2022. április 15., péntek

KOMOLY NYOMÁS NEHEZEDIK MAJD AZ ÚJ ORBÁN-KORMÁNYRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.04.15.


A sorozatban negyedik kormányzati ciklusára készülő Orbán Viktor jelenleg épp új kabinetje névsorának összeállításán dolgozik, és a miniszterek kiválasztásánál bizonyára fontos szempont az, hogy a válságkezelés lesz a legfontosabb feladat a következő hónapokban. Az orosz-ukrán háború miatt a nemzetközi porondon komolyan elszigetelődött magyar kormánynak nem csak a diplomáciai karanténból kéne kitörnie, de meg kellene találnia azokat a forrásokat, melyek segítségével enyhíthetné a gazdasági válság hatásait.


Fura dolgok zajlanak a kormány legfőbb szócsövének számító közszolgálati televíziónál. Az országgyűlési választást követően gyanús körülmények között távozott az M1 megmondóembere, Bende Balázs, majd több ismert jobboldali propagandista jelezte, hogy ami a közszolgálati televíziónál zajlik, hosszú távon tarthatatlan. Később ráadásul megtört az az ellenzéki politikusokat bojkottáló gyakorlat is, amelynek köszönhetően kizárólag úgy kerültek szóba a Fidesz politikai ellenfelei, hogy előbb idéztek tőlük egy állítást (ami vagy igaz volt, vagy nem), majd arra egy-két kormányzati ember azzal reagált, hogy természetesen badarságokat beszélnek az illetők.

Így lett történelmi esemény az, hogy nem egészen két héttel a parlamenti választás után Márki-Zay Péter volt a vendége a 48 perc című műsornak. Bár különösebb téttel nem bírt ez a nyilatkozat, hiszen Márki-Zay mint bukott miniszterelnök-jelölt kapott lehetőséget arra, hogy kifejtse a nézeteit a magyar politikai élet aktuális eseményeiről, mégis komoly üzenete volt az eseménynek. Maga az érintett is jól tudja, hogy nem a közszolgálati tévé vezetői tértek jobb belátásra a Fidesz választási győzelme után, hanem az Európai Unió felé tett apró gesztusról van szó. Az Orbán-kormánynak ugyanis valamilyen szinten konszolidálnia kell saját hatalmát, hiszen nagy szüksége lesz a következő hónapokban a jelenleg zárolt uniós forrásokra.

Nem lesz azonban könnyű dolga Orbán Viktornak, hiszen egyrészt továbbra is szükségre lesz arra a meglehetősen masszív médiatúlsúlyra, amit főként a közszolgálati televízióban és rádióban alakított ki kormányzása 12 éve alatt, ugyanakkor az EU végre szeretne látni valami kézzelfogható változást az Észak-Koreát idéző magyar médiaviszonyokban. Amíg ugyanis ezek a sajtóorgánumok nem a közt, hanem a kormányt szolgálják, addig a jogállamiság egyik legfontosabb feltétele porlad tovább Magyarországon...

ELÁRULTA CSÁNYI SÁNDOR, MIKOR EMEL BETÉTI KAMATOT AZ OTP

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.15.


Az OTP Bank közgyűlését követően adott Csányi Sándor elnök-vezérigazgató villáminterjút portálunknak. Kérdésünkre elmondta, mikor várható a betéti kamatok emelése, mi lesz az egyre dráguló hitelek hatása.


Azénpénzem: – Emelkedő kamatok mellett jár le hamarosan a moratórium, illetve a kamatstop is. Mire számítanak, mennyire ugorhatnak meg a nem teljesítő hitelek? Mennyire okoz ez majd problémát a már meglévő ügyfeleknek, illetve a hitelezést mennyire befolyásolhatja, ha nem lesz fizetőképes kereslet a magas kamatok miatt?

Csányi Sándor:
– A kockázati költségek növekedésével számolunk. Egyelőre van kamatstop, de én azt remélem, hogy nem marad. Alapvetően nem értek egyet - és nemcsak a banki, hanem semmi - olyan beavatkozással, amely ilyen direkt módon befolyásolja az árakat, vagy bármit ilyen szinten befolyásol. Mert később csak még csak nagyobb problémákat és adott esetben veszteségeket okozhat, legyen az élelmiszer, energiaár, kamatszint és így tovább. Ez nem a korszerű gazdaságirányítás eszköze.

Összességében a korábban vártnál kisebb, visszafogottabb növekedéssel kalkulálunk, mint tavaly...

ÜRÖM AZ ÖRÖMBEN: ÍGY VESZTETTE EL A FIDESZ A NÉPSZAVAZÁST

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.04.15.


Civilek azért kampányoltak, hogy minél többen szavazzanak érvénytelenül a kormány „gyermekvédelminek” nevezett népszavazásán. A felhívásnak 1,7 millióan tettek eleget, ezért a népszavazás végül nem lett érvényes. Ez volt a Fidesz egyetlen kudarca április 3-án. A megtorlás nem is maradt el: megbírságolták az akció kezdeményezőit. A két főszervezővel a tanulságokról beszélgettünk.


Eszti néni és Pista bácsi nyugdíjasok, 2 gyerekük és 4 unokájuk van. Daniról, az egyik unokájukról mesélnek egy kis filmben. „Csak jót tudunk róla mondani. Szeretünk vele időt tölteni, beszélgetni. Fontosak a közös élmények” – mondják nagyszülői büszkeséggel. „Lejön hozzánk a Balatonra, járunk együtt fürdeni, együtt töltjük az ünnepeket. Hozza magával a párját is, hogy az egész család együtt legyen. (…) Nálunk a családban nagy az egyetértés, de valójában nem is változott semmi, csakhogy a Daninak fiú a partnere, ahogy a lányunokánknak is fiú a partnere. (…) Szeretjük és támogatjuk az unokánkat, azt szeretnénk, ha könnyebb lenne az élete. Nagyon szeretjük őt.” – íme, egy részlet abból a kampányanyagból, amelyet a népszavazás érvénytelenségéért küzdő civil szervezetek készítettek.

– Már tavaly júniusban kialakult egy együttműködés a civil szervezetek között, amikor a törvény megszavazása ellen tüntetést szerveztünk a Kossuth térre. Akkor több tízezer ember jött el és tiltakozott ezen a demonstráción. A szervezés nagy részét az Amnesty International operatív csapata vitte – meséli az együttműködés kezdeteiről az érvénytelen szavazat leadása mellett kampányoló ­Háttér Társaság ügyvivője, Dudits Luca, aki feleleveníti, hogy miután az országgyűlés mégis megszavazta a Fidesz által gyermekvédelminek nevezett törvényt, az Európai Bizottság rögtön közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen...

A MÉLYÁLLAM MÉLYSÉGE

MÉRCE
Szerző: LOSONCZ ALPÁR
2022.04.15.


Sokan csak akkor kapták fel a fejüket, amikor egyes munkatársak-szövetségesek a mélyállam áldozataként mutatták be a regnáló (2016–2020) amerikai elnököt, Donald Trumpot. Ám a helyzet nem nagyon kedvezett a tisztánlátásnak.

Először is a nárcisztikus
, baseball sapkában szívesen fényképezkedő, Washingtonban inkább jöttmentnek és agyrémnek tartott volt amerikai elnök soha nem volt jó cégérе a gondolkodásnak. Elementáris műveltsége híján nem tőle tanulhatunk arról, hogyan gyűrte le, végezte ki a mélyállam a Kennedy fivéreket, vagy hogy milyen módon találták meg elődei, mint Clinton vagy Obama a kompromisszumokkal telített modus vivendit a mélyállam szerkezetével. És nem a tudatlan Trump, vagy éppen a jobboldaliság lázában égő emberei fognak segíteni nekünk abban, hogy gondosan lehántsuk a silány összeesküvés-elméletek selejthajtásait a mélyállam problémájáról.


Másodszor, azok, akik folytonosan szörnyülködtek a zsenáns elnök megválasztása okán, azaz ellenfelei, a demokraták, soha nem értették meg, hogy milyen hajtóerők működtek itt közre, és milyen csomósodott társadalmi ellentmondások dobták trónra az outsider Trumpot. Aki persze rászolgált volna a komoly bírálatra ̶ az állítólagosan halódó, fehér Amerika fészekmelegének visszahódítását célzó programja rettenetes volt. Ám a demokraták ̶ beleszédülve a háborúskodásokba, a saját vélt progresszivitásukba, valamint a hozzájuk tapadó ideológiai korlátok okán ̶ nem a keserű társadalmi lényeget keresték, hanem Trumpra igyekeztek rátapasztani az orosz segítséget élvező, becstelen szélhámos stigmájá
t...

