2019. október 6., vasárnap

RÁADÁS: CSAK NEKED MONDOM: A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ÉS A WMN MŰSORA

YOUTUBE / KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
Szerző: Katona József Színház
2019.Csak neked mondom: Indul a Katona József Színház és a WMN új műsora! (WERK)

Csak neked mondom: Lengyel Tamás és Nagy Ervin


Csak neked mondom: Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs

Csak neked mondom: Kovács Lehel és Lukáts Andor

Csak neked mondom: Mucsi Zoltán és Rujder Vivien

ITT NÉZHETŐ MEG

NYUGDÍJ-FELZÁRKÓZTATÁS, ÉLETSZÍNVONAL-JAVÍTÁS, BÉREMELÉSEK - 11 PONTOS KÖVETELÉSLISTÁT KAPOTT A KORMÁNY

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2019.10.06.


A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Tisztes Munkát Mindenkinek címmel adott ki kiáltványt, hogy biztonságot és szociális védelmet kapjanak a munkavállalók és családjaik. A 11 pontos követeléslistán kérik a kormánytól, hogy indítsanak nemzeti bérfelzárkóztatási programot, legyen foglalkoztatási adatbázis, dolgozzák ki a nyugdíjfelzárkóztatási rendszert, valamint a létminimumhoz igazított minimális kereset meghatározását is kérik többek között...

...A megfogalmazott 11 pontos követeléslistájuk a következő:

- Ki kell dolgozni a középtávú (2025-ig megvalósítandó) nemzeti bérfelzárkóztatási programot, külön kitérve az állami foglalkoztatottakra.
- A bérfelzárkóztatási programmal összhangban ki kell dolgozni a középtávú minimálbér és garantált bérminimum programot. Legalább a közszférában be kell vezetni a diplomás bérminimumot.
- Minden évben meg kell határozni az éves bérajánlás mértékét.
- Ki kell dolgozni a közszolgálati életpálya modellek minimális szakmai követelményeit, amitől eltérni az egyes szakmák esetében csak pozitív irányban lehet.
- Ki kell dolgozni egy hiteles, a munkavállalók érdekeit is tartalmazó foglalkoztatási adatbázist és abból különböző típusú, jól felhasználható "kivonatokat" kell készíteni.
- A Magyarországon hosszú időn át alkalmazott létminimum számítás módszertanával évente meg kell határozni a létminimum összegét.
- A háztartások életszínvonala, 2014. KSH" felmérés figyelembe vételével folyamatosan meg kell határozni az átlagos megélhetéshez szükséges minimális kereset értékét.
- Ki kell dolgozni egy középtávú (2025-ig megvalósítandó) nemzeti nyugdíj-felzárkóztatási programot.
- Ki kell dolgozni a 2022. és a 2026. évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan a pártoktól, illetve a kormányoktól megkövetelt minimálbér, garantált bérminimum, átlagbér és nyugdíjemelési elvárásokat.
- Létre kell hozni az ILO alapokmányoknak megfelelően a nemzeti szintű munkaügyi érdekegyeztető fórumot (Nemzeti Munkaügyi Tanácsot) a munkaadók, a munkavállalók és a kormány részvételével.
- Vissza kell állítani a közszolgálatban a közösségért dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését...

ORBÁN SZÁRNYAKAT ÍGÉRT A KORGÓ GYOMRÚ BUDAPESTNEK, AZTÁN INKÁBB A TOVÁBBI ÉHEZTETÉS MELLETT DÖNTÖTT

444.HU
Szerző: haszanz
2019.10.05.


- Budapest éppen a jelenét és a jövőjét éli fel.

- 2017 óta a főváros éves költségvetését úgy fogadják el, hogy százmilliárd forintos luk van a főváros bevételei és kiadásai között.
- Az elmúlt 9 évben a főváros vagyona jelentős részét elveszítette, ami ellen Tarlós István főpolgármester szinte semmit sem tudott tenni, Budapest elveszítette gazdasági önállóságát.
- A fővárost úgy éhezteti ki a kormány, hogy éppen ennek az ellenkezőjét ígérte Orbán Viktor.

„A KORMÁNY OLYAN RENDSZERT ALAKÍTOTT KI, AMELYBEN KÖZPONTI TÁMOGATÁS NÉLKÜL NAGYBERUHÁZÁSOKAT NEM TUDUNK KIVITELEZNI.”

Ezt nem egy, a választási eredmények miatt büntetett város ellenzéki polgármestere mondta. Tarlós István főpolgármester mutatta be így a nyolc év alatt kialakul munkakapcsolatot a kormány és a főváros között a Pesti Srácoknak tavaly júliusban.

Budapest anyagi gúzsbakötése nem egyik pillanatról a másikra történt, szisztematikus munkával érte el az Orbán-kormány. A kiéheztetés legfőbb eszköze a közösségi közlekedés súlyos alulfinanszírozása. Erre a feladatra a gazdasági válságban is több normatív támogatást biztosított a 2010 előtti baloldali kormány (évi 32 milliárd), mint a most megélt ütemes és tartós GDP-bővülés idején az Orbán-kormány (évente csak 12 milliárd). Erről lesz még szó bővebben, de nézzük meg az alapokat.

Az Orbán-kormánynak több lépése is volt, ami nemcsak Budapestet, hanem minden önkormányzatot hátrányosan érintett („Az önkormányzatok, így a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodási szabadsága az elmúlt évek folyamán jelentősen lecsökkent” - írták Tarlósék a főváros 2017-es költségvetésének tervezetében), de olyan extra terhek is vannak Budapesten, amelyeken még nehezített is a kormány. Amikor pedig pillanatnyi segített kapott Budapest, annak úgy megkérték az árát, hogy már középtávon is rosszul járt a főváros...

PÉNZT AJÁNLANAK MÁRKI-ZAYÉK A VÁLASZTÁSI CSALÁSOK LELEPLEZÉSÉÉRT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.10.06.


Összesen egymillió forintot ajánlott fel a Márki-Zay Péter mögött álló Tiszta Vásárhelyért Egyesület azoknak, akik a jövő vasárnapi önkormányzati voksoláson választási csalás bizonyítékát juttatják el hozzájuk. Ez lehet kép– vagy hangfelvétel, illetve olyan információ, amivel konkrétan tetten lehet érni valakit.

Hódmezővásárhely polgármestere a Facebook oldalán tette közzé nem megszokott felhívást, ezt a 444 vette észre. A szöveg szerint „bizonyára alaptalan a szóbeszéd, hogy egyesek állásuk elvesztésével fenyegetve vagy 10 ezer forintot ígérve vásárolnak szavazatokat”, de hogy fel se merüljön a csalás, ezért pénzt ajánlanak. Egyenként 250 ezer forintot fizetnek azoknak, akik „jogerős ítéletet eredményező bizonyítékot” szolgáltatnak választási csalásról.

Akinek tízezer forinttal megvehető a szavazata, az kétszázötvenezerért hajlandó egy felvételt készíteni a telefonjával – írta Márki-Zay Péter.

Egyúttal tanácsokat adnak azoknak is, akiket választási csalásra akarnak rávenni vagy kényszeríteni. Gyakran hallani pletykákat arról, hogy a szavazófülke magányában le kell fényképezni a szavazólapot, hogy azon jól látszódjon, kire van behúzva az iksz. Ilyenkor a fotó elkészítése után – ha az illető nem ért egyet az adott párttal – több ikszet is tehet a lapra, ezzel a voks érvénytelen lesz. Emellett lehet kérni a bizottságtól új szavazólapot is.

A szöveg felhívja a figyelmet arra is, hogy minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben, a szavazófülkében nincs kamera.


ORBÁN KIHIRDETTE MAFFIAPARANCSÁT - A POFÁDAT BEFOGOD!

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.10.05.A Fidesz tisztújító kongresszusán kimondatott a tizenegyedik parancsolat:

Ne mondj rosszat a fideszes társadról!

És ki más mondta volna ki az ezidáig kimondhatatlant, mint a felkentek felkentje: Orbán Viktor.

A bajtársiasság mostantól azt is jelenti, hogy „tudom, mennyit teszel zsebre, mit össze hazudozol, de kussolok”.

Csodálatos vallomás, ország-világ előtt történő beismerés. Most már tényleg mindenki előtt világos, ők is tudják, tudjuk mi is, hogy sorra kerülnek majd elő súlyos és elképesztő dolgok, minden képzeletet felülmúló korrupciós ügyek. Épp ezért egy dolog áll mindenekelőtt: az összetartás.

Ismerős ez. Vajon honnan? Oh, igen. A maffiatörvények ezek.

Fontos tehát, hogy lakat legyen a szájakon, belülről egymást fel ne nyomják a NER-barátok. És életbevágó, hogy ez a parancs eljusson mindenkihez, a kicsikhez is, a végekre is. Hiszen a párt nagy, és természetesen nem minden tagja korrupt tolvaj; akadnak becsületes, tényleg a hazáért, a szűkebb közösségükért dolgozó tisztviselők, polgármesterek, akik előbb-utóbb kénytelenek meglátni maguk körül a visszaéléseket. Nekik most azt üzenték: végezd tovább vakon a munkádat, nem láttál semmit, nem hallottál semmit, nem a te dolgod.

Mit tehet, mondjuk, egy kistelepülés első embere? Természetesen magáévá teszi a párterkölcsöt. Mert fél. Vagy mert már belegabalyodott a pókhálóba. Része az egésznek. Tehát zsarolható, és ha megtöri a hallgatás törvényét, kisemmizhető, emberileg és morálisan is szabad préda.

Immár nyíltan a családbarát maffiaerkölcs van érvényben.

Első a család.

Soha nem volt nagyobb tétje a hallgatásnak, mint most. Mert, lám, a sok botrányos, de semmi következménnyel nem járó, már kipattant ingatlanügy, a nyilvánvaló csalások, az eltűnt papírok, a megtagadott, ki nem adott adatok után Mengyiket azért csak elkaszálták.

Ki lesz a következő?


A FŐVÁROSI VÁLASZTÁS A KÜLVÁROSI PANELEKBEN FOG ELDŐLNI, NEM A BELVÁROSBAN

MÉRCE
Szerző: KÁLMÁN SZILÁRD
2019.10.04.


És azért ne csak a fővárosról legyen szó, mert vidéken országos szinten 4-5 elhozható város van az ellenzék számára. Nagy szó ez is, mert Szeged és Hódmezővásárhely megtartása és mondjuk győzelem olyan billegő helyeken mint Pécs, Szombathely, Miskolc, Debrecen, Szolnok vagy Nyíregyháza már komoly előrelépés lenne 2014-hez képest.

Azonban ha az országos tétek felől nézzük, akkor ez a meccs alapvetően Budapestről szól, mert az ellenzékiség szimbóluma ez a város. Nem csak az olyan balos vezetésű kerületek miatt, mint a XIII., XV. vagy a XIX. kerületek, hanem azért, mert itt korábbi Fidesz-szavazók is nagy számban váltak ellenzékivé, és az egykori jobbikosoknak csak kis része szédelgett át a kormányoldalra. Az EP-választás mutatta meg, hogy szinte mindenhol meggyőző többsége van az ellenzéknek, és a jól megszervezett együttműködésnek köszönhetően idén először adódhatnak össze a kisebb-nagyobb ellenzéki formációk voksai. Ez az összefogás elméletileg a NER Achillés-sarka kellene legyen. A 2011-ben ránk erőszakolt Alaptörvény összeeszkábálói egy dolgot nem tudtak elképzelni, mégpedig azt, hogy olyan egymással szemben álló politikai formációk, mint a Jobbik és az MSZP vagy DK még arra is képesek legyenek, hogy nyíltan összefogjanak egymással.

Elméletileg tehát a lehetőség adott, Karácsony Gergely beleülhet a főpolgármesteri székbe és a 23 fővárosi kerület nagyobb részében is van reális esélye az ellenzéknek a győzelemre, ha csak a számokat nézzük. Ezt az optimista összképet azonban több tényező is árnyalja. Vegyünk néhányat ezek közül. Az első az, hogy Karácsony Gergely kicsit olyan a magyar politikában, mint mondjuk Cristiano Ronaldo lenne a magyar fociban. Magasan fölötte áll a mezőnynek, de sajnos közvetlen csapattársainak is. Emiatt nem lett hangos siker a zuglói polgármestersége és a tavalyi miniszterelnök-jelöltsége sem. Ha most nem nyer, akkor egyrészt megszűnik a politikai mozgástere, másrészt pedig – politikai karakterének túlhasználtsága miatt – jó időre ki kell őt venni az első vonalból.
Már ebből is láthatjuk, hogy Orbán hivatalos ellenzékének „káderállománya” az elmúlt években nagyon sokat gyengült.

Maradva a focis hasonlatnál, az idősebbek teljesen kiöregedtek, a fiatalok pedig még nem ütik meg a komolyan vehetőségi szintet. A DK-ban vagy az MSZP-ben már mindenki volt minden és alapvetően senki se bizonyította, hogy neki kell ott lennie, ahol éppen volt vagy van. A Momentum ifijei pedig még mindig kisugárzásuknak és lelkesen hangoztatott közhelyeiknek köszönhetik, hogy versenyben lehetnek...

ELHÁRÍTÓK A VOLT HADIKÓRHÁZBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2019.10.06.Volt telefon- és rádiókészülék gyár, menhely, működött híradástechnikai üzemként, most a különféle titkosszolgálatoknak ad otthont a több mint száz éves újbudai épület.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad Tel Aviv-ban, a Saul király úton lévő épülete számos kémregény helyszíne. Az írók nemigen vesznek tudomást arról, hogy időközben a nevezetes intézmény a nagyváros szélén talált magának a kornak jobban megfelelő, védhető komplexumot, továbbra is a régi helyszínre helyezik műveikben a hírszerzés agytrösztjének működési székhelyét. 


Az újbudai Fehérvári út 70. szám alá az elmúlt hetekben költözött Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 35 ezer négyzetméteres, hatszintes épülete, amely 30 milliárd forintjába került az adófizetőknek - eredetileg a költözés költségeivel együtt 20 milliárdot terveztek – feltehetően igazi, napjainkban játszódó magyar kémhistóriába nem kerülhet be. Egyrészt ez a műfaj nálunk nem létezik, másrészt az épületnek nem a kémelhárításhoz kötődő, viszont meglehetősen kalandos előélete van...

LASSÚ A FELFOGÁSOM, MIVEL NEM VAGYOK FIDESZES

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.10.06.


Jó reggelt! Igazi őszi vasárnapra virradtunk. Ha igaz, a jövő héten kevésbé lesz ősz, vagy legalábbis melegebbet ígérnek a jósok. Addig marad ez a borongás, mire kiderül, hogy melyik településen ki lesz a polgármester, addigra megenyhül az idő is. Illetve nem is, hanem csak az idő enyhül meg, a politikának nevezett ökölharc biztosan nem csillapszik.

Jó hírrel kezdek, mert öröm az élet. Angol tudósok kifejlesztettek egy szert, melynek csodás hatása van. Ötven százalékkal tovább élnek tőle a muslicák. Ha mindenki kiörvendezte magát, forduljunk rá a rögvalóra. Mármint azok forduljanak rá, akik nem muslicák. A többiek maradhatnak az ünneplésnél.

A Brexit jelenlegi állása: vagy rendezetlen lesz, vagy nem, vagy a hónap végén, vagy máskor. Annyi a fejlemény, hogy fél Britannia azt találgatja, hogy Johnson lepaktált-e a magyar kormánnyal, pontosabban Orbán lepaktál-e Johnsonnal. Ha igen, és a magyar vétó miatt nem kap a szigetország hosszabbítást a kilépés határidejére, akkor legalább az angolok fele fogja utálni a magyarokat. A skótokról, írekről nem beszélve. Örömmel mondanám, hogy nem hibbant meg annyira népünk bölcs vezére, hogy ő akar a mérleg nyelve lenni ebben a nagyon fontos kérdésben, de nem mondhatom, mert egyáltalán nem vagyok biztos benne. Simán benne van a pakliban. És Orbánban is, hogy végre megint róla beszél mindenki, rajta múlik valami fontos. Remélem, tévedek...

RÉTVÁRI: LEHETETLEN A VILÁGNÉZETI SEMLEGESSÉG AZ OKTATÁSBAN - A VILÁGNÉZETI SEMLEGESSÉG MINDEN OKTATÁS ALAPKÖVETELMÉNYE - A VILÁGNÉZETI ELFOGULTSÁG A TUDOMÁNYOSSÁG VÉGÉT JELENTI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.05.


Rétvári Bence emberminisztériumi államtitkár szerint lehetetlenség a világnézeti semlegesség az iskolában. Szerinte az iskolának egy konkrét világnézetet kell tanítania. Ezzel az elmélettel utolérte mind a szélsőbaloldali, mind a szélsőjobboldali diktatúrák oktatáspolitikáját, amelyek az iskolai oktatást, a tananyagot alárendelik az uralkodó ideológiának. Ez azt jelenti, hogy a tényszerűséget, tárgyilagosságot felváltja az átideologizált tudás, amelyet hozzáigazítanak az állam ideológiai doktrínáihoz.

Ezzel vége az oktatás szabadságának, nyilván ezért központosítanak minden oktatási intézményt az óvodától az egyetemig. A köznyelv ezt nevezi agymosásnak. Rétvári azt is mondta, a pedagógusok továbbképzésén, hogy az iskola feladata a hazafias ember nevelése, aki kiáll a nemzet értékei mellett. Hogy ez egészen pontosan mit jelent, mi a különbség a hazafias gyerek és a nem hazafias gyerek között, azt nem tudjuk. Az sem teljesen világos, hogy az ideológiai nevelésen kívül mivel lehet még hazafiasságra nevelni.

Rétvári szerint a tanárok feladata annak közvetítése a diákoknak, hogy a nemzetben hinni kell, hiszen a mai diákokon múlik az ország jövője. Ez sem világos, hogy pontosan mit takar “hinni a nemzetben”. Az pedig teljesen világos, hogy minden ország jövője a mai diákokon múlik, mert ők lesznek a jövő felnőttjei. De ez a jövő akkor lesz minél sikeresebb, ha a diákok egzakt tárgyi ismereteket, készségeket sajátítanak el, nem ideológiai maszlaggal van tele a fejük, és nem olyan homályos fogalmak mentén tanítják őket, mint a “nemzetben való hit”.

Ellentmondást is vélünk felfedezni a két célkitűzés között, mert a “keresztény” világnézet másfajta hitet követel meg, mint a “nemzetben” való hit. A nemzetben való hit az ország polgárainak képességeibe, az emberi teljesítménybe vetett hit, a keresztény hit ezzel szemben a nemzetek fölött álló, zsidó Messiásba vetett hit. A megfelelő “hitnek” is van szerepe az emberek életében, de az iskola tipikusan nem az a hely, ahol “hitre” kell nevelni a gyerekeket, mert az oktatás a tények világa...

A MAGYAR NARANCS 2019 / 40. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs 
2019.10.03.MaNcs 31. évf. 40. sz. (2019. 10. 03.)

Interjú
„Tűzbe teszem a kezem”Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt

Interjúnk napján jelent meg az a hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely a zuglói szocialistákkal elmérgesedett viszonyáról, fenyegetésekről és saját zsarolási potenciáljáról beszél. A jelölt szerint a fideszes módszerek csak felrázzák az ellenzéki szavazókat, különben is szűkül az olló közte és Tarlós István között. Karácsonyt arról is kérdeztük, hogyan haladná meg a NER-t.


VÉLEMÉNY

Orosz Ildikó: Így ne
Vári György beismeréséhez

Vári György irodalomtörténész, volt képviselőjelölt, újságíró és lapunk egykori munkatársa a múlt héten Facebook-oldalán tette közzé, hogy tizenöt évvel ezelőtt középiskolai tanárként visszaélt hatalmi helyzetével és diáklányokkal érzelmileg és szexuálisan kihasználó, bántalmazó viszonyt folytatott, amelyért vállalja a felelősséget és bocsánatot kér.
Uitz Renáta: Az álcát lerántják
Bíróságok az önkény ellen – Angliában és Amerikában

Az angol alkotmányos működés elég archaikusnak tűnik ahhoz, hogy sokan egy kosztümös kalandfilm komolyságát tulajdonítsák neki. És mégis, az, ami Albionban történt a minap, reményekre indíthatja az illiberális politikai ügymenet képmutató mindennapjaitól megfáradt olvasót.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Ki az úr a házban?

Az éles hangnem alapján azt hihetnénk, Matolcsy György és Varga Mihály nyilvános vitája pusztán személyes konfliktus, amely mögött hatalmi harc áll, megspékelve a habitusbeli különbségekkel.

Egotrip extra
Kifutó széria
– Keleti kilátások revisited –

Ebben a szép és modern, minden igényt kielégítő intézményben, ahonnan egy kisimított sajtpapíron tudósításomat adom, egyenként rajzolva meg a betűket, mint elsőben, szépen dolgozz, ne pacázz, fiam, meghalni és meggyógyulni egyaránt öröm lehet.

A szerk.
A Balkán leárazása

Jelen vezércikkünk két részből áll, az elsőben Trócsányi László kiszekírozásáról fogunk lamentálni.

A szerk.
Mit mondott Karácsony?

Mi is a baj Karácsony Gergely „kiszivárogtatott” szövegével?

POLITIKA

Lakossági tiltakozás a Belgrád–Budapest vasútbővítés miatt
Robog, tán a kertek alatt

A 750 milliárdosra tervezett gigantikus vasútbővítésnek nem mindenki örül a Budapest–Kelebia vonalon. Tucatnyi Pest megyei lakossal beszéltünk, akik aggódnak ingatlanjaik miatt, amelyek közelében Mészáros Lőrinc érdekeltsége építhet hamarosan új sínt a kínai exportnak.

A nagy fővárosi fásítás
Betonba zárva

Tarlós István budapesti faültetési akciójáról korai lenne győzelmi jelentést írni. A szakemberek szerint az első három évben fokozott figyelemmel kell gondozni a fákat, ha ez elmarad, könnyen elpusztulnak. Ráadásul a zöldebb Budapestért nem csak fákat kellene ültetni.

KULTÚRA

mi a kotta?
Őkegyelmessége

rés a présen
„Rachmaninov az
Szabó Marcell zongoraművész

Lemez
Anne-Sophie Mutter, John Williams: Across the Stars

Lemez
M83: DSVII

HANGADÓ - Opera
Monteverdi és társaMonteverdi: La favola d’Orfeo

Mi tagadás, Budapesten vajmi ritkán válik igazán fontos eseménnyé egy Monteverdi-opera megszólaltatása, de most végre ez is megtörtént.
HANGADÓ - Könyv
Antikarmester
Oplatka András: Zenekar az egész világ – A karmester Fischer Ádám

Hazánkban köztudomás szerint jól terem a gabona meg a tévés tehetségkutató, ellenben szembeötlően gyér a hozam olyan életrajzi kötetekből, amelyek köztünk élő kiválóságok pályafutását beszélik el.

HANGADÓ - Interjú
„Mintha nagyító alatt néznénk egy katedrális homlokzatát”
Ujházy László hangmérnök, zenész, tanár

Össze lehet-e vetni a koncertélményt a zenei felvétellel? Hogyan változik a hangzás az LP-től a CD-n keresztül a Spotifyig? A felvételek nyújtotta esztétikai élményről, az analóg/digitális váltás neuralgikus pontjairól, a zenehallgatási szokásokról beszélgettünk a szakma doyenjével.

HANGADÓ - Lemez
A sas és a galamb
Eötvös Péter: Gliding – Four Works for Symphonic Orchestra

Eötvös Péter 2017-ben két ízben, 2019-ben pedig egyszer koncertezett a Frankfurti Rádió Zenekarával (hr-Sinfonieorchester), saját műveit, illetve a törzsrepertoárhoz tartozó darabokat vezényelte.

HANGADÓ - Interjú
„Olykor szinte fáj”
Nora Fischer énekes

Nehezen besorolható, de hangját és művészetét komoly fórumokon dicsérik, kortárs zeneszerzők komponálnak neki. Nem először énekelt édesapja hazájában, ezúttal Berio Népdalok c. művét adta elő. Az énekessel saját megnevezhetetlen műfajáról, eddigi útjáról, szüleiről és kedvenceiről beszélgettünk.
Interjú
„Hogy elmosódjanak a határok”
Móser Ádám zeneszerző, harmonikás

A ¡Nosnach duó tagjaként játssza saját, francia, zsidó, argentin, balkáni zenék ihlette szerzeményeit. Emellett számtalan zenekarban és stílusban is muzsikál: koncerteken, színházakban, de fellépett már a 47-es villamoson is.

tévéSmaci
Medveránc

Könyv
Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Könyv
Hódosy Annamária: Biomozi

Szabad-e megismernünk Réz Pál másik arcát?
A függöny mögött

Első ránézésre is botrányos könyv jelent meg Réz Pálról. A Naplóromok számos kérdést felvet: hol húzódnak a magán­élet és a közélet, az élet és az irodalom határai?

Kiállítás
Bombamáz
Milica Mijajlović kiállítása

A 2013-ban alapított Easttopics nonprofit kezdeményezés a kelet-európai kortárs művészet népszerűsítésére, egy olyan folyamatban lévő projekt, amely közelebb hozza, s egyben hálózatszerűen összefogja a térség államainak (többek közt a volt Jugoszlávia utódállamai, a balti államok, Görögország és Belorusszia) kortárs szcénáit és szereplőit.

Interjú
„Már szorul a hurok”
Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház ügyvezetője, a Füge Produkció elnöke

A kulturális tao megszűnésének nem egy vesztese van. Bár a Jurányi és a Füge pályázott, máig nem kapott kompenzációs támogatást, s ha kapnak, akkor is csak jóval kevesebb jut nekik, mint amennyi a 2018-as jegybevétel alapján járt volna.
Színház
Nyögte Mátyás
Pozsgai Zsolt: Mátyás és Janus

A sztori, vagyis a nagy király és a nagy költő csúnyán elmérgesedő barátságának históriája ismerős lehet számunkra, méghozzá nem csupán a Hunyadiak korából, hanem Pozsgai Zsolt színháztörténeti közelmúltjából is.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Narancssárga szupererő

étel, hordó
Aranyfolyó

Közterületi zaklatás
Gyalogolni veszélyes

A sötétedés után, egyedül megtett gyalogút nemcsak ijesztő, de valódi veszélyeket is tartogathat a nők számára. A Hazakísérő Telefon nevű magyar kezdeményezés önkéntesei a vonal másik végéről nyújtanak segítséget, de a biztonságosabb hazaúthoz a közlekedési infrastruktúra átalakítására és alapvető társadalmi változásokra is szükség lenne.
A szódások nyomában
Ló már nincs, a cégér maradt

Köztudomású, hogy a viceházmesterben milyen arányban keveredik a bor és a szóda, de a szódavíz sem terem magától – egy régi szakma, a szikvízgyártás mai viszonyait térképeztük fel.

BLOG

Film
Always be my maybe

Film
A fénykép

Film
A Wall Street pillangói

Tévétorrent
Carnival Row

Film
Nincs gyógyulás
François Ozon: Isten kegyelméből

Nem Ozon az első filmes, aki a katolikus egyházat napjainkban súlyosan megrázó pedofilbotrányt tematizálja. Három éve kapott Oscarokat az egész kérdést először a nyilvánosság elé táró oknyomozó újságírókról szóló Spotlight – Egy nyomozás részletei.
Film
Ábrándos szemmel
Tóth Barnabás: Akik maradtak

Mit szépítsük, amit nézünk, valóban egy lányregény. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus Férfiidők lányregénye c. műve alapján készült, és a film rendezője meg is tartja az író állította műfaji kereteket.

BREXIT: CSATAZAJ ÉS FENYEGETŐ CSEND

PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: KOVÁCS KRISZTIÁN
2019.10.06.


Alig négy héttel a brexit alapértelmezett időpontja előtt úgy állunk, hogy a piaci elemzők és a kommentátorok többsége továbbra sem hiszi el, hogy megtörténhet. A két korábbi halasztás elég volt ahhoz, hogy a megfigyelők zöme a halasztás halasztásának a halasztását tartsa a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Az újabb halasztás két nélkülözhetetlen feltételét, azaz a brit kormány ilyen irányú kérelmét, és az EU 27-ek egyhangú jóváhagyását a legtöbben magáról értetődőnek tartják – pedig egyik sem az.

A brit oldalon minden korábbinál magasabbra csaptak a permanenssé vált belpolitikai válság hullámai, az EU 27-ek oldalán viszont olyan csend honol, ami sokkal inkább a fatális kimenetelek előállapota, mintsem egy automatikus halasztás előjele.

KÉTSÉGKÍVÜL A CSATAZAJ AZ ÉRDEKESEBB, AZZAL EGYÜTT, HOGY VALÓSZÍNŰLEG A KONTINENS FENYEGETŐ CSENDJE A FONTOSABB...

IGAZA VOLT ARISZTOTELÉSZNEK ABBAN, HOGY NEM MINDEN EMBER ALKALMAS ÁLLAMPOLGÁRNAK?

QUBIT
Szerző: TÓTH OLIVÉR ISTVÁN
2019.10.06.


Arisztotelész filozófiája jól értelmezhető a Platónnal folytatott vita közegében; magától értetődő tehát, hogy politikafilozófiájában is szembefordul mesterével. Platón közvetlen közelről nézte végig ahogy az athéni demokráciát (amelyben a demokratikus döntéshozatalban csak az egy vagyoni kvótának megfelelő, athéni születésű szabad férfiak vettek részt) foglyul ejtik demagóg vezetők populista szólamaikkal, majd belekergetik egy, az állam számára katasztrofális kimenetelű háborúba, amely után az oligarchák és diktátorok vették át a hatalmat, akik – többek között – Platón mesterét, Szókratészt is koncepciós perben meggyilkolták. Platón radikálisan antidemokratikus politikafilozófiáját kétségtelenül erősen motíválta ez a tapasztalat. Sokak által legfontosabbnak tartott művében, Az államban amellett érvel, hogy az állam vezetése ugyanolyan mesterség, mint a fazekasság: ahogy megválogatjuk, hogy kitől veszünk fazekat – attól, aki a legjobban ért a fazék elkészítéséhez –, úgy az állam ügyeinek eldöntését sem lenne szabad akárkire rábízni, csak arra, aki ért hozzá. Platón tehát a demokráciával szemben egy technokratikus diktatúrát tartott követendő berendezkedésnek...

,,HÁLÁS VAGYOK AZ ELSŐS TANÍTÓ NÉNIMNEK, HOGY MEGTANÍTOTT ÍRNI ÉS OLVASNI” – 102 ÉVE SZÜLETETT SZABÓ MAGDA

24.HU
Szerző: KUN ORSOLYA
2019.10.05.


Egyetlenegy szó hiányzott a szókincséből. Neki senki sem mondta azt, hogy édesanya.

1917. október 5-én született a magyar irodalom egyik kiemelkedő asszonya, akinek olyan alakokat köszönhetünk, mint Bárány Boldizsár, Tündér Lala, Bogdán Cecilia, vagy Kőnig tanár úr, s aki igazából soha nem akart író lenni, egyszerűen csak az lett.

"Az ember nem az lesz mindig, ami a tervei között van. Tulajdonképpen az, hogy én író vagyok, az egy természetes állapot. Mintha azt kérdeznéd, hogy tudok-e lélegezni. Szabó gyerek vagyok, Szabó-Jablonczay házasságból születtem, ez azt jelenti, a génjeim hozták magukkal sok-sok generáció felhalmozódott teremtési alkalmasságát, lehetőségeit.
Nem akartam író lenni. Szerettem volna latin tanár lenni, de eltértem valahol. Már tudom, nekem el is kellett térnem."


Szabó Magda Debrecenben született, ott tanult, s 1940-ben a Debreceni Egyetemen kapott latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát.

Dolgozott tanárként, majd szabadfoglalkozású író lett. 1947-ben kötött házasságot Szobotka Tibor íróval, akivel annak haláláig, 35 évig éltek legendásan boldog házasságban. Gyermekük nem született.

"Egyetlenegy szó hiányzik az én szókincsemből. Nekem senki sem mondta azt, hogy édesanya (…) Ami a boldogságot illeti: senkinek az élete nem egy kerek tányér. Mindenkinek az életében azon a bizonyos tányéron van csorbulás. Nekem is van…()"

– mondta Szabó Magda 1992-ben, egy, a 75. születésnapján készült felvételen...

ELSZÁMOLTA MAGÁT A KORMÁNY AZ AUTÓVÁSÁRLÁSI INGYENMILLIÓKKAL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.06.


Minden piaci várakozást és a kormány előzetes terveit is felülmúlja a nagycsaládosok autóvásárlási programja iránti igény.

A héten tudtuk meg, hogy 3 hónappal az indulása után már több mint 14 ezer kérelem érkezett a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program keretében. A program lényege, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintos segítséget igényelhetnek legalább hétüléses új autó vásárlásához, a gépkocsi árának maximum 50 százalékának erejéig. Részletesen itt írtunk az ingyenmilliókról és videót is készítettünk a témában.

A kormány eredetileg azzal kalkulált, hogy 2019-ben, a program bevezetésének első évében 5 milliárd forintot kell költenie erre a célra, vagyis 2000 autóvásárlással számolt. Ehhez képest már most hétszeres az igény, és hátra van még két hónap az évből. De ez a program igénybevétele szempontjából mellékes, ugyanis a kormány már az elejétől fogva azt hangsúlyozta, hogy az erre vonatkozó költségvetési keret felülről nyitott.

A 14 EZER KÉRELEM EGYÚTTAL AZT IS JELENTI, HOGY AMENNYIBEN MINDEN IGÉNYLŐ JOGOSULT A 2,5 MILLIÓ FORINTRA, AKKOR EZ A TÉTEL ÖSSZESEN 35 MILLIÁRD FORINTJÁBA KERÜL AZ IDEI KÖLTSÉGVETÉSNEK.

A jegybank néhány nappal ezelőtt közzétett inflációs jelentése is érinti ezt a kérdéskört, valamint az idei költségvetési lépések hatását...

HOGYAN KÖLTÖZZÜNK OLASZORSZÁGBA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.06.


Olaszország rendkívül vonzó lehet, ki ne szeretne a tengerpart vagy valamelyik gyönyörű város közelében élni, nem is beszélve a cappuccinóról, a szuper pizzákról, tengeri herkentyűkről. Mindez persze turistaként nagyszerű, de mi a helyzet, ha oda is költöznénk?

Nos, ebben az esetben a kép már nem feltétlenül ennyire rózsás, azaz akad mit bőven átgondolni Olaszmamma szerint, márpedig ha valaki, akkor ő aztán tudja.

„Ha olaszországi költözésen töritek a fejetek, akkor vegyétek figyelembe, hogy ez nem Németország vagy Svájc, és főleg nem a pár évvel ezelőtti London, ahová majdhogynem elég volt csak megérkezni, kopogtatni egy pár ajtón és ha mást nem is, de mondjuk pizzafutárkodni viszonylag könnyen lehetett.

Azzal az eshetőséggel most nem számolok, hogy egy munkahely már tárt karokkal vár itt kinn mondjuk kiküldetés vagy hasonló keretében, mert akkor aztán tényleg csak a dolce vita marad, aggódjanak mások. Ha azonban kalandvágyból szállsz fel a repülőre, akkor ezeket tartsd észben:

Elengedhetetlen a jó olasz nyelvtudás

Az olaszok nem kifejezetten tűnnek ki a tömegből acélos idegennyelv-tudásukkal, így már az első lépéseknél komoly falakba ütközhetünk, ha nem tudunk megszólalni olaszul. Az angol nem elég.

Trentino-Alto Adige régióban lehet olyan szerencsénk, hogy megelégszenek a német nyelvtudással, de azért ez Olaszországnak egy elég apró szelete. Arról nem beszélve, hogy a társasági életünknek is eléggé betesz, ha nem értünk szót az ismerősökkel és csak kézzel-lábbal mutogatva fejezzük ki magunkat.

Bár ez utóbbi alkalmazásában eléggé profik ezért az olaszok is. Az olasz mellett azért beszélj jól más nyelveket is, mert ez lesz az, amiben kitűnsz majd a tömegből és vonzóvá válhatsz a munkaerőpiacon is...

A JEGYBANKI TEVÉKENYSÉG VILÁGMÉRETŰ KIHÍVÁSAI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÉS
2019.10.04....A pénzpolitika mint manipuláció

A monetáris politikának avagy szebben pénzpolitikának sokfajta eszköze van a jegybank legfőbb céljaként kijelölt árstabilitás védelmére vagy a másodlagos célként kitűzött gazdasági növekedés ösztönzésére. Az árfolyam befolyásolása vagy fix árfolyam esetén annak rögzítése mellett mindenekelőtt a hazai pénz mennyiségének és belföldi árának (kamatának) szabályozása a legfontosabb.

Konvertibilis valutával rendelkező országokban a hazai valuta mennyiségének és kamatainak szabályozása kizárólag és közvetlenül az előbb említett célok, az árstabilitás biztosítására és – jelesül éppen Amerikában ezzel egyenrangúan – a foglalkoztatottság növelésére irányul, semmiképp az árfolyam befolyásolására. Így szól az amerikai jegybanktörvény.

Igen ám, de a korlátlan tőkeáramlás viszonyai közepette a hazai pénz árának, vagyis a kamatoknak a változása hatással van az árfolyamra is. Noha ez nem cél, de lehet szándékolt vagy szándéktalan következmény. Ha például a FED növeli az irányadó kamatokat, akkor ennek nyomán általában emelkedik minden piaci kamat. Ez vonzóbbá teheti az amerikai pénzügyi befektetéseket az egész világ megtakarítói számára. Mivel a konvertibilitás azt jelenti, hogy nincsenek korlátai a nemzetközi tőkeáramlásnak, valószínű, hogy rengeteg külföldi pénz áramlik az Egyesült Államokba. Ez növeli a dollár iránti keresletet, és minden más tényezőt változatlannak tekintve több-kevesebb felértékelési nyomást gyakorol rá. Lehet ugyan, hogy a FED a belföldi infláció fékezése végett emelte föl a kamatot, a nem szándékolt végeredmény mégis az, hogy az amerikai dollár felértékelődik. (Ugyanez a folyamat természetesen fordítva is lejátszódhat.)

Itt a furcsa következmény: a pénzpolitika alkalmas lehet a nemzeti valuta árfolyamának befolyásolására akkor is, ha bevetésének egyáltalán nem ez a célja. Vannak azonban olyan országok, ahol a jegybanknak éppen ez a célja. Magyarországon ennek kirívóan perverz változata érvényesül: azért tartja az MNB veszélyesen alacsonyan a jegybanki alapkamatot, hogy ezzel tudatosan és szándékoltan rontsa a forint árfolyamát. Noha ezt nem ismeri el, de mi tudjuk. (Lásd: A magyar jegybank valódi arca, ÉS, 2019/21., május 24.)

Ha így áll a helyzet, akkor Trump elnök mennydörgése a saját maga által jelölt FED-elnökkel, Jerome Powell-lel szemben saját szempontjából érthető: a FED valószínűleg képes lenne gyengíteni a dollárt, ha követné az Európai Központi Bank (EKB) vagy a japán jegybank (Bank of Japan) politikáját, és negatívvá tenné az amerikai alapkamatot. Más kérdés, hogy ezt az amerikai gazdaság helyzete egyáltalán nem indokolja. Ez azonban a jelenlegi amerikai elnököt nem érdekli.

Az érzékelés maga a valóság: ha Trump azt hiszi, hogy Kína manipulálja nemzeti valutája árfolyamát, akkor jogosnak tekinti a dollár árfolyamának manipulálását. Szándéka így az, hogy bevonja az amerikai jegybankot a kereskedelmi háborúba. Az amerikai elnök annyit megértett a monetáris politikából, hogy a FED irányadó kamata hat az árfolyamra. Az együgyű (simple-minded) elnök azonban nem érti, hogy a független jegybank, a „gonosz” FED miért nem együgyű (single issue) politikát folytat, miért nem egyetlen ügyet szolgál, jelesül az ő újraválasztását.

Van azonban két baj. Egyrészt az, hogy két ország kölcsönös erőfeszítése saját valutájuk árfolyamának a másikéval szembeni egyidejű csökkentésére nem lehet sikeres. Láttuk, hogy a kölcsönös leértékelés nulla összegű játék. Másrészt azonban az egyre alacsonyabb kamatokkal adott esetben sok kárt lehet okozni nemcsak a másik, hanem a saját ország gazdaságának is. Most éppen ez történik. A világgazdaság két óriása – Kína és az Egyesült Államok – közötti kereskedelmi háború mindkettőnek árt. Ráadásul csaknem mindenki másnak is. Az így kialakult bizonytalanság ma a visszaeséstől való világméretű félelem legfontosabb oka...


MEGHALLGATÁSOK IDEJE

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: FORGÁCS IMRE
2019.10.05.


Ahogyan az várható volt, az Európai Parlament jogi bizottságának Trócsányi Lászlót elutasító döntése után a Fidesz politikai bosszúhadjáratot, „boszorkányüldözést” emleget.

Az idei szeptember mintha visszahozta volna a reményt. Úgy tűnik, hogy a jogállami intézmények – a populista nyomulás ellenére – mégiscsak működnek. A brit legfelső bíróság két héttel ezelőtt fontos meghallgatásokat tartott. Azt vizsgálták, hogy a parlament munkájának – szokatlanul hosszú – öthetes szüneteltetésével törvényt sértett-e a brit miniszterelnök. A bírák egyhangú döntése szerint Boris Johnsonnak nem volt méltányolható indoka, így „jogsértő és semmis” a parlament üléseinek felfüggesztése. Az ítélet ugyan nem mondta ki, de nyilvánvalóvá tette, hogy a populista miniszterelnök a királynőt is megtévesztette, amikor azt állította, hogy a döntés és a Brexit között nincs kapcsolat. Köztudott, hogy az Alsóház régóta ragaszkodott ahhoz, hogy ellenőrzése alatt tartsa a kilépési folyamatot. A brit kormány önkényes eljárása így mindenki számára nyilvánvalóvá vált. Utolsó remény a katasztrofális no deal elkerülésére, hogy Nagy-Britannia Brüsszeltől az október 31-ei kilépési határidő újabb meghosszabbítását kérje.

Szeptember 26-án az amerikai Képviselőház hírszerzési bizottsága előtt is meghallgatást tartottak. A demokraták el akarják indítani az alkotmányos vádemelési eljárást (impeachment), ami akár az elnök felmentésével is járhat. Donald Trump láthatóan nem érti, hogy az Egyesült Államokban vannak jogszabályok és az elnöki hatalmat korlátozó alkotmányos intézmények. A ma már nyilvános hírszerzői jelentés szerint Zelenszkij ukrán elnököt egy telefonbeszélgetés alkalmával nem akármilyen „szívességre” kérte. Nevezetesen: vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az ukrán hatóságok terhelő bizonyítékokat találjanak demokrata párti vetélytársa, Joe Biden és fia ügyében. Ráadásul – a jelentés szerint – Ukrajna amerikai pénzügyi támogatását Trump kifejezett utasítására függesztették fel, feltehetően a nyomásgyakorlás érdekében. Az elnök felmentésének esélye a még csak tervezett vádemelési eljárásban – a szenátusi erőviszonyok miatt – meglehetősen csekély. A választások tisztaságát súlyosan veszélyeztető „kérés” azonban mindenképpen példa nélküli az amerikai demokrácia történetében.
Magyarország is egy meghallgatás során került újra reflektorfénybe. Az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg a román és a magyar biztosjelölt esetében. A testület Trócsányi Lászlót kétszer is elutasította, miután az általa alapított ügyvédi iroda minisztersége alatt is kapott kormányzati megbízásokat. De a volt igazságügyi miniszter jelölése önmagában is arculcsapása volt azoknak, akik az európai jogállami értékekben hisznek. Orbán Viktor a bizottsági elutasítás után hamar új jelöltet talált a helyére Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar képviselet vezetője személyében...

BÖDŐCS TIBOR: BÖDŐCS TIBOR VAGYOK - INTERJÚ

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK, SARKADI ZSOLT
2019.10.05.


„Ki emlékszik arra, hogy ki volt az egészségügyi miniszter az első csókja idején? Mikor a zalaegerszegi kórházban álltam a nagyapám halálos ágyánál, ki emlékszik, hogy mennyi volt akkor az euró? Az élet megtörténik.”

Ezt magyarázta Bödőcs Tibor hajnali egykor, amikor már sem a kérdéseknek, sem a válaszoknak nem volt semmi értelmük. 2014 és 2017 után harmadszorra interjúztunk Bödőcs Tiborral, és megint ő nyert: mindenki berúgott, az interjú pedig tragikus lett.

Magyarország legnépszerűbb humoristája új műsorral tér vissza, egy jelenet erejéig a saját szövegével szerepel egy filmben, és megírta a második könyvét is. Megnéztük egy tesztelőadását – amit Tóth Edu műsorának közepére illesztettek be –, és bár még láthatóan döcög az anyag, már most látszik, hogy Bödőcs Tibor az eddigi vonalon haladva provokál tovább. Bár az nekünk egyelőre nem világos, hogy néhány súlyosabb, rasszizmust, identitáspolitikát és hasonlóan kényes témákat érintő poénja hogyan fog beférni a Comedy Centralba. Céges rendezvényekre egyébként már nem jár, a kollégák mondják, hogy jól fizet, nem kell törődni azzal, ha fetrengenek, beszélgetnek, szerinte viszont ez nem jó. „A nyilvános előadások is jól fizetnek, de ha nem jönnének a nézők ilyen tömött sorokban, valószínűleg én is járnék cégesekre dubajozni. Jelenleg, a nézőknek hála, nem kell.”

A leghíresebb búcsúszentlászlói a két évvel ezelőtti Addig se iszik című paródiakötet után most egy regénnyel, a Meg se kínáltakkal tért vissza. Az eredeti könyvterv akkor fogalmazódott meg benne, amikor huszárjelmezes emberek tértek be a búcsúszentlászlói kocsmába, akikkel inni kezdett, majd egyszer csak ez egyik huszár lován ülve a kislányával, a sörsátor közepén lépegettek a falunapon. Az volt a koncepció, hogy a könyvben majd ilyen emberek mászkálnak a mai Magyarországon, azt képzelve, hogy tényleg huszárok, de aztán rájött, hogy a Don Quijotét már megírták, így végül a sztori egyszerűen annyi lett, hogy egy Magyar Oszkár nevű, Zala megyei szobafestő Gyöngyikének, a csaposnak meséli el az életét, és közben elgondolkodik az élet nagy kérdésein...


ITT OLVASHATÓ

KÖZPÉNZESŐ A NER SZÁLLODÁSAIRA, SIMONKA GYÖRGY FELESÉGE IS VÁDLOTT A KORRUPCIÓS ÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ 
- HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN / ÁTLÁTSZÓ
2019.10.05.


Népszava: Közpénzeső hullik a NER szállodásaira

A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodás szakmában. A nyertesek többsége jellemzően 10-20 millió forintos állami támogatást kapott, általában panziófejlesztésre, boldogabbak már százmilliós támogatásnak örülhetnek. Alig néhányan kaptak csak milliárdos összegű állami ingyenpénzt – ők viszont ezer szállal kötődnek a NER elitjéhez, illetve részei a „nemzeti burzsoáziának”.

24.hu: Simonka családtagjai is vádlottak, a fideszes politikus bűnszervezetet irányított az ügyészség szerint

A fideszes képviselő feleségét és unokahúgát is a vádlottak padjára ültetik: ők ugyanis több olyan gazdasági társaságban is tulajdonosok vagy tisztségviselők voltak, amelyek az ügyészség szerint részét képezték annak a céghálónak, aminek segítségével Simonkáék végrehajtották a költségvetési csalásokat. Bár Simonka György helyett gyakran a felesége vette át a pénzt, mindenki tisztában volt a politikus vezető szerepével a bűnszervezetben az ügyészség szerint.

Index: Mészáros cége látja majd el árammal a Tiszántúlt

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nemsokára már a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt hálózatán keresztül érkezik majd az áram a fogyasztókhoz, nekik adja el ugyanis a tiszántúli, áramos infrastruktúrát birtokló cégét az E.ON – erről adott ki közleményt az utóbbi cég.

444: Orbán Viktor 4,5 milliárddal tolta meg Király Gábor sportegyletét

Nincs megállás a futballmennyország megvalósításában, Szombathelyen sem: miközben a város az NBII-be pottyant csapat és a 16 milliárdos stadion üzemeltetését nyögi, egyedi támogatást intézett a kormányfő Király Gábor sportegyesületének. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint Orbán Viktor 4 505 212 085 forint költségvetési forrás biztosításáról döntött, hogy megvalósuljon a KIRÁLY Sportlétesítmény fejlesztésének II. üteme.

HírTV: Karácsony jelöltjei egy drogpartin a lopásaikról vallanak

Közpénzek megcsapolásáról, visszaosztásáról és az abból vásárolt külföldi luxusvillákról beszélgetnek fehér por adagolása közben a kispesti szocialisták a Hír TV Informátor című műsorához került felvételeken. Az MSZP-s Gajda Péter kispesti polgármester emberei többórán keresztül beszélnek az előbbiekről. A felvételen Lackner Csaba, kispesti szocialista képviselő látható, amint egy zacskó fehér port tart a kezében.

MEGVEZETETT MÁRTÍROK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.10.05.


Mártírok.
Olyan emberek, akik életüket adták egy eszméért, egy álomért, olyanért, mint például a szabadság, vagy a haza, esetleg a hit vagy az emberiség.
Sok esetben abban a hitben, hogy harcuk győzedelmeskedhet, de volt olyan is, hogy tudatában voltak elkerülhetetlen bukásuknak.
Természetesen olyan is előfordult, hogy olyan emberekre aggatták ezt a jelzőt, akik nem érdemelték ki, csak éppen rosszkor voltak rossz helyen, esetleg magánérdekek mozgatták őket, vagy mások manipulálták őket saját, önös érdekeik érvényrejuttatása érdekében.
Holnap például az aradi vértanúkról emlékezünk meg, akik a magyar népért, esetleg a világszabadságért adták életüket, mint a magyar szabadságharc katonai vezetői, tábornokai.

Bonyolult politikai helyzetben vértanúvá válni gyorsan megy, az események sokszor áttekinthetetlenek, ami ma jogszerű az holnap jogszerűtlen, ami ma szabadságharc, az holnap esetleg egyszerűen lázadás, a törvényes rend felforgatása, a legitim hatalom elleni felkelés.
Az ilyesmit egyetlen hatalom sem szokta eltűrni, és azt hiszem, hogy a hatalom jogát saját önvédelmére kétségbe vonni - igencsak nevetséges lenne.
A hatalom ugyanis attól hatalom, hogy erő áll mögötte, minimálisan is katonai erő, de sokszor még a legitimációját sem lehet kétségbe vonni, vagy csak mindenféle körmönfont jogászkodással, megpocsékolva a józan ész követelményét...

MILYEN ALAPON AD ORBÁN 4,5 MILLIÁRD FORINTOT KIRÁLY GÁBOR VÁLLALKOZÁSÁNAK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.05.


Orbán Viktor egy kormányhatározatban támogatta meg Király Gábor, volt válogatott kapus szombathelyi futball-vállalkozását. Már a 16 milliárd forintból épült stadion is meghaladja a város teherbíró képességét. A pénzt az adófizetők ezúttal a “Király Sportlétesítmény” fejlesztésének II. ütemére adják Orbán döntése alapján. A szombathelyi futballklub egyébként éppen az anyagi nehézségek miatt is, kiesett az elsőosztályból és jelenleg a másodosztályban szerepel. Nem tudni, hogy a sportlétesítmény második üteme mennyiben javít ezen, illetve milyen valós igényeket elégít ki.

Ennél is fontosabb kérdés, hogy Orbán Viktor milyen alapon ad milliárdos támogatásokat sportvállalkozásoknak az adófizetők pénzéből. A futball üzleti vállalkozás, ahol ugyanolyan piaci körülményeknek kell érvényesülniük, mint bármilyen más üzleti vállalkozás esetében. Ennyi erővel megkérdezheti bármelyik magáncég, hogy neki miért nem ad 4,5 milliárd forintot az állam. Még inkább megkérdezhetik azok az állami oktatási, egészségügyi és egyéb intézmények, amelyek súlyos anyagi gondokkal küszködnek, miért nem őket támogatja az állam súlyos milliárdokkal, hiszen ez az állam kötelessége...

ÉS AKKOR ORBÁN VIKTOR MEGHAJOLT BRÜSSZEL AKARATA ELŐTT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.10.06.


Trócsányi László megbukott Brüsszelben, Várhelyi Olivér lett az új magyar EU-biztosjelölt; a Dunántúlon is megjelent a sertéspestis; Mészáros Lőrinc cége bejelentkezett az ország ötödének áramellátására. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Másodszor is elutasították Trócsányi László jelölését az Európai Parlament jogi bizottságában, a testület 12:9 arányban döntött úgy, hogy Trócsányit nem szabad uniós biztosnak jelölni. A szakbizottság a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda miatt állapított meg összeférhetetlenséget, és azt sem tolerálták, hogy amíg Trócsányi igazságügyi miniszter volt, az Egyesült Államok helyett Oroszországnak adtak ki orosz fegyverkereskedőket. Persze a kormány szerint a bevándorláspártiak támadásáról van szó, Trócsányi pedig arról írt, fontolgatja, hogy bíróság előtt védi meg az igazát.

Orbán Viktor mindenesetre gyorsan közölte, hogy az új magyar biztosjelölt Várhelyi Olivér, a Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletét vezető diplomata lesz...

DÖNTÖTTEK AZ EMBEREK: EURÓPAI SZINTŰ EGÉSZSÉGÜGYET AKARNAK!

HÍRKLIKK
Szerző: UJHELYI ISTVÁN
2019.10.06.


Alig pár hete hirdettem csak meg az uniós források felhasználásáról szóló internetes párbeszédet, máris többezer vélemény érkezett a képviselői oldalamon elérhető konzultációra. Bár a javaslatok begyűjtését tovább folytatom, a beérkezett javaslatokból már most világos és egyértelmű: a magyar emberek döntő többsége – ha maguk dönthetnének, akkor – leginkább az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére és a betegbiztonságra fordítanák az uniós támogatásokat.

Az Európai Parlament és az egészségügyi területtel foglalkozó szakbizottság tagjaként kötelességem megfelelni ennek az elvárásnak, ezért a következő időszakban kiemelt vállalásom, hogy az újonnan felálló Európai Bizottsággal együttműködve megharcolok azért, hogy az Unióban létrehozzunk egy olyan egészségügyi minimumszolgáltatási szintet, amelynek garantálása minden tagállamban kötelező.

Azok az országok pedig, amelyek gazdasági hátrányok vagy épp az aktuális kormányzat nemtörődömsége miatt erre nem képesek, azok célzott forrásokat kaphassanak a betegbiztonságot garantáló egészségügyi szolgáltatás minimális szintjének eléréshez...

SZABAD SZEMMEL: A BRITEK MEGPRÓBÁLTÁK, DE ORBÁN NEM FOG SEGÍTENI JOHNSONNAK BREXIT-ÜGYBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.06.


The Times 

A magyar Külügyminisztérium közlésével ellentétben Nagy-Britannia igenis közbenjárt, hogy az Orbán-kormány akadályozza meg a brit kilépés elhalasztását, azaz éljen vétójogával, ha Boris Johnson az Alsóház döntése folytán rákényszerül, hogy haladékot kérjen Brüsszeltől. A szigetországból egyszerre három miniszter is igyekezett megkörnyékezni a magyar vezetést, köztük Michael Gove, aki a rendezetlen kiválás felelőse. Valamennyien személyesen lobbiztak Szijjártó Péternél, hogy vegye rá Orbán Viktort a lépésre. Ám brüsszeli források szerint hiú remény ilyesmiben bízni, mert a magyar kormányfő már így is több fronton harcol az EU-val és most nem kezd bele egy új csatába. Minden jelzés ezt támasztja alá. Charles Grant, az Európai Reformközpont nevű elemző intézet vezetője azt gondolja, hogy a britek hiába beszélnek. Ha maradnak, akkor is csak várhatóan júniusban tudnak nagyobb nehézséget okozni, mert akkor kell szavazni a 2026-ig érvényes költségvetésről.

Az újság szerint Boris Johnson azzal akarja zsarolni az EU-t, hogy megvétózza a következő 7 évre szóló költségvetést és megbénítja a szervezet munkáját a brit biztos szakterületén, ha Brüsszel belemegy a hosszabbításba és nem engedi a szigetországot távozni a hónap végén. Két miniszter is úgy nyilatkozott, hogy agresszívabb fellépéssel kell rákényszeríteni az uniót: ne adjon újabb határidőt a kilépésre, hanem nyugodjon bele, hogy a szigetország pár héten belül veszi a kalapját, akár van megállapodás, akár nincs. Még az is szóba került, hogy az élesen Európa-ellenes populista Nigel Farage képviselje a szervezetben a brit kormányt. London ugyanis idáig a Brexitre hivatkozva nem nevezett senkit sem von der Leyen csapatába. Mindenesetre most a kabinet megbízottja körbe akar járni egy sor fővárost, hogy tárgyaljon az érintett tagállamokkal. De London már azzal is fenyegetőzik, hogy szabotálja a nem egészen két hét múlva esedékes csúcsértekezletet, ha addig a közösség addig nem fogadja el az ajánlatát. Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport kutató intézet igazgatója azonban arra figyelmeztet, hogy a brit kilépés után konstruktív együttműködés szükséges az Egyesült Királyság és az EU között, ám a mostani brit lépések éppen nem abba az irányba mutatnak. Mindenesetre úgy tudni: a Johnson-kabinet már azt is megvitatta: miként tudja megtorpedózni a következő, hétéves büdzsét, ha Nagy-Britannia továbbra is kénytelen lesz bent maradni. Az elképzelés az, hogy az aláírás várhatóan márciusban esedékes, akkor lehet majd cselekedni.

A lap úgy értesült: nem valószínű, hogy a brit kormányfő Orbán Viktor közreműködésével tudná négyszögesíteni a kört, azaz rá tudná venni a magyar vezetőt, hogy az mondjon nemet, ha legkésőbb a következő csúcstalálkozóig nem sikerül egyezségre jutni az EU-val, és így Johnson a parlament döntése nyomán kénytelen lesz újabb haladékért folyamodni Brüsszelnél. Ám az EU-ban kevesen gondolják, hogy a jobboldali, euroszkeptikus magyar vezető égne a vágytól, hogy segíthessen. Ezt magas rangú tory vezetők azzal magyarázzák, hogy következnek a költségvetési tárgyalások és Magyarországnak kell pénz, tehát nem kockáztat London kedvéért. Mindenesetre e pillanatban úgy tűnik, Johnson valóban el van szánva, hogy ha törik, ha szakad, keresztülviszi a rendezetlen kilépést. Ám holnapra várható az a bírósági ítélet Edingburgh-ban, amely feltehetőleg kötelezi, hogy kezdeményezze a Parlament által előírt hosszabbítást, amely azután január végéig szólna. A két nagy párt törvényhozási vezetőinek körében általános a nézet, hogy minden mostani handabandázástól függetlenül pontosan ez lesz a dolog vége. A konzervatívok azonban abban bíznak, hogy a rövid távú vereség megtérül majd az utána következő választáson. Az EU főtárgyalója, a francia Barnier ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a múlt novemberben Theresa May-jel minden kérdésben megállapodtak, ám most Johnson felrúgja az egész egyezséget. Pedig tudomásul kellene vennie, hogy a szerződéshez két fél kell. És a britek nem követelhetnek olyan engedményeket, amelyeket az unió nem adhat meg, mert nincs rá alap, hiába rágják a gittet.

A lap vezércikke természetesnek tartja, hogy mindenki berzenkedik a Brexit-megállapodás újranyitása ellen, mert az engedményt jelentene Johnsonnak, aki válságba taszította a saját országát, megszegte a törvényt, megtévesztette a királynőt és gúnyt űzött a parlamentből. Ám a jelenlegi helyzetben mégis tanácsos volna újra fontolóra venni a dolgokat, mert az EU-nak nem szabad hagynia, hogy tovább folytatódjon ez az egész Brexit-őrület. Ily módon bármilyen nehéz is kompromisszumot elérni, az még mindig jobb, mint a megállapodás nélküli kilépés. Amit legutóbb a britek a kulcskérdés, az ír-észak-ír határ kapcsán letettek az asztalra, az nehezen elfogadható az unió, még kevésbé Dublin részéről. Mégis bele kell menni - kiinduló pontként a további, érdemi tárgyalásokhoz. Az indítvány nem a legjobb, de ha nem megy át, akkor jön a hosszabbítás, de az sem oldja meg a határkérdést. Mellesleg ez nem is az időn múlik. Az pedig csupán illúzió, hogy a következő három hónapban népszavazást tarthatnak brit földön és akkor megint minden jóra fordul. Még ha győznek is a bennmaradás-pártiak, az ország attól még teljesen megosztott marad, és e válság következményeit folyamatosan érezné az unió. Így azután maga is megbénulna. A másik lehetséges forgatókönyv, hogy Johnson választást nyer, de akkor következik a rendezetlen Brexit, tartós károkat okozva az EU és a szigetország viszonyában...

AHOVÁ JUTOTTUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.06.


Négy éve halt meg Göncz Árpád, s ez alkalomból a világ, az ország, az emberek azon szelete és szeglete, akiben s ahol lakik még valami, pislákol még csöppnyi abból, amit konszenzusosan jónak neveznek, megemlékezik erről a veszteségről. Sokan lesznek, mert hirtelen eszembe jutott, amikor négy éve ezen a napon megírtam a megemlékező-búcsúztatót, milyen elemi erejű volt az olvasói szeretet, ami nem az írás, hanem Göncz Árpád irányába megnyilvánult.

Bár nem mérce, de mégiscsak mutat valamit, hogy a Facebook különös világában több mint ötezer lájkot kapott az a szösszenet, ennyit előtte-utána soha egy firkálmányom sem. Ez mutatta a gyász és megrendültség mértékét és mélységét, ami mára is megmaradt. Göncz Árpád az egykor volt boldog békeidők szimbóluma lett, amikor létezett még a tisztesség és a becsület valahol, ha nem is könnyen. Bár akkor is fütyültek Csurka pribékjei, amit viszont még elnyomott a közfelháborodás.

Ma ilyen már nincs. Iderakom az akkori írást, és nem restségből vagy burkolt szándékkal, hogy megint agyonlájkolják az olvasók, hanem miheztartás végett, hogy mi is volt négy évvel ezelőtt, meg emlékezni, végül pedig továbbgondolási alapként, hogy lássuk, hová is jutottunk. “Jóvan aptya!” – Gyászbeszéd Göncz Árpád sírjánál – ez volt az írás címe, és akkor most olvassuk el újra s megint megnyugvásnak, míg odakint üvöltenek a farkasok. Íme:

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó. – (Göncz Árpád parlamenti felszólalása, 1990. augusztus 3.)...


ITT OLVASHATÓ