2018. szeptember 14., péntek

HA KIVEZETI ORBÁN A MAGYAROKAT AZ EU-BÓL, BUKIK VAGY JÖN A NYÍLT DIKTATÚRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.13.Orbán már régen előkészítette Magyarország kilépését az Európai Unióból. A propaganda is évek óta hangsúlyozza, hogy ez az Európa nem az az Európa, a Nyugat hanyatlik, Soros és bandája elfoglalta Európát (lásd még: zsidó világösszeesküvés), ehhez társul az erősödő és egyre határozottabb európai önvédelem Orbán alig leplezett fasiszta modelljével szemben.

Vagyis, kész a magyarázat, és Orbánnak már a belépés sem tetszett, mert tudta, hogy az Európai Unió korlátozza az önkényuralmat, amire ő már régóta készül. Az “Unión kívül is van élet”, mint tudjuk, kivéve, ha az Unió euro milliárdokkal tartja életben az országot és az Orbán-családot a klientúrájával együtt, és az egész Unió olyan nem lesz, mint Orbán. A zsidó pénzuralom ellen indított szabadságharc pedig kapott egy alkalmasabb ellenséget, a menekülteket, vagy ahogy Joseph Goebbels mondaná: a “migránsokat”.

Az Európa és az Európai Unió vezetésére törekvő Orbán biztosan nem marad az Unióban, ha Magyarországot megfosztanák szavazati jogától. Még inkább, ha anyagilag is büntetnék, és nem az általa gyalázott uniós, nyugat-európai polgárok tartanák el a koszos rendszerét a diktatúráját támogató, és az EU-n élősködő magyarokkal együtt.

Orbán addig marad az EU-ban, amíg lát esélyt arra, hogy átveheti Európa irányítását, és a rendszerét kiterjesztheti egész Európára. Valamint a másik legfontosabb szempont a pénz. Ő megveti és lenézi a liberális demokratákat, nagyjából ugyanaz a véleménye róluk, mint Adolf Hitlernek, aki azt mondta, hogy a parlamentarizmus csak a gyenge zsidó fajnak felel meg. Pechjére, Európában azelőtt kezdődött meg az önvédelem vele szemben, mielőtt a joguralmat, a demokratikus normákat felszámolta volna.

Még nem adta fel, az európai demokratáknak nem szabad megállniuk, hanem keményen kell harcolni ellene, megállás nélkül szorítani kifelé, különben a májusi európai parlamenti választásokon megpróbálja megszerezni az európai szélsőjobbal a többséget, akik várják őt vezérnek, mint a messiást. A Néppártból mielőbb és mindenképp ki kell tenni, ez nem tűr halasztást. Nem lehet szalonképes egy Orbánra és szimpatizánsaira adott szavazat sem.

Orbánra (bármelyik csatlóstársában) nem szavazhat senki abban a tudatban, hogy az egy mainstream, konzervatív, keresztény, jobboldali erőre adott szavazat. Tudnia kell az európai szavazóknak, hogy Orbánnal és európai szélsőjobboldali társaival a fasiszmusra, a liberális demokratikus jogállamok felszámolására szavaz, amelyhez csupán eszköz a bevándorlással szembeni gyűlöletretorika. A csomagban fasiszta önkényuralom is benne van, az a lényeg...


ORBÁN EDDIG HATÁRŐRÖKET KÖVETELT BRÜSSZELTŐL, DE PÉNTEK REGGEL CSATÁT HIRDETETT A HATÁRŐRSÉG BŐVÍTÉSE ELLEN

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.09.14. 


...A bizottsági javaslat összefoglalójában többek között ez olvasható az EU-s határőrök kibővített tevékenységéről:

"A fogadó tagállam felügyelete és ellenőrzése mellett a külső határokon a következő feladatokat tudja majd ellátni: személyazonosság-ellenőrzés, a határátkelőhelyeken történő belépés engedélyezése vagy elutasítása, úti okmányok lebélyegzése, járőrszolgálat a határokon, valamint a határt szabálytalanul átlépő személyek feltartóztatása. A személyzet emellett segítséget tud majd nyújtani a visszatérési eljárások végrehajtásában, különösen a kiutasítási határozatok előkészítése vagy a kitoloncolt harmadik országbeli állampolgárok kísérése révén."

A javaslat legnagyobb része azzal foglalkozik, hogy az EU-s határőrök hogyan tudnak az eddiginél sokkal több embert kitoloncolni. Arról nincs szó benne, hogy az EU-s határőrök eldönthetik, hogy ki jogosult menekültstátusra. Ez egyébként abból is következik, hogy a menekültügy és a határvédelem két külön terület.

Orbán egy olyan koncepció ellen indul most csatába, amelyben nincsenek benne azok a dolgok, amiket le akar győzni.

Eddig Orbán Viktor pontosan ezt akarta

Két év és két hónap telt el azóta, hogy az Európai Parlament megszavazta a közös határokon bevethető EU-s határőrség létrehozását. Azét a társaságét, aminek a létszámát most 10 ezer fősre akarják emelni az eddigi 1300-ról.

Amikor az európai határőrség létrehozását 2016 nyarán az EP-ben megszavazták, akkor Gál Kinga fideszes EP-képviselő annak örvendezett, hogy végre azt csinálja az EU, amit a Fidesz javasolt. Akkori közleménye így hangzott:

"Egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja."...

ELMENTEK A PICSÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.14.


Debrecenben elit iskola épül, méghozzá nem is akármilyen. Az intézmény ugyanis közpénzből – 3,3 milliárd forintból – fog felépülni, hogy aztán milliomos családok csemetéinek biztosítsa a legkiválóbb körülményeket a tanuláshoz. Hogy ez felháborító? Az bizony. Akinek volt pofája ahhoz, hogy az adófizetők pénzéből egy olyan magániskolát húzzon fel, aminek éves tandíja többe kerül, mint amennyit egy átlagkeresettel rendelkező felnőtt közel 2 év alatt megkeres, az elmehet a bús picsába. A gond nem azzal van, hogy vannak elit iskolák, mert legyenek. Aki megteheti, hogy oda íratja be gyermekét, annak legyen erre lehetősége. Az viszont, hogy egy ilyen iskola közpénzből épüljön meg, felettébb felháborító és elfogadhatatlan.

A hazai közoktatás olyan mélyponton van, melynek örök bizonyítékai lesznek a mostani generáció felnövekvő fiataljai. Ők azok, akik valóban megisszák a levét annak, hogy az iskolákba már nem okosodni, hanem elbutulni járnak. Ahelyett, hogy valós tudást szereznének, hittanra, erkölcsre és nemzeti testnevelésre tanítják őket. Közpénzből ugyanis csak erre futja. Egy átlagos család átlagos gyereke – úgy tűnik – ennél többet nem érdemel.

A debreceni elit iskolában viszont a kis lurkók tanulhatnak mandarin nyelvet, de akár elsajátíthatják a baseball alapjait is. Miközben egy átlag magyar család gyermeke annak is örülhet, ha van választási lehetősége felső tagozatban – teszem azt német és angol nyelv között –, addig a milliomosok csemetéi olyan elit képzésben vehetnek részt, ami megalapozza a későbbi jövőjüket.

De vajon ki engedheti meg magának, hogy több millió forintos tandíjat fizessen gyermeke oktatásáért? A parlamenti képviselők biztosan szívesen teszik ezt meg, amire jó példa az EMMI két prominens tagja is, akik gyermekeiket és unokáikat is elit iskolába járatják, hiszen tisztában vannak a hazai oktatás siralmas helyzetével. Ott vannak még azok a letelepedési kötvényt frissen vásárolt kínai és orosz milliomosok is, akik valószínűleg szintén örömmel íratják be gyermekeiket az újonnan nyíló iskolába, de jönnek az Orbán-babák is hamarosan. Lesz tehát miből válogatni...

AZ EP MEGTUDTA, MILYEN A MAGYAR GÓGYI

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS
2018.09.14.


A kormány jogi érvei egyáltalán nem olyan szilárdak a Sargentini-szavazás ellen, mint amilyen magabiztos a csalást kiáltó kampány. Viszont elég nagy baj, hogy az Európai Parlament egyáltalán teret engedett a bizonytalanságnak. Átnézzük, hogy mi történt eddig a háttérben, miről szól a jogi vita, és milyen lehetőségei vannak a kormánynak, hogy megtámadja a szavazás eredményét.

A Fidesz kampányüzenete szerint az Európai Parlament (EP) csalt a Sargentini-szavazásnál, mert nem számította be a tartózkodásokat a leadott szavazatok közé.

Igaz ez? Természetesen nem, az Európai Parlament nem csalt. Viszont kétségtelen, hogy van egy fél mondat az EP eljárási szabályzatában, amibe bele lehet olvasni egy ellentmondást, és ez már elég volt ahhoz, hogy halálkomoly jogi vita kerekedjen a tartózkodások számításából.

Az Európai Parlament 66 éve működik. Egészen abszurd, hogy ez a kérdés most lett vitatéma. És hihetetlen, hogy egy ilyen banális kérdésre összpontosul a figyelem annak a jelentésnek a kapcsán, amelyik a magyar jogállamiság hibáiról szól, és amellyel egyébként a Európai Parlament elsöprő többsége egyetértett. Mégis ez történik, sikerült bizonytalanságot teremteni a szavazás körül nemcsak otthon, hanem a brüsszeli sajtóban is...

HA ORBÁN ÚJ EURÓPAI PARLAMENTI FRAKCIÓT ALAKÍT, AZ AKÁR HARMADIK ERŐ IS LEHET EURÓPÁBAN

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.09.14.


A Sargentini-jelentés után az egyik legfontosabb kérdés, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad-e. Korábban is voltak arról szóló hírek, hogy a Fidesz saját frakciót alapíthat, és most, hogy a Néppárt kétharmada Orbán ellen voksolt, ez egy fokkal valószínűbb lett. De vajon mennyire lenne erős az EP-ben egy új Orbán Viktor vezette bevándorlásellenes párt?

Az Unióban ma jelenleg 3 többé-kevésbé szélsőjobboldali, euroszkeptikus, bevándorlásellenes frakció van: a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája, az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve a Európai Nemzetek és Szabadság.

Ha Orbán jól keveri a kártyákat, ennek a három frakciónak a nagy részét egybe tudja kovácsolni, emellett hasíthat az Európai Néppártból is egy darabot, de számíthat még a határon túli magyar pártokra és más kelet-európai pártokra is.

De nézzük, kikből állhat és várhatóan hány mandátuma lehet egy ilyen frakciónak 2019-ben:...

ORBÁN VIKTORNAK AZT SEM SZABAD ELHINNI, AMIT KÉRDEZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.09.14.


Kellemes, nyugodalmas estét mindenkinek! Ma rajtam a sor, hogy vasvillával megforgassam a napi trágyahalmot, hátha reggelre virágmező lesz belőle. Pedig nem.

A miniszterek elnöke sikeresen megnyugtatta magát, hogy nem olyan nagy ügy az a Sargentini jelentés, nem is érdemes vele foglalkozni. Lett új kunka, mégpedig az az uniós javaslat, hogy közösen védjük az Unió határait. Felcsút hírhedt szülötte azon nyomban kitalálta, mit kell mondania a hívek mozgósításához. Ezt találta ki ő az okos fejével:

Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

A kormányfő úgy fogalmazott: a szerdán elfogadott Sargentini-jelentés semmilyen veszélyt nem jelent Magyarország számára. Annak hátterében az áll, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő találkozóján előbbi ultimátumot intézett Európához. A kancellár azt mondta, hogy a schengeni övezet külső határán található európai peremországoknak át kell adniuk határőrizetük egy részét Brüsszelnek – emlékeztetett.

A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni – értékelt a miniszterelnök. A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat – mondta.
(MTI)

Jó kis hörgés ez, a hívek már biztosan fenik a kaszát, hogy megvédjék. Hogy mit, az még nem világos. Ugyanis az Unió NEM AKARJA ELVENNI A TAGÁLLAMOK HATÁSKÖRÉT. Anyagi, technikai és szakmai segítséget kíván nyújtani a tagállamoknak. Ha szükséges, egy bármikor mozgósítható 10 000 fős készenléti alakulatot – vagy abból amennyi kell – küld abba az országba – az ország kérésére -, ahol erre szükség van a migrációs nyomás miatt, HA A TAGÁLLAM KÉRI. Az alakulat AZ ILLETŐ TAGORSZÁG KORMÁNYÁNAK UTASÍTÁSÁT HAJTJA VÉGRE. Nem Brüsszelét...

A MI KIS AGYUNK - TÉNYLEG ENNYIRE HÜLYE A NÉP?

ÁTLÁTSZÓ / SOROZATKRITIKA
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.09.14.


A Mi kis falunk című sorozat évadnyitó epizódját megnézve a Holt lelkekből Szobakevics ugrik be. Mikor azt mondja Csicsikovnak a város előkelőségeiről: “Jól ismerem én őket, valamennyien gazemberek, az egész város csupa gazember, egyik olyan, mint a másik.” – jellemzi őket. Aztán hozzáteszi: “Mindössze egy tisztességes ember van köztük: az ügyész, de őszintén szólva, még az is nagy disznó.” Én pedig a sorozatot nézve arra gondoltam: ebben a faluban mindenki hülye. Fárasztóan buta, korlátolt idióta. A polgármester, a rendőr, a postás, a kocsmáros, a pap, a közmunkás és a többi. De valahogy nem is életszerűen hülyék. Hanem úgy, mint amikor valaki próbálja eljátszani a nép egyszerű, lassú, nehéz felfogású gyermekét. S bonyolult színészi játék, method acting helyett szimplán fullba nyomja a kretént. Ez az USA-ban – legalábbis a Trópusi vihar című című film halhatatlan jelenete szerint – nem elég az Oscar díjhoz. Ám a csúcsnézettséghez elég. Nemcsak Magyarországon, de a nyugati világban is egyre több helyen...

BARTUS LÁSZLÓ: MI ELLEN TÜNTETNEK A RENDSZER KOLLABORÁNSAI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.09.13.


A biztonság kedvéért jegyezzük meg, hogy Magyarországon a tévesen ellenzékinek hitt kollaboráns pártok és a feltűnést vagy karriert kereső más szervezők is, mindig gondosan ügyeltek arra, hogy féken tartsák a spontán véleménynyilvánítást, az Orbánnal szembeni jogos haragot és a “tüntetésnek” nevezett nyavalygásokat belekonszolidálják a rendszer keretei közé. Ezzel jó szolgálatot téve Orbánnak és bandájának. Lám, demokrácia van. A kabaréba illő legjobb “utolsó mondata” ezeknek az áltüntetéseknek: “találkozunk egy hét múlva”.

Ez alól egyetlen kivételt említhetünk, a CEU-tüntetések kezdeti szakaszát, amiből bármi lehetett volna, ha az élére nem tolakszik Gulyás Márton és egy techno-buli keretében az egészet meg nem fojtja. Abban a két hétben jó érzés volt magyarnak lenni, amikor zúgott a spontán “Orbán takarodj!” és a “Bajszos szar”, és nem volt egyetlen pojáca sem, aki az egészet lecsavarja. Az ilyen megmozdulások elvezethetnek a rendszer megdöntéséhez.

Amikor a jól fizetett kollaboránsok (akik legitimációja és hazaárulása nélkül nem létezhetne Orbán rendszere, s akik azért aggódtak még a Sargentini-jelentés elfogadása előtt is, hogy mit szól az orbánista-mészáros gyűlöletpropaganda média, ha “igennel” szavaznak, s akik szégyenszemre majdnem “nemmel” szavaztak) szerveznek tüntetést majdnem egy hétre rá, hogy Európa elítélte az Orbán-rendszert (anyám borogass!), akkor vajon mit várjunk?

Amikor elolvassa az ember, hogy Karácsony Gergely már megint az ő “egyeztetéseikről” beszélt, amikor megint kezdődik a cirkusz, ez a baromi körülményes “összefogósdi”, amit már jól ismerünk, az elvtársak átbeszélik, megbeszélik, előkészítik, csak köpni támad az embernek kedve.

Csak annyit kellett volna mondani a jelentés elfogadásának napján, hogy mindenki jöjjön az utcára, mi is mondjunk “igent” arra, hogy Magyarország nem jogállam, hanem egy őrült ember hűbérbirtoka, kisajátított tulajdona, ahol szolgák és csak megtűrt alattvalók vagyunk saját hazánkban. És menni kellett volna a Kossuth-térre a nagy egyeztetések nélkül. Látjuk magunk előtt, ahogy ezek kidekázzák, ki beszélhet, ki nem, mennyit, s ki előbb, ki később?

Nem akarjuk az Orbán-fasiszták módszereit propagálni, de el tudja valaki képzelni, hogy mi lett volna fordított esetben, ha a liberális demokratikus kormányzás alatt történik ez, hogy Magyarország a világ szemétdombjára kerül, megbélyegzik, gyakorlatilag diktatúrává, nem demokráciává nyilvántják? Ennél kevesebbért is felgyújtották Budapestet. Gyújtogatni nem kell, de véleményt nyilvánítani, az emberi méltóság mellett kiállni viszont kötelező.

Jön a hivatalos ellenzék, sajtótájékoztatót tart, nem kis utógyújtással, ahol a borotválkozni sem képes MSZP-s pártelnök, aki megbízható hírek szerint a Fidesz választása volt, s jól belesimítja a pártját a NER-be, mellette a bénázásban világbajnok Karácsony, csatlakozik hozzájuk a kollaborációban lényegét veszített DK, és elkezdik “szervezni” a tüntetést. Egek.

Az a tüntetés, amit szervezni kell, elvtársak, egy kalap szart nem ér, és azt bizonyosan látni is fogjuk vasárnap: a lefizetett, korrumpált álellenzék nyafogását, európai értékek melletti dögunalmas dumáját, alattvalói beszariságát, amit egyébként minden nap előadnak. Ezért nem kell tüntetésre hívni és odabolondítani még nem tudjuk hány embert, aki megint csak csalódottan fog távozni, mert emberes, férfias, hiteles, őszinte megnyilvánulást nem hall.

Ez a tüntetés megint a jogos felháborodás letekerése, mederbe terelése, és konszolidálása lesz, mert hiányzik belőle a spontaneitás, az őszinteség, a reflexszerűség. Lejáratódott és lelkileg kiüresedett hivatalos ellenzéki politikusok kötelességüknek érzik, hogy az európai értékek mellett kiálljanak, miközben az egész tevékenységük, amivel legitimálják Orbánt és a rendszerét, tagadja az európai értékeket...

ÁLLAMI KUDARC: AKI KÖZMUNKÁS, AZ IS MARAD

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.09.14.


Az állami apparátus 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni – derült ki egy lapunk birtokába került belügyi felmérésből. Az érintettek többsége beleragadt a helyzetébe, és bármiféle jövedelem nélkül marad, ha közmunka sem jut.

Az állami munkaügyi szervezet olyan kevés közmunkást tud piaci munkahelyhez segíteni, hogy már saját maga is elismeri a kudarcot. Lapunk birtokába került a Belügyminisztérium (BM) egy nemrég készült, nem nyilvános belső elemzése, amelyben az áll: júniusban a közvetítési kísérletek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, majdnem 89 százaléka kudarccal végződött, mintegy 8 százalék eredményét pedig nem tudták rögzíteni. Alkalmi munkára – mostani nevén egyszerűsített foglalkoztatásra – pedig az egész országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni. Ugyanakkor tavaly már a közmunkából kilépők 18 százaléka dolgozott piaci munkahelyen hat hónap elteltével, vagyis 15 százalék körül van azok aránya, akiket felszívott a betanított munkára épülő cégek világa. Más kérdés, hogy a gazdaság esetleges visszaesésekor épp ez az alacsony iskolázottságú réteg lesz az, amelyiket elsőként teszik majd megint az utcára. Egy másik adat is azt igazolja, hogy a közfoglalkoztatottak többsége beleragad ebbe a helyzetbe. A lapunk birtokába került anyagban az olvasható, hogy a júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el. Talán ennél is kínosabb az, hogy a felmérés szerint a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni. A megyék közül Csongrád a legaktívabb, ott a szakképzettek 78 százalékának legalább egy állást felajánlottak, míg máshol újabb közmunkát sem kínáltak...

MAGYARORSZÁG TRAGIKUS KIMENETELŰ HADJÁRATRA KÉSZÜL

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.09.14.


A nemzetek Európája már a múlté, mivel elsősorban a nemzetállamok nem működnek már. Az EU problémáinak nagyobb része (a közös értékrend kiüresedése, a bürokratikus és a gazdasági érdekek tenyészete, a hatékony demokratikus mechanizmus - ráadásul büszkén vállalt - hiánya) is abból fakad, hogy maguk a nemzetállamok nem voltak képesek elvégezni, illetve mára feladták a homogenizációnak azt a feladatát, amiért létrejöttek, legyen ez prioritásaiban - bár egymással összekapcsolódva - etnikai, kulturális (és erkölcsi és vallási) vagy politikai integráció/homogenizáció. (De ide lehetne venni a gazdasági integráció kérdéskörét is, amely -- amikor egyes etnikai vagy vallási csoportok a kárvallottjai -- hatással van a liberális demokrácia iránti lojalitásra is.) Se az etnikai nemzet, se a kulturális, se a politikai nemzet nem realitás már és bizony a legnagyobb baj az utóbbit érő folyamatos fenyegetettség...

3 ÖNMENEDZSMENT TIPP (NEMCSAK) NŐKNEK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzaboElvira
2018.09.13.


Az asszertíven kommunikáló, eredményeit kellő magabiztossággal bemutató nő sok esetben még a törtetés és férfias viselkedés benyomását kelti kultúránkban. Holott a jó diplomáciai érzékkel ötvözött elegáns önmenedzsment elengedhetetlen ahhoz, hogy kibontakoztassuk a tehetségünket és előrelépjünk a hivatásunkban – férfiak és nők számára egyaránt.

A kulturális normák béklyójában

A magyar kultúra mind a férfiak, mind a nők számára előírja: „Ne kérkedj!” Éppen ezért sokan gátlásokkal küzdenek, amikor az eredményeikről és a képességeikről kell beszélniük egy állásinterjún vagy más helyzetekben. Sokan azt tanultuk, hogy persze, fontos, hogy az ember jól teljesítsen, de az eredményeit ne kürtölje szét a nagyvilágban. Ehhez hozzáadva, hogy a nők számára hagyományos elvárás, hogy legyenek szerények, és a társalgás során inkább figyelmesen hallgassanak, elmésségeket nem illik mondaniuk, akkor érthető, hogy sok nő azért nem éri el szakmai céljait, mert nem tud átlépni a kulturális korlátokon.

Arról nem is beszélve, hogy azok, akik a „ne kérkedj!” parancsot követve nem osztják meg másokkal az eredményeiket, kevésbé tudnak büszkék lenni arra, amit elértek – a büszkeség érzését sokszor az segít megtapasztalni, ha mások azt mondják: „bravó, gratulálok!”, vagyis az eredményességünket mások tükrözik igazán vissza. S ezzel egy nagyon fontos motiváló erőtől fosztják meg magukat.

Ha nem mondod el, honnan tudják?

Sokan kiteszik a lelküket is a cégnél, dolgoznak naponta 9-10 órát rendkívüli szorgalommal, mert azt hiszik, ez hozza majd meg az előrejutást. És rettentően dühíti őket, ha aztán mások kapják az előléptetést. Ám hiába olyan szorgalmasak és ügyesek, ha adott esetben erről nem tudnak a magasabb pozícióban lévő kulcsszemélyek… Ezért rendkívül fontos, hogy elegáns stílusban hírt adjunk arról, milyen projekteken dolgozunk, és ezek milyen eredményeket hoznak – különben egész egyszerűen senki nem fog erről tudni, és így nem is veheti számításba.

Molly D. Shepard és Jane K. Stimmler, az üzleti világban jártas amerikai szerzők, hasonló problémákat azonosítottak az amerikai nagyvállalatoknál dolgozó nőknél, mint amikkel bármelyik Magyarországon élő nő küzd a szakmai előmenetele kapcsán: hiányosságaik vannak a képességeik és eredményeik bemutatása, az asszertív kommunikáció és a szakmai szövetségi hálózatok kialakítása terén. Breaking into the Boys' Club című könyvükben számos tanácsot olvastam, amit magam is igyekszem megfogadni. Íme közülük néhány:...

SZÁRNYALÓ TISZAVASVÁRIRÓL ÁLMODNAK A HELYI FIDESZES TÁMOGATÓI

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.09.14.


Történetében először lehet fideszes polgármestere Tiszavasvárinak, a 2010 óta a Jobbik fellegvárának számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosnak. Jobbikos biztosan nem lesz, mert a szétesőben lévő párt nem indít saját jelöltet a városban a vasárnapi időközi önkormányzati választáson, helyette a függetlenként induló Badics Ildikót, a város jegyzőjét támogatja. A kormánypárti győzelem azokon múlhat, akik azt remélik, a fideszes városvezetés majd több fejlesztést vonz Tiszavasváriba, és azokon a telepi romákon, akiknek elegük van a közmunkát szervező jobbikosok hatalmaskodásaiból. 

Időközi polgármester-választás lesz vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban. A 2010 óta a Jobbik egyik bástyájának számító kisvárosban azért üresedett meg a polgármesteri szék, mert a posztot eddig betöltő Fülöp Erik a Jobbik országos listáján a parlamentbe jutott az áprilisi országgyűlési választásokon.

A szociális problémákban bővelkedő Tiszavasváriról már többször tudósítottunk az Abcúgon, így a hétvégi választás előtt is ellátogattunk a településre, hogy megnézzük:

kik és milyen esélyekkel indulnak a polgármesteri címért, és mit vár a 13 ezres kisváros lakossága a hamarosan megújuló városvezetéstől.
Ez nem lesz a demokrácia ünnepe

Nagy nihilben találtuk hétfő kora délután Tiszavasvári lakosságát, a városközpontban, a főút melletti járdán a dolgukra igyekvő emberek közül az első négy megszólítottról pár kérdés után kiderült,

vagy már most tudja, hogy nem, vagy majd aznapi hangulatának megfelelően eldönti, elmegy-e a vasárnap esedékes időközi önkormányzati választásra.

“Mi értelme? Bárki lesz is a győztes, úgysem változik semmi”


– mondta kedvetlenül egy ruhabolti eladó, miután rájött, hogy nem vásárolni jöttünk.

Egy másik helyi, egy barátnőjével az iskola előtt ácsorgó 19 éves lány először szavazhatna önkormányzati választásokon, de a részvétele érdektelenség miatt elmarad...

KALIFORNIA KEVÉSBÉ ISMERT ARCA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Susan
2018.09.14.


Alighanem mindenkiben él egy kép Kaliforniáról (Hollywood nem kegyelmez…), amiben a filmsztárok csillogó világa éppen úgy benne van, mint Los Angeles vagy éppen az óceánpart. Csakhogy az egyik legfontosabb amerikai állam ennél jóval több és változatosabb, nekünk pedig nagy szerencsénk, hogy Susan szuper posztot írt rengeteg képpel Kalifornia kevéssé ismert (ámde gyönyörű) oldaláról.

„Kalifornia állam változatos tájairól, természeti szépségeiről, vagy éppenséggel sokszínű metropoliszairól sokunk hallott, vagy esetleg már meg is látogattuk némelyiket. Éppen ezért úgy gondoltam, ebben a posztban néhány kevésbé ismert helyre kalauzollak el benneteket.

Idén csak kettecskén a férjemmel utaztunk – hja, felnőnek a gyerekek, és már nem igazán akarnak velünk jönni – de kellemesen csalódva konstatáltam, hogy az „üres fészek” szindróma jeleit egyikünk sem tapasztalta önmagán, sőt, egyfajta izgalommal vágtunk neki az idei túránknak.

Útvonalunk az államot észak-déli irányban átszelő 395-ös autópálya mentén haladt, amely már az aranyláz óta összeköttetést biztosít az állam legmagasabb (Mount Whitney - 4.421 m) és legalacsonyabb pontja (Death Valley – 85 m) között...

SPÍLER 2-ÜGY: NINCS MEGEGYEZÉS, A TV2 A SZOLGÁLTATÓKAT OKOLJA

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.09.14.


Nem igazán közelednek az álláspontok a TV2 és a kábelszolgáltatók között a Spíler 2 televíziós csatornáról szóló árvitában, így továbbra sem tudni, mikor lesznek láthatóak a csatornán a spanyol liga meccsei, sőt sokáig úgy tűnt, egy csomó Bajnokok Ligája-meccsről is lemaradhatunk. A piacon mozgók szerint néhány héten belül azért lehet számítani előrelépésre, de a helyzet most a TV2 számára fojtogatóbb.

Pedig már áprilisban megállapodott az UEFA-val és a spanyol szövetséget képviselő ügynökségekkel a tévé menedzsmentje arról, hogy a következő három évben a csatornacsaládhoz tartozó Spíler-sportcsatornák sugározhatják Magyarországon a spanyol La Liga és a Bajnokok Ligája egyes mérkőzéseit. A szerződéskötésről a programigazgató Fischer Gábor számolt be május 8-án a Media Hungary siófoki konferenciáján. A 444-en néhány hete megírtuk, hogy a

két szerződésért évente összesen nagyjából 11 millió eurót, azaz legalább 3,5 milliárd forintot fizet ki a közpénzekkel alaposan kipárnázott TV2.


Ehhez képest most szeptember közepe van, a spanyol bajnokságban az 5. forduló következik, jövő hét közepén indul a Bajnokok Ligája, és egyelőre nincs deal.

A La Liga-ra kizárólagos jogot vásárolt a TV2, a BL-nél pedig a B-csomagot szerezték meg, azaz a keddi és szerdai meccsnapon is ők választhatnak a mérkőzések közül az MTVA után. Az idei kiírásban este 19 és 21 órakor is lesznek meccsek, úgyhogy heti négy találkozó van veszélyben. A főtábla meccsei jövő héten, szeptember 18-tól indulnak.

UPDATE: A TV2, alighanem az európai szövetség felé fennálló kötelezettség miatt, jövő héttől válságmegoldásként a Spíler 1-es csatornáján tűzi műsorra a Bajnokok Ligája-mérkőzéseket. Ez viszont azt jelenti, hogy a jelentős közpénzekből gazdálkodó csatorna úgy fizetett ki az idei jogdíjért közel 4,5 millió eurót, hogy azért a szolgáltatóknak nem kell plusz pénzt fizessenek.

A Spíler péntek reggel azt is közölte oldalán, hogy hétvégén „ízelítőként” a La Liga Spíler 2-n leadott meccsei közül a Spíler 1-en is műsorra tűz négy összecsapást. Ideiglenesen ezzel csillapíthatják a rajongók dühét, de hosszabb távon ez nem jelent megoldást, mivel a Spíler 1-et már értékesítették, azon keresztül nem jut pénzéhez a vállalat.
Évi 4 milliárd mehet a levesbe

Ha hozzászámoljuk a bérezéshez, a stúdió fenntartásához, a többi műsor előállításához és a műholdas sugárzáshoz kapcsolódó költségeket, a Spíler 2 éves költségvetése a következő években a 4 milliárd forintot is megközelítheti, ehhez képest pillanatnyilag nem nagyon akad, aki nézni tudná...

