2023. február 16., csütörtök

GYEREKEK A RENDELŐBEN: TÚLVETKŐZTETÉS, LEFOGÁS, MEGALÁZÁS - VAJON MIT JELENT(ENE) A „GYEREKBARÁT ORVOSLÁS”?

WMN LIFE
Szerző: GYSZ
2023.02.16.


A gyerekbarát orvoslás nem azt jelenti, hogy az egészségügyi személyzetnek barátkoznia kell a gyerekekkel, hanem hogy ha gyerek (18 éven aluli személy) a kliens, akkor az ő érdekei, jogai és szükségletei szerint kell elsődlegesen eljárnia. Nem lehet érv az „így szoktuk csinálni”, meg hogy „ebbe még senki nem halt bele”, vagy hogy „most nincs idő másra”. A gyereket kell a középpontban tartani, és minden mást aköré szervezni, hogy elég jól legyen. Kommunikálni kell vele is, segíteni, hogy megértse – életkorának megfelelően –, hogy mi történik vele, és soha, semmilyen körülmények között, semmilyen módon nem szabad bántalmazni. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

Gyerekek a rendelőben

„A négyéves kistestvérem nem akarta kinyitni a száját a fogorvosnál. Korábban fúrták már a fogát, és nagyon félt. Az orvos azt mondta, hogy le kell fogni.”

„A suliban az iskolaorvos ráparancsolt a gyerekekre, hogy vetkőzzenek le és álljanak sorba. Utána egyesével mindenkihez odament, úgy vizsgálta meg őket, miközben hangos megjegyzéseket is tett a gyerekek testére.”

„Nagyon szerettük a gyerekorvost, mert türelmes volt, megértő, és mindig odafigyelt arra, hogy legyen elég ideje a gyereknek arra, hogy megszokja a rendelőt meg a helyzetet. Sosem alázta meg azt a gyereket, aki sírt vagy nem akarta megcsinálni elsőre, amit kért tőle.”

A gyermekbarát orvoslás, egészségügyi ellátás igénye egyidős az emberiséggel. A gyerekek rászorulnak a felnőttek segítségére, kiszolgáltatottak, és gyakran még abban is a felnőttekre kell támaszkodniuk, hogy egyáltalán elmondják, mi a bajuk, és miért van szükségük orvosra vagy nővérre. Ráadásul a gyerekek időnként egyáltalán nem „együttműködők”: félnek, sírnak, menekülni próbálnak a helyzetből, és ezzel – ha a szakemberek oldaláról nézzük – akadályozzák a munkát.

Mit tehet ilyenkor egy orvos?
...

MIÉRT KEZELI MÁSKÉPP A JOG, HA FASISZTÁK VERNEK ANTIFASISZTÁKAT, MINTHA FORDÍTVA?

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2023.02.16.


Szombaton több erőszakos bűncselekmény is történt a fővárosban. A rendőrség azt, amikor antifasiszták támadtak meg szélsőjobboldaliakat, közösség tagja elleni erőszakos cselekedeteknek minősítette, azt viszont, amikor szélsőjobboldaliak támadtak meg antifasisztákat, illetve magyar járókelőket, garázdaságnak illetve súlyos testi sértésnek. Jogvédők szerint bár sok múlik a tényálláson és azon, mi bizonyítható egyértelműen a nyomozás kezdetén, a közösség tagja elleni erőszakos cselekedetté minősítést a magyar rendőrség gyakran használja önkényesen, és kifejezetten olyan kisebbségek hátrányára, akiket a jognak védenie kellene.


Szombaton volt a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulója (az úgynevezett Becsület napja), ami különösen fontos esemény a nemzeti radikálisok számára. Több százan gyűlnek ilyenkor össze, és a magyar résztvevők mellett külföldről is érkeznek Budapestre szélsőjobboldali beállítottságúak. Emellett egy másik radikális csoport tagjai is feltűnnek ilyenkor Budapesten: magyar és sok esetben külföldi antifasiszta (antifa) beállítottságú demonstrálók tiltakoznak a szélsőjobbos eszmék ellen.

Bár a Várban szembe került egymással a két csoport, a rendőrségi jelenlétének köszönhetően ott nem történt komolyabb atrocitás idén a fővárosban. Budapest más részein azonban igen; egy körülbelül 15 fős antifasiszta csoport különböző felállásokban vert meg nyolc, általuk – a ruházatuk alapján – szélsőjobboldalinak vélt embert a város különböző pontjain. A nemzeti radikális csoportok pedig a Széll Kálmán térnél vertek meg járókelőket, és bár a rendőrség erről az esetről nem közölt annyi részletet, mint az úgynevezett „antifa támadásokról”, a Telexnek megszólaló áldozatok a sajtóhírek alapján azt feltételezik, azért támadhatták meg őket a szélsőségesek, mert antifának hitték őket.

A rendőrség az antifasiszták támadásait még a hétfői, széles körben meghirdetett, sajtótájékoztatón közösség elleni erőszakos cselekedetnek minősítette, azóta pedig a kormányhoz közelálló sajtót elárasztották a nemzetközi antifasiszta terrorról szóló, Magyarország nemzetbiztonságát fenyegető híradások. Bár a másik ügyben nem igyekezett részletes tájékoztatást adni a BRFK, annyit közöltek: ott „csak” csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoznak.

De miért minősítette a BRFK az egyik bűncselekményt közösség tagja elleni cselekedetnek, a másikat pedig garázdaságnak? Egyáltalán, mi a különbség közöttük, és miért fontos a különbségtétel? Az ellentmondásról jogvédőket kérdeztünk...


RENGETEG MAGYAR HÁZTARTÁST MENTETT MEG A REZSIKÖLTSÉG ELSZÁLLÁSÁTÓL A MELEG TÉL

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2023.02.16.


A gáz, az áram, a távhő rezsicsökkentett lakossági ára és a rendszerhasználati díj sem emelkedik idén, az átlagfogyasztás felett alkalmazott lakossági piaci ár pedig április 30-ig, tehát a fűtési szezon végéig egyelőre nem változik – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter csütörtökön, az MVM energetikai konferenciáján, amiről a Portfolio.hu számolt be.

Miért fontos? Az aktuális szabályok szerint az úgynevezett lakossági piaci árait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal negyedévente tudja módosítani.

Előzmények: Július közepén jelentette be a kormány, hogy augusztustól energia-vészhelyzetet rendel el. Ennek értelmében augusztustól az éves átlagfogyasztás felett lakossági piaci – kormányrendeletben szabályozott – árat kellett fizetni a rezsiért, ami az áram esetében mintegy kétszeres, a gáz esetében pedig hét és félszeres árat jelentett. A távhő esetében megmaradt a régi árszint.

Hány embert érintett? A bejelentést követően több adat is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy hány fogyasztónak kell majd a korábbinál magasabb rezsit fizetnie.

 • Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy az 5,6 millió áramfogyasztó negyede (1,4 millió), a 3,5 millió gázfogyasztónak pedig a 26 százaléka (900 ezer) esett az átlagfogyasztás feletti kategóriába.
 • A Habitat for Humanity Magyarország G7 megkeresésére adott becslése szerint a gázfogyasztásban a háztartások legalább harmadát, áramfogyasztásban pedig a háztartások felét érintette a rezsicsökkentés csökkentése.
 • A GKI augusztusi felmérése szerint a megkérdezettek 66 százaléka számított rá, hogy nőni fognak a rezsiköltségei, és egy decemberi felmérésük szerint 60 százalékuknak nőttek is.
 • Az MVM közlése szerint viszont november végéig a gázszámlák 78, a villanyszámlák 67 százaléka nem tartalmazott rezsinövelt tételeket.

A valószínűleg eddigi legpontosabb becslés hétfőn jelent meg a Statisztikai Szemlében. A tanulmány, amely azokon az adatokon alapszik, amelyek alapján a Központi Statisztikai Hivatal az inflációt is becsli, 61 százalékra tette azoknak a háztartásoknak az arányát, amik legalább áramból vagy gázból átlag felett fogyasztottak...

ITT OLVASHATÓ

VILÁGELSŐK VAGYUNK ALKOHOLIZMUSBAN – GENERÁCIÓK ÉLETE MEGY RÁ, HA NEM VÁLTOZTATUNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.02.15.


Gyerekek ezrei élnek alkoholbeteg szülőkkel, a diszfunkcionális családok pedig szabályosan újratermelik a traumákat. Ebből kilépni csak rendszerszintű változással lehet – mondja a Válasz Online-nak Hoffmann Kata. Az addiktológust a Máltai Szeretetszolgálattal közös könyve, a mások mellett Kovács András Péter és Karafiáth Orsolya történetei miatt ismertté vált Láthatatlan árvák sikere nyomán kerestük meg. A szakember szerint jó hír, hogy a legrosszabb családban levő gyerekből is lehet egészséges felnőtt, feltéve, ha van a környezetében megbízható, érzelmileg elérhető segítő. Akár a legutolsó faluban is.


„Megkóstoltam a sört is, talán háromévesen ittam le róla először a habot, aminek az állaga izgalmas volt, de a szagától és az ízétől egy életre megundorodtam. Milyen szülő az ilyen, aki sörhabot itat egy háromévessel? – kérdezné most a józan polgári olvasó, de hát milyen lenne, alkoholista.” Ez a részlet Kovács András Péter humorista novellájából származik, amely a Láthatatlan árvák – Szépirodalom és szakirodalom elfeledett gyermekekről című tavalyi kötetben jelent meg. „KAP” december végén több interjúban is kendőzetlen őszinteséggel beszélt arról, hogyan próbált gyerekként alkoholfüggő édesapja közelébe férkőzni. Az Erzsike presszó padján magányosan üldögélve elharapta az üvegpoharat, később a nagydumás felnőtteket próbálta lenyűgözni rögtönzött kocsmai szereplésekkel. „[Apám] ha velünk volt, akkor is távol volt. Én viszont nem akartam távol lenni az apámtól. Én azt akartam, amit minden kisfiú: szeretni az apámat, büszkének lenni és büszkévé tenni, közel lenni az apámhoz, az apámmá válni.”

Hasonló tónusban vall gyerekkori élményeiről a könyv többi „láthatatlan árvája”, Kovács András Péter mellett például Elekes Dóra és Karafiáth Orsolya írók, Fábián Gábor színész. Az ilyen személyes történetek napvilágra kerülése mögött rengeteg munka van. A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata évek óta dolgozik az Apa Anya Pia (AAP) programon, melynek célja a szenvedélybetegségek feltárása és gyógyítása. A könyvnek csupán egyik fele vallomás, a másik lábjegyzetelt szakpszichológiai értelmezés, melynek szerzője Hoffmann Kata...

HOGYAN LEHETNE ÁTLÁTHATÓBB A POLITIKUSOK GAZDAGODÁSA?

K-MONITOR BLOGJA
Szerző: Jogi Munkacsoport
2023.02.15.


Eltűnő ingatlanok, láthatatlanná váló rokonok, konkrét bevételek helyett jövedelemsávok.  Mindezt kézzel firkantott, szkennelt formátumban. Január végén 
bemutattuk, hogy mi a probléma az országgyűlési képviselők és kormánytagok vagyonnyilatkozataival. Most összefoglaljuk, hogy mit kellene változtatni ahhoz, hogy a döntéshozók vagyonnyilatkozatai betöltsék funkciójukat, a korrupciós kockázatok azonosítását.


1. probléma - Évközbeni vagyonosodás követhetetlensége


A 2022 nyáron tervezett vagyonnyilatkozati reform részeként a képviselőknek nem csak évente, hanem minden változás esetén aktualizálniuk kellett volna a nyilatkozatukat. A végül elfogadott,  jelenleg hatályos szabályok szerint a politikusok mandátumok felvételekor és leadásakor, valamint évente egyszer kötelesek nyilatkozni. A jelenlegi szabályok a 2022 előtti rendszernek felelnek meg.

Változatlanul problémát jelent, hogy a nyilatkozatokat évközben nem kell aktualizálni, és így az évközi vagyonmozgások láthatatlanná válhatnak (pl. ha egy képviselő házat szerez, vagy hitelt vesz fel, de gyorsan eladja vagy visszafizeti). A problémát jól illusztrálja a végrehajtói botrányba keveredett Völner Pál egykori igazságügyi miniszter-helyettes, államtitkár esete, aki végrehajtási árverésen szerzett magának ingatlant, majd rövid időn belül gondoskodott az ingatlan fia nevére való átírásáról. Völner vagyonszerzése nem került feltüntetésre a nyilatkozatában, mert az adás-vétel évközben, két nyilatkozati határidő között történt. Bár a helyzet visszássága látható, nem Völner sértett szabályt, hanem maga a jogszabály hiányos.

Hasonló eset a közelmúltból az V. kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter I. kerületi, Fém utcai ingatlana, amit nyilvános állami árverésen vett meg, de a vagyonnyilatkozatában már nem tűnt fel. Ennek oka, hogy az ingatlant azonnal azonos nevű édesapjának ajándékozta. A politikus ingatlanvásárlásai lekövethetetlenek a bevallott, legális jövedelmei alapján.

Megoldás: 

 • Ha változás áll be a nyilatkozatok tartalmában, a vagyonnyilatkozatokat vagy rögtön frissíteni lenne szükséges, vagy az évente esedékes nyilatkozatban visszamenőleg kellene feltüntetni minden olyan változást, ami az elmúlt egy évben a képviselő vagyonában végbement. 

2. probléma - Láthatatlan ingatlanok


A 2022 előtti szabályok nem tettek különbséget a képviselők tulajdonában álló ingatlanok között: a nyilatkozatban fel kellett tüntetni mindent, ami a képviselők tulajdonában volt. Az új szabályok szerint viszont már nem kell feltüntetni a képviselők és a velük közös háztartásban családtagok kizárólagos használatára fenntartott ingatlant. Az új szabály bevezetésével a képviselők legjelentősebb vagyoneleme maradhat rejtve, ami jelentős visszalépésnek tekinthető a 2022 előtti szabályokhoz képest. A vásárlás, bővítés vagy más, rejtélyes okból növekvő lakóingatlanok kikerülése a bevallásból egy újabb vakfoltot vezet be a rendszerbe. A bevételek és kiadások látható aránytalansága esetén a politikusok magabiztosabban hivatkozhatnak a magánélet szentségére és arra, hogy a nyilvánosságnak semmi köze ahhoz, miből építkeznek.


A változás aligha igazolható, mivel a magánszférához kapcsolódó aggályokat sem a korábbi, sem a jelenlegi szabályok nem vetettek fel: az ingatlan megjelölésnél csak a települést kellett nyilvánosságra hozni, a pontos címet vagy az ingatlan helyrajzi számát nem. Szintén probléma, hogy a politikusok szívességből más tulajdonában lévő ingatlanokat vagy gépkocsikat használnak, amiket nem kell feltüntetni a nyilatkozatban.

Megoldás: 

 • Előrelépést jelentene, ha az ingatlanokról és egyéb vagyonelemekről a nyilatkozat - nem nyilvános részében - további információkat kellene megadni, könnyebbé téve az ellenőrzésre jogosult szerv számára az azonosítást.
 • A település megjelölésével minden olyan ingatlant fel kellene sorolni a nyilatkozatban, ami a politikus tulajdonában áll.
 • A vagyonelemeket olyan módon kellene megjelölni, hogy a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző szervek képesek legyenek a nyilatkozatok helyességének és teljességének ellenőrzésére. A vagyonelem azonosító adatait (pl. helyrajzi szám, lajstromszám, rendszám) a nyilatkozat nem nyilvános részén is meg lehetne jelölni.
 • Szükséges lenne megjelölni azokat a vagyonelemeket, amelyek nincsenek a politikusok tulajdonában, de azokat rendszeresen használják (pl.  szívességi lakáshasználat, kölcsönautó), így hatást gyakorolnak a vagyoni helyzetükre...

SZUBJEKTÍV TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS ALAPJÁN EMELNÉ VAGY CSÖKKENTENÉ A TANÁROK FIZETÉSÉT A BELÜGYMINISZTÉRIUM

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2023.02.16.


A Qubit birtokába jutott dokumentumokból kirajzolódik, mi vár az új tanévben a pedagógusokra. A koncepciót Radó Péter oktatási szakértő „dilettáns baromságnak” nevezte.

A Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium, ahová a kormány nemrég besuvasztotta az oktatásügyet, nekifogott a közoktatás átalakításának – ennek az egyik első jele a rendszeres, éves szintű teljesítményértékelés bevezetésének terve, ami a pedagógusokra és az intézményvezetőkre vonatkozik. A Qubit birtokába jutott dokumentumokban foglalt tervek megvalósításának hamarosan nekifognak, és a pilot projekt lezárulta után szeptembertől várhatóan élesben működik majd az új értékelési és bérezési rendszer.

A minisztérium 2022 júniusában és szeptemberében, egy kétkörös kérdőíves kutatásban mérte fel a pedagógusok véleményét az oktatás legfontosabb kérdéseiről – az első kérdőívet 24 ezren (a pedagógusok 15 százaléka), a másodikat 33 ezren (24%) töltötték ki. A kutatásban már felmerült az intézményen belüli és a külső teljesítményértékelés szükségessége:

- a válaszadók 75 százaléka legalább közepesen egyetértett azzal, hogy a pedagógusokat szakmai fejlődésre és jobb munkavégzésre ösztönzi a rendszeres visszajelzés,

- 82 százalékuk legalább közepesen egyetértett azzal, hogy a teljesítmény mérésében a külső és a belső értékelésnek is fontos szerepe van,

- 70 százalékuk pedig azzal is egyetértett, hogy a pedagógusok díjazásában a jövőben figyelembe kell venni a teljesítményértékelést, hogy a munkájuk minősége alapján kapjanak differenciált bérezést.

Januárban már kiszivárgott egy tervezet a teljesítményértékelési rendszer bevezetésére. Ennek lényege az volt, hogy a külső minősítés mellé elindítanának egy évente elvégzendő belső értékelési folyamatot is, amelynek lényege, hogy a pedagógusoknak a tanév elején ki kell tűzniük maguk elé három teljesítménycélt. Ezek teljesülését a tanév végén az igazgató értékelné, míg az iskolaigazgatók értékelését az intézmény fenntartója végezné. Már ebben az első tervben szerepelt a bérdifferenciálás koncepciója is: a legjobban teljesítő pedagógusok felső 20 százaléka béremelést kapna jutalmul, míg a legrosszabbul teljesítő 20 százaléknak csökkentenék a fizetését.

A tervezet nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben. A szakszervezetek szerint a feltételek nélkül meghatározott teljesítménycélok ahhoz vezetnének, hogy a tanárok látszateredményeket hajszoljanak, míg az igazgatók kényükre-kedvükre alakíthatnák a tanárok bérét. Ráadásul az, hogy egy szubjektív kritériumrendszer alapján valakitől elvesznek pénzt, amit másnak odaadnak, könnyen egymás ellen fordíthatja a tantestületek tagjait, így a rendszer a tanártársadalom megosztását szolgálja, és a lojalitást jutalmazza. Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a Telexnek azt mondta, hogy míg egy normális teljesítményértékelési rendszer célja a visszajelzés és a fejlődés, a minisztériumi terv csak büntet és jutalmaz. Szerinte a minisztériumi koncepció „a száz évvel ezelőtti ipari tömegtermelés teljesítményértékelési logikáján alapszik, ami az oktatásban száz évvel ezelőtt is nonszensz lett volna. Összességében egy dilettáns baromság”.

A Qubithez eljutott a Belügyminisztérium frissített tervezete, amely még nagyobb, 25 százalékos béreltérítésre ad lehetőséget, és annak ellenére nem tartalmazza továbbra sem a pedagógiai szakszervezetek javaslatait, hogy a megvalósítására benyújtott uniós pályázat dokumentumában (EFOP Plusz) az oktatás minden, a kormányzati kommunikációban váltig tagadott problémáját elismeri a finanszírozás reményében.

De milyen alapvető problémák övezik a pedagógusbéreket, és lehetséges-e, hogy a Belügyminisztérium terve nem enyhíti a gondot, hanem még rá is tesz egy lapáttal?

Úgy emelték a tanárok fizetését, hogy annak értéke tovább csökkent...

„ÁTKÚRT MINKET A NAGY VEZÉRÜNK” – AZ IDŐSEK SZERINT NAGYON JÓL JÖTT A NYUGDÍJEMELÉS ÉS A 13. HAVI, DE NEM EGYENLÍTI KI AZ INFLÁCIÓT

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2023.02.16.


Amúgy a prémium éppúgy megosztja az embereket, mint bármi más ebben az országban.


– Visszaküldöm a pénzt a Viktornak! Költse stadionra, sportcsarnokra, kisvasútra! Az kell a népnek! – így fakadt ki a baksai kocsmában barátjával söröző Rákóczi Ferenc, amikor arról kérdeztem, mire költi a 13. havi nyugdíjat.


– Tényleg visszaküldi? – néztem rá hitetlenkedve.

– Ha bolond volnék! – nevette el magát a 40 éven át sofőrként dolgozó, körszakállas férfi. – Ha adnak, vedd el, ha ütnek, fuss el!, ezt tanultam az apámtól, akit szintén Rákóczi Ferencnek hívtak és ő is a Rákóczi utcában lakott, mint én… 150 ezer a nyugdíjam, az ember már be se mer menni a boltba, minden annyira drága. A 13. havi úgy elmegy, hogy észre se vesszük, semmi ez az inflációhoz képest...

SCHADL GYÖRGY: NEM FOGOK OLYAT BEVALLANI, AMIT NEM CSINÁLTAM, MAXIMUM SZÁJBA BASZOM AZ ÜGYÉSZT!

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.02.16.


Schadl György letartóztatása után telefonon utasította feleségét és apját, hogy rejtsék el értéktárgyaikat. Ezt ők megtették, de lebuktak, ezért a rendőrség házkutatást tartott náluk. Az eset után a házaspár kétszer is beszélt telefonon, Schadlné rendkívül kiakadt, férje pedig feltette a kérdést: ha ő rohad a börtönben, akkor miért van lebaszva még a kinn történtekért is?


Idézet következik. Beszélők: a börtönből telefonáló Schadl György, a végrehajtói kar vezetője, és felesége, a szintén végrehajtó Schadl-Baranyai Helga:

Schadl György: Nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájbabaszom az ügyészt […] Ezen kívül mást mit várnak?

Schadl-Baranyai Helga: Nyilván nem kell olyat bevallani, amit nem követtél el. Tehát, hiába csinálják most azért, mert valaki összeszarja magát, hogy be kell mennie 30 napra, de olyat nem kell bevallani, amit nem csináltál. És most [ha] a fejük tetejére állnak, sem fogsz ebben valamit [bevallani], amit nem csináltál.

Schadl György: Csak látják, hogy velem nem bírnak, és akkor nekiállnak, hogy kimennek hozzád faszszopóskodni reggel 6-kor. Ahelyett, hogy felhívnának telefonon, hogy hol van. Basszák tele a büdös kurva anyjukat!

A történet ott kezdődött, hogy 2021 november 5-én a ferihegyi repülőtéren letartóztatták Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A hatóságok Schadlt egy sor bűncselekménnyel vádolják, az ügy lényege, hogy azt feltételezik: befolyásával visszaélve maffiaszerű korrupciós hálózatot épített ki a végrehajtók között.

A letartóztatás után Schadlék házában házkutatást tartottak, de első körben nem foglaltak le semmit. Később Schadl telefonált a börtönből, hogy rábírja apját és feleségét, azok rejtsék el értékeiket. Ők 2022. január 4-én széfet béreltek a Bartók Béla úti OTP-fiókban, ahol 110 millió forint értékű ékszert helyeztek letétbe. Erről a 24.hu írt hosszabban. Schadl feleségét azóta emiatt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, de az asszonnyal szemben egy másik ügyben is vizsgálódik az ügyészség. Utóbbiban az derült ki, hogy Schadl-Baranyai Helga végrehajtóként egyszer úgy árvereztetett el egy 450 milliós villát 38 millió forintért, hogy egy évvel visszadátumozta a végrehajtás-árverési eljárást, kijátszva egy bírósági döntést...


ORBÁNNAK NEM IGAZA VAN, HANEM IGAZA LESZ? NAGY BOLDIZSÁR NEMZETKÖZI JOGÁSZ A HATÁRKERÍTÉSEKRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2023.02.15.


Mentőmellényes, síró kisgyereket mentenek a tengerből, illetve hosszan elnyúló határkerítés mellett sétáló egyenruhások: vizuálisan ez a két kép jeleníti meg a szolidaritást, illetve a biztonságot, a migrációs/menekültügyi politikák két alapvető megközelítését. Orbán Viktor 2015 óta következetesen csak a másodikat hajlandó elfogadni, az EU igyekszik – a tagállamok belpolitikai gyökerű, változó elvárásainak megfelelve – a kettő között egyensúlyozni, ahogy a február 9-i EU-csúcson is tette. A nemzetközi jogász szerint lényegi előrelépés akkor lesz, ha a tagállamok elfogadják, hogy egy közös európai menekültvédelmi tér van.


Miután 2018–19-re visszaszorult, és helyét a klímakatasztrófa jelentette fenyegetés vette át az európai – elsősorban a nyugati – társadalmak problémaérzékelésében, 2021–22-ben a migráció megint előrekerült az EU fontos témái között.

Az Ukrajnával való szolidaritás már négymillió menekültet hozott az EU-ba, de az ő menedékesként való elismerésükben egységes volt a szervezet és lényegében az európai társadalmak is. Az irreguláris migránsok újból növekvő száma viszont láthatóvá tette, hogy az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumra tett 2020. szeptemberi javaslatának elfogadása megfeneklett...

EKKORA ZŰRZAVAR MELLETT AZ LETT VOLNA MEGLEPŐ, HA NINCS BOTRÁNY A DEBRECENI AKKUGYÁRBÓL

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, SZABÓ MILÁN
2023.02.16.


„Állami támogatás csak azoknak jár, akik betartják a környezetvédelmi előírásokat” – mondta Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón, Szijjártó Péter szerint pedig „akik az akkumulátorgyártás ellen küzdenek, azok a környezetvédelem és a nemzetgazdasági érdekek ellen is küzdenek”. Ezzel szemben Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa azt írta, „ami az akkumulátorgyárakkal ma hazánkban történik, az olyan, mintha valaki a Titanicon a mentőcsónakokat aprítaná fel tűzifának”.

Az elmúlt hónapok nagy indulatokat és a fentiekhez hasonló sarkos véleményeket kiváltó témája a Debrecen ipari övezetében tervezett hatalmas akkumulátorgyár, a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) Ltd. beruházása. A gyár február 13-án kapta meg a hatósági engedélyt, de a helyiek tiltakozása, tüntetései mellett több ellenzéki párt is népszavazást kezdeményezett a nagyberuházással kapcsolatban.

És habár a Hajdú-Bihar megyei környezetvédelmi főosztályvezető a beruházás kapcsán januárban azt mondta, hogy „Magyarországon csak olyan gyár épülhet meg, ami nem környezetszennyező”, 2020 óta a magyarországi akkumulátorgyártók több esetben szegtek meg előírásokat, valamint volt rá példa, hogy kifejezetten a hatóságok akadályozták a gyárak környezeti terhelésének nyomon követését. Gödön a vízmonitoringra szánt hatósági kutat 2018-ban betemették, később pedig egy független szakértői vizsgálat állapította meg, hogy a talajvízbe mérgező lítiumos vegyület és oldószer került.

A környékbelieket kiemelten aggasztja az üzem jelentős vízfelhasználása. Az alapján, hogy Magyarország egy főre jutó évi belső megújuló vízkészlete 750 köbméter – így a vízhiányt jelző kategóriába tartozik -, és a debreceni Európa legnagyobb akkumulátorgyára lesz, amely a sivatgosodó Alföld északi részén fekszik, ezek az aggodalmak is érthetőek.

A gyár környezeti hatása és vízigénye kapcsán viszont sok ellentmondásos adat és nyilatkozat jelent meg a sajtóban, ezért ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy a politikai adok-kapok közepette mit is lehet biztosan tudni gyár várható vízfelhasználásáról...

ORBÁNÉK KITILTOTTÁK MUNKÁCS POLGÁRMESTERÉNEK APJÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.16.


Viktor Baloga szerint azért lett nem kívánatos, mert a városban a magyar turult ukrán jelképre cserélték. Hogyan küzd egy magyar étterem a túlélésért Kanadában? A földrengésekben segítő magyarokat mutatott be a Reuters. Egy népszerű showműsorban mutatták be, hogyan putyinizálódik Magyarország. Nemzetközi lapszemle.


Az orosz Medúza portál elhallgattatásának történetéből indult ki Rachel Maddow showja az amerikai MSNBC-n, és Orbán autokráciájáig jutott el. Az autokrata vezetők forgatókönyve ma már szinte egy és ugyanaz mindenhol a világon, azaz, ha a kedves vezetőt kezdi el bírálni a média, akkor a sajtószabadságot "kell" felszámolniAmit látunk Oroszországban, azt láttuk a Fülöp-szigeteken is és láttuk Orbán Viktor Magyarországán is.

 • Orbán Viktor a pártján és az oligarcháin keresztül bekebelezte a média 80 százalékát, a hozzá hű emberei erőszakosan vették tulajdonukba a különféle sajtótermékeket. A műsorban elhangzottak szerint mindössze a sajtó 20 százaléka maradt független, amit aztán kikezdett: frekvenciákat, különféle kiadói vagy tulajdonosi jogokat vont meg, miközben ’fake news’ médiának nevezi őket.
 • Orbán Viktor Putyinhoz hasonlóan morális pánikot kelt, amikor megbélyegzi a homoszexuálisokat, a transzneműeket, és így a médián és az iskolákon keresztül mindezt hatalma megszilárdítására használja fel.
 • Durva háborúba kezdett az egyik legelismertebb nemzetközi egyetem, a CEU ellen azért, emlékeztet a sztárújságíró, mert nem tűrte meg a nagy prestizsű egyetemet a maga gazdag archívumával, kiadói jogaival és elismert karával, ezért kiűzte az országból. Mára 11 (valójában 21) egyetemet vett az ellenőrzése alá.
 • Ahogy felfalta a médiát és az egyetemeket, úgy kebelezte be a bírákat is, akiket nagy számban szélnek eresztett, és Putyinhoz hasonlóan, a saját embereit ültette az igazságszolgáltatásba, hogy Orbán kénye kedve szerint intézzék az ügyeket. Még azt is Orbán döntheti el, melyik bírához kerüljön az adott eljárás.
 • Magára szabva átíratta az alkotmányt is, további hatalmi jogköröket alkotva a maga számára.

Azaz nem tett mást, mint hogy minden, rá és hatalmára nézve veszélyt jelentő intézményt megfosztott önálló jogköreitől. Rachel Maddow így figyelmezteti az amerikai konzervatívokat: ez az a minta, amit nem szabad követniük, kivéve, ha szélsőséges irányba akarják terelni a republikánus pártot.

Maddow szerint az izraeli párhuzam is kézenfekvő: sőt, Benjamin Netanjahut már nem miniszterelnöknek nevezi, tehát ő nem prime minister, hanem crime minister, bűnöző miniszter a tüntetők szemében.

Calgaryban 24 év után bezár a magyar Jónás étterem, amit Jónás János és Rózsa együtt vittek. Nemcsak belefáradtak, de a gazdasági környezet is romlott – mutatja be a Calgary City News kis videóban az éttermet és a vendégeit. Épp egy olyan családot szólaltattak meg, akik 20 éve kitartóan odajárnak, és ők is, mint a tulajok, abban reménykednek, hogy magyar vagy legalábbis közép-európai lesz a következő gazdája éttermüknek.

A török köztévé angol nyelvű honlapján (TRT News) beszámolót közölnek arról, hogy miként sikerült 8 óra kemény munkával Holczer Viktornak és csapatának a 17 éves Asyat megmenteniük, aki négy napon át teljes sötétségben várta megmentőit. A 26 éves IT szakember életében először vállalkozott életmentő expedícióra. A Reutersnek elmondta, hogy minden egyes lépésnél nagyot dobbant a szíve, mert érezték, hogy egyre közelebb kerülnek a messziről jövő hanghoz. Izraeliek speciális eszközökkel segítették felderíteni a lány pontos tartózkodási helyét, és centiről centire haladva igyekeztek alagutat fúrni hozzá, mígnem a kezét sikerült elérni.

Ukrán hírportálok szerint Viktor Baloga kárpátaljai parlamenti képviselőt kitiltották Magyarországról. A politikus, aki korábban Viktor Juscsenko elnöki hivatalában is dolgozott, arról számolt be, hogy Orbánék szerint beutazása veszélyt jelent Magyarország biztonságára. Szerinte azért, mert a munkácsi várban a háromágú szigonyt ábrázoló ukrán címerre lecserélték le a magyar turult.

Orbánt Putyin szolgájának és kisstílű vezetőnek nevezi, aki nem viseli el, hogy ő Ukrajna megvédésért és szuverenitásáért küzd. Ukrajna barátaihoz bármelyik uniós országba el tud utazni, de Magyarországba ezentúl be sem teszi a lábát. Számára – mint írja Baloga, a legfontosabb, hogy Ukrajna legyőzhesse Oroszországot, és hogy gyerekeik és unokáik egészségesek legyenek. Viktor Baloga fia, Andrij Baloga, Munkács polgármestere.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÁRSAPKÁT HÚZNAK A TERMŐFÖLDRE, A DÖNTÉS EGY 99 SZÁZALÉKBAN FIDESZES RÉTEGNEK KEDVEZ

NÉPSZAVA
Szerző: SOPRONI H. LAJOS
2023.02.16.


Májusól megint változnak a földértékesítés szabályai. Már törvény írja elő, hogy az eladási ár az előző évihez képest legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet. Az általános vélemény az, hogy a döntés a NER-közeli gazdálkodóknak kedvez.


A 2013. évi földforgalmi törvény múlt év végi módosítását követően az erdőnek nem minősülő földeknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már jogosult vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is. (Az előző módosítási csomagban a bérleti díjak esetében kapott erre jogosítványt a NAK.) Újdonság, hogy a föld eladási ára 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. Hogy ez valójában mekkora összeg, azt a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adataiból reprezentativitást biztosító módon határozza meg a kamara – derült ki a NAK kérdéseinkre adott válaszából. A kamara honlapján az adatok mindenki számára elérhetők lesznek, de egyelőre az előkészületek zajlanak, és az árképzés módszertanról is csak később adnak részletes információt...

„NEM ÁLLJA MEG A HELYÉT” – KRIZBAI EZREDES A HONVÉDSÉG ÁLLÍTÓLAGOS OROSZTALANÍTÁSÁRÓL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.02.16.


Lapunk múlt héten megírta: már több mint 110 tábornokot és főtiszteit érintett a Magyar Honvédség – teljes titokban előkészített – fiatalítása. Információnkat Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megerősítette. A legfontosabb kérdések azonban továbbra is tisztázatlanok: miért egy szomszédban zajló háborúban és miért így kellett ezt meglépni? A hadsereg ugyanis nem egy multi, ahol bármikor szélnek ereszthető a menedzsment. Miért baj, ha bizonytalan az állomány, és mi olvasható ki a most felmentettek listájából? Tényleg „orosztalanítás” történik? Aki válaszol: Krizbai János ny. ezredes, a HM volt Humánpolitikai Főosztályvezető-helyettese, a Hadtudományi Társaság szakértője. A műsorvezető Vörös Szabolcs...

Részletek a műsorból:

A hadseregreform igénye nem újkeletű. Mikortól lehetett észlelni, hogy baj lehet?

„A baj régről eredeztethető, és nem azért, mert vezetői, személyi hibákat követtek el az elmúlt évtizedekben. Olyan sok változáson ment keresztül a Magyar Honvédség ez idő alatt – és olyan gyorsan történtek ezek –, hogy azokat a kérdéseket, amelyek egy ilyen jól szervezett vagy formalizált szervezetben be szoktak következni, törvényszerűen be is következtek. Maga a hadsereg is belépett egy piaci környezetbe, piacgazdaságban jellemző hatások alatt találta magát. Változtak a szövetségi rendszerek, a Varsói Szerződés megszűnt, a NATO filozófiát, stratégiát váltott az akkori kihívásoknak megfelelően. Ezek a hatások ráadásul forrás- és feltételhiányos állapotban érték a hadsereget, s ez a változásokat nehezebbé tette. Egészen új típusú filozófiát igényel az önkéntes haderő működtetése. Az egyebek – nemzetközi kihívások, missziós feladatok, NATO-tagság – mellett ez is plusz feladatként jelentkezett. Mivel az állomány érezte a bizonytalanságot, nagyon sokan voltak, akik önként kiváltak a Honvédségből, éltek azokkal a törvényes lehetőségekkel, amelyek más országokban is jellemezték a haderő csökkentését. Átfogó és szerteágazó változáson ment tehát keresztül a haderő, amely törvényszerűen megerősítette a bizonytalanságot az állománynál.”

Mit mond el az átalakításokról az, hogy a Vezérkarból számos vezetőt – minden előkészítés nélkül, egyik napról a másikra, egy háború közepén – felmentettek?

„Teljesen más egy multinacionális vállalatnál ilyet megtenni, amikor az egész menedzsmentet felmentik. A Honvédség sokkal zártabban működik, de mintha civil szervezetfejlesztési könyvből kiolvasva hozták volna meg ezeket a döntéseket, nem mérve fel azt, hogy ez egy más típusú rendszer, ebben másképp hatnak a különböző lépések. Amit szintén fel kell mérni, hogy mivel az elmúlt több mint tíz évben megváltozott a szolgálati idő hossza, az állomány jó része arra rendezkedett be, hogy »valahogy eljutni legalább a 60. életévig, amikor valamilyen lehetőséggel ki tud lépni a rendszerből«. A fiatalabb állomány és az alacsonyabb beosztásokban szolgálók egy részének ez lassította az előmenetelét, nem akarták túl gyorsan elérni az üvegplafont, hogy ne szűküljenek a lehetőségeik. Inkább kérték, hogy ne léptessék elő őket. Ezért jelenthet problémát, hogyha nagyon sokakat kiléptetnek a felső vezetésből. Vajon tud-e mögéjük lépni a következő generáció? Mert ha az állomány másra rendezkedett be, akkor nem tud. Sok kérdést felvet, hogy az látszik: a Honvédség vezetése azokról a lépésekről, amelyek a jövőt meghatározzák, nem tudott.”...

MEGTALÁLTUK A „TENDERKIRÁLY” CÉGEKET ÉS A VÁROST, AHOL TÖBB SZÁZ MEGBÍZÁST NYERTEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2023.02.15.


Amióta a budapesti Korrupciókutató Központ nyilvánosságra hozott pár érdekességet a magyarországi közbeszerzésekről, mindenki azt találgatja, melyik lehet az a fideszes város, ahol 3 cég szinte minden közbeszerzést megnyert, amin indult, ráadásul verseny nélkül. Az Átlátszó egy közbeszerzési szakértő segítségével kiderítette, hogy a meg nem nevezett település Győr, a három vállalkozás pedig a STRABAG Általános Építő Kft., a KIFÜ-KAR Zrt. és a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft. volt. Mindhárom cég tulajdonosai erős politikai hátszéllel rendelkeznek.


Pár napja a 444.hu szemlézte elsőként a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vizsgálatát, amely figyelemre méltó megállapításokat tett a magyarországi közbeszerzésekkel kapcsolatban.

A CRCB 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva a következőkre jutott:

- beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy átlagos pályázónak Magyarországon, hogy elnyerjen egy közbeszerzést;

- a 2005 óta kiírt hazai közbeszerzések között magas az olyan kiírások aránya, amelyekre csak egyetlen cég jelentkezett;

- 2017 óta folyamatosan nőtt a korrupciós kockázattal terhelt közbeszerzések száma;

- 2015, vagyis a Simicska-féle G-nap után ugrásszerűen megnőttek a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő cégek által megnyert állami megrendelések;

tavaly a teljes, állami megrendelések révén kiosztott közvagyon 12%-a landolt a felcsúti gázszerelő cégeinél, a 2021-es év azonban ennél is magasabb arányt, csaknem 16 százalékot produkált;

- és van egy – meg nem nevezett –, stabilan fideszes vezetésű település, ahol 3 cég szinte képtelen volt veszíteni: az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult és mindegyiket megnyerte, a második cég 598 pályázatot nyert, és 7 alkalommal vesztett, míg a harmadik 297 pályázatot nyert és kettőt vesztett.

Természetesen mindenki azt találgatta, melyik városról és mely cégekről lehet szó. Hogy megfejtsük a talányt, egy közbeszerzési szakértő segítségét kértük, aki meg is találta az érintetteket. A saját gyűjtése alapján

az érintett város Győr, a cégek pedig a STRABAG Általános Építő Kft., a KIFÜ-KAR Zrt. és a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft.

A szakértő szerint a „Company6”-ként megjelölt cég a KIFÜ-KAR Zrt. összesen 555 + 1 szerződéssel (a plusz 1 darab egy szerződésmódosítást takar). A Strabag a „Company4” szintén 556 szerződéssel, amit a KIFÜ-KAR Zrt.-vel együtt nyert. Ugyanakkor ők a győri önkormányzattal (és nem az Útkezelő Szervezettel) további 42 szerződést kötöttek 2011 óta, így összesen 598 db nyertes tenderük van. A „Company5” pedig nem más, mint a győri üzleti körökben jól ismert VILL-KORR Kft., amely 297 alkalommal lett befutó...

MEGSZŰNT AZ ÖNÁLLÓ 888, AZ ORIGÓRA KÖLTÖZÖTT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.16.


Még a nevét sem voltak képesek önállóan kitalálni, kellett hozzá a 444…

Saját lábról a máséra. Neres rutinpálya.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a dúsgazdag miniszter

Andy Vajna kaszinói, az állam repülőgépei és Habony Árpád barátsága… Sajátláb 2.0.

Be sem hívta meghallgatásra az Integritás Hatóság a vizsgálónak jelentkező egykori NAV-os Horváth Andrást

A hatóság személyzetise felhívta, és jelezte, hogy nem fér bele az elképzelésekbe.

Új NATO-nagykövetet nevezett ki Novák Katalin

A köztársasági elnök Balogh István rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízta meg a brüsszeli NATO-képviselet vezetésével. Ő korábban a külügyi tárca biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója volt.

Elmérte magát a V4 kontra orosz invázió kapcsán a magyar kormány?

„A Fidesz hibát követett el, hogy 2022 áprilisában a megnyert választások után nem csinált egy hátraarcot és állt be az ukránokat támogató nyugati tömbbe, és nem ezt a dacos politikát folytatja. Nyilván kell fegyverszünet meg béketárgyalás, de egyelőre a különutasság miatt nem Orbánéknak áll a zászló sem a régióban, sem az EU-ban.”

Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz?

“Az tökéletesen jogsértő, hogy most a kerítésen átlökdösnek embereket a teljes semmibe, ahol magyar területen vannak, csak semmilyen ellátást nem kapnak. Nem arról van szó, hogy az államok azt akarják, hogy mindenki úgy sértse meg az unió jogát, ahogy az Orbán-rendszer megsérti. Az államok azonban törekedhetnek arra, hogy megelőzzék vagy lelassítsák a határuk irreguláris átlépését, mert joguk van tudni, ki lép át a határon.”

Hodász András megnyitott egy lelakatolt ajtót

A cikke után hatan jelentkeztek a Szemlélek magazinnál, hogy ők is visszaélés áldozatai voltak.

Váratlanul lemondott a Világbank elnöke

A most 66 éves közgazdász, akit anno Donald Trump jelölt a tisztségre, a globális felmelegedéssel kapcsolatos kijelentéseivel hívta fel a figyelmet magára: bírálói szerint megkérdőjelezi, hogy emberi tevékenység okozza a klímaváltozást.

Tízezrek életével fizettek a törökök a korrupcióért

A felelősség így a már húsz éve a hatalmon lévő elnökig is elér. A kormány évek óta tartó amnesztiái gyakran egybeestek a választások előtti kampányolással, és sokan szavazatgyűjtési módnak tekintették. Egyes források szerint a földrengés miatt a májusban esedékes választásokat el is halaszthatják. Erdogan attól fél, hogy földrengés-szerű vereséget szenvedne…?

Autoriter rezsim, a haveri kapitalizmus, mi az?

“…annak fejében, hogy az alapvető élelmiszerekhez és a lakossági fogyasztás néhány eleméhez kedvező áron jutott hozzá, a nép elnézte a hatalom kisebb-nagyobb stiklijeit.”

Egyiptom (is).

Holtan találtak egy volt orosz rendőrtábornokot

A 72 éves Vlagyimir Makarov a tüntetők elleni fellépésért felelt, Vlagyimir Putyin orosz elnök január végén felmentette a szolgálat alól.

Bekeményítene az EU a háború egyéves évfordulójára

Az Európai Bizottság egy újabb, tizedik európai uniós szankciócsomagot javasol Oroszország ellen.

ÖRDÖG LAKIK A KARMELITÁBAN?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.16.


Mint az ismeretes, Orbán egyetlenünk szeret bizonytalan állagú és kétes eredetű személyekkel érintkezni politikai haszonszerzés céljából. Illetve most már – rátelepedve hosszú életének minden egyes lehangoló pillanata – nagy valószínűséggel egyéni indíttatásból is, mert azt is tudjuk tapasztalatainkból, ha valaki sokáig aljasnak és hülyének tetteti magát, akkor egy idő után óhatatlanul úgy is marad. Ez az Univerzum törvényszerűsége, illetve a természet ereje. Elég csak körülnézni a világban, amely tele van degeneráltakkal, akik viszont delejesen vonzzák ezt a mi egyetlenünket, vagy ő azokat, mint valami rossz mágnesek a sarokban.

Éppen ezért nem tudjuk, mit keresett a lemeszelt falú kolostorban egy bizonyos James Blount atya. Hogy honnan kerítette elő Orbán egyetlenünk, ez a titok, de mágnes-elméletünk magyarázatot – ha okot és indokot nem is – ad rá. Ugyanakkor viszont eredendőnek tartjuk ott létét, mint az eleve elrendelést, az eredendő bűnt, mert a pedigréjét nézve Blount atya a trumpista fasiszták közül származik, akiktől mostanában saját nagyságának igazolását várja egyetlenünk, ami neki minden mipénzünket megér. Ez egy. A kettő, hogy honnan kerítette, a delírium mely koszos bugyrából, s hogy mért volt itt, azt senki nem tudja.

Nagy valószínűséggel Orbán maga sem. Nem árt tehát a mosolygós atyát kicsit jobban feltérképeznünk, hogy aztán tátva maradjon tőle a zsömlétől nagynak tűnő szájunk. Blount atya eredeti szakmája az ördögűzés, amiről azt hihetnők, valahol az inkvizíció kora lejárván létjogosultsága nincs. A máglyák ideje elmúlt. Ha és ugyanis azt nem tekintjük, hogy eszméjük azonban megmaradt, és Orbán szellemi leépülését szemrevételezve, ahogy taszogatja vissza a középkorba kies, szebb napokat látott hazánkat, azaz, az atya meghívása vagy váratlan megjelenése máris érthető. Csak az nem világos, kit kellett exorcizálni aktuálisan.

Vagy mit. Hogy az ürdüng a Karmelitában, annak eldugott szegleteiben lakozik é, vagy a kolostor fura urában, ez nem világos, egyszersmind nem is mindegy egyáltalán. Mert világossá téve a viszonyokat az a kérdés, hogy az ördög maga van jelen a lemeszelt falak négyszögében, vagy csak a tulajdonos lelkét kerítette hatalmába. De szemszögünkből egyik sem örvendetes, így az volna a megnyugtató, ha az atya gyakorolta volna a hivatását, és a Karmelitában megelevenedtek volna az Ördögűző című filmalkotás képsorai, ahogy Orbán egyetlenünk vonaglik és nyüszög, mi több, ordít a beléje szorult gonosztól...

KANAPÉ-GATE EGERBEN, DELFINEK GYÓGYÍTÓ ÖLELÉSSEL AZ ELTE-N - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.02.16.Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt nap legjobb-fontosabb-érdekesebb cikkeivel. 

Szokásaink szerint négyet külön is kiemelünk: