2021. január 24., vasárnap

MILLIÓKAT KASZINÓZOTT EL A FALU PÉNZÉBŐL A POLGÁRMESTER, A TILTÁS ELLENÉRE IS KINYIT EGY PRESSZÓ

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.01.24.


Nyugat.hu: Kard ki kard! – Egy nagykanizsai presszós bejelentette, hogy február 1-én kinyit


A nagykanizsai Resti Presszó & Söröző a Facebook-on jelentette be, hogy 2021. február 1-től megnyitják vendéglátóegységüket teljes nyitvatartási idővel és helyben fogyasztással. A bejegyzés szerint semmiféle támogatást nem kaptak a kormánytól, „ az út szélén lettek hagyva” , amit kapnak, az egy „vicc” , a kormány munkája pedig láthatóan semmiféle eredményre nem vezet. A portál megkeresésére Borda Balázs, az üzlet vezetője elmondta, döntése semmiképpen nem lázadás, nem biztat másokat sem erre, egyszerűen csak dolgozni szeretne, bevételhez juttatni a vállalkozását, és munkát adni két alkalmazottjának.

SzabadPécs: Letartóztattak egy polgármestert, mert milliókat kaszinózhatott el a falu pénzéből

Sajtóközleményt adott ki a bíróság a letartóztatásról, amely szerint egy baranyai kisfalu polgármestere 2020. október 24 és 2020. november 30. között a vezetése alatt álló település önkormányzatának 7 millió 300 ezer forint, és a településen működő, általa képviselt szociális szövetkezetnek 6 millió 920 ezer forint kárt okozott úgy, hogy a fenti összegeket részletekben, a település, illetve a szociális szövetkezet bankszámláiról a saját bankszámlájára, majd a pénz egy részét onnan tovább élettársa bankszámlájára utalta át. A pénz egy részét döntő részben szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel – idézte a közleményt a portál.

Debreciner: Megszavazza a DEHÖK a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett magánosítását

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) küldöttgyűlése 70:0 arányban fogadta el, hogy a szenátusi tagjaik támogassák az intézmény alapítványosítását. Az erről szóló körlevelükben egy szót sem írtak arról, hogy miért lesz ez jó a hallgatóknak, csak azt fejtik ki, hogy szerintük nem lesz rosszabb – mutatott rá a Debreciner.

Atádhír.hu: Ahol rongyokkal és használt cipővel fűtenek

A kemény fagyok beálltával a nélkülöző családoknak különösen hányatottá válik a sorsuk: a város környékén sokan vannak olyanok, akik a mínusz fokokat rosszul szigetelő viskóban, egy apró kályhával fűtve vészelik át. A portál ellátogatott a bodvicai szőlőbe, ahol sok nagyatádi család él, jelentős részük állandó nélkülözésben.

Balatontipp.hu: Balatoni turisztikai leltár 2020-ról – Covid, korlátozás, zuhanás, díjemelés

Borzalmas veszteségeket hozott az első covidos év a balatoni turizmusnak – írja a portál. Régiós szinten 44 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák száma 2,6 millióval lett kevesebb, miközben a szállásdíj bevétel 18 milliárd forinttal csökkent. De minden rossz ellenére is úgy tűnik, az érintettek többnyire sikeresen kezelték a kihívásokat. Ezt bizonyítja, hogy amíg országosan 58 százalékos volt a visszaesés, a balatoni régióban csak 44 százalék.

BÜNTETHETIK A BANKOK A HOSSZAN TARTÓ MORATÓRIUMOT - KILENC HÓNAP UTÁN AUTOMATIKUS A BAJBAN LEVŐ MINŐSÍTÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.23.


Aki 9 hónapnál hosszabb ideig élt a törlesztési moratórium lehetőségével, annál az MNB szerint bankjának „indokolt feltételezni”, hogy pénzügyi nehézségei vannak, illetve lesznek. Az ő hitelük egyből átstrukturálttá válhat.


Az eddigi kommunikáció ellenére mégiscsak következménye lehet annak, ha valaki túl sokáig él a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével. Legalábbis ez derül ki abból az új ajánlásból, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adott ki a hitelintézeteknek. Mint hangsúlyozzák: a jegybank az Európai Bankhatóság álláspontjával összhangban nem tartja indokoltnak a nem teljesítés, illetve az átstrukturált minősítés (ezt az az adós kapja, aki hitelét csak banki segítséggel tudja törleszteni) automatikus megállapítását, ha az ügyfél 2021. június 30-ig, a hazai Moratórium 2. lejártáig kevesebb mint kilenc hónapig tartózkodott a moratórium védőhálója alatt...

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.01.24.


Nem tudom, a mélyszegénységben mikor lesz értelmezhető ez a fogalom…szerintem ez, meg a dohányzásról való lemondás olyan alapvető életmódváltozással lenne csak lehetséges, ami jelenleg nem elképzelhető. Mert annak más alapokon kellene gyökereznie. Körülményekben, megélhetésben, biztonságban, tudásban, felelősségben, átörökítésben, szokásokban. Azt, hogy ez mikor következhetne be, bár már sok éve dolgozunk benne, nem tudom még megjósolni sem.

Persze próbálkozunk, folyamatosan, de nem sok sikerrel. Amikor a menzareform volt, és a nehéz sorsú gyerekek nem (sem) ették meg az egészségesebb ételeket, sokak reakciója az volt, hogy na ugye, nem is éhesek. Mert ha éhesek lennének, megennék. Én akkor is mondtam, hogy nem így van. Azóta is ezt vallom, és ahogy újabb és újabb tapasztalatokat szerzünk a családok életéről, egyre jobban látom, mennyire nem értjük mi, akik másképp szocializálódtunk, ezt az egészet. És nyilván látszik az is, milyen beavatkozási pontok kellenének ahhoz, hogy változzon a helyzet. Mert ebben is minden összefügg mindennel.

A legdurvább, hogy azt látom, a fogyasztói világ üzenetei hatják át ezt is. Meg az a bizalmatlan, egymást minősítő, gyanúsító, lenéző viszonyulás, ami napjaink általános jellemzője lett.

Mindenhol tetten lehet ezt érni. Kérdezem a héten a gyerekeket az egyik településen, látva, hogy a teljes kiőrlésű, barnább tésztával, amit a pörkölt mellé kaptak a menzán, jócskán megtelt a moslékos tál: “nem ízlett nektek?” “Na, én meg nem eszem az ilyet – mondja egy nagy hangú – azért adják ezt, mert ez olcsóbb. Nem adnak rendeset, mert az drágább.” “Képzeld, nem így van. Azok az ételek, amelyek egészségesek, sajnos általában drágábbak is.”-mondom neki. Megrántja a vállát: “Én akkor sem eszem meg. Nem jó.” És inkább nem ebédel. Majd eszik este, otthon, mondja.

Még a járvány előtt, működtettük a főzőklubot. Most szüneteltetjük, pedig nagyon fontos lenne. Amikor itt próbáltunk valami mást bevinni a megszokott ételek közé, hát, abban sem voltunk túl sikeresek. A kérésük, hogy mi legyen a közösen elkészített ebéd, mindig ott mozgott, abban a “pörköltízre” fűzött ételsorban, amit otthon is szívesen fogyasztanak. Mégis próbáltuk, és próbáljuk majd, újra és újra.

Ha most összegezni szeretném a főzéssel kapcsolatos tapasztalataimat, akkor azt kell, hogy mondjam, az önfenntartási képességek és az alapkészségek határozzák meg a receptsort otthon. Minél gyengébbek az önfenntartási képességek, annál szűkebb a lista. És, aki nem tud biztosan olvasni, nos, közülük nem fog kikerülni az interneten receptet keresgélő. Ott nincs otthoni receptfüzet, nincs a rokontól, szomszédtól elkért recept sem. Ott csak az van, amit az anyjuk átörökített. Az pedig nem sok.

Ha ebből a csoportból próbálok kibányászni ételeket, recepteket, nagyon hamar a végére érünk a listának.

A másik, amit megfigyeltem, az a hús mindenek felettisége. Mintha egy státusz-szimbólum lenne, hogy kinél kerül hús az asztalra. Többször néztem a közös főzéseken, ahogy nevetve rakják púposra hússal a tányért a kondérból, megjegyezve, hogy krumplit egyen az, aki azt szereti.

Ha érdeklődünk, van-e élelem otthon, vagy hogyan tervezik a bevásárlást hó elején, csak ez hangzik el: van hús a fagyasztóban, meg: veszünk csirkafarhátat, 20 kg-t. Van olyan a kapcsolatrendszerünkben, aki akkor érzi biztonságban magát, ha van lefagyasztva hús otthon a hűtőben. Más nem lényeges, de hús, az legyen. És azt látom, nincs meg az a tudás sem, amivel változatosan tudnának főzni, hús nélkül. Krumpliból, tésztafélékből, zöldségekből.

Amikor kedvenc recepteket gyűjtögettünk az asszonyok között, egy sem volt, ami nem húsétel lett volna. Olyan család pedig, ebből a csoportból, aki sütne otthon, olyat nem nagyon tudok. Hiába próbáltunk tanítani piskótasütést, hogy ők készíthessék el a gyerekek születésnapi tortáját, nem ez ment át, hanem a tortarendelés. Mert aki ad magára, az rendel. Nem készít.

Itt van az, amit a fogyasztói világ üzenetének mondok. A “nekem telik rá” érzés eljátszása, kihangosítása. Ezt látom a népkonyha ebédjének a leszólásában is. “Na, itt van már a szegények ebédje….” “a lelenc-kaja”… “mi ez?! lencsefőzelék? Na, jól lakik ma is a kutya…” “nekem nem kell, én meg nem eszem”. Pedig semmi baj ezekkel az ételekkel, de mintha ennek a jó ízű elfogyasztása is beismerése lenne annak: te szegény vagy, erre vagy rászorulva, neked ez is jó.

Őrület ez. A napi étkezések pedig így zajlanak: reggelit elvétve esznek. Reggeli helyett van a cigi, meg a kávé. A gyerekeknek inkább pénzt adnak, hogy vegyenek maguknak valamit reggelire. Ha nincs pénz, nincs reggeli. Az ovi, általános iskola ad tízórait, a középiskola már nem. Ám nagyon ritka az itt is, aki otthonról visz pl. valamivel megkent kenyeret…és kap is érte gúnyolódást a többitől: “mi van, csóró vagy, nektek nem telik egy kiflire?” A felnőttek délig nem is igen esznek. A legtöbb helyen vacsorát főznek.

Hogy mit? Amire van tudás, és amihez van alapanyag. Itt megint azt látom, hogy a családokon keresztül átörökített szerepek, szokások, tudások elképesztően hiányosak. Ahol az anyának is csak pár recept tudása van a birtokában, ő maximum erre tudja megtanítani a lányát. Aki, ha nem tud rendesen olvasni, ennyivel fogja felnevelni a gyerekeit, ezeken az ételeken. És, ha azt akarja érezni, no meg mutatni másoknak, hogy ő is valaki, ha pénze van, rendel. Pizzát, gyros-t. És posztolja a facebookra, hogy neki telik rá. Mert megérdemli. Ő is, mint más. Hogy másnap nem lesz kenyérre való sem, nem számít. A pillanat a lényeg.

Tovább bonyolódik a helyzet a szülő-gyerek viszonylatban. Biztosan sokan emlékeznek rá, főleg az én korosztályomból, hogy gyerekként meg kellett ennünk a kenyér héját is. Mert a szüleink azt mondták, hogy ez együtt van. (Jó, amikor már száraz volt, levágták a héját, de akkor mindenki így ette.) Emlékszem, mennyire megdöbbentem, mikor először láttam, hogy egy szegény sorban élő gyerek kimarta a karéj kenyér közepét, és a többit elhajította a maradék közé. Aztán azt láttam, hogy mindez a szülők jóváhagyásával történik. Hogy ez most abból fakad, hogy a gyereknek jobb legyen, mint nekik volt, vagy megint abból, hogy mutassák, ezt megtehetik, mert nekik telik rá, nem tudom. Azt hiszem, mindkettő benne van. Ugyanezt látom a közös étkezésekben, mikor sokszor maguknak is, de leginkább a gyereknek annyit szednek a tányérra, amit nyilvánvalóan nem fog megenni. Mintha az otthagyott ételnek is az az üzenete lenne: telik rá.

Miközben pontosan tudjuk, hogy nem így van. De mintha a takarékos háztartásvezetés szégyen lenne. Mintha a szegénység beismerése lenne.

És ezt lehet látni a hó eleji bevásárlásaikban is. Mikor mindenre telik, egy hétig. Pazarló élet a nyomorúságban. Zsigerileg beépülve. Közösségileg is.

Ezzel (is) küzdünk. Oktatás, szülők oktatása? Hol kellene beavatkozni, és kinek, hogy ebben változás legyen? Nyilván mindkét helyen. Próbáljuk.

A végére egy elgondolkodtató történetet teszek. Talán ebből átjön, mennyire messze vagyunk az egészséges táplálkozás eszméjétől. Hogy itt sorsok vannak, zsigerileg beépült megtapasztalások. Amelyek ennyit engednek nekik a fontosságokból.

Egy beszélgetésen hangzott el, mikor az volt a téma, ki, hogyan étkezik. Egy asszony azt mondta, hogy ő nem tudja megfinanszírozni, hogy háromszor egyen egy nap. De arra nagyon ügyel, hogy este mindig degeszre egye magát. Azért, hogyha véletlenül meghal éjszaka, akkor az ne éhesen történjen.

ERŐSZAK ÉS MEGBÉKÉLÉS: MIT TANULHATUNK ROMÁNIA, ILLETVE A ROMÁN-MAGYAR VISZONY TÖRTÉNETÉBŐL? - BESZÉLGETÉS CONSTANTIN IORDACHI TÖRTÉNÉSSZEL

MÉRCE
Szerző: LACZÓ FERENC
2021.01.24.


Constantin Iordachi történész a román szélsőjobboldal 20. századi történetével, egy nemzetközi történész szervezet elnökeként pedig a fasizmusok összehasonlító tanulmányozásával foglalkozik. A forradalmi Vasgárda és a konzervatív-nacionalista áramlatok második világháborús és népirtó politikákban betöltött szerepéről, a magyar-román viszony feszültségeiről és a megbékélés folyamatáról, valamint a kortárs emlékezetről kérdeztük.


Mérce: Több jelentős művet is írtál már a Vasgárda történetéről, a témában legutóbb írt nagymonográfiád magyar nyelven is olvasható. Miként jellemeznéd a Vasgárdát? Miben hasonlított ez a fasiszta mozgalom a többi – európai vagy akár Európán túli – fasiszta mozgalomra és mennyiben nevezhető sajátosnak? Mik volt viszonylagos romániai népszerűségének az okai?

Constantin Iordachi: A Vasgárdaként is ismert Szent Mihály Arkangyal Légió jellemzőivel kapcsolatban mindmáig élénk viták folynak. E viták hátterében alighanem a Vasgárda 1927 és 1941 közti változatos története, hibrid karaktere és egyedi jellemzői állnak...

NEM ÉRI MEG CSÖKKENTENI A GAZDAGOK ADÓJÁT

G7.HU
Szerző: KATONA HAJNALKA
2021.01.24.


Bár sokszor felmerül, hogy a tehetősebbek arányaiban is nagyobb részben járuljanak hozzá az adókon keresztül az állami bevételekhez, ezt még ma is sokan ellenzik. Nem kell messzire menni, Magyarországon is egykulcsos a jövedelemadó. Bizonyos esetekben – ahogy azt időről időre láthatjuk például az Egyesült Államokban – még adókedvezményeket is kapnak a vagyonosabbak, azzal az indoklással, hogy a náluk maradó többletpénz segítségével felpörgetik a gazdaságot és munkahelyeket teremtenek.

David Hope és Julian Limberg most adatokkal támasztották alá, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. 

Azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gazdaságra, ha adókedvezményeket kapnak a gazdagok. Ezt a témát már korábban is kutatták mások, de az ő elemzésük sok ponton újdonságot jelent a korábbiakhoz képest.

