2019. október 14., hétfő

AZ ELLENZÉK PÁLYÁN VAN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2019.10.14.


...Az ellenzék a pályán van, állapítottam meg a cikk elején. De messze van attól, hogy a Fidesz esélyes kihívójaként tekintsünk rá. A következő időszak nagy feladata az alternatívaképzés. Ehhez jelentős változásokra lenne szükség, amivel kapcsolatban most csak a választás két fejleményére hívnám fel a figyelmet. A polgári Budán a Fidesz fölénye elenyészett; ez is arra utal, hogy az Orbán-rendszerből kiábrándult konzervatívok politikai képviselet után kiáltanak. A kormánypropaganda a fővárosi kudarc fájdalmát a nagyvárosokon kívüli, megyei listára szavazók körében tapasztalható tartós és masszív Fidesz-fölényre való hivatkozással igyekszik tompítani. Tény, hogy az ellenzék bajosan tud valaha is parlamenti választáson győzelmet aratni, ha ezen a terepen nem válnak kiegyensúlyozottabbá az erőviszonyok.

Ettől függetlenül a mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető. És bármikor jöhet egy olyan botrány, leleplezés, amely felborítja a megváltoztathatatlannak hitt erőviszonyokat.

ESIK AZ OPUS ÉS A 4IG AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS UTÁN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.10.14.


Az ázsiai tőzsdék hétfői erősödése után lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, a befektetők az USA és Kína közötti részleges kereskedelmi megállapodás mellett a kínai, vártnál gyengébb külkereskedelmi adatsort emésztik. A magyar tőzsde lejjebb került ma délelőtt, míg az Opus és a 4iG árfolyama nagyot esett.


Gyengélkedik a BUX, zuhan az Opus

A pénteki szárnyalás után lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek, miután a befektetők az USA és Kína közötti részleges kereskedelmi megállapodás mellett a Kínából beérkező, vártnál gyengébb szeptemberi külkereskedelmi adatokat emésztették. A DAX 0,6 százalékos esése mellett a CAC40 0,7 százalékot esett.

A magyar tőzsde a péntek nagy emelkedés után lejjebb került ma délelőtt, az esés összességben beleillik a mérsékelten borús, hétfői részvénypiaci hangulatba. A BUX 211 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter volt képes minimális erősödésre.

A BUX komponensei közül 2,7 százalékos esésével és 6,5 százalékos zuhanásával az Opus teljesít a leggyengébben ma délelőtt, az Opus 104,49 millió forintos forgalom mellett esik, ezzel az Opus a második legforgalmasabb részvény ma délelőtt a magyar tőzsdén az OTP után...

NEM TART EZ ÖRÖKKÉ - AZ ÖSSZEFOGÁS IGENIS MŰKÖDIK. AZ ELNYOMÁS NEM

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2019.10.14.


...A többpártrendszer mindig megosztja az országot, ez ilyen. Jobb esetben meggyőződés, világnézet, filozófia szerint hasít. Az a politika, amelyet már kizárólag átlátszó hazugságok, még átlátszóbb manipulációk meg kannásbor-szintű propaganda tart fenn – az bizony szürkeállomány szerint osztja ketté. Ennek baljós jele az eredmény.

A botrányt még sokáig fogjuk elemezni. A pornográfia adta el, az tette mögé a terjedési mechanizmust. „Mészáros Lőrinc” és az Orbán-család milliárdos beszerzéseit, a kastélyokat, lovardákat és céghálókat nem küldték tovább egymásnak gimnazisták, melósok, apolitikus, régóta legyintgető, fásult emberek. Akiket internetezőként könyvelünk el, de szinte soha nem olvasnak híreket. Most megkapták az arcukba, és nyilván sokan kapták fel a fejüket, és néztek utána a háttérnek. A korrupciót rég megszokták, hiába számolták át újságírók, ellenzéki politikusok lélegeztetőgépre és óvodára. A Borkai-botrány három másodpercben átváltotta kokainra és kurvákra, és így arcot, de leginkább segget adott a témának. Összeállt a kép: nemcsak hiányoznak röntgengépek és iskolák, hanem ez lesz belőlük.

Ám a választást ez a botrány nem döntötte volna el. Kellett hozzá, hogy végre igazolást nyerjen a matek, amit egészen idáig nem fejtett meg az ellenzék.

Az összefogás receptje igenis működőképes.


Amint létrejön a gravitációs pólus, szinte automatikusan szívja fel azok szavazatát, akik se nem szocik, se nem gyurcsányisták, csak meg akarják nyomni a LEVÁLTOM gombot – bármilyen okból. Erre vártunk, ezt sürgettük sokan, és istentelen sokáig tartott, míg leesett a tantusz.

Fals matematikával dolgoztak az összefogás ellenzői: odáig jutottak, hogy aki jobbikos, az sosem fogja elviselni a gyurcsányistát, és ezért a szavazatokat nem lehet összeadni. Csakhogy a választók változnak. Kiábrándulnak például, vagy latolgatni kezdenek, és arra jutnak, hogy ekkora stricik még azok se voltak. Vagy éppen belátják, hogy még egy szocialista kormány is hagyná őket lóról íjászkodni, legfeljebb kiröhögnék őket a libsik. A Fidesz viszont elveszi a legelőt meg a lovat, és kurvákat vesz belőle magának. A választók alkalmazták a kisebbik rossz elvét, mint egy autóvásárlásnál. És ehhez jönnek azok, akik egyszerűen csak azért nem szavaztak eddig, mert esélytelennek tűnt a kapálózás. Most reális esélyek voltak, és a győzelem után ezek megmaradnak és nőttön-nőnek. Ugyanígy lehet kormányt is váltani, ha eljön az idő.

És benne volt a fontoskodásban a kényszeres elkülönbözés, a megmondók éretlen, emós kórsága: helikopternek kell maradni akkor is, ha már a saját repterünket ostromolja a zombihorda. Valami igazán eredetit kell mondani, ami egyik sem: mondjuk azt, hogy minden szar, egyformán! Na milyen? Ilyet még senki se merészelt, ugye? Sőt! Ellenzékváltást! Punk vagyok, ugye, apu?

Mindezt a történelemtudomány ma megbízhatóan megcáfolta. Nem ez a járható út. Izgalmas mellékszál, kik maradnak meg laposföld-hívőnek, és ki képes az önkritikára.
Világosítsd fel nemzeted

A főműsoridő azonban most már Karácsony Gergelyé és Márki-Zay Péteré és Botka Lászlóé és mind a többi győztesé. Az ellenzék most megszerzett pozícióiban óriási lehetőség van – az elkúrásra is.

A mozgástér jelentős. Ennyi várossal, ennyi emberrel nem lehet baszakodni, ahogy tették Esztergommal. A büntetés visszaütne – sőt, túlkompenzálás várható, mert az ellenzéki városok most nagyon könnyen verhetik rá minden bajukat a kormány bosszújára. És ezt el is tudják mondani az embereknek.

Kínos feladvány már a jelenlétük is az egyszínű országra szabott propagandagépezetnek. Eddig ellenzékiek többnyire meg sem szólalhattak ott – Budapest főpolgármesterét elhallgattatni már nehezebb ügy. Valószínűleg megpróbálják, de minden nappal a saját maradék hitelüket élik fel. Ami már most sem bizonyult elégnek. Mondtam már, hogy egyszerűen senkik vagytok? Azt hiszitek, ti vagytok a rendszer kerubjai, ugye? Nem: ti a sírásói vagytok, és minden betűben ott a hullaszag.

