2017. december 9., szombat

HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK? - KARÁCSONY MINDENKINEK

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.12.07.A karácsony egy olyan időszak, ami a segítségnyújtást sokkal erősebb fókuszba állítja, mint az év többi napján. Ilyenkor sokszorosára nő az adományozási kedv, aki megteheti, az próbál valahogy valakinek segíteni, akár egyénileg, akár valamilyen akcióhoz kapcsolódva. Szóval, van egy erős „kampány íze” ennek, amit a segítő civil szervezetek szeretnének széthúzni kicsit, kiterjeszteni az év többi napjára is, több-kevesebb sikerrel. De mindannyian örülünk, hogy ilyenkor sok felajánlás fut be hozzánk, mert ez azt jelenti, hogy sok családnak tudunk majd segíteni. Mert azt szeretnénk, hogy a karácsony minden családban ünnep legyen.

Sok házban jártam már, ahol nyoma sem volt a karácsonynak. Nem volt sem fenyőfa, sem terített asztal. És ajándék sem a gyerekeknek. Hallottam gyerek szájából, hogy „mi nem szoktunk karácsonyozni”, és kérdeztem olyat is, aki nem is értette, mit akarok megtudni. Amikor az iskolában az ünnepkörről rajzolunk, erősen érezni a társadalmi különbségeket ezen a téren is. Akik jobb társadalmi státuszúak, ott ezerféle dísz kerül a megrajzolt fára, ott nem gond, mit rajzoljon a csomagba, mire vágyik. Ők tudnak beszélni a karácsonyi asztalról is, a terítésről, a sokféle ételről.

A szegénységben élő gyerek nem rendelkezik nagy motívumkészlettel erről a témáról, neki segíteni kell, mert nem ismeri a csúcsdísz fogalmát, és csak a szaloncukrot rajzolja fel a fára, néha még abban is segítséget igényel. Az ajándékok, a vágyak köre is szűkre szabott, és nincs emlékkép sem a terített asztalról.

Szóval, a motívumkészlet is sokat elárul… ha az ember nem kérdez semmit, akkor is. És mindannyian azt érezzük, nem jól van így. Tennünk kell valamit, hogy legalább karácsonykor ne legyenek ekkorák a különbségek.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Mi a jó ajándék karácsonykor? Sokan gondolkodnak ilyenkor is használt ruhában, cipőben, bútorban… Úgy gondolják, ha mostanra időzítenek, az biztosan ünneppé teszi a karácsonyt. Ám az, hogy ezekből az ember ajándékot készítsen, túl nagy munka, logisztika lenne. Ráadásul az ünnep más kellékeinek hiánya miatt nem biztos, hogy olyan örömöt ad, mint gondolnánk.

Mert van egy alap, amire a karácsony épül. A meleg, az étel, és ezen felül a gyerekek öröme. Persze, örülnének a használt ruhának is, de üres asztal mellett azért nem annyira emeli az ünnep fényét. Jó, ha kerül egy régi ruhásszekrény, de a hideg szobában nem tudja ünneppé tenni a karácsonyt.

Karácsony előtt három dologra koncentrál az alapítványunk: cipősdobozos ajándékra a gyerekeknek, 2-3 ezer Ft értkékben, korának és nemének megfelelő meglepetéssel, játékkal, édességgel, könyvvel, piperével, egy tartós élelmiszerekből álló csomagra (liszt, cukor, rizs, olaj, konzervek, tészta), amibe azért próbálunk egy kis szaloncukrot, vagy egy doboz teát is szerezni, összesen kb. 5 ezer Ft értékben, és brikettre, amiből egy 10 kg-os 650-750 Ft körül van, ez (a hőmérséklettől függően) kb. egy napra elég. Logisztikailag ez a legjobban kezelhető ilyenkor, lefóliázva könnyen célba tudjuk juttatni.

Ezzel a hármas csomaggal próbálunk minél több családot elérni, karácsony előtt. Nagy munka a kiszállítás is, a családok felkeresése, a visszacsatolások, az egyéni felajánlók kéréseinek teljesítése, az ország más részeiből érkező segítségkérések koordinálása. Az Igazgyöngy „mikulásgyára” már beindult. Gyűlnek az adományok a raktárainkban, és lassan elindul a csomagkészítés is, önkéntesekkel, hogy a 17-vel kezdődő héten elindulhasson a kiszállítás.

Tavaly 1200 családot értünk el. Azokat, akik igazán rászorulók. Akik között nagyon sok olyan gyermek, család van, akit más nem ér el. Csak a civilek hálózata.

ITT OLVASHATÓ

KELL EHHEZ EGY BELSŐ IGAZSÁGÉRZET - HORVÁTH ANDRÁS NEM BÁNTA MEG, HOGY BELEÁLLT AZ ÁFABOTRÁNYBA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2017.12.09.December 9-e az ENSZ Korrupcióellenes Világnapja, és ennek alkalmából az OCCRP és a Transparency International a korrupció áldozatai előtt egy összeállítással tiszteleg. Fejet hajtunk azok előtt is, akik személyes biztonságukat, állásukat és jó hírnevüket kockára téve harcolnak a korrupció ellen. A projektben bemutatott hat ember között van a szerb Nada Krstic, akit megzsaroltak, mert el akarták venni belgrádi éttermét, hogy helyére modern irodák épüljenek. A román Raoul Cizmasiu épp hogy csak túlélte, amikor ráomlott egy rosszul bebiztosított bányajárat. A bolgár Boyko Atanasov a helyi ügyészségen zajló korrupciót leplezte le, amiért felettesei pokollát tették az életét. Az örmény családanya, Armineh Baghdasaryan pedig az ellen kezdett harcolni, hogy már azért is kenőpénzt kértek tőle, hogy szociális segélyt kaphasson. A projekt hazai partnere az Átlátszó: Magyarországról Horváth András, a NAV-botrányt kirobbantó egykori adóhatósági elemző történetét mutatjuk be.

Horváth András nappalija teli van papírokkal, mappákkal. Ahogy belépünk, az első dolog, ami feltűnik, a kanapé melletti papírhalom tetején fekvő zöld dosszié. Lehetséges, hogy ez AZ a dosszié? A híres zöld dosszié, amelyet a kezében tartott első sajtótájékoztatóján? Ami hozzájárult, hogy később tízezrek tüntessenek a kormány ellen a Parlament előtt?

Persze, hogy nem az, de a Horváth Andrásról kialakult képhez immár örökké hozzá tartozik a mappa, amelyben összegyűjtötte a bizonyítékokat arról, hogyan csalnak az áfával a legnagyobb multicégek és hogyan hagyja őket futni a NAV. És az a zöld dosszié végül majdnem az ő életét tette tönkre.

Horváth András már tizenegy éve dolgozott a magyar adóhatóságnál 2011-ben, amikor rájött, hogy valami nincs rendben. Arra, hogy a legnagyobb magyar cégek milliókat vesznek ki az államkasszából láncolatos áfacsalásokkal, ami becslések szerint több ezer milliárd forintnyi kárt okozott a magyar államnak.

A láncolatos áfacsalás lényege, hogy az Európai Unió áfaszabályait használja ki, miszerint a külföldről behozott áru után nem kell áfát fizetni. Mint azt Horváth az Átlátszón megjelent tanulmányában leírta: a határokon átnyúló adócsaló hálózatok alapját azok a valós gazdasági tevékenységet nem folytató, úgynevezett hiányzó vagy eltűnő kereskedők képezik, amelyeket szervezett bűnözői hálózatok kifejezetten csalárd ügyletek lebonyolítása céljából működtetnek. Horváth alapállítása az volt, hogy a magyar adóhatóságnál ezeknek a nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkező konglomerátumoknak a megkülönböztetés nélküli ellenőrzése tabutémának tekinthető, azokat ilyen szempontból egy jól kiépített rendszer védi a NAV-on belül.
Ez nem csak Magyarországon van így. Egész Európában problémát okoz ez a típusú csalás: a BBC becslései szerint mindezez 229 milliárd amerikai dollárba kerül az európai adófizetőknek évente. Ez az EU éves költségvetésének a kétszerese.

Ez a típusú adócsalás bonyolultnak hangzik, de Horváth Andrásnak épp ezek felderítése a szakterülete. Amikor rájött a csalások mértékére, szólt feletteseinek. Ők eleinte támogatónak tűntek, ám nem tettek semmit...

ÍGY ÉRTELMEZTE ÁT ORBÁN VIKTOR A POLITIKAI BOSSZÚ FOGALMÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.12.09.


Izzóbb bosszúvágy tombol Orbán Viktor lelkében, mint ahogy ezt bárki is gondolta eddig. Talán erős szavak ezek, de azok után, amit a Jobbik kivégzése érdekében az Állami Számvevőszékkel elvégeztetett, még a Fidesz hívei is meglepődtek. Eddig sokan gondolták ugyanis, hogy Orbán úgymond „tökös gyerek”, ám mostani húzása arról árulkodik, semmitől sem fél jobban, minthogy nyílt csatába kelljen valakivel bocsátkoznia. Orbán ugyanakkor nem közvetlenül a Jobbiktól tart, hanem a mögötte álló egykori baráttól, Simicska Lajostól. Egy biztos, Orbán Viktor végleg bebizonyította, hogy kicsinyes és bosszúálló politikus, aki nem képes túllépni a saját árnyékán.

Feltűnően kesztyűs kézzel bánt évekig a jobboldal kisebbik pártjával a Fidesz, ám mióta egyértelművé vált, hogy Simicska Lajos a korábbi szélsőséges irányvonalát levedlő Jobbik mögé állt, Orbán Viktor nem ismer pardont Vona Gáborral és társaival szemben. Korábban már felvetődött a kormánypárton belül az az ötlet, hogy be kéne tiltani a szélsőséges pártot, ám mire ez a terv megvalósulhatott volna, a Jobbik már elvesztette szélsőséges jellegét. Egy középutas, mégis menekültellenes konzervatív pártot nem érdemes ideológiai szinten támadni, így maradt az anyagi ellehetetlenítés. Mivel a Jobbik plakátkampánya érzelmileg erősen megérintette a választókat és a korrupcióval vádolt kormánypárti politikusokat egyaránt, nem maradt más választása a Fidesznek, mint olyan törvényeket alkotni, melyek a Jobbik ellehetetlenítését szolgálják.

Első ránézésre elég érthetetlen a közvélemény-kutatásokban népszerűségi csúcsokat döntögető kormánypárt frusztrációja a Jobbik néppártosodása miatt, ám ha a számok mögé nézünk, van oka az aggodalomra Orbán Viktor csipetcsapatának. Amíg ugyanis az úgynevezett demokratikus ellenzéki pártok egymás kinyírásában jeleskednek, addig a Jobbik szépen lassan komoly kihívóvá nőtte ki magát. Az MSZP népszerűségének zuhanásával már nem is kérdés, hogy az egykor a rasszizmus legelvadultabb irányait is bejáró Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, amely már nem is olyan szalonképtelen, amennyire ezt a Fidesz és sok ellenzéki politikai erő szeretné. Ha a választók elhiszik, hogy a Fidesz leváltása érdekében a Jobbik jelöltjeit kell támogatniuk, akkor akár lesz összefogás a demokratikus ellenzéki pártok között, akár nem, Vona Gábor emberei az egyéni körzetekben sem lesznek esélytelenek...

KELL-E ENNEK A NÉPNEK ORSZÁG?

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.12.08.


Nem igaz, hogy azok az érvek, amelyeket az értelmiség régóta mond, egy Huxit esetén, a brüsszeli támogatások elapadásáról, a munkaerő visszatorlódásáról és a befektetők távozásáról, komoly meghátrálásra késztetné a NER vezérét.
Orbán és társai nem kötöttek az országgal alkut, mint annak idején Kádár, hogy a hatalom elviselése fejében rendszeresen emelkedik az életszínvonal.
Csak a nemzet felemelkedésére tettek ígéretet.
A nemzet pedig egyenlő a pártnemzettel, amely éppen virul. A narancsos elit legfőbb törekvése az, hogy a brüsszeli támogatásokból és a hazai erőforrások lerablásából szerzett javakat megtartsa, élvezze és átörökítse a gyermekeinek.
Ebben pedig a gyenge és leszorított hazai ellenerők mellett egyedül Brüsszel akadályozhatja meg, amely az egyetlen valós „fék és ellensúly” a hatalommal szemben.
Brüsszel kiiktatása Magyarország életéből súlyos következményekkel járna, de nem az új magyar elit, hanem a padlóra került magyar társadalom számára.
Ezért egy pillanatig sem lehet arra hagyatkozni, hogy majd elgondolkodnak és belátják, mert amit megtehetnek, azt meg is teszik, ha a hatalom megtartásáról van szó.
A dolgok régen túlmentek azon a ponton, amikor még volt alternatíva.

2017-BEN EGYETLEN EMBERNEK SEM SZABADNA MEGFAGYNIA A LAKÁSÁBAN VAGY AZ UTCÁN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.08.


Ahogy minden évben, amikor elkezdődik a tél, most is megírom, csak a biztonság kedvéért: ma Magyarországon emberek halnak meg a saját otthonaikban, mert nem tudnak fűteni.

Már magamat is unom néha, de mégis kevés ennél fontosabb téma van: emberi életekről van ugyanis szó. A kihűlés az egyik legnyomorúságosabb halálnem, ami tényleg csak és kizárólag azokat éri el, akiket saját otthonuk fűtetlen börtönébe zár a nincstelenség, vagy akiknek már otthonuk sincs.

Mondhatnánk persze, hogy intézze el mindenki maga, hogyan és miből fűti vagy hagyja kihűlni az otthonát. Csakhogy ennél talán több felelősséggel tartozunk egymásért.

A fa ma drága mulatság, sok ezer forintért lehet néha rossz, kézzel kalapált (de azért szintén nem olcsó) kályhaféleségekbe tömködni a fűrészport, vagy a köbméternyi fát, amit jó esetben ingyen, rosszabb esetben újabb súlyos ezresekért szállítanak házhoz. Drágul a tűzifa, három és fél év alatt 10 százalékot emelkedtek az árak, ami már pont az a lélektani határ, amit sokan nem tudnak átlépni.

Az önkormányzatok ingyenes faosztást csak néhanapján végeznek (mondjuk nyakunkon a 2018-as választás, szóval talán idén jobb lesz a helyzet), lehet támogatást igényelni a szociális tűzifa vásárlásához, a magyar kormány idén több mint 6 milliárdos támogatást biztosít az erre jogosult önkormányzatoknak (mondjuk valamilyen okból csak az 5000 lakosúnál kisebb települések pályázhattak, mintha 5000 lakos felett fa is magától teremne az összeeszkábált kályhákban), de még így is garantáltan rengetegen maradnak ki ezekből a lehetőségekből, ilyen-olyan okok miatt.

És persze itt van az érem másik oldala is: gyakorlatilag már szeptemberben megjelentek azok a hírek, amelyek leleplezett, elcsípett fatolvajokról szóltak. Ők azok, akik jellemzően úgy jelennek meg a hírekben, mint az erdőket, a természetet megkárosító emberek, akik rossz biciklijeiket tolva hordják el a fát, amíg a rend serény őrei le nem fülelik őket.

Nem azt akarom mondani, hogy a lopás az nem szabálysértés, mert az. Viszont azt is fontos látni, hogy ezek az emberek nem azért lopják a fát, hogy aztán luxusjachtot építsenek belőle, és az Adrián csónakázzanak.

A falopás nem egy milliárdos biznisz, hanem egy olyan szabálysértés, amit jellemzően olyan emberek követnek el, akik nem akarnak megfagyni a hidegben. Amit tesznek, az nem helyes, de egy viszonylag egyszerűen magyarázható okra vezethető vissza: életben akarnak maradni.

És persze ott vannak azok, akik üzletszerűen építenek a szegénység szülte piacra: fát lopnak, nagy üzemben, hogy aztán eladják a rászorulóknak, bőven a piaci ár alatt, de gyakran tovább károsítva őket azzal, hogy nem megfelelő minőségű és mennyiségű fát adnak a kialkudott árért. De persze jellemzően nem ők szoktak a hírekbe és a börtönbe kerülni. Virágzik ez a biznisz is, jól mutatva, hogy óriási a kereslet, sokan ugyanis képtelenek megfizetni a tűzifa egyre magasabb árát...

MERKEL GYENGÜLÉSE JÓL JÖTT ORBÁNNAK, MÉG NEM KELL ÁLLÁST FOGLALNIA A FÖDERATÍV EURÓPÁRÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RIBA ISTVÁN
2017.12.09. 


A tavaszi választásokig biztos nem kell kiterítenie kártyáit, de később ezt nem spórolhatja meg. Ha pedig beindul a reform, gyorsan kiderülhet, hogy az unión „kívül nincs élet, s ha van élet, az nem olyan”.

Nyáron még kegyelmi állapotnak tűnt az idei ősz arra, hogy elkezdődjön az EU már régóta szükséges reformja. Az elképzelést leginkább az újonnan megválasztott Emmanuel Macron francia elnök favorizálta. Uniós reformtervének – amely, ha nem megy másképp, lényegében kettébontaná az EU-t mag-Európára és az abból kimaradókra – megnyerte Angela Merkel német kancellárt, aki a francia elnök kedvéért feladta addigi tartózkodó álláspontját. Tavasszal már arról beszélt, hogy „a többsebességes Európa szükségszerűség, különben elakadunk”, és – korábbi szkeptikus álláspontján túllépve – már kész harcba szállni az erősebb Európáért. A német kancellár támogatásával az EU-ban olyan változásokat lehetne elindítani, amelyeket az ezeket elutasító államok már aligha tudnának megakadályozni.

Orbán Viktor szerint viszont „a kétsebességes Európa a legellenszenvesebb gondolatok közé tartozik”. Ha az EU vezetői élére állítják a kérdést, ki tart velük, az olyan döntési helyzetbe hozná a magyar kormányt, amelyet Orbán mindenképpen szeretne elkerülni. A magyar miniszterelnök a „nemzetek Európáját” szorgalmazza, elutasítja a föderatívabb Európát. Macron terve viszont az elé a dilemma elé állította a magyar kormányfőt, hogy döntsön: az általa irányított ország benne akar-e lenni az unió szűkebb körében, vagy csak az EU peremén, laza szálakkal kapcsolódjon a szervezethez. A szorosabb kötelék az euró bevezetését igényelné, ami a gazdasági prosperitás ígérete mellett azt is jelentené, hogy Magyarország is annál az asztalnál ülhetne, ahol Európa jövője eldől, és beleszólása lehetne a követendő politikába. Ellenkező esetben könnyen légüres térben találná magát. Az eurót használó országok ugyanis saját együttműködésükre koncentrálnának. Az unióból áramló pénz is nyilván sokkal kevesebb lenne, hiszen a közös pénzt használó országok elsősorban maguk között osztanák fel a forrásokat.

A német választások nyomán Orbán fellélegezhetett...

MOLDOVA GYÖRGY: A NYUGDÍJASOK ALÁÍRTÁK A SAJÁT HALÁLOS ÍTÉLETÜKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.12. 08.Kegyelemkenyér címmel Moldova György nemrég riportkönyvet írt a magyarországi nyugdíjasokról, amelyhez bejárta a fél országot, most pedig a HírTV-nek adott egy interjút, amelyben elárulja, az egészségügy vagy az oktatás helyett azért esett a választása a nyugdíjasokra, mert ők azok, akik eldöntik a magyarországi választásokat, és már kétszer a Fideszt ültették a hatalomba. „Megkérdezik a menyüket vagy a vejüket, és arra szavaznak. Nem gondolják át a sorsukat” – mondta erről. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a saját eszközeivel segítse az Orbán-kormány leváltását. „Ha jól rémlik, Magyarországon 2 130 570 nyugdíjas van. Ez a magyar szavazók többsége” – emlékeztetett.

Moldova György rengeteg nyugdíjassal beszélt a riportkönyv megírásához. Elmondása szerint arra a kérdésére, hogy miért tűrik a helyzetüket, a nyugdíjasok rendszerint azt válaszolták, hogy az unokájuk miatt, csakhogy – állította az író – ez önámítás, és a nyugdíjasok valójában nem segítik, hanem ártanak az utánuk következő nemzedéknek. A Fidesz azt látja, hogy bármit megtehet, és fokozza a nyomást, a nyomorítást – magyarázta ezt. Ebben a nyomásgyakorlásban Moldova György szerint a Fidesznek a segítőjéül szegődnek a természetes szövetségeseinek számító nyugdíjas szervezetek – a NYOSZ, a NYOK, a Tisztelet az éveknek –, amelyek elfojtják a tiltakozást, és visszatartják a nyugdíjasokat a fellépéstől. Szerinte ékesszólóan illusztrálta ezt a cselekvésképtelenséget, hogy amíg a kecskeméti Mercedes-gyár munkatársai 20-25 százalékos béremelést kaptak, a nyugdíjasok megelégedtek az 1,8 százalékos növekedéssel...


HATÁRDISZNÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.09.Egy disznó is megmozdíthat valamit egy egészséges társadalomban. Egy disznó is áttörheti az apátia, az érdektelenség gyilkos burkát. Egy disznó is elindíthat egyfajta forradalmat, a lelkek forradalmát. Patetikus? Az. Na és akkor mi van?

Amihez kevés volt Erdős Virág, kevés volt Bródy János, Koncz Zsuzsa, kevés volt Sándor Mária, Ferenczi Krisztina, Váradi András, Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, de még Ady Endre is kevés volt, azt egy halálba dermedt, feketére pörzsölt disznó el tudta mondani.

Bármikor eljöhetett volna ez a pillanat, de nem jött el. Sem Tusványoson, sem a Parlamentben, sem az óriásplakátokon nem érte el az ingerküszöböt az embertelenség, a magából kivetkőzött, mindent lábbal tipró sötét ostobaság, de egy leszúrt disznó kormos tetemében megbotlott.

Az ember, aki lehajtotta a fejét, amikor vitték a jövőjét, a jogait, mindenét, aki hallgatott akkor, amikor szót kellett volna emelnie önmagáért és a másikért, aki összeszorított szájjal nézte végig az országot elborító gyűlöletet, gonoszságot, embertelenséget, az ember, aki nem állt ki sem önmagáért, sem a másikért, most átesett egy disznó tetemén. Átesett és felébredt.

Talán azért, mert a mindenkitől vicsorogva védett keresztény kultúra előtti időkből hozta a génjeiben: megölt emberen, de még megölt állaton sem viccelődünk. Talán azért, mert feléledt az a tudás, ami ott lapult valahol és ami emlékeztette arra a szégyenteljes korszakra, amikor jelet tettek az otthonok ajtajára, feliratokat a házak falára, az üzletek kirakataira.

Talán az a kormos tetemre kapart néhány borzalmas szó, annak szörnyű áthallása kimozdította a lekiismeretbe mélyen beágyazódott, már ártalmatlannak gondolt szálkát és a seb felnyílt.

Az ember, rengeteg ember rájött, hogy nem hallgathat tovább, mert jóvátehetetlenül sodródunk egy olyan korszakba, ahová ő már nem akar eljutni és nem engedi, hogy egy ország, az ő országa oda jusson. Aki nem szólalt meg talán soha, senki érdekében, mert nem az ő dolga, nem az ő baja, nem az ő ügye és azt remélte, így ő megúszhatja, rájött, hogy nem úszhatja meg. Ő sem, senki sem.

Egy kormos disznótetem, néhány vigyorgó ember, akik talán csak túl sokat ittak, vagy egyszerűen ki akarták mutatni a hálájukat a nekik juttatott adományokért és egy végtelenül ostoba ember, aki ezt viccesnek találta és odazúdította mindenki arcába.

Egy fotón ott van minden, amivé ez az ország lett. A támogatásért hálás reménybeli szavazók, a sötét tudatlanság, a szellemesnek és kimagyarázhatónak gondolt otromba, tűrhetetlen szójáték. Azon az egy fotón ott van minden embertelenség, gyűlölet, szégyen, üldöztetés, pusztítás, amit egyetlen egy jóérzésű ember sem akar soha többé átélni.

Az a megölt disznó azt üzeni, hogy elértünk a legvégső határig, amikor talán még nem végzetesen késő szót emelni. Amikor talán még a szakadék peremén meg lehet állni. Az a kormos tetem, az abba kapart néhány szó képes volt arra, amire senki más. Megszólalt a társadalom lelkiismerete.

Hazugság, méltatlan támadás, szándékos áthallás. Ezzel magyaráznák a megmagyarázhatatlant. De még a hívek is egészen pontosan értik. Értik...


JÁTSSZUNK PROGRAMOZÁST!

QUBIT BLOG
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2017.12.09.


...Volt egy pár év, amikor Magyarország (vagy talán az egész világ?) még nem döntötte el, hogy a kis polgáraiból homo informaticusokat akar-e nevelni, akik legalább annyira értik, hogy micsoda egy számítógépes program, mint amennyire a világ egyéb dolgaiban tájékozódni tudnak, vagy pedig olyan analfabéta felhasználókat, mint amilyeneknek például a mai okostelefonok készülnek. Bevallom, én az előbbiben reménykedtem, de az utóbbi vált valóra. Két okból reménykedtem az előbbiben: egyrészt, mert a programozás, mint Rod barátom mondta, a legjobb számítógépes játék, és mindenféle képességet jól fejleszt, másrészt pedig azért, mert akkor talán lett volna esélyünk arra, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatva a szakképzett informatikusoknak (a „guruknak”), és azok nem gombolhatnának le bármennyit bármiért bárkiről.

Én azóta is mindig keresem az alkalmat arra, hogy legalább néhány fiatalt meggyőzzek erről, és megmutassam nekik a legjobb számítógépes játék nagyszerűségét. Ez lenne ennek a sorozatnak a célja is. Nézzünk körül a számítógép virtuális terében. Nem a hardverben, arról nem lesz szó, hanem ott, ahol mi magunk virtuális lényeket tudunk létrehozni, és ahol ezeket a lényeket rá tudjuk venni, hogy kommunikáljanak egymással és a külvilággal (elsősorban a billentyűzettel vagy az egérrel és a képernyővel), vagyis velünk. Milyenek lehetnek ezek a lények, és mit tudnak csinálni? Milyen programozási nyelveken milyen darabokból tudunk összerakni egy programot, és hogyan?

Donald Knuth, a programozás művészetének királya egyszer azt mondta, hogy a programokat nem a számítógépeknek írjuk, hanem egymásnak. Igaz, hogy amikor egy programot elindítunk, akkor a számítógép elolvassa, feldolgozza, és nagy örömünkre végrehajtja a benne leírtakat, de sohasem jutnánk el eddig az örömteli pillanatig, ha előtte nem mentünk volna végig a fejlesztés mindenféle állomásán, amit legtöbbször nem egyedül végzünk el, de még ha egyedül csináljuk, akkor sem egy szuszra. Sokszor félbehagyjuk, és amikor újra nekiülünk, értenünk kell, hogy mit csináltunk addig. Ezért – bizonyos határok között – sokkal fontosabb a programok áttekinthetősége és érthetősége, mint a hatékonyságuk. A mai világban maguk a számítógépek, amikor a programjainkkal megismerkednek, először is hatékonyabbá teszik őket (ezt úgy hívják,hogy optimalizálják azt, amit beírtunk nekik). Ráadásul a mai hardverviszonyok között a hatékonyság igazából csak azoknál fontos szempont, akik mondjuk egy nagy terhelés mellett dolgozó szerver működését szabályozó rendszerprogramokat írnak. Arra aztán biztosan nincs szükség, hogy egy normális homo informaticusilyenekkel bajlódjon.

Ebben a szellemben fogunk a következő résztől kezdve megismerkedni néhány olyan eszközzel, amik segítenek kihasználni a számítógép virtuális valóságának végtelen sok lehetőségét...

A FIDESZ CSODAFEGYVERE: TITKOSÍTANI, AMI NINCS

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.09.20 évre, tehát 2037-ig titkosíttatta a Soros-hálózatokról szóló jelentést a kormány. Különösen azért érdekes ez a lépés, mert az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági ülésén, ahol erről folyt a szó, leginkább az derült ki, hogy értelmetlen dolog nemzetbiztonsági kockázatról beszélni Soros György és az általa támogatott civil szervezetek kapcsán.

Vagyis semmilyen újdonság.

A bizottság alelnöke, a fideszes Németh Szilárd mégis komoly nemzetbiztonsági kockázatot sejt a háttérben, sajnos beszélni erről nem tud, ugyanis titkosították a jelentést.

A rezsibiztos annyit azért elárult, hogy szerinte azért beszélhetnek kiemelt kockázatról, mert a Soros György által anyagilag segített szervezetek támogatják a Magyarország és a magyar emberek biztonságát is veszélyeztető illegális migrációt – ami egyébként konkrétan nem igaz, illegális migrációt ugyanis egyetlen civil szervezet sem támogat. De ugye ez sem Németh Szilárdot, sem társait nem szokta zavarni a sorosozásban.

Különösen attól izgalmas ez a titkosításodi, mert az LMP-s Szél Bernadett szerint a nemzetbiztonsági bizottság által bemutatott Soros-hálózatról szóló titkosszolgálati ábrák és grafikonok nyilvános felületről szerkesztett dokumentumok (ők épp ezért kezdeményezik is a titkosítás feloldását)...


KISZÓLÓ BESZÓLÓ, AVAGY A TOLVAJBECSÜLETET A FIDESZBEN IS BE KELL TARTANI, KÜLÖNBEN...

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2017.12.09.


A tolvajbecsület kötelez! Jobban teszik a kormánypártban is azok, akik betartják, mert különben bárhol felütheti a fejét az alábbihoz hasonló “nyílt-levél”, ami még náluk is okozhat problémát. Na meg azért is, mert a betyár – bocsánat – tolvajbecsület kötelez.


A szószegő

Vécsei István – aki esetünkben a felháborodott fideszes – a Borsod-megyei Martonyi település polgármestere. Írása szerint Szaniszló János – aki nemkülönben a regnálóhoz köthető – nem tartotta be a neki tett ígéretét, pedig ő teljesítette a rá kiszabott feltételt, támogatta elvtársát, amikor annak arra volt szüksége.

A kiszóló beszóló vallomásából kiderül, hogy miként működik a “soha nem hazudó” miniszterelnök pártja, hogy mennyire fontatlan a köz, amikor a magánérdek felülírja. Szóval nap, mint nap.

Vécsei december 2-i facebook-bejegyzését teljes egészében közöljük:

HABONYÉK ÜGYVÉDJE ÉS AZ OFFSHORE-CÉGEK 20 EZER BEVÁNDORLÓT HOZTAK A MAGYARORSZÁGRA ÉS 165 MILLIÁRDOT KERESTEK RAJTUK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.12.09.


Amikor ellenzékben volt, a Fidesz fő ellenségei voltak az „offshore-lovagok”, újabban pedig minden nap halljuk a kormánytól, hogy 1294 menekült befogadása az egész magyarság létét veszélyeztetné. Ehhez képest hivatalos adatok szerint 19 885 bevándorlónak adott letelepedési engedélyt az Orbán-kormány a szinte kizárólag offshore cégek által bonyolított programjában.

A Lánchíd Rádió adatigénylésére válaszul a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a héten közzétette a végleges adatokat a fél éve felfüggesztett letelepedési kötvényekről. Ezek szerint 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként, további 13 300 fő pedig családegyesítés címszó alatt.

A Magyar Nemzet pedig azt számolta ki, hogy a kormány által helyzetbe hozott közvetítő vállalkozásoknak mennyire jött be az élet:...

NEOLIBERALIZMUS ÉS OSZTÁLY

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2017.12.09.Nyugat-Európában elterjedt a kritikai társadalomelméleti vitákban az „osztály” fogalma. Magyarországon a szovjet rendszer örökségeként sokáig kínosnak találtuk ezt a kifejezést, csak az utóbbi években döbbentünk rá, hogy szükség van rá.

A piaci gazdasági rend is konstruált

A neoliberalizmus mint társadalmi ideológia a felsőbb társadalmi osztályok és az általuk kontrollált nagyvállalati szektor érdekérvényesítését szolgálja. Mint az ideológiák általában, a neoliberalizmus sem teheti explicitté valódi, a felső osztályok érdekeit képviselő céljait, hiszen demokratikus körülmények között ebben az esetben nem lenne képes megszerezni a hatalomgyakorláshoz szükséges szavazati többséget.

Ezért hivatkozik – ráadásul sikeresen – a tiszta és átlátható piaci verseny ideológiai alapvetésére, legalábbis addig, ameddig az általa megteremtett oligarchikus kapitalizmus tényeinek feltárulása következtében a szavazópolgárok szemében ez nem válik visszássá, hamissá, valóságidegenné. Azonban – ahogy többek között Thomas Pikettytől láttuk – a jóléti újraelosztás nélküli kapitalizmus a szupergazdagok legfelsőbb osztályának a megerősödéséhez vezet, az pedig a foglyul ejtett állam jelenségéhez. A neoliberalizmus és a jóléti állam közötti versengés tehát erősen politikai gazdaságtani természetű.

A neoliberalizált gazdaságok korszakában a demokráciák közvitáiban a politikai gazdaságtani (vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek, társadalmi osztályok, környezeti fenntarthatóság stb.) kérdéseket háttérbe szorítják a konzervatív és liberális csoportokra bomló elit által fenntartott kulturális és életmódbeli viták (abortusz, fajgyűlölet, nacionalizmus, melegek jogai, étrendi kérdések, fegyverviselés, vallási ellentétek stb.). Az elit egyik csoportjának sem érdeke, hogy az esélyteremtés, a társadalmi mobilitás kérdéseit feszegessék a közvitákban.


A neoliberalizmus önmagát mint természetes gazdasági rendet, „teljesítményelvű, háborítatlan szabad piacot” reprezentálja a főáramú tömegmédiában. Minden ezzel kapcsolatos kritikát ideológiainak bélyegez meg, miközben saját magát ideológiamentesnek tételezi. Különösen érzékenyen szorítja ki és bélyegzi meg az osztálykülönbségek elemzésére épülő kritikai társadalomtudományt. A szovjet típusú diktatúrák álságos kommunikációját felhasználva a kapitalista társadalmak osztályalapú kritikáját e letűnt rendszerek nevetséges és meghaladott maradványának állítja be. Valójában azonban a neoliberalizmus által természetesnek ábrázolt „piaci” gazdasági rend is konstruált: egy összefüggő ideológia mentén megteremtett intézményekből áll össze. Ahogy Bohle és Greskovits Polányi Károly nyomán megfogalmazták: „laissez-faire was planned, planning was not”, azaz „a laissez-faire-t tervezték, a tervezést nem”

Ráadásul az állam neoliberális lebontásával nem erősödik a piaci verseny, hanem gyengül. A rajtvonalnál ugyanis csak az eddigi elit és felső középosztály gyerekei állnak. A valódi piaci versenyhez erőteljes állami újraelosztás, esélyteremtő oktatás, egészségügy kellene. A neoliberalizmus tehát a valóságban korlátozza a piaci versenyt...

PÓCS JÁNOS, A DISZNÓÜGYI NAGYÚR - FELJELENTÉS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: ESZES BEÁTA
2017.12.09.


...Nagy nyilvánosság előtt történt, a rosszindulatú szándék tetten érhető
Pócs közlése alapján a jásziványiaktól kapta a képet az erdélyi disznóvágásról, amelyet hivatalos közösségi oldalán osztott meg publikus nézetben, így feltételezhető, hogy az etédi és jásziványi önkormányzati vezetők a nyilvános uszításban nem csupán a képen szerepléssel, hanem a publikálást ösztönzésben is tettestársak. A képen valamennyi szereplő minden kétséget kizáróan tud a publikus megosztásról.

Kökény Gizella, a jásziványi falugondnok lájkolta a képet Pócs oldalán.

Azóta (2017. december 9. kora reggelig) 1400 ember reagálta le valamilyen hangulatjellel (emotikonnal), és 1856 közvetlen megosztást kapott. A továbbosztások száma hatványozottan több. A képről eddig 12 online portál tudósított, számos közszereplő, véleményformáló is megosztotta saját nyilvános közösségi oldalán.

Valamennyi hírportál a Soros-aniszemita kampánnyal azonosította a disznóvágásos képet, a hozzászólók tömege jelezte, hogy erre asszociál. Pócs nem is igyekszik kijavítani őket.

Az 1400 reakcióból mintegy 800 ember, a reagálók 57 %-a értékelte dühítőnek vagy szomorúnak a tartalmat. A kb 500, alapértelmezett "lájk - tetszik" jelölés a facebook-szokásban alapvetően egy poszt láttamozását is jelenti, a felhasználók egy része nem használ egyéb hangulatikont. Így egy markáns részükről biztosan állítható, hogy a tartalommal nem ért egyet. Nem elhanyagolható az a mintegy 150 ember, a reagálók mintegy 11 %-a, aki viccesnek, kedvesnek tartja az üzenetet, ez tovább nőhet azok számával, akik a tetszik jelölést valóban egyetértésük jeleként adták meg.

Tehát többen azonosulni tudtak azzal az üzenettel, ami másokban dühöt, elkeseredést, felháborodást vagy félelemet keltett. A tartalom alkalmas arra, hogy meggyőzzön embereket annak üzenetéről, és érzéketlenné tegyen mások félelme iránt.

A  megosztás kezdetén a felháborodó hozzászólások száma elérte az 500-at is, ezt Pócs érzékelve még december 8-án, péntek délután elkezdte gyors ütemben törölni, a kommentelőket tiltani. A hozzászólások száma 500-ről 15-re esett le kora estig.
Pócs mintegy 470 embert törölt és tiltott hivatalos közösségi oldalán, közpénzes munkaidejében, pusztán a képre adott, elkeseredésüknek hangot adó véleményük miatt. Ez mutatja, hogy Pócs szembesült azzal, milyen hatást váltott ki a kép, de ezt azóta sem  – blogbejegyzésem közléséig – nem törölte. Nem is érdekli, hogy dühösek az emberek, sőt, szeretné elfojtani, elhallgattatni őket. A reagálások folyamatosak voltak az éjjel folyamán, Pócs láthatóan egész éjjel törölgette, mert 60-10 között ingadozik az éppen látható kommentelők száma. Fontos neki, hogy ott maradjon a kép az oldalán, a provokációs cél nyilvánvalóvá vált...

AZ ERŐS ÉRZELMEK KEZELÉSÉNEK 3 MÓDJA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SZABÓ ELVIRA
2017.12.07.


Vannak, akiken átcsapnak az érzelmek, és tehetetlennek érzik magukat velük szemben. Mások a felszín alá szorítják és elfojtják őket. Szerencsére választhatunk egy harmadik utat is: azt, hogy az érzelmeink ne kellemetlen élményt jelentsenek, hanem békében éljünk velük. Mi több, ne csak békében, hanem gyümölcsöző kapcsolatban, amiben az érzelmeink üzenhetnek számunkra, és mi meghallgatjuk őket.


1. Sodró folyó


Érzelmi világunkat háromféleképpen élhetjük meg. Vannak, akiknek érzelemvilága olyan, mint egy sebes folyású, vad hegyi folyó, amelyen egy kis, irányíthatatlan ladikban sodródnak. A sodródók, a káosz királyai és királynői nagyon intenzíven reagálnak az őket ért élmények közepette. A belső világukon úgy csapnak át a hangulatok és az érzelmek, mint kis csónakon a tenger viharos hullámai. Nincs megállás, jöjjön bármi: izgalom, öröm, lelkesedés, hogy a következő pillanatban mindez haragba és sértődésbe csapjon át. Az illető talán csak félreértett valamit egy rövid SMS-ben, ám mielőtt visszakérdezne, mi az ábra, máris az érzelmek veszik át az irányítást, és kitör a vulkán. A zabolátlan érzelemvilágú emberek társaságában úgy érezhetjük, állandó kiszámíthatatlanságnak vagyunk kitéve. No meg azt, hogy nem érdemes előttük bizonyos témákat szóba hozni, ha nem akarunk égzengést és mennydörgést a derült égen...

KONCERT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.08.


Tartsunk kis szünetet, különben nem bírjuk ki a csúti gazembert és seggnyalóit.

Találtam egy filmet, 1963-ban készült, összesen 16 perc. Az akkor huszonvalahány éves Szabó István készítette, ifjúságom legszebb időszakának gyönyörű tanúi láthatók benne, három lány. A lépcsőn ülő Falvay Klári egy éve már kész színésznő, a tükröt vivő Gyöngyössy Kati abban az évben végzett, a film forgatása idején kapta meg a diplomáját, a tükröt átvevő Szegedi Erika még csak másodéves...

MIKOR SZÜLETIK A BANK SZERINT A GYEREK? - ELKÉPESZTŐ SZTORI EGY CSALÁD KÁLVÁRIÁJÁRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.08.


A lakáshitelesekre, az állami támogatásra számító gyermekesekre több csapda is várhat. Arra azonban kevesen számítanak, hogy bankjuk még a nekik valóban járó szocpol után is elkezd kamatot szedni. Az ezzel kapcsolatos panaszt pedig a kormányhivatal (ahová a pénzintézet ügyfelét irányította) elutasította. Szerencsére azonban volt további lehetőség is.


A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevétele jócskán megugrott az idén. Az MTI által nemrégiben készített körkép szerint a bankoknál kétszeres, sőt ötszörös növekedés is akad. Néhány számot a mellékelt táblázatban foglaltunk össze. Akadnak kevésbé látványos eredmények is (például az Erste mindössze 10 százalékos növekedésről számolt be), de hiányos tájékoztatások is. Arról azonban nem esik szó, hogy hány szerződésben vállaltak be előre gyermeket.

Információink szerint szép számmal akadnak szülők, akik a még meg nem született gyermek után igénylik a támogatást. Ők pedig a „szupercsoknál” (ez 10 millió forintos támogatást és mellé 10 millió forintos kedvezményes hitelt jelent) meglehetősen nagy kockázatot vállalnak. (Az otthonteremtési támogatások, a csok jelenlegi részleteiről itt tájékozódhat.)

Elméletileg persze mindenki azt gondolja, hogy bankja, ahol a támogatást intézte, alapvetően az ő pártján áll, vita esetén arra törekszik, hogy nehogy elússzon ez az összeg. Mint azonban a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) legutóbbi ajánlásából kiderült: ez nem is annyira egyértelmű. A részletekből egy család meghökkentő kálváriája bontakozik ki.

A házaspár 2008 nyarán vett fel lakáshitelt, ami mellé két gyermek születését is vállalták (akkor még szocpolban bízva). A megállapodás szerint a kölcsön összege az első vállalt gyermekhez kapcsoltan 0,9 millió, a másodikhoz 1,5 millió forint volt. A megelőlegezés maximális időtartama a végleges adásvételi szerződés keltét követő 8 év, azaz 2016. augusztus 6. napja volt. Az első vállalt gyermek határidőn belüli megszületését – ez 2013. május hetedikén volt – követően tíz hónappal „könyvelte el” a bank a kedvezményt. A második gyermek 2016. június 29-én született meg, de a pénzintézet a kedvezményt hitellé alakította át, a bankszámlát pedig meg is terhelte az ezután számított törlesztővel...

AZ ORBÁN-CSALÁD VAGYONOSODÁSÁT FELTÁRÓ ÚJSÁGÍRÓNAK ÁLLÍTOTTAK EMLÉKTÁBLÁT

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.12.08.


Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró hosszú betegség után 2015-ben hunyt el, most családja és a XIII. kerületi önkormányzat állított neki emléktáblát a Pannónia utca 15. szám alatti ház falán. Ferenczi színésznőként dolgozott a kilencvenes évek elejéig, majd a Népszavánál, az Átlátszónál és a Népszabadságnál dolgozott újságíróként.
Az Orbán-család vagyonosodását kutatta, erről két könyvet is megjelentetett, Szüret és Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában címmel. Baloldali, liberális demokratának vallotta magát.
Könyveiben elsősorban az Orbán-család üzleteivel foglalkozott, bányáikkal, befektetéseikkel, majd Mészáros Lőrinccel és a Felcsút körüli ügyekkel. Emléktáblájának avatásán így jellemezték munkáját:
“A maga valójában bontakozott ki előtte a mindent felfalni vágyó hatalom természete, amely elsöpör bármit saját telhetetlenségében, és nincs előtte akadály, ha meg kell szerezni egy újabb darab földet, egy házat, nincs, ha erdőt kell is kiirtani azért, hogy uralmuk alatt egyesüljön a Monarchia főhercegi birtoka, vagy talán egy annál is nagyobb.”
Ferenczi maga a Magyar Narancsnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mi hajtotta Orbánék vagyonának kutatásakor, azt felelte, mert tudta, más nem csinálja meg.
“Nyilván vannak olyan tulajdonságaim, amik alkalmassá tesznek arra, hogy ez a történet megtaláljon engem. A legrosszabbak a legjobb tulajdonságaim is: hajlíthatatlan, megkörnyékezhetetlen vagyok. És kitartó, normális ember már feladta volna, én még nem. Hozzáteszem: nem Orbánék vagyona miatt volt ez az egész érdekes és fontos számomra, hanem az ország közállapotai miatt. Az, hogy Orbánék nem érthető módon gyarapodtak anyagilag, fordulat a magyar demokráciában. Nekem ma sincs fogalmam arról, honnan van mindez, ami most az övék. Volt egyszer egy farmeres srác, most meg van egy dandy család…
Ma már egyértelmű, hogy Orbán újfeudalizmust épít és saját dinasztiát, nem négy, nem nyolc évre, hanem hetedíziglen. Megpuccsolták az alkotmányos rendet, ha netán kormányra kerül az ellenzék, nagyon nehéz lesz ezt az örökséget eltakarítania, már ha egyáltalán el tudja. Közben pedig rettenetes látni, hogyan tapossák el azokat a szegény embereket, akik az útjukban állnak. Aki nem áll be, annak annyi – ezt az utat én rettenetesnek tartom. Szeretem a hazámat, ezért is csináltam. És van, amit nem bírok elviselni: azt, hogy az egészben ott van az, hogy azt gondolják, nekik ez jár. Hogy amit megkaparintottak, az mind jár nekik. Ez pedig nem igaz.”

AZ OROSZ HADSEREG VEZÉREZREDESÉT AZONOSÍTOTTÁK A MALÁJ GÉP LELÖVÉSÉNEK EGYIK KULCSFIGURÁJAKÉNT


444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2017.12.09.


2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt. Mivel a repülőt háborús területen lőtték le, a roncsok pedig az oroszok és az oroszbarát ukrán szeparatisták által ellenőrzött területre zuhantak, a baleset utáni nyomozást rengeteg dolog nehezítette, de főleg az, hogy az oroszok mindenáron titkolni akarták, hogy nekik vagy az általuk támogatott milíciáknak bármi köze lehetett a dologhoz.

Az elmúlt több mint 3 évben persze rengeteg dolog derült ki a tragédiáról, például az, hogy a repülőt egy szovjet gyártmányú, Bukkal, azaz közepes hatótávolságú légvédelmi rakétával lőtték le, hogy a rakétát a szeparatisták által ellenőrzött területről indították, és hogy a szállító-indító jármű, amiről kilőtték a rakétát, az ukrán-orosz határon át érkezett a térségbe, és Oroszország felé is hagyta el azt.

Az gép lelövése ügyében eljáró, holland hatóságok által vezetett nemzetközi nyomozócsoport 2016 szeptemberében nyilvánosságra hozott több telefonbeszélgetést, amikben szerintük a tragédiához köthető személyek beszélgetnek, olyan katonák, akik a maláj gép lelövésekor vezető pozíciókban lehettek a szakadárok között. A nyomozócsoport azt kérte, hogy jelentkezzenek azok a tanúk, akiknek információjuk van a hangfelvételen szereplőkről, és segíthetnek azonosítani őket...

BÍRÓSÁG TILTJA A NEMZETI KONZULTÁCIÓ 5. PONTJÁNAK TERJESZTÉSÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI MARGIT
2017.12.08.


A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei, Győző Gábor és Fazekas Tamás arról tájékoztatták az RTL Híradót, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kivetette a Nemzeti Konzultáció egyik pontját

Az ítélőtábla úgy döntött, hogy a Nemzeti Konzultáció 5. pontja nem terjeszthető tovább. A jogvédő szervezet szerint ez a pont sértette a jó hírnevüket, ezért fordultak bírósághoz.

Az 5. pont szerint Soros György célja az, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért, és a konzultációs kérdőívben a Magyar Helsinki Bizottságot nevesítve azt állítják, hogy a szervezet védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

Miután a bíróság megalapozatlannak találta a konzultáció állítását, ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy ezentúl internetes oldalakon ne legyen elérhető a konzultáció 5-ös pontja, valamint megtiltja a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy azon kiadványokat tovább terjessze és újból kiküldje, amelyek tartalmazzák ezt a részt...

HÁZASSÁG BENCHMARKING

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2017.12.09.


Mari, az aerobikcsapat, ötvenes éveiben járó, örökké vidám tagja, bús-komoran érkezik az órára. A többiek faggatására bevallja: párja, Péter egy SMS-ben tudatta vele, hogy elhagyja. A nők megütközve olvassák az imádott férj két évtizedes házasságot lezáró üzenetét: „Még várok az élettől kellemes meglepetéseket. Elköltözöm. Bocs.” Volt jel? - bukik ki valakiből a kérdés. És Mari meghökkenve tagad.


"Megfőtt béka" szindróma

A házasságok és a barátságok válsága csak látszólag tör ki hirtelen. A gyermekkori barátságnak egy váratlan vita véget vethet, ám a nézetek vagy életszemlélet különbsége fokozatosan szélesedik. A házastársak egyikének elköltözése a másik felet sokkszerűen éri, pedig a krízis régóta lappang. És a válság nemcsak az 50-eseket, 60-asokat fenyegeti. Ezzel szembesülnek a „midlife” krízissel küszködő 40-esek, és a párkapcsolatba gyorsan beleunó 30-asok. Ám akárhány évesként maradsz magadra, az fáj legjobban, hogy – mint Bergman „Jelenetek egy házasságból” filmjének hősnője, Marianne – ráébredsz, rajta kívül szinte mindenki tudott a problémákról. Miközben a „velem ez nem történhet meg” illúziójában éltél, hátad mögött, ismerőseid már a súlyosbodó válság jeleit tárgyalták. S amikor ezt szemükre veted, azzal vágnak vissza: sokszor jelezték, de süket fülekre talált a figyelmeztetés.

Azt gondolhatnánk, hogy az efféle vakság, a racionálisan és hidegen mérlegelő üzleti szervezetek világában nem fordul elő. Ám negyed évszázada az IBM, tizenöt éve az Eastman-Kodak, nemrég pedig a Nokia vált áldozatává a – látszólag - derült égből villámcsapásként bekövetkező válságnak. A siker-példákról rendre kiderül: már néhány éve irányítatlanul sodródnak a világgazdaság hánykolódó tengerén. Az IBM - fájdalmas terápiát követően - felgyógyult, az Eastman-Kodak-ot felszámolták, a Nokia a túlélésért küzd.

A lejtőre került vállalatokhoz hasonló forgatókönyv szerint omlanak össze politikai pártok is. Egykor diadalmas választási sikereiket ünnepelte a világ, ma pedig az egykori „elvtársak” marakodó politikai ellenfelek. Miközben mindenki azt latolgatja, „vajon ez a vég, vagy van még lejjebb”, az egyetlen, ami világos: az írás régóta ott volt a falon, csak nem vette észre senki.

Az efféle történetek legtalányosabb eleme: miközben a kudarc – látszólag - váratlanul bukkan elő, a visszatekintő elemzések egyértelmű jelek sokaságát azonosítják. Mintha az egykori szerelmesek, a sikerben fürdő vállalatok és a győzelemre éhes politikai pártok nem látnának tovább az orruk végénél. A vakságnak erre a különös fajtájára meghökkentő fogalmat alkotott a tudomány: „megfőtt béka" szindróma. Ha egy békát egy tál meleg vízbe helyeznek, elviselhetetlennek találva azt, azonnal kiugrik. Ha azonban hideg vízbe rakják, és a vizet lassan melegítik, a béka szinte megfőzhető: nem érzékeli az eredetileg hűvös, majd lassan melegebbé, végül forróvá váló a víz hőmérsékletének fokozatos változását. Az egyre forróbb vízben mozdulatlanul heverő béka helyzetét egyének, szervezetek vagy akár egész társadalmak átélhetik.

Tudatunk épp így átsiklik környezetünk kezdetben alig érzékelhető figyelmeztető jelzései felett. Nem érzékeljük egy barátság meglazulását, egy szerelmi kapcsolat kihűlését. Elkerüli figyelmünket házasságunknak a mindennapok unalmába való beleszürkülése, hozzászokunk gyermekeinkkel, barátainkkal vagy szüleinkkel való találkozásaink ritkulásához, beletörődünk munkánk növekvő monotonitásába. Az egykor sikeres vállalatok sem fogják fel vészjelként az elpártoló vevőket, a kilépő munkatársakat, a megerősödő versenytársakat, a romló nyereségességet. Gyakran még az iparágat alapjaiban megrengető, földcsuszamlásszerű technológiai változást sem érzékelik. De így esnek áldozatául a „megfőtt béka” szindrómának egykori diadalmas politikai mozgalmak. Elkerüli figyelmüket a régi jelszavak lassú, de biztos leértékelődése, a tagság és a vezetés közötti növekvő konfliktusok...

NÉPRAJZI MÚZEUM TETŐTŐL A PADLÁSIG

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2017.12.07.Mielőtt végleg bezárt a Néprajzi Múzeum és elkezdenék a Kúria számára felújítani Kossuth téri épületét, végigfényképeztük az egész házat, a pincétől a padlásig, olyan helyekre is bejutva, ahová látogató szinte soha...

TÉNYLEG BETILTJÁK A JOBBIKOT A VÁLASZTÁS ELŐTT?

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.12.09.


Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Miért beszélnek arról, hogy a Jobbik nem tud indulni a 2018-as választáson? Betiltják a pártot?

Egy december 6-án elkészült jelentéstervezet szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, és további 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez az összesen 663 millió forint nagyjából a Jobbik másfél éves állami támogatásával egyenlő.Azaz a számvevőszék levegőben lógó büntetése lényegében nincstelenné tenné Vona Gábor pártját.

Így a Jobbiknak nem lesz pénze alkalmazottakat, pártirodákat, tanácsadókat, aktivistákat fizetni, nem lesz egy forintjuk se kampányolni a 2018-as választásokra. Ezért nyilatkozták jobbikos politikusok az elmúlt napokban, hogy kétségessé válhat a párt indulása a következő országgyűlése választásokon.

Tiltott pártfinanszírozáson azt érti az ÁSZ, hogy szerinte a Jobbik úgy folytatott plakátkampányt, hogy mélyen a piaci ár alatt hirdetett Simicska Lajos cégeinek felületein. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy utóbb gyaníthatóan jócskán a piaci ár alatt vett plakáthelyeket – ezzel kicselezve a plakáttörvényt – az Orbán Viktorral két éve csúnyán szakító oligarchától...

BESZÉLGETÉS EGY SZOCIALISTÁVAL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.08.


Nem akármilyen szocialistával, az egyik legnevesebb magyar nyelvű szocialistával. Betűhív közlés a fölösleges kitérők (újraértelmezések) kihagyásával. Szereplők: Én és a Sz(ocialista). A mellékelt grafikont elemezzük, a Szocialista kérdése az, hogy miért divergál a bér termelékenységtől (jóllehet, ha konzekvens lenne, a kérdés inkább az volna, miért divergál a termelékenység a bértől) ahelyett hogy -- a szocialista vágyak szerint -- követné azt, azaz "megkapná a munkás a munkája gyümölcsét" (még régebben, kommunistáéknál, "a teljes ellenértékét").

Én: Geez, ezt az ostoba manipulációt (mondom a grafikonra).

Sz: Mi itt érvelni szoktunk.

Én: 1. 1947-ben az összes megtermelt értéket kifizették bérben? 2. Miért ne tolódna el a nullpontban értelmezett output/bér arány, ha azóta folyamatos technológiai fejlôdés volt? Tessék, érveltem, pedig csak manipulációt kaptam kiindulásként.

Sz: Az 1947-es évet vették bázisévnek, ezért indul 100-ról.

Én: Én ezt tudom, de tudják-e mind az olvasók? Ez volt az első pontom. A másodikra még nem kaptam választ Egy harmadik probléma, hogy bérarányt néznek jövedelemarány helyett.

Sz: Hogy jön ide a technológia?
...

HONFITÁRSAINK ITT ÉS MOST HALDOKOLNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.09.


...Az elmúlt években több mint tízszeresére nőtt a nemzetpolitikára fordított összeg: míg 2009-ben csupán 9,1 milliárdot, az idén és jövőre már 100-100 milliárd forintot fordítanak a nemzetpolitikai célok megvalósítására – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.

Szilágyi Péter a Rákóczi Szövetség hajdúszoboszlói találkozóján – amelyen százhúsz felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, partiumi és anyaországi iskolaigazgató, intézményvezető és vezető tanár vesz részt – elmondta: 2018. január elsejétől a külhoni magyarok részére is elérhetővé teszik az anyasági támogatást és a babakötvényt.
Előbbi juttatás összege 64 125 forint – ikrek esetén 85 500 forint -, a babakötvény összege jelenleg 42 500 forint – ismertette Szilágyi Péter. (MTI)

Remélem, mindenki nagyon boldog. Azok is, akik 22 500 forintból haldokolnak éppen, mert csökkenteni kellett a rokkantellátásban részesülők számát és ő pont belesett a szórásba, de munkát nem kap – közmunkát sem – mert amúgy rokkant, vagy annyira beteg, hogy csak speciális feltételek teljesülése esetén tudna dolgozni. Például ha tudna tömegközlekedni, de nem tud, mert nem telik akadálymentesítésre...