2017. március 16., csütörtök

CSEPREGHY SZERINT A TRANSPARENCY KORRUPCIÓS FELMÉRÉSE CSAK HANGULATJELENTÉS - ITT A LEGFRISSEBB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.16.


Csepreghy Nándor államtitkár szerint a korrupcióval vádolt eseteknek csak a tizede mögött van valós korrupció, továbbá a Transparency International e témával kapcsolatos felmérései csak egyszerű hangulatjelentések. Ha mostani, illetve a korábbi mutyilistáinknak csak a 10 százaléka igaz, akkor is nyugodtan ki lehet jelenti, hogy a Fidesz elherdálja a közvagyont.

A címben szereplő megállapítás a Bibó István Szakkollégium által szervezett vitán hangzott el, ahol a meghívottak között volt Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, Soproni Tamás a Momentum alelnöke és Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az előbbi két meghívott ismertette Magyarország egyre romló korrupciós indexét, majd értékeltek a jelenlegi korrupciós problémákat hazánkban. Csepreghy szerint mindez túlzó volt, a korrupciós ügyek nagy része csak felfújt marketingfogás. „Azok, akik Magyarországon mindent átható, intézményesült korrupcióról beszélnek, egyszerűen csak nem néznek a számok mögé, és elhamarkodott következtetéseket vonnak le”. Most akkor, Csepreghy szavaival megint csak egy „felfújt marketingfogással” jelentkeznénk?

SAJTÓSZABADSÁG: A DEMOKRÁCIA SAROKKÖVE

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2017.03.15.


...A 2010-es új médiatörvény volt az első, de nagyon fontos csepp a pohárban, amely aláásta több ponton a sajtószabadságot, sőt, sokk szerint több pontja egyenesen alkotmányellenes. Ezelőtt fél évvel korábban hozták létre a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH), amely a teljes magyar médiát felügyeli, arról viszont széles konszenzus van, hogy a vezetősége a kormányhoz lojális. Tehát a hatalom saját oldalára állította a hatalom ellenőrzésére hivatott média felettes szervét.

A másik komoly jogi gyomrost 2015-ben kapta a sajtószabadság: ekkor fogadták el az információs törvényt, amelynek értelmében közérdekű adatok kiadásáért pénzt kérhetnek az állami szervek, miközben ezek nyilvánossá tétele feladatuk lenne. Így viszont a kellemetlen adatokhoz nem jutnak hozzá az újságírók.

Direktebb cenzúrára is volt példa az utóbbi években: például az állami köztévé nem mutathatott gyerekeket és nőket a menekültválságról szóló híradásokban egy kiszivárgott belső anyag szerint. Valamint az is súlyosan torzítja a hírpiacot, hogy az állami hírügynökség, az MTI a legtöbb anyagát ingyenesen elérhetővé teszi, márpedig ezekről is sokszor kiderült, hogy nem objektíven közvetítették az eseményeket.

Ami viszont a legveszélyesebbnek tűnik, az a független szerkesztőségek fokozatos visszaszorulása és ezzel párhuzamosan a kormánypárti propaganda kiadványok térnyerése. A több milliárdnyi állami reklámköltéssel befolyásolt sajtópiacon nem nagyon mer senki befektetni, és egyre kevesebben független lapoknál hirdetni, így néhány oligarcha kezében összpontosulnak az újságok, tévék, rádiók és portálok. A valódi újságírók körül fogy a levegő, a szerkesztőségek nyakán ott a kaloda, vagy egyenesen a hurok. Az állampolgárokhoz pedig egyre inkább csak az álhírek és a propaganda jut el.

Ezért is fontos az olyan független, civil szerkesztőségek támogatása, amelyek főleg közösségi finanszírozásból működnek, így minden témához bátran nyúlhatnak. Az Átlátszó, a Direkt36, vagy a Kettős Mérce ezért fontos kezdeményezések, amelyek támogatásával a független oknyomozás és az elesettek melletti újságírói kiállás megmaradásáért tehetünk..
.

CSODASZEREK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSRE

ALAPBLOG
Szerző: VILÁGOS FUTÓ
2017.03.16.


MEGUGRANI KÖNNYŰ, FENNTARTANI NEHÉZ

A 2008-as, majd a 2011-es válság utáni kilábalás meglehetősen erőtlenre sikerült Európában és ezen belül a régiónkban is. A gazdasági növekedés elmarad a hosszú távú átlagtól, a hitelezésben lassú leépülést figyelhettünk meg, a felesleges ka­pacitások megléte pedig deflációs félelmeket gerjeszt a gazdasági szereplőkben. Látszólag a legtöbb bajra gyógyír lehetne az erőteljes gazdasági növekedés. Nem meglepő módon szinte minden gazdaságpolitikai döntéshozó kutatja a „csodaszert”, ami elhozhatja a várva várt expanziót.

Manapság egyre több kommentben találkozhatunk azzal a gondolattal, hogy nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég csupán lemásolni a legjobb megol­dást. A közelmúlt legfigyelemreméltóbb növekedési sztoriját pedig a fejlődő gazdaságok szolgáltat­ták. Így adja magát, hogy kövessük az ő példájukat. Azonban érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy egyáltalán használható-e bármelyik korábbi „recept” a hazai viszonyok között? Illetve valóban annyira sikeresek voltak ezek az országok, vagy pusztán a növekedés helyett érdemesebb lenne a fenntartha­tó növekedésre fókuszálni?

FEJLŐDÉS ROHAMTEMPÓBAN

A fejlődő piacok eredményeinek taglalásakor a leg­többünkben kialakul egy kép: a semmiből kinőtt felhőkarcolók, egész iparágakat domináló országok, mérhetetlen tömegek kiemelése a mélyszegénység­ből. Ilyenkor titkon kicsit irigykedhetünk ezekre a folyamatokra, hiszen ki ne szeretné megtapasz­talni, hogy látszólag rohamtempóban fordul egyre jobbra a sorsa? Melyik vezető ne szeretne ilyen ered­ményeket felmutatni? Mielőtt azonban rohannánk átvenni egy (látszólag) sikeres ország megoldásait, érdemes elgondolkodni a következőkön...

EZÉRT NEM ÉRTIK AZ EMBEREK A HOSSZÚ TÁVÚ ÖNGONDOSKODÁS LÉNYEGÉT

IFL BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.16.


Az emberek nem akarnak várni évtizedeket valamire, ami nem biztos, hogy bekövetkezik. Miért tennénk félre nyugdíjas éveinkre vagy kötnénk 20 éves szerződésként gyerekmegtakarítást, ha semmi sem garantálja nekünk a végcélt? Sőt! A történelem pontosan azt mutatja meg, hogy az emberesiség képtelen évtizedeken keresztül békében létezni. Szóval az átlagos ember egyszerűen nem akar a jövő anyagi szükségleteivel igazából foglalkozni. Amit ma megkerestünk, azt ma kell felélnünk. Ez a világ rendje! Persze az mindig kimarad, ha ma már valójában többet keresünk meg, mint amire szükségünk lenne az életbenmaradáshoz.

Ezt hívjuk luxusnak. A luxust pedig mindenki azonnal át szeretné élni, amíg van rá lehetősége! Mindenki békés és viszonylag aktív nyugdíjas évekről álmodozik, de közben azt a létet már ma át szeretné élni! Ez pedig felemészt minden pénzügyi erőforrást, ami miatt a jövő célkitűzése kerül veszélybe...

A KORMÁNYPÁRTI NYALONCMÉDIA VERI A HABOT PINTÉR KÖRÜL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.03.16.


Legalább annyira rejtélyes és életszerűtlen történettel állt elő a kormányt kiszolgáló médiahad, mint amilyen Weisz Tamás rendőrautóban elkövetett öngyilkossága volt. Nehéz másra gondolni, mint megelőző csapásra egy hamarosan előkerülő, kompromittáló anyag miatt.

A történet – ahogy az már csak lenni szokott – meglehetősen zavaros. Ha a Magyar Idők, Pesti Srácok, Origo szentháromságból kihüvelyezhető: Jakubinyi Róbert – aki nyakig sáros Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyeiben, így könnyen a szocikhoz kötheti a lakájsajtó – arra próbált rávenni egy ügyvédet, hogy az beszélje rá házi őrizetben lévő ügyfelét a szökésre. Mégpedig azért, hogy a delikvens szökés közben vegyen át Jakubinyitól Pintér Sándor belügyminiszterről szóló, terhelő adatok tartalmazó iratokat, majd azokkal szökjön át a határon és adja át a paksamétát a „külföldi sajtónak”.

A hős ügyvéd azonban nem ment bele, hogy törvényszegésre biztassa őrizetben lévő ügyfelét, ezért főhősünk megfenyegette és/vagy 20 milliót ajánlott neki. (Az egyes orgánumok más-más sorrendben tálalják az ügyet.) Annyi bizonyos: ekkor már az ügyvédnél is elszakadt a cérna, a hatósághoz fordult, akik két napja le is kapcsolták Jakubinyit, valamint a nála tartott házkutatás során mindent el is vittek.

Eddig a történet. Annyit tennénk még hozzá, hogy a Pesti Srácok lényegében egy nemzetközi kémként, kis magyar James Bond figuraként igyekszik beállítani Jakubinyit. Egy valóságos hírszerző zseni. És még annyit: szemben a történetben szereplő házi őrizetessel, főhősünk szabadlábon van, rendelkezik útlevéllel, mozgását semmi és senki nem korlátozza.

Most pedig halk kérdéseink következnek e remekbe szabott históriával kapcsolatban:

A NAGY BABAHARC - A NYUGAT UTOLSÓ HÁBORÚJA?

MANDINER BLOG
Szerző: Hojdák Gergő
2017.03.16.


Itthon hivatalosan 2015 végén tört ki a nagy babaháború, amivel a magyar népesedéspolitika új korszakba lépett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, nehéz megmondani, ki tüzelt először. A vezényjelet kétségtelenül Kövér László szavai adták meg az év végi Fidesz-kongresszuson: „Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”.

A kijelentés a magyar nőtársadalom köreiben (különösen a generációs szakadék innenső oldalán) finoman szólva sem aratott osztatlan sikert. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy amikor a kérlelhetetlen házelnök két nappal később az Inforádiónak adott interjújában érvelő és többé-kevésbé „polkorrekt” módon nyilatkozott a népesedési helyzetről (bölcsen felmérve, hogy az ország közvéleménye nem csak 50 pluszos férfiakból áll), az a balliberális média ingerküszöböt egyszerűen nem érte el.

Kövér kapitány tehát, aki ugye nem ma kezdte a szakmát, minden bizonnyal tervszerűen indított frontális támadást az emancipációs „érzékenykedés” ellen, a Fidesz-kongresszuson a népesedéspolitika új korszakát hirdetve meg. Nála is nagyobb port kavart azonban Ákos őrmester kozmogóniai eszmefuttatása a női és férfi princípiumokról, amivel egyébként a saját táborában idézte elő a legnagyobb zavart. Úgy tűnik, hogy ebben a kérdésben még a jobboldal ikonikus poplegendájának sem sikerült áthidalnia a nemzedéki szakadékot. Akárhogy is, a kormány kommunikációs agytrösztjei élesben tesztelhették, milyen stratégiával tudják legsikeresebben célba juttatni AZ üzenetet: a népesedéspolitikai szemléletváltás egyre sürgetőbb szükségességét...

ISZLÁM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.16.


...Szóval két ember elemezte ennek a vidéki futballistának a beszédét, és nekem megint Abody mondata jutott eszembe: ha egy levéltetűt mikroszkóp alá teszel, elefántnak fog látszani, pedig akkor is csak egy levéltetű.

De az egyik kérdés jó volt: fasiszta beszédet mondott-e a miniszterelnök. Kerülgették mindenfelől, még azt is majdnem kielemezték, mi a különbség a fasizmus és a nácizmus között (szerencsére alig foglalkoztak a témával, a lényeget tekintve ugyanis teljesen mindegy, mik a történelmi meghatározói az egyiknek és mik a másiknak, mintha az egyiket enyhébbnek tartották volna, mint a másikat, mentsük föl talán a fasizmust, mert a nácizmus rosszabb, jézusmária, gondoltam), de a válaszok nem hangzottak valami tisztán.

Talán azért, mert még mindig nem tetszik érteni: a fasizmus és a nácizmus egy-egy iszonyatos súly, meghatározó förtelem a világtörténelemben. A miniszterelnök meg súlytalan. Nem tényező, semmilyen szempontból, fasisztának és nácinak is súlytalan. A szándékait nem ismerem, az indulatait sem, megnyilvánulásaiból lehet következtetni a benne folyamatosan forró gyűlöletre és bosszúvágyra, de ezekre sincs semmilyen bizonyíték, az illető egyszerűen iszonyatosan buta, valamint reménytelenül és gyógyíthatatlanul beteg. Úgy vélem, szeretne valami fasiszta szerű rendszert maga körül, valószínűleg egy náci szerűt még inkább, ennélfogva a megnyilvánulásai is olyanok, mint amilyenek annak idején a fasisztákéi meg a nácikéi voltak. Úgy tizedesi szinten. Vagy ahogyan a járási pártvezető beszélt.
A beszéd arrogáns volt, gyűlölködő és rémületesen buta. Amilyen egy járási pártvezető lehetett valahol Szicíliában, aki szeretett volna tizedes lenni a hadseregben.
Ne tessék elemezni. Mindig olyan. Buta embernek nincs okos beszédírója. Nem tudná elmondani.

A lényeget majdnem elfelejtettem. Az illető nemcsak borzasztóan buta, hanem ebből eredően hihetetlenül gyáva is. "A magyar kormány komolyan veszi az iszlám állam fenyegetését" - mondotta ez a szánalmas alak, mert képtelen felfogni, hogy neki most a pedagógusok fenyegetését kellene komolyan venni. Persze egy gyáva embertől ez a magától értetődő, hátha nem veszik észre, hogy az iszlám állam nemhogy nem fenyegeti a magyar kormányt, az iszlám állam valószínűleg azt sem tudja, hogy a magyar kormány a világon van.
Legalább azt mondaná a pedagógusoknak, hogy a bátyám átdob a kerítésen. De még ennyire sem telik. Futás közben hátranézni sem mer.

Egy év után talán már állíthatom: országunk első számú elöljárója tényleg egy gyáva hazudozó, az iszlám államnak valószínűleg nincs fogalma Magyarország létéről, ha van is, az elmúlt évben nem adták jelét, hogy fenyegetnének minket.

A pedagógusokkal meg az a helyzet, amire ezzel a nyomorult néppel kapcsolatban már megszokottan mindig lehet számítani: kussolnak. Zörögtek kicsit, aztán elhallgattak. A csúti futballista meg minek foglalkozna velük? Az iszlám állam fenyegetéséről szóló aljas mellébeszélés is nekik szólt, nem Mari néninek, az szegény még sosem hallott róla. Tanítók, tanárok, fogjátok be a pofátokat, nekünk most az iszlám állam fenyegetésével kell foglalkoznunk, nem a ti felfújt nyomorotokkal!
És befogták.
Az iszlám állam meg azóta is fenyeget, ha itt valaki meg mer szólalni. Már rég eltörlik őket a föld színéről, már az emlékük sem marad, a hordóhasú szotyolaköpködő akkor is azt fogja mondani, hogy fenyegetnek minket.
A tanárok meg kussolnak. Valószínűleg azért, mert elhiszik. Valószínűleg azért, mert körülbelül a 95 százalékuk alkalmatlan a pályára. Nemcsak méltóságérzetük nincs, ugyanolyan ostobák, mint aki az iszlám állammal fenyegeti őket.

A FIDESZ SZÁNDÉKOSAN CSINÁL TÉNYEZŐT A MOMENTUMBÓL

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.03.16.


Új SZDSZ, álomgyilkos, vidékgyűlölő, Soros-bérenc - válogatott jelzőkkel támadja a Fidesz és a kormánypárti sajtó a Momentumot. Meglepő, hogy a nagy előnnyel vezető Fidesz ilyen vehemensen támad egy újonnan alakuló pártot, de megvan a magyarázata. Van szerepe a dühnek és a bosszúnak, de a Fideszben alapvetően úgy látják, a baloldalt aprózza, és az ő esélyeiket javítja, ha picikét növekszik a Momentum.

"A Momentum most nekünk jó! Nem érted?"


Így kérdezett vissza hétfőn egy fideszes képviselő, amikor arról beszéltünk, hogy miért támadja elementáris erővel a Fidesz és a kormányhoz közel álló média a most párttá váló, Fideszre egyelőre nem nagy veszélyt jelentő szervezetet.

Nem lehetett nem észrevenni, hogy az olimpiai pályázat visszavonása után a kormánypárti aktivisták és médiumok "baltával" estek neki a momentumos fiataloknak - ezt a kifejezést egy fideszes képviselő is használta.
  • Orbán Viktor miniszterelnök a rádióinterjújában álomgyilkosnak és új SZDSZ-nek nevezte a Momentumot.
  • A Fidesz szimpatizánsai folyamatosan kísérgetik a momentumosok országjárását, és táblákkal, mini ellentüntetésekkel zavarják meg a rendezvényt. 
  • A kormányzati média, a TV2-től kezdve az Origón és a Lokálon át a Magyar Időkig, totális lejáratókampányt indított több momentumos tag ellen: Mécs Jánost egy korábbi szatirikus írása miatt vidékellenességgel vádolták, Hajnal Miklóst pedig azzal, hogy Soros Györgyhöz kapcsoló intézményekben is tevékenykedett. A közmédia pedig minden lejárató cikket szemlézett.
Ez, a Momentum ellen indított kampány elsőre azért tűnik érthetetlennek, hiszen a kutatások alapján a Momentum az alig mérhető tartományban van, míg a Fidesz közel a kétharmadhoz. Szervezettségben, beágyazottságban, pénzügyi háttérben pedig összehasonlíthatatlan a két párt. Vagyis a Fidesznek most vagy 2018-ban aligha van félnivalója a Momentumtól. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András egy interjúban el is ismerte, hogy ők nem a 2018-as, hanem a 2022-es választásra készülnek...

TI TÉNYLEG AZT HISZITEK, HOGY MEGÚSZTOK MINDENT EZZEL AZ ÓCSKA SOROSOZÁSSAL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.15.


...Ti tényleg azt hiszitek, hogy megúsztok mindent ezzel az ócska sorosozással, miközben megtagadjátok állampolgárok tömegeitől, hogy bármilyen visszajelzést adjanak az ordenáré kormányzásotokkal kapcsolatban? Tényleg már csak erre a gyászos, agyoncsócsált, újrahasznosított hazugságra futja? Mennyire kell takonyból legyen annak a gerince, aki korrupt bűnözőgyanús egyénekkel veszi körbe magát (Rogántól Farkas Flóriánig hosszú a sor) és közben feljogosítva érzi magát arra, hogy eldöntse, ki méltó a magyar nemzet képviseletére és ki nem az?

Aki 3000 milliárdos nagyságrendű magánnyugdíjalapot tüntett el, miközben megzsarolta a polgárait, az mire méltó? Aki egy oligarcha kedvéért több száz ember egzisztenciáját tette tönkre, az mire alkalmas? Aki azt hazudja, hogy 700 ezer forint minden vagyona, miközben a gázszerelője tízszeresére zsírosodik hat év alatt, az kinek a méltó képviselője? Aki a hazug, elnyomó hatalommal szemben kiálló ’48-as hősökre emlékezik méltóságteljesen úgy, hogy közben a saját hazug, elnyomó hatalmával szemben kiállókat köpködi, az milyen ember?

Ne fáraszd magad, Hidvéghi, a kérdéseim költői kérdések, én sem fárasztom magam azzal, hogy összeset feltegyem, mert jövő március 15-e is itt érne a billentyűzet fölött. Ez a lemez lejárt, kapjatok elő egy másikat. Fogy az idő, fogy a levegő. De nem csak a miénk, a tiétek is.

ITT OLVASHATÓ

NEM ÜNNEP, DE MÉG CSAK NEM IS POLITIKAI HARC, HANEM SZIMPLA BASZAKODÁS VOLT IDÉN MÁRCIUS 15.

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.16.


Szélmalmokkal harcoló, önismétlő és unalmas Orbán, ellenséges tömegben szelfizgető Juhász Péter és unatkozó fiatalok partija a Momentumnál – ez volt március 15-e 2017-ben. Egyedül Majtényi László beszédéből tudott az ember valamilyen politikai iránymutatást kapni arra, hogy mi a fene történik Magyarországon és mit kéne tenni...


...Ez a mai nap a nagy semmi volt, nem politika. 2017 március 15-én már nem balhéra, nem ködösítésre, nem spin doktorokra, nem bullshitre vágynak a magyarok.

Vannak problémáink: a szegénység, az egészségügy, az oktatás helyzete, az ország perspektíva nélkülisége. És beszélhetnénk a sajtószabadságról, az igazságszolgáltatás helyzetéről, és így tovább.

Ebből a fajta politizálásból csak Majtényi László ellenzéki köztársaságielnök-jelölt mutatott valamit, aki néha összefüggéstelen, néha zavaros beszédében beszélt fontos dolgokról. A 12 pont mentén sorolta fel az ország problémáit, és magyarázta a tömegnek, miért ne vessék el a politikát azért, mert piszkos, hanem igenis politizáljanak. Ahogy mondta, beszélni, írni, tüntetni, cselekedni igenis fontos, ha nem lenne az, nem költene a kormány milliárdokat arra, hogy ezt ellensúlyozza. És bár reménytelennek tűnik az ellenzék szempontjából a helyzet, a változás bármikor bekövetkezhet.

Orbán sem beszél évek óta az ország gondjairól, az egészségügyről, az oktatásról, semmiről, ami a kormányzás lényegét érinti. De az ellenzék sem teszi igazán. És igen, egy füttyszó erős tud lenni, de nem helyettesíti a valós politizálást.

Egy nemzeti ünnepen sem kell elfelejteni a politikát, pont ellenkezőleg. Vitatkozni kell, odaállni egymás elé, de nem provokációval, haraggal, beszólásokkal, hanem a valós problémákkal kellene szembesíteni egymást, és azokkal a válaszokkal, amiket a különböző pártok adnak különböző kérdésekre.


Mert ez a politika, erre lennének büszkék őseink, akik tényleg a vérüket adták ezért az országért. Ezzel a politizállással, a problémáink megvitatásával, a közös cselekvéssel lehet elhozni azt az ünnepi pátoszt, amit az őseink megérdemelnének.


ITT OLVASHATÓ

SZERELEM BERLIN ÉS BUDAPEST KÖZÖTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Paul
2017.03.16.


Távkapcsolatban élni nem egy álom, pláne nem az, ha alig pár hét után kell elszakadni egymástól (nemrégiben jelent meg erről egy poszt, itt olvashatod, ha nem tetted volna). A mai írás szerzője, Paul éppen ebben a cipőben járt, amikor alig három héttel a megismerkedést követően költözött Budapestről Berlinbe (erről egy korábbi posztban írt), és hagyta hátra barátnőjét. Hogy mi lett a történet vége? A poszt végére kiderül.

„Olvastam a cikket a távkapcsolatokról és szeretném megosztani veletek a saját történetem. Ahogy azt korábbi írásaimban sem titkoltam, Berlinben élek, most már több, mint 5 éve. Kintlétem első 14 hónapját távkapcsolatban töltöttem. 
Az akkori barátnőmet egy nappal azelőtt ismertem meg, hogy kivonatoztam volna Berlinbe egy állásinterjúra. Akkor köztünk még maximum kölcsönös szimpátia volt. Szombaton megismerkedtünk, vasárnap vonatra szálltam, hétfőn interjú, kedden újra Pesten voltam és várt a közösségi oldalon egy bejelölés.
Megvolt az első randi, az első csók, majd jött a hír, hogy felvettek Berlinbe egy nagy céghez. Második randevún elmondtam, hogy mi a tényállás. Nem akartam zsákbamacskát árulni. Felvázoltam 3 opciót: 
A - ennyi volt, nem folytatjuk tovább
B - kipróbáljuk a távkapcsolatot
C - felad Magyarországon mindent és kijön velem. Második randin ez sokkoló lehetett (az volt neki), de a végén azt mondta, hogy B, nyitott C. 
Innentől kezdve fel kellett pörgetni az eseményeket. Három randi után bemutattam a szüleimnek (barátnőm újabb sokkot kapott a sebesség miatt), szinte minden nap találkoztunk, esténként telefon...

ORBÁN G. VIKTOR BELERÚGOTT A SZABADSÁG ÜNNEPÉBE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2017.03.15.


Orbán G. Viktor a szabadság ünnepén megint hadat üzent a szabadságnak, a nemzet ünnepén újból kitagadta a nemzetből azokat, akik másként gondolkodnak és a múlt század undorító harmincas éveit idéző szövegekkel próbálta fokozni elvakult híveinek harci kedvét. Mindez engem nem lepett meg, csak azon csodálkozom, hogy ez még mindig képes meglepni a magyar társadalom jelentős részét.

A Kedves Vezető ma fényesen bebizonyította, hogy a Reuters, a világ talán legbefolyásosabb hírügynöksége egyáltalán nem tévedett, amikor őt Európa szélsőjobboldali politikusai közzé sorolta – és mellesleg azt is közölte róla, hogy valójában milliárdos.

Mégis, minek lehet nevezni azt a populista politikust, aki göbbelsi módszerekkel folytat gyűlöletkampányokat, március 15-én Brüsszel, vagyis az európai értékrend ellen hergeli tapsikoló híveit, és egyáltalán nem véletlenül, hanem szándékosan dob be a közbeszédbe olyan rossz emlékű kifejezéseket, mint a vérvonal, a nemzetépítés. Ja, és persze „a mi magyar fajtánk nem lehet boldog olyan hazában, ami nem az otthonunk”. A fajvédelem kifejezés még talán ciki, ezért kicsit lazítani kellett, egyelőre elégedjünk meg a fajtavédelemmel, meg a területvédelemmel. Meg a homogenitás követelményével…

Orbán G. Viktor persze a nemzetközi pénztőkét is ellenségként, egyfajta háttérhatalomként emlegette és bár most kihagyta Soros nevét, azért a hívei nyilván értették ezt a célzást is.

Mindez persze nem ideológiai meggyőződése (nincs neki olyan), „csak” gátlástalan m
anipulálása a tömegeknek, a népbutító stratégia része, amelynek célja a hatalom bebetonozása...

BLÖFF-MÉRKŐZÉS MÁRCIUS IDUSÁN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.15.


Nem sokkal azt követően, hogy az ország újabb öt évre megnyerte az antimatematikus pártkatonát köztársasági elnöknek, elértük március idusát. Pannónia lokálcézárja idén is igyekezett elmondani a maga színpadfoglalóját. Kicsit harsányan, kicsit zavarosan, gyakorlatilag semmit sem mondva teljesítette is Orbán ezt a penzumot. Mások meg azt, hogy fütyültek, illetve sétáltak.

Tulajdonképpen mindenki teljesítette azt, amit vállalt, és nyugodtan haza is mentek a legények. Meg a leányok. Nagyjából. Mert azért volt olyan tömegalkotó, aki kicsit túldimenzionálta a kérdést, és verekedésbe fajult. De akkor, ha abból indulunk ki, hogy tetszőleges tömegben előfordulhat néhány százaléknyi izomintelligens résztvevő, akkor ez sem nagy meglepetés. Az igazi meglepetés talán az lett volna, ha nem a semmit mondások ünnepi beszédeit, illetve akcióit hozza el az idei március. S itt akár abba is hagyhatnánk az egészet. Alkalmasint a csodavárást is. Amiben az ország azért legalább olyan jól teljesít, mint a populista ostobaságokban. Amire azért láthatóan van kereslet, és amelyről valószínűleg nem tud lemondani az a töredékeiben maszatolódó kutyulék sem, amit olykor ellenzéknek neveznek. Amely ellenzék csak olyan versenyzőt volt képes a köztársasági rajtkőhöz küldeni, akiről előre közölték, hogy esélytelen, és aki szinte minden megszólalásával azt kommunikálta, hogy tulajdonképpen nem is akar beugrani a mély vízbe. Mert az nem elég langyos, és nem elég sekély. A politikai kockázatot meg vállalja ugyebár az, akinek három anyja volt. Mert Majtényi ilyesmit nem is akart vállalni. Hogy akkor meg végül is miiért vállalta a jelöltséget? Miért és milyen alapon szólalt meg, mint jelölt? S ezt követően milyen alapon prüntyögött bármit is március 15-én? A csuda tudja. Talán még ő sem. De nincs is jelentősége...

VÁDAT EMELNEK VOLDEMORT ELLEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.16.


Közel 1 milliárd forint olimpiai jutalmat kaptak a magyar sportolók a riói olimpia után; vádat emelnek Mengyi Roland fideszes képviselő ellen; Fazekas Sándor a parlamentben megdicsérta a vízumgyáros Kiss Szilárdot.

Ezekről ne maradj le!

Itt van a tételes lista a 2016-os olimpiai és paralimpiai jutalmakról, nevekkel (Átlátszó)

Vádat emelnek Mengyi Roland ellen (Index)

Fazekas Sándor szerint jól végezte a munkáját a vízumgyáros Kiss Szilárd (444)

Ha van 3 perced:

Itt van a tételes lista a 2016-os olimpiai és paralimpiai jutalmakról, nevekkel

A 2016-os riói olimpián nyújtott teljesítményükért az olimpikonok összesen 989 millió forint, a paralimpikonok 356,5 millió forint, a sportszakemberek 925,5 millió forint jutalmat kapnak a magyar államtól. Négy éve még pereskednünk kellett érte, most az EMMI rögtön kiadta az Átlátszó adatigénylésére a 2016-os riói olimpiai jutalmak teljes listáját. (Átlátszó)

Vádat emelnek Mengyi Roland ellen
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletének, hivatali vesztegetés bűntettének, befolyással üzérkedés bűntettének, valamint hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt vádat emelnek Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ellen. A magát Voldemortnak nevező politikus mellett még négy másik gyanúsított van az ügyben. (Index)

Fazekas Sándor szerint jól végezte a munkáját a vízumgyáros Kiss Szilárd
A fölművelésügyi miniszter a parlamentben kémregénynek nevezte a Kiss Szilárd-ügyet, amikor az LMP-s Szél Bernadett arról kérdezte, kinevezné-e újra a volt agrárdiplomatát. Fazekas szerint a moszkvai magyar követségen működő vízumgyár sem Magyarország, sem az Európai Uniós biztonságát nem veszélyeztette, továbbá amikor Kiss neki dolgozott, 25 százalékkal nőtt az orosz export. Hozzátette azt is, hogy szerinte a Kiss ellen folyó eljárásoknak nincs köze a minisztériumnak végzett munkájához. (444)

Elfordított tekintetek – A körmendi KDNP-s alpolgármester csábítási ügye
Bár a szülők idejében szóltak az iskolaigazgatónak, sőt később Körmend polgármesterét is megkeresték, érdemben semmi nem történt amiatt, hogy Szabó Ferenc tanár és KDNP-s alpolgármester megkörnyékezett egy kislányt. Kettejük kapcsolatáról írásos bizonyítékok is vannak. (Magyar Narancs)

Ha van még két perced:

Sajtószabadság van, de szabad sajtó alig. (Falramentaparlament)

Szuper lelkes recenziót írt jövőbeli főnöke, Matolcsy György könyvéről Parragh Bianka
, az MNB Monetáris Tanácsának új tagja. (444)

Igazi nagyhal állt be Mészáros horvát focicsapata mögé, a Strabag lesz az Eszék támogatója. (Mfor)

Az eredetileg tervezettnél drágábban, 1,9 milliárd forintért építi meg a West Hungária Bau Kft. a vizes-vb óriás ugrótornyát. (Átlátszó)

A kormányzati propagandaanyag egyik arca volt a Juhász Péter ellen tüntető fidelitasos. (444)

Bemondásra kapott 400 milliót a kormány kedvenc írótehetség-gondozó szervezete. (Átlátszó)

Kiszivárogtatták Donald Trump 2005-ös adóbevallásának egy részletét;
ez alapján az amerikai elnök nem volt adócsaló. (MNO)

LuxLeaks
: enyhítették a multik adóelkerülését feltáró szivárogtatók büntetését, de bűnösnek mondta ki őket a luxemburgi bíróság. (HVG)

A HOLLANDOK FELTARTÓZTATTÁK A JOBBOLDALI POPULISTÁK FELTARTÓZTATHATATLANNAK LÁTSZÓ NYOMULÁSÁT A NYUGATON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.16.


Die Welt

A konzervatív német lap úgy ítéli meg, hogy Hollandiában látványos győzelmet aratott a radikálisan liberális kormányfő, az ország megállította a jobboldali pártok győzedelmes nyomulását. Rutte bizonyította a védekezésre képes demokrácia erejét. A hollandoknál 10 éve nem járultak ennyien az urnákhoz. Lefékezték a jobboldali populizmust, amely pedig a britek kilépése és Trump óta feltartóztathatatlannak tűnt a nyugati világban. A gátak kitartottak, az iszlámellenes Wilders ugyan több voksot kapott, mint legutóbb, de messze elmaradt a közvélemény kutatások által jelzett értékektől. 87 % nem rá szavazott. A 7 éve hatalmon lévő Rutte hatalmas fölénnyel előzte meg riválisát. Bevált a stratégiája, mármint hogy vállalta az ellenfél által forszírozott témákat, de az integráció és a menekültek ügyében nem engedett. Isteni ajándék volt számára eközben a Törökországgal kirobbant vita, amelyben keményen, de államférfi módjára viselkedett. Wilder ugyanakkor sokak számára már túl radikális lett.

Rutte most azzal a nehéz feladattal néz szembe, hogy négy vagy öt pártból koalíciót kell létrehoznia. Egyébiránt a mandátumok számát tekintve felzárkóztak Wildershez a kereszténydemokraták, valamint a baloldali liberálisok. A végeredmény mindenesetre reményt nyújt Európában a politikai középnek. Maga a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy most csak a negyeddöntő zajlott. Az elődöntő áprilisban, Franciaországban lesz, majd az ősszel Németországban következik a finálé. A hollandok erős jelzést küldtek. Igazolták, hogy esetükben egy élesen vitatkozó, de kifogástalanul működő demokráciáról van szó.

New York Times/Washington Post/ABC News/AP


Ellenzéki tüntetők sípokkal és kürtökkel igyekeztek tönkretenni Orbán Viktor ünnepi beszédét, amelyet ily módon csak nehezen lehetett érteni egyes helyeken a tömegben. Juhász Péter úgy nyilatkozott, hogy jobb híján választották ezt a megoldást, mert a politikus teljesen elzárkózik a nyilvánosságtól, nem hajlandó kiállni vitára az ellenzék képviselőivel. Másként tehát nem lehet véleményt nyilvánítani vele szemben. Egyébként a Múzeumnál is csak különleges meghívóval lehetett a közelébe jutni. Maga a miniszterelnök ezúttal is az uniós bürokráciát és a nemzetközi pénzügyi hatalmakat vette célba, mondván, hogy azokat nem érdekli az ország sorsa, továbbá meg kell akadályozni a migránsok beözönlését...

FÉLELMETES. SZÁNALMAS. BETEG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.15....Mekkora görénynek kell lenni ahhoz, hogy a miniszterek elnöke, a nemzeti ünnepen kijelentse: az Európai Unió elnyomó hatalom, mi a rabigájában nyögünk és forradalom kell, hogy visszaszerezzük a szabadságunkat? Miféle miniszterelnök az, aki most is uszít, a saját elmeroggyant vágyainak megvalósítása érdekében a közösség ellen óbégat?

Most jön az idióta ellenzék. A szellemes vezér kacagásra készteti a rajongótábort, a szerelmes nénik és bácsik csillogó szemmel nézik a prófétát. Mert tényleg. Ők itt a nemzet. Orbán Viktor és a hívek. Mindenki más nem nemzet.

Brüsszel a magyarságunkat támadja, de Arany János már megírta. Európai lázadás van, függetlenségünk és megmaradásunk érdekében Brüsszelt meg kell állítanunk. A külföldi pénzből kitartott hálózatokat le kell birkózni. A hatalmat továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartanunk. Hát igen, közel a választás és Orbán már egészen szélsőjobbra sodródott. Hitler is büszke lenne rá, esküszöm.

Már megint a szabadságról és magyar fajtáról pampog. És tapsolnak és senki nem kérdi meg tőle, hogy akkor miért tapossa két szaros lábbal a szabadságjogokat országon belül. Félelmetes ez a gyenge kis ember a szóvirágaival, az egészen elképesztő hazugságaival, a nacionalista eszméivel, az uszításával, a háborús vízióival. Életveszélyes ez az ember, ha van elég szektatag, akiket képes befolyásolni olyan szinten, ahogy ő azt tervezi.

Ha sikerül, egymás ellen fordít mindenkit mindenkivel, gyermeket a szülőjével, testvért testvérrel, időst a fiatallal. Bárkit bárkivel, hogy megőrizhesse a hatalmát. A háborús pszichózis immár nem a migránsok, hanem az európai közösség ellen fordítja az arra fogékonyakat. Az ellen az Unió ellen, amelynek szétverése érdekében senki nem tett olyan sokat, mint ez a színpadon ágáló kicsi ember.

Félelmetes. Szánalmas. Beteg.


ORBÁN MACSKÁI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.15.Állt a korlátai között és szépeket mondott.
Elmondta, hogy milyen szörnyű, hogy egyesek a pártocskák harcát vívják, ahelyett, hogy egységesen mögé állnának és ütemes tapssal köszöntenének minden alkalmat, mikor cseng a kassza Mészáros Lőrincnél vagy Sajátláb Rasinál, érthetetlen némely emberek viselkedése.
Mint ahogy az is, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy ennek az embernek lövése sincs egy társadalom demokratikus működéséről, a versengő nézetek ütköztetéséről, ellenben példaképe a libacsapat békemenete - csak szépen, sorban, rendezetten!

Történelmi áttekintést is adott, merthogy 1848 márciusa nem áll egyedül történelmünkben, hiszen ez egy forradalmár nemzet, Rákóczi, Kossuth és 1956 (itt valamiért név nem hangzott el...) egyetlen folyamat része, a győztes magyar forradalmak sora.
A győzelem abban áll, hogy annak ellenére, hogy mindahányszor szarrá vertek bennünket a forradalmak lánglelkű, ámbátor idióta vezérei miatt, de mégis él magyar, áll Buda még.
És most ismét forradalmi évek következnek, úgyhogy számíthatunk rá bátran, hogy megint úgy seggberúgják a dicső magyar nemzetet, hogy kiguvad a szemünk.
Merthogy hol vannak ma már azok, akik ezidáig meggyaktak bennünket?
Hol vannak a tatárok, hol van az oszmán birodalom, hová lettek a Habsburgok, a Szovjetunió és hová lett a Magyar Királyság - de mi mégis itt vagyunk!
Élvezzük ki minden percét, ki tudja, meddig tart?


KÜZDENI KELL A MAFFIAÁLLAM ELLEN, A SZABADSÁGÉRT!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.15.


...Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kirobbanása után 169 évvel ma ismét ott tart ez az ország, hogy az igazságszolgáltatásban ma már az igazság nem érvényesíthető, a sajtó pedig nem szabad. 

Egy szűk és gonosz érdekkör elvette tőlünk a szabadságukat, fékevesztett mohóságával veszélybe sodorta a jövőnket, diktatúrák szintjére züllesztve az országunkat, és így meggyalázta a becsületünket, és az általa működtetett maffiaállam naponta tiporja el az igazságot. Ellenük küzdenünk kell!

Küzdenünk kell még akkor is, ha a hatalom minden eszközzel akadályozni próbál ebben bennünket. Még ha zavarkeltéssel vádolnak is bennünket.

Megtanulhattuk, hogy a haladás és a bátorság kéz a kézben járnak. Egyik sincs a másik nélkül.

Bátornak kell lenni kiállni, és megvédeni a szabadságot és a függetlenséget. S bátornak kell lennünk ahhoz is, hogy a haladásért túllépjünk a saját árnyékunkon, a saját félelmeinken.

Ezt tették ’48 hősei is, amikor maroknyian egy egész birodalommal szálltak szembe a szabadságért, a függetlenségért.

Kölcsey Ferenccel szólva: „Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, kik a haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképen a maradás szónak több jelentése van. Korszerinti haladás épen maradást hoz magával; veszteg maradás következése pedig senyvedés.”

A királyi várba költözni szándékozó zsarnok múltba révedő, káros és hamis retrográd politikája nem a haladást jelenti, hanem Magyarország vesztét okozza.

Kölcsey, Széchenyi, Kossuth és Petőfi példáját követve nekünk is tenni kell: bátorságot meríteni, és túllépni az árnyékunkon, túllépni a félelmeinken. Mi, magyarok többször is bizonyítottuk már a világnak és a hatalom pökhendi birtokosainak, hogy erre képesek vagyunk.

Képesek leszünk erre ismét, bizonyítani fogunk ma is és holnap is, mert mindnyájunk közös érdeke, hogy újra egy szabad és haladó Magyarországon élhessünk, és itt nevelhessük fel gyermekeinket.


ORBÁN VIKTOR BEJELENTKEZETT ÖRÖKÖS MINISZTERELNÖKNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.15.Szinte naponta képes átírni a jelent, a jövőt és a múltat Magyarország miniszterelnöke annak érdekében, hogy igazolja saját politikáját. Március 15-én azonban minden eddiginél tovább ment, és olyan historikus handabandába keveredett, melynek értelmét még napokig próbálják kibontani történészek, politológusok és a pártok. Öt éve még biztosan kihasználta volna a forradalom és szabadságharc évfordulóját arra, hogy üzenjen a harcunkat eltipró oroszoknak, vagy a korábban 150 évig itt országló törököknek, ám most Putyin abszolutizmusa és Erdogan önkénye a minta, és az Európai Unió vált a despota Szent Szövetség analógiájává. Orbánnak lényegében mindegy, kivel csatázik, csak legyenek mögötte hű vazallusok, akikben mindig felkorbácsolhatja a harci szellemet.

Egészen a Római Birodalomig visszavezette saját politikájának előképét Orbán Viktor, amin valószínűleg még saját hívei is megütköztek. Julius Ceasarnak a köztársaság bukását előrevetítő meggyilkolását annak ürügyén hozta szóba, hogy a demokratikus intézményeket védő EU talán pont az ő eltávolításával próbál a történelem útjába állni, ám ez sem fogja meggátolni azt a szükségszerűséget, hogy új Ceasarok vegyék kezükbe az irányítást a vén kontinensen. Nem ez volt az egyetlen hajmeresztő történelmi példája Orbánnak, ám ha mindegyik kijelentését értelmezni próbáljuk, akkor az ő logikája szerint próbáljuk a közéletünket megérteni. Márpedig a magyarok nem feltétlenül osztják a miniszterelnök nézeteit, és itt nem elsősorban a beszéde alatt fütyülők hangos táborára gondolunk.

Orbán ugyanis forradalmat emleget, ám épp ő az aki keresztbe fekszik minden olyan változásnak, melyekre az országnak nagy szüksége lenne. Bárhogy is igyekszik a magyar miniszterelnök, nem tud minden magyart meggyőzni arról, hogy szeretnünk kella nőket diszkrimináló, a saját ellenzékét kegyetlenül üldöző, szomszédjait nyíltan fenyegető Vlagyimir Putyint, a török világi köztársaságot egy despotikus szultánsággá alakító Tayyit Erdogant vagy azt az adócsaló, arrogáns milliárdost, aki jelenleg az Egyesült Államok elnöke. Az ő példáik éppen arra figyelmeztetik a magyarokat, hogy milyen rendszerek ellen vívtak élethalál harcot elődeik, és hogy a szabadság zászlaját lengetve olyan politikusok váltak kegyetlen despotákká, akikre tömegek bízták korábban az életüket...


KEVÉS ABSZURDABB DOLOG VAN ANNÁL, MINT AMIKOR ORBÁN VIKTOR ARRÓL BESZÉL, HOGY MEGTEREMTETTE A NEMZETI EGYSÉGET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.03.15.
...Ami fontos, a beszédből

  • ezúttal szinte teljesen kimaradtak a migránsok (úgy látszik, a Fideszben is rájöttek, ez nem lesz elég a választási győzelemhez),
  • nem volt benne terrorizmus és európai polgárháború (ezek a gonosz muszlimokok annyira alattomosak, hogy nem hajlandók robbantani, amikor a Fidesznek a legjobban kellene),
  • és nem volt szó a hanyatló, pusztuló, széteső Nyugatról, meg a fellendülő, virágzó Kelet-Közép-Európáról sem (a Századvég, vagy valamelyik másik közpénzen kitartott pénzmosoda azt mérhette, hogy ez még a legelvakultabb orbánista körökben is köznevetség tárgya).
Ami valószínű, a nemzeti egység lett volna a fő üzenet, ezért

szállították a beszédre buszkonvojokkal a Fidesz-szervezeteket, az iskolásokat, vagy a kettő átfedéseit, mint például Puskás Akadémiát.

(Erre még ők is jók lesznek, ha már arra úgysem kellenek, hogy a nagycsapatot erősítsék.)

Azonban a nemzeti egység eme szép és jól szervezett megnyilvánulását nem átallott tönkretenni néhány száz vagy néhány ezer békétlen okvetetlenkedő, aki nem kívánja a nemzet nagyságot.

De persze milyen nemzeti egység az, ahol a kormányzópártot a legutóbbi választáson

  • a választójososultak csak negyede támogatta,
  • a szavazók jól látható, 58 százalékos többsége meg egyenesen ellenes szavazott.
Valamint hiába értett egyet esetleg a népesség jelentős többsége, 70-80 százaléka Orbán népszavazási kérdésével, csak kb. 40 százalékuk volt hajlandó elmenni, és rá szavazni, az egyértelmű többség inkább otthon maradt, vagy érvénytelenül szavazott.

A legnagyobb kisebbség (© Tölgyessy) már nemcsak többségnek, de nemzeti egységnek hazudja magát.

Pedig Orbán hallotta a füttyszót most is, még ki is tért rá, nem csak a rekedt ordításán látszott, hogy zavarja, mint október 23-án, de azt mondta, hogy nem kell bele foglalkozni, hanem menetelni kell tovább

a nemzeti nagyság kapuja felé.


Ami esetleg arra lehetett utalás, hogy Mészáros Lőrinc vagyonkezelő frontember beszáll valamilyen kapubizniszbe. Vagy valami ilyesmi. Még ennek lenne a legtöbb értelme. De természetesen az is lehet, hogy nem hallottuk jól füttyszótól.

Ezek a rohadt, fütyülő, magyarellenes álomgyilkosok.

Vagy az is lehet, hogy csak ébren vannak.


ITT OLVASHATÓ

IDUS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.15.Kétszázhatvanháromszor tíz = kétezerhatszázharminc. Ez még megy, holott egyre nehezebben mozognak a lábaim. Tán mindegy is, de az nem, hogy ennyi hamvas gyereket sikerült kimenteni a tanároknak a sátán karmaiból azzal a döntéssel, hogy nem kérnek a fizetett tapsoló szerepéből. A rezsim így sem sokat veszít, akad elég hülye, rosszabb esetben szervilis manus ebben az országban. Negyvenezren – állítólag – ugyanis beneveztek a nagy, össznépi, Hende-féle szavalási eksönbe. Ez utóbbinak még az az előnye is megvan, hogy helyben megoldható a dolog. Buszokra sincsen szükség, ergo megmarad a benzinpénz, amit zsebre lehet rakni.

Mindez szép dolog is lehetne (mármint a szavakkal való buzgólkodás), ha nem az volna a folyománya, hogy ezt a szerencsétlen verset is úgy megutáltatják némely érző emberekkel, mint évekkel ezelőtt a kokárdát, így megy ez. Vezényszóra boldognak lenni nem épp egyszerű föladat. Pedig a közös szavalás – amely, mint Jordán óta tudjuk – jó buli is lehetne, ha nem a behódolást szolgálná. Olyan korban azonban, amikor az ember fennálló rendszerhez való viszonya azt is meghatározza, hogy melyik boltba megy be – csakis CBA illetőleg oda soha -, noszogatásra verset mondani, hogy együvé tartozásunkat pirospozsgásan bizonyítsuk, zsenánt. Politikai állásfoglalás válik belőle, és elfojtott mosoly.

Petőfit sem köllött volna szorult helyzetbe hozni, de hát ilyesmivel nem törődnek a giccsek világában. Ott, ahol tán két éve a barackfa, annak a virága, meg bizonytalan eredetű talpak voltak hivatottak kifejezni ugyanazt, amit ma meg az ő verse. Belefér. Mellesleg ez lesz az első nap a Fidesz-kori történelemben, amikor zárva lesznek a boltok – melyek, még most is bizonytalan -, hogy a család együtt klopfolhassa otthon a húst mámoros szemekkel. Erre a családfő veszi a kalapját, mert hűvös szél fú, szavalni indul délutáni ejtőzés helyett, és máris megborul a megálmodott rend, szar kerül a propellerbe úgymond. Sőt, az Unió is rakosgatja belé Pakssal, reklámadóval, egyebekkel. Nehéz lesz ilyen viszonyok között okosakat mondani, nem lennénk most a vezér helyében...


AZ ORDÍTÓ EGÉR

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.15.- Anyu, miért kiabál az a bácsi?

– Melyik bácsi, kicsim?

– Az ott, elől, amelyik az emelvényen áll.

– Nem tudom, kicsim. Fogalmam sincs. Nem vagyunk egyformák.

– Húsvétkor is kiabál? Amikor otthon van a családjával? Amikor jön a nyuszi?

– Miért kiabálna Húsvétkor a családjával? És főleg a nyuszival? Honnan veszed ezt a butaságot? Miért kiabálna a bácsi húsvétkor?

– Mert a Húsvét is ünnep. És most is ünnep van. Gondoltam, ha ezen az ünnepen kiabál, akkor lehet, hogy más ünnepeken is ezt csinálja.

– Nem tudom, kicsim. Húsvétkor még sosem láttam ezt a bácsit.

– Értem, Anyu. Akkor most biztosan mérges a bácsi.

– Miért lenne mérges, kicsim?

– Hadonászik a kezével, csapkod és grimaszol. Felidegesítették?

– Nem tudom, kicsim. Nem hinném, hogy valaki felbosszantotta.

– Akkor már tudom, hogy miért kiabál.

– Okos kislány vagy, kicsim. Miért kiabál?

– Valószínűleg elromlott a mikrofonja. És azt akarja, hogy mindenki hallja, amit mond.

– Nem romlott el a mikrofonja, kicsim. Nagyon jó, drága mikrofonjai vannak a bácsinak, és jól megfizetett technikai szakemberek állítják be a hangminőséget. Sokba kerül ez nekünk, de neki megéri. Úgyhogy, nem gondolnám, hogy ezért kiabál.

– Értem, Anyu. Akkor azt hiszem, tényleg rájöttem, hogy mi van.

– Mondtam, hogy okos kislány vagy, jól vág az eszed.

– Emlékszel arra a kutyára, amelyiket tavaly nyáron láttunk az üdülőben?

– Emlékszem, kicsim. Apró kis kutya volt, kedves.

– Igen, Anyu. És szinte sohasem ugatott. Csak akkor, amikor nálánál nagyobb kutyákat látott. Még morgott is olyankor, mert azt hitte, hogy így nagyobbnak látszik. Félelmetesebbnek.

– Nagyon jó megfigyelő vagy, kicsim. De hogy jön ide az a kutya, amit tavaly nyáron láttál?

– Nem tudom, Anyu. Csak úgy, eszembe jutott… Te, Anyu, a bácsi is busszal érkezett?

– Nem busszal jött.

– Akkor miért mondja azt mindig, hogy busszal?

– Nem azt mondja, kicsim. Azt mondja, hogy Brüsszel.


VENDÉGÍRÁS: VARANGYKERÍTÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Adam Frey
2017.03.15....'Nagy egy hülye vagy te Árpi, nagy egy hülye. Az összes létező hely közül, pont ide kellett letelepítened a magyarokat, a lejtő aljára?! Erre aszongya: szélvédett hely volt. Hát, mondom, szélvédettnek szélvédett, de megmarad a büdös is!?" (Hofi)

Nincs jobb recept a hazugságok ellen egyelőre, mint folyton rácáfolni az agyzsibbadásig sulykolt rengeteg hülyeségre, ha százszor elmondják, százegyedszer is: itt nem az az okos, aki enged, de szamár, aki csendben tűri. S hiába velük a hatalom, sőt a szuperhatalom, aminek pöffeszkedő fői mostanában eleve annyi hagymázas hülyeséggel böfögik tele az étert, hogy a mi varangyunk brekegése legfeljebb úgy hat mellette, mint a trágyadomb felett eleresztett halvány légypiszok: annyit mindig megtehetünk, hogy a kezünket felemeljük és ellegyezzük az orrunk alól, bármit szellentett is oda. A nagy trágyadombok (értsd: Trump, Putyin, Erdogan) egyelőre még messze vannak, és nem is fog örökké felőlük fújni a szél. A helyzetünk pedig – éppen jelentéktelenségünk miatt – korántsem olyan kedvezőtlen, mint gondoljuk, és ha sokan emeljük fel a kezünket, és ismételjük meg újra és újra ugyanazt a hessentő mozdulatot, bizonyosan enyhíthetünk a fojtogató bűzön.

Varangyunk legutóbbi böffentései miatt írom ezt, különösen ahhoz kapcsolódva, amelyikben végvári vitézeket vizionált, meg ahhoz, amelyikben (nem először, de nem is utoljára) azt találta mondani polkorrektről lefordítva, hogy a kelet-európai népek rasszisták és idegengyűlölők, mivel a történelmi tapasztalat erre tanította őket. Brüsszel és főleg Soros ne mondja meg, mi a jó nekünk, tudjuk mi azt, ahogyan azt is, hogy mi a rossz. Rosszak a migránsok, mert csak. Mert nézzünk K-Európa térképére, nézzük meg a nemzetiségi viszonyokat meg a határok változásait – gondolom erre gondolt, hogy gondoljanak ott a kényelmes nyugati nyugalomban.

Szavai mögött a török időkből megörökölt és generációról generációra újraélt kettős identitásunk köszön vissza, ami oly kedves a fülünknek, mint nótában a nyári estén kertek alatt bódorgó cigány és oly ismerősen csiklandozza ínyünket, mint karcagi birkapaprikás az augusztus 20-i vursliban. Önképünk két egymással harcoló vonásáról van szó, kuruc-labanc, népi-urbánus, keresztény-turáni, városépítő-városromboló, európai-ázsiai, római és szittya örök dichotómiájáról, amire bölcs varangyunk előszeretettel építi népszerűséghajhászó vartyogásait. Az egyik: mi vagyunk a kereszténység védőbástyája, Európa és a Nagy Európai Eszme dicső védelmezői a délkeleti végeken. A másik: Európa lenéz és nem ért (jogosan, hiszen jövevények vagyunk), s a tetejébe még többször el is árult bennünket, hiszen hol voltak, amikor véreztünk a török ellen? Hol voltak, mikor Rákóczin, Kossuthon kellett volna segíteni? Vagy Trianonban? Hol voltak 56-ban?

Hát persze, hogy sehol. Két dolgot nem kérdez meg többnyire ezek után errefelé senki. Az első, hogy miért, hol is kellett volna lenniük? A másik, hogy: miért, mi hol voltunk? Miért volt bukta Mohács után szinte az egész történelmünk? Nem lehet esetleg, hogy nemcsak a gonosz külföldi hatalmak praktikáinak köszönhető minden? Ja, tudjuk, minket mindig csak kihasználtak a tudjukkik, meg belerángattak minden marhaságba...


FÜTYÜLÉS, BRÜSSZELEZÉS, OLIGARCHÁZÁS - EZ VOLT AZ IDEI MÁRCIUS 15.

INDEX.HU
Szerző: Joób Sándor
2017.03.15.Megkezdődött a választási kampány, és épp az idei március 15-én. Juhász Péter az Együtt elnöke néhány tucat emberrel kifütyülte Orbán Viktort a 20 ezer ember részvételével zajló állami ünnepségen, amiből kiabálás, lökdösődés és sérülés is lett. Juhászék akciója az ellenzéki oldalon sem tetszett mindenkinek, a Fidesz pedig sorosozásra és az ellenzék alkalmatlanságának bizonygatására használta fel. Több ezren voltak azon a civil felvonuláson, amelyen Majtényi László beszélt. Egyedül az MSZP nem tartott nyilvános rendezvényt...

NEM KELL ATTÓL FÉLNI, HOGY SOKÁIG KELL ELVISELNI A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERÉT - MAJTÉNYI

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.03.15.
Hallgassa meg

Nem szabad feladni a szabadság iránti vágyat, hisz 1848-ban is csak néhány forró fejű fiatal kezdeményezésére indult el a szabadságharc. A forradalom pillanatok alatt tört ki, egy nap alatt szabad lett az ország, összeállt a nemzeti egység – mondta beszédében a Kossuth téren Majtényi László, a baloldali ellenzék államfőjelöltje március 15-e alkalmából mondott beszédében az Új magyar köztársaságért nevű rendezvényen...