2018. június 3., vasárnap

HÉTVÉGI RÁADÁS: A PADLÁS

YOUTUBE
Szerző: PRESSER GÁBOR, SZTEVANOVITY DUSÁN, HORVÁTH PÉTER
1988


A padlás a Vígszínház legsikeresebb, s így legtöbbet játszott darabja. A darabot több magyar városban, valamint külföldön is bemutatták.

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986 nyarán írta meg A padlás című musicalt Zsennyén. Az ottani alkotóházba azért vonultak vissza, hogy egy televíziós mesesorozathoz és egy új Zorán-albumhoz írjanak új dalokat, ám ezek akkor nem készültek el. Rádiós szerepét Presser Gábor saját bevallása szerint Kaszás Attilára írta. Az írás ideje alatt Radnóti Zsuzsa édesanyja több alkalommal megvendégelte az alkotókat szilvás gombóccal, mely emlékére született a musical egyik népszerű dala.[2] Az olvasópróbára 1987. november 30-án került sor.[1] A rendező Marton László lett, aki már korábban is dolgozott együtt a szerzőkkel. Horváth Péter, aki a prózai részek írásában segített, Marton László javaslatára került a produkcióba.[2]

A Vígszínház pénzügyi helyzete miatt a díszletet korábbi előadások színpadi kellékeiből állította össze Fehér Miklós, Robinson kivételével. A zenei alapot is előre fel kellett venni.[1] A helyszín mintája Sztevanovity Dusán dolgozószobája volt. Az előadásban használt varázskönyvet Rubik Ernő tervezte.[2] A rendezői koncepció nem a műfajnál megszokott látványra, ellenben a költői intimitásra, a színészi játékra és a mese és valóság keveredésére összpontosított.[3] A koreográfus Devecseri Veronika, a jelmeztervező Jánoskúti Márta lett.[2]... (WIKIPÉDIA)


...2008-ban, mikor a mű húszéves lett, díszelőadással, új szereposztással és új műsorfüzettel ünnepelték meg. Ebben így ír Sztevanovity Dusán a mű üzenetéről[2]

Húsz év múltán bevallom: A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek. Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben"...

JOGKÖVETÉS A SZEGÉNYSÉGBEN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.06.03.


Amikor belekezdtem, azt gondoltam, tiszta a képlet: nem jogszerű elemek nem lehetnek a szegregátumokban, mindent a törvényeknek megfelelően kell tenni, és ami ettől eltér, azt nem szabad hagyni, hiszen az integráció alapja a jogkövető magatartás.

Jól emlékeszem, az első, amikor ennek tarthatatlanságával szembesültem, az egy kemény télen volt. Amikor már szabálysértésnek számított, ha valaki nem kijelölt helyről, akár az út széléről, vagy elhagyott telkekről szedte össze a gallyakat, vágta ki a jövéseket. A rendszer így reagált (jogosan persze) azokra, akik erdőkben derékba vágtak fákat, vagy kivágták a távoli kertek gyümölcsfáit. Nem mérlegelte, hogy ez most letört ág volt-e vagy kiszáradt fa, mert volt ahol az volt, meg volt, ahol nem, hanem olyan szabályozást vezetett be, ahol minden efféle tilos. Fát nem lehet gyűjteni.

Ám amikor egy olyan faluban látja az ember a tüzelőgondokat, ahol sok elhagyott telken elvadult kökény, vagy akác nő, amit, ha valaki kivág, azzal nem árt senkinek, nem csinál kárt, viszont be tud belőle fűteni, akkor elgondolkozik ennek a büntethetőségnek a jogosságán. És, ha mérlegre teszi, hogy most szabályt sértsen-e valaki, és gyűjtsön ezeken a helyeken tüzelőt, vagy esetleg a gyámhivatal lépjen közbe, és induljon el egy másik folyamat, a gyerekek veszélyeztetése a fűtés megoldatlansága miatt, akkor a mérleg nyelve elbillen. Rögtön látszik, az élet szempontjából a kettő közül az a kisebb baj, ha a senkinek sem kellő ágakat begyűjtik.

Ahogy mélyültünk el a problémában, egyre-másra jöttek elő újabb területek. Pl. a feketemunka elnézése. Mert ott, ahol ez ad lehetőséget a jövedelemszerzésre, ott annak is örülni kell, hogy valaki talál ilyet, és ugyan „zsebbe” kapja a napszámot, de legalább megélhetéshez jut. Bejelentés nélkül. Ez senkit sem érdekel, itt a tb, vagy a nyugdíjjárulék, de még az szja sem beépült fogalmak. És az egész feketemunka is zsigerileg beépült mindenhol, oldjuk meg „okosban”, nézzük, látjuk az „okosságokat”, a napi bejelentések is ott vannak alibiből, de mellette több a feketemunka, megy ez nagyban is, büntetlenül… És akkor kezdjünk el mi a kertet felásónak fizetett napszám után érdeklődni, hogy adózott-e utána?

Aztán jöttek a szolgáltatások. A pénzért fuvarozás. Akinek van egy, sokszor öreg autója, adja ezt a szintén nem legális szolgáltatást, bevisz az orvoshoz, hivatali ügyet intézni, vásárolni, onnan, ahonnan a tömegközlekedés ritka, többszöri átszállással lehet csak eljutni a célhoz. Beviszi azt, akinek egyébként nincs helyismerete, tájékozódási képessége, akinek a nagyobb város már átláthatatlan, aki kisgyerekkel megy, vagy nehezen mozog. Aki nem tud igazodni a falugondnoki szolgálathoz, mert azt tervezni kell, előre szólni, kivárni az időpontot. És erre nem mindenki képes. Más meg úgy van vele, hogy így kényelmesebb. Ebben szocializálódott. Fizeti a benzint, és persze rá még valamennyit, mert másképp nem érné meg annak, aki viszi. Kialakult tarifák vannak, minden településen élnek ebből emberek, megvan az összehasonlítás, piaci szabályok alapján működik ez is. Elnézzük, ha „reális” az ár, nem megy át uzsorába, mert értjük, a rendszer szolgáltatásai nem érnek el tervezhető módon a szegregátumokba.

És persze lett más is. A boltocskázás. Ahol nincs bolt, vagy van ugyan, de akkora árréssel dolgozik, hogy túl drága, ott van, aki elmegy (persze kocsi kell ehhez is), és valamelyik olcsóbb áruházláncban bevásárol alapvető élelmiszerekből, meg persze kávéból, csokoládéból, olcsó üdítőből, és árusítja. Otthonról, „szabadáras” termékként, és ebből van jövedelme. „Rendelésre” is hoz, kinek, mi kell. Ahol kifogyott valami, annak ez lehetőség arra, hogy beszerezze. Mert másképp utazni kell érte, és az olcsóbb termékeket adó áruházláncok jellemzően a nagyobb városokhoz kötődnek, és nem a kis falvakhoz. Elnézzük, ha valaki nem viszi túlzásba, nem lejárt szavatosságú termékeket árul, és nem csap át vele uzsorába. Mert itt felírásra is megy a dolog, későbbi fizetéssel.

Amikor a nemzeti dohányboltokat bevezették, megint felbukkant egy új terület, az illegális cigaretta-és dohánykereskedelem. Mert az a falu, ahol nincs legális dohánybolt, ott is dohányoznak sokan. Tudjuk, ki árulja, feketén, de ha ez nincs, akkor a dohányt máshonnan szerzik majd be, mert megkeresik a módját, és behozza más, kialakulhat egy új vonal, új beszerzéssel, árusítással, lehet, drágábban is, és ki tudja, mit kapcsolna még hozzá. Akkor inkább maradjon ez. Elnézzük ezt is.

