2022. november 7., hétfő

SOKAT KÖLTÜNK AZ EGÉSZSÉGÜNKRE, MÉGIS RENGETEG PÉNZT HAGYUNK AZ ÁLLAM ZSEBÉBEN

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.11.07.


Közeledik az év vége, így a naptári évhez kapcsolódó pénzügyi, adóoptimalizációs lehetőségek finise is. Az egészségpénztárakat nem nagyon használja a magyar, pedig valójában amire költeni lehet a kártyákról, arra mindenki költ, és a befizetés egy része visszaigényelhető az szja-ból. A legtöbben az itt összegyűlt pénzt inkább csak gyógyszerre és magánorvosra költik, pedig vannak egyéb megtakarítási lehetőségek is: fizethető a lakáshitel egy része, elszámolható a gyerek beiskolázási költsége, kiegészíthetők innen a szülés utáni ellátások, ha pedig gyermekünk születik, akkor nagyobb összeget is kivehetünk a pénztári számlánkról. Hogyan fogható meg egy kis pénz a családi büdzsé számára?


Egészségpénztári tagként a pénztári befizetések 20 százalékát vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból. Ez akár 150 ezer forintot is jelenthet, ráadásul annyi praktikus felhasználási lehetőség is van, hogy tényleg nem érdemes ennyi pénzt az állam zsebében hagyni. Közeleg az év vége, még van idő egészségszámlát nyitni és pénzt befizetni a pénztárba – mondta a Telexnek Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Erről a szektorról sokféle publikus adatot is elérhetünk. A Magyar Nemzeti Bank adatsoraiból láthatjuk, hogy 16 egészség- és önsegélyező pénztárcsoportban 1,05 millió pénztári tag van, összesen 72 milliárd forintos vagyonnal. Az adatokat az MNB felügyeleti idősorai között a pénztári vagyonnál találhatjuk, a szakmai szövetség honlapján pedig a konkrét egészségpénztárakat is megismerhetjük...


"AZ ELLENZÉKNEK KÖZÖSEN KELLENE EGY HANGOT BESZÉLNIE" - SZENTPÉTERI NAGY RICHARD A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECZI JÁNOS
2022.11.03.A Reggeli Személy november 3-i adásában Herskovits Eszter és Selmeczi János vendége Szentpéteri Nagy Richard jogász, politológus volt, és az ellenzéki politikáról beszélgettek.

KUKKOLÁS KÖZPÉNZBŐL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.11.07.


Azt hiszem, felvétel lesz az MTVA-nál, tapasztalt személyzetisek és elhárítótisztek kerestetnek… Olyan körülbelül öt-hatszáz fő, ennyi- talán elegendő lesz, amennyiben kellőképpen rutinosak. Igen, a megfigyelőszoftverről beszélek: meg fognak tőle őrülni, az már egészen bizonyos.

Ha valaki nem olvasta volna reggeli lapszemlénket: az RTL.hu információi – és, ami ennél több: dokumentumai – alapján kiderült, hogy az MTVA valami egészen megdöbbentő szoftverrel kívánja figyeltetni az alkalmazottait. Sőt, már meg is rendelték.

Mit tud ez a kis csoda?

„Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és annak mérésére:

- egérmozgatás,

- felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének logolása, azaz naplózása,

- napi hálózati adatforgalom mérése,

- megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő logolása,

- offline időszakok detektálása.

Az inaktív időszakok esetén az alkalmazás felhasználói értesítést küld, az erre adott reakció idejét pedig méri. Emellett kezelni fogja a szüneteket, szabadságokat, távolléteket is. Ezekből az adatokból az alkalmazás statisztikát készít, aktivitási, inaktivitási időszakokat határoz meg:
a felhasználónak saját produktivitását is megjeleníti, illetve vezetői emailriportokat generál. 

A műszaki leírásnál már jelzik, hogy az alkalmazásnak illeszkednie kell bizonyos továbbfejlesztési elvárásokhoz:

- felhasználó által elvégzett feladatok és az azokhoz szükséges idő logolása,

- statisztikai adatok megjelenítése,

- gyűjtött anonim adatokban minták felismerése, munkakörök szerinti lebontása,

- alkalmazáson keresztül a munkaidő adminisztrálása és annak Redmine rendszer felé történő továbbítása,

- Mac OS kompatibilitás.”

Épp csak a szemetet nem viszi le és nem főzi meg a kávét…

Informatikai szempontból valami faék-egyszerűségű dologra gyanakszom, olyasmire, ami a Windows naplófile-jait küldi el a munkaadónak meg a böngészési adatokat, időtartammal együtt: ennek nem 150 (bruttó 190.5) millióból kéne kijönnie, hanem maximum ötmillióból, és akkor nagylelkű voltam. Az egér mozgását ugyanis az oprendszer alapvetően figyeli, de a többi adatot is össze lehet szedni, ugyanis

ezekből él a Google meg az összes közösségi oldal
.

Az már aggályos, hogy miképpen lehet ezt beilleszteni az európai GDPR-szabályozásba, ugyanis semmiképpen, teljesen törvénytelen az ilyesminek a használata, a Google is csak azért teheti, mert nem Európában van bejegyezve, de ez miért zavarná annak a kormánynak a médiáját, amelyik gátlás nélkül használta a Pegasust (meg a Predatort, meg a Candirut, meg a…)?

Tényleg, ha már itt tartunk: ez nem valamiféle Pegasus?

Nem, az azért ennél nagyságrendekkel többet tud, és teljesen másként működik, képes bekapcsolni a telefon kameráját, mikrofonját anélkül, hogy a tulajdonos ezt észrevenné, más az operációs rendszere – a kémszoftver ehhez képest kvantummechanika. Ez tényleg egy fapados, óvodás kis alkalmazás. Sőt, tulajdonképpen minden számítógépen van valami ilyesmi, csak nem a munkaadónak vagy a szolgálatoknak jelent, hanem a Google reklámcégének, az AdSense-nek...

CSAK PUTYIN MEGÖLÉSÉVEL LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK EMIGRÁNS OROSZ ELLENZÉKIEK SZERINT

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.11.07.


Forradalom, polgárháború, Putyin megölése, a kollaboránsok megbüntetése a kisemberekig bezárólag: nem radikalizmusért kell a szomszédba mennie azoknak az orosz ellenzékieknek, akik szombat óta Varsó mellett tárgyalnak az orosz rendszerváltás elképzelt irányairól. A Jabłonna nevű elővároskában hivatalosan az „Orosz Képviselők Kongresszusát” tartják, és a rendezvényt a szervezők egy emigráns átmeneti országgyűlés megalapozásának is szeretnék beállítani. Más kérdés, hogy végül csak 22-en fogadták el az aláírt dokumentumot, és meghatározó ellenzéki csoportok, így a börtönben ülő Navalnij támogatói is hiányoznak az eseményről.


