, az oktatás, a kórházak gazdálkodása, rendőrség, alkotmánybíróság, ügyészség, de még a sportklubok is, minden. Csak a Fidesz!

Az uniós pénzek elosztása, a belső források felhasználása a klientúra érdekeit szolgálja. Mészárosok, Tiborczok, Garancsik – régebben Simicskák – tarolják le a magyar piacot, viszik a megbízásokat (és a pénzt), megnyomorítva, elpusztítva a piac egyéb szereplőit, főleg a magyar vállalkozásokat. Minden kell nekik és mindent le is kaszálnak. Ők építenek utat, vasutat, vízvezetéket, közvilágítást, ők szállítanak be a tankönyvpiacra, a közétkeztetésbe, mindenhová. Párhuzamosan telirakták az országot külföldi tulajdonú összeszerelő-üzemekkel, hogy a munkavállalók ne is gondoljanak arra, hogy egy megerősödő magyar ipar sokkal stabilabb és folyamatosan fejlődő munkalehetőséget biztosíthatna számukra.

Hét év megfeszített munkájával az Orbán-kormány szétverte az oktatást, kinyírta az egészségügyet, szétszaggatta a szociális hálót. Rokkantak maradtak ellátás nélkül, egyedül élő idős emberek maradtak segítség nélkül, közel egymillió ember menekült el az országból, óriási a dolgozói szegénység, a nyugdíjasok helyzete folyamatosan romlik, a rendszerváltás után még élmezőnybe tartozó ország sereghajtóvá vált, a demokratikus, többpárti berendezkedés helyét egy féldiktatórikus rablógazdálkodás vette át, a társadalom végletesen megosztott lett, a szegényebb családokba született gyermekeknek esélyük sincs az oktatás révén kitörni a nyomorból...

AZ ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS 6. HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.02.13.


Külföldön rendőrökkel csapnak össze az egyetemisták, itthon tiltakozó levelet adott át a Civil Közoktatási Platform. Megint a gimnazisták járják meg, a felvételivel és az érettségivel is. Palkovics László nem érti a problémát. 6. heti hírösszefoglalónk.

Ezeket mindenképpen olvasd el:

Teljes a káosz a felsőoktatási felvételi körül

A szaktárca átalakítási terveinek hatására több szak késve került csak fel a felvételi rendszerbe, a soproni vagy szombathelyi képzések esetén pedig egy éppen megszűnő nevet kell megjelölniük a diákoknak. A 2015-ben elkezdődött, több szempontból országos és nemzetközi tiltakozást is maga után vonó, bizonyos esetekben indokolhatatlan szakritkítások, összevonások után az idén felvételizők újra kell, hogy gondolják tervezett karrierútjukat. (HVG)

Tiltakozik a Civil Közoktatási Platform az átláthatatlan átalakítások miatt

Gyökeres változások történtek az elmúlt évben a közoktatásban, azonban a diákok isszák meg a levét ennek – emiatt tiltakozik a CKP. Az utolsó pillanatban is változó érettségikövetelmények, be- és kimeneti feltételrendszerek kilátástalan helyzetbe hozzák a középszinten tanulókat. Palkovics László államtitkár nem érti a problémát, hiszen elmondása szerint már rég ismertek voltak a kormány tervei. Ennek szöges ellentéte, ami történt: az érettségi előtt 4 hónappal jelent csak meg a szakgimnazisták szakmai érettségi tárgyának követelményrendszere. (HVG)

Alapjogokat sért a felsőoktatási felvételinél kötelezővé tett nyelvvizsga

Székely László ombudsman szerint alapjogokat sért a kormányzat azon döntése, miszerint 2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsga kell a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Székely szerint azon túl, hogy késve hirdették meg a középfokú kerettanterveket, nincsenek meg itthon a feltételek, hogy B2-es szintre tudják fejleszteni a gimnazisták nyelvtudását. Továbbá a módosítás komoly hátrányt jelentene azoknak, akik 2020 előtt érettségiznek, vagy érettségiztek, mivel az ő kerettantervükben még nem szerepelt a B2-es nyelvi követelmény. (444)

Az alelnök lépett közbe, hogy megválasszák Trump oktatási miniszterét

Mike Pence alelnök kellett hozzá, hogy az 50-50-es szavazás után mégis Betsy DeVos lehessen Donald Trump oktatási minisztere. A republikánus többségű Szenátusban több republikánus szenátor is DeVos ellen szavazott, így az alelnök szava döntött. Ilyen komoly pozícióról szóló szavazásnál még soha nem kellett alelnöknek közbelépnie. A bizottsági meghallgatásokon ízekre szedett DeVos lett így az Egyesült Államok tizenegyedik oktatási minisztere. (CNN)

Ha maradt még időd:

A Yale Egyetem egyik intézménye lecserélte rabszolgapárti névadóját egy női matematikusra. A Calhoun College nevét adó egykori államférfi a rabszolgaság kiterjesztését is támogatta, így John Calhoun helyett mostantól Grace Hopper nevét fogja viselni az intézmény. Grace Hopper ellentengernagy, a Yale egykori diákja, a második világháború során a haditengerészet kötelékében a modern számítógépek egyik szülőjeként szerzett hírnevet. (CNN)

A könyvtár szabadságáért csaptak össze bolognai egyetemisták a rendőrökkel. A Bolognai Egyetem könyvtára szabadon látogatható volt, újabban viszont korlátozták az egyetemisták számára. A beléptetőrendszer ellen hallgatói szervezetek tagjai csaptak össze rendőrökkel, majd elbarikádozták magukat a könyvtárban. Az Egyetem sok hasonló összecsapás színtere, menetrendszerűen évente történik egy-egy nagyobb megmozdulás (Italian Insider)

JÜRGEN ROTH: PINTÉR SÁNDOR TITKA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Jürgen Roth
2017.02.13.


Jürgen Roth német író régóta, számos könyben foglalkozik a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatával, teszi mindezt különös figyelemmel Kelet-Európára. A “Schmutzige Demokratie” (Piszkos Demokrácia) címmel németül tavaly megjelent, Magyarországon is rendelhető új könyvében tekintélyuralmi rendszereket és a bennük burjánzó korrupciót mutatja be. Egy markáns példája erre Magyarország: a könyv 77-92. oldalán Dietmar Clodo egykori „bombagyáros”, Pintér Sándor örökös belügyminiszter, és Szemjon Mogiljevics orosz maffiafőnök az 1990-es években kialakult kapcsolatát veszi górcső alá. A könyvfejezetet az Átlátszó fordításában, a szerző engedélyével teljes egészében közöljük, az eredeti szövegen az érintettel egyeztetve annyit változtatva, hogy az egyik Roth által megnevezett nyomozóhatósági forrásnak a magyar változatban csak a monogramját használjuk.

Amikor 1998-ban Orbán Viktor belügyminiszternek nevezte ki Pintért, egy parlamenti bizottság megállapította, hogy valószínűleg kapcsolatban állt a magyar alvilág magas rangú tagjaival. Közéjük tartozott állítólag a német Dietmar Clodo, a „bombagyáros” is.

2013. október 8-án a tekintélyes hetilap, a Heti Világgazdaság (HVG) az Együtt – Párbeszéd Magyarországért (Együtt-PM) ellenzéki párt Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatosan benyújtott írásbeli beadványáról számolt be. A beadvány említ olyan híreszteléseket, miszerint „Pintér Sándor a kilencvenes évek elején többször is találkozott olyan hírhedt bűnözőkkel, mint a bombagyárosként ismertté vált Dietmar Clodo”.

A „híresztelések” egyik tanúja Clodo felesége, aki ténylegesen kijelentette, hogy 1997-ben Pintér, aki akkor még vállalkozó volt, több alkalommal is felkereste férjét. Az ezekkel a vádakkal kapcsolatos kihallgatása során Pintér kezdetben tagadta, hogy ismerné Clodót. „Azt hallottam, hogy állítólag négy-öt alkalommal találkoztunk, és közös üzleteink voltak. Én nem találkoztam sem négy, sem öt alkalommal Clodóval, és nem voltak közös üzleteink.”

