2020. november 16., hétfő

VÖRÖS IMRE: A FIDESZ MÁR LE SEM KÖPI SAJÁT ALAPTÖRVÉNYÉT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.11.16.


„A töltött fegyver használata teljesen Alaptörvény-ellenes, mert Magyarországon ma nincs szükségállapot. A katonák nem járőrözhetnek, nem igazoltathatnak. Tűnjenek el a kaszárnyában!” – nyilatkozza portálunknak Vörös Imre akadémikus. Az egykori alkotmánybíró szerint, a katonai diktatúra jellemzője, hogy gombnyomásra születnek a rendeletek, s két óra múlva már megjelennek az utcán a katonai járőrök.


Professzor úr, mit szól ahhoz, hogy a járvány miatt, éjszakánként fegyveres kommandósok, illetve felfegyverzett katonák ellenőrzik a kijárási tilalmat?

– Egészen elképesztőnek tartom, ugyanis ez teljesen Alaptörvény-ellenes! A kormány saját alkotmányát sérti meg, amikor erre parancsot ad...

EURÓPA, ÍGY JÁRTÁL! – DÉSI JÁNOS JEGYZETE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.11.16.


Ma Magyarország egy újabb nagy lépéssel távoldott el a művelt és demokratikus világtól, az Európai Uniótól, és szépen ballagunk vissza a nagy sötétségbe.


Az uniós pénz akkor jó, ha el lehet lopni. Ha diktatúrácskát lehet finanszírozni a mamlasz demokraták pénzéből. Na ez az igazi öröm. Igaz, ehhez kellenek azok a mamlaszok is.

Magyarország kis diktátora írásba adta, hogy az ország nem jogállam, és ami ellen teljes erőbedobással küzdeni kell, az éppen az, ha valamiféle jogokat – pif, micsoda szó ez már – számon akarnak kérni rajta.

Igaz ugyan, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot enyhíteni kész csomagot kellett ezért most átmenetileg elsüllyeszteni, de ha arról van szó, hogy az úgynevezett Mészáros Lőrinc sok-sok pénzt emelhessen ki a közösből; ha arról van szó, hogy a választójogi törvény átírásaival lehetetlenné kell tenni az ellenzéket; ha arról van szó, hogy a bíróságokat is végre a pártállami uralom alá kell hajtani; ha arról van szó, hogy az állami propagandatévén szélsőjobber szellemi verőlegények garázdálkodjanak a szélsőjobb, homofób, rasszista közönség legnagyobb örömére – nos, akkor semmi nem drága. Ja, Európa, így jártál. Most lehet törni a fejeket, hogy mégis, hogy legyen. Eddig sosem merted megfékezni a kis diktátort – hát az vérszemet kapott, mert a diktátorocskák már csak ilyen vérszemesek.

Ma Magyarország egy újabb nagy lépéssel távolodott el a művelt és demokratikus világtól, az Európai Uniótól és szépen ballagunk vissza a nagy sötétségbe.

Ahol ugyan alkotmányba iktatják a keresztény nevelést, de az óvodákban megpróbálják betiltani az angol nyelv használatát – nehogy már megtanuljon az a büdös kölyök egy nagy nyelvet és lelépjen innen, amint csak lehet. És ha külföldi a szülő, akkor vegye tudomásul, hogy Magyarország a magyaroké, és kész. Továbbá a nő nő és a férfi férfi, a lopás az lopás, és akinek ez nem tetszik, az megjárja. Ja, és majd a felsőbbség megmondja, ki kibe lehet szerelmes.

Nekünk, aki évek óta figyeljük, mi történik itt, nem meglepetés a dolog. Látjuk, ahogy szépen mindent tönkretesz maga körül ez az ember az alacsony színvonalú nyaloncaival körülvéve.

Az unió vezetői nem látták? Ó, dehogynem. Csak egyszerűbb volt úgy tenni, mintha nem kellene ezzel semmit sem csinálni. Hát most tessék, lehet fejet vakargatni.

Miközben az egészségügy lassan felmondja a szolgálatot, a gazdasági válság miatt reménytelen anyagi helyzetbe kerülőknek coki van, és most már nem csak itt, de a kis diktátor Európa-szerte kiosztott egy tockost. Majd megtanulják, hogy működik egy kemény magyar legény.

Szerencsére most nem lehet utazni, ezért a határon átkelve nem kell szégyenkezve letagadni, hogy Magyarországról jöttünk, és nem kell magyarázgatni, hogy azért nem mindenki zsebduce, aki onnan jön.

Remek az a szélsőjobbról érkező szöveg, amely szerint a nyugat és a multik kifosztják ezt a szívcsakrás, táltosos, Szűz Mária Felcsúton, foci-minden-sarkon országot. Ezért nem lehet itt ezzel a jogállammal jönni. Mondja ezt annak a kormánynak a minisztere, amelyik gátlástalanul kiszolgálja a külföldi multikat, eltörölve a dolgozók jogainak egy jelentős részét, hogy ne okoskodhassanak, óriási támogatást adva a multinacionális cégeknek, legyen miből az Audinak Győrben jóáron területet venni a Borkai-csapattól, – persze egyet-egyet azért megpróbál lemészárolni és kifosztani a nagyokból is, de így jár az, aki diktátorokkal üzletel.

A jó hír? Egy felmérés szerint az egyesült ellenzéknek ma nagyobb a támogatottsága, mint a diktatúra pártjának. Kezdetnek ez nem is rossz. Ha az ellenzék végre-végre tényleg föltámadna, akkor fogunk mi még nagyokat kacagni ezen a nagy nadrágban járó kisemberen.

Addig is, MTK: maszk, távolságtartás, kézmosás.

VESZTES HARCBA ROHANT ORBÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.11.16.


Megtörtént az, ami várható volt. Kiderült, hogy Orbán – hiszen ő egy személyben a Fidesz és a kormány – meg fogja vétózni az Unió 7 éves költségvetését. És teszi mindezt azért, mert nem ért egyet azzal, hogy az Unió a jogállamisághoz köthessen bármiféle kifizetéseket is. Orbán vélhetően nem lesz egyedül, hiszen Kaczinsky (vagyis Lengyelország) is hajlik a vétóra, amivel lényegében ellehetetleníthetik a költségvetés megszavazását, káoszt okozva az Unión belül. Ha valamikor, hát most egészen biztosan óriási szükség lenne ezekre a pénzekre, hiszen a járvány megtépázta a világgazdaságot, a megszavazott pénzek nélkül egyszerűen képtelenek leszünk kilábalni a válságból, és a kontinens egy olyan helyzetbe kerülhet, amely évekre meghatározza a világgazdasági szerepét. Ezt Orbán is pontosan tudja, pont ezért döntött úgy, hogy él a vétóval, és jóformán megleckézteti a közösség vele egyet nem értő országainak vezetőit.

Ez a döntés a sokadik utolsó húzása Orbánnak, ami miatt egyébként sokan tartanak attól, hogy egyáltalán nem kizárható az, hogy egyszercsak kivágnak – pontosabban kilépésre kényszerítenek – minket az Unióból. Persze ez nem ennyire egyszerű, és még ha a folyamat el is indulna, szinte kizárt, hogy végig tudnák vinni, de az egy több, mint jelzés értékű döntés lenne Brüsszel részéről. És igazság szerint meg is érteném a dolgot, hiszen ugyan én magam is magyar vagyok, mégis külső szemlélődőként nézem Orbán ámokfutását. Külföldről látom azt, ahogy szégyent hoz több millió emberre, ahogy azt képzeli, hogy csak és kizárólag neki lehet igaza. Teljesen mindegy, hogy országok sorának gazdaságát sodorja veszélybe ezen döntésével, meg van győződve arról, hogy a magyar emberek erre kérték...

PÁLINKA, GYÍKEMBEREK ÉS ALAPJÖVEDELEM – ORBÁN VIKTORT KÉRDEZTÉK A PARLAMENTBEN

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.11.16.


Az ellenzék a kormány válságkezelését kritizálta az azonnali kérdések órájában.


Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Jakab Péter, a Jobbik elnöke ismét látványos felütéssel indított, megjegyezte, hogy megőrült a miniszterelnök. Kövér László házelnök utasította helyre azzal, hogy próbáljon meg illendően fogalmazni. Ha nem így tesz, úgy elveszi tőle a szót, „mintha itt se lett volna”. Jakab Péter ezt követően arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány alaptörvényben rögzíti a lopást, de válságot kezelni már nem tud. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy aki megbetegszik, azt meg fogják gyógyítani, ehhez képest már háromezer fölött van a járvány áldozatainak a száma. Több mint háromszázezren keresnek állást, de semmilyen segítséget nem kapnak. 

– Nagyotmondás és semmittevés, ennyi az ön válságkezelése. Így hány életet lehet megmenteni?

– tette fel a kérdést Jakab Péter.

Orbán Viktor azt felelte, hogy a magyar kormány felkészítette az országot a védekezésre a nyári hónapokban. Mint mondta, a több mint 100 kórházból eddig 78-at vontak be a Covid-betegek ellátásába. Ismertette az ápolók és orvosok, illetve a rendelkezésre álló ágyak számát is. Megjegyezte, hogy mozgósították a medikus-hallgatókat, és a Műszaki Egyetem hallgatói részt vesznek a medikusok mintavételre szállításában. Elmondása szerint vannak még bevonható hallgatók is, és elismételte korábbi ígéretét, miszerint annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Jakab erre reagálva megjegyezte, hogy propagandával nem lehet felkészülni, tömegesen kell tesztelni a lakosságot, bértámogatást kell adni, az álláskeresési járadék összegét és idejét meg kell emelni. Kérte, hogy ha valaki 60 év felett elveszíti a munkáját, azt ne közmunkára küldjék, hanem engedjék el nyugdíjba. 

– Miniszterelnök úr, ez nem a Soros-terv, ez nem kamu, hanem a valóság – állapította meg a Jobbik elnöke. 

– Mindent meg fogunk tenni ezután is, nekünk minden élet számít. Úgy látom, önnek viszont semmi sem drága

– válaszolta Orbán Viktor...

A KORONAVÍRUS TESZTEK SZÁMÁNAK ELÍRÁSA A KORMÁNYZATI HONLAPON RÁVILÁGÍTOTT A RENDSZER EGYIK GYENGE PONTJÁRA

444.HU
Szerző: haszanz
2020.11.16.


Arra a világ szakemberei is felkapnánk a fejüket, amit ma jelentett a kormányzati koronavírus honlap, miszerint 6098 tesztet végeztek el, de ennél több, 6495 új fertőzöttet találtak.

Illetve hát ezt így nem jelentették be, csak azt, hogy 6495 új fertőzöttet regisztráltak, ami rekord amúgy. Azt soha nem közlik külön, hogy hány tesztet végeztek az elmúlt 24 órában. Csak van egy tábla, amit naponta lecserélnek, és azon szerepel, hogy összesen eddig hány mintát vettek.

Szinte minden országban van külön statisztika az elvégzett tesztek számáról. Nálunk ezt a szívességet nem teszi meg a kormányzati honlap, akit érdekel, vezessen magának külön táblázatot, az összes mintavétel számát vonja ki az előző napi, addigra már eltüntetett táblán szereplő összemintavételi számból.

Miután ezt mi is megtesszük naponta, ahogy a jelek szerint egyébként sok olvasónk is, reggelre némi számolgatás után kijött a meglepő 6098-as mintavételi szám.

Igen, logikus lenne, hogy az új fertőzöttek száma és a mintavételek száma között nincs semmilyen összefüggés, ezért is fordulhat elő, hogy 6098 tesztek végeztek, de 6495 fertőzöttet találtak...

LÁNYI ANDRÁS: A FIDESZHEZ MEG AZ ELLENZÉKHEZ KÉPEST ÉN KÖZÉPEN SEM AKAROK ÁLLNI

24.HU
Szerző: KRÁNICZ BENCE
2020.11.16.


A koronavírus segít tudatosítani, milyen veszélyes helyzetben élünk. A baj csak az, hogy elfogyott az időnk – mondja Lányi András, aki Bevezetés az ökofilozófiába című új könyvében arra keresi a választ, milyen filozófiai háttere van az ökológiai gondolkodásnak, és tehetünk-e még bármit, hogy megelőzzük a katasztrófát. De Lányi nem csak tudós, aktívan politizál is, ezért interjúnkban szóba kerül Biden és Trump, az LMP, Pálinkás József és Karácsony Gergely is.


Rosszkedvű?

Ez változó. Miért?

Ha a világ olyan állapotban van, ahogyan új könyvében lefesti, nincs okunk az örömre.

Vajon az előző nemzedékeknek mindig olyan sok okuk volt az örömre? Akik a 21. században halnak meg, azok is csak egyszer fognak meghalni, ezt megígérhetem. Rengeteg szenvedés jutott osztályrészül az előttünk járt nemzedékeknek is, és számos megpróbáltatás, amelyekből egyesek jól, mások rosszul jöttek ki. Most is azzal kellene foglalkoznunk, léteznek-e olyan társadalmi megoldások – hiszen itt már nem csak egyéni megoldásokról van szó –, amelyek mérsékelhetik a kibontakozó ökológiai katasztrófát. Sőt, talán alkalmat adnak arra, hogy olyan új együttélési formákat alakítsunk ki, amelyek a javunkra válnak...

MOST ÉRETT MEG A HELYZET A LENGYELEK ÉS A MAGYAROK EU-BÓL VALÓ KIZÁRÁSÁRA - ORBÁNT ÉS A LENGYEL FASISZTÁKAT NEM LEHET KIENGEDNI A JOGÁLLAMISÁG KÖVETELMÉNYE ALÓL, CSAK AKKOR, HA KILÉPNEK AZ EURÓPAI UNIÓBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.16.


Nincs olyan jogi procedúra, amely lehetővé tenné az Európai Unió valamely tagjának kizárását, és ezzel élnek vissza a magukat “illiberálisnak” nevező önkényuralmi rendszerek. Magyarország és Lengyelország nem fogadja el, hogy az uniós költségvetés kifizetését a jogállamiság feltételeihez kössék, ami egyenlő az Európai Unió elutasításával. A jogállamiság ugyanis az Európai Unió közös alapja. Aki ezt elutasítja, az magát az Európai Uniót utasítja el. Ennek azt kellene jelentenie, hogy önmagát zárja ki az Európai Unióból, a jogállamiság elutasításának az Unióból való kilépés szándéknyilatkozatával kellene egyenlőnek lennie.

A kérdés úgy vetődik fel, hogy két “keresztényfasiszta” állam, amely tagadja és a gyakorlatban fel is számolta a jogállamiság alapjait saját országában, rákényszerítheti-e az Európai Uniót arra, hogy elfogadja diktatúrák működését és ezzel felszámolja az EU fundamentumát. Ha igen, akkor az egyenlő az Európai Unió végével, mert az a ház, amely meghasonlik magával, elpusztul. Ha két fasiszta diktatúra zsarolhatja és térdre kényszeríti önmaga identitásának feladásával az Európai Uniót, az a szélsőjobboldal győzelme Európában, és idő kérdése csupán, hogy mikor kerülnek többségbe a fasiszta diktatúrák a populista hazugságaikkal, és teszik majd kötelezővé mindenki számára az “illiberális” fasiszmust.

Orbán és a lengyel keresztényfasiszták alvilági módszereket alkalmaznak, visszaélnek azzal, hogy a költségvetés elfogadását eredetileg valamennyi tagállam jóváhagyáshoz kötötték. A szándék nem az volt, hogy ezzel bűnözők zsarolják az Európai Uniót, hanem az, hogy a költségvetési pénzügyi részletei senki érdekeit ne sértsék és mindenki számára szakmailag elfogadható legyen. Megengedhetetlen, hogy olyan országok, amelyek tagadják az Európai Unió alapjait, és ki akarják vonni magukat a jogállamiság követelményei alól, alvilági zsarolásra használják fel a költségvetés megvétózását. Ezek olyan elvi kérdések, amelyek az EU jogrendjének és értékeinek fundamentumait érintik. Mintha Putyin lenne az EU tagja. Még jó, hogy mérget nem küldenek senkinek.

Az EU alapjairól van szó, önmagában az is nevetséges és árulkodó, hogy egy ország nem akarja, hogy a jogállamiságot megkövetelhessék, ami egyértelműen arra utal, hogy szándékosan számolják fel a jogállamiságot. Ez elég indok arra, hogy az EU többi országa távozásra szólítsa fel őket. Mit keresnek akkor itt, ha nem fogadják el az EU alapjait? Nyilvánvalóan a pénzt, méghozzá a jogállamok polgárai által megkeresett irdatlan mennyiségű pénzt, amiből a fasiszta rendszereiket működtetik, miközben a liberális jogállamokat gyalázzák és a bukásukról, a végükről szónokolnak. Mert ezek nemcsak saját országukban utasítják el a jogállamiságot, hanem ki akarják terjeszteni egész Európára, terjeszteni akarják, mint a pestist. Mesebeszéd, hogy a jogállamiság nem definiálható. Akkor másoknak sem lenne világos, mit jelent. Nem véletlen, hogy csak két olyan országnak nem világosak a definíciók, amelyik felszámolta a jogállamiságot...

LEVÉL MAGYARORSZÁGRÓL JOE BIDENNEK, AZ USA MEGVÁLASZTOTT ELNÖKÉNEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.11.16.


Tisztelt Biden úr, engedje meg, hogy gratuláljak a választási győzelméhez, és sok magyar polgár nevében üdvözöljem Önt, mint az Egyesült Államok 46. elnökét. Mint bizonyára Önnek is feltűnt, a magyar kormány elmulasztotta ezt megtenni, s Orbán Viktor miniszterelnök is csak napokkal később volt képes kinyögni néhány mondatot. Remélhetőleg jól fordították le Önnek a magyar miniszterelnök üzenetét, amelyben nem az Ön választási győzelméhez, hanem a sikeres kampányához gratulált. Azt hiszem, nem kell Önnek elmagyaráznom, hogy a kettő között mi a különbség.


Itt jegyezném meg Tisztelt Elnök úr, hogy egy bizonyos Hollik István, aki a magyar kormányzópárt, a Fidesz kommunikációs igazgatója, kifejezte a reményét, hogy Ön nem fogja lezülleszteni a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Nem tudom, eljutott-e már Önhöz az a legújabb megnyilvánulás, miszerint egy bizonyos Rákay Philip „cukrosbácsinak kinéző vén pedofilként” említette Önt a kormányhoz nagyon közeli Hír TV egyik műsorában. Ez a Rákay Philip valamikor egy átlagos, meglehetősen jelentéktelen lemezlovas volt, egészen 2002-ig, amikor a Fidesz választási vereségét követően, a budapesti Kossuth téren sikerült kétmillió Orbán-hívőt összeszámlálnia. Ez a nem mindennapi matematikai mutatvány, a Rákay-féle sejtés, felkeltette a Fidesz illetékeseinek figyelmét, és hősünknek ettől kezdve meredeken ívelt felfelé a karrierje. Olyannyira futott vele a szekér, hogy egy időben az adófizetők pénzén évi 100 milliárd forintból megtámogatott közmédia vezérigazgató-helyettesi funkcióját is betölthette...

KIÁLTVÁNY A JÁRVÁNY KÖZEPÉN: TÖBB TÜRELMET A TUDOMÁNYNAK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: HLACS EMESE
2020.11.16.


Amikor a tudomány álláspontja megváltozik olyan egyértelműnek tűnő dolgokban is, mint a maszkviselés, az nem anomália, nem a „béna” tudomány „lelepleződése”, hanem maga a tudomány normális működése – figyelmeztet Hlacs Emese. A környezetkutató végzettségű folyamatelemző, aki jelenleg az ELTE mikrobiológus hallgatója, úgy véli: a korábbiakhoz képest annyi változott csupán, hogy most látjuk azt is, ami máskor rejtve marad ebből a működésből
.

„Kinek higgyek?” – kérdezgetnek az új koronavírus okozta járvány kitörése óta azok az ismerőseim, akik tudják rólam, hogy az átlagnál valamivel több biológiát tanultam, és foglalkoztam némi tudománykommunikációval, tudományfilozófiával is.

„Melyik szakértőnek?” „Melyik politikusnak?” „Milyen hírforrást kövessek?”

Nem könnyű kérdések, és nem ok nélküli a bizonytalanság. Korunk információs társadalmai – minden illúziójuk ellenére – elveszítették a kontrollt fő erőforrásuk felett, az információ elvált a valóságtól és az igazságtól, így elvált a tudástól is. Hírek és álhírek, tények és fikciók káoszában kellene kapaszkodókat találni, korábban nem tapasztalt válsághelyzet közepén. Mi segíthet eligazodni?

Egy tanárom egyszer azt mondta: „Ne arra figyeljen, mit mondanak. Arra se, mit tesznek. Ezek részletek. A motivációikat fejtse meg. Minden más abból következik.”...

MEKKORÁT DRÁGULT A KGFB? ATTÓL FÜGG, KINEK! - SZÁZFÉLE KEDVEZMÉNY VEHETŐ IGÉNYBE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.16.


Még a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) sem vállalkozott arra, hogy megbecsülje, átlagosan milyen mértékben változtak annak az 1,1 millió járműnek az autóbiztosítási díjai, amelynek a szerződése az év végével változtatható. Az viszont már kiderült, hogy akinek nincs kgfb-je, naponta 560-1210 forintot kell fizetnie.

Két hete tart csendesen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) egykor hatalmas hírverést kapott kampánya. Nem csak azért lehet az idei évfordulós váltási időszak visszafogott, mert mindössze 1,1 millió autót (közülük 636 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsi) érint. Úgy tűnik, a díjak változása sem igazán egyértelmű.

A Netrisk korábban arról tájékoztatott, hogy a vártnál aktívabban indult az év végi kötelezőkampány. Azok díja pedig, akik az első napokban náluk kötöttek új szerződést, 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A CLB biztosítási alkusz cég, sőt maga a MABISZ szakértői is előzetesen úgy becsülték, hogy az év végi váltók mintegy 10 százalékos drágulással lesznek kénytelenek szembesülni...

PRESSER MEMOÁRJA EGY KORSZAK TABLÓJA [ZSEBRÓ]

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: SZEDER KATA
2020.11.16.


John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. November 16-án jelent meg Presser Gábor két kötetesre tervezett önéletírásának első része a Helikon Kiadónál. Már maga a tény is izgalmas Presser saját maga írta meg élete történetét, csakhogy a fényképekkel, dalokkal, jegyzetekkel és újságcikkekkel gazdagon illusztrált, több mint félezer oldalas kötet jóval több, mint egy zenészmemoár. Olvasmányos, szellemes korrajz, ami fittyet hányva a kronológiára könnyed gesztusokkal ugrál az idősíkok között, miközben végig játszik a nyelvvel, annak zeneiségével, ritmusával, hangulataival – komponált most is, csak hangjegyek helyett ezúttal betűket írt.

Presser könyve utazás – térben és időben egyaránt. Nemcsak a saját és a korai Omega, majd LGT zenekar, illetve a vele dolgozó művészek hétköznapi küzdelmeinek, tettvágyának, lehetőségeinek és kudarcainak története, hanem az elmúlt 60 év Magyarországának, illetve a Vasfüggöny mögötti világ finom humorral megrajzolt portréja is egyben...

A PÁRTOS KÖZTÉVÉ MOST ÉS RÉGEN – AKI ELSZEGŐDIK KURVÁNAK, AZ TEGYE SZÉT A LÁBÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐSZEG FERENC
2020.11.16.


Bende Balázs órák alatt országos ismertségre tett szert. Be kell vallanom, november 12. előtt nem hallottam a nevét, és amikor először hallottam, akkor is Arany János sorpárja jutott eszembe a Keveházából: „És Bendegúz és Detre szász/ Kezet kézben ropogva ráz”: a két ellenség, a hunok és a szászok legbátrabb vitéze, a csata elültével barátságot köt a harcmezőn.

Bende szerkesztő a múlt évben, a május 26-i Európai parlamenti választás előtt jó két hónappal értekezletet hívott össze, hogy eligazítsa munkatársait, miképpen kell a tévénézőket tájékoztatniuk a választásokról. Az értekezlet előtt gondosan begyűjtötte a mobiltelefonokat. Csakhogy a Szabad Európa Rádió, amely nemrégiben nyitotta meg irodáját Budapesten, hamarosan megszerezte, és közreadta a tavalyi eligazítás hangfelvételét...

ORBÁN A VÉTÓVAL BEMONDTA AZ ALL INT, MI JÖN EZUTÁN?

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.11.16.


Hetekre, akár hónapokra is megbénulhat az uniós költségvetési döntéshozatal, miután a lengyel és a magyar kormány előzetesen nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt. A politikai vétó persze nem egyenlő a jogival, a tárgyalások még heteken át folytatódnak, így a december eleji, végső szavazások előtt újabb "ki rántja el a volánt" játszma kezdődött. De mi a fene folyik itt valójában? És mi lesz, ha Orbán Viktor nem szavazatán tényleg bukik a 7 éves uniós költségvetés?


Brüsszeli források szerint Angela Merkel német kancellár, valamint Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökei a következő napokban a színfalak mögött kísérletet tesznek Budapest (és Varsó) jobb belátásra bírására, miután hétfőn az uniós nagyköveti értekezleten formálisan is politikai vétót emelt a magyar és a lengyel kormány képviselője a 2021-2027-es uniós költségvetés (MFF) és a koronavírus miatt létrehozni tervezett, helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ellen. A helyzet pikantériája, hogy Magyarország a vétóval egyet nem ér el: nem tudja leállítani a jogállamisági mechanizmust, így Orbán Viktor reális forgatókönyve az lehet, hogy a mentőcsomagot, a 7 éves büdzsét és a jogállamisági feltételeket valamiképpen szétválasztassa egymástól.

Az eredeti menetrend szerint ugyanis a tagállamok uniós nagykövetei hétfőn tárgyaltak, az EU-s ügyekért felelős miniszterei pedig kedden ülnek össze, hogy afféle próbaszavazásként kifejtsék álláspontjukat az EU német soros elnöksége által véglegesített, az uniós intézmények között már létrejött költségvetési kompromisszumokról – egyben. Bár maga a nagy döntés várhatóan csak a december 10-11-i állam- és kormányfői csúcson lenne, Orbán Viktor már november 8-án "figyelmeztető" levelet küldött, amelyből kiolvasható volt: a magyar kormány megvétózná a 7 éves keretköltségvetést és a saját források rendeletet, ha azokban jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötik az uniós forrásokat. Korábban Lengyelország is bejelentette, hogy vétózni fog a Tanácsban, ha nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós kifizetések feltételrendszeréről, Mateusz Morawiecki pedig szintén levélben tudatta némileg enyhébb, de határozott álláspontját az uniós intézményvezetőkkel. A 444.hu információi szerint az EU soros elnökségét ebben a félévben ellátó Németország vezetője, Angela Merkel érdemben nem válaszolt Orbán levelére, ahogyan a lengyel vétófenyegetésre sem...


A MAI NAP JÓ PÉLDA ARRA, HOGYAN LEHET JÁTSZANI A JÁRVÁNY ADATAIVAL, CSALÁS NÉLKÜL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.11.16.


Van egy szakállas vicc a negatív számok elmagyarázásához: ha tíz ember utazik a villamoson, és egy megállónál leszáll tizenkettő, akkor hánynak kell felszállnia, hogy senki ne legyen a villamoson? Mostantól ezt a viccet a koronavírus-adatokkal is el lehet majd mesélni, mivel az operatív törzs ma, azaz hétfőn több fertőzöttet (tehát pozitív teszteredményt) jelentett, mint ahány tesztet az első hivatalos közlés szerint összesen elvégeztek.

Eddig sem volt minden rendben

Persze a dolognak már az első pillanatban is rengeteg magyarázata lehetett. Mi is többször írtunk már arról, hogy az egyébként járványügyi szempontból fontos fertőzött/teszt aránnyal azért érdemes óvatosan bánni, mert a tesztek átfutási ideje több mint egy nap. Márpedig az operatív törzs (elvileg) a mintavételek számát jelenti, így előfordulhat, hogy ami ezen a soron megjelenik adatként, az pozitív teszt esetén csak napokkal később tűnik fel a fertőzöttek között. És ennél sokkal egyszerűbb magyarázatok is lehetnek: az adatrögzítési hibától az informatikai fennakadáson át a korábbi adatközlési problémákig bármi. Végül így magyarázta a bakit az operatív törzs is*...

ELNÖKVÁLASZTÁS AMERIKÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BEREND T. IVÁN
2020.11.13.


Négy év előzmény. Donald Trump megválasztása 2016‑ban meglepetés volt (még számára is). Elnöksége már nem, hiszen uszítással, a bevándorlás elleni falépítés programjával kezdte. Mint 2016‑os hírhedt kampánybeszédében mondta: „a mexikóiak nem barátaink. Kábítószert és bűnözést hoznak az országba. Megerőszakolják a nőket.” Ugyancsak bejelentette a muszlimok beutazásának teljes betiltását (de ezt nem valósította meg). Ez felélesztette a lakosság egy részében mélyen ülő rasszizmust, és mozgósította az Amerika és a fehér ember felsőbbrendűségét hívő lakosságot. Az úgynevezett „rozsdaövezet” – bezárt bányák, acélművek elkeseredett munkásai – Pennsylvaniában, Ohióban, Michigan és Wisconsin államokban ugyancsak a mindent ígérő Trumptól remélték a változást, mögé álltak, s végül egy összefogott jobb‑ és baloldal, a szavazók 46 százaléka beemelte őt a Fehér Házba. E tömeg nagy része ki is tartott mellette, részt vett a hetente‑kéthetente rendezett „választási” nagygyűlésein. A négy év alatt, amit a Fehér Házban töltött – az eddigi amerikai elnököktől eltérően –, soha nem tekintette magát az egész nép, hanem csak választóbázisa elnökének, hozzájuk beszélt, miközben a „demokrata csőcseléket” emlegette. Elnöksége szélsőségesen polarizálta az amerikai társadalmat, amelynek fele mára ellenségnek ítéli a többi amerikait.

Legfőbb elnöki teljesítménye másik programjával, a gazdagok felső rétegét (magát is beleértve) tovább gazdagító adócsökkentéssel függött össze. Az adócsökkentés a középosztályt alig érintette, de mérsékelve a vállalkozások adóját kétségtelenül nagyobb lendületet adott a gazdaságnak, mely a négy év során évi átlagban 2,5 százalékkal növekedett – kicsit gyorsabban, mint Obama elnöksége idején (2,3 százalék), és csökkentette a munkanélküliséget (a 2016‑os 4,9 százalékról) 3,7 százalékra. Ez volt elnökségének legfőbb teljesítménye, s az elnökválasztások tanúsága szerint a lakosság ennek alapján szavaz. A jó gazdasági működéshez hozzájárult a regulációk sok szempontból negatív lebontása is, hiszen többek között a banki spekulációt és a légszennyezést korlátozó szabályozást szüntette meg. Mindvégig – sikertelenül – megpróbálta felszámolni az elődje által bevezetett, hozzáférhető egészségügyi ellátás rendszerét, ami tízmillióknak biztosít orvosi ellátást. Hadjáratot folytatott a szabad sajtó ellen, „hamis híreknek” bélyegezve az igazság közlését. A szokástól eltérően Trump nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni adóbevallási dokumentumait. Mint később a sajtó közzétette, a multimilliárdos Trump 2016‑ban és 2017‑ben is csak $750‑$750 (!) jövedelmi adót fizetett, s az elmúlt 15 évből 10‑ben egyáltalán semmit, miközben csupán Ivánka leányának „konzultánsként” évi közel $750 000 fizetést adott. Egy átlagos amerikai család kereken évi $75 000 jövedelemmel közel $9000 federális jövedelmi adót fizet, s egy jobb jövedelmű középosztálybeli család $20–30 000‑t. Az angol Guardian című napilap írta 2020 őszén: „most már tudjuk, miért nem hozta nyilvánosságra adóbevallását Trump. Adócsalása nemzeti szégyen.”

A négy év során Trump módszeresen ásta alá a demokráciát...


BEER MIKLÓS: A VÉLEMÉNYÜNKET NEM KÉNYSZERÍTHETJÜK A TÁRSADALOMRA

PESTI HÍRLAP
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2020.11.16.


A koronavírus kapcsán egyre többször fordul meg az a kérdés a fejében, hogy vajon ő mikor következik – Beer Miklós nyugalmazott váci püspök szokatlan őszinteséggel számolt be személyes félelmeiről lapunknak adott interjú­jában. De ugyanilyen nyíltan beszélt aktuális nemzetközi és hazai ügyekről: az amerikai egyház pedofilbotrányáról, a lengyel abortusztörvényről és az egynemű párok örökbe fogadásának ügyéről is.

Egyre súlyosabb a járvány második hulláma. Mivel keresik meg mostanában az emberek, mit tud mondani nekik?

Érdekes lélektani jelenségnek vagyunk a tanúi. A járvány első hulláma mindenkit megdöbben-tett, gyors intézkedések is születtek, és az embereken egyfajta aggodalom tükröződött. Mindenki igyekezett maszkot beszerezni. Néhol a felvásárlási láz is megjelent. Sokan életmódváltásra is tettek ígéretet. A második hullám már nem volt annyira váratlan. Bár az adatok szerint sokkal súlyosabb a helyzet, mint az első időszakban, mintha most nem vennék annyira tragikusan az emberek. Az is kétségtelen, hogy az egészségügy fel-készültebb, mint tavasszal. Vannak maszkok, vannak lélegeztetőgépek, kialakult egy gyakorlat. Mintha hozzászoktunk volna a járványhoz. Templomainkat nem zártuk be, de megszoktuk az online miseközvetítést. Azt tapasztalom, hogy az emberek fegyelmezettek. Semmiképpen nem érzékelek pánikhangulatot. Akik megkeresnek, inkább a meg-szokott problémáik miatt jönnek, és nem a járvány miatti aggodalom hozza őket. Az is kétségtelen: mintha a nagy fogadkozások is elmaradnának...

ELJÖTT AZ IGAZSÁG PILLANATA ORBÁN SZÁMÁRA IS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.16.


A jelek szerint, most érkezhetett el Orbán Viktor számára az igazság pillanata: őt eddig nem valós, hanem illuzórikus körülményekről tájékoztathatták, s ma reggel, az operatív törzs ülésén szembesülhetett azzal, hogy átverték. Ezután állt ki a nyilvánosság elé és közölte, hogy az országban összesen 1634 intenzív ágy van – szemben a korábban emlegetett négyezerrel. Azaz beigazolódott, hogy a kormányoldal által a „libernyák” ellenzék hazugságaként aposztrofált állítások tényszerűek: Magyarországon egyszerűen nincs szabad kórházi ágy és kapacitás. Orbánnak szembesülnie kellett azzal, hogy ez a helyzet már az ő köreit is fenyegeti, s az ő szavazói is belehalhatnak. Nem feltétlenül koronavírusba, ugyanis az összes rendelkezésre álló aktív felnőtt kórházi ágy 98 százalékát lefoglalták a Covid miatt, s csak két százalékára fogadhatnak más betegeket. Mindezt Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos mondta a Hírklikknek, számokkal igazolva a véleményét.


„Péntekről hétfőre drámaian lecsökkentek a kormányoldal által közölt kórházi ágyszámok, ami azt mutatja, hogy most szembesíthették Orbán Viktort a tanácsadói a valós helyzettel, a tényleges számokkal” – mondta portálunk megkeresésére Falus Ferenc.

Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában pénteken ugyanis még arról beszélt, hogy „Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint, körülbelül december 6-10. közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül 4500 intenzív ágyra. Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani... Az összes NEAK-finanszírozott ágyaik 40 százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell...

KORONAVÍRUS, EU-VÉTÓ, TÖRVÉNYDÖMPING: ELLENZÉKI POLITIKUSOK KÉRDEZIK ORBÁNT A PARLAMENTBEN – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2020.11.16.


Havi rendszeres azonnali kérdéskörét kell ma teljesítenie Orbán Viktornak az Országgyűlésben. Mozgalmas heteken vagyunk túl, így van is miről faggatniuk a képviselőknek Orbánt: a súlyosbodó járványhelyzet miatt veszélyhelyzetet és kijárási korlátozásokat vezetett be a kormány, megosztó és tekintélyelvű javaslatok sorát zúdította a parlamentre, és az jogállamisági feltételek miatt az uniós költségvetést is tervezi megvétózni.

Kövessétek a parlamenti összecsapást percről percre a Mércén!

KARDOS SÁNDOR: „NEM HAGYJÁK A SZAKMAI ÉRTÉKET ÉRVÉNYESÜLNI”

NÉPSZAVA
Szerző: P. SZABÓ DÉNES
2020.11.16.


Ez a rendszer azt hiszi, hogy a tehetséget ki lehet nevezni. Velük ellentétben Kádárék noha elismerték, hogy a tehetség ellenük van, mégis bizonyos mértékű teret adtak neki – véli a Kossuth-díjas operatőr-fotográfus.


Igen sok operatőr lépett ki a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) amióta Novák Emil a szervezet elnökségi tagja elfogadta Vidnyánszky Attila felkérését, hogy legyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese. Mi a helyzet most a HSC-vel, tényleg megszűnőben van? 

 A HSC még létezik pillanatnyilag, de körülbelül hetvenen kiléptünk, és a legkomolyabb nevek vannak ebben a hetvenben. Ez pedig tragédia. A HSC-t 1990-ben alapította a mesterem, Illés György operatőr, hogy nekünk is legyen egy olyan operatőri szervezetünk, mint az Egyesült Államokban az ASC vagy Nagy-Britanniában a BSC. Én akkoriban a fél életemet odaadtam volna, csak hogy a tagja lehessek. Erre idén mi történik? A politika a legapróbb részletekbe is bele akar nyúlni. Nekem viszont ebből elegem lett, így elsőnek léptem ki a HSC-ből. Ha a szakmában az értéknek nincsen értéke, és mindent ideológiai alapon kell mérlegelni, akkor inkább félreállok. Ez a rendszer azt hiszi, hogy a tehetséget ki lehet nevezni. Velük ellentétben Kádárék noha elismerték, hogy a tehetség ellenük van, mégis bizonyos mértékű teret adtak neki...

FELKÖPNEK ÉS ALÁÁLLNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.11.


...Aki rendszeresen és figyelmesen olvassa a pártmédiát, az tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy súlyos járvány van, a helyzet napról napra romlik. Mármint körülöttünk ez a helyzet, gyakorlatilag minden ország egészségügye az összeomlás szélére sodródott, ez alól egyedül szép hazánk képez kivételt. Csak nálunk állt be az úgynevezett plató – amikor megáll a fertőzések és a halálozások számának emelkedése, hogy aztán majd csökkenni kezdjen -, de az stabilan. Egyedül a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma növekszik, a fertőzöttek és az elhunytak száma stagnál, vagy egyenesen csökken. Ez nagyon örvendetes hír, ezek szerint már túl is vagyunk a nehezén. 2-3 héten belül a korlátozások eredménye is érezhető lesz, ami azt jelenti, hogy vidáman karácsonyozhatunk.Ha nem így lesz, akkor viszont valami sumákolás van.

Nem akarok hírverést csinálni a mesekönyv-darálás elkötelezett hívének, de azért mégsem tudok szó nélkül elsiklani azon tény fölött, hogy a nagyszerű politikus felmelegített egy régebben is felmerült javaslatot: aki nem tud írni és olvasni (tehát analfabéta), attól meg kell vonni a szavazati jogot. A politikus közelebbről is meghatározza az analfabéták körét (cigányság), és azzal indokolja ezt a remek javaslatot, hogy aki nem tud olvasni, az tájékozódni sem tud, nem tudja elolvasni a pártok programjait, ezért ő ne szólhasson bele az ország ügyeibe. Hát én nem is tudom, talán jobb volt, amikor könyvet darált. Mert ez a mostani – vagyis nem mostani, hanem újrahasznosított – javaslatot egyszer már elsütötte Dúró Dóra. Igaz, akkor éppen eltökélt jobbikos volt. Mutatok valamit:...

MINŐSÍTETT TÖBBSÉGGEL ÁTMENT A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUS

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.11.16.


Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői

minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe.

A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit, és ebben a tagállamok minősített többsége is egyetért.

Ez a mostani szavazás még nem ügydöntő volt, mert a végső szót a tagállamok miniszterei mondják ki, most csak tesztelték ezzel az álláspontokat. 

Magyarország és Lengyelország erre leállította a költségvetés elfogadását

Szavaztak a tagállamok a teljes költségvetésről és a benne foglalt gazdaságélénkítő csomagról is, amelyek 2028-ig határoznák meg az EU-s pénzügyeket.

Ennél a szavazásnál minden tagállam támogatta a tervet, de két ország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak.

Emiatt a költségvetés elfogadásának hivatalos menete elakadt.

Minderről a német tanácsi elnökség szóvivője számolt be.

A két tagállam minden bizonnyal Magyarország és Lengyelország, és a jogállamisági mechanizmussal van bajuk...

MEHETNEK A LEVESBE AZ ANGOL NYELVŰ ÓVODÁK?

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.11.16.


Az óvodák elnevezésében nem lehet utalni az angol nyelv oktatására, csak a nemzetiségi nyelvekre, például a németre, és a nevelési programból is törölni kell a nyelvoktatást.


KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Budapesten indít képzést a világ egyik legjobb üzleti iskolája

Ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol – ezzel kereste meg több olvasó a 24.hu szerkesztőségét. Az egyik, angol nyelvű képzést alkalmazó óvodát például arra kötelezték nemrég, hogy haladéktalanul hagyja el a nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, és ezt a nevelési programjából is gyomlálja ki. Olvasónk értelmezése szerint az intézmény nem hívhatja fel a figyelmet arra, hogy különleges szolgáltatást nyújt: sem a nevével, sem az óvodai repertoárt részletező tájékoztatójában. Eddig ez volt a vonzereje az óvodájának, viszont ha nem engedelmeskedik a hivatal által előírtaknak, akkor búcsút mondhat a működési engedélyének.

Nem egyedi esetről van szó, más intézményekhez is befutott a napokban hasonló tartalmú levél az illetékes kormányhivataltól. Telefonos körkérdésünkből az rajzolódott ki, hogy

a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek a fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN TÖBB UNIÓS TAGÁLLAMON IS KERESZTÜL GÁZOLHAT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.16.


Tagesspiegel


A német lap azon tanakodik, vajon vétóz-e Orbán Viktor a mai erőpróbán, merthogy a soros német uniós elnökség délután fél 3-kor szavazásra teszi fel a kérdést az új, hétéves költségvetésről, a gazdasági mentőcsomagról, valamint a támogatás feltételének szánt jogállami mechanizmusról. Utóbbit kétharmados többséggel kell elfogadni, tehát itt sem Magyarország, sem Lengyelország nem tud keresztbe feküdni.

A két pénzügyi terv viszont csak akkor megy át, ha ahhoz minden tagállam hozzájárul. Viszont ha a magyar miniszterelnök bekeményít, akkor eléggé reménytelen helyzetbe kerül Olaszország és Spanyolország, amely a vírus miatt mannaként várja a brüsszeli segítséget. Angela Merkel a múlt csütörtökön telefonon próbálta meggyőzni mind Orbánt, mind Morawieckit, hogy elkerülje a katasztrófát.

Jan Geier, a német szociáldemokraták EP-képviselője bízik abban, hogy a kancellár jól előkészítette a terepet, mert ha nem, akkor komoly válságnak néz elébe az EU. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a 750 milliárdos újjáépítési alappal amennyiben a magyar kormány bedobja a vétót, noha ő maga 6,2 milliárd euróra számíthat a csomagból, hogy ismét talpra állítsa a fertőzés által sújtott gazdaságot.

Ha ma nem jutnak előbbre a tagállamok, akkor elképzelhető, hogy a kérdés napirendre kerül csütörtökön, az állam- és kormányfők videokonferenciáján. Az azonban nem valószínű, hogy az Európai Parlament bármiféle engedményt elfogadna a jogállami feltételek ügyében, a magyar és a lengyel igények teljesítésére.

Orbán és Morawiecki ellenszélre számíthat a többi tag részéről is, mert főként a skandináv országok közössége, de Hollandia és Belgium is amellett van, hogy a jövőben már akkor se utalják a szubvenciókat, ha valahol gond van a hatalmi ágak függetlenségével.

Foreign Policy

A lap úgy foglal állást, hogy Joe Bidennek helyre kell állítania Amerika hírnevét a sajtószabadság világító tornyaként, és fel kell számolnia azokat a károkat, amelyeket Donald Trump okozott ezen a területen, mind odahaza, mind külföldön. Az elemzés a búcsúzó kormányzat egyik leggyalázatosabb tettének tartja – a sok közül -, hogy az nekiment a média függetlenségének, noha azt a tengerentúlon az Alkotmány szavatolja. De fontos a washingtoni külpolitikában is, ezért a jövőben elsőbbséget kell neki adni, amikor az Egyesült Államok igyekszik majd megtámogatni a demokráciát a világban.

Trump a nép ellenségeinek nevezte az újságírókat, fenyegetőzött, bosszút állt, ideértve, hogy egyes tudósítókat kitiltott a Fehér Házból. Ennek pedig nagy visszhangja volt, nemzetközi keretekben is. Aláásta a hazai közvélemény bizalmát, mármint hogy a sajtó mennyire tekinthető a demokrácia fundamentumának. Hozzájárult a megosztottsághoz, az álhírek virágzását eredményezte.

A határokon túl pedig megkönnyítette a hasonszőrű vezetők dolgát, hogy korlátozzák a média önállóságát. Az egyiptomi, török, és a venezuelai elnök ugyanazt szajkózta, mint Trump. Nem véletlen, hogy ezek után a Freedom House azt állapította meg: összehangolt kísérletek zajlanak a szabad sajtó elfojtására olyan demokráciákban, amelyek megadják magukat a populista nyomulásnak. Lásd Magyarországot, Szerbiát, Indiát és a Fülöp-szigeteket. Nem beszélve az olyan autoriter rendszerekről, mint Oroszország és Kína.

Trump tudatosan folytatta a kampányt, mert eleve le akarta járatni a sajtót, nehogy hívei hitelt adjanak a visszaéléséit leleplező jelentéseknek, beleértve a korrupciót és a választójog manipulálásának szándékát. Az ilyen vezetők igyekeznek visszaszorítani a média jelentőségét, mert akkor nemigen kell számonkéréstől vagy a valós helyzet bemutatásától tartaniuk.

Ez olyan, amikor a betörő előre elvágja a telefon- és internetkapcsolatot, mielőtt behatol a lakásba. Az újságírók elhallgattatása arról tanúskodik, hogy a nagy ember valami disznóságra készül. Ezért Bidennek sürgősen meg kell támogatnia a sajtószabadságot. Ki kell nyilvánítania, hogy az új kormányzat a demokrácia talpkövének tekinti a médiát. 

Washington Post

Donald Trump folytán Amerika valami egészen rendkívülit él át, ami riasztó, mert senki sem tudja, mi jön most. Az újság három lehetséges forgatókönyvet vázol fel:

1. Az elnök megpróbálja meghiúsítani a szabad választások eredményét. De hát már előre közölte, hogy farkast kiált, ha veszít, és szavait most be is váltja. A nagy hazugság a részéről az, hogy Biden ellopta tőle a győzelmet. Tétele bizonyítására a jobboldali sajtó segítségével ráerősít erre az állításra, és saját pártját is felsorakoztatja maga mögött. Ügyvédek hadát vezényli ki az állítólagos bizonyítékok begyűjtésére. Az igazságügyi miniszter parírozik neki, továbbá beáll a sorba a Szenátus republikánus többsége is, a Legfelsőbb Bíróság pedig elutasít minden fellebbezést. A hadsereg, titkosszolgálat és a bűnüldözés pedig a maga eszközeivel kezeli a kifogásokat.

2. Tudja, hogy kikapott és veszi is a kalapját január 20-án, de addig felperzseli a földet az utód számára, nehogy az kormányozni tudjon. Ugyanakkor készül a visszatérésre. Ez esetben a nagy hazugság arra szolgál, hogy minél több embert győzzön meg a maga 75 milliós táborából: Biden nem törvényesen lett elnök. A Köztársasági Pártot ráveszi, hogy az ott obstruáljon, ahol csak tud. Így az utód ne tudja orvosolni a társadalom kettészakadását, végezni a dolgát.

3. Igazából nincs is terve, de szabad folyást enged a dühének, mert egyszerűen nem tudja elhinni, hogy alulmaradt. A jogi keresetek arra jók neki, hogy csillapítsa sértett egóját.

Mivel ilyen nagy arányban vesztett, még az sem kizárt, hogy a puccs is megfordul a fejében, de ebbe beletartozik, hogy száműzetésbe vonul. Inkább rögtönözi, semmi jól átgondolja, hogy mit tesz. De hogy nem hajlandó szembenézni a választás eredményével, az árt az amerikai demokráciának.

Idáig persze az USA lakossága azt gondolta, hogy sok más országgal ellentétben a Fehér Ház távozó gazdája méltóságteljesen félreáll, mert tudja, hogy legközelebb újra próbálkozhat, ő, illetve a pártja. Ám ez Trump óta már nem így van. A hatalom békés átadása szerinte a tökkelütötteknek való. És a republikánus elit segédkezet nyújt ehhez a méltatlan színjátékhoz. A tanulság velünk marad, még ha az elnök le is lép a színről.

Der Standard

Az osztrák ellenzéki pártok, de szakértők is élesen bírálják a kormányt, amiért az nem cselekedett időben a járvány feltartóztatására, így most kemény korlátozásokra kényszerül. A hatalom ugyan igyekszik úgy eladni a kényszerintézkedéseket, hogy ez az egyetlen járható út, ám az ellenvélemények szerint azok a teljes csődről tanúskodnak.

A szociáldemokraták elnök asszonya, aki civilben virológus, azt veti a kancellár szemére, hogy az tökéletes kudarcot vallott. Ezért zárnak be az üzletek, mennek át az iskolák és az óvodák gyermekmegőrző intézménybe, bénul meg az élet a kijárási tilalom miatt. Azaz ismét beköszöntött a teljes korlátozás és az SPÖ nem zárja ki, hogy jön a 3. leállás is. Abban az Ausztriában, amelyet Orbán Viktor kísérleti laboratóriumnak tekint Magyarország számára.

A bécsi Orvosi Egyetem egyik járványügyi professzora azt mondja, mindezt el lehetett volna kerülni, sőt el is kellett volna kerülni, ha nem alszik az egészségügyi tárca, de az a nyarat nem a felkészüléssel töltötte. Így most az fenyeget, hogy megroppan a betegellátó rendszer. De nagy felelősség terheli a tartományokat is, mert azok nem törődtek a kapcsolatok visszakövetésével.

Hasonlóképpen ítéli meg a dolgokat a Bécsi Egyetem egyik mikrobiológusa, aki szerint elkéstek a határozott intézkedésekkel. A politikusok, a polgárok, a sajtóorgánumok egyaránt. Túl sokáig lazán vették a 2. hullám veszélyét, pedig látni lehetett előre, hogy jön. De hát inkább a vágyálmaikat követték. Ezért elutaztak külföldre nyaralni, otthon pedig túl széles körben oldották fel a zárlatot. Ám ebből tanulni kell, nehogy jöjjön a 3. hullám.

Egy szimulációs szakértő azt mondja, a hatalom már csak akkor kapott észbe, amikor égett a ház. Tehát amikor attól kellett tartani, hogy e hónap 2. felében már nem lesz elég intenzív ágy. Ám kérdés, hogy ilyen stratégiával mi lesz tavasszal. Hogy ne kelljen újabb leállást elrendelni, ahhoz gondoskodni kell az érdemi tesztelésről, a fertőzések útjainak felderítéséről, az elkülönítésről. De nem célszerű egyik zárlatból a másikba imbolyogni. Ezen az sem segít, ha kirendelnek egy pár katonát, közben azonban a meglévő rendszerhez nem nyúlnak.

JOHN BOLTON, TRUMP VOLT TANÁCSADÓJA: AZ ELNÖK NEM AKARTA FELFOGNI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY VESZÉLYEIT

KLUBRÁDIÓ / HETI HETES
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.11.14.


Donald Trumpnak nem volt semmilyen politikai stratégiája, politikája csak saját magáról szólt, mindent és mindenkit személyes kapcsolatain keresztül ítélt meg. Alapvetően nem volt tisztában azzal, milyen stratégiai fenyegetést jelent Oroszország és Kína, de legnagyobb hibája az volt, hogy nem akarta felfogni, milyen veszélyes az országra az új koronavírus-járvány – ad betekintést John Bolton abba a szobába, ahol a nagy dolgok történtek a Fehér Házban, amikor Trump nemzetbiztonsági tanácsadója volt. A diplomata azt is mondta: „komoly aggályaink vannak Magyarországgal kapcsolatban” az orosz befolyás növekedése miatt. Csernyánszky Judit interjúja
.

John Bolton az Egyesült Államok 27. nemzetbiztonsági tanácsadója volt, Donald Trump mellett szolgált a Fehér Házban 2019-ig, amikor menesztette az elnök. Nem ő volt az első és az utolsó sem, akivel nem találta meg a közös hangot Trump, pedig Bolton igazi republikánusként – a politikai szlengben jól ismert – héja hírében állt. Szolgált ENSZ-nagykövetként is George W. Bush alatt. De ott volt már a Reagan-kormányzatban is, több minisztériumban kapott fontos posztot. Amióta Trump nem ismeri be vereségét, Bolton egyre több helyen hallatja a hangját.

Első kérdésem is erre vonatkozott, merthogy nyilatkozataiban azt hajtogatja, hogy eljött az a pillanat, amikor a republikánus párt végre megmutathatná igazi arcát, valódi karakterét. Mit ért ezen?

Nagyon szoros volt a verseny a választásokon a két jelölt között, de az eredmény szerintem már világos, Joe Bident választották meg elnöknek. Azt azonban nem vitatom, hogy az elnöknek jogában áll a törvény adta keretek között kihasználni minden lehetőséget ennek megkérdőjelezésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyítania kell, ha azt állítja, hogy a választást elcsalták. Állítása mögött valaminek lennie kellene, nem beszélhet csak úgy a vakvilágba. És minimum olyan bizonyítékokkal kellene előjönnie, amelyeket a bíróság is elfogad. Ám, amit most mondtam, arról a republikánusoknak együtt kellene győzködniük az elnököt. Már csak azért is, mert eddig egyetlen kézzelfogható bizonyítékkal sem tudott előállni ő és környezete. Amit viszont most megélünk, az nem szolgálja sem az ország, sem a republikánus párt érdekeit. Állításaik teljességgel megalapozatlanok. Eljött az a pillanat, amikor a republikánusoknak ki kellene végre mondani, hogy valóban kellemetlen dolog veszíteni, de ez a helyzet. Nem mellesleg nem lett nagyon rossz az eredményük sem az alsóházban, sem a szenátusban. Épp ezért kellene meggyőzni az elnököt, ismerje be a vereségét...

MACSKÁK ÉS ARANYHALAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.16.


Semmi sem tökéletes. Mert mi van akkor, ha az aranyhalam vágyik este nyolc után egy kis levegőre? S nem is akármilyenre, tehát nem erre a szmogosra, hanem magaslatira, hogy abból jót szippantva teljesítse a kívánalmaimat. És, ha a macska kézen fog valami éji órán, hogy menjünk együtt a tetőre bagzani vagy macskakuplerájba, ugye, és ránk senki se gondolt. Csak a kutyák, a vak komondorok, nekik vannak a szabályok, az ötszáz méterek, amivel incselkedni lehet, vagy bosszút állni a gazdán, hogy ki kelljen lépnie a bűvös körből, és már viszi is a zsandár el, messzire, hogy vissza se bír nézni.

Ma tárgyalja a ház, hogy törvénybe iktassák: az anya nő, az apa férfi. Slendrián megközelítés, mert ugyanis Fekete-Győr tegnap helyesen mutatott rá, azt írásba kellene foglalni, hogy a nagymama, nagynéni, keresztanya, sógornő csak nő lehet, s vica versa, a nagypapa, nagybácsi, keresztapa, sógor pediglen csak férfiembör. Ez ugyan visszamenőleges hatályú lenne, de ebben van gyakorlat már, sőt, intő és követendő példaként jegyezzük meg az SS alapkövetelményét, amely előírta tagjainak száz évre visszamenőleg az árja ősöket. Csak a tiszta vér, az.

A szomszéd Józsit egyébként akkor szoktam kivágni rend szerint, amikor érdeklődésében a nemek felől úgy tudakozódik, hogy ember-e az organizmus vagy nő. Számtalanszor hajítottam ki már emiatt, de nem tanul, nem fogja fel, hogy nálam ez nem partiképes nívó, viszont ezek szerint a parlamentben meg az. Szomszéd Józsi for president, mert böfögni ő is tud, és a pálinkát is szereti. Nagy Fidesz fan ő, de, ha Dúró Dóri ideája megvalósulna, akkor tán nem tudna rájuk szavazni. Mert tegnap megint megmutatta magát a drága, darálós édesanya, és kifejtette választási eszméit.

Ő és a pártja úgy vélekednek, hogy a szavazati jogot az írni-olvasni tudáshoz kellene kötni, és még mondja valaki, hogy nálunk unalmasak a ködös novemberi hétvégék. Arról nem szólt a nacsasszony, ki és miként ellenőrizné ezen készségek meglétét vagy hiányát, papok vagy a párttitkárok, esetleg a rendőrség. Mindenesetre elnézve a Fidesz oktatásra gyakorolt hatását, ha ez az ótvar idea megvalósulna, rengetegen veszítenék el a választási jogukat, s ami szép, leginkább a törzsközönségük, ahogyan azt mindenféle felmérés mutatja. És valószínűleg Dórika is rosszul járna...