A résztvevők olyan háborúellenes, ukránbarát orosz ellenzékiek – főként korábbi képviselők -, akik jellemzően még a kilencvenes vagy a kétezres években töltöttek be állami tisztségeket, most pedig az emigrációból szerveznék a Putyin utáni új orosz rendet. Az egyik kezdeményező az az Ilja Ponomarjov, aki a moszkvai Dumában egyedül szavazott nemmel annak idején a Krím 2014-es annexiójára – azóta Ukrajnában él, három éve megkapta az ukrán állampolgárságot is. Az ő célja egy a Nyugat által elismert átmeneti orosz parlament és emigráns kormány felállítása, amely előkészítené a Putyin utáni időszak új alkotmányát, és a köztes időben persze gyakorolná a hatalmat is.

Az azonban már megosztja a Lengyelországban tanácskozó orosz ellenzékieket, hogy milyen úton jutnának el idáig, de többen a legradikálisabb eszközöktől sem riadnának vissza. Jabłonnában jellemző vélemény, hogy Putyint forradalommal, egy orosz polgárháborút is vállalva lehetne csak eltávolítani a hatalomból: vagyis a rendszerváltás érdekében az oroszoknak fegyvert kellene fogniuk, az elnököt pedig meg kell ölni. Ponomarjov szerint a háborúnak csak ez vethet véget, és ez szerinte jövőre be is következik...

EGYEDÜL MAGYARORSZÁG NEM UTASÍTOTTA VISSZA, HOGY TERÜLETI KÖVETELÉSEI LENNÉNEK UKRAJNÁVAL SZEMBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.07.


Putyin tett egy nagyon átlátszó kísérletet arra, hogy az Ukrajnával szomszédos országokban felkorbácsolja a nacionalizmust, szembefordítsa Ukrajnával őket és megtörje a magyarokon kívül fennálló európai egységet az ukránok mellett és az oroszok ellen. Putyin gyakorlatilag meglebegtette, hogy területeket adna a szomszédos országoknak (ezek közül konkrétan Lengyelországot, Romániát és Magyarországot említette), az oroszok támogatásáért és az ukránok hátbaszúrásáért cserébe.

Ezt az ajánlatot Orbán már azelőtt elfogadta, hogy Putyin nyilvánosan elmondta volna, az ő kése már ott van Zelenszkij, Ukrajna, az Európai Unió és Amerika hátában. Lengyelország és Románia eddig az ukránokat támogatta, Putyin pedig a területi igényeik kielégítése fejében azt várta volna, hogy ezek az országok is az oroszok és Orbán mellé álljanak. Ez a próbálkozás azonban nem jött be, mert Lengyelország dezinformációnak nevezte, hogy bármilyen területi követelései lennének, Románia pedig kijelentette, hogy semmiféle területi követelései nincsenek Ukrajnával szemben.

Egyedül Magyarország (értsd: Orbán, mert Magyarország kizárólag őt jelenti) nem reagált erre sokáig, majd a “külügy” adott ki egy mellébeszélő nyilatkozatot, amelynek se füle, se farka, semmi köze ahhoz, amit Putyin mondott, viszont arra legalább jó, hogy kiderült belőle: Orbán (értsd: Magyarország) nem utasította vissza, hogy területi követelései vannak Ukrajnával szemben, ami azt jelenti, hogy Orbán nem csupán ideológiai és anyagi okokból áll az oroszok mellett, hanem azért is, mert orosz győzelem esetén arra számít, hogy bevonulhat a magyar hadsereg Kárpátaljára.

A nagy erővel fegyverkező és hadsereget építő Orbán a trianoni területek visszaszerzését célozta meg, amelyek közül az első célpont lehet Kárpátalja az oroszok segítségével. A trianoni álmok nem múltak el, egyszer már meghalt értük egymillió magyar ember a második világháború alatt, most Orbán készíti elő az újabb magyar tragédiát. Szellemi elődje, Horthy Miklós, az antiszemitizmus révén ugyancsak ideológiai szövetségese volt a náciknak, Hitler segítségével akarta visszaszerezni a volt magyar területeket, Orbán most egy másik náci tömeggyilkosban, Putyinban bízik.

Ahogy Hitlerben nem lehetett megbízni, úgy az oroszokban sem lehet, nem beszélve arról, hogy tömeggyilkos népirtók kezéből egy pohár vizet sem fogad el tisztességes ember, nem pedig bármely területet. Horthy is feleslegesen áldozta fel a csaknem félmillió magyar zsidó és a másik félmillió magyar katonát és civileket, mert nem kapott érte semmit, csak kötelet érdemelt volna érte. Orbán is így jár, ha egy terrorista állam bűnöző fejével akar boltolni, és ilyen mocskos eszközökkel akar magyar területeket visszaszerezni, ahol ráadásul a magyarok már elenyésző kisebbségben élnek.

A lengyelekben több a tisztesség, figyelemre méltó, hogy a néhány éve még Orbán mellett zászlókat lengető lengyelek már Putyin seggéből próbálták kihúzni Orbánt a varsói magyar követség előtt, sikertelenül. A lengyelek mélyan hívő katolikusok, akik elhitték a “keresztény” értékekről, a családvédelemről szóló képmutató hazugságokat, s nem gondoltak bele, hogy Orbán a fasizmust nevezi “kereszténységnek”, ő maga pedig nemcsak fasiszta, hanem rasszista, antiszemita náci is. A lengyelek ma már ezt látják, és arra szólítják fel a magyarokat, hogy lázadjanak fel Orbán ellen.

Ha lennének is Lengyelországnak bármilyen területi követelései Ukrajnával szemben, azt nem az oroszoktól várnák, mert Orbánnal szemben, nagyon jól, nagyon pontosan ismerik az oroszokat. S nem akarnak ukrán vérrel áztatott földeket a gyilkosaik kezéből. Orbánnak ilyen aggályai nincsenek, ő egy immorális szörnyeteg, akit a hatalmon, a pénzen, a dicsőségen kívül semmi nem érdekel. Nagyon tanulságos az a gusztustalan, hamis és hazug, képmutató sunyiskodás, amit a “külügy” által kiadott nyilatkozat tartalmaz...

EGYMILLIÓS GÁZSZÁMLA JÖTT KI L. RITÓK NÓRA TOLDI TANODÁJÁNAK

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2022.11.07.


Nem rég írtunk arról cikket, hogy mekkora bajba kerülhetnek a civil és karitatív szervezetek, amiért az ő épületeikre, intézményeikre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ezért a teljes piaci árat kell megfizetniük. L. Ritók Nóra, a Berettyóújfaluban és térségében működő Igazgyöngy Alapítvány vezetője akkor lapunknak azt mondta, hogy átszervezéssel próbálják kiküszöbölni a magas rezsiszámlákat. Például az oktatáshoz az iskolától bérelnek termet, a toldi telephelyen pedig fatüzelésre való átálláson gondolkodtak el. Csakhogy arra nem számítottak, hogy ilyen magas gázszámlát kapnak már november elején.

L. Ritók Nóra most arról számolt be, hogy a napokban kaptak kézhez két gázszámlát:

- egy egymillió forintról szóló számlát a toldi tanoda épületére, ami összesen körülbelül 60 négyzetméter,

- és egy 700 ezerről szóló gázszámlát egy még kisebb toldi épületükre, ahol a társadalmi vállalkozást üzemeltetik.