Pár nappal később a belügyminiszter ezt mondta: „Nem ismerem személyesen, az iratokból igen, hiszen korábban általánosan ismert szereplője volt a magyar alvilágnak. Felismertem egy hölgyet, aki az egyik üzleti tárgyaláson hűsítőket szolgált fel. Azt gondoltam, titkárnőként volt jelen a tárgyaláson. Később azután megtudtam, hogy a hölgy Dietmar Clodo felesége, ezért ki kell jelentenem: nem kizárt, hogy találkoztam Dietmar Clodóval. Hozzá kell tennem, hogy az üzleti tárgyalás során biztonsági cégének egyik termékét ismertem meg.”

Dietmar Clodo másként adja elő a történteket. „Annak idején a moszkvai székhelyű, különleges biztonsági megoldásokat kínáló SAS vállalat tulajdonosa voltam. Az ajánlatban szerepelt egy izraeli termék, golyóálló üveg, amelynek másik oldaláról vissza lehetett lőni. A bemutatót egy speciális katonai terepen tartottam.”

Nála volt az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának ajánlása. Története kalandosan hangzik. „Jöttek a rendőrségtől, a terrorelhárítástól és a katonaságtól is, hogy megnézzék a terméket. Mint ez ilyen alkalmakkor lenni szokott, a Kempinskiből hozattam a büfét. A büfé közepén, egy jégkupac tetején ott volt két doboz kaviár. Egyszer csak megérkezett egy civil, elővette az aktatáskáját, és beletette a két doboz kaviárt. Szóltam a titkárnőmnek: Éva, menj oda, és küldd ide hozzám.”

Elmondása szerint ő volt Pintér Sándor, akit korábbi találkozókon is látott már. Dietmar Clodo azt is állítja, hogy a kilencvenes évek közepén Szemjon Mogiljevics megbízásából pénzes borítékokat adott át különböző személyeknek, köztük az akkori rendőrfőkapitánynak, Pintér Sándornak is. Erről számolt be a HVG is, és a kijelentést nem cáfolták meg. Dietmar Clodo így írja le Pintér Sándort, az akkori rendőrfőnököt: „A szememben ő egy volt a korrupt alakok közül, akiknek hasonló csomagokat kellett átadnom a kilencvenes évek közepén.”

De mennyire hiteles ez a kijelentés?

Ki az a Saar-vidéki születésű Dietmar Clodo, aki Magyarországon a jelenlegi belügyminiszter ellen valló koronatanú lett? Megpróbáltunk utánajárni. Annyi biztos, hogy egy rendkívül színes személyiség, aki szoros kapcsolatban állt magas rangú magyarországi bűnözőkkel, legalábbis 1998-ig bezárólag.

A nyolcvanas évek elején a ma 65 éves Dietmar Clodo néhány évet Afganisztánban töltött, és akkoriban – nem tudni, kinek a megbízásából – támogatta az afgán mudzsáhidokat, különösen Gulbudin Hekmatyart a szovjet csapatok elleni harcban. Számos tapasztalatra tett szert, amikor a hetvenes évek elején zsoldosként Rhodéziában harcolt. Több forrás is igazolja, hogy több alkalommal találkozott többek között Osama Bin Ladennel, akit nagyon „nyugodt személyiségnek” nevezett. Kevésbé pozitívan nyilatkozott Ajman al-Zawahiriról, al-Káida második emberéről. „Szörnyű volt, amit a foglyokkal csináltak.”

Nyelvi nehézségei nem voltak. Clodo nemcsak angolul, franciául, arabul, magyarul és németül beszél, hanem urdu és pastu nyelveken is. 1989-ben érkezett Magyarországra, ahol biztonsági vállalkozást alapított, és saját elmondása szerint a „független magyar Kereskedelmi- és Iparkamara” nemzetközi szekciójának vezetője lett.

Igaz ez? Az osztrák Die Presse című napilap 1990. augusztus 6-án cikket jelentetett meg róla. „‘Magyarország a lehetőségek tárháza’ – mondja Dietmar Clodo, a független magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője a Pressével folytatott beszélgetésben. ‘Az új cégek közül sajnos sokaknál gyorsan le is kell húzni a rolót, de a magyarok ezt könnyedén zsebre teszik’ – meséli Clodo, aki nemzetközi üzletemberként Budapesten vert tábort, és az új kereskedelmi kamara alkalmazásába került.”...

HOVA TŰNT DAMON HILL? ÉS TÁLLAI ANDRÁS?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.13.


A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik emblematikus figurájaként Tállai András NAV-vezér úgy viselkedik, mint a lusta diák az iskolában. Mivel rendszeresen elfelejti elkészíteni a házi feladatát, igyekszik lapítani a padban, és ha mégis tőle szeretné kikérdezni az anyagot a tanár, mindenféle indokokkal hárítja el magától a felelősséget. Ha van valaki, aki sumákolásból doktorálhatna a Fidesz politikusai közül, akkor Rogán Antal mellett Mezőkövesd koronázatlan ura pályázhatna erre jó eséllyel. No, de miért is vonult belső emigrációba az adóhivatalt államtitkári beosztásban vezető Tállai? Mert ő sem szívesen magyarázkodik, mint párttársai többsége.

Nehéz idők járnak mostanában a magyar adóhivatal vezetőire. Már Vida Ildikó is az álcázás nagymesterének számított, ha éppen el kellett tűnni a kíváncsiskodó újságírók elől, aztán pedig úgy mondott le, hogy nem is tudtunk róla. Az angol nyelvtudásáról elhíresült egykori NAV-vezér helyébe egy másik ragyogó intellektus került az egykori mezőkövesdi polgármester személyében. Tállai András szerencsétlenkedései odáig jutottak, hogy tavaly év végén már arról suttogtak kormányzati körökben, hogy távoznia kell az adóhatóság első emberének, ám úgy tűnik Orbán Viktor méltányolta az államtitkár kivételesen erős lojalitását, így egyelőre maradhatott a posztján.

Amit Rogán Antal fiatalos lendülettel csinál, azt Tállai nehézkesen, sőt kissé félszegen teszi meg. Míg Rogán alig akarta elhinni, hogy bárkinek is csípi a szemét, ha ő egy lakodalomba helikopterrel érkezik, addig Tállai vagyonbevallásából kiderül, hogy ő is szorgalmasan gyűjtögeti a pénzt, csak közben kisebb port ver fel maga körül. A legfrissebb vagyonnyilatkozatából kiderült ugyanis, hogy a képviselői és államtitkári havi jövedelme mellé két adótanácsadó cégtől is havi fizetést kap, összesen félmillió forint értékben. Emellett több tízmilliós megtakarítása van, és értékpapírokban is forgat némi pénzt. Nem mellékesen az ő regnálása alatt szüntette meg az adóhivatal a politikusok körében nem túl népszerű vagyonosodási vizsgálatokat is. Komoly pofon a korrupció elleni harcnak és a Soros György által szponzorált civil szervezetekne
k...

ITT OLVASHATÓ  

MI AZ A SZOCIÁLIS PILLÉR, AMI ORBÁN SZERINT VESZÉLYES MAGYARORSZÁGRA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Csiba Katalin
2017.02.13.


Orbán Viktor évértékelőjében azt nyilatkozta, hogy az EU új hatásköröket akar magához venni a Szociális Pillér nevű kezdeményezés keretein belül. Fogalmam sincs, hogy melyik mozit nézi a miniszterelnök úr. Olyasmi történhetett, hogy éppen az esti Euronews Szociális Pillérről szóló riportja közben ráült a távirányítóra, véletlen átkapcsolt a ….-…. meccsre, és a “vedd el tőle, vedd el tőle” bekiabálást érthette félre.


Ki szeretne szerződésmódosítással járó hatáskör átrendezést?


Lényegében senki. Az EPP konzervatív néppárt kényelmesen elvan a jelenlegi keretek között. A jelenlegi hatáskörmegosztás az EU-s és tagállami szint között lehetőséget ad arra, hogy a szubszidiaritásra hivatkozva az Unió védendő csoportjain segíteni akaró kezdeményezéseket kigáncsolják vagy legalábbis az őszinte jókívánság szintjére gyengítsék. Az S&D európai szocialista párt szintén nem gondolkodik hatáskör átrendezésben a Szociális Pillér kapcsán, elég megnézni Maria Joao Rodrigues portugál szocialista képviselő jelentésének első vázlatát, amelyet a szocialista párt nevében terjesztett be. Szó sem esik kompetencia átrendezésről, a jelenlegi jogi keretek között történő jobb jogalkotásra szólít fel a mindennapi egzisztenciális gondokkal küzdő társadalmi csoportok felzárkóztatása érdekében. Az ALDE liberális párt ugyan kampányolt egy időben a Facebook oldalán új szerződéssel, de mióta a frakcióvezető a Brexit tárgyalásokkal van elfoglalva, az a kampány is alábbhagyott, és a közösségi médián kívül komolyabb kezdeményezéssel nem éltek e téren. A zöldek korábban mérlegelték egy szerződésmódosítás előnyeit és kockázatait. A többség úgy ítélte meg, túl nagy a kockázata annak, hogy egy új hatáskör-harcban Európa még inkább szétesik és az egymással marakodó tagállamok martalékává lesz. A többi párt pedig lényegében nem foglalkozik a kérdéssel szisztematikusan. Kivéve persze a széljobbot, akik az Unió feloszlatásán dolgoznak. A Bizottságot lehetne még új Uniós alapszerződés előkészítésével vádolni, de a Szociális Pillér kapcsán nem volt olyan megszólalás Juncker, vagy Larsson (a szociális pillérrel foglalkozó bizottsági tanácsadó) részéről, amely ne tisztázta volna, hogy a jelenlegi hatáskörökön belül gondolkodnak. Én a magam részéről szkeptikus vagyok, hogy eleget tud e tenni az EU félig megkötött kezekkel, továbbá hatékony ellendrukkerekkel, de próbáljuk meg. Hacsak az állam és kormányfők nem törik ilyesmin a fejüket a Tanács titkos és zárt ülésein, akkor szerződésmódosításról egy darabig még senki sem fog beszélni. A kérdés egyedül akkor kerülhet ismét előremutató és konstruktív értelemben napirendre, ha a német és francia választások során nem tolódik széljobbra egyik ország sem. És még ebben az esetben sem valószínű, hogy érintené az olyan nem euró országokat, amilyen Magyarország.

Mit jelent ezzel szemben a szociális pillér?

OLVASÓI LEVÉL: ÍGY GYÓGYULNAK PAPÍRON A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet/B. István
2017.02.13.


Kedves Szalonna!

Az itt leírt eset egy nem régi és nem is mindennapi orvosi szakvélemény arcátlan, valótlan állapotok dokumentálásának történetéről szól, vagyis arról, hogy a vizsgálaton hogyan javítják papíron a rokkantak állapotát. Történt, hogy az 1994-ben oxigénhiányosan született, majd 2014 tavaszán az önmagát ellátni nem képes gyerekem részére a nyíregyházi „Komplex minősítést végző I. szakértői bizottságtól” – ami egy orvosból és egy asszisztensből állt – rokkantsági ellátásba való felvételhez vizsgálatot kértünk, ahol a gyerek állapotáról mi, a szülők (mint ahogy itt le van írva) mindent részletesen elmondtunk.

Többek közt azt, hogy a gyerek segítség nélkül csupán 2-3 lépést tud megtenni – a testsúlya miatt, amit a kifordított bokái és térdei nem bírnak el, ezért azonnal le kell ülnie, mert elfárad, arról nem beszélve, hogy a térdében a lábszárcsontjai mellé könnyen lecsúszhatnak a combcsontok, illetve a hatalmas súlya miatt csípője is szét csúszhat -, az előző kezelőorvosa tanácsára nem is erőltetjük a járást, még otthon sem, vagyis az, hogy ő bármilyen támasz, vagy segítség nélkül utasításra egy lépést is tegyen, életveszélyes számára! Az agysérülése miatt pedig egyensúlyzavarban is szenved, vagyis ha tudna is járni, a gyalogláshoz az úttest teljes szélességére szüksége lenne.

Kihangsúlyoztuk, hogy sem bottal, sem járókerettel, sem tolószékkel, sem más segédeszközzel egyedül egyáltalán nem tud közlekedni. Megjegyzem, az idegrendszere sérülése nem csak a lábára, de a kezeire is nagyban kihatással van, emiatt önállóan tolószékbe beleülni, vagy abból kiszállni nem tud, nemhogy azzal közlekedni, emiatt a korábbi kezelőorvosa javaslatára már évekkel korábban egy négy kerekű elektromos mopedet kapott, amibe szintén mi szülők rakjuk bele, majd vesszük is ki, amivel az udvaron nagy örömmel ugyan, de csak össze-vissza, maximum körbe-körbe jár.

Azt is elmondtuk, hogy a gyerek 8 éves korában a korábbi önkormányzat és iskolai vezetők megkerestek bennünket, hogy a gyerek állapotától függetlenül, a közösségi, társasági élet érdekében írassuk be az iskolába, ahol figyelemmel lesznek az igényeire. Azt is elmondtuk „a vizsgálaton”, hogy az iskola a szomszéd településen – 12-km re volt -, ahová, a semmilyen tömegközlekedési eszközzel nem szállítható gyereket mi szülők szállítottuk autóval, amelyből a mi segítségünk nélkül sem ki-, sem beszállni nem is tudott volna. Azt is elmondtuk, hogy az étkezés is nehézkes, mert a nyelése nem tökéletes, többször fuldoklik (javasoltam a vizsgálatot végző doktornőnek, hogy adjon neki egy pohár vizet és győződjön meg a nehéz nyeléséről, de csak a falnak beszéltem.)

Kezei gyengék ezért késsel villával sem tud étkezni, sőt a darabos ételt is inkább kézzel csipegeti ki a tányérból, mint kanállal. Beszéd közben többször erősen hunyorog. A vécéhasználathoz is segítségre van szüksége, továbbá naponta többször fürdetni is kell. Sem öltözni, sem vetkőzni nem tud egyedül. Az idegrendszer sérülése miatt „labilis,” kiszámíthatatlan, meggondolatlan, nincs felelősség- és kötelességtudata. Gyerekkora óta gyógyszeres kezelés alatt áll.

RAGASZKODÁS A KAPCSOLATTARTÁSHOZ TÖRVÉNNYEL SZENTESÍTVE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2017.02.13.


Amikor még a Gyermekvédelmi Törvény is a szülőnek kedvez

Mai vendégposztunkban egy gyermekvédelmi eset kapcsán szó esik a szülő-gyermek kapcsolatról, a kötődés kialakulásáról és a "kötelező" szeretetről is.

Legszívesebben megráznám magam. Hátha ezek csak szokványos, sötét, téli gondolatok az időjárási anomáliákkal tarkított februári zimankóban. Reggel hatalmas pelyhekben szakadt a hó a tegnapi jégbordás utakra, délben már dara kopogott az ablakokon, most ónos eső esik. A járdán a térdig érő hókupacok mellett simán bokáig lehet merülni a sáros latyakban. Az eszemmel tudom és nagyon igyekszem érezni is, hogy semmi baj, és ez is el fog múlni, de kérhetném esetleg mihamarabbra? Borongásom a gyermekvédelmi törvény szülői kapcsolattartásra vonatkozó passzusai fölött viszont sokkal régebbtől tart, nagyon nem akar elmúlni és sehogy se tudnám elhinni, hogy nincsen semmi baj. A gyermekvédelmi szakellátás otthont nyújtó gondozásában élő gyermekek látogatása krónikusan rontja a kedélyeket, és egyáltalán nem csak az enyémet. A szabályozás elég egyszerű, talán reálisabb lenne durván sablonosat írni. Csak azért, mert egyébként a kapcsolattartás mikéntjének a megszabása lehetne rugalmas is, mikor, ki, hol, meddig, kinek a jelenlétében, de jót ebből a műfajból tényleg csak elvétve látni. Amit viszont itt sohasem látunk, az a hivatalosan valóban szemmel tartott és a szabályozásban ténylegesen figyelembe vett gyermeki jog mellett az előremutató jelleg.

Szokványosan havonta egyszer, jobb esetben kétszer megjelenik a szülő(pár), esetleg a népesebb família más tagjaitól kísérve. Ha a szülő veszélyeztette a gyermekét korábban, akkor a kijelölt felügyelők jelenlétében. Az egészen kicsi gyermekeik sokszor nem is értik, kik ezek az emberek és mit is akarnak tőlük. A kicsit kötelességből odaszállító nevelőszülő pedig végignézheti, ahogy a gyermeket (tisztelet a kivételnek) jól teletömik édességgel, chipsszel, kólával. Elszórnak esetleg fél marék könnyet és egy szekérderéknyi üres ígéretet, majd, mint ki jól végezte dolgát, hazamennek, és ez így mehet hosszú éveken át. Nem, még véletlenül sem azért ágálok, hogy ne jöjjön a szülő, sőt! Jöjjön az a szülő, ragaszkodjon a gyermekéhez, bátorítsa és vigasztalja! Tegyen meg mindent, hogy a beutalást kiváltó okok gyorsan megszűnjenek, és akkor ügyesen vigye haza a gyermekét!