Különösen akkor, ha az ellenzéki városok saját csatornákon is képesek a kommunikációra. Az ellenzék győzelmei rég elvesztett lehetőséget jelentenek arra, hogy a Fidesztől független nyilvánosságot teremtsenek. Olyat, ami eljut a kormánypropaganda buborékjában élőkhöz, például mert papíron van, és a remittendát ingyenesen terjesztik. (Frekvenciákkal kár számolni, az egyelőre hitbizomány.) És láttuk a városokban, mi történik ott, ahol a buborék kipukkad.

Első próbája lesz ez az összefogás tartósságának: nekiáll-e minden helyi erő nyomtatni a maga ugyanolyan színvonaltalan, mászókaavatásokkal teleszemetelt Lakossági Hírmondóját, vagy összerakják a forrásaikat, és mondjuk feltámasztják a Népszabadságot, helyi mellékletekkel, autonóm szerkesztőséggel, az egész nemzetnek szóló tartalommal. Ami nem a másik pártvonal ellentéte, hanem példa arra, hogyan működhetnének a dolgok normálisan. Az például egy jele lenne annak, hogy első a közjó...

MIT LÉP A NATO, HA ASZAD A TÖRÖK OFFENZÍVA ELLEN VONUL?

EUROLOGUS BLOG
Szerző: SZŰCS ÁGNES
2019.10.14.


A Törökországgal szembeni fegyverembargót emlegette lehetséges megoldásként Josep Borrel spanyol és Didier Reynders belga külügyminiszter is az Európai Unió Tanácsának hétfői ülése előtt Luxemburgban. Németország, Hollandia, Franciaország és Svédország 

már a múlt hét végén leállították a fegyverszállításokat Törökországba.

A szankciók azokért a támadásokért büntetnék Törökországot, amelyeket a múlt héten indított offenzívában a kurdok által lakott Észak-Szíriában hajtott végre. A katonai művelet hétfőn légitámadással kezdődött, szerdán a török hadsereg behatolt a szíriai kurdok által létrehozott Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területére , hogy azt megtisztítva létrehozzák a Recep Tayyip Erdoğan török elnök által a török-szír határ 450 kilométeres szakaszára megálmodott „biztonsági zónát”.

A kurdok beszámolói szerint vasárnap az Iszlám Állam családtagjait őrző táborokból 700-800 ember kiszabadult, ezért a kurdok alkura kényszerültek Bassár el-Aszad szíriai vezetővel. Az állítólag orosz közvetítéssel létrejött megállapodásban Manbídzs és Kobani határvárosokat feladják cserébe azért, hogy Damaszkusz segítsen a törököket megállítani...

A SZŰKLÁTÓKÖRŰSÉG ÉS A KORRUPCIÓS LEHETŐSÉGEK HIÁNYA MIATT SZŰK KIS MACSKABEJÁRÓVÁ VÁLT A KELET EGYKORI KAPUJA, ZÁHONY

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2019.10.14. 


Csúfos bukásnak tűnik Magyarország egyetlen, két évvel ezelőtt nagy csinnadrattával átadott vámszabad területe, amelyről a kormány azt ígérte, újra fellendíti majd az ország keleti határán található vasutas kisváros, ez egykor a Kelet kapujaként emlegetett Záhony vasúti forgalmát. Ami azonban Európa-szerte ipari és kereskedelmi létesítmények tucatjait vonzza egy térségbe, az Záhonyban másfél éve nem több, mint egy üresen tátongó, kerítéssel körülvett placc. 

„A vámszabad terület fő vonzereje, hogy jelentős versenyelőnyt biztosít az ide szállító, és betelepülő cégeknek a halasztott adó- és vámfizetési lehetőség, valamint egyéb ösztönzők és kedvezmények révén. A vámszabad terület által nyújtott lehetőségek elsősorban a 3. országokból az Európai Unióba nyersanyagot vagy félkész terméket behozó vállalatok számára előnyös, mivel áfa- és vámmentesen tudják raktározni vagy feldolgozni az árut a területen, jelentős összeget megtakarítva” – magyarázták szakértők a Piac és Profitban 2017 szeptemberében. A vámszabad területként bejegyzett területekre itt is, és a világ többi területén is tárolási, raktározási, csomagolási, vámügyi vagy akár adás-vételi tranzakciókat terveznek, de nem kizárt például a gyártási tevékenység sem. Az ilyen zóna lényege, hogy az ott elhelyezett áru kereskedelmi szempontból nincs az adott ország, vagy ebben az esetben az Európai Unió területén, tehát jelentős adó- és vámköltségeket spórolhat meg, aki ilyen területen tárol, vagy akár fel is dolgoz különböző termékeket.

Különlegesen eredménytelen különleges vállalkozási övezetek

Záhonyban korántsem ez volt az első olyan próbálkozás, amikor hasonló módszerekkel igyekeztek az EU-n kívüli keleti kereskedelmet és vasúti fuvarozókat a térségbe csábítani. A helyi képviselők és vasúti vezetők már 1993-ban, alig három évvel a rendszerváltozás után kezdeményezték, hogy a térségben alakítsanak ki különleges gazdasági övezetet. Ettől, éppúgy, mint két éve a vámszabad területtől, ugyanazt várták: az egykor hatalmas forgalmat lebonyolító vasútállomás újbóli felvirágoztatását...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY PUSZTUL ZÁHONY, A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS EGYIK LEGNAGYOBB VESZTESE

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2019.10.14.


Záhony a rendszerváltozás egyik legnagyobb veszteseként emlegetett település az ország észak-keleti csücskében, az ukrajnai határ mellett. Az 1950-es években még pár száz fős faluból két évtized alatt 4-5 ezres településsé duzzasztott Záhonyt 1989-ben avatták várossá. Gyors fejlődését a hiánygazdaság kellős közepén a vasútnak köszönhette. Az alig 60 éve még két vágánypárból álló záhonyi vasúti átrakó az 1980-as évekre közel 100 négyzetkilométernyi, gépesített, a környékbeli falvak határterületeit is felszippantó üzemi területté fejlődött. Az újonnan kiépült vasúti üzemegységek tőszomszédságában akkor modernnek számító lakótelepek épültek, a MÁV saját bölcsődét, óvodát, orvosi rendelőt működtetett, a vasút gyakorlatilag önálló várossá nőtte ki magát. 

A település várossá avatása után egyetlen évvel, a rendszerváltó politikai erők által elzavart szovjet csapatok nagy része itt távozott az országból. A nem éppen könnyes búcsút azonban Záhony is megsínylette. A korábbi évi 18 millió tonnás vasúti áruforgalom egyik napról a másikra a töredékére, 2-2,5 millió tonnára csökkent. Miután az oroszok éveken keresztül hiába próbálták a magyar gazdasági kapcsolataikat újjáéleszteni, a nyugati irányú áruforgalmuk kezelésére alternatív útvonalakat kellett kiépíteniük. Ez, illetve a központi irányítású MÁV feldarabolása, valamint a vasúti infrastruktúra használatát szabályozó későbbi üzletpolitikája végképp aprócska macskabejáróvá zsugorította a Kelet egykori kapuját...

“NÉHA NINCS MÁS MÓDJA ANNAK, HOGY INFORMÁCIÓHOZ JUSSUNK, CSAK A KÖZÉRDEKŰADAT-IGÉNYLÉS” – INTERJÚ A JÁRÓKELŐVEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.14.


A Járókelő.hu hét éve közvetíti a lakosság által jelzett közterületi problémákat az önkormányzatok és illetékes cégek felé országszerte. Röviddel a Járókelő indulása után elkezdték használni az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt is, hogy megtudják, milyen intézkedés történt egy-egy bejelentésük kapcsán, amire nem kaptak választ. A mai napig rendszeresen adnak be közadatigényléseket a KiMitTud-on keresztül, amit nagyon hasznosnak tartanak a munkájukban, és ajánlanak mindenkinek, aki információkhoz szeretne jutni. Interjú a Járókelő önkéntes csapatának koordinátorával, Lukács Mátéval az adatigényléssel kapcsolatos tapasztalataikról...

CSAPÁS, MEGMOZDULT AZ ORSZÁG, AZ ELLENZÉKÉ BUDAPEST - HÉTFŐI NAPILAPOK

INDEX
Szerző: LOVASG
2019.10.14.


Az önkormányzati választás utáni hétfőn szinte az összes napilap címlapján foglalkozik a vasárnapi eredményekkel

Csapás Orbán rendszerére - írja a Népszava, ami azt emeli ki, hogy az ellenzék tíz megyei jogú városban és nyert, és a Fidesz elsősorban a kis településeken volt erős.

A kormánypárti Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is elsősorban azt hangoztatja, hogy vidéken és a megyékben a Fidesz nyert, a fővárosban az ellenzék.

A Blikk és a Bors a részvételi adatokra koncentrál, mivel túl korán volt a lapzártájuk, ugyanez a helyzet a választás előtti napokban elég erős címlapokat felvonultató Lokál és Ripost esetében is, előbbi választás másnapi címlapválasztása ezúttal sem gyenge.

CSUDIBOGÁR CLUB, AHOL AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ KAMASZOK TALÁLKOZNAK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.10.14.


A Csudibogár Clubot egy édesanya hozta létre, hogy legyen egy hely, ahol az autizmussal élő fia és sorstársai barátokat találhatnak. Az autizmus spektrumzavaros fiúnak nem erőssége a barátkozás, a helyzetét az sem könnyíti meg, hogy magántanuló, hiszen nem találtak neki megfelelő helyet a normál iskolában. A kamaszok a kártyajátékok mellett művészetterápiás foglalkozással töltik a szombat délutánt, így mindenki megtalálhatja azt az önkifejezési formát, ami hozzá a legközelebb áll.

"Három hónappal ezelőtt szereztem egy barátot, ma pedig egy lány barátot, az a neve, hogy Panni, és nem csendes. Én sem vagyok csendes, aki csendes, azzal keveset tudok beszélni. Szerintem máskor is fogok találkozni vele, és megígérem, hogy felhívom telefonon, és írok neki SMS-t"

– mondja a tizenhárom és fél éves Buday Bence a Csudibogár Club harmadik találkozóján. Ezt a hiánypótló klubot azért hozták létre az édesanyjával, hogy legyen egy hely, ahol az autista fiatalok megismerhetik egymást, és barátságokat köthetnek.

A harmadik, szeptemberi találkozót a budapesti Premier Kultcaféban rendezik meg, sokakat megmozgat a szombat délutáni esemény, közel húsz, autizmussal élő fiatal érkezik a szülei kíséretében. A többség nem az első alkalommal vesz részt a találkozón, a fiatalok főleg Pest megyéből érkeznek, kicsivel később pedig két egri fiú is befut.

Fontos, hogy ne hozzunk rögtön negatív ítéletet a nem helyénvaló társas viselkedésükről. Az egyikük például írt egy dühösebb hangvételű levelet, hogy be lett csapva, mert nem 31-én lesz a találkozó. Most viszont egyből elnézést kért, hogy türelmetlen volt. Ők máshogy működnek, tőlük ezt nem lehet zokon venni” – mondja Buday Tímea...

A BOSSZÚ HAMAROSAN VÉGIG FOG SÖPÖRNI AZ ORSZÁGON, MINT EGY TORNÁDÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.10.14.


Jó reggelt! Hétfő van, most, amikor írni kezdem ezt a cikket, még tök sötét odakint minden. De hamarosan világosodni kezd majd. Tegnap este, vagy inkább már éjszaka felbontottam egy üveg pezsgőt, és kiöntöttem a mosogatóba. A pezsgőbontás a változást akaró embereknek szólt, akik elmentek szavazni. A kiöntés a pezsgő minőségének (évekkel ezelőtt kapta a szerkesztőség ajándékba egy meglehetősen spórolós illetőtől, és már akkor is ócska volt, a több évnyi ácsorgás nem használt neki), és annak a ténynek köszönhető, hogy egyáltalán nem szeretem a pezsgőt, nem is bírom és nem is biztos, hogy egy masszív tüdőgyulladásból kifelé kapaszkodni igyekezvén pezsgővel kellene leküldenem a gyógyszereket. A nyomorult fizikai állapotom ellenére régen éreztem olyan jól magamat, mint tegnap este. Sőt ez a jó érzés még ma is tart.

Az emberek – mármint azok, akiknek elég fontos volt az, hogy kik befolyásolják közvetlenül az életüket, és elfáradtak szavazni – jókora hányada úgy döntött, hogy változást szeretne a településén. A megyei jogú városok és megyeszékhelyek többségét elbukta a Fidesz. Most a 24 nagyváros fele fideszes vezetésű lett, a másik fele nem fideszes. Ez így korrekt. Kezdésnek...

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZÖRNYŰSÉGESEN VISELKEDETT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.14.


Elképszető öldökléssel tör utat a török hadsereg Szíria északi részén. A legfrissebb hírek szerint a támadók tüzérsége a kurdok mellett amerikai csapatokat is veszélyeztetett. Megfigyelők szerint a török offenzíva miatt az Iszlám Állam terroristái újra kiszabadulhatnak. A vérengzés újra felveti a magyar kormány felelősségét, mert – egyedüliként az unióban – megakadályozta, hogy még a támadás elrendelése előtt az Európai Unió figyelmeztesse a török vezetést a háború veszélyeire. Jeszenszky Géza ex-külügyminiszter, volt amerikai és oslói nagykövetet a magyar politikai vezetés felelősségéről kérdeztük.

- Már ma is kivégeznek ártatlan civileket, gyerekeket, az áldozatok legtöbbször kurdok. Lehet győztese ennek a szörnyű háborúnak?

- A vérengzésnek elsősorban vesztesei lehetnek. Rövid távon ugyan az erős török haderő könnyen legyőzheti az amerikaiak által kiképzett kurd erőket, amelyek létszámban, fegyverzetben, és technikában is nagyon elmaradnak a támadótól. Az első számú vesztesek tehát azok a kurdok, akiknek sokat köszönhet a világ. Csapataik csodálatra méltó teljesítményt nyújtottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Ez a nép megérdemelné, hogy helytállásért legalább korlátozott autonómiát kapjon, ha már a függetlenséget nem sikerül elérniük. Ugyanakkor nemcsak a kurd nép, hanem Európa is vesztese ennek az offenzívának. Ugyanis a háború elől menekülő polgári lakosság újra a térségünk felé veheti útját. Vesztes lehet továbbá az Egyesült Államok is; az USA hadserege már az elmúlt években is rosszul szerepelt Szíriában, miután Trump elnök a térségből kivonta maradék haderejét, zöld utat adott a török támadásnak. Emiatt Amerika civil lakói körében nagy a felháborodás, de a hadseregben is rossz volt a döntés visszhangja, hisz a katonák nemrég még együttműködtek a kurdokkal...

A VÁROSOK NÉPE VÉGRE FELÉBREDT MÉLY ÁLMÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.14.

Valami megváltozott, valami végre történt ebben az országban! A fene sem gondolta volna – noha persze mindannyian reménykedtünk benne – hogy csoda történhet. Bíztunk abban, hogy az ellenzéki összefogásnak – és az utolsó napokban kirobbant Borkai-ügynek – köszönhetően az ország gondolkodni képes fele felébred végre, és átgondolt döntést hozva arra adja le voksát, akinek a legnagyobb esélye lehet megszorongatni, vagy akár le is győzni a kormánypárti jelöltet. Így lett, a magyar városok lakói végre felébredetek. Mert ugyan lehet, hogy az országos térkép ismét narancssárgára váltott, fideszes győzelemről – ezt ezúttal Orbán sem mondta ki – nem beszélhetünk, hiszen temérdek várost veszítettek el az ellenzéki összefogásnak köszönhetően. A legnagyobb és talán legfontosabb város pedig Budapest, amely Orbán számára a legnagyobb érvágást jelenti.

Noha tolták a propagandát kegyetlenül, a saját intézeteikkel felmérették a választások várható végeredményét, de olyan szinten mellé lőttek, hogy öröm volt nézni. Karácsony Gergely igen súlyos vereséget mért – közel 50 000 szavazattal többet szerzett – Tarlós Istvánra és vele a Fideszre. És ha ez még nem lenne elég, a közgyűlés a mai naptól ellenzéki többséggel működik, ami azt jelenti, hogy a fideszes káderek nem lehetetleníthetik el Karácsony munkáját. Orbán persze ezt még megteheti, azonban azzal könnyen saját magát lőheti lábon, hiszen a főváros kivéreztetésével jóval több haragost szerezne magának, mintha együttműködne Karácsonnyal. Az, hogy melyik utat választja majd a miniszterek elnöke, egyelőre a jövő kérdése, noha beszédében együttműködést ígért.

A főváros mellett 10 megyeszékhelyet is elveszítettek, ami igen komoly fegyvertény az ellenzéki összefogásnak. Megmutatták ugyanis, hogy nem csak hogy megszorítható, de akár le is győzhető a Fidesz, annak ellenére is, hogy csalások tucatjait követték el a választók szeme láttára. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter szintén elverte a magát függetlennek hazudó Grezsa Istvánt, akinek kampánya nem állt másból, mint Márki-Zay Péter folyamatos lejáratásából. Ebből nem kértek Vásárhelyen, mint ahogy nem kértek – többek között – Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Pécsen, Dunaújvárosban, Tatabányán, Érden, Salgótarjánban, Gödöllőn és Egerben sem. A városok végre nemet mondtak a NER rendszerére, végre nemet mondtak Orbán Viktor országrablására...

LAKÁSELADÁS: EZ A GOND A KÖZVETÍTŐKKEL - SAJÁTOSAN HIDALNÁK ÁT A HIRDETÉSEK ÉS A VALÓSÁG KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.11.


A szakmai szervezet felmérése szerint az ingatlanközvetítők 30-60 százaléka az országban „feketéző”, vagyis engedély, illetve megfelelő háttér nélkül tevékenykedik. Van már „etikus ingatlanos” mozgalom, az ügyészség pedig újabb ingatlanközvetítői szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt sikeresen. A felszínen úgy tűnhet, minden a rendeződés irányában hat. Valójában azonban nem egészen ez a helyzet.

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) felmérést készített saját szakmájáról. Eredetileg úgy becsülték, hogy az ingatlanközvetítők 30-60 százaléka az országban „feketéző”. Mintavételes vizsgálatuk végül azt mutatta ki, hogy az üzletszerűen ingatlant értékesítők 45 százaléka nem található meg egyik megyei ingatlanközvetítői névjegyzéki listában sem.

A szabályos ingatlanközvetítés alapfeltétele az OKJ-s végzettség és a jegyzői regisztráció. Azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen következményekkel jár majd, de az már biztos, hogy nagy átalakítási programja keretében a kormány kivette a szakjegyzékből az ingatlanközvetítői végzettséget. Ami pedig a másik feltételt, a jegyzői regisztrációt illeti, a MIOSZ vizsgálata szerint a megyei nyilvántartások adatai esetenként elavultak. Sokszor tartalmazzák az inaktívakat (ingatlanközvetítőket és ingatlan értékbecslőket egyaránt), de az újonnan bejelentkezőket nem...

GYÖKERET ERESZTVE ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Máté
2019.10.14.


Máté és családja lassan tíz éve élnek az Egyesült Királyságban, három gyermekük született már a szigetországban, szóval ha van valaki, aki tényleg gyökeret eresztett ott, akkor azok ők. Ő is azok közé tartozik, akik jó régen, hat éve írtak sorsukról posztot a Határátkelőre – kíváncsi voltam, mi történt azóta velük.

„2010 elején, röviddel diplomaszerzésem után, egy még Magyarországról intézett meglepetésszerű álláslehetőség nyomán költöztünk Angliába feleségemmel. Három és fél év elteltével, első gyermekünk születése után egy évvel írtam először akkori életünkről, gondolatainkról, dilemmáinkról.

Azóta gazdagabbak lettünk további két gyermekkel, még hat évnyi (angliai) élettapasztalattal, egy méretes hitellel, több baráttal és az elhatározással, hogy itt szeretnénk leélni az életünket.

A legjelentősebb Angliával kapcsolatos szemléletbeli változás valószínűleg az számunkra, hogy a „kaland / külföldi tapasztalat- és pénzszerzés” fázison túljutva itt eresztettünk gyökeret és a szó minden értelmében itt telepedtünk le.

A beilleszkedés folyamata

2010 végén egy sikeres, Anglián belüli, neves céghez történő váltásomat követően megugrott a LinkedIn-en keresztül érkező szakmai megkeresések száma. Úgy éreztem, kitárult előttem a professzionális világ, bármikor még tovább léphetek.

Bevándorló létemet kifejezett előnyként éltem meg, mert kötöttségek nélkül, szabadon költözhettünk volna a legizgalmasabb lehetőségeket követve, hiszen a gyerekkori környezetet, tágabb családot és barátokat már korábban hátra hagytuk és a feleségem sem helyezkedett ekkor még el.

De nagyon élveztem a munkát az új cégnél, megismerkedtünk a szomszédokkal, az utcabáloknak köszönhetően pedig sok, a környéken lakóval is. Elkezdtünk egy közösség része lenni. Barátokat szerezni, beléjük botlani a boltban, parkban, vendégségbe menni vagy éppen vendégséget szervezni.

Egyszer csak már nem azért mondtam vissza a megkereséseket, mert még több tapasztalatot szerettem volna szerezni az akkor már nem is annyira új munkahelyemen, hanem mert nem vonzott annyira az ajánlat, hogy áttelepüljek az ország egy másik részére miatta. Pedig eddigre már a feleségem otthon volt az elsőszülött gyermekünkkel, nem kellett volna otthagynia ezért a korábbi állását.

Úgy gondolom, fontos szerepe van ebben annak is, hogy egy nagyon hangulatos környéken, befogadó és nyitott közösségben élünk. Ha a város egy kevésbé színvonalas részén éltünk volna, lehet, már nem itt dolgoznék.

Ahogy nőtt a családunk, úgy vált egyre természetesebbé az itteni életünk. A hétköznapok valósága függetlenné vált a helyszíntől. Egyáltalán nem éreztük magunkat kívülállónak.

Feleségem heti 3-4 alkalommal vitte a gyerekeket különböző játszócsoportokba, könyvtári gyermekprogramokra, ahol jó pár korunkbeli fiatal családot ismert meg. Egy részük angol, más részük külföldi. Teljesen természetes volt, hogy itt más nemzetiségűek is aktív részesei a tágabb közösségnek...

VALAKI HALKAN BELELÉPETT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.10.11.


A jogállamiság hazánkban nem jogi kérdés, hanem becsületbeli kérdés, mondta gazdánk a finn labanccal közösen tartott sajtótájékoztatóján, tőle szokatlan tömörséggel és az orvosi lézer pontosságával fogalmaz­va. Most a publikumon a sor, hogy világosan átlássa, mit jelent ebben a kontextusban a „becsületbeli”. Forrásunk Czuczor Gergely XIX. szá­zadbeli bencés szerzetes, költő, nyelvtudós legyen, tehát olyan úriem­ber, akinek a föntebbi szó még csakugyan jelentett valamit. A magyar nyelv szótára című hatkötetes munkából idézünk: „Becsületbeli adós­ság, tartozás: olyan a., t., amelynek biztosítékául csupán az adós be­csülete, az adós társadalmi osztályának a becsületről vallott felfogása szolgál.”

Vagyis kleptokratikus társadalmi berendezkedésű országunkban a jogállamiság biztosítékát intézményes garanciák helyett gazdánk be­csülete és kompániájának a becsületről vallott felfogása képezi, és ezt a mi gazdánk be is vallja. A Rechtsstaat fogalmának ez a turáni értel­mezése az avatatlan kívülálló számára kissé pikánsnak, a tárgyban já­ratosak számára pedig legalábbis nóvumnak tűnhet, holott valójában jól átgondolt és csöppet sem újszerű, sőt fölöttébb tradicionális. A tör­ténelem hajnalának amaz idilli, angyaltiszta, aranyfényű korszakát idé­zi, amelyben a nép gyermeki bizalommal tekintett Istentől kapott ve­zetőjére, lábához ült és nyitott lélekkel itta szavait. Mi már, sajnos, nem vagyunk ilyenek, és evvel gazdánknak sok fájdalmat okozunk, ő azonban, lévén irgalmas lélek, nem bánik velünk annyira szigorúan, ahogyan érdemelnénk. Társadalmunk evvel együtt a mitikus kor szelle­mében működik. Legelsőbben is van Vezetőnk, aki minden jónak egye­düli forrása, és aki nélkül mi se létezhetnénk, másodszor van a törvény, vagyis az Ő napról napra, sőt néha óráról órára változó aka­rata, harmadsorban pedig van Ő, aki ezt a végsőkig összegubancoló­dott zsinórmértéket rendezett egésznek képes látni, és belőle élő való­ságot teremt. Aki ezt kifogásolja, az belelép a becsületünkbe, legalább­is gazdánk szerint. Mi magunk ezt talán észre se vettük volna, de most, hogy Ő mondja, már nekünk is sajog.

Ami pedig az uniós támogatásoknak jogállami kondíciókhoz való kötését illeti, az csakugyan színtiszta politikai zsarolás, ahogy ezt Ko­vács Zoltán kormányszóvivő mondta a Bloombergnek a minap. Termé­szetesen nem fogják hozzákötni, mert ellenkező esetben, ahogy a kor­mányszóvivő kifejtette, nem lesz költségvetése az uniónak, azt ugyanis Magyarország megvétózza. Mondanunk se kell, hogy ez a látszat elle­nére sem színtiszta politikai zsarolás, hanem atyai intelem, célja csu­pán annyi, hogy az unió kapjon észbe és ne beszéljen baromságokat. Továbbá hagyja végre abba a bértollnokai útján eszközölt tiborczolást, amire a finn labanccal közösen tartott sajtótájékoztatón is sor került.

Kezdjük ott, hogy a magyar miniszterelnöknek nincs is veje. Ha netán mégis volna, akkor először is nem Tiborcznak hívnák, másodszor ő volna a legbecsületesebb ember ezen a világon, mármint az apósa után, harmadszor pedig közvilágítási ügyekkel semmiképp se foglal­kozna. Egyébként pedig, ahogy ezt egy Oroján Sándor nevű egri vitéz a nagy választási honvédő háború finisében megfogalmazta, „ha ezt a rendszert [n. b. a magyarországi kleptokráciát] valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené”. Vagyis az ilyennek Oroján Sándorral is meggyűlik a baja, aztán majd lesz nemulass...


ORBÁN ELVESZÍTETTE BUDAPESTET

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.14.


Karácsony szerint a választók már régóta várták az ellenzéki egység megvalósulását, és a mostani eredmény megmutatja azt az utat, amelyet követni kell.

A magyar ellenzék egy évtizede nem látott választási győzelmet aratott azzal, hogy a liberális Karácsony Gergely legyőzte a budapesti főpolgármesteri versenyben Tarlós Istvánt, és az ellenzéki pártok több más nagyobb városban is nyertek – írja a Reuters hírügynökség.


Vidéken továbbra is népszerű a Fidesz

A tudósítás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az eredmények nem befolyásolják Orbán Viktor országos hatalmát, amit az erős gazdaság, a heves bevándorlásellenes retorika és a bérek jelentős emelkedése is segít. A Fidesz vidéken továbbra is igen népszerű. 2022-ig nem kell tartani általános választásokat, és a 2010-ben hatalomra került Orbánnak óriási parlamenti többsége van. A vártnál jobb ellenzéki szereplés a Reuters szerint annak a stratégiának köszönhető, hogy közös jelölteket állítottak a Fidesszel szemben, amely 2010 óta mind a hét választáson – parlamenti, önkormányzati, illetve európai választáson – földcsuszamlásszerű győzelmet aratott. A hírügynökség idézi Karácsonyt, aki arról beszélt, hogy a választók már régóta várták az ellenzéki egység megvalósulását, és hogy a mostani eredmény megmutatja azt az utat, amelyet továbbra is követni kell – a budapesti változás az első lépés az országos változás felé. A Reuters idézi Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy az ország érdekében készek az együttműködésre. Megszólaltatja a Teneo Intelligence elnevezésű elemző műhely egyik szakértőjét, Naz Masraffet, aki úgy véli, hogy a mostani győzelem megszilárdíthatja az ellenzéki pártok közötti együttműködést a 2022-es parlamenti választások előtt, de nehéz lesz közös ellenzéki programot kidolgozni, tekintettel az egyes pártok prioritásai közötti eltérésekre, az elemző megfogalmazása szerint „a jobbközép Jobbiktól a liberális Momentumig”. Ehhez hadd tegyem hozzá azt: emlékezetem szerint eddig nem nagyon fordult elő, hogy a nyugati média ne szélsőségesen vagy radikálisan jobboldalinak, hanem jobbközép irányzatúnak minősítse a Jobbikot, bár a pártnak a centrum irányába történő elmozdulási kísérleteiről időnként azért írtak.

Lendületet kaphatnak az ellenzéki pártok

Egy másik, amerikai hírügynökség, a Bloomberg, amelyet elsősorban az üzleti világban kísérnek szoros figyelemmel, azt emeli ki, hogy Orbán elveszítette Budapestet, az ellenzék megtörte hegemóniáját. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánnyal szemben álló erők profitáltak a jachtos orgia utolsó pillanatban kirobbant szexbotrányából. A Bloomberg váratlannak nevezi az ellenzék jó szereplését, és megjegyzi: most először sikerült közös jelöltek mögött felsorakozni. Ez lendületet adhat ahhoz, hogy az ellenzéki pártok szorosabb szövetséget alakítsanak ki egymással, a liberális demokrácia sajátos stílusú ellenfelével szemben – fogalmaz a Bloomberg.
..

NÁDAS, BÖDŐCS, SZÉCSI, LEINE, LOHONYAI - ILYEN VOLT A MARGÓ HARMADIK NAPJA!

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2019.10.13.


...Bödőcs Tibor: Szerettem volna a lelkemből megmutatni valamit

Második könyvét és egyben első regényét mutatta be Bödőcs Tibor a 2019-es Margó őszi etapjában Winkler Nóra és Thuróczy Szabolcs társaságában. A könyv keletkezésének kulisszatitkai mellett az is kiderült, hogy mi a különbség egy stand up comedy műsor és egy regény megírása között, volt-e benne düh írás közben, hogyan függ össze az alkohol az alkotói folyamattal, vagy, hogy milyen kapcsolatot ápol Bödőcs Thuróczyval. A humoristára jellemző módon pedig a közéleti aktualitások is belefértek egy-egy intermezzo erejéig.

A könyvbemutatót hatalmas érdeklődés övezte. A Várkert Bazár előtt is hosszan kígyózó sor remekül érzékeltette, hogy Bödőcs Tibor egy ideje már nem csupán humorista munkásságának köszönheti népszerűségét, de íróként és kulturális szereplőként bármit is csináljon, azt sokan követik majd. És nem alaptalanul. Dugig megtelt a Nagyszínpad nézőtere, és Thuróczy Szabolcs színjátékot sem nélkülöző felolvasásával kezdetét vette a bemutató, ami érzékletesen mutatta be, miben is rejlik Bödőcs saját prózájának ereje. Politikai rendszerek jöhetnek, mehetnek, de a bennünk élő kisember mindig ugyanaz marad. Minden bújával és bajával, apró örömökkel, simlisségekkel és káros szokásokkal. A Thuróczy által prezentált részletekből egyébként finom ízelítőt kaphatott a közönség, hogy mire is számítson a Meg sem kínáltak lapjain. Egyszerre van jelen benne a szomorúság és vidámság, csak úgy, ahogy az életben is, és az élettől többet remélő, egyszerű melós nyelvén érzékenyen, rengeteg kapcsolódási pontot teremtve szól mindenkihez.

Winkler és Bödőcs beszélgetése végig jó hangulatban, néhol egyenesen stand up (vagy inkább sit down) comedy-be hajlóan zajlott, bár Winkler igyekezett mindig komolyabb mederben tartani a diskurzust. A beszélgetés első részében a könyv keletkezési körülményei kerültek előtérbe. A regény narrátora, Oszkár, Bödőcs egyik legnépszerűbb búcsúszentlászlói figuráján, az évekkel ezelőtt elhunyt Feruson, a „szóba’ festő-mázolón” alapszik, akiről több sztori is említésre került. Valamint azt is megtudhattuk, hogy a könyv eredetileg egy huszárokról szóló pikareszknek indult, amihez Bödőcs egy „-szentlászló” végződésű települések találkozóján nyerte az inspirációt – némi alkohol és lovak társaságában. A szerző azt is elárulta, hogy a regény nagyjából kilenc hónap, vagy egy év alatt készült el, azon belül is négy-öt hónapban volt igazán intenzív alkotói szakasza. Az írásra szánt napokat viszont lazábban kezelte, nem volt szigorú napirendje vagy beosztása, össze-vissza írt, amikor és ahogyan tudott. Düh viszont annak ellenére sem volt benne, hogy a könyvben előfordulnak indulatosabb részek...


ITT OLVASHATÓ

ÚJ IDŐK ELŐSZELE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.10.14.


Hát akkor kapott Viktor egy rendes kis hasbarúgást.
Nagyon dicséretes, lehet okunk az örömre, az elmúlt tíz év alatt úgysem volt sok...
Legörvendetesebb a fővárosi eredmény.
A Fidesz-ellenes erők győzelme kétségbevonhatatlan.
Külön tetszik nekem, hogy az I. kerület - a Vár is elesett, a második kerületben sem sikerült megtartani pozícióját a Fidesznek.
Úgy tűnik, a budai kispolgároknak is elege van a hatalmaskodásokból, a lakáspanamákból, a hatalom pöffeszkedéséből.
Talán az is elképzelhető, hogy a helyieknek jobban tetszett a Vár kulturális központként, mint Horthy emlékhelyként, és talán a suttyót se találták kerület-konformnak a helyiek.

A vidéki nagyvárosok közül tízet elvitt az ellenzék, olyanokat is, ahol Orbán személyesen kampányolt a Fidesz mellett.
A falu maradt a Fideszé, amin túlzottan nem lehet csodálkozni, a nyolcvan éves Julcsa néni erényét Orbán védi leghatékonyabban a migránsoktól, emellett a közmunka és a kevés számú munkahely is fontos tényező.
Mint az augsburgi vallásbéke után tudjuk, cuius regio, eius religio - akié a föld, azé a vallás, és ez az 1555 óta eltelt rövid idő után sem változott nálunk, erre az Augsburgra mi folyamatosan rácseszünk...
És hát igen, a falvak zöme nem intellektuális fölényéről híres, az egyszerű ember pedig inkább a szívével gondolkodik, mint az agyával, ennélfogva inkább vevő a hazafias lózungokra, mint azok, akik a városokban élnek.

A feketeleves persze még hátra van.
Döbrögi megmondta közvetlenül a választás után is, hogy tudatában van annak, hogy a Fidesz többsége a megyei közgyűlésekben és a falvakban töretlen, ennek megfelelően fog a továbbiakban is politizálni, ami azért nem ad okot túl sok örömre.
És akkor itt van még az önkormányzati munka, melyben nehéz lesz megértetni a pártpolitikai elfogultságokkal átitatott képviselőkkel, hogy csak addig erősek, míg egy csapatban játszanak...

TÓTA W.: EZ BIZONY EGY SALLER, ENNYI VÁROST MÁR NEM LEHET SZOPATNI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.14.


Olyan helyeken vesztett a Fidesz vasárnap, ahol senki nem gondolta volna, hogy nem jobboldali győzelem születik majd. Az összefogás matekja kijött, pedig a Fidesz mindent megtett, hogy neki lejtsen a pálya

Tóta W. Árpád gyorselemzése a vasárnapi önkormányzati választásokat követően.

ITT NÉZHETŐ MEG

ODA A NER LEGYŐZHETETLENSÉGÉNEK MÍTOSZA

INDEX
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR, SZÉMANN TAMÁS
2019.10.14.


2006 októbere óta a vasárnapi az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg. Hogy egy önkormányzati választáson mi számít győzelemnek, az összetett kérdés, de vasárnap este az élő adásban az eredményváró végén Orbán Viktor, Kövér László, Gulyás Gergely és a többi fideszes vezető arcáról nem épp a győzelmi mámor sugárzott.

Néhány napja az elemzők még jelentős ellenzéki áttörésként értékelték volna, ha Karácsony Gergelynek sikerül legyőznie Tarlós Istvánt, az ellenzék meg elcsaklizik további 2-3 budapesti kerületet és megyei jogú várost a Fidesztől. Ehhez képest az ellenzék hengerelt Budapesten. Karácsony jelentős fölénnyel legyőzte Tarlóst, az ellenzék a 23-ból 14 kerületben nyert, övék a fővárosi közgyűlés, sőt, két fideszes vezetésű kerületben ők adják a képviselők többségét is, a meglévő három mellé pedig még hét megyei jogú várost is elhódítottak...

ÚJSÁGÍRÓNKAT LEFOGTÁK, MIKÖZBEN EGY KUBATOV-LISTÁT AKART LEFOTÓZNI A NYOLCADIK KERÜLETBEN

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.10.13.


Újságírónk a mai nap egy részét Józsefvárosban töltötte, és izgalmas kalandokban volt része.

Először is az utcán követett egy férfit meg egy nőt, akik Kubatov-listával járták a házakat. Mindkettőjüknél volt egy. Erről készült is fotó, bár ez nem volt könnyű, és nem lett jó minőségű. Azért nem lett az, mert először a nő ki akarta verni kollégánk kezéből a telefont, majd amikor a páros után indult volna, egy, a páros mellé szegődő férfi átkarolta hátulról és lefogta. Közben azt súgta kollégánk fülébe: „Ha választási csalás van, az úgyis kiderül”. Így a nő és a férfi eltudott menekülni...

ÖTEZER FORINTOT KAPHATTAK AZOK A SZAVAZÓK FERENCVÁROSBAN, AKIKET SZERVEZETTEN, TAXIVAL IS SZÁLLÍTOTTAK A SZAVAZÓKÖRÖKHÖZ – VIDEÓ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.13.


Kétszer kihívták a rendőrséget, sőt csaknem tettlegességig fajult a helyzet a Ferencvárosban, ahol Baranyi Krisztina összellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata, a helyi Momentum- és Jobbik-aktivistákkal együtt üldözőbe vette azt a gyanús csoportot, amelynek egész napos mozgása a szervezet választási csalás, szavazatvásárlás gyanúját vetette fel - írta az Index.

Már délelőtt kiderült, hogy két választókerületben, a Haller utcában és környékén „gyanús alakok” tűntek fel és házról házra járnak. Miután azonban az ellenzék helyi jelöltjei sorozatosan kapták a lakossági bejelentést a „mozgósító csoportról” és választási csalás gyanújáról, sőt, Baranyi Krisztina a nap folyamán korábban már arról is beszélt, hogy tudomása szerint a Gát és a Haller utcák sarkán csoportban hoztak embereket a szavazókörbe, majd miután kijöttek a szavazóhelyiségből, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban nyomtak a kezükbe valamit...

MAGYARORSZÁG NÉPE NEM ORBÁN VIKTOR NÉPE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.14.


Ez az első alkalom 2010 óta, amikor a Fidesz azt érezheti, hogy van más szereplő is a színpadon: a gondolkodó választó, aki a kormánypártok saját képére faragott választási rendszerében is hallatni tudta a hangját, és amely így a vasárnap legnagyobb nyertese lett.

A 2019-es önkormányzati választás legfőbb tanulsága az, hogy vereséget tud szenvedni a Fidesz. Hogy magát veri meg, vagy mások őt, az most másodlagos. A lényeg: Magyarország népe nem Orbán Viktor népe.

Amikor sokak számára válik világossá, hogy a hatalom képviselői erről nem vesznek tudomást, akkor megbüntetik őket. Úgy tűnik, hogy ezúttal a felismeréshez egy szaftos leleplező videó is kellett.

Abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy az országban a legerősebb politikai erő változatlanul a Fidesz–KDNP. Ráadásul ezt az erőt jelenleg egy országos választáson fölényre tudnák váltani, noha az már messze volna a kétharmadtól. Az is igaz, hogy a hosszú távú hatalomgyakorlás szempontjából változatlanul birtokolja a kulcspozíciókat: övé a kétharmad, a megyei jogú városok többsége, a kis- és közepes településeken szinte kizárólagos a befolyása. Ettől még

a vasárnap egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen vereség volt.


Főleg ebben a rendszerben...

MEGFELEZŐDÖTT A FIDESZES BUDAPESTI POLGÁRMESTEREK SZÁMA 2010 ÓTA

444.HU
Szerző: haszanz
2019.10.14. 


21 kerületben indult fideszes pártpolitikus polgármesteri székért Budapesten, csak 9 tudott nyerni. Elbukták a főpolgármesteri posztot is.

A 12 vesztes fideszes közül 10 polgármesterként veszített, a többségük több ciklus után:
Nagy Gábor Tamás, I. kerület 1998 óta
Láng Zsolt, II. kerület, 2006 óta
Bús Balázs, III. kerület, 2006 óta
Wintermantel Zsolt, IV. kerület, 2010 óta
Hassay Zsófia, VI. kerület, 2010 óta
Vattamány Zsolt, VII. kerület, 2010 óta
Sára Botond, VIII. kerület, 2018 óta
Bácskai János, IX. kerület, 2010 óta
Hoffmann Tamás, XI. kerület, 2010 óta
Ughy Attila, XVII. kerület, 2010 óta

Többen közülük igyekeztek összetöpöríteni vagy teljesen eltüntetni a Fidesz-logót a kampányanyagaikon. Nem segített.

FELÜLT A HALOTT: LETT ELLENZÉK. MEGSZŰNT A NER: A HELYÉN EGY BRUTÁLISAN ERŐS FIDESZ VAN

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.10.14.


Másik országban ébredtünk, mint vasárnap, Orbán Viktornak egészen új körülmények között kell megtartani a rendszerét. Elemzés a Borkai-ügytől az ellenzék demokratikus tanulásán és Karácsony Gergely szimbolikus győzelmén át a Google-keresések igazságáig.

Megszűnt a NER. Arra, hogy az önkormányzati választás eredményének értelmezésekor ez a mondat leírható, kevesebb esély volt, mint Borkai Zsoltnak A hét embere-díjra a Vasárnapig fideszes polgármester voltam nevű klubban.

Ám az ellenzék minden várakozást felülmúlóan szerepelt az önkormányzati választáson. Karácsony Gergely megnyerte Budapestet, az álomverziójukat messze túlteljesítve elhoztak huszonháromból tizennégy budapesti kerületet, a megyei jogú városokban realizálták az összes esélyüket, hiszen tíznél több ellenzéki győzelemről élő ember nem beszélt előzetesen.

Miért beszélünk a NER végéről?


Fontos leszögezni, hogy a NER vége nem a Fidesz uralmának vége. Sőt a vasárnapi választás megmutatta, a kormánypárt továbbra is brutálisan erős, simán behúzná az országgyűlési választásokat, a megyei közgyűlésekben pedig dermesztő marad a dominanciájuk.

Csakhogy a monolit – Török Gábor kifejezésével – hatalomgyár feltételezi a végtelenül asszimetrikus helyzetet, az erőforrások teljességének birtoklását, a végtelen lojalitási láncok működtetését, azt a helyzetet, hogy iszonyúan költséges nem fideszesnek lenni az orbánizmusban. Ez a fundamentum veszett el, amikor Budapestet megszerezte az ellenzék, és mellé tette az ország legnagyobb városai közül Miskolcot, Pécset, Szombathelyt, megtartotta Szegedet, és győzött Tatabányától Bajáig számos városban.

Ezek ugyanis nem egyszerűen vezetőváltások. A városházák mini, helyi NER-eket működtettek: a lojális emberek vezették a cégeket, a helyi média éppúgy üzemelt, mint az országos propagandagépezet, a Fideszhez lojális vállalkozók nyerték a közbeszerzéseket, a teljesítményt és a tehetséget bármikor legyőzte a hűség...

ÚJ NAP VAN-E?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.14.


Reggelre kelve félősen lestem ki az utcára, függöny mögül orbáni módon, hogy elözönlötték-e a várost már a migránsi hordák, ahogyan azt heteken át hallottuk miniszterügynök elvtárstól és bájos csapatától. Hogyha az ellenség nyer akárhogy is valahol – visítozták -, ránk zuhan a bazi nagy Afrika, ellepi szeretett és sokat szenvedett hazánkat meg pláne nemzetünket, armageddon lesz minimum, vagy legalábbis földrengés, árvíz, sáskajárás vagy ilyenek.

Mondok Kázmér, pislatva a csipás szemeimmel a kerek világot a függöny mögül, mondok tehát, na, megtudod anyád szegény, kicsi fia és mahomet vénember egyben, hogy eljött e világnak a vége, hogy itt van-e már. De sehol se volt. Miniszterügynök elvtárs nem szavatartó ember tehát, se a bájos csapata, mert az utcában nem toszták a migránsi hordák a szüzeket keresztény kultúrát ropogtatva közben és a munkánkkal a hónuk alatt, hanem Shakespeare-i köd volt, meg a csönd.

Ismerjük a ködbéli csöndet. A lámpák glóriával a fejük körül remegnek, kutyavonyítás hallik és közeli lépések, koppanások, tompa puffanások, vonatfütty, káromkodás vagy okádás zubogása. Minden közel van s egyszersmind távol, miközben miniszterügynök elvtárs izzadtan a másik vastag oldalára fordul, a szövőnő cukros ételekről álmodik, a kurvák már pihenni térnek, és felzúg az első kukásautó a kanyarban. Ilyen volt az utca, migránsi hordák viszont sehol.

Pedig minálunk is az ellenség győzött, felszabadítva a föld e kis szegletét, hídfőállást szerzett a vérzivatarban, és más tájakon is akadt ilyen furcsaság. A népek csűrdöngöltek vagy zokogtak gusztus szerint, ami feltehetőleg máma is folytatódik, ha fölkel a nap és fölszívja a ködöt. Itt áll majd nekünk a vadonatúj világunk, és csalás nélkül könnyedén kell szétnézni benne, hogy milyen is. Kínál-é másfajtaságokat, villant-e szebb jövőt, vagy ez káprázat csupán...

SZABAD SZEMMEL: KEMÉNY BÍRÁLAT ORBÁN POLITIKÁJÁVAL SZEMBEN AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS EREDMÉNYE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.14.A Fidesznek kiábrándító eredményt hozott ugyan a választás, elemzők mégis abból indulnak ki, hogy Orbán Viktor kitart harcias stílusa mellett, ideértve a keményen migrációellenes politikát, az erősödő uralmat a média felett, valamint a hatalom központosítását a miniszterelnöki hivatal révén. A tudósítás kitér arra, hogy az ellenzék elvette Budapestet a Fidesztől, noha az eddigi polgármestert támogatta a kormányfő. Azon kívül győzelmet aratott 10 megyei városban, a 23-ból, szemben a négy évvel ezelőtti hárommal. A részvétel megközelítette az 50 százalékot, amire nemigen volt példa a rendszerváltás óta.

FT 

Csapás Orbán Viktor számára, hogy pártja a jelek szerint búcsút mondhat a budapesti polgármesteri széknek. Ez az első nagy kihívás azzal szemben, hogy a politikus egyre inkább befolyása alá vonja a közintézményeket. A nacionalista miniszterelnök 2010 óta nem részesült ekkora dorgálásban. Karácsony győzelme egyben igazolja az ellenzéki összefogás helyességét. Juhász Attila a Political Capitaltől azt mondja, az eredmény azért lényeges, mert a főváros adja a legnagyobb közvetlen választási felhatalmazást a magyar politikai rendszerben. Ráadásul ezúttal az sem számított, hogy évek óta tart a gazdasági növekedés. Viszont várhatóan lökést ad az ellenzéknek a korábbi hét vereség után. Orbán azt emelte ki, hogy a Fidesz továbbra is 50 százalék fölött szerepelt, és hogy a szavazás nem Budapestről szólt. De az ellenzéki erők megszerezték a hatalmat 10 nagyvárosban is. A verseny olyan mocskos volt, hogy arra nem akadt példa a szocializmus bukása óta. Borkai ugyan nem bukott bele a róla készült videóba, de általános a vélemény, hogy a kiszivárgott felvétel mozgósította az embereket. Megfigyelők különben arra számítanak, hogy a kétharmad birtokában a Fidesz korlátozni fogja az önkormányzatok jogkörét. Ám Juhász Attila szerint ennek van kockázata Orbán számára, mivel ha megpróbálja működésképtelenné tenni Budapestet, akkor még inkább maga ellen fordíthatja annak lakóit.


Magyarország erős embere búcsút inthet a főváros ellenőrzésének, és ez az egyik legnagyobb kudarc pártja számára az utóbbi 9 évben. Budapesten egy nagy ellenzéki szövetség nyert, akárcsak több más jelentős településen. Orbán csaknem egy évtizeden át uralta a magyar politikát, de ez az első alkalom, hogy egységes fronttal került szembe. A Fidesz 2010 óta átírta a választási szabályokat, megzabolázta a sajtó jó részét, és fojtó fogásba vette a közintézményeket. Az ellenzéki összefogásnak a mostani az első eredménye, és ez pofon a miniszterelnöknek. Pedig úgy indult, hogy az egész csupán próbálkozás lesz, mármint hogy a kormánypárttal szembenálló erők legalább valami halvány reményt életben tartsanak a 3 év múlva esedékes parlamenti választás előtt. Viszont ezek a pártok igyekeztek úgy feltüntetni a szavazást, hogy az egyfajta népszavazás az orbáni uralommal szemben. A magyarok 56 százaléka szerint ilyen piszkos hadjárat emberemlékezet óta nem zajlott, de az ellenzék kezébe került az öt nagyváros közül négy, a Fidesznek csupán Debrecen maradt meg. Az eredményt a jelek szerint befolyásolta a Borkai-botrány. (Győr sorsa a tudósítás idején még bizonytalan volt.)

Az ellenzék 10 év óta nem aratott akkora sikert, mint tegnap. A liberális Karácsony Gergely kiütötte a nyeregből a Fidesz támogatását élvező Tarlós Istvánt és ellenzéki pártok előretörtek más nagyvárosokban is. Az eredmény nem érinti Orbán hatalmát az országos politikában, mivel a kormány erős gazdaságra, heves, migrációellenes retorikára és komoly béremelésekre támaszkodhat. Azon kívül a Fidesz továbbra is igen népszerű vidéken. Nem beszélve arról, hogy a pártnak kétharmada van az Országgyűlésben. A vártnál jobb eredmény alátámasztja az ellenzéki stratégiát. A londoni Teneo Intelligence elemző intézet egyik munkatársa úgy véli, hogy a siker megszilárdíthatja az együttműködést a kormányellenes oldalon, bár nehéz lesz közös platformot kialakítani a következő választás előtt, mivel itt meglehetősen eltérő célkitűzéseket kell(ene) összehangolni, a középjobbos Jobbik, illetve a liberális Momentum közötti zónában.

Budapest és a négy legnagyobb vidéki város megszerzésével az ellenzék megtörte Orbán hegemóniáját, ami kemény bírálat politikájával szemben, miután nyilvánosságra került egy felvétel Borkai Zsolt orgiájáról. Utóbbi ajándék volt a fellelkesült ellentábornak az utolsó pillanatban. A váratlanul nagy választási részvétel lendületet adott ezeknek az erőknek, hogy továbbra is építsenek a szövetségre a liberális demokrácia önjelölt ellenfelével szemben. A kormányfő számára a főváros elvesztése a legnagyobb csalódás az utóbbi 10 évben. Egyben jelzi, hogy a civil társadalom szétverése és a sajtó jelentős részének gleichschaltolása után a magyarok nem kis része ellenzi uralmát, ám az továbbra is stabil marad. A fejlemény aláhúzza, hogy a nacionalisták szembeszélbe kerültek, Törökországtól Lengyelországig a nagy városokban, amelyek általában liberálisabbak, ugyanakkor kevésbé fogékonyak a keményvonalas nacionalista retorikára. A magyar ellenzék megháromszorozta voksainak számát. Ám a Fidesz hatalmi bázisa nem rendült meg, és a párt változatlanul ellenőrzés alatt tartja az ország jelentős részét, leszámítva a nagy városokat. Ezzel együtt a Borkai-videóval ajándék hullott az ellenzék ölébe, hiszen a Fidesz a konzervatív családi értékeket propagálja. És akkor még ott vannak a győri polgármesterrel szemben a korrupciós vádak, no meg az, hogy kábítószert fogyasztott. Az ilyesfajta szexbotrányok ritkák Magyarországon, de nem az adriai hajóút mostanában az egyetlen ilyen, extravagáns eset. Orbán jó pár rokona, tanácsadója, és szövetségese igencsak nagystílű életmódot folytat, luxus cuccokkal, vadászatokkal, magán repülőgépekkel. Az ellenzéknek azonban nem lesz könnyű dolga, mert fenn kell tartania a lendületet 2020-ig. A sok jó gazdasági adat és a fideszes médiatúlsúly azonban ellene dolgozik. A miniszterelnök a korábbi fenyegetéssel szemben az éjjel együttműködési készségét hangoztatta. Egyúttal azonban világossá tette, hogy az eredmények egyebekben nem befolyásolják a kormányzást...