2016. április 8., péntek

MINDENNAPI HAZUGSÁGAINK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Rátesi Margit
2016.04.08.
Célzatosan fogalmaztam első személyben. Mert valamennyien hazudunk olykor, leginkább saját magunknak. Magyarország mai első szolgáját is sokan vádolják hazugsággal. Pedig sose hazudott: pont ugyanolyan sudribunkó, mint 1989-ben, amikor még a szabadelvűek között vélte megtalálni vezető szerepét.
Nem is foglalkoznék Vele, ha sikerének titka nem abban rejlene, hogy elfogadja, istápolja, dicsérgeti mindennapi hazugságainkat. Például az élsport jellemformáló erejéről. Miközben „tekintélyes” nemzetközi sportirányító szervezetek jónéhány tagjára vetül a jogosulatlan anyagi előny szerzésének árnya, és éppen a mindannyiunk milliárdjaival kitömött ágazatban, a fociban. Az UEFA, a FIFA vezetői ugyan egyelőre sértetten védekeznek, de azért látható: adócsalások, eladott versenyhelyszínek szegélyezik a nagy üzlet útját.
Mert az élsport nagy üzlet, hiszen milliók kíváncsiak a néha emberfeletti kunsztokra, amit a szerencsétlen idomítottak produkálnak vízen, földön, levegőben. Ráadásul az övék a legkisebb rész a nagy maniból: jó, ha a lehullott morzsákból annyi jut nekik, hogy életük végéig megéljenek.
Az itthoni közvélemény éppen azon csámcsog, hogy kiderült: a neves, az évtizedek alatt sok bajnokot kinevelt úszóedző 55 évvel ezelőtt két társával megerőszakolt egy lányt. 3 évet kapott, abból valamennyit leült. A szemforgatók, maguknak hazudozók meg fel vannak háborodva, hogy hogyan engedhették ismét leányok közelébe. Nem tartom az erőszakot – semmilyet – bocsánatos bűnnek, de úgy tűnik, a Kiss László fejét követelők nem büntetéséért, bosszúért lihegnek. Nem vagyok keresztény, (ateista vagyok), de úgy tudom, éppen a kereszténység egyik alapelve, hogy a bűnös is bocsánatot nyerhet, amire a büntetés kitöltése, és nem a bosszú a megoldás.
ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁS "MAFFIAMÓDSZERÉRŐL" TÁLALT KI EGY ÚSZÓEDZŐ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Dercsényi Dávid
2016.04.08.


Sárdi: Így álltak ki Kiss mellett

A szerdai szavazás résztvevője, a székesfehérvári Hullám '91 úszócsapatot vezető Sárdi Ákos elmondta, hogyan zajlott az ülés, amelyre Gyárfás Tamás irodájában került sor. "Az edzőbizottsági ülést még hetekkel korábban hívták össze, és egy szakmai napirendi pontja volt, hogy úszóváltókat állítsunk össze, ezt szorította háttérbe a kipattant eseményekre szánt reakció" – meséli a hvg.hu-nak Sárdi Ákos. A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa – mondja Sárdi, aki szerint a testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel az összes edzőnek olimpiai vagy olimpiai reménység versenyzői vannak.

A versenyekre ugyanis a szövetségnek van joga úszót nevezni, aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel – állítja Sárdi, így az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet. Ez a zsarolási metódus, a visszautasíthatatlan ajánlat, vagy ahogy Sárdi nevezi, "Luca Brasi-effektus" nem mostani találmány, szerinte már korábban, a 80-as, 90-es évektől így működtek a dolgok. Ebben a rendszerben fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról.

Sárdi azt követeli, hogy Gyárfás álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, mondja el, hogy az ilyen módon méltatlanul meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak.

ITT OLVASHATÓ
 
 


 

ÍGY LETT KOREA SZEGÉNY ORSZÁGBÓL SOFTPOWER HATALOM

KOREAI FILM- ÉS DRÁMAKÖZÖSSÉG BLOGJA
Szerző: KFDK
2016.04.08.Néhány évtized alatt csodát alkottak

Dél-Korea valaha a világ egyik legszegényebb országa volt, mára nem csak a világ 12. legnagyobb gazdasága, ismert márkákkal, hanem Ázsia vezető kulturális nagyhatalma is lett. Legutóbb a Descendants of the Sun televíziós sorozat kergette őrületbe Ázsiát, két évvel korábban a My Love from the Star kebelezte be egész Kínát, azelőtt A palota ékköve 91 országot hódított meg, köztük Magyarországot is. Korea menetelése megállíthatatlannak tűnik, a hallyu (hallju), a koreai hullám pedig már túljutott Ázsia határain is. Nálunk, Magyarországon is egyre több rajongója van a koreai popkultúrának, de vajon hogy jutottak el idáig – szó szerint a semmiből?

A Han folyó csodája

A második világháborút követően nem sokkal kitört a koreai háború, ami a korábban évtizedekig japán elnyomás alatt lévő félszigetet szó szerint kettéhasította. Mire vége lett a háborúnak (technikailag ugyan nem, hisz békeszeződést sosem írtak alá), Dél-Korea teljesen felemésztődött gazdaságilag. A japánok által épített ipari infrastruktúra nagy része északon maradt, dél így eleve hátrányból indult. Az ország több forrásból, leginkább Amerikától kapott segítséget az újjáépítéshez, de ez önmagában nem lett volna elegendő ahhoz a gyors ütemű fejlődéshez, amin a koreai gazdaság néhány évtized alatt keresztülment.

"A Han folyó csodája", ahogy a jelenséget nevezik, a hatvanas években kezdődött, méghozzá egy igen meghatározó, de annál inkább megosztott megítélésű elnökkel, Pak Csong Hi (Park Jeong-hui) tábornokkal, aki puccsal ragadta magához a hatalmat és vaskézzel irányította az országot. Pak, akinek lánya ma Dél-Korea első női elnökeként van hivatalban, a háború után üresen maradt japán gyárakat megszerző cégekre összepontosította a gazdaságpolitikáját. Ezeket a cégeket csebolnak nevezik; olyan vállalatokról van szó, mint például a Samsung, az LG, a Hyundai, vagy a Daewoo. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően ezek a cégek óriásokká nőtték ki magukat, ezerkarú polipokká, amelyek behálózták az egész gazdaságot, szinte minden szektorban voltak leányvállalataik. Kedvező feltételekkel kaptak hitelt az államosított bankoktól, az állam pedig meghatározta, melyik válallatnak milyen exportcikket kell gyártani. Először csak könnyűipari termékeket exportáltak, a 70-es évektől elkezdtek a nehéziparra, majd a 90-es évektől a csúcstechnológia gyártására koncentrálni...
 

ITT OLVASHATÓ

ÁLEGYETEMMEL FOGTAK ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKAT

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Lucy
2016.04.08.

A University of Northern New Jersey patinás intézmény benyomását keltette – de sem professzorai, sem megtartott órái nem voltak. Az egész az USA belbiztonsági szolgálatának trükkje volt arra, hogy hallgatói vízumokkal kapcsolatos csalásokat leplezzenek le – a három éve megkezdett művelet eredményeképp huszonegy embert tartóztattak le most. Néhány itt „végzett” hallgató olyan cégeknél kötött ki, mint a Facebook vagy a Google – de volt, aki az amerikai hadseregben találta magát hamis papírjainak köszönhetően.
„Kiemelkedő oktatási élményt” ígért weboldalán az intézmény, mely nem is létezett – és az amerikai hatóságok trójai falovául szolgált annak érdekében, hogy elfoghassanak több, hallgatói vízumokkal kereskedő csalót. A New Yorktól tizenöt kilométerre található épületben sosem tartottak órákat, és csupán beépített ügynökök dolgoztak ott, mint adminisztrátorok. A csalók csúszópénzt fizettek nekik annak érdekében, hogy az elsősorban indiai és kínai hallgatók – akik az esetek nagy részében legitim vízummal érkeztek – papíron jogviszonnyal rendelkezzenek, így meghosszabbíthassák tartózkodási engedélyüket.

ITT OLVASHATÓ

MÁRIS BEAKASZTANA A KORMÁNY A TANÁROK SZTRÁJKJÁNAK

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.08.


Sztrájkolhatnak persze, de közben azért dolgozzanak is. A Fidesz kamuzik a terrortörvényről, Orbán ráküldi a NAV-ot az offshore-lovagokra. Minden, ami hír, péntekről.
Oktatás
Az Emmi nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által az április 20-ra meghirdetett munkabeszüntetés idejére tett ajánlatot a még elégséges szolgáltatásról – közölte a minisztérium az MTI-vel. A tanárok azt javasolták, előzetesen mérjék fel, hány szülő küldené iskolába a gyerekét a sztrájk napján, és tankerületenként annyi iskolát nyissanak meg, amennyire szükség van a tanulók elhelyezéséhez. A minisztérium azt mondja, minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, de ez a megoldás a szakszervezetek szerint lényegében kiüresítené a sztrájkot. Egyelőre az sem látszik, hogy az Emmi engedne a pedagógusok követeléseinek, mai közleményükben például azt írják, azok költségvetési kihatása 50 milliárd forint lenne. A felek hétfő délután kezdenek tárgyalást a négy sztrájkkövetelésről és az elégséges szolgáltatás mértékéről.

ITT OLVASHATÓ


AKTIVISTÁK SORSA

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.04.08.Sándor Mária a múlt hétvégén a blogján jelentette be, hogy visszavonul a közéleti szerepléstől. Meddig lehet bírni az aktivistáskodást? És kinek?

Mint ismert, Sándor Mária a múlt hétvégén a blogján jelentette be egy szívszorító bejegyzésben, hogy visszavonul a közéleti szerepléstől. Mindezt azzal indokolta, hogy nem érez már magában energiát arra, hogy legyőzze a korrupciót. Úgy érzi, hogy sok jó emberrel találkozott az egy év alatt, mióta meghirdette a fekete ruhás hétvégéket. Sándor Mária tevékenysége, története fontos kérdéseket vet fel a magyarországi aktivizmus jellegét és értelmét illetően.
Ami igazán lényeges, hogy az aktivizmusnak nem létezik többféle mintája ma Magyarországon. Amit ismerünk, az többnyire az alternatív életformákhoz kötődő aktivizmus. Az ismert, fiatal mozgalomszervezők többsége olyan mozgósítási tapasztalatokkal rendelkezik, amiket még a második Orbán-kormány alatt a hallgatói tüntetések során, majd a kormányellenes megmozdulásokon szereztek meg. Ez az aktivistakör egy jól behatárolható politikai szubkultúrához tartozik, amelynek megvannak a saját blogjai, törzshelyei és az új baloldali pártok környékén a politikai kapcsolatai is. Ehhez a politikai szubkultúrához kötődik, de némileg rajta kívül állnak a nemzetközi beágyazódottsággal rendelkező civil szervezetek és az azoknál főállásban dolgozó, magasan képzett szakemberek. A radikális jobboldali téren túl ez a kulturálisan a katedra-baloldalhoz és az emberjogi liberalizmushoz kötődő réteg jelenleg az elsődleges forrása a hazai aktivizmusnak.

ITT OLVASHATÓ

ÖT NYOMÓS ÉRV ARRA, HOGY A KORMÁNY KIHÁTRÁLJON A VASÁRNAPI BLOGZÁRBÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.08.


A Szegedi Kattintós jóslata szerint már csak hetekig, sőt talán csak napokig maradnak zárva a nagyobb bevásárló helyek Magyarországon. A kormány ugyanis annyi sebet szerzett ebben az értelmetlen háborúban, hogy kénytelen lesz visszavonni a törvényt még azelőtt, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezése eljut a finisbe. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért kell Habony Árpád kommunikációs csapatának azt javasolnia, hogy jobb visszavonulni, mint csúfos vereséget szenvedni ebben a kilátástalan viadalban...

ITT OLVASHATÓ

FANTASZTIKUS SIKERJELENTÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBŐL: UV LÁMPÁKKAL JOBBAN MEGY A TAKARÍTÁS

VILLÁMNARANCS
Szerző:
2016.04.08.Sikertörténet egy budapesti kórházban: kevesebben fertőződnek meg a kosz miatt, mert lámpással keresik a koszt. Reszkessetek, porcicák!
Az ellenőrzések miatt 20 százalékkal javult a takarítás minősége a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban – írja a Magyar Nemzet. A kórház igazgatója egy rendezvényen jelentette be a fantasztikus eredményt, amit „mindössze annak köszönhetően” sikerült elérniük, hogy „napi szinten, UV-lámpákkal ellenőrizték a kitakarított helyiségeket”. Bodnár Attila hozzátette azt is, hogy „ennek hála pedig csökkent az MRSA-, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktérium által okozott, illetve a vastagbelet érintő CDI-fertőzés aránya”.


ITT OLVASHATÓ

TITKOS ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS VÉD MEG A TERRORTÓL?

MOMA BLOG
Szerző: Modern Magyarország Mozgalom
2016.04.08.


A hírek szerint a Honvédelmi Minisztérium szervezésében ma megkezdődtek az ötpárti egyeztetések a terrorveszélyre hivatkozva elkészített Alaptörvény hatodik módosításának tervezetével kapcsolatban. Gondolom, mindenki emlékszik, hogy a januári tervezet, amely felhatalmazást adott volna a Kormánynak a terrorveszély helyzet saját belátása szerinti kinyilvánítására, és 60 napig minden ellenőrzés nélkül harminc alapvető jog korlátozására, mekkora vihart kavart.

A mostani egyeztetés érdekessége, hogy a tervezet tartalma a közvélemény számára nem megismerhető. De miért is kellene ezt az embereknek előzetesen megismerniük, amikor „csak” a gránitszilárdságú – bár a már tervezett hatodik módosítás miatt inkább tehénlepény-szilárdságú – Alaptörvény (amely „jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen, a jövő magyarjai között. Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.” – idézet az Alaptörvény Nemzeti Hitvallás c. részéből) módosításáról van szó.
 
Mi lehet ennyire titkos ebben a tervezetben?
 

MI A BAJ AZ OFFSHORE-AL?

MANDÍNER BLOG
Szerző: 
2016.04.08.


Önmagában az adóoptimalizálás nem bűn, de hol húzódik az adócsalás határa? Miért baj az, hogy kis közép-amerikai országok alacsony (vagy nulla) adóval csábítják oda a gazdag vállalatokat, és hogy lehet őket rákényszeríteni, hogy leszokjanak erről? Hogyhogy Magyarországon ennyien offshore-oznak, mikor az EU-átlaghoz képest nagyon alacsonyak nálunk az adók? Riportunk.
Megdöbbent a világ a Panama Papers szivárogtatáson, amiből kiderült, hogy a fél világ nyakig benne volt a panamai offshore bizniszben – és akkor még nem is volt szó a Brit Virgin-szigetekről, a Seychelle-szigetekről vagy a Bahamákról.
Magyarországon már csak megvonja a vállát az ember, annyira megszokott az offshore-ozás. De pontosan mi a baj azzal, ha valaki külföldre viszi – a cégével együtt – a pénzét, és mitől lesz ez adócsalás? Csővári Istvánt, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédjét és Pertics Richárdot, az Opten céginformációs vezetőjét kérdeztük az offshore-biznisz csínjáról-bínjáról.

ITT OLVASHATÓ

"RÓMA SZÓLT", DE A DOLOG EZZEL NINCS BEFEJEZVE

AZ EZERSZÍNŰ VILÁG BLOG
Szerző: kaleidoscope
2016.04.08.


Mai napon a Vatikánban közzétették az  Amoris Laetitia (A szeretet öröme) kezdetű buzdítást, amely a 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes püspöki szinódus dokumentumainak rendszerezett összefoglalója. Sokan reménykedtek abban, hogy Ferenc pápa kiegészíti a szinódus záródokumentumait, de erre nem került sor. A buzdítás is kategorikusan elutasítja az azonos nemű párkapcsolatok egyházi elismerését, ami a katolikus LMBT emberek számára fájdalmas csalódást jelenthet. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az anyag vatikáni bemutatóját éppen arra a Christoph Schönborn bíborosra bízták, akiről közismert, hogy a bíborosi testület egyik legprogresszívebb, az azonos nemű személyek párkapcsolatának méltányolását, megbecsülését több nyilatkozatában is felvállaló tagja. Így aztán nem meglepő, hogy még az elfogulatlannak aligha nevezhető MTI híradásba is belekerült, hogy a dokumentum „Elutasítja a homoszexuális emberekkel szembeni diszkrimináció minden formáját.”