MENNYIT KÖLT AZ ÁLLAM AZ EGÉSZSÉGÜGYRE? - LEHANGOLÓ SZÁMOK ÉRKEZTEK

NAPI.HU
Szerző: Szepesi Anita
2017.02.13.


Magyarországon egyre erősebb ellentmondás feszül az egészségügyre szánt összegek kormányzati kommunikációja, a nemzetközi elemzések megállapításai, valamint a lakosság ellátórendszerrel való elégedettsége között. Összes és fejenkénti kiadás, GDP-arányos költés, százmilliárdok és százalékok nehezen emészthető egyvelege vegyül hétköznapi tapasztalatokkal. Egy egészségügyi tanácsadó cég elemzése most ebben rendet téve megállapítja: a lemaradás még annál is nagyobb, mint eddig gondoltuk.

A költségvetési kiadásokhoz mérve, fejenként, és GDP-arányosan is keveset költ Magyarország az egészségügyre: a lakossági érzéseket és a szakértői véleményeket az OECD legutóbbi jelentése után immár a két hete megjelent Európai egészségügyi fogyasztói index (EHCI) 2016-os kiadása ismét megerősítette. A friss EHCI erős lemaradásról tanúskodik az európai mezőnyben, a sereghajtók csoportjában is jellemzően a leggyengébbek közé tartoznak a magyar eredmények.

Eközben az egészségügyi kormányzat az ágazatba öntött plusz százmilliárdokról, 500 milliárdos uniós fejlesztési pénz kiosztásáról, az egészségügyi büdzsé folyamatos emelkedéséről kommunikál...

MAGYARORSZÁG AZ UKRÁN KORMÁNYT HIBÁZTATJA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.02.13. 


Magyarország az ukrán kormányt hibáztatja azért, hogy a kisebbségek védelmében megfogalmazott kéréseikre még nem reagált Kijev – írja a Tass orosz hírügynökség, hivatkozva arra, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap adott interjút az orosz NTV-nek (Független TV). Felidézte Vlagyimir Putyin budapesti látogatását, ahol Orbán Viktor a kárpátaljai kisebbség érdekében emelt szót.

Ez kifejezetten jó felvezetés volt az interjúban ahhoz, hogy utána Szergej Lavrov hitelesítse magát és országát: miszerint Oroszország tartja magát az Ukrajnával kötött minszki egyezményhez. Kijev viszont nem. Ezért vannak még most is harcok Kelet-Ukrajnában.

Edward Snowden lesz Putyin ajándéka Donald Trumpnak. Az Oroszországban menedékjogot kapott, 33 éves kémet, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) anyagait szivárogtatta ki, az orosz elnök át akarja adni Amerikának, hogy örömet szerezzen Trump elnöknek – számol be a Boston Herald. Trump még a kampányban mélységesen elítélte Snowden tettét, és ilyenkor mindig hozzátette azt is, hogy ki kellene végezni – erre már az amerikai Christian Science Monitor figyelmeztet annak kapcsán, hogy Snowden a hír hallatán a twitteren üzent: ha az oroszok kémnek tartottak volna, akkor most nem küldenek vissza Amerikába. Ő valójában Washingtonnak akart jót, azaz figyelmeztetni, hogy az amerikai hírszerzés működésének bizonyos formái alkotmányellenesek.

Az Interfax orosz hírügynökség pedig a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak a sajtótájékoztatójából azt emeli ki, hogy Kelet-Ukrajna sorsa akkor sem lesz a megbeszélés illetve az alku tárgya, ha valóban új alapokra helyeznék Donald Trumppal az orosz-amerikai kapcsolatot. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a két elnök találkozója, konkrétumokkal nem szolgált.

Hamarosan újra kinyitja kapuit a magyar nagykövetség Tripoliban. Erről tárgyalt a magyar nagykövet Líbiában az elnöki tanács helyettes vezetőjével, Ahmed Mitiggel - számol be a Lybian Express. A tárgyalásról adott beszámolóban kiemelték, hogy átfogó kétoldalú kapcsolatok kiépítésére törekszik mindkét fél. A nagykövetségek újranyitását tavaly Róma kezdte, Ankara folytatta, most Budapest következik a sorban. 

Az, hogy vasárnap újra hatalmas tüntetéssel tiltakoztak a románok a korrupció ellen, és immár a 13. napja, az a térség demokráciáinak válságára utaló jel – véli a brit The Guardian elemzője. Jan Kubik cikkének beszédes címet adott: „A Brexit várhat. Európa nyomasztó aggálya a keleti demokráciákat töri darabokra”. A cikkben Románia mellett Lengyelországot és Magyarországot hozza fel példának a szerző, mint ahol kisiklott jogállamiság valamint a fékek és ellensúlyok rendszere. Épp ezért az Európai Uniónak cselekednie kellene – példának okáért - a lengyel és magyar vezetők ellen, akik az alkotmányossággal visszaélve manipulálják a társadalmat. Jan Kubik szerint Magyarországon és Lengyelországban a megkövesedett régi pártstruktúrák életképtelenek, s ezt a folyamatot nálunk például 2006-ban maga a miniszterelnök indította el, amikor beismerte, hogy a hazugságnak köszönhetően nyerték meg a választást...

PÁRBESZÉD: TENNI KELL!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Szabó Tímea
2017.02.12.


Esküszöm, a fülénél fogva rángatnám oda Orbán Viktort, hogy ezeket az embereket nézze meg, amikor telehazudja az évértékelőt azzal, hogy „Magyarország erősödik". Erősödik egy fenét! Orbán és tolvaj bandája mindent ellop! De visszaszerezzük, a nemzeti vagyon elrablói pedig rács mögött gondolkozhatnak, hogy mit is kellett volna inkább csinálni!

Követjük Ferenc pápa példáját, tegnap már harmadik alkalommal nem csak kiosztottunk 200 adag meleg ételt nélkülöző társainknak, hanem megvendégeltük őket, és együtt ebédeltünk velük.

Amikor a Párbeszéd három éve elindította a Tenni kell! programját, először csak hajléktalan embereknek igyekeztünk segíteni minden hétvégén. Azóta kiderült: nem csak nekik hiányzik a meleg étel: tegnap Kispesten a több száz megvendégeltnek talán a harmada volt hajléktalan. Varga Attilával, a Párbeszéd kispesti önkormányzati képviselőjével sokukkal beszélgettünk: többüknek ugyan van még lakása, de már az áramot kikapcsolták. Rengetegen állnak épp a kilakoltatás szélén is a devizahitelek vagy rezsihátralék miatt. Őket csak egy hajszál választja el attól, hogy hajléktalanná váljanak. Gyereküket egyedül nevelő anyák, özvegyek és rokkantnyugdíjasok, akik nem tudnak 30 ezer forintból megélni. Hogy is tudnának?

Esküszöm, a fülénél fogva rángatnám oda Orbán Viktort, hogy ezeket az embereket nézze meg, amikor telehazudja az évértékelőt azzal, hogy „Magyarország erősödik”. Erősödik egy fenét! Orbán és tolvaj bandája mindent ellop! De visszaszerezzük, a nemzeti vagyon elrablói pedig rács mögött gondolkozhatnak, hogy mit is kellett volna inkább csinálni!

Osszátok meg, hogy Orbánhoz is eljusson: mi, a Párbeszédben nem adjuk fel, tovább segítünk azoknak, akiket a kormány magára hagyott.

Nekünk mindenki számít!

Itt tudtok segíteni, hogy még több nélkülöző emberhez eljussunk.

A TOVÁBBTANULÓ, NAGYKORÚ GYERMEK TARTÁSÁNAK ÚJ SZABÁLYAI

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: D. Tóth Krisztina Nóra
2017.02.12.


Az új Ptk. Negyedik könyve a Családjog (a továbbiakban Csjk.) címet viseli. A Negyedik Könyv XIII. Címe pedig a rokontartás szabályait tartalmazza. Előbb következnek a rokontartás közös szabályai (XX.fejezet), majd a kiskorú (XXI. fejezet), illetve a továbbtanuló nagykorú gyermek tartására irányadó rendelkezések (XXII. fejezet).

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásának szabályai az új Ptk-ban

A törvény a Csjt. koncepciójához képest külön fejezetben szabályozza a továbbtanuló nagykorú gyermek tartását. Jelenleg a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) XXIX. számú Polgári Elvi Döntése rendelkezik a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról.

A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell. Az új Ptk. a tájékoztatási kötelezettség körében még arról is rendelkezik, hogy a továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíjfizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Az új Ptk. a XXIX. számú PED "szükséges tanulmányai folytatása" szóhasználata helyett a "szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása" megjelölést használja és elvárásként fogalmazza meg, hogy a továbbtanulni szándékozó gyermek az ezzel kapcsolatos szándékáról haladéktalanul tájékoztassa a szülőjét.

A jogszabály szerint – lényegében a XXIX. számú PED rendelkezéseivel egyezően - tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

Ahogy a XXIX. számú PED, úgy az új Ptk. is felsorolja azokat az eseteket, amikor a szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani. Ezek az esetek: a) a gyermek a tartásra érdemtelen; b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A fenti okok és a XXIX. számú PED által felsorolt okok között részben átfedés van pl. érdemtelenség, illetve a szülő saját szükséges tartásának avagy a kiskorú gyermeke a tartásának a veszélyeztetése, mint kimentési ok. Azonban amíg a XXIX. számú PED csak annyit ír, hogy a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan, addig az új Ptk. bővebben kifejti, hogy mit is kell érteni ez alatt...

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.13.


Financial Times

A NATO-országok kénytelen-kelletlen a katonai költségvetés emelésére készülnek, miután az Egyesült Államok kemény követelést támasztott velük szemben ez ügyben. A szövetség tagországai azt is tisztázni kívánják, hogy Trump miként képzeli el a szövetség jövőjét.

A védelmi miniszterek a hét közepén, Brüsszelben két napon át tárgyalnak új kollégájukkal, Mattis tábornokkal.

Szeretnének tőle további részleteket is megtudni, hiszen az elnök többször is idejétmúltnak minősítette a szervezetet, továbbá megkérdőjelezte, hogy fennmaradhat-e az Európának nyújtott amerikai védernyő. Azt is igyekeznek tisztázni, hogy mennyivel növeljék a tagállamok katonai kiadásait. Azt remélik, hogy a vendég megnyugtatja őket, vagyis hogy az USA nem vonul ki a földrészről, illetve hogy Oroszországgal változatlanul az erő helyzetéből kell tárgyalni. Ami a pénzügyi kérdést illeti, jelenleg csupán öt ország teljesíti a két %-os kötelezettségvállalást De a gazdasági bajokkal küszködő olaszok és portugálok csak nehezen tudnak eleget tenni a tengerentúli kívánságnak. A többiekről Darvas Zsolt a brüsszeli Bruegel Intézettől azt mondja, hogy esetükben csupán a megfelelő politikai döntést kell meghozni.

Die Zeit


Egy brit politológus szerint az újfajta nacionalizmus megkérdőjelezi a globalizálódást és az egész az egész nyugati létformát, ráadásul a baj sokkal kiterjedtebb lehet, mint ahogy azt eddig feltételezték. Colin Crouch, aki a posztdemokráciáról írott könyvével lett ismert, rámutat, hogy a fejlett világ elvesztette az ellenőrzést a globalizáció fölött, az ipari államok már nem tudják a megszokott biztonságot szavatolni főként az időseknek és azoknak, akik elvesztették a munkájukat. Ezzel párhuzamosan egyre több menedékkérő jött, illetve mind több merényletet követtek el. Utóbbi kettőnek nem sok köze volt egymáshoz, ám a nyugati közvélemény szemében mégis úgy jelent meg, hogy más kultúrából érkezik a tömeg, amelynek soraiban terroristák is lehetnek. Az idegenellenes mozgalmak jócskán kihasználják a társadalom félelmét az iszlámmal szemben. A magyar, a lengyel és a cseh kormány Európa-ellenes szólamokba kezdett, amikor segítenie kellett volna a görögöknek és az olaszoknak a menekültek ellátásában, pedig amúgy a három állam igencsak sokat profitált az uniós tagságból.

A globalizációval veszélyes spirálba került a konfliktus a nyugat és az iszlám között. Egyesekben erősíti a bezárkózás igényét, így kerül egymással élesen szembe a globalizálódás és az újjáéledt nacionalizmus, és egyúttal a hagyományos pártok vitájának a helyébe lép. Megismétlődik az, ami a 18. században játszódott le: megvív egymással a felvilágosodás és a régi rendszer. Merthogy előbbi a piaci ésszerűség formájában egyre kevésbé vesz tudomást a kulturális és nemzeti határokról. Utóbbi hívei ugyanakkor elutasítják a tudományt és a józan észt, lásd Trumpot és a Brexit támogatóit. Nézeteik visszhangra találnak azok között, akik úgy érzik, hogy leszakadtak és az elit elnyomja őket. Az igazi konzervativizmus azt ígéri, hogy a vezér hozza vissza a biztonságot, a régi értékek, a nemzeti erő révén. Itt hatalmas erők feszülnek egymással szembe, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi következik ezután...
ITT OLVASHATÓ                        

ÖRKÉNY FÉLPERCESEK 2017-BŐL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.11. 


Árpád és a Főnök
- Mondd Árpád, szeretnek engem az emberek?
- Persze, hogy szeretnek, Főnök.
- Mintha valami füttyszót hallanék a távolból.
- Jókedvükben fütyörésznek, Főnök.
- És mondd Árpád, miért csak a hozzánk közeli médiáknak szoktam nyilatkozni?
- Ők tudnak olyat kérdezni Főnök, amikre te jól tudsz válaszolni.
- Értem. És mondd csak Árpád, félek én valamitől?
- Te nem félsz semmitől, Főnök.
- Akkor miért megyek mindenhova féltucat páncélozott járművel?
- Vigyázol rájuk, Főnök.
- Köszönöm, Árpád, olyan megnyugtató veled beszélgetni.
Orbán magas
- Árpád, én magas vagyok?
- Mihez képest, Főnök?
- Másokhoz képest.
- Nem tudom, Főnök. Oda kellene állnod valaki mellé.
- Már nagyon régen nem állok oda senki mellé.
- Akkor próbálj meg visszaemlékezni Főnök. Milyen volt, amikor még mások mellett álltál?
- Nem emlékszem, Árpád.
- Tényleg nem, Főnök?
- Tényleg.
- Így görbülj meg?
- Igen.
- Akkor te magas vagy, Főnök.

DÉLI NYITÁS: KÖVÉR PANAMÁBAN SZERVEZI A PÉNZMOSÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.12.


Latin-amerikai hivatalos útjának második állomásaként Panamába látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke – adta hírül a minap az Országgyűlés sajtófőnöke. Hova mehetett volna a NER esze és furfangja jobb helyre, mint Panamába? Abba az országba, amelyről a közpénzek elsikkasztása a nevét kapta.

A magyar etimológiai nagyszótár szerint a panamázás annyit tesz, mint “nagyarányú és botrányos csalás, közpénzek elsikkasztása hivatalos személyek megvesztegetésével”. Helyben vagyunk, ez maga a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Nem tudjuk, hogy a helyszínt Kövér választotta sötét tudatalattijának mélységeiből, vagy a panamaiak akarták látni annak az országnak a házelnökét, amely még a Panama-csatorna építésének korrupciós ügyeit is túlszányalja, esetleg Orbán küldte, hogy szerezzen új ötleteket.

A motiváció ezen kívül világos. Rábeszélték a kommunista bajuszkirályt, hogy télvíz idején menjen el egy kicsit a nyárba, ne legyen úgy besavanyodva, mert a végén még agyonlövet valakit, egy képviselőt vagy újságírót, a parlamenti hadseregével. Kicsit lazuljon föl a melegben. Nem kerül semmibe, majd az adófizetők finanszírozzák a nyaralást.