ÚJABB ÁTSZERVEZÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN: LESZ-E FORDULAT

MAGYAR NARANCS / MATERIA MEDICA
Szerző: KÖKÉNY MIHÁLY
2018.09.13.


Új központot kap a népegészségügy, újra lesz országos tiszti főorvosi poszt. Elvégzendő feladat akad bőven, a kérdés csak az, valóban fordulatot és javulást hoz-e az intézmény?

Friss, ropogós kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ felállításáról. Akár még örülhetünk is annak, hogy két év tetszhalottság után újra lesz önálló szervezete a magyar népegészségügynek és egészségfejlesztésnek, hiszen lényegében kiszabadul minisztériumi fogságából az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és más néven, de kissé szűkített feladatkörrel 2016 előtti tevékenységét folytatja. A régi telephelyén, hiszen az OTH-ból helyettes államtitkársággá avanzsált, és most újra önállósuló szerv munkatársainak többsége soha nem hagyta el a Gyáli úti épületeket, csak a feliratok, bélyegzők és a hatáskörök változtak...

CSAK TEGNAP JELENT MEG A TRUMP-KÖNYV, DE MÁR KÖZEL EGYMILLIÓ ELFOGYOTT BELŐLE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.09.13.


Megjelenése napján már 750,000 példányt adtak el abból a tényfeltáró riportkönyvből, amelyet Bob Woodward, a Richard Nixon elnököt megbuktató 1972-es Watergate-botrányt kirobbantó újságíró írt a Donald Trump idején káoszba sodródó Fehér Házról.

Hiába készült Woodward amerikai kiadója, a Simon & Schuster a kivételes rohamra, erre még ők sem számítottak: a tegnapi hivatalos megjelenés napján már kilencedszer kellett újranyomást kérniük a botrányosnak ígérkező kötetből, amelyet világszerte kapkodnak el az emberek a boltokban és online is.

A kiadó igazgatója, Jonathan Karp ma közleményben is reagált a feltűnő sikerre. Azt írja:

Bob Woodward Félelem című könyve egy kulturális jelenség erejével fogy, rendkívül nagy számban, és minden formátumban: keménykötésben, e-könyvben, hangoskönyv-kiadásban is. A hatalmas publikáció előtti, és azóta is tartó, érdeklődés alapján az olvasóközönségnek valóban óriási igénye van annak megismerésére, amit, Woodward szavaival, mi is ”kivételes történelmi fordulópontnak„ tartunk.

A könyv több száz órányi, hangra vett interjúanyagon alapul, rémisztő képet fest a Fehér Ház jelenlegi állapotáról. Maga az elnök is próbálta a várható hatalmas botrányt csillapítani, hétfőn Twitteren ”viccnek„ nevezte a könyvet, amelyet egyszerű, politikai propaganda-támadásnak tart személye ellen, a demokraták részéről...

A VÖRÖS ÜSZŐ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.09.14.


Az Ön által vezetett bizottság súlyos vádakkal illette Magyarországot, jog­államiságunkat és működő demokráciánkat, írja Sargentininek címzett nyílt levelében a CÖF–CÖKA, és már ez az egy mondat is világosan jelzi, hogy a vén kontinens soha többé nem lehet olyan, amilyen volt valamikor. Ugyan Európa nem tegnap kezdett hanyatlani, evvel együtt a levél, amelyben a CÖF–CÖKA jogállamiságunkat és működő demokráciánkat veszi védelmébe, méghozzá épp Sargentini ellenében, egész más műfaj, új korszakot jelez. Európa történetének valószínűleg legutolsó, várhatóan rövid és dicstelen periódusát, amelyben a népámítás itthon kikísérletezett és remekül bevált technológiája lassú, ám döngő léptekkel indul el az úton, amelynek a végét nem ismerhetjük ugyan, de sejthetőleg jobb is így nekünk.

Megszületett a vörös üsző, ennek következtében Európa népei a ráció nyűge alól egyszer és mindenkorra felszabadulnak. A tagolt emberi beszédet a zagyva és értelmetlen fideszmagyar hablatyolás fogja felváltani, persze csak rövid időre, utána ugyanis jön a végítélet, aztán a fájront, a részleteket lásd a jelen szöveg utolsó passzusában.

Pánikra semmi ok, szemünk előtt a világdráma utolsó felvonása zajlik pontos rendezői instrukciók szerint, ügyelő, súgó, világosító, mindenki a helyén, a tapsrend ezúttal elmarad.

Orbán munkaprogramja kisebb léptékű, de éppoly átgondolt, mint a kozmikus terv maga. Kidolgozottságára épp olyankor szokott fény derülni, amikor a felületes szemlélő tévedést gyanít. Azért megyek Brüsszelbe, hogy megvédjem Magyarországot és a magyar embereket az igazságtalan vádakkal és hazugságokkal szemben, mondja a Facebookon közzétett huszonöt másodperces videóban, a hvg.hu pedig diadalmasan szúrja ki, hogy „Orbán eltévesztette a várost, ahol vitázni készül”. Csakhogy Orbán semmit el nem tévesztett, sőt. Azt tanította a nyájnak, hogy az ellenség: Brüsszel. A magyarok hős vezetője Brüsszellel szokott megküzdeni. Amikor kardot köt a derekára és nyeregbe pattan, Brüsszelbe indul, hogy a földdel tegye egyenlővé, lakosait pedig egytől egyig lekaszabolja. Strasbourg nem szerepel a tananyagban, neve a nyájnak semmit se mond, talán valami város vagy ilyesmi, ott egye a fene, ahol van. Orbán szimbólumokban beszél, mert ezt a nyelvet tanította a nyájnak, a nyáj tehát ezt érti, sőt csakis ezt hallja meg.

Brüsszelből megint csak a nyájhoz szólt, de már nem kizárólagosan hozzá, hanem urbi et orbi, viszont a demagógiának ugyanolyan keménységű tésztagalacsinjaival dobálódzva, amilyeneket a belső ellenséggel szemben szokott felhasználni. Orcátlanságával szembesülvén a sokat tapasztalt magyar publikum lélegzete is elakad. Áll ez az ember a pódiumon, egyenest a diktátorzsúrról jövet, cipőjén Kirgizisztán porával, és olyanokat mond, hogy önök most nem egy kormányt, hanem egy országot és egy népet fognak elítélni. Ő is tudja, hogy a teremben ülők valamennyien tudják, hogy ő tudja, hogy üres blabla az egész, amit a papírjából ékes magyar nyelven, szépen artikulálva felolvas, de elviselik. Európa. Azért állok most itt és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Nézi a magyar az EP oldaláról letöltött videót, egyedül van a szobában, de kedve volna bebújni a szőnyeg alá. És ez még nem a csúcs, az ugyanis a következő: Mi sohase vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

Erre végképp nincs mit mondani, ily mérvű cinizmussal találkozva a hallgató csak legyint, vagy még azt se, félrenéz, elsomfordál. Mármint a csökönyösebbje. Vele ellentétben a nyitott, fogékony, receptív szellem, amilyen például a CÖF támogatója is, az ilyesmit az asztráltérből vagy akárhonnan érkező, a sors által küldött útmutatásnak tekinti, elraktározza, örül...

MA DÉLELŐTT KIRÚGTAM ORBÁN VIKTORT

VÁROSI KURÍR
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.09.14. 


Ma délelőtt kirúgtam Orbán Viktort. Berendeltem a hivatalomba, várattam kicsit a folyosón, majd odaállítottam a szőnyeg szélére és közöltem vele: nincs tovább. Vége, befejeztük. Próbáltam tűrni, elviselni, ameddig csak lehetett, de mostanra véglegessé vált: a jövőben nem tudunk együtt dolgozni.

