2016. március 4., péntek

AZONNALI INTÉZKEDÉSEK

OFOE BLOG
Szerző: Civil Közoktatási Platform
2016.03.03.

A Civil Közoktatási Platform által a kormánytól követelt, haladék nélkül meghozandó intézkedések a közoktatás akut problémáinak orvoslására

Leszögezzük, hogy a közoktatás megkerülhetetlen, rendszerszintű átalakításának eszközrendszerét higgadt tárgyalási folyamat során kell kimunkálni, és ez időt, türelmet igényel. A változások akkor lehetnek hatékonyak, ha az óvodák, iskolák, szülők, diákok lehetőséget kapnak a szerepük szerinti véleményalkotásra, az új feltétek megismerésére.

Az azonnali intézkedéseket a következő tizenkét pontban foglaltuk össze:

ITT OLVASHATÓ

A SOKSZÍNŰ BUDAPEST

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.03.04.


Az olasz kocsma előtt azzal az örömhírrel fogadtak, hogy odabent egy honfitársam tartózkodik, egy fiatalember Budapestről, a városból, ahol én is élek, ő is budapesti, mondták. Budapest csodálatos város, ezt már mindenki tudja, nem úgy van az, ahogy régen volt, Budapestnek híre lett a nagyvilágban, jó híre, találkoztam én az elmúlt három hónapban Budapestnek ausztrál, koreai, olasz, orosz és mindenféle rajongójával, Budapest a régió legjobb városa, és ha valaki Budapesten lakik, az irigylésre méltó ember, mert Budapest egy gyönyörű, pezsgő, érdekes, és legfőképpen sokszínű város, és az olasz kocsmárosnak abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy egyszerre tartózkodhatott térben és időben két budapestivel, de mielőtt még poharát emelte volna erre a csodálatos körülményre, arra kértem, hogy kussoljon. Budapestiként van némi rálátásom a sokszínű és érdekes budapestiekre, mondtam, mert rögtön feltűnt nekem, hogy a pultnál tartózkodó budapesti fiatalember egy tahó. Budapestet mindenki szereti, mert sokszínű és érdekes, mindenki talál benne magának valami izgalmasat, honfitársam is, aki távozásom után természetesen Budapestről beszélgetett a jelenlévőkkel, mert Budapest egy olyan város, amiről egész egyszerűen nem lehet nem beszélgetni, és ő is elmondta, hogy miért szereti annyira Budapestet, az otthonát, az országot, ahol felnőtt és él, ahonnan a Kanári-szigetekre jár dolgozni felszolgálóként, elmesélte, hogy mitől más, mitől jobb város Budapest a többi európai városnál, hogy a város sokszínűségében mi az, amit ő a legjobban szeret: “Budapesten nincsenek, és nem is lesznek niggerek.”


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT VAN ÚJJÁSZÜLETŐBEN A MAGYAR DEMOKRÁCIA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.03.04.


Magyarországon a demokráciát az utóbbi években időről-időre el szokás temetni. A választások nem szabadok és nem tisztességesek, a társadalom legnagyobb része nincs képviselve a parlamentben, sőt esélye sincs arra, hogy képviseletre tegyen szert. Mégis ebben az országban évente ezrek és tízezrek vonulnak utcára abban a szilárd hitben, hogy beleszólásuk kell, hogy legyen az őket érintő közügyekbe. Ahogy én látom, ez sokkal inkább jelenti a magyar demokrácia újjászületését, mintsem a haláltusáját...

ITT OLVASHATÓ

REJTŐ JENŐ ÉLETÉRŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÁS A HOLOKAUSZT-EMLÉKKÖZPONTBAN

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA.HU, MTI
2016.03.04.A 111 évvel ezelőtt született Rejtő Jenő kalandos életéről nyílik gyermekközpontú, interaktív foglalkozásokkal egybekötött időszaki kiállítás a budapesti Holokauszt Emlékközpontban március 22-én.
Pető-Jordanidisz Teodóra, az intézmény munkatársa az MTI-nek elmondta: a Páva utcai zsingagóga karzatán április 21-ig látogatható Aki mer az nyer? című kiállítás két részre fog tagolódni. A kifejezetten kisiskolások számára készülő első részben életnagyságú képregényhősök között társasjátékok, képregényszínezés és egyéb interaktív feladatok révén lehet megismerkedni a neves író munkásságával, valamint Rejtő Jenő és Korcsmáros Pál közös képregénysorozatának eredeti rajzai is láthatóak lesznek.
A tárlat a karzat másik felében helyet foglaló, az idősebb iskolás korosztályt megszólító része Rejtő Jenő és a színház kapcsolatát mutatja be, bepillantást engedve pályafutása ma kevésbé ismert, ám sikerekben gazdag operett-, kabaré- és forgatókönyvszerzői oldalába. A látogatót itt többek között Thuróczy Gergely Rejtő-kutató által összegyűjtött operettanyagokat, korabeli kottákat, színlapokat és fényképeket tekinthetnek meg – fűzte hozzá.

ITT OLVASHATÓ

ÉLETKOR ÉS POLITIKAI HITELESSÉG

LIBERÁLIS SZEMMEL REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.03.04.


Népszerű vélemény, hogy ifjú politikusok alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a politikából rendre kiábránduló aktuális fiatalokat. De ez nem feltétlenül igaz.

A baloldal 2010-es veresége óta már többször is megjelentek a közéletben kormányellenes tüntetések révén olyan fiatalok, akik nem ok nélkül töltötték el reménységgel a baloldali pártok támogatóinak szívét. Karsay Dorottya még 2011-ben a „Nem tetszik a rendszer” című dala révén lett ismert, és vált a Milla-tüntetések egyik arcává. Több mint öt évvel később az Együtt tiltakozásán tűnt fel a sajtóban kockás inges Jeanne d’Arcnak becézett Kövesdi Veronika. A két időszak között ismerhettük meg a Hallgatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat, „Az alkotmány nem játék” aktivistáit. Közülük többen mozgalmárként vagy éppen pártpolitikusként továbbra is aktívan részt vesznek a közéleti vitákban és cselekvésben.

Népszerű vélemény, hogy az ifjú politikusok alkalmasak lehetnek arra, hogy megszólítsák a politikából rendre kiábránduló aktuális fiatalokat. A kortárs politikusok hitelesebbek a fiatalok számára, jobban tudják, hogy milyen problémákkal küzdenek, milyen üzenetekkel szólíthatóak meg. A jelenleg is zajló amerikai elnökválasztás azonban azt mutatja, hogy a nem éppen fiatalos Bernie Sanders különösen népszerű az ún. millenniumi korosztály, tehát az 1980 és 2000 között születettek körében. Az önmagát szocialistának valló 74 éves szenátor ugyanis olyan problémákra mutat rá és olyan megoldásokat kínál, amelyek vonzóak a gazdasági válság során felnőtt, diákhitellel és a foglalkoztatás bizonytalanságával küszködő fiataloknak...

ITT OLVASHATÓ

MAGUNK KÖZÖTT - NŐNAP ELÉ

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA
Szerző: Török Mónika
2016.03.04.


A hívószó: nőnap.

(Kíméljenek meg attól, hogy ez komenista ünnep, mert nem az, de nem fogok nekiállni egyesével mindenkinek elmagyarázni.)

Hát, akkor nézzük a leltárt.

Hogy megszülettem egyáltalán – köszönöm az anyámnak.

Hogy olyan elbaszott ripacs vagyok, mint amilyen, és titokban sokfelvonásos drámákat írok – köszönöm a fenomenális nagyanyámnak a Dob utcából.

Hogy úgy tudok ordítani vészhelyzetben, olyan választékos trágársággal, ahogy, és hogy olyan az alkatom, amilyen (nincs vele bajom) – köszönöm az újpesti, ibolyaszemű nagyanyámnak (örökölhettem volna az ibolyaszemét is, na, már mindegy).

Hogy írni-olvasni-számolni nem csak hogy megtanultam, de megtanítani is megtanultam – köszönöm Margó néninek a Fóti úti suliból.

Hogy olyan hülye kamasz lehettem, amennyire csak jólesett – köszönöm a Papp Zsuzsának, aki osztályfőnök volt középsuliban.

Hogy megtanultam a háttérből figyelni és terelgetni a szeretteimet – köszönöm az ebesi nagynéninek.

Hogy megtanultam egyáltalán főzni, és megtanultam még jobban csöndben lenni – köszönöm az anyósomnak.

Hogy van hol laknom, hogy megértettem, milyen lehet mindent elveszíteni – köszönöm az exem nagymamájának.

Hogy megtanultam egyszer s mindenkorra nemet mondani – köszönöm az idétlen barátnőmnek. És azt is, hogy megtanultam nem teljesen összetörni. Vagy ha mégis, akkor elfogadni a segítséget...

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG UTOLÉRJÜK AUSZTRIÁT?

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.03.04.

Több, vitatható kormányzati döntés ellenére a makrogazdaságot tekintve rövid távon nem vagyunk pesszimisták – mondja Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke és Bilibók Botond, a cég vezérigazgatója, akikkel a világgazdaságról, annak magyarországi hatásairól, illetve arról a céges átalakulásról beszélgettünk, amiről mostanában többet lehetett hallani a Concorde-csoport kapcsán. – Az interjút az index.hu készítette.

Olyat csinált meg Magyarország, amit kevesen

Nincs eszeveszett száguldás, de elfogadható növekedés valósul meg – mondják. A külső környezet javulását az MNB bátran kihasználta a kamatszint csökkentésére.
Tény, hogy a nulla közeli kamatok és a beáramló jelentős mértékű EU-forrásból magasabb GDP-bővülés következne, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az elmúlt években a magyar magánszektor a világban egyedülálló mértékben csökkentette eladósodottságát.
Míg a felvett hitelek elköltése GDP növelő, addig a hitelek visszafizetése recessziós hatású, hiszen a gazdaság szereplői fogyasztás és beruházás helyett törlesztésre használják jövedelmüket. Nem véletlen, hogy kevés ország próbálkozott meg ezzel. A világ nagy részén ma magasabb adósságállományokkal találkozunk, mint 2008-ban.
A magánszektorral szemben a magyar állam eladósodottsága nem csökkent érdemben, de összetételén belül fokozatosan csökken a devizakötvények aránya.
Összességében tehát az alacsony kamatok és az EU-források pozitív, illetve a durva mértékű hitel-visszafizetés negatív hatása nagyrészt kioltja egymást. Ezért lehet azt mondani, hogy a növekedésünk elfogadható.

ITT OLVASHATÓ
HVG VÉLEMÉNYSzerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.03.04.
Tőkés László 1989-i tette, bár nem az ő személyes tulajdona, szimbolikus vagyona a romániai magyarságnak és egész Romániának.
Ez elfogadhatatlan.
Amennyit én tudok Tőkés László politikai állásfoglalásairól az utóbbi másfél-két évtizedben – és nem tudok mindent –, az nem ébresztett bennem rokonszenvet; közéleti munkálkodását nem tartom se helyesnek, se hasznosnak. De ez mellékes.
A kitüntetést se ezért kapta.
Tőkés László a Ceauşescu-diktatúrával szembeni ellenállás hőse, ezt senki el nem veheti tőle. Érdeme elévülhetetlen, elmúlhatatlan. Ő történelmi alak, és emiatt az. Nem követhetett el annyi hibát, hogy történelmi tettét érvénytelenítse vele.


ITT OLVASHATÓ

ÍGY KÖPI SZEMEN A DEMOKRÁCIÁT A FIDESZ NÉPSZAVAZÁS ÜGYBEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.03.04.


Az elmúlt hetek a „népszavazás” kérdése körül forogtak. Talán még soha senki sem foglalkozott ennyiszer a népszavazás intézményével, illetve a Nemzeti Választási Irodával (NVI) mostanában. A február 23-án történtek rávilágítottak arra, hogy bár a demokratikus intézményrendszerek (még) megvannak Magyarországon, azok használatát a hatalmát féltő rezsim kénye-kedve szerint korlátozza.

Ezen kívül az is megér talán egy misét, hogy milyen kommunikációs csapdába evezte bele magát a Fidesz  a közelmúltban. Gulyás Gergely például azt állította, hogy a Fidesz semmilyen módon nem érintett az NVI épületében történtekért, miközben szinte minden napvilágot látott információmorzsa ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Orbán ellenzékben még arról beszélt, hogy az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, hogy mit akarnak, és mit nem akarnak, most azonban mégsem lehet népszavazást tartani például sem a budapesti olimpiáról, sem pedig Paksról.

A menekültkvótáról viszont szabad, annak ellenére, hogy korábban még azt állították, mivel az ügy
nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, ezért ebben a témában nem lehet kiírni a referendumot. Legvégül pedig Orbán 100 ezer ukrán menekültet vizionált Magyarországon, aminek azonban semmilyen írásbeli nyoma sincsen. Létezik, hogy bármifajta regisztráció vagy ellenőrzés nélkül beengedett volna a miniszterelnök az országba ennyi embert? És ha egy részük rossz szándékkal jött volna hazánkba?

ITT OLVASHATÓ

ANNYI ESÉLYE VAN EGY TÖRVÉNYES SZTRÁJKNAK, MINT ANNAK, HOGY ORBÁN A TANÁRTÜNTETÉS ÉLÉRE ÁLL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.04.


