2016. július 6., szerda

KIT AKARTOK MEGFÉLEMLÍTENI? A POLGÁROKAT? MENJETEK TI A FRANCBA, AHÁNYAN CSAK VAGYTOK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.06.
 
 


 
 


 

LIGET: KOCSIS MÁTÉ JEGYZŐJE ADTA KI A TÖRVÉNYSÉRTŐ BIRTOKVÉDELMI HATÁROZATOT ÉS ENGEDTE BE A KOPASZOKAT

DR. ERDŐS GÁBOR BLOGJA
Szerző: e_gabor
2016.07.06.


Danada-Rimán Edina, a csak elvileg független józsefvárosi jegyző, Kocsis Máté embere adta ki a jogszabálysértő birtokvédelmi határozatot (a Kormányhivatal a legfideszesebb önkormányzatot, a VIII. kerületet jelölte ki). És a rendőrök állítása szerint ő volt az, aki személy szerint (!) is ismeri a kopaszokat, akiket a rendőrök beengedtek. (Merthogy kérdeztem: őket milyen alapon engedték be oda, ahonnan a Ligetvédőket kitették -- hát így!).
 
Danada-Rimán alvilági figurákkal barátkozik!? Ami biztos, hogy offshore cégnek játszották át az egyik legértékesebb józsefvárosi ingatlant, a Hunyady-palotát, s ehhez is ő adta a nevét, mint ahogyan ahhoz az ügyhöz is, melyben az Ügyészséghez és az Unió Csalás Elleni Hivatalához fordultam -- a vizsgálat jelenleg is zajlik.
 
Ott voltam, amikor a sorfal kettévált, és ők, munkásnak álcázva vagy százan benyomultak – a jegyzőt nem láttam. Vagy nem volt ott, és akkor a rendőrök sértettek szabályt -- az ő nevében; vagy ott volt, és akkor ő maga sértette meg a törvényt.
 
Akár így, akár úgy, az Orczy-kerti fakivágásokhoz asszisztált, most pedig a kopaszok benyomulásához – mindkét ügyben jogszbályokat sértettek, sőt, magát az Alaptörvényt is...
 

BREXIT EFFEKTUS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2016.07.06.


A június 23-i brit népszavazás után még rövid ideig mély csend honolt a megdöbbenés miatt. Valahogy nem ezt várták a brit politika művelői: éppen ellenkezőleg, azt gondolták, hogy megerősítik abban a hitükben, hogy az UK igenis az Európai Unió hű tagja és az is akar maradni. Maga David Cameron inkább a brexit híveinek a vitorlájából akarta kifogni a szelet, és bebizonyítani azt, hogy neki van igaza. Ezért ígérte meg azt a legutóbbi választások előtt, hogy népszavazást írnak ki erről a témáról. Ő ugyan megnyerte a választást, újra miniszterelnök lehetett, de az ígéretének teljesítése során elbukott. Győztek viszont a brexit hívei, de mily furcsa, az Unió ellenességéről jól ismert politikus Boris Johnson nem vállalta a miniszterelnökséget, illetve Nigel Farage, mint aki jól végezte a dolgát, a napokban lemondott a pártelnöki tisztségéről, mondván, elvégezte a dolgát, mert kivezette az UK-t az Unióból. Érdekes lelkiviláguk lehet nekik, akik akkor érzik jól magukat, ha bizonytalanságba eveztetik a nemzetközösséget, de az időközben adódó problémák megoldásában nem vállalnak részt.
 
Itt most azonban sokkal többről van szó, mint egy nemzetközösség jövőjéről, hiszen az UK-nál nagyobb nemzetközösség, vagyis az EU jövőjéről is szó van. Sőt, úgy gondolom, hogy ez utóbbi még nagyobb gond, mert az UK egész biztosan meg fog élni a nagy nemzetközi gazdasági versenyben, hiszen elég erős ahhoz, hogy visszaverjen még olyan nemtelen támadást is, mint korábban Soros György támadása az angol font ellen történt. Amint azt jól tudjuk, az UK a világ ötödik legnagyobb gazdasága, így nem kétséges az sem, hogy ilyen pozícióban nem fog a gazdasági csőd szélére jutni. Egészen más helyzetben van ám az Unió, hiszen abban sok olyan kis ország van, amelyik néha a gazdasági összeomlás szélén táncol(t), mint például Görögország és csak az Unió vezetőinek a szolidaritása mentette meg őket ettől a krachtól. De ide sorolandó hazánk is, hiszen éppen az ez évi első negyedéves gazdasági eredmények mutatták meg azt a szörnyű valóságot, amit egyébként korábban már sejtettünk, hogy az Uniós pénzek nélkül a magyar gazdaság lejtmenetbe vált át, és semmi és senki sem tudná megmenteni Magyarországot egy gazdasági összeomlástól. Tehát gazdasági szempontból is sokat veszíthet az Unió némely országa, ha a brexit után a dominó elv alapján további kilépések jönnének...
 

200 RENDŐR - 10 LIGETVÉDŐ ÉS A HATALOM GŐGJE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.06.
 
 

A LIGETHEZ VALÓ JOG

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.07.06.


Ez a konfliktus nemcsak a környezet- és városvédelemről, hanem a demokráciáról is szól. 