Úgy tett, mint aki nem érti. Mondjam meg, hogy mi a baj vele.

Mondtam neki, hogy ne játssza itt a bazári majmot, tudja ő nagyon jól, mi a gond. Elmondtam már sokszor az elmúlt években, ne akarja, hogy elismételjem. Jobb lesz mindkettőnknek, ha nem kell még egyszer végighallgatnia, váljunk el békességben.

Kötötte az ebet a karóhoz. Hogy amióta csak eszét tudja, értem harcolt. Miattam csinált hülyét magából, értem hagyta, hogy leordibálják a fejét a nemzetközi fórumokon, ujjal mutogassanak a háta mögött. Miattam kerüli mindenki, mint a leprást. Mondtam neki, nem azért fizettem, hogy a nevemben lejárassa magát.

Látszott, nem érti, hogy mekkora a baj.

Na jó: elmondom még egyszer. De most tényleg utoljára. Nem az volt a munkaköri leírásában, hogy lesajnált, lenézett országot csináljon a hazámból. Hogy földig rombolja az oktatást, padlóra küldje az egészségügyet. Belekössön mindenkibe – tanárba, tűzoltóba, munkásba és munkanélkülibe. Fiatalba, idősbe, középkorúba. Ellopja a javainkat, a hitünket, a reményeinket.

Nem ebben állapodtunk meg.

Rombolás és pusztulás, amerre lép. Lenyúlta a lóvét, és odaadta a csókos haveroknak. Több a szegény ember, mint valaha, soha nem látott méretűre hizlalta a korrupciót. Remélem, tudja, hogy ennek a töredéke is elég ahhoz, hogy megszüntessem a munkaviszonyát.

Mégis, mit gondolok, ki vagyok én, hogy csak úgy felmondok neki?

Azt gondolom kiskomám, hogy nem én vagyok érted, hanem fordítva: a miniszter a latin minister szóból ered, ennek eredeti jelentése „szolga”, illetve „segéd”.

Nem érdekel, hogy melyik szó mit jelent, próbálkozott cinikusan. Ha ő úgy akarja, holnaptól ennek is más lesz az értelme. Majd az értelmező szótárt is átírjuk, tette hozzá. Vagy, ha ez egyszerűbb, akkor simán betiltjuk. Meg sem hallottam, elegem volt már belőle. Vége, befejeztük, mondtam, nincs tovább. Két hónap a felmondási idő, nem kell ledolgozni.

Hálátlan vagyok, válaszolta.

Ő csak értem, a magyar emberekért tett mindent. Ezért vívott meg Európával, állította meg Brüsszelt, miattam ment csatába, szállt síkra mindenütt. Ott is harcolt, ahol nem volt ellenség. Fejezzük be, mondtam. Vége.

Kezdte kapiskálni, hogy nincs tovább.

Közös megegyezéssel? Reménykedve nézett rám. Érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba? Nem szóltam semmit. Esetleg megrendült egészségi állapotára való tekintettel? Ez sem jött be. Ki vagy rúgva, mondtam neki. Nincs rád szükség többé, eddig is csak kárt okoztál, ennek most legalább egyszer, s mindenkorra vége.

Tovább próbálkozott: végkielégítés?

Hál istennek, volt gyerekszobám: erőt vettem magamon, és nem mondtam neki, hogy Hello Röfi!

KÖZPÉNZ MILLIÁRDOKBÓL ÉPÜL ELIT MAGÁNISKOLA DEBRECENBEN, 45 MILLIÓ LESZ A TANDÍJ

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2018.09.14.


Nemrég derült ki, hogy az oktatásért is felelős minisztérium vezetője, Kásler Miklós és sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde sem igazán bízik meg a magyar állami iskolarendszerben és fizetős magániskolát választott gyermekei (Kásler emellett az unokái) taníttatására. De úgy látszik, hogy nem csupán állami vezetők, hanem maga az állam sem tartja túl sokra a saját oktatási rendszerét. Ennek a jele lehet a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) létrehozása, amit a Modern Városok Program részeként finanszíroz a költségvetés.

A festői környezetben épülő intézményről a 24.hu megtudta, hogy a teljes egészében közpénzből megvalósuló beruházással valójában egy tandíjköteles, elit magániskolát hoznak létre.

Az iskolában egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd.

Az intézmény honlapján szereplő tandíjköltségek szerint
- az óvoda egy évre alig kevesebb mint 2,5 millió forintba kerül egy-egy kisgyermek számára,
- ezt követően az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forintot kell fizetni,
- a következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente,
- végül az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintos összeget évente.

De ez még nem minden. Az intézmény 100 ezer forintos jelentkezési díjat számol fel, és sikertelen jelentkezés esetén az összeget nem téríti vissza. Az iskola honlapján felsorolt díjak pedig nem fedezik a tanulók étkezéseit, ezek naponta további 1500 forintba kerülnek majd egy diáknak, ami évente még pár százezer forintot kivesz a szülők zsebéből, mint ahogyan az iskolabusz sem lesz ingyenes...NEM EZ VOLT ORBÁN MESTERTERVE, DE ÉLESÍTETTE A B TERVET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.09.14.


Tanítani való politikai húzás volt, ahogy Angela Merkel kancellár Manfred Weberre bízta a magyar kormányfő helyretételét – mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

– Az Orbán-kormány belefutott egy előre látható pofonba, vagy van egy mesterterv, aminek az EP-beli szavazás is a része? 

– Volt Orbán Viktornak mesterterve, de nem az történt, amit eltervezett. Számára az optimális kimenetel az lett volna, és arra is készült az utolsó pillanatig, hogy addig élezi az ellentétet a pártcsaládján belül, amíg létre nem jön egy olyan törésvonal, ahol a többség az ő oldalán áll – vagyis orbanizálja a Néppártot, és a legnagyobb, domináns EP-frakció elfoglalásával az európai integráció folyamatát is megakasztja.

– Mi volt a célja?

– Sokszor mondják róla, hogy európai léptékű politikai szerepre vágyik, szerintem azonban a fő célja a hatalmának a konzerválása. A Néppárt elfoglalására is elsősorban azért vágyott, hogy csökkenjen az Európa felől rá nehezedő nyomás. Olyan Európát akar, ahol nincsenek közös értékek, csak közös piac van – láttuk éveken át, hogy az ellen semmi kifogása, ha a magyar gazdaság kiszolgálja a német nagytőke igényeit. Strasbourgban annyi történt, hogy az európai közép nem hagyta magát a jobbszélre rántani, a magyar miniszterelnök kisebbségben maradt...

EGYSZERŰEN NEM ÉRTEM, HOGYAN JUTOTTUNK IDE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.14.


Jobb reggeleket kívánok mindenkinek! Felveszem egy pár gondolat erejéig a tegnap esti fonalat, bár banánfát a büdös életben nem fogok ültetni. Edgarhoz hasonlóan én sem sértődtem meg, mások nevében és helyett pláne nem szokásom ilyet tenni. És nem is hiszem, hogy ez az a műfaj, amibe a sértődés belefér. Ellenben már megint eggyel, de inkább tizeneggyel kevesebb illúzióm maradt azzal kapcsolatban, hogy belátható időn belül lehet még normális, élhető hely ez a Kárpát-medencének csúfolt feneketlen mélységű sötét bugyor, amiben határokon átívelően tapogatózunk.

Nem az a problémám, hogy valaki (sok valaki) nem ért egyet azzal, amit olvas, hogy más dolgokban hisz, más értékek mentén éli az életét, más politikai elveket vall (jó, ha egyáltalán vannak neki elvei). Az a baj, amikor egy személyeskedéstől mentes, pusztán a mindenki által ismert – még ha le is tagadott – történések mentén formál véleményt (a geci szót egyébiránt Orbán Viktor puszipajtása, üzlettársa, és kollégiumi jóbarátja honosította meg az illetővel kapcsolatban a magyar közbeszédben), és az egyet nem értés olyan ordenáré mocskolódásban manifesztálódik, ahogyan az Edgart (nem a véleményét, nem az érveit, nem a szempontjait, a személyét) minősítő emberi lény tegnap azt bemutatta.

