2017. október 11., szerda

A MENEKÜLT GYEREKEKET BEZÁRJÁK ASZÓDRA, MÉSZÁROS LŐRINC MEGKAPHATJA A FÓTI KASTÉLYT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.11.


Már annyira túlpörgött a gyűlölet a menekültekkel szemben, hogy az Orbán-kormány az Aszódi Javítóintézetbe dugná a menekült gyerekeket, minden szakmai koncepció nélkül. A csavar a történetben, hogy Mészáros Lőrinc még az árva gyerekeken is nyerészkedhet. 

Az eddig a Fóti Gyerekvárosban elhelyezett menekült gyerekeket az Orbán-kormány bezáratná, méghozzá az Aszódi Javítóintézetbe.Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: valamelyik stróman, valószínűleg Mészáros Lőrinc teheti rá a kezeit a fóti kastélyra és a fideszes propagandán gyűlöletre nevelt szavazók is kiélhetik a gyűlöletüket a gyerekeken.

Körülbelül két tucat kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kiskorúról van szó, akiknek az országos "gyermekotthon korszerűsítő" program miatt kell elhagyniuk a fóti Károlyi István Gyermekközpontot – értesült a Népszava. Őket az aszódi intézmény (ahol fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők töltik büntetésüket) területén, egy eddig használatlan iskolaépületben helyeznék el. Aki már járt hasonló intézményben, tudja: ez tulajdonképpen börtön fiataloknak. A kormány tervei szerint itt alakítanának ki számukra egy 48 férőhelyes szálláshelyet, ez mintegy 416 millió forintos központi költségvetési forrásból valósulna meg. Ehhez kapcsolódik mintegy 40 "ideiglenes befogadó férőhely" létrehozása is.

A lap értesüléseit megerősítette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), de az nem derült ki, hogy miért pont az Aszódi Javítóintézetre esett a választás. Azt se indokolta senki, hogy mitől lesznek ott jobb körülmények között elhelyezve az érintett kiskorúak, hiszen Fóton parkosított környezetben, lakásotthonokban élnek, a városba is kimehetnek. Az SZGYF ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a "kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthoni ellátását a kormányzat a jövőben is gyermekotthoni keretek között fogja biztosítani". Tájékoztatásuk szerint Fóton a menedékkérő (vagyis kérelmük elbírálására váró), illetve már nemzetközi védelemben részesülő, kísérő nélküli gyerekek száma az elmúlt fél évben 18-37 fő között mozgott.

A fóti gyermekotthon bezárását idén januárban jelentették be. A tervek szerint jövő nyárra teljesen felszámolnák az intézményt, ahol nemcsak kísérő nélküli kiskorúakat, hanem különleges bánásmódot igénylő magyar gyerekeket is gondoznak. A kormány azt tervezi, hogy az épületet 2018 közepén kezdik el felújítani, majd kastélyként működtetik tovább.

Az üresen maradó épületről az államtitkár azt mondta, egyelőre még nem tudják, hogy pontosan milyen funkciót fog ellátni, de a helyi MSZP azt nyilatkozta a 24.hu-nak:
„A helyi fideszesektől azt hallottuk, hogy Mészáros Lőrincnek készítik elő a terepet.”.

Fekete Zoltán szerint a városban már tudják, hogy Felcsút milliárdos polgármestere lesz a vevő a kastélyra és az egész, 60 holdas, egy helyrajzi számon lévő ingatlanra, de az adásvételt csak a választások után akarják tető alá hozni...

ISTENTELENÜL MENTHETETLEN EZ AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.11.


...A havi bruttó 700 ezer forintért, továbbá az évi 200 ezres cafeteriáért Tarlós seggében fogalmam nincs pontosan mit főtanácsoló, de közben a kormány összes szarszagú propagandacsatornáján szívélyesen vendégül látott és turnéztatott Földit (Nógrádi és Spöttle elvtelen társa a széles néprétegek agymosásában), az ex-híszerzőtisztet az Átlátszó október 5-i cikke nyomán kapta vállaira a méltán megérdemelt hírnév.

Mindenki kussolt a legmagasabb hőfokon. Hiszen ahol az ország miniszterelnöke előretolt pocakkal áll ki az erőszak mellett, és öblösen megveregeti a honfitársát fenyegető, annak tulajdonában önbíráskodásilag kárt okozó sötét, mélymagyar ostobaság vállát, ott egy közönséges fegyverhordozó ilyetén elszólása a sánta kutyát nem érdekli.

A munkáltatóját, Tarlós Tahó Istvánt, a fogyatékkal élő emberek védőszentjét, ma arról kérdezték, mennyire kurva jó ötlet egy ilyen penetráns, gennyes elborult elmét (nem így hangzott a kérdés, nyugi) havi 700 ezerért foglalkoztatni. A válaszból idézek:

Nem tudom, hogy ő pontosan hogy fogalmazta meg ezeket a szavait. De egy tény, hogy Földi László, amíg itt dolgozik főtanácsadóként, addig semmilyen minőségben ilyen kérdésekben nyilatkozatokat nem tehet. Akkor sem, ha hívják, akkor sem, ha önként akar menni”.

Első ránézésre majdnem meglepődtem, hogy nocsak. Aztán ugyanazzal a lendülettel magamba is roskadtam: a látszólagos keménykedés valójában a szar ocsmány elkenése.

Azon túl, hogy Földi szavai bárhol szó szerint elérhetők, és közel két hét alatt még Tarlós is pontosan tájékozódhatott volna, mi a gyászról hablatyolt az alkalmazottja, egyfelől fontosnak tartotta leszögezni, hogy Földi cimbora és MSZMP-maradvány ezeket a kijelentéseit nem fővárosi főtanácsadói minőségében tette, hanem egykori biztonságpolitikai szakértőként.

Másfelől az ügyre visszatérő másik újságírói kérdésre aztán kibújt a fakocka szög a zsákból. A főpolgármester úr azt állította pár sorral lejjebb, hogy kezdi őt emlékeztetni ez az ügy Kövér László „köteles” mondataira, amiket anno kiforgattak, és úgy állították be, mintha a politikus bárkit is fel akart volna akasztani.

Tehát miután fel sem merült, a demokratikusan megválasztott kormány és külön Tarlós ingerküszöbét el sem érte, hogy ezt a nagypályás, túlfizetett uszító vadbarmot, aki a magyar állampárt seggéből kilógva honfitársai kinyírásáról lamentál, esetleg páros lábbal rúgják ki a büdös francba, napokkal később, újságírói kérdésre válaszolva, még ki is mossák a fekáliából. Nem az a baj, hogy nyomja a III/I-es háborús propagandáját, hogy ordas és védhetetlen nézeteket vall. Ezután nyilvánosan ne pofázzon és akkor minden rendben van. Mert hát persze, hogy kiforgatták, eltúlozták a szavait...

FERÖER

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.10.11.


...A feröeriek csak magukat okolhatják, amiért kikaptak a magyaroktól. Feröernek ugyanis nincsenek milliárdokért épített stadionjai, sem az állampolgárok adójából lecsípett TAO pénzekkel bőségesen megtámogatott klubcsapatai. Nincs futballmániás miniszterelnöke, akinek az a fixa ideája, hogy az ország népe akkor boldog, ha sok stadion épül, és ezek nagyon sokba kerülnek.

Ha a feröeriek akár csak egy csöppet is normálisabban állnának hozzá a kérdéshez, akkor nekik is lenne Mészárosuk, Garancsijuk, Vajnájuk és saját lábon álló miniszterelnöki vejük.

Volna nekik Matolcsyjuk, valamint a mostanság sajnálatosan háttérbe szorított, de talán még nem teljesen leírt Rogánjuk és Kósájuk.

Volna Németh Szilárdjuk, mert egy valamirevaló országban ilyen is kell.

Én személy szerint sajnálom a feröerieket, amiért ennyire fantáziátlan népség. Élnek bele a világba, és még egy senki által nem használt kisvasút sem jut az eszükbe. Fel sem fogják, hogy a kisvasútjukat, amelyet senki sem használ, meghosszabbíthatnák Bicskéig, vagy, teszem azt, Lovasberényig.

Azt sem tudják, hogy Bicskét és Lovasberényt eszik-e, vagy isszák.

Nem lehet jó feröerinek lenni azért sem, mert nekik nem futja olyan miniszterelnökre, aki nyíltan önbíráskodásra biztatja a lakosságot, az ellenzéki pártok, valamint a még megmaradt független, szabad sajtó pedig nem elég erős ahhoz, hogy ezért elzavarja őt oda, ahova való.

Könnyen belátható, hogy mi, magyarok, mindenben a feröeriek előtt járunk. Nem véletlen, hogy – igaz, csak egy szerencsés góllal – kedden este legyőztük őket.

Ja, és a mi miniszterelnökünk messzebbre tudja köpni a szotyola héját, mint a feröerieké, beee!

ÚJABB GYANÚS PÁLYÁZAT A MÉDIATANÁCSNÁL

24.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2017.10.11.


Mi köze Uhrin Györgynének „Fodi”-hoz, az Andy Vajna rádiójával hálózatba kapcsolódó Rádió 1 Pécs vezetőjéhez, és miért nem érvénytelenítette a 101,7 MHz-es pécsi helyi frekvenciáért induló P1 Rádió pályázatát a Médiatanács? Újabb különös pályázatra bukkantunk a médiahatóságnál.

Sokat írunk mostanában az NMHH Médiatanácsának meglehetősen különös helyi ügyeiről, például arról, hogyan huny szemet a testület különböző egészen súlyos szabálytalanságok, hiányosságok felett a helyi rádiós pályázatokon, ki tudja miért. E pályázatok tétje, hogy az adott városi rádiós frekvenciákon mely vállalkozás működtethet rádiót. Írtunk már arról, hogy a testület annak ellenére engedett át pályázatokat, hogy azok kísérteties azonosságokat mutattak más pályázatokkal, és beszámoltunk arról is, hogy például Andy Vajna filmügyi kormánybiztos békéscsabai helyi rádiós pályázata esetében a testület még arra is kész volt, hogy a kormánybiztos cégének – a médiatörvény értelmében szigorúan jogvesztő – hiánypótlási határidőre sem megfelelő bankszámla-igazolását végül mégis befogadja, sőt ennek érdekében a testület még egy előre kihirdetett napirendi pontját is elhalasztotta, amikor a testület ülése előtt pár órával beszaladtak Vajnáék a hiánypótlás-kiegészítéssel, több héttel a jogvesztő határidő után, és egy újonnan létrehozott bankszámláról.  Most ismét súlyos anomáliákra bukkantunk, ezúttal Pécsett.

Már két pécsi frekvencia is kellene Vajna szövetségeseinek?

Pécsről azt érdemes tudni, hogy Vajna rádiója, a Radio Plus Kft. – azaz a budapesti központú Rádió 1 – már megjelent a városban oly módon, hogy a cég idén május végén hálózatba kapcsolódott a Mambó Rádió Kft.-vel a pécsi FM 90,6 MHz helyi rádiós frekvencia használójával. A hálózatba kapcsolódás során a Mambó Rádió Kft. átveszi Vajnáék Budapestről sugárzott műsorait, helyi tartalmat pedig csak 9 óra 59 percben hallhatnak a pécsiek a Rádió 1 Pécs néven működő rádióban. A Mambó Rádió Kft. tulajdonosa egyébként a régi Rádió 1 hálózat egykori egyik meghatározó személye, Fodor József, akit a szakmában csak „Fodi”-ként emlegetnek, valamint felesége, Fodor-Uhrin Beáta

Időközben a Médiatanács kiírt egy másik helyi rádiós pályázatot is, mely a pécsi 101,7 MHz-re vonatkozik. A pályázaton három induló volt. Az egyikük egy P1 Rádió Kft. nevű, idén megalakult cég, mostani történetünk egyik főszereplője, amelyről rögtön még sok szó esik majd. A másik pályázó a Regionális Rádió Kft., mely egy kormányközeli üzletemberek tulajdonában lévő, idén létrejött vállalkozás, mely mögött Krskó Tibor, a HGY Invest tulajdonosa áll. Ezt a céget a Hamu és Gyémánt (HG Média) cégcsoportot felépítő Krskó Tibor és Rogán Antal egykori szomszédjaként ismert Csetényi Csaba közösen alapította 2010 szeptemberében, de Csetényi 2015 októberében kiszállt a vállalkozásból. A két üzletember cégei számos kormányzati kommunikációs megbízást is elnyertek. A harmadik pályázó a 2015 óta működő Pécs Rádió Kft., mely a pécsi Simon család nevén van...

ITT OLVASHATÓ

LESÚJTÓ KÉPET FESTETTEK A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYRŐL, TOLERÁLHATATLANUL LESZAKADTUNK A TÖBBI EU-TAGORSZÁGTÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2017.10.10....Orosz Éva egészségügyi közgazdász az előadásában lesújtó képet festett Magyarország egészségügyéről. A rendszerváltás óta csak nőtt a lemaradásunk a többi EU-tagországtól, mind a várható élettartamban, mind a halálozási mutatóinkban. De még országon belül is óriásiak az eltérések.

„A különbségek nemcsak az EU 15-ök vagy a V4-ek, Csehország, Szlovákia és Lengyelország vonatkozásában ijesztőek, hanem az országon belül és az iskolázottságot tekintve is. Ma egy képzetlen negyvenéves férfi tizenegy évvel rövidebb élettartammal számolhat, mint az, akinek diplomája van. Az idő előtti halálozási ráta csaknem kétszerese az uniós átlagnak, a kivédhető halálesetek pedig háromszor gyakrabban fordulnak elő, ha a legjobb helyzetben lévő országokat nézzük” – kezdte előadását Orosz, aki szerint tolerálhatatlan a leszakadás és a területi egyenlőtlenségek is. „Ha a diagnosztikus vizsgálatokat nézzük, Szlovákiában hetven, Lengyelországban harminc százalékkal több CT- és MRI-vizsgálat készül Vagy itt egy mutató Magyarországon belül: négyszeres-ötszörös a várakozási idők közötti különbség, de például szürke hályog esetén tizenegyszeres. Az alapellátást tekintve is ordítóak az eltérések, pedig ezzel a kórházi ápolások jó része elkerülhető lenne, ebben hazánk helyzete a legrosszabb” – emelte ki a szakértő, akinek a számításai szerint mintegy 1800 milliárd forint hiányzik a rendszerből, ezt pedig a lakosság érzi.

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója azt vette sorra, hogyan lesz valakiből magánbeteg és milyen nyomás helyezkedik a magánegészségügyre. Beszélt a humánerőforrás-krízisről, hogy a hálapénzek nyolcvan százalékát elnyelő „orvosbárók” alól lassan kivesznek a „Tóth doktorok”, vagyis a kollégák.

„Mind többen szorulnak ki az állami ellátásból, míg 2015-ben a lakosság 53, tavaly a 60, idén feltehetőleg már a 65 százaléka veszi igénybe a magánellátást. Ma már egyáltalán nem luxus, hanem szükség az ellátásnak ez az útja, viszont jogos felvetés, hogy
ezért a rászoruló kétszer fizet.

Mert amikor a mintegy 91 százaléknyi járulékfizető fele magánellátást vesz igénybe, lényegében olyanért nyúl a zsebébe, amit már a befizetésével elvileg kifizetett. És egyre többet. Míg négy éve 788, idén már 904 milliárd a magánkiadás, becsléseink szerint ez az összeg jövőre már meghaladja az ezermilliárdot, ezt pedig többnyire a szakellátásban, illetve a megfelelő diagnózisért költi el. A növekvő kereslet kielégítéséhez megfelelő személyzetre is szükség van, a dolgozók megszerzése és megtartása azonban már a magánegészségügyben is egyre nagyobb kihívás elé állítja az intézményvezetőket. A nővérek bruttó 300-450 000 forintos, a kezdő orvosok bruttó 700 000 forintos, a néhány éve pályán lévő szakorvosok másfél milliós, a tapasztalt, neves orvosok bruttó két és fél millió forintos bérigénnyel jelentkeznek, ám ez a szint még mindig csak a nyugati – ezer kilométeres távolságon belüli – bérszint egyharmada, ami kevés az elvándorlás megállításához – hívta fel a figyelmet az igazgató. Felméréseik szerint leginkább a 20–45 év közötti nők a páciensek a szférában, akiknek nettó havi jövedelme 250 000 forint. És nem véletlenül a „gyengébbik nem”: egy másik felmérésük szerint a nők tízszer nagyobb eséllyel mennek el nőgyógyászati vizsgálatra, mint a férfiak mondjuk prosztataszűrésre. És hogy miért is választják a magánszektort?

„Az idő az egyik legfontosabb tényező, hiszen az tényleg pénz. Olcsóbb megfizetni a magánellátást, ha a kiesett munkanapokat, a rendelőkben várakozással töltött órákat nézzük, vagy esetleg az azt követő táppénzt. Fontos szempont a profizmus, a bizalom és a figyelem"...


PUCZI BÉLA MINDANNYIUNK HŐSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.11.


Puczi Béla a cigányság és a magyarság egyik olyan hőse, aki méltatlanul a feledés homályába merült. Talán ez így is maradt volna, ha pár nappal ezelőtt a Nemzetközi Roma Nap keretében, nem az járta volna be a teljes magyar sajtót, hogy a nevével fémjelzett emléktábla Nyugati-pályaudvari kihelyezését elutasította a MÁV vezetése. Olyan döntés volt ez, mely – még ha talán szerintük törvényileg meg is magyarázható – méltatlan volt mind Puczi Béla, mind a cigányság marosvásárhelyi hőstettének emlékéhez. Olyan döntés volt ez, melyért mindenki aki részt vett a döntésben szégyellheti magát. Puczi Béla – valamint több száz társa – hős volt, ekképp illene hát megemlékezni róluk. Egyike volt azoknak, aki önzetlenül, saját életét kockáztatva védte meg magyarok tucatjait.

Az 1990-es marosvásárhelyi események sokunk számára jól ismertek, azonban, azokról a hős cigányokról, akik akkor a magyarok védelmére keltek ritkán emlékezünk meg. Azokról a cigányokról, akik önzetlenül védték csapdába esett magyarok tucatjait a felhergelt, leitatott románokkal szemben. Sokan már nem élnek közülük, mint ahogy Puczi Béla sem, így ezzel az emléktáblával „halhatatlanná” tehettük volna, ha már éltében ennek pont az ellenkezőjéről tettünk tanúbizonyságot.

A marosvásárhelyi véres felkelés egyes részletei a mai napig tisztázatlanok, vagy legalábbis kétes információkra alapozottak, azonban az egyértelműsíthető, hogy a felhergelt és leitatott román falusiak kaszákkal és kapákkal felszerelkezve rárontottak a Marosvásárhely főterén összegyűlt magyar tömegre. Az pedig hogy az összecsapásoknak „mindössze” 5 halálos áldozata volt, nem a csodának, hanem a magyarok segítségére siető cigányok százainak, valamint háborús veterán székelyeknek köszönhető. Ők voltak azok, akik egy nemzetként, egy közös ügyért összefogva, emberek tucatjait mentették meg a biztos haláltól. Ők voltak annak a márciusi estének a névtelen hősei, akiket minden tisztelet megilletne.

Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!

Ezzel a felkiáltással sietett a bajba jutott magyarok segítségére Puczi Béla és társai, hogy aztán két órával később elűzzék a térről az utolsó feldühödött románt is. Itt azonban még nem ért véget a történet. Napokkal az összecsapás után a rendőrség elhurcolta Puczi Bélát és társait, hogy aztán napokon keresztül kínozzák őket a börtön falai között. Egyik társuk az életével fizetett a románokkal szemben elkövetett hőstettéért. Halálát a büntetésként rá mért kegyetlen ütések sorozata okozta...

UKRAJNAI HÁLÓZAT SZÁLLÍTJA AZ EURÓPAI FEGYVEREKET AZ EMBARGÓ ALATT ÁLLÓ AFRIKAI ÉS KÖZEL-KELETI ORSZÁGOKBA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: GRAHAM STACK
2017.10.11.


Egy fegyverexporttal foglalkozó ukrán állami cég, az Ukrinmas 2015-ben és 2016-ban ugandai és burundi ügyfelekkel kötött szerződést 59 kétéltű páncélozott járőrkocsi eladásáról. Első ránézésre az ügylet tipikus: az ukrán fegyverkereskedelem virágzik Afrikában, ahol sok ország nem tud nyugati gyártóktól fegyvereket vásárolni, mivel azokat félnek tőle, hogy az eladott fegyverek konfliktuszónákban kötnek ki. Ukrajna pedig, amely nem tagja az Európai Uniónak, készséggel tölti be a piaci rést. Csak egy a bökkenő: az ugandai és burundi ügyfeleknek eladott járművek nem Ukrajnából származtak, hanem az Európai Unióból, tárta fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Kiszivárgott dokumentumokból derült ki, hogy a 4,1 millió dollár értékű járműveket Lengyelországban vásárolták meg – egy uniós tagállamban, amelyre az EU szigorú fegyverexport-szabályai vonatkoznak. A járműveket alkatrészekként küldték Ukrajnába, majd negyvenötöt az Egyesült Arab Emírségeken keresztül Kelet-Afrikába exportáltak. Akárcsak a pénzmosásnál, ahol a kétes eredetű pénz számláról számlára vándorol, a járműveket is „átmosták” , hogy ne legyen világos, honnan, hogyan, és hová kerültek.

Ez az ügylet csak egy példája a kiterjedt „fegyvermosási” rendszernek. Az OCCRP által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogyan tették az ukrán hatóságok és vállalatok az országot kulcsfontosságú csomóponttá abban a hálózatban, amely szovjet típusú fegyvereket juttat el Európából Afrikába és a Közel-Keletre.

Ezeknek a fegyvereknek jelentős hányada EU-tagországokból származik.


A több mint ezer oldalnyi iratanyag a Techimpexhez, egy magántulajdonban levő ukrán céghez, illetve egy hozzá köthető, Nagy-Britanniában bejegyzett közvetítő céghez, az S-Profithoz kapcsolódik. A Techimpex katonai felszereléseket értékesít, javít és korszerűsít. Az OCCRP által elemzett iratanyag 2014 és 2016 között keletkezett és szerződéseket, levelezést, pénzügyi információkat és megrendeléseket is tartalmaz. Az OCCPR elemzése szerint a Techimpex legalább 26 fegyverkereskedelmi szerződést kötött a 2015-2016-os időszakban, összesen 29,5 millió dollár értékben. Ezeknek a dollármillióknak egy részét a cég a fegyvermosdatási ügyleteken nyerte.

Az exporthálózat alapja egy kiskapu az ukrajnai szabályozásban, amely lehetővé teszi, hogy a fegyverek eredete és rendeltetése eltűnjön a dokumentumokból, amikor a fegyverek országhatárokat lépnek át...

MINDMEGFAGYUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.11.


Konokon és kérlelhetetlenül közelít a tél. Ennek félreismerhetetlen jele itt, a mi utcánkban, hogy megjelent a talicskás ember, aki időről időre éktelen csikorgással tűzifát szállít valahonnan valahová. Ez manapság nem veszélytelen feladat, mert papírok nélkül bármikor földre teperhetik a rend éber őrei, mint az szokásban van a rőzsegyűjtögető honpolgárokkal is rendszerint.

Dolgos népünk képtelen fölfogni ugyanis, hogy feudalizmusban él, és az erdő az uraságé. Gombát, szamócát, bogyókat és gallyakat sem lehet csak úgy összeszedegetni, sem az avart, mert engedély kell hozzá, s ha ilyen nincsen, akkor jönnek a perzekútorok, és vasba verik a jobbágyot. Ötvenezer pénz alatt szabálysértésileg, efölött pedig bűncselekményileg. Nincsen már „böngészéshez való jog”, mert jobban teljesít.

Viszont az ember sajátos organizmus, és vagy az Úr cseszte el a teremtést, vagy az evolúció ment félre, de még mindig tropikus állatfajta vagyunk, következésképp könnyen lefagy a fülünk meg a lábunk, azaz, fűteni kell, persze, ha van mivel. És most baj van. Pártunk és kormányunk ugyanis addig-addig fehérítgette a tűzifa piacot, míg kurva drága nem lett, és pláne nincs is.

Ha azt vesszük, hogy kies hazánk szavazógépeinek közel húsz százaléka függ a meleget okádó fától, az akárhogyan is számolom az ujjaimon, egymillió magyarmókust jelent. És pláne, ők nem a Cinege utcában laknak – ahol ezt is elcseszték -, hanem a falu végibe meg a város peremén, és rendszerint ők azok, akik azzal töltik üres perceiket, hogy osztanak, szoroznak, és arra jutnak, hogy parizert vesznek, meleg meg lesz majd valahogyan.

Vagy nem. Az ilyenek szoktak címlapra kerülni poszt mortem, hogy aszondja, megfagyott a saját lakásában, a rokonság viszont nem feltétlenül boldog, hogy sztár lett a nagypapából. Nekik járna az álságos szociális tűzifa, de, mint vázoltam, annyiba kerül már, hogy az önkormányzatok sem tudják megvenni, hogy osztogathassák, s ha netalán igen, az se elég semmire...

FRANCIAPOLITIKA TV: NÉGY FRISS ÉS PROVOKATÍV BESZÉLGETÉS

FRANCIAPOLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.11.


A Fejtő Ferencről szóló tanulmánykötet munkálatai az elmúlt hetekben nagyon lefoglaltak. Így fegyelmezetlen voltam a Heti TV-vel közösen készített Franciapolitika című műsor epizódjainak a megosztásában, pedig néhány igen klassz beszélgetést sikerült összehozni. De most pótolom a hiányt!

NEM VÉLETLEN BALESET VOLT HAMMARKSJÖLD HALÁLA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.10.11.


Az 1960-as évek bővelkedtek sötét hátterű politikai gyilkosságokban. Máig sokat emlegetik a két Kennedy-t – az elnök Johnt 1963-ban, az elnökjelölt Robertet 1968-ban ölték meg – a fekete polgárjogi vezető Malcolm X.-et (1965) és Martin Luther Kinget (1968), Patrice Lumumba kongói miniszterelnököt (1961), a görög demokrata politikus Jeórjiosz Lambrakiszt (1963), Ahmed ben Barka algériai ellenzéki politikust (1965) és – bár a mai napig nem teljesen tisztázott az ügy – az olasz olajmágnás Enrico Matteit(1962). Ahogy az ENI-elnök ügyét, az ENSZ-főtitkár Dag Hammarskjöld 1961. szeptember 18-án történt repülőgép-szerencsétlenségét is sokáig próbálták balesetnek beállítani, holott kezdettől fogva sok volt a gyanús körülmény. Ötvenhat évnek kellett eltelnie, hogy egy, a világszervezet által felkért bíró kimondja: a svéd diplomata gépe nem véletlenül zuhant fel az észak-rhodesiai (ma Zambiai) őserdőben.

Mohamed Chande Othman tanzániai bírót az idén februárban kérte fel az ENSZ, hogy nyissa meg újra az 1962-ben lezárt Hammarskjöld-dossziét. Az augusztusban Antonio Guterres főtitkárnak átadott jelentés „új elemekről” számol be, amelyeket az amerikai, a brit és a belga kormány bocsátott a bíró rendelkezésére.

A dokumentum, amely a Le Figaro birtokába jutott, rögzíti, hogy az SE-BDY jelzésű, Albertina nevű DV-8 típusú gép 1961. szeptember 18-án nem sokkal éjfél után tűnt el Ndola város közelében.

Othman, miután meghallgatta a szakértők első csoportját, elégedetten állapította meg, hogy Washington és London beismerték: annak idején megvoltak a lehallgatási feltételeik és hírszerzési lehetőségeik Ndola körül. Ezt az eseményeket követően tagadták.

A repülőt, amelyen a főtitkáron kívül még 15-en utaztak, mint ahogy a vizsgálat megállapította, egy másik repülőgép szándékosan semmisítette meg. Hammarskjöld, aki 1953 óta állt az ENSZ élén, azzal a feladattal utazott, hogy tárgyaljon Moise Tchombéval, a szakadár kongói tartomány, Katanga önjelölt elnökével a béke helyreállításáról.

Míg az Észak-Rhodesia által 1962-ben lefolytatott két vizsgálat a pilóta hibájából eredő katasztrófának tartotta a gép lezuhanását, az ugyanabban az évben felállított ENSZ-bizottság nyomozásának következtetése nem volt ilyen egyértelmű. Ugyancsak merényletre gyanakodtak George Ivan Smith és Conor Cruise O’Brien, Hammarskjöld egykori munkatársai, aki tagjai voltak az ENSZ kongói békemissziójának. Ők egy francia diplomata, Calude de Kémoularia vallomására támaszkodtak, akinek egy 1967-ben egy Beukels nevű belga vadászpilóta elmondta: a repülőgép eltérítésének kísérlete volt a szerencsétlenség elindítója. Egy repülő arra kényszeríteni a főtitkár gépét, hogy szálljon le Kolweziben, és hallgassa meg a felső-katangai bányaszövetség vezetőinek álláspontját. Ez a konzorcium finanszírozta ugyanis Tshombe szakadár törekvéseit. A belga hatóságok állítólag elvesztették szem elől Beukelt, Kémoularia pedig 2016-ban meghalt Párizsban...

PETÍCIÓT INDÍT VEISZER ALINDA ÉS GUNDEL TAKÁCS GÁBOR

INDEX.HU
Szerző: HH
2017.10.06.


Beer Miklós, Veiszer Alinda, Hajós András, Gundel Takács Gábor és Gégény István az elmúlt napok eseményeire reagálva petíciót fogalmazott meg az emberséges társadalom védelmének céljából. Azt szeretnék elérni, hogy a társadalom bármelyik tagja kifejezhesse, hogy nem szeretne félelemben élni, és hajlandó elkötelezni magát, hogy ezért tenni is kész saját környezetében.

A petíció 5 személy aláírásával jelent meg, de mindenki csatlakozhat hozzá, aki egyetért annak üzenetével. Pár óra alatt 100-nál többen jelezték, hogy igent mondanak az emberséges társadalom építésére - írják a kezdeményezők.

"Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani. Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok" - kezdődik a petíció, aminek teljes szövege itt olvasható...

BOJÁR GÁBOR: 2020-BAN MÁR FEGYVERES KONFLIKTUST OKOZHAT A KORMÁNY ELLENSÉGKERESÉSE

444.HU
Szerző: plankog
2017.10.10.


Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, a Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas fizikus-üzletember az utóbbi időben politikaügyben szerepelt többször is a hírekben: előbb nyíltan felvállalta, hogy pénzzel támogatja a Momentumot, majd azt mondta, nagyobb összeggel is támogatna egy Orbán-ellenes összefogást, végül arra jutott, csalódott a Momentumban, éppen azért, mert nem akarnak összefogni a kormányváltásért.

Bojár most a Hír tévé Egyenesen című műsorában azt mondta:

„A legkisebb esélyt is meg kell ragadni a kormányváltásra, olyan mértékű fenyegetést jelent a Fidesz hatalmon maradása.”

Bojár azt mondta, eddig csak azt gondolta, az EU-ból való kilépés lehet a tét, de most, hogy a miniszterelnök már nyíltan támogatja a garázdaságot, már súlyosabb dolgokról van szó.

Bojár attól tart, hogy Orbán Viktor állandó ellenségkeresésében

„olyan ellenséget sikerül fogni, aki az egész országnak sokkal nagyobb tragédiát fog okozni”.

Felvetette, hogy 2020-ban, Trianon százéves évfordulóján akár fegyveres konfliktust is provokálhat a kormány a szomszédos országokkal. Nem feltétlenül háborút, de helyi konfliktusokat elképzelhetőnek tart. Szerinte az állandó ellenségkép-keresést nem lehet tovább fokozni anélkül, hogy ne válna veszélyessé...

BEER PÜSPÖK EGY MÁSIK "HATÁRRÓL", AMIT NEM SZABAD ÁTLÉPNI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2017.10.11.


A menekültválságról szervezett felekezetközi fórumot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Beer Miklós katolikus püspök mellett Bolba Márta evangélikus lelkész is meghívást kapott.

A vendéglátó felekezetet Darvas István főrabbi képviselte a Mazsihisz kedd esti rendezvényen. Elmondta, hogy a zsidó hagyományok szerint a rászoruló embereknek vallásuktól függetlenül segíteni kell. A tanítások azonban nem térnek ki a „tömeges bevándorlásra", már csak azért sem, mert hosszú időn keresztül a zsidóságnak nem volt saját, független állama.

„Folyamatos határátlépésben vagyunk" – állapította meg a főrabbi. A zsinagógákban ugyanis sok szó esik aktuális problémákról, mindenki ehhez igyekszik megtalálni azokat a vallási idézeteket, amelyekről úgy gondolja, leginkább alátámasztja érvelését. Darvas István is említett egyet, ami szerinte illik a fórum témájához. Méghozzá Jób könyvéből: „Mindentől, amitől félve féltem, és amitől rettegtem, eljött reám".

Bolba Márta evangélikus lelkész nemrég a józsefvárosi önkormányzati időközi választáson civil szervezetek támogatásával elindult (és alulmaradt) a fideszes jelölttel szemben. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek megteremtették annak a kultúráját, hogyan lehet kezelni a tömeget..
.

ITT OLVASHATÓ

NINCS SEMMILYEN GLOBÁLIS ÖSSZEESKÜVÉS MAGYARORSZÁG ELLEN - KÜLFÖLDI LAPSZENLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.11.


Az orosz kormánypárti Russia Today beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter jövő hétfőn Luxembourgban az uniós külügyminiszteri találkozón az Ukrajnával való társulási szerződés felülvizsgálatát kéri az új ukrán oktatási törvény miatt.

Szerinte ugyanis Kijev megszegte ezt a szerződést. A tv-s portál szűkszavúan megjegyzi, hogy Oroszország és Románia is tiltakozott az új törvény ellen. Moszkva szerint a jogszabályt azért hozták meg ebben a formában, hogy az Ukrajnában oroszul beszélő milliók érdekeit megsértsék.

Az orosz TASS hírügynökség a Kreml szóvivőjét is megszólaltatta, s Dmitrij Peszkov teljesen egyetértett a magyar külügyminiszter tiltakozásával, mondván: azért keltett aggodalmat számos európai uniós országban, mert szerinte sem egyeztethető össze a törvény az uniós alapértékekkel. Majd az erről őt faggató újságírókat arra kérte, a magyar kormányzati szervekhez forduljanak a társulási szerződés részleteiért. Ugyanakkor a cikk Szijjártó ígéretével zárul: azaz Magyarország mindaddig megakadályozza Ukrajna uniós csatlakozásának előrejutását, amíg Kijev nem változtat az oktatási törvényen.

A BBC még ennél is tovább megy: Kijev álláspontjára is felhívja a figyelmet, miszerint a jogszabály nem sért semmilyen uniós normát, sőt Kijev maga is az Európai Tanácshoz fordult a törvény revízióját kérve. S ír arról is, hogy Szijjártó kárpátaljai iskolába látogatott el, ahol az érintettekkel beszélgetett. Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete pedig azt nyilatkozta, teljes mértékben meg van győződve arról, hogy a törvény nem sért semmilyen nemzetközi szerződést és nem megy szembe Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel sem.

Az ukrán oktatási törvény okozta nemzetközi konfliktussal a Washington Post is foglalkozik, szintén Szijjártó szavaira építve: miszerint a határon túli magyarok sorsa nem lehet alku tárgya. Pavlo Kimklin ukrán külügyminiszter ennek okán Budapestre érkezik csütörtökön, hogy a külügyminiszteri uniós csúcson hétfőn napirendre kerülő társulási szerződésről előzetesen egyeztessen magyar kollégájával...

POLITIKA ÉS GAZDASÁG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.11.


Kedves Olvasók!

Korábban a "Demokrácia, diktatúra, nácizmus" című cikksorozatomban már közreadtam a demokráciaelméletemet végtelenül leegyszerűsített formában. Ott megállapítottam azt, hogy az orbáni liberális demokrácia modell még megfelel a Lisszaboni Szerződés feltételeinek. Az alábbiakban az orbáni modell gazdaságpolitikáját fogom elemezni. Ezt a kis részletet a Legitim maffia (2014) című könyvemből hozom ide, további részletek ott olvashatók.


Ahhoz, hogy teljes mélységében megértsük azt, hogy milyen változások történtek hazánkban 2010 után a gazdaságpolitikában, először érdemes elméletileg is megvizsgálni a politika és a gazdaság viszonyát. Vagyis azt kell vizsgálnunk, hogy mi az állam, mint egy központosított hatalmi intézmény szerepe a társadalmi mozgások irányításában a modern liberális demokráciákban. Maga az a tény, hogy a francia forradalom után kialakuló demokráciákban liberalizált minden, ami a társadalmi lét-formákhoz tartozik, eleve meghatározza az állam szerepét is. Ebben a politikai rendszerben az állam mintegy szervező, koordináló szerepet tölt be és a lehető legnagyobb szabadságot enged az emberek elképzeléseinek, akaratának, vágyainak, innovatív képességeinek. Az állam elsődleges feladata az, hogy azt a keretet határozza meg, amelyben maga a társadalmi létformák működhetnek. Legfontosabb fejlesztő, átalakító feladata pedig az, hogy ezt a keretet úgy változtassa meg, hogy az a külső és belső politikai, gazdasági feltételekhez a legadekvátabban idomulhasson, ami által a társadalmat alkotó egyének a közjó megvalósítása érdekében is a legtöbbet tehetik. Tehát az állam, mint intézményrendszer, illetve maga a politika, mint egy hatalmon lévé párt elképzelése az állam működéséről, a társadalmi mozgások irányításáról, viszonylagosan különválik minden egyéb társadalmi létformától, és miután a működésének a kereteit meghatározta, abba lehetőleg nem szól bele. Kivéve nyilván azokat az eseteket, amikor a működési kereteket szét-feszítik, és ezáltal az egész politikai rendszer stabilitása meg-inoghat. Magyarország ilyen szempontból olyan szerencsés helyzetben van, hogy ezeket a szabályozókat nem kell kitalálnia, és minden kormányváltáskor újraalkotnia, hiszen maga az Európai Unió adja és követeli meg azok betartását. Az egyes nemzetállamoknak csak olyan szerepe lehet, hogy alkalmasint egy-egy szabályozót a nemzeti sajátosságoknak, illetve nemzeti céloknak megfelelően újraír, de mindez nem lehet ellentétes magával a Lisszaboni Szerződéssel...

TÖRTÉNELMI ISMERETEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.11.


Rövid bejelentést szeretnék tenni. Azért tartom szükségesnek leírni az alant következő mondatot, mert mind sűrűbben hallom, hogy a csúti briganti azért nem fog megbukni, mert nincs alternatíva, nincs ellenzék, nincs másik oldal meg ilyesmi.
A bukáshoz nem kell alternatíva. A bukást maga a bukott idézi elő, a maga által termelt szeméthalom temeti el.
A világtörténelemnek a mi szotyolaköpködőnkhöz hasonló férgeit soha nem egy másik párt vezére "váltotta le", hanem valahogyan (különböző módokon) elsöpörték.
Nem valószínű, hogy éppen a magyarországi esetben másképp lesz.
Nekem különben már mindegy, ez a gazember hogyan tűnik el. Volt idő, amikor szorgalmaztam volna, hogy törvényesen, a hatályos jogszabályok alkalmazásával kerüljön börtönbe életfogytiglan.
Már nem ragaszkodnék hozzá. Bármilyen megoldás érdekel.

MIT VÁRNAK AZ OSZTRÁKOK A KÜLFÖLDIEKTŐL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.11.


Az osztrák fiatalok körében végzett egy meglehetősen átfogó felmérést a marketagent.com kutatóintézet. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan látják a 14-29 évesek a külföldiek beilleszkedését, mit várnak el tőlük, miket tekintenek a legfontosabb értékeknek. Miután rengeteg magyar dolgozik (és él) a szomszédban, arra gondoltam, nem lenne érdektelen megnézni, mik is ezek az elvárások...


Kezdjük a legfontosabbal: a kutatásban részt vevő 3115 megkérdezett csupán 14 százaléka felelte azt, hogy sikeresnek érzi a külföldiek integrációját. Az idén nyáron (júniusban és júliusban) végzett felmérés azért ennél összetettebb válaszokat ad, például azt, hogy 46,6 százalék „közepesnek” értékelte a beilleszkedési folyamatot (a kettő együtt így 60 százalék, mindenkinek a megítélésére, világlátására bízom, erről mit gondol).

A megkérdezettek 2,4 százaléka mondta azt, hogy az integráció „nagyon jól”, és 11,9 százalék azt, hogy „jól” működik. Viszont minden negyedik fiatal (25,7 százalék) szerint a bevándorlók beilleszkedése „rosszul”, illetve „nagyon rosszul" (13,4 százalék) működik, ami majdnem 40 százalékot ad ki.

Érdekes, hogy elég nagy szakadék van a tizen- és a huszonévesek között az integráció megítélésében, hiszen míg a 14-19 évesek negyede (25,4 százaléka) tartja inkább vagy nagyon rosszul működőnek a beilleszkedési folyamatot, addig a 25-29 évesek körében ez az arány már közel a duplája (47,2 százalék)...

AZ LESZ A LEGSZEBB, AMIKOR A BÖRIBOLTBAN FOGOD AZ ÁDVENTI BEJGLIT MEGVÁSÁROLNI ARANYÁRON, RÓMEÓ!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.10.


Mivel ma, október 10-én csak 122 millió forinttal drágult a július 30-én véget ért vizes világbajnokság, illetve a nemzeti gáz- és mangalicaszereLölö ma történelmet írt és bekerült az MTI hírfolyamába, hogy miszerint ő, az üzletember és családja, valamint a pereputtyi alapítványok immár 200 millió forinttal támogatják a Vál-völgyi fiatalokat (a napi harácsolásairól, az éves zsírosodásáról, az ölébe hulló milliárdokról még egyszer a büdös életben nem számolt be a kurvanagyon független és objektív távirati izé), reszelgessük Matolcsy Rómeó Gyuri tegnapról ittmaradt öblös pofátlanságát. Ami egyszer még tananyag lesz, rohadjak is meg. Annak ellenére is, hogy természetesen a lopás, fosztogatás, szabadrablás gumiból font velőscsont a nemzeti propagandászok szerint.

Ahhoz képest, hogy a tegnapi, Soros=Sátán-űző rózsafüzér morzsolgatás után kiderült, hogy Magyarországot a Jóisten is arra teremtette, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson a logisztikai iparban (by személyiségzavaros tudatrepedés), Matolcsy vallomása – amely valójában a jelenleg uralkodó rezsim alappilléreinek ars poeticája is egyben – nem más, mint a képmutató álszent gazemberek újabb erkölcstelenségi bizonyítványa.

Miután tegnap a parlamentben egy, a családja és famíliája közpénzzel kapcsolatos viszonyára vonatkozó képviselői kérdésre a hívő, keresztény ember 7,5 milliárd rokonáról halandzsázott, ma jelenése volt a parlament gazdasági bizottságának ülésén, ahol a még mindig általa irányított Magyar Nemzeti Bank 2016-os jelentését és beszámolóját ismertette és talált rendben mindent saját magával kapcsolatban.

Akárcsak Lázár János – ide teszem, nehogy elfelejtsem -, aki a parlament Európai ügyek bizottságának éves kirakatmeghallgatásán mesélt egy párhuzamos univerzumról: Magyarországon zéró tolerancia van korrupcióra, nem pártemberek pártalapon részesednek az uniós forrásokból, az ország gazdasági fejlődése pedig nincs teljesen ráutalva az uniós pénzek beáramlására. És mert a Nemzeti Együttharácsolás Rendszerében a méretes hazugságok tökéletesen rezonálnak az erkölcsi hulladékságra, Matolcsy Gyugyó következik.

Aki szerint természetesen semmi nem igaz az ellenzéki felvetésekből (jegybanki alapítványok, elveszített közpénz-jelleg, pénzszórás, felelőtlen hitelezés, alacsony devizatartalék, a jegybanki nyereség nem megfelelő felhasználása, nem utolsó sorban a pereputty zsírosodása) és tulajdonképpen már megint politikailag megtámadták őt, Matolcsy Ádám apját, Vajda Zita férjét, Szemerey Tamás unokatestvérét. De ha már itt van, akkor elmondja a rokonságával kapcsolatos botrányos felvetésekre (rögtön miután botránynak nevezte, hogy egyesek szerint botrányosak a jegybanki fizetések) az alábbiakat:...

PIÓCÁKKAL GYÓGYULHATNAK AZ IDŐSEK - ÁLLAMI MILLIÁRDOK A KÍNAI ORVOSLÁSRA

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2017.10.10.


...Nyugati rákgyógyszer vs. keleti praktikák

A homeopátiás tanoknál keményebb fába vágták a fejszéjüket a szkeptikusok. A magyar kormány „keleti nyitás” politikájával ugyanis nehéz lesz ész-, pontosabban bizonyítékon alapuló érvekkel harcolni. Néhány hete a köztévé híradójából tudhattuk meg: csaknem kétmilliárd forintos állami támogatással Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot hoznak létre a Semmelweis Egyetemen.

Élhetünk a gyanúperrel, hogy a centrumban a magyar medikusok is helyet kapnak, tanulhatnak, kutathatnak, és erről – mint hivatalosan elismertté avanzsált gyógymódból (elvégre egyetemen oktatják) – hivatalosan elismert papírt is kapnak majd az itt végzettek.

Nem is volna ezzel probléma, hacsak az nem, hogy

a tudomány jelen állása szerint a tradicionális kínai medicina hatásossága nem igazolt, az alapelvei és működési mechanizmusai értelmezhetetlenek. Hasonló okok miatt száműzték a homeopátiás tanokat ugyanonnan a minap.


Az Index cikkében a hagyományos kínai orvoslás egyetemi szintű „honosításáról” és milliárdos állami támogatásáról úgy fogalmaztak, hogy „a magyar egészségügy katasztrofális helyzetében erre költeni milliárdokat olyan, mintha a süllyedő Titanicon a fedélzet takarításával töltenék az időt a matrózok.”

Magyarországon és a világban általában a kínai orvoslás hivatalos helyzete elég zavaros, eltűrik, de azért figyelmeztetik az embereket, hogy tudományosan nem megalapozott a dolog működése. Az akupunktúra, a masszázsterápia és a kínai gyógynövény-terápia Magyarországon államilag elismert módszernek minősül, ezeket oktatják egyébként a Semmelweisen is...

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: HAMISAK A SOROS ELLENI VÁDAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.11.


- Magyarország és Lengyelország megy az illiberalizmus felé, de azért Spanyolországban nem illik verni a tüntetőket, mert az nagy és demokratikus

- Ezer sebből vérzik a nemzeti konzultáció

- Magyarország az EU bevonásával akarja meghátrálásra kényszeríteni Ukrajnát


The Times

A kommentár szerint felforr az ember vére, amikor azt látja, hogy a demokratikus átmenet egyik mintaállamában, Spanyolországban, a rendőrök miként verik a tömegeket. Mert az rendben van, hogy a magyarok és a lengyelek eltávolodnak a liberális értékektől, de hát őket olyanok vezetik, akik csaknem annyira kinevetik a nyugati normákat, mint saját egykori kommunista gazdáikat. Bár Magyarország a jelek szerint szinte vágyik arra, hogy ismét térdet hajtson a Kreml előtt. De Spanyolország az más. A madridi kormány a Néppárt kemény magjának játszik, viszont a nemzetközi közvéleményt Katalónia mellé állítja. Vajon ki adhatott tanácsot Rajoynak? A spanyol vezetés válasza az önállósági törekvésekre azért döbbentett meg mindenkit, mert senki sem gondolta, hogy ilyesmi előfordulhat egy modern európai demokráciában.

FAZ

Az újság végigveszi, hogy Európában hol mindenütt lehet ragadós a katalán függetlenség példája. Romániáról azt írja, hogy az ottani magyarok autonómiakövetelései már a rendszerváltás óta gondoskodnak gyúanyagról, bár a feszültséget csillapította, hogy az RMDSZ 1996 után benne volt szinte minden kormányban. Ám az Orbán Viktor által gerjesztett érzelmek jövőre megint fellángolhatnak, hiszen román részről akkor ünneplik az „újraegyesítés” centenáriumát. Moldáviában egy orosz forrás azt terjeszti, hogy Erdélyben katalán mintára küszöbön áll a népszavazás az önállóságról. De sok ott élő román is nagyobb függetlenséget akar Bukaresttől, amelyet kulturálisan a korrupt és alulfejlett Balkánhoz sorolnak, miközben Erdély lakossága a korábbi Habsburg fennhatóság miatt úgy érzi, hogy Közép-Európához tartozik...

JAVÍTÓINTÉZETBE ZÁRNÁK A KISKORÚ MENEKÜLTEKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2017.10.11.

A fiatalkorú bűnelkövetők fogvatartására szolgáló Aszódi Javítóintézetbe küldené a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyerekeket a kormány. Szakértők szerint ilyenre még nem volt példa Európában.

Az Aszódi Javítóintézetben helyezné el a kormány azt a mintegy két tucat kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kiskorút, aki az országos "gyermekotthon korszerűsítő" program miatt kell hogy elhagyja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot – értesült lapunk. Az aszódi intézmény (ahol fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők töltik büntetésüket) területén, egy eddig használatlan iskolaépületben alakítanának ki számukra egy 48 férőhelyes szálláshelyet, ez mintegy 416 millió forintos központi költségvetési forrásból valósulna meg. Ehhez kapcsolódik mintegy 40 "ideiglenes befogadó férőhely" létrehozása is.

Értesüléseinket megerősítette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), ám arra nem kaptunk választ, miért pont az Aszódi Javítóintézetre esett a választás, illetve mitől lesznek ott jobb körülmények között elhelyezve az érintett kiskorúak, hiszen Fóton parkosított környezetben, lakásotthonokban élnek, a városba is kimehetnek. Az SZGYF ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a "kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthoni ellátását a kormányzat a jövőben is gyermekotthoni keretek között fogja biztosítani". Tájékoztatásuk szerint Fóton a menedékkérő (vagyis kérelmük elbírálására váró), illetve már nemzetközi védelemben részesülő, kísérő nélküli gyerekek száma az elmúlt fél évben 18-37 fő között mozgott...

JE SUIS MATOLCSY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.10.

Igaz, sokan vagyunk, de közülünk csak egy bankelnök van, igaz, az legalább mindjárt a Nemzeti Bank elnöke.
De mi, a többi hét és fél milliárd Matolcsy nem türelmetlenkedünk, megértjük, hogy először a közvetlen leszármazottak jönnek sorra, és csak utánuk következhetünk mi, de az a néhány milliárdnyi visszatérítés nélküli támogatás mindig jól jön, kivárjuk azt a párezer évet, mire sorrakerülünk...
Ne is tiltakozz, attól, hogy mi Matolcsyak vagyunk, még ugyanannyi jogunk van kivenni részünket a nemzetgazdaság felvirágoztatásából, mint azoknak, akik mondjuk Sorosok, habár abban nem vagyok biztos, hogy ez a Soros is nem egy illegális Matolcsy - a migránsok pedigréjét most ne is vizsgáljuk.

Természetesen, ha részesülni akarunk a javakból, akkor igazodni kell a Matolcsyság követelményeihez, melyekből külső és belső követelmények egyaránt vannak.
Előbbi tekintetben a kusza szem a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a vérvonal töretlen, míg a belső követelmények között a vérfagyasztó pofátlanság szerepel a pole pozícióban.
Ha ezeket a Matolcsykat nem sikerül egyszer ezért elmarasztalni - teljes vagyonelkobzással egybekötve -, akkor utcadíszként fogják végezni a Nagykörútat szegélyező fákon.
Ezért is aktuális a hajdani sláger: Ne vágj ki minden fát! - ez a mai környezetvédelem kulcsmondata Magyarországon.


A KATALÁN AUTONÓMIA ELNÖKE DEKLARÁLTA A FÜGGETLENSÉGET, MEG NEM IS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.10.10.


Tegnap óta egyre feszültebb, és az igazság kedvéért tegyük hozzá: abszurdba forduló várakozás előzte meg a katalán autonómia elnökének, Carles Puigdemont-nak ma délutáni parlamenti beszédét. Mintha egyetlen politikus személyén és döntésén múlna, mi is történik mától Katalóniával és Spanyolországgal. Ez már önmagában jelzi, mennyire elvesztették a helyzet feletti kontrollt a politikai vezetők, és mennyire kiszolgáltatták az országot egy kiszámíthatatlan játszma fordulatainak. Elsősorban a játszma erősebb, kevésbé transzparens és passzívabb résztvevője, a spanyol kormány, amelyet ezért nagyobb felelősség is illet, és amelynek térfelén, Puigdemont mai taktikus lépése nyomán, újra ott pattog a labda.

A katalán önkormányzat, a Generalitat elnöke számára ma az volt a legnagyobb kihívás, hogy megőrizze az október 1-én szerzett helyzeti előnyét: a spanyol kormány által alkalmazott erőszak miatt szerzett belső és nemzetközi támogatást. Mindezt úgy, hogy saját, függetlenség-párti híveinek se okozzon csalódást, se azoknak, akik 2015-ben alakult választási koalíciója programja, illetve az egy hónappal ezelőtt megszavazott – és az Alkotmánybíróság által felfüggesztett – törvények alapján bíztak a függetlenségi deklarációban, és a hosszabb távú elszakadási folyamat megindításában. És mindezt úgy, hogy közben a lehető legkisebb igazolást nyújtsa a spanyol állam előre bejelentett intervenciójához.

Ezt a feladatot Puigdemont egy olyan nyelvi trükkel oldotta meg, ami néhány percen belül teljesen ellentétes tartalmú címeket eredményezett a különféle politikai ideológiájú sajtótermékekben, és még órák múlva és ellentétes értelmezésekre ragadtatta az elemzőket. Míg pl. az El País mérvadó spanyol napilap este nyolcas főcíme szerint Puigdemont „deklarálja a függetlenséget, de függőben hagyja”, a katalán – de nem függetlenségpárti – La Vanguardia szerint az elnök „felfüggeszti a függetlenség következményeit, hogy elősegítse a dialógust”.

Ennél is jobban aláhúzza az alkalmazott formulák kétértelműségét, hogy a barcelonai parlament szocialista frakcióvezetője azzal kezdte hozzászólását a vitához: „Nézzük csak, elnök úr, jól értettem-e? Ön felvállalja a nép felhatalmazását, majd felfüggeszt egy olyan függetlenségi deklarációt, amely nem ment végbe?”

Puigdemont kb. félórás, nagyrészt katalánul tartott beszédében mindössze 3 mondatot szentelt a napok óta várt „lényegnek”, az El País spanyol fordítása alapján nagyjából a következőket:

A népszavazási törvény rögzíti, hogy az IGEN győzelme után összeül a parlament, hogy deklarálja a függetlenséget. Elérkezve ehhez a ponthoz, felvállalom a nép felhatalmazását, hogy Katalónia független állammá, köztársasággá váljon. Ma ezt tesszük teljes ünnepélyességgel, és ugyanezzel az ünnepélyességgel javasoljuk, hogy a Parlament függessze fel a függetlenség deklarációját, hogy létre jöhessen a dialógus, amely egy egyeztetett megoldásba torkollik.”...

"EZ MÁR NEM POLITIKA, ITT VALAMI IRÁNYÍTOTT, CÉLRATÖRŐ ŐRÜLET BONTAKOZOTT KI" - MÉSZÁROS TAMÁS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.10.10.


...A sátán terve és az értékelhetetlen abszurd 

Lehetne azt mondani, hogy egy nem beszámítható ember beszélt Soros Györgyről, a Sátánról és ördögűzésről a parlamentben, de én nem mondom ezt, nem hiszek abban, hogy a kormánypárt politikusai véletlenül mondanak bármit is – kommentálta Mészáros Tamás a Soros-tervet a Sátán terveként emlegető KDNP-s államtitkár szavait. Szerinte az ilyen értékelhetetlenül abszurd kiszólások nem véletlenül hangzanak el, a kampányban ezt tovább fogják fokozni.

„Arról nem tudok, hogy demokráciákban bárhol a világon a Sátánt politikai szereplőként használnák fel, voltak már ocsmány politikusok, de ilyet nem hallottunk még senki szájából. Most lehet azt gondolni, hogy a sátánozással elértünk a végpontra, de lesz tovább, újabb agyament dolgokat fognak kitalálni” – mondta Mészáros Tamás. Hozzátette: mindennek „az a rettenetes veszélye, hogy az ország nagy része mentálisan tönkremegy”.

A Fidesz módszere

Mészáros Tamás szerint a kormánypárt egyetlen törekvése, hogy az őket támogató, általuk egyébként mélységesen lenézett 2 millió ember szellemi táplálékát megadja. Vannak szélsőséges pártok nyugat-Európában, de még ők sem használják azokat az eszközöket, amiket a mai magyar kormánypárt használ.

„Folyamatosan hergelik a tömeget, akik között vannak radikálisok, akik bármire képesek lehetnek, akár azokkal a civil szervezetekkel szemben, akiket a Fidesz célpontként megnevezett. Ezért kellene meggondolnia a kormánynak, hogy meddig szítja a feszültséget, megdöbbentő hogy iskolázott, magukat kereszténynek tartó emberek kiszolgálják ezt a vonalat” – magyarázta az újságíró.

„Elérték azt, hogy nincsen politika, nincs mit elemezni politikai értelemben, egy velejéig aljas hecckampányt nem lehet politikai terméknek nevezni, ez egészen más dimenzió. Méltatlan Orbán Viktor szövegeit boncolgatni és politikai tartalmat keresni benne, ez már nem politika, itt valami irányított, célratörő, rendszerezett őrület bontakozott ki.”

Van okunk az optimizmusra?

Mészáros Tamás szerinte a magyar társadalom és ennek leképezéseként az ellenzék olyan állapotban van, hogy nem látszik realitása annak, hogy a 2018-as választáson áttörést lehetne remélni. „Teljesen értelmetlen vitákban forgácsolódnak szét, pedig már 2010 óta egy egységes ellenzéken kellett volna dolgozni, mindenki tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, ha pedig ez így van, akkor minden más szempont mellékes, a pártok programjai között sincsenek áthidalhatatlan különbséget, lehetne belőlük választási pártot csinálni” – véli az újságíró.

„Itt csak a személyek képezik az akadályt, a pártok vezetői között nincsenek igazán kiemelkedő államférfiak vagy államasszonyok. Nem nevelkedett ki egy olyan politikai garnitúra, amelyik felül tudna emelkedni a saját pártja és a saját személyes érdekein. Pedig ezeknek mellékesnek kellene lennie, ha komolyan vesszük azt a célt, hogy ezt a rezsimet fel kell számolni.”