Kövér óriási tárgyalásokat folytatott. Például: Magyarország a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program keretében magyarországi tanulmányi lehetőségeket ajánlott fel panamai diákok részére. A tárgyalásokon Kövér elmondta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében Magyarország kész külgazdasági attasé kihelyezésére a latin-amerikai országba, amit a panamai fél támogatásáról biztosított...

NEM VÁRT CSODÁK AMSZTERDAMBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zita
2017.02.13.


Először meglepődtem, amikor elolvastam Zita posztját, hiszen soha eszembe nem jutott volna, hogy egy ilyen témáról lehet érdekes posztot írni. Mint kiderült, lehet, ráadásul olyat, ami kicsit túlmutat saját magán. Ma tehát egy nagyon érdekes látogatást teszünk a (lassan tavaszi) amszterdami temetőben, ahol láthatunk majd kőangyalokat és csokisíremléket, és talán közelebb kerülünk a holland néplélekhez is.

"Ki volt Aletta van de Maet?

„De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem.

S amíg dalolt, a századokba néztem
s a holt professzor szellemét idéztem,

akinek egyszer meleg lett a vére
Aletta van der Maet meleg nevére....

S a dallamot karral kisérve halkan,
napsugaras nyugat dalolt a dalban,

hol a sötétség tenger-árja ellen
ragyogó gátat épített a szellem.”

(Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetőben)

Egy kis magyar kultúrtörténet, holland szálakkal: a versben szereplő professzor, aki beleszerelmesedett a holland polgárlányba, nem más, mint Apáczai Csere János.

1648-ban tehetséges ifjú lévén, a református egyház ösztöndíjával Franeker, Leiden, Utrecht, Harderwijk egyetemein tanult, miközben volt ideje a helyi szellemi élettel is megismerkedni. Itt szerzett teológiából doktori címet. Ő lett a frissen alapított hardewijki egyetem első doktora.

Majd feleségül vette a versben szereplő dallamos nevű lányt, és hazavitte. Azután még sok mindent írt, tanított, és elszántan harcolt az erdélyi iskolák ügyéért. 1656-os kolozsvári iskolai székfoglalójában mondta az alábbi „nem véletlenül választottam tőle” mondatot:

„Ha olyan korba csöppentünk bele, melyben a bölcsességet és annak professzorait lyukas garasra sem becsülik -semmivel sem többre, mint a legnagyobb tudatlanságot-, akkor essünk kétségbe? Hagyjuk faképnél az iskolát? Nem! Szégyenen és gyalázaton keresztül nekifeszülve az erény felé kell törekednünk! A jelenkori gyalázatért kétszeresen megfizet majd gyalázóinknak az utókor, csak lankadatlanul igyekezzünk azt megérdemelni." (De summa scholarum necessitate earumque inter Hungarorus barbariei causis. »Az iskolák fölöttébb szükséges voltáról és a magyaroknál való barbár állapotuk okairól«)

A történetet persze azért is mentettem ide, mert ez tulajdonképpen egy tipikus határátkelős, menjek-maradjak sztori 360 évvel ezelőttről, bájos helyzetrajzzal oktatásunk akkori állapotáról. Nil novi sub sole. (Nincs új a nap alatt.)

Végül még annyit, hogy a holland hölggyel együtt a házsongárdi temetőben lettek eltemetve. (Innen a vers címe, és erről jutott eszembe.) Kiemelném még az Áprily vers holland hagyományt idéző sorait is a tenger sötétség ellen ragyogó gátat építő szellemiségről...

ORBÁN ÉVÉRTÉKELŐ: A MINISZTERELNÖK MÉG MINDIG EGY ALTERNATÍV VILÁGBAN ÉL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.13.


Orbán Viktor tizenkilencedik alkalommal tartotta meg évértékelőjét, amelyben keményen ostorozta Brüsszelt, a liberális értékrendet, valamint Soros Györgyöt, beszéde sok új mondandót azonban nem tartalmazott. A miniszterelnök szerint a 2016-os év megmutatta, hogy az emberek nem kérnek a liberalizmusból, igazát pedig alátámasztja a Brexit és Donald Trump sikere. Orbán szerint Magyarország egy sikeres ország, a magyar gazdaság pedig fekete bárányból sikertörténetté vált az elmúlt 6 évben. 
A miniszterelnök beszéde során megismerhettük egy alternatív Magyarország képét, ahol minden szép és jó. Egy kicsit körülnézve az országban viszont egészen más kép rajzolódik ki. Ezzel valószínűleg a miniszterelnök és pártja is tisztában lehet, azonban az évértékelő beszédeknek nem is az a célja, hogy bemutassák az igazságot mindenféle ferdítés nélkül, hanem a párt követőit megakarják abban erősíteni, hogy Magyarországon most már tényleg itt van a Kánaán..


ITT ELOLVASHATJA A KÉTFARKÚAK OLIMPIAI ÚJSÁGÁT

HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2017.02.13.


Ma jelenik meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kamuhírekkel teli, a Magyar Időkre emlékeztető lapja.

A laphoz a forgalmas közterületeken, közlekedési csomópontokban, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aláírásgyűjtő standjainál lehet hozzájutni.

Ha nem sikerül szereznie a 15 ezer példányból, itt is elolvashatja:

ORBÁN ÉVÉRTÉKELŐJÉNEK HIVATALOS MAGYAR FORDÍTÁSA

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.12.


Elkészült a miniszterelnök évértékelő beszédének magyar fordítása. Szó szerint adjuk közzé, hátha így azok is megértik, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy miként juthatott idáig ez az ország.

Barátaim, vágjunk bele a lecsóba: a látszat csal, a valóság már régóta nem létezik. Ami annak látszik, az csupán illúzió. Higgyetek nekem, mert én is hiszek magamban.

Néha persze röhögök magamban, magamon. De nem túl gyakran, csak akkor, amikor valóban azt látom, ami van. Szerencsére, ez nem túl gyakran fordul elő velem. Mert akkor nem bírnám ki saját magamat.

Azokat meg pláne nem, akikkel körül vagyok véve. Csupa megbízható emberrel vettem körül magam.

Azért vettem magam körül velük, hogy védjenek és erősítsenek a hitemben. Mert nekem hitem van, és meggyőződésem. De főleg pénzem, és hatalmam.

Mert anélkül a hit nem ér semmit.

Ismertek engem, tudjátok, ki vagyok. Az, akinek mutatom magam. Mondhatok bármit, ti tapsoltok nekem, felállva. Felálltok, mert tiszteltek, tapsoltok, mert féltek tőlem.

És közben lopva körülnéztek, látja-e valaki, hogy tapsoltok rendesen.

Nem mertek nem tapsolni. Kiöltem belőletek a merszet, ami soha nem is volt bennetek. Azt gondoljátok magatokról, hogy szabadságszeretők vagytok, és én nem akarlak megingatni benneteket ebben a hitetekben.

Egy frászt vagytok ti szabadságszeretők. Féltek a szabadságtól, barátaim. Azt szeretitek, amikor egy erős, gondoskodó állam gondolkodik helyettetek. Megállítja a határon az inflációt, elveszi tőletek a javaitokat, hogy azoknak közületek, akik ezt megérdemlik, visszaadjon belőle valamit. Kinek többet, kinek kevesebbet, sokaknak még keveset se.

Nem leszek gyarmat, dögöljenek meg a brüsszeli bürokraták!

Kertelés nélkül mondom mindezt, őszintén, bele a szemetekbe, mert én még sohasem hazudtam nektek. Ha akarnék, sem tudnék hazudni, mert az nem könnyű.

Olvassatok barátaim, klasszikusokat. Esterházyt, például, ő már megírt minden mondatot. Például ezt: kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.

Higgyetek nekem, higgyetek bennem. Én is hiszek magamban, és már csak néha röhögök azon, amit mondok. De a legtöbbször már nem is röhögök, mert képes vagyok rezzenéstelen arccal hallgatni magam. A múltkor is: megnéztem egy beszédemet, utána felálltam, és hosszasan tapsoltam. Még skandáltam is a saját nevemet. Meg azt, hogy Éljen.

Féltem akkor magamtól.

De nektek nem kell tőlem félnetek. Nektek az a dolgotok, hogy higgyetek bennem. Ha nem tudtok hinni, legalább tegyetek úgy. Nekem az is elég, ha rám szavaztok. Lojalitásból, haszonlesésből – nem fogom megkérdezni senkitől.

Nem érdekel, mert nem érdekeltek. A lé a lényeg, hogy abból minél több legyen. Úgy legyen.

Hajráf Magyarország, hajráf magya
rok.

ITT OLVASHATÓ

7 TIPP, AMIVEL TE IS HOZZÁ TUDSZ JÁRULNI AZ OLIMPIAI NÉPSZAVAZÁSRÓL SZÓLÓ ALÁÍRÁS SIKERÉHEZ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.12.


Már csak pár nap van hátra a népszavazási aláírásgyűjtésből. A kezdeményező Momentumnak pénteken 16 óráig kell leadnia az íveket a Fővárosi Választási Bizottság irodájában (ezért is fontos, hogy ne az utolsó pillanatban, pénteken délután, hanem korábban juttasd el nekik az íveket, ha magad is gyűjtöttél aláírásokat). Pár nap van hátra, és ezt a pár napot nekünk, azoknak az állampolgároknak, akik végre győzelmet akarnak megérni egy népi kezdeményezés végén, meg kell tolnunk.

Ez az a hét, amikor kell találnod 1-2 szabad órát, hogy te is begyűjtsd azt a pár aláírást, amit még össze tudsz gyűjteni. Mivel budapesti népszavazásról van szó, és csak budapesti lakcímkártyával vagy tartózkodási engedéllyel jelentkezők tudnak aláírni, elsőre úgy látszik, a vidék nem szólhat bele a történésekbe, de ez nem igaz, vidékiként is tudsz segíteni a gyűjtésben. De hogyan is?

ITT OLVASHATÓ

BALOG BAZÁRI BESZÉDE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.12.


Most, hogy a tündéri és zsigeri kommentelők megmondták a magukét az egészségügyről, azért essen szó a Bazári Beszédről is. Már csak azért is, mert Orbán beszédét elég gyorsan be lehetne sorolni a permanens ellenségkép-kereső szövegek közé. S ezen a ponton talán érdemes elidőzni egy pillanatra. S nem Orbán mellett.

De azért is Balog Zoltán felvezető beszédét véve előbbre, mert ő vezette fel a miniszterelnöki megbízást bíró paranoid kiscsoportos fellépését. Így kronológiailag szintén övé, mármint Balogé az elsőbbség. De mondott pár olyan érdekes dolgot, ami akár köztudott is lehetne. S persze pár dolgot, amit elmondhatott volna. Az utóbbiakat azonban kár keresni. Balog már régen túl van azon, hogy átlássa azt a területet, aminek állítólag ő a minisztere. Elég ehhez a saját államtitkárait meghallgatni. Különösen a többi kormánytag megszólalásainak fényében. Amelyek nyomán, például az oktatásban, csak egy dologban látható némi koherencia: a szekuláris állam felszámolásának vágyában. Azért az megnyugtató, hogy a Várkert Bazárban mégsem nevezte meg Orbánt az ország főlelkészének.

Ellenben, mint az a kormány hivatalos honlapján olvasható, kiemelte, hogy a magyar polgári közösséget 15-20 éve az hozta össze, hogy nagy bajokat láttak. Itt rögtön tetten érhető, hogy Balog beszédét valószínűleg nem Balog írta. Ráadásul a beszédíró nagyon lusta lehetett. Az emberi erőforrások minisztere ugyanis nem csak miniszterként, hanem a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület (MPEE) elnökeként mondta el felvezetőjét. Márpedig egy szervezet elnökének illenék tudni, hogy a szervezete mikor is alakult. Legalább akkor utána nézhetne, amikor beszédet mond a társulat nevében. Mert vegyük a 15 évet. Ekkor 2002-ben járunk. Ha ezt tekintjük a nagy baj évének, akkor a legnagyobb baja az lehetett, hogy Orbán pártja elbukta a választásokat. Egyébként megértem azt, hogy a Fidesz holdudvara így élte meg a helyzetet. Azonban ennek kapcsán arra is emlékezhetünk, hogy ezt követően jött az Erzsébet híd önkényes lezárása, amit nyugodtan a majdani 2006-os TV-székházfelgyújtáshoz vezető események egyfajta jelmezes főpróbájának tekinthetünk. Tehát 2002, és bukta. Orbán és örökös belügyminisztere különben a hídlezárás előtt adta ki azt a jelentést, hogy a választások lebonyolítása törvényes volt. S ezzel az eredménye sem lehet törvénytelen. Amikor ezt követően mégsem szólalt fel az ellen a vélemény ellen, hogy választási csalások történtek, akkor a pávatáncból is ízelítőt adott. Mert vagy az országgyűlési beszámolóban hazudott szóban, vagy azt követően a tettekben. Amikor is nem figyelmezette a híveket a törvényes eredményre...

A HELYI IGAZSÁGOSSÁG RENDSZERE

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.02.12.


Azt hiszem, egy közösség belső szabályainak kialakításánál két dolog fontos: a következetesség és a rugalmasság. No, meg persze a legfontosabb, hogy a szabályokat ők maguk alkossák meg, ne kívülről találja ki valaki, hogy mi az, ami jó nekik. Persze ahhoz képessé kell tenni a közösséget arra, hogy szabályalkotó és szabálytartó legyen. A „helyi igazságosság rendszerének” kialakításával. Aminek ráadásul olyannak kell lennie, ami előre mutató. Ami kifele vezet a nyomorúságból.

Segíteni mindezt lehet persze kívülről is, sőt kell is, de kellő alázattal. Többnyire ez nem megy egyébként. A tanult többségből kellő alázattal, vagy talán pontosabb úgy, hogy kellő megértéssel lenni irántuk. Az iránt, aki nem tanult. Akinek problémái vannak, és nem érti, hogy mit kellene tennie. És nem azt csinálja, amit a tanult, az okos mond neki.

Azt hiszem, ezzel az egész problémával kapcsolatban ez a legnagyobb baj. Hogy hiányzik belőle a megértés. Csak az elutasítás és az utasítás van meg. A jól segítés hiányzik. A helyzetbe hozásra nincs sem idő, sem szándék. A türelmes segítés, a változásokat kiváró, majd arra építő fejlesztés hiányzik. A rendszerben nyoma sincs, nem is volt soha, a civileknél legalább próbálkozások vannak. De nem mindig sikeresek.

A jó szándékú segítők, akik messze élnek a reményvesztett néhai közösségektől, mindig találnak ki „tuti” tippeket. Ami szerintük működne. Mert szerintük logikus. Igaz, hogy annak semmi köze az adott közösséghez, csak úgy általában leírhatók, és alkalmasak lennének az életminőség javítására. Sokan bele is vágnak a kívülről alakítás munkájába, de többnyire kudarcot vallanak. Hosszabb távon szinte biztosan.

Mi is rengeteg ötletet kapunk. Mert ötletelni, jó messziről, könnyű. A terepi munka az más. De erre nem sokan vállalkoznak. A messze levők aztán többnyire rögzítik magukban: olyan egyszerű lenne, de hát nem értik… Pedig az látszik, ők nem értik a problémát teljes mélységében.

Évek óta működtetjük már azt a rendszert, amiben nem „jár”a segítségnyújtás annak, aki rászoruló. A helyiek közül kérték ezt páran a munkánk egy adott pontján, hogy másként kellene csinálnunk, mert így nem igazságos. Mert sokan visszaélnek vele, becsapnak minket segítőket, hazudoznak, üzletelnek a kapott holmikkal, nem a gyerekekre fordítják, hanem eladják, stb. Akkor ültünk le, kitalálni együtt, hogy lenne igazságos.

Azóta ez a rendszer is állandóan változik. Fő vonala persze megvan, de rugalmasan igazítjuk a változó közösség igényeihez. És most már mindenki érti, mit jelent az, hogy egy-egy pont „védhető” legyen, vagyis logikus, mindenkire vonatkoztatható indok legyen a szabály betartásához kötődő segítségnyújtásban. Ha nem védhető, szólnak. Sokat vitatkozunk, mérlegelünk, hiszen az a jó, ha konfliktus nélkül alkalmazható, ha mindenki érti, igazságosnak tartja, és próbálja tartani magát hozzá..

MÚMIAFESZTIVÁL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.12.