„A gázóra állása stimmel. Átalányt fizettünk, és úgy látjuk, az éves leolvasásnál a különbözetet teljes mértékben az emelt áron számlázták ki. Most az MVM-nek küldtünk egy levelet, hogy segítsenek értelmezni, miért így számolták. Válasz email jött, hogy 15 napon belül válaszolnak majd” - mondja L. Ritók.

A számla az augusztus 1- szeptember 30 közötti időszakról szól.

L. Ritók azt mondja, hogy ha az eddigi átalányt veszik alapul, amiből eddig még visszatérítést is kaptak (nyáron kaptak vissza 115 500 Ft-ot), akkor az a tanodaépületre havi 15 000 Ft volt. Ha ezt beszorozzuk héttel, vagyis a gáz piaci árával, akkor az havi 105 ezer Ft lesz. Tehát sehogy sem jön ki a matek. L. Ritókék telefonon is keresték az MVM-et, de nem tudták elérni a szolgáltatót.

A KÖZMUNKA ÁTOK IS, ÁLDÁS IS, DE AZ BIZTOS, HOGY ARÁNYAIBAN A VILÁGON SEHOL NEM KÖLTENEK RÁ ANNYIT, MINT MAGYARORSZÁGON

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.11.07.


A közfoglalkoztatás jelenlegi formáját több mint tíz éve vezették be Magyarországon; a rendszert sokan kritizálták, de voltak, akik az előnyeit is elismerték. Most Szabó Lajos Tamás, a Magyar Nemzeti Bank kutatója mindkét oldal számára szolgáltat érveket a Közgazdasági Szemle októberi számában megjelent tanulmányában. Az elemzés különlegessége, hogy a szerző teljes körűen tudta vizsgálni az érintettek anonimizált adatait.

A tanulmányból kiderül, hogy a közfoglalkoztatást több OECD-államban is alkalmazzák, de a magyar állam az elmúlt években kifejezetten sok pénzt költött a rendszerre. Az elmúlt évek OECD-átlaga, amiben minden közvetlen munkahelyteremtésre fordított össze benne van, a GDP 0,05 százalékát tette ki, míg Magyarország 2016 körül a GDP 0,7 százalékát fordította csupán a közfoglalkoztatás finanszírozására. Ehhez hasonló volumenű programot csak Indiában talált a kutató, igaz ott a GDP 0,6 százalékát nagyrészt mezőgazdasági jellegű közmunkára fordították.

Általában jellemző a közfoglalkoztatásra, hogy a foglalkoztatottak az adott ország minimálbérnek megfelelő összeget kapják bérként – Magyarországon viszont annak csak egy részét kapják meg. 2022-ben a minimálbér havi bruttó 200 000 forint, míg a közmunkások bére csak bruttó 100 000 forint, ráadásul a közmunkásbér minimálbérhez viszonyított aránya egyre kisebb lett az évek során.

A nemzetközi kutatások tükrében a közfoglalkoztatás mellett és ellen is szólnak érvek. 

Mellette szól, hogy

- munkatapasztaltot nyújthat olyanoknak, akinek még nincs, vagy már hosszú ideje nincs;

- kiszámítható jövedelmet teremt, és ezzel alapot adhat a továbblépésre;

- ott is lehet munkát biztosítani, ahol a piac erre nem képes;

- segít a munkavállalói alapképességek megtartásában, fejlesztésében.

Ellene szó, hogy

- rugalmatlan, gátolhatja a munkakeresést;

- közfoglalkoztatással kiválthatók olyan állások, amelyek egyébként már piaci alapon léteznek;

- a közfoglalkoztatás elszívhatja a munkaerőt az elsődleges munkaerőpiacról.

Szabó egy perui példán keresztül érzékelteti a közmunka összetettségét: ott azt találták, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők jobb eséllyel találnak ugyan állást, mint azok, akik nem vesznek benne részt, de a talált munka minősége rosszabb, mint azok esetében, akik nem a közfoglalkoztatás után helyezkednek el.

A kutató összességében arra jut, hogy a közfoglalkoztatás hasznának megítélése nagyban függ az adott program részleteitől és a társadalmi-gazdasági környezettől...

A NYUGDÍJASOK SZÁMÍTHATNAK MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁRA. HA AZ ELSZEGÉNYEDÉSÜK A CÉL, AKKOR FELTÉTLENÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2022.11.06.


Az a jó egy propagandával kormányzott országban, hogy miután a valóságot kiiktatták az egyenletből, már nem tud bezavarni. Hétköznap, hétvége, tökmindegy, szemrebbenés nélkül lehet hazudni. Akármit, akármekkorát, akármiről, továbbá Gyurcsány. És Bajnai. Itt a mai egyik soros Rogán-kottafoszlány:

"A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, lesz nyugdíjprémium és nyugdíjemelés – erről beszélt a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videóban."

Nyitrai Zsolt, akit a főnöke szerint nehezebb eladni, mint egy mosógépet, elszavalta: Magyarországon több mint kétmillió nyugdíjas él, és a kormány az idősügyet is családügynek tekinti a nyugdíjasokat pedig szövetségesnek, hiszen egy teljes élet tapasztalata, szakmai tudása áll mögöttük. Köszönettel tartozunk nekik.

Szerinte 2010 előtt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok több juttatástól megfosztották az időseket, elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat, amelyet a baloldal mostani árnyékormányának több tagja is megszavazott.

Az Orbán-kormány 2010-ben azt mondta, hogy kiáll az idősek érdekeiért és megvédi juttatásaikat. Azóta a nyugdíjasok négy alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot és visszaépítették a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. A szépkorúak idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra, és a háborús szankciók okozta nehéz helyzet ellenére jövőre is lesz nyugdíjemelés. A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja a videón elmondta: a nyugdíjasok novemberben is számíthatnak nyugdíjemelésre és nyugdíjprémiumra, ezek együttes összegét a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni. Ez az összeg mindannyiunknak segítséget fog jelenteni az évvégi bevásárláshoz, a karácsonyi felkészüléshez. (via MTI)

Ezzel szemben a VALÓSÁG a következő:

2010-hez képest jelentősen megnőtt a szegénységben élő nyugdíjasok száma és aránya: az Orbán-kormány regnálásának 12 éve alatt több mint a duplájára emelkedett a szegénynek számító nyugdíjasok száma, arányuk pedig majdnem háromszorosára nőtt az idősek között.

Konkrétan:

- 2010-ben a jövedelmi szegények aránya a nyugdíjasokon belül még csak 4,5 százalék volt, azaz 110 835 nyugdíjas volt a statisztika alapján szegény,

- amihez képest 2021-ben már a nyugdíjasok 13 százaléka, azaz 259 610 nyugdíjas számított a jövedelme alapján szegénynek...

A KORMÁNY A JÁRVÁNY IDEJÉN MÁR LESZEREPELT, ÁM MOST ÚJABB VÁLSÁG FENYEGETI TÖBB EZER FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ LAKHATÁSÁT

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.11.07.