ITT OLVASHATÓ

A FÜHRERBUNKER UTOLSÓ LAKÓI

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.04.08.


Hetvenegy esztendővel ezelőtt, 1945. április 16-án kezdődött meg a berlini csata, két hét múlva pedig Adolf Hitler úgy vetett véget életének, hogy a halálba magával vitte újdonsült feleségét, Eva Braun-t is. A számára már januártól végső menedéket nyújtó, Albert Speer által tervezett bunker azonban nem ürült ki a Führer halálával. Sokan maradtak még ott az utolsó 48 órára. Néhány követték vezérüket a túlvilágra, mások elmenekültek, de akadtak, akiket az épülettömb környékén fogtak el.

Amint eldördült a végzetes lövés, majd hamarosan a második világháború legszörnyűbb figurája a lángok martalékává vált, a Führerbunker utolsó lakói a szovjet fegyverropogás árnyékában hozták meg személyes döntésüket. Nagyon jól tudták, hogy minden remény elveszett, ezért a hithű nácik közül sokan az öngyilkosságot választották. Így tett Hitler kijelölt utóda, Joseph Göbbels propagandaminiszter és felesége Magda, akik hat gyermeküktől is megvonták az élethez való jogot. Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig és Heidrun a szüleik által beadott méreg áldozatai lettek. A halált választotta Alwin-Broder Albrecht, Hitler szárnysegéde, Wilhelm Burgdorf tábornok, Hans Krebs ezredes, valamint Franz Schädle SS-alezredes, Hitler személyes testőrségének parancsnoka. "A bukás című filmben látott módon, a családjával együtt robbantotta fel magát az oroszoktól rettegő Ernst-Robert Grawitz SS-orvos, a német Vöröskereszt vezetője...

ITT OLVASHATÓ

A TERROR ÁRNYÉKÁBAN

DINAMÓ MŰHELY BLOG
Szerző: Jávor Benedek
2016.04.08.


A brüsszeli terrortámadás feladta a leckét Európának, hogy hogyan tudja saját polgárai biztonságát garantálni. Az igazi kockázatot azonban nem a menekültek jelentik, hanem tagállamonként más és más közösségek, a megelőzést célzó erőfeszítéseknek tehát a tagállamonként különböző hátterű, már helyben lévő közösségekre kellene koncentrálniuk. A menekültek esetében a vegzálásuk helyett a gondos regisztrációjuk, és a megfelelő szűrésük vezethet eredményre. Mindehhez azonban, nem látványos közterületi jelmezbál, nem további, még tömegesebb megfigyelés, és pláne nem a kormányzati mindenhatóság megteremtése segít hozzá, hanem a kitartó, alapos operatív és elemzői aprómunka.

Hetek teltek el a szörnyű brüsszeli terrortámadások óta, amelyek felkavarták a kontinenst. Még tovább hevítve az amúgy is izzó vitát a terrorizmus, a bevándorlás, az emberi és alapvető demokratikus szabadságjogok összefüggéseiről.
 
A magyar kormány gyorsan beillesztette az eseményeket az éppen egy éve építeni kezdett kormányzati kommunikációs hadjárat keretei közé: a menekültáradat közvetlen okozója a terrorizmusnak. Megállításához pedig radikális lépések szükségesek, még akkor is, ha ezek során sérülhetnek a menekültek alapvető emberi jogai, vagy a biztonság érdekében az állam korlátozza állampolgárai szabadságjogait. Van ennek karikatúraszerűbb, és van átgondoltabb, jobban alátámasztott verziója is, de az alaptétel ugyanaz: vessünk véget a kontrollálatlan migrációnak, és ezzel sikeresen elejét vehetjük a terrorcselekményeknek.
 
Ha ez ilyen egyszerű, vajon mi akadályozza Angela Merkelt, Jean-Claude Junckert, és a többi, jobboldalon démonizált európai vezetőt abban, hogy megértse és végrehajtsa mindezt? A Facebook-trollá silányodott kormányzati média szerint a külföldi háttérhatalmakkal szövetséges liberális véleménydiktatúra. Ez persze egy lehetséges magyarázat, éppúgy, mint az alakváltó gyíkemberek vagy a Pataki Attilát elrabló ufók. De az a gyanúm, hogy inkább olyasvalami, amivel az Orbán-kormány és szellemi holdudvara régóta hadilábon áll: a valóság...
 
 

A GYERMEKNEVELÉS NEM RAKÉTATUDOMÁNY

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Gyöngyvér
2016.04.08.

 
A gyereknevelés nem rakétatudomány. Annál bonyolultabb, mert nincsenek képletek, nincsen biztos módszer. Ha annyira egyszerű volna egy-egy helyzetet megoldani, akkor nem érezné időnként minden anya, hogy a gyereke egész egyszerűen nem úgy működik, mint a szakkönyvek gyerekei.
 
Miért vagyunk szülőként ennyire bizonytalanok? Vajon régen is ennyit kételkedtek az anyák a saját anyaságukban? Vajon azok is így vannak ezzel, akik soha, egyetlen gyereknevelési szakkönyvet nem olvastak el életükben?

Persze nem általában a szakkönyvek ellen beszélek – velem szemben a könyvespolcon sorakoznak a pszichológia könyveim. A szakkönyvek ugyanis egyrészt komoly kutatási eredményekre hivatkoznak, megfogalmaznak egy elméletet, de sokszor annak a kritikáját, lehetséges buktatóit is. Lehet, hogy tükröznek egy határozott nézetet vagy szemléletet, de többnyire valós, mérhető tapasztalatokból kiindulva teszik ezt. És mindenekelőtt: egy jó szakkönyv nem törekszik kizárólagosságra, és nem akar Biblia lenni, nem tesz úgy, mintha az egyetlen üdvözítő módszert tartaná az olvasó a kezében. És hát itt a probléma (na jó, az én problémám legalábbis), ezek alapján a gyereknevelésről szóló könyvek jelentős része valójában nem igazán tekinthető valódi szakkönyvnek...

ITT OLVASHATÓ

FODOR GÁBORNAK TÉNYLEG MENNIE KELL?

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Szent-Iványi István
2016.04.08.
 
 
Zentai András saját blogján már kétszer is távozásra szólította fel Fodor Gábort, az MLP elnökét annak kapcsán, hogy feleségét, Czeizel Barbarát az EMMI a korai fejlesztés miniszteri biztosává nevezte ki. Ezeket az erősen szubjektív véleménycikkeket, amelyeket az eredeti megjelenési helyén valószínűleg kevesen láttak, az Index blogketrec a széles nyilvánosság számára is elérhetővé tette.
 
Zentai András indulatos és elfogult véleménye néhány észrevételt váltott ki belőlem.
 
Kezdjük egy látszólag aprósággal, egy kicsi, de jelentős ténybeli tévedéssel, amit Zentai András második cikkében is megismétel: Czeizel Barbara nem kormánybiztos, hanem miniszteri biztos, tehát nem a kormány nevezte ki, hanem egy minisztérium, jelen esetben az EMMI. Egy kívülálló számára ez lényegtelen különbség, de egy politikával foglalkozó ember számára van jelentősége.  Zentai ugyanis úgy érvel, hogy kormánybiztosként a feleség a kormány sikerében érdekelt, tehát érdekellentét áll fenn a feleség és a férj között. Csakhogy a miniszteri biztosról úgy általában nem jelenthető ki, hogy a kormány sikerében érdekelt, még ha a többségükre valószínűleg igaz is. A miniszteri biztos egy meghatározott program, projekt megvalósításán dolgozik, annak sikerében természetesen érdekelt, de a kormány egészéhez való viszonya magánügy...
 

MI LESZ VELED, BRIGITTA - EGY ÁTLAGOS KÉPESSÉGŰ GYEREK ESÉLYEI NAPJAINKBAN, MAGYARORSZÁGON

IGAZGYÖNGY-ALAPÍTVÁNY BLOGJA
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.04.08.

 
(Egy átlagos képességű gyerek esélyei napjainkban, Magyarországon, egy szegregátumban)

Helyzetértékelő tanulmány az Igazgyöngy Alapítvány műhelyéből, napi terepi tapasztalatok alapján.

Az Igazgyöngy Alapítvány 16 éve foglalkozik szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával, egy LHH kistérségben, 6 éve pedig egy olyan komplex esélyteremtő modell fejlesztésével, aminek sajátossága, hogy teljes problématérképet készítve keresi meg a legmegfelelőbb beavatkozási pontokat. Majd ezekre egyszerre hatva, a közösség erejét kihasználva próbál képessé tenni embereket, közösségeket a változásra.

A munka horizontálisan és vertikálisan is több szintű. Horizontálisan azért, mert teljes spektrumában egy Told nevű kis zsákfaluban fejlesztjük, ahol a mélyszegénység és a roma integráció összes problémája fellelhető, de elemeit a környező 16 településen próbáljuk beépíteni, és e mellett sokan próbálják meg az egyes részek adaptációját olyan településeken, ahol a probléma hasonló. Az alapítvány kiterjedt kapcsolati hálójában szakmai és civil szervezetek sora található itthon és külföldön egyaránt, ebben a rendszerben folyik a tapasztalatok cseréje, átadása.

Vertikálisan pedig azért, mert a családok szintjétől a települési közösségeken és a teljes intézményrendszeren át szakpolitikai szintig próbálunk változásokat generálni.
 
A munka során alapos tapasztalati képet szereztünk a probléma minden szegmenséről. Az alábbiakban ezt szeretném bemutatni, egy érdekes megközelítésben, egy valós személy, egy gyermek státuszának elemzésével. Bemutatom az ő kis életén át, hogy mennyire reménytelen ma egy ilyen gyerek helyzete, és azt is, hogy az alapítvány milyen kapaszkodókat épít ki Brigitta, és a hozzá hasonló gyerekek számára. Ez utóbbiakat dőlt betűvel jelzem, hogy a tipográfia segítségével is láthatóan kibontakozhasson ezekből a részekből a segítő beavatkozások rendszere.

Nem egy klasszikus értelemben vett tanulmányt írok itt le, szakirodalmi hivatkozásokkal, hanem a terepi tapasztalatok bemutatását. Sokkal inkább egy „story telling”ez az írás, de reményeim szerint a tartalma pontosan illeszkedik majd azokhoz a tanulmányokhoz, melyek a konferenciakötetben a gyermekszegénységhez, roma integrációhoz a tudomány eszközeivel közelítenek. Engedtessék meg hát nekem, hogy eltérjek a szerzői útmutató ajánlott szerkezetétől.

Az írásomban bemutatom mindazokat a tényezőket, amelyek miatt nagy valószínűséggel megjósolható ennek a roma kislánynak a jövője, mellette a rendszert is, amely ma nem képes esélykiegyenlítő funkcióját betölteni. Megkísérlem megmutatni a felelősségeket ennek az egész, iszonyatos problémahalmaznak a rendszerében...

ITT OLVASHATÓ PDF-BEN

MRÁZ ÁGOSTON MÁR NEM IS LÁTSZIK KI A MINISZTERELNÖK FENEKÉBŐL

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.08.


"A kormányfőre az átlagválasztó, szerintem nem alaptalanul, a luxust vagy a rongyrázást kifejezetten kerülő politikusként gondol. Márpedig a vagyonosodás vádjával plebejusokat nem lehet sarokba szorítani".

Ezt Mráz Ágoston Sámuel, a "Nézőpont Csoport vezérigazgatója, valamint a Nézőpont Intézet vezető elemzője" bírta mondani a Heti Válaszban Orbán Viktor vagyonosodási ügyei kapcsán.
Mindezt azok után, hogy Orbán nem tudott válaszolni a kérdésekre, hogy
  • miképpen lakhat egy olyan ingatlanban, amit másvalaki bérel az apjától.
  • Vagy, ha nem lakik ott, akkor miképpen kerül oda a kutyája?
Ha más nem, ez mindenképpen erősíti azért a gyanút, hogy Mészáros polgármester egyszerű stróman, gazdatiszt, az Orbán-család vagyonkezelője...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS PIACSEK BÁCSI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.04.08.


„A miniszterelnök azt mondta: vörösborral koccintott annak örömére, hogy Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletét.”
 
 
Nem elegáns dolog ha valaki minden második áldott pénteken arra használja fel a Kossuth Rádió egyik stúdióját, hogy megdicsérje önmagát. Ez a tevékenység a magára mindig büszke Orbán polgártársat láthatóan nagyon szórakoztatja, mivel ilyenkor azt mond amit csak akar. Csupa szépet és jót. Van neki egy rádiós szónoklatok céljára készített Magyarországa papírmaséból. A „Vidám Magyarország” nevű szerepjátéka egyre inkább leszűkül önmagára, kiszolgálószemélyzetére és a derék híveire.
 
Akadnak azonban egypáran az országban olyanok is, akik nem szívesen iszogatnának együtt egy olyan politikai kalandorral, aki a baráti társaságával együtt lassan az ország összes erőforrását kisajátítja...
 

VAN-E ORBÁNNAK SKIZOFRÉN HAJLAMA?

ÖREG HARCOS BLOGJA
Szerző: Öreg Harcos
2016.04.08.


Orbán Viktor nagyon fél, zárkózott és leplezni próbálja saját érzelmeit, legalábbis Dr. Varga Zoltán pszichológus szerint, aki a Vasárnapi Híreknek nyilatkozott "Sancho Panza királyságáról". Mivel szeretnénk minél többet megtudni arról az emberről, aki hat éve vezeti az országot, aki saját maga mesélte el, hogy verte az apja és mindig volt egy kis skizofrén hajlama, ezért egyfajta autodidakta grafológustanoncként ránéztünk egy kézírásra, amit neki tulajdonítanak

Vági Gábor és Jávor István 1988-89 magasságában készített egy dokumentumfilmet a Fekete Doboz Alapítvány-nak, amelyben a fiatal és őszinte Orbán Viktor szó szerint ezt mondta: "Sosem voltam elragadtatva magamtól. Mindig volt egy kicsi skizofrén hajlamom, képes voltam teljesen kívülről szemlélni magamat. Képes voltam teljesen kívülről szemlélni magamat, és mindig is elég kegyetlen voltam és vagyok is magammal szemben. Időnként megállok és megnézem mit csináltam, és ha kiderül, hogy ehhez nincsen készség, akkor nem erőltetem a dolgot."

Ezt a videót hozta szóba Dr. Varga Zoltán pszichológus is, amikor a Vasárnapi Hírek készített vele egy interjút, ebből idézünk:  Ha valaki a jövőbe lát, legfeljebb azt tartotta volna szinte bizonyosnak, hogy mint mindenkit, őt is megrontja majd a hatalom. Az idősebbek összerezzenhettek, amikor egy ismeretlen, és semmiért nem felelős fiúcska ordított fejhangon az orosz kolosszus arcába, hogy takarodj haza, mert akármennyire is repedezett a Szovjetunió, még emlékeztünk Berlinre, Budapestre, Prágára, amikor az ilyen szívesen hallott, de veszedelmes kiabálásra az „oroszok” elég éles hangon válaszoltak. De ő a tudatlanság bátorságával kiállt százezer ember elé és kiabálta, hogy ruszkik, haza. Ez ma hőstettnek tűnik a történelem fénytörésében, de akkor és ott ostobaság volt. Sok mindenről árulkodik az a ’89 táján készült felvétel is, amelyen ez a megnyerő, kedves fiatalember arról beszél, hogy az apja verte, sőt rúgta is őt. Tudja, a szülők nagyon ritkán rúgják a gyerekeiket. Sok vert, pofozott gyerekkel foglalkoztam pszichológusként negyven év alatt, de egyet sem rúgtak a szülei. „Nagyon utáltam akkor az öregemet” – mondja, és elneveti magát. Ez a nevetés jellegzetes. A nehezen síró ember nevetése, ami elfedi a szégyellt sírást. Sok ilyet láttam férfiaktól. Ha most látom szigorkodó arccal, meg a kamerára tekintettel nevetve, őszintén megsajnálom ezt a nehéz sorsú embert, akit ma sokan irigyelnek. Mert nem kerülheti el azt a pillanatot, amikor a valóság arcába ordítja, mit is művelt azzal a lehetőséggel, ami alkalmas időben a kezébe került. (...) Én azt hiszem, hogy ő nagyon fél. Ahogy valószínűleg minden zsarnok fél. Egyre nő a hatalomtól, miközben egyre többen tudják, hogy ez színjáték. A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még „Angélát”. Vele lehet ezt tenni. Talán azt gondolja, majd a várban megnyugodhat. Derék dolog lehet Alcsútról felkapaszkodni a királyi várba. Bátor dolog. Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket...

