2023. április 21., péntek

A PÁPÁTÓL VÁRNAK SEGÍTSÉGET A MAGYAR KERESZTÉNY LMBTQ EMBEREK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.04.21.


A magyar keresztény LMBT-közösség azt reméli, hogy a rövidesen Magyarországra látogató Ferenc pápa csillapítani tudja a kormány egyre erősebb LMBT-ellenes kampányát – írja a Reuters


A magyar keresztény LMBT-közösség azt reméli, hogy Ferenc pápa egy hét múlva esedékes budapesti látogatása segít majd a mélyen megosztott magyar társadalom sebeinek a gyógyításában, miközben az ország erősen konzervatív kormányzata egyre fokozza az LMBT-ellenes kampányt – írja a Reuters. A hírügynökség kiemeli, hogy Orbán Viktor jobboldali nacionalista miniszterelnök olyan társadalompolitikát követ, amelyről ő maga azt állítja, hogy a keresztény értékeket védelmezi a nyugati liberalizmussal szemben. Az elmúlt években a migránstéma mellett elővette a genderügyet is, amit LMBT-propagandának minősít.

A tudósítás megszólaltatja a 28 éves Modolo Ákos Marco melegjogi aktivistát, aki egyben gyakorló katolikus, és aki azt mondja: sok meleg szégyenkezik saját szexuális identitása miatt, és úgy érzi, hogy Isten nem szereti őt. Ákos szerencsésnek tartja magát, mert soha nem volt ilyen érzése. Szerinte Isten segítette őt keresztül azokon a nehézségeken, amelyek abból fakadtak, hogy magányos volt a konzervatív mezőberényi közösségben, ahol nevelkedett. Az apai ágon olasz fiúban 14 éves korában tudatosodott, hogy meleg, de további öt évbe telt, mire ezt képes volt feltárni, előbb barátai, majd családja előtt. Mint mondja, ott akar lenni a pápa budapesti szentmiséjén. Azt reméli, hogy Ferenc toleráns viszonyulása az LMBT-hez - és általában a marginalizálódott emberekhez – segít majd a magyar társadalmon belüli szakadék áthidalásában, amit szerinte a kormány gyűlöletkampánya okozott.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa szerint a római katolikus egyháznak be kell fogadnia az LMBT-embereket, és hogy a katekizmus az azonos neműek iránti vonzalmat nem tekinti bűnnek – bár a homoszexuális cselekedetet igen. „Mindenki Isten gyermeke, Isten nem utasít el senkit, ő az Atya, nekem pedig nincs jogom senkit kitaszítani az egyházból” – idézi a hírügynökség a katolikus egyházfő álláspontját.

Magyarország – olvasható a tudósításban – nem engedélyezi a melegházaságot, de elismeri a bejegyzett élettársi viszonyt. A magyarok mintegy 56 százaléka elfogadja a homoszexualitást a Závecz Research 2021-es felmérése szerint. Az Európai Bizottság az Unió Bírósága elé idézte Magyarországot egy olyan törvény miatt, amelynek a célja az Orbán-kormány szerint a gyermekek védelme, de emberi jogi csoportok LMBT-ellenes diszkriminációnak tartják, mivel tiltja az iskolákban a homoszexualitás és a nemváltás úgymond hirdetését. Ursula von der Leyen, az EU végrehajtó intézményének a vezetője szégyenletesnek nevezte a törvényt, a magyar kormány azonban azt hangoztatja, hogy visszautasít minden agresszív LMBT-propagandát, és minden áron megvédi a gyerekeket, és ennek az üzenetnek – írja a Reuters – jó a visszhangja a konzervatív szavazók körében.

Gondok az ukrán gabonával

Most pedig szálljunk le a napi politika szintjére, és pillantsunk bele a többnyire csak taz-ként említett berlini Tageszeitungnak az ukrán gabona ügyéről szóló helyzetelemzésébe. Eszerint Brüsszelben először elfogadhatatlannak minősítették a lengyel és magyar behozatali tilalmat, majd – az imént más összefüggésben említett – Ursula von der Leyen azt közölte, hogy az általa vezetett Bizottság segíteni kíván az érintett gazdáknak, később viszont a testület szóvivője elismerte, hogy az olcsó ukrán gabonának piactorzító hatása van, és hogy az érintett uniós tagállamok egy szükséghelyzeti klauzula alapján jogosultak kizárni egyes agrártermékeket. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos jelenleg tárgyalásokat folytat öt tagállami kormánnyal ebben a kérdésben. A taz helyzetképe felhívja a figyelmet arra, hogy az eredeti elképzelések szerint ugyan az ukrán mezőgazdasági termékek csak kevés időre kerülnének az EU-ba, és gyorsan továbbszállítanák azokat Afrikába, illetve más, szükséget szenvedő helyekre, ám a kikötői kapacitások nem elegendőek, és a termények egy részét például Olaszországba vagy Spanyolországba viszik, ahol – alacsony ára miatt – állati takarmányozásra használják fel.

Holtpont az európai migrációs politikában?

Szenteljünk még néhány mondatot az európai migrációs politikáról folyó, végeláthatatlan vitának. A bécsi Der Standardtól a londoni Guardianig számos médiaforrás számol be arról, hogy az Európai Parlament megszavazott egy sor határozatot, amelyekkel ki akarja lendíteni az ügyet a holtpontról, és ez év végéig megállapodásra szeretné bírni a tagállamokat az egységes európai migrációs politikát illetően. Ha ez sikerülne, akkor ez a kérdéskör már nem terhelné a jövő tavaszi európai parlamenti választások kampányát. A Der Standard kiemeli, hogy az EP kívánatosnak tartaná az illegális bevándorlók regisztrálását, ugyanakkor pedig olyan független mechanizmusok kialakítását, amelyek az alapvető jogok védelme jegyében elejét vehetnék a jogellenes kizsuppolásoknak.

Az EU jelenleg a menedékkérők mintegy 29 százalékától tagadja meg a menekültjogállást

A The Guardian adatai szerint az EU jelenleg a menedékkérők mintegy 29 százalékától tagadja meg a menekültjogállást, de ezt az arányt növelni akarja, közel-keleti és afrikai kormányokkal való visszafogadási megállapodások révén.

CÉLKERESZTBEN A NEVELŐSZÜLŐK, A GYERMEKVÉDELEMNEK CSAK ÁRTOTT AZ ELLÁTÓRENDSZER ERŐLTETETT ÁTALAKÍTÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.04.21.


Sok gond feszíti az ágazatot, de a szakértő szerint a közelmúlt tragédiái egyedi esetnek számítanak.

Két napig keringett Nyíregyházán és környékén egy nevelőanya autójának csomagtartójában a gondjaira bízott két éves kisfiú holtestével, hátsó ülésén pedig a gyermek másfél éves húgával. Az eddigi információk szerint a gyermek etetés közben félrenyelt és megfulladt. A nő nem kért orvosi segítséget. Két hónappal korábban Polgáron halt meg egy hasonló korú kisfiú, akit a gyanú szerint nevelőanyja bántalmazott szófogadatlansága miatt, majd leesett a lépcsőn és már nem tudtak rajta segíteni. A halálesetek reflektorfénybe vonták a hazai nevelőszülői hálózatokat és a gyermekvédelmi rendszert.

– Ezek egyedi esetek – szögezi le Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. Aztán azzal folytatja, Magyarországon 5500 nevelőszülő dolgozik, akik közül most sokan rettegve olvassák a híreket és szemlesütve járnak az utcán. Holott arcpirítóan kevés jövedelemért, napi 24 órában szabadság, pihenőidő és érzékelhető társadalmi megbecsülés nélkül gondoskodnak 17 ezer gyerekről.

S közben a kormány, a gyermekvédelmi szakma, az ágazati irányítás néma marad.

Ez erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető, hiszen a nevelőszülők viszik el hátukon a hazai gyermekvédelmet.