A múlt héten felpörögtek az események (friss eseményeket
lásd itt) a Városligetbe tervezett múzeumi negyed kapcsán a tüntetők és a beruházók között. A konfliktus akkor robbant ki, amikor a ligetvédők áttörték a beruházó cég biztonsági emberei által emelt kordonokat a Közlekedési Múzeum körül... 

...A ligetvédők és a biztonsági őrök közötti incidens kapcsán
felmerült az is, hogy miért nem lehetséges olyan mértékben mozgósítani a lakosokat, hogy a tömeg érdemben megakassza az építkezést-fakivágást, ami így tárgyalásra, konzultációra bírná a beruházót. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy a Greenpeace által rendelt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett fővárosiak 86%-a ért egyet azzal az állítással, hogy a tervezett múzeumok „zöld területeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet”. Bár a nyári időszakban nincs egyszerű dolga a tüntetésszervezőknek, az egészségügy és a közoktatás ügyében is sikerült résztvevőket toborozni a tiltakozásokra. A közparkok helyzete ráadásul lehetőséget adhat szélesebb rendszerkritika megfogalmazására, ahogy az Isztambulban történt, ahol a város központi részén fekvő Gezi parkba tervezett bevásárlóközpont miatt szökkent szárba egy országos tiltakozási hullám...A Városliget ügye egyelőre azonban nem lett magyar Gezi park. Egyrészről a múzeumok építése nem vált ki akkora ellenállást, mint a bevásárlóközpontoké. Másrészt fontos elem, hogy bár a már említett urbánus alternatív életformák fontos bázisát jelentik az RTS-mozgalmaknak, sokak számára idegen a rájuk jellemző életstílus-politizálás. Ilyen esetekben szoktak a tiltakozások szervezői támogató eseményeket szervezni, ahol olyanok is részt vehetnek, akik egyébként habitusuk alapján nem láncolnák magukat egy kivágásra ítélt fához.

A társadalmi mozgalmak esetében a konfliktus gyakran túlmutat a konkrét ügyön, így az RTS-mozgalom a köztérhasználaton vagy a ligetvédők tevékenysége a fák kivágásán. A Liget-projektről ugyanis az érintettek, tehát a Városligetet használó lakosok megkérdezése, a velük való egyeztetés nélkül döntöttek. Az RTS-mozgalmaknak és a ligetvédőknek is alapvetése, hogy a köztér használata sokat elárul a közélet állapotáról is, a konfliktus tehát nemcsak a környezet- és városvédelemről, hanem a politikai részvételről és a demokráciáról is szól.
 

MEGJELENTEK A MARKOLÓGÉPEK A LIGETBEN

ORIGO HU
Szerző: ORIGO
2016.07.06.
 
 
A józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozatával jelentek meg a rendőrök szerda reggel a Liget Projekt ellen tiltakozó aktivistáknál, a Hungexpo irodaházaknál. Volt, aki az épülethez láncolta magát, a készenléti rendőrök is kivonultak. Megérkeztek az első munkagépek, hogy bontsák az épületet.
 
Fél 12-kor megkezdték az aktivisták eltávolítását a rendőrök. Először felszólították őket, és az újságírókat is, hogy hagyják el a területet, a ligetvédők erre közölték, hogy közterületen vannak és bejelentett demontrációt tartanak. Az Origo tudósítójának beszámolója szerint ekkor elkezdték felemelni és egyenként távolabb hurcolni a rendőrök a földön ülő tiltakozókat. 
 
Az Origo újságírója mintegy háromszáz rendőrről számolt be, köztük gumibotos, rohamsisakos készenlétiekről. Nem sokkal 11 óra után megjelent a helyszínen egy kamion, rajta egy munkagép, és megpróbált behajtani a területre, hogy elkezdjék az egykori Hungexpo-épület bontását.
 
Egyelőre ezt megakadályozták a Ligetvédők: elállják a kamion útját, ami így nem tud behajtani a területre...
 
Állítsd le a motort - kiabálják, mire a kamionos heves dudálással válaszol.
Közben a Közlekedési Múzeumtól átjöttek a korábban a Ligetvédőkkel ott közelharcba kerülő biztonságiak....

ITT OLVASHATÓ

PERCEMBERKE A KÍGYÓFÉSZEKBEN - MOLNÁR GYULA ÚJ MSZP-ELNÖK PORTRÉJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.07.06.


Moszkvai egyetemi barátja ma Garancsi István üzlettársa a MET-ben, egykori kerületi kabinetfőnöke pedig Tarlós István fővárosi biztonsági tótumfaktuma – mégsem elsősorban Molnár Gyula frissen megválasztott pártelnök miatt mondható, hogy az MSZP a legjobb úton halad, hogy a Fidesz baloldali tagozata legyen. Viszont Molnárnak a kollaboránsnak bélyegzettekkel kell együttműködnie, föltéve, hogy nem két hétre tervezte az új karrierjét. Hogyan lett a környezete szerint rokonszenves ifjúbalos partyarcból az ország úgynevezett demokratikus ellenzékének első embere? Molnár Gyula portréja:

ITT OLVASHATÓ

SZÁZ ÉVRE RENDEZKEDNE BE A FIDESZ - MÁR HÉTKÖZNAPI ÜGYEINKEN IS RAJTA TARTJÁK A SZEMÜKET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.06.

 
Az államszervezet átalakításának, központosításának fideszes terve lassan teljesen beteljesedik. A járások hálózatának kiépülését, s politikailag elfogult fideszes vezetők ejtőernyőztetését követte a szervezetek megszilárdítása, a folyamatos hatáskörbővítés, miközben az önkormányzatok súlyát folyamatosan csökkentették, vagyonuktól pedig megfosztották. Most újabb jogszabályokat fogadtak el, amelyekkel megszilárdítják a politikai irányítás alá vont állami közigazgatás hatalmát. 
 
A polgárok mindennapi ügyeibe való politikai beavatkozás mostanra tehát realitássá vált: nyugdíjtól a családi pótlékon át az építés-engedélyeztetésig minden ügyben a hatáskör gyakorlója, végső soron a politikai kinevezett, a kormányhivatal élére helyezett kormányközeli politikus, aki kénye-kedve szerint vonhat magához ügyeket, megmásítva a hivatal döntését, ha éppen arra kap ukázt, vagy kedve úgy tartja.   
 
Így lesz teljessé a politikailag kézi vezérléssel irányított közigazgatás a Fidesz kezében, ahol már arra sincs szükség, hogy a főnök leadja a drótot, hogyan kell eljárni.
 
Orbán az országgyűlésből kieső kádereket ültette az államigazgatás szerveinek élére...

ITT OLVASHATÓ

RENGETEG RENDŐR SZÁLLTA MEG A LIGETVÉDŐK TÁBORÁT, KEZDŐDIK A TÁBOR FELSZÁMOLÁSA (ÉLŐ)

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.07.06.


Szerda reggel hét órakor több száz rendőr jelent meg a Városligetben, percekkel azután, hogy a 8. kerületi jegyző kifüggesztette a Ligetvédők táborának kapujára a birtokvédelmi határozatot. A rendőrség teljesen körbevette az egykori Kertem területét, amelyre a Hungexpo kért birtokvédelmet. Az aktivisták eltávolítása a cél, de a táboron kívül már egész demonstráció alakult ki, úgyhogy hosszú állóháborúra számíthatunk. Aki csak tud, menjen a Ligetbe segíteni!  A Ligetvédők este ötre a volt Kertem elé szerveznek demonstrációt. A helyszínről fotókat / videókat a info@kettosmerce.hu címre várjuk!
 
A múzeumi negyed teljesen értelmetlen projektje ellen tiltakozva a Ligetvédők már több mint száz napja próbálják mindannyiunk számára megőrizni a Városliget közpark jellegét, illetve az ott található értékes fákat. Cikkünk folyamatosan frissül!
 

LIGET: MEGBUKOTT A KORMÁNYZATI PROPAGANDA, DE HAZUDNAK TOVÁBB

PATAKI MÁRTON BLOGJA
Szerző: Pataki Márton
2016.07.06.

 
Tegyük fel, hogy a családunk kertjében van egy romos fészer. A vacsoraasztalnál felmerül, hogy kiégett a fű, ezért építessünk egy úszómedencét és egy grillpavilont, mert így majd nőni fog a zöldterület. Logikus? Nem éppen. A Fidesz-kormány viszont pont így érvel a Városligetbe tervezett új épületek mellett, teljesen hülyének nézve az embereket.  
 
A Liget Budapest Projekttel szembeni ellenérvek mostanáig elsősorban környezetvédelmi (szabad-e a sűrű beépítésű, nagyvárosias területen akár egyetlen négyzetméter zöldterületet, akár egyetlen évtizedes fát feladni), városépítészeti (van-e értelme egy rekreációs intézményekkel telített - állatkert, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Városligeti Műjégpálya, Széchenyi Fürdő, Vajdahunyad Vára, Közlekedési Múzeum, Petőfi Csarnok - környékre újabbakat telepíteni, a közlekedés szervezése vagy a barnamezős területek megújulása szempontjából) vagy költségvetési (van-e erre a célra 170-200 milliárd forintja Magyarországnak, amikor egyébként például az M3-as metró felújításánál nincs pénz a teljes akadálymentesítésre, és mai technikai színvonalat képviselő szerelvények helyett  40 éves járműveket kapunk) alapokon álltak.
 
Én azt gondolom, hogy az előbbi három szempont külön-külön is elegendő érvet jelentene a projekttel szemben. Mostanra azonban már elég egyértelműen megjelent egy új is, aminek a jelentősége messze túlmutat az előbbieken. A Városligetbe tervezett építkezés demokrácia-kérdéssé vált. A budapestiek döntő többsége ugyanis nem akarja, hogy új épületeket emeljenek a parkba...
 

CSAK A MA VAN, AMIKOR KAPASZKODNI KELL A BÁRSONYSZÉKEK MEGROGGYANT LÁBAIBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.07.05.
 
 

MANIPULATÍV A KVÓTANÉPSZAVAZÁS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.06.


Angela Merkel szerint a kvótareferendum a kormány politikájára kérdez rá, így az nem fog változtatni semmin. A népszavazás egy harci eszköz még jobban meggyengítheti az uniót.

Yahoo/AFP

Angela Merkel szerint az őszi magyar népszavazáson felteendő kérdést úgy fogalmazták meg, hogy az a már ismeretes kormánypolitikára kérdez rá. Így a kancellár úgy gondolja, hogy a referendum nem változtat semmin. A tudósítás megjegyzi, hogy Magyarországnak morózus a viszonya Brüsszellel, de ezen belül különösen dühöt váltott ki Orbán politikája a menekültek ügyében. Magyar részről a legújabb fejlemény, hogy visszaküldenek minden illegális határátlépőt, akit a határtól 8 km-es övezeten belül fognak el. Erről az UNHCR szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség ily módon visszatoloncolhat bárkit, minden jogi eljárás nélkül. Ennélfogva félő, hogy csak még rosszabbak lesznek az állapotok Szerbia és Magyarország között, ahol a senki földjén vesztegelnek a bebocsáttatásra váró menekültek...
 

ZOMBITÁMADÁS A VII. KERÜLETBEN: MEGINT ITT VAN HUNVALD GYÖRGY

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.06.


Ezekről ne maradj le!
 
Zombitámadás a VII. kerületben: megint itt van Hunvald György (444)
Külön közlekedési sávot és széles mosolyt kér a NOB (Átlátszó)
Az egyházi egyetemnek is átláthatónak kell lennie (Átlátszó Oktatás)
 
Ha van három perced:
 
Zombitámadás a VII. kerületben: megint itt van Hunvald György
Megint helyi MSZP-elnöknek választották Hunvald Györgyöt a VII. kerületben. A korábbi polgármester két büntetőügyben is érintett volt, ami miatt több mint 2 és félévig volt előzetes letartóztatásban. Az egyik ügyben hűtlen kezelés miatt vizsgálódott az ügyészség, a másiknál önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése volt a cselekmény, Hunvaldot itt hivatali visszaélésért ítélték szabadságvesztésre. (444)

Külön közlekedési sávot és széles mosolyt kér a NOB
Előkerült egy 7000 oldalas lista arról, milyen kérései vannak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a rendező országok felé. Nem meglepő, hogy a pénzügyi okok miatt és a közvélemény támogatása nélkül sorra mondták le a jelentkezők a 2022-es téli olimpia megrendezését. A NOB kérései közt az általuk használt útvonalakon külön közlekedési sáv létrehozása és az is szerepel, hogy szállodáikban mosolyogva kell őket köszönteni. Ja, és legyen a minibárban Coca-Cola is. (Átlátszó)

Az egyházi egyetemnek is átláthatónak kell lennie
Egy hallgató 53 egyetemet kérdezett meg arról, hogy fizettetnek-e a hallgatókkal díjat a jogorvoslati eljárások során. Mindezt azután, hogy tőle a BME-n kértek igazgatási szolgáltatási díjat. Kiderült, sehol máshol nem szednek ilyet, a Károli Gáspár Református Egyetem viszont megtagadta a válaszadást, azzal érveltek, rájuk nem vonatkozik az információszabadságról szóló törvény, a NAIH szerint viszont igen. (Átlátszó Oktatás)

Elüldözte Vajnát a Brexit
A Brexitre hivatkozva költöztette át csatornáit Londonból Romániába Andy Vajna. Egy médiajogász szerint nem ritka, hogy magyar csatornák külföldön vannak bejegyezve, Romániában a műsorok tartalmát főként a magyar médiahatóság jelzésére vizsgálják csak (bár az ottani szabályoknak kell megfelelni), és minimális a műsorszolgáltatási díj, ezzel lehet spórolni. (Nol)

ITT OLVASHATÓ

ANYA VAGYOK, HOL A BIZSERGETŐ ÉRZÉS?!WAY

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.07.06.


Gyermekeid nem a te gyermekeid; nyílvesszők ők csupán, kiknek röptét nézheted” (ismeretlen szerző)
 
Rég volt az idő, mikor az értelem felviláglott a fejemben, és emlékeim szerint már kicsi gyerekként is folyton analizáltam valamit. Gyakran elmélkedtem azon, hogyan is lettem, hogyan lehet, hogy érzek, honnan jön ez a sok gondolat, meggyőződés? Például az a szilárd meggyőződésem, hogy a lányok királylányok, egyben anyukák. Ovis koromban csak királylányokat rajzoltam és mindnek volt gyereke. Nagyjából ovis korom óta tudom azt is, hogy anya leszek. (A királylány pozícióról azóta már lemondtam, nem nekem való.)
 
De a lényeg, hogy milyen anya leszek? Az egy teljesen más történet lett, és nem is látom még a végét, de erről annyira sokat nem is elmélkedtem. Csak láttam magam egy gyengéd érzelmi burokban együtt egy csemetével, és egy bizsergető érzés járt át tetőtől talpig. A részletekbe nem merültem el, hiszen az éppen olyan, mint ahogy megtanulunk járni is és beszélni is tök magunktól. Ez mégsem tudomány.
 