ITT OLVASHATÓ

ÖN SZOKOTT BORRAVALÓT ADNI?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2016.04.08.


A robbanásszerűen terjedő közösségi szolgáltatások használata során egyre inkább a háttérbe szorul a borravaló intézménye. Mivel itt eladó és vevő között nincsen közvetlen pénztranszfer, a vevők nem igazán szorgalmazzák a plusz juttatást, az eladók pedig gyakran el sem fogadhatják – írja az üzletrész.hu. A borravalóra fordított kiadások 8,4 milliárd forintot tettek ki 2014-ben, a kiadások legfőbb területei: a szépségipar, a vendéglátás és kereskedelem, a személyszállítás és fuvarozás, illetve a javítással kapcsolatos szolgáltatások és tevékenységek voltak...

ITT OLVASHATÓ

REZSICSÖKKENTÉS ÁLDOZATAI: MI FIZETJÜK A VÍZKÖZMŰ-CÉGEK TÍZMILLIÁRDOS VESZTESÉGÉT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.04.07.


A szavazatvásárlás jól bevált valutája, a rezsicsökkentés, a folyamatos kormánypropaganda hatására mára megkerülhetetlen fogalommá vált a magyar közbeszédben. A gazdaságilag fenntarthatatlan, jogsértő rezsiharc történetének pedig még nincs vége.

Már a 2010-es választások után kiderült, hogy mi az a téma, amely igen hatékonyan mobilizálja a választókat, és amellyel a Fidesz magához csábítja a választási sikerekhez szükséges tömegeket: a közműszolgáltatások ára.

A leszállított hatósági árak és a közműszolgáltatók felvásárlása, központosítása azonban nem hagyott hátra mást, mint tönkremenő szolgáltatókat és növekvő lakossági adóterheket. Most éppen a víziközmű-cégeknél ütött be a krach: a rezsitrükk miatt mostanra több tízmilliárdos veszteséget halmozott fel az öt állami víziközmű-szolgáltató. Ezeket 2000 fős leépítéssel igyekeznek kompenzálni, a kormány pedig közpénzből tízmilliárdokat önt a rendszerbe, hogy eltüntessék a veszteséget. Abból pedig van bőven: 2014-től a rezsicsökkentés évi 20-25 milliárd forintos bevételkiesést okozott csak a víziközmű-ágazatban, ami a 2013 előtti ágazati eredmény kétszerese...

ITT OLVASHATÓ 

BARBÁROK AZ USZODÁBAN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.04.08.


A médiában az elmúlt napokban lezajlott polémiából kiderült: a több mint fél évszázados eset nyílt titok volt az úszóvilág berkeiben, a sportújságírók köreiben és egyes sztárriporterek előtt. Ők azonban több mint fél évszázadon át úgy hagyományozták át nemzedékről nemzedékre ezt az ismeretet, hogy nyilvánosan soha nem adtak hangot helytelenítésüknek.

Bármit is gondoltak magukban, jobbnak látták, ha igazodnak a magyarországi közfelfogáshoz, ami a nemi erőszakot bocsánatos bűnnek, sőt adott esetben egyfajta virtusnak tekinti. A sportvezetőknek, a médiaértelmiségnek, a sportújságíróknak minden olyan tagja falazott az erkölcstelenséghez, aki tudott az esetről. Talán nem akarta veszélyeztetni a busás hasznot hozó külföldi kiküldetéseket, nem akarta szakítópróbának alávetni a politikai elitig vezető szálakat, mert ezzel esetenként vélt, vagy valódi egzisztenciális érdekei is csorbulhattak volna.

E díszes társaság tagjai ahelyett, hogy azzal álltak volna elő, hogy az adott posztok – erkölcsi bizonyítvány ide vagy oda – összeférhetetlenek ezzel az előélettel, hozzájárultak nem csak az úszósport és általában a sportvilág, de a Magyarország szinte egészét jellemző barbár állapotok fenntartásához. Azoknak az állapotoknak a továbbéléséhez, amelyekben egyebek között bocsánatos bűn volt hajdan a cselédlányok úr- és gazdafik általi teherbe ejtése, majd magára hagyása, halálba kergetése. Azoknak az állapotoknak a fennmaradásához, amelyekben évente körülbelül 120 ezer nőt ér szexuális erőszak a mai Magyarországon, s amelyek miatt az elkövetők egy százaléka sem kap büntetést. Cserháti Éva, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) munkatársa jó egy éve azt nyilatkozta erről:

„Az áldozatok megpróbálnak mindenkitől segítséget kérni, csak egy idő után kénytelenek elhallgatni, mert falakba ütköznek. Nem hisznek nekik az ismerősök, a barátok, a családtagok, ráadásul a hivatalos szervek sem. (…) A rendőrségen általában lebeszélik az áldozatokat az eljárásról, mert nem hisznek nekik. Azt kezdik el feszegetni, hogy milyen ruhában voltak, hol és hány órakor történt az eset. De tegyük fel, még ezt is kibírja az áldozat. Feljelenti az elkövetőt, de a nyomozati szakaszban a rendőrség nem akar bizonyítékokat gyűjteni, mert macerás az ügy, kettőn állt a vásár és a többi. Tételezzük fel, mégis megindul az eljárás. Ekkor rögtön kap egy rágalmazásért, hamis vád miatti feljelentést az áldozat. Tehát ha nem akarja azt megkockáztatni, hogy azok után, ami történt vele, még jól meg is hurcolják, akkor inkább nem tesz feljelentést.”

ITT OLVASHATÓ

ÖMLENEK A SOKKOLÓ TÖRTÉNETEK A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL - SOKKAL NAGYOBB A BAJ, MINT GONDOLTUK

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.04.08.


Néhány napja foglalkoztunk a magyar egészségügy katasztrofális állapotával. Megírtuk, hogy hazánkban évente 500-an halnak meg olyan kórházi fertőzésekben, melyeket a drámai pénzhiány (gumikesztyű, fertőtlenítőszerek hiánya) okoz. 

Cikkünket több mint 1900-an osztották meg és azóta szabályosan ömlenek olvasóink beszámolói. Kiderült: rengetegen vannak, akiket (vagy ismerőseiket, rokonaikat) megfertőzték az állami kórházakban. Akadt, aki a közeli hozzátartozóját veszítette el így.

Nekünk is sokkoló volt szembesülni vele, de sokkal nagyobb a baj, mint valaha gondoltuk. Nem véletlen, hogy az ÁNTSZ foggal-körömmel titkolja a kórházi fertőzések statisztikai adatait.

Mutatjuk - a teljesség igénye nélkül - milyen kórházi tapasztalatokról számoltak be olvasóink a nagy port kavaró cikkünk után:

ITT OLVASHATÓ

LASSAN ELINDUL A KAMPÁNY A VASÁRNAPI BOLTZÁR ÜGYÉVEL

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.04.08.


Tételezzük fel, hogy ősszel lesz népszavazás a boltzár ügyében. A papírforma az, hogy a többség kinyitná a boltokat vasárnap. A kérdés az, hogy hányan mennek el. Az MSZPnek kicsit rövid a memóriája.Ugyanis eszembe jut egy korábbi népszavazás, ahol elsöprő többsége volt az igeneknek. Csak éppen nem mentek el annyian, hogy ez bármit is számítson. És éppen a Gyurcsány kormány kampányolt az otthonmaradás mellett. Jól sejthető, hogy a Fidesz számára a népszavazás kapcsán a legjobb stratégia is éppen ez: Az otthon maradás mellett kampányolni.

A sehova szavazni el nem menő idősek, a szavazással nem foglalkozó külföldön élők, a szavazás kedvező időzítése esetén a szavazóurnáktól távol pihenők is könnyen megerősíthetik a "lehet változtatni, de nem így" irány miatt otthon maradók győzelmi esélyeit. Ha nem túl erős a részvétel, a dolog emiatt kicsit szorosnak látszik akkor hiába lesz elsöprő többsége az igeneknek, a Fidesz könnyen kommunikál sikert. Ha nekem kellene felállítanom a stratégiát erre mennék. Annál is inkább, mert a népszavazás mindenki számára a következő választás miatt fontos érv, és érdemes felbecsülni ki és mit tud magával vinni innen. 
 
Az MSZP fényes győzelemről tud mindaddig beszélni, amíg a kormánypárt számos híve, a boltzárnak pártfüggetlen okokból örülő alkalmazottak, számos szakszervezet nem megy utcára, nem kezd tiltakozni, nem láthatunk a híradókban a nyitva tartás ellen ugyanúgy tiltakozókat, mint ahogy a kormány oktatáspolitikája ellen is. Az újabb tiltakozási hullám olyan témát és ideológiai vitát tud eredményezni, amiből a Fidesz könnyen jön ki győztesen. Amikor a tiltakozások kapcsán sokszor nincs százezer emberről szó, akkor pár ilyen eset könnyen átértelmezi az egészségügy, az oktatásügy kapcsán a tiltakozást...
 

BŰNÖSBŐL ÁLDOZAT?

KÉNYSZERBAGOLY
Szerző: Kényszerbagoly
2016.04.08.


Vannak olyan események, amelyekkel az ember azért sem foglalkozik, mert úgy érzi, hogy az azokban való legkisebb részvételtől maga is beszennyeződik. Ilyen történés -a most ismételten napvilágra került- Kiss László szövetségi kapitány 1961-ben megesett -csoportosan elkövetett- nemi erőszak ügye, mely nagy sajtóvisszhangot váltott ki.

Amiért mégis úgy döntöttem, hogy tollhegyre tűzzük a témát, az a körülötte lévő egyre mocskosabb polémia, és a napról-napra követhető, profi kommunikációs szakemberek által irányított szerecsenmosdatás.

Minden tisztességes ember számára komoly erkölcsi dilemma, hogy több évtizeddel ezelőtt elkövetett, bármilyen borzalmas tettért, ha az illető megbűnhődött érte, és azt megbánta, joga van-e másoknak  újra számon kérni a hajdani cselekedetet. Pláne ha a rendelkezésre álló információk szerint mögötte egy tisztességes életút áll.  Erre azt hiszem az a helyes válasz, hogy vannak olyan bűnök, amelyek erkölcsileg soha nem évülhetnek el, annak ódiumát a hajdani elítéltnek -legalábbis lelkében- örökre viselnie kell. És ilyen szempontból közömbös, hogy a törvény által rámért büntetést leülte-e. A sajtóban megjelent  bírósági jegyzőkönyv beszámolt a szexuális erőszak részleteiről is. Lefogásról, az ájult áldozat Kiss által harmadikként való megerőszakolásáról, az úszónő -erőszak utáni- begyógyszereléséről is pontosan beszámolt a Privát Kopó...

ITT OLVASHATÓ