„A nevelőszülők általánosan jobb környezetet jelentenek a családból kiemelt gyermekeknek, mint az otthonok, még akkor is, ha kis létszámú lakásotthonokról van szó. A nevelőszülők többsége azonban túlterhelt” – magyarázza Szilvási Léna. A gyermekvédelemben alapelvként jelent meg, hogy a nevelésbe vett gyermekeknek elsődlegesen nevelőszülői családokban kell elhelyezést biztosítani, csakhogy egyre több a családból kiemelt gyerek és egyre kevesebb a nevelőszülő. A nyugdíjazás, betegség vagy kiégés miatt távozókat nagyon nehéz pótolni, új belépő pedig alig akad. A rendszer telítettségét mutatja, hogy a nevelőszülők több mint fele 3 vagy több elhelyezett gyermekről gondoskodik és jelentősen emelkedett az 5 vagy 6 gyermeket ellátók száma is. A nevelőszülők csaknem ötöde ilyen...

BORKAI ELFELEJTETTE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.21.


Tárgyal, tárgyalgat a bíróság, s mindeközben pornót néz. Borkai Zsolt pornóvideóját nézik meg újra meg újra, s bár azt nem tudjuk, csámcsognak-e rajta, de azért pikáns a dolog. Főleg keresztény hazánkban. Nem hinnénk, hogy fel kell eleveníteni a történteket, mikor is és midőn a még aktív polgármester Borkai egy jachton vett részt egy jófajta orgián, azt nem tudjuk, hogy épp a családok éve idején, vagy más pátoszos időszakban. S bár itt és most a bíróság számára az a kérdés, ki volt a kameramann és ki hozta nyilvánosságra a zaftos videót, számunkra egészen más dimenziók érdekesek. Mégpedig a csalás, hazugság, jellemtelenség zavaros és taknyos világa, utalva Szájer ereszére és Novák K. popsitörlős ablakpucolására egyben.

Ha mi volnánk Borkai, aki szerencsére nem vagyunk, akkor nem nyilatkozgatnánk glóriával a fejünkön. És nem azért nem tennénk ezt, mert bűntelenek volnánk, s emiatt prűd vénasszonyok módján utasítanánk el mindazt, ami a videóban történt. Hanem azért leginkább és elsőképpen, mert mi Borkaival ellentétben nem vagyunk egy olyan galeri tagja, amely meg akarja szabni mind az összes magyari embereknek, hogyan éljenek, mi az erkölcsös és erkölcstelen, sőt, azt is, hogy milyen irányú nemi vonzódásaink lehetnek És milyenek nem. Mi nem foglaltunk semmit alaptörvénybe, mi nem hivatkozunk minduntalan a keresztény kultúrára, és nem bélyegzünk meg senkit, mert más, mint mi vagyunk.

A gond a Borkai üggyel nem ez a videó, hanem ami morál mögötte van, illetve ami éppenséggel nincs. Nem, ami megtörtént, hanem, ami nem. A volt polgármester – ellentétben az ügy többi érintettjével – megkapta azt a lehetőséget a bíróságtól, hogy ne kelljen részt vennie a tárgyaláson, ne kelljen újra meg újra végignéznie saját segge mozgását a filmen, mert hátha még meghasonlana a látottakon. Így viszont a távolból beköszönve, elkülönítve mintegy önmaga mocskától, akárha valami szent ember mentegetheti magát, és ezt nem is rest megtenni. S amíg a többiek nézik a filmet, ő mondhatja azt, hogy már el is felejtette az egészet, mint valami kívülálló, aki azt szuggerálja magának, hogy meg sem történt az, ami igen.

Szó szerint ezt mondja Borkai az alakuló glóriával a feje fölött: „Egy ilyen procedúra valóban rendkívül kellemetlen, még akkor is, ha igazából olyan régen volt, hogy már el is felejtettem. Nem örül az ember ennek, de itt nem én vagyok a vádlott, én a sértettje vagyok ennek az ügynek.” – Nem volt annyira régen, mi nem felejtettük el, és nem a filmen látottak miatt, hanem az abban hordozott üzenet okán. Ez pedig az volt, hogy szemben azzal, amit Borkai pártja a gyalogparasztok torkán tuszkol le, mint a tömött libáén, jelesül, a műpátosszal körül lengetett szent család ideáját, hazugság. Nem úgy hazugság, ahogyan mi éljük meg, hanem akképp, amit nekünk erről az egészről előadnak. Minden hazugság...

RÁKOSI ELVTÁRS IS MEGIRIGYELNÉ A BOLTOKBAN ELRENDELT KÖTELEZŐ AKCIÓS ÁRAKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.20.