„ÚGY LÁTSZIK, A SZÍVEKBEN GYŐZÖTT A KOMMUNIZMUS” – HODÁSZ ANDRÁS KIÉGÉSRŐL, ÁLLAMI PÉNZRŐL ÉS IGAZ HITRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.04.15.


Akik Jézust keresztre feszíttették, ők is azt hitték, hogy ezzel az igaz hitet szolgálják – foglalja össze az idei nagypéntek üzenetét Hodász András. A katolikus pap a Válasz Online-nak őszintén beszél arról, hogyan mérgezi szerinte egyháza erkölcsiségét az állami pénz. „Hol van a Bibliában, hogy a lopott pénz csak addig lopott, ameddig mi nem kapunk belőle?” – teszi fel a kérdést. Noha Hodász nem akar Luther Márton lenni, nem titkolja: válaszút előtt áll a papi hivatásával kapcsolatban. Nagypénteki nagyinterjú...

ÉPÜLHET A NEMZETI ARTISTAKÉPZŐ, HATALMAS ÁLLAMI VILLÁBA KÖLTÖZIK ÁDER JÁNOS - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

HÍRKERESŐ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.14.


Pestbuda.hu: Hamarosan elkezdődhet az Artistaképző Intézet építése a Nyugati pályaudvar mellett

Megkapta az építési engedélyt az Artistaképző Intézet. Az épület a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő rozsdaövezet egy részére tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként valósul meg egy egykori dízelmozdony javítócsarnok átépítésével és kibővítésével. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ létrehozásával az a célja a kormánynak, hogy egy világszínvonalú oktatási, művészeti és kulturális központ jöjjön létre Budapesten.

24.hu: 720 négyzetméteres állami villa várja a leköszönő Áder Jánost

Egy 720 négyzetméteres ingatlanba költözik Áder János köztársasági elnök, miután május elején lejár a mandátuma. Az ingatlan mindössze pár száz méterre van a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciától, vagyis a politikus maradhat a már jól megszokott svábhegyi környezetben. A távozó államfő egy újjávarázsolt és kibővített rezidenciát kap otthonául, a beruházást pedig kormányrendelettel segítették, mivel nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint.

Telex: Magyarország úgy fizethet rubelben az orosz földgázért, hogy euróban utalja el a kért összeget

Az európai uniós külügyminiszterek találkozójáról bejelentkező Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy van olyan megoldás, amellyel Magyarország nem sért uniós szankciókat. Ennek a részleteit most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy Zrt. és a Gazprom Export, de a lényegét már a külügyminiszter is ismertette. Eszerint a magyar fél két számlát hoz létre a szankciós listán nem szereplő orosz Gazprom Bankban. A CEEnergy eurót utal át a Gazprom Banknak, amely ezt a pénz rubellé konvertálja át, és ezt utalja el a Gazprom Exportnak.

Magyar Hang: Újabb 11 milliárdot költött az MTVA futballjogokra

Alaposan bevásárolt prémium sportközvetítésekből az MTVA tavaly novemberben. Akkor jelentették be, hogy ők közvetíthetik a magyar labdarúgó-válogatott összes mérkőzését egészen 2028-ig, beleértve a Nemzetek Ligája és a világversenyek selejtezőmérkőzéseit, illetve a soron következő két Európa-bajnokság valamennyi találkozóját is. A lap által átnézett szerződésekből kiderül, hogy mindez 11 milliárd forint közpénzbe került.

444: A Kúria döntése alapján be kell fizetnie a 11 milliárdos bírságot a Nitrogénműveknek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztás-kérelmét – olvasható a GVH közleményében. A cég tulajdonosa a kormányt nyíltan bíráló, az ellenzéknek anyagi támogatást felajánló Bige László.

A FIDESZ MÁRKI-ZAY-T HASZNÁLJA AZ ELLENZÉK SZÉTVERÉSÉRE, EZÉRT FUTTATJÁK A KÖZTÉVÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.04.13.


A Fidesz által elfoglalt közmédiában senki nem szerepelhet, csak aki számukra hasznos. Egy propagandagyárban mindent megterveznek, előre kiszámítanak. Nincsnek véletlenek és nincsenek önálló szerkesztői ötletek. Ennek figyelembe vételével kell értékelni azt, hogy a választás után Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, csaknem egy órát beszélhet Lánczi Tamás 48 perc című műsorában. Mindez nem lehet független attól, hogy Márki-Zay Péter a választás után az ellenzéket támadta, Orbánnak viszont ajánlatott tett az együttműködésre.

Harrach Péter már a választás előtt azt mondta, hogy több lehetőséget kellett volna adni Márki-Zay Péternek, hogy szabadon beszéljen, mert az a Fidesznek hasznos lett volna. Ahogy hasznos volt szinte minden megszólalása, mert a Fidesznek kedvezett, az ellenzéknek pedig ártott. Hiába próbálta másnaponta megmagyarázni, hogy nem azt mondta, amit mondott. Most azonban még ennél is többről lehet szó, mert a választás szempontjából már nincs tétje a beszélgetésnek: az ellenzék megosztása és lejáratása szempontjából nagy lehetőséget láthat benne a Fidesz propagandagyára.

Márki-Zay már miniszterelnök-jelölti megválasztása után azt mondta, hogy ő “leváltotta az ellenzéket”, ezzel szemben az általa állítólag leváltott ellenzék miniszterelnök-jelöltje volt. Ha valamiért érdemes lenne ezt az ellenzéket leváltani (ha nem hajlandó felhagyni azzal, hogy négyévente a választásokon, majd a parlamentben legitimálja az Orbán-rendszert, s demokráciának láttatja Orbán diktatúráját), hogy valaki a rendszeren kívül szervezzen ellenzéket. De Márki-Zay nem ezt akarta, hanem éppen ellenkezőleg: a legitimációt eredményező választás vezéralakja akart lenni.

Miután választania kellett a polgármesterség és a parlamenti mandátum között, az előbbit választotta, és meghirdette, hogy mostantól nincs “ellenzék”, hanem “ellenállás” van. Ezzel azt mondja, hogy azt az ellenzéket, amelynek egy héte még ő volt a miniszterelnök-jelöltje, és győzelem esetén ő lett volna a kormányfője, meg kell tagadni, semmissé kell nyilvánítani, és tőlük függetlenül kell “ellenállást” kifejteni. Hogy ez az “ellenállás” milyen lenne, azt jól kifejezi, hogy több alkalommal is elmondta, hogy az egykori, történelmi “Kiegyezéshez” hasonló kiegyezést keres Orbánnal.

Mint mondta, azt javasolná Orbánnak, hogy ne “Rákosi”, hanem “Kádár” legyen, aki a “másképpen gondolkodókra” is számít. Márki-Zay Péter “ellenálló” egy Kádár-rendszer típusú megoldással már elégedett lenne, egy orbáni “Kádár-rendszerrel” kiegyezne: ha Orbán elfogadná őt ebben partnernek, ő pedig Magyarország javára igyekezne meghúzni a diktatúra korlátait. Élhető diktatúrát szeretne Márki-Zay Péter ellenálló, aki ezek szerint nem radikálisabb, hanem együttműködőbb ellenzékre cserélné a jelenlegit. Nem kell annyira radikálisnak lenni...

BENNE VAN AZ IS, HOGY TE KIMÉSZ A FOLYOSÓRA ÉS LELŐSZ MINDENKIT – ILYEN VOLT MÁRKI-ZAY PÉTER SZEREPLÉSE AZ M1-EN

NÉPSZAVA
Szerző: Á. B.
2022.04.15.Hosszú szóváltások sorozata jellemezte az első olyan interjút, amelyben hosszú idő nem csak a törvény szerint járó öt percben beszélhetett az ellenzéki politikus a magyar „közszolgálati” televízióban.


Csütörtök este Lánczi Tamás M1-en futó 48 perc című műsorának a vendége volt Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt, a hódmezővásárhelyi polgármester ritka példájaként olyan ellenzéki politikusoknak, akik többet tölthetett az M1 stúdiójában a törvény szerint nekik járó öt percnél.

A beszélgetés meglehetősen baráti, kedélyeskedő hangulatban, tegeződve indult, de mindez csak rövid, vihar előtti csend volt, Márki-Zay Péter ugyanis egy idő múlva megjegyezte, mennyire örül, hogy nem csak öt percre jöhetett be. Erről egy tíz másodperces néma csenddel akart megemlékezni, azonban Lánczi Tamás jelezte, ne éljenek vissza a nézők idejével. Innentől kezdve egy hosszú csörte vette kezdetét, hogy hányszor invitálták be a jelöltet az M1 műsoraiba...

