2020. november 13., péntek

ÁLSÁGOS ÉS ÁTLÁTSZÓ A FIDESZ MAGYARÁZATA A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.13.


„Orbán Viktort egyetlen egy dolog foglalkoztatja igazán, hogy hatalmon tudjon maradni, minden más abból következik, beleértve azt is, hogy tudjanak majd tovább gazdagodni” – szögezte le portálunknak Szentpéteri-Nagy Richard, akit a választási törvény Fidesz által bejelentett módosításai kapcsán kerestünk meg. A kamupártokra hivatkozás nem állja meg a helyét. Az alkotmányjogász-politológus szerint sem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek, bőven benne van a pakliban, hogy már az íróasztalfiókban vannak a további változásokat rögzítő módosítók is. A jelenlegi választási rendszerüket a háromosztatú pártrendszerre találták ki, s a megváltozott helyzetben olyan finomhangolásokat látnak szükségesnek, amikkel biztosítani képesek Orbánék számára a győzelmet. „Ez nem elegáns, arról nem is szólva, hogy szerintem azt kellene bevezetni, hogy a két választás között hozott bármilyen módosítás nem hatályosulhat a rá következő választáson” – mondta.

Mint portálunk is beszámolt róla, november 10-én, éjfél előtt egy perccel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a választási törvény módosítását tartalmazó javaslatot. A tervezet értelmében, pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – minimum ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított – gyakorlatilag ezzel ellehetetlenítve az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A Political Capital gyors véleménye szerint, ez azt mutatja, hogy a Fidesz, ha szükségét érzi, bármikor belenyúlhat a választási játékszabályokba. Szerintük feltűnő ugyanakkor, hogy a javaslat egyelőre nem tartalmazza a kerülettérkép átrajzolását, amit Pest megye esetében ténylegesen indokol az elmúlt években bekövetkezett lakosságmozgás. „Csodálkoznánk, ha a kerülethatár-átrajzolások ne nyúlnának majd túl a megye határain, ahogy azon is, ha nem az utolsó pillanatban bukkanna fel a parlament honlapján” – írták, hozzátéve: talán egy későbbi módosító fogja érthetőbbé tenni azt, amit most látunk, mivel egyelőre ez nem több, mint az ellenzék egy tömbbe terelésének ösztönzése – ami ettől függetlenül is már jó ideje zajlik...

MIT JELENT, HA ÖSSZEOMLIK AZ EGÉSZSÉGÜGY? VENDÉGÜNK ÁLMOS PÉTER, A MAGYAR ORVOSI KAMARA ALELNÖKE [HETIVÁLASZ 47]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.11.12.


„Ha van 100 repülőgépem, de csak 20 pilótám, akkor valójában 20 repülőgépem van” – érzékelteti a magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb problémáját műsorunkban Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Vagyis: nem lélegeztető- és légzéstámogató-gépből van kevés, hanem szakemberből. A MOK-alelnök szerint már most van kórház, ahol alapvető munkákat (például a súlyos betegek szakszerű forgatása) sem képesek elvégezni, a halottasházak pedig telnek. Hetente jelentkező podcastadásunkban a járványhelyzet miatt újra elővett és kibővített rendkívüli jogrend életbe léptetésének napján, azaz szerdán beszélgettünk a Magyar Orvosi Kamara alelnökével, aki Szegedről csatlakozott a műsorba Skype-on...

TRUMP A LÚZEREZÉS ÉS JOHN MCCAIN GYALÁZÁSA MIATT VESZÍTETT ARIZONÁBAN IS - AZ ELNÖKVÁLASZTÁS VÉGET ÉRT, AMIT EGYÉRTELMŰEN, NAGY ELŐNNYEL BIDEN NYERT MEG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.13.


A választás előtt könyörgött a republikánusok kampánycsapata, hogy Trump kérjen bocsánatot John McCain szenátor özvegyétől, különben elveszíti a választást Arizonában, ahol 1996 óta nem nyert demokrata elnökjelölt. Trump nem volt hajlandó erre és viszonylag simán elveszítette Arizonát, amivel végképp megpecsételődött a sorsa. Megfordíthatatlan az eredmény, mert ha az újraszámlálás bárhol sikeres lenne számára, akkor sem változik a végeredmény.

Trump többször kinyilvánította, hogy számára az a katona, aki megsebesül vagy fogságba esik, egy “sucker” és “loser”, mert aki nem lúzer, az nem sérül meg, nem hal hősi halált és nem kerül fogságba. John McCain, a vietnami háború hőse, aki hadifogságba került, miután a gépét lelőtték, megkínozták és nem volt hajlandó elfogadni a szabadon bocsátását, míg az össze amerikai hadifoglyot nem engedik szabadon. Öt és fél év irtózatos hadifogság után hősként tért haza...

JÁTSZIK A KORMÁNY AZ ORVOSOKKAL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.11.13.


Miközben a kancelláriaminiszter tárgyalásokat ígért, a kamarának küldött újabb levélben elodázná az egyeztetéseket a kormány – tudta meg lapunk.


A kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek – erről beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte az egészségügyiek jogállásáról szóló törvény lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy az összes vitás kérdést rendeletben szabályozza, ezek kidolgozása során pedig a MOK, és más érdekképviseletek véleményére hagyatkoznak majd. Mint mondta, megengedőek lesznek a másodállások ügyében, a többletmunka-vállalás lehetősége automatikus lesz az orvosok számára, „de a betegek és kórházak is joggal várják el, hogy a napi munkaidejét az állami intézményben töltse el az orvos”. 

Emlékeztetőül: az orvosok béremelését megalapozó új szolgálati törvényben olyan részek is szerepeltek, amelyekről a kormány nem egyeztetett, és jókora felháborodást váltott ki az ágazatban. Ezek közé tartozott például az, hogy másodállást csak külön engedéllyel vállalhatnának egészségügyi dolgozók, és békeidőben is átvezényelhetők lényegében bárhová, ahol szükség van rájuk...

HÁROM NAP ALATT KÖZEL SZÁZ ÓVODÁT ZÁRTAK BE A KORONAVÍRUS MIATT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2020.11.13.


Egyetlen nap alatt 75 óvodát és 13 általános iskolát zárt be az Operatív Törzs a koronavírus miatt. A kormányzati tájékoztató-oldalon, magyarázat nélkül megjelent számadatok tanúsága szerint jelenleg 208 óvodában és 37 általános iskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet.

Ezek az intézkedések csütörtökön, vagyis egy nappal ezelőtt, még csak 133 óvodát és 24 általános iskolát érintettek, kedden pedig 109 óvoda volt zárva. (Azt, hogy pontosan mely intézményekről van szó, nem tudjuk, arról a kormány és az Operatív Törzs sem közöl listát.)

Így alig három nap leforgása alatt 99 óvoda zárt be a járvány miatt...

KÁSLER HÁTBAVEREGET, KARÁCSONY JUTALMAT OSZT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.11.12.


A Szociális Munka Napja alkalmából Karácsony Gergely és Kásler Miklós is bejegyzést tett közzé Facebook oldalán, amelyeket most idéznék. A kérdés már csak az, hogy melyik bejegyzés Karácsonyé, és melyik bejegyzés Kásler Miklósé?

"Most, egy pusztító világjárvány idején talán jobban észreveszi mindenki azoknak a munkáját, akiknek a segítségnyújtás az élete. Ahogy az egészségügyben dolgozókról, róluk is túl gyakran feledkezik meg a kormányzat. Budapest vezetése ma, november 12-én, a Szociális Munka Napján döntött róla, hogy decemberben, ahogy tavasszal is tette, 100 000 forintos jutalomban részesíti a Fővárosi Önkormányzat idősotthonainak és hajléktalanokat ellátó intézményeinek minden munkavállalóját. Köszönjük nekik ma és az év minden napján áldozatos és lelkiismeretes munkájukat!"

"Munkájuk, hivatásuk és küldetésük a gondoskodás, szolgálatukkal emberek mindennapjai válnak könnyebbé, elviselhetőbbé. A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntöm a szociális ágazat valamennyi dolgozóját!"...

VÍRUS A VÉGEKEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.13.


Egyesek azt állítják, hogy a vírus miatt, országszerte éheznek a gyerekek a szegregátumokban, míg mások azt, hogy ez nem igaz. Van, aki azt mondta, nincsenek tömegesen éhező gyerekek, ha működik a közintézményekben a számukra ingyenes étkeztetés, és ha a pandémia idején az iskolától, óvodától távollét alatt valamilyen módon hozzájutnak az étkezéshez. L. Ritók Nórát, az Igazgyöngy Alapítvány alapítóját és vezetőjét kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

A koronavírus járvány miatt bevezetett újabb szigorítások közül az egyik kimondja, hogy a bölcsődék, az óvodák, és az általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak. Ennek igazán azok a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek örülhetnek, akiknek étkezése legfőképp csak az intézményekben biztosított. Ez biztosíték arra is, hogy ne legyenek éhező gyerekek?

– Kétféle kategória van, a mennyiségi éhező, vagy pontosabb a kifejezés, hogy kríziséhező, és a minőségi éhező. Előbbi is előfordul, mi olyan családokban találkozunk vele, amelyek „uzsorában” vannak, és hétvégeken, mikor nincs iskola, óvoda, a gyerekek nem jutnak elég élelemhez, kimaradnak étkezések. A minőségi éhezés alapvetően szénhidrátalapú étkezést jelent, kenyeret, tésztát, a fejlődéshez nem elégséges fehérje, vitamin hiányával. Ez a leszakadó térségben tömegeket érint...


A KLUBRÁDIÓT NYÍLTAN DISZKRIMINÁLTÁK

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2020.11.13.


Ezt igazolják a Népszava által kikért hatósági határozatok. Míg a Klubrádiót elmeszelte, más adókkal megengedőbb volt a médiahatóság, pedig ugyanúgy ismételt jogsértést követtek el, mint a vállaltan baloldali médium.


„Nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát” – ezzel hárította a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) azokat a kritikákat szeptember közepén, hogy politikai okok miatt nem hosszabbította meg automatikusan a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát az általa használt budapesti 92,9-es frekvencián. Indoklásuk szerint csak azzal a rádióval hosszabbítanak szerződést, amely nem követett el az éppen lejáró frekvenciaengedélye időszakában ismételt vagy súlyos jogsértést. A Klubrádió pedig azon bukott el, hogy elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségét – nem küldte el határidőre az általa sugárzott zeneszámok listáját –, s ezt a jogsértést kétszer is elkövette 365 napon belül, ami a médiatörvény vonatkozó passzusa szerint „ismételtnek” számít. Márpedig az ismételt jogsértés – érvelt a médiahatóság – „a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok”, a Médiatanácsnak nincs mérlegelési jogköre, be kell tartania a törvényi előírásokat. 

A Népszava több tucat hatósági határozatot nézett át azt vizsgálva, más esetekben hogyan alkalmazta a jogot a Médiatanács, az NMHH döntéshozó szerve. Két olyan rádiót találtunk, ahol szintén megállapítható az ismételt jogsértés, ennek ellenére pozitív elbírálásban részesültek. Az Inforádió esetében a Médiatanács 2019. június 4-én adott jogosultságot további öt évre a budapesti frekvenciájuk használatára, noha az akkori sugárzási ciklusa alatt, 2013-ban kétszer is elmarasztalták a rádiót 365 napon belül. Az Inforádió a megengedettnél több műsorismétlést sugárzott, a két elmarasztaló határozat indoklása pedig szinte szó szerint megegyezik. A másik rádió a Karcag FM-vol, amelyet az NMHH határozatai alapján ugyancsak kétszer marasztaltak el 2015-ben, ennek ellenére a rádió 2019. szeptember 10-én újra médiaszolgáltatási jogosultságot kapott. Érdekes, hogy az utóbbi adó ugyanazt a hibát követte el, mint a Klubrádió: 365 napon belül kétszer mulasztotta el továbbítani az általa sugárzott számok listáját az NMHH-nak...

IVÁNYI GÁBOR IS KORONAVÍRUSOS

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.11.13.


Iványi Gábor is elkapta a koronavírust, két tesztje is pozitív lett. A lelkész felesége szintén megfertőződött, mindketten otthon vannak karanténban – tudta meg a Hírklikk.


A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője azt tudatta a portálunkkal, hogy viszonylag jól van. A klasszikus tüneteket nem produkálja, bár láza az van.

PRESSER GÁBOR: A MŰVÉSZ MA IS AZ UTOLSÓ A TÁPLÁLÉKLÁNCBAN

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2020.11.13.


Fiatalon zenészéletet élsz, legalábbis tombolgatsz. Öregen meg inkább mosolyogsz magadon – mondja Presser Gábor, aki most megjelenő önéletrajzi könyvében azt is felidézi, milyen volt rock and roll zenekart vezetni a szocializmusban, és mennyivel szívesebben ült volna a zongoránál ahelyett, hogy borzasztó hivatalokban ücsörögjön. De vajon zavarja-e, ha mások máshogy emlékeznek, mint ő? Milyennek látja ma a hatalom és a művészet kapcsolatát? Miért nem kommentálja Marton László és Eszenyi Enikő közelmúltbeli ügyeit? És hányadik szülinapjára saccolja, hogy beülhet A padlás Broadway-premierjére? Interjú
.

Kellett egy világjárvány, hogy elkészüljön a memoárral, vagy akkor is sikerült volna megírni, ha nem áll le tavasszal az élet – különös tekintettel a zeneiparra és a színházra?

A vírusra még nem számítottunk, mikor belevágtam. A 2018-as Aréna-koncert előtt már készen volt egy kevés szöveg, és azóta folyamatosan írogattam. Apróbb adagokban, ahogy épp jutott rá időm.

Fogalmam sem volt, hogyan kell egy könyvet megírni, a dalszövegekkel is mindig nagyon lassan haladok. Lélekben tehát fel voltam készülve arra is, hogy talán soha nem sikerül befejezni.

Aztán jött a tavaszi karantén, és eldöntöttem, hogy mivel úgyse tudok mást csinálni, erre szánom a kényszerpihenőt. Pár napra rá kiderült, hogy mégis tudok online dolgozni a stúdióval, így aztán párhuzamosan ment a zenélés és az írás. Annál jobb! Annyira belelendültem, hogy túlszaladtam százötven oldallal, mert fogalmam sem volt, hogy kell átszámolni a telefonba, a tabletbe és a laptopba írt szöveget könyvoldalakra. Az sem esett le, hogy az ilyesmivel törődni kell egyáltalán. Végül úgy döntöttünk a kiadóval, hogy 520 oldalnál megállok, kettészedjük az anyagot, így most a második kötet bő harmadával is készen vagyok. Ez a terv szerint jövőre jelenik meg...

LANTOS GABRIELLA: KÉT HÉTEN BELÜL DUPLÁZÓDHAT A NAPI HALÁLOZÁSOK SZÁMA

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2020.11.13.


A jelenleg ismert trendek alapján a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma a jelenlegi 6426-ról 15 648-ra fog emelkedni a következő két hétben, míg a gépi lélegeztetésre szorulók száma a csütörtöki 486-ról nyolcszáz fölé növekszik, a napi halálozások száma pedig megduplázódik – hangzott el az Új Világ Néppárt csütörtöki online Covid-sajtótájékoztatóján.

Pálinkás József, a néhány héttel ezelőtt alakult párt elnöke elmondta, azért tartják fontosnak a tájékoztatást, mert a kormány tudatlanságban tartja az embereket – Nem tudjuk, mi vár ránk és nem tudjuk, meddig bírja a nyomást az egészségügyi ellátórendszer – fogalmazott. Ezért a hivatalos forrásokból, a Koronavírus.gov.hu-ról, illetve a Pandémia.hu-ról elérhető adatokból kirajzolódó trendek meghosszabításával próbálnak következtetéseket levonni a következő két hétre. Azért nem hosszabb időre, mert a napokban bevezetett járványügyi intézkedéseknek hatása ennyi idő elteltével mutatkozhat meg.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a Néppárt szakpolitikusa kifejtette: jelenleg 1279 lélegeztetésre szoruló beteget tudnak ellátni az intenzív osztályok úgy, hogy a szakképzett nővérek és orvosok mellett betanuló ápolók is részt vesznek a munkában. Ilyen körülmények között – folytatta – még tartható, hogy a lélegeztetésre szorulók halálozási aránya ötven százalék körül alakuljon. Ám 1279-nél több lélegeztetett beteg esetén a gyógyultak aránya borítékolhatóan kisebb lesz. – A tavaszi bergamói és New Yorki-i tapasztalatok alapján ennél több lélegeztetésre szoruló beteg esetén már nem lehet tartani az 50 százalékos gyógyulási arányt. Nem a gép fogy el, és nem is az ágy, hanem a szakember, a gyógyulási esély 20 százalékra is le tud csökkenni – tette hozzá Lantos Gabriella...

MOK-ALELNÖK: ORBÁN 99,9 SZÁZALÉKA TÚL OPTIMISTA, A HELYZET SOKKAL ROSSZABB

HVG360
Szerző: M. KISS CSABA
2020.11.13.


A kormány kommunikációja Covid-ügyben is magabiztos és pozitív, a kórházakból azonban folyamatosan érkeznek az egyre kétségbeejtőbb hírek. A Magyar Orvosi Kamara e heti elnökségi ülésén arra keresték a választ, miként lehet a mostani, koronavírus-okozta helyzetet úgy kommunikálni, hogy tájékoztassák a valós helyzetről lakosságot, de ne keltsenek pánikot. Lénárd Ritával, a MOK alelnökével M. Kiss Csaba beszélgetett...

KORONAVÍRUS HÍRADÓ: KÖZEL 100 EZER ISMERT AKTÍV FERTŐZÖTT VAN JELENLEG MAGYARORSZÁGON

ADATÚKSÁGÍRÁS BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2020.11.13.


Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány hazánkban, a héten átlépte a 100 ezer főt az összes fertőzöttek száma, az egy napi fertőzöttek száma három alkalommal is ötezer felett volt. November 7-én 107 újabb áldozata volt a vírusnak, ami újabb negatív csúcsnak számít, de a gyógyultak száma is korábban nem látott 1634 fővel nőtt aznap. Az új mintavételek számában is látható egy lassú növekedés, már öt alkalommal is 20 ezer feletti volt ez az érték, amihez a hét első felében továbbra is magas pozitív arány társult, viszont a hét második felére ez az érték csökkenni kezdett. A kormány további korlátozásokat vezetett be, aminek kivitelezése komoly felháborodást okozott a közvéleményben. Heti összefoglalónk...

SVÉDORSZÁGBAN REKORDOKAT DÖNTÖGET A KORONAVÍRUS, ÉS MÁR AZ ELSŐ KORLÁTOZÁSOKAT IS BEJELENTETTÉK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.11.13.


Miközben a különutas járványkezeléséről elhíresült országban arra készültek, hogy a szomszédoknál jobban berobban majd a második hullám, lakosságarányosan Norvégiánál 5-ször, Finnországnál 20-szor több Svédországban az aktív fertőzöttek száma. A járványguru nem hátrálna, a karanténba vonult miniszterelnök viszont az alkoholtilalommal megkezdte a korlátozások bevezetését.

„Ősszel jön a második hullám. Ekkorra Svédországban magas szinten lesz az immunitás, míg az esetszámok valószínűleg alacsonyak lesznek” – mondta májusban a svéd járványügyi főszakértő, Anders Tegnell a Financial Timesnak (FT). Ezzel együtt azt is előrevetítette, hogy a koronavírus-járvány őszi hullámában a korlátozásokat ellenző, így a világ nagy részéhez képest külön utat járó Svédország jelentősen jobban áll majd a koronavírus-statisztikák tekintetében, mint a szomszédos Finnország és Norvégia.

Ősz van, a statisztika viszont egész mást mutat, mint amiről Tegnell májusban beszélt. Az FT gyűjtése szerint Svédországban jelenleg gyorsabb ütemben telnek meg a kórházi ágyak COVID-betegekkel, mint bármelyik más európai uniós országban: nyolcnaponta duplázódik a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos páciensek száma, és tekintve, hogy Stockholmban ma már minden ötödik teszt pozitív, a helyzet hamarosan még rosszabbra fordulhat.

Se maszk, se lezárás, a rekordok meg csak dőlnek

A hétnapos mozgóátlag alapján Svédországban a nyár vége óta 170-ről 4053-re nőtt a napi új fertőzöttek száma, míg ugyanez Norvégiában 55-ről 562-re, Finnországban 22-ről 202-re nőtt. Vagyis míg a szomszédoknál nagyjából 10-szeres növekedést tapasztaltak, addig a svédeknél közel 24-szeresére nőtt a napi esetszám. Míg novemberben már volt olyan nap, amikor 4744 fertőzöttet regisztráltak Svédországban, az őszi időszak előtt 1698 volt a napi csúcs (június 24-én), pedig azóta csak körülbelül a kétszeresére emelkedett az elvégzett tesztek száma...

„NAGYON SOKAN EL FOGNAK VÉREZNI” – KORMÁNYZATI SEGÍTSÉGGEL IS CSAK A TÚLÉLÉSBEN REMÉNYKEDNEK AZ ÉTTERMEK

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.11.13.


"Azt nem mondanám, hogy halottnak a csók, de így, hogy ez egy egy éven belül másodszor ismétlődik meg, ez elég kevés”


– mondta a kormányzati intézkedéseket értékelve Katona Péter, a zuglói Aranyhal étterem ügyvezetője.

A kormány új járványvédelmi korlátozásai értelmében szerdától az éttermek bezárnak, és minimum 30 napig helyben csak elvitelre adva, illetve házhoz szállítással működhetnek. A zárás alatt nem kell járulékokat fizetniük, és az állam a munkavállalóik bérének felét megtéríti, ha nem bocsátanak el dolgozókat, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A kedd éjszaka megjelent rendelet alapján emellett egyszerűsítik a házhoz szállítást, ami a piaci szereplők értelmezése alapján azt jelenti, hogy nem kell a TEÁOR-szám-váltással bajlódnia annak, aki házhoz szállításba akar kezdeni. Mindez leginkább a taxisokat érinti, akiket a rendelet külön meg is említ.

Hét különböző profilú, nagyságú és lokációjú étterem képviselőjével beszélgettünk, hogy felmérjük, hogyan érinti az éttermeket a korlátozás, mire elég a kiszállítás, és mire számítanak a következő hónapokban a várhatóan nem túl kedvező üzleti kilátások tudatában...

KÖZPONTBAN A MELEGJOGOK ELLENI KAMPÁNYOLÁS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.11.13.


A homofóbia növekedése jobbára keleti tagországokban, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon tapasztalható. Ez autoriter látásmód és nincs helye az Európai Unióban.


Az Európai Bizottság által ismertetett felmérési adatok szerint 2012-ben még csak 37, tavaly már 43 százalékban tapasztaltak valamilyen diszkriminációt az unióban élő LMBT-közösség tagjai. Mindeközben az EU-országok polgárai 71 helyett immár 76 százalékban vallják azt, hogy a melegeket, leszbikusokat és más, szexuális orientáció szempontjából kisebbséghez tartozó embereket ugyanazok a jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat.

Uniós védelem az LMBT-közösségnek


A londoni székhelyű Reuters hírügynökség arról szóló, brüsszeli keltezésű beszámolójában, hogy az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye stratégiát dolgozott ki az LMBT-közösség védelmére, kiemeli: a homofóbia növekedése jobbára keleti tagországokban, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon tapasztalható.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette a melegek jogvédelmét célzó stratégiát. Az ellenük irányuló támadásokat ideológiai szempontoknak, mégpedig autoriter látásmódnak tulajdonította, és leszögezte, hogy ennek nincs helye az Európai Unióban. „2020-at írunk, a szexuális értelemben kisebbségi emberek elleni gyűlölködés, hátrányos megkülönböztetés nem tartozik Európához” – mondta.

Mint arra nyilván sokan emlékeznek, Jourová az a vezető uniós tisztségviselő – egyébként cseh liberális politikus, és Orbán Viktor ilyen értelemben felettébb furcsa szövetségesének, Andrej Babis prágai miniszterelnöknek a pártjához tartozik -, akinek a lemondását nemrég követelte a budapesti kormány, mert betegnek nevezte az orbáni demokráciát.

"A kommunizmusnál is rombolóbb"

A Reuters kitér arra, hogy a volt kommunista Kelet-Európa több jobboldali kormánya saját ideológiájának középpontjába állította a melegjogok elleni kampányolást. Andrzej Duda lengyel államfő az idén lezajlott elnökválasztási küzdelemben az „LMBT-ideológia” ellen szónokolt, azt a kommunizmusnál is rombolóbb hatásúnak mondta, és ígéretet tett arra, hogy az iskolákban be fogja tiltatni a melegjogok oktatását. Ezen a héten – folytatódik a Reuters-tudósítás – a magyar kormány olyan alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében a gyerekeket a nemi szerepek úgymond „keresztény” értelmezésének szellemében kell nevelni, valamint olyan jogi szabályozást indítványozott, amely gyakorlatilag megtiltja az örökbefogadást azonos nemű párok számára. A hírügynökségi beszámoló megemlíti azt is, hogy Lengyelországban néhány város „LMBT-mentes övezetté” nyilvánította önmagát. Az Európai Bizottság beszüntette ezeknek a településeknek a pénzügyi támogatását, de a varsói kormány kompenzációban részesítette az érintett városokat.

Gyűlöletet gerjeszt a melegek elleni "kultúrharc"

Ugyanezt a témát a Reutersnél sokkal bővebben bontja ki a mai New York Times. A lap egyebek közt ismertet olyan elemzői véleményeket, miszerint a melegek elleni „kultúrharcnak” lehetséges egyesítő erőt tulajdonítanak Orbán hívei, azt látják Magyarországon, hogy ez a melegellenes kampány sikereket ér el a lengyelek körében. Az ügy ugyanis alkalmas arra, hogy egyszerű üzenetekkel gyűlöletet gerjesszen, és ezzel megszilárdítsa a saját támogatói bázist.
A lengyelek is vétóra készülnek a jogállamisági feltétel miatt

Visszatérő rokon téma, uniós jogállamisági mechanizmus. Korántsem meglepő, de azért rögzítsük a fejleményt: Magyarország után most lengyel részről is jelezték, hogy jelenlegi formájában megvétóznák azt az uniós költségvetési csomagot, amelynek része az úgynevezett jogállamisági kritériumról szóló megállapodás. Az alkut az EU-tagállamok képviseletében eljáró német elnökség kötötte az Európai Parlament képviselőivel arról, hogy visszatartanának uniós támogatási pénzeket a jogállami követelményeket megsértő tagállamoktól. Mint azt az AFP francia hírügynökség – és annak nyomán számos európai vezető lap, így például a Frankfurter Allgemeine Zeitung – ismertette, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebookon közölte: az elmúlt napokban levelet intézett az EU-intézmények vezetőihez, és abban a tervezett jogállamisági mechanizmust önkényes, politikai motivációjú próbálkozásnak minősítette, amelyet ha elfogadnának, azzal törvényesítenék a kettős mércét az uniós tagországok megítélését tekintve.

A trumpizmus Európában is marad

Végül röviden arról, hogy a Die Welt című, egyébként konzervatív hamburgi lap arról ír: az amerikai elnököt leszavazták ugyan, de nem szabad elfelejteni, hogy a voksok csaknem felét megkapta, és a trumpizmus Európa sok országában is erős áramlat marad. Példaként említi a cikk egyebek közt – igen, Lengyelországot és Magyarországot. Ha Donald Trumpnak voltak európai előképei, akkor azok az EU keleti térségében találhatók: az ottani nacionalista, antiliberális kormányzatok, a megállapodott médiával szemben táplált ellenszenvvel és migrációellenes retorikával – olvasható a cikkben, amely arra is kitér, hogy a varsói és a budapesti kormányzat népszerűsége csökkent ugyan, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a lengyel és a magyar ellenzék – legalábbis a Die Welt szerint – túlságosan széttöredezett, gyenge.

2,7 MILLIÁRD FORINTNYI INGATLANT ADNA EL CSENDBEN A BELVÁROS

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.11.13.


Idén már a harmadik körben szabadulna meg nem lakás célú ingatlanoktól a fővárosi V. kerület. Noha az ellenzék kérte, a fideszes többség nem ment bele, hogy az elvileg évtizedek óta üresen álló 16 iroda- és üzlethelyiséget országos napilapban és ingatlaneladásos portálokon is meghirdessék
.

Összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki – elvileg – nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az V. kerületi önkormányzat a napokban. Az ingatlanok forgalmi értéke a tulajdonosi bizottság által tárgyalt értékbecslések alapján összesen mintegy 2,7 milliárd forint.

Az összellenzéki önkormányzati frakció vezetőjének Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy a pályázat eredetileg többfordulós lett volna, ám a fideszes többség ettől elállt. A pályázatok határideje november közepe, illetve vége, de még csak a napokban kerültek fel a hirdetmények az önkormányzat portáljára.

Az ellenzék kifogásolja a pályáztatás nyilvánosságát, azaz annak hiányát is, megjegyezve, hogy "a Belvárosi Önkormányzat esetében nyilván már annak is örülni kell, hogy egyáltalán hajlandók ingatlanértékesítésre pályázatot kiírni".

A helyi fideszes többség ugyanis csak abba ment bele, hogy a Mai Belváros című önkormányzati lapban közzétegyék a felhívásokat, holott a nevében nemzetközi, nyílt pályáztatás lényege éppen az lenne, hogy az minél szélesebb körhöz, akár idegen nyelvű befektetőkhöz is eljusson a meghirdetett ingatlanok megvásárlásának lehetősége. Ennek érdekében – mint Kovács Alex Gábor írta – Csonka Krisztián bizottsági taggal együtt éppen azt kezdeményezték a Belváros tulajdonosi bizottságának október 20-i ülésén, hogy országos napilapban és kifejezetten ingatlan-hirdetésekkel foglalkozó weboldalakon is jelenjenek meg a pályázati kiírások. Ebbe azonban a többség nem ment bele, mondván az évek óta használaton kívüli, leromlott műszaki állapotban lévő helyiségekre enélkül is vadásznak a hazai és külföldi befektetők, akik az önkormányzati portálon, vagy a kéthetente megjelenő kerületi lapban megtalálják a felhívást, ezután pedig könnyedén kiválthatják angol és német nyelven is a befektetői tájékoztatókat.

Az eladásokat információink szerint már nyár végén felvetette a kerületvezetés. Ahogyan idén már két korábbi körben, úgy ezúttal is az önkormányzatot terhelő társasházi közös-, illetve állagmegóvási költségekkel indokolták az eladási szándékot, továbbá azzal, hogy ezen ingatlanok

"jellemzően több mint 10 éve üresen állnak".

Noha a tulajdonos önkormányzat állította azt is, hogy az ingatlanokat többször próbálták bérbe adni, az elmúlt évtized alatt sikertelenül, az ellenzék szerint ennek a sikertelenségnek a hátterében éppen a titkolózó, és sok esetben korrupciós aggályokat is felvető pályáztatási mód állhat. Főként azért fogalmaztak meg forrásaink aggályokat, mert nem akármilyen ingatlanokról van szó... 


„ELKESERÍTŐ, HOGY A SZÜLŐVÉ VÁLÁSHOZ EGY ILYEN TORTÚRÁN KELL KERESZTÜLMENNEM”

HVG / ITTHON
Szerzők: CZEGLÉDI FANNI, SERDÜLT VKTÓRIA
2020.11.12.


Hidegzuhanyként érte az érintetteket a kormány javaslata, amely miniszteri engedélyhez kötné az egyedülállók örökbefogadását. A szakértő attól fél, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekeket érinti majd a legrosszabbul, mások szerint pedig a törvénnyel a hazai meleg társadalmat bélyegezhetik meg. A miniszter ígéri, szó sincs róla, hogy ne fogadhatnának örökbe egyedülállók, a méltányosságról a konkrét helyzet ismeretében, szakemberek véleménye alapján döntenek majd.

„Elmondhatatlanul megalázó"


– röviden így foglalták össze lapunknak leendő vagy már gyermeket nevelő egyedülálló - a törvény mindenkit, aki nem házasságban él, egyedülállónak tekint - örökbe fogadók azt a törvénymódosítást, amely a jövőben csak házaspároknak engedélyezné az örökbefogadást. A gyámhatóság csak akkor tehetne kivételt, ha a családpolitikáért felelős miniszter (jelen esetben Novák Katalin) méltányosságból engedélyezi az alkalmassági vizsgálatot.

A 40-hez közelítő Adél már évek óta tudatosan készül arra, hogy egyedül fogadjon örökbe. Amikor azonban kedd este elolvasta a híreket, egyszerre öntötte el a düh és a kétségbeesés...

LANTOS GABRIELLA: KÉTSZÁZ FELETT LESZ A HALOTTAK SZÁMA KÉT HÉT MÚLVA

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2020.11.12.


Most 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, de a számuk két hét múlva 15 ezer fölé emelkedhet a jelenlegi trendek alapján – mondta Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a nemrég alakult Új Világ Néppárt elnökségi tagja, aki további előrejelzéseket is megosztott a kormányzat, illetve a pandemia.hu számai alapján. Ezek alapján két hét múlva:

- a több mint 15 500 kórházban ápolt koronavírusos 804-en lesznek lélegeztetőgépen (most 486-an vannak),

- az előrejelzéseik szerint november 26-ára koronavírusban elhunytak száma kétszáz fölé nő (akkor 204 elhunyt lesz)...

ORBÁN AZ EGRI ÉRSEKNEK ADNÁ AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2020.11.13.


A hvg információi szerint Palkovics László Orbán Viktor megbízásából az egri érsekhez fordult, hogy vegye át az Eszterházy Károly Egyetem vezetését. Az egyetem rektora Pajtókné Tari Ilona az Egri Ügyek honlapján közölt csütörtök reggeli interjújában még azt nyilatkozta, hogy nincs kizárva, hogy az intézményre is olyan alapítványi átalakulás várhat, mint az SZFE-re és a Corvinusra. A hvg értesülési szerint azonban ez csak az egyik verzió, az egyetem egyházi kézre kerülése sokkal valószínűbb.

A kormány mellesleg kedden a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásáról is rendelkezett. A nemrég benyújtott 9. alkotmánymódosítás keretében pedig bebetonozták az általuk létrehozott, egyetemeket fenntartó alapítványok sorsát. Az átalakítások során az oktatási intézmények döntéshozó szerveinek legtöbbször mégcsak esélyük sincs beleszólni a modellváltásba. 

A lap szerint két napja arról tárgyalnak az egyetem professzorai, hogy milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet. Az oktatók sem örülnek a fenntartóváltásnak, leginkább az egyetem világnézeti semlegességét, valamint a tan- és kutatási szabadságot féltik.

Korábban az Eszterházy Károly Egyetem egyik karát már elveszítette, ugyanis augusztus 1-től a gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvadt be, amely nemrégiben szintén alapítványi kézre került...

EZ VAJON MÁR AZ UTOLSÓ CSEPP ABBAN A BIZONYOS POHÁRBAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.11.12.


A migránstévé lebukott. Nem először, és bizonyára nem is utoljára, mégis érdemes beszámolni a Szabad Európa legfrissebb anyagáról, ahol egy értekezletről kiszivárgott felvétellel mutatják be azt, hogy minden, amit az ellenzéki és független újságírók gondoltak a csatornával kapcsolatban, igaz. Persze ezen bizonyíték nélkül is teljesen egyértelmű volt, azonban ezek után már lesz mit mutogatni a Fideszhez hű szavazóknak is, hiszen nehéz vitatkozni azzal, mikor egy szerkesztő maga mondja el, mi is az elvárt a migránstévénél. Persze a Fidesz hívekkel nem lehet vitatkozni, hiszen pont azért hívei ők az állampártnak, mert nem szeretnek gondolkozni, és nem szeretnek érvelni sem, azt szeretik, ha valaki megmondja nekik, hogy mit és hogyan gondoljanak a világról. Gyurcsány és az EU rossz, Orbán és kormánya pedig a haza és az európai kereszténység megmentője. Ezt megkérdőjelezni minimum egyenlő a hazaárulással.

Sokan kételkedtek abban, hogy a Szabad Európa újraindítása valódi változást hozhat a magyar sajtópiacon, azonban az ilyen és ehhez hasonló feltáró cikkekkel úgy hiszem, hogy elhallgattathatják ezeket a kételkedőket. Ilyen kiszivárgott felvételt eddig egyetlen hazai sajtóorgánum sem tudott felmutatni, ami azért minimum érdekes. Mert valahogy nem hiszem, hogy a forrás őket nem kereste volna meg. A Szabad Európa létezéséről ugyan sokan tudnak, olvasottsága mégsem közelíti meg a hazai vezető lapok olvasottságát, már csak ezért sem hiszem, hogy ők lettek volna az elsők, akiket a forrás megkeresett. Akkor viszont miért nem hozta le más? Ez egy olyan nyitott kérdés, ami már egyébként korábban is felmerült például az Index kapcsán, ami egy-egy hír megjelenését követően a legtöbb alkalommal lehozott egy olyan cikket, amiben elmondták, hogy a kapcsolataiknak hála ők is tudtak erről. Azt viszont soha nem magyarázták el, hogy akkor mégis miért maradtak csöndben.

De lépjünk is ezen túl, hiszen nem ez a történet legérdekesebb és legfontosabb része. A hangfelvételen elhangzik mindaz, amivel a migránstévét már évek óta vádolja – nem alaptalanul – a független sajtó és az ellenzék egésze. Elhangzik az, hogy miként kell a híreket megírni és hogyan kell az emberekkel elhitetni, hogy a menekültek mindannyiunk életére törnek, hogy az ellenzék az ország vesztét szeretné, és hogy a Fidesznél egyszerűen nem létezik jobb opció ebben az országban. Ami az M1-nél történt az utóbbi években, az színtiszta agymosás volt. Ez nem változott azóta sem, és vélhetően a jövőben sem fog, hiszen Orbán hatalmához egyszerűen elengedhetetlen az, hogy a migránstévén keresztül eljuttathassa üzenetét azokhoz, akik nem hajlandóak gondolkodni. Legalább 1 millió szavazóját érheti el Orbán az M1-en keresztül, amiről egészen biztosan nem lenne hajlandó lemondani...

TRAGIKUS KÓRHÁZI ÁLLAPOTOKRÓL SZÁMOL BE AZ ORVOSI KAMARA

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.11.13.


- Kevés az intenzív terápiás orvos és ápoló, nem is pótolhatók másokkal.

- A covid-osztályokon sérülnek a sterilitás szabályai, rettentően gyakoriak a kórházi fertőzések.

- Így hiába van sok ágy és lélegeztetőgép.

- Logikátlan a kórházi személyzet vezénylése is.

- Erre jutott a Magyar Orvosi Kamara újabb jelentése a kórházi állapotokról.

Tovább gyűjti az anonim, ellenőrzött kórházi beszámolókat a Magyar Orvosi Kamara, a friss beszámolók az intenzív osztályokról szólnak. Minden probléma alapja, hogy

nincs elég intenzív terápiához értő orvos, ápoló. Nem is képezhetők ki gyorstalpaló tanfolyamokon, a nem hozzáértő szakszemélyzet pedig még ronthat is a betegek állapotán.

Egy megyei centrumban a járvány előtt 14 ágyra volt éppen elég személyzet és felszerelés. A járvány miatt megnyitottak még hat ágyat, majd további 24-et a korábbi sebészeti osztály helyén. Ezen a 40 ágyon csak covidos betegeket ápolnak, van még 12 ágy a nem covidos, de intenzív ellátást igénylő betegeknek.

Mivel nincs elég ápoló, nem tudnak állandó jelenlétet biztosítani. „Így adott esetben arról, hogy a zárt, átlátszatlan ajtajú kórteremben a beteg kihúzta a tubusát, a központi monitoron látható gyors deszaturációból szereznek tudomást.” Ehhez képest most további 50 intenzív ágyat kell kialakítaniuk. Ez nem egyedi eset,

a Kamara szerint átlagosan egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik.

Egy pécsi professzor a héten arról beszélt, hogy egy ideális világban a nővér:beteg arány intenzív osztályon 1:1, legfeljebb 1:2 arány lehetne. Nagy kompromisszumok árán 1:3, drámai helyzetben 1:6, de az már tényleg az ellátás megfelelő minőségének a határa. Más kórházakból is hasonló állapotokról számoltak be, vállalva a nevüket...

DÚSGAZDAG VAGY KOLDUSSZEGÉNY A FŐVÁROS? KINEK VAN IGAZA BUDAPEST ÉS A KORMÁNY VITÁJÁBAN?

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2020.11.13.


Évek óta alulfinanszírozott a főváros, Tarlós István idején is így volt ez. A kormány viszont Karácsony Gergelyék minden, a pénzügyi függetlenség irányába mutató próbálkozását elgáncsolja, még ha egy gálánsnak tűnő gesztust is tettek nekik nemrég.

A kormány képviselői világossá tették a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának októberi ülésén, nem engednek azokban a kérdésekben, amik fontosak lettek volna a budapesti delegációnak. Nemet mondtak a hitelfelvételre, a szolidaritási hozzájárulás csökkentésére és a fővárosi vezetés által tervezett 0,5 százalékos szektoriális különadó kivetésére is. Ezzel egyértelműsítették, a kormány nem akarja, hogy a Fővárosi Önkormányzat lélegzethez jusson.

Az ülésből fennmaradó idő a szokásos módon, a színfalak előtti szócsatákhoz mérten kedélyes hangulatban zajlott: a kormány részéről Fürjes Balázsék nagy volumenű fejlesztési projektekről tartottak bemutatókat, amikre Budapestnek álmában sincs pénze. „Hidak, alagutak, mágnesvasút, amit csak ki tudnak találni” – idézte föl a tárgyalás után a főpolgármester egyik munkatársa, aki szerint a diavetítések nem viszik fel Karácsony Gergely pulzusát, mert „ha lenne is valami a színes-szagos prezentációkból, abba nekünk nem sok beleszólásunk van”...

HAZAKÜLDTÉK A KÓRHÁZBÓL A COVIDOS JÁSZAI MARI-DÍJAS SZÍNÉSZT, MERT NEM VOLT SZABAD ÁGY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.11.13.


Rendhagyó interjúra került sor a Klikktv-ben, ugyanis telefonon jelentkezett Márton András, a covid-beteg színész, aki elmesélte a kórházi tapasztalatait. A vérvételt végző hölgy csak annyit mondott neki: „hát, nincs túl sok esélye”. Az orvos pedig ágy híján hazaküldte.


- Hogyan kezdődött Önnél a betegség, mit érzett?

- Egyik nap éreztem teniszezés közben, hogy nehezebben kapok levegőt. Gondoltam, hogy ez az én gyermekkori asztmám, amit én megfelelően tudok kezelni. Beszívtam, amit ilyenkor be kell, de úgy éreztem, hogy másnapra ez bizony rosszabb. Ezért elmentem tesztet csináltatni, 19.500 forintért, ami két nap alatt elkészült. Diszkréten, udvariasan felhívtak, hogy pozitív a tesztem. Olyan komolyabb panaszaim nem voltak, dehát gondoltam, mégiscsak biztonságosabb egy kórházban, ahol van oxigén, és tudnak segíteni, ha kell. Fogtam magam, és este bementem a SOTE-ra, én oda tartozom. A kórház előtt csomó mentőautó állt sorba, tele betegekkel, akik várták a sorukat. Én, aki saját kocsival érkeztem, abban a szomorú és katasztrofális helyzetbe kerültem, hogy nem engedtek be az épületbe. Azt mondták, hogy akit nem a mentők hoztak, annak várakoznia kell. Hát én vártam is az utcán, egy konténer előtt, a hidegben kb. másfél órát...

SZABAD SZEMMEL: AZ OROSZ VAKCINA MEGÉRKEZÉSE JELKÉPES GYŐZELMET JELENTENE MOSZKVA SZÁMÁRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.13.


FT


Magyarország az első olyan európai állam, amely orosz vakcinát kíván beszerezni és ez újabb bizonyíték arra nézve, milyen meghitt viszonyban van a két kormány. Ha tényleg megérkezik az ellenszer, az jelképes győzelmet jelentene Moszkva számára, miközben egymással versengenek a nagy gyógyszergyárak, hogy melyikük rukkol ki előbb hatékony ellenszerrel a Covid-19 feltartóztatására. A Szputnyik-nak elkeresztelt oltást azonban szakértők bírálják, mert nagyon gyorsan keresztülhajszolták az engedélyezési eljárást, azon kívül nem lehet tudni, hogy mennyire hatásos.

Elemzők szerint a magyar-orosz ügylet ismételten csak azt támasztja alá, hogy Budapest a Kremlhez törleszkedik, ideértve, hogy befogadta az orosz titkosszolgálathoz kötődő Nemzetközi Befektetési Bankot. Azért is bírálják, hogy akadályozza a szorosabb viszony kialakítását a NATO és Ukrajna között, és egyre inkább függ az orosz energiaimporttól.

Die Welt

A német külügyi államminiszter úgy látja, hogy igencsak érzékenyen érintheti az uniós támogatások leállítása azokat a kormányokat, amelyek szembemennek a demokratikus elvekkel, arról azonban lebeszélné mind Magyarországot, mind Lengyelországot, hogy bármelyikük vétózzon. Michael Roth hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szankciók nem sújthatják az érintett államok településeit, civil társadalmát, polgárait. De ha a Bizottság él a leendő jogállami fegyverrel, akkor az kemény következményekkel járhat. Merthogy pénz csak az elvek betartása esetén lesz.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani soros német elnökség egyik fő feladatának tekinti a jogállamiság fokozott védelmét és erősítését. És a júliusi csúcstalálkozó határozata után senkinek sem lehetett kétsége afelől, milyen mechanizmus készül. Enélkül az Európai Parlament nem is ment volna bele az 1,8 billiós pénzügyi keretmegállapodásba. Azon kívül a javaslatot a tagok túlnyomó többsége pártolta a Tanácsban. Úgy hogy most egyáltalán nem segítenek a fenyegetőzések. De egyébként is: aki követi a szabályokat, annak eleve nem lehet félnivalója.

Szerinte a jóváhagyási folyamat már teljes lendülettel zajlik, ezért a politikus nem tudja elképzelni, hogy bárki megpróbálná meghúzni a vészféket. Az ugyanis életveszélyes volna. Hiszen közös érdek, illetve felelősség, hogy a rászoruló kormányok gyorsan forrásokhoz jussanak a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítésére. Aki itt keresztbe tesz, az maga alatt vágja a fát. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nincsenek túl a nehezén, de remélhetőleg az egész EU a megfelelő következtetést vonja le az egészségügyi szükségállapotból, azaz hogy több szolidaritásra, több csapatszellemre van szükség.

Süddeutsche Zeitung

Még mielőtt Gulyás Gergely megtette volna a maga nyilatkozatát a tegnapi kormánytájékoztatón, a magyar megbízott szem- és fültanúk szerint azt közölte az uniós tagállamok állandó képviselőinek tanácskozásán, hogy Magyarország nem támogatja a hétéves költségvetést, noha arra már az Európai Parlament is áldását adta. Azzal indokolta az álláspontot, hogy a csomaghoz kapcsolt jogállami megegyezés ütközik azzal, amit az állam- és kormányfők még a nyáron kidolgoztak. Ha a magyar fél tartja magát a fenyegetéshez, akkor megreked a 750 milliárd eurós újjáépítési program.

A nehezményezett szabályozás elsősorban a magyar és a lengyel vezetést érintené, mert sorozatos a vád ellenük, hogy ellenőrzésük alá vonják a bíróságokat. Idáig azonban kudarcot vallott minden próbálkozás, hogy politikai eszközökkel irányváltásra vegyék rá őket. Hogy azután milyen kiút kínálkozik az Orbán-kabinettel kialakult helyzetből, az teljesen homályos. Elképzelhető, hogy külön csúcsértekezletet kell összehívni miatta. Az viszont igencsak valószínűtlen, hogy levennék a napirendről a jogállami feltételrendszert, mert akkor meg Hollandia és több más ország, illetve az EP blokkolná a jóváhagyási folyamatot, vagyis megint késne a súlyos helyzetben lévő országok megsegítése.

Politico

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor arcátlan támadást intéz a demokrácia ellen, amikor megpróbálja megnehezíteni az ellenzék választási sikerét. Gwendoline Delbos-Corfield, a francia zöldek képviselője hangsúlyozta: a Bizottságnak és a Tanácsnak el kell döntenie, hogy vagy továbbra is elfordítja a fejét, miközben Magyarország belesüpped az autokrácia, vagy pedig a két testület végre hajlandó kiállni az európai értékekért. Egyben szóvá tette, hogy az Országgyűlés olyan törvénymódosításokra készül, amelyek aktivisták szerint az LMBT-közösséget veszik célba.

Reuters

Az unió alelnöke azt közölte, hogy Brüsszel nem támogat olyan programokat a tagállamokban, amelyek nem tartják tiszteletben a nemi kisebbségek jogait. Jourová akkor mondta ezt, amikor bejelentette: az EU stratégiát dolgozott ki az LMBT-közösségi védelmében. A keleti végeken ugyanakkor, főként Magyarországon és Lengyelországban egyre erősödik a homofóbia.

Jourová elismerte, hogy szembeszállnak a diszkriminációval, miután ideológiai megfontolásokból mind sűrűbben érik támadások azokat, akik nem tartoznak a heteroszexuális többséghez. Ám mint kifejtette, 2020-ban nincs helye Európában az efféle gyűlöletnek és hátrányos megkülönböztetésnek. Az ilyesmi csak a tekintélyuralmi rendszerek forgatókönyvében szerepel.

A jelentés megemlíti, hogy a jobboldali magyar kormány éppen a héten határozta el, hogy a alaptörvényben rögzíti a nemi szerepek keresztény értelmezését, illetve olyan jogszabályt fogadtat el, amely megtiltja, hogy egynemű párok gyereket fogadjanak örökbe. Elismerte, hogy a családjog szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, ám felhívta a figyelmet, hogy minden ország köteles alkalmazni az uniós jogot, illetve a nemzetközi emberi jogi megállapodásokat, így azt az alaptételt, hogy minden ember egyenlő.

Ezért a Bizottság azt javasolja, hogy a homofób gyűlölet bűncselekményeket vegyék fel az európai tilalmi listára, a terrorizmus, az emberkereskedelem mellé. Ehhez egyhangú döntés kellene a Tanácsban.

Politico

Az egyenlőségért felelős biztos megerősítette, hogy ugrik az uniós támogatás, sőt büntetést szabhatnak ki azokra a kormányokra, amelyek semmibe veszik az LMBT-jogokat. A máltai Helena Dalli, aki ott volt Jourová tegnapi sajtótájékoztatóján, úgy fogalmazott, hogy új szakaszába érkezett az egyenlőségért vívott harc. Szerinte ebben a küzdelemben jól fel lehet használni a készülő jogállami mechanizmust.

Annak bevetése kapcsán idáig azonban nem merült fel, hogy akkor is lehetne alkalmazni, amikor a nemi kisebbségek jogai sérülnek, és az sem világos, hogy milyen esetek tartoznának a hatálya alá. Mindenesetre Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza az egész tervet. A portál ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az EU már megvont pénzt hat lengyel várostól, mert azok LMBT-mentes övezetnek nyilvánították magukat. Dalli most úgy fogalmazott, hogy ezekről a településekről igazából az emberséget száműzték.

Euronews

A német környezetvédők egyik EP-képviselője úgy véli, hogy Orbán Viktor a vadonatúj törvényekkel csupán az olyan súlyos gondokról igyekszik elvonni a közfigyelmet, mint a járvány. Sergey Lagodinszky szerint a kormányfő pont ilyen meggondolásból megy neki az ellenzéknek, illetve a nemi kisebbségeknek. De mindig ezt csinálja, amikor rosszabbra fordul a tömeges fertőzés. Egyébiránt a módszer jól ismert Oroszországból és Törökországból is. Ott szintén így leplezik a hatalom kudarcait.

A holland liberális Sophie in’t Veld nagyon nem ért egyet Varga Juditnak azzal az okfejtésével, hogy a választási törvény átalakításával a kamupártokat óhajtják visszaszorítani. A strasbourgi törvényhozó szerint egyes kormányok cinikus módon a járványt lovagolják meg, hogy kiterjesszék tekintélyelvű uralmukat. Ezek a szokásos gyanús figurák a magyaroknál és a lengyeleknél is. És ismét csak a nők, illetve a melegek jogainak a rovására megy a dolog.

New York Times

Az jó, hogy a Bizottság a melegek védelmére kel, csak éppen a próbálkozás némiképp sántít, mivel az ajánlások nem kötelezőek. Ha Brüsszel valóban azt akarja, hogy minden tagállam alkalmazza az új, közös stratégiát, akkor azt el kellene fogadtatni az Európai Parlamenttel, valamint a kormányokkal. Utána lehet megfelelő nyomást kifejteni azokra az országokra, amelyek kihúzzák magukat belőle.

De mivel az EU-nak csak kevés jogi eszköze van, idáig a megszégyenítéssel, illetve a politikai nyomásgyakorlással próbálkozott – nem túl nagy sikerrel. Magyarországon, ahol az egészségügy és a gazdaság roskadozik a járvány következményei alatt, Orbán Viktor egy sor javaslatot terjesztett be. Ezek azt tükrözik, hogy háborút folytat a nemi identitás ellen.

Elemzők szerint a kulturális hadviselés eszköz lehet a kormányfő támogatóinak egyesítésére. László Róbert a Political Capitaltól úgy értékeli, hogy a magyar vezetés a jelek szerint megirigyelte a hasonló lengyel kampány sikerét. Az üzenet egyszerű, és ha gyűlöletet keltesz, azzal erősíted a saját táborodat.

Die Presse

Magyarország és Lengyelország a Kreml forgatókönyvét követi, amikor villámhárítónak nézi a nemi kisebbségeket – emeli ki a kommentár. Merthogy Putyin 9 éve ugyanezt a módszert alkalmazta, amikor megfirkálta a választásokat és emiatt tömeges elégedetlenség tört ki ellene. Először is erővel oszlatta fel a tüntetéseket, utána pedig törvényben mondta ki, hogy a gyerekeket védeni kell az olyan információktól, amelyek tagadják a hagyományos családi értékeket. Márpedig az LMBT-csoportok arrafelé tökéletes bűnbaknak számítanak, mert az oroszok háromnegyede ellenszenvet táplál velük szemben.

A nyílt társadalmat a mai magyar és lengyel vezetés majdnem pont annyira elutasítja, mint Putyin. Így most mindkettő koppintja az orosz politikus eljárásmódját, mivel teljesen elszabadult a koronaválság, annak következtében pang a gazdaság és a lakosság egyre nagyobb rétegei lázonganak. Tehát hozzányúlnak az alkotmányhoz, ily módon tiltják be a melegházasságot. Ám a kisebbségeket üldözni önmagában gusztustalan. De ha azt is számításba vesszük hány LMBT-fiatal lesz öngyilkos, akkor meg egyenesen cinikus ez a hajtóvadászat a bűnbakok ellen. 

New York Times

Nem túl illusztris társaságba kerül Trump, amikor nem ismeri el, hogy vesztett a választáson, csalást kiált és a kormányzati gépezetet mozgósítja az eredmény megfordítására. Diktátorok szoktak ilyesmit csinálni. Lásd nemrégiben Lukasenkót, de ellene még kirohant Washington. Most azonban az amerikai elnök a belorusz erős ember módszerét veszi kölcsön, azaz csatlakozik azoknak gátlástalan vezetőknek a klubjához, akik a szavazópolgárok akaratától függetlenül győztesnek nyilvánítják magukat.

A díszes kompánia javarészt diktátorokból, zsarnokokból és más hatalmasságokból áll, semmint az egykor Washington által vezetett szabad világ képviselőiből. Az USA évtizedeken át oktatott ki másokat a választások szükségességéről, és arról, hogy tiszteletben kell tartani azok kimenetelét. A párhuzam persze némileg sántít, mert Amerikában az emberek szabadon, tisztességes körülmények közepette voksolhattak. Az autokraták viszont általában kizárják a vetélytársakat a jelöltek közül és uralják a propagandát.

Vagy ha netán tényleg normális körülmények között zajlik le a választás, de az eredmény nem kedvező számukra, akkor azonnal kijelentik, hogy árulók, bűnözők és külföldi szabotőrök keze van a dologban. Ezért érvénytelen az egész procedúra. Az USÁ-ban persze várhatóan érvényesül a népakarat. Idáig azonban nem volt példa arra, hogy a hivatalban lévő elnök megkérdőjelezze a szavazás tisztességét.

Ivan Krasztev, a neves politológus azt mondja, hogy Trump makacssága tartós károkat okozhat a demokráciának. De hát az olyanok, mint Lukasenko és Putyin soha nem akarnak veszíteni. Ezt csinálják már évtizedek óta. Akárcsak annak idején Milosevics. Vagy éppen Rákosi, akit az oroszok ültettek az ország nyakára, ám 1945-ben, a választási kudarc után teljesen magába roskadt. Hullafehér lett, némán ült a székében. De egy év múlva a riválisok közül a legtöbb ellenfele már nem élt, vagy börtönbe került, illetve jobbnak látta, ha nem nyitja ki a száját. A magyarok vezére pedig Rákosi lett.

Hogy Trumpot most ilyen figurák társaságában emlegetik, az kiábrándulást keltett és gúny tárgya nem csupán a republikánusok vetélytársai körében, hanem olyan országokban is, amelyek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy vezetőik a kelleténél tovább maradnak hatalmon.

LEHUNYJA SOK SZEMÉT A HÁZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.13.


A kedves vezető ott állt az erkélyén a város fölött, és nézte, ahogyan az adott időre, amit ő írt elő, megszűnik benne az élet. Kiürülnek az utcák, elfogynak az emberek, még a fák sem merik hullatni a lombjukat, csak a rendőrség, a katonaság és a TEK jár kel nyakig fegyverben. A kedves vezető ekkor érzi úgy, hogy a rend helyreállott, a kétmilliós város, benne a sok nagy pofájú és követhetetlenül okos libsi, a szabados egyetemisták, a buzik, zsidók, cigányok és hajléktalanok, a sok, számára ismeretlen és értelmezhetetlen eszme és létforma végre megadta magát, és ott hever a lába előtt. Harminc éve erre vágyott, harminc éve ezt akarta minden molekulájával, és lám. Ez élete orma, ahonnan följebb út már nem visz, ez a cél, a lét teljessége.

Kiderült ebben a pillanatban, milyen hasznos készség is ez az erkély. Mert nem csak arra való, hogy ott mindenféle kétes alakokkal, érsekekkel, püspökökkel, nagyferókkal borozgasson, labdát bikázzon onnan az égbe és az unoka háromkerekűzzön rajta, hanem ím, annak is a helye és a tanúja, hogy a város a parancsára meghunyászkodik. Ezt csak innen, fölülről lehet élvezni, innen, fölülről lehet mutogatni, hogy én vagyok az Isten. De leginkább az eltelt idő kontextusában akképp, hogy na, ki a faszagyerek a kocsmában, magyariul ki a Jani, ha még emlékszünk a ház elé hívó szavakra, férfi a férfival, viszkető tenyerekre, tehát a parasztgyerek áll fölöttünk. Aki ím, a szaros mindenség ura és parancsolója, és beleborzong a hatalmába.

Mint Faludynál a recski börtönőr, aki tátott szájjal nézte a levágott farkú szalamandra vérét a kövön. Úgy néz ő is alá megelégedetten böffentve, hogy malacok az ólban, tyúkok a katrocban, és a koviubi is kész immár. Orbán rossz színdarabot és rosszul rendez, viszont kiváltképp élvezi, ám egyáltalán nincs érzéke a szimbólumok finomságához, a rejtett jelentésekhez. Az a magyar, akin méteres kokárda van, a férfi pálinkázik, a nő szül, egyszerű a világ. Ilyen egyszerű volt akkor is, amikor az erkélyes sötét várost mutogató jelenet után szinte átmenet nélkül hívta el Szijjártót kiböfögve ezt is a közösségi térbe, és a maga módján tréfálkozott vele azt mondván, ha elmúlt volna hatvan, akkor most beledöglene a kórba.

És jót mosolyogtak ezek ketten a mókán, verték a csámpás lábukat kacagtukban, vihogtak, de jó, hogy a Szili nincsen hatvan, így nem kell elpusztulnia. Ezzel pedig nem is a metakommunikáció, hanem a szavak szintjén üzentek a hatvanon túliaknak, hogy meneküljenek, mert róluk le van mondva – szprehen dajcsilag –. És tényleg, mert a nemzet nyunyókája meg közzé tette, hogy felhívással fordult a kórházakhoz, miszerint a haldoklókhoz engedjék oda a hozzátartozót, gyereket az anyjához, anyát a gyerekéhez, hogy Orbán nevével az ajkaikon szenderüljenek bele az öröklétbe, ahol a világosság fényeskedik nekik. Vagy pediglen nem. Isten kezébe lettünk adva a hatalom által, a város kihalt, mindennel meg vagyunk elégedve...