2021. február 2., kedd

EGY ÉV A KORONAVÍRUSSAL: MIRE JUTOTTUNK, ÉS HOGYAN TOVÁBB?

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.02.01.


Közel egy éve, 2020. január 28-án jelent meg a Qubit első részletes koronavírus-cikke, amelyben a kínai Vuhanban felbukkant kórokozó legfontosabb jellemzőit és az akkori járványhelyzetet foglaltuk össze. Mit tudtunk akkor, mit tudunk ma, és mit hoz a jövő? Aki válaszol: Müller Viktor egyetemi docens, az ELTE TTK oktatási dékánhelyettese, vírusos fertőzésekkel, járványok modellezésével, az immunrendszer és a kórokozók evolúciójával foglalkozó biológus.


Tavaly január végén a koronavírusról kirajzolódó kép sok szempontból a 2002-2003 közötti SARS- járvány kórokozójáéra, a SARS-CoV-éra hasonlított. Ekkor a korai kínai adatok alapján úgy tűnt, hogy a fertőzöttek többségénél súlyos tüdőgyulladás alakul ki, és a megbetegedés 4-14 százalékuknál halálos kimenetelű lehet. A hibahatár lefedte a SARS közel 9-10 százalékos halálozási rátáját. Február elején az Imperial College London modellező csoportja Neil Ferguson epidemiológus vezetésével 1 százalék körülre becsülte a halálozást a fertőzöttek körében. Március 20-án a Lancetben közzétett tanulmányukban megállapították, hogy Kínában a fertőzöttek körében hozzávetőleg 0,66 százalék lehetett az életkorra átlagolt halálozási ráta, és feltártál a ma már közismert jelentős életkori eltérését is.

Kínai és nemzetközi szakemberek 2020 januárjában rengeteg fontos információt derítettek ki az akkor még 2019-nCoV-ként ismert SARS-CoV-2 vírusról. Ezek közül kétségtelenül a legfontosabb a vírus RNS genomjának feltárása volt, ami lehetővé tette a kórokozó működésének megértését, rokonsági kapcsolatainak feltárását és a lenyűgöző hatásosságú mRNS-oltások és más vakcinák kifejlesztését...

HETES CIKKEL A MAGYAR KORMÁNY ELLEN: ATOMBOMBA, HASZNÁLATI UTASÍTÁS NÉLKÜL

HVG
Szerző: SZŰCS ÁGNES
2021.02.02.


Nincs elég szövetségese a magyar kormánynak, hogy lezárja a hetes cikk szerinti eljárást, ahhoz viszont van épp elég, hogy megakassza. A tárgyalás legkorábban májusban folytatódhat, de kérdés, hogy ez csak monológokból álló helyzetértékelés lesz-e vagy valódi párbeszéd, miközben nem csak politikai, de gazdasági érdekek is közbeszólnak
...

...A hetes cikk szerinti eljárás az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére utal, amely az uniós alapértékeket súlyosan megsértő tagállamokkal szembeni eljárást szabályozza. Jelenleg a magyar és a lengyel demokrácia védelmében zajlik ilyen eljárás. Előbbit az Európai Parlament kezdeményezte 2018-ban a Sargentini-jelentés elfogadásával. Utóbbit az Európai Bizottság indította el 2017-ben. A szerződés pontos szövege itt olvasható.

Míg Lengyelország esetében csak az igazságságszolgatatás függetlenségének különböző vetületeit vizsgálják, Magyarországnál az alábbi 12 témában merültek fel aggályok: az alkotmányos és választójogi rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupció, adatvédelem, szólásszabadság, akadémiai szabadság, vallásszabadság, gyülekezéshez való jog, egyenlő elbánáshoz való jog, kisebbségek jogai és védelmük a gyűlöletbeszéddel szemben, menedékkérők és menekültek alapvető jogai, gazdasági és szociális jogok...

ITT OLVASHATÓ

NEM KÉNE ANNYIT HÁBORÚZNI – HATÉVES LETT A FODOR JÁNOS VEZETTE RÁDIÓ BÉZS

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.02.02.


A hajdan közismert és népszerű rádiós-tévés szerkesztő-riporter bő fél évtizede az internetes rádiózásban találta meg a béke szigetét. A Rádió Bézs elmúlt hat évéről kérdeztük Fodor Jánost.

Rendhagyó, 12 órás maratoni műsorral jelentkeznek a mai évfordulón. Az első kérdés talán szokatlan, de gyakorlatiasnak szánt: egy női adót miért egy férfi irányít?

– Menet közben – bár nem mondanám, hogy nemet váltott, de – nagyon hamar kiderült, hogy ez a rádió mindenkinek szól. Bár többségben vannak a női hallgatók, de a filozófiánk az volt, azt gondoltam, hogy végre nem háborúskodni kellene, nem a kardot kellene előrángatni, mivel a férfiember sajnos hajlamos állandóan hadakozni, hanem inkább a női kompromisszumokra kellene hallgatni. Nők nélkül már nem megy ennek a világnak a megváltoztatása.

Sőt, szerintem csak úgy érhető el, de ez egy Önt igazoló személyes vélemény. A bézs színét ismerjük – milyen a bézs „hangja”?

– Erre mondhatnám, ami a szlogenünkből is ismert, hogy a lágy hangok vonala, de mind zenei kínálatában, mind hangvételében nem egy kiabálós műfaj a miénk. Nem megyünk bele meccsekbe, nem mondunk híreket, pártpolitikával egyáltalán nem foglalkozunk. Hogy ez jó vagy sem, a hallgató dönti el.

Megelőzött, ezt is kérdezni akartam, hogy a régebből ismert közéleti affinitását miként sikerül ilyen észrevétlenül elsimítani a Bézs struktúráján?

– Talán mert rájöttem arra, hogy itt együtt kell élnünk. Ez az ország olyan végletesen megosztott, hogy nem a különbözőségeket kell keresni, hanem amiben egyet tudunk érteni. ..

AZ ELLENZÉKNEK NINCS KÖZE AZ ORSZÁGHOZ, EZT JELENTI ORBÁNÉK PARLAMENTI TÁVOLMARADÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.02.


Orbán Viktor nem oszt lapot az ellenzéknek, Magyarországot ő elfoglalta, kisajátította és sajátjaként kezeli. Tulajdonának tekinti nemcsak az államhatalmat, hanem az egész országot, s a benne élő embereket is. Semmibe veszi a választói akaratot, az általa hamisított, eltorzított választás eredményét és a Magyar Országgyűlést is, ami kizárólag formálisan működik, mint minden más jogállami kellék az országban. Ez az üzenete annak, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – a Fidesz-KDNP “bojkottálta” a koronavírus-járvány miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülést, és nem vett részt azon.

Ez azt jelenti, hogy az ország másik fele által megválasztott parlamenti képviselőknek, pártoknak nincs közük az országhoz, nincs joguk beleszólni abba, hogy Magyarországon mi történik az emberekkel, mi lesz a fertőzöttekkel, az oltásokkal, az adófizetők pénzével. Mindez Orbán Viktor magánügye, amihez senkinek semmi köze. A törvényes állami működésnek nyoma sincs, még a látszatát sem tartják fenn annak, hogy ez egy ország és egy állam. Ez Orbán Viktor magánvállalkozása, Magyarország az ő tulajdona és azt tesz vele, amit akar.

Ezért ne nyissunk vitát, elvtársak, arról, hogy a NER diktatúra vagy sem. Ahol minden döntést egy ember (és az általa erre felhatalmazottak) hozhatnak meg, amit senki nem kontrollálhat, nem ellenőrizhet, nem írhat felül, még a törvények sem, a formálisan létező parlament sem, ott diktatúra működik. Magyarország “államformája” fasiszta diktatúra. Ha jelen esetben lehet egyáltalán államról beszélni. Magyarországon nem egy állam működik, hanem egy üzleti magánvállalkozás, amelyet Orbán Viktor (és családja) vezet. Nevezhetjük maffiának is, amely elfoglalta a magyar állam helyét.

Hogy ez mégis államnak látszik, azért első számú felelősség azt az ellenzéket terheli, amely minden jogfosztás ellenére fenntartja ennek hamis látszatát. Ezt a maffiát, amely a magyar államot elfoglalta, nekik kellene bojkottálniuk, nem pedig megengedni azt, hogy Orbán “bojkottálja” őket. Ez valójában nem is bojkott, hanem semmibevétel: annak a valóságos helyzetnek a kinyilvánítása, hogy az ellenzék nem létező valóság, mert semmivel nem rendelkezik, ami egy politikai rendszerben egy ellenzéket megillet.

A hamis látszat fenntartása érdekében eltartja őket Orbán és megengedte, hogy maguk között morgolódjanak egy kicsit, aminek semmiféle relevanciája nincsen. Az itt elhangzó beszédek arról tanúskodtak, hogy a jelenlevők nincsenek tisztában a tényleges helyzettel és a szerepükkel, vagy szándékosan nem vesznek róla tudomást, illetve leplezik azt. Elhangzott például, hogy „a gazdaságvédelemre szánt pénzek 76 százalékát ellopta a kormány. Ezek a pénzek a Fidesz oligarchiához vándoroltak”. Ez tévedés. Nincs kormány. Egy bűnszervezet van, amely a befolyt hasznának 76 százalékát zsebre tette...

SÉRTI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK JOGAIT AZ ÚJ TÖRVÉNY, OMBUDSMANI FELÜLVIZSGÁLATOT KÉR 5 SZAKSZERVEZET

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.02.02.


Két passzusával is súlyosan sérti az Alaptörvényt a tavaly októberben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az 5 egészségügyi szakszervezetet tömörítő Összefogás az Egészségügyért akciószövetség szerint, ezért alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésére kérte az ombudsmant.

A Magyar Orvosok Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a törvény egyrészt megtiltja, hogy a hatálya alatt kollektív szerződést kössenek az érdekképviseletek a munkáltatóval, illetve az érvényes kollektív szerződéseket ez év január elsejével megszüntette egy kormányrendelet.

A kollektív alku joga alapvető jog, amelyet korlátozni csak rendkívül indokolt esetben, a szükségesség és arányosság alapelvei mentén lehet, ezek a feltételek azonban egyáltalán nem teljesülnek.

Hogy mi indokolta ezt a korlátozást, a mai napig nem derült ki, ezt ugyanis a törvény indoklása nem fejti ki, és az egészségügyi kormányzat sem adott magyarázatot rá...

ÁLLAMI BANK FINANSZÍROZZA ROGÁN ANTAL ÚJ NEJE ÉS CSALÁDJA TÖBB MINT EZER HEKTÁROS FÖLDVÁSÁRLÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: ZIMRE ZSUZSA, SARKADI NAGY MÁRTON
2021.02.02.


Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi. A pénzintézet ősszel 315 millió forint kölcsönt biztosított az Obrusánszki apuka friss céges érdekeltségének is.


Aznap tudta meg közös ismerősöktől, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felesége lett Obrusánszki Barbara — árulta el nekünk a telefonban kedden Barna Izabella. A két nő nemrégiben ugyanazon 1,665 milliárd forint értékű adásvételi ügyletben szerepelt. Az üzlet lényege az volt, hogy 2020 végén négy amerikás magyar 1022 hektár földet és ehhez tartozó ingatlantulajdont adott el ezért az összegért öt vevő részére.

A vevők közül hárman: Barbara, valamint szülei is az Obrusánszki családhoz tartoznak. Az egyaránt kelet-magyarországi kötődésű eladók és vevők között van ismeretség: a huszonéves Obrusánszki lányt Barna Izabella még gyermekkorából ismeri. Obrusánszki Zsolt pedig egy időben kézbesítési megbízottja volt Barnáék cégében az egyik tulajdonosnak. Úgy tudjuk, az Obrusánszki apuka az elmúlt időszakban említést tett arról, hogy

lánya várhatóan férjhez fog menni valakihez, aki „nagy ember”.

A napokban derült ki, hogy Rogán Antalnak új, Barbara névre hallgató felesége van. Az eset érdekessége, hogy ez a nyilvánosság számára a korábban a magánéletével is a bulvársajtóban szereplő miniszterelnöki kabinetfőnöknek csak az idén januárban leadott vagyonnyilatkozatából derült ki. A többi képviselő házastársához hasonlóan Rogán Barbara is adott le vagyonnyilatkozatot, de ez nem nyilvános. Pedig a fenti ügylet fényében érdekes volna.

Az üzlet pikantériája, hogy a vevők alig 83 millió forintot tudtak összeszedni a vételárhoz. A maradék összeget, azaz közel 1,6 milliárd forintot a Budapest Bank Zrt. finanszírozza a 2020 novemberére datált adásvételi szerződés szerint. A Budapest Bank emellett egy másik, tavaly októberi szerződés szerint további, összesen 315 millió forintos összegű kölcsönt biztosított az Obrusánszki Zsolt érdekeltségébe tartozó Ductus Kft.-nek. A kérdéses időszakban a Budapest Bank kormányzati irányítás alatt állt...

MATOLCSY KRITIZÁL, MATOLCSY DELIRÁL

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.02.02.


Újabb rövid Matolcsy dolgozat jelent meg növekedes.hu-n, a bankelnök írói munkásságának mindig helyt adó felületen. Bevallom, nem mindig olvasom el a jegyzeteit, de most olyan gondolatok, mondatok kerültek nyilvánosságra, amely a legszigorúbb ellenzéki kritikákkal is versenyképesek lehetnek. Nem túlzok, és ezt idézetekkel igazolom. Az öntörvényű pénzember olyan erővel ostorozza a mostani gazdaságpolitikát, hogy szinte megkönnyeztem elszántságát. Kis szépséghibája azért van hirtelen felindulásának: 1.) Matolcsy aktív részese az elmúlt tíz év elhibázott gazdaság politikájának, 2.) nem mutatja meg a kiutat most sem, csak általánosságokat hangoztat...

RENDSZERVÁLTÁS A VASÚTON – BUDAPESTI ÉS AGGLOMERÁCIÓS VASÚTFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÜL

PORTFOLIO
Szerző: DITRÓY GERGELY
2021.02.02.


Két évtizedet és három uniós költségvetési ciklust átívelő fejlesztési koncepciót készített elő a kormány, a ma még sok helyen és elemében a rendszerváltás előtti időket idéző vasútnál, még pontosabban a Budapestet és környékét érintő területeken. A koncepció része nem csupán a vasúti pályák megújítása, vagy új szerelvények beszerzése, hanem a főváros és a vele együtt ébredő és nyugvó agglomeráció kötöttpályás közlekedésének és az erre épülő egyéb infrastruktúrának és kiszolgáló létesítményeknek a teljes és komplex hálózatszerű fejlesztése. A témát részletesen bemutató, február 4-ei INGYENES ONLINE konferenciánkat megelőzően a munkát irányító Fürjes Balázzsal, a Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral beszélgettünk többek között a BAVS (Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia) legfontosabb elemeiről, a dugódíjról, a vasút megítéléséről, finanszírozásról és a magyar cégek lehetőségeiről...

A NER LEGÉRTÉKESEBB TAGJAI, A FUTBALLVÁLOGATOTT JÁTÉKOSAI SORON KÍVÜL KAPNAK OLTÁST, ÉS NEM KÍNAIT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.30.


Megnyugodhat mindenki, a magyar labdarúgó-válogatott tagjai soron kívül kapnak oltást. Megelőzik az ország művészeit, tudósait, kutatóit, a tanárokat, de megelőzik az öregeket, a különösen veszélyeztetett betegeket is. Értük nagy kár lenne, akik pedig hátrébb állnak a sorban, azokért kevésbé. A NER értékrendje kifejeződik abban is, hogy nemcsak az adófizetők százmilliárdjai tekintetében élveznek elsőbbséget a futballisták, hanem a világjárvány elleni oltás sorrendjében is.

Az aranylábú fiúk márciusban idegenben játszanak két vb-selejtezőt, ezért indokolt, hogy haladéktalanul megkapják az oltást. Rajtuk könnyen lemérhető, mennyire bízik Orbán Viktor az engedély nélküli kínai vakcinákban, amelyeket a magyar népnek szánt. Ha a kínai vakcinát beadja a futballválogatott tagjainak is, akkor a vakcina hatékony és megbízhatóan biztonságos. Orbán ugyanis nem kockáztatná meg azt, hogy szemefénye, a magyar futballválogatott megfertőződjön vagy valamilyen káros mellékhatás miatt bármelyikük luftot rúgjon a labdába.

A válogatott focisták nem a kínai vakcinából kapnak, hanem a Moderna oltóanyagával oltják be őket. Ez többet beszél, mint száz szó valamelyik kaspóból, Müller Cecíliától vagy az “Operatív Törzs” szájalóitól. Ez számunkra a százszázalékos garancia, hogy a Szijjártó szakértelmével hitelesített kínai vakcinákért nem vállalnak semmi felelősséget, mert maguk sem bíznak meg benne. Kíváncsiak lennénk, hogy a NER-lovagok és a NER-cicababák hány százaléka tolakodik majd a kínai vakcináért, s a bűnszervezet hány tagja oltatja be magát a Szijjártó-Orbán-vakcinával.

Kivéve Orbánt, aki kínaival oltakozik, mint tudjuk, csak a titkosszolgálat gondosan kicseréli előtt a vakcinát. Mi arra fogadnánk, hogy Modernára.

OLTAKOZIK A NEMZETI TIZENEGY

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.02.


Szerencse, hogy ebben az egyre zavarosabb világban időnként vannak jó hírek is. Néhány napja tudta meg az ország, hogy az oltási listán előbbre került a magyar labdarúgó válogatott. Ez azért vált szükségessé, mert fontos nemzetközi megmérettetések állnak a fiúk előtt, és ahhoz, hogy legjobbjaink a legjobbjukat tudják nyújtani, nem elég, ha kellő önbizalommal és tudással felvértezve indulnak a csatákba, de mindemellett egészségeseknek is kell lenniük.


Korábban arról szóltak a hírek, hogy a magyar olimpikonok is soron kívüli bánásmódban részesülnek, vagyis, ők is előbbre kerülnek azon a listán, amelyet az oltási terv előírna a számukra. Arról az oltási tervről beszélünk egyébként, amelyet még senki sem látott, mert szigorúan őrzik egy bizonyára nagyon nemzeti páncélszekrényben, és amelyről csak nagyvonalakban lehet tudni, vagyis annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy az állampolgárok elhiggyék, amit a kormány állít.

Az állam polgárai azonban nemigen hisznek a kormánynak. Kételkednek és tamáskodnak, az Orbán Viktor által preferált kínai vakcinát például még a legelvakultabb fideszesek közül is sokan elutasítják. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elárult egy amúgy senkire sem tartozó intimitást, jelesül azt. hogy ő a kínai vakcinában bízik, ezért azzal fogja majd beoltatni magát. Persze, csak akkor, ha majd sorra kerül. Mert azt még véletlenül se gondolja senki, hogy Orbán akkor oltatja be magát, amikor nem kerül sorra, hanem annál előbb, vagy, teszem azt, később...

„CSÖMÖRÖM VAN ATTÓL, HOGY EGY HELYBEN TOPORGUNK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR, BATKA ZOLTÁN
2021.02.02.


Január végén ismét számot vetettek vagyonukról a parlamenti képviselők, ám a nyilatkozatok többnyire csak elfedik a valóságot.


– A politikusok jelentős részének vagyonnyilatkozatából csak két dolog nem derül ki: az, hogy mekkora a tényleges vagyonuk és az, hogy honnan származik a vagyonuk – állapította meg Ligeti Miklós. Akadnak ugyan, akik valóban tisztességesen számot adnak vagyoni helyzetükről, de nem ez a jellemző – mondta lapunknak a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója. A kormány azzal dicsekszik, hogy az EU-ban nálunk működik a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer. Ehhez képest a feltűnően nagy vagyonok keletkezéséről még soha, egyetlen magyar politikustól sem kaptunk hiteles képet az általa közöltek alapján – hangsúlyozta. 

A fideszes Boldog István és Simonka György nyilatkozata szinte üres, holott a két politikust súlyos károkozással, csalással vádolja az ügyészség. E két eset is jól mutatja, mennyire értelmetlen a nyilatkozattételi rendszer. 

A TI jogi igazgatója nem tudott olyan EU-s országot említeni, amelyet minden tekintetben követendő példaként elénk lehet állítani, és az Európai Unió szerveit sem tartja ilyennek. Talán az Egyesült Államok az, ahol a leginkább megvalósul a pénzügyi nyilvánosság. A tengerentúlon is létezik korrupció, ha azonban lelepleződik, abba általában belebuknak a politikusok. 

A máshol is meglévő hibás gyakorlat a magyar kormányt nem menti fel a felelősség alól. Átláthatóság helyett Magyarországon „össznépi játszadozás, trükközés, összekacsintás” folyik. „Csömöröm van attól, hogy egy helyben toporgunk” – jelentette ki. Ligeti arra utalt, hogy már 2014-ben javaslatokat dolgoztak ki arról, milyen változtatásokat lenne érdemes bevezetni. 

Először is: kézzel írt, illetve szkennelt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikusan kitöltött, kereshető, összehasonlítható nyilatkozatokra lenne szükség. A javaslatok között szerepelt, hogy a parlamenti képviselők és a politikai vezetők esetében a hozzátartozók (a nyilatkozóval egy háztartásban élők) vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános és teljes körűen hozzáférhető a világhálón. Elvárható, hogy a nyilatkozat tartalmazzon arra vonatkozó magyarázatot, a politikus milyen forrásból tett szert az abban szereplő vagyontárgyakra. Tartalmazza továbbá az országgyűlési képviselő minden társadalmi vagy gazdasági szervezetben vállalt tisztségét, akkor is, ha az nem jár jövedelemmel. Fontos lenne, hogy a vagyonnyilatkozatok tartalmát az adóhatóság ellenőrizze, vesse össze azokat az adóbevallásokkal, a megmagyarázatlan gazdagodás felderítésére pedig automatikus induljon vagyonosodási vizsgálat. Ugyancsak fontos lenne a valódi büntetés is. A Büntető törvénykönyvben önálló bűncselekményként kellene megjeleníteni a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértését. Az egyik javaslatot idézve: „fenyegesse börtönbüntetés és a közhatalmi, valamint közpénzről döntő foglalkozásoktól történő eltiltás azokat, akik hamis, vagy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat tesznek”. Az is legyen büntetendő, ha valaki gondatlanságból mulasztja el, sérti meg a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét...

SZAKSZERVEZET: AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK 95 SZÁZALÉKA ELÉGEDETLEN A BÉRÉVEL

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.02.02.


Az egészségügyi szakdolgozók 95 százaléka elégedetlen a bérével és miközben hamarosan alá kellene írni az új szerződéseiket, az asszisztensek, nővérek és ápolók közül egyre többen jelzik, hogy a szakma elhagyásán gondolkodnak, derül ki a Klubrádió hétfő reggeli riportjábó
l.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke megdöbbentő adatokat közölt a Reggeli gyors című műsorban: felmérésük szerint minden ötödik szakdolgozó ott akarja hagyni az egészségügyet, rengetegen inkább külföldre készülnének.

Ám ezt most nem tehetik meg, ugyanis a jogszabályok szerint veszélyhelyzetben az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel – lassan viszont alá kellene írniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződést, amely szinte „biankó” szerződés: nem világos benne sem a munkaidő, sem a javadalmazás, sem a túlmunka szabályozása.

Bár a kormány az orvosok számára biztosított béremelést és adott némi engedményt (például az átvezénylés „elfogadhatatlan” szabályaiból), amely talán megakadályozhatja az egészségügyi rendszer összeomlását, a szakdolgozók nem kaptak semmit – „talán csak újabb terheket”.

A létszámhiány mellett ott is a fizikai tehet is, súlyosbítva azzal, hogy a dolgozók közül is sokan megbetegedtek, így még kevesebben vannak, mint egyébként. De a járvány miatt a mentális terhekkel is számolni kell – amióta látogatási tilalom van érvényben, azóta a betegekkel lelki értelemben is többet kell foglalkozni, hiszen hozzátartózóik nem tudják ezt megtenni. A covid-osztályokon ráadásul több a haláleset is. Emellett pedig ott van a szervezetlenség, a szakszervezeti elnök szerint sok olyan dolog tartozik most a kórházi főigazgatók hatáskörébe, amiről nem feltétlenül az intézményben kellene dönteni...

MÉRHETETLEN FELELŐTLENSÉG, HA MÉG TÉNYLEG NEM OLTOTTÁK BE ORBÁNT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.01.


„Mindenkinek a szíve joga azt mondani, amit akar, elvégre szólásszabadság van” – reagált nem kis iróniával (gúnnyal?) Falus Ferenc arra a kérdésünkre: vajon megengedheti-e magának egy állami szakhatóság vezetője, hogy a több, általuk bevizsgált koronavírus-elleni oltóanyag közül egyet kiemelve azt mondja, hogy ő bizony beoltatná magát a kínai vakcinával. S hogy valójában mi a véleménye a korábbi országos tiszti főorvosnak? Hát ez: „az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója eladta a gerincét...mint a majom ismételgeti a szájába adott mondatokat”. Merthogy Szentiványi Mátyás fenti szavai előtt nem sokkal Orbán Viktor is a pórnép nagy ellenállásába ütköző kínai vakcina mellett tette le a voksát. „Orbán az emberek egészségével játszik, s különben is, az lett volna a kötelessége, hogy – miként az influenza elleni oltóanyagot – a koronavírus ellenit is elsőként kapja meg, a lanyha oltási kedvet növelendő” – mondja Falus.


A Hír TV Magyarország élőben műsorában Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója nem árult zsákbamacskát, már a beszélgetés elején kijelentette, hogy ő bizony beoltatná magát a kínai vakcinával. Mindez történt akkor, amikor Orbán Viktor a szokásos kora reggeli, Kossuth Rádiónak adott, interjúnak mondott szózatában a következőképpen fogalmazott ugyanerről az oltóanyagról: „én megvárom egyébként a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban, de nem vagyunk egyformák, mások meg másban bíznak, ugye, gyerekkorunkban a szovjet vakcinákkal oltottunk bennünket, ezért van, aki az oroszban bízik, van, aki meg, ha a vakcinára gondol is, ideológiailag gondolkodik, neki nyugati kell, és nem keleti. Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.”

A két nyilatkozat több mint furcsa, leginkább azért, mert egyértelműen kiolvasható belőle a lobbizás szándéka, az, hogy a magyarok többsége által elutasított, a kormányfő szóbeli „üzenetére” és a kormány machinációi után gyorsított ütemben, a nemzetközi szabályokkal élesen ellentétben az OGYÉI-vel elfogadtatott és azonnal milliós (pontosan 5 milliós) tételben (ki tudja, mennyiért) megrendelt kínai vakcinát valahogyan el tudják adni a lakosságnak...

POKORNI ZOLTÁN: MÉGIS MARADHAT MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ A TURULSZOBOR

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2021.02.01.


Nem tartja helyesnek, hogy a szobrot lerombolják, de nem tartja a legjobb megoldásnak az átnevezést sem.

Már az idén elkészülhet a XII. kerületben az új második világháborús emlékmű, az arra kiírt pályázat a hónap közepén zárul. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) hegyvidéki polgármester várhatóan megfontolásra javasolja majd, hogy a 2005-ben ugyancsak ebből a célból állíttatott kerületi Turul-szobrot mégse minősítsék át első világháborús emlékművé, hanem legyen ott egy tájékoztató tábla a szimbólumról és történetéről. – írja az MTI.

Pokorni Zoltán egy hétfői háttérbeszélgetésen a napokban megjelent, édesapjáról szóló cikkre és egy, a Turul-szoborral kapcsolatban készült dokumentumfilm megállapításaira reagált. Közölte: a kialakult helyzet miatt azt fontolgatja, hogy beterjeszt a képviselő-testület elé egy módosítást, hogy a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére állíttatott, nagy vitát kiváltó Turul-szobrot ne nevezzék át az első világháború áldozatainak emlékművévé.

"Álljon ez a szobor így magában, ne bontsuk el, ne olvasszuk be (...), de tegyünk mellé egy nagyon részletes útmutatót, hogy minek a szimbóluma és minek a története" – fogalmazott.

Pokorni Zoltán a 444.hu oldalon megjelent, A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilmről szólva azt mondta: a hegyvidéki zsidók meggyilkolása történetének feltárása fontos, de a rendező ahelyett, hogy egy megrázóan fontos témát tárgyaló filmet készített volna, "aktuálpolitikai furkósbotot" faragott az ügyből. Összekeveri az idősíkokat, a 2005 környéki és a mai vitákat, a nyilas tömeggyilkosságok feldolgozása után kialakult helyzetet, egyenlőségjelet tesz a Turul megmaradása mellett ma érvelők és a nyilasok, illetve a nyilasokat védelmezők között – vélekedett.

A 444.hu emlékeztet, hogy 2020 januárban a Maros utcai megemlékezésen azt mondta, polgármesterként az a dolga, hogy rendbe tegye ezt az ügyet. Azután beszélt erről, hogy a Mozgó Világ cikke alapján kiderült: nagyapja, Pokorni József a tömeggyilkosságok elkövetői között volt, pedig a neve még a szobor talapzatán is szerepelt, mint háborús áldozat.Amikor viszont 2020 nyarán a XII. kerületi képviselőtestület arról szavazott, hogy mi legyen a szobor sorsa, Pokorni közölte: ő nem tudja objektíven megítélni ezt a kérdést, ezért nem fog szavazni...


KINEK VAGYON, ANNAK NAGYON

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.02.01.


Megjött az ez évi gumicsont-szállítmány, lehet rágcsálni bolodogan, lehet szörnyülködni, és lehet jó nagyokat röhögni.
Politikusaink vagyonbevallanak.

Mecsoda baromság, az arra kötelezettek bevallják azt, amit a nevükre vettek.
Ez éppen olyan, mint a balkézről gyártott gyerek apjának eljárása: ha a nevére vette, akkor köze van hozzá, ha nem vette a nevére, akkor nincs is szegény.
Ebben az országban, ahol a csalás nemzeti sport és tulajdonképpen bocsánatos bűnnek számít, ezen az egész eljáráson csak vigyorogni lehet, és aki ezen bukik meg, az magáénak mondhatja az Európa Legnagyobb Barma címet a tölgyfalombbal és a kardokkal.

Persze azért érdekességek vannak, mint például Rogán Tonya vagyonnyilatkozatba csomagolt hymen-híre, mely szerint igaz szerelemre lobbant, majd keresztény nemzeti potentáthoz méltó módon perfektuálta a szituációt - feleségül vette a titokzatos, ám vélhetőleg csodaszép Barbarát, aki őt - valószínűleg - egyenes jelleméért, száz próbát kiállt nyelvéért és égő hazafiúi lelkületéért szereti.
A házasság kilátásai kedvezőek, hiszen a daliás Tonya több magyar állampolgárt csinált, mint a második ukrán front hajdan, és mindegyik után beszedte a sápot, ami ebben a kétségkívül szerelmi házasságban azért macerás lesz.
Azt se lehet tudni, hogy az új asszonyka gyárilag szép, vagy őt is alá kellett vetni egy totális átépítésnek, mint elődjét, továbbá, míg nem publikus az új asszonyka képe, csak törhetjük a fejünket, hogy ő is a tőkés réce domesztikált változata, vagy sem, továbbá, hogy a a kedves papa a tőkés, vagy Tónink maga az eredeti tőkefelhalmozás Barbi családjában.
Kérdés az is, hogy nyeli-e a nokedlit, és tud-e vajh bablevest főzni majdan, remélhetőleg sitten ülő házastársának.....

EGY BEFOLYÁSOS DIPLOMATA ELTUSSOLT BOTRÁNYA

TELEX
Szerzők: FÁBIÁN TAMÁS, KÖRÖMI CSONGOR
2021.02.02.


Szalay-Bobrovniczky Vince részegen, gyerekeivel az autójában karambolozott Bécsben, az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, pedig letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte. Az esetnek Magyarországon sem lett következménye, a Külügyminisztériumhoz a baleset leglényegesebb részletei el sem jutottak. A Habony–Rogán-körhöz tartozó diplomata egy időben Orbán Viktor számára is fontos kapcsolatokat ápolt, ezért hiába volt vele elégedetlen Lázár és Szijjártó is, 
nem tud kiesni a kormányzatból.

Nyolc évvel ezelőtt Magyarország bécsi nagykövete szolgálati autójával karambolozott az osztrák fővárosban. Ha csak ennyi történt volna, talán még hírértéke sem lenne, bár az ilyen esetek azért legalább egy színes hírként meg szoktak jelenni a bulvárlapokban. Figyelemre méltóak ugyanakkor a baleset körülményei, és az is, ahogyan az érintett diplomata, Szalay-Bobrovniczky Vince, valamint a magyar Külügyminisztérium és az osztrák hatóságok kezelték az ügyet.

A politikus a baleset idején több szabályt is megszegett, az eseményt utólag rekonstruálva egyértelmű, hogy nem is lett volna szabad volán mögé ülnie. Azért, hogy teljes képet kapjunk a történetről és annak utóéletéről, több mint egy tucat külügyi és diplomáciai forrással beszéltünk (a téma érzékenysége miatt nem vállalták a nevüket), valamint hetekig leveleztük az osztrák és a magyar hatóságokkal és szakértőkkel.

Valószínűleg kevesen tudják fejből, hogy kicsoda Szalay-Bobrovniczky Vince, ezért mielőtt továbbmennénk, érdemes felidézni, hogy bár az utóbbi időkben kevesebbet hallani róla, bécsi nagykövetként gyakori szereplő volt a hazai és az osztrák sajtóban is: támadta a Riporterek Határok Nélkül zsűrijét, mert szerinte nem a megfelelő újságírókat tüntették ki; egy linzi kiállítás képei miatt (!) az osztrák államfőnél tiltakozott; egyik leghíresebb esete volt, amikor a nagykövetségen a társaságában gúnyolódtak osztrák humoristák a Szent Koronán. Két éve a német konzervatív Die Welt újságírója tette fel az internetre, hogy milyen, párját ritkító leveleket küldözgetett neki kormányzati emailcíméről a magyar diplomata...


LESZ-E GLOBÁLIS DEMOKRÁCIA-CSÚCSTALÁLKOZÓ? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.02.02.


Lesz-e globális demokrácia-csúcstalálkozó, ahogy azt Joe Biden ígérte az elnökválasztási kampányában? Ezt a témát járta körül a New York Times cikke, melyet Kárpáti János szemlézett.


Az amerikai Demokrata Pártot szokás méltatni azért, mert a nemzetközi politikában előtérbe állítja, támogatja a liberális demokrácia ügyét, fellép az ennek ellentmondó, ezt gyengítő, vagy éppen megtagadó jelenségekkel szemben, szerte a világban. És szokás bírálni is ugyanezért, abban a megfogalmazásban, hogy igyekszik exportálni, ráerőltetni a nyugati értelemben vett demokratikus berendezkedést olyan országokra, ahol erre az eltérő hagyományok miatt nincs igazán igény, vagy legalábbis jobban figyelembe kellene venni a helyi sajátosságokat. A demokratáknak ez a tulajdonsága talán minden eddiginél világosabban megmutatkozik most, amikor hatalmas a kontraszt: Donald Trump sok mindennel törődött, de külföldi barátainak demokratikus pedigréjével a legkevésbé. A Fehér Házba beköltözött Joe Biden egyik külpolitikai kampányígérete pedig az volt, hogy elnöksége első évében összehív egy globális demokrácia-csúcstalálkozót. Ennek az lenne a szerepe, hogy a hasonló gondolkodású vezetők nyilvánosan állást foglaljanak a Trump ideje alatt megerősödött autoriter és populista hullámmal szemben, amely Biden és munkatársai szerint veszélyezteti a nyugati politikai értékeket.

Erről a tervről szóló cikkében a New York Times kiemeli a kétkedők Bidenhez intézett üzenetét: előbb gyógyítsd meg önmagadat. A lap szerzője – bizonyos Michael Crowley – megfogalmazása szerint az Egyesült Államok demokratikus rendszere legalábbis diszfunkcionális, „hacsak nem egészen eltörött”, és a külföldi versenytársak szerint Amerikának nem dolga, hogy kioktasson másokat. Az anomáliákra példaként utal a Trumpot támogató csőcselék Capitolium ellen intézett rohamára, a volt elnök ellen folyamatban levő második alkotmányos vádeljárásra, impeachmentre, illetve arra, hogy a republikánusok folyamatos kongresszusi obstrukcióra, vagyis Biden minden lépésének lehetőség szerinti akadályozására, minél későbbre halasztására készülnek.

„Amerika már elvesztette azon jogát, hogy irányt szabjon másoknak” – jelentette ki a New York Times szerint Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának az elnöke – mint ha az elmúlt száz évben akadt volna akár egyetlen olyan, hivatalban levő orosz politikus, aki nyilvánosan elismerte az Egyesült Államok ilyen jogát, ami Koszacsov szerint immár megszűnt. De idézi a lap Hua Csun-jing kínai külügyminisztériumi szóvivőnőt is, aki azt állította a minap, hogy az amerikaiak „a lelkük mélyén azt remélik, hogy úgy élhetnek majd, mint a kínaiak”.

A New York Times úgy értesült, hogy az amerikai belviszályok nem rettentették el Bident a demokrácia-világtalálkozó tervétől. Azt valamikor ez év vége felé tartanák meg, de még nem tűzték ki az időpontját és a helyszínét.

Eközben azonban több elemző ellenvetésekkel él. James Goldgeier egyetemi professzor, aki a Clinton-kormányzatban nemzetbiztonsági területen szolgált, a Foreign Affairs hasábjain úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok „kétségkívül elveszítette hitelességét”, és az elnöknek inkább a hazai demokrácia ügyében kellene tanácskozást összehívnia, az igazságtalanságok és egyenlőtlenségek ellen, például a szavazati jogok, illetve a dezinformáció témájában. „Ha totális döntésképtelenség uralkodik a Capitoliumon, és nincs meg az a képességed, hogy elvégezd a teendőket az emberek életének a jobbítása érdekében, akkor nem sok erkölcsi tekintélyed marad” – figyelmeztetett Goldgeier.

Emma Ashford, az Atlanti Tanács rangidős tagja egy másik amerikai külpolitikai folyóiratnak, a Foreign Policynak írt cikkében azt a kérdést tette fel, miként terjesztheti a demokráciát az Egyesült Államok, ha maga is alig működőképes demokrácia. Ashford szerint a washingtoni külügyes elit ragaszkodik ahhoz a három évtizedes irányvonalhoz, hogy a világot Amerika képére kell átformálni, és túlságosan fásultak annak a belátásához, hogy időközben, 2020-ra mivé változott ez a kép.

A Biden-kormányzat tisztségviselői azonban – folytatódik a New York Times cikke – azt mondják, hogy valójában nincs itt ellentmondás, az ilyesfajta bírálat hamis választási kényszert fogalmaz meg az ország erejének hazai megszilárdítása és nemzetközi helyzetének alakítása között. Jake Sullivan, az új nemzetbiztonsági tanácsadó – igaz, még tavaly augusztusban, jóval a november óta lezajlott események előtt, bár igazság szerint Donald Trump már akkor is a jól ismert Donald Trump volt –, szóval Sullivan azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok nemzetközi elkötelezettségét tükröző hatékony stratégia azzal kezdődik, hogy „megerősítjük saját demokráciánkat és demokratikus intézményeinket”.

Tom Malinowski demokrata párt kongresszusi képviselő szerint az elmúlt hetek fejleményei éppenséggel azt igazolták, hogy Amerika alapvető intézményeinek jó az ellenállóképessége, és igenis szükséges a demokrácia-csúcstalálkozó megrendezése.

A New York Times cikke kitér arra, hogy a konferencia gondolatának kritikusai felteszik a kérdést, mi lesz azokkal a NATO-szövetségesekkel, így Törökországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal, amelyek látszólag demokráciák ugyan, de egyre autoriterebb gyakorlat jellemzi ezeket az országokat. Az egyik lehetséges válasz a lengyelek és a magyarok vonatkozásában a D-10-es csoport megteremtése: a tíz demokratikus entitás egyike nem valamelyik ország, hanem maga az Európai Unió lenne, amelybe végül is annak összes tagállama beleértendő.

ELVESZ(T)ETT EVIDENCIÁK. EMLÉKEZETPOLITIKA A MAI MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: BARTHA ESZTER
2021.02.01.


...az uralkodó elit arra törekszik, hogy a saját kollektív tudatának megfelelő társadalom- és világképet rákényszerítse az alul levő társadalmi osztályokra, amelyeket így megfoszt a különálló vagy egyenesen ellentétes irányú, kollektív- és osztálytudattól.

Az alábbiakban vázoljuk a magyar társadalmi-politikai fejleményeket a rendszerváltást követően, amelyek a napjainkban érvényes hatalmi struktúrákat kialakították. A rendszer meghatározása után rátérünk a minden eszközzel erőltetett emlékezetpolitika főbb jellemzőire és sajátosságaira. Végezetül pedig megkísérlünk felmutatni néhány „közös” evidenciát...

HETVENEZREN MARADHATNAK TAJ-SZÁM NÉLKÜL - FONTOS FIGYELMEZTETÉST TETTEK KÖZZÉ, SÜRGŐSEN LÉPNIÜK KELL A TARTOZÓKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.02.


Február 12-étől érvénytelen lesz a TAJ-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Havonta 8 ezer forintot kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek. Ehhez viszont lépniük kell. Hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül, kiesve a társadalombiztosítási ellátásból.


Az Országgyűlés 2019 végén fogadta el azt a törvényt, amely ellenzéki vélemények szerint százezreket zárhat ki a társadalombiztosítási ellátásból. A köztársasági elnök gyorsan alá is írta a rendelkezést, amely szerinte csak a potyautasok kiszűrésére szolgál. Sok minden hangzott el a jogszabállyal kapcsolatban, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója maga mondta el: a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik 2020 júliusától hathavi tb-tartozást halmoznak fel. (A lehetséges menekülőutakról itt írtunk.)..

LEGYEN MINDEN TILOS!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.01.29.


Kormányzó urunk fölöttébb utálja a Klubrádiót, és erre, lássuk be, megvan minden oka. Ezt a rádiót a hallgatói tartják fenn, mondhatni, a csőrükben viszik a fészkébe a táplálékot csak azért, hogy el ne némuljon. Ezzel szemben kormányzó urunk hatalmas médiabirodalmának nemzeti főadóját hozzávetőlegesen annyian hallgatják, ahányan az M1 tévécsatornát nézik. A szám a nullához közelít. Persze a Kossuthot is az állampolgárok tartják fenn, avval a különbséggel, hogy nem önként és pláne nem hallgatói minőségükben. „Talán csakugyan hülye vagyok, de mazochista nem”, mondta egy orbánhitű finom úriasszony arról kérdeztetvén, hogy vakcinafronton hallott-e a 
Krónikában valami érdekeset, vagyis kormányzó urunk zászlósadóját a hívek se hallgatják. Soha, semmiképp, semmikor. Akkor se hallgatnák, ha pénzt kapnának érte, de hogy ezért még ráadásul ők adakozzanak, az épelméjű embernek eszébe se jut. Kormányzó urunk kissé talán szomorú is emiatt, és ennélfogva a Klubrádiót még jobban rühelli, ami csakugyan nagy szó, tekintve, hogy ebben a szakmában ő már régi motoros.

2011 és 2013 között nyolc bírósági ítélet született azon törvénysértések miatt, amelyeket a Médiatanács követett el a Klubrádióval szemben annak érdekében, hogy elhallgattassa – így kezdődik a rádió január 25-én, hétfőn kiadott közleménye. Érzékletesebben fogalmazva arról van szó, hogy 2010-es hatalomra kerülését követően kormányzó urunk percnyi tétovázás nélkül az egyetlen autonóm, földi sugárzású közéleti rádió golyóira lépett, és rajtuk ugrál azóta is. Eljárása csakis helyeselhető, vagy diktatúrát csinálunk, vagy babazsúrt, ezt el kell dönteni, utána pedig haladni előre egyenest. Viszont közben múltak az évek, egyik a másik után, a rádió pedig továbbra is üzemel, ami oly fokú impertinencia, hogy ahhoz hasonlóra a honfoglalás óta példa nem volt. Ráadásul továbbra se fér a bőrébe, ennek következtében hamarosan újabb bírósági ítélet következik, és persze ezt a pert is a Klubrádió indította, ezúttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen azon a címen, hogy lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács nem hosszabbította meg. Lapunk olvasói számára a részletek többé-kevésbé közismertek, e tárgyban szeptember folyamán Polyák Gábor és Urbán Ágnes Célkeresztben a Klubrádió című tartalmas és tárgyszerű írását, októberben pedig Vásárhelyi Mária Szemek a láncban című elemzését közöltük. Utóbbi rámutat arra a mozzanatra is, melyet a Klubrádióval összefüggésben nemigen szokás emlegetni, noha elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A DAB+ néven ismert digitális rádiós műsorszórás lekapcsolásáról van szó, lényege pedig abban áll, hogy analóg technológia mellett a kiosztható frekvenciák száma erősen korlátozott, digitális technológia mellett jóval kevésbé. Előbbi esetben a szokott pimaszok frekvenciahiányra hivatkozva minden további nélkül elhajthatók, utóbbiban viszont indokolni kell, mégpedig lehetőleg úgy, hogy a politikai szándék ne legyen brutálisan nyilvánvaló. A DAB+ kilövése nagyjából olyan, mintha betiltanák a mobiltelefóniát csak azért, mert a Facebookon kormányzó urunk fennkölt személyét és viselt dolgait illetően kevéssé tiszteletteljes posztok is olvashatók. Erre csupán azért nem kerül sor, mert a jövőre esedékes választási kampány nagy valószínűséggel a Facebookon lesz celebrálva, lévén a nép egyedül ott elérhető. De vajon mért nem indított pártunk és kormányunk tetszőlegesen nagy számú lojális DAB+ csatornát, kérdezhetnők, nos azért, mert már nekik is feltűnt, hogy az általuk pártirányított rádiók a nap huszonnégy órájában szamárordítást is közvetíthetnének akár, ember nincs a földön, aki észrevételezné, hogy az éterben mostanság talán mégse stimmel valami. Ha viszont van egy frekvencia, amelyen többé-kevésbé normális személyek többé-kevésbé érdekes dolgokról többé-kevésbé szalonképes hangnemben társalognak, az rögtön feltűnik, mert rendszeridegen. Persze „Magyarországon a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók” stb., ám ezt senki se veszi komolyan.

Még egy apróság, csak hogy világos legyen, hol is élünk. Tehát: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális műsorszórást 2020. szeptember 5-én lekapcsoltatta. Decemberben pedig hatályba lépett az a rendelet, amely szerint a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett autók mindegyikében olyan gyárilag beépített rádiónak kell lennie, amely digitális műsorszolgáltatások vételére alkalmas...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

HÁROMÉVES GYERMEKET IS KEZELTEK MÁR A KORONAVÍRUS RITKA, DE SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYÉVEL MAGYARORSZÁGON

HVG / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.02.02.


Nem igaz, hogy a gyermekeket egyáltalán nem érinti a koronavírus-fertőzés: a 18 év alattiak közül Magyarországon is több százan szorultak már kórházi kezelésre. Nagyon ritka esetben a gyerekkori Covid–19 betegségnek egy súlyos szövődménye is kialakulhat, a MIS-C betegségben az az alattomos, hogy általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy nem. A kezelt gyerekek többségét csak több hónap után tudják gyógyultnak nyilvánítani, így különösen fontos, hogy a szülők időben felismerjék, ha gond van. Elmondjuk, mire kell figyelni...

POKORNI ÚJABB FORDULATA ÉS EGY SZAVAZAT A KELETI VAKCINÁKRA - A 444.HU 4 LEGFONTOSABB CIKKE

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.02.02.


Jövő hétfőn nyit Ausztria

- Pokorni Zoltán újabb fordulata: nem lesz I. világháborús emlékmű a turulszobor

- A magyar határtól 50 kilométerre szakadt szét Európa villamoshálózata


Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

SZABAD SZEMMEL: BIDEN HELYRE TUDJA ÁLLÍTANI AMERIKA VEZETŐ HELYÉT A VILÁGBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.02.


FAZ


A konzervatív lap Budapestre is akkreditált bécsi tudósítója elfogultnak tartja az ARTE televízió Magyarországról készült dokumentumfilmjét, még akkor is, ha az sok igazságra mutatott rá. A recenzió azért jelent meg, mert a csatorna ma este 8-kor ismét levetíti a másfél órás összeállítást, amelynek címe: „Halló, Diktátor!, és amivel arra a megaláztatásra utal, ami Juncker részéről érte Orbánt egy uniós csúcs előtt. Mindenesetre jó ismerői szerint a kormányfő nem felejtette el és nem is bocsátotta meg az incidenst a Bizottság akkori elnökének. Sőt soha nem is fogja.

Az is nagy pofon volt számára, amikor a jó gazdasági helyzet ellenére 2002-ben elvesztette a hatalmat. Azt a következtetést vonta le belőle, hogy a liberális elit uralja a kulcspozíciókat a gazdaságban, az igazságszolgáltatásban, de főként a sajtóban. Ez az egyik oka annak, hogy a Fidesz oldalán sokan teljesen rendjén valónak találják a most zajló mélyreható, sőt forradalmi átalakulást.

2010 után azonnal jött a gyakran eltúlzott bírálat külföldről is, amit a hatalom a saját tézise igazolásának tekintett. Ugyanakkor az ARTE filmje csak azt próbálja bemutatni, hogy a magyar demokrácia csupán díszlet, valójában azonban önkényuralom. Az arrogánsan indító Kovács Zoltánt leszámítva csak olyanok szólalnak meg benne, akik kritizálják a rendszert, köztük kereszténydemokraták is, mint Viviane Reding és Monika Hohlmeier. De ők is csak előkészítik a terepet a szupersztárnak, a Daniel Freundnak, a zöldek EP-képviselőjének, akit végigkísér a kamera a közelmúltban tett magyarországi útján.

Ám az egyoldalú megközelítéstől függetlenül sok minden van abban, amit szóvá tesz a film. Pl. hogy önkényesen nyugdíjba küldtek egy csomó bírát, bár azt már nem említi meg, hogy az Alkotmánybíróság annak idején elkaszálta a döntést. Ezzel együtt Orbán eljárása elítélendő, mert sok esetben így is kész helyzetet teremett, csak a kép nem annyira egydimenziós, mint ahogy azt az összeállítás sugallja.

Hasonló a helyzet a sajtószabadsággal is. Ahogy a miniszterelnök járszalagra állítja a kritikus médiát és a gazdasági összeomlás szélére vagy a csődbe hajszol egyes orgánumokat, az súlyos hatalmi visszaélés. Viszont az sem igaz, hogy szabad újságírás már csupán néhány buborékban létezik. Hiszen továbbra is működnek fürge, oknyomozó portálok.

A legrosszabb azonban a korrupció. Megismerkedhetünk Mészáros Lőrinc jól látható sikerével, aki 10 éve alatt gázszerelőből lett az egyik legtehetősebb vállalkozó. Az viszont már nemigen követhető nyomon, hogy milyen üzleti kapcsolatok fűzik az Orbán-családhoz. A zárszóban Karácsony Gergely fején találta a szöget, amikor arról beszélt, hogy a belső bajokat a magyaroknak kell megoldaniuk. Az EU-nak azonban meg kell erősítenie a maga immunitását.

Süddeutsche Zeitung

Németország elképesztő változáson ment át a háború után, a múlt feldolgozása egészen hihetetlen, csak tanulni lehet tőle, de félő, hogy gazdasági érdekei gyakran befolyásolják a döntéseit, mint pl. Magyarország esetében. Hiszen amikor decemberben kirobbant a vita a Fidesszel és a PiS-szel a kleptokrácia és a jogállam szétverése miatt, a berlini kormány az egész jogállami javaslatot veszedelmesen felvizezte, tekintettel a magyar gazdaságba kihelyezett német tőkére. Noha az agresszív, EU-ellenes irányvonallal alighanem Orbán jelenti a legnagyobb fenyegetést Európa számára.

Az a véleménye a holland politikai elemzőnek, Geert Mak-nak, akit a lap úgy jellemez, hogy korunkban ő az egyik legfőbb, két lábon járó szociálpolitikai szeizmográf a földrészen. A szakértő jó 15 év elteltével ismét végigutazta a kontinenst, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzen és azzal tért haza, hogy az eltelt időszak alatt a lakosság sokkal európaibb lett, részben a gazdasági és menekültválságnak köszönhetően. Az emberek ugyanis a korábbinál jóval erősebben érzik, hogy sorsuk összekapcsolódik, és hogy közösen kell átvészelni a bajokat.

A neoliberalizmus, a magánosítás és a szociális állam visszafejlesztése megtette a magáét, de közben az unió jól teljesített, lásd pl. az igen látványos 750 milliárdos segélycsomagot. Makot sok minden azonban így is a 30-as évekre emlékezteti, és úgy látja, hogy a nacionalizmus és szocializmus hitleri keveréke veszedelmes mintát nyújt. Ám ugyanakkor dolgozta ki Roosevelt a New Dealt, azt kellene most új formában sínre tenni az igazságosabb, jobb társadalom érdekében. De mintha pont ez történne, habár a politikusok feladata cseppet sem egyszerű: egyrészt igazolniuk kell, hogy védik a népüket, másrészt erősíteniük kell Európát.

A koronazárlat elleni holland zavargásokat az elemző azzal magyarázza, hogy általános az elbizonytalanodás, az életet nemigen lehet tervezni. Az embereknek új kapaszkodó kell, és erre alkalmasak az összeesküvés elméletek, a maguk egyszerű magyarázataival. Azon kívül aki kimegy tüntetni, az újra társaságban van, amely nem arctalan tömeg. De számít az interneten keresztül érvényesülő uszítás, valamint az is, hogy a Rutte-kormány jó pár hibát követett el a válság kezelésében. Az elégedetlenség azután egyaránt irányul a hatalom és Európa ellen, miközben az ország – a brit szövetséges kiesésével – új helyet keres magának az EU-ban.

Washington Post

A trumpizmus fasizmus – amerikai módra, írja Michael Gerson, aki hetente kétszer jelenti meg elemzéseit a lapban, korábban azonban az ifjabbik Bush alatt a politikai és stratégiai tervezésért felelt a Fehér Házban, illetve ő állította össze az elnök beszédeit. Úgy értékeli, hogy Biden dicstelenül leszerepelt vetélytársa ugyan azt ígérte: ismét naggyá teszi Amerikát, csak közben elárulta az ország identitását.

Hiszen az alapító ideológia egyik legfontosabb eleme a civil köztársaságiság. Az igazságos társadalmat a bizonyos értékek birtokában lévő polgároknak tudatosan kell létrehozniuk. A demokrácia nagyban függ azoktól az emberektől, akik felelősséget vállalnak közösségükért, törődnek a szomszédjuk jólétével, megkövetelik a feddhetetlenséget a köztisztviselőktől, védik a jogállamot, tisztelik mások méltóságát és jogait. Enélkül a többség csupán csőcselék.

Trump azonban olyan egyedeket állított elő, mint a republikánus törvényhozó, Marjorie Taylor Greene, aki még mindig tagja a Kongresszusnak, mert a volt elnök radikalizmusát testesíti meg. Ideértve a rasszizmust, az összeesküvés elméletek gátlástalan terjesztését és az erőszak elfogadását közhivatalok betöltőivel szemben. Mégis fontos tényező az immár ellenzéki pártban, de ezt hívhatjuk civil barbárságnak.

A Trump a lehető legalantasabbat hívta elő az emberekből. Az ilyesfajta politikusok azt csinálják, amitől az alapító atyák a legjobban féltek: az igazi demokrácia ellen vezetik a csőcseléket. Miként tekintheti bárki is a hazafiság bizonyítékának, amikor lerombolják a legszebb hagyományokat? Ezek a körök a mitikus múlt újjászületését ígérik, a fehér áldozatiságot táplálják. Az érzelmeket a józanész elé helyezik. Megvetik a szakértőket és a tudást. Külső tényezőket okolnak a bajokért. A zsidók és a sötét elitek világméretű összeesküvését szajkózzák. A hazugságot a politikai igazság mélyebb formájaként fogadják el. Dicsőítik a jogot és rendet, miközben fenntartják a jogot, hogy erővel buktassák meg a politikai viszonyokat.

Az előző elnök és szép számú híve bevállalta az amerikai fasizmust. Ezen nem változtat Trump pojácasága sem, bár ő maga aligha tudná megmondani, hogy milyen irányvonal mögé is állt be. Fékezhetetlensége, hiúsága és tekintélyelvű ösztönei fasiszta útra terelték. Eredendő vonzódást mutatott olyan vezetők iránt, mint Putyin, Erdogan és Orbán.

És ez a veszedelmes ideológia terjed tovább, ám határozottan a margóra kell szorítani az amerikai fasizmust. Ehhez nem szabad magukra hagyniuk a felelős republikánus vezetőket, mint Mitt Romney és Liz Cheney. De nem szabad senkit sem Trump tábora felé terelni. Hatalmas erkölcsi különbséget látni a két Bush, McCain és Mitt Romney, illetve Trump civil barbársága között.

Az USA politikai jövője nagyban függ attól, mennyire sikerül felelős jobboldaliságot szembeállítani a trumpi kísértéssel. Az amerikai demokrácia azonban csak akkor működik kifogástalanul, ha a civil köztársaságiság helyet kap a konzervatív oldalon. Akár a Köztársasági párton belül, akár azon kívül.

Washington Post

A vezércikk úgy értékeli, hogy Biden fel tud lépni a myanmari puccs ellen, egyben helyre tudja állítani Amerika vezető helyét a világban. Most vizsgázik az új washingtoni vezetés, miután azt ígérte, hogy megvédi a globális demokráciát. Az egykori Burmában a hadsereg elsöpörte azt a részleges jogállamot, amelynek létrejötténél annak idején ott bábáskodott az USA. Az elnök azonnal visszakozásra szólította fel a tábornokokat, de itt erőteljes fellépésre lesz szükség az Egyesült Államok részéről, főként az ázsiai szövetségesekkel karöltve.

A kormányfőt azután tartóztatták le, hogy pártja elsöprő győzelmet aratott és a katonák képviselete csupán marginális szerephez jutott a parlamentben. A tábornokok azonnal csalást emlegettek, minden alap nélkül, ami nagyon emlékeztet arra, amit Trump művelt november után. A főcsővezető alighanem a fegyveres erők főparancsnoka, akit az ostromállapot bevezetésével párhuzamosan egy évre neveztek ki az ország élére. Úgy volt, hogy Min Aung Hlaing a nyáron nyugdíjba meg, de politikai terveket táplált és azok elérésére nemigen nyújtott keretet az eddigi modell.

A miniszterelnök lejáratta magát, mert támogatta a rohingyák elleni népírtást, de ettől még viszonya ellenséges maradt a katonasággal, mivel igyekezett megnyirbálni a főtisztek kivételezett státuszát. Ha most sikerül visszaállítani a teljes diktatúrát, az nagy csapás volna a szabadság szemszögéből Délkelet-Ázsiában.

Az Egyesült Államoknak azonban vannak ütőkártyái. Pl. szankciókat hozhat a hadsereg két nagy holdingja ellen, de célba veheti a fő puccsista családi vállalkozását is. Még ennél is fontosabb, hogy összehangolja lépéseit Európával és a többi partnerrel, köztük Japánnal és Indiával. Az új kormányzat most megmutathatja, hogy képes állni a szavát és helyreállítja az amerikai vezetést a legfontosabb nemzetközi ügyekben.

Die Presse

Moszkva és Peking részesedésre hajt az európai vakcinapiacon, miután az ellátási nehézségek aláássák az EU hitelét. Délkelet-Európában egyre több állam fordul közvetlenül a szállítókhoz, Kínában és Oroszországban is. Ebben élenjár Szerbia, amely a jövő hónap elejére a januárban vett egymillió adag után további egymilliós tétel szállításában állapodott meg a Sinopharmmal. Emellett az országnál csak a britek állnak jobban a védőoltásokkal.

Ugyanakkor ebben a tekintetben az oroszok és a kínaiak odahaza messze lemaradtak, miközben az oltóanyaggal politikai befolyást is próbálnak szerezni az öreg kontinensen. De mivel a szerződéseket teljesítik, Kína tekintélye pl. lényegesen erősödik a Balkánon. Orbán Viktor kijelentette, hogy neki nem magyarázatokra, hanem injekciókra van szüksége. Ezzel indokolta az egyezséget a Szputnyik V, illetve a Sinopharm terméke ügyében.

De a nyugathoz igazodó Románia is kezdi elveszteni türelmét és másutt is növekszik a nyomás, pl. a horvátoknál és a cseheknél, hogy nem szabad csak Brüsszelre hagyatkozni.

Washington Post/AP

Polgári engedetlenséget fontolgat több magyar vendéglátóhely gazdája, mert a járvány miatt elrendelt korlátozások miatt csődveszélybe kerültek, csak éppen a kormány igen kemény kézzel lép fel a tiltakozás e formája ellen. Úgy hogy az egyik érintett el is ismerte a hírügynökségnek: szél ellen nem lehet, mert itt olyan fenyegetésről van szó. Hiszen akár fél vagy egy évre is bezárathatják az üzletet, nem beszélve az átszámítva 4-17 ezer dolláros büntetésről.

Így azután sokan letették arról, hogy újra kinyissanak. A vasárnapi megmozdulást a rendőrség feloszlatta, a szervezőknek 1700 dollárnak megfelelő összeget kell fizetniük. Ugyanakkor a vendéglősök még édeskeveset láttak a hatalom által kilátásba helyezett 68 millió dolláros támogatásból. Csak az egynegyedét utalták ki a szerencséseknek. Úgy hogy jó pár tulajdonosnak a saját zsebébe kellett nyúlnia a túlélés érdekében. Mint ketten is elmondták, a bevételeket 90 %-kal kellene megdobni ahhoz, hogy kikeveredjenek a veszteségből. De már így is 17 ezer dollárt áldoztak a megmenekülésért. A számlák azonban érkeznek, rendületlenül.

Pedig a szakemberek szerint volna mód a vendégek fogadására: ha korlátoznák a helyek számát, a vendégek tartanák a távolságot és viselnék a maszkot, akkor biztonságosan lehetne működni és nem kellene választani aközött: megszegjék-e a törvényt, vagy inkább húzzák le végleg a rolót.


FORTÉLYOS FÉLELEM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.02.


Tegnap is kiment a Hősök terére néhány tüntető, hogy a kilátástalanságba belevesző hanggal tiltakozzon a vendéglők és a józan ész zárva tartása ellen, ami aktus elhalóan a rendszer elleni kritika is, pénzbe fojtva. Előtte, még vasárnap pár renitens kapott félmilliós büntetést, a dudálás is milliós tétel, egy szimbolikus helikopter-leszálló felföstése gyámügyet ér. A rezsim nem szereti a kritikát, és arról nem is hajlandó még szóba állni sem senkivel, hogy az országban ne a lehető legjobban mennének a dolgok. A sajtójában-, és -ból diadalmi jelentések áradnak, valamint a jobboldali kultúrfölény szellemében az ellenzék és az elégedetlenek gyalázása.

Ez utóbbi élharcosa a PestiTV, amely stúdiójában annak indulásakor Németh Szilárd pöffeszkedett egy fotelban, körötte rohamsisakos pesti srácok fülig érő szájjal, hogy jól megfizetett, de senkinek sem kellő médiatartalmakat állítsanak elő. Kiült az arcukra a velőspacalból felgőzölgő zsidórómaigörög kultúrájuk. A PestiTV-t decemberben a teljes lakosság három ezreléke nézte, ennek ellenére országosan fogható, és jól kistafírozott buli. Mészáros-közeli cégtől kaptak eddig fél milliárdot, abból sok rohamsisak kijön, és kenyérre is futja. Ez az adat akkor derült ki, amikor a másik csoda, a HírTV maga kérte a szolgáltatót a csatorna levételére a kínálatból, mert annyira ócska adatokat produkált.

A HírTV azonban a maga egy százaléknál éppen magasabb nézettségével a másikhoz képest maga a lakosság hírcsöcse, amit az kitartóan szív. Ezekre és a KESMA pár száz hasonló termékére – plusz közmédia – annyi pénz megy el, amennyit egy halandó el sem tud képzelni, de már nem ez a felháborító, mert ezt sajnálatosan megszoktuk, ahogyan az ócska nívótlanságot is. Az új gyalázat az, hogy a szolgáltató, a UPC Direct helyébe lépő Direct One a kifejezett kérés ellenére sem távolítja el a HírTV-t a kínálatból, sőt, melléje teszi a PestiTV-t is holott ezek neki nézőket, következésképp pénzt nem hoznak. A szolgáltató szervilizmusában a saját piaci érdekei ellen cselekszik, ami hungaricum...