Mennie kell. A legközelebbi tapasztalatom az anyaságról a családomon belülről fakadt, ahogy láttam magamat, tesómat, anyával, és az ő tesóit, apát, az anyai nagymamámat és persze az apai nagymamámat, a nagypapákat és ezt a bonyolult, állandó mozgásban lévő védőhálót. Eléggé kerek volt még gyerekkoromban a családom, minden létező kapcsolódási pont megvolt benne, igazi ágas-bogas a családfánk is. Ebben a családban alakult ki bennem szépen, lassan egy érzés, amiről én azt gondoltam, talán ez lehet az anyaság. Így indultam hát el ezen az ismeretlen, vadregényes úton…
 
Na, jó, azért közben kipróbáltam sok mindent, elvégeztem néhány iskolát is, megtanultam hangszeren játszani, sportoltam is, pasiztam is, ami annyit jelentett, hogy apát kerestem a gyerekemnek, meg persze sírig tartó szerelmet is, meg építettem némi karriert apukám unszolására, akinek meg az volt a meggyőződése, hogy az mindenképpen jó, ha önálló vagyok, ne kelljen senkire se szorulnom, és majd utána legyek csak anya, mert az rengeteg lemondással és feladattal jár. (Hogy milyen igaza volt!) Éltem az életemet, kipróbáltam mindent, ami felkínálkozott és belefért az erkölcsi normámba, és amiről azt gondoltam, valahogyan közelebb visz az oly erősen áhított anyaszerephez. Mindig kerestem valami boldogságforrást is, és találtam is. De ezek az örömök múlandók voltak. Egy idő után nem adtak... mit is? Teljességet. Boldogságot igen, de nem teljességet...
 

7 ÚTI JÁTÉK ÖTLET A "MIKOR ÉRÜNK MÁR ODA?" LEMEZ HELYETT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.07.05.


A gyerekek még Shrek Szamaránál is profibbak az "Ott vagyunk máááár?" kérdésben. Rengeteg módon képesek variálni. Halkan, ártatlanul kezdik, aztán nemsokára már zeng az autó... Az izgatottságuk érthető, többszáz kilométeren keresztül viszont már kevés a szülői megértés, és a türelem is fogytán.

Le kell valamivel kötni a gyereket - szalag, spárga, zsinór, gumipók helyett inkább valamilyen játékkal. Először ott a biztos siker, a tablet. ON gomb benyom, gyerek csöndben, anyu, apu nyugalomban. De egyszer a kütyü is lemerül, és egyébként sem tesz jót, ha órákon keresztül egy kis monitort bámul a csemete.
Ekkor jönnek az offline játékok, amik - lássatok csodát, Z generációs gyerekek! - ugyanolyan szórakoztatóak tudnak lenni, mint a nyomkodós társaik.
Gyűjtsünk össze ötleteket, amikkel megmenthető a családi nyaralás első pár órája - tehát az utazással töltött idő! 
 

KI ÉS MIÉRT HAZUDIK A TŰZSZERÉSZTRAGÉDIÁRÓL?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.06.


A négy halálos áldozattal járó hortobágyi robbanás után rögtön azt állították az illetékesek, hogy a bombázó lőteret 2018-ig kell – uniós támogatásból - lőszermentesíteni. A Népszava még aznap megírta, hogy ez egyszerűen nem igaz, de „odafenn” a fülük botját sem mozdították.
 
Pedig az interneten bárki megtalálhatja az ide vonatkozó dokumentumokat.
 
Csak egy rövid idézet az egyikből: „a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel 2015. január 14-én aláírásra került Szolgáltatási szerződés értelmében (…) a területek mentesítése a KEHOP keretében történik 2016. május 31-i véghatáridőig.”
 
Akkor hogyan is történhetett a tragédia egy hónappal később, július 1-én? Úgy, hogy
hiába a heti hét napon át hajszolt katonák, a határidő teljesíthetetlennek bizonyult? Valamelyik ügybuzgó parancsnok azt hitte, hogy, ha jól megtúlóráztatja a tűzszerészeket, nem tűnik fel a csúszás? Vagy a kormánynál dühöngtek, hogy készre kéne már jelenteni a projektet, mert kell a pénz az EU-tól? (Egy bombalőtér nem Várkert Bazár, hogy akárhányszor át lehet adni, senki nem hal bele.)...

ITT OLVASHATÓ

MIBEN LETT MÁS AZ ÉLETEM NÉMETORSZÁGBAN?

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Czett Petra
2016.07.05.


Hihetetlen, hogy már egy éve nekiindultunk a nagy és ismeretlen Németországnak. Nem tudtuk, mire számítsunk, csak reményeink voltak. A kezdőlökést az adta, hogy otthon már nagyjából a maximumot hoztuk, mégse nagyon tudtunk számottevően előre lépni, és erre reményt se nagyon láttunk. Az elmúlt hónapokban természetesen megváltoztam én is, másra fókuszálok és nyilván más környezetben is élek.

A férjem egy ismerős révén kapott hírt egy neki való pozícióról Németországban. Hosszas morfondírozás után belevágtuk. Őt felvették, mi pedig nekilódultunk.
Egy éve Koblenz számunkra egy bájos turistalátványosság volt. Ma az otthonunk. Egy éve izgultam és féltem egyszerre. Hol fogunk lakni, hogy fogunk beilleszkedni, hogy fogom bírni a barátaim nélkül, hogy fogom megértetni magam, fel fog-e emészteni a honvágy, és mi lesz, ha rémesen fogjuk érezni magunkat? Mára minden kérdésre választ kaptam.
Hogy miben változtam az elmúlt egy évben? És miben más az életem itt, mint otthon? Nehéz az összehasonlítás, mert ez Budapesttel ellentétben egy kisváros, és közben magam is rengeteget változtam. De a különbséget minden nap érzem a bőrömön.

MIKÉNT A KÖRNYEZETEM IS, ÉN IS NYUGODTABB VAGYOK

Leszállnék a 4-6-os villamosról, de már négyen fellöknek, ahogy megiramodva, türelmetlenül felszállnak. Az arcizmaim tikkelni kezdenek, fejemben szitokszavak zsibongnak. Mért ilyen hülye, miért ilyen kretén?

Hát ebből Németországban sokkal kevesebbet kapok. Mondhatni, hogy szinte semennyit. Az, hogy biciklivel járok, nem plusz stressz, nem túlélés, hanem maga a békesség. Amikor nagyobb városokban (München, Köln, Frankfurt) jártunk, töredékét se tapasztaltuk a legendás budapesti frusztrációnak vagy "közlekedési-bűnbakkeresésnek" - vagyis hogy mindig más a hülye. Itt az emberek nyugodtabbak, ritkán futok bele olyan konfliktushelyzetekbe, amelyeket egy idegen tőlem teljesen független indulata idéz elő. Úgy tapasztaltam, hogy az autósok előzékenyebbek, kedvesebbek, néha kicsit bambák, de sokkal ritkább itt az egymásra megorrolás az utakon, sőt, nagyon is jellemző a bocsánatkérés vezetés közben. Figyelnek a biciklisekre, figyelnek egymásra. A pénztárosoknak többnyire mindenkihez van egy kedves szavuk, a szomszédaink nem kerülik a szemkontaktust, hanem keresik, hogy aztán kedvesen köszönthessenek bennünket
...
 

MONDJUNK NEMET A REZSIMRE!

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.07.06.


Áder János, köztársaság nélküli országunk „köztársasági elnöke” (ugye, milyen fontos pozíció..?) a tőle megszokott érzéketlenséggel meggyalázta a születésnapomat: október 2-ára tűzte ki a „kormány” kezdeményezte migráncsozós népcavazást. Szokása szerint mellőzött minden tájékozódást... Emiatt különösen érintettnek érzem magam – jogos fölháborodásomban talán még a zalaptákolmány-bírósághoz is fordulhatnék, ha becsülném valamire...

Nos, ha már így alakította a dolgokat a Nemzeti Főhorgász, az ENSZ avatott Környezetvédő Szakembere, akkor elmondom, szerintem mi volna a migráncsozós népcavazással kapcsolatos helyes ellenzéki (csak a demokratákról beszélek, természetesen) és általában társadalmi magatartás.

Ha csak a népcavazásra föltett kérdést nézem, a legjobb, a legszebb, a legdemokratikusabb, a legemberibb s egyúttal a legbiztatóbb perspektívát nyitó  válasz a következő volna: igen, igen, igen! – és tegyétek le a szajrét, adjátok föl magatokat!

Nem vitás, hogy a legszebben az EU-ra és az emberségre mondott igennel lehetne nemet mondani a hazánkat uraló bűnszervezetre. Írtam is, hogy számomra ez volna a legszimpatikusabb válasz...

ITT OLVASHATÓ

GNM ARABJAI, AMÚGY MEG ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.06.


2001. szeptember 11. után Oriana Fallaci rohadtul bepipult, mert a szeme előtt omlottak le a dupla tornyok. Erős felindultsága egy könyvben szublimálódott, amelynek a „Harag és büszkeség” címet adta, és meglehetős baromságokat irkált össze benne az arabokról, valamint a saját felsőbbrendűségéről. Mint mondta, hetekre bezárkózott New York-i lakásába, és csak akkor bújt elő onnan, amikor elkészült a nagy mű.

Felindultságát azonban megértjük. Van úgy a betűkkel foglalkozó ember, hogy ujjai alól tutulások törnek elő, ha nem vigyáz. Fallaci nem ügyelt, aztán így járt. Megengedem, magam sem fogalmaznék csingilingi hangon, ha a szombathelyi szimpla toronyba, a tizennégy emeletesbe szállana bele egy terrorista vitorlázó gép, és a műremek összeroskadna. Viszont ez a veszély nem fenyeget, hozzánk nem jönnek arabok vendégségbe.

Egyszer voltak, amikor Kadhafi – kádári segítséggel – Vépre, a mezőgazdasági képezdébe küldte fiait traktorvezetést tanulni. Őket lehetett utálni, de nem azért, mert olajosan csillogó barna bőrük volt, hanem, mert az ezredes annyi pénzt adott nekik, mint a pelyva, következésképp hülyén érezte magát az ember a discóban, mert a kollaboráns lányok értük hugyoztak állva. Farokveszteség érte tehát a szombathelyi süldő ifjakat, a férfiasságuk omlott össze, akárha a tornyok. De ez már rég elveszett az időben, a rend – úgymond – helyreállott.

Ehhöz képest GNM nyaralni indult a nagy Törökországba, ami élményéről a vajnatévében adott számot. Nem egy Mikes Kelemen ő, ezt be kell látni, nem a tenger mormolását, se nem a futó szél zúgását tanulmányozta, ellenben – állítólag – elvették neki a pénztárcáját. Ilyen mindenhol megesik, még a négyes-hatos villamoson is, ahol kigyúrt ősmagyarok noszogathatják a népeket, hogy adhatol ám két forintot. Ebből is látszik, hogy a rabló-pandúr játék nem rendszer-specifikus, hanem a homo erectus génjeibe van bekódolva mintegy...

ITT OLVASHATÓ

MOST AKKOR A NÉPNEK KÉNE LEMONDANI, HOGY MÉLYMAGYARÉK BELTERJESEN ÉS ZAVARTALANUL GYŰLÖLKÖDHESSENEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.05.
 
 


SZIJJÁRTÓ FOCICSAPATÁNAK SZPONZORÁTÓL VÁSÁRÓL A KÜLÜGY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.05.


Ha cinikusak lennénk, mondhatnánk, ezért érdemes egy külügyminiszter futsallcsapatát szponzorálni. Így azonban kizárólag Magyarországon intézik az ügyeket, a világ minden pontján korrupciónak neveznék ezt és azonnali lemondásra szólítanák fel a külügyminisztert.

A Porsche Hungária Kft. évek óta a Dunakeszi futsallcsapat egyik főszponzora. Már évekkel ezelőtt azt lehetett olvasni, hogy a Porsche Hungária mikrobuszaival megy Szijjártó Péter kispályás focicsapata az idegenbeli mérkőzésekre.

A Közbeszerzési Értesítő szerint most a Porsche Hungaria Kft. nyerte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tenderét, amelyet protokoll célú autók beszerzésére írtak ki. Ennek eredményeként a Porsche Hungaria Kft. 64 millió forintért 6 darab autót szállít protokollcélokra a minisztériumnak.

Mint közismert, Szijjártó jól fizető minisztériumi állásokba helyezte el a futsallcsapatának játékosait, de a sajtó beszámolt arról is, hogy a csapathoz ömlik a szponzorpénz. A szponzorok azzal a céllal támogatják a miniszter csapatát, hogy állami megrendelés lesz a jutalmuk, vagy valamilyen kedvezményben részesülnek. Aki ebben résztvesz, az kiírta magát a tisztességes üzleti szereplők közül.

Szijjártó, aki maga is ismeretlen forrásokból gazdagodott meg, miután végigjárta a világ legkorruptabb diktatúráit, Orbánhoz hasonló szisztémát hozott létre. Maga a konstrukció is a legpiszkosabb korrupciós szituáció, ahol egyik oldalon befizetik a kenőpénzt, vagy annak megfelelő szolgáltatást nyújtanak, a másik oldalon felveszik a korrupciós állami megrendelésből fakadó pénzt.

Komoly világcégek ilyen nyilvánvalóan átlátszó és primitív korrupciós ügyletben nem vesznek részt, mert lejáratják saját cégüket és az általuk forgalmazott terméket is. A világ demokratikus részén nem kötnek üzletet olyan cégekkel, amelyek korrupciógyanús ügyletekben érintettek. Magára valamit is adó cég nem szponzorálja egy miniszter futball csapatát, aki utána megrendelőként jelenik meg a cégnél. Vagy, ha igen, akkor nem pályáz olyan pénzre, amelyet a miniszter dönthet el...

ITT OLVASHATÓ

PARANCSMEGTAGADÁS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Egri-Eiben István
2016.07.05.


Vannak helyzetek, melyekben a morális szempontok fölülírják a karrier, az érdek, vagy a politika szempontjait. Vannak emberek, akik adott helyzetben a lelkiismeretük által diktált morális értékrend alapján cselekszenek. Őket az utókor általában hősöknek, kortársaik többnyire ostoba álmodozóknak tartja. Sok ilyen „álmodozó” van, ám túl kevés ahhoz, hogy fölrázzák a mindenkori konformista állóvizeket. Történetünk egy ilyen emberről és ükunokájáról szól.

Johann David Yorck, Wartenburg későbbi grófja 1759-ben született Potsdamban, egy porosz százados törvénytelen fiaként. Szülei csak négyéves korában házasodtak össze, ami a protestáns Poroszországban nem keltett akkora megütközést, mint Európa katolikus felében.

Miután Napóleon meghódította Európa nyugati részét, s térdre kényszerítette a Habsburg- birodalmat, a nyugati német államok határait és fejedelmeit pedig kénye-kedve szerint változtatta, Poroszország vette a bátorságot, hogy szembeszálljon a gall parvenü hódításaival. Hiába, mert 1806-ban a Jena és Auerstädt melletti csatában megsemmisítő vereséget szenvedett a Grande Armée-től. Napóleon tarolt, s erőszakolt szövetségi rendszerének Európa szinte minden állama része lett, kivéve a mérhetetlen nagyságú Orosz Birodalmat. III. Frigyes Vilmos király Poroszországa kényszeredetten bár, de beállt a sorba, s az ingadozó, megalkuvásra hajlamos király szövetségre lépett Napóleonnal.