2010 decemberében a parlament elfogadta az új sztrájktörvényt. A kormány különféle jogtipró törvényeivel szembeni felháborodás akkor elmaradt, az ország nem is tudott erről a módosításról, sőt azóta sem tudja, hogy a Fidesz lényegében lehetetlenné tette a törvényes sztrájkot Magyarországon. Az akkor megszületett új sztrájktörvény ellehetetleníti a sztrájkot azzal, hogy nevetséges kereteket ír elő és gumiszabályokat ad hozzá...

ITT OLVASHATÓ

KÖZFELADVÁNY

K ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.03.04.Ha azt tetszettek volna hinni, hogy mostanáig kissé korrupt volt Magyarország, tévedni tetszettek. Az igazi korrupció még csak most jön, ha eddig vagonszám vitték ki a pénzt a költségvetésből, most már vezetéken fogják, cseppfolyósítva, hogy semmi se akadályozza a zabolátlan költekezést. Egyszóval, eljött, kérem a Kánaán. Csak mi fizetjük.

A kopaszbotrány viharaiban a kutya sem figyelt oda arra, miféle törvényt terjeszt be Lázár János múlt pénteken, pedig kellett volna – általában véve, ebben az országban közepes zűrzavar idején mindig érdemes kicsit odafigyelni a háttérre, a részletekre, mindig észre lehet venni pár kilógó lólábat. De a nagy tülekedésben ez elkerülte a figyelmünket, csak tegnap pattant ki a botrány – arról van szó, hogy a törvényjavaslat szerint ezentúl a kormány arra költ és annyit, amire és amennyit épp csak akar.
Miért, eddig nem így volt? 


ITT OLVASHATÓ


A JOGÁLLAMI TRAGIKOMÉDIA FOLYTATÓDIK

MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM
Szerző: Kajdi József
2016.03.04.


Tudom, a jogállami jelzőt idézőjelbe kellett volna tennem, hiszen hazánkkal kapcsolatban már régen nem beszélhetünk jogállamról. A tragikomédia szó használatára azonban az alábbiakban kifejtett két példa remélhetőleg kellő alapot szolgáltat.
 
Tegnap a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatával ellentétben megállapította, hogy bár tettlegességre nem került sor, azonban a kopaszok valóban akadályozták az MSZP politikusát abban, hogy elsőként időpecsételjen az NVI bejáratának előterében. A Kúria viszont az NVB-nek azt a döntését már nem semmisítette meg, amely Erdősiné népszavazási kérdését fogadta be elsőként és azt hitelesítette. De miért is nem?
 
A hatályos jog szerint az NVB azt a népszavazási kérdést vizsgálja és hitelesíti elsőként, amelyiknek beadója személyesen és elsőként időpecsétel a bejáratnál. Mint közismert, és ezt a felvételek is igazolják, az NVB bejárata előtt elsőként valóban a kopaszok csapata jelent meg, az MSZP „küldöttsége” őket reggel 6 órakor már ott találta. Erdősiné és kísérője viszont csak jóval később jelent meg a helyszínen, vagyis, ha a kopasz csapatot egy beadványozóként veszünk, akkor harmadikként. Ennek ellenére – a Kúria által is megállapított akadályoztatásnak köszönhetően – az MSZP képviselője csak másodikként ért oda az időpecsételő géphez, mert őt megelőzte valaki. Ez a valaki azonban nem a kopasz csapat egyik tagja, de nem is Erdősiné volt, hanem a kísérője. Ebből viszont tényszerűen megállapítható, hogy az első pecsételés szabálytalan volt, hiszen a harmadikként érkezett személy, ráadásul nem is a beadványt tevő tette ezt meg személyesen...
 

KÖZPÉNZBŐL KÉPEZ PÁRTKÁDEREKET A FIDESZ

SZEMBESÍTÉS BLOG
Szerző: Szembesítő
2016.03.04.


Egy olyan új képzési terv jelent meg a Magyar Közlöny 2016. február 15-én közzétett 18. számában, amelynek célja párthű utánpótlást biztosítani a közigazgatási kárderek számára. A rendelet az államtudományi képzési terület alap-és mesterképzési szakjainak meghatározásáról és azok képzési és kimeneti követelményeiről szól. Ezen szakok a 2015. június 30.-án elfogadott törvénymódosítás szerint csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hallgathatók. Szintén ez jogszabály vettette fel egy új osztatlan képzés kialakításának szándékát, államtudományi osztatlan mesterképzési szak néven, ami a jogászokhoz hasonlóan a 10 félév tanulmány elvégzése után doktori címet biztosít a hallgatóknak. Az indoklás szerint azért szükséges e szak létrehozása, mert a jogászképzés már túlságosan eltávolodott az állammal kapcsolatos tudományoktól és alig kerülnek szóba képzésük során...