Leggyakrabban a jövedelemadót szokták vizsgálni a kutatók, esetleg még a vagyonadót vagy az örökösödési adót. Hope-ék viszont egy olyan módszert használtak, amely együttesen vizsgálja a legtöbb adónemet, és minden esetben jelzi, ha az adott évben bármilyen olyan adócsökkentés volt, ami a gazdagoknak kedvezett. Tizennyolc fejlett országot vizsgáltak 1965 és 2015 között, fél évszázadon keresztül.

Ráadásul a hagyományos korrelációelemzésen is túlmutat a módszerünk, azt nézték meg ugyanis, hogy azonos módon működő országok között, ahol az adókedvezmény előtt azonosak voltak a trendek, létrejön-e változás, miután ezek közül az egyikben bevezetik az adókedvezményt. Ennek a hatását megnézték a munkanélküliségre, a GDP-re és az egyenlőtlenségekre is.

Az eredményeik azt mutatják, hogy

semmilyen hatással nincs a GDP-re az, hogy a gazdagok kevesebbek adóznak...

ELOLVASTUK, HOGYAN LÁTJÁK A ROMÁN TUDÓSOK TRIANONT: OTT AZ A MAINSTREAM, AMIVEL KÁSLERÉK CSAK PRÓBÁLKOZNAK

AZONNALI
Szerző: ANTAL RÓBERT-ISTVÁN
2021.01.23.


A hivatalos román történetírás előtt még hosszú út áll, hogy a mítoszait lerombolva tárgyilagosan szemlélje a múltat. Ott ugyanis az a mainstream történelemszemlélet, amit Kásler Miklósék kultúrkampfja annyira erőltet itthon. A Trianonról szóló gigakötet ennek díszpéldánya. Elolvastuk!

MÜLLER CECÍLIA: OTTHONAIKBAN, A HÁZIORVOS OLTJA MAJD A 60 ÉV FELETTIEKET

HVG
Szerző: MTI
2021.01.24.


Az idősek az újonnan beszerzett vakcinákat kapják.


Müller Cecília közlése szerint az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük nyolcezren már a második dózist is. "Ez óriási dolog" - fogalmazott, rámutatva, hogy az egészségügyiek ezzel nem csak magukat, de környezetüket is megóvják a fertőzéstől. Hozzátette: számos szociális intézményben is elkezdődött az oltások beadása, az oltások előrehaladásának kizárólag azok mennyisége szab határt.

Müller Cecília utalt arra, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. A szakember arra kérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében...

TÜNETMENTES KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSÜK UTÁN SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYEKKEL KERÜLTEK INTENZÍV OSZTÁLYRA KISGYEREKEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: NARANCS.HU
2021.01.24.


Sokszervi gyulladásos betegségük lett.

Több kisgyerek is súlyos szövődményekkel került intenzív osztályra, olyanok, akiknek korábban tünetmentes koronavírus-fertőzésük volt, számolt be az RTL Klub híradója szombat este.

Csak a Heim Pál kórházban 40 ilyen gyereket kezeltek az intenzíven vagy a belgyógyászati osztályon, nekik több súlyos gyulladásos betegségük lett a fertőzés után.

A híradónak a kórháztól azt írták: jelenleg 7 sokszervi gyulladásban szenvedő gyerek van náluk, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Csak a hazaengedésük után 6 héttel derülhet ki, hogy teljesen meggyógyultak-e.

Az RTL Klub az Operatív Törzstől szerette volna megtudni, hogy az országban összesen hány ilyen esetről tudnak, ám az összesítés még nem készült el.


ORBÁN ZSAROLJA MAGYARORSZÁGOT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.01.24.


A nemzet miniszterelnöke ráérzett arra, hogy a magyaroknak elegük van a korlátozásokból. Szeretnénk visszakapni a régi életünket, ami nem volt mindig jó, de legalább normálisnak látszott. Orbán Viktor rájött, hogy pártoktól, felekezetektől függetlenül, mindenkinek elege van a bezártságból.

Még a fideszeseknek is tele van a hócipőjük, bár ők nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt bevallják. Amerika ebből a szempontból szerencsésebb hely: ott a republikánusok közül sokan kimutatták, hogy elegük van Donald Trumpból. Megmaradtak republikánusnak, de Trump eszelősségéből nem kértek. Nálunk nincs olyan fideszes, aki merne szembeszegülni Orbánnal. Aki szembeszáll vele, többé nem fideszes.

De nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy Magyarország miniszterelnöke visszaél azzal, hogy szeretnénk újból normálisan élni. Tudja ezt, és zsarol bennünket. A kínai és az orosz vakcinát szeretné ránk erőltetni, minél hamarabb és minél nagyobb mennyiségben.

Hogy miért ez a buzgóság, azt csak ő és környezete tudja. Nekünk, többi magyarnak, legföljebb sejtéseink vannak. Az biztos, hogy néhány elvakult Orbán-hívőt leszámítva, mindenki meg van győződve arról, hogy valami sötét ügy húzódik a háttérben. Például az, hogy Orbán és csapata keresni akar a kínai és az orosz vakcinán. Merthogy, a Pfizeren nem kereshetnek, azt ugyanis ingyen kapjuk a sokat ócsárolt Európai Uniótól. Ahol nincs mit, ott nem lehet lopni, abból nem lehet pénzt csinálni.

Lehet az is, hogy Orbánék nem keresni akarnak, hanem törleszteni. A Budapest-Belgrád vasútvonalat a kínaiaknak, Paks 2-t az oroszoknak...

MIT HOZHAT AZ AMERIKÁBA VÁGYÓKNAK A BIDEN-ELNÖKSÉG?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.01.23.


Azzal, hogy Donald Trump helyett Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke, hirtelen sokkal rózsásabban láthatják a jövőt azok, akik Amerikába vágynak, azok pedig pláne, akik már ott vannak, de esetleg akad probléma a papírjaikkal.

Az Egyesült Államokban jelenleg 10,5 millió ember él megfelelő papírok nélkül. Nagy részük vagy eleve engedély nélkül lépett be az ország területére, vagy ugyan szabályosan érkezett, de aztán a vízuma lejárta után is ott maradt.

Ennek a 10,5 millió embernek a fele mexikói bevándorló, de akadnak köztük bőven európai uniós állampolgárok, így magyarok is. A helyzetet bonyolítja, hogy sokan már évtizedek óta élnek így, nem ritkán vegyes státuszú családokban, azaz a párjuk jogszerűen tartózkodik az Államokban, vagy akár egyenesen amerikai állampolgár.

Ők minden bizonnyal örömmel fogadták, hogy Joe Biden kiemelt jelentőséget tulajdonít elnökként egy olyan törvény elfogadtatásának, ami a jelenleg papírok nélkül élő bevándorlók számára vázolna fel egy belátható utat az állampolgárság megszerzésére.

Az persze más kérdés, hogy egy ilyen kifejezetten érzékeny témában sikerül-e és ha igen, milyen gyorsan törvényt hozni (a demokraták szenátusi többsége a lehető legkisebb), de akkor sincs minden veszve, ha ez nem jön össze, mert akkor még mindig lehet elnöki rendeletekkel elérni némi előrelépést...

HÍDVITA: MIÉRT REMÉNYTELEN A DUGÓDÍJ BEVEZETÉSE?

TELEX
Szerző: MOLNÁR LÁSZLÓ
2021.01.24.


Meg kell-e állítani a közlekedés fejlesztését, a hidak építését ahhoz, hogy csökkenjen a forgalom? Miért zsúfoltak Budapest útjai? Reális-e a dugódíj? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a Telex Hídvita-sorozatának ötödik részében Molnár László közlekedésépítő mérnök
.

A napokban több alkalommal jelentek meg a budapesti és környéki közlekedésfejlesztési terveket bíráló olyan írások, amelyek nem egy-egy konkrét fejlesztést bírálva, annak alternatívája mellett érveltek, hanem egészében, az érintett közlekedési alágazat fejlesztésének szükségességét kérdőjelezték meg. Mint például, hogy indokolt-e fejleszteni a budapesti metróhálózatot, vagy az elővárosi vasúti közlekedést, kell-e híd Budapesten, azaz szabad-e fejleszteni a budapesti közúti hálózatot?

A kérdőjelek mellett hol jogos, hol vitatható olyan rész-igazságok sorakoznak, mint például, hogy a közlekedési kínálat bővítése újabb keresletet, tehát forgalmat generál, hogy az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése erősíti a szuburbanizációt, hogy a hálózatfejlesztés ellene hat a kompaktságnak, tehát, hogy az emberek munkájukat, napi ügyeiket ne városszerte, hanem lakókörnyezetük közelében végezzék...


NEM LEHET A FEKETE-FEHÉR ÜGYEK KÖZÉ SOROLNI A KLUBRÁDIÓVAL TÖRTÉNTEKET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.23.


„Inkább mondanám, hogy ideiglenesen” – válaszolta Polyák Gábor kérdésünkre, vajon ki lehet-e mondani hogy egy erőteljes ellenzéki hang elhallgattatása, de legalább fél vállra fektetése a hatalom célja a Klubrádióval kapcsolatos, egymást követő lépésekkel? A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője – mint kifejtette – ezúttal nem akar túlzottan pesszimista lenni, „azt mondom, még ne temessük a Klubrádiót”. Jelen pillanatban a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt gondolja, hogy egyelőre csak online rádióként sugároz majd a Klubrádió („erre a vészforgatókönyvre nagyon tudatosan és ügyesen készült is”), ami persze „nem ideális a számára és komoly újratervezést követel meg, amikor újra indulhat”. A beszélgetés során szóba került az ATV-csoport szerepe is.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a magunk mögött hagyott héten újabb fejezetéhez érkezett a Klubrádió szereplésével évek óta zajló saga. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázat lebonyolítását. Az indok: fellebbezés érkezett a szervezet vélt jogsértéseire hivatkozva. A pályázati eljárás csak a bíróságra került jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat...

SZLÁVIK JÁNOS BECSAPJA AZ EMBEREKET, AMIKOR NEM TESZ KÜLÖNBSÉGET A VAKCINÁK VIZSGÁLATAI KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.24.


Egyre nagyobb kérdést jelent kívülállónak eldönteni, hogy Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szakmája álláspontját képviseli, vagy az Orbán-rezsimet szolgálja ki a szakmaiság hamis látszatával. Ez a kérdés már több ízben megfogalmazódott bennünk, pedig eleinte örültünk annak, amikor nem Szijjártó vagy Orbán mondott orvosszakmai véleményt, hanem egy infektológus főorvos. Nem is az keltett gyanút, hogy más kollégái fölé katonatiszteket helyeztek, nehogy bármit mondani merjenek, ő viszont szabadon beszélhet. Kijelentései tartalma vet fel súlyos kérdéseket a szerepét illetően.

Ez pedig nagyon súlyos aggály, mert egy felesküdött orvos nem képviselhet mást, csak legjobb lelkiismerete szerint az orvosi szempontokat. Azt különösen nem teheti meg, hogy a szakmaiság látszatával téveszti meg a polgárokat, miközben egy politikai rendszert és annak intézkedéseit szolgálja ki. Legutóbbi megnyilvánulása végképp megingatta bizalmunkat. Szlávik János azt állította, hogy “az engedélyezett oltások mind biztonságosak”, ami elvileg igaz is lenne, csak nem ebben az esetben, részletesebben pedig kijelentette: “a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek – legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva – egyaránt hatékonyak és biztonságosak”.

Esetünkben nem a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca egyforma biztonságos voltáról van szó, mert ez a kérdés fel sem merül. A kínai és az orosz vakcinák megbízhatósága vet fel kérdéseket, és Szlávik János ezzel kapcsolatos állítása cseppet sem megnyugtató. Azt ugyanis neki is tudnia kell, hogy sem az orosz, sem a kínai vakcina nem esett át a másik három vakcinával azonos szakmai vizsgálaton. Ezért nem igaz állítás az, hogy az “engedélyezett oltások mind biztonságosak”, mert az engedélyezések mögött nem ugyanazok a vizsgálatok és nem ugyanaz a protokoll áll. Szlávik János milyen alapon nyugtatja meg a polgárokat ebben az esetben? Meggyőződött arról, hogy az orosz és a kínai vakcina engedélyeztetése mögött ugyanazok a szakmai követelmények, vizsgálatok állnak?
...

KULTÚRCSONTKOVÁCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2021.01.24.


Lehet persze azt állítani, hogy ez teljesen rendben van így, nincs itt semmi látnivaló, lehet oszlásnak indulni. Magyarország az eltelt évszázadok során is szerető otthont és kibontakozási lehetőséget nyújtott csalóknak, tolvajoknak, gyakorló elmebetegeknek, hazugoknak és futóbolondoknak. Ilyenek persze mindenhol vannak, csak hát nem mindenhol tisztelik őket olyan indokolatlan mértékben, mint nálunk.

Amikor már azt gondolhatnánk – némi halovány reménykedéssel a lelkünk legmélyén -, hogy végre sikerült kilábalnunk a hosszúra nyúlt sötét középkorból, amikor úgy hisszük, a bokacsattogtatós urambátyám-rendszerek és a születés (vagy könyöklés) jogán megszerzett pozícióban pompáskodó alkalmatlanok helyét átveszik az érdemes és alkalmas szakemberek, akkor jön az iskolázott, becsületes szakmával bíró, elismert egykori főigazgatója az Országos Onkológiai Intézetnek, és nem ám nekilát az egészségügyi rendszer szükséges és nagyon régóta halogatott átalakításának (ki lenne megfelelőbb erre a feladatra, mint egy olyan szakember, aki évtizedeken át belülről látta a gondokat), még csak nem is a fejünkre szakadt járvánnyal van elfoglalva, hanem kutatja az ősmagyar gyökereit, fejleszti a kultúrát, összerakja a csontvázakat.

Hát tényleg, a kultúra önmagában is olyan, hogy képtelen magától haladni valamerre. Megrekedt Vereckénél, de az is lehet, hogy valamelyik népvándorláskor hagytuk el a nagy kapkodásban, aztán tíz évvel ezelőtt jött Orbán Viktor, és nekilátott fejleszteni. A kultúrát. Ami egyébként is úgy süt róla és harcostársairól, hogy a Napnak lényegében felesleges besegítenie, akkora világosság van. Ilyen körülmények között valóban az a profdoktor mindenféleminiszter úr legfontosabb feladata, hogy történelmi jelentősége teljes tudatában mintát vegyen valakinek a csontjaiból, aztán összehasonlítsa valaki más csontjaival...

SZALAI ERZSÉBET: LÉLEK ÉS PROFITRÁTA 2. RÉSZ

MÉRCE
SZALAI ERZSÉBET
2021.01.23 ÉS 24.


AZ ELSŐ RÉSZ ITT OLVASHATÓ

Az ellencsapás (?)

A 2008-as világgazdasági válság a neoliberális gazdasági modellnek nem az első válságjele, válságperiódusa volt, mindazonáltal az addigi legsúlyosabb. A nemzeti kormányok ebből a nagyburzsoáziát kimentették, a válság terheit pedig a már addig is kizsákmányoltakra, az alullévőkre hárították (Szalai, 2011).

Ekkortól tömegessé vált az elszegényedés, a bizonytalanság, és kiugróvá az egyenlőtlenség, mely önmagában is egy védelmező apafigura keresésére indította az embereket. Egy olyan apafigura keresésére, akitől nem csak egzisztenciájuk megmentését, de a neoliberalizmus évei alatt megingott, sok esetben összeroppant, vagy ki sem alakult, és a válságban még inkább védtelenné vált személyiségük „újraszerkesztését” is várhatják. Akitől végre megtudhatják, hogy kik is ők valójában – akitől identitást kaphatnak. És nem utolsósorban, aki megmondja, kik a bűnösök rossz életükért.

A baloldal ebben a történetben nem igazán rúgott labdába: legerősebb vonulata, az alterglobalizációs mozgalom volt, mely látensen valamiféle globális identitást is ígért az embereknek, de sok ok miatt nem volt képes felmutatni egy jövőre vonatkozó releváns víziót, főként pedig megoldást az emberek mindennapi életének akut válságára – ezért a 2008-ban kirobbanó válság időszakában elhalt. Kudarcának egyik fontos lélektani oka természetéből is következik: döntően a neoliberális kapitalizmus strukturális válságának magyarázatával állt az emberek elé, ezen struktúrák meghaladására kívánva mozgósítani őket, a meggyötört, regresszióba került társadalom azonban nem volt fogékony erre az üzenetre és felhívásra: bűnösöket akartak látni, és megfellebbezhetetlen tekintélyeket, akik helyreállítják a rendet.

És az ilyen tekintélyszemélyek, az erős apa megtestesítői színre is léptek – berobbant a szélsőjobboldal, mely kitermeli ezeket a szereplőket. De történelmi elődeik nyomdokain lépkedve, és a neoliberális elnyomó apparátushoz hasonlóan, ők is pszichopolitikával, valamint egy annak megfelelő identitáspolitikával dolgoznak: autoriter pszichopolitikával és autoriter identitáspolitikával...


SAJÁT KACSALÁB

KLUBRÁDIÓ
Szerző: HARDY MIHÁLY
2021.01.23.Ki hiszi el, hogy egy szentpétervári alagsorba bejegyzett cég milliárdos szőlőbirtokba fektet vagyonokat a Fekete-tenger partján – csak úgy? Toszkánát és Bordeaux-t meghazudtoló szépségű borászatot épít, ahol még a vécékefék is méregdrága olasz kerámiastúdióból származnak?


Van valami egyszerre félelmetes és nevetséges is abban, ahogy a populista diktatúrák vezérei megpróbálják elrejteni a vagyonukat a világ elől. Ezzel párhuzamosan viszont elképesztő összegeket költenek – saját magukra, csak éppen a kíváncsi szemek elől jól elrejtve. Papíron ugyanis ezeknek a vezéreknek a nevén, vagyis jogilag szinte semmi sincs. Szegények, mint a templom egere. Másfelől viszont szeretik magukat megajándékozni a legdrágább sugárhajtású repülőgépekkel, tengeri jachtokkal, drága gépkocsikkal, hivalkodó vadászkastélyokkal, palotává alakított majorságokkal vagy éppen vadonatúj tengerparti kastélyokkal – az adófizetők pénzén.

A hivatal és a hivalkodás – elvben – kizárja egymást. Hiszen ezek a választott vezetők valójában a nép egyszerű gyermekei, vagy legalábbis azt a benyomást akarják kelteni, hogy azok. Hogy ők tulajdonképpen közülünk valók, egyszerű halandók, akik éjt nappallá téve szorgoskodnak az ország felvirágoztatásán. Hogy aztán időközben kinő egy mesebeli palota a Fekete-tenger partján, vagy felcseperedik a földből egy stadion meg egy fociakadémia a kert végében? Istenem, hát mit tehetnek ők róla?! Hiszen olyan szerényen élnek, hogy a konyhai hokedliről eszik, amúgy egyenesen a piros zománcos lábasból a paprikás krumplit kovászos uborkával, és pontosan ugyanúgy köpködik a szotyihéjat a Puskás Aréna VIP páholyából, mint a kopaszok a B-középen.

Azért ezt a „nép egyszerű gyermeke” mesét elég nehéz elhitetni, most már az oroszokkal is, amióta több mint 60 millióan nézték meg Alekszej Navalnij egy óra ötvenperces viedóját Vlagyimir Putyin felemelkedéséről és a Fekete-tenger partján felépített magánkastélyáról. Vajon mi szüksége volt rá – adódik az önkéntelen kérdés? Mi végre a föld alatti jéghokicsarnok, a 18.000 négyzetméteres és méregdrágán, de ízléstelenül berendezett kastély, a földalatti lift, ami a jachtkikötőhöz visz, a rúdtáncos lányok és a bár, a színház és a moziterem, a fürdő, a szauna, a gőzfürdő és a szabadtéri fűtött medence? Mi szükség van erre, amikor onnan alig 150 kilométerre délre, Szocsiban rendelkezésre áll az ugyanúgy elzárt, jól őrzött állami villa, az orosz pártfőtitkárok és elnökök hagyományos nyaralóhelye? Hiszen az orosz elnököt már most sem sok választja el attól, hogy örökre hivatalban maradjon. Akkor meg minek ez a rongyrázás, a hörcsögökhöz hasonló felhalmozás? Vagy tényleg belebetegedett a szerzés mámorába?
...

A VÍRUS AZ ÖN CSATORNÁJÁN VAN

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2021.01.24.


„Ma már azt találgatjuk, melyik vakcina a jobb, hogyan lehet minél gyorsabban oltáshoz jutni. Nem tudni, mibe gabalyodunk még, de pillanatnyilag világosnak tűnik, mivel nézünk szembe, melyek a lehetséges védekezési módok, milyen elven működnek a kifejlesztett védőoltások.”


„Én biztos vagyok benne, hogy én nem kapom meg, és ezért nem félek. Mert most van két beteg Nyíregyházán. Van kétezer halott Pekingben…, nem..., Vuhanban. Egy egymilliárd lakosú országban. Hasra esésben többen meghalnak! Ez az egész annyira túl van lihegve.” Ezzel a bölcselkedéssel vétette észre magát örökifjú, örökbecsű, szeretett médiafejedelmünk, Szilágyi János a Civil a pályán című műsorban, 2020 februárjának végén. Csaknem egy évvel később, ugyanebben a műsorban már máson kesergett: „Én regisztráltam oltásra. Online. És akkor most mi lesz velem? Fogok kapni egy e-mailt? Nem tudom, mikor hívnak be, hova, és szerintem ők se tudják, akiknek ezt az e-mailt meg kéne írniuk.” Mindez talán érzékeltet valamit abból a folyamatból, ahogy olykor gyötrelmesen hosszú hónapok során változott a COVID-járványhoz való viszonyunk. Nekünk, polgároknak is, és képviselőinknek is a médiában. Túl vagyunk a spekulatív hozzáálláson, egyre inkább „csak” józan, gyakorlati kérdésekkel foglalkozunk. Valamikor arról lefetyeltünk, van-e vírus. Ma már azt találgatjuk, melyik vakcina a jobb, hogyan lehet minél gyorsabban oltáshoz jutni. Nem tudni, mibe gabalyodunk még, de pillanatnyilag világosnak tűnik, mivel nézünk szembe, melyek a lehetséges védekezési módok, milyen elven működnek a kifejlesztett védőoltások.

Nem volt túl felemelő, ahogy eljutottunk idáig. Pontosabban, ismét a szokásos pályát jártuk végig. Az első szakaszban még csak a sötétben tapogatódzhattunk. Az újságírók, riporterek, hiába próbáltak pontos információkat szerezni, gyakorlatilag csak a fertőzöttek és a halottak számára, a terjedés intenzitására lehetett támaszkodni. Törvényszerű, hogy ilyenkor önjelölt véleményformálók is elkezdik harsányan fejteni a titkokat. Mondok egy durranósat. Miért ne? Szilágyi első idézett eszmefuttatása is ebbe a sorba illeszkedik...

„A VAKCINÁKRUL” - A KÖZÖSSÉGI IMMUNITÁS ETHOSZA ÉS A KÖZJÓ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FALUS ANDRÁS
2021.01.22.


...A COVID–19 betegség elleni vakcinák

A SARS-CoV2 vírus 2020 februárjától világjárványt okozott és okoz. A jelen generációk számára eddig sosem tapasztalt nagy virulencia és a főleg idősebb, krónikus betegek halálozási száma érthető módon hatalmas ijedséget keltett és kelt még most is, 2021. januárban. Egyértelmű nemzetközi egyetértés volt tapasztalható azt illetően, hogy csak a vírusellenes védőoltások fogják azt a populációs-tömeges védettséget biztosítani, amely elejét veszi a további tömeges fertőzéseknek és megbetegedéseknek. Örvendetes módon a tudomány és a nemzetközi együttműködés eredményeképpen mára hazánkban és a világ sok országában elindult a COVID–19 betegséget bízvást legyőző vakcinálás.