AZ ÉS 2022/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.14.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Egyben látni

„Már megint elbeszélnek a lényeg mellett. Nem értik. (...) És csak néznek ki a fejükből, ezt így hogy. Bezzegmáshol nem így történt volna. (...) Amikor azt mondják, Budapest, Bécsre gondolnak. Amikor azt mondják, vidék, akkor is. Számukra ezért nincs vidék, és ezért nincs Budapest sincs. (...) Nézz Szent István szemével, lásd egyben a Kárpát-medencét. (...) Élj itt fejben, szívben. (...) Szerethető. Hát szeresd.”

Föntieket Demeter Szilárd írta a választás eredményének értelmezését elősegítendő, a művelt és érzékeny publikum a teljes szöveggel az Origón találkozhat. Szó, ami szó, az effajta mélyenszántó és mélyen érző kommentárokra igen nagy szükség van, ugyanis „Kádár népe” (ahogy D. Sz. a lakosság nem orbánhitű töredékét nevezi) e napokban némiképp tanácstalannak mutatkozik. Valami megint elkúratkozott, de hogy hol, mikor, miért és ki volt az, aki az esernyőt a küllők közé dugta, ez most a kérdés. Válaszok persze vannak bőséggel, egyik kézenfekvőbb, mint a másik, viszont a magyarázatot néha diametrálisan ellentétes helyeken vélik fölfedezni. Ettől az olvasó még inkább elbambul, és csak néz ki a fejéből ahelyett, hogy Szent István szemével iparkodna a Kárpát-medencét egyben látni, ahogy ezt D. Sz. a maga nemzetféltő aggodalmától vezéreltetvén javasolja.Tovább

A szerző további cikkeiBáron György
Megáll az idő
Tovább

A szerző további cikkeiLosoncz Miklós
Szankciók és energia


Az USA, az EU és szövetségesei által meghozott pénzügyi és technológiai szankciók szűkítik az orosz kormány Ukrajna elleni háborúja finanszírozásához közvetlenül rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat. Az intézkedések tartalmazzák az orosz nagybankok nemzetközi műveleteinek korlátozását, beleértve a SWIFT információs rendszerből való részleges kizárásukat, az orosz jegybank külföldön lévő devizatartalékaihoz való hozzáférés megakadályozását, valamint orosz oligarchák és politikusok vagyonának befagyasztását, illetve a technológiaintenzív termékek kivitelének állami és önkéntes vállalati korlátozását. Ez a nyomás azonban nem elegendő a háború befejezésének kikényszerítéséhez. Az eddigi beviteli korlátozások mellett ezért a nyugati szövetségesek mérlegelik a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, kőolajtermékek és földgáz) importjának leállítását, ami az orosz deviza- és költségvetési bevételek visszaesése következtében nehezíti a háború költségeinek a fedezését. A tervezett intézkedések az évtizedek óta működő nemzetközi áruforgalmi együttműködés drasztikus átrendezéséből fakadó hosszú távú kockázatok mellett az orosz energiahordozókra való ráutaltság mértékétől függően rövid távon eltérően érintik az EU-tagállamokat, egyes országok esetében nehezen kezelhető azonnali következményeket előidézve, ami visszaveti az egységes fellépést.Tovább

Gadó Gábor
Urnával vagy urna nélkül?

Bede Béla
Választási jegyzetek

Kovács Zoltán
Csak aztán bírni köpönyeggel!

Soós Eszter Petronella
Jobboldalak vagy lokalitás?
A francia konzervatívok harcairól

Szerbhorváth György
Vučić marad

Szűcs R. Gábor
Ilyen rossz még sose volt
Dán vélemények a magyarországi választásokról és egyébről

Sándor Iván
Foglalkozása: létezéskövető
(Földényi F. László – 70)

Hetényi Zsuzsa
Terepmunka
Menekültek, választások, tanárok

György Péter
Tézisek az Egypercesekről és a rajzokról
Réber és Örkény

Molnár Erzsébet
Nyitva van az aranykapu

TGM-hatás
Az Élet és Irodalom melléklete

2022. március 25-én az ELTE BTK Filozófia Intézete és Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Tamás Gáspár Miklós tiszteletére egész napos konferenciát rendezett. A mellékletben az elhangzott előadások rövidített változatát adjuk közre, szerkesztette: Sipos Balázs. Az illusztrációk Gyalai István (Nagyvárad/Bécs) grafikus munkái. A rajzok számítógépes kép­ernyőről készültek, a konferencia délelőtti szekciója során.

V I S S Z H A N G

Ádám Péter
Nyílt levél az ELTE Rektorához

P Á R A T L A N

Lázár György
FŐNÖKIMÁDAT

Ladányi András
HELYÉNVALÓ

-pé-
GLÓRIA

pá- ti-
CSOKKAL, VONÓVAL

msz
RIGÁCS

Gerő András
OBJEKTÍV NEM

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.14.


F E U I L L E T O N

Babiczky Tibor
Variációk keresztre
A kereszténység és az analitikus pszichológia

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
Kiűzetés a paradicsomból
Beszélgetés Papp-Zakor IlkávalK R I T I K A

Wagner István
O’Keeffe œuvre-je

(Georgia O’Keeffe, Fondation Beyeler, Riehen-Basel, a kiállítás május 22-ig látható.)

A huszadik század egyik legjelentősebb festőegyéniségének sajátos valóságszemlélete és ábrázolásmódja, meghökkentő léptékváltása, megvilágítása és képkivágása eddig ismeretlen látvánnyá változtatja a realitást, manapság is segíthet a laikus közönségnek más szemmel nézni és látni a környező világot.Tovább

Végső Zoltán
A nagy Bartók-buli

(Uri Caine: Bartók Project – Bartók Tavasz a Művészetek Palotájában, április 10.)

Uri Caine pályafutása, ha klasszikusokhoz nyúl, garanciát jelent arra, hogy komoly projektet hoz össze, és hát Bartók már régóta szerepet játszik az életében. Nem is a mostani koncert előfutárának tekinthető, 2006-ban a Trafóban végül „Hungarian Project” néven bemutatott koncertre gondolok. Akkor – és ezt szeretem elmesélni – volt alkalmam egy díszkötéses, első szériás ezer forintost átnyújtani neki, gondoltam, micsoda ereklye lesz a Bartók-képmással díszített bankjegy; de rögtön közölte, hogy a nyolcvanas évek közepéről már vitt haza magával a jó öreg ezresünkből, mert a zeneszerző – ahogy nagyon sok jazz-zenésznek – neki is a szíve csücske régóta.Tovább

Takáts Fábián
Kortárs találkozás

(Soós Nóra Fennkölt idő és NagyMolnár A fény geometriája II. című kiállítása május 6-ig tekinthető meg a Virág Judit Galériában.)

Bármilyen témát dolgoz fel is Soós Nóra, a stílus ugyanolyan marad: a 60-as években Amerikában útjára indult pop-art, illetve Roy Lichtenstein képregényszerű világának hangulata. A divatos és kelendő művek technikailag magas szintűek, a vásznak több rétegben kidolgozottak, eszközei sokfélék, vannak rajtuk foltok, kontúrok, gesztusfestészeti és médiamotívumok. Mindez alárendelve a színpompás látványnak.Tovább

Stőhr Lóránt
Temetetlen holtak

(Pedro Almodóvar: Párhuzamos anyák)

A szenvedélyes, mégis alapvetően derűs hangvételű filmben Almodóvar nem változtatott megszokott stílusán, elegáns, színes berendezési tárgyakból alkot lakásbelsőt, erőteljesen bevilágított, nagy, élénk színfoltokból komponálja meg képeit, ám sajnálhatjuk, hogy sem a történelmi trauma, sem a szexuális erőszak, sem a súlyos titkok nem vetnek sötét árnyat a látványvilágra. A veszteségeikkel, félelmeikkel, az elszenvedett erőszak emlékével küszködő nők érzelmi hullámvasútját a derűsen napfényes, élénk színű képek helyett Alberto Iglesias a klasszikus hollywoodi filmeket idézően folyamatosan szenvedélyesen áradó zenéje érzékelteti.Tovább

Herczog Noémi
Öncenzorok

(Benkó Bence – Bíró Bence: Rebellisek – az ellenállás történetei, rendezte Benkó Bence. ELTE BTK)

Nemcsak az előadás (és megkockáztatom, hogy a társulat eddigi munkássága), de a kortárs magyar politikai színház legjobb jelenetei is azok, amelyek a dilemma mindkét pólusát képesek érdemi súllyal bemutatni. Kultúránk olyan mélyrétegeit hozzák felszínre, amelyek nem veszítették volna el kontextusukat egy kormányváltással sem, mert túlmutatnak a NER által behatárolt szűk szellemi kereteken.Tovább

Papp Lídia
Gondolatok a könyvtárban

(Darvasi László: Madárhegy, rendezte Darvasi Áron. Jurányi, 2022. április 7.)