ITT OLVASHATÓ

ELMONDANI AZ ELMONDHATATLANT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Kertész Ákos
2016.03.04.


Nekem személyes öröm a Saul fia sikere. Röhrig Gézát, úgy érzem, én fedeztem föl – persze magamnak. Vagy húsz éve, amikor a Hamvasztókönyv a kezembe került, rögtön tudtam, hogy ez a fiú nagy költő. Azóta követem a sorsát szurkolva, szeretettel. És nem értem: a Saul fia Oscar díja miért kisebbítené egy másik Oscar díjas film (melyhez szintén kötődöm), a Schindler listája értékét.
Nemrég, úgy egy héttel a gála előtt, melyen a Saul fia elnyerte az Oscart, baráti körben, kanadai és magyar eredetű, többnyire zsidókból álló társaságban, a Saul fia esélyeit latolgatva ismét szóba került Steven Spielberg filmje, és újra elhangzott, hogy a Saul fiához képest a Schindler listája hollywoodi giccs.
Ez késztetett arra, hogy a géphez üljek, mert ezt a rossz szöveget is régóta hallom – s régóta bosszant. Már az összehasonlítás is képtelenség. Van egy szint, ami fölött nem lehet műveket összevetni. Gyűlöletes az a kizárásos esztétika, amikor Aranyt akarják kijátszani Petőfi ellen, vagy Pilinszkyt Nagy László ellen.
Ilyen ez is.

ITT OLVASHATÓ

KEDVES NAPLÓM 4.

24/7 ONLINE
Szerző: Juszt László
2013.03.04.


Tényleg olyan hülyékkel vagyok körülvéve, hogy az már az eget veri. Ezek még hazudni sem tudnak rendesen. Minden mondatuk szavatossága abban a pillanatban jár le, amikor kimondják. Itt volt ez a választási irodai balhé. Árpád remekül kitalálta ezt a sorfalat a Kubatov-fiúkkal. Az meg kapóra jött, hogy Kubatov odavolt Amerikában. Tehát nem tudták rákenni mi meg elmondhattuk, hogy sem telefonon, sem emailen nem lehet őt elérni.
Erre ez a hülye a müncheni reptére, úton hazafelé – hogy ebből hogy csinálhattam alelnököt? – az első kérdésre elszólja magát, hogy: ”A videofelvételek alapján méltatlannak ítélem meg, ami ott lezajlott.” Milyen felvételeket láttál te mesüge ott, ahova a mobil se ér el? Most azután magyarázkodj, ahogy tudsz. Viszont ha nem tudja kimagyarázni, akkor nekem kell őt magát kirúgni, mert a végén még rám kenik, hogy egyetértek azzal a bűncselekménnyel, amit elkövetett… Mondom, ilyen hülyéket nem hord a föld a hátán. Mindegy, arra jó, hogy áll a balhé. Csak rágják a csontot.
ITT OLVASHATÓ

KI A FIDESZES, KI AZ MSZP-S?

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.03.04.


Nekem nincs országos szervezetem, nincs több tízezer aktivistám. De azt tudom, ha valóban népszavazás útján akarnék a kormányról véleményt mondani, akkor a borítékban a boltzáras kérdés mellett lett volna kérdés a délutáni oktatás kötelezővé tételéről, a KLIKről, a mindennapi tornaóráról,a labdarúgás aránytalan támogatásáról. Sőt még arról is, hogy stadion építésre, másra kötelességet vállalhat-e az állam amíg nincs megfelelő forrás az egészségügyre, közösségi közlekedésre, oktatásra. De trafik és földügyben is lenne népszavazás. 
 
Ha nem lenne nehéz más kérdést találni, akkor felteszem a kérdést miért nincs más kérdés? Miért van a Fidesznek és a baloldal egyik-másik pártjának közös mutyija? Miért van az, hogy a baloldal számos a többség számára vállalhatatlan alakja azt mondja, csak az a fontos, hogy Orbán távozzon, de mégis kiderül: A saját pozíciójuk pontosabb, mert eszükbe sem jut egy vállalhatatlan alakok nélküli listát állítani? Úgy tűnik, hogy a közös mutyik, az ezt lehetővé tévő kétpártrendszer és politikai váltógazdaság, ami az ismert baloldali figuráknak is ad hatalmat fontosabb. 
 