Igen, azt hiszem, jó okom van biztosnak lenni abban, hogy innentől kezdve bármi történhet a magyar közéletben, bárki bármeddig kormányozhatja ezt az országot, bárki lehet még 63 évig a miniszterelnök, ez a mindenkire nézve méltatlan, ragacsos méreg, ez a ökölbeszorult agyú sötét gyűlölködés itt marad. Embertől emberig. Amikor a 21. századi magyar nemzetinek csúfolt politizálás ezt hozza ki az agyakból, amikor ivarérett értelmiségi és nem értelmiségi emberek úgy imádnak politikusokat, és olyan módon élnek-halnak politikusokért, mintha azok rocksztárok és félistenek volnának, amikor következésképpen a verbális agresszión túl, már-már lincselni is hajlandóak a bálványukért, csak azért mert valaki leírta, és alá is támasztotta, hogy ő történetesen miért nem a nemzetmentő, aggódó hazafit látja abban a félistenben, hanem az országot üzleti vállalkozásként üzemeltető, erkölcstelen, gyáva szar alakot (és nem, nem az anyját szidta!), akkor már minden megtörtént. Ott már mindegy, hogy mától mi lesz.

Bevallom, ha valaki ezt magyarázza nekem 10 évvel ezelőtt – amikor már mások is bőven sokat tettek azért, hogy a magyar ember vasvillával szeretgesse a honfitársát, aki nem a szilvapálinkára, hanem a körtepálinkára esküszik -, hogy ez lesz, a röhögéstől kétrét görnyedve mértem volna meg a lázát. Ma már egyre ritkábban van kedvem röhögni, ahogyan állok a totális elhülyülés nemzeti szakadéka fölött és kurvára nem értem, hogy jutottunk ide.

Tudom, hogy a NER-ből jól élő, a NER vérkeringésébe bekapcsolt, magukat ellenzékinek becéző politikusok némelyike szerint idióta baromság moralizálni, és pláne faszság leírni, hogy a sajtó- és véleményszabadság nem azt jelenti, hogy még működik az internet és az utolsó alufóliasisakos félenalfabéta is blogot írhat. De van még egyáltalán mit elvárnom az édesanyámat gyalázó, a barátom-kollégám felmenőit gyalázó, az érveimre egyáltalán nem kíváncsi, felhergelt homo sapiens-től, amikor egy magyarul beszélő képviselő ebben a tempóban nyilvánul meg Európa parlamentjében?
...

BERNIE SANDERS: CSAK EGY NEMZETKÖZI BALOLDAL ÁLLÍTHATJA MEG ORBÁNT ÉS TÁRSAIT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.09.14.


Mára már világosnak kell lennie annak, hogy Donald Trump és az őt támogató jobboldali mozgalom nem egyedülállóan csupán az Egyesült Államokra jellemző. A világon szerte, Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Ázsiában és máshol is demagógok által vezetett népmozgalmakat láthatunk, akik az emberek félelmeit, előítéleteit és sérelmeit használják ki arra, hogy hatalomra kerüljenek és ott is maradjanak.”

Rövid, a brit Guardianben közölt felhívásában ezt állapította meg Bernie Sanders amerikai független szenátor. A 2016-os elnöki kampányban baloldali programjával óriási sikert aratott Sanders most arra figyelmeztet: a nemzetközi szélsőjobboldal és az őt támogató finánctőke határokon átnyúló és hatékony együttműködést épít ki.

Támogathatja ebben az a tény is, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek világszerte rendkívüli mértékben növekednek, a felső 1%, tehát a tőkés uralkodó osztály hatalma óriásira nőtt, a dolgozó osztály pedig egyre lejjebb csúszik, maga alá temetve a legszegényebbeket és legkiszolgáltatottabbakat az életért folyó harcban.

Sanders rámutat: az oligarchia arcátlan korrupciója és vagyonszerzési módszerei, valamint az autoriter hatalomgyakorlás, a demokratikus intézmények semmibevétele szorosan összefügg, együtt alkot egysége
t.

Meg kell értenünk azt, hogy ezek az autoriter vezetők [Trump, Putyin, Benjamin Netanjahu izraeli elnök, a szaúdi ház stb.] egységes frontot alkotnak” –írja, megállapítva, hogy 

a kleptokrácia terén Vlagyimir Putyin orosz elnök jutott a legtovább. Oroszországban Sanders szerint lehetetlen különbséget tenni a kormányzati szándék és az elnök személyes érdekei között. „Magyarországon pedig a szélsőjobboldali, autoriter vezető, Orbán Viktor nyíltan Putyin mellé állt.”

De nem csak módszereiket és eszméiket osztják meg ezek a vezérek és mozgalmak egymással, hanem sokszor pénzügyi támogatóikat is. Sanders szerint ilyen az amerikai Mercer testvérpár is, avagy olyan, kémkedéssel és politikai lejáratással foglalkozó cégek, mint a nemrég megbukott és bezárt Cambridge Analytica, amely számos ilyen rezsimet segített a hatalomba kerülésben.

Sanders szerint tehát a progresszív, baloldali mozgalmaknak is ezt kell tenniük: a legújabb technikai vívmányokat a szabad világ kormányainak ellenőrzésük alá kell vonni, és arra kell használni, hogy ezeket az autoriter, szélsőjobboldali tendenciákat megállítsák, ellenőrzésük alá vonják. Elsősorban úgy, hogy az abszurd vagyoni különbségeket akár drasztikus eszközökkel is mérsékelik.

Sanders zárásként hangsúlyozta: mindenféle visszatérés a Trump és Brexit előtti, neoliberális világrendhez magában hordozza az újabb, súlyosabb kudarc bizonyosságát. Ezért aztán felesleges Hillary Clintonokra, Barack Obamákra, Tony Blairekre számítani megmentőként...

EMBERCSEMPÉSZEK KARJAIBA TASZÍTJÁK A MENEDÉKKÉRŐKET A HATÁRRA HÚZOTT KERÍTÉSEK

ÁTLÁTSZÓ / OCCRP
Szerző: OCCRP
2018.09.13.


Az Európai Unió délkeleti tagországai lezárták a határaikat, így a Balkánon át érkező bevándorlók és menekültek számára az egyetlen lehetőséget az illegális embercsempész-hálózatok jelentik. A bevándorlók és menekültek arra kényszerülnek, hogy több ezer eurót fizessenek a csempészeknek – ám végül a határokon kívül rekednek, nincstelenekké válnak, és bűnözőkként bánnak velük.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) szerint a Balkánon át az unió tagországaiba irányuló illegális határátlépések száma 2015 és 2017 között csökkent. Ám a menekültek száma a Balkánon egyre nő: 2018 tavaszán tizenegyezer szabálytalan belépést regisztráltak Albániában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban, ami a 2017-es tavaszi időszakban mért szám négyszerese.

Salma szüleivel és két fiatalabb testvérével együtt 2015-ben hagyta el Afganisztánt, amikor számos balkáni ország törvényes átjárást biztosított az Európai Unióba.

Mire a család elérte az uniós határt, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Bulgária és Macedónia kerítést húzott a határra, más országokban pedig egyre szigorúbb menekültügyi politikát vezettek be.

Kilátástalanságukban a bevándorlók és menekültek több ezer eurót fizetnek embercsempészeknek a veszélyes utazásért. Az Europol becslése szerint az európai embercsempész-hálózatok évente öt-hat milliárd dollárt (kb. ezernégyszáz-ezerhétszáz milliárd forintot) keresnek.