A 2019-ben alakult, Darvasi Áron által vezetett Klakker Társulás első bemutatója, az Amphitryon a közönség és a szakma elismerését is kivívta. A fiatalokból álló független társulat az új bemutatót a 2020–2021-es évadra tervezte, de hol a pandémia, hol pedig egyeztetési problémák miatt többször is el kellett csúsztatni az időpontot. Azóta a Madárhegy szövegében és a szereposztásban is történtek változások. A darab eredetileg egy szeméttelepen játszódik, ám a szerzők (Darvasi László és Áron, apa és fia) úgy döntöttek, hogy inkább egy világkönyvtárat választanak színhelyül.Tovább

Fáy Miklós
Jóakaratú emberek

(Bach: Máté-passió – Zeneakadémia, április 8.)

Kinek juthat egyáltalán az eszébe, hogy ilyesmit megszámoljon, hogy elvégezze a műveletet, megtalálja az összefüggést. Ha van egyáltalán. Voltaképpen ez volt a szép az idei, vagyis az idei fő Máté-passióban, a Zeneakadémián. Az egyszerűség. A sóhaj hiánya. Nem úgy vezényelte el Philippe Herreweghe a nagy művet, hogy látjátok, feleim, ez az, amit nem értetek.Tovább

Králl Csaba
Közérzet-koreográfiák

(Imre Zoltán Program – Lukács Levente: A hosszútávfutó magányossága – Trafó, Tóth Laura: Follia – Trafó, Szeri Viktor: fatigue – MU Színház)

Nehéz akárcsak egyetlen közös külső formai jegyet is felfedezni a megszólalások között, annál könnyebb viszont rámutatni arra a belső kohéziós erőre, ami összeköti őket (az utóbbi három premiert, Lukács Levente, Tóth Laura és Szeri Viktor munkáját mindenképp) – ez pedig a személyesség. Az előző koreográfusgenerációk számára a forma volt a szent, az ént, a személyest, annak lelki és egyéb vetületeivel együtt általában mereven eltartották a munkájuktól. Vagy ha mélyre fúrtak is magukban, azt a forma kontrollján keresztül tették. A mostani huszon- és harmincévesek többségének a forma már másodlagos – a személyesség, az önhitel, az élveboncolás az első.Tovább

Siba Antal
„De ez is valami”

(Bencsik Gábor az M1-ről)

Nem tudom, hol élt eddig Bencsik Gábor, és miért évtizeddel később írta ezt a bejegyzést, mint amióta ez az állapot létezik. Most vette észre? Vagy eddig másként látta? Úgy érezte, hogy az M1 és kapcsolt társai kiegyensúlyozottan tájékoztatták a közvéleményt? Ez így nagyon kevés, sokkal érdekesebb lett volna, ha megírja, miért nem látta ezt korábban, vagy ha látta, miért nem írta ezt meg.Tovább

Visy Beatrix
A hír igaz

Deczki Sarolta: A jereváni rádió. Műút-könyvek, Miskolc, 2021, 221 oldal, 2500 Ft

A szerző két átfogó igényű tanulmánnyal vezet be az elmúlt évtizedek irodalmának e korántsem könnyed irányába. Konkrét példák és műelemzések segítségével néz szembe az ügynökirodalom alkotásaival, s mint a közeljövőben megjelenő Tar Sándor-monográfia szerzője, nem is nagyon kerülheti meg ezt a témát. Az ügynökrendszer és a besúgóhálózat embereket megnyomorító „intézményének” ismertetése és a témát feldolgozó irodalmi művek elemzése azonban nem torpan meg Tar ügynökmúltjánál; Esterházy, Györe és Forgách művei kapcsán a szerző kitér a téma ábrázolhatóságának, elmondhatóságának poétikai, narratológiai lehetőségeire is, amelynek buktatói nem csupán a téma érzékenységében és személyességében rejlenek, hanem a trauma és a traumafeldolgozás irodalmi artikulációjának nehézségeiben is. S éppen a történelmi trauma vezet át a kötet második szövegéhez. A délszláv háborút ábrázoló regényekről írt tanulmány egy másfajta történelmi sokkot állít középpontba, s egy fiatalabb nemzedék – Danyi Zoltán, Orcsik Roland, Sibrik Attila – traumafeldolgozó műveit vizsgálva tesz fontos megállapításokat.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Darida Veronika
Ex libris

Christoph Menke: Erő
Byung-Chul Han: A szép megmentése
Horst Bredekamp: Képaktus
Földényi F. László: Newton álmaTovább

Schüttler Tamás
Tetovált szám az alkaron

Lily Ébert – Dov Forman: Lily fo­­g­a­dalma. Hogyan éltem túl Ausch­wit­zot és merítettem erőt a továbblépéshez. Fordította Endreffy Kata. 21. Század Kiadó, Budapest, 2021, 320 oldal, 3900 Ft

Lily Ebert két húgával került az auschwitzi táborba, édesanyját és két fiatalabb testvérét a megérkezést követő órákban megölték. Hónapokon át az adott erőt számára, hogy életben kell tartania megmaradt testvéreit, s a hozzájuk csatlakozó néhány fogolytársát. A könyv első fele ezt az emberfeletti vállalkozást tárja az olvasó elé. Ebben a küzdelemben tapasztalja meg először, hogy milyen mértékben növeli az életben maradás esélyeit a másokért élés. 1944 őszén, az egyik legnagyobb zsidó ünnepen, Jóm Kippurkor fogadalmat tesz: amennyiben túléli a tábort, elmondja a világnak a velük megtörtént embertelenség minden részletét.Tovább

Csepeli György
Kasszandra-jóslatok

Ladányi János: Terepszemle. Emlék és útravaló (Képmelléklettel). HTSART-UMK, Budapest, 2021, 66 oldal, ármegjelölés nélkül

A kötet egyik legszomorúbb írásában Ladányi az ország területén eleinte foltszerűen megjelenő gettósodó kistelepülésekről ír, melyek idővel egymásba kapcsolódnak, létrehozva a gettósodó térségeket és országrészeket. Ezekre a helyekre nem jutnak el az Európai Unió jóvoltából Magyarorszának juttatott pénzek. A többségi társadalom által magára hagyott világban az ott élők maguk teremtette kultúrája uralkodik, melybe a szerző által idézett források szerint belefér ezen területek országtól való elszakadásának követelése is. E riasztó Kasszandra-jóslatra rákontráznak a megszállott etnonacionalisták, akik azt mondják, hogy „akár három megyét is szívesen adunk, csak a többiből legyen cigánymentes övezet.” (26.)Tovább

Váradi Róbert
Táncol a felszín, zokog a mély

Frank Martela: Az élet csodaszép. Fordította Merényi Ágnes. Corvina Kiadó, Budapest, 2021, 184 oldal, 3990 Ft

Könyve elején Martela a létezés abszurditásából indul ki. Nem hamisítja meg az általában vett élet jelentéktelenségének, mulandóságának tényeit, valamint azt sem, hogy minden érték és cél önkényes, így tehát az univerzum maga nem nyújthatja számunkra önmagában az áhított teljességet. Nem baj, mondja a szerző, akire e felismerés nem dermesztőleg hat, hanem épp ellenkezőleg: „én a magam részéről boldogan felhagyok az élet értelmének keresésével azért, hogy az igazán fontos kérdésre koncentráljak: Hogyan éljek értelmes életet?” Tegyük hát a létezés abszurditását és vele metafizikai vesződéseinket zárójelbe.Tovább

Bazsányi Sándor
Testbe zárt ellentmondás

Földényi F. László: Newton álma. William Blake Newtonja. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 296 oldal, 3999 Ft

Vegyük először a romantikus angol költő állásfoglalását. Az eredeti rendeltetésétől eltávolodott modern ember önismeretének és önkritikájának legfőbb ellenségei: a modern tudományosság, a racionalizmus, a rendszerező metafizika, a klasszicizmus, a klasszicizmus szűrőjén át érzékelt görögség, az építészet, Róma mint bűnös város… Mindennek történeti megtestesítői: Newton, Bacon és Locke. Mitologikus megfelelője pedig: a „korlátozni” jelentésű „horizont” istene, Urizen. Az eklektikus komplexummal szemben Blake a mitologikus összművészetet és a romantikus képzeletet állítja. Ebben hisz, ezt gyakorolja – a Földényi által bőséggel hivatkozott versekben és képekben.Tovább