Napjaink egyik legmodernebb vakcinája egy kicsiny lipidburokban a szintetikus hírvivő (messenger) RNS-darabot tartalmazza, amely a tüskefehérjét kódolja. Egy másik reményteli megközelítés az, amikor ezt az mRNS-t egy másik ártalmatlan vírussal (vektor) viszik be az oltandók szervezetébe. A védőoltás kínálatát gazdagítja egy régebbi, kipróbált vakcinálási rendszer, az, amely a kórokozó köpenyének fehérjedarabjaival immunizál, és hagyományosnak tekinthető az az eljárás, amely elölt vagy legyengített vírust használ az oltáshoz. Jelenleg 90-nél több olyan vakcina fejlesztése folyik, amely már klinikai kipróbálás alatt áll. Meggyőződésem, hogy ezek közül több is belátható időn belül alkalmazásra kerül.

Gyakori ellenérv a védőoltással szemben, hogy a koronavírus elleni vakcina sebtében készült, és nem megbízható, mert kevés időt szántak a kutatóközpontokkal társult biotechnológiai vállalatok a kipróbálására.

Határozottan cáfolom ezt a sajnos többször elhangzott és sokak számára bizonytalanságot ébresztő állítást. 2020‑ban a félelmetes gyorsasággal terjedő járvány miatt a vakcina előállítása nemcsak elképesztő szellemi és anyagi koncentrációt, hanem a tudományos közösségek nyilvánosságának eddig sohasem látott bevonását is eredményezte, új, mostanra rendelkezésre álló, de egyben alaposan kipróbált orvosi biotechnológiai eljárások sokaságát felhasználva. Ma a fejlett világban rendkívül szigorú, nemzetközileg validált és szigorúan ellenőrzött szabályok vonatkoznak a védőoltások engedélyezésére. Ezek a szabályok több lépcsőben, több szinten, a folyamat végére több tízezer önkéntes bevonásával és a hatás korrekt, elfogulatlan és nyilvános kiértékelésében érvényesülnek.

Ki lehet mondanunk: a COVID–19-pandémia kezelése az emberiség eddigi legsikeresebb járványkezelését és együttműködését jelenti.

Egy sikeres, valódi védettséget kialakító vakcina két alapvető feltételnek kell eleget tegyen: biztonságosnak és hatékonynak kell egyidejűleg lennie.

A veszélyes mellékhatásokra a fentieknek megfelelően elenyésző az esély. Inkább az a meglepő, hogy korábban mennyire hosszú idő telt el egy járvány kitörése, a kórokozó felismerése, a vakcina kidolgozása és használata között. Ugyanis a modern biotechnológia, a molekuláris biológia és a genetika, kiegészülve a mesterséges intelligenciák, szuperszámítógépek bevonásával, ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A mostanihoz hasonló együttműködés és nyitott fejlesztés, nyilvános és számonkérhető, tudományos vitákban megalapozott információcsere, ami 2020. február óta a világunkban tetten érhető, soha az emberiség, az orvosbiológiai kutatás, az orvoslás történetében nem fordult elő. A mögöttünk álló tizenegy hónap többszöröse annak – érdemi értelemben – az eredményességnek, mint ami például a kanyaró, a mumpsz, a rózsahimlő ellen kifejlesztett védőoltásokkal korábban történt.

E sorok írója nemcsak óriási tévedésnek, hanem óriási felelőtlenségnek tartja az oltásellenesség minden formáját, mert a demagóg és tényszerűen valótlan propaganda megbocsáthatatlan vétek mindannyiunk egészsége ellen. Ugyanakkor a meggyőzés érvekkel alátámasztott tevékenysége együtt kell járjon az oltáselutasítás hátterének megvilágításával is...


ÉLET ÉS IRODALOM 2021/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉS AKKOR TRUMP ÖRÜLHET, HOGY KAP NYUGDÍJAT AZ ELNÖKI ÉVEK UTÁN - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.01.24.


A Gazdaságvédelmi Alap alig negyede ment gazdaságvédelmi célokra; érkezhet az orosz vakcina Magyarországra; Joe Biden munkához látott. Ez a hvg.hu heti gazdaságvédelmi összefoglalója.


3628 milliárd forintot osztott ki eddig a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre jutott pénz, és azt találtuk: nagyon szigorúan nézve 409, kicsit megengedőbb számítással 875 milliárd forint volt az az összeg, amely ténylegesen a válságkezelésre ment. Jutott a keretből a budai Vár felújítására, stadionépítésekre, egy új felcsúti iskolára, de volt minisztérium, amely a saját dolgozóinak is ebből adott fizetéseket.

A kormánynak mindenesetre 2020-ban a rosszabb prognózisa jött be, 9 százalékos lett a költségvetés hiánya, azaz 5548 milliárd forint. Ebben nagy része volt a decemberi osztogatásnak, abban az egyetlen hónapban 2250 milliárd forint hiány jött össze...

ÍGY NYERNE A FIDESZ BUDAPEST NÉLKÜL – A VIDÉKI PÉNZSZÓRÁS HÁTTERE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.01.21.


Hét faludomináns és egy aprófalvas választókerület. Ki gondolná, hogy ezek lehetnek a jövő évi választások „szupercsataterei”, amelyeken eldől az országos küzdelem? Pedig az előző választások tapasztalatiból ez következik: ha a 24 csatatérkörzet imént említett harmadát a Fidesz be tudja húzni, már nyerhet. Igen, akkor is, ha közben a fővárosból egyetlen egyéni képviselője sem jut mandátumhoz. Persze ehhez a kormánypártnak meg kell tartania előnyét abban a 45 falusias körzetben, ahol mindkét megelőző választáson rávert az összellenzékre. A vidékre hulló ezermilliárdok minapi bejelentése tehát mindkét szempontból észszerű lépés – a Lázár János és Csányi Sándor fémjelezte nagy agrárálom az önellátó Magyarországról azonban bőven túlmutat a jövő évi választáson. Mutatjuk, hogyan – és persze megnevezzük a nyolc szupercsatateret is...

MI A ZSIDÓGYŰLÖLET OKA, BŰNBAKELMÉLET VAGY SZIMPLA IRIGYSÉG?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.01.21.


Dennis Prager és Joseph Telushkin 1983 után 2020-ban újra kiadott könyve az antiszemitizmus okait kutatva rámutat a történelmi vonatkozásaira és a veszélyekre, amiket a társadalomra jelenthet.


A King’s College felmérése szerint Angliában a zsidók 44 százaléka tart az antiszemitizmustól, ezért nem visel a vallására utaló jeleket. Az országban több, mint 1800 antiszemita incidens történt 2019-ben. Majdnem eléri ezt a számot Németország is, ahol a 2018-as adatok szerint 1799 eset történt. Az ADL Global100 felmérése szerint világszerte az emberek több, mint negyede ad igazat egy kérdőívben felsorolt antiszemita állításoknak. Ez a kutatás szerint a Közel-Keleten illetve Észak-Afrikában (74%) a legmagasabb az antiszemiták aránya. Kelet-Európa is magas arányt mutat: itt az emberek harmada reagált pozitívan az antiszemita kijelentésekre.

„Az antiszemitizmus globális és már-már döbbenetes méretű fellángolását értelmezni kell” -írják az előszóban a Miért a Zsidók? című könyv szerzői, Dennis Prager és Joseph Telushkin. A világot a zsidóság szempontjából három részre osztják: országokra, ahol gyűlölik a zsidókat, országokra, ahol nem vesznek tudomást a gyűlöletről, és az Egyesült Államokra – ahol szerintük az antiszemitizmus nem jelent nagy veszélyt a zsidó és cionista lakosságra.

Dennis Prager – Joseph Telushkin: Miért a zsidók? – Az antiszemitizmusnak, mint az emberi gonoszság legjellemzőbb tünetének az okai
2020, Minerva Kiadó
360 oldal, 3610 Ft


„Az antiszemiták a zsidókkal kezdik, de soha nem fejezik be velük.” – intik azokat, akik elbagatellizálják az antiszemitizmus létezését. A szerzők rámutatnak arra, hogy a zsidók pusztítása előbb-utóbb az egész társadalomra veszélyt jelenthet. Egy hasonlat szerint a zsidó népesség a veszélyt jelző bányamadár szerepét tölti be a társadalomban, aminek halála figyelmezteti a bányászokat az oxigén hiányára. Az erősen elfogult könyv szerint az antiszemitizmus forrása az Európában élő harmincmillió muszlim – és az egész emberiségre leselkedő veszélyt az öngyilkos robbantók jelentik...

FRONTÁLIS TÁMADÁS AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG ELLEN

NÉPSZAVA
Szerző: BOD TAMÁS
2021.01.24.


Európai és honi törvényeket, valamint az Alaptörvényt veszi semmibe Orbán önkormányzatok elleni háborúja.


„Tudatában annak, hogy a helyi önkormányzatok védelme és megerősítése a különböző európai országokban fontos hozzájárulás a demokrácia és a hatalom decentralizációjának elvein alapuló Európa felépítéséhez. Kijelentve, hogy ez magában foglalja a demokratikusan felépített döntéshozó testületekkel felruházott helyi hatóságok létét, amelyek széles körű autonómiával rendelkeznek felelősségük, e felelősség gyakorlásának módjai és eszközei, valamint a teljesítésükhöz szükséges erőforrások tekintetében, a következőkben állapodtak meg” – áll a Magyarországon is törvénybe iktatott Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló egyezmény preambulumának a záró soraiban, majd következik egy hosszú felsorolás. Mindez felettébb időszerűnek és fontosnak tűnik most, amikor a járványveszélyre hivatkozva folyamatosan kiüresítik a helyi önigazgatást, vagy Karácsony Gergely főpolgármester szavaival élve: „Hát, akkor ez kész, Orbán kivégezte az önkormányzatiságot!”

A folyamat már 2010 óta szisztematikusan zajlik. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ezt megelőző 20 év, ha jóval kisebb mértékben is, az 1990-es nagy önállóságot és pénzügyi, gazdasági szabadságot jelentő önkormányzati törvény visszanyesegetésével telt el. Ám mindez nem hasonlítható a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta eltelt időszakhoz. Különösképpen nem 2019-es önkormányzati vereséget feldolgozni nem tudó orbáni önkényhez, amely a koronavírus-járvány nyomán bevezetett felhatalmazási törvénnyel végképp fékevesztett lett az autonómia helyi bástyája, a megmaradt önkormányzatisággal szemben...

ORBÁN ÚJABB KILENCVEN NAP KORLÁTLAN HATALMAT AKAR

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.24.


Komoly mozgolódás van az étterem-tulajdonosok körében, hogy miközben a kormány a legtöbbjüknek semmilyen segítséget nem nyújtott, lassan egy éve vegetálnak, az látszik, hogy a helyzet semmit nem fog változni. A miniszterelnök arról beszél, hogy majd akkor lehet a szigorú korlátozásokon változtatni, ha tömegessé válik az oltás. Most könnyen mond ilyeneket Orbán; a felelősséget Brüsszelre hárítja. Úgy viselkedik, mintha a kormány mindent helyesen és jól megoldott volna, csak az a mindenre alkalmatlan unió rontotta el a biztatóan alakuló helyzetet. Már meg is volt fogva itt, Magyarországon, a járvány második hulláma, talán már vissza is térhettünk volna a normális élethez, de vakcina hiányában ezt nem lehet megtenni.


Egy pillanatra – de csak egy pillanatra – fogadjuk el ezt az érvelést, és nézzük magát a tényt. Európában még sehol nem engedik meg maguknak az egyes országok vezetői, hogy jelentősen lazítsanak, sőt, inkább a szigorítások felé hajlanak. És azért nem, mert hiába kezdődött el az oltások beadása, korántsem alakult még ki olyan helyzet, amely a nyitottabb élet felé engedne bárkit is. Ha tehát a magyar kormány nem az örökös kampányolásra, ellenség-gyártásra használna ki mindent, még a nem létező helyzeteket is, akkor sem szabadna enyhíteni. A megoldás nem ez, sokkal inkább az lenne, ha azt tenné a kabinet, amit más kormányok is tesznek: segítené a bajba jutott embereket. Nem pusztán szóban, a számokkal bűvészkedve, és főként nem a saját köreihez tartozókat, hanem azokat, akik szinte – vagy nem is szinte – teljesen ellehetetlenültek a csaknem egy év kiszolgáltatottsága alatt. Szóval, lazítani nem lenne tanácsos, miközben értjük és fel is fogjuk, hogy egyre többen akarnának szembemenni a veszélyhelyzetben hozott intézkedésekkel. Nyilván nem lesz majd tömeges demonstráció, ráadásul a kabinet – a rendőrség képében – igyekszik gyors és drákói intézkedésekkel elejét venni a „mozgalomnak”.

Tudomásul kell tehát vennünk – bármily kellemetlen is –, hogy február 1-jétől nem lesz könnyebb az életünk, és ha a felelősök nem mutogatnának Brüsszelre, akkor sem lehetne. Van azonban Orbán Viktor rádió-nyilatkozatának egy másik eleme, amely eddig kevés figyelmet kapott. A kormányfő ugyanis szólt a rendeleti kormányzásról is. Azt mondta, hogy a február 11-én lejáró mandátumukat ők maguk fogják két héttel meghosszabbítani, mert erre a jogszabályok lehetőséget adnak, két héttel később pedig már az újra működő parlament fogja megadni a rendkívüli felhatalmazást. A kijelentés – ha jól emlékszem – nem tartalmazott semmi kérdőjeles mondatot, nem hangzott feltételes módban...

SZABAD SZEMMEL: EGY TEKINTÉLYELVŰ URALOM VÉGÉNEK AZ A KEZDETE, HOGY AZ EMBEREK LEGYŐZIK FÉLELMÜKET - A NÉPSZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.24.


Die Presse


Bár nem egyenlő felek küzdelméről van szó, Putyin mégis láthatólag fél Navalnijtól – állapítja meg a lap külpolitikai rovatvezetőjének kommentárja. Az elnök igen kemény eszközöket is bevet, noha ezzel a Nyugathoz fűződő kapcsolatokat kockáztatja. Igaz, már jó ideje nem törődik az ország érdekeivel, csak azt nézi, hogy neki mi a jó.

Oroszország évek óta akadozik, de az elnyomógépet olajozottan működik. A hétvégi rokonszenvtüntetéseken is több száz embert vettek őrizetbe, noha az ellenzéki vezető igazából nem veszélyes a rezsimre nézve. Az államfő egyelőre számíthat a tömegek rezignált közönyére, de azért a Kreml érezhetően ideges, Putyin népszerűsége hanyatlik. Mint ahogy sok orosz jövedelme is. Ellenben emelkedik az állástalanok száma és a megélhetés költsége.

Navalnij a közösségi médiában tud mozgósítani, az elnök Fekete-tengeri palotájáról készült filmet kedd óta már több, mint 67 millióan nézték meg. Az ellencsapás azonban jön, alighanem hosszabb börtön formájában, a kellő bírósági bohózat után. A Kreml valószínűleg érzi, hogy követőkre találhat, ha valaki ennyire bátor. Egy tekintélyelvű uralom végének kezdetét mindig az jelenti, hogy az emberek legyőzik saját félelmüket.

Hogy a politikust rács mögé dugták, az arculcsapás Angela Merkelnek, amin a kancellár nem teheti túl magát. Így minden bizonnyal csatlakozik az újabb szankciókhoz. Fokozott nyomás várható Joe Biden részéről is. A vége pedig az lehet, hogy Putyin elszalasztja a lehetőséget, jóllehet a Nyugat az ellensúly szerepét szánja neki Kína ellenében. De hát az államfő már jó ideje a saját feje után megy, függetlenül attól, mit diktálnak az ország szempontjai.

NZZ

Lengyelország a PiS uralmának csaknem hat éve alatt megszállott jobboldali populisták zsibvására lett – írja Martin Pollack osztrák író, aki igazán jól ismeri a lengyel viszonyokat, mert a rendszerváltás tájékán 11 évig dolgozott Varsóban tudósítóként A vendégkommentár onnan indít, hogy a lengyelek 89 után sokáig sikertörténetet tudtak felmutatni, ám az átalakulás a felszínre hozott egy csomó dühöt és elégedetlenséget, az pedig jó táptalaj a nacionalizmus és a cinizmus számára.

Így mára már a demagógok, fundamentálkatolikusok és EU-ellenes erők vették át a terepet, akik csak Orbán Viktorhoz hasonlíthatóak. Ennek egyik oka az ellenzék krónikus széttagoltsága és gyengesége. Emellett Kaczynski mesterien mozgósítani tudja azokat a rétegeket, amelyeket az előző kormány bűnös módon elhanyagolt: a fordulat veszteseit, a vidéki lakosságot, a munkásokat és a nyugdíjasokat. Velük szemben a városi elit áll.

A rendszer szürke eminenciása folyamatosan mélyíti a társadalom árkait, erre építi a hatalmát. Az értelmiség és az elit ellen bujtogat, noha élvezi az elit minden privilégiumát. Trumpizmus – lengyel módra. Egy varsói politológus arra jutott, hogy a PiS neobolsevista ösztönöket mutat. Nem tud meglenni háborúskodás nélkül, az ellenség (és nem ellenfél!) mindig változik: bírák, újságírók, melegek, mostanában pedig a szigorú abortusztilalom ellen tiltakozó nők.

Kaczynski a harcra hivatkozva lép túl minden demokratikus szabályon, üldözi a vele szemben álló köröket, amelyeket meg akar semmisíteni. Gondolkodásmódja fekete-fehér. Az egyik oldalon vannak az Isten, haza, család szentháromság hívei, az ellenkező térfélen az árulók, akik próbálják befeketíteni a világban a „nagy, katolikus Lengyelországot”.

Mostanában már az ellenségek közé sorolják az EU-t és mindenekelőtt Németországot, mert állítólag újra térdre kívánják kényszeríteni Varsót, akárcsak korábban a komcsik. A hivatalos propagandának elengedhetetlen része az összeesküvés elmélet. Továbbá, hogy a lengyeleknek fel kell emelniük a fejüket és vissza kell hódítaniuk az őket megillető helyet Európában. A Jog és Igazságosság mellesleg előszeretettel hasonlítja Brüsszelt a Szovjetunióhoz. A kirajzolódó út egyértelműen a tekintélyelvűséghez vezet.

A társadalom egyes csoportjai elleni küzdelemben a rendszer számíthat a katolikus egyházra. A papság, ideértve a püspököket, jórészt azonosul a túlfűtött nacionalizmussal, idegenellenességgel, a másként gondolkodók elutasításával. Csak éppen ezért népszerűsége csökkenésével fizet az egyház. Már csak 40 százalék bízik benne, 42 pedig nem. De ez a kritika is összeesküvésnek minősül.

A demokrácia aláásása társul a tiltakozások brutális leverésével. A kommunisták annak idején ugyanezt csinálták, amikor helyzetük meggyengült. Kaczynski fél a néptől, amely mind inkább megtagadja az engedelmességet. Ráadásul Ziobro igazságügyi miniszter jobbról igyekszik beelőzni. Közben pedig a jobboldali populisták és soviniszták kénytelenek szembenézni a civil társadalom fokozódó ellenállásával. Az látszik, hogy a tömegeket hiába próbálják megfélemlíteni gumibotokkal és kemény büntetésekkel.

Le Monde

Soros György rövid időn belül már a 3. világlapban igyekszik híveket toborozni az örökkötvény ötletének, de ezúttal újabb oldalról érvel elképzelése mellett. Angol és német nyelven megjelent írása után ezúttal a vezető francia lapban szorgalmazza, hogy az uniós tagállamok a járvány kemény gazdasági következményeinek leküzdésére adjanak ki olyan értékpapírt, amely sosem jár le, ily módon tehát csak a kamatot kell megfizetni utána, az pedig hosszabb idő átlagában a nulla felé tendál.

A befektető ott látja a legnagyobb akadályt a terve valóra váltásához, hogy a tagállamok túlságosan is megosztottak. Magyarország és Lengyelország vétót helyezett kilátásba a közös pénzügyi csomaggal szemben, a takarékos ötök pedig inkább saját gazdaságukra összpontosítanak. A befektetők azonban csak akkor vesznek kötvényeket, ha az azok mögött álló szervezet fennmaradására hosszú távon lehet számítani.

Az egyes kormányok javarészt már felélték tartalékaikat a járvány leküzdésére, de hogy előre tudjanak lépni, ahhoz sokkal több pénzre van szükségük, mint a költségvetésben és a segélyprogramban előirányzott 1800 milliárd dollár. De még ennek a felhasználását és késleltette a magyar-lengyel politika.

Ám a két országot meg lehet kerülni az alapszerződésekben szereplő kiterjesztett együttműködés segítségével. Ez esetben úgy, hogy több tagország közösen saját albüdzsét létesít, és azt finanszírozza, a közös kötvények segítségével. Ennek forrása lehet akár a már említett 1800 milliárd euró is. Bizonyosan nagyobb hasznot hajt ily módon, mintha a hagyományos módon költik el. Az pedig a szolidaritás igen szép példáját jelentené, ha az egyes tagállamok a saját nevükben piacra dobandó örök kötvények mellett szavatolnák a nagy bajban lévő Olaszország hasonló piaci műveletét. De akár az EU is kiadhatna ilyen papírokat. Ennyit igazán megér a dolog.

NYUNYÓ NÉNI NAGY HUNCUT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.24.


Nem Müller Cecíliáról lesz szó. Annak ellenére nem, hogy Hadházy Ákos, a nemzet – köztársasági értelemben és nem nyálas orbániasan vett – eleven lelkiismerete és egyszemélyes morálja őt jelentette fel költségvetési csalásért. Sőt, az OLAF-ig is elmegy, mintha érne ezzel valamit is Polt abszurdan aljas világában a Kárpátok alatt. Nem tétel egyébként az a háromszázhetven millió, amiben Nyunyó nénit hunyónak látja a volt állatorvos, aki Nyunyó néni ennyiért szervezteti meg csókosokkal a vastagbélszűrésen részt vevő háziorvosi szolgálatot a feljelentés szerint. Holott Hadházy szerint ilyesmire épp alkalmas a Pintér által dirigált egészségügy erre a célra tartott házi irodistája munkaidőben és a fizetéséért.


Erről szólt a tegnapi korrupcióinfó, és mi szájtátva konstatáltuk, hogy Nyunyó nénit a jelek szerint ím, fölfalta a rendszer, viszont, szintén a jelek szerint lehet, hogy nem is tud róla. Nyunyó néni, született Müller Cecília létezéséről a pandémiáig nem is hallottunk. Mert mi egy országos tisztifőorvos feladata békeidőben? Na, ugye. Köjálos emlékeink szerint neki kell leadni a székletmintát, ha pincérek akarunk lenni nyári munkán, a köznapi ember a múlt ködében egyáltalán nem volt ahhoz szokva, hogy ő jelenti be neki reggelente mit szabad és mit nem. Egy tisztifőorvos egyáltalán nem élet-halál ura, hanem kis, koszos fogaskerék a köznapokban, akivel – és intézményével – egy Kiss Jenő nevű közmunkás lehet, egy életen át nem is találkozik.

Netán nem is hall róla egyáltalán. Most pedig ő mondja meg neki, mehet-e a dolgozni, azt, hogy a gyereket az ablakban szellőztesse, ő ad engedélyt édesanyja meglátogatására, ad tanácsokat, hogy a hypóval tojásokat mosson és ne igya meg, megszabja, mikor mehet boltba, valamint oltakozásra buzdít. Nyunyó néni Kis János közmunkás óvó-, és tanító nénije lesz, a nagyanyjába ojtott anyukája, de egyben zupás őrmestere is. Nyunyó nénit a járvány teremtette meg, ebben a szánalmas, mókás formájában pedig Orbán, aki Hadházy feljelentéséből következtetve teljesen el is uralkodott rajta. Nyunyó nénit beszippantotta a NER, holott ennek nem kellett volna szükségszerűen megtörténnie, mint ahogyan annak sem, hogy aki Orbán vonzáskörébe kerül, mind gazember lesz...

ITT OLVASHATÓ