Amikor a francia császár 1812-ben megtámadta Oroszországot, a porosz király 21 ezer katonát bocsátott rendelkezésére a hadjárathoz az időközben tábornokká emelkedett Ludwig Yorck von Wartenburg gróf parancsnoksága alatt. Eközben összesen 300 (háromszáz!) porosz katonatiszt dezertált, hogy Spanyolország, illetve Oroszország oldalán harcoljon a franciák ellen. A későbbi híres porosz tábornagy, ekkor még vezérőrnagy August Neidhardt von Gneisenau pedig nem sokkal később népfelkelést szervezett Napóleon ellen. Ő amúgy anyai ágon Stauffenberg ezredes, a Hitler-ellenes merénylet kulcsfigurája és mártírja üknagyapja volt...

ITT OLVASHATÓ

HA MAGYAROK RABOLTAK VOLNA KI, MOST KIT GYŰLÖLNÉL, MARISKA NÉNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.07.05.
 
 

 

HUNVALD A NAGY VISSZATÉRŐ

KETTŐS MÉRVE BLOG
Szerző: Bernáth László
2016.07.05.


Mai napon látott napvilágot a hír, miszerint Hunvald György lett az MSZP VII. kerületi szervezetének elnöke.

Nem is igen érdemes ehhez hozzáfűzni kerületi-önkormányzati szinten semmit. Na istenem, hát ez van, szegény ember rogánantalja, akinek rövid, 2002-2010 közötti polgármestersége alatt gyanús körülmények között sikerült elmutyizni a kerület illusztris ingatlanait, sikerült elrohasztani műemlék-épületeit, és egyéb pitiáner csalásoktól hemzsegő rendszer felett őrködnie – most visszakéredzkedik a moslékos vályúhoz. Talán mégis csak annyit emlékeztetőül – egészséges elmére is vallhat, ha valaki az olvasók közül esetleg puszta önvédelemből még az emlékét is kitörölte ennek az embernek –, hogy ő, Hunvald György volt az, akinek polgármestersége alatt szdsz-estől fideszesig sokan belenyúltak a közösbe: az eredeti vádpontok között szerepelt például helyi notabilitások kerékbilincseinek sorozatos levetetése, családtagoknak/ismerősöknek ingatlanok áron aluli juttatása, stb. Magát Hunvaldot végül a bíróság egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte lakáskiutalások és -szerződések kapcsán, hivatali visszaélésért, hűtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért. 2014-ben bejelentette, hogy lemond kerületi elnöki posztjáról, és újraindulni sem kíván. Csakhogy a pártvezetésben nemrég változott a széljárás...

ITT OLVASHATÓ

SZANYI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.05.


Ő a rosszfiú, a vagány, a párt fenegyereke, a kezelhetetlen.Ő az önjáró elefánt a szocialista porcelánboltban, melyben forgolódhat ugyan bátran, mert amit össze lehetett törni, azt már mind összetörték párttársai, de mégis – sokan úgy vélik, hogy mégis extrém a tény mega látvány, hiszen kilóg a keretek közül. Pedig a keretek adottak, az eljárások kifinomultak, a szokások részben a pártállami időből, részben a Nagy Mutyik időszakában nemesedtek elfogadott munkamódszerré, a kamarillapolitika szépségei felülmúlhatatlanok. Ő meg nem bír magával, ügy viselkedik, mintha a nem látná. hogy ez a párt már régen nem az a Párt. Ez a párt ugyan eldobálta a hajdani MSZMP rekvizitumait, de szellemiségéből azért darabideig valamit megtartott, annak ellenére, hogy ez a párt már nem akar a kétkezi dolgozók pártja lenni, hanem láthatólag a kispolgárokra akar támaszkodni. Ezek a kispolgárok – amellett, hogy kicsik – többségükben ostobák is, akik nem ismerik fel saját érdekeiket sem, a megoldást pedig a maffiához való törleszkedésben látják. Tévednek, mint ahogy téved a szocialista vezetés is, mely cselekvési programok írásában és odahajított csontok lerágásában véli felfedezni küldetését, de rettenetesen viszket attól, hogy esetleg meg kellene szólítania a macskapisi és kelkáposzta dialaktikus illatkeverékével illatosított lépcsőházak népét, a falusi zsellért, a panelprolit, a „meghalni sok, élni belőle kevés” birtokméretű parasztot, a szolgáltatásokban reménytelenül és kiszolgáltatottan vergődők hadát.
 
És piszkosul idegesíti, mikor Szanyi a baloldaliságot kéri rajtuk számon, mert lelkük mélyén érzik, hogy amit tesznek, az annak a politikának megtagadása és elárulása, melynek kialakításában a szocializmus utolsó huszonöt évében maguk is részt vettek.
Elárulása a kétkezi dolgozóknak, akik soha nem éltek ilyen kiszolgáltatottan, létbizonytalanságban, mint mostanában.
Elárulása a gyermekeknek, akik előtt még soha nem volt ilyen bizonytalan a jövő, akiket még soha nem skatulyáztak be ilyen kegyetlen következetességgel, mint most, lezárva előttük a felemelkedésükhöz vezető utat.
Természetesen a történelmi szükségszerűség, ugye, meg a körülmények, meg a lehetőségek, meg a világtrend – de azért bizonyos alapelveket nem illett volna feladni.
És ott kellett volna vitézkedni a nép között, nem pedig befogott orral, fintorogva elfordulni, mikor beszart a demokrácia, meg a társadalmi felemelkedés lehetősége...