Moesko Péter
Variációk magányra

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk? Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 270 oldal, 3990 Ft

Az erős felütés után a harmadik novellánál (Ha csak ennyi) már érezni, hogy erősebb hegymenet következik. Technikailag hibátlan, mégis feledhető írások követik egymást, magabiztos, de nem igazán érdekes ujjgyakorlatok. Jó negyven oldalnak el kell telnie az újabb fajsúlyos szövegig, ezért viszont nagyon megéri kitartani. Az Őrizd, hasonlóan a kötetet nyitó észáró novellához, pár oldalba zanzásított élettörténet szerény hangsúlyokkal, visszafogott dramaturgiával, elegáns csattanóval, és közben súlyos élményanyaggal. Egyértelműen ezek a kötet támpillérjei: a ránézésre szürke, halk szavú kisemberek meg nem énekelt krónikái, hétköznapi jelentéktelenségek, banalitásuk ellenére is komoly krízisek.Tovább

Bihari Péter
Elk@rt választásaink

Révész Sándor: Húzzuk a ke­resztünk. Európa Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2022, 280 oldal, 4399 Ft

Révész új könyve egy remek és igazán eredeti ötletet kitűnően, jó adag keserű iróniával, mégis komolyan visz végig – remélhetően a történelem és a politika iránt érdeklődők örömére. Ráadásul közel 150 kiváló fekete-fehér fényképet is megcsodálhatunk.

I R O D A L O M

Acsai Roland
Még az
Rondel/37

Acsai Roland
Folyóparton galagonya
Rondel/38

Acsai Roland
Az az
Rondel/40

Markó Béla
Orosz kenyér

Markó Béla
A közhely grammatikája

Jenei Gyula
A múzsa költője

A múzsa már túl van a hatvanon. Nem tudom, hány évvel, és azt sem, hogy mennyire volt szép vagy vonzó valamikor. Nem ismerem, sosem láttam, még fényképen sem. A Facebookon persze rákerestem, de nem leltem, illetve túl sok találatot dobott a gép arra a névre. Úgyhogy hagytam, végül is mindegy – nem az én múzsám.

Szerdán késő este kaptam tőle ímélt, amiben elnézést kér, hogy ismeretlenül szólít meg. Úgy érzi, tudnék segíteni; szegről-végről földik is vagyunk. Az interneten kutatta ki, hogy ismerem a költőt; neki akar a nyomára bukkanni, de a költő még a világháló előtti korszakban toporgott az irodalmi élet kapujában. Sok hó elolvadt, sok eső felszáradt azóta, s a toporgásnak egy-két virtuális lábnyoma maradt csak. Azok irányították hozzám. Tovább

Kutas József
Egyenlő esélyek

A favágónak a haja volt fekete, a szénégetőnek a képe, az üstfoldozónak meg a ruhája; ők hárman kiadtak egy teljes éjszakát. Fényes nappal volt, amikor elvesztették lábuk alól az utat – már amennyire a rengeteg nagy erdőben beszélhetünk fényességről –, és most már a vacsoracsillag is átlyukasztotta az ég vásznát.

– Nyáron mindig megszaporodnak a csillagok – jegyezte meg a tagbaszakadt, púpos üstfoldozó, és beleköpött a kétoldalt felhalmozódott sötétségbe. – Isten tudja, lehet, téli álmot alszanak. – Mondta volna tovább is, ám a hasáb alakú, kérges arcú favágó, akit két gyereke várt otthon, meg az asszony, a szétázott papírdobozhoz hasonlító gunyhóban, megjegyezte, hogy ostoba ember az, aki ilyen körülmények között az elérhetetlen égi úttal bajlódik az eltűnt valóságos ösvény helyett.Tovább

Ferdinandy György
Vőmuram

Amikor először hazalátogattunk, azt mondta nekem: mon gendre. Vőmuramnak szólított. Azt hitte, megbocsájtott nekem. Mert hát ennek a nagyvonalúságnak voltak előzményei is.

Amikor megtudta, hogy gyermeket várunk, a leánygimnázium igazgatónője behívatta középső gyermekét, Clót, és egy svájci címet nyomott a kezébe. Egy intézetét, ahol diszkréten elintézik az abortuszokat.

Én még kezdő franciás voltam, a telefonkönyvből néztem ki a „gynecologist”-ot, aki megvizsgálta kis szerelmemet. A tizennyolc éves Clo rövidesen felvehette a gyerektartásért járó első havi részletet.

Ezzel azonban még nem ért véget a kálváriánk. A gimnáziumban még orvosi igazolással sem mentették fel a tornából jövendőbeli feleségemet. Ez volt a büntetése az igazgatónőtől.Tovább

Kovács Attila György
Galambok

A váróteremben sokan vannak, nem tudja, mi a helyes viselkedés, behúzódik a fal mellé, hozott könyvet, csak nem meri még elővenni, le kell adnia a beutalót, de nem tudja, hol, fél, hogy elszalasztja azt, akinek oda kell adni a papírokat. Két sebészeti szakrendelő van, hatos és hetes, csak később derül ki számára, hogy az ajtók mögött a rendelők egybenyílnak, függönnyel elválasztva, odabent egyetlen orvos rendel, ingázik a két helyiség között, és miközben a vizsgálatra vár, végighallgatja majd egy, a hangjából ítélve, idősebb asszony kórtörténetét. A hatos ajtón kilép a nővér, a betegek körbeveszik, papírokat adnak át, ő is átadja. A nő megnézi a beutalóját, volt már itt, kérdezi. Nem. Várjon. Vár.

KÍNÁBÓL IS LÁTSZIK AZ ÜRES FELCSÚTI STADION ORBÁN TELKE MELLETT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.14.


A Nemzetközi Sajtóintézet a választásokról és a kampányról szóló jelentését elküldte a magyar kormánynak és az Európai Uniónak. Márki-Zay Péter a Newsweekben beszélt arról hogy a kormánypropaganda Jézus Krisztust is lekaraktergyilkolta volna, egy kínai újságcikk pedig arról írt, hogy nem csoda, hogy az EU nem ad pénzt, ha azt Orbánék olyasmire költik, mint a kormányfő telke szomszédságába épült kihasználatlan stadion.

Emmanuel Macron Magyarországgal példálózott Strasbourgban, ahol a kampányrendezvényén a tömegnek méltatta a demokráciát és szabadságot, amikor közbekiáltott egy férfi, hogy le a köztársasággal, mire a francia elnök megjegyezte, nos épp erről beszélek: Ön bekiabálhat nekem. Ez az alapvető különbség élni ma Franciaországban vagy Magyarországon. Hatalmas tapsot kapott, írja az Euronews.

Az angol nyelvű állami kínai hírügynökség, a CGTN Orbán felcsúti házának kertjébe épített stadionról ír, ami szerinte túl sok pénzbe került. Két dolog szembetűnő, hogy az 1700 fős falunak miért kellett 4000 férőhelyes stadiont építeni, a másik: miért áll szinte mindig üresen. A kínai cikk megállapítja, ha ilyenekre költi a pénzt az Orbán-kormány, akkor nem kell csodálkozni azon, ha megvonják Magyarországtól az uniós támogatásokat. A cikk mindezt annak kapcsán hozta fel példának, hogy meghallgatták a jogállami eljárás keretében Varga Judit igazságügyminisztert, aki ezt az uniós procedúrát boszorkányüldözésnek nevezte és kijelentette, meg tudjuk védeni magunkat.

Newsweeknek nyilatkozott Márki-Zay Péter, aki elmondta, bebizonyosodott, hogy a szavazófülkékben nem lehet legyőzni Orbánt. Az állami médiát végig az ellenőrzése alatt tartotta, így még egy tökéletes jelölt se tudta volna őt legyőzni, legyen az John Lennon vagy Jézus Krisztus, mert őket is gonoszként állította volna be a kampánypropaganda.

A cikk felsorolja, milyen akadályokat kellett volna legyőznie az ellenzéknek egy olyan közegben, ahol nem volt igazi versenyhelyzet, ahol a pálya a Fidesznek lejtett. Az EBESZ jelentését is mérvadónak tekintve leírja, hogy nem volt átlátható a kampánypénzek mozgása. Nem véletlenül mondogatta és mondta el most is az ellenzéki kormányfőjelölt a riporternek, hogy csodának kellett volna történnie ahhoz, hogy le lehessen győzni Orbánt. Szerinte nem az ellenzékben kell keresni a hibát, hanem abban az igencsak hatékony rendszerben, amit Orbán 12 év alatt tökélyre vitt. Az ellenzéki stratégia működött Budapesten, de nem működött országosan. Új formula kell: a közvélemény és a politika bázisát alapjaiban kell megváltoztatni.

A Nemzetközi Sajtóintézet célja, hogy a független újságírás megerősítését segítsék. A 15 javaslatuk közül, amelyeket a magyar kormánynak is megküldtek, felsorolunk néhányat:

 • Hosszú távú startégiára van szükség, ami segíti a piaci alapon működő, független és sokszínű média helyreállítását, amely tisztán demokratikus alapelvekre épül. Fel kell számolni az illiberális piaci gyakorlatot.
 • Helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok megbomlott rendszerét, mert a parlamenti többség nem jelentheti azt, hogy a kormány kizárólagos akarata érvényesül.
 • Átláthatóvá kell tenni a közszolgálati média finanszírozását, és lefektetni a kiegyensúlyozott média alapelveit, feladatait, amelyek a közérdeket szolgálják.
 • A műsorszolgáltatás állami szerveinek munkáját politikamentessé kell tenni, ki kell alakítani a szakmai elvárásokat épp úgy, mint a szakmai felelősséget, hogy a tömegtájékoztatás pártatlan, kiegyensúlyozott legyen, amelyben helyet kapnak a legkülönfélébb vélemények is.
 • Véget kellene vetni annak a kettős irányításnak, amit a jelen pillanatban a Duna Média Műsorszolgáltató és az MTVA testesít meg.
 • A Médiahatóság igazgatóságát olyan szakemberekből kell kiválasztani, akik garantálják a függetlenséget, az elszámoltathatóságot és transzparenciát a nemzetközi elvárásoknak megfelelően.
 • Mindez vonatkozik szó szerint az MTI-re is, ahol meg kell szüntetni a folytonos és közvetlen politikai ellenőrzést, és ha a fenti normák sérülnek, akkor annak legyen következménye is.
 • A teljesen eltorzított hirdetési piacon biztosítani kell a tisztességes versenyt.
 • A KESMA kapcsán megjegyzi, hogy fel kell számolni a jelenlegi, egy kézben történő média koncentrációt.
 • A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság részéről történt gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni, amely marginalizálta a független médiát. Az ott születő döntési folyamatot indokolni kell.
 • Nem szabad korlátozni az újságírók mozgását és munkáját a parlamentben sem.
 • Vissza kell állítani az olyan sajtótájékoztatókat, ahol nincs kivételezés a sajtóorgánumokkal, és bárki kaphat akkreditációt.
 • A közintézmények és minisztériumok sajtóval való, eddig akadályozott közvetlen kapcsolatát vissza kell állítani. Ugyanez áll a kormányfő által tartott sajtótájékoztatókra is.
 • A Pegazus ügyet ki kell vizsgálni, hogy a hatalommal való, ehhez hasonló visszaélés ne történhessen meg, hogy az újságírókat ne lehessen megfigyelni.
 • Az Uniónak címzett ajánlások listájában szerepel, hogy folytatni kell a kötelezettségszegési eljárást a Klubrádióval szemben alkalmazott önkényes és diszkriminatív intézkedés miatt.
 • Alkalmazni szükséges a jogállami normasértés miatti szankciókat, azaz felfüggeszteni a támogatásokat a demokratikus értékrend, a sajtószabadság megsértése miatt. Ennek érdekében új törvényekre van szükség.
ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ORBÁN OLYAN VÁLSÁGOT GENERÁLT, AMELYRE CSAK Ő ADHATOTT VÁLASZT

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.04.14.


Sokat gondolkodtam azon, hogy az eredmények okozta mély csalódottságból felocsúdva vajon mit lehetne még írni a Fidesz újabb kétharmadáról, amit eddig elemzők, pártpolitikusok, vagy publicisták nem hangoztattak a sajtóban. Mégis arra jutottam, hogy igenis kötelességem megtörni az egyre hangosodó „okos városiak, buta vidékiek” cinikus narratívát, és rávilágítani arra, hogy nem pusztán a hazug kormánypropaganda, Márki-Zay Péter szerencsétlen elszólásai, vagy választási trükközések és csalások miatt alakíthat ismét kormányt a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel.

Persze a szabad sajtó szisztematikus leépítése, a létminimum alatt élő emberek kihasználása, vagy az ellenzéki összefogás valós alternatíva nélküli, langyos állóvíz-politizálása külön-külön hozzájárultak a Fidesz sikeréhez, ez a cikk inkább Orbán Viktor politikai vezetésének megértésére tesz kísérletet. A kormányfő ugyanis több mint tíz éve építi a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ami a valóságban annyira működik együtt a nemzettel, hogy propaganda-népszavazásokon kérdezi az embereket a nemváltó óvodásokról, csakhogy aztán törvényben diszkrimináljon minden LMBTQ-közösségbe tartozó embert. Hamis, vagy átértelmezett válságnarratívákon keresztül uszítja a nemzetet kiszolgáltatott társadalmi csoportok ellen, legyenek azok melegek, romák, nők, baloldaliak, vagy éppen civilek. A permanens fenyegetés látszatát fenntartva igyekszik igazolni az „erős vezető” alakjának szükségességét. Mindezzel pedig egy olyan kiszolgáltatott helyzetbe sodorja a társadalmat, amelyben csak a folyamatos küzdelmet vívó Orbán Viktor „mentheti meg” hazánkat a külső fenyegetéssel szemben, legyen az Brüsszel, Soros György, vagy éppen maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. Egy alternatívák nélküli rendszerben pedig a választások sem szolgálhatnak valós változással...

„BÍZOM BENNE, HOGY MOST TALÁN FELÉBREDÜNK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.04.13.


A TARTALOMBÓL:

– Bízom benne, hogy most talán felébredünk – Beer Miklós: A „kereszténydemokrata” politika nálunk a kereszténység kisajátítását jelenti. Interjú

– Nyertesek és vesztesek – Csizmadia Ervin: A magyar társadalom eltért a váltógazdálkodástól, erre komolyabb magyarázat kellene a populizmus emlegetésénél. Interjú

– Most jön csak a neheze – Meggyengült gazdaság, le nem vont következtetések a választás után

– Papagájkommandó – Működik a Dézsi-hatás, a panelek népe megszereti a Fideszt. Min múlott a Fidesz sikere Győrött? Riport

– „Érzik zsigerből, hogy ez semmi jóra nem vezet” – Ahol a teljesítmény nélkül járó pénz gondolata idegen. Miért szerzett 70 százalékot a fideszes jelölt a jómódú Pest megyei településen, Dunabogdányban? Riport

– Mire megy Orbán a brüsszeli pénz nélkül? – Sarokba szoríthatja a kormányt az uniós kifizetések felfüggesztése

– Hőszigeteléssel is enyhíthetnénk az orosz gázfüggést – A hazai lakóépületek energetikai felújításával évente mintegy 2 milliárd köbméter földgázt lehetne megspórolni

 Újabb 11 milliárd futballjogokra – A szerződéseiből kiderült, mennyit fizetnek a futballválogatott kizárólagos közvetítéseiért

– Sokkal többen hajtanak a vonat elé – Az eddigi baleset-megelőzési intézkedések nem vezettek eredményre

– Nincs utas – Szép ünnepség és üres buszok. Így lett szinte teljesen vonatmentes a 89-es vasútvonal

– Nagy csata vár Macronra – A jelenlegi államfő ismét Marine Le Pennel küzd meg a francia elnöki posztért

– Milliókat fenyeget éhhalállal a háború – A háborúba süllyedt Oroszországból és Ukrajnából jelentősen csökkenhet a gabonaexport, ami beláthatatlan következményekkel fenyeget a világ számos részén

– Vucic a magyarok voksait is bekebelezi – Több mint 11 ezer szavazóval csökkent szűk két év alatt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatóinak száma Szerbiában

– Irán nyerhet az ukrajnai háborún – Hirtelen nagyon fontossá vált az országban található olaj, feltámaszthatják az atomalkut

– „Papa, higgy nekem!” – Ukrán fiatalok tömegeinek tapasztalata, hogy Oroszországban élő szüleik, rokonaik nem hiszik el, mennyi szenvedést okoz az orosz agresszió. Néhány kijevi fiatal elhatározta, valamit tenni kell ez ellen

– A mindenütt ott lappangó gonosz – Közép-Európa legnagyobb Hieronymus Bosch tárlata nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban

– Volodimir, a félkarú óriás – A mozgássérült sportoló egy gyermekkori betegség miatt csak egyik kezét használhatja, de így is kimentette idős apját az ostromlott Kijevből