Attól még, hogy szerintem a kopaszoknak joguk volt ott lenni,attól még ugye a csak akadályként beadott kérdést bűncselekménynek tartom. Attól, hogy szerintem egy tanárnak joga és oka van azt értékelni, ha bár jelzi, hogy a politikát a saját érdekében sem hozza be az iskolába, mert a tanítás, tanulás fontosabb és nem örülne az otthon maradásnak, te mégis otthon maradsz. És nem voltál vele szolidáris, ha az ellentétét kérte. És bizony egy politikailag megosztott tantestület esetén ez is baj. De úgy gondolom, hogy ha a KLIK gyűjti a hiányzók adatait és nem csak számokat, hanem személyes adatokat is, az az adott személyes adatok kezelésének célján kívül áll, törvénytelen is lehet...
 

EGYENLŐ MÉRCÉVEL

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.03.04.


Loptak már tőlem, nem izgatott föl, mert akkor volt miből, és aki elkövette, előtte a barátom volt, megbocsájtottam. De az a saját pénzem volt, magáncélra. Ha valakik azonban kispénzű emberek közcélú adományait nyúlják le: nincs bocsánat.

Mindig a meggyőzés módszerét választom, soha nem ütök elsőnek. Próbálok érvelni, összefüggésekre, tényekre fölhívni a figyelmet: Olvasóim tudják, hogy maga a Tuareg blog is ilyen szemlélet alapján létezik. Ám mindig van egy határ, ahonnan nincs értelme a további egyoldalú kísérleteknek: a tánchoz ketten kellenek, a monodráma ráadásul unalmas is. Türelmem is szinte végtelen, gondolom ez is kiderült eddig: annyi karaktergyilkolási kísérletet, mint amit én kaptam, valszeg még senki ebben az Országban. És nem viselt meg, nem állított le, nem félemlített meg, és nem keserített el: tudom, hogy a tények fájdalmasak, és hoszú idő, míg azok valósága mindenki számára nyilvánvalóvá válik. Addig meg csinálni kell a dolgomat, rendíthetetlenül, elfogadva, hogy mindazok, akiknek lapításait, sunyiságait megmutatom, gyűlölni fognak ezért. Hát gyűlöljenek, a tényfeltáró újságírás ezzel jár, nem a jelennek, hanem a jövőnek dolgozik, és mint az már eddig is rengeteg esetben beigazolódott: az jött be, amit jóelőre jeleztem, ez meg nekem még akkor is elég, ha a felismerést aztán később nem az én nevemhez kötik...

ITT OLVASHATÓ

A TÁVKAPCSOLAT NEHÉZSÉGEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.03.04.


A határátkelés egyik legnehezebb része, amikor az ember (jó esetben rövidebb, rosszabb esetbnen hosszabb) időre kénytelen elszakadni a partnerétől. Hogy mindezt hogyan éli túl egy kapcsolat, az nagyon sok mindentől függ. A mai posztban erről is szó lesz, hiszen Liping (a Szecsuán blog szerzője) ezt is belevette abba a posztba, melyben kérésemre arról írt, mit csinálna másként a külföldre költözéskor mai fejjel.

Te mit tennél másként utólag visszatekintve? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

„2012-ben indultam először útnak, hogy egy évet Kínában tanítsak egy világvégi kisvárosban. Rá egy évre - két hónap nyári otthonlétet követően - újra nekiindultam, immár egy másik településre.

2014 nyarán hazatértem, majd egy évet otthon maradtam, végül tavaly nyár végén ismételten nekiveselkedtem, egy harmadik helyre, s a tervek szerint néhány évet még biztosan Kínában is fogok tölteni.

Ha arra keresem a választ, hogy mit tennék másképp a mai eszemmel, az egy meglehetősen fogós kérdés. De vegyük sorr:

ITT OLVASHATÓ.

JORDÁN TAMÁS: "A SZÍNHÁZ AZ A HELY, AHOL BESZÉLÜNK EGYMÁSSAL"

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT BLOG
Szerző: 7óra7
2016.03.03


„Egy békés, polgári demokratikus rendszer lehetősége nincsen benne abban a világban, amiben élünk.”

A Színházcsinálók rovatunkat talán nem is lehetne másvalakivel kezdeni, mint azzal az emberrel, aki sok nagy színháztörténetben szerepelt, és most is egy ilyen történet részese Szombathelyen. Hogy csak felsoroljuk: Egyetemi Színpad, 25. Színház, a hőskori Kaposvár, Merlin, Nemzeti Színház, Szombathely.