Miután a tálibok és az Iszlám Állam is megfenyegette őket, Salma családja több mint harmincezer dollárt (kb. nyolc és fél millió forintot) fizetett a csempészeknek, hogy eljuttassák őket Ausztriába. Két évvel később az öttagú család egy kollégiumi szobához hasonló szálláson él a bosznia-hercegovinai Salakovac településen található menekülttáborban.

Salma 23 éves, közgazdász diplomája van, és tört angolsággal meséli el családja borzalmas utazását.

“A tálibok azt mondták: elraboljuk a fiát és a lányát” tolmácsolja Salma az apja szavait. A férfi 27 évig dolgozott az afgán kormányban, és birtoka, pénze, valamint felismerhetően síita neve volt. “Ezért nem kedvelnek minket” mondja Salma.

“Először Nimruzba mentünk, Nimruz után Iránba, Iránból Törökországba, Törökország után pedig Bulgáriába,” sorolja Salma a tartományok és országok nevét, amelyeken a családjával átkeltek. Az egész utat gyalogosan tették meg.

Törökországból Bulgáriába menet Salma és családja tizenkét hegyen kelt át, miközben alig volt ivóvizük. Két-három óránként az aktuális embercsempész ott hagyta őket, és azt mondta nekik, hogy várjanak, amíg értük jön egy másik csempész. “Olyan volt, mint egy lánc” mondja Salma.

Végül eljutottak Szerbiába, ahol egy évet és nyolc hónapot töltöttek arra várva, hogy az ő nevüket olvassák fel arról a nem hivatalos listáról, amelyet a bevándorlók képviselői hoztak létre még 2016-ban, és amelyet később a szerb hatóságok kezeltek...

THE TIMES: MAGYARORSZÁGNAK NINCS HELYE A DEMOKRATIKUS EU-BAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.14.


The Times

A lap szégyennek nevezi, hogy a tory EP-képviselők nem szavazták meg Orbán megbüntetését, vagyis annyira csak a Brexitre koncentrálnak, hogy még a magyar demokrácia megőrzését sem támogatják. Ily módon lejáratták a saját pártjukat. Nem mintha a magyar vezető titkolná, hogy mit akar, vagy éppen a legcsekélyebb mértékben szégyellné magát érte. Illiberális demokrácián dolgozik, jóllehet olyan nincs: egy rendszer vagy illiberális, vagy demokratikus, a kettő kizárja egymást. Ám egy ilyen országnak nincs helye egy demokratikus közösségben. A magyarok egyértelműen csúsznak a tekintélyelvűségbe Ám az európai kormánypártok közül csak a konzervatívok foglaltak állást a szankciók ellen. Ez pedig azt tanúsítja, hogy hihetetlen mértékben elvesztették a tájékozódási képességüket, a mértéket. Egyik képviselőjük ugyan arra hivatkozott, hogy csak nem akarták több hatalomhoz juttatni Brüsszelt, ám nevetséges abból kiindulni, hogy egy eljárás nagyobb veszélyt jelent, mint amikor egy tagállamban kisebbségeket vesznek célba és csúfot űznek a tisztességes játékszabályokból.

Orbán azzal érvel, hogy minden országnak joga van saját döntéseket hozni. Ez igaz, ha már kivált az EU-ból, addig azonban nem. A szervezetben vannak törvények, vannak normák. Ha egy ország kezd eltávolodni a demokráciától, akkor az nem beavatkozás, ha az unió kinyilvánítja ellenkezését. Sőt, még többet is kell tennie. Hogy a magyarok és a lengyelek ne fedezzék egymás hátát, azt úgy lehet kivédeni, hogy együtt tárgyalják az ügyeket, mert az képtelenség, hogy kéz kezet mosson, azaz egy jogsértő állam segítse ki a másikat, és viszont. Az integrációnak sok hibája van, pl. nem képes megbirkózni a menekültkérdéssel és a populizmus az idekapcsolódó félelmet gerjeszti. De a menedékrendszer reformját össze kell kapcsolni a szankciókkal azokkal az országokkal szemben, amelyek már nem méltóak a tagságra.

Daily Telegraph

Egy kiszivárgott bizalmas irat szerint a brit miniszterelnöki hivatal azt tanácsolja a tory EP-képviselőknek, hogy határolódjanak el a tekintélyelvű magyar kormányfőtől, miután nem szálltak azzal szembe a szerdai döntő fontosságú szavazáson. Az utasítás értelmében az érintett politikusoknak twitter üzenet formájában nyilvánosságra kell hozniuk, hogy nem támogatják Orbánt. Vagyis közöljék, hogy Strasbourgban ugyan az indítvány ellen adták le a voksukat, az nem a magyar politika helyeslését jelenti, de utána többet ne nyilvánítsanak véleményt a kérdésben. A Downing Street egyébként azt közölte, hogy nem kérték ki az álláspontját a szerdai határozathozatal előtt. A lap megjegyzi, hogy Nagy-Britanniában viharos visszhangot váltott ki, hogy a toryk nem ítélték el Orbán Viktort az Európai Parlamentben

FT

1. Orbán Viktornak szerdán rossz napja volt Strasbourgban, de egyáltalán nem győzték le. Hagyományos mércével mérve persze megszégyenítette az Európai Parlament, még a konzervatívok nagy többsége is megszavazta, hogy induljon eljárás a magyar kormány ellen. Hazai hívei felháborodtak, ám a döntésről kiderülhet, hogy inkább a kormányfő büszkeségének ártott, mint a politikai pozícióinak. A szankciós fenyegetés igen távoli, amúgy is ez a legkevésbé fontos az egész történetben. Nemigen lehet várni azt sem, hogy kitenné a szűrét a Néppárt, a többi közt azért nem, mert a vezetők aligha akarják destabilizálni az EPP-t, 8 hónappal az európai választás előtt.

Ezzel együtt Orbán az európai színtéren félig-meddig elidegenedett a sajátjaitól, legalábbis egyelőre. Nem túl jó a viszonya Merkellel és Junckerrel, vagyis ha kilép, nem veszít túl sokat. Sokkal valószínűbb, hogy előbb veszi a saját akaratából a kalapját, még mielőtt kényszerítenék rá, de ehhez az kell, hogy már ne tartsa hasznosnak a tagságot. Az illiberális internacionálé lehetőségét olyan pártok vizsgálják, mint az Osztrák Szabadságpárt és az olasz Liga. Azon kívül Orbán kihasználhatja az unión belüli ellentéteket, hogy a migránsbarát EU-elit ellenfeleként jelenjen meg a hazai politikában. Vagyis lehet, hogy Brüsszel pillanatnyilag sarokba szorította, de messze nem verte meg.

2. Orbán Viktor nem az az ember, aki csendben belenyugszik a vereségbe. A kudarc oka ezúttal az volt, hogy sok európai konzervatív képviselő elfordult tőle Strasbourgban, mert ez EP megpróbálja ellenőrizni az új erőket, amelyek felforgatják az EU politikáját. A magyar miniszterelnök, akinek kifejezett célja, hogy létrehozza a bevándorlást elutasító kereszténydemokráciát, az euroszkeptikus nacionalisták zászlóvivője. Meg akarja buktatni a liberális uniós elitet és jobbra igyekszik vinni a Néppártot. A mérsékeltek éveken azt gondolták, hogy képesek nyesegetni a túlkapásait, de most közeledik a nagy leszámolás. Az Európai Parlamentben sokan úgy látják, hogy Orbán magához ragadja a kezdeményezést, továbbá elmélyíti a kapcsolatokat más, unióellenes pártokkal, valamint Steve Bannonnal.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Alap kutatója nem gondolja, hogy még vissza lehet fordítani az igen csak radikalizálódott politikust. Így lehet, hogy az még a magyar uniós tagságot is felülvizsgálja. Közben kereszténydemokrata vezetők azt mondták, hogy a jövő heti salzburgi egyeztetésen fel lehet mérni, hogy mennyire Orbán-ellenes a hangulat...