,,A légkondicionáló berendezések fűtési célú használata nem megengedett, és hasonlóképpen tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. olajradiátor, hősugárzó, konvektor) rácsatlakoztatása az egyetemi villamosenergia-hálózatra” – áll az ELTE kollégistáinak és dolgozóinak kiküldött körlevélben, amely részletesen szabályozza az intézményekben élő hallgatók energiafogyasztási szokásait. A kormány a felsőoktatásban tanulók helyzetét is jelentősen megnehezítette a rezsicsökkentés visszavonásával, hiszen az egyetemeknek az eddigi energiaárak 10 vagy akár tizenötszörösét kell megfizetniük az idei fűtési szezonban. Az intézmények azonban hiába spórolnak a diákjaikon, a rezsikáoszt csupán a kormány képes megoldani.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány előírta, az állami intézményeket – tehát a középiskolákat és egyetemeket is – legfeljebb 18 fokra lehet felfűteni. Az iskolák és egyetemek azonban kiestek a rezsicsökkentésből, így ők is a megemelkedett piaci árak alapján voltak kénytelenek energiát vásárolni. Az intézmények ezért mindenféle spórolási praktikákat vetettek be, hogy az irreálisan magas energiaköltségeket némileg csökkenteni tudják. Az ELTE-n például eltörölték az őszi szünetet, hogy a szorgalmi időszak rövidebb legyen, valamint a vizsgaidőszakot online formában tartják, hogy a legnagyobb hidegben ne kelljen befűteni az épületeket. Az egyetemen a melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket is felszereltek, valamint kijelöltek egy energiatakarékossági felelőst, aki az épületek energiatakarékos működését felügyeli.

A Telex értesülései szerint a Budapest Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetemen korlátozzák a közvilágítást és a fűtést, a mosdókban pedig a meleg vizet is lekapcsolják. A Pécsi Tudományegyetemen kikötötték a fűtésre alkalmas klímákat. A Debreceni Egyetem, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szintén hasonló megszorításokkal igyekszik túlélni a rezsikáoszt. Az energiaárak még a kormány támogatását élvező Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) számára is gondot okoznak. Az NKE a két kollégiuma kivételével az összes bentlakásos intézményét bezárta, online vizsgaidőszakot rendelt el, valamint kénytelen volt bezárni az uszodát, a vívótermét és még a lövészklubot is.

A kollégiumok 18 fokos fűtési maximumát korábban a HÖOK is teljesen irreálisnak találta. A jelenlegi szabályozás szerint, habár az iskolapadokban a hallgatók kénytelenek lesznek kibírni a hideget, az egyetemek végül 20 fokban maximálták a kollégiumaik téli hőmérsékletét. Ehhez viszont olyan elvárásokat társítottak a hallgatók és a kollégiumok felé, amelyek olyan gyakorlatokra is kitérnek, hogy a diákok meddig tölthetik a laptopjukat vagy a telefonjukat az épület hálózatán.

Az ELTE kollégiumi központja által a napokban kiküldött körlevél így fogalmaz: „a kollégiumokban beindult a fűtés, a fűtési időszakban törekszünk a 20 fokos hőmérséklet biztosítására a kollégiumi lakószobákban, közös tanulószobákban és vizesblokkokban”. A kollégiumi központ a levelében kiemeli, hogy a „légkondicionáló berendezések fűtési célú használata nem megengedett”, és hasonlóképpen tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. olajradiátor, hősugárzó, konvektor) működtetése.

A Mérce nevük elhallgatását kérő forrásai szerint

több kollégiumban már figyelmeztették a hallgatókat, hogy a hősugárzókat, vízforralókat, mikrohullámú sütőket tilos a szobákban használni, egyes kollégiumokban a bentlakóknak egy megadott határidőig kötelező eltávolítani ezeket az eszközöket az intézményből.


Olyan esetről is beszámoltak, ahol egy kollégiumi portástól vették el a hősugárzót, aki a bejárati ajtó mellett ülve különösen ki van téve a téli hidegnek. Az irányelvek még arra is kitérnek, hogy a számítógépek és telefontöltők csatlakozóit el kell távolítani a konnektorokból, ha használaton kívül vannak, valamint a szobákat csak néhány percig szabad szellőztetni...

A KSH SZERINT ELÉGEDETTEBBEK AZ EMBEREK - NÉZZE MEG, MITŐL SZÁMÍTHAT ITT VALAKI NYOMORULTNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.07.


Az idén az előző évhez viszonyítva az élettel és az anyagi helyzettel való elégedettség is növekedett – állapította meg a KSH. A fene nagy boldogságot jelző számok közül a legalacsonyabb az anyagi helyzetre vonatkozó. Még így is túl magasnak tűnik azonban ahhoz képest, hogy még a hivatalos statisztika szerint is majdnem minden ötödik magyar kitett a szegénység kockázatának.


A magyarok élettel való elégedettségének átlagértéke az idén a KSH tájékoztatása szerint (az életszínvonalról szóló teljes kiadvány itt található) az előző évhez képest 6,5-ről 6,9-re, míg az anyagi helyzettel való elégedettségé 5,6-ről 5,9-re emelkedett (utóbbi a 4,8-tól 6,9-ig szóródó pontok átlaga). Leginkább a személyes kapcsolatokkal elégedettek az emberek, 7,6-es átlagpontszámmal. Ez egy olyan mutató, amiben nincs számottevő különbség az egyes korosztályok között.

Meghatározó tényezők
ElégedettségElégedetlenség
16-24 év55 éves vagy idősebb
Felsőfokú végzettségAlapfokú végzettség
FővárosbanKözségben él
Házas, házastársával együtt élHázas, de házastársával nem él együtt
TanulóEgészségügyi okból munkaképtelen
Magasabb jövedelmű háztartásban élAlacsonyabb jövedelmű háztartásban él
Forrás: KSH

A fiatalok és az idősek megítélése között az élettel való elégedettség tekintetében van a legnagyobb eltérés, 18 és 24 év között az átlagérték 7,5, míg 75 év felett 6,3. Az elégedettség persze függ az iskolázottságtól és a jövedelemtől is. A fenti táblázatban jól látható, milyen tényezők növelhetik, illetve csökkenthetik az egyéni boldogságot...

FORDÍTOTT JÓLÉTI ÁLLAM

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: LADÁNYI JÁNOS
2022.11.04.


Most meg egy „salátatörvénybe” kívánják elbújtatni a fordított jóléti állam ötletét. Mely szerint az állam akkor vonna el legtöbbet a rászoruló egyénektől és családoktól, amikor azoknak a legnagyobb szükségük lenne az állami segítségre. A törvényjavaslat szerint a furfangos jóléti állam a maga részéről csak akkor segítene a rászorulókon, ha már a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek sem tudnak segíteni. Az illetékes felelőtlen politikus szerint a szociális problémák állami kezelése nem más, mint régi, ócska kommunista trükk. Az öregségi nyugdíjminimum helyett jöhet a „szociális vetítési alap”, nincs szükség létminimumot számítani, mint ahogyan nincs szükség arra sem, hogy a minimálbért az inflációval párhuzamosan emeljék. Fagyjon meg az, aki a többszörösére emelkedett fűtésköltséget nem tudja fizetni. Felesleges ezekről a kérdésekről mindenféle ellenzékkel, szakszervezetekkel, szociális meg nyugdíjas-képviseletekkel egyeztetni, azok úgysem számítanak. Az sem számít, hogy mindezzel azokat a megoldásokat követjük és azokat az országokat „érjük utol”, amelyekről azt hittük, hogy már régóta magunk mögött hagytuk őket. „Hülye, aki mást gondol.” Meg „hazaáruló”.