A te színháztörténeteidben minduntalan, már-már mániákusan felmerül ugyanaz a kifejezés. Mi az az agora?

Talán onnan kezdeném, hogy színész akartam lenni, de erre egyáltalán nem predesztinált semmi. 18 éves koromban 15-nek néztem ki, beszélni egyáltalán nem tudtam, se magánhangzóim, sem mássalhangzóim nem voltak. Bálint Andrással együtt készültünk a színművészetire, ahová őt felvették, engem nem, és mivel ő akkor már járt az Egyetemi Színpadra, ki tudja, talán szánalomból elvitt oda magával. Ruszt József akkor még főiskolás volt, és innen kezdődött egy varázslatos tíz évem...

ITT OLVASHATÓ

MEGINT JŐNEK, KOPOGTATNAK...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.03.04.


A diktatúra bekopogott… – írtam néhány napja arról a megengedhetetlen aljasságról, amikor állampolgárok egy békés (nem molotovkoktéllal, utcakővel és tankkal támadó) csoportját fizikai megfélemlítéssel akadályozták meg abban, hogy éljenek törvényadta jogaikkal. Ezt az államhatalom néhány napig tétlenül nézte.

Az elmúlt napokban azonban a regnáló hatalom csinovnyikjai sarkig tárták az ajtót a kopogtatók előtt, és már a szobák felé terelgetik udvariasan a hívatlan látogatókat. (Az éléskamrában már régóta ők az urak.) Egyúttal megszegve a „szent kétharmad” által hozott „gránitszilárd” törvényeket, és a józan észnek sem hagyva milliméternyi kiutat sem. Mi mást jelentene, ha a választások – és a népszavazás, mint rendkívüli szavazás körülményeinek – törvényessége felett őrködni hivatott komplett testület megbuggyan. A magukat immár indokolatlanul Nemzeti Választási Irodának, meg Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) tituláló testületek tagjai ugyanis egy teljesen értelmetlen kérdés fölött fontolgatnak.

Csak tudnám, hogy mit. A köznyelven csak boltzárási törvénynek hívott előírás ugyanis a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szól. Nem tilos a munkavégzés a 400 négyzetméternél kisebb, „családi” tulajdonban lévő üzletekben, de ezekben is csak a családtagok dolgozhatnak vasárnap. Na most, hogy mi késztet némely állampolgárokat, hogy ennek a törvénynek az alapján arról akarják megkérdezni honfitársaikat, hogy: „Egyetért-e azzal, hogy a kisboltok vasárnap zárva tarthassanak?” – az rejtély. Bár igazolja azt a felmérést, amely szerint a magyarok többsége ismeri ugyan a betűket, de nem képes értelmezni az olvasottakat. Még ezt is hajlamos elhinni a fegyelmezett polgár: idős, a jogi nyelvezetben nem járatos személyek eltévedhetnek a cikkelyek, paragrafusok, bekezdések, pontok világában..

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ A BAJUSZÁT RÁNGATJA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.03.03.


Házmester urunk Vezérünk és A Párt akaratából megszavazta, hogy ne lehessen a jegybank alapítványait zavarni lopás közben. Aztán meg eszébe jutott, hogy különvéleménye van neki.
Csak úgy szóban persze, ahhoz nem elég bátor, hogy a különvéleményét szavazat formájában is megmutassa.

Elképzelem azt a kínt, azt az ön és bajuszmarcangoló tépelődést amin keresztül ment ez az ember. Megszavaztam, bazmeg, megszavaztam mi mást is tehettem volna, na de én is tudom meg ők is tudják, meg mindenki tudja, hogy amiről beszélünk az közpénz. Amit eddig csináltak is véleményes, furcsa, morálisan ingoványos, de most hozzájárultam én is baszki, hogy mindezt átláthatatlanul tehessék. Ómájfaszom! Hogy tehettem, honnan vehettem volna bátorságot az ellenkezéshez, mit mondjak most bárkinek aki megkérdez erről, hogy nézzek az emberek szemébe?!

ITT OLVASHATÓ

CSEPELNEK MÁR NEM KELL ELLENSÉG...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző:  csú
2016.03.04.


Van bőr a képén. Borbély Lénárd csepeli polgármester 17 fős kerettel működő kabinetjében (bér közel havi 600.000.-) bizonyára akad arra is ember, aki megírja a blogjait! - Ezekkel a szavakkal kezdi publicisztikáját Horváth Gyula, majd így folytatja:

Természetesen ezeket a blogokat is nagy valószínűséggel a főideológus Ábel Attila rendeli (de lehet, hogy alkotja is). Így került be a műbalhét jelentő írás a polgármestertől arról, hogy a „Nem leszek suliban” akció ebéd elmaradása 600.000.- Ft kárt okozott. Ábel Attilának viszont nem okozhat gondot ennek az ügynek a „felplankolása”...

ITT OLVASHATÓ

SAJÁT ANYAGÁT HAMISÍTOTTA MEG AZ M1, HOGY ÚGY TÜNJÖN, PUKLI ISTVÁN HAZUDIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.03.


Az M1-nek adott élő adásban interjút Pukli István, a tanártüntetések egyik emblematikus figurája. A 11 perces interjúból később egy rövid részletet a 19:30-as esti híradóban is bevágtak, csakhogy úgy vágták meg az anyagot, hogy más legyen az értelme Pukli egyik válaszának.

Pukli azért adott hangsúlyozottan élő és vágatlan (hogy ne másítsák meg a szavát, bár ezt mégis megtették) interjút az M1-nek, mert miután elkezdték őt sározni – a volt szocialista korrupciós ügyek miatt börtönt is megjárt Zuschlag János mindenfajta bizonyíték nélkül állította azt, hogy Pukli korrupt lenne – inkább ő állt elő nagyapja ÁVO-s és testvére köztörvényes múltjával, nehogy azt a kormánypárti média hozza elő. Ezután az M1 riporterei elmentek a szüleihez, és többször is a házuknál járva zaklatták őket. Pukli ezen háborodott fel, azt kérte, hagyják békén a családját, vele beszéljenek inkább, és ezért adott interjút az M1-nek.
 
Az eredeti videóban az 1 perc 30-nál feltett kérdésre, amely arról szól, miért probléma, ha Pukli szüleit zaklatja az M1, így hangzik a válasz:

ITT OLVASHATÓ

MOST SZAKADT KETTÉ A FIDESZ

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Géza
2016.03.04.


Most szakadt ketté a Fidesz. Nem, nem hullik darabokra, nem oszt senki lapot Tóbiásnak vagy Gyurcsánynak, az ő szekerük ettől függetlenül gurul vagy rohad el félúton. A Fidesz nevű halmaz azonban aligha lesz egyben tartható 2018-ban. Lesz egy rész, amelyik megmarad Fidesznek, ez lesz a visszataszító gennyhalmaz, amelyet minden résztvevő igyekszik majd kivágni az egyre gyengülő testszövetből. És lesz egy csalódott, felháborodott társaság, amelyik igyekszik majd a kivágásban segédkezni.

A Fidesz saját maga mért három csapást önnön, gránitszilárdságú testére. A kopaszos sztori, az MNB alapítványok közpénzlopásának törvényi szintű titkolása és a költségvetés rendeleti módosíthatósága minden bizonnyal komoly repedéseket ejtett. Persze ezek még hajszálrepedések, szóval kár számon kérni még bármit is a belső ellenzéken. A frakciófegyelem még erősebb bárminél, simán megszavaznák az anyjuk eladását is...

ITT OLVASHATÓ

MITŐL CSIMPÁNZ A CSIMPÁNZ?

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.03.04.


A csimpánzok most már nem csak eszközöket használnak, gyászolnak, területért háborúznak, bonyolult rendszerben kommunikálnak, illetve altruizmusra is képesek, de még köveket is halmoznak fel bizonyos fák tövében, ami egyfajta primitív spiritualizmus példája lehet. Bár a főemlősök ettől még nem lesznek „szőrös kis emberek”, egyre nehezebb behatárolni, hogy pontosan mi is az, ami különlegessé tesz minket.

4-7 millió évvel ezelőtt létezett egy főemlős faj, ami a csimpánzoknak és az embereknek is őse. Mivel evolúciós utunk során tőlük váltunk el legkésőbb, a csimpánzokat tekintjük legközelebbi rokonainknak az állatvilágban – DNS-ünk 98,8%-a egyezik. Minél többet tudunk tehát róluk, annál többet tudunk a közös ősünkről, és ennek megfelelően az emberi evolúcióról is. Az állatok fejlett tanulási folyamatai miatt a főemlősökkel kapcsolatos kutatások emellett például a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez is hasznosak lehetnek. Az évek során egyre több, korábban kizárólag az emberre jellemző viselkedésmintákat mutató csimpánzokról szóló eredmény látott napvilágot...


ITT OLVASHATÓ