Tudni kellene szépen öregedni.
A magyar celeb nincs ennek a tudásnak a birtokában.
Hogy miért nem érti meg, hogy saját magát alázza a sok aggbakfis és prosztatahuszár, mikor saját maga paródiájaként parádézik egy olyan rendezvényen, melyre tudja, hogy kíváncsi lesz az a rengeteg ember, aki saját élete szürkeségét - vagy szürkeségének érzetét - azzal próbálja oldani, hogy feltűnési viszketegségben szenvedő média-hurkatöltelékek magánéletnek álcázott szerepjátékát figyeli csorgó nyállal.
Tulajdonképpen sajnálni lehet őket, hiszen maguk is azt hiszik, hogy személyük fontos, míg csak egyszer ki nem kísérik őket a rendezvényről, mint a naptárdívát, aki meghívó nélkül akart bejutni ezekbe az előkelő körökbe.
Nem kell sznobnak lenni ahhoz, hogy az ember gyaníthassa, hogy kevés közöttük a komoly művészi teljesítményt nyújtó személyiség, leginkább azok számára fontos egy ilyen megjelenés, akiknek saját maga a legkiválóbb teljesítménye.
Persze van azért közöttük, aki saját jogán is elismert lehetne, mint a bártáncosnő, aki fiatalkorunk éteri magasságokban lakozó sztárja volt, vagy a producer, aki felfedezte nekünk Bunyós Pityut, de ez kevés nekik.

Nem mondom, nehéz lehet lemondani a fényről és a csillogásról, nehéz lehet belátni, hogy elszaladt felettünk az idő, oda a fiatalság, de azt is be kellene látni, hogy ezt nem pótolja semmi, a pótlására tett kísérletek eredménye meg olyan lesz, mint a kormány plakátja: Magyarország erőlködik...
Mégis, letagadhatatlan, hogy az emberek többsége szeret kíváncsiskodni, a bennfentesség látszatát kelteni, és büszkének lenni arra, hogy tudja, ki a Sarka farka, meg hogyan lehet olyan gyönyörűnek lenni, mint Norbi Update.
Az ember esendő, utálni hát nem kell őket, legfeljebb csendesen szánakozni a talmi csillogáson, a kiszolgáltatottságukon.
Idén ismét volt Story-gála, a lap teremtett egy eseményt vásárlóinak, ebből is el lehet tolni a szekeret néhány hétig.
Kell ez a népnek, a cirkusz része, és minél kevesebb a kenyér, annál több cirkuszra van szükség, merthogy erre van kereslet.
A celebek történetei könnyen elképzelhetők, hiszen Maris is veszett már össze a férjével, esetleg voltak már nyaralni is, ha nem is Barbudán, de Nyíregyháza-Sóstón, de a víz víz, a homok meg homok, és lényegi különbség egy libaúsztató meg a tenger között igazán elhanyagolható, - na jó, liba helyett albatrosz, de mindkettő repül...

POFÁTLANUL OLCSÓN ÁRULJA A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKET AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.02.13.


Nem stimmelnek az adatok a nemsokára leálló letelepedési kötvény programban; a Központi Nyomozó Főügyészséghez került a gyanúsan felhasznált korrupció ellenes pénzek ügye; megint bevásárolt műalkotásokból az MNB.

Ezekről ne maradj le!


Megvan ki a szökött gyanúsított 4-es metró ügyben (Átlátszó)

Jóval kevesebb a lejegyzett államkötvény, mint az érte járó letelepedési engedély (MNO)

A rendőrség nyomoz a moszkvai vízummutyi ügyében (Index)

Ha van 3 perced:

Megvan ki a szökött gyanúsított 4-es metró ügyben
Kiderült, hogy Terner Géza ellen adtak ki európai és nemzetközi körözést január folyamán: ő szökött külföldre, hogy megússza a felelősségre vonást az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében indított büntetőeljárásban. Terner neve korábban is felmerült már gyanús ügyekben, például amikor az osztrák sajtó a Strabagtól a magyar politikába áramló pénzek útját próbálta feltárni. (Átlátszó)

Jóval kevesebb a lejegyzett államkötvény, mint az érte járó letelepedési engedély

Nem stimmel a bejegyzett letelepedési kötvények száma a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számaival: 1671-gyel több engedély kiadásáról tudnak, mint amennyi államkötvényt lejegyeztek. Ez összesen 140 milliárd forintos hiányt jelent az államnak. A többnyire offshore közvetítőcégekkel futtatott, számos kérdést felvető program hamarosan leáll, most 300 ezer euró helyett 65 ezerért is hozzá lehet jutni a kötvényekhez. (MNO, Hír TV)

A rendőrség nyomoz a moszkvai vízummutyi ügyében
A moszkvai magyar nagykövetségen évekig adtak ki shengeni vízumot oroszoknak, úgy, hogy nem is tudták róluk valójában kicsodák és mi az úti céljuk. Ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen a rendszert kihasználhatták ellenérdekelt külföldi titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök is. A követségi dolgozók egy része jelezte a visszaéléseket. Őket védve az Információs Hivatalnak kellett volna lépnie, de ehelyett a rendőrség nyomoz már másfél éve. Gyanúsított még nincs. (Index)

Tovább gyűjti a festményeket az MNB
Csernus Tibor hat alkotását vásárolta meg a jegybank, összesen nagyjából 264 millió forint értékben. Valamint megszerezték Benczúr Gyula “XVI. Lajos és családjának elfogatása” című képét is. Benczúr hasonló témájú, ugyanabban az évben festett két alkotása is gazdát cserélt nemrég, az egyik 650 ezer forintért, a másik 3,2 millió forintos kikiáltási árról indult. Az MNB 116 millió forintos értékben szerezte meg a festményt, ami a Nemzeti Galériába kerül majd. (Átlátszó, Átlátszó)

Kiugró támogatást kapott a HungaroControltól a korábban a polgári köröket fenntartó alapítvány
A Szövetség a Nemzetért Alapítvány, ami a 2002-ben létrehozott polgári körök fenntartásáért felelt, 320 milliós támogatást kapott az állami tulajdonú légiforgalmi szolgáltatótól, a HungaroControl Zrt.-től. Ez az összeg kiugróan magas az alapítvány korábbi éves bevételeihez képest, de az egyébként milliárdos nyereségű állami cég szerződéseinek jórésze is nagyságrendekkel kisebb ennél. (Index)

Folyik a nyomozás a gyanúsan felhasznált korrupció ellenes pénzek ügyében

Az OLAF szerint a közbeszerzések ellenőrzésére szánt pénzeket három, összesen 2,4 milliárd forintos szerződés esetében gyanúsan költötték el. Az ügy most átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Az egyik érintett konzorciumnak tagja a Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda. Kardkovács Kolos korábbi államtitkár most az MNB-nél dolgozik, de állítása szerint 2010 óta nem vesz részt az ügyvédi iroda munkájában. (24.hu)

Ha van még két perced:


Mivel nyilvános, állami adatbázis nincs a feltárt és kivizsgált korrupciós ügyekről Franciaországban
, önkéntesek gyűjtik az adatokat térképre. Egyszerűen láthatóvá teszik a problémát. (Világtérkép)

Ki kell adnia a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, hogy mire költötte a tao-támogatásokat. Így hamarosan egy sor másik sportegyesületnek is el kell majd számolnia. (Magyar Narancs)

Az egész világot megrázó Panama-iratok a Mossack-Fonseca ügyvédi irodából szivárogtak ki. Most házkutatást tartottak az irodában és letartóztatták annak két alapítóját. (HVG)

Az embercsempészek hálózata mélyen benyúlik Afrikába és Ázsiába. A hatóságok korábban csak kishalakat tudtak elfogni, most elővették a rég nem használt maffiaellenes módszereket. (OCCRP)

Exkluzív betekintés az izsáki polgármester uniós pénzből épített vadászházába!
Fizető vendég a hivatalos adatok szerint sem volt még, de legalább a polgármester fia használja a házat. (Index)

A csallóközcsütörtöki alpolgármester az alapítója a Libertate Polgári Társulásnak, ami a Miniszterelnökségtől 710 ezer eurót kapott nemrég. Erről annyit mondott, pályázattal nyerték el. (Paraméter)

Az orosz információs hadviselés nem kíméli a francia választásokat sem
: a Kreml favorit Fillon esélyei romlottak korrupciós botránya után, így az oroszok célkeresztjébe kerülhet az ellenfele. (Political Capital)