Piacgazdasági körülmények között működő (kapitalista) jogállamokban példátlan intézkedés a boltoknak előírt kötelező kedvezményes akciók bevezetése, amit még Rákosi elvtárs is megirigyelne, mert ha nem is teljesen, de részben letöri a kulákok és a burzsoá tőke árait (mielőtt börtönbe csuknák árdrágítás miatt őket). De Orbán kínai kommunista barátai is biztos elégedetten csettintenek. Orbán lehet még Hszi Csin-Ping legjobb magyar tanítványa. Lassan megnyithatná Recsket, még szükség lesz rá, ha jönnek az árdrágítók és a szabotőrök.

Az Orbán-rezsim tervhivatala húsz kategóriába sorolja majd az alapvető élelmiszereket, és az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriából egy-egy szabadon választott terméket kell – az akciót megelőző harminc nap legalacsonyabb áránál – 10 százalékkal olcsóbban adni. Azt gyorsan bejelentették, hogy a jellemzően magyar tulajdonban levő kiskereskedéseket felmentik ez alól, a kötelező akciók rájuk nem érvényesek. Mindenki csak a multinacionális hálózatokat és bevásárlóközpontokat utálja majd (őket kellett akciózásra kényszeríteni, mert nyilván ők túláraznak).

Az inflációért felelős Orbán-kormány képtelen az inflációt csökkenteni, ezért szorul ilyen (látszat)intézkedésekre, még ezzel is a népszerűséget kergetve, mert a „magyar” boltokat nem kötelezi, a multikat viszont igen, aminek viszont örül a kárörvendő magyar ember (aki nem tudja, hogy ezek a multik csökkentik a legjobban az árakat, sokszor csődbe juttatva a kiskereskedéseket, emellett ők foglalkoztatják az ágazatban a legtöbb magyar dolgozót). De Orbán csak magára néz, és felismeri a magyar néplelket, amely örül, ha valakinek rossz, és ha elhitetik neki, hogy ő nyer valamin.

De a multikkal szembeni tisztességtelen magatartás nem a fogyasztóknak használ. A „hálás” magyarok nem értik azt, hogy ezt a különbözetet az áruházak jó esetben más termékeken behozzák, rosszabb esetben a színvonal tovább romlik, mert nem fognak olcsóbban adni semmit a kereskedők, mint amennyit ér. A 10 százalékkal olcsóbb húsnak, híg lesz a leve: az áru is 10 százalékkal, ha nem többel, rosszabb színvonalú lesz.

Emellett ez semmit nem segít az infláció miatt nehezebben élők helyzetén, mert ez az alkalmanként egy árura vonatkozó kötelező 10 százalékos kedvezményes akció nem fogja ellensúlyozni az Orbán-rezsim által okozott magas inflációt, amely egyedülálló az Európai Unióban, ami bizonyítja, hogy semmi köze a háborúhoz. Az intézkedés olcsó propagandafogás, amely becsapja a magyar embereket, feleslegesen gerjeszt gyűlöletet a multik iránt, rontja az áruminőséget, felborítja a normális kereskedelmi gyakorlatot, romboljaa jogbiztonságot.

További precedenst teremt a piacgazdaságba való oktalan és kártékony hatalmi beavatkozásra, amely nem segíti a gazdasági helyzetet, és nem javítja az életszínvonalat, hanem hosszútávon rontja. Emellett a lehető legrosszabb irányba neveli a közvéleményt, amely elhiszi, hogy a kereskedők gonoszak, a kormány jó, s csupán jóakaraton múlnak az árak, a kormányon múlik, hogy mi mennyibe kerüljön. Ez tovább távolítja a magyar népet a piacgazdaságtól és polgárosodástól, az állami paternalizmustól várva a megoldásokat. De ezzel csak becsapják őket...

MÁSNAP 420 UTÁN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.04.21.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Péntek van, szinte rögtön hétvége, és ha minden igaz, szép idő lesz végre végig. Fontos információ még, hogy vasárnap este mutatjuk be a Platon Karataev zenekarról szóló dokumentumfilmünket, a trailer már itt látható. Szokás szerint addig is ajánljunk négy cikkünket külön is:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet.