2022. március 15., kedd

AKKOR SZTRÁJK!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.15.


„Hát, akkor SZTRÁJK!!! Csupa nagybetűvel, három felkiáltójellel” – mindössze ennyit beszéltünk március 15-én reggel Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével. Jó, magyarázatként még hozzátett annyit: nem kaptunk semmiféle ajánlatot a kormány részéről
...

...A pedagógussztrájk egyfajta szolidaritási ünneppé vált.

Március 16-án, 17-én és 18-án rendezvények sokaságára invitálják a szülőket és a diákokat.

Március 16-án példaként említjük, hogy a TanárBlog „Fogadóóra” címmel élő műsorfolyamot tart a YouTube-on 8.20 perctől egészen délután 15.00 óráig, többek közt Magyar Bálint volt oktatási, és Hiller István volt oktatási és kulturális miniszterrel. Pedagógusjelöltek a pedagógusokért címmel szolidaritási demonstráció lesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete előtt 15:30–18:00-ig. Ugyancsak aznap diák szolidaritási akciót tartanak a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai úgy, hogy 21 diákönkormányzattal együtt felvonulást tartanak, amiben 19 budapesti iskola vesz részt. A demonstrációra a délelőtt folyamán kerül sor, minden iskola a kijelölt pontokból indul, ahonnan egy térkép szerint fognak vonulni a városban, hogy végül a tanárhallgatók által meghirdetett délutáni sztrájk helyszínére lyukadjanak ki. A március 16-ai diáktüntetésen Molnár Áron élőben fogja előadni legújabb, „Tanítani akarunk!” klipjét . NoÁR azt mondta: „legfőbb célunk most az, hogy minél több erőt adjunk a pedagógustársadalomnak a következő napok és hetek sztrájk-kezdeményezéseihez és a megkezdett polgári engedetlenségi akciók folytatásához”. A dal itt érhető el.

Március 17-én 9:30–19:00-ig szolidaritási nap lesz a Central European University-n. A rendezvényre itt kell regisztrálni.

Március 18-án 11:00 -14:00 óra között „Üljünk ki a Tanárainkért!” elnevezéssel péntekre szabadtéri „tanítási nappal” a Kossuth térre szerveznek megmozdulást diákok, így fejezik ki szolidaritásukat a tanárok hetek óta tartó polgári engedetlenségi mozgalma mellett. Regisztrálni itt lehet.

Végül a PDSZ március 19-én szombaton 15.00 órára, egy nagy kockás inges találkozóra invitál sztrájkolókat, támogatókat, szülőket és diákokat.

Egy szegedi pedagógus pedig a hezitáló kollégáknak pontokba szedte, mit ajánl, mikor sztrájkoljanak, és mikor ne. Az alábbiakban ezt közöljük:

Kedves Pedagógus Kollégám!

• Ne sztrájkolj, ha neked jó így!

• Ne sztrájkolj, ha elégedett vagy a jövedelmeddel!

• Ne sztrájkolj, ha vállalnál még több ingyen munkát!

• Ne sztrájkolj, ha keveselled az adminisztrációt!

• Ne sztrájkolj, ha nem akarsz változtatni a munkakörülményeiden!

• Ne sztrájkolj, ha túl sok segítséget kaptál a karantén alatt!

• Ne sztrájkolj, ha a munkával eltöltött órák mellett, bőven jut idő magadra és a családodra!

• Ne sztrájkolj, ha még nem gondolkodtál el gyermeked, unokád oktatásának jövőjéről!

• Ne sztrájkolj, ha gondot okoz a cafetéria, a ruhapénz és a könyvpénz elköltése!

• Ne sztrájkolj, ha szívesen veszel részt kötelező továbbképzéseken!

• Ne sztrájkolj, ha boldogan írnál még portfóliót!

• Ne sztrájkolj, ha elveszel a tankönyvkínálat sűrűjében!

• Ne sztrájkolj, ha ilyenekről álmodozol: belső értékelés, minősítés, tanfelügyelet!

• Ne sztrájkolj, ha nem szorul össze a gyomrod, mikor azt hallod, hogy OH, tanker, Emmi!

• Ne sztrájkolj, ha veszélyben érzed a munkahelyed a pályakezdő pedagógusok áradatától!

• Ne sztrájkolj, ha egyetértesz azzal, hogy év közben változzanak az érettségi szabályok!

• Ne sztrájkolj, ha megnyugtat, hogy Romániában is több bért kapnak kevesebb munkáért!

Kedves Kollégám!

• Ne sztrájkolj, ha nem szeretnél önálló oktatási minisztériumot!

• Ne sztrájkolj, ha jónak tartod, hogy az oktatást pap, orvos vagy katona irányítsa!

• Ne sztrájkolj, ha szigorúbb fenntartói irányítást szeretnél!

• Ne sztrájkolj, ha örömmel tölt el, hogy szabályozzák nyilatkozataidat!

• Ne sztrájkolj, ha nem érdekel tanítványaid, kollégáid helyzete!

• Ne sztrájkolj, ha nem akarsz példát mutatni tanítványaidnak!

• Ne sztrájkolj, ha úgy gondolod, hogy majd a kollégáid megoldják helyetted!

• Ne sztrájkolj, ha biztos vagy benne, hogy magától jobbra fordul a sorsod!

De sztrájkolj, ha legalább egy sor is szíven ütött!

ORBÁN KIHŰLT KŐDARABHOZ HASONLÍTOTTA MÁRKI-ZAYT, MÁRKI-ZAY EGYRE FÁRADÓ ARCCAL AZONOSÍTOTTA ORBÁNT

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2022.03.15.


Kormánypárti békemenettel és ellenzéki nagygyűléssel zajlott az idei március 15., amelyet beárnyékolta a szomszédos Ukrajnában zajló háború. A felszólalók a háborús történések mellett reagáltak a pár nap múlva következő országgyűlési választásra is: Orbán szerint hamarosan békepárti jobboldal vagy háborús baloldal között választunk, míg Márki-Zay szerint Kelettel szemben Európát kell választani. Március 15. öt pontban...


ÉLŐBEN A BÉKEMENETRŐL ÉS A KORMÁNYVÁLTÓ NAGYGYŰLÉSRŐL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.15.A választási kampány véghajrájában a Fidesz és az ellenzék is erődemonstrációt tart nemzeti ünnepünkön: Orbán Viktor hívei a Békemenet zárásaként a Kossuth téren hallgathatják meg a miniszterelnök beszédét, míg Márki-Zay Péter és az egységes ellenzék pártjai a Műegyetemnél várják szimpatizánsaikat. Élő adásunkban helyszíni tudósításokkal és a miniszterelnök-jelöltek beszédeinek közvetítésével, valamint stúdióbeszélgetésekkel is készülünk. Vendégeink: Márki-Zay Péter - Miniszterelnök-jelölt, Egységben Magyarországért Cserhalmi György - Színművész Pesty László - Filmrendező, producer, a gerilla.hu alapítója Spiró György - Író, költő Pető Péter - Főszerkesztő, 24.hu Bita Dániel - Főszerkesztő-helyettes, 24.hu Lakner Zoltán - Politológus, a Jelen főszerkesztője Mikecz Dániel - Vezető kutató, Republikon


AZ OROSZ FÖLÉNY ELPÁROLOGNI LÁTSZIK - NÉMETH ANDRÁS A REGGELI SZEMÉLYBEN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.03.15.A Reggeli Személy 2022. március 15-i adásában Dési János Németh Andrással, a HVG újságírójával beszélgetett az orosz-ukrán háború alakulásáról.

BAYER LESZARJA, BENCSIK SZERINT EZ NEM IS HÁBORÚ

TELEX / VIDEÓ
Szerző: Telex
2022.03.15.Putyin háborúja megosztja a Békemenet közönségét, de vannak, akik szerint Ukrajna magának kereste a bajt, és Moszkva helyett most is Brüsszelre és a magyar ellenzékre mutogatnak. Semjén nem bánta meg, hogy bizonyos kérdésekben blokkolták Ukrajna tárgyalásait a NATO-val, sőt!MÁRCIUS 15. - EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT NAGYGYŰLÉS

EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT
Szerző: EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT
2022.03.15.Közvetítés...

GYŐZIKE A BÉKEMENET MEGLEPETÉSVENDÉGE

444.HU
Szerző: 444.HU
2022.03.15.


Itt közvetítjük Facebookon a Békemenetet.

- „Brüsszelnek bizonyítani kell, itthon pedig erőt kell mutatni.”

- Ezzel a jelszóval hívta össze a déli 12 táján induló békemenetet idén január elsején Csizmadia László, Civil Összefogás Fórum szóvivője.

- Csizmadia szerint a legutóbbi Békemeneten tavaly, október 23-án 340 ezer résztvevő volt.
Mostanra kétszer ennyi résztvevőt jósolt.

- Nézzük együtt, mi lesz belőle!
...

„A TÖRTÉNELEM LEGROSSZABB MAGYAR–LENGYEL VISZONYA JÖHET” – LEMONDOTT TISZTELETBELI KONZUL ORBÁN PUTYIN-KAPCSOLATÁNAK HATÁSÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.03.15.


Azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal, Orbán Viktor a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremtheti meg – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában Artur Balázs. Magyarország múlt héten lemondott szczecini tiszteletbeli konzulja – a lengyel közélet egyik befolyásos szereplője, vezető lengyel politikusok barátja – szerint azért életbevágó most Ukrajna mellé állni, mert egy széttartó Európa egy esetleges háborús győzelem esetén felhívás lenne Oroszország számára, hogy ne álljon meg az ukrán határoknál. Bár a tiszteletbeli konzulok nem hivatásos diplomaták, a lemondást még a magyar külügy is Budapestnek címzett üzenetként értékelte. Alighanem jogosan. Balázs a magyar sajtóból egyedül lapunknak vállalta, hogy – írásban – elmagyarázza, miért nem tudja tovább Magyarországot képviselni, és miért baj, ahogyan hazánk a háború kapcsán politizál...

ELINDULT A BÉKEMENET A KOSSUTH TÉR FELÉ

TELEX
Szerző: Telex
2022.03.15.


A Telex élőben közvetíti a nagyobb eseményeket a fővárosból, valamint az ország számos pontjáról, sőt, a Transtelex segítségével még Erdélyből is.


FIDESZES BÉKEMENET, ÁLLAMI ÜNNEPSÉG ÉS ELLENZÉKI NAGYGYŰLÉS: 2022 ÁRNYÉKÁBAN ÜNNEPELJÜK 1848-AT – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2022.03.15.


Március 15. egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója, miután – a monarchiát működését érintő kisebb reformok és a polgárság, valamint a nemesség egy részének egyre hangosabb zúgolódása után – Pestre is megérkezett a kontinensen fellángoló forradalmi hullám.

Az emlékezés és ünneplés mellett idén a közelgő választások miatt várhatóan a szokásosnál is komolyabb szerepet fog kapni a napi politika.

Ezt a pártok sem titkolják, a Fideszt támogató békemenetnek és az ellenzéki nagygyűlésnek egyaránt deklarált célja a nagy politikai tömbök melletti kiállás, és nem lenne meglepő az sem, ha az Orbán Viktor miniszterelnök által celebrált állami ünnepség is kampányszerű fordulatokat venne.

A nagy politikai tömörülések mellett számos kisebb párt, valamint más társadalmi szervezetek is készülnek az ünnepségre: feministák, szakszervezetek és mások nyilatkozatai, rendezvényei várhatók még a nap során.

A Mérce be is fog számolni ezekről, szövegben, álló- és mozgóképben egyaránt, ami mind megtalálható lesz ebben a percről percre tudósításban. Érdemes hát velünk tartani egész nap!

EZ A HÁBORÚ NAGYON JÓL JÖTT A MAGYAR MINISZTERELNÖKNEK – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.15.


Orbán egyedül nyerné meg a választást

Egy ember áll egyedül és azt képzeli, hogy ő Magyarország. Lehet ezt diktatúrának nevezni, vagy autokráciának, netán téves helyzetértékelésnek, akár orvosi esetnek is

Budai Gyula kommentelői: Helga, Dalma és Áron

“Mondtam a csajoknak a szoliba hogy Budai Gyula régóta szimpatikus nekem!! Van benne valami csibészség is és végre valaki kiall a lopás ellen.”

Az SZFE után a Kossuth-díjat is megkapta Rátóti Zoltán

„Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a magyar és világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott emlékezetes színpadi, valamint jelentős filmes alakításai elismeréseként.”

Tiborcz István megveszi a Diófa alapkezelőt

A Diófa Alapkezelő több mint 360 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, valamint magánnyugdíjpénztárak, biztosító társaságok és egyéb intézményi befektetők számára nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat, és prémium vagyonkezelési szolgáltatással is foglalkozik.

Mindig akad egy MNB-s szál

Matolcsy Ádám baráti körének cégügyei.

Az ATV újságírója készíthet dokumentumfilm-sorozatot a Hungary Helps kormányzati programról

“Hogy a Nemzeti Filmintézet miért finanszírozza klasszikus kormányzati kommunikációs/propaganda termékek elkészítését, azt megkérdeztem tőlük, de a cikk közléséig nem érkezett válasz.” (Szily)

Németh Sándor szerint ki lehet mutatni az összefüggést a háború és a Pride között

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze – aki egyben az ATV televíziócsatorna egyik tulajdonosa is – kifejtette gondolatait az ukrán-orosz háborúról is március 9-i, szerdai igehirdetésében…

Kolodko Mihály miniszoborral reagált a háborúra

Kolodkót nemcsak általánosságban, kárpátaljaiként érinti a háború, szülei és több rokona most is ott élnek a háborús agresszió sújtotta Ukrajnában.

Zelenszkij szerdán felszólal az amerikai kongresszus előtt

Az ukrán államfő a felszólalását várhatóan közép-európai idő szerint 14 órakor kezdi.

Kijevbe utazik a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, hogy találkozzanak Zelenszkijjel

Az nem derül ki, hogy a politikusok hogyan utaznak, és hogy miként garantálják a biztonságukat az utazás során, illetve az oroszok által majdnem körbezárt és rendszeresen támadott ukrán fővárosban.

HIHETETLEN VAGYONOKAT LOPTAK KI OROSZORSZÁGBÓL, DE A HÁBORÚ ELŐTT EZ NEM ZAVARTA A PÉNZEKET FOGADÓ NYUGATOT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.03.14.


Az orosz oligarcha egy olyan kifejezés, amiről sokaknak valószínűleg az ízléstelen, elképesztő mértékű pénzszórás jut eszébe. Talán csak Oroszországban nincsenek azzal tisztában, hogy mennyire kirabolja a politikai és gazdasági elit az országot. A nyugati szankciók miatt most egymással versenyt futva kobozzák el a rendszert kiszolgáló oligarchák dollármilliós jachtjait, villáit, kastélyait Európában és Amerikában.

Hogy mennyire egyenlőtlenül oszlik el a vagyon Oroszországban, azt az alábbi grafikon mutatja meg. A Forbes a világ 500 leggazdagabb milliárdosát rangsoroló listája alapján kutatók által készített adatbázisban az látható, hogy ezek a szupergazdagok az adott ország GDP-jének mekkora részével rendelkeznek. (Oroszország adata kékkel látható.)

Csupán 24 orosz oligarcha mondhatta magáénak 2021 elején az orosz GDP ötödét...

KÍNA SEM MENTHETI MEG AZ OROSZ GAZDASÁGOT, NEVETŐ HARMADIKKÁ VISZONT VÁLHAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.03.14.


Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin pár héttel az Ukrajna elleni invázió előtt fűzte szorosabbra kényszerházasságát, és Kína a fejlett országok zömével ellentétben azóta sem hátrált ki Oroszország mögül. Sok kínai kifejezetten drukkol az agresszornak: Putyin hírhedt háborús beszéde egymilliárd interakciót hozott össze a helyi közösségi médiában. Az viszont egyre kevésbé látszik valószínűnek, hogy Kína meg tudná menteni a példátlan gazdasági elszigeteltség terhe alatt nyögő orosz gazdaságot. Már csak azért sem, mert Peking elsősorban most is a saját pecsenyéjét sütögeti, és úgy taszíthatja függőségbe Oroszországot, hogy közben a Nyugati pénzügyi dominanciáját is kikezdi...

BENZINPÁNIK, MÁRCIUS 15., KAMPÁNYDALOK ÉS STRATÉGIAI NYUGALOM

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.03.15.Benzinpánik, március 15., kampánydalok és stratégiai nyugalom...

NAGY EREJŰ ROBBANÁSOK RÁZTÁK MEG KIJEVET KEDD REGGEL, LAKÓHÁZBA CSAPÓDOTT AZ EGYIK RAKÉTA

24.HU
Szerzők: MÁZSÁR TAMÁS, HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.03.15.


- Több nagy robbanásról is beszámoltak Kijevből, a fővároson kívül Odesszában, Umanban és Hmelnickij régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

- Boris Johnson szerint fájdalmas lesz az orosz energiafüggés felszámolása, de meg kell tenni.

- Ukrán elnöki tanácsadó: A háborúnak májusban véget kell érnie.

- Helyreállt a külső áramellátás a csernobili atomerőműnél.

- Ukrán tisztviselők szerint több mint kétezer civil halt meg Mariupolban.

- Hétfő esti élő közvetítésünket azzal fejeztük be, hogy amerikai-kínai tárgyalások voltak Rómában Ukrajnáról...

AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A NATO EZT NEM FOGJA ELFELEJTENI MAGYARORSZÁGNAK

NÉPSZAVA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2022.03.14.


Az orosz-ukrán háború következményei megmutatják a magyar gazdaság sérülékenységét – hangzik Mihályi Péter közgazdász értékelése. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára elhibázottnak tartja a magyar kormány járványkezelését is.


Több ok miatt is elérkezett az idő egyfajta mérleg készítésére. Milyen állapotban van most az ország?

Ha azt tekintjük viszonyítási alapnak, hogy mi volt a Fidesz célja 2010 után, akkor érdemes Kövér László házelnököt idézni, aki egy alkalommal úgy fogalmazott: át kell építeni az országot a pincétől a padlásig, s ez meg is történt. Megváltozott az alkotmány, rengeteg törvény, másképpen működnek az önkormányzatok, a bíróságok, sőt az egyetemek is.

Ehhez volt szükség a központosításra, államosításra?

Nem. A Fidesz céljai szempontjából csak annak volt és van jelentősége, hogy a fontos pozíciókba Orbán Viktorhoz hű emberek kerüljenek. Emellett az őrségváltás mellett a „magyar” tulajdon fontosságának emlegetése csak mellébeszélés. A Mol vagy az OTP – az ország két legnagyobb társasága – jogi értelemben többségi külföldi tulajdonban van, de valójában mind a kettő úgy táncol, ahogy Orbán Viktor kormányfő parancsolja, mert az ő bizalmi emberei állnak az élükön. Az uniós pénzek is oda kerülnek, ahová a politika akarja. Debrecen nem „magyarabb” város, mint Budapest, de a nagy pénzek mégis a civis városnak jutnak. A hírekben tényleg sokat lehet hallani egyes cégek (vissza)államosításáról, hazai és külföldi ingatlanok megvásárlásáról, de ezek a tranzakciók összességében kicsik. Ha valamennyi 2010 és 2021 közötti állami vásárlást számításba veszünk, az összértékük a 12 év alatt megtermelt GDP-nek mindössze 0,7 százaléka.

Összességében most stabil vagy instabil a magyar gazdaság helyzete?

Az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt úgy tűnt, hogy a magyar gazdaság alapvető mutatói: a GDP, a bérek és a nyugdíjak növekedése, a munkanélküliség és az infláció szintje nagyjából rendben vannak. A háborús helyzetben azonban napok alatt bebizonyosodott, hogy azoknak volt igazuk, akik az elmúlt 12 évben mindvégig azt mondták, hogy a magyar gazdaság továbbra is nagyon sérülékeny. A Fidesz kormányzása idején a gazdaság nemzetközi versenyképessége semmit sem javult, a forint évről-évre veszít értékéből, az energiaellátás továbbra is döntő mértékben Oroszországtól függ, ha pedig friss pénzre van szükség a költségvetés lyukainak betömésére, akkor csak a nyugati bankpiacokról lehet gyorsan hitelt kapni. Ilyen célra sem Oroszország, sem Kína nem ad kölcsön. Ha egy olyan pénzügyi válsághelyzet állna elő, mint 2008-ban, és csőd fenyegetné az országot, akkor a Nemzetközi Valutaalaptól, vagy az Európai Uniótól aligha kaphatnánk gyorsan segítséget, mert amit Magyarország a külkapcsolatok terén művelt, az kihat a következő 15-20 évre is. Az Unió és a NATO nem felejt...

MERJÜK-E VÉGRE A FÖLÉNK TORNYOSULÓ, POCAKOSODÓ, HÁJASODÓ, ZSÍROSODÓ ÉS MÉRTÉKTARTÁSÁT – HA VOLT NEKI EGYÁLTALÁN – VÉGKÉPP ELVESZEJTŐ DRABÁLIS HATALMAT KIPENDERÍTENI ODA, AHOVÁ VALÓ, A TRÁGYADOMBRA?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.13.


Nagyon érdekes és fontos történelmi pillanatokhoz érkeztünk el. Egyrészt rövidesen kiderül, beszélhetünk-e posztheroikus korszakról Oroszországban, vagyis olyan időszakról, amikor véget ér a „mindenki kész meghalni Putyinért”, „mindenki kész meghalni az Orosz Birodalomért”, „mindenki kész meghalni a hazáért” hősi korszaka, s a geopolitika mitikus-militáns katonai-szakrális szemléletét képes lesz-e az orosz világ a saját gazdasági jólétére, nyugalmára, békéjére, a nyugati világgal való kiegyensúlyozott együttműködésre felcserélni, végre rádöbbenve arra, hogy az oroszok leggazdagabb 3%-a birtokolja a teljes vagyon 87%-át (A milliárdosok száma Oroszországban kb. 110, a milliomosoké kb. 246 ezer.)

S kérdés az is, hogy Magyarországon véget ér-e a timiditás (timiditas (lat) = félénkség, bátortalanság, gyávaság) időszaka, s beköszön a poszttimiditás, amikor a fölénk tornyosuló, pocakosodó, hájasodó, zsírosodó és mértéktartását – ha volt neki egyáltalán – végképp elveszejtő drabális hatalmat merjük végre kipenderíteni oda, ahová való, a trágyadombra, s véget ér-e a projekció időszaka, amikor a hatalom sosem látott jómódban dúskáló képviselői és kegyencei kivetítik az országra saját maffia-aranyéletüket, mintha az egész ország kastélyokkal, balatoni luxusnyaralókkal, jachtokkal, majorságnak álcázott parvenü, tahó, újgazdag kúriákkal és palotákkal rendelkezne, mintha mindenki magángépen és helikopteren közlekedne, szállodaláncok fölött rendelkezne, s mintha már mindannyian ki tudtuk volna küldeni a nyugati jólétbe a valójában mélyen lenézett és csak kifosztásra alkalmas magyar világból a gyerekeinket és unokáinkat.

Szóval: posztheroikus kor? Poszttimiditás kora? Posztprojektálás kora?

PATERNALIZMUS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.03.13.


A legnehezebb talán elengedni a régi beidegződéseket a szegénység megítélésével és kezelésével kapcsolatban, és tudomásul venni az új tényezőket, melyekre a régi módszerekkel nincs hatás. No meg ott van az is, hogy igazán működő megoldásokat a régiben sem találtunk meg. De kényszeresen ragaszkodunk valamihez, ami a mi szocializációnkon alapul, vagyis a többségi társadalmén, azon belül is azon a rétegén, aki képes a sorsára hatással lenni, és elvárás szinten ugyanezt fogalmazza meg a leszakadók számára is. Többnyire paternalista módon.

Benne van ebben a 19.századi “tisztes szegény” eszményképe, amiben mindenkinek tudnia kell, hol az eleve elrendeltetett helye, és benne a szocializmus berögződése is, “adtak volna nekik akkor…próbáltak volna meg abban az időben”, stb. És benne van a mai “gondoskodó állam” is, akinek minden segítségnyújtása sikerre ítéltetett.

A világ változik, és ha benne is marad a társadalmi leszakadás kérdése, mindig másféle a beágyazottsága, a szűkebb és tágabb környezetben is, és a rendszerszintű kezelésben is.

Érdekes mindezt látni közelről, és hallgatni a témáról messziről gondolkodók felvetéseit. Az utóbbi időkben gyakran hallani, hogy a szegénységről paternalista módon kommunikálnak a róla értekezők, egyfajta atyáskodó szemlélettel, felsőbbrendűségi érzéssel, amiben nem tekintik egyenlő félnek őket.

Engem is zavarnak azok a mondatok, hogy “le kell hajolni értük”, “fel kell zárkóztatni őket”, mert ha ebből az attitüdből indulunk ki, ebben nincs benne a partneri kapcsolat, az egyik fél aktív, aki ugyebár felismeri a problémáikat, a másik fél, vagyis a leszakadók pedig passzívan hagyja (vagy nem), hogy részese legyen azoknak a folyamatoknak, melyeket rá szabtak a megoldást keresők.

Régen gyakran mondtam, bár, mióta elengedtem a roma érdekvédelmet, és a generációs szegénység oldaláról közelítem meg az egészet, már nem hangoztatom, hogy én, aki nem romaként veszek részt ebben az egészben, hogyan mondhatnék bármit is arra vonatkozóan, hogyan lehet a roma identitást megélni? Nyilván nem lenne szerencsés, ettől óvakodtam is, az első pillanattól kezdve. Mint ahogy arra is másképp tekintek, egyfajta sajátos tudásként, viszonyulásként, hogyan lehet túlélni a mindennapokat a mélyszegénységben.

Tanulmányozom, értelmezem, és próbálok megoldásokat találni. Megfelelő alázattal. Ebben benne van az én szemléletem, a csapaté, akikkel naponta vitatjuk meg a felmerülő helyzeteket, és mindaz, ami rám, ránk is hat, a rendszerből, a társadalomból, a környező világból, annak az ellentmondásaival együtt.

Amit én ebbe a dologba be tudok hozni, az a többségi társadalom oldaláról lehet hiteles, vagyis tudom, és értem, milyen elvárásokat támaszt ez a rész az inklúzió feltételeként. Az más kérdés, hogy mennyire az előítéleteikből táplálkozik ez, arról talán majd máskor írok. De akárhogy is van, ez ugyanolyan fontos, mint a másik oldal elvárásai. Mégis, nekem előnyöm van, mert tanultan jelentem meg ebben az egészben, és azóta is folyamatosan tanulok, hogy még jobban értsem. Magamat is, őket is, és a probléma beágyazottságát is. Ők viszont nem kaptak elég tudást, sem az iskolarendszertől, sem generációk óta a családjuktól ahhoz, hogy a világot úgy értsék, mint akik nem a leszakadókhoz tartoznak. Sokszor védelemre is szorulnak, mert manipulálhatók, épp e miatt.

Egyensúlyt találni nem egyszerű. Mert akik a paternalista viszonyulást nehezményezik, nem tapasztalják meg a saját bőrükön, mekkora valójában ez a szakadék a társadalomban. Ők többnyire úgy tekintenek a leszakadókra, mint akik képességben, tudásban döntésekben, életstratégiában teljesen egyenlőnek tekinthetők, és csupán a lehetőségektől való megfosztottságuk okán élnek ott és úgy. Ők nincsenek benne a családon belüli erőszak megoldásaiban, a gyerekeket ért abúzus kiderítésében, nem próbálnak kitörést keresni az uzsorából, őket nem próbálják meg átverni, nem fenyegetik és nem alázzák meg, ők egyáltalán nem látnak olyan helyzeteket, amelyekbe mi nap mint nap bevonódunk. Nem találkoznak azzal a félelmetes tudás- és képességhiánnyal, amiben ma, 2022-ben egy analfabéta, vagy funkcionális analfabéta ember él. Nem látják azokat az életstratégiákat közelről, amelyek a világunkban formálódnak, gyorsan alkalmazkodva annak minden sötét foltjához. Én pedig cenzúrázom magam, mert nem akarom növelni az amúgy is erős előítéletességet, mégis, sokaknak ez is túl sok, amit így megmutatok belőle.

Szóval, messziről könnyű kimondani: paternalista módon viszonyulsz, nem így kellene. És messziről könnyű paternalista módon viszonyulni is. A valóságban viszont nem lehet… mert abból nem lesz előrelépés. Az pontosan a tanult tehetetlenséget erősítené, azzal az üzenettel, hogy majd megoldják helyetted azok, akiknek ez a dolguk. A valóságban mindenben partnernek kell tekinteni őket, és minden pillanatában a velük töltött időnek azt a mintát adni: a te döntésed, felnőtt ember vagy, ha így akarod, hát tedd….de ha másképp szeretnéd, és segítségre van szükséged, itt vagyok, és segítek. Ha a felismerés sem megy, akkor minduntalan helyzeteket kell teremteni, amiben ez kialakulhat. És megerősíteni azt újra és újra, ezerszer is.

És ez még csak a megközelítések, a kommunikációs színterek egyik terepét jelenti, van egy másik is, ami szintén nem egyszerű. Ugyanis az egyik fő működési elvünk a beépülés, az intézményrendszerrel való együttműködés, a közös megoldáskeresés, a pedagógiai és a hatósági eszközöknek az adott probléma kezelése szempontjából a legmegfelelőbb összetételű alkalmazása.

Ám a rendszerben is sajátos a viszonyulás, és ezt tükrözi a kommunikáció is. Feléjük, a leszakadók felé itt is többnyire paternalista, ebben nagyon nehéz változást elérni, mélyen rögzült beidegződéseken alapul, amit a kiégés faktorok tovább merevítenek. Hiába tanulnak mást a felsőoktatásban, a terepen többnyire ez lesz a működőképes, erősítve tovább a szerepet is. A gyerekszerepet. És ez a jellemző a “magunk közt vagyunk” típusú szituációkban is. Nagyon érdekes ez is… hogy miért ez működik, mi okozza, hogy ezt fogadják el. Talán azért, mert a fejlesztés a felnőttekkel hiányzik, és a hatósági eszközöknél ez a viszonyulás erős. Hiszen akinél kényszerítő eszköz van, az nagyon nehezen tudja magát mentesíteni a paternalista érzéstől.

A rendszer másik kommunikációs arca a sikereké. A “gondoskodó állam”, ami lehajol értetek, megadja a hiányzó lehetőségeket, és lám, csodálatosan működik ezután minden. Erről szólnak a pályázati- és az intézményrendszeri beszámolók, a kormányzati kommunikáció, néha teljesen olyan érzése van az embernek, mintha egy másik Magyarországon születnének.

De miért ez a kényszeres pozitív kép? Sokan hiszik, hogy ez a megoldás, a pozitív példa ereje, ne arról beszéljünk, hogy mi nem sikerül ezreknek, hanem arról, hogy micsoda sikereket ért el az az egy, aki akart, akin érdemes volt segíteni, aki élt a lehetőségekkel. Aki megérdemelte.

Érezhető, mennyire nagy csapda ez? Egyéni hatáskörbe rendeli az egészet, mintha csak annyi lenne, hogy aki akar, annak sikerül. Miközben tömegeknél pont az akarás képessége tűnt el… és ebben a rendszerszintű hibák nagyon is benne voltak és vannak.

A segítő szerepben levők, a gondoskodó állam, a fejlesztő pályázati rendszerek mind ebben a paternalista viszonyulásban működnek. Miközben rettentő nehéz a mélységeket látva másként gondolkodni.

Talán ezzel kellene foglalkozni többet. Hogyan lehet átalakítani ezt az atyáskodó, hierarchizáltsággal és hatósági eszközökkel megtámogatott viszonyulást a társadalmi leszakadásban érintettekkel való munkában? Talán ez átalakítaná az egész rendszert, az iskolarendszerben is gyerekszerepben kezelt szülőktől kezdve, az egészségügyi ellátórendszerben, vagy a rendőri intézkedésekben fellelhető beidegződésekig.

De az, hogy ez nem egyszerű, és hogy hurcoljuk magunkkal ezt a viszonyulást az élet minden elemében, generációk óta, az biztos. Bár az is lehet, hogy ez minden hierachizált rendszernek a sajátja. A rendszerekben mindig van hierarchia. Mert a felelősség, az irányításhoz szükséges tudás ezt feltételezi. Vagy ott a gond, hogy a hierarchizált családi mintát örökítjük tovább ebben is? Azt, hogy a szülőnek mindig igaza van? “Ameddig az én asztalomnál….” -típusú viszonyulásokon nem tudunk továbblépni?

De ez már a családban sem tartható úgy, mint száz-kétszáz éve. A gyorsuló világgal a szülők már nem tudnak lépést tartani, az ő bölcsességük már nem ad elég eligazodást. Átalakultak a viszonyok, a kommunikáció itt is.

Vajon tudunk-e valaha ezekhez a változásokhoz igazodni a társadalmi leszakadásban érintettekkel végzett munkában is? Közelről és távolról is. Tudjuk-e valaha közelíteni az álláspontokat?

„SZOVJET KATONACSALÁDBAN NŐTTEM FEL, SOSEM HITTEM VOLNA, HOGY PUTYIN ILYEN PERVERZ” „SZOVJET KATONACSALÁDBAN NŐTTEM FEL, SOSEM HITTEM VOLNA, HOGY PUTYIN ILYEN PERVERZ”

TELEX
Szerzők: NYILAS GERGELY, HUSZTI ISTVÁN
2022.03.15.


Az Odesszához vezető út nyílna meg azzal, ha az orosz erők bevennék a 130 kilométerre északkeletre fekvő Mikolajivot. A félmilliós – egyébként erősen orosz nyelvű, nagy számú, egykori szovjet katona családjának otthont adó – város azonban tartja magát a folyamatos támadások ellenére. Szervezetten közben naponta több mint ezer ember hagyja el a települést, a férfiak azonban maradnak, hogy megvédjék Mikolajivot, ahol vasárnap kilenc civil is meghalt, amikor az orosz erők a számos országban betiltott kazettás Szmercs rakétákat is bevetették. Helyszíni riport a támadás alatt álló Mikolajivból...


ISTEN, TÉVÉ, BÉKEMENET

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.15.


Valami különös ok miatt Orbán Viktor – így a Fidesz és mind a sajtója – békemenet-lázban ég most nagyon. Soha ekkora felhajtást nem csináltak, ilyen ordenáré hírverést és agitációt, mint ezen a tavaszon, ami azt mutatja nekünk, hogy tele van a gatya, trottyog az arsch. Ez nem újdonság és nem is érdekes különösebben, hanem a dolgok együttállása valami sajátos feelinget ad a történéseknek. Ahogyan diktatúrák együtt mozognak a televíziójukban, ami olyasmi nekik korunkban, mint Goebbelsnek volt a rádiója olyan készülékekkel árasztva el a birodalmat, amelyen technikailag oldották meg a gyártók, hogy csak az ő adójukat lehessen fogni.

Boldog idők, nagy elődök, sóhajtanak fel a magyari köztévében, amit Hadházy képviselő szíves közlése nyomán úgy őriznek, mint valami titkos katonai bázist golyóálló üvegekkel, beléptető zsilipekkel és más hasonló cuki készségekkel. Mert emlékszünk még, amikor ellenzéki képviselők bősz csapata támadta meg az objektumot, a közelharcban a Varju nevű harcost vonszolták a földön, a többiek is bőszen küzdöttek a Kunigunda utcai csatában, de elbuktak aztán a túlerőtől. Ezután erődítették meg a televízió várát, ahová most már ilyen Varjú-félék akkor jutnak be, ha öt percre meghívják őket. Ezen kívül nix ugribugri.

Ehhez képest a békemenet szervezői bőségesen folyathatták a nyálukat egészen elképesztő pörformanszot adva elő arról, hogy a békemenet erődemonstráció lesz, ami különös fogalmi kapcsolat logikai ellentmondásokkal. Ugyanakkor kiállás a béke mellett a háborúra uszító baloldal ellenében, másrészt pedig mint erődemonstráció hittevés lesz a stratégiai nyugalom mellett. Voltaképp ez a rövid összegzés – amit hosszan nyáladzottak a kamerák előtt – a Fidesz megtalált propagandája volt. Nyertek meg már egy választást a menekültekkel riogatva, most ezt a háborúra alapozva szeretnék elérni. Jól láthatóan ez a sorvezető: a baloldal háborúba sodorná az országot.

Míg ellenben a Fidesz – élén az atyuskával – megvéd mindettől. Ez abból a szempontból lényeges, hogy a magam szerény eszközeivel arra hívnám fel a figyelmet, Márki-Zaynak és decens csapatának ilyen időkben nem arról kellene ábrándoznia, hogy majd milyen jobboldali pártot hoz létre, hanem erre a hazugságcunamira reflektálni, mert emiatt fognak veszíteni. Ezt én kevéssé szeretném, mint kitetszik, és évtizedes tevékenységemből is levonható, viszont ugyan vátesz nem vagyok, de előre látom, és szomorkodom miatta már most, a szép iduson előre. De ez az én nyomorom, ami viszont mintegy nyolcmillió honfitársamé ugyanúgy.

Értük pedig felelősséggel tartozik a nemzetére törő baloldal, ha tetszik ha nem. Ez lemondó közbevetés volt, és az is a spleen megnyilvánulása, hogy az ilyen műsorokért, amit a békemenet kapcsán azt dicsőítve és hazudva uszítva a köztelevízió megengedett magának, Istennek, ha van, meg kellene vernie ezeket az embereket, mégsem teszi. Isten tehát nincs, vagy alszik, feladatát tehát nekünk kell átvenni és ellátni, de ahhoz győzni kellene szűk három hét múlva, ami így elég bajos lesz. Valahogyan át kellene törni a Fidesz monolit médiahatalmát, ha másképpen nem, úgy, ahogyan az orosz forradalmárok. Ott a híradóba egy nő háborúellenes felirattal rohant be, és az is a tábláján állt, hogy „ne higgyetek a propagandának! Itt hazudnak nektek!”

...

UNGVÁRY KRISZTIÁN: ORBÁN RENDSZERE TÖBB PONTON IS A PUTYINI RENDSZER MÁSOLATA, CSAK KEVÉSBÉ ERŐSZAKOS

444.HU
Szerző: MÉSZÁROS JULI
2022.03.15.


Ungváry Krisztián történész szerint „arcpirító hazugság”, hogy a fideszes politikusok szerint csak a sajtó találta ki, hogy a kormány oroszbarát lett volna, mert szerinte „az elmúlt 12 évben gyakorlatilag nem hangzott el Putyinnal kapcsolatos kritika”.

A hvg360-nak adott interjúban Ungváry arról is beszélt, hogy „pusztító lett volna az uniós válasz, ha Orbán Viktor egyedüliként nem szavazta volna meg az Oroszország elleni szankciókat”, és hogy szerinte „az agresszor kezében vannak még kártyák, arra számít, hogy orosz érdekből nő a széthúzás”.


Szerinte azon látszik a legjobban „a kormánypropaganda hatása”, hogy Magyarországon egy réteg úgy tartja, Ukrajna tehet arról, hogy kitört a háború. Ungváry azt mondta, „Európában legfeljebb Szerbiában ilyen magas Oroszország népszerűsége, és ez a legélesebb cáfolata a kormánypárti hazugságnak”.


„Magyarországon folyamatosan erodálták a demokráciát, a demokratikus intézményrendszereket azzal, hogy Putyin Oroszországáról csak jót mondtak, mindenki másról meg szinte csak rosszat.”

Ehhez hozzátette, hogy szerinte a határon túl „sokkal rosszabb a helyzet, az ottani médiában olyan elképesztő mennyiségű az oroszokat támogató szemlélet, hogy az már lejáratja Magyarországot”, és „csak bízhatunk benne, hogy mondjuk egy román olvasó nyelvi okokból ezeket nem érti meg”.


Ungváry szerint „Orbán nem fogja kicserélni a rendszerét egy nyugat-európai típusú liberális demokráciára, mert nem ez volt a politikai célja”, hisz ő maga nevezte azt illiberálisnak, „ami több ponton is a putyini rendszer másolata, csak kevésbé erőszakos”.A történész úgy fogalmazott, hogy míg a többi uniós ország energetikai termékeket importált Oroszországból, addig Orbán „politikai termékeket »vásárolt« Putyintól”, ami „megengedhetetlen”.

Szerinte a Fideszt és „a hozzá hasonló pártokat” – mint például Salvinié Olaszországban, Marine Le Pené Franciaországban vagy a román szélsőjobboldal – „rávehetik” arra, hogy „az Oroszországban előállított rémhíreket terjessze az adott ország állami médiája, például a kifejezetten oroszok ellen kifejlesztett biológiai fegyverekről szóló hírt, amely képtelenség, de biztos, hogy el fog jutni a magyarok egy részéhez is”.

Arról is beszélt, hogy úgy gondolja, Orbán Viktor „nagyon pontosan tudja, hogy mit csinál, csak nem éppen teljesen alaptalanul eddig azt látta, hogy az EU béna kacsa és mindent lehet”. Ehhez hozzátette, hogy „az más kérdés, hogy megvadított választókkal a háta mögött előbb-utóbb kényszerhelyzetbe kerülhet ugyanúgy, mint Nagy-Britanniában a Brexit-pártiak”.

Szerinte „a magyar-ukrán kapcsolatok élezése egyértelműen orosz politikai érdek, ami az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján nem is meglepő.

Arról is beszélt, hogy úgy gondolja, a háború „eltarthat 1-2 hónapig, sőt, nem kizárható az egy év sem, de az legalább 100 ezer civil áldozatot és 6-10 millió ukrán menekültet jelentene, bár utóbbi már így sem kizár
t”.

BOMBÁZÁS, ROMOK, HALOTTAK, MENEKÜLŐK - UKRÁN HELYZETKÉP A HÁBORÚ 19. NAPJÁN (18+)

NÉPSZAVA
Szerző: Népszava
2022.03.14.


Orosz-ukrán háború 19. napján is tovább folytatódtak a civil célpontok elleni támadások. Ukrajna és Oroszország mellett is tüntettek a hétvégén.