2022. október 8., szombat

AZ ÖNKÉNY CSÚCSRA JÁRATJA ÖNMAGÁT, S GYÁVA ÉS JELLEMTELEN FEGYVERHORDOZÓIT CSATARENDBE ÁLLÍTJA...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.08.


Az önkény csúcsra járatja önmagát, s gyáva és jellemtelen fegyverhordozóit csatarendbe állítja. Folyamatosan érkeznek a hírek törvénytelen információgyűjtésről, listázásokról, s a hóhéri teendőket ellátó tankerületek vezetőinek tanárokat és diákokat fenyegető fellépéséről.

A diktatúra a totálisan inkompetens rendőrminiszterrel kívánja erőből eltakaríttatni saját trehányságának, cinizmusának, kormányzásképtelenségének, az ország jövője iránti teljes közönyének minden szennyét és mocskát, a méltóságukban sokszorosan megalázott és semmibe vett tanárokat pályaelhagyásra kényszerítve, s a diákoktól megvonva a tanuláshoz való alapjogot, így végképp romhalmazzá téve az amúgy is rettentő pedagógushiánnyal küzdő, ezer sebből vérző oktatási rendszer egészét. A hírek már arról számolnak be, hogy egyes tankerületek vezetői, maradék eszüket, józanságukat és – ha volt egyáltalán – becsületüket feledve csoportos kirúgással fenyegetnek tantestületeket, akad hely, ahol a tantestületnek több mint a felét. Ezek az agyatlan és lelketlen ítéletvégrehajtók felfogják vajon, mit tesznek? Tisztában vannak azzal, hogy ezek a fenyegetések, még ha nem is valósulnak meg, milyen rendbehozhatatlan és gyógyíthatatlan károkat okoznak a tantestületeken belül, kollégák között, felfogják-e, hogy ezekkel a zsaroló fenyegetésekkel minek teszik ki a tanárokat és a diákokat, s tudják-e, mit érnek el, ha a fenyegetés valóra válik, mint a Kölcseyben, a diákok meg ott maradnak tanáraik, osztályfőnökeik nélkül, akár az érettségijük előtt pár hónappal?

A kérdés csupán az, hogy e fenyegetőző személyek az oktatásról mit sem tudó ostoba alakok, avagy tudatos és mindenre elszánt gazemberek?

Majd ők állnak fel a katedrára matematikát és angolt, kémiát és történelmet, földrajzot és nyelvtant, fizikát és irodalmat, biológiát és németet tanítani? Ők meg Pintér Sándor? Úgy gondolják, hogy majd ők és Pintér rendőrminiszter lesznek a diákok számára a hiteles emberek, a komolyan vehető tanárok, a gondjaikat, bajaikat orvosló pedagógusok? Mi közük van ezeknek – Pintér rendőrminiszterrel és Orbán miniszterelnökkel együtt – bármihez is, ami akár a szakmai tudást és felkészültséget igénylő oktatáshoz, akár a szenzitivitást és empátiát feltételező neveléshez kötődik?

És továbbra is kérdezem: azért, mert a Karmelita kolostor oktatáshoz és neveléshez semmit sem konyító, s annak szerepét és jelentőségét felfogni képtelen ura mindent rendben talál, a „családbarátságáról” elhíresült államelnök asszony mély és heroikus hallgatásba burkolózva épp a család- és jövőbarát politikáját látja kiteljesedni ezekben a napokban?

A KRÍMI KÁOSZ

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.10.08.Az események megint felülírták a terveimet, ugyanis én ma Vlagyimir Putyint szerettem volna köszönteni hetvenedik születésnapja alkalmából, de valaki megelőzött, és alaposan felköszöntötte egy páratlan tűzijátékkal, melyet a Krímbe vezető kercsi hídon rendezett. Az orosz sajtóban és társadalomban teljes a fejetlenség és a pánik. Próbáljuk megérteni, mi történt!

Vegyük először a TASZSZ tudósítását, éspedig szó szerint:

MOSZKVA, október 8. /TASZSZ/. Felrobbant egy teherautó a krími hídon, aminek következtében kigyulladt egy tehervonat hét üzemanyagtartálya – közölte szombaton közleményben az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság.

„A Krím híd közúti szakaszán ma reggel 6 óra 07 perckor felrobbant egy Taman-félsziget felől érkező teherautó, melynek következtében a Krím-félszigetre tartó tehervonat hét üzemanyag-szállító tartálykocsija kigyulladt. A közúti híd két pillére részben összeomlott” – áll a közleményben.

A bizottság szerint a híd hajózható része feletti boltív nem sérült meg.

A bizottság azt is közölte, hogy erőfeszítéseket tesznek az incidens okának megállapítására és következményeinek kezelésére.”

Tudni kell, hogy ennek a hídnak stratégiai fontossága volt, ugyanis ez kötötte össze a félszigetet Oroszországgal, pontosabban a Krasznodari Területtel, sőt, ezen keresztül kapták az utánpótlást a Dél-Ukrajnában, például Herszonban állomásozó orosz csapatok. De jelkép is volt: a Krím orosz megszállásának jelképe, ezt már 2014 után építették, 2018-ban avatta fel Putyin személyesen, aki annyira büszke volt, hogy gyakran emlegette is nagy eredményei között, a legutóbb még az orosz gyermekszervezetekkel tartott találkozóján is szóba hozta, tehát biztos, hogy nagy veszteségnek fogja érezni, ha romba dől.

Romba dől? Mint majd látni fogjuk, ezt nagyon nehéz biztosan megmondani. Annyit tudunk, hogy bárki is robbantotta fel, a szervezés kisebb csodáját vitte véghez, az orosz hatóságok ugyanis még a közelmúltban is azzal dicsekedtek, hogy húsz különböző módon védik a hidat, de annyira, hogy még tizenhét katonai delfin is őrzi. Nem túl valószínű, hogy a teherautó – az egyelőre értelmezhetetlen, hogy öngyilkos merényletről van-e szó vagy a sofőr véletlenül halt meg – éppen akkor robbant, amikor az üzemanyag-szállító vonat odaért, mindenesetre már az is csoda, hogy nem vették észre benne a robbanóanyagot, ugyanis a hídra felhajtás előtt minden járművet átvizsgálnak az orosz hatóságok...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN SZAKI KIJAVÍTJA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.08.


Prágába indult Orbán Viktor uniós csúcsra, amiből a Facebookon olyan sivalkodást hozott ki, hogy az ember fölkapta a fejét, mi van itt, kit nyúznak, hacsak nem őt. De nem. Csupán kifütyülték és pfújolták, midőn kiszállt a páncélozott géperejű járműből, az arcára fagyott a hülye mosolya, mert rá kellett jönnie, ez nem hazai pálya, ahol kifertőtlenítik a területet, amerre jár. Hogy Domestos-szal is dolgoznak-e az nem bizonyos és tudható, de a rend szerint kordonnal elkerített területre még ellenzéki érzelmű madár sem röpülhet be, ha mégis, a TEK légelhárítása leszedi. Bár, ha az oroszoknál képezték ki őket, akadhatnak hibák.

De nem azért gyűltünk egybe, hogy ezen élcelődjünk és göcögjünk, még csak nem is a prágai fogadtatás miatt, mert az hovatovább általános. Azt kell látnunk, amerre jár-kel őfőméltósága nem naturálisan szélsőjobbos terepen, most már rend szerint ezt kapja. Nem szeretik őt, igaz, mi sem, és mi is kifütyölnénk, ha a közelébe engednének, de ezt nem kockáztatják. Ha pedig mégis, elveszik a sípjainkat, idehaza tehát az a téves benyomása támadhat, mert ezt rendezik meg neki, hogy népe rajong érte. Nem könnyű a diktátorok élete, útjuk a történelem tapasztalatai szerint nyílegyenes, csak az út hosszú és gyötrelmes a lehangoló végig.

Ez is mindegy, mert erről sem lesz szó, hanem, mint ígértem, a Facebookon való sivalkodásról, amivel az elmúlt napokban szintet lépett a manus. Prágába indultában elsőként nekilátott hisztizni, hogy micsoda drágaság van, uramatyám, semmit nem lehet megvenni, és hozzátette, hogy Brüsszel az oka az elhibázott szankciókkal, amelyeket minden gond nélkül megszavazott ő is. Érdekes ebben már nem a hazugság, hanem az attitűd, ahogyan mondja a dumát, mintha a sparhelt mellett pörlekedne kis otthonkában, álla alatt megcsomózott kendőben. Igaz, sokszor nem áll ettől távol a toalettjével, amikor a nép egyszerű gyermeke maskara van rajta.

Ismerjük ezt disznóölésekről, de az álca most meg is telt tartalommal, nagy valószínűséggel közelít az igazi önmagához. Nyanya képében még nem láttuk, de ezzel a szöveggel abba esett bele, hogy rögtön ki is kecmeregjen belőle egy másik figurával, amikor mindehhez azt is hozzá tette, hogy indul a hibákat kijavítani, aminek itt az ideje. Ekkor már szaki ő, kezében a villáskulccsal, aki ennen kezével szereli meg a bajokat, másfajta egyszerű ember most, a magyar férfilélek ugyanis ilyen megcsinálós, na majd én, add ide a söröm. Csakhogy ez az Unió és nem talicska, aminek kitörött a kereke. Nem javít meg senki semmit...