– Széthulló emlékek – Egy hatalmas vizsgálatban találtak 42 olyan új gént, amely összefüggésben áll az Alzheimer-kórral. Ám hogy ez hogyan járul hozzá a betegek gyógyításához (ha egyáltalán), azt senki sem tudja

– Szent Gerely – Az ukránok számára egy amerikai páncéltörő rakéta, a Javelin (vagyis Gerely) a csodafegyver. Ez azonban különbözik a reményeket soha be nem váltó mágikus csodafegyverektől: ez nagyon is létezik, és a hatékonysága félelmetes

– Bicikliző medve Hollandiában – A gyermekvonat-akcióról

 A kifütyült Székely himnusz balladája – Bicskavillantás, gyűlölködés és életveszélyes sérülés homályosítja el a hokisikereket

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Negyedik fülkeforradalom
– Gulyás Balázs: Poggyászunk, Gyurcsány – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Pápay György: Az összefogás csapdájában – Titkos köztársaság
– Szerető Szabolcs: A legyőzhetetlen vesztes – Álláspont
– Nagy Bandó András: Nincsen pénzünk? MZP-zzünk!
– Nagy Attila Tibor: Hogyan tovább, ellenzék? – Ítélet Orbán felett
– Hamburger Béla: Gyurcsány-olvasmány
– Fehér Anikó: Húsvét
– Nagygéci Kovács József: Nagypénteki győzelem, húsvéti béke
– Pethő Tibor: Megroppant híd
– Híd Jenő rajzol: Gyökerek
– Durica Katarina: Béranyák – Micsoda nők!
– Szenczi Tóth Károly: Politúr
– Szerető Szabolcs: Elpattant egy húr – Szotyola
– Dévényi István: Nem veszett el
– Marabu: Folyt. köv.
– Wekerle Szabolcs: Ká és pé – Újbeszél

Kritika:
– Filozofikus kalandok kiskamaszoknak – Kolozsi László: A Hold emlékei
– Rekorder orangután – Sophia Danielsson (szerk.): Mindent tudni akarok az állatokról
– Túl sok modorosság – Mary Chase: Barátom, Harvey
– Évek óta nem történik semmi – Szarka Károly: Az én hibám

Budai Hang melléklet

– Áramütés parancsra – Ungváry Krisztián: Tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával. Interjú

– Hét négyzetméter zöld – Változóban a III. kerületi Duna-part

– Ház a sziklák felett – Budapest egyik legizgalmasabb természeti képződménye az Apáthy-szikla, amelynek szomszédjában egy NER-közeli cég emel látványos épületet

 „Én csak a brokkoliban hiszek” – Végigjártunk budai piacokat, hogy megnézzük, mennyit érezni a válságból

– Kulturális negyedre várva – Tovább színesedett a Margit körút: művészeti galéria és hulladékmentes üzlet nyílt „Buda kapujában”

– A pusztításból az iskolapadba – Az ukrán menekült gyermekek Magyarországon is részt vehetnek a közoktatásban, de sok szülő egyelőre nem kért menedékes státuszt

– Kalákában a községházáért – A száznegyven éves hajdani hidegkúti községháza még egy telet nem bírna ki a szakértők szerint, ám a kerület vezetése és a lokálpatrióták most összefogtak a megmentésére

– „Mintha más város mulatna ilyenkor” – Egy évszázada a húsvéthoz még elválaszthatatlanul hozzátartozott a gellérthegyi búcsú

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.04.13.


A SZERK.


A SZERK.
Meglakolnak

A Fidesz nem aratott mindent elsöprő győzelmet április 3-án. Parlamenti kétharmad ide vagy oda, a kormány politikai presztízsprojektje, a családvédelmi népszavazás eredménytelen lett. Vélhetően azért, mert tucatnyi (a kormány és támogatóinak becslése szerint konkrétan 16 darab) civil szervezet a kormány minden erőfeszítése ellenére is eljuttatta üzenetét a választókhoz. Kudarca mögött maga a kormány is a civileket fedezi fel.

A SZERK.
Kártya a kabátujjból

Szlovákia második legmagasabb közjogi méltósága, a házelnök Boris Kollár vasárnap – a legnézettebb szlovák kereskedelmi televízió egyik műsorában – hosszan beszélt Magyarországról. Részletesen kifejtett mondandójában pedig oda lyukadt ki, hogyha Szlovákia nincs résen, „akkor nemsokára Putyin Orbánnal közösen felparcellázza Szlovákiát is”. Ebbéli megállapításának premisszáit is hasonló zsánerben sikerült megfogalmaznia.

PUBLICISZTIKA


KISS TIBOR NOÉ
Lassú, meghitt figyelmünk
A választás napja

A futballpálya fölött héja lebeg. Minihelikopter, egyensúlyoz a szélben, remeg a szárnya, a feje robotszerűen forog, a talajt pásztázza. Mi szalad a műfűben? A kocsma előtt három tinédzser, a fiú a piros kabátos lánnyal csókolózik, a fekete kabátos lány zavartan bámulja a buszmegállót.

TÁLAS PÉTER
Harc a pólusokért
Az Ukrajna elleni háború és az új globális rend

Az orosz–ukrán háború a poszthegemoniális nemzetközi hatalmi rend konfliktusai közé illeszkedik – az olyan, a fennálló hatalmi status quót megkérdőjelező konfliktusok sorába, mint a 2008. augusztusi grúz–orosz háború, Kínának a Dél-kínai-tengeren zajló mesterséges szigetépítési projektje és Tajvan körüli katonai aktivitása, a Krím félsziget 2014-es orosz annexiója és a kelet-ukrajnai szeparatizmus moszkvai támogatása, vagy Oroszország 2015-ös bekapcsolódása a szíriai polgárháborúba.

KÜLPOL

JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS MIATT BUKHATJUK AZ EU-S PÉNZEKET
Elvehetik, amit oda se adtak

Először Magyarországgal szemben veti be az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmusnak nevezett eljárást, amely az uniós pénzek visszatartásával igyekszik megakadályozni a jogállam további leépítését. Rengeteg pénzről van szó, így nem kizárt, hogy a kormány kénytelen lesz engedni Brüsszelnek.

FELTÁRULNAK AZ OROSZ MEGSZÁLLÓK UKRAJNAI KEGYETLENKEDÉSEI
Előre megfontolt szándékkal

Az orosz hadsereg Kijiv környéki kivonulásával napvilágra kerülő atrocitásokból és az ostromlott városok híreiből világosan látszik, hogy a lakosság elleni megtorlás az orosz hadviselés kulcsfontosságú eszköze. Mi történt Bucsában és a környező településeken, és merre tart a másfél hónapja zajló orosz offenzíva?

BELPOL


INTERJÚ
„Inkább a rosszat kapták”
Kovách Imre szociológus a vidék társadalmáról

A vidék társadalmát hosszú idő óta tartja függésben a NER, az állam itt sokszor egyet jelent a kormányzó párttal – ez alapján aligha lehetett volna más a mostani választások végkimenetele a falvakban. Még kérdéses, mi lehet a jövője ennek a sajátos integrációs mechanizmusnak – erről is beszélt lapunknak a magyar vidék társadalmának kutatója.

LÁZÁR JÁNOS ÉS MÁRKI-ZAY KÖZÖS JÖVŐJE HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN
Megnyerték egymást

Lázár János a választás estéjén felvette a telefont Márki-Zay Péternek, s fogadta a gratulációját. Szóba került, hogy találkoznak; ez már 2018-ban is fölmerült. Most talán sikerül is. Lázár képviselő marad, Márki-Zay a polgármesteri tisztséget választotta; egyelőre egyikükből sem lesz miniszterelnök.

VÁC, DUNAKESZI: A HELYI GONDOK SEM SZÁMÍTOTTAK A VÁLASZTÁSON
A kanyarban előztek

Egészen a szavazás napjáig sokkal szorosabb küzdelmet vártak Vácon és Dunakeszin. Aztán jött a háború, ami egy olyan fontos helyi problémáról is elterelte a figyelmet, mint a Samsung-beruházás okozta bajok.

MIT LÁTTAK A SZAVAZATSZÁMLÁLÓK?
Az ismeretlen ország

Az április 3-i választásnak ellenzéki szempontból kevés pozitívuma volt, talán a szavazatszámláló önkéntesek működése az egyetlen hibátlan történet. Csaknem húszezren vettek részt a tízezer szavazókör munkájában. Élményeik épp annyira sokfélék, amennyire sokféle maga az ország.

MIT KERES A MAGYAR ÁLLAM A BIZTOSÍTÁSI SZEKTORBAN?
VigaszAegon

Az Európai Bizottság felszólítására fittyet hányva szerzett kisebbségi tulajdont a magyar állam az Aegon és az Union biztosítókban. Hogy a magyar tulajdonrész szektorális arányá­nak megemelésén túl van-e értelme ennek, az egyelőre nem világos. Ezen a bulin még keresni sem lehet olyan jól, mint a módszeres rekonkviszta terepasztalaként szolgáló bankpiacon. De ha az egészségbiztosítás lehetősége is megnyílik…

KRITIKA


KIÁLLÍTÁS
Felszabadult és felszabadító
David Hockney: Insights. Reflecting the Tate Collection

A kortárs képzőművészet egyik világsztárja, a sokak által a legjelentősebb 20. századi angol festőként számon tartott David Hockney Magyarországon legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor 2018-ban az Egy művész portréja (Medence két alakkal) című 1972-es művét a Christie’s aukciósház New York-i árverésén 90,3 millió dollárért adták el, amivel Hockney elhódította Jeff Koonstól (akit idehaza még mindig leginkább Staller Ilona egykori férjeként és megszobrászolójaként ismer a többség) a legdrágább élő művész státuszát.

FILM
Szafari
Mia Hansen-Løve: Bergman szigete

Vannak kiállítások, ahol meg­tekinthető valamely Nagy Ember karosszéke, töltőtolla, kalapja, tajtékpipája… De mi tud elárvult tárgyakból kiderülni az egyetlen fontos dologról: az életműről? Azonkívül, hogy megélhetést biztosít helyi erőknek? Ilyen turisztikai célpont ma Fårö szigete, amely egykor Ingmar Bergman ihletője, lakhelye, menedéke, filmjeinek emblematikus színhelye volt.

FILM
Visszatekert szalag
Michael Bay: Rohammentő

Michael Bay a filmrendezők Henry Fordja, aki nézőinek minden igényét ki tudja elégíteni, ha azt az egyet kérik tőle, amit előállítani képes. A pénz nem akadály, akár ez is lehetne a filmjeinek alcíme, hiszen castingra, sport­autókra, lenyűgöző helyszínekre sosem sajnálja a büdzsét, a legtöbbet persze ezek felrobbantására költ.

TÉVÉTORRENT
Véghelyzet
This Is Going to Hurt

Alulfizetett alkalmazottak, elhasznált vizsgálati eszközök, hajszolt, kialvatlan rezidensek és a frissen szült anyukára szakadó plafon.

KÖNYV
A vajdaságiasság zamattya
Vass Szabolcs: Rokon Ilonka evangéliuma

Vass Szabolcs számítógépes grafikával kollázsokat kezdett készíteni tipikus vajdasági mondásokból, frázisokból és régimódian giccses angyalkás képecskékből. A korszerű giccs sokkal rafináltabb – ez itt naiv ó giccs, amilyet élőben már ritkán látni. Susan Sontag fogalmával élve: nekünk ez camp, idézőjelek közé tett és immár reflektálhatóvá vált ősgiccs, amelynek tanúságereje van.

SZÍNHÁZ
Ellenségek
Jelenetek a bábuk életéből

A darab Ingmar Bergman 1980-ban bemutatott filmje alapján készült, és főbb szereplői korábban már feltűntek a Jelenetek egy házasságból kockáin is. Ez a történet annak próbál utánamenni, hogyan juthat el egy látszólag mintaéletet élő férfi a gyilkosságig.

ZENE

INTERJÚ
„Másnap egész másképpen játsszuk”
Uri Caine zongorista

A New York-i jazzélet meghatározó alakja nem törődik a klasszikus zenét és az improvizatív jazzt elválasztó felfogással. Bartók-darabokból összeállított műsorát, amelyet korábban letiltottak az örökösök, most a Müpában adta elő a Bartók Tavasz című rendezvénysorozat koncertjén.

HANGADÓ - INTERJÚ
„Tiszta perzsavásár”
Marie-Ange Petit ütőhangszeres művész

Sokféle hangszerének komoly szakembere, kutat, zenél, néha táncol is a színpadon. Imád barkácsolni, ami ehhez a sokszínű hangszerparkhoz szerinte elengedhetetlen. Beszélgetésünkből az is kiderül, hogy a historikus ütőhangszerjátékhoz nem elég jól ütni.

HANGADÓ
„Nem kiállítási tárgy”
20 éves a Szent Efrém Férfikar

Hogyan lehet megszólítani a szakrális zenével napjaink közönségét, és hogyan fér meg a bizánci zene mellett egy-egy „pandeó”. A kórus tagjaival beszélgettünk.

HANGADÓ
Mi lesz veled, Kocsis Zoltán?

Kegyetlen év volt 2016 – Esterházy Péter után néhány hónappal, november 6-án Kocsis Zoltán is meghalt. Öt és fél éve próbáljuk, eleve kudarcra ítélve, pótolni a hiányát, de még a veszteséget sem mértük fel igazán, s a hagyatékát őrző és továbbadó intézmény sem jött létre.

LEMEZ
Fejbólogatós
Az Attacca Quartet két új lemezéről

Elmúltak már azok az idők, amikor az amerikaiak nem tudták, hogy mikor kell tapsolni, ki a jó zongorista, a jó zeneszerző, és sajátjaik közül is csak azt tartották valamire, aki megtette a zarándokutat az Óhazába, hogy Boulanger-tól vagy Stravinskytól tanuljon. Aztán jött Copland, Bernstein, a minimalisták és ki tudja még hány irányzat, akik lóugrással tették túl magukat a darmstadti iskola kényszeres avantgardizmusán és a vele járó sznobéria beépített előítéletein.

HANGADÓ - KONCERT
A tiszta forrás
Várjon Dénes, Keller András és a Concerto Budapest

Bartók legtöbbet idézett, szállóigévé lett gondolata egy 1931 januárjában, Octavian Beu román zenetudósnak írt leveléből származik és eredeti kontextusában így hangzik: „Az én igazi vezéreszmém azonban […] a népek testvérré-válásának eszméje. […] Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!”

HANGADÓ – RÉS A PRÉSEN
„Egyre jobban”

Farkas Róbert vezető karmester, MÁV Szimfonikus Zenekar

HANGADÓ
Snoblesse Oblige 2022/15.

Klasszikus zenei programajánló júniusig

MI A KOTTA?
Szentségit

Klasszikus zenei programajánló a 2022/15. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: KONCERT
Anthony Roth Costanzo

Alighanem akkor is operai világ­sztárrá tette volna az amerikai kontratenort Philip Glass Akhnatenjének címszerepe, ha a Met szenzációs 2019-es produkciója csak egyszeri mozis világközvetítés révén jut a közönség elé.

VISSZHANG: KONCERT
Máté-passió

Üdvös szokás, hogy húsvét előtt a világ jelentős régizene-együtteseinek valamelyike eljátssza Budapesten Bach egy-egy passióját.

VISSZHANG: LEMEZ
Camila Cabello: Familia

A kubai-mexikói származású énekesnő személyében korunk popszupersztárját ünnepelhetjük.

VISSZHANG: LEMEZ
PUP: The Unraveling of PupTheBand

A punkzene minden bizonnyal nem a leginnovatívabb időszakát éli mostanság.

VISSZHANG: KÖNYV
Mesterházy Balázs: Penészes isten

Büdösnagy helyzet, kubatúra, taj-kártya, sztenderd, protokoll, kézműves termékek, pöpec: versben olyan szavak, kifejezések, mint agyagdarabok a malterban.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Az aranykor

Julian Fellowes amerikai válasza saját ragyogó brit családi sagájára, a Downton Abbey-re.

VISSZHANG: FILM
Felszállás – Veled a Marsra

A szerelem nevében eddig a csillagokat volt szokás lehozni az égről, a jövőben ez is másként lesz.

VISSZHANG: FILM
Je suis Karl

Christian Schwochow filmje

FILM

TÉVÉSMACI
Kakas, vigyázz!

Amikor Sztupa és Troché elhevertek a Tisza-parton, a táj gyönyörű volt, és kurvára csíptek a szúnyogok. Ráadásul akkorák voltak, mint egy aszteroida.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Nem eresztenek”

Kántor Kata koreográfus

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/15.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/15.

Rövid hírek: galaxis, szimmetria, illat...

Szüret 2022/15.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Bárány és sárgarépa

Medvehagymás bárányfasírt gyömbéres sárgarépakrémmel

ÉTEL, HORDÓ
Thai Spicy Nine

Nagyszabású munkálatok kezdődtek 1967 nyarán a Károly (akkor: Tanács) körúton.