A neoliberalizmus magyar változata alapvetően különbözik annak Nyugaton is sok kárt okozott, eredeti formájától. De Thatcher vagy Reagan még komolyan vette az egyéni szabadságjogokat és a demokratikus jogrendszert. Ezzel szemben Orbán számára se szabadság, se demokratikus jogrendszer nem létezik, csak a neoliberálisok által is elfogadott jóléti államot akarják megszüntetni. Sokba fog még nekünk ez a kaland kerülni...


MINDEN MAGYAROK MINDENHOL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.11.07.


A széles és végtelen Univerzumban föllelhető összes mimagyarok elnökének tekinti magát Novák Katalin, ahogyan ezt a minap Kanadában járván tudatta a világgal, és benne velünk. Kifogást emelek az állítás ellen. Mert, ha abból indulunk ki, hogy én is magyar vagyok, viszont nem tartom az elnökömnek, máris megdől a kijelentés, ugyanis, ha csak ez az egy híja van a halmaznak, az már nem egész, így Novák nem lehet a mindenhol föllelhető minden magyarok elnöke. Sőt, ha belegondolok, ezzel az érzülettel valószínűleg nem állok magam, így a halmaz hibája még nagyobb, kivéve, ha Novák is a Fidesz magyarságfogalmát használja.

Eszerint ugyanis csak az orbánista a magyar, viszont Novák akkor sem az összes magyarok elnöke, hanem csak pártkisasszony. Egy szekta vigyorgó alakja, a Fidesz fogkrémreklámja, aki mindezt ráadásul Kanadában jelentette ki, mellékelve hozzá egy képet, amelyen búvárruhában áll a hajnali sötétben, kezében mahomet kajaklapát. Itt is vigyorog, akár a vadalma, és hozzá teszi, hogy belefér az evezés az Ontario-tavon. Ez az imázs, a sportos elnökasszony, aki jár-kel a világban, és Brazíliától Kanadáig futkározik meg evez, illetve még celebekkel fotózkodik, hogy kell az a családi fényképalbumba.

Ebbe az irányba nem indulunk el, hogy Áder pecázott, ő meg rohangál, illetve, hogy eddig nem rohangált, most viszont már van rá ideje, nem érdekes. Csak annyit jegyeznénk meg csendesen, ennél még a popsitörlővel való ablakpucolás is őszintébb volt, ha ugyan ez a jelző egyáltalán használható akármilyen fideszistával kapcsolatban. Az érdekesebb viszont, hogy az ember egy tegnapi fejlemény miatt elkezd kétségekbe merülni, hogy hihet-e Katalinnak akkor, amikor állítása szerint a nagy tavak egyikén óhajt evezni. Elgondolkodunk, tudja-e hol is jár, bár az olvasatában ugye, tök mindegy, mindenhol magyarok vannak, és mindnek az elnöke...

A FÖLDTÁMOGATÁSOK 70 SZÁZALÉKA A FELSŐ 10 SZÁZALÉKNAK JUT MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2022.11.07.


Az elmúlt tíz év földtámogatási mérlegének, és a legújabb, 2021-es adatoknak az elemzését is közzétette a K-Monitor. Ebből az alkalomból egy új honlapot is indítottak, amely kereshetővé teszi az elmúlt évek támogatási adatait.

A civil szervezet szerint az elmúlt tíz évhez hasonlóan a közvetlen támogatások több mint 70%-a továbbra is a kedvezményezettek felső 10%-ának jut. 


Ezidő alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban.

A birtokszerkezetet a 2015-2016-os „Földet a gazdáknak” földprivatizációs program sem változtatta meg jelentősen, nem hozta helyzetbe a helyi kisgazdákat, a K-Monitor szerint sokszor strómanok szerezték meg a földeket gyanús körülmények között, és lényegében azonnal használatába adták a környéken aktív nagyüzemeknek.

A földtámogatások is kirajzolják a magyar nagyvállalkozói struktúrát: a cégcsoportok közül az agráriumban is Csányi Sándorhoz és Mészáros Lőrinchez köthetőek a legnagyobb összegű támogatások. A gazdasági holdudvarban bekövetkező változások is lekövethetőek az agrártámogatásokban, az évekig kiemelt támogatásban részesülő, Simicskához tartozó Mezort-csoport érdekeltségei pár év alatt Mészáros Lőrinc agrárcsoportjába kerültek a G-nap után.

A földtulajdoni koncentráció következménye, hogy alapvetően változott meg az élelmiszeripar szerkezete is az elmúlt évtizedben: az élelmiszerellátás egyre inkább központosult, a termények nagy része csak a kereskedelmi láncokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A K-Monitor szerint lényegében csak azok a szereplők tudnak labdába rúgni, akik az élelmiszertermelés különböző szintjein jelen tudnak lenni. A kistermelőknek tehát sokkal nehezebb dolguk van, ha meg szeretnének jelenni a boltok polcain...

„NEM A KORÁBBI MEGMOZDULÁSOK ELLEN VAGYUNK, SŐT” – EGYHÁZI ISKOLAI TANÁROK SZERVEZNEK MENETET AZ OKTATÁSÉRT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.11.07.


Bencsik Andrásék megdöbbennének, ha tudnák, mennyien vannak a sztrájkolók vagy egy-egy petíció aláírói között a hagyományosan a Fideszre szavazók – válaszolnak a kormánymédia tanárellenes kirohanásaira a november 8-i, tisztán egyházi iskolai pedagógusok által szervezett menet képviselői. A Tanárballagáson olyan állásfoglalást olvasnak majd fel, ami nemcsak a tarthatatlanná vált bérhelyzet rendezését követeli, hanem új nemzeti oktatási stratégiát is. A szervezőcsapat két tagja, Lakatos Máté és Mikesy András interjúnkban azt is elmondja, az élőláncok és október 23. után miért volt szükség egy kifejezetten felekezeti hátterű megmozdulásra.

Ha minden a tervek szerint alakul, kedd délután öt és hat óra között a budapesti Deák Ferenc tér és a Szent István-bazilika között ballagási sorba állt pedagógusok sokasága fogja kifejezni az elégedetlenségét a magyar oktatási rendszerrel. A demonstráció mögött ezúttal nem áll se szakszervezet, se aktivista mozgalom: a Tanárballagást kizárólag egyházi iskolákban tanító tanárok szervezik. Közös ötpontos állásfoglalásuk interjúfelvételünk után vált véglegessé. A követelések címszavai: 1) Új nemzeti oktatási stratégiát! 2) Gyerekbarát oktatást! 3) Autonómiát! 4) Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért! 5) Megbecsülést a pedagógusoknak! „A tanári tiltakozások az oktatás mély válságának tünetei, a sürgős változás iránti vágy vezeti őket. Szolidaritást és együttműködést várunk a véleményükért kiálló pedagógusokkal” – olvasható az állásfoglalás egyik pontja alatt.

A Tanárballagás hatfős szervezői csoportjának két tagját, Lakatos Mátét és Mikesy Andrást céljaik részletezésére kértük...

VÁLASZRA SEM MÉLTATTA A KORMÁNY AZ 1600 FOGYATÉKKAL ÉLŐT ELLÁTÓ EGYESÜLETET, HÉTSZERES LETT A REZSIJÜK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2022.11.07.


1600 fogyatékossággal élő ember ellátása és 200 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe, miután 20 millióról 135 millióra nőtt a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületének rezsiszámlája. Az egyesület elnöke szerint ezt nem tudják kifizetni. Több minisztériumtól is kértek segítséget, de eddig még választ sem kaptak.

Családként élünk itt, nagyon kár lenne, ha ezt a családi rendszert felbontanák

– mondta az RTL Híradójának Mészárosné Kovács Rita, a Kaposvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény lakója és dolgozója. Az otthonban 24 bentlakó és 40 bejáró fogyatékossággal élő embert látnak el, már ameddig nyitva maradhatnak.

Mészárosné szerint neki és a társainak is nagyon nagy problémát okozna, ha az intézmény bezárna, mert sem családi, sem egyéb területen nem tudják megoldani a saját ellátásukat és lakhatásukat. „A másik az, hogy a munkahelyünk is itt van, annak a segítségével tudjuk magunkat fenntartani” – tette hozzá.

Ez az egyik intézmény a 24-ből, amelyet a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesülete üzemeltet. Összesen 1600 embert látnak el: mozgássérülteket, vakokat, siketeket és halmozottan fogyatékos embereket, nemcsak a megyéből, hanem az egész országból.

Eddig összesen évi 20 millió forint volt a rezsiszámlájuk, de a szigorítás után ők is kiestek a rezsicsökkentéssel védettek köréből, és mint Hegedűs Lajos, az egyesület elnöke elmondta, „az idei árajánlatok alapján a gáz- és a villamosenergia, valamit a távfűtés – mert egy intézményben van távfűtés – költsége meghaladja a 135 millió forintot, amit egy civilszervezet nem tud kigazdálkodni”.

Az egyesület költségvetésének 15 százalékát a betegek fizetik, 65 százalékát az állam adja, a fennmaradó 20 százalékot adományokból gyűjtik össze. Miután ez utóbbi bevétel bizonytalan, a sérült emberek pedig nem tudnak többet fizetni, így az államtól várnak segítséget, de eddig nem jártak sikerrel...

FELTÖRHETTÉK A KRÉTA-T, A DIÁKOK ADATAI IS KISZIVÁROGHATTAK

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.11.07.


Néhány héttel ezelőtt adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t.

A támadás sikeres volt, így a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz – értesült a Telex a cégtől független forrásból.

Úgy tudjuk, valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivároghatott, de nemcsak ezekhez, hanem a cég más adatbázisaihoz és a forráskódokhoz, illetve a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

Információinkat névtelenül az eKRÉTA Zrt.-n belülről is megerősítették, a fejlesztésre rálátó forrásunk szerint valóban történt adathalász támadás: egy projektvezető kattintott egy fertőzött linkre egy átverős emailben, az ő adatait megszerezve férhettek hozzá belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül.

Úgy tudjuk, az eset még szeptemberben történt. Érdekesség, hogy a KRÉTA Tudásbázis nevű hivatalos információs oldalon a fejlesztőcéget ért adathalász támadással nagyjából egy időben, szeptember 20-i dátummal megjelent egy, cikkünk írásakor is az oldal tetején olvasható, „Fontos tájékoztatás!” című írás arról, hogy „az elmúlt időszakban újra megjelentek az adathalász alkalmazások (szoftverek), melyeket e-mailben és más csatornákon terjesztenek az adathalászok”...


FÜGGETLEN HÍROLDALT INDÍTANA AZ AMERIKAI KORMÁNY - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.11.07.


Szijjártó megkésve reagált Putyinra és nem tartja korrektnek. A trumpista Breibart szerint a magyar belügyekbe való amerikai beavatkozással ér fel, hogy az amerikai kormány független hírportált finanszírozna Magyarországon. Mit csinál a Magyar Nemzeti Bank? Nemzetközi lapszemle.

Az amerikai National Interest folyóirat Putyint elemző legutóbbi cikkét hatalmas Orbán fotóval illusztrálták. Ő az, aki jól illusztrálja azt a keresztény nacionalizmust, amit Putyin is hirdet, és Putyin jó barátjának nevezik. Egy olyan politikusnak, aki rusnya kinövés, bibircsók az EU liberális, demokratikus testén. Az orosz elnök a legutóbbi beszédében is igyekezett megosztani a Nyugatot – írja Paul R. Pillar, aki 28 éven át dolgozott az amerikai hírszerzés különféle területein.

A másik probléma Putyinnal, hogy saját magát, hazáját is a Nyugat egyik felével azonosítja, mert azt állítja, hogy ő is a keresztény ideológiát és értékrendet vallók közé tartozik, ami szemben áll a neoliberális elittel. Becsatolja ehhez az egyház szentségét és fennhatóságát is a maga igazolására.  Trump ugyanezt teszi Amerikában azóta, hogy kijelentette, ő nacionalista, de az ország másik fele ezt egyértelműen a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalizmussal azonosította.

A Biden-kormányzat a Soros- és Rockefeller Alapítvány támogatásával Internews ellenzéki portált kíván indítani Magyarországon, ezzel igyekezve visszaverni a jogtalannak ítélt, a magyar kormány részéről indított amerikaellenes támadásokat. Kiderült, még a Szilícium völgyi tech-óriások egyike-másika is részt vesz a projektben, a Facebook is a Google is a támogatók között van.

A trumpista Breibart szerint ez a magyar belügyekbe való amerikai beavatkozással ér fel. Európai konzervatívoktól származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az amerikaiak 2017-től megpróbálták támogatni az ellenzéki médiát, de a projektet Trump lefújta, az elmúlt egy évben pedig a két ország közti viszony igencsak feszült és megkeseredett lett.

A Breibart szerint az amerikai nagykövetség közösségi médiás beszólásai a magyar kormánynak a Hszi Chin-ping farkasharcosainak a módszereivel egyezik, hogy a követségek nyilvános posztokban támadják az adott ország kormányát.

Nem kis időhúzás után, az azonnali román és lengyel reagálást követően jól megkésve reagált Szijjártó Péter Putyinnak arra az állítására, hogy számos országnak, köztük Magyarországnak is lehetnének területi követelései, miután a háború lezárását követően Sztálin jelentős területeket csatolt el tőlük. A magyar külügyminiszter reakcióját szinte azonnal lehozta vasárnap az Ukrinfo, az ukrán portál, miszerint az orosz elnök állítása nem tekinthető korrektnek, illetve, hogy Szijjártóék nem tartják helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – nyilatkozta.

A cikk a román külügyminisztert is idézi, aki szerint Oroszország súlyosan megsérti azokat a nemzetközi törvényeket, amelyek kimondták Ukrajna területi integritását.

A nemzetközi pénzpiacok felkapták fejüket arra a legújabb törvénytervezetre, ami szerint az eddigi 8 nap helyett a kormány megengedné a Magyar Nemzeti Banknak, hogy veszteségeit 5 év alatt írhassa le – írja a US World and News ReportA magyar költségvetés óriási deficitet halmozott fel az április választások előtti osztogatások miatt, amit súlyosbítanak a növekvő energiaárak, illetve az újabb drága oroszországi gázvásárlások. Eközben viszont továbbra is érvényben van az a törvény, amely szerint az MNB-nek nyeresége 50%-át át kell a kormánynak átutalnia.


SZABADSAJTÓ KLUB: ORBÁN VIKTOR SLAM POETRY-JE

SZABAD SAJTÓ KLUB
Szerző: SZABAD SAJTÓ KLUB
2022.10.28.Témáink: 
• Kifulladhat-e a tanártiltakozás? 
• Orbán Zalaegerszegig hátrált október 23-án 
• Pankotai Lili: trágár vagy szókimondó újító? 
• Gyurcsány vs. független média 
• Herczeg Zoltán letartóztatása: bűnügy vagy politika? 
• „A fényeslitkei vasúti terminálnak jelentős szerepe lesz a világélelmezési válság enyhítésében” – jelentette ki Szijjártó Péter Évadnyitó adásunkban Tóta W. Árpád comingoutol és elárulja, mely felekezethez tartozik. Teljes felfordulás: Stumpf András Gyurcsányt idéz egyetértőleg, míg Tóta W. rosszalló üzenetet küld „Ferinek”. Gulyás Balázs műsorvezető megdícséri Stumpfot és megfeddi Tompos Ádámot. Kiváló hangulatú évadnyitó lett, tartsanak velünk!

ÍGY JELENNEK MEG A MAGYAR NYELVŰ HÍRMÉDIÁBAN AZ OROSZ DEZINFORMÁCIÓS PROPAGANDAGÉPEZET TRÜKKÖS HAZUGSÁGAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÉDL BOGLÁRKA
2022.11.07.


Az orosz dezinformációt terjesztő szájtok csak nagyon ritkán gyártanak eredeti tartalmat. Nagyrészt „nyugati” híroldalak cikkeit használják fel álhíreik elkészítéséhez – egy-két rafinált technika révén azonban teljesen meg tudják változtatni az eredeti cikk mondanivalóját. Az elmúlt hónapokban arra vállalkoztunk, hogy feltérképezzük, pontosan kik és milyen logika alapján gyártják Magyarországon a Kreml narratíváit erősítő, hírnek kinéző tartalmaikat.


Július végén egy sokkoló hír jelent meg az egyik legolvasottabb magyar portálon: hatalmas hadgyakorlatra készül Oroszország Latin-Amerikában – tudósított az Index. A hírt nem sokkal később a Mandiner, az Origo, a Magyar Nemzet és a Blikk is leközölte – igaz, egy fokkal enyhébb címmel...

A PÉNZ MELLÉ HANGZATOS HAZUGSÁGOKAT KAPNAK A NYUGDÍJASOK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11.07.


Közeledik november 11-e, a nyugdíjak, a nyugdíjkiigazítás és a nyugdíjprémium kifizetésének startja, s nem váratlanul, be is indult a kormányzati propagandagépezet. Jobb, ha felkészülünk arra, hogy mostantól fogva naponta – különféle variációban és személyektől – hallani fogjuk az Orbán-kormány dicsőítését és a baloldal, az ellenzék ócsárolását, hazug vádakkal illetését a nyugdíjasokkal való „bánásmód” miatt. Nyitrai Zsolt már vasárnap színre lépett az ezeket sulykoló csúsztatásaival, hazugságaival. Ahogy korábban, most sem megyünk el az ilyen hamis kijelentések mellett: az alábbi tények önmagukért beszélnek...

SZEMÉLYRE SZABOTT KEMOTERÁPIÁVAL REFORMÁLNÁK MEG A RÁKGYÓGYÍTÁST AZ ÓBUDAI EGYETEM ÉS AZ ELKH KUTATÓI

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.11.07.


A kemoterápia során az azonos típusú rákkal diagnosztizált betegeket ma még azonos protokoll szerint, azonos gyógyszerekkel kezelik, és nem veszik figyelembe a jelentős egyéni különbségeket. Az egyetem kiberorvosi központja 21. századi eszközökkel dolgozik a daganatterápiák személyre szabásán.


– A kemoterápia olyan, mint egy baromi jó sportautó, amivel csak hatvannal megyünk az autópályán, mert amikor kitalálták, akkor még hatvanra tervezték, nem háromszázra. Nekünk most ezt a sebességet kellene legalább százhúszra növelni – érzékeltette Füredi András, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet Gyógyszerrezisztencia kutatócsoportjának tudományos munkatársa, biofizikus az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) múlt csütörtökön megrendezett szakmai napján, hogyan igyekeznek a Physcon kutatócsoporttal közösen növelni a kemoterápiák hatékonyságát, és reményt adni a rákos betegeknek a gyógyulásra.

A rendezvényen a KIKOK és partnerei, a 3DHistech Fejlesztő Kft. és az ELKH TTK munkatársai mutatták be, hogy hol tart az Európai Kutatási Tanács által támogatott, 2020 és 2024 között futó, összesen több mint 2,3 milliárd forinttal megfinanszírozott projekt, azon belül is a kiberorvoslási fejlesztések. A daganatterápiák személyre szabásán túl a tumorok hatékonyabb elemzéséhez és a pontos diagnosztikához a patológia területét is igyekeznek felvértezni a legújabb technológiai vívmányokkal: robotkarral felszerelt mintatovábbító és automatizált archiválórendszert terveztek a laborok hatékonyságának növelésére, és igyekeznek lehetővé tenni a patológusoknak, hogy a szövetmintákat ne csak kettő, de a virtuális valóság segítségével rögtön három dimenzióban láthassák...

ULTRAHANG, LABOR, KONZULTÁCIÓ: LEHÚZÁSGYANÚ A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.11.07.


Több olvasónk is arról számolt be, hogy váratlan kiadás érte magánegészségügyi szolgáltatónál. Szakértők szerint főleg az utcáról betérő betegeknél fordulhat elő ilyen, mert aki cégen vagy biztosítón keresztül érkezik, ott van kontroll. A magánszolgáltatók szakmai szervezete szerint nem jellemző ez a jelenség, mert a szolgáltatóknak is az az érdekük, hogy az ügyfél elégedett legyen...


KI NYERT A VÁLSÁGOKON? – KIBONTJUK AZ ORBÁNI FÉLIGAZSÁGOT

24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2022.11.07.


Erősen túlzó mérleget vont az elmúlt bő három kormányzati ciklusának legnagyobb próbatételeiről Orbán Viktor, amikor arról beszélt, hogy azokból rendre „erősebben jöttünk ki”. Számokkal bizonyítjuk, hogy miért sántít ez az állítás, szakértők pedig arra mutatnak rá, mekkora ziccereket hagyott ki az Orbán-kormány...VASVÁRI CSABA SZERINT ÚJ SZINT, HOGY EGY FIDESZES POLITIKUS ÉS A KÖZMÉDIA BÍRÓK LEMONDÁSÁT KÖVETELI

444.HU
Szerző: SZUROVECZZ ILLÉS
2022.11.07.


„Európai uniós országban, legalábbis a Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje. És nem is csak a sajtó, hanem országgyűlési képviselő, mi több, parlamenti bizottsági elnök tette ezt meg. Ez a Rubicon átlépése, amely minőségi változást okoz az igazságszolgáltatással kapcsolatos közéleti vitákban” - mondta Vasvári Csaba bíró, az Országos Bírói Tanács szóvivője a Népszavának.


A kormánymédia október vége óta követeli Vasvári Csaba és kollégája, Matusik Tamás távozását, amiért az amerikai nagykövetnél jártak. Vejkey Imre fideszes képviselő, az Igazságügyi Bizottság szintén lemondásra szólította fel őket.

A látogatás ténye mindvégig nyilvános volt, majd a botrányt látva a nagykövetség emlékeztetett, hogy az ilyesmi bevett gyakorlatnak számít a diplomáciában. Korábban például Orbán Viktor is találkozott az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával, és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal akkori elnöke is járt a korábbi amerikai nagykövetnél.

„Az sem titok, hogy mi hangzott el a találkozón, erről a nagykövetség – minket megelőzően – tájékoztatást adott: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral. Ergo, nem történt semmi különös” - mondta Vasvári, akit korábban „kormányellenes agitálással” vádoltak a kormánymédiában, sőt „a gyurcsányi terror bírójának” nevezték.

Vasvári sajátos ívet lát ezekben a támadásokban. „Úgy kezdődnek, hogy impresszummal nem rendelkező blogokról, azaz nem perelhető fórumokról hamis állítások indulnak. Ezeket aztán felkarolja a magyar sajtó egy meghatározott része. És ami a legújabb fejlemény, hogy most nem állt meg itt ez a folyamat: ezt az összehangolt, két aktív magyar bíró – nem tudom másnak nevezni – »verbális kivégzését« célzó hadjáratot a közpénzből működő közmédia is átvette.”...

TOVÁBB ROMLOTT A HANGULAT A GAZDASÁGBAN, MÁR A TOBORZÁSI KILÁTÁSOK IS NEGATÍVBA FORDULTAK

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.11.07.


Habár az elmúlt hónapokban sokáig úgy romlott a gazdasági hangulat Magyarországon, hogy nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatás bővülésére lehetett számítani, az Európai Bizottság gazdasági hangulati- és toborzási indexeinek friss adatai szerint szerint októberben már az eddig még pozitív kilátások is negatívba fordultak Magyarországon. Emellett pedig az általános gazdasági helyzetértékelés is borúsabb lett.

Az Európai Bizottság havonta vizsgálja vállalatok és iparágak széles körében a gazdasági és foglalkoztatási várakozásokat. Az ebből készülő gazdasági hangulatindexet (Economic Sentiment Indicator, ESI) és foglalkoztatási várakozási indexet (Employment Expectations Indicator, EEI) az alábbi ábrán ábrázoltuk a pénteken közölt friss adatokkal együtt..
.

AMIRE ORBÁN GYORSABBAN REAGÁL, MINT A HATÁRREVÍZIÓ KÉRDÉSÉRE – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.11.07.


Orbán megünnepelte, hogy az olaszok nem engedték kikötni a Földközi-tengerből kimentett menekültek mentőhajóját

No comment.A magyar külügy reakciója a Putyin-féle területi követelésekre

A többi megemlített ország vezetése gyorsan reagált erre a kijelentésre: Románia világossá tette, hogy nincsenek követelései, Lengyelország pedig dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyint. Magyarország kicsit tovább hallgatott…

Szele Tamás vonatkozó cikke itt.

Kövér húszra még húzott

A verbőci református templom felújítása alkalmából küldött levelet az Országgyűlés elnöke.

Az MTVA-nál még az alkalmazottak egérmozgatásait is megfigyelhetik, 190 millió forint költenek a rendszerre

Tavaly szeptemberben a Rogán Antal minisztériuma alá betagolt Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) több konzorciummal kötött 30 milliárd forintos keretszerződést Microsoft .NET keretrendszer alapú és Microsoft Business Intelligence alkalmazás rendszerekre vonatkozó fejlesztési, üzemeltetési szolgáltatásokra.

Lehallgatási botrány Görögországban

Hogy, hogy nem, a görög hírszerző szolgálat igazgatója és a miniszterelnök hivatalának főtitkára is lemondott az ügyben…

Másfél milliárd forintos állami támogatással épült a vágóhíd, hónapok óta nem fizetik ki a dolgozókat

A sárrétudvari sertésfeldolgozó telep az egyik legmodernebb az országban. Másfél milliárd forintos állami támogatással épült, 2019-ben az agrárminiszter is ott volt az átadón, akkor példaértékűnek nevezte a 120 munkahelyet teremtő beruházást. Kellene egy figyelőszolgálat, amely az össze csinnadrattás átadási sorsát nyomon követi…

Becsó Zsolt átadott egy Kádár-kockából kikanyarított kisboltot Egyházasdengelegen

Egyperces…

A Kutyapárt megnyitotta a Dr. Dézsi Csaba András tanuszodát

„A kivitelezés is példaértékűen gyors volt – írják –, az alapkő letételétől a szalagátvágásig mindössze öt perc telt el. Ennek egyetlen hátulütője volt, mégpedig az, hogy a munkát sajnos nem tudtuk baráti oligarcháknak kiszervezni.”

Brühühű: nem lesz szállodája Száraz Istvánnak Zebegényben

A NER-ben ügyesen mozgó vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég pár éve 300 millió forint állami támogatásban részesült, hogy szállodát építsen a Dunakanyar szívében. Most ott tart, 420 millióért kezdték el eladásra kínálni az ingatlant. Miután a MANCS megkereste a vállalkozót, lekerült a hirdetés.

A Publicus kutatása szerint mellément a konzultációs bomba

„A Fidesz hazugságai tönkretesznek minket!”…

Az 50-es évek államszocializmusának Nyugat-ellenességét idézik a fideszes szólamok

Azért egy egész országot időgépbe tuszkolni – nem semmi….

Így sikerül mindez: Szele Tamás: A népbutítás lélektana

Így jelennek meg a magyar nyelvű hírmédiában az orosz dezinformációs propagandagépezet trükkös hazugságai

Az Átlátszó az elmúlt hónapokban arra vállalkozott, hogy feltérképezzék, pontosan kik és milyen logika alapján gyártják Magyarországon a Kreml narratíváit erősítő, hírnek kinéző tartalmaikat.

Halálosnak bizonyult Demeter Szilárd csókja az erdélyi KESMA-nál

Szerintünk még büszke is lesz, ha a dementorokhoz hasonlítják… Powerful.

NOSZF

Ekkortájt ünnepeltük, hivatalosan november hetedikén, munkaszüneti nappal meg élő egyenes moszkvai közvetítéssel.


Nem akart elmenni Hadházy Ákos sátra mellett…?