2022. június 19., vasárnap

VIHAR A SZLOVÉN MÉDIÁBAN: ORBÁN-RECEPT, MAGYAR PÉNZ, NEONÁCIK

TELEX
Szerző: Michael Colborne - Bellingcat
2022.06.19.


Nem sokkal a 2022-es áprilisi parlamenti választások előtt a Demokracija nevű szlovén hetilapban megjelent egy cikk, amely leleplezi a “deep state”-et (az országot a kormány helyett titokban irányító háttérhatalmi összeesküvés), és egy, “az úgynevezett civil szervezetek világhírű szakértőjével” készült interjút ajánl olvasói figyelmébe.

A Demokraciját a Szlovén Demokrata Párt (SDS) lapjának tartják – és amint arról többen beszámoltak, a lap mögött álló kiadó egy része is a párt tulajdonát képezi. A lap sokak szerint ugyanannak a nyers, jobboldali populista retorikának a szócsöve, amiről az SDS vezetője, és (most már) volt miniszterelnöke, Janez Janša elhíresült.

Amióta Janša április 24-én veszített a választásokon, a Demokracija megállás nélkül szidalmazza utódját, a Szabadság Mozgalom színeiben indult Robert Golobot, aki új embernek számít a szlovén politikában. „Bevezeti az iskolákba az LGBT-propagandát!” – figyelmeztette olvasóit a lap májusban. A Nova24 nevű népszerű szlovén híroldal (amelynek alapítói és résztulajdonosai szintén SDS tagok) pedig egy SDS politikust idézve állítja, hogy a baloldal „radikális muzulmán migránsokkal akarja elárasztani Szlovéniát”.


Hogy Janša médiatámogatói nincsenek oda a zöldpárti és liberális Golobért, nem meglepő. A Demokracija és más SDS-közeli médiumok viszont sokkal messzebb mentek a sima kritikánál: kapcsolatot építettek ki a szélsőjobbal, és átvették-átmosták annak főbb témáit.

A Demokracija és a hozzá kapcsolódó kiadványok rendszeresen dicsérik és népszerűsítik a szélsőjobboldali eszméket. A magazin nem csupán antiszemita összeesküvés-elmélet hívőkkel készített és jelentetett már meg interjúkat, de olyan tartalmakat is közöl, amelyek az úgynevezett “Nagy Lakosságcsere Elméletet” (egy olyan összeesküvés-elmélet, amely szerint a háttérhatalom a nyugati világ fehér, keresztény lakosságát színes bőrű migránsokra szeretné lecserélni) népszerűsítették. Ez a teória már többször volt szélsőjobboldali indíttatású terror- és erőszakos cselekmények ihletője.

A fentebb említett, 2022 áprilisi cikkben idézett „világhírű szakértő” például egy Scott Howard nevű szélsőséges amerikai figura. A Demokracija egy hónappal korábban már megjelentetett egy fejezetet Howard könyvéből – amely valójában egy nagy antiszemita értekezés. A könyvet egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető, jelentéktelen kiadó publikálta, amely nyíltan népszerűsíti számos, régóta halott náci szerző írásait. Februárban a Nova24 is megjelentetett egy hasonló, valamelyest rövidebb részletet Howard könyvéből.

Szlovén újságírók már régebben jelezték, hogy az SDS párt feltételezhetően kapcsolatban áll szélsőjobboldali extrém elemekkel, akik között neonáci tanokat nyíltan hirdető csoportok is vannak. A Bellingcat által átvizsgált, szabadon hozzáférhető képek alátámasztják állításaikat, miszerint a Demokracija egyik termékeny szerzője az egyik ilyen szélsőjobboldali csoportosulás tagja.

Az SDS-hez köthető médiumok mindegyikében egyértelműen a fősodorba kerültek a szélsőséges gondolatok. A Bellingcat által megszólaltatott szakértők egyetértenek abban, hogy az SDS médiagépezete Janša választási veresége ellenére nem fog eltűnni...


VAN MANÓRÚD, VOLT FESZTIVÁL, DE LESZ-E MAGYAR EURÓ? - EZEK VOLTAK A HÉT LEGJOBB PODCASTJEI A PORTFOLION

PORTFOLIO / PODCAST
Szerző: PORTFOLIO
2022.06.19.


Bod Péter Ákos a magyar euróról, Zacher Gábor a manórúdról és Orbán Viktor az árstopokról. Ezen a héten is változatos témákban jelentek meg podcastjeink, össze is gyűjtöttük közülük a legjobbakat, legnépszerűbbeket.

HEGYI IVÁN: A FUTBALLBAN SEM LEHET AZT MONDANI, HOGY NEM KELL BAL SZÉLSŐ!

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.17.


A 4:0 jobb, mint a 6:3. Ez nem politika. Ez sportbüszkeség és nemzeti büszkeség is. Miért lehet mégis megosztó ez az eredmény? A csillagok állása segítette a magyar csapatot, vagy tényleg ennyire jó a csapat? Gondot okozhat-e később a válogatottnak, hogy most megnőttek az igények irányukba?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett ma Németh Péter a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Hegyi Ivánnal.

A DIPLOMÁSOK NAPONTA EGY ÓRÁVAL TÖBBET FOGLALKOZNAK A GYEREKKEL, ÉS EZ MEG FOG NEKIK TÉRÜLNI

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.06.19.


A diplomás szülők naponta közel egy órával többet foglalkoznak a gyerekkel átlagosan, mint az alapfokú végzettségűek, ez a készségfejlesztésben akkora előnyt jelent, mintha több tárgyból is folyamatosan intenzív különórákra járatnák. A gyerekekkel töltött minőségi idő és a közös programok hatása már az általános iskolai években is látszik, hosszú távon pedig olyan előnyt jelent, ami az egész életre kihat.

Egy éves korig alig látszik különbség a készségekben a társadalmilag kedvező és nehezebb helyzetbe születő babák között, de mire óvodába mennek, már egyre inkább kiütköznek a társadalmi egyenlőtlenségek. Össztársadalmi szinten a magyar iskolarendszer nem képes kiegyenlíteni a hozott hátrányokat, ebből a szempontból még rosszabb a teljesítménye, mint a nagy átlagot illetően. A szegény és gazdag családok gyermekei között az alapkompetenciákban is óriási különbségek vannak, ami aztán az egész későbbi életüket, munkaerőpiaci esélyeiket, boldogulásukat meghatározza.

A társadalmi hátrányok átörökítését hagyományosan inkább a formális oktatáshoz szokták kötni a szociológusok, amikor az iskolarendszer és az azt meghatározó oktatáspolitika felelősségére mutatnak rá. Emellett azonban hosszabb ideje irányulnak vizsgálatok arra, hogy megértsék, mekkora szerepe van a készségek kialakulásában az otthoni-családi környezetnek, a szülők gyermeknevelési stílusának, egyáltalán a szülői kompetenciáknak és a gyerekekkel közösen eltöltött időnek. A kérdést a közgazdasági ihletésű irodalom hajlamos a gyerekekbe való beruházásnak, az emberi tőkébe való szülői befektetéseknek tekinteni, ami a majdani magasabb társadalmi státuszon keresztül jó eséllyel szó szerint is kifizetődik. Tetszik vagy sem, a gyermek befektetési jószág lett, és ez egyre inkább a szülők gondolkodásában is teret nyer.

Bár lehet, hogy ez a családok és a gyermeknevelés válságáról szóló néhány közhellyel szembemegy, de évtizedek óta megfigyelhető nemzetközi trend, hogy a szülők egyre több időt fordítanak a gyerekeikre. A gyermeknevelési idő a fejlett országokban egyértelműen nő, és Magyarország ebből a szempontból fejlett ország. A háttérben azonban óriási társadalmi különbségek vannak: főleg a diplomás szülőkre jellemző, hogy tudatosan több időt próbálnak a gyermekeikkel tölteni...

ÍGY INDULT A FIDESZ!

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.06.17.A negyedik kétharmad után mindennél aktuálisabb a kérdés: mi Orbán Viktor és a Fidesz titka? Ahhoz, hogy ezt megértsük, érdemes visszamennünk a kezdetekhez. A Slejm egyik első, több mint hat éve, a Fidesz 28 éves születésnapjára készült videjóban ezt már egyszer megtettük, aztán erre egy egész sorozat épült, ami 2010-ig követi végig a Fidesz történetét. Most ennek az első részét, ami a Fidesz indulását meséli el, újrapublikáljuk: 

“Ünnepi adás, ünnepi időpont - 28 évvel ezelőtt alakult meg a Fiatal Demokraták Szövetsége. Rekord hosszú adás, amelyből ugyanakkor kiderül: hogyan jött létre szinte a semmiből a '80-as évek végén a Fidesz, hogy alig két év alatt aztán párttá alakuljon, és 9%-ot szerezve az első szabad választásokon bekerüljenek a parlamentbe.”

HANDABANDA ÉS DILIVONAT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.19.


Nem tudjuk, mi kívánna nagyobb méltóságot és tartást, melyik poszt és feladat, a hon védelme, oder a rezsié, melyikhez kellene több kognitív készség. Ám Németh Szilárdnak teljesen mindegy. Mindkettőt ugyanazzal az elsöprő lendülettel, hogy úgy ne mondjuk, a butaság bátorságával abszolválja, lett légyen védelmezésének tárgya a komplett haza vagy egy kanna benzin. Két dolog van, amit még nem tudunk: hogy marhapofa főzése közben miért és hogyan lehet eljuttatni közleményeket az MTI-hez, illetve, hogy a híriroda miért közöl ilyesmiket. Régebben ez ugye egy szakma volt (Monika), ma azonban valami egészen más.

Mielőtt Németh Szilárd történetét folytatnánk, személyes közbevetésként a lapszerkesztő nyomorára irányítanám rá a figyelmet. Ez pedig az, amikor munkája során a közzé tett hírekkel a körülöttünk lévő valóságot óhajtja lefösteni a nyájas olvasóközönségnek, viszont ez MTI hírekkel nem megy. Manapság egy távirati irodai anyag maga az irónia. Ha azt az ember beleteszi a lapjába változtatás nélkül, akkor csak azt remélheti, hogy az ő nyájasa ugyanúgy érez mint ő, azaz, vigyorba rándul az ajka, miközben öklendezik. De nem kommentálhat mindent, miszerint vigyázzanak az olvasásával, mert a tartalom fogyasztása káros lehet.

A kis szervezetünkre nekünk. Viszont az is igaz, hogyha a valóság maga abszurd, akkor arról nehéz józan képet mutatni, mert mit tegyünk azzal, ha Németh Szilárd marhapofa főzése közben szidja az Unió anyukáját. Ha nagy fakanállal a kezében, a bogrács födőjét pajzsul emelve a magasba, akárha valami marhafőző lovagi tornán lenne, mindeközben pedig közleményeket bocsát ki magából olyan szöveggel, hogy az Unió az ellenzékkel együtt valamiféle „dilivonatra” szállt volna fel, amiről ő szerencsére lemaradt, mert épp marhapofát főzött. Így képviseli egyedül a normalitást a tébolyult világban.

Amúgy magával a közlemény tartalmával nem igazán kellene foglalkozni. Hogy mégis megtesszük, az azért van, hogy lássuk, Németh Szilárd ennek segítségével milyen tartalmakat rak be a Mari néni fejébe. De ne érjen az a vád, hogy mindig csak a nyugdíjasok, ilyen szempontból tehát nyugtázzuk azt is, hogy Kiss János építőmunkás vagy Tóh Ede fogorvos egyformán benne van abban a halmazban, amelyik lelkesen tapsol annak, hogy Németh Szilárd megvédi az ő rezsijét. Miközben persze éhen döglik, mert föl nem foghatja, hogy máshol a többszörösét fizeti ki annak, amit a gázszolgáltató sárga csekkjén megspórol.

Ennyit a közgazdaságtanról. De térjünk vissza Németh Szilárd fakanalához és födő-pajzsához, mert még megsértődik, hogy nem foglalkozunk vele eleget. A marhapofa értő előadója a szokásos szókészletet használja hadoválása közben (megvédjük, magyar emberek, nem hagyjuk, etc., etc.), aminek az a lényege, hogy a Fidesz helikopter jellege mellett az őt körülvevő világ en bloc barom. Semmihez nem ért, ül a dilivonaton a magyar ellenzékkel együtt, és zakatol a végromlás felé, amit saját maga idéz elő mindennel is együtt (infláció és a többi), és ezt az emberekkel akarja megfizettetni. Viszont ők elsősorban a Ryanairrel...