2019. június 30., vasárnap

EGY MINDENES FELJEGYZÉSEI (51. RÉSZ)

MAGYAR HANG
Szerző: HEGYI ZOLTÁN
2019.06.30.


Miután magam is érintetté váltam, természetesen bevonzottam a témát. Jönnek sorra szembe a horrortörténetek a biztosítókról. Egy a közös bennük. Hogy ezek ugyanolyan szemetek, mint a bankok. A szemetek helyett az adatközlők más szót használnak. Egy, a politikában meghonosodott és konkrét időpontot, dátumot is jelölőt. A vehemensebbek elékapcsolják azt is, hogy vér. A sztorik bár különbözők, kivétel nélkül arról szólnak, hogy az úgynevezett biztosító, ami az égvilágon semmit nem biztosít a saját extraprofitján kívül, beszedi a pénzt, esetleges késés esetén behisztizik, majd ha beüt a ménkű, egyszerűen nem fizet. Vagy csak töredéket, nagy nehezen. Esetleg. Tehát hazudik. Tehát csal, tehát lop. És megteheti. Törvényen felüli és kívüli, akár tejtestvére, az intézményesült uzsorás.

Ami persze azt is jelenti, hogy a törvény semmit sem ér, a jog dettó, a jogállam álom csupán. Elnyomók vannak, és elnyomottak, és passz, a többi maszlag. Így aztán az elbeszélők egyöntetűen két verziót látnának szívesen a forgatókönyv zárójelenetében. Első, a markánsabb. Berontani, szétverni, felperzselni, elzavarni stadiont építeni, a tönkretett családokat kártalanítani. Második, a szelídebb. Szerződéseket felbontani, újakat nem kötni, kiéheztetni, bedönteni. Mert feleslegesek. A megmaradt nem csekély összeget gyerekre, ételre, utazásra, rászorulókra költeni, vérmérséklet szerint. Az üvegpalotákban komfortos hajléktalanszállókat berendezni. A hiénákat féken tartani persze az állam feladata lenne, nevezze bár magát jólétinek, szociálisnak, gondoskodónak, liberálisnak vagy illiberálisnak. Addig, amíg ennek betöltésére teljességgel alkalmatlannak bizonyul, fenékkel szavazni. És van egy harmadik is, amit a Nagy Stúdiók vállveregetve fogadnak: tovább bégetni...


ÖT NAP ALATT OLYAN STRAND ÉPÜLT BUDAPESTEN, AMILYET NEGYVEN ÉVE NEM LÁTTAK

HVG ONLINE
Szerző: ZELKI BENJÁMIN
2019.06.30.


Szombaton a Római-parton megmutatták a budapestiek, hogy elementáris igényük volna arra, hogy sokkal több kapcsolatuk lehessen a folyóval. És arra, hogy ingyen strandolhassanak.

A Város és Folyó Egyesület (Valyo) és a Fák a Rómain Civil csoport közösen szervezett egynapos teszt-fürdőzést szombat délutánra a Római-partra, ahol az óbudai önkormányzat nemrégiben hozott döntése alapján jövőre hivatalos szabadstrandot épít.

A civilek egy ötnapos építőtábor során alkották meg a fürdésre alkalmas partszakasz kellékeit, építettek egy őrtornyot, és egy sajátkészítésű kacsamintás bójasort jelöltek ki, ameddig biztonságosan be lehet merészkedni a folyóba.

A tesztfürdőzésen jelen volt a vízirendőrség és a mentők is, akik vigyáztak a biztonságra.

A Facebookon 369-en mondták biztosra a részvételt a szombat délutáni fürdőzésen, és több mint kétezren érdeklődtek. Nehéz megítélni, hogy hányan voltak jelen, de bizonyára sok százan, a fürdőzők teljesen megtöltötték a partszakaszt...

HOGYAN JUTOTTUNK EL A TAHÓSÁG URALMÁIG?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.06.29.

...amit Magyarországon tapasztalunk és a demokrácia elfajzásának eredménye, ma békeidőben üti fel a fejét olyan magától értetődéssel, mint utoljára a múlt század totális rendszereiben tette. A szellemellenesség, a hivalkodó erkölcstelenség, a prosztóság és a kegyetlenség eddig is léteztek, de csak totális rendszerekben voltak hivalkodóak, csak ezekben pályáztak normatív erőre. Ma nyilvánvalóan olyan civilizációellenes fordulatot jeleznek a közérzületben, amelynek hatásai beláthatatlanok.

Az egyes bunkóknál tehát sokkal vészterhesebb a bunkóság áradása, helyfoglalása a közélet csúcsain, majd normaként való alászáállása a mélyrétegekbe. Eddig a bunkóság bizonytalan volt magában, félt a civilizáció normáitól, ma viszont békeidőben intéz kihívást ellenük. Az egész eredete -- amivel persze a tahóság hazai vircsaftjának kritikusai nem akarnak szembenézni -- a demokrácia, a plebejus öntudat megerősödése, a normativitásellenes konszenzus (miután az elit nagy része is lenullázta magát), de ami még fontosabb, az elit mércéi -- a civilizáció -- elleni lázadás.

Pedig ez is olyas jelenség, amit már a "régi görögök" is pontosan ismertek. A prosztóság kiválasztja a maga képviseletét, amely viszont szenvedést zúdít rá. A demokrácia (kvázi liberalizmus, civilizáció és hagyományok nélkül) éhezésbe, háborúba és pusztulásba hajtja a prosztóságot -- az elit megmaradt kiábrándult részének béna semmittevése és bizonyos fokú kárörvendése mellett, amit aztán válsághimnuszok alkotásával tesz emlékezetessé (elsősorban önmaga számára).

A rogánok, orbánok, habonyok, szanyik, trumpok, salvinik és velük a másod- és harmadvonalaik felemelkedése közös munkánk eredménye, amelyben része van a demokrácia logikájának, a kulturális medián folyamatos süllyedésének, a libertinizmusnak és az erkölcsi relativizmusnak, a vágyközpontú gondolkodásnak, a prosztóságot eddig elterelő konzumerizmus 2008-2009-es megrendülésének és a politikai számításnak.

Ez olyan trend, amellyel szemben már csak a mesterséges (közvetett) intelligenciában lehet bízni, az emberiség maga az általános közvetlenségében már elesett; a gátak áttörtek, már nem lehet visszaépíteni őket.

A FÓTI GYERMEKEK SORSA AZ EU KEZÉBEN LEHET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.30. 


Noha a Fóti Gyermekotthon lakóinak elhelyezése a mai napig nem megoldott, mégis úgy fest, hamarosan búcsút inthetnek egykori lakhelyüknek az ott élők. A kastély – ahol egyébként már egyetlen gyermek sem lakik – valakiknek, vélhetően a NER részéről megtetszett, ezért hát más helyet hell keresni az árva gyermekeknek. Nem számít az sem, hogy a szüleiket és otthonukat is elvesztett gyermekek számára éveken keresztül ez a hely jelentette a biztonságot, a folytonosságot, menniük kell, hiszen a kormány így döntött. Persze a hivatalos magyarázat szerint azért kell menniük, mert egy számukra jobb helyen fogják őket elhelyezni, amihez a feltételeket uniós pályázaton nyert támogatásból hozzák létre. Hogy ezzel szemben mi a valóság? Gondolom, már sejtik.

Ezt az elég átlátszó, csalásgyanús „kilakoltatást” Szél Bernadett független képviselő nem nézte karba tett kézzel és Marianne Thyssen szociális ügyekért is felelős uniós biztosnak, az Európai Bizottság gyermekjogi koordinátorának és az uniós pénzekkel való visszaéléseket vizsgáló OLAF-nak is levelet írt az üggyel kapcsolatban. Azt szeretné ugyanis elérni, hogy még a lehetséges csalást megelőzően tudomást szerezzenek arról az uniós felügyelők, hogy az adófizetők pénzét felhasználva mit művel a magyar kormány. Marianna Thyssen válaszlevelet is küldött Szél Bernadettnek, amiben elmondta:

Ha visszásságot találnak az uniós pénzek felhasználásában, megteszik a „szükséges lépéseket”

Hogy mik lehetnek ezek a lépések, sajnos még nem lehet tudni, mindenesetre remélem azt, hogy még időben tudnak valamit tenni annak érdekében, hogy a fóti gyermekek ne legyenek kénytelenek elhagyni eddigi otthonukat, hogy aztán egy túlzsúfolt zalaegerszegi, vagy kalocsai lakóotthonba kerüljenek. A terv ugyanis ez, 224 millió forint EU-s forrást felhasználva létrehoztak pár tucat extra férőhelyet ebben a két említett városban és vélhetően ez jelenti a kormány részéről a végleges megoldást. Nem számít az sem, hogy mint arra a Népszava is felhívja a figyelmet, a vonatkozó kormányrendelet szerint legfeljebb 40 fő helyezhető el egy speciális gyermekotthonban. Hogy ez miért probléma? Azért mert Zalaegerszegen a kibővítés után 72-en, Kalocsán pedig 56-an lesznek majd a lakóotthonban...

BOD PÉTER ÁKOS: FEL KELL KÉSZÜLNI, HOGY SZEMBESZÉL JÖHET A PIACOKON

NÖVEKEDÉS.HU
Szerző: SZABÓ ANNA
2019.06.30.


...Az előrejelzések szerint következő években fokozatosan csökken a magyar gazdasági növekedés üteme: az idei évre még 4,2, 2022-re viszont 3,3 százalékos GDP-bővülést vár. Ennek megfelelően a bruttó átlagkeresetek növekedési üteme is visszaesik, az idén várható 10 százalékról – 2022-re – 5,9 százalékra.

A következő években tehát lassabb ütemben halad a bérfelzárkóztatás, de reménykeltő, hogy innovatív nemzetek közelében élünk, ugyanakkor mi nem állunk jól a nemzetközi innovációs listán. A Bloomberg 60 országot felölelő innovációs listáján Németország a 2., Ausztria a 12., Lengyelország a 22. Magyarország pedig a 32. helyen áll.

Kiemelte, hogy folyamatosan figyelemmel kell követni azt is, miként lehet javítani az oktatáson és a képességek fejlesztésén, hiszen ezek is meghatározzák a bérek további emelkedését. Az egyik legfontosabb nemzetközi kompetenciamérés, a PISA-teszt eredményei alapján aggasztó jelenség figyelhető meg: a matematika, a természettudományok és a szövegértés terén 2006 óta fokozatosan romló teljesítményt nyújtanak a magyar diákok.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy Európa, illetve ezen belül Kelet-Közép-Európa sikeres éveket tudhat maga mögött, de sérülékeny.

A kelet-közép-európai térség esetében a már felsorolt világgazdasági kockázatok mellett az elvándorlás, a munkaerőhiány, a területi szétszakadás, az elégedetlenség és a populista politika is komoly kockázati tényezőt jelent. Eközben új technológiai forradalom zajlik, amely átrajzolja a térségeket, az iparágakat, a fogyasztói szokásokat, és az árarányokat. Most kell igazán jól tájékozódni, és a munkaerő képzésére is nagyon oda kell figyelni, ha hatékonyan akarjuk hasznosítani.

Bod Péter Ákos szerint a térségben tapasztalható korrupció különösen káros, mert erősen sújtja a fiatalokat és a képzetteket, és ezzel gyorsítja az emigrációt
.

SOKAT JAVULT A CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN

KLUBRÁDIÓ / VÉNY NÉLKÜL
Szerző: KLUBRÁDIÓ / LAY VIKTÓRIA
2019.06.30.


A genetikai hajlam annyira nem, a környezeti faktorok viszont nagyobb szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Elhízás, zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, mozgáshiány, civilizációs életmód, ezek mind növelik a kockázatát - mondta a Klubrádiónak Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Megelőzni egészséges étrenddel és mozgással lehet, de bizonyos esetben gyógyszereket is használnak. Optimális esetben a háziorvosnál előszűrés történik, ami egy kérdőíves vizsgálat: kor, családi halmozódás, zöldség-gyümölcs fogyasztás, mozgás, magas vérnyomás - ezek alapján adódik egy pontszám, amely utal arra, hogy mekkora eséllyel lesz az illető cukorbeteg.

Ha valakinél igazolják a betegséget, első lépésként meg kell vele értetni, hogy mostantól 2-es típusú cukorbeteg. Tünetei ugyanis sok esetben nincsenek, viszont évtizedek múlva a szövődmények jelenthetik a problémát. Kempler Péter elmondta, már a felismeréstől kezdve el kell kezdeni a kezelést, hiszen a hosszútávú anyagcserehelyzet annál kedvezőbb, minél hamarabb kezdik meg a gyógyszerezést.

Korábbi adatok szerint 1 év eltelte után a betegek fele nem szedi a gyógyszert. A kezelés viszont sokat javult az utóbbi évtizedekben. Olyan korszerű gyógyszerek kaphatók, amelyek nem járnak testsúlynövekedéssel, illetve néhánynál semmiféle mellékhatás nem ismert. Ezeket a gyógyszereket kb. a betegek 2/3-a szedi 1 év után is. A gyógyszerszedést a tünetmentesség befolyásolja, mivel ha valakinek normalizálódik a cukra, úgy gondolja, hogy már nem is cukorbeteg, pedig ez egyáltalán nem így van.

Az is előfordul, hogy extrém magas vércukorértékek hátterében derül ki a 2-es típusú diabétesz. A sok évig fel nem fedezett 2-es típusú ugyanolyan tünetekkel jár, mint az 1-es típusú. Ebben az esetben csak az inzulininjekció és a kórházi kezelés jöhet szóba. Sokszor ezek a betegek életük végéig inzulinon maradnak, holott ez nem szükségszerű. Kempler Péter elmondta, az inzulin kicsit hátrébb került a kezelésben, mivel sok innovatív gyógyszert fejlesztettek ki, amit az inzulin előtt tudnak alkalmazni.

Klasszikus tünetek a gyakori vizeletürítés, sok folyadékfogyasztás, a testsúly csökkenése, de a gyakoribb és nehezebben gyógyuló fertőzések, valamint az elhúzódó sebgyógyulás - különösen az alsó végtagon – ezek mögött is állhat a betegség.

2-es típusú cukorbetegség esetén döntően a metabolikus elváltozások vezetnek magas vérnyomás kialakulásához, így a vércukorszinten kívül ezt is monitorozni kell. Nagyné Lukács Ildikó, a Beurer Medical ügyvezetője elmondta, mindkettőből széles paletta áll rendelkezésre. Kiemelte, vércukormérésnél a tűt minden esetben cserélni kell, mert a rászáradt vér befolyásolja az értéket, a vérnyomásmérést pedig nyugodt, ülő helyzetben végezzük, megfelelő méretű mandzsettával.

Vércukorszintmérőknél dinamikus a fejlődés, az új eszközökkel gyorsabban, egyszerűbben és kényelmesebben elvégezhető, sőt, az okos eszközök segítségével az értékek jegyzetelése is könnyen megoldott.

A határértékekről Lukács Ildikó elmondta, a vércukorszint éhomra / étkezések előtt: 4,0–7,0 mmol/l, étkezéseket követően 90 perccel: <7,5 mmol/l legyen. Egyes betegségeknél, időseknél megengedett a kicsit magasabb. Vérnyomásnál pedig 140/80 a felső határ.

Aki nem tudja a megfelelő életmódot tartani, annak célszerű önellenőrzés céljából ilyen eszközöket beszerezni, hogy idejében észrevegyék a problémát. A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése itt található: https://diabetes.hu/findrisk.

VIAGRA, CIALIS ÉS LEVITRA AZ ÉLELMISZEREKBEN ÉS ITALOKBAN – 2005 ÓTA TEHETETLENÜL CSODÁLKOZUNK RAJTA?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARVAS BÉLA
2019.06.30.


Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági rendszerében, a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) adatbázisában bárki számára hozzáférhető mérési adatokat lehet találni. Tessék faggatni ezt az adatbázist, nagyon jó fogódzó ahhoz, hogy honnan és mit vegyünk meg. A mezőgazdasági témájú lapok egyik legfontosabb hírforrásának kellene ennek lennie, de mégsem az. Vajon miért?

2019. júniusban, 26 nap alatt 273 riasztást talál most az érdeklődő, napi tíznél is többet. A riasztások közel 70%-a súlyos minősítést kapott a kockázatértékelések során. Sajnos nem tudom megmondani, hogy ez az összes beérkezett élelmiszerek hány százaléka, mert ezt az adatot nem osztják meg velünk. Csak azt ismerjük meg, ami problémát okoz. Viszont ez a legfontosabb. Júniusban a legtöbb riasztás kínai (32), lengyel (24), török (16), spanyol és francia (15-15), belga (13), valamint német (11) termékeket érintett. Negatív meglepetés a lengyel termékek előkelő helye a pocsék áruk fórumán. A három leggyakoribb ok: Salmonella(62), aflatoxin (33) és Listeria (10). Meglehetősen sok helytelenül hűtött és rosszul címkézett élelmiszer fordult elő júniusban, az allergének feltüntetése is elmaradt. A Salmonella-fertőzésekből kiemelhetők a baromfiminták, amelyek közül a lengyel termékek számosak. Némiképpen meglepő a szezámtételek Salmonella-fertőzöttsége. Aflatoxin általában olajos-magvúakban jelent meg, de pirospaprikából is volt eset. A Listeria monocytogenes-fertőzöttségnél az olasz és spanyol termékek emelhetők ki.

A meglepetések sorát a cannabiol-számazékok nyitják. Ezek az – eredetileg indiai kenderből (Cannabis indica) származó – tudatmódosítók nem alkoholos üdítőkből és kannabidiol-tartalmú olajokból (THC – tudatmódosító) három ország termékeiből is (cseh, lengyel és spanyol) kimutatták. Ide sorolom a májkárosító pirrolizidin-alkaloidok előfordulását török oregano- és köményszállítmányokból. Ezek a vegyületek közönséges aggófűben, fekete nadálytőben és martilapuban is előfordulnak, vagyis betakarítási hanyagság okozhatta a szennyezést.

A legnagyobb meglepetés azonban számomra a sildenafil (lásd Viagra, Pfizer és társai), tadalafil (lásd Cialis, Eli Lilly ICOS) és vardenafil (Levitra, Bayer AG; Staxyn, Bayer HCP; Vivanza, GlaxoSmithKline) gyógyszer-hatóanyagok kimutatása és megjelenése. Mostanában a kimutatásban magyar és spanyol kémikusok jeleskedtek. 135 sildenafil (2005-től), 63 tadalafil (2007-től) és 12 vardenafil (2011-től) hatóanyaggal kapcsolatos riasztást jegyez a RASFF. A csoportból avanafil-ra (Stendra, Vivus; Spendra, Metuchen Pharm.) vonatkozó riasztás eddig még nem volt. A merevedésfokozók megjelenése élelmiszereinkben tényleg annyira diszkrét ügy lenne, hogy nem kell nagydobra verni? Vajon miként lehetséges, hogy ebből a terítékből nem lett híráradat? Senkit sem érdekelne nálunk? Én az ellenkezőjét tapasztalom...

ÚJ REMÉNY SZÜLETIK – GONDOLATOK A KISGYEREKKORI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL

LELKIZÓNA
Szerző: kreatív pszichológia
2019.06.26.


Amikor megszületett az első gyermekem, egy kedves barátom a következő szavakkal gratulált: „Egy új remény született. Hozd ki belőle a legjobbat!” Ez a két mondat igencsak eltért a többi (kedves, ámde a megszokott „sablonokat” követő) jókívánságtól – talán ezért is maradt meg bennem mind a mai napig. Valódi jelentését azonban csak később kezdtem igazán „ízlelgetni”. Minden szülő azt reméli, hogy gyermeke egészséges, boldog, tartalmas, hosszú életet él majd. Hogy felnőttként legalább egy valamiben (de még inkább több dologban) különösen tehetséges és sikeres lesz. Ezzel a reménnyel azonban kéz a kézben jár az a felismerés is, hogy szülőként ebben mekkora részünk, illetve felelősségünk van.

Egy (akkor már nem „kezdő” szülőnek számító) barátnőm a témával kapcsolatos aggodalmaimra csupán annyit mondott: szeresd és játssz vele sokat, a többit pedig vedd könnyedén. Ez utóbbit azonban egyáltalán nem egyszerű megvalósítani: sok szülőt (nem ritkán a „gyakorlottabbakat” is) megzavar a számtalan – sok esetben kéretlen és egymásnak ellentmondó – gyermeknevelési tanács és terjedelmes szakirodalom, nem beszélve a fejlesztő, tehetséggondozó tevékenységek, programok széles skálájáról. Ezek között sok esetben nehéz eligazodni és rátalálni arra, ami adott esetben valóban szükséges és hasznos lehet. Nagyszerű és szerencsés dolog, ha minél több lehetőség adott egy gyermek számára, hogy „szárnyait bontogathassa” (ha pedig segítségre van szükség, akkor minél több támogató, fejlesztő lehetőség áll a család rendelkezésére). A gyermekpszichológusok ugyanakkor általában azon a véleményen vannak, hogy – a zenei és a matematikai tehetségtől eltekintve – többnyire csak a kamaszkori forduló körül, illetve után derül ki, hogy mi az az irány, amit érdemes követni, ha valaki nagyon jó képességeket mutat egy területen. Laikus szülőként (ahogy már néhány korábbi bejegyzésemben tettem) – ismét Vekerdy Tamás pszichológus gondolatait hívom segítségül, aki szintén úgy látja: óvodás, illetve kisiskolás korú gyerekeknél „még nem lehet biztosan tudni, hogy merre vezetne a gyerek saját útja, így ez (ti. hogy már ebben az életkorban válogassunk össze tehetséges gyermekeket és kezdjük el őket fejleszteni) feltétlenül egy indoktrináció lesz: erőltetni fogok egy irányt, azt, amilyenné én akarom a gyerekemet nevelni, holott lehet, hogy ő később nem erre menne, nem erre kellene mennie.” Vekerdy természetesen nem zárja ki, hogy „lehetnek olyan speciális esetek és területek, amelyek esetében mégis indokolt a korai fejlesztés (…) – de ezt mindenképpen alaposan, több oldalról érdemes mérlegelni.” A kisgyerekkori tehetséggondozásról így vélekedik: „Ugyanakkor mélyen meg vagyok győződve arról, hogy már kisgyerekkorban is van tehetséggondozás – csakhogy ilyenkor nem a megnyilvánult részképességeket igyekszünk valamiféle trenírozással nagyobbra fújni, hanem olyasminek nyitunk utat, amit ilyen korán még nem is lehet felismerni. Hogyan? Arról van itt szó, hogy ha a gyerek életkorának megfelelő életet élhet, vagyis kisgyerekkorában módja van sokat és szabadon mozogni, a vele élő felnőttek hozzá forduló és körülötte elhangzó beszédét – és cselekedeteit – spontán módon utánozni, ha szabadon játszhat megfelelő érzelmi biztonságban, ha mindennap hallhat mesét, ami továbbfejleszti anyanyelvi képességeit, melyeknek fejlettsége a szuverén és erőteljes gondolkodás alapja – akkor megfelelő az alapozás számára ahhoz, hogy később a magával hozott lehetőségeket minél jobban ki tudja bontakoztatni.”...

SZÉGYELLJÜK A MAGYARSÁGUNKAT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.06.30.


„-Maradjunk itt, Magyarországon? Azok után, hogy ütlegeltek bennünket? Bezártak a családommal együtt, mintha csak közönséges bűnözők volnánk?”

A fenti sorok a Menekültek című könyvből valók (Álomgyár Kiadó, 2018). Abból a könyvből – Alan Gratz a szerző -, amely - ahogy a könyv címlapja írja – három gyerek három történet és egy cél érdekében menekül – azért, hogy életben maradjanak. A történetek többnyire valóságosak, az írói fikció viszonylag keveset tett hozzájuk. Az egyik 1939-ből, a fasiszta Németországból, a másik 1994-ből a diktatúrában vergődő Kubából, a harmadik 2015-ből, a polgárháborúban sínylődő Szíriából menekülő családok szörnyű megpróbáltatásait írja le.

Az általam kiragadott idézet, természetesen, a szír família magyarországi megérkezéséről szól. És mi tagadás: szörnyű volt olvasni. Főként azok után, hogy a regény(?), dokumentum (?) végig követi a családot, amely ezer veszélynek, halál közeli állapotnak, megpróbáltatásnak és megalázásnak kitéve jut el a magyar határig. Ahol azt remélik: megérte mégiscsak küzdeni, itt vannak az Európai Unióban. De a magyarok éppen kerítést emeltek a határukra. És ahol azt mondja a magyarokról, rólunk, az ezer sebből vérző családfő: itt nem látnak bennünket szívesen...


ITT OLVASHATÓ

SZALAI KRISZTA: OLYAN VEZETŐK KELLENEK, AKIK AZ EMBEREK LELKÉT IGYEKEZNEK EMELNI

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.06.30.


Szalai Kriszta színésznő felhívásának köszönhetően több mint 12 millió forint gyűlt össze egy kilakoltatás szélére került kilencgyermekes család részére, amelynek történetét először lapunk mutatta be. Felemelő élmények és elkeserítő reakciók: az eset hű képet nyújt az ország állapotáról is. Az interjú eredetileg a Magyar Hang május 24-i számában jelent meg.

Folyamatosan úton van, a nehéz helyzetbe került kilencgyerekes család ügyeit intézi, és azt mondta, újabb fejlemények várhatók. Hogy halad, mi minden történt az elmúlt napokban? 

– A házukat 7,5 millióról indítva árverezik el, miközben kiderült, hogy 3,3 milliós gyermektartási követelés van rajta. Tárgyaltam az árverező céggel, ekkor jött az ötlet, milyen módon lehetne megoldani, hogy Krisztina hitelmentessé válhasson. Lemond a gyerektartásról, és a tartozástól így megszabadul.

Ön tárgyalhat Krisztináék nevében?
– Bizonyos információkat nekem nyilván nem adnak meg, de olyankor átadom a telefont Krisztinának. A lényeg az volt, hogy egyáltalán tudjunk segíteni, és ez hihetetlen gyorsan sikerült is. Miután közzétettem a felhívásomat, másnapra már közel 3 millió forint volt a számlán. Onnantól fogva intéztem az adósságmentesítést, és azóta kezdtem el házat is keresni.

Kik segítenek leginkább? Főleg barátok, ismerősök, a színészi munkáját követők, vagy mások is?
– Több ezer ember segített adományokkal, külföldről is rengetegen, és bejelentkezett egy ügyvédnő is, hogy vállalja a szerződés lebonyolítását. Volt, aki építőanyagot ajánlott fel, jelentkezett egy burkoló. Ez a része csodálatos. Az már kevésbé, hogy hiába próbált az édesanya a saját falujában eladó házat keresni. Miután megtudták, hogy adományt kapott, közölték: sajnos nem eladó. Így más falvakban kezdtünk keresgélni. Voltak elképesztő hozzászólások is a közösségi oldalamon, még nőktől is. „Minek szül ennyit, ha nem tudja eltartani? Elköttetésre adunk!”...

ÖSSZEVESZTEM A LEGJOBB BARÁTOMMAL, MERT SZAMÁRSÁGNAK TARTJA A SZABÓ CSALÁDOT

24.HU
Szerző: INKEI BENCE
2019.06.30.


Hatvan éve indult a Magyar Rádió folytatásos hangjáték-sorozata, A Szabó család, melyet a fénykorában milliók hallgattak. Több volt sima rádiós szappanoperánál, még a Kádár-rendszerben mostohagyereknek számító krimi elemeit is becsempészte, és eleinte sokan valóságnak hitték Szabó bácsi, Szabó néni, Icu és Bandi kalandjait. Pedig, ha megtudták volna az illetékesek, mivel indult A Szabó család mintájául szolgáló lengyel rádiójáték-sorozat, talán nem is merik leokézni.

1959. június 30-án Szabó bácsi, a szövőgyári gépmester nyugdíjba vonult, és ekkor még senki sem gondolta volna, hogy ezzel a látszólag jelentéktelen eseménnyel egy csaknem öt évtizedes történet indult útjára. Pedig így történt: A Szabó család évtizedekig az egyik leghallgatottabb rádióműsor volt, és különösen a televízió széles körű elterjedéséig jelentett állandó beszédtémát a magyar rádióhallgatók milliói számára. A folytatásos rádiójáték nem magyar szabadalom volt: Liska Dénes a lengyel Matysiakowie (a Matysiak család története) sikerén felbuzdulva jött elő A Szabó család ötletével, az úttörő folytatásos hangjáték Európában viszont az 1951. január elsején indult The Archers volt a BBC-n. Érdekesség, hogy még mind az Archers, mind pedig a Matysiakowie kitart a mai napig, és az internetre költözve, podcastként is sikeresek, noha a Matysiak család kalandjait már egész biztosan nem hallgatják 12 millióan, mint a népszerűsége tetőpontján a hatvanas években. A Kádár-rendszerrel sokkal jobban összenövő magyar társuk viszont már nem érte meg ezt, hanem 2007-ben befejeződött.

Szövettolvajok tették közkedveltté

Liska a fenti példákra hivatkozva kereste meg ötletével Bozó Lászlót, a rádió dramaturgiai osztályának vezetőjét, bár többen szkeptikusak voltak, arra hivatkozva, hogy a tapasztalataik szerint a magyar rádióhallgatók nem igazán szerették a hosszabb sorozatokat, legalábbis az összes addigi hasonló kísérlet érdektelenségbe fulladt. A magyar illetékesek A Szabó család engedélyezésekor nem voltak különösebben körültekintők, legalábbis valószínűsíthető, hogyha tudták volna, hogy 1956 decemberében a Matysiakowie legelső adásában gyakorlatilag kiállt a frissen levert magyar forradalom mellett, akkor messzire elhajtják Liska Dénest az ötletével együtt. Tischler János a Limesben írta meg, hogy a lengyel rádiójáték azzal indult, hogy „Helena Matysiak asszony, férje, Józef fizetését számolja, amit az éppen most hozott haza. Az asszony észreveszi, hogy egy jelentősebb összeg hiányzik, s ezt szóvá is teszi, mire a férj azt válaszolja: »Na de Helenka, hiszen azt a magyarok megsegítésére adtam!«” Igaz, a magyar változat sokkal óvatosabb volt: A Szabó család kezdettől fogva kerülte is a direkt politizálást, sőt, a pártvezetés célja pont az volt, hogy a rádiójáték-sorozat segítsen „elhomályosítani az emberekben a forradalom és az azt követő országos sztrájkok emlékét”, és egy konszolidált család élete ehhez pont jól illett Voloncs Laura tanulmánya szerint. A lengyel testvérsorozat ennél merészebb és közéletibb volt, például a Matysiak családból senki nem lépett be a pártba, és folyamatos harcban álltak az írók a cenzúrával, az 1981-es rendkívüli állapot idején pedig fél évre el is hallgattatták.

A Szabó családot azonban nem fenyegette ilyen veszély, bár Liska is belehúzott azzal, hogy rögtön a legelső részben Szabó bácsit leütötték a szövetraktárban rajtakapott tolvajok – márpedig a krimi ugyebár hiánycikk volt a szocializmusban, ahol hivatalosan nem létezett bűnözés. Éppen ezért máris tömegek akadtak a horogra az első adással, noha később azért elég ritka volt a cselekményben a hasonló izgalom. Azt az ötletet viszont kölcsönvette a lengyelektől, hogy az első száz adás után nem ismertették a szereposztást és az alkotók nevét sem, így Matysiakékhoz hasonlóan a fiktív Lapály utcában lakó Szabóék kalandjait is valóságnak hitték sokan. Igaz, ismerve, hogy később még egyes tévéműsorok is hasonló reakciókat váltottak ki (lásd a Matula bácsi kunyhóját kereső tömegeket a Kis-Balatonnál), ennek lehet, hogy nem is volt akkora szerepe. Mindenesetre a sajtó se nagyon foglalkozott az induló rádiójátékkal, mindössze egy szűkszavú bekezdés jelent meg a napilapok mínuszos hírei között: „A Szabó család, a rádió új folytatásos játéka mától kezdve minden kedden 18 órakor jelentkezik a Kossuth-rádióban. A rádió azt kéri hallgatóitól, hogy kövessék figyelemmel az angyalföldi munkáscsalád sorsát és írják meg véleményüket s ötleteiket. Az adást szerda délelőtt 11.25 órakor megismétlik a Kossuth-adón.”...

TGM: A VÍZBEFOJTÓK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.06.29.


Itt a Mércén Dobsi Viktória kiváló és informatív cikkében leírta, hogy a fedélzetén 42 utassal a tengeren bolyongó Sea Watch 3 hajó végül kikötött Lampedusában, a hajó bátor kapitányát, a német Carola Racketét letartóztatták.

Elkezdődtek a nemzetközi tiltakozások is. A taz-ból tudom, hogy tiltakozott a Németországi Evangélikus Egyház, a Corriere della sera írja, hogy tiltakozott a francia és a német külügyminiszter (leszögezik, hogy Salvini – a neofasiszta olasz belügyminiszter, az ország de facto vezetője – megsérti a tengerjogot, ami bűncselekmény); az olaszországi politikusok jó része is tiltakozik, Roberto Saviano, a Gomorra és a ZéróZéróZéró szerzője meg azt mondja, „Grazie, Carola!” a La Repubblica szerint stb., stb., szóval a szokásos.

Én is megírom szokásos cikkemet (vö. pl. evvel és evvel), mire a magyarországi szélsőjobboldali szennysajtó megírja, hogy elmebeteg vagyok, s evvel a dolog el van intézve.

Semmi szükség rá, hogy megismételjük azt, ami nyilvánvaló, azt, ami minden kétségen fölül áll.

Ezek – Salvini és társai – az emberiség ellenségei.

(A magyarországi menekültügyi intézmények kivégzéséről ld. Nagy Boldizsár alapos és – a szó minden értelmében – kimerítő esszéjét: „A magyar menekültügy harminc éve. Sírbeszéd”, Élet és Irodalom, LXIII/26, 2019. június 28.) Semmiféle magyarázat nem elfogadható...

AMIKOR BEÜT A HORRORMELEG


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.06.30.


Fél Európa a hőséget próbálja túlélni ezekben a napokban, mert persze nyár van, nyáron meg meleg, de azért a 40 C magassága azért erős túlzásnak tűnik. Abba már jobb nem belegondolni, mi lehet ott, ahol ezt még megtolja egy brutális páratartalom – mint például Isztambulban.

Még azoknak is, akik szeretik a meleget kissé elegük lehet az elmúlt napokban. Mit szóljanak akkor Isztambulban, ahol ehhez nem túl barátságos páratartalom is társul. Hogy mit szólnak, az kiderül CyberMacs írásából.

„Persze nem panaszkodunk, hiszen pont erről szól a Mediterrán, nem?

Meleg, pálmafa, tengerpart, az ember ölébe hullik a narancs, stb… Nem így képzeljük el??

Lehet, hogy mi így képzeljük, de a tervező asztalnál egészen biztosan másképpen gondolták.

A pálmafa mindjárt kilőve. A pálmafának ugyanis nem ez a természetes felbukkanási helye. Az sokkal-sokkal délebbre van.

A narancs és a citrom már közelebbi, de azért ők se igazán szeretik az olyan helyet, mint Isztambul. Ők inkább az Égei-tenger partját, és a déli – szintén tengerparti vidéket kedvelik. (…)

Pedig egykor Isztambul környéke (immár belváros) híres volt a gyümölcsfáiról. Leginkább természetesen az olyan alap gyümölcsök, mint az alma, körte, cseresznye, füge, de az olyan igazán kedvelt, mint az eperfa is bőségesen üldögélt az isztambuli dombokon. (…)

Na de beszéljünk inkább a tengerről! Az ugyanis tényleg van Isztambulban! Mindjárt kettő is! Sőt, ha a Boszporuszt is tengernek vesszük, akkor három is. És miért ne vennénk tengernek? Van benne só, hal, úszó műanyag darabok, minden olyan, amitől a tenger tenger lesz.

Csakhogy ez nem feltétlenül olyan tenger, amiben úszni is lehet! Bár az az időszak már elmúlt (remélhetőleg), amikor az ipari szennyvizet simán, tisztítatlanul engedték bele a folyókba, tengerekbe. Amikor már 20 perc fürdőzés is elég volt arra, hogy az embernek 6 keze nőjön…

Ma már azért figyelnek arra, hogy a víz tiszta legyen. Papíron legalábbis mindenképpen. De még ettől bekerülhet ez-az a vízbe. Mégiscsak egy húszmilliós városról beszélünk.

Ráadásul a vízbekerülős dolgoknak egészen komoly hagyománya van. Nevezhetjük folklórnak! Amikor is a folklór részvevői kiválasztják az egyik ismerősüket, majd belerakják egy kiválasztott zsákba (folklór alapkellék!), és egy kiválasztott helyen meg időben bedobják a tengerbe.

Utána jöhetett a zene, a tánc, és a dínóm-dánom. (...)

Dög meleg van.

És ezzel előjön a tengernek egy nem látható, de annál inkább érezhető volta: a víz párolog. Ahol pedig sok víz van (a tengerek pedig ilyenek), ott sok víz tud párologni.

Ilyen jó időben pedig, amikor a nap korán reggel tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a halásznak csónakjára, igencsak magas páratartalommal lehet számolni. Az okosok ki is számolták, hogy reggel 9 óra fele már túllépjük a 85%-os relatív páratartalmat. (...)

Szerencsére estére 25 fokra lehűl a levegő. Ez pedig már igazán kellemes! Mehetünk ki az utcára bulizni, amit amúgy a törökök nagyon is kedvelne...

AZ ALTERNATÍV ISKOLÁKNAK IS BETARTANA A KORMÁNY

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2019.06.29.


Úgy tűnik, hogy a kormány a nemsokára végszavazásig jutó köznevelési törvényen még tovább szigorítana: a friss összegző módosító javaslat az alternatív iskolákat veszi elő, és szab szinte betarthatatlan feltételeket a működésükhöz.

Legutóbb arról a módosítóról írtunk, ami a magántanulói státuszt szüntetné meg: a kormány a 2020/21-es tanévtől kivezetné a magántanulói jogviszonyt, helyette az érintettek a jövőben egyéni tanrendet kérhetnek.

Az összegző módosítóban szereplő, alternatív iskolákra vonatkozó részek érelmében két szempontnak való megfeleléshez kötik, hogy az alternatív kerettanterveket elfogadja a szakminisztérium:

- az alaptantervben megszabott tananyag tartalmakat tanévenként két félévre bontva kell megjeleníteni a kerettantervekben

- "a Nat-ban foglalt műveltségi területek adaptálása során az iskolák közötti átjárhatóság és a továbbtanulás biztosítása érdekében az alternatív kerettanterv tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától"

És hogy miért problémás ez?

"A fenti rendelkezések a Waldorf- és más alternatív iskolák számára betarthatatlanok. Ezekben az oktatási intézményekben ugyanis a képzés teljesen más ütemezésben, más tartalommal és más módszerekkel zajlik, mint az állami intézményekben. A gyermekek az iskola végére ugyanúgy elsajátítják a törvények által előírt tananyagot, az évenkénti bontás viszont jelentősen eltér, és ezért a Nat által előírt tananyag tartalom nem kérhető számon ezektől az intézményektől félévenkénti bontásban.

Éppen az alternatív módszertan és tematika teszi ezeket az intézményeket vonzóvá a szülők és gyermekeik számára. A szülők azért adják ezekbe az intézményekbe a gyerekeket, hogy a hagyományos osztályzásra épülő módszertan és tananyag helyett az alternatív pedagógia iránymutatása szerint tanulhassanak a gyerekek" - írja a Szülői Hang. Hozzáteszik,

"a módosítás benyújtójának tisztában kell lennie azzal, hogy ezek az alternatív intézmények nem tudják betartani a szóban forgó törvényt anélkül, hogy feladnák létezésük alapját, alternatív pedagógiai módszereiket".

KÉTHETI VÁLOGATÁS A NEMZETKÖZI ADATVIZUALIZÁCIÓ LEGJOBBJAIBÓL – ITT A VIZÁLLÁSJELENTÉS!

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: GALAMBOSI ESZTER
2019.06.29.


Régóta terveztük, hogy megosszuk másokkal is, hogy mi az Átlátszónál és az Átlónál mikből inspirálódunk, mely munkákat tartjuk a legjobbnak, legérdekesebbnek vagy éppen a legtanulságosabbnak, így elindítjuk – egyelőre kétheti megjelenéssel – a Vizállásjelentést...

MI AKKOR IS ITT LESZÜNK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.06.30.


...Mi itt a Szalonnán egységesen és teljes egyetértésben leszarjuk Orbán Viktort. A kormányával együtt. Tisztelni azt szoktuk, aki erre rászolgál. Az kurvára kevés, ha valaki valamilyen rangra vergődik. Alapvetően nem csak Orbán Viktort szarjuk le, hanem bárkit, bármelyik oldalon, aki nem politikusként és főleg, elsősorban nem becsületes emberként látja el a hivatalát. Aki lop, csal, hazudik, azon nincs mit tisztelni. Akár király, akár miniszterelnök, akár cipőfelsőrész-készítő.

Orbán Viktor sem tisztel sem engem, sem a munkatársaimat, sem senkit ebben a gyűlölettel átitatott, hülyékkel körülvett, rothadófélben lévő országban. Aki tiszteletet követel ennek az embernek, annak fogalma sincs a valóságról.

Amúgy Orbán Viktor az, aki hergel mindenkit mindenki ellen. Szítja a gyűlöletet pofátlanul és gátlástalanul. Saját személyes érdekei szerint, közpénzből. Ha valaki magyart a magyar, külhonit az itteni magyarok ellen fordít, az nem más, mint Orbán Viktor. Mondok valami egészen hihetetlent. Mi itt, akik írjuk és azok a százezrek, akik olvassák a Szalonnát, mindannyian szeretjük a hazánkat. Éppen ezért ordítunk, erről szól minden egyes cikkünk és erről szól minden egyes hozzászólás. A mi hazánk kurvára nem Orbán Viktor és bandája. A mi hazánk az a Balaton, amit Orbán veje és strómanja lassan felvásárol. A mi hazánk azok az iskolák, ahol már nem lehet szabadon tanítani. A mi hazánk azok az emberek, akik éheznek, télen fáznak, nyáron szomjaznak, mert nyomorba zárja őket a maffia, mert nem tudnak kitörni onnan, mert annyira elzárták őket, hogy már azt sem tudják, hogy joguk van többre, jobbra, emberibbre. A mi hazánk a magányosan haldokló öregek az elfekvőben, akiknek nem jut ellátás és már a csontjuk is kiltászik, mert a felfekvés lezabálta a húst a testükről. A mi hazánk azok a cigányok, akiknek soha nem volt esélyük sem arra, hogy befogadja őket ez az ország, akik nem kaphattak földet, akik akkor jók voltak, amikor a bányákban kellett gürcölni vagy az üveget kellett fújni, a vasat olvasztani és hirtelen magukra maradtak a semmi közepén, most mégis rajtuk akarja leveretni a kormány a saját nyomorunkat.

Ó, Orbán Viktor nem érdemel tiszteletet. Imádják csak azok, akiket milliárdossá tett a mások kárára, akiket földhöz, bányához, kastélyhoz, trafikhoz, kaszinóhoz, zsíros állami megbízásokhoz juttatott. Mi itt együtt szívunk ezzel az országgal, azokkal, akik nem jutnak ötről a hatra, bármennyit gürcölnek, akik kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat, mert élni akartak, akik egészen pontosan látják, ki ez az ember és mibe akarja belerángatni az országot. Akik nagyon jól látják, hogy mi történik és miért.

Orbán Viktornál nagyobb politikai bűnöző még nem pusztított itt, pedig volt jelentkező a történelem során bőven. Mi itt élünk és Erdélyben és Európában. Látjuk belülről és látjuk kívülről mindazt, ami itt történik. És itt és Erdélyben és mindenhol szeretjük a hazánkat és nincs az a pénz, sem az a fenyegetés, amiért lemondanánk róla Orbán Viktor és bandája javára. És mi itt leszünk akkor is, amikor ezek nem féltve őrzött tekintetes urak lesznek, hanem azok, amik most is. Bűnözők. És itt leszünk akkor is, amikor Európa szégyenéből kiványszorgunk és elkezdjük felépíteni azt az országot, amire mindig is vágytunk, de a gecik elrabolták.

Ez van, drága külföldről és belföldről óbégató felháborodottak. Ha nem tetszik, akkor is ez van.

LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.06.27.


MaNcs 31. évf. 26. sz. (2019. 06. 27.)

Interjú
„Politikus vagyok” Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt

Ki tudja, mióta hallgattuk őt a Klubrádión, főleg reggelente. Egy ideje azonban már nincs ott a hangja, belefogott a kampányba, mert a „nyóckerben” lenne polgármester. Az ismert újságíró függetlenként venné be a Fidesz egyik fővárosi bástyáját. A politikához vezető útjáról és elképzeléseiről a Mátyás téren beszélgettünk.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Zsálya & fröccs

étel, hordó
bEAT – Székesfehérvár

A születési sorrend és a személyiség
Mindörökké második?

Rengeteg szakcikk és gyereknevelési kötet állítja, hogy az elsőszülöttek intelligensebbek, de szorongóbbak, míg a második gyerekek szabadabbak, de éretlenebbek lesznek. A valóság persze ennél sokkal összetettebb.

Mi legyen az idomított állatokkal?
Fejezzék be ezt a cirkuszt!

Több mint 42 ezren írták alá azt a petíciót, amelynek célja, hogy tiltsák be az állatok szerepeltetését a hazai cirkuszokban. A társadalmi igény megvan a változtatásra – de tényleg ez szolgálná az állatok érdekeit?

A szúnyogok élete és halála
Zümmög, csíp, szív

Valóságos hisztériát okozott a nyár eleji tömeges szúnyograjzás. Nehéz a vérszívókkal bírni, irtásuk pedig másra nézve is veszélyes.

VÉLEMÉNY

Mink András
Halál útközbenA politikiai erkölcsről – Nagy Imre és társai temetésének elrabolt 30. évfordulóján

Ezt az írást a Néma felállás, a 2019. június 16-án a Hősök terén tartott tiltakozó megmozdulás szervezőinek és résztvevőinek ajánlom.

Vajda Mihály: 
Miért végezték ki Szókratészt? 
Filozófia és filozofálás

A jó múltkorjában felsoroltam néhány filozófust, de ha jól emlékszem, az öreg Manó (Immanuel) nem volt közöttük. Talán nem véletlenül – őtőle ugyanis nem szerettem volna, most sem szeretnék elhatárolódni.

A szerk.
Közelítő ősz

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson részt vevők száma lapzártánk idején bőven túl van az 50 ezren, vagyis a megállapított érvényességi küszöbön. Hétfőn például 13 ezren szavaztak a három induló (Kálmán Olga, Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor) valamelyikére a Népszava beszámolója szerint.

A szerk.
Csupa illendőségből

Állami pénzen, állami pénzből berendezett kúrszobában, szív alakú, állami, karmazsin kárpittal bevont állami kúrmatracon, állami munkaidőben basznak a tudósok! Az akadémikusok! Üzekedik az egész Akadémia!


POLITIKA

Andrej Babiš, az üzletember
Egy meg egy

Csehország második leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes 3,7 milliárd euróra becsüli, ez mintegy három és félszerese a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonának.

Ki örökli Kazahsztánt?
Örök világosság

Március végén váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev államelnök. Megnéztük, hogy ki és főként mi jöhet utána.

Orbánon és barátain bukott el az uniós klímacél
Keresztbe feküdtek

Egyebek mellett a magyar kormány vétója miatt nem kötelezte el magát az Európai Unió a karbonsemlegesség 2050-es elérése mellett. Az uniós egység felbomlása a klímaváltozás elleni globális küzdelmet is visszavetheti.

Interjú
„Hadüzenet vagy dilettantizmus”
Miklós György, a Szülői Hang Közösség alapítója a közoktatásra mért újabb csapásokról

A közoktatási törvény módosításának tervezete megváltoztatná a magántanulói státus és a tanulókörök működésének feltételeit, elvenné a szülők és a pedagógusi kar jogát arra, hogy véleményezzék az igazgatóválasztást, és szigorítaná az óvoda-iskola átmenetet is.

Politikusok és közéleti személyiségek elhurcolása 1944-ben
Különös kényszer nélkül

Magyarország megszállása után a politikai és gazdasági elit számos képviselőjét letartóztatták és elhurcolták a németek. Tanulságos, hogy kiket vittek el, és ki úszhatta meg a koncentrációs tábort.

Utolsó órában a traumatológiai ellátás
Vigyázzatok magatokra!

Orvoshiány, alulfinanszírozás, szervezetlenség – ezek a jelzők lassan az egészségügy bármely területére igazak lesznek. Ezúttal a traumatológia került az összeomlás szélére, az orvosok azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól, különben nem vállalják a felelősséget a biztonságos betegellátásért.

Szúnyoginvázió Magyarországon
Vérszívók

A szúnyogirtás ugyan nem bomba üzlet, de elég méretes ahhoz, hogy „bizonyos szempontok” érvényesüljenek a tendereken.

KULTÚRA

tévéSmaci
A mókus és a dió

Rádió
Hazafias dopping
Hungarikumszpotok a Kossuthon

Az a csodálatos a hungarikum fogalmában, hogy gyakorlatilag definiálhatatlan, bármire rá lehet húzni.

mi a kotta?
Angol bókok

Koncert
Kurt Vile

Lemez
Beethoven: Karfantázia, Hármasverseny

Lemez
Milky Highway: Space Twist

ITT OLVASHATÓ


Lemez
Macskajáték dinamittalStray Cats: 40

A 80-as évek elején valóságos kis zenei forradalmat robbantott ki Brian Setzer gitáros, Lee Rocker bőgős és Slim Jim Phantom dobos triója, pedig semmi újat nem találtak ki.

rés a présen
„Ajánlom a selymes vizű Tiszát”Proics Lilla színikritikus


Színház
A Szentivánéji álom


Színház
PróbababákBarabás Tibor, Darvas Szilárd, Gádor Béla: Állami Áruház

Úgy tűnt, a Városmajori Szabadtéri Színpadnak nem okozott nehézséget nézőterének megtöltése az Állami Áruház vendég előadására. Nem úgy, mint Pécsen, ahol a POSZT szervezői, arra hivatkozva, hogy nem fogynak eléggé a jegyek, egy hónappal a tervezett időpont előtt lemondták a kecskeméti színház előadását.

Könyv
Centrál


Képregény
Diabolik extra: Emlékek viharában


Könyv
Meghaltak, mégis túléltékKirály Júlia: A tornádó oldalszele – Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Arról, hogy mi és miért történt a világválság alatt, számtalan publikáció és könyv született már. Magyarországot ráadásul különösen erősen érintette a válság, emiatt a 2008 utáni években számos esetben került a világ vezető lapjainak címoldalára.
Interjú
„Mint amikor harcos ebek találkoznak”Ungváry Rudolf író

Frissen megjelent regényében, a Balatoni nyaralóban egy 1885-ben épült badacsonyi ház és környezete történetét göngyölíti fel. A középpontban egy bortermelő zsidó családdal, a Balaton-felvidéken letelepült Lessner famíliával, a leszármazottakkal, az őket körülvevő miliővel és a változatos magyar valósággal a 18.
Könyv
Minden lebomlikRafael Pinedo: Plop

Na, így kell megírni a civilizáció pusztulását! Rafael Pinedo egyetlen elkészült regénye (másik két, tervezett könyve korai halála miatt befejezetlen maradt), a Casa de las Américas díjjal elismert, 2002-es Plop úgy festi fel a posztapokaliptikus világot, hogy még nyelvezete is a leépült kultúrát tükrözi.


BLOG

Tévésorozat
A tett


Film
Bajnokok


Film
Csekély esély


Tévésorozat
VáliummámorEufória

Az amerikai tinisorozatok már egy ideje kacérkodnak a sötétséggel, de olyan mélyen és szisztematikusan talán egyik sem túrt még a Z generáció szorongásaiba, mint az azonos című 2012-es izraeli sorozat alapján készült Eufória.

ITT A BIZONYÍTÉK, HOGY AZ ILLIBERALIZMUS AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLAT TERMÉKE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.28.


Putyin felmondta a Financial Timesnak adott interjújában az orosz titkosszolgálat álhír, ‘fake news” és trolltevékenységének repertoárját, amivel a liberális demokráciákat bomlasztják. Ez a bizonyítéka annak, hogy a liberalizmus végéről szóló hazugságok nem a “tömegek” vagy a valóság, hanem az orosz titkosszolgálat terméke. Az illiberalizmus, mint a liberális demokráciák alternatívája nem korszakváltás, hanem az orosz titkosszolgálat legújabb stratégiájának gyümölcse az egész világon. Nemcsak Trump, de Orbán is Putyin és az orosz titkosszolgálat köpenyéből bújt elő.

Mindezt elsősorban a liberális politiológusok, ideológusok, elméleti szakemberek és politikusok figyelmébe ajánljuk, akik maguk is átvették ezt a hazugságot, a tömegek “elittel” szembeni lázadásáról szóló hazugságokkal együtt. Ezzel a baloldali és liberális értelmiség öntudatlanul is az orosz titkosszolgálat demokráciaromboló és nyugatellenes tevékenységének szolgálatába szegődött, azokkal a keresztény egyházakkal szemben, amelyek ugyancsak az orosz titkosszolgálat propagandájának áldozatai, amikor a melegellenes, szélsőséges abortuszellenes propagandát hangoztatják, az evangélium hirdetése helyett...

KLÍMAVÁLTOZÁS VAN, KLÍMA NINCS A 3-AS METRÓN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.30.


Ingyenes szauna működik a 3-as metrón, rendre 40 fok körüli hőket mérnek, izzadnak az utasok, mint a lovak, vagy még náluk is jobban. Ez a szauna még mindig olcsóbb, mintha klíma lenne a méregdrágán vásárolt szovjet szerelvényeken, hogy elviselhető legyen az utazás, bár lehet, hogy Tarlós Istvánnak sokba fog kerülni. A polgármester szerint egyébként már vizsgálják a problémát, és ha nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztos, hogy hamarosan, de legkésőbb valamikor, megtalálják a megoldást.

Lehetünk bizakodók: két évvel ezelőtt szintén volt probléma, és akkor is megtalálták a megoldást, miért épp most ne találnák meg. Aki még emlékszik rá, az tudja, aki már nem, annak elmondjuk: 2017. június 28-án Tarlós főpolgármester diadalmasan jelentette a nyilvánosságnak, hogy megtalálták a problémát, ami a felújított orosz metrókocsik meghibásodását okozta. Az ok sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltuk volna: rosszul dugtak össze két 15 kilométeres optikai kábelt, ezért nem nyíltak ki az ajtók, amikor kellett volna, és ezért nyíltak ki akkor, amikor nem várta senki.

Ettől kezdve nem volt gond, az ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz mérnökök újból – immár jól - összedugták a kábeleket, és a 40 éves, fürge metrószerelvények megint szárnyaltak a síneken, mindannyiunk örömére és épülésére...

10 NAPPAL CSERNOBIL UTÁN UTASÍTOTTÁK A MAGYAR SAJTÓT, HOGY UTALJON A NYUGATI HÍRADÓK CÉLZATOS, AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST NEHEZÍTŐ ELJÁRÁSÁRA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁTÉ
2019.06.29.


Az egyik kijevi egyetem radiobiológiai tanszékének vezetője személyes beszélgetés során elmondta, hogy a következő tíz évben mintegy 50 ezer olyan rákos megbetegedésre számítanak, amely Csernobil következménye. Nyilvántartás hiányában nem lehet tudni, hogy a hivatalos 32-­n túl hányan haltak meg sugárbetegségben, a betegek száma állandóan nő. Ismert, hogy több mint 600 ezer ember vett részt a baleset következményeinek elhárításában, akik nagyon része magasabb sugáradagot kapott, mint amit beteglapjukra felírtak. 

(Rendelet tiltotta meg, hogy a valóságos adatot feljegyezzék az orvosok.)

Csernobil körül két millió hektár fertőzött területen tovább folyik a mezőgazdasági termelés, de az élelmiszer nagy részét elszállítják az ország távoli vidékeire és onnan hoznak Kijevbe sugármentes zöldséget, krumplit, húst. Itt is, ott is összekeverik és úgy árusítják. A kijevi vezetőket ma is külön csatornákon látják el élelmiszerre
l. [Ezt a mondatot utólag aláhúzták és felkiáltójelet tettek a végére.]

A professzor szerint az újszülötteknél is nő a különféle rendellenesség. A növények, állatok, madarak elváltozásának következményei ma még nem ismeretesek.”

Ez a csernobili katasztrófa hosszútávú következményeiről szóló 1990. február 12-i külügyi rejtjeltávirat (pdf) csak egy azok közül, amiket a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára eredeti levéltári forrásaiból közzétettek még a 30. évforduló idején...

KARAFIÁTH: ANYÁM KÉTSZER ÜTÖTT MEG

24.HU - POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.06.29.


...Anyám kétszer ütött meg egész életemben.

Mélyen emlékszem mindkettőre. Egyszer hétévesen, amikor szótagolni tanultam. Megátalkodottan akartam bosszantani, nevettem belül. Tehetetlenségében csapott oda. Ahogy rá vagy tíz évvel, amikor egy teljes hétre egész egyszerűen meglógtam otthonról. Hatalmas pofon volt, csoda, hogy nem akadt ki az állkapcsom.

Mégsem tartom gyerekverőnek anyámat. Sőt, máig azt mondom, máshogy egyik esetben sem lehetett volna engem kijózanítani. Talán egy a képembe löttyintett pohár hideg vízzel. Az minek számított volna? Kínzásnak?

Mindezt úgy mondom, hogy tudom, milyen az, amikor gyerekként rendszeresen terrorizálnak. Máig megvan a gyomorgörcsöm, amit kisgyerekként megismertem. A lefagyasztó, a mai napig debilizáló hatással bíró emlék. Hogy még ma sem bírom, ha például, amikor dolgozom, fölém állnak. Meggyőződésem, hogy a tartós, ismétlődő fenyegetettség, a verés, mint nevelési eszköz használata borzalmas, káros. Hiszem, hogy például én egy alsós év miatt lettem olyan magamnak való, elkülönülő.De nem gondolom, hogy egy meglegyintés egyenértékű a bántalmazással.

Amúgy a traumatikus emlékemet egy novellában dolgoztam fel, ebben:

Sorminta

KOMOLY ÉS TEKINTÉLYES

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.30.


Mókás fiú ez az Orbán Viktor Mihály. Nagyon vicces azzal a toldással, hogy nem is akar az lenni igazán, aztán meg mégis úgy sikerül. Ő emelkedett, pátoszos, okos, bölcs, higgadt, meg az anyám valaga akar lenni, aztán hallgatja őt az ember, és kitör belőle a röhögés parttalanul áradva, gátak nélkül, miközben zokog is, amitől a füle lekonyul. Ezt hívják groteszknek, de ez itt nem esztétikai stúdium, hanem az élet maga, amelybe épp belegebedünk.

Magyarország ma már komoly és tekintélyes állam.” – Ezt mondta Orbán Viktor Mihály, miközben rendőröket avatott. Mondott más baromságokat is határról és becsületről meg hűségről, mintha valami SS tisztavatón lettünk volna, nekem mégis ez a mondat ragadta meg a képzeletemet azzal a szándékkal, hogy egyszer a büdös életben nézzünk utána szemiotikailag, szemantikailag, a történelem felől és a szív oldaláról is, hogy mi az Istent delirál össze ez a szégyene az emberiségnek.

Magyarország ma már komoly és tekintélyes állam.” Mondja, s ezzel a fals állítással nem örvendezik afelett, hogy a lángoktól ölelt ma virágzik, mint a pitypang – megírom -, hanem erősen utal arra, hogy ő tette azzá, ő virágoztatja tehát csakis. Ez igaz, az ő érdeme az a szarhalom, aminek a tetején kukorékol, de mindez az egész idáig csak az érzések szintje, a hangulati alapozás, mint a fröccs mellett danászott magyar nóta a teraszon, a százmilliárdos erkélyen.

Ma már.” Helyezi el az időben az érdemeket, amivel azt mondja, eddig nem. Adódik a kérdés, mikortól, és természetszerűleg a kimondatlan állítás, hogy kilenc redves éve, az alaptörvény asztala, az első kétharmad óta, amikor is útra keltek a földgyaluk, hogy máig tartóan tarolják le az országot. Mert az eemúttnyócc az nem volt sem komoly sem tekintélyes érelemszerűen, sőt, az maga volt a fertő, a liberális romlás, a kommunista dúlás, és ilyeneket még ki lehet találni számolatlanul.

De, hogy, mielőtt maga Orbán Viktor Mihály elhozta volna a mennyországot a pöttyös seggünknek, volt-e valaha komoly és tekintélyes ez az ország, az is kérdés. Nem fideszileg nézve soha a nagybüdös életben nem volt az. Kádár alatt orosz, Horthy korában német tartomány, Trianon előtt K&K alig is önálló államisággal, előtte labanc elnyomás, török megszállás, mongolok, és eljutunk oda, hogy voltaképp szolga volt mindig is ez a nép.

Most is az, ámde most már Orbán szolgája, és ez így számára nagyon rendben is van...

AZOKAT VESZÍTI EL MOSTANÁBAN A FIDESZ, AKIK AZ EREJÉT ADTÁK EDDIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.06.28.


Mintha túl magabiztossá vált volna attól a magyar kormánypárt, hogy finoman szólva is egyszerű propagandaeszközök bevetésével sorra nyerte a különböző választásokat az utóbbi években. Pedig a győzelmek mögött volt egy fontos változás, ami erősen hathat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jövőjére. Most ugyanis elsősorban az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, kisvárosi vagy falusi, főként 50. életévüket betöltött emberek adják a voksukat a Fideszre, még 15-20 éve inkább a fiatal értelmiség adta a szellemi hátterét a pártnak.

Amit ma Magyarországon politikai propagandának nevezünk, az kicsit szégyen, és kicsit nevetséges, de leginkább gyalázat. A VOLT fesztiválon megtörtént az, amit eddig elképzelni se tudtunk volna: A politika betette otromba, sáros bakancsát egy könnyűzenei rendezvényre, és úgy próbálta bemutatni a magyar miniszterelnököt, mintha ő lenne szabadság apostola. Azzal, hogy Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszédét játszották le nonstop a fesztivál délutáni forróságában, meggyalázták a rendszerváltás emlékét, és felbosszantottak több százezer fesztiválozót és nem fesztiválozót.

Különös ellentmondása a kormányzati akciónak, hogy azokkal a fiatalokkal akarja megszerettetni a miniszterelnök személyét, akiket eddig jobbára levegőnek nézett. Orbánt valószínűleg bosszantja, hogy az ellenzéki tüntetéseken a tömeg magját a fiatalok adják, és az ifjú nemzedéket leginkább reprezentáló Momentum igencsak megerősödött az uniós választásokon. Ők nem nézik a közszolgálati televíziót, nem hallgatják az állami propagandát harsogó közrádiót, és úgy gondolták, hogy a politikusok békén hagyják őket, ha elmennek egy nyári könnyűzenei fesztiválra...

A MAGYAR MENEKÜLTÜGY HARMINC ÉVE - SÍRBESZÉD

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: NAGY BOLDIZSÁR
2019.06.28.


A magyar menekültügy elvérzett. Harmincéves volt, megölték. Ez a cikk a rövid életének áttekintése, abból az alkalomból, hogy a Magyar Népköztársaság 1989-ben, a Ceaușescu rémuralma elől menekülők érkezésének harmadik évében csatlakozott a menekültek státuszáról szóló 1951. évi genfi egyezményhez, és abból is, hogy június 20-án tartották a menekültek világnapját, amelyről az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nem tudott nyilvánosan megemlékezni, mert a felkeresett intézmények mind féltek az esemény befogadásától. Mi történt 1989 óta? Mi a halál oka? Ezekre a kérdésekre válaszolok röviden.

A nemzeti önismeret és az emlékezetpolitika nem teheti meg, hogy nem merít vigaszt egykori kiállásunkból az Erdélyből érkezettek, majd a délszláv háború üldözöttei mellett, s még kevésbé engedheti meg magának, hogy szemet huny afelett, amiről tudhat, s ami elfogadhatatlan, elviselhetetlen. Nem tehetünk úgy, mint a wei­mariak Buchenwald alatt. A kormány tisztviselői embereket szándékosan éheztetnek, beleértve egy cukorbeteg hatvan fölötti házaspárt, semmilyen bűncselekményt el nem követett menedékkérőket határidő nélkül megfosztanak a szabadságuktól, a menekülteket segítőket megbélyegzik és fenyegetik. Cinkos, aki néma, cinkos, aki elfogadja, hogy az embertelenség intézményesült. Miképp jutott ide Magyarország? Lássuk!

1989–1996: a fénykor

Nem aranykor, sok árnyék volt abban is, de a jelenből nézve mégiscsak a magyar menekültügy fénykora, mert érdemben több tízezer menekültnek segített a magyar társadalom. Volt miért. Az 1988 júliusában a biharkeresztesi határőrs területén elfogott, Erdélyből menekülők két társát még a román oldalon agyonlőtték. A testvéri Románia kíméletlen, kisebbséggyűlölő diktatúra volt. Az Erdélyből, Romániából érkezettek négyötöde volt magyar, egyötöde román és szász. Legtöbbjüknek nem kellett menekültügyi eljárásban bizonyítania félelmét az esetleges visszaküldését követő üldöztetéstől, ehelyett egyszerű idegenrendészeti eljárásban tartózkodási vagy letelepedési engedélyt kaptak, s megnyílt előttük a munkaerőpiac is. A tanácsok nagyvonalúan támogatták lakáshoz vagy telekhez jutásukat. Kedvükért csatlakozott az állam a genfi egyezményhez, mert így jogi alapot teremtett a visszaküldést kötelezővé tevő – titkos – kétoldalú megállapodás felrúgásához. Az egyházak és mind a hivatalos, mind a pártállam ellenzékéhez tartozó civil szervezetek odaadóan segítették a hivatalosan sokáig „hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó külföldiek”-nek nevezett menekülteket.

Míg az Erdélyből menekültek számíthattak az etnikai összetartozás mozgósító erejére – különösen, hogy a szocializmus internacionalizmusa után ez az elfojtott nacionalizmus legitim terepe lett –, a délszláv háború elől vagy következtében menekülőkre ez csak részben volt igaz. Az 1991–92 között elsősorban Horvátországban dúló, majd az 1992-ben kezdődött boszniai háborúval folytatódó véres felbomlás részben a vajdasági magyarok meneküléséhez vezetett – különösen a katonaköteles férfiak körében –, de 1992‑ben már sok ezer bosnyák menekült érkezett, főleg azután, hogy Nyugat-Európa újra bevezette a vízumkényszert. Hozzánk továbbra is vízummentesen beléphettek a népirtás elől menekülők.

A gazdaság a rendszerváltás utáni években pocsékul teljesített, mégis jutott fedezet a menekültek tisztességes ellátására, majd a több ezer fő befogadására képes debreceni befogadóállomás kiépítésére. A menekültügyi rendszer „civilesedett”, a belügyi, rendőrségi hátterű alkalmazottakhoz egyre több szociális munkás, bölcsész, jogász társult...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ADDIG FÚRTA WEBERT, HOGY MOST LEGROSSZABB RÉMÁLMA VALÓSULHAT MEG - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.30.Die Welt 

A konzervatív újság úgy tudja, hogy az EU kormányfői az osakai G20-as tanácskozáson ejtették Manfred Webert, így most már biztosnak látszik, hogy a bajor politikus hiába pályázik a Bizottság élére. Úgy hírlik, hogy a döntést a német kancellár is elfogadta. Ennélfogva a vasárnapi EU-csúcson arról kell határozni, hogy ki lépjen Juncker helyére: Timmermans vagy valaki, akit a Néppárt ezután nevez meg Weber helyett, jóllehet az illető nem szerepelt csúcsjelöltként. Egyes források szerint akik szóba jönnek, azok: Barnier, Georigieva, a Világbank bolgár ügyvezető elnöke, valamint Plenkovics horvát kormányfő. A végső szót legkésőbb vasárnap este ki akarják mondani Brüsszelben.

FT 

Úgy néz ki, hogy Timmermansnak áll a zászló a Bizottság következő vezetőjeként, Weber az Európai Parlament elnöki tisztségével vigasztalódhat. Több magas rangú diplomata erről számolt be az osakai G20-as csúcson, ahol a háttéregyeztetéseken nagy súllyal esnek latba a személyi kérdések. A formálódó kompromisszum értelmében Francois Villeroy de Galhau, a Banque de France vezére kerülne az Európai Központi Bank élére. A tárgyalások folytatódnak, mert vasárnap ez lesz a soron kívüli brüsszeli csúcsértekezlet témája. Lengyelország és Magyarország, továbbá Szlovákia és Csehország, valamint egy-két balti állam is ellenzi a holland politikus megválasztását. A magyar és a lengyel fél meg is erősítette, hogy számukra elfogadhatatlan Timmermans személye, éspedig amiatt, ahogyan az a Bizottság második embereként eljárt a két állam ellen a jogállamiság ügyében. A spanyol miniszterelnök azonban azt közölte, hogy mindenképpen ő a fő esélyes Juncker utódjaként. Igencsak alkalmasnak tekinti Macron is. Így sok múlik Merkelen, miután Webert nem szeretné több mint 10 kormány. Tusk az Európai Tanács elnökeként arra figyelmeztetett, hogy a döntést szükség esetén többségi alapon is meghozzák, azaz a V4-ek, valamint a románok és egyes baltiak ellenében is.

Ha nem sikerül dűlőre jutni holnap, hogy ki legyen a Bizottság új elnöke, akkor hatalmas viszály fenyeget az Európai Parlament és a Tanács között. Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy a bajor politikust emeljék pajzsra. Tusk csupán annyit közölt, hogy Osakában közelebb jutottak a megoldáshoz. De ő mindenképpen azt szeretné, ha Brüsszelben legkésőbb hétfő reggel felszállna a fehér füst. Diplomaták azonban úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg még bonyolultabb a helyzet, mint korábban. A Néppárt immár nem tudja megakadályozni a dolgokat, mert Orbán világossá tette, hogy nem kér Weberből. A konzervatív táborból ugyanakkor hiányzik Kurz volt osztrák kancellár, vagyis a pártcsaládnak jelen helyzetben nincs döntő szava személyi kérdésekben. A kérdés az, hogy ezek után a kereszténydemokraták hajlandóak-e új jelölttel kirukkolni. Vagy netán próbálják megmenteni a Spitzenkandidat-rendszert és így beállnak Timmermans mögé. Weber környezetéből nem erősítették meg, de nem is cáfolták az értesülést, hogy a jelenlegi frakcióvezető elvesztette minden esélyét a posztra. Ám ez mindenképpen azt jelenti, hogy nem túl jól áll a szénája.

Európai vezetők sorra utasítják vissza Putyin véleményét, miszerint a liberalizmus halott. Tusk, az Európai Tanácsa elnökeként kifejtette, hogy aki temeti a liberális demokráciát, az azt is állítja, hogy az idő túllépett a szabadságjogokon, a jogállamon és az emberi jogokon. Hozzátette, hogy ezek továbbra is alapvető értékek maradnak az EU-tagállamok számára. Aminek lejárt az ideje, az a tekintélyelvűség, a személyi kultusz, az oligarchák uralma. A lap rámutat, hogy amit az orosz elnök egy napja a Financial Times-nak mondott, az az eddigi legnyíltabb okfejtés egy olyan doktrína mellett, amit a Kínai Kommunista Párt, a populista Orbán Viktor és Trump is oszt. Vagyis hogy a liberális demokrácia immár nem felel meg a valóságnak. Theresa May találkozója igencsak civakodósra sikeredett Putyinnal Osakában, és a brit kormányfő utána kijelentette, hogy határozottan kiáll a liberális demokrácia, az emberi jogok, a társadalmi csoportok egyenlősége mellett...