Ha ezt az ember végiggondolja, elég ambivalens érzés keríti hatalmába. Mert közben az alapítványnál kínosan ügyelünk arra, hogy minden működésünk megfeleljen a törvényeknek. Ez ma egy ilyen civil szervezetnek, mint a mienk, különösen fontos. Közben pedig ott, ahol, és akikért dolgozunk, el kell néznünk sok mindent.

Persze az érzés, hogy mindez egy mostani állapot, átmeneti, és ez vezet egy törvényesebben működő közösség felé, megnyugtathatná az embert. De közben a világ körülöttünk nem ezt sugallja. Elég, ha csak a romák felzárkóztatására megpályázott pénzek eltűnését említem. Magas szinteken. Mit mondjak én egy ilyen rendszerben a szegénységben élő romáknak arról, hogy tisztességesen kell élni? Hogy a törvények mindenkire vonatkoznak? És ki lesz ma a partner annak a tisztázásában, hogyha az ember egy korrupt, vagy a célt szem elől tévesztett, „lepapírozott” pályázati pénzelfolyással találkozik? Ebből mindenki kihátrál. „Túl magasra vezetnek a szálak”-mondják. Nem akarnak állást foglalni sem, nehogy megjegyeztessék magukat.

És néznünk kell még azt is, hogy a közösség, a családok, a helyi erőviszonyok hogy alakulnak. El kell fogadnunk, hogy a családokon belül senki sem „dob fel” senkit. Íratlan törvény, ezt nem kérhetjük, és nem is kérjük tőlük sosem. Mindenkinek van valamilyen régi ügye, ami miatt jobb, ha hallgat. Közben újra és újra történnek olyan esetek, amikor állást kell foglalnunk, és valahogy az élhetőbb közösség irányába vinni ezt az egészet.

A héten újra feljött ez is. És kompromisszumot kellett kötnünk. Határvonalakat találni, amit már nem nézünk el, de tudomásul venni, hogy a szegénység összefonódik a nem legális, a jogszabályokat sértő túlélési stratégákkal. A szegénységet nem lehet törvényesen túlélni. A szegénység kitermeli a bűnt. Bűn és bűn közt kell különbséget tennünk. És nem lehetünk az igazság bajnokai.

Nekünk most ezek a határok: az uzsora nem nőhet fel még egyszer akkorára, hogy családokat lehetetlenítsen el, és erőszak kapcsolódjon hozzá. Nem nézhetjük el az abúzust, a gyerekprostitúciót, a nők kényszerítését. Nem terjedhet el a herbállal, kábítószerrel kereskedés.

A kis közösségi mag, akikkel átbeszéltük, megnyugtatott, hogy értik ezt. És mióta itt vagyunk, már nincs efféle a faluban. És nem is lesz. Én pedig próbáltam megértetni velük, főleg a mögöttünk levő példákkal, hogy miért nem tudok figyelmen kívül hagyni egyetlen embert, egyetlen illegális dolgot sem. Mert mind hat valahogy a közösségre, és a hatásokkal számolnunk kell, ha élhetőbb falut akarunk.

Jó lett volna közben azt érezni, hogy az élet egyébként a tiszta, becsületes, tanulással és munkával jövedelemhez jutó üzenet mentén szerveződik. Mert ez így egy perspektíva lenne. De ki érzi ezt ma?

Valaki, akivel ezt a nyomasztó lelki terhet átbeszéltem, azt mondta nekem: ez nem engem minősít. Hanem a helyzet ilyen. Próbáljam ezt a magamévá tenni.

Próbálom. Egyelőre nem nagyon sikerül.

KINEK NINCS KEGYELEM?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2018.06.03.


"Búsabb az ifjú magyarnál nem lehet, / Mert él basák és buták közepette, / Mert hiába lett acélból itt a szív, / Szép emberszívként szikrázni ha akar: / A honi rozsda megfogta, megette."

Ezt írta Ady A Tűz márciusában. Megint itt élünk basák és buták közepette.Egy harmadik, súlyos választási vereség után nincs más teendő, mint meghallgatni feleséget, gyereket, barátot: ennek nem volt, nincs és nem is lesz értelme. Hazamenni, lefeküdni, a fal felé fordulni, várni a véget, a sűrű homályba bukót. Vagy számba venni a vereség strukturális, stratégiai és taktikai okait, s levonni belőle a szükséges következtetéseket. Megállítani a futó csapatokat. Nem túlélni – élni. Basák és buták közepette civilizált embernek maradni.

Basák és buták közt

A strukturális okok lesújtók. Az a ’89 utáni Magyarország, amelynek társadalma fokról-fokra nyitottabbá vált, a Nyugat felé közeledett. A kádári puha diktatúrából fél-liberális fél-demokráciává, decentralizált jogállammá és felemás, magántulajdonon alapuló piacgazdasággá lett. 1995 és 2001 között fenntartható gazdasági növekedést produkált. Azóta társadalma bezárult és kirekesztővé vált. Az ország gyorsulón szánkázik lefelé a centralizált, vezérelvű, orbáni puha diktatúrában egy keményedő diktatúra irányába. Először elitjeiről bizonyosodott be, hogy

nem érdekeltek a társadalom, a gazdaság nyitottságában, szabadságában és modernizációjában, majd az elitjeitől félrevezetett és nevelt társadalom jutott el a szabadság és a nyugatosodás elvetéséig. Ha a 80-as évek közepétől egy modernizációs kisebbségnek sikerült a társadalmi többséget, a homo kadaricust megnyernie, hogy a Kádár-rendszer bensőséges tekintélyi rendszerét váltsa fel valami újra és másra, most az Európa- és modernizáció-ellenes többség választ magyar különutat, zárja be a modernizációs kisebbséget Budapestre és néhány nagyvárosba. Talán ez a hanyatlás, ez a magyar és kelet-európai út a természetes, a normális főutunk és a ’89-es rendszerváltás, az átmeneti nyugatosodás a kivétel. Olyan mellékutca, amely Nyugatra indul és mindig Keletre ér.

Strukturális jelenség a tulajdonok és a személyiségi jogok évszázados bizonytalansága a központosított állammal szemben. Sem a személyt, sem tulajdonát nem védelmezi jog, és ez a védtelenség beivódott a magyar tudatba és érzületbe. Mások tulajdonának megszerzése, jogainak megsértése a hatalommal élés, nem pedig visszaélés, a törvénytelenül megszerzett javak járnak az uralkodó kasztnak. A politikai osztály ismét hozzászoktatta a társadalom tagjait, hogy gazdagodásuk és boldogulásuk nem tőlük maguktól, hanem a politikától, a patrónus-kliens viszonytól függ. A társadalom "normális viselkedése", hogy Magyarország második legnagyobb városa, Debrecen, önként és kéjjel megválasztotta az ország második legkorruptabb politikusát újra patrónusának: szerezz magadnak, hogy nekünk is szerezz! Nem falu és nem kisváros, nem tanulatlan és megfélemlített, szavazófülkéhez vezetett szavazók, hanem tanult, mindenről tudó magyarok mutatták meg országnak és világnak: a Nagytemplom és Kossuth Debrecene, a magyar kálvinista Róma a "lopj, hogy lophassak" képviselőjére szavaz. Védd meg a rablott holmimat, tartsd fenn a megszerzett jószágomat, nehogy visszajöjjenek, akiktől mindezt elraboltam! Minden nép olyan vezetőt kap, amilyet megérdemel!

1867 és 1990 között, soha politikai ellenzék parlamentáris úton nem juthatott hatalomra, így az egyetlen, érdekkijáró állampárt-pártállam és a háta mögül egyeduralkodó kaszt, illetve a gyenge, szétesett, saját szerepét nem tudó ellenzék a magyar politikai szerkezet állandó jellemzője. Elegendő idő és tapasztalat lehetett-e az 1990 és 2010 közötti parlamenti váltógazdaság ahhoz, hogy a pártok és politikusok bebizonyítsák a parlamenti váltógazdaság fölényét az autokrata, egyközpontú döntéshozatal felett, vagy a magyar társadalom arról győződött meg, hogy e pártok és politikusok nem őt, nem érdekeit és értékeit, hanem saját magukat képviselik, és ezért visszavágynak a nép vezéréhez, a központosított hatalomhoz?
...

DÍJAT KAPTAK, MERT TÁMOGATJÁK AZ ELESETTEKET

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2018.06.01.


Tizenegy szociális munkát végző személy és szervezet kapott Jószolgálat-díjat péntek este a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A 2016-ban a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálat-díj a különböző szociális területeken példaértékű és áldozatos munkákat végző személyeket, szervezeteket és közösségeket jutalmazza. A Jószolgálat-díj második díjátadó ünnepségén a szakmai zsűri által megszavazott hivatásos szociális munkás kategóriák, az életműdíj, és az indexes közönség-szavazáson győztes önkéntes kategóriák nyertesei kaptak díjakat.

Megtelt péntek este a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme a 2018-as Jószolgálat-díj átadó ünnepségén, ahol a 700 pályázat közül kiemelt tizenegy nyertest mutatták be. A díj alapítója, Báró Twickel György köszöntötte a nyerteseket, és arra kérte a segítő foglalkozású jelenlévőket, hogy soha ne adják fel, “tegyék boldoggá az embereket”. Előtte Lackfi János költő beszélt.

Rengeteg jó ember van a teremben. Valójában erre lettünk teremtve, csak ez nagyon ritkán derül ki. Az egymásra való figyelemre teremtettünk, de amit hétköznap csinálunk, az nem mindig bizonyítja ezt. Gratulálok mindenkinek, aki sokat tesz embertársaiért

- mondta Lackfi János...

EZ TÖRTÉNT: ÖN ÚJRAINDÍTOTTA MÁR A HÉTEN A WIFI ROUTER? LEHET, HOGY MOST KELLENE

HVG ONLINE - TECH
Szerző: hvg.hu
2018.06.03.


Összegyűjtöttük egy cikkbe az elmúlt napok legérdekesebb, legolvasottabb tech témáit – nézzük, mi történt a héten:

Most azonnal változtassa meg a jelszavát, ha rajta van ezen a listán

Több mint 61 millió jelszót vizsgáltak meg amerikai kutatók, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak a felhasználói fiókok. Az eredmény több mint elszomorító.

Vészjelzést adott ki az FBI: indítsa újra otthon a wifi routert, ha nem akarja, hogy baj legyen

Már a legismertebb amerikai nyomozóhivatal is figyelmeztetést tett közzé a – vélhetően orosz hackerek által – világszerte támadott wifi routerek ügyében.

Ez kemény lesz: a teljes EU-ban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. Az Európai Bizottság ezért új uniós szintű szabályokat javasol, melyek hatálya az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjedne ki.

Annyira bepöccent egy ország a Facebookra, hogy egy hónapra teljesen kikapcsolják, de az is lehet, hogy örökre

Megelégelték a hamis profilokat és az álhírek terjesztőit, ezért egy hónapig egyáltalán nem fog működni a Facebook Pápua Új-Guineán. A döntéssel együtt egy érdekes kísérletbe is belevágnak.

Hogy ki nyeri a focivébét? Bemondta a jóslatát a FIFA 2018 négy éve tökéletesen tippelő játékkiadója

Négy éve bejött a focis videójátékokat is fejlesztő EA Sports jóslata, 2014-ben tényleg Németország nyerte az akkori labdarúgóvébét. A kiadó az idei összecsapások előtt is kalkulált, ha pedig bebizonyosodik, valóban izgalmas időszak elé néznek a focirajongók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

A HÍR TV IS ELADÓSORBA KERÜLT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Híres ember
2018.06.03.


A Magyar Idők pénteken írt arról, hogy Simicska Lajos Hír TV-je 1,37 milliárdos veszteséggel zárta a 2017-es évet.

Ez közel 600 millió­val nagyobb mínusz az azt megelőző évhez képest – írja mostani cikkében a portál, amely hozzáteszi, hogy a veszteség felemésztette a cég majdnem teljes saját tőkéjét is. A cikk emlékeztet: a nagyvállalkozó még márciusban kezdett vevőt keresni, azt követően, hogy az általa támogatott Jobbik – a Fideszt gyalázó plakátkampány ellenére – sem erősödött, sokkal inkább gyengült. A tárgyalásokra Budapesten, egy divatos kávézóban került sor az amerikai közvetítő és a magyar milliár­dos céges ügyvédje között, az üzlet azonban nem jött létre, így Simicskának más megoldás után kellett néznie. Így került sor az áprilisi országgyűlési választás után két nappal a nyolcvanéves fennállását ünnepelni készülő Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszüntetésére. Elemzők szerint azért ilyen hamar, hogy minél nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon a lap és a rádió megszűnésére – írja a Magyar Idők...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGON TANUL A GOOGLE AZ "INTÉZETIS" GYEREKEK MOTIVÁLÁSÁRÓL

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.06.01.


Magyar kezdeményezés lehet a sorvezetője a Google.org jövőbeli esélykiegyenlítő programjainak – jelentette be a cég magyarországi leányvállalata pénteken. A Magyarországon tavaly indított Kódklub a régióban vagy akár globálisan is a hasonló, Google támogatta programok mintájául szolgálhat – mondta a Qubitnek Jacquelline Fuller, a Google alelnöke, a vállalat társadalmi felelősségvállalásnak dedikált testvércége, a Google.org igazgatója. 

A Kódklubnak bántalmazó családokból kiemelt, gyermekotthonokban élő, 6-18 éves korú gyerekek lehetnek a tagjai. A klubot tavaly a Google.org által biztosított 87 millió forintos kezdőtőkével indította a Technológiai Oktatásért Alapítvány. Egy év alatt országszerte 12 gyermekotthonban, Budapesten és környékén túl például Székesfehérváron, Monoron, Szekszárdon tartottak tízhetes ingyenes kódoló tanfolyamokat rászoruló gyerekeknek. Amellett, hogy több mint 150 gyereket tanítottak meg a programozás alapjaira, a programban részt vevő otthonokat is digitalizálták. A 12 intézménybe összesen 71 laptopot és 14 tabletet vittek.

15 éven belül a munkakörök 90 százalékánál kell majd a digitális tudás


A Google különféle oktatási programokkal és ösztöndíj-lehetőségekkel világszerte támogatja a digitális íráskészség fejlesztését. Ennek egyik fontos állomása a Grow with Google platform, amely Közép- és Kelet-Európában az idén – elsőként Magyarországon – indul...

AZ OROSZOK MÁR AFRIKÁBAN VANNAK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS

2018.06.03.


Nagy figyelmet aligha keltett, bár a Szíjjártó Washingtonra hangol című cikkemben is szerepelt a közlés: a közelmúltban Faustin-Archange Touadéraval, a Közép-afrikai Köztársaság államfőjével is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az afrikai vezető illusztris társaságban kapott helyet Putyin táncrendjében, amiből azt érzékelhette a megfigyelő, hogy miközben a magyar külügyminiszter Washingtonban házalt, Moszkva felé is irányt vettek az európai, az ázsiai és egyes afrikai vezetők. Koncentráljunk most az utóbbiakra!

Oroszország és a Közép-afrikai Köztársaság államfője május 23-án, Szentpéterváron találkozott legutóbb. Megbeszélésüknek az a Nemzetközi Gazdasági Fórum adott keretet, ahol ötezer üzletember és politikus – köztük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Vang Csi-san, a Kínai Népköztársaság elnökének helyettese, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezetője, Abe Sinzó japán miniszterelnök – vett részt. Ha a Putyin és Touadéra elnök találkozójáról kiadott hivatalos közlést nézzük, akkor abból a következők derülnek ki:

– Moszkva az elsők között ismerte el a francia gyarmatosítás alól véglegesen 1960-ban megszabadult országot.

– A belső hatalmi harcok közepette a Szovjetunió szakértők százaival segített fenntartani a franciák kivonulása után ellehetetlenült gazdaság működését. Szakemberek oroszországi és helyi képzésével nyújtott támogatást a helyi elit kialakításához. Elmondása szerint Touadérának magának is orosz tanárai voltak hazájában. (Az elnök a franciák által támogatott jelölttel szemben nagy többséggel lett államfő. Előtte a főváros egyetemének rektora volt. Az új helyzetben a franciák Gabonba és Maliba kezdtek áttelepülni – KDL)
– A magas szintű kapcsolatok olyannyira megélénkültek, hogy néhány hónappal ezelőtt már lezajlott egy – mint alább majd kiderül – igen fontos találkozó Szocsiban.
– Oroszország nemrégiben nehéz körülmények között juttatott el mobil kórházakat az afrikai ország leginkább ellátatlan területeire.
– Touadéra államfő a legfejlettebbek egyikeként jellemezte országát, ahol hatalmas üzleti lehetőségek rejlenek. Éppen ezért a gazdasági és a humanitárius kapcsolatok erősítését szorgalmazta.

A két héttel ezelőtti, hivatalosan közzétett beszédekben semmi nem szerepelt a Kreml afrikai, katonai céljairól. Viszont a RIA Novosztyi orosz hírügynökség június 1-jei háttérmagyarázata ezzel a hangzatos címmel jelent meg: Oroszország harc nélkül foglalja el Afrikát. Ebben a Közép-Afrikai Köztársaságbeli katonai térnyerés mellett a Kongói Demokratikus Köztársaságbeli szerepéről is szó van. Ez főként fegyverszállításokat és kiképzők biztosítását jelenti. A szerző megemlíti, hogy az Afrika keleti részén található Mozambik immár megnyitja kikötőit az orosz hadihajók előtt és zajlanak a fegyverszállítási megbeszélések. Szintén tárgyalások folynak a Vörös-tengeri kijáratnál lévő Dzsibutiba tervezett orosz bázis létesítéséről – amit egyelőre a repülőteret ellenőrző amerikaiak akadályoznak –, s persze haditechnikai eszközök, fegyverek adás-vételéről is szó van. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter két hete jelentette be, hogy orosz hadiipari cég nyerte el az ötven haditengerészeti csapásmérő helikopter szállítására kiírt egyiptomi tendert, s hogy légvédelmi rendszert is eladnak Kairónak...

A ROBOTOK ELVESZIK A MUNKÁT: AKKORA BAJ EZ?

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.06.04.


Nincs mese, a robotok elveszik a munkánkat. A technológia egyre gyorsuló fejlődése az automatizáció egy új korszakát nyitja meg: a következő évtizedekben a ma emberek által végzett munkák egy igen jelentős részét gépek, számítógépek fogják végezni. Nem csupán a már most is „mechanikus”, alacsony képzettséget igénylő feladatokat; az egyre fejlettebbé váló gépi tanulás és mesterséges intelligencia az olyan szofisztikált feladatkörök elvégzésére is képessé teszi a gépeket, mint az újságírás vagy a menedzsment. Örüljünk-e ennek, vagy nem, és leginkább: mit kell tennünk?

Gondolhatnánk, hogy ez minden baloldalit felháborodással kell, hogy eltöltsön. Ha a munkaadók elhasznált eszközként dobják az utcára a dolgozóikat, hogy a helyükre robotokat telepítsenek, úgy a baloldal kötelessége ellenkezni és a munkások érdekében fellépni a technológiai haladás ellen. Csakhogy nem ez az egyetlen lehetséges baloldali válasz az automatizáció kihívására, és még csak nem is a legjobb.

Az optimisták: az alapjövedelemtől a techno-szocializmusig...

SPANYOLORSZÁG MÁR NEM KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁG: MEGBUKOTT A KORRUPT JOBBOLDALI KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.06.01.


Teljesen váratlanul győzött az összefogás a rendkívül tagolt spanyol parlamentben: péntek délelőtt a madridi Kongresszusban 8 párt képviselői szavazták meg a konzervatív kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítványt. A negyven éves demokrácia legkorruptabbnak bizonyult formációja távozik a hatalomból, csaknem 7 év után, miután a korrupciós ügyek és súlyos politikai hibái egyszerre okozzák vesztét.

Pénteken délelőtt a madridi parlament alsóházának 180 képviselője megszavazta a szocialista párt (Partido Socialista Obrero Español, PSOE) bizalmatlansági indítványát, ami a jelenlegi jobboldali kormány leváltásán túl, automatikusan az azt beterjesztő Pedro Sánchez főtitkárt teszi miniszterelnökké. Sánchez néhány napon belül be is jelentheti kormánya összetételét – ez volt 1978 óta a legforróbb váltás az ország élén, egyben az első sikeres bizalmatlansági indítvány is.

A legérdekesebb az egészben talán az, hogy néhány napja még maguk a főszereplők sem hittek abban, hogy mindez megvalósulhat: úgy tűnik, a büntetlenség és a politikai hibák következmények nélkül maradása már robbanthatatlan hagyománynak tűnt az országban.

Mariano Rajoy vesztét végül az évtized korrupciós botránya, a Gürtel okozta, és első körben a rendvédelmi szervek kitartó munkája, amellyel az első feljelentések nyomán 2007-től feltárták a Néppárt (Partido Popular, PP) által vezetett önkormányzatokat 1999-től behálózó bűnszövetkezet működését.

Az elsősorban 3 régióban: Valencia mellett Madridban és a Baleár-szigeteken prosperáló biznisz révén vállalatok jutottak manipulált közbeszerzésekhez, a korrupt politikusoknak és magának a pártnak juttatott ajándékokért és pénzbeli adományokért cserébe. Túl az egyes helyi hálózatokon, ezekből az adományokból üzemelt a párt „B kasszája” is, amelynek létére 2013-ban derült fény: ebből a vezetők kaptak feketén rendszeres kifizetéseket.

A nagyközönség 2009-től, a sajtó feltáró munkájának következtében értesült az ügy részleteiről, amiben főképp az El País napilap járt az élen. A PP a kezdetektől mindet megtett a Gürtel eltussolása érdekében, és a számos bizonyíték ellenére a legelképesztőbb hazugságokat találták ki éveken át, az „ellenük szőtt összeesküvésről”, és az „általuk feltárt botrányról”, amihez lényegében semmi közük.

Nemcsak bizonyítékokat semmisítettek meg, de vélhetően a Gürtelben indított nyomozás miatt távolíttatták el hivatalából, a konzervatív többségű bírói kar közreműködésével az ország egyik sztárbíráját, Baltasar Garzónt is...

MINÉL JOBBAN FÉLTIK A KONCOT EGYMÁSTÓL, ÉS KÖZÖSEN FÉLNEK A NÉPTŐL, ANNÁL TÖBB BESÚGÓRA VAN SZÜKSÉGÜK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
Szerző: Mirtill
2018.06.02.


Tárgy: Besúgó

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Rosszkor szólt kend. Most aztán jól elvágta magát, nekünk meg megásta a gödröt. Ennek az istennek az idejében meg se próbáljon hazajönni! Pedig a tata unásig nyomta kendnek; „Nem az a baj, hogy megöregszik az ember. Az a baj, hogy időarányosan nem hülyül hozzá, hanem emlékezik!”

Kenddel meg főleg az a baj, hogy még emlékeztet is. Pontosabban a nemzeti emlékezetként tetszelgő udvari krónikásokkal ellentétben kend leragad botor módon a tényeknél. Ez öreg hiba. Már a nagyi is üzente kendnek, ha becsókolja a kenetteljes dumát és tovább adja, akkor hazafi, ha kételkedik, pláne ellentmond, cáfol, akkor „politikai aktivista” és máris fűrészeli maga alatt a hokedli lábát, nekünk meg postázza a selyemzsinórt, mint a szultán a leselejtezett nagyvezírnek. Érti?

Nehéz kenddel nagyon (várjon, mindjárt írom, csak hosszú, meg nem magyarul van) az interaktív kommunikáció!

Amint kend is írja: „A’ való, hogy a nyelvek nem tudása is okozhatja a hozzánk való idegenséget, mert csak nem lehetünk olyan jó szívvel ahhoz, akivel nem tudunk beszélni.” Kend a szent Biblia fordításába, és a valósághajlító kereszténydemokratikusan magyaros értelmezésébe is beleköt és ennek ellenére haza akar jönni. Ilyen felfogással: „egy kereszténynek nem a kövér földet kell suhajtani, hanem a kegyelemmel való teljes szívet, hogy ne a földje, hanem a szíve teremjen bőv gyümölcsöt.” Ezzel a szemlélettel nem lesz kend felügyelő bizottsági tag a püspök úr territóriumában, se a Matolcsy-féle alapítványokban, de még vízimentő se valamelyik új csilivili foci stadionban.

És akkor miből fog élni? Itt a népesség harmada a létminimum alatt vegetál, ezért hivatalosan nincs létminimum számítás. Ettől az alamizsnás keresztényi döntéstől máris emelkedett az életszínvonal. Kend amilyen göthös a jó módban, itt a rosszban nem sokáig vegetálna. Pedig – mint írja – elméletileg tisztában van a kereszténydemokrácia lényegével:

A gazdag akkor eszik, mikor akarja, és a szegény mikor kaphatja.” Írja ezt kend a jólétből, nyugalomból, háromféle nációból való szomszédsággal a negyedik nemzet házigazda török földjén. Ráadásul a néppárti többséget garantáló földalapú támogatásokról fogalma sincs kendnek. Meg arról se, hogy idehaza az elnyomórendszer váltás óta a gyerekek egy része megfelelési kényszerből nem szeret reggelizni. Önszántukból böjtölve csuda nagy kereszténynek készülnek. Csak egyházi iskolába akarnak járni. Mély megbánást tanúsítva folyvást gyónnak, mert szegénynek születtek, és mivel a szentelt ostyát csak éhgyomorra vehetik magukhoz, örökös készenlétben állnak az áldozásra. Szükségből képviseletükben a KDNP és a Zsuzsi néni csipeget ezt–azt néhány millióért, de csak az íze miatt.

És miközben kend ilyen csacskaságokon vetyeng, és kiidegeli a rokonságot idehaza, csak úgy – mondhatni mellesleg – ránk hozza a frászt! Vegye már észre, hogy a fejünkre hozza a bajt! Ilyet írni ide, pont most! Mikor már mindenki úgy tudja, hogy a Kádár találta ki a magyar besúgó rendszert és ez az ügynökösdi kommunista tákolmány (meg a Soros)!

Miért nem tud kend nyugton maradni? Mennyivel lett most jobb nekünk, hogy most már a kend jóvoltából tudjuk, hogy a ferences rendi szerzetes és áldozó pap Martinovics, akit tatáéknak jakobinus mártírként kellett tisztelniünk, az császári titkos ügynök volt? „Áldásos” működésének köszönhetően korlátozhatta a császár a magyar sajtószabadságot. Na, jó, nem ilyen mértéktelenül korlátozta, mint most, de hát akkor abszolutizmus volt, meg osztrák gyarmat voltunk, ami ugye nem adott teljesen szabad kezet a császárnak.

Vagy felhozza kend ezt a Veesenmayert! Aki 1943-ban, mint egy rendes multi cég (a Standard Villamossági Társaság) igazgatója Hitler külügyminiszterének a magyarok kezelésére a „mézesmadzag és korbács” módszert javasolta, és kend szerint a németek a mai napig tartják is magukat ehhez a tanácshoz.

Azt meg aztán végképpen nem kellett volna megírnia, hogy miket írt, meg mondott rólunk. Most fésülködtem, de már ismét égnek áll a hajam ezért visszakérdezek, hogy tényleg 1943-ban, és tényleg ő írta: „magyar küldetés nem volt és nincs”felfuvalkodott szólamok” „ A jelenlegi magyar külpolitika és propaganda olyan alakot öltött, amely a birodalom állandó, burkolt provokációját mutatja”. Most ha még másoknak is kifecsegi kend, hogy „ az úgynevezett udvari zsidók megkímélésére” ígéretet tett Horthynak, akkor megint folt esik nagy nemzeti múltunk szemérmén.

Végkép kampec nekünk, ha kitudódik, hogy ez a született antikommunista úriember a nürnbergi perben lazán benyögte: „besúgók népe a magyar”. (Mára már tudjuk, hogy a Soros megírta neki egy cetlin, hogy ezt mondja, mert nagyon pikkel a magyarokra, mert egy letelepedési kötvényes migráns svábról nevezték el a felcsúti stadiont és töpörtyűs pogácsába sütve becsempésztette a kóterbe, és ahogy ezt mondta egyből ki is engedték a börtönből, mert a nürnbergi vircsaft is a zsebében van és a Tündi néni Alaptörvény módosítás nélkül nem tudta kordában tartani a bírákat.)

Mindezekre hivatkozva kend azt állítja, hogy a besúgó, az minálunk jól fizető közalkalmazotti állás időtlen idők óta. Nem OKJ-s szakma, hanem hivatás, mit hivatás, küldetés! Minél jobban féltik a hatalombirtoklók a koncot egymástól, és közösen félnek a néptől, annál több besúgóra van szükségük. Írja ezt kend nekünk most és borzasztó bölcsnek, előrelátónak, meg gondoskodónak hiszi kend magát. A valóságban meg azt éri el vele, hogy a pártállam kismillió titkosszolgálata közül valamelyik felplankolja a levelezésünket és máris buktam, mint a búbos vöcsök, mert kiszivárogtatok. Ne mán, ha kérhetem! Sőt egy szót se a selyemhernyókról, se a kínai vasútról a montenegrói bukta miatt. Maradjon kend veszteg. Én is maradok.

Bütyökfalva, 2018. június 2.

Mirtill

DAFKE TÖRTÉNELEM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: N. KÓSA JUDIT
2018.06.02.


...a lényeg éppen az, hogy Schmidt Mária az a fajta történész, akit nem a tények érdekelnek, hanem amit ő a magyar néppel általuk közölni óhajt. Ha azt, hogy 1945 és 1989 között változások nélküli diktatúra és terror volt Magyarországon, akkor felépíti a Terror Házát. Ha azt, hogy a magyar önrendelkezés és szuverenitás az 1944-es német megszállás és a rendszerváltás között szünetelt, akkor fazont vált a Kossuth tér és Gábriel angyal leszáll a Szabadság térre. Ha pedig azt, hogy a vérjobbos Dózsa László (1942-) látható egy képen, akkor tök mindegy, mit mond a család és mit mondanak a szakértők, ő van ott, és kész.

Mindez csak azért érdekes, mert noha Schmidt Mária negyedik éve viszonylagos csendben bonyolítja a száz éve lezajlott első világháború emlékünnepségeit, közelednek azok az idők, amelyekért az egész centenáriumba belefogtak. Az őszirózsás forradalom, a Tanácsköztársaság, majd Trianon századik évfordulója.

Vajon a történelmi konszenzus megteremtése vagy a múltat átíró kormánypropaganda lesz ezzel is a céljuk?

TED CHIANG: A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁK NEM AKARNAK MUNKAHELYEKET ELLOPNI

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2018.06.02.


Két évvel ezelőtt jelent meg itthon az Életed története és más novellák című kötet, amely az amerikai sci-fi író Ted Chiang nyolc novelláját tartalmazza. Az elbeszéléseit anno mi is nagyon szerettük, hiszen azokban filozófia keveredik hardcore tudománnyal, de mindez cseppet sem szárazon, hanem legtöbbször egy gondolatgazdag, emberi történetbe csomagolva. Bár Chiang nem túl termékeny szerző - huszonöt év alatt csupán tizenöt novellát írt - írásaival már az összes jelentős sci-fi díjat bezsebelte (Hugo, Nebula, Sidewise, Locus). Az igazi ismertséget az Érkezés című hollywoodi szuperprodukció hozta el neki, amely a novelláskötete címadó történetén alapult, és amelyben Denis Villeneuve rendezése alatt, Amy Adams és Jeremy Renner játszották a főszerepet. A kult-státuszú író, akinek jövőre érkezhet az új novelláskötete, a Brain Baron ad elő, mesterséges intelligenciáról, novella írásról és a sci-fi alakulásáról kérdezzük.

Jön a mumus a címe a Brain Bar szombati napján tartandó előadásának, amelyben a mesterséges intelligenciával foglalkozik. Azt tudjuk, hogy a popkultúrában a mesterséges intelligenciák jellemzően gonosz dolgok, amik az emberiség életére törnek, mint például a Skynet a Terminátorban. De valóban félnünk kell tőlük?

A mesterséges intelligenciától való félelem valójában két elképzelésen nyugszik. Az egyikben egy szuperintelligens gép önmagát egyre okosabbá téve mindenhatóvá válik és merő gonosz indíttatásból kiirtja az embereket, pont mint a Skynet. A másik verzióban, amitől többek között Elon Musk is tart, egy mesterségesen létrehozott tudat, ami miközben törekszik arra, hogy egy általunk adott célt elérjen, véletlenül végez az emberiséggel. Nem gondolnám, hogy bármelyik is valószínű forgatókönyv lenne. Bár van bennük kockázat, nem hinném, hogy magával a mesterséges intelligenciával lenne a probléma, sokkal inkább azzal, ahogy a kapitalizmus működik. Sokan azt mondják, hogy a robotok elveszik a munkájukat, de ez nem jelenti azt, hogy a gépek aktívan ellenünk dolgoznának. A mesterséges intelligenciák nem akarnak munkahelyeket ellopni, viszont a vállalatok szívesen lecserélik a dolgozóikat a sokkal olcsóbb robotokra. Szerintem inkább ez a probléma...

A SZABÁLYOKRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.02.


Egy őrült tegnap egész nap a háztetőt tisztította. Gőzborotvával. Velünk szemben áll a ház, úgy ötven méterre van tőlünk. Egyemeletes (itt majdnem mindegyik akkora), nem magas, de a tetejéről leesni, az nagyon fájhat, hat-hét méter lehet. Innen azt nem látom, milyen cipő van az emberen, de a 40-45 fokos tetőn úgy közlekedik, mint mások síkon. Az egyik kéményhez oda van ugyan kötve (nyilván munkavédelmi előírás, azt pedig itt betartják), de látszik, nem arra bízza az életét. A ruhája fenekén is lehet valamilyen anyag, mert olykor leül vizet inni, egyszer enni is látom (nem őt nézem egész nap, bár a tevékenység lenyűgöz). Erről a munkavédelmi előírásról jut eszembe, valaki mesélte, hogy járt itt egy magyar parlamenti küldöttség, mutattak nekik egy mintafarmot. A tulajdonos beszélt az állatorvos rendelkezéseiről, ami eléggé megdrágítja az állattartást. A magyar képviselő megkérdezte, milyen időközönként van ellenőrzés. A tulajdonos felesége válaszolt, azt mondta, nem szokták ellenőrizni. Ó akkor jó, mondta a képviselő úr, akkor ezt nem kell olyan szigorúan venni. Hogy érti ezt - kérdezte a farmtulajdonos felesége. Hát hogy akkor lehet lazítani ezen a szigoron - mondta a magyar képviselő úr. De uram - szólt a tulajdonos felesége -, az bűncselekmény lenne! A magyar képviselő nem értette, mit mondanak neki. Pedig a tolmács lefordította. Az egyik legjobb parlamenti tolmácsot vitték magukkal. Azaz lehet, hogy a képviselő úr mégis értett valamit, mert azt mondta (természetesen magyarul): ez hülye...

HOZZÁSZÓLÁS A "MARXIZMUSVITÁHOZ"

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.06.03.


Széky János írt egy cikket Marxról jobboldali liberális szemszögből (miért is ne lehetne?), amely kiváltotta TGM válaszát (Marx rekonstruált pozíciójából, amely nem ugyanaz, mint amit közkeletűen marxizmusnak neveznek). Az egésznek persze vannak előzményei, konkrétan Juncker trieri beszéde, illetve korábbi reflexiók erre a magyar sajtóban (kiemelem Seres Lászlóét, akire TGM hivatkozik még) annak kapcsán, hogy Marx mennyire tehető felelőssé azért, amit utódai a nevében elkövettek.

Egyetlen érv -- talán TGM legütősebbje -- érdekel itt, hogy Marx "kitermelte" az antibolsevista követőit is (Kautsky, Rosa Luxembourg, de mondhatta volna Gramscit, Lukácsot, az 1959 előtti szociáldemokráciát, a neo- és a revizionista marxizmus alakjait is stb., akik a leninizmussal és a borzasztó gyakorlattal szemben hivatkoztak rá), ezért nem tehető felelőssé a bolsevizmusért. "Ők épp úgy Marxból származtatják politikai elképzeléseiket, mint Lenin – tehát azt mindenesetre meg lehet állapítani, hogy Marxból különféle következtetéseket lehetett levonni, de hogy ebben egyértelműen Sztálinnak lenne igaza („ő az igazi utód”), mégis elég fura állítás."

Az ellenvetéseim:...

KONOK PÉTER: EZ A BALOG ZOLTÁN AZ A BALOG ZOLTÁN...

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: KONOK PÉTER
2018.06.03. 


Szóval, hogy világos legyen: az a Balog Zoltán, akit most a “roma ügyek miniszterelnöki biztosává” neveztek ki, ugyanaz a Balog Zoltán, aki korábban a jellemző nevű “emberi erőforrások minisztere” volt (vajon az aranyfogak, a lámpaernyőnek való bőr vagy a parókának való haj is emberi erőforrások?).

Balog Zoltán

négy évvel ezelőtt kifejtette, hogy Magyarországról nem deportáltak cigányokat a náci koncentrációs táborokba, valamint hogy a holokauszt-megemlékezések szerinte akkor komilfók, ha

“…nem a másik bűnössé tétele, az áldozat felmentése vagy elítélése kerül előtérbe”, hanem a “bűnbocsánat”.


Mint törvénytisztelő magyar állampolgár,

mint a korszakkal foglalkozó történész, és mint (biológiai és társadalmi) ember, afféle zoon politikon, pascali gondolkodó nádszál (jó, ez nem a testalkatomról szól…), ezúton szeretnék feljelentést tenni Balog Zoltán elkövető, a “roma ügyek” újdonsült biztosa ellen holokauszt-relativizálás, munkaköri alkalmatlanság, végzetes ostobaság, aljas és elképesztő érzéketlenség, a legocsmányabb cinizmus, valamint undorító, szemforgató, nyálas szentfazék alakoskodás miatt, még ha ezek közül csak az első is az, ami valóban büntetőjogi kategória.

Egyben ateistaként is azt kívánom neki: létezzen Isten, mert akkor hiába villa és Audi, pénz és hatalom, nagyon rábaszott.


ITT OLVASHATÓ

SOK EMBERT ISMERÜNK, AKI NEM TUD NYELVET, ÉS PÁR HÉT UTÁN KIDOBJÁK AZ UTCÁRA

INDEX / SZEVASZTOK BLOG
Szerző: BOHUS PÉTER
2018.06.02.


Munkalehetőség Németországban nyelvtudás nélkül. Kínai éttermekbe keresünk konyhai kisegítőt, mosogatót, pultost, pincért. Kezdő fizetés 900€, második hónap 1000€, harmadik hónap 1100-1200€. Heti 6 munkanap, 1 szabad. Akár párok, akár barátok jelentkezését várjuk. Kiutazás költsége az első fizetésből levonódik. Ingyenes szállás és étkeztetés garantált. A szállón ingyenes WiFi. Árukiszállítót is keresünk B vagy C kategóriás jogsival.

Csütörtök esti indulással keresek a volt főnökömékhez, egy München melletti 80 fős, nem büfés étterembe egy PÁRT, pultos és mosogató munkára. Egy kis angol vagy német tudás jó ha van, de nem feltétel. A szállás nagyon jó, az étterem felett van, külön fürdővel. A főnökség nagyon korrekt és rendes. Kezdő fizu 800-900 euro + szállás + étkezés.

sziasztok kérek mindenkit segicsenek 3napja nem ert hazs valamijen gergo es reka ki dobtak a kocsibol dortmunk falujaba !!!

Keres a főnököm egy párt, mosogató és bárpultos pozícióba. Ha valaki hosszútávú munkát keres, írjon.

A magyar nyelvű Facebook egyik legizgalmasabb oldala a bő tízezer taggal rendelkező Magyarok, akik kínai étteremben dolgoznak nevű csoport. Körülbelül fél éve olvasgatom, és eközben rá kellett döbbenjek, mennyire szürke és unalmas életet élek.

A csoportban felbukkanó arcokkal összehasonlítva nyilvánvaló, hogy náluk szókimondóbb, őszinte, olykor hazug, sőt pokoli, de egyben összetartóbb társaság még nem nagyon volt a Facebook történetében. A Magyarok, akik kínai étteremben dolgoznak egy történelmi csoport, amit most ön még nem nagyon érthet, de lejjebb, reményeim szerint, kor- és társadalomkép fog kirajzolódni az ön számára is...

ELŐBB HÜL KI A NAP - INTERJÚ MEZEY GYÖRGY EGYKORI SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2018.06.01.


A felejthető magyar bajnokság befejezése, a különleges Bl-döntő, a közelgő világbajnokság újra fölveti a hazai drukkereket régóta gyötrő kérdéseket: miért olyan nagy a különbség a magyar és a világfutball között, miért nem vagyunk ott most sem a vb-n? A kérdéseket dr. Mezey Györgynek tesszük fel, a háború utáni kapitányok sorában Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv után a legsikeresebbnek, akit 1985-ben Európában az év szövetségi kapitányának választották. És akivel legutóbb 1986-ban – 32 éve! – vettünk részt világbajnokságon. Igaz, csúnyán leszerepeltünk. Legalábbis ahhoz képest, hogy 1985-ben egy ideig a magyar válogatott világelső volt a nemzetek ranglistáján. S még a kudarcos vébé után is az első tízben voltunk...

HÉTKÖZNAPI FÓBIÁINK


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zuzzer
2018.06.04.


Bezártság, repülés, magasság - sok mindentől lehet fóbiája az embernek, nyilván egy határátkelőnek a szokásosnál is kínosabb, ha mondjuk nem bírja a repülést. Szóval az eheti ajánló jó alkalmat teremthet arra, hogy beszélgessünk kicsit a saját fóbiáinkról. Aztán jelentkezik egy rég nem látott ismerős, aki határátkelési jubileumhoz ért, végül belekeveredünk egy helgolandi fókakalandba.

Elég kellemetlen, amikor valakinek, akinek munkájából adódóan sokat kell repülni, éppen ettől (mármint a repüléstől) van fóbiája. Pláne, ha ez nem volt mindig így… Ezen töprengett el a Kolbászkerítésország blog szerzője, Zuzzer is.

„Tizeniksz éve elmentem én Ausztráliába, Indonéziába, akárhová, most meg a berni templomtoronyba nem merek felmenni. Ez miért van nem tudom, a főnököm meg azt mondja menjek repülésterápiára, mikor magyaráznak, hogy ez ilyen-olyan biztonságos, aztán.... egy jó kis repüléssel zárul a dolog.

Ja, kutyaharapást szőrivel.... az a pálinkával se jött be, szal, kössz, nem. Inkább próbálom limitálni a madár imitátorként eltöltött perceimet az életben.

A fóbiámat magam kezelgetem, azaz sűrűbben megyek rövidebb utakra, csak minden második biznisz útból dumálom ki magamat. Ezt a „posztot” (figyelemelterelést) a KLM 1960-as járatán írom valahol Zürich és Amsterdam között...

Ha megpróbálom kitalálni honnan eredeztethető ezen fóbiám, akkor két dolog jut eszembe, egy legendás utazásom Korzika szigetére, valamint egy másik, amikor kenguru kapitánnyal landoltunk Zürichben.

Nos Korzikára anno biznisz miatt utaztam, lyoni átszállással és – beleégett az agyamba – a jónevű TWIN légitársaság gépével. Mondjuk gyanakodhattam volna egy kicsit, mikor név szerint köszöntöttek mindenhol, no legyen elég annyi, hogy majdnem megtagadtam a beszállást, mert ha valamit utálok, azok a „finn” légitársaság gépei, a kis finggépek.

Ez meg vazze egy hat üléses mittoménmi volt, ahol a pilóta mögött foglaltam helyet, fejemet szolidan jobbra hajtva, hogy egyáltalán beférjek a géptörzs görbülete miatt.

No, ezt a kis szar kávédarálót minden kis szellő össze-vissza dobálta, kiváltképpen a visszaúton, amikor nagy szerencsémre még viharokat is kifogtunk.

Repülünk lazán és mint egy falevél a forgószélben, kerülgetjük a hatalmas gombaszerű viharfelhőket, mikor haverom, a kapitány aszongya, hogy „akkor most kapaszkodjunk, mert nem kaptam engedélyt, hogy a következő viharfelhőt kikerüljem…”

Apám, volt ott minden. Azt például tudjátok, hogy a gép oldalán végigsöprő jégesőnek olyan a hangja, mintha a második ukrán front vette volna tűz alá?

Mondják, hogy egy zuhanó gépen aránylag kevés az ateisták száma, meg tudom erősíteni, vallástalan létemre meg is keresztelkedtem a köztünk repkedő poharak vizét használva. Mikor leszálltunk éppen csak nem köptem magam mögé, de el capitano arcán se látszódott, hogy olyan jól érezte volna magát..."...


ÉS AKKOR A NER LOVAGJAI ELNYERTÉK MÉLTÓ JUTALMUKATSZOLGÁLATAIKÉRT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.06.03.


Nagy évük volt a kormányhoz hű üzletembereknek; akár 1500 milliárd forintot is elveszíthet Magyarország; egymillió forintnál is magasabb fizetésért csábítanak szakácsokat a Balatonhoz. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Leadták a beszámolóikat a cégek a május 31-i határidőig, mi pedig alaposan kiveséztük ezeket. Az állami beruházásokból élő cégek remek évet zártak, Garancsi István például nagyobbat nyert a vizes vb-n, mint Hosszú Katinka, de az Eliosnak sincs oka az aggodalomra, az uniós támogatásoknál pedig az abszolút győztes Mészáros Lőrinc lett.

Nagyot lehetett kaszálni a médiában is. Mészáros itt is megkerülhetetlen tényező, de nyereségessé vált szinte minden olyan más cég is, amely nagyrészt az államtól gyűjti be hirdetési bevételeit. A NER a bulvártól a gazdasági újságírásig a napilapok és a hetilapok piacán, az online és a nyomtatott sajtóban, a tévék és a rádiók világában mindenhol ott van. Az egyetlen kivétel, ahol nem jött össze nagy nyereség, Andy Vajna TV2-je, amely kétmilliárd forint veszteséget szedett össze.

De az is kiderül a beszámolókból, hogy Vajna Tímea fánkozója óriási mínuszt hozott, Tiborcz István cégei jól teljesítettek, a felcsúti focsicsapatnál durván megugrottak a fizetések, Kovács Ákosnak pedig ezúttal nem csak a zene, a borozó sem hozott nagy pénzt. Több tucat cég 2017-es teljesítményét vizsgáltuk – itt olvashatják ezeket...

VALAHOL ITT LEHET ELHANTOLVA A NEMZETI-POLGÁRI OSTOBASÁG KÖZPÉNZEN HÍZLALT EBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2018.06.02.


"A polgári oldal fontos alapköve, hogy a homoszexualitást nem bünteti sem jogilag, sem kiközösítéssel (igen helyesen), viszont nem is propagálja (szintén helyesen). Ám nem lehet nemzeti cél a homoszexualitás propagálása egy olyan helyzetben, amikor amúgy is csökken/elöregszik a népesség, hazánkat pedig idegen invázió fenyegeti."

Egyszerű lenne annyit írni az év cikkéről, mert véleményem szerint június 2-án ez messze az év cikke (megjelent a Magyar Idők nevű fideszes közpénzportálon tegnap délelőtt), hogy aki ennyit értett meg az Erkel Színház színpadán látható Billy Elliot történetéből, az bármilyen aljasságra képes. Budaházy Edda érdemrendet neki! Milo Yiannopoulos babérkoszorúval!

Mielőtt valaki mindent elsöprő érvként azzal állna elő, hogy dehát ki olvas Magyar Időket, szeretném ünnepélyesen felkérni, kivételesen ne bagatellizálja, hogy több mint kétezer ember érthetően kifejezte ama véleményét: tetszik neki ez a reménytelen, félművelt tahóság.

Tisztázzuk az alapvetést: Lee Hall és a Grammy-díjas Elton John világhírű, díjnyertes darabját, amely a három Oscar-díjra jelölt Billy Elliot című film cselekményén alapul, Szirtes Tamás vitte színpadra, aki olyan névtelen színészekre osztotta a szerepeket, mint Stohl András, Csákányi Eszter, Bencze Ilona vagy Hűvösvölgyi Ildikó.

Ez már önmagában is felháborító az igazi rendszerváltással még adós magyar kultúra vonatkozásában, de itt van még a történet is, ami veszélyesen borzalmas (a minden idők cikke alapján erős kételyeim vannak afelől, hogy az ügyeletes megtekintő és hisztériázó közíró asszony az alapmű ismeretében ment el szörnyűlködni az Erkelbe)...

A "CSALÁDBARÁT" FIDESZ EP-KÉPVISELŐI NEM SZAVAZNAK A NŐK JOGAIRÓL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.06.04.


Az eheti strasbourgi plenáris ülés utolsó napján a lányok és nők testi és lelki épségének biztosításáról, a gazdasági és szociális jogokról, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdításáról, hangjuk és részvételük erősítéséről szóló jelentést tárgyalt az Európai Parlament.
Miközben az új Orbán-kormány családbarát politikáról, gyerekszülésről és a nőkkel való “átfogó megállapodásról” beszél, a fideszes EP-képviselők ezzel együtt már hatodjára tartózkodtak, amikor a nők jogainak megerősítése volt napirenden az Unióban.

Nőjogi kérdésekben elég passzívak a Fidesz EP-képviselői, akik korábban szintén tartózkodtak a nők kirekesztésével foglalkozó jelentést, a nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmazó dokumentumot, de a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célul kitűző jelentést sem...

KINYÍRNÁD A FÉL EMBERISÉGET, HOGY MEGMENTSD A MÁSIK FELÉT?

QUBIT
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.06.03. 


Az utóbbi időben sok sikerfilm főgonosza állt elő ugyanazzal a tervvel: a világunkat a túlnépesedés fenyegeti, erőforrásaink azonban végesek, ezért, hogy megelőzzük a katasztrófát, fel kell áldoznunk a világ népességének valamekkora részét, hogy a többi élhessen. Ezt a gonosz tervet kellett megakadályozni (spoiler!) Dan Brown Infernójában, ez volt a terve a Samuel L. Jackson által alakított őrült milliárdosnak a Kingsman - A titkos szolgálat-ban, és a legújabb Marvel filmben, a Bosszúállók: Végtelen háborúban szintén erre készül Thanos, a gonosz űrtitán.

Ezeket a terveket a legtöbb esetben hősiesen megakadályozzák, kiagyalóikat pedig megalomániás őrülteknek kiáltják ki. De helyénvaló-e ez a vád? Persze mindig felmerül a kérdés, hogy vajon a főgonosznak igaza van-e. Nem csupán saját nagyzolási vágyát akarja kiélni az emberiség megmentőjének szerepében tetszelegve, tényleg szilárd, már-már megingathatatlan tudományos bizonyítékok állnak-e rendelkezésére ahhoz, hogy megállapítsa: nincs más kiút, csak az emberiség felének feláldozása?

De tegyük fel, hogy a főgonosz nem téved. Vajon ekkor is el kell ítélnünk a cselekedeteit? Vajon terve megakadályozásával a filmbeli hősök nem ítélik halálra az egész emberiséget? Gondolj bele: vajon ha minden kétséget kizáróan tudnád, hogy a Föld népességét csak úgy mentheted meg, hogy egy részét feláldozod, vajon nem lenne megengedhető a népirtás? Ha a kérdés az, hogy a fél világ pusztuljon el vagy mindenki, akkor - ha lehetőséged van rá - nem kötelességed a nagyobb jó érdekében meghozni ezt a szörnyű döntést és végezni a fél világgal?

Ötszemélyes mentőcsónak, tíz ember


Vegyük a következő példát: egy mentőcsónakban ültök tízen, de a csónak csak öt embert bír el. Vagy öt embert bedobtok a vízbe, és sorsukra hagyjátok őket, vagy mind a tízen elpusztultok. Úgy tűnik, ha e kettő közül kell választani, a megoldás egyszerű: inkább pusztuljanak el öten mint tízen, nem?

Igen ám, de abból, hogy valakinek meg kell halnia, hogy a többiek élhessenek, még nem következik, hogy személy szerint neked van jogod kiválasztani a számodra legkevésbé szimpatikus öt embert, és behajítani őket a vízbe. Rendben, valakit fel kell áldozni, de hogy valaki áldozat lesz-e, vagy túlélő, nem múlhat azon, hogy egy másik utas – aki önkényesen magára vállalta a megváltó hóhér szerepét – őt szemeli ki vízbe dobásra vagy sem.

Akkor hát milyen elvek szerint kell kiválogatni azt, ki végezze a vízben és ki élje túl? Számításba kell-e venni például, hogy kinek mekkora esélye van a túlélésre, ha a mentőcsónak felszínen marad? Ha az utasok közt van egy fiatalember és egy századik évét taposó idős férfi, vajon melyikük kerüljön előbbre a vízbe dobandók listáján? Inkább a fiatal érdemes a megmentésre – hisz előtte még ott az élet –, vagy épp ellenkezőleg, az idősnek épp úgy joga van nem vízbe fulladni és élvezni -- bármennyi ideje is van hátra az életből, hisz a fiatalembert is elütheti a